SAMOS ADASI’NDA GEZİLECEK YERLER

Lisede geometri derslerimizin aranan ismi, Yunan matematikçi ve filozof Pisagor’un memleketi Samos veya bizim kıyıdaki adı ile Sisam, Rum evleri, sürprizli ara sokakları, Antik Yunan’dan kalma, UNESCO koruması altındaki arkeoloji ve tarih dolu alanları, güneşte kurutulmaya bırakılmış ahtapotları kapının önüne asılmış olan samimi tavernaları ile ayak basar basmaz modunuzun değişeceği, mavi-yeşil bir adacık. Hatta yeşilliği ile Marmaris’in karşı kıyıdaki ikiz kardeşi diyebiliriz. Her ne kadar birbirlerine yakın olsalar da Sakız Adası‘nın o Çeşme’ye benzeyen sarı dokusu burada kendini yeşile bırakıyor. Sanırız Samos’un en çok da bu yönünü sevdik. Kuşadası’ndan 45 dakikada, Seferihisar’dan 75 dakikada geçebileceğiniz kadar yakın olmasına ise ayrıca bir kalp bıraktık.

Samos’u Sakız Adası ile karşılaştırmamız boşuna değil çünkü mod olarak ona daha çok denk düşüyor. Kos Adası gibi daha bir şıklık, her sahilde hoş beach işletmeleri bulmayı beklerseniz umduğunuzu bulamazsınız. Bizce Samos daha çok sakinlik arayanlara, sahile masa atmış balıkçılarda sofralar kurmak isteyenlere, kısacası eforsuz bir tatil peşinde olanlara hitap ediyor. Burada Kos gibi gün batımında yer kapmak için günler öncesinden rezervasyon yaptırmanızı gerektirecek yerler veya plajlarında şezlong kapmaca oynayacağınız popüler beach işletmeleri yok. Belki şöyle dersek kafanızda daha bir canlanır: Kos Bozcaada ise Samos Gökçeada’dır. Her ne kadar ikisine de ulaşım aynı derecede kolay olsa da daha az tüketilmiş ve keşfedilmiş… Biz de Samos’a Sakız ve Kos adalarından sonra gelmiş birileri olarak Samos tatilimizin keşiflerini bu rehberimizde sizlerle paylaşıyoruz.

Samos Adası Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Samos Adası’na Nasıl Gidilir?

Samos Adası’nda bir havalimanı var ama Türkiye’den direk uçuş bulunmuyor. Adaya İzmir’de Seferihisar Sığacık limanından ve Kuşadası Büyük Liman’dan geçişi yapılıyor.

Sığacık’tan geçecekseniz:
Sığacık Limanı’ndan kalkan İDO‘nun feribotlarına binerseniz de 75 dakika içerisinde Vathy limanına geçebiliyorsunuz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.

Kuşadası’ndan geçecekseniz:
Büyük Liman’dan kalkan Meander Travel, İDO veya Tilos firmalarına ait feribotlarla 45 dakika içinde adanın hem Vathy hem de Pythagorion limanlarına geçebiliyorsunuz.

Resmi tatiller için not: Kuşadası Sığacık’a kıyasla bayram dönemlerinde daha yoğun diye duyum aldık.


Samos Adası İçin Vize/Pasaport Gerekiyor Mu? Kapıda Vize Uygulaması Var Mı?

Samos Adası Nisan 2024’ten itibaren 7 gün geçerli kapıda vize uygulaması ile seyahat edilebilir Ege adalarından biri. Her Yunan adası yazımızda belirttiğimiz bir uyarıyı yeniden yapalım: Kapıda vize uygulamasının adına takılıp bunu gerçekten de gittiğinizde kapıdan alınan bir vize sanmayın! En az 1 hafta öncesinden belgelerinizi feribot firmanıza ulaştırmanız gerekiyor.

Samos Kapı Vizesi Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
– En az 6 ay geçerliliği olan pasaportunuzun fotoğraflı sayfasının fotokopisi
– Varsa önceki Schengen veya başka ülke vizelerinizin fotokopisi
– Kimlik kartınızın arkalı önlü fotokopisi
– 2 adet son 6 ay içinde çekilmiş beyaz fonlu biyometrik fotoğraf
– Seyahat masraflarını karşılayacak kadar bakiyenin yer aldığı 3 aylık banka hesap dökümü
– Kapıda vize alacak olan tüm yolcuların isimlerinin yer aldığı, ödemesi yapılmış otel rezervasyonu konfirmasyonu
– Feribot gidiş dönüş biletleri
– Seyahat tarihleriniz için geçerli İngilizce seyahat sağlık sigortası
– Son sayfası ıslak imzalı, online doldurulmuş başvuru formu çıktısı.
– Vize talep dilekçesi.

Ücret: Resmi belirlenen fiyat 60 Euro (2024) ama feribot firmaları farklı hizmet bedelleri üzerine ekliyor.

Önemli:
– Bu vize ile Yunanistan anakarasına giriş yapamıyorsunuz. Yani kapıda vize aldım diye Atina’ya, Selanik’e, Halkidiki’ye gitmeye kalkmayın.
– Pasaportunuzda kesinlikle KKTC vize damgasının bulunmaması gerekiyor.
– Aynı şekilde Samos Adası için aldığınız kapı vizesi sadece Samos Adası’na özel oluyor. Yani bir adadan kapı vizesi alıp oradadan da diğer adaya geçerim gibi bir şey mümkün değil.
– Kapı vizesinin yüzde yüz onaylanan bir vize olduğunu sanmayın. Başvurunun yeterli bulunmadığı durumlarda veya daha önce bir Schengen vizesi reddiniz olduysa red verilebiliyor.
– Son olarak adaya varana kadar vizenizin çıkıp çıkmadığını bilemiyorsunuz. Kapı vizesi alanları normal Schengen sırasından ayırıyorlar. Kapı vizesi alanlar daha çok beklemek durumunda kalıyor çünkü vizeleri tek tek yanlarında getirmiş oldukları pasaportlarına işleniyor.


Samos Adası’na Ne Kadar Gün Ayırmak Lazım?

– Biz isteriz ki hakkıyla gezmek için 3 gün ayırın. Samos çok büyük bir ada değil ama her birinde tek tek denize girmelik nefis sahilleri ve gezmelik dağ köyleri var. 2 gün kalırsanız bazı yerlerden feragat etmek durumunda kalıyorsunuz.

– Günübürlik Samos Adası: Elbette hava değişikliği olsun diye günübirlik gelinmesine gelinir ancak Kuşadası’ndan adaya geçmek ve Vathy yerine Pythagorion limanına inmek kaydı ile. Çünkü günübirlik geldiğinizde altınızda muhtemelen aracınız olmayacağı için Vathy gibi denizi kısır bir bölge yerine Pythagorion gibi çevresinde denize girilecek daha güzel koyların olduğu, yeme-içme olanakları bakımından daha zengin tatlı ve pitoresk bir kasabaya inmiş olmak çok daha avantajlı olacaktır. Seferihisar’dan ise sadece Vathy’e feribotlar kalkıyor.


Samos Adası’nın Hangi Bölgesinde Konaklamalı

– Çok Kısa Kalacaklar İçin Pythagorion & Vathy: Bu iki yer adanın biri güneyde diğeri kuzeyde olmak üzere iki ana merkezi. Türkiye’den kalkan feribotlatın yanaştığı iki liman bölgesi. Seferihisar’dan geliyorsanız sadece Vathy’e, Kuşadası’ndan geliyorsanız opsiyonlu olarak Vathy veya Pythagorion’a iniyorsunuz. İkisinde de kordon boyunca dizi dizi mekanlar, market, araç kiralama, taksi durağı, atm vb gibi imkanlar var ancak sevimlilik ve mekanların kalitesi açısından Pythagorion favorimiz. Eğer adaya tek gece konaklamalı gelirseniz buraları tercih ederseniz lojistik açıdan sıkıntı yaşamadan her işinizi çözersiniz.

Pythagorion otellerini incelemek için tıklayın.

Vathy otellerini incelemek için tıklayın.

– Romantikler İçin Kokkari: Kokkari her Samos yazısının kapak fotoğrafının çıktığı yer. Bu pitoreskliği sayesinde oldukça popüler bir bölge. Kuzeyde olduğu için gün batımının da görülebildiği yerlerden. Ayrıca adanın en mavi denizlerine de çok yakın bir konumda. Romantikliği ile daha çok çiftlerin tercihi. Tek dezavantajı rüzgarlı bir bölge olduğu için denizi biraz dalgalı olabiliyor.

Kokkari otellerini incelemek için tıklayın.

– Çocuklu Aileler İçin Psili Ammos & Pythagorion: Çocuklu ailelerin favorisi olan kumluk, dalgasız ve sığ plajlar adanın güneyinde, özellikle de güneydoğu bölgesindeki Psili Ammos sahilinde kümeleniyor. Fakat buradaki seçenekler çok fazla değil o nedenle de çabuk tükenebiliyor. Pythagorion ise bol seçenekleri ile kumluk plajlara en yakın büyük yerleşim yeri olarak öne çıkıyor. Ayrıca adadaki havalimanına da yakın yerler olduklarından Türk dışı yabancı turistin de tercihi.

Psili Ammos otellerini incelemek için tıklayın.

Pythagoreio otellerini incelemek için tıklayın.

– İnzivacılar İçin Karlovasi & Marathokampos: Biri en kuzeybatı, diğeri en güneybatı olmak üzere Karlovasi ve Marathokampos adanın en uç noktaları. Pythagorion, Kokkari ve Vathy gibi ana merkezlere olan mesafeleri nedeniyle daha az tercih edilen, daha az turistik ama bir o kadar da bol seçeneklerin bulunduğu yerler. Özellikle de Karlovasi limanı, adaya cruise gemilerinin de yanaştığı yer olduğundan yaş skalası burada daha yüksek diyebiliriz.

Karlovasi otellerini incelemek için tıklayın.

Marathokampos otellerini incelemek için tıklayın.


Samos Adası’nda Seçtiğimiz Oteller

İster yetişkin oteli bakan yeni evli bir çift olun ister çoluk çocuk seyahat eden bir aile, Samos Adası’nda her bütçeye göre konaklama seçeneği var. Biz sizin için birkaç otel seçtik ama aşağıda bölge bölge önerilerimizi verirken ilgili kısıma alternatif konaklama önerilerimizi de ekledik.

Casa Cook $$$

Adanın açık ara en şık, tasarım oteli. Yalnız bir yetişkin oteli olduğundan çocuk misafir kabul etmiyorlar. Her biri özel havuzlu birimlerden oluşuyor. Kendine ait bir plajı da var. İncelemek için TIKLAYIN.

Doryssa Seaside Resort $$

Pythagorion sahilinde, çocuklu aileler için ideal bir resort otel. Oda kahvaltı hizmet veriyor. Sabahları çok başarılı bir açık büfe kahvaltı sunuyor. Kendine ait geniş bir plajı, spa hizmetleri ve havuzu da var. İncelemek için TIKLAYIN.

Nisea Hotel $$

Pythagorion bölgesinde, uygun fiyatlı bir otel seçeneği. Havuzu var ama kendine ait bir plaj alanı yok. Ek ücret ödeyerek kahvaltı hizmeti de alabiliyorsunuz. İncelemek için TIKLAYIN.

Armonia Bay Hotel $$

Kokkari bölgesinde, her odasında tv, wifi, özel banyo ve balkon bulunan, açık havuz ve güneşlenme terası sunan denize yakın bir otel seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantıdan Samos Adası’ndaki tüm otelleri ve daireleri inceleyebilirsiniz.

– Samos Adası’ndaki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.

Samos’tan daha fazla konaklama önerilerimizi içeren bir SAMOS ADASI’NDA NEREDE KALINIR? – SAMOS ADASI OTELLERİ yazımız da var.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Samos’ta arabalı olmak şart çünkü toplu taşıma ağı gelişmiş değil ve adanın bir yerinden diğerine geçmek için her seferinde taksileri kullanacak olursanız astarı yüzünden pahalıya patlıyor. Fakat Samos Adası’na Türkiye’den araba ile geçilemiyor. O nedenle de yüksek sezonda mutlaka gelmeden en az bir ay önce araba kiralayın. Bir ay önce diyoruz çünkü kendinizi garantiye almanızı istiyoruz. Son haftaya kalırsanız manuel dahi araba bulmak imkansız hale geliyor ki anında açıkta kalırsınız. Zaten tüm Yunanistan’da olduğu gibi adada otopark bulma derdiniz de yok. Neredeyse her kasabanın girişinde ücretsiz bir halk otoparkı oluyor. Plajlarda da genellikle otopark bulunuyor ama eğer yoksa ve yol kenarı bir plaj ise boş bulduğunuz herhangi bir yere park ettiğinizde zaten sorun olmuyor. Biz Auto Union firmasından kiraladık ve memnun kaldık. Hem Vathi hem de Pythagorion’da şubeleri var, birinden alıp diğerine de teslim edebiliyorsunuz. Kiralamayı ise Booking.com üzerinden tek adımda güvenle yapabiliyorsunuz. Samos’ta uygun fiyatlı araç kiralamak için TIKLAYIN.

Samos’ta Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Pythagorion
  2. Pythagorion Kordonu
  3. Pythagorion Çarşı İçi
  4. Pisagor Heykeli
  5. Pisagor Arkeoloji Müzesi
  6. Mavi Sokak
  7. Sisam Heraionu
  8. Panagia Spiliani Manastırı
  9. Eupalinos Tüneli
  10. Moni Megalis Panagias
  11. Psili Ammos
  12. Kokkari
  13. Kokkari Kordonu
  14. Agios Konstantinos
  15. Vathy
  16. Vathy Kordonu
  17. Arkeoloji Müzesi
  18. Samos Kütüphanesi
  19. Eski Karlovasi
  20. Yeni Karlovasi
  21. Eski Tabakhane
  22. Tabakhane Müzesi
  23. Potami
  24. Potami Şelalesi
  25. Church of the Holy Trinity
  26. Marathokampos
  27. Pisagor Mağarası
  28. Manolates
  29. Ampelos
  30. Vourliotes
  31. Platanos
  32. Paleokastro
  33. Koumeika

Yeme-İçme

  1. Pergamonto Restaurant
  2. Enhorio
  3. Mermizeli
  4. Hygge
  5. P2 Cafe
  6. Two Spoons
  7. Luigi
  8. Xalllara
  9. Creperie Cafe
  10. Antigoni’s Deli Concept
  11. The Swanky Nomad
  12. Iera Odos
  13. Robinson Gyros
  14. Garlic Grill House
  15. To Tigani
  16. Cena Restaurant
  17. Meltemi Restaurant
  18. Cafe Del Mar
  19. Cavos Cafe Bar Bistro
  20. Wave Cafe Bar
  21. Boa Vista Music-Cocktail Bar
  22. Zakore BBQ
  23. Luigi Gelateria Kokkari
  24. Aiolos
  25. Garden
  26. Piccolo Posto
  27. Yianni’s Ouzeri
  28. Teleion
  29. Triantaphyllos
  30. Akamatra
  31. Archontissa
  32. Cafe Del Mundo
  33. Vakasis
  34. Stenaki
  35. Trata Samos Restaurant
  36. Blue Bucket Restaurant
  37. Stella
  38. Kampos Grill
  39. Psili Ammos Restaurant
  40. Sama
  41. Kalliste
  42. Loukas Taverna
  43. Taverna Ampelos
  44. Metaxa Liknon
  45. Orizontas

Plajlar

  1. Glicorisa Beach
  2. Remetaki Beach
  3. Potokaki Plajı
  4. Noya Beach Experience
  5. Almyriki
  6. Mykali Plajı
  7. Pappa Beach
  8. Tsamadou Plajı
  9. Navagos Beach
  10. Tsabou Beach
  11. Lemonakia Plajı
  12. Kokkari Plajı
  13. Livadaki Beach
  14. Gaggou Plajı
  15. Mourtia Plajı
  16. Mikri Lakka Plajı
  17. Potami Plajı
  18. Megalo Seitani Plajı
  19. Mikro Seitani Plajı
  20. Marathokampos Plajı
  21. Tortuga Beach
  22. Kaladakia Plajı
  23. Fournaki Plajı
  24. Votsalakia Plajı
  25. Psili Ammos Plajı

1. Pythagorion ve Çevresi

Pythagorion Samos’un güneyindeki en ünlü sahil kasabası. Ada için olan önemini ise isminin arkasındaki hikayeden anlayabiliyoruz aslında. Hatırlarsanız geometri derslerinde bir Pisagor Teoremi vardı. İşte burası, bu teoremi hayatımıza sokan Yunan matematikçi ve filozof Pisagor’un doğduğu kasaba. Önceki adı Tigani olsa da 1955 yılında kendisini onurlandırmak için kasabaya Pythagorion ismi verilmiş ve limanına da bir heykeli dikilmiş. Bizim adanın en sevdiğimiz yerlerinden biri oldu. Belki adanın resmi merkezi büyüklüğü nedeniyle Vathy olabilir ama bizce Pythagorion kadar sevimli bir dokusu yok. Pythagorion’un ara sokaklarındaki şirin mekanları, minik limanı ve kordon boyu ile sizin de adanın en seveceğiniz yerlerinden biri olacağına eminiz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

1.1 Pythagorion Kordon Boyu

Kordon Boyu, hem Türk ve yabancı bandralı teknelerin yanaşıp limanına demir attığı hem de sıra sıra tavernaların, barların ve cafelerin dizildiği Pythagorion’un sahil kesimi. Çok büyük bir yer değil boydan boya 5 dakikada yürüyebilirsiniz. Dilerseniz buradan kalkan teknelerle günübirlik denize açılıp keyifli bir gün de geçirebilirsiniz. Öğle yemeği dahil tam gün tekne turuna bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

1.2 Pythagorion Çarşı İçi

Lykourgou Logotheti denen uzun sokak sağlı sollu mekanlar, hediyelik eşya dükkanları, börekçiler, dondurmacılar marketler ile denize uzanan çarşı içi bölgesi. Zaten kasabanın girişi de bu sokaktan başlıyor. Yani Pythagorion kordona ulaşmak için illa ki bu sokağı baştan aşağı yürümüş olacaksınız. Eğer aracınız varsa da bu sokağın başına gelmeden çok geniş ve ücretsiz bir açık otopark var. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

1.3 Pisagor Heykeli

Kordon boyunun sonunda Pisagor heykeli karşılıyor. Geometri derslerimizin ünlü Antik Yunan düşünürü Pisagor MÖ. 580 yıllarında Samos adasında doğmuş. Hepimizin matematikte konu dik üçgenlere gelince “a2 + b2 = c2” diye diye ezberlediği Pisagor Teoremi onun sayesinde ortaya çıkmış. Matematiği müzik ve astronomiyle de ilişkilendirerek sayılara mistik anlamlar yükleyen Pisagor, aynı zamanda evrende her şeyin sayılarla açıklanabileceğini savunan “Pisagorcular” topluluğunun da kurucusuymuş. Pisagor, hayