KOS ADASI’NDA GEZİLECEK YERLER
6000 Yunan adasından sadece 7’sini görmüş kişiler olarak elbette en iyi Yunan adaları konusunda ahkam kesecek pozisyonda değiliz. Ama Koscum, “En İyi Yunan Adaları” listelerinde pat diye boy göstermeye başlarsan sana “Ne Girit gibi mutfağın meşhur, ne Rodos ya da Sakız gibi tarihi Orta Çağ dokusuna sahipsin, ne Santorini gibi kartpostallıksın, ne de Mykonos gibi piyasasın, buralarda ne geziyorsun?” diye sorarlar.
Kos’un bu son senerlerde yaptığı çıkış aklımıza pek yatmasa da yazın Bodrum’dan Kos’a gitmek Bodrum’dan Yalıkavak’a gitmekten daha kolay olunca kendimizi feribotta bulduk. 🙂 Neticede hiçbir beklenti ile gitmediğimiz Kos’tan çok mutlu ayrıldık. En son 2000’lerde geldiğimizden bu yana Kos’un eli armut toplamamış, nitelikli mekanlara kavuşmuş, o eski köhneliğini üzerinden atıp kendini geliştirmiş. O yüzden hız kesmeden okumaya devam edin.
Kos’un cazibesini tarif etmek biraz zor çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi sevimli Orta Çağ köyleri gibi öne çıkan özel bir yönü yok ama;
– Sonsuz gibi görünen, geniş ve güzel plaj seçenekleriyle,
– Nitelikli mekanlarıyla,
– Her gün başka bir köşesinde yakalayabileceğiniz gün batımlarıyla,
– Ufak olması sayesinde kolay gezilebilmesiyle,
– Ufak boyuna rağmen bir hafta gezilebilecek kadar dolu olmasıyla (tabii günün büyük kısmı denizde geçiyor),
– Birkaç ikonik mekan hariç hemen hemen her yere rezervasyon yapmadan gidebilmenin hafifliğiyle,
– Ay sonunu düşünmeden kendinizi şımartabilme imkanlarıyla,
Kos harika bir deniz tatili adresi. Genel olarak insanın ruhuna iyi geliyor.
Adanın tüm sahilleri sizin. Canınız denize girmek istediğinde tek yapmanız gereken şey bulunduğunuz noktadan denize doğru bir doğru çizmek. Kıyılar ne bir işletme tarafından kapatılmış, ne de saçma bir imar planı ile halkın denize erişimi engellenmiş. Böylece herkes için o kadar çok plaj var ki insanlar hiçbir yere yığılmıyor, Temmuz’da bile balık istifi bir tek plaj görmedik. Tüm halk plajları (zaten halka açık olmayan plaj yok) medeni, ne bir çöp, ne bir mangal, ne bir arabasını çekip müzik açan. Beachlere gitmek isteseniz giriş ücreti, minimum harcama bedeli vs yok yeme-içme fiyatları da gayet makul. Küçücük adada görülecek bir sürü tarihi yer de var ama siz Kos tatilinizi kafanızda daha çok denize girme ve yeme-içme olarak konumlayın. Kışın gelsek muhtemelen aynı tadı alamazdık.
“Ay çok Türk var” korosu da Kos’un ağırlıklı olarak Türk turistle dönen Sakız ya da Meis gibi olmadığını, uluslararası havalimanına sayesinde ziyaretçilerinin çoğu Avrupalı olduğunu öğrenmekten mutlu olacaktır.
Biraz daha anlatırsam doğruyu söyleyeni dokuz köyden kovan tayfaya yem olacağım. O yüzden ben iyisi mi Kos’ta gezilecek yerlere bağlayayım:
Kos Adası Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce
Kos Adası’na Ne Kadar Gün Ayırmak Lazım?
– Kos adası diğer adalar gibi tek tek gezilesi köyleri, tarihi gezilecek yerleri ile öne çıkan bir ada olmadığı için hava değişikliği ve güzel yemek yemek için günübirlik gelmek de bir hafta kalmak da size iyi gelir ama bizce ideali 3 gün olur ama 2 ya da 4 de uygun.
Önerdiğimiz Kos Gezi Planı
2 Gününüz varsa:
1. Gün: Feribotla vardıktan sonra Mylos’a gidin, denize girin. 5-6 gibi Kos merkezi gezmeye başlayın. Akşam yemeğini ya balıkçılarıyla ünlü George Averof Caddesi’nda ya Broadway’de yiyin.
2. Gün: Kefalos bölgesindeki plajlara gidin. Bir güne birkaç plaj sıkıştırabilirsiniz. Tek bir plaja gidip kalacaksanız da en ünlüsü Paradise ama bizce Ag. Stefanos daha güzel. Akşama Zia Köyü’ndeki Oromedon’da yiyin.
Daha fazla günü olanlar için ekstra günde yapılacaaklar seçenekleri:
– Kefalos plajlarını 2 güne bölün. İkinci gün de yemeğinizi Agios Theologos Restaurant’da yiyin.
– Tigaki – Marmari – Mastihari şeklinde kuzeydeki yerleşimleri turlayın. Gün batımında Tam Tam Beach’te ya da Mastihari’deki restoranlarn birinde yiyebilirsiniz. Diğer seçenek de dönüş yolunda Istros’ta yemek.
Kos Adası’na Nasıl Gidilir?
Kos (İstanköy) Adası’nda bir havalimanı var ancak ne yazık ki Türkiye’den direk uçuş yok. Eğer Türkiye’nin herhangi bir yerinden uçakla gelmek istiyorsanız önce Milas Bodrum Havalimanı’na gelip, oradan firmanızın feribotlarının kalkış noktasına göre Turgutreis’e veya Bodrum merkeze geçmeniz gerekiyor. Her şekilde uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın. Milas Bodrum Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN. Sonrasında eğer Bodrum merkezden bindiyseniz yaklaşık 1 saat içerisinde, Turgutreis’ten bindiyseniz 20 dakika içinde Kos Adası’ndasınız ama yazın pasaport kuyrukları ile bu süreç 3 saate kadar uzayabiliyor.
Yeşil Marmaris, Turkish Sealines, Bodrum Express, Tilos, Dentur, Bodrum Sealines, Sky Marine gibi pek çok firmanın yaz döneminde haftanın her günü Kos-Bodrum karşılıklı seferleri var. Didim’den de feribotlar kalkıyormuş ancak çok sınırlı. Siz en bol seçeneğin olduğu Bodrum’u tercih edin deriz. Bodrum’dan Kos’a kalkan feribotların üç kalkış yeri var: Bodrum Cruise Port, Kale Port ve Turgutreis. Seçtiğiniz feribot şirketinin araçları nereden kalkıyor dikkat etmelisiniz. Her firmanın da bilet fiyatlarını ve güncel sefer saatlerini websitelerinden kontrol edebilirsiniz. Eğer kendi aracınızla Kos’a geçecekseniz, Bodrum Express Lines veya Turkish Sealines firmalarını tercih etmek durumundasınız. Onlarında kısıtlı araçlık yerleri var o nedenle de elinizi çabuk tutmanız gerekiyor. Bizim kendi aracımızla Kos’a geçiş deneyimimizi sabit Instagram storylerimizde bulabilirsiniz.
Kos Adası İçin Vize / Pasaport Gerekiyor Mu? Kapıda Vize Uygulaması Var Mı?
Kos Adası kapıda vize uygulaması geçerli olan Ege adalarından biri. Elbette şunu peşinen belirtmemiz lazım ki kapı vizenin adına aldanıp da kendinizi kapının önünde bulmayın. Kapıda vize uygulaması da en az normal bir Schengen vizesi almak kadar detaylı bir prosedür içeriyor. En az 1 hafta öncesinden feribot firmanıza belgelerinizi ulaştırmanız gerekiyor. Yoğun sezonda bu vize işlemleri için bile yer bulunamayabiliyor.
- Kapı Vizesi İçin Gerekli Evraklar
– En az 6 ay geçerliliği olan pasaportunuzun fotoğraflı sayfasının fotokopisi
– 2 yeni çekilmiş beyaz fonlu biyometrik fotoğraf
– Seyahat masraflarını karşılayacak kadar bakiyenin yer aldığı 3 aylık banka hesap dökümü (ıslak imzalı ve kaşeli)
– Otel rezervasyonu konfirmasyonu
– Feribot gidiş dönüş biletleri
– Seyahat sağlık sigortası (Türkçe ve İngilizce)
– Kimlik fotokopisi ve online doldurulmuş başvuru formu - Ücret: Berlirlenen ücret 60 Euro (2024) ama feribot firmaları farklı hizmet bedelleri üzerine ekleyebiliyor.
- Önemli:
– Kapı vizesi ile sadece belgelerini topladığınız adaya giriş yapabiliyorsunuz. Kos Kapı vizesi ile deniz yoluyla Patmos’a geçemiyorsunuz yani. Aynı şekilde Yunanistan anakarasına da giriş yapamıyorsunuz. Kos’tan kapı vizesi alıp Atina’ya gidemiyorsunuz örneğin.
– Pasaportunuzda kesinlikle KKTC vize damgasının bulunmaması gerekiyor.
– Son olarak, kapı vizesinin yüzde yüz onaylanan bir vize olduğunu sanmayın. Başvurunun yeterli bulunmadığı durumlarda red yiyebiliyorsunuz.
Kos Adası’nın Hangi Bölgesinde Konaklamalı
Adanın yeterince ufak olduğu düşünülürse konakladığınız yerleşimi değiştirmeden adanın her yerini görebilirsiniz. Ne de olsa Kos merkezden adanın en uzak noktası bile 1 saat 15 dakika sürüyor. O yüzden illa merkezdeki seçeneklerle kendinizi sınırlamak zorunda değilsiniz. Mastihari ve Kardamania merkezden sonraki en geniş olanakları olan 2 yerleşim. Kos merkeze göre ikisi de denizle daha iç içe.
Kos Merkez: Adanın kalbinin attığı yer olduğundan yeme-içme, market, alışveriş gibi sosyal imkanların en çok olduğu yer. Eğer Kos’a günübirlik geldiğiniz için adanın başka yerlerine geçme şansınız olmayacaksa merkez ve çevresinde konaklamayı tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır. Merkezde kalmanın dezavantajı ise adımınızı attığınız gibi plaja inememeniz. Ama araçla 5-10 dakikalık mesafede plajlar var. Biz merkezde kalıp, günübirlik gezilerle adayı görmeyi tercih ettik.
Kos merkez otellerini incelemek için tıklayın.
Kefalos: Kos’ta denize girmek için en güzel yerler adanın güneybatısında yer alıyor. Bu plajlarda yapılaşma yok, o yüzden Kefalos isimli kasaba buraların merkezi konumunda, zaten Kefalas’un içinden de denize giriliyor. Buradan 10-25 dakikada meşhur plajların çoğuna varabiliyorsunuz. Kos merkezden sonra en büyük yerleşim ve konaklama için en çok tercih edilen yerleşim de burası. Çocukları denize salıp otelden çıkmadan kafamızı dinleyelim derseniz buradaki birçok otelin kendi plajı var. Aynı zamanda adadaki çoğu yetişkin oteli de bu yakada sıralanıyor.
Kefalos otellerini incelemek için tıklayın.
Kardamania: Kos merkez ve Kefalos’un ortasında kalan Kardamania’nın konumu pratik gibi görünse de birine 30, diğerine 40 dakikada ulaşıldığından lojistik olarak çok da faydalı değil. Ama denizi Kefalos hariç, Kos’un diğer tüm bölgelerinden daha güzel.
Kardamaina otellerini incelemek için tıklayın.
Tigaki & Marmari: Kos’un kuzeyindeki iki ardışık sahil bölgesi. Çok güzel kumlu plajları var. Burada resort oteller, hem çiftlere hem de kalabalık gruplara uygun harika gün batımı manzaralı sonsuzluk havuzlu villalar varsa da bizce yerleşim olarak pek bi albenisi yok. Biraz daha sahili takip ettiğinizde Mastihari’ye varıyorsununuz. Orada kalmak buralara göre daha cazip.
Tigaki otellerini incelemek için tıklayın.
Mastihari: Adada kalmak için 3. en iyi seçenek bizce burası. Hem sosyal hayat hareketli hem içinden denize giriliyor. Güneş de denizden batıyor. Ama kuzey denizi olduğu için zaman zaman kıyıya yosun vuruyor ve deniz biraz dalgalanabiliyor (yine de yüzmeye engel olacak kadar değil tabii). Sahil boyunca birçok işletme var. İster imkanlarını kullanırsınız, ister plaja havlu atarsınız.
Mastihari otellerini incelemek için tıklayın.
Kos Adası’nda Seçtiğimiz Oteller & Evler
Kos yabancı Cruise gemilerinin sezon boyunca sık yanaştığı adalardan biri. Hem Kos Leros’tan Kalimnos’a Ege adaları turunun ana çıkış ve bitiş noktası hem de diğer başka birçok adaya geçişi sağlayan bir ara durak. Hal böyle olunca adada orta üst segmentte, şık ve lüks konaklama seçenekleri oldukça fazla. Elbette daha mütevazı opsiyonlar da var. Biz sizin için birkaç otel seçtik. Ayrıca bölge bölge önerilerimizi verirken ilgili kısıma otel ve villa önerilerimizi de ekledik. Onları da rehberin devamında bulabilirsiniz.
Lango Design Hotel & Spa $$$
Lambi Sahili’nde, açık havuz ve özel plaj alanı bulunan, her odası klima, tv, wifi ve banyo donanımlı bir yetişkin oteli. Spa olanakları da mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.
OKU Kos $$$
Marmari Köyü yakınlarında yetişkinlere özel boho şık tarzlı bir otel. Açık havuzu, restoranı ve spa merkezi var. Her sabah açık büfe kahvaltı servisi veriliyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Nissia Kamares $$
Kardamena Köyü merkezine yakın, geleneksel Yunan adası tarzında inşa edilmiş mutfaklı stüdyo ve daireler sunan bir otel. İncelemek için TIKLAYIN.
Tramonto Villa $$
Zia’da, toplam 6 kişinin konaklamasına olanak veren, 2 yatak odası, tam donanımlı bir mutfağı ve deniz manzaralı terası bulunan rustik bir dağ evi. Yazın geleceklere jakuzisi, kışın geleceklere şöminesi de var. İncelemek için TIKLAYIN.
Aşağıdaki bağlantıdan Kos Adası’ndaki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.
– Kos Adası’ndaki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.
Kos’tan daha fazla otel önerilerimizi içeren bir KOS ADASI’NDA NEREDE KALINIR – EN GÜZEL KOS OTELLERİ yazımız da var.
Araba Kiralamak Gerekir mi?
Her Yunan adası için geçerli olan önerimizi burada da tekrar edeceğiz: Mutlaka ya araba ya da motosiklet bir araç kiralayın. Dediğimiz gibi eğer günübirlikçi değilseniz merkeze bağlı kalmak asla istemezsiniz. Ancak her Yunan adasında olduğu gibi araç kiralama talebi çok ancak yeterli kiralık araç yok. O nedenle de tatil planlarınıza başladığınızda otelinizi tuttuktan sonra ikinci iş araç kiralamaya bakın yoksa açıkta kalabilirsiniz. Araba kiralamanızı yapmadan önce buradan tüm firmalardaki seçenekleri görüntüleyebilir ve fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. Kos’ta uygun fiyatlı araç kiralamak için TIKLAYIN.
Kos Gezilecek Yerler Haritası
Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.
Gezilecek Yerler
- Casa Romana
- Odeon
- Kos Çarşı
- Agia Paraskevi Kilisesi
- Eleftherias Meydanı
- Belediye Hali
- Defterdar İbrahim Paşa Cami
- Kos Arkeoloji Müzesi
- Antik Kapı
- Antik Agora
- Cezayirli Hasan Paşa Cami
- Nerantzia Kalesi
- Hipokrat Ağacı
- Kordon Boyu
- Belediye Binası
- Çizgili Merdivenli Sokak
- Averof Caddesi
- Platani
- Asklipieios
- International Hippocratic Foundation
- Kardamaina
- Kefalos
- Zia
- Mastihari
- Antimachia
Yeme-İçme
- Barbouni
- Lambros
- Sardelles
- Nick the Fisherman
- Broadway Restaurant
- Fidelio
- Mummy’s Cooking
- Elia
- Istros
- Mavromatis
- Kapari
- Alchimion
- The Cup
- Vouros
- Ariston Patisserie
- Noid Gelato
- Ampeli Wine Yard
- Lovemade Bakery
- Pelagos Restaurant
- Grill à la carte Smokey Grill
- Jenny Camel Restaurant
- Agios Theologos Restaurant
- Oromedon Restaurant
- Avli Traditional Restaurant
- Olympia Zia
- Olive’s Garden Café
Plajlar
- Mylos Beach
- Lambi Plajı
- Paradiso Plajı
- Agios Fokas Plajı
- Ammos Beach
- Therma Plajı
- Kardamenia Plajı
- Noa Beach
- Diamond Beach
- Lagada Plajı
- Paradise Beach
- Camel Plajı
- Agios Stefanos Plajı
- Agios Theologos Plajı
- Paralia Paradiso
- Limnionas Plajı
- Tam Tam Beach
- Marmari Plajı
- Tigaki Plajı
1. Kos Merkezde Gezilecek Yerler
Feribottan indiğiniz gibi Kos’un merkezine yani “Kos Town”a adımlıyorsunuz. Hoş geldiniz!
Limandan çıkar çıkmaz kendinizi adanın balıkçılarıyla ünlü George Averof Caddesi’nde bulacaksınız ama iştahınızı akşam yemeğine saklayın. Bizim önerimiz kendinizi hemen denize atıp, kavurucu yaz sıcaklarını biraz dinince merkeze geri gelmeniz. Hem gezilip görülecek yerleri turlarsınız hem de akşam yemeğinizi yersiniz.
Not: Kos merkezde görülecek yerleri yürüyüş güzergahına göre dizdik. Casa Romana’nın yanındaki otopark merkezdeki en büyük park alanı. Denizden çıktıktan sonra (ve merkeze her indiğinizde) arabanızı buraya park edebilirsiniz.
1.1 Hemen Kendinizi Merkezdeki En Güzel Plajlara Atın
– Mylos Plajı ♡ : Adada en beğendiğimiz 2 plaj işletmesinden biri olan Mylos (diğeri Diamond Beach) müzikleri, dekoru ile merkezde yüzülecek en iyi yer. Yemekler de lezzetli ama pizzalar, salatalar gibi daha basit seçeneklerden oluşuyor. Restoran kısmında takılarak denize girecekseniz sadece yiyip içtiğinizi ödüyorsunuz ama eğer şezlong kullanacaksanız 2 şezlong + şemsiye için 20 Euro vermeniz lazım. Ayrıca şezlonglar için rezervasyon yaptırmanız ve 11.00’e kadar gelmeniz lazım yoksa avucunuzu yalayabilirsiniz. 🙂 Restoranda DJ çalsa da sahile ses sistemi kurmamaları da çok hoşumuza gitti. Deniz kenarında dalga sesleriyle baş başasınız. Doğrusu adada denizi daha iyi olan sahiller var ama biz en çok burayı sevdik. O yüzden yolculuğun harala gürelesini üzerinizden atıp bizce Kos tatilinin kurdelesini kesmek için çok iyi bir seçenek. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
– Lambi Plajı: Mylos’un da üzerinde olduğu plajın adı Lambi. Deniz olarak pek de öyle matah değil, sıradan diyebiliriz ama merkeze çok yakın (arabayla 10 dakika) olması sebebiyle yine de cazip. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
– Paradiso Beach: Kos merkezden yürüyerek 10-15 dakikada varılan Paradiso salaş ama misafirperver bir aile işletmesi. Bize Assos tarafındaki kampları hatırlattı. Şezlong ve şemsiye kiraladığınızda fiyata bir soğuk içecek, kahve, frappe veya su da dahil oluyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
1.2 Casa Romana’da Ayağa Kaldırılmış Antik Bir Aristokrat Evini Görün
Arttırılmış gerçeklik ile ilgili en büyük heyecanım şu antik yerleşimleri eski halinde görebilmek, o da bir türlü gelmedi gitti. Eğer siz de bizim gibi antik şehirlere gittiğinizde yerle bir olmuş taşlara bakmanın insanı yeterince aydınlatmadığını düşünüyorsanız yeniden ayağa kaldırılmış bütün bir yapı halindeki Casa Romana’yı görmek hoşunuza gidebilir. MS 2. yüzyılda yaşamış aristokrat bir aileye ait olan Roma villası dönemin mimarisini deneyimleme şansı sunuyor. 26 oda ve 3 avlusu olan villa adeta bir saraycık. Keşke içini de orijinal haline getirselerdi de o ihtişama tanıklık edebilseydik. İçindeki mozaikler ve heykel yer yer sergilense de aslında içi oldukça çıplak. O yüzden dönemin gerçek ruhunu anlamamıza yetmiyorsa da zaten rotanızın üzerinde kaldığı ve hızlı bir tur olduğu için yine de uğramayı düşünebilirsiniz. Salı günleri kapalı, diğer günlerde 09-19.30 saatlerinde gezilebiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
Hatırlatma: Adanın merkezindeki en büyük otopark Casa Romana’nın yanında.
1.3 Roman Odeon
Casa Romana’dan sadece 4 dakika yürüme mesafesindeki Roman Odeon MS 1-2. yüzyıllarda müzik performansları ve tiyatro için inşa edilmiş bir tiyatro sahnesi. Antik yazıtlardan edinilen bilgilere göre vatandaşların toplantı alanlarından da biriymiş. Oturma yerlerindeki ilk 9 sıra hala orijinalliğini koruyor diğer kısımlar sonradan restorasyonlarda eklenmiş. Gitmeseniz çok da bir şey kaçırmazsınız. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
1.4 Kos Çarşısını Gezin & Hediyelerinizi Alın
Turistik çarşıları sevmiyorsanız, biz de sizdeniz. Üzerine Kos yazılı havlu, tüm Akdeniz’de ülke ismi değiştirilecek aynısı satılan beyaz evli magnetlerden almasak da olur. Yine de Kos’un çarşısının içinden bir yürüyün deriz. Hem klasik Yunan adası görseli veren beyaz çizgili yerlerini görürsünüz, hem de arada nitelikli şeyler bulabileceğiniz dükkanlar da çıkabiliyor. Hoşunuza gidecek birkaç parça kesin çıkar. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
1.5 İçi Ayrı, Dışı Ayrı Tatlı Agia Paraskevi Kilisesi’ne Uğrayın
14. yüzyıla ait olduğu düşünülen Agia Paraskevi Kilisesi çarşıda gezerken sizi bir sokak arasından selamlayacak. Adını Romalılarca öldürülerek Hristiyanlık adına şehit düşmüş Azize Paraskevi’den alıyor. İncil’den sahnelerin olduğu rengarenk freskleri ve gümüş Venedik avizeleriyle içi de dışı gibi bir hayli hoş. Günümüzde hala aktif olarak ibadete açık. Haftanın her günü gezebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
1.6 Adanın Turistik Duraklarının Kümelendiği Eleftherias Meydanı’na Yürüyün
Eleftherias Meydanı, Antik dönemlerden beri kullanılan adanın ana meydanı. Eskiden pek çok etkinliğin gerçekleştiği, ticaretin ve siyasi faliyetin döndüğü bir merkezmiş. Bugünse daha turistik bir rolü var: Belediye Pazarı, Arkeoloji Müzesi, Defterdar İbrahim Paşa Cami gibi birçok turistik durağı üzerinde barındırıyor. Şehrin en önemli yerlerinden biri ama meydan olarak bir Paris ya da Roma meydanlarının görkemini beklemeyin. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
1.7 Kos Belediye Pazarı’nın Kapısından Kafanızı Şöyle Bir İçeri Uzatın
Karayip Adaları’nından Kos’un ana meydanına ışınlanmış gibi duran bu yapı “Belediye Pazarı” olarak planlanmışsa da artık turistik bir çarşıya dönmüş. Bu yönüyle birraz Mısır Çarşısı gibi. İsmine atfen ahala içinde bir iki meyve satılsa da daha çok baharatlar, hediyelik eşyalar ve yerel ürünler satan minik tezgahlar var. Oldukça turistik diyebiliriz, şöyle bir bakıp çıksanız yeter. İçerisi dışardan görünenin aksine pek de büyük değil. Haftanın her günü 22.30’a dek açık. Pazar günleri 10.00’da açılıyor. Diğer günlerde açılış 08.30’da. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
1.8 Hasarlı Olduğu İçin Etrafı Kapatılan Defterdar İbrahim Paşa Cami’ni Göremeyin
Meydana vardığımızda baktık baktık bir türlü sundurmalı şadırvanı ile klasik Osmanlı mimarisinin örneklerinden biri olan Defterdar Cami’ni göremedik. Defterdar konumunda yer alan İbrahim Paşa’nın 1725 yılında yaptırdığı cami meğer 2017’deki depremde minare kısmı ve çeşme üzerindeki kubbe ağır hasar gördüğü için etrafını iskele ile çevirip branda germişler. Sizin de gittiğinizde yerinde dev bir kutu görme ihtimaliniz çok yüksek. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
1.9 Kos Arkeoloji Müzesi’ne Bir Şans Verin
Küçücük adanın arkeoloji müzesinden pek de bir şey ummasak da klima altında görülen 3-5 sikke, kırık çömlek candır diyerek kendimizi içine attık. İyi ki de sıcaklar bizi buraya iteklemiş. Kolu, kafası yerinde, çok güzel restore edilmiş heykelleri, zarif antik takı koleksiyonu çok hoşumuza gitti. Antik Dönem, Roma ve Bizans Dönemi gibi bölümlerde tarihi eserler ve buluntular görebiliyorsunuz. Pazartesileri dışında haftanın her günü 08-20.00 saatlerinde açık. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
1.10 Porta Tou Forou (Vergi Kapısı)’dan Geçip Agora’ya ve Lezzetli Restoranlara Açılın
1391-1396 yılları arasında inşa edilen şehir surlarındaki beş kapıdan biri olan kapı şu an surlar olmadığından bir tag gibi başına yalnız başına Eleftherias Meydanı’nın kenarında duruveriyor. O dönemden günümüze ulaşan iki kapıdan biri. Diğeri ise Güney Kapı. Bu kapıdan geçtiğinizde bir zamanlar Hospitalye Şövalyeleri’nin yerleşkelerini kurduğu antik Kos Agorası’na ve aynı zamanda adanın en popüler birkaç restoranının bulunduğu sokağa çıkıyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
Hem Vergi Kapısı’nı hem de Agora’yı izleyerek oturabileceğiniz buradaki popüler geleneksel Yunan restoranlara gelirsek:
– Fidelio Family Greek Restaurant Konum için tıklayın.
– Mummy’s Cooking Konum için tıklayın.
Açıklamarı yeme-içme bölümünde.
1.11 Antik Agora’yı Seyredin
Tarihi MÖ 4. yüzyıla dek uzanan Antik Agora oldukça büyük bir kazı alanı. Döneminin politik, ekonomik, kültürel yaşamının odak noktası olarak günümüzde de geçmişe köprü olmaya devam ediyor. Sütunlu Galeri, Dorik Tapınak, Pazar alanı, Kamu Binaları gibi bölümlerden oluşuyor. Kalıntılar arasında sütunlar, mozaikler, kapı kemerleri, dini yapılar gibi pek çok tarihi kalıntı görüyorsunuz ancak bizce bir hayli bakımsız bırakılmış. Vaktiniz varsa tabii girip görün ama yanından geçerken şöyle bir baktığınızda da görebileceğiniz her şeyi görüyorsunuz zaten. Salı günleri dışında 08-20.00 saatlerinde ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
1.12 Bizce Ada’daki En Güzel Osmanlı Yapısı Cezayirli Gazi Hasan Paşa Cami
1786’da kaptan-ı derya ve sadrazam olarak görev yapmış Gazi Hasan Paşa tarafından yaptırılan caminin eski kilise kalıntıları üzerine inşa edildiği düşünülüyor. İnşası sırasında Roma ve Bizans döneminden kalan yapı malzemeleri de kullanılıyor. Hala ibadet etmek için kullanılan camiyi ibadet saatlerinde dikkat ederek ziyaret edebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
1.13 Tıbın Kurucusu Hipokrat’ın Altında Ders Verdiği Ağacı Görün
Cezayirli Gazi Hasan Paşa Cami’nin önünde yer alan meydandaki çınar Hipokrat ağacı olarak biliniyor. Antik Yunan’ın önemli figürlerinden ve tıp biliminin kurucularından kabul edilen Hipokrat’ın bu ağacın altında ders veriyormuş. Buradan hareketle kaba bir hesaba göre ağacın yaşının 2400’den fazla olması gerekiyor ama mevcut ağacın yaşının ortalama 500 yaşlarında olduğu söyleniyor. Muhtemelen aynı noktada bir başka ağaç vardı, ölünce yenisi dikildi ya da mevcut ağaç eski çınarın dallarının birinden türedi. Başka bir rivayete göre havari Pavlus’un da MS 57’de Hristiyanlığı yaymak adına seçtiği noktalardan biri yine bu çınarmış. Adalı Hipokrat burda ders vermekten hoşlandığından ağaç da tıp biliminin sembolü haline gelmiş. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
1.14 Neratzia Kalesi’nde Şövalyelerin İzlerini Sürün
Bodrum’dan ayrılırken sizi bir kale uğurlayacak, Kos’a varırken de bir başka kale karşılayacak. Şövalyeler Kalesi olarak da bilinen Neratzia Kalesi kendinden önce gelen kalelerin üzerine inşa edildiğinden temeli çok eskiye dayanıyor. Şu anki gotik görüntüsüneyse 1315’te St. John Şövalyeleri’nin başlattığı inşaat sayesinde kavuşuyor. Kale içindeki çeşitli odalar, su teminini sağlamak için su kuyusu gibi bölümler ziyarete açık. Hipokrat’ın öğrencilere ders verdiğine inanılan ağacın yanında, karayı bağlayan köprüden geçerek ulaşabiliyorsunuz. Normalde pazartesileri 13-19.00 saatlerinde ve diğer günler 08-19.00 arası gelebilirsiniz ancak 2024 sezonu boyunca tadilat nedeniyle kapalı olacak. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.
1.15 Kordon Boyu’nu Yürüyün
Kordon boyu, I Love Kos yazısının da bulunduğu, günübirlik tur teknelerinin kalktığı, Kos limanı çepevere saran sahil yolu. Yol boyunca turistik restoranlar bulunuyor. Burada şöyle bir yürüyüş yapabilirsiniz ancak buradaki mekanlara hiç oturmadan doğrudan Kos’un en güzel balıkçılarının sıralandığı George Averof Caddesi’ne devam edin deriz. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
1.16 İtalyan İşgalinden Kalan Belediye Binası’nı Görün
Kordon Boyu’nda, denizin hemen kıyısına konuşlanmış görkemli bir yapı zaten hemen dikkatinizi çekecektir. Burası şehrin belediye binası yani Palazzo del Governo. İtalyanca “Hükümet Sarayı” anlamına geliyor zaten bina da 1930’larda İtalya Krallığı döneminde yapılıyor. 1912’de Rodos ve Oniki Ada’yı kısa bir süre işgal eden İtalya Kos’u da ele geçiriyor ve sömürge haline getiriyor. Palazzo del Governo da işte o dönemden kalma yapılardan biri. İtalyan mimar Fiorestano Di Fausto’nun tasarımlarından ilham alınarak yapılan yapının dış mimarisinde zaten İtalyan izlerini fark edebiliyorsunuz. Zarif ve simetrik detaylar, geniş pencereler, değişik çatı detayları gibi… İç kısımda da idari ofisler ve toplantı salonları gibi bölümlere ayrılmış. Balkonlarla çevrilmiş hoş bir avlusu bulunuyor. Günümüzde de halen daha devlet işlerinde kullanılıyor. İçini gezemeseniz de dışarıdan bakması bile güzel. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.
1.17 Eski Kos’un Beyaz Çizgili Merdivenlerinde Fotoğraf Çekin
Daracık sokaklardan oluşan eski Kos’un tarihi çarşısına çıkan meşhur beyaz çizgili merdivenler en güzel Kos fotoğraflarına fon oluşturmak için tam burada. Gülümseyin! Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.
1.18 George Averof Caddesi’nde Balıkçılarda Yemek
Şimdi sıra geldi feribottan inerken gözünüze kestirdiğiniz balıkçılarda yemek yemeye. George Averof Caddesi üzerinde yürürken mekanlar pek albenisiz dursa da denize sıfır arka bahçelerine geçtiğinizde hızlıca fikir değiştiriyorsunuz. Türkler Yorgo’yu çok seviyorlar ama bizim adada yediğimiz en özelliksiz yemek buradaydı. Barbouni, Sardalles, Nick The Fisherman gibi adanın en popüler balıkçıları cadde boyunca yan yana dizili. Lezzet olarak biririnden pek ayrışmıyorlar, o yüzden hangisinin ortamını beğendiyseniz oraya gidin. Yazın geliyorsanız rezervasyon şart. Eğer deniz tarafında masa bulamıyorsanız illa burada yemek için uğraşmayın çünkü buradaki restoranların olayı lezzetten çok atmosferleri. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.
Not: Lezzet peşindeyseniz Broadway mutlaka listenizde olsun. Istros da lezzet olarak tatmin edici. Broadway’in mutfağı biraz daha iyi ama ortam olarak da Istros daha güzel.
1.19 Kos Merkezden Tüm Yeme-İçme Önerilerimiz
– Barbouni: Barbouni tüm Kos’un en popüler mekanlarından. O nedenle de anlatmaya mutlaka gitmeden önce Instagram hesabındaki linkten rezervasyon yaptırın diyerek başlıyoruz. Denizin kıyısında, bembeyaz ve sakin atmosferiyle sizi bekleyen bir deniz restoranı. Kimi masalar da sahile atılıyor bizce orada oturmak en keyiflisi. Deniz ürünleri taze ve güzel sunumları var. Hatta dilerseniz sushi çeşitlerine de göz atabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
– Lampros Steakhouse: Deniz mahsüllerine ara vermek isteyenlere modern bir etçi olan Lamptos’a gidebilirsiniz. İki katlı, yüksek tavanlı ve tavana uzanan camları sayesinde aydınlık bir mekan. Et fiyatları makul ve porsiyonlar büyük. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
– Sardelles: Sardelles, rustik havada bir deniz mahsülleri restoranı. Duvarlar raflar ve kavanozlarla dolu. Kuru patlıcan ve biberler dizi dizi asılmış. Izgara ahtapot herkesin favorilerinden. Fiyatlar da makul. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
– Nick the Fisherman: Vedat Milör’ün de Kos’taki mekan önerilerinden biri olan deniz mahsülleri restoranı. Zaten o yazdıktan sonra bu mekanın ünü aldı yürüdü. Hemen söyleyelim, Milör’ün favorisi saganaki ve deniz tarağı. Restoranın bir de kendine ait plajı bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
– Broadway Restaurant ♡: Küçücük adada açıkçası bu kadar nitelikli bir mutfak bulmayı beklemiyorduk. Ortam son derece sıradan ama tabaklamalar ve lezzet olarak yıkılıyor. Biz çocuğu yedirme derdinde olunca yemekleri fotoğraflayamadık. Siz mutlaka linke tıklayarak fotoğraflara bir bakın. Bizce Michelin Kos’a uğrasaydı, en azından bi MICHELIN Recommended verirdi. Tek dezavantajı anlamsızca mekanın sıcak olması, hatta bile hiç nefes almıyor. Hava durumundan bahçesi daha sıcaktı. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
– Fidelio Family Greek Restaurant: Geleneksel Yunan yemekleri bulabileceğiniz bir restoran. Hatta Yunan tabağını söylerseniz pek çok klasiği deneme şansınız oluyor. Porsiyonları da oldukça büyük. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
– Mummy’s Cooking: Yüzü sokağa bakan bir esnaf lokantası. Ahşap sandalye ve masalarıyla atmosfer evinizin balkonu gibi. Hem deniz ürünleri hem de yerel ev yemekleri yiyebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
– Elia: Zeytinyağlı taze salatalar, ev yemekleri ve elbette deniz mahsülleri bulabileceğiniz bir mekan. Öğle saatinde açılıyor ama Pazar günleri açılış 17.30’da. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
– Istros ♡: Mylos’tan çıktığınız gibi kendinizi atabileceğiniz yakın, leziz ve özenli bir seçenek. Antik eşyalarla süslenmiş hoş bir ambiyansı var. Yemekler oldukça başarılı, tabaklamalarla da önce gözü sonra karınları doyuruyor. Salatalar, makarnalar ve yerel ada lezzetleriyle menüsü geniş. Adada en beğendiğimiz 3 restorandan biri oldu. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
– Mavrovatis: Paradiso Beach yakınlarında, sahilde masalarına oturabileceğiniz bir taverna. Denizin hemen dibinde oturabiliyorsunuz ama dilerseniz iç mekan da var. Geleneksel, samimi bir mekan. Dilerseniz denize girerken şezlonglarını da kullanabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
– Kapari: İsmi ile bizleri Alaçatı’ya ışınlayan bu köşe restoran meze severler için uygun bir tercih. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
– Alchimion: Adada nitelikli kahve bulabileceğiniz bir kahve dükkanı. Ekmek üstü ve brunch seçenekleri olan şirin bir köşe kafe. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
– The Cup: Hemen Alchimion’un karşısında, minik bir kahve dükkanı. Sandviç gibi kahve yanı atıştırmalıkları da var. Farklı demleme metotları da bulabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.
– Vouros: Bizce merkezdeki menüsü en güçlü kahvaltıcı. Şöyle kocaman açık sandviçler, porridge’lar, french toastlar ve devasa omletlerle güne sağlam bir başlangıç yapmak isterseniz doğru adreslerden. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
– Ariston Patisserie: Geleneksel Yunan bougatsaları yani içi kremalı şekerli börekleri ile güne başlayabileceğiniz bir pastane. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.
– Noid Gelato: Noid çeşit çeşit gelatolarla dolu küçük bir dondurma dükkanı. Vegan seçenekler de var. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.
1.19 Kos Merkezde Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– Theros All Suite Hotel $$$: Yine Lambi’de, 5 yıldızlı konaklama olanağı sunan bir yetişkin oteli seçeneği. Açık yüzme havuzu, fitness merkezi, özel plaj alanı mevcut. Otelin klimalı odalarında kahve makinesi, minibar, tv ve özel banyo bulunuyor. Kimi odalar balkonlu, kimileri ise havuz manzaralı.
– Aqua Blu Boutique Hotel & Spa – Small Luxury Hotels of the World $$$: Lambi’de, kapalı ve açık yüzme havuzlu, odaları deniz manzaralı bir yetişkin oteli. Spa olanakları da mevcut.
– Maravilla Luxury Living $$$: Paradiso Plajı yakınlarında, otelde kalmak yerine evde kalmayı tercih edenler için lüks bir villa seçeneği. Sonsuzluk havuzu, ücretsiz özel otoparkı, sauna, fitness merkezi de var.
– Albergo Gelsomino $$$: 5 yıldızlı konaklama seçeneklerinden. Çoğu oda denize bakıyor. Havuz seçeneği yok ama denize oldukça yakın.
– Mtisis Ramira $$: Merkeze araçla 5-10 dakika mesafedeki Psalidi Plajı’nda konumlanan, kendine ait bir plajı olan bir resort otel seçeneği. En iyi özelliklerinden biri su sporları merkezi de olması çünkü bu sahil kitesurf, rüzgar sörfü ve paddleboard yapmak için çok uygun.
– Apollon Hotel $$: Merkeze arabayla 10 dakika mesafedeki Lambi bölgesinde, 4 yıldızlı bir resort otel. Otelde büyük bir açık havuz ve tenis kortu da var. Çocuklu aile tatili için uygun seçeneklerden biri.
– Kos Divine Hotel & Suites $$: Kos’un tam merkezinde, otoparklı, kahvaltılı bir seçenek. Deniz kenarı değil ama deniz tarafına bakan odaları deniz manzaralı.
– Peridis Family Resort $$: Merkeze çok yakın konumda, 5 yıldızlı stüdyo daireler sunan bir otel. Havuz alanı keyifli ve çocuklar için de uygun kısmı bulunuyor hatta bir su kaydırağı da var.
– Smaragdi Kos Hotel $$: Lambi Plajı yakınlarında apart otel hizmeti veren bir işletme. Komplekste minibar, tv, wifi ve duşakabinli özel banyo içeren klimalı birimler var. Her sabah açık büfe kahvaltı hizmeti sunuluyor.
– Andromeda Hotel Apartments $$: Her biri klimalı, banyo, wifi ve tv donanımlı, balkonlu ve mutfaklı konaklama birimleri sunan uygun fiyatlı bir tesis. Açık yüzme havuzu da var.
2. Kos Town’un Etrafında Neler Var
2.1 Merkezden 5 Dakikada: Platani Köyü (Germe)
Platani Köyü, Kos’un Türk köyü olarak bilinen yerlerinden biri. Ada nüfusunda 3 bine yakın Türk bulunuyor ve genel olarak bu köyde yaşıyorlar. Osmanlı’nın fethinden sonra Türklerin yerleştirildiği yerlerden biri olmuş ve bunu korumuş, diğer köylerdeki Türk nüfusu ise azalmış. Görünüş olarak tipik ada köylerinden biri ve geniş bir Müslüman mezarlığı içeriyor. Bunun dışında pek çok Türk işletme ve tanıdık sesler duyuyorsunuz. Adalı Türklerle sohbet etmek için keyifli bir uğrak noktası olabilir. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.
2.2 Merkezden 10 Dakikada: Asklepion Antik Kenti
MÖ 357 yılında inşa edildiği düşünülen Asklepion Antik Kenti, Yunan Mitolojisi’nde tıp, sağlık ve iyileştirme tanrısı olarak bilinen Asklepion’a adanmış bir antik kent. Antik dönemde şifa arayanların geldiği yerlerden biri olmuş. Tapınak, kütüphane, tıp okulu, Roma Hamamı, Apollon sunağı gibi bölümlerden oluşuyor. Asklepion’un en önemli öğrencisi olduğu düşünülen Hipokrat da bu okulda eğitim görmüş ve eğitim vermiş bu yüzden ayrıca önemli. Günümüzde buradaki kazılardan çıkan eserler de Kos Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Antik kenti ziyaret saatleri ise her gün 08-20.00 arasında. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.
2.3 Merkezden 10 Dakikada: International Hippocratic Foundation
International Hippocratic Foundation, Hipokrat’ın mirasını yaşatmayı ve tanıtmayı hedefleyen bir kültür kuruluşu bir anlamıyla da müze. Modern tıbbın doğduğu bu bölgeye ve tıp tarihine dair bilgiler edinebiliyor, ilginç heykel ve tıp gereçleri koleksiyonunu görebiliyorsunuz. Tıbbi olarak kullanılan bitkilerden minik bir botanik bahçesi de var. Ziyaret çocuklar için ücretsiz. Pazar günleri ziyarete kapalı, diğer günlerde ise 09-16.00 saatlerinde uğrayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.
2.4 Merkezden 10 Dakikada Bir Plaj Alternatifi: Agios Fokas
Adanın bir diğer popüler sahili olan Agios Fokas merkzden araçla 15 dakika sürüyor. Burada sıra sıra birkaç otelin beach işletmesi var. Sagredo Boutique Hotel’inki en hoşu, adı Agios Fokas Beach. Müzik, yemekler, kokteyller gayet güzel. Denizi ise Mylos’unki gibi sıradan. Restoranda oturursanız sadece yiyip içtiğiniz ödeyerek denize girebilirsiniz, şezlongu ayrıca kiralamanız lazım. Endişe etmeyin, fiyatlar gayet makul, hele ki Türkiye’deki beach clublardan sonra. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
2.5 Merkezden 10 Dakikada Bir Plaj Alternatifi Daha: Ammos Beach Cocktail Bar
Agios Fokas Beach’in de bulunduğu mavi bayraklı Psalidi Plajı’nın popüler beach işletmelerinden biri daha. Bar lezzetleri arasında kahvaltı seçeneklerinden, ferahlatıcı meyve suları ve smoothielere tüm günü geçirebileceğiniz seçenekler var. Gelmeden önce yeriniz garanti olsun diye websitesinden rezervasyon da yaptırabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
2.6 Merkezden 20 Dakikada Bir Termal Plaj: Therma Plajı
Bir 5 dakika daha yol yaparsanız Therma’ya varıyorsunuz. Karakteristik özelliği isminden de anlayabileceğiniz üzere dağdan çıkıp denize dökülen termal sular olan br plaj. Yani aslında biraz da kaplıca gibi. Otopark deniz seviyesinde değil biraz tepede kalıyor inip yürümeniz gerekiyor. Yalnız şemsiye ve şezlong gibi gereçler yok hazırlıklı gelin. Yukarı kısımda minik bir kafe de bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
2.7 Merkezden 10 Dakikada: Ampeli Wine Yard – Traditional Greek Tavern
Ampeli Wine Yard – Traditional Greek Tavern: Yunan’ın geleneksel rustik havasını hissedebileceğiniz bir yer. Yemyeşil bir terası var. Bahçesi hayli huzurlu ve sakin bir yer. Özellikle hareket peşinde değilseniz hoşunuza gidecek. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.
3. Kardamaina Kasabası & Plajı
Kos’un her yeri bir denize girme fırsatı. Kardamaina da yazın turistlerle canlanan bir sahil kasabası. Burada da deniz tatilcileri için birçok otel ve restoran var. Öyle görülmesi gereken bir turistik yer değil de “Hadi bugün de başka bir yerde takılalım” dediğinizde gidilecek bir yer. Yani görmezseniz bir şey kaçırmazsınız ama giderseniz de niye geldik demezsiniz. 🙂 Plajlarında su sporları imkanları bol. Limanından da günübirlik tekne turları kalkıyor. Güzel plajlarıyla ünlü olduğu kadar son dönemde hareketli gece hayatıyla da popüler duraklardan biri ancak bu kısmı deneyimleme fırsatımız olmadı. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.
Kardamaina Plajı’nda da birçok işletme var, şezlong ve şemsiye kiralamak gibi seçenekler mümkün. Deniz kumlu ve aniden derinleşmiyor. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
– Noa Beach Bar: Kardamaina Plajı’ndan tüm günü geçirmelik, iyi hizmet alabileceğiniz, ortamı güzel bir beach işletmesi adı vermemiz gerekirse Noa’yı verebiliriz. Şemsiye ve şezlong ücretli yani yendiğiniz içtiğinizin yanında artı olarak gelmiyor. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
– Lovemade Bakery ♡: Yine Kardamaina Köyü’nde, kahvaltılık ve brunch seçenekleri bulabileceğiniz tatlı bir cafe. Menüsünde porridge gibi hafif öğünlerden ekmek üzeri hellim peynirli, mantarlı, ıspanaklı tek göz yumurta gibi daha doyurucu öğünlere seçenekler bulabiliyorsunuz. Cafenin bir kısmı ise tasarım tabak çanaklar satılan bir köşe olarak düzenlenmiş geldiğinizde oraya da göz atmak isteyebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.
– Pelagos Restaurant: Akşam için yer bakıyorsanız da Pelagos, Kardamaina Köyü limanında, denizle iç içe seçeneklerden biri. Menüsünde deniz ürünleri, mezeler, salatalar var. İsterseniz kırmızı etlerine de şans verebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.
– Grill à la carte Smokey Grill: Mitsis Norida otelin içindeki ızgaracı. Brunch veya akşam yemeği için masa ayırtabiliyorsunuz. Brunch açık büfe şeklinde. Akşam yemeği ise alakart. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.
4. Adanın En Güzel Sahillerinin Bulunduğu Batı Kos: Kefalos & Çevresi
Kos Town’dan arabayla 45 dakika yol yaptığınızda adanın en güzel denizine sahip Kefalos bölgesine varıyorsunuz. Burada yan yana o kadar çok plaj var ki yüksek sezonda bile sakin bir koy bulabiliyorsunuz (önerilerimize yazmadık ama Cavo Greco her zaman sakin oluyormuş). Aralarında en meşhuru Paradise, bizim favorimiz ise Diamond Beach ve antik kalıntılara karşı yüzdüğünüz Agios Stefanos.
Planlamama Önerileri:
Az zamanınız varsa bir güne birkaç plaj sığdırabilirsiniz.
4.1 Kefalos Köyü
Merkezde güzel beach işletmeleri olabilir ama asıl denizi güzel olan plajlar adanın batı tarafında kalıyor. Lagada, Paradise, Camel, Agios Stefanos adanın en popüler plajları ancak buraları bakir yerler ve imar yok (ama fast food tarzı şeyler satan cafeler var). Keza Agios Theologos ve Paralia Paradiso plajları da boşluğun ortasındaki yerler. Dolayısıyla Kefalos bunların merkezi konumundaki sahil kasabası. Eczane, alışveriş, restoran vs gibi ihtiyaçlarınızı burada giderebilirsiniz. Tabii Kefalos’un da kendi sahili var.
Deniz sezonunda gelmiyorsanız muhtemelen direksiyonu Kefalos’a kırmazsınız ama gelecek olursanız antik dönemden kalma kiliseleri, kalesi, Agios Ioannis Thymianos Manastırı gibi yerleri var. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.
4.2 Diamond Beach
Kefalos’un yan yana dizilen koylarında birinden diğerine tahmin edersiniz ki deniz pek değişmiyor ama plajdan plaja ortam değişiyor. Hemen hemen hepsi halk plajı salaşlığında ve hepsinde hamburger, salata, patates kızartması gibi hızlı yiyecekler bulabileeğiniz cafe tarzı yerler var ve kiralık şezlong & şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Kefalos’un güzel denizinde girerken biraz daha sofistike bir ortamda takılmak isterseniz direksiyonu hiç düşünmeden Kos’ta en beğendiğimiz iki plak işletmesinden biri olan Diamond Beach’e çevirin. Buradaki işletmenin hem modu güzel, hem de mutfağı. Çeşit çeşit ceviche’ler, humus yatağında ahtapotlar gibi daha kaliteli yemekler bulacağınız bir menüsü var. Plajdaki şezlonglar da daha kaliteli ve loca şeklinde (sadece en arkadakilerde şemsiye var). Bir loca 20 Euro. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
4.3 Lagada Plajı
Kalabalık olmayan, huzurlu bir plaj. Karavan tarzı mobil büfelerden atıştırmalıklar ve içecekler aldığınız salaşlıkta. Şezlong ve şemsiye kiralama hizmeti var. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
4.4 Paradise Beach
Adanın en meşhur plajlar Paradise Beach. Adanın kumlu plajlarındansa bu taşlık plajın daha çok sevilmesi bizi şaşırttı doğrusu. Biz pırıl pırıl taşlı denizlere bayılırız da genelde insanlar kum tercih ediyor. Popüler ve turistik olduğundan biraz geçe kalırsanız hemen yer bulamayabilirsiniz ama uzun sahilini dolanırsanız bir şeyler illa bulacaksınızdır. Şezlong ve şemsiye kiralama olanağı, su sporları, yemek alanları var.
İki koydan oluşuyor. İlk koyda fotoğrafta gördüğünüz bu büyük bir kafe var. Sipariş sırası 10-15 dakika sürüyor, sonra da oturacak yer bulmanız gerekiyor. İkici koy ise daha sakin. Oraya hizmet veren ayrı bir restoran da var. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
4.5 Camel Plajı & Jenny Camel Restaurant
İki minik ardaşık koydan oluşan sakin bir plaj. Aracınızı park edip dik bir yoldan aşağı iniyorsunuz. Yolu toprak, arabasına kıyamayanları uyaralım. Kumlu çakıllı bir plajı var ve ani derinleşmiyor. Şezlong şemsiye gibi hizmetler var. 2 şezlong + 1 şemsiye ada genelinde 8 Euro (beachler hariç), çok popüler plajlarda 15′ kadar çıkabiliyor. Camel adlı bir işletme de bulunuyor ama ulaşımı biraz sıkıntılı olduğundan siparişleri alıp plaja motorla servis yapıyor. Genelde buraya gelenler tepesindeki Jenny Camel Restaurant’da yiyorlar. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
– Jenny Camel Restaurant adanın popüler restoranlarından biri olduğu için biz de denedik. Yemeklerin çoğu fritöz işi, lezzet olaraksa “eh” ama kartal yuvası konumundan deniz manzarası öyle güzel ki yine de listemizden çıkartmayalım dedik. Ana yemek için değil de atıştırmalık için uğranabilir. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.
4.6 Agios Stefanos Plajı ♡
Bize Kefalos bölgesindeki en güzel halk plajı, kumlu plajı ve yanında yüzdüğünüz antik kalıntıları ile Agios Stefanos. Hemen karşısındaki küçük adada bulunan kilise ile de ikonik bir manzarası var. Karşıya yüzerek geçenler de oluyor. Öyle hemen derinleşen plajlardan değil. Kum bir plaj ama denize girdiğiniz kısım taşlaşıyor. Dilerseniz şezlong şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Bizim en sevdiğimiz plajlardan birisi oldu ama yüksek sezonda şezlong kalmıyor. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.
4.7 Agios Theologos Plajı & Dünyanın Bittiği Yerdeymiş Gibi Hissettiren Agios Theologos Restaurant
Aşağı indikçe ada bakirleşiyor ve güzelleşiyor. Agios Theologos Plajı’na giderken ıssızlaşan yolda insan kendini bir Ferzan Özpetek filminde gibi hissediyor ve tatlı bir özgürlük hissiyatı geliyor. Nihayet adanın en ucunda, sanki dünyanın bittiği yerdeymiş gibi hissettiren hırçın denizli, taşlık bir plaja varıyorsunuz. Burada birkaç dalga sörfçüsünün okyanus hasreti giderdiğini göreceksiniz. Şezlong kiralamak mümkün. Bir de epey rüzgarlı olabiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
– Agios Theologos Restaurant: İşte buraya geldiğinize sizi sürpriz bir restoran karşılıyor. Denize bakan restoranın hoş bir terası, terasından da çok güzel bir gün batımı manzarası var. Menüsündeki her şeyi beğenmedik ama deniz ürünleri iyiydi. Yani tekrar gideriz. Bir de taze balık dolapları var. Menüyle sınırlı kalmayıp, onları da görmeyi isteyin (bizdeki gibi açıkta sergilenmiyor). Porsiyonları oldukça büyük. Çocuklu aileler için bir de ufak parkı var. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.
4.8 Paralia Paradiso
Adada Paradise isimli 3 plaj var, öncelikle navigasyona doğru yeri girdiğinizden emin olun. 🙂 Bu Paradise Plajı aralarında en bakir olanı. Bakir demek çoğu zaman bozuk yol da demek. Burası da bir istisna değil. Toprak yol sizi zorlayabilir baştan söyleyelim, denizi de biraz yabani ama okyanusta bir adaymış gibi olması hoşumuza gitti. Bir işletme bulunuyor ve müzik size yüksek sesli gelebilir. Şezlong kiralayabiliyorsunuz. Plaj uzun ve kum, aniden de derinleşmiyor. Ayrıca duş ve tuvalet gibi alanları yok. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.
4.9 Limnionas Plajı
Adanın en mavi sularından biri burada. Kum çakıl karışık bir plaj. Şezlong şemsiye kiralayabileceğiniz bir işletme bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.
4.10 Kos’un Güneyinde Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– KOIA All – Suite Well Being Resort $$$: Agios Fokas sahilinde, 5 yıldızlı bir yetişkin oteli. Otelin klimalı odalarında çalışma masası, kahve makinesi, minibar, tv, teras ve banyo bulunuyor.
– Mousonas Luxury Living $$$: Kampos’ta, dağ manzaralı bir balkon, açık yüzme havuzu ve bahçe sunan havuzlu bir lüks villa.
– White Rock of Kos Hotel $$$: Kefalos’ta, açık yüzme havuzu ve tenis kortuna sahip 5 yıldızlı bir yetişkin oteli. Otelin süitlerinin bazıları bahçe manzaralı, diğerleri deniz manzaralı. Süitlerde özel havuz veya spa küveti mevcut.
– Nissea Boutique Hotel $$: Kardamaina sahilinde bulunan, konumu denizin hemen yanında olduğu için özel plaj alanına sahip bir taş otel. Deniz ve bahçe manzarasına bakan modern, sade döşenmiş odaları var.
– Sagredo Boutique Hotel & Spa $$: Agios Fokas sahilinde, deniz kenarındaki en iyi seçeneklerden biri olan butik otel. Otelin odalarında klima, deniz manzaralı balkon, özel banyo, tv bulunuyor. Bazı odalar ise havuz manzaralı.
– Aegean Eyes 3bd House Βy the Sea $$: Kefalos Plajı’na yakın, deniz manzaralı bir tatil villası. İçinde klima, oturma alanı, tv, mutfak, yemek alanı ve özel banyo bulunuyor.
5. Gün Batımlarıyla Meşhur Zia Köyü’nde Akşam Yemeği (Oromedon’dan Yer Kapın!)
Kos’ta bir Rodos ya da Sakız’daki gibi mimarisiyle size “Vay be” dedirtecek bir yerleşim yok ama Zia Köyü’nün gün batımı manzarasıyla kesinlikle aklınızda kalacak. 846 metre yüksekliğiyle adanın en yüksek noktası olan Dikaios Dağı’nın eteklerindeki köyde akşam yemeği yemek bir Kos klasiği. Zaten küçücük köy restoran ve tavernalarla dolu. Hepsinin terası var ama hepsi gün batımını görmüyor, ona göre seçin. Aralarında bir restoran var ki lezzeti, keyfi, manzarası ile tüm Kos’ta rakip tanımıyor. Adı Oromedon. Yorumları harika, bizden de bir o kadar iyi not aldı. Gün batımında bir masa bulmak için haftalar öncesinden rezervasyon yapmanız lazım. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.
Not:
– Biz denizden çıktığımız gibi gelmiştik, otoparka girince insanların ne kadar özenli giyindiğine şok olduk ve biraz da kendimizi kötü hissettik. Siz bizim gibi gafil avlanmayın, hangi restorana giderseniz gidin süslenip püslenip gelin.
– Bir de restorana geçmeden köyü de turlamak için yarım saat ayırın.
– Gün batımına yer bulamazsanız 5 seansına rezervasyon yapıp, gün batımına kadar oturmayı deneyebilirsiniz.
– Oromedon ♡: Adada tek bir akşam yemeğiniz varsa Oromedon’da gün batımına saklayın deriz. Akdeniz mutfağının hakkını veren bir menüsü var. Meşhur gün batımı terasında yer kapabilmek için haftalar öncesinden rezervasyonunuzu yaptırmanızı tavsiye ederiz. Ne yediysek lezzetliydi. Biz deniz ürününden devam ettik ama aslında etleri meşhur. Bizim yediğimiz fotoğraftaki karidesli tabak çok iyiydi. Denemenizi öneririz. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.
Köydeki diğer alternatiflere de değinelim ama üzülerek söylüyorum ki başka bir restoranda yediğinizde, manzarası güzel olsa bile, Zia’nın keyfini eksik yaşarsınız.
– Avli Traditional Restaurant: Oromedon’un karşısında, geleneksel dokuda mütevazi bir Yunan lokantası. Bazı masaları günbatımını görüyor. Menüsünde yerel klasiklerin yanında deniz ürünleri de var. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.
– Olympia 2: Oromedon kadar manzaranın kucağında olmasa da yine gün batımı manzaralı terası olan, geleneksel Yunan mutfağı sunan bir restoran. Her masası manzaralı değil, rezervasyon yaparken gün batımına nazır bir masa istediğinizi belirtin. Bir de Taverna Olympia diye bir yer açmışlar, dolunca oraya yollamaya çalışıyorlar ama oranın hiç manzarası yok. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.
– Olive’s Garden: Yine Zia Köyü’nde, zeytin ağaçlı avlulu tatı bir kafe. Ev yapımı limonatalar ve atıştırmalık seçenekler bulmak mümkün. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.
6. Mastihari Köyü
Mastihari Köyü, adanın kuzeybatısında yer alan yaz tatili kasabası. Kos merkeze en iyi alternatif diyebiliriz. Tabii ki merkeze göre çok daha ufak ama uzun sahiliyle, dizi dizi restoranlarıyla ve konaklama seçenekleriyle içinden çıkmadan tatil yapabileceğiniz bir yer.
Güneş sahilin karşısından battığı için deniz kenarında bir yemeğe uğranır. Sahildeki restoranlar masalarını kumları üzerine atıyorlar ve ayaklarınız kumda yemek yiyebiliyorsunuz. <3
Her yıl düzenlenen aynı isimdeki bağcılık festivali de burada düzenleniyor. Ayrıca adadan komşu ada Kalimnos’a geçen tekneler de buranın limanından kalkıyor.
Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.
– Tam Tam Beach: Tüm Kos rehberlerinde övgü ile bahsedilen Tam Tam Beach’in dalgalı ve rüzgarlı plajı bizim için çok sürpriz oldu. Zaten az ilerisinde kitesurf yapılıyor, artık rüzgarı siz düşünün. Ama insanlar mekanı pek seviyorlar, gün batımına da baktığı için akşam yemeklerinde doluyor. Sanırım beachten çok restoran olarak öne çıkmaya çalışıyorlar ki beni mayo ile restorana girince uyarıldım. İsmi beach olunca ne bilelim, mayo ile gelinen bir yer sandık. Özetle deniz için değil de akşam takılmaya gelinir. İçinde tatlı bir butik ve bir çocuk parkı da var. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.
7. Marmari & Tigaki
Daha önce de dediğim gibi Kos’un her yeri bir denize girme fırsatı. Kos merkezden çıkıp adanın kuzeyini turlamaya başladınız mı sağ camınızdan plaj hiç eksik olmuyor. Sırasıyla önce Tigaki, Marmari ve sonra Mastihari plajları zincirleme uzanıp gidiyor. Tabii etraflarında turistlerin ihtiyaçlarını karşılayabileceği ufak semtler de gelişmiş. Restoranlar, bakkal vs kolayca bulursunuz. Semtlerin adı değişiyor ama çehreleri pek değişmiyor. 🙂 Mastihari en gelişmişi olduğu için ona ayrıca bir başlık açtık ama Marmari & Tigaki tek bir yer gibi.
7.1 Marmari
Marmari kum ağırlıklı ve hayli geniş bir plaj. Yakınında bar veya restoran gibi pek çok işletme bulunuyor. Şezlong ve şemsiye de kiralayabiliyorsunuz. Bu plajda gün batımı ayrı güzel bizden söylemesi. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.
Marmari aynı zamanda çocuklu ailelerin favorisi olan, 75.000 metrekarelik alana yayılmış dev su parkı Lido Water Park’ın da bulunduğu bölge. İçinde çeşit çeşit, rengarenk kaydıraklar ve pek çok su oyuncağı var. Çocukla seyahat ediyorsanız onun için eğlenceli bir gün planı olabilir. İçeride pek çok kafe ve restoran da var. Haftanın her günü 10-18.00 arasında
açık. Lido Water Park bileti almak için tıklayın.
7.2 Tigaki
Tigaki uzun, kumluk, geniş bir plaj. Plaj boyunca ağaçlar var ve şemsiye yerine onların altına sığınabiliyorsunuz. Plaj boyunca değerlendirebileceğiniz birçok işletme var. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.
7.3 Marmari ve Tigaki’de Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– D’ Andrea Lagoon All Suites $$$: Marmari’de, 5 yıldızlı bir yetişkin oteli. İçinde restoran, ücretsiz özel otopark, bar, açık yüzme havuzu bulunuyor.
– Mythos Suites Hotel $$: Tigaki’de, deniz manzaralı konaklama birimleri sunan 3 yıldızlı bir apart otel. Hem açık havuzu hem de çocuk havuzu var. Kahvaltısı açık büfe.
– Seaside Marmari $$: Marmari sahilinde, özel plaja sahip, 4 yıldızlı, mütevazı ama temiz bir otel seçeneği.
– Chaihoutes stone villa into Olive farm in Zia $$: Zia Köyü’nde, zeytin, narenciye, incir ağaçlarının içinde, 2 yatak odası, 2 oturma odası ve 3 banyosu olan, teraslı ve deniz manzaralı, tatlı bir taş ev. Havuzu da var.
– Paradiso Vintage Villa $$: Traditional 1944 Gem $$: 5 kişiye kadar konaklama imkanı veren otantik ve dağ manzaralı bir köy evi seçeneği. Evde 2 yatak odası, 1 banyo, tv, tam donanımlı mutfak var. Soğuk günler için şömine var ama havuz bulunmuyor.
– Astir Odysseus Resort & Spa $$: Tigaki sahilinde, 5 yüzme havuzu, spası, çeşitli spor olanakları, çocuklar için çeşitli aktiviteler sunan bir çocuk kulübü ve iki oyun alanı olan 5 yıldızlı bir otel.
8. Antimachia Köyü, Yeldeğirmeni ve Kalesi (Veya Kaleden Geriye Kalanlar)
Hemen sadete gelelim: Eğer bir haftadan fazla kalmıyorsanız ya da deniz sezonu bittiğinde gelmiyorsanız büyük ihtimalle Antimachia Köyü öncelikli duraklarınız arasında olmayacak. Ona göre bu maddeyi pas geçebilirsiniz.
Kardamaina Köyü’nün biraz yukarısında, adanın iç kısımlarında yer alan Antimachia Köyü en çok geleneksel yer değirmeniyle ünlü. Taş değirmen hala çalışıyor ve içinde gezebileceğiniz minik bir müze yer alıyor. Gelmişken aynı isimdeki kalesi, Agios Nikolaos Manastırı ve köy yakınındaki yer altı mağaralarını gezebiliyorsunuz. Özellikle Antimachia Kalesi şehir manzarasının tadını çıkarabileceğiniz noktalardan biri. Aslında oldukça harap durumda ama güneş çok tepenizde değilse yine de güzel yürüyüş noktalarından biri. Giriş ücreti alınmıyor ama girişte minik bir katkı payı vermeniz bekleniyor. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.
9. Oturmaktan Sıkılanlara En Keyifli Kos Aktiviteleri
9.1 Kitesurf
Kos’ta kite yapmak isterseniz Psalidi Plajı, Kohilari Plajı, Marmari ve Mastichari plajlarında pek çok sörf ekipmanı kiralayabileceğiniz yahut hocalardan ders alabileceğiniz sörf kulübü var: Psalidi’de Windzone Surf Club ve Big Blue Surf & Kite Center, Marmari’de Marmari Windsurfing Center ile ve Fun2Fun Watersports – Kite, Windsurfing, Sailing Center, Kohilari’de, Kohilari Kite Center ve Mastichari’de KitesurfingKos.
9.2 Paddleboard
Kos’ta Paddleboard, adanın çevresindeki sakin koyları ve gizlin plajları gezmek için fırsatlardan biri. Özellikle adanın güneyindeki Psalidi sahilinin düz ve sakin suları paddling için güzel bir ortam sağlıyor. Limnionas, Tigaki ve Kardamaina plajları da paddleboard için öne çıkıyor.
9.3 Rüzgar Sörfü
Kos, ideal rüzgar koşulları, temiz suları ve güzel plajlarıyla rüzgar sörfçüleri için güzel bir alternatif. Adanın güney kıyısındaki Kefalos sahili rüzgar sörfü için en popüler yerlerden. Hem kumsallar geniş hem de rüzgarlar düzenli olduğundan her seviyeden sörfçüye uygun. Psalidi ve Tigaki plajlarıysa sakin sularıyla yeni başlayanlar için daha uygun. Psalidi’de Anemos Windsurfing & Watersports Club, Imperial Windsurfing & Watersports Centre veya Flyboard kos Watersports’tan, Mastichari’de Horizon Surfing Center‘dan, Kefalos’ta, Kefalos Windsurfing & Sailing‘den ekipman kiralayabilir veya ders alabilirsiniz.
9.4 Dalga Sörfü
Kos Adası’nda Dalga sörfü yapmanın en iyi noktalarından biri Kefalos Plajı. Hem kumsal geniş hem de farklı seviyelerde sörfçüler için alanları bulunuyor. Dalgalar da düzenli ve güçlü. Paradise Beach de bir diğer popüler dalga sörfü alanı, bu kısımdaki dalgalar daha sakin. Marmari’de Marmari Windsurfing Center ile ve Fun2Fun Watersports – Kite, Windsurfing, Sailing Center‘dan, Kefalos’ta, Kefalos Windsurfing & Sailing‘den ekipman için faydalanabilirsiniz.
9.5 Tekne İle 3 Ada Kalimnos, Plati, Pserimos Gezisi
Kos’tan çıkmalı günübirlik bir programla, Kos yakınlarındaki 3 ada Kalimnos, Plati, Pserimos’u tekne turuyla keşfetme şansınız var. Bu tur Kalimnos’taki Pothia Köyü’nden başlayıp son durak Pserimos’a doğru devam ediyor. Öğle yemeğini teknede yiyorsunuz bu da fiyata dahil oluyor. Bol bol yüzme molası veriliyor. Üç adalı tekne turuna bilet almak için tıklayın.
9.6 Jeep & ATV Safari
Kocaman tekerler üstünde safari, adayı gezmek için keyifli yollardan biri. Katılabileceğiniz pek çok tur var. Hem adanın en iyi manzaralarını kovalayabilir hem de çeşitli köylerinde yemek molaları verebilirsiniz. Biz öne çıkan tur sağlayıcılar arasından bir seçeneği sizler için buraya koyuyoruz. 4×4 jeepler veya atvler ile katılabileceğiniz yemek dahil tura bilet almak için tıklayın.
9.7 Pserimos’ta Tüplü Dalış
Kos’ta denizin tadını sonuna kadar çıkarmak isteyenler için de bir öneri bıraklım buraya. Kos’tan çıkan bir tekneye atlayıp Pserimos adasında başlangıç seviyesinde tüplü dalış yapmak. Akdeniz suları zaten şnorkelle bile hayli keyifli ama adanın maceracılarındansanız hazır gelmişken tüplü dalışa da heveslenebilirsiniz. Perimos’ta tüplü dalış turuna bilet almak için tıklayın.
10. Kos’tan Feribotla Geçebileceğiniz Diğer Güzel Yunan Adaları
Başta da belirttiğimiz gibi Kos pek çok Yunan adasına geçiş adası. Yani tam bir kavşak veya aktarma adası diyebiliriz. Elbette aşağıda yazdığımız adalardan başka volkanik yapısıyla ünlü Nisyros, güzel doğa yürüyüşü rotalarıyla Tilos, neo klasik mimarisiyle Symi, Karapathos, Kasos gibi daha birçok Yunan adasına Kos’tan geçiş var ama biz aralarında en sevdiklerimizi ayrıca not düşmek istedik.
Hepsine sefer saatleri mevsimsel olarak değişiklik gösterse ve bazen daha sık olsa da, genellikle günde tek sefer oluyor aklınızda olsun. Biz genel sefer saatlerini yazdık ama uyaralım bu saatler genelleme, siz seyahatinize göre girip mutlaka bakmalısınız. Seferlerin tümü Kos Limanı’ndan yapılıyor. Hangi adaya uğramak isterseniz biletinizi önceden mutlaka almalısınız çünkü yoğunluğa göre yakın tarihlerde bilet olmayabiliyor. Kiklad Adaları’na sadece Blue Star Ferries ile gidebiliyorsunuz, diğer adalara bilet ve rezervasyon için Dodekanısos Seaways‘e bakabilirsiniz.
10.1 Kalimnos
Begonvilli beyaz duvarları, küçücük evleri, iç içe geçmiş sokakları, ve masmavi denizi ile Kalimnos Kos’tan bir feribotla ulaşabileceğiniz adalardan. Kos tatilinizi Kalilmnos’a bağlayacaksanız, adanın ana liman bölgesi Pothia, tarihi keşifler için Hellenika, hepsi birbirinden mavi Myrties, Panomos, Akti, Masouri plajları listenizde olsun. Masouri Plajı’na giderseniz Agean Taverna’nın nefis manzaralı terasında bir akşam yemeği de bizim için yiyin. Dağlık yapısıyla dikkat çeken Kalimnos aynı zamanda kaya tırmanışı meraklılarının Ege’de toplandığı adreslerden biri. Zamanında sünger ticareti ile de ünlüymüş bu yüzden bolca sünger satan yer görürseniz şaşırmayın. Adanın ünlü kekik balını da denemeden dönmeyin. Kos’tan Kalimnos’a her gün sefer oluyor ve hatta bazen günde iki sefer de olabiliyor. Genelde 10.30 gibi sefer düzenleniyor ek sefer ise genellikle öğle seferi oluyor. Yolculuk 1 saat 15 dakikayı buluyor. Konum için tıklayın.
10.2 Leros
Pırıl pırıl koyları, neşeli tavernaları, tepelerden sahile kadar serpiştirilmiş küçük köyleri ve sakin atmosferiyle Leros da Kos’a yakın seçenekleriniz arasında. Leros’ta ilginç mimarili Lakki Köyü, dar sokaklı ve geleneksel havalı Platanos Köyü ve adanın en eski yerleşim yeri Agia Marina gezilmeye değer. Giderseniz, bir akşam yemeğini “bu ufacık adada nasıl böyle gurme bir restoran olabilir?” dedirten Mylos’ta yemeyi, yüzmek için de küçük balıkçı köyü Panteli’de bir şezlong kapmayı unutmayın. Leros seferi Kos Limanı’ndan sabah saatlerinde oluyor. Leros seferleri genellikle 10.25 saatlerinde oluyor. Yolculuk 1.45-2 saati buluyor. Konum için tıklayın.
10.3 Samos
Seferihisar ve Kuşadası’ndan da direkt feribot seferlerinin bulunduğu Samos da kulaklarını matematik dersinde bolca çınlattığımız Pythagoras’ın memleketi. Bu yüzden giderseniz adada onunla ilgil bolca hediyelik eşyaya rastlıyorsunuz. Rum evleri, sürprizli ara sokakları, arkeoloji ve şarap müzeleri, Pythagorion’un tavernaları, Potami Şelaleri, Kokkari bölgesi ve Lemonakia Plajı gibi gezilecek yerlerin çokluğu Kos seyahatini uzatmak için yeterince akıl çelici. Samos hakkında zaten detaylı bir rehberimiz yolda o nedenle önerilerimizi oraya saklıyoruz. Samos’a seferler her gün yok haftada birkaç kez ile sınırlı. Yolculuk süresi ise 4 saati buluyor. Konum için tıklayın.
10.4 Rodos
Rodos, Yunanistan’ın en büyük 4. adası. Kozmopolit yapısı, sosyal imkanları, 2400 yıllık surları ve görkemli kalesiyle özdeşleşmiş UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Orta Çağ dokusu adayı öyle zengin ve keyifli bir yer yapıyor ki gitmeye niyetlenirseniz bizce birkaç gün ayırmak lazım. Rafine restoranlar, beach partileri ve gece kulüpleri bulma şansınız da var. Rodos Adası’nın da burada anlatmak imkansız onun da ayrı rehberi üzerinde çalışıyoruz. Rodos’a Kos Limanı’ndan yolculuk süresi 2-2.30 saati buluyor. Rodos’a sefer saatleri oldukça değişken ve biletler çabuk tükeniyor, bizce önceden mutlaka alınmalı, haberiniz olsun. Konum için tıklayın.
10.5 Patmos
Mistik dokusu ve doğal güzellikleriyle Patmos bu seçki içindeki favorimiz. Yunan sanatçılarının eserlerini bulacağız galeriler, manzaralı cafeler, sempatik barlar ile dolu kale ile korunan tatlı mı tatlı yerleşim Chora ile dondurmacıları, tatlı mekanları ve sabahlara kadar açık birkaç barıyla liman bölgesini gezip Hristiyanlar için bir hac merkezi olan mağarayı ve manastırı mutlaka görmelisiniz. Patmos Hristiyanlar için ayrıca önemli bir yere sahip çünkü Aziz Yuhanna’nın burada sürgün yeri olan mağarada yaşadığına ve burada İncil’in vahiylerini yazdığına inanılıyor. O nedenle de Aziz Yuhanna Manastırı ve Kıyamet mağarası da UNESCO koruması altında. Denize doymalık da birkaç adres verelim: Kocaman boş kumlu sahili ile tam bir aile plajı olan Kampos ve yemekleri, cool ortamı Türkiye’de olsa bir servet tutacak Atmos Beach. Patmos seferleri sabah saatlerinde oluyor ve yaklaşık 2-2.30 saat sürüyor. Rezervasyonunuzu mutlaka gitmeden yapmalı, bilet işini yine son dakikaya bırakmamalısınız. Konum için tıklayın.
10.6 Kiklad Adaları
Kiklad Adaları ismini Yunanca “çember” anlamına gelen “kiklos” kelimesinden alıyor. Bu dairesel düzende 220 adadan oluşan bir ada topluluğun düşünebiliriz. Santorini, Mikonos, Naxos, Paros en ünlülerinden bazıları. Santorini volkanik yapısı ve kartpostallık manzaralarıyla, Mikonos canlı gece hayatı ve plajlarıyla, Naxos doğasıyla, Paros ise beyaz mimarisi ve sakin plajlarıyla biliniyor derken liste uzuyor. Bu adalara haftada birkaç sefer oluyor. Adadan adaya değişse de Mykonos, Santorini gibi büyük Kiklad adalarına daha sık sefer var ama bazı seferler Rodos aktarmalı oluyor. Yolculuk rotanıza göre 4-6 saat arasında bir yolculuğa hazır olmalısınız. Önceden biletinizi almanız yine önemli.
Dokuz Köyden Kovulacak Biri Daha 🙂
View this post on Instagram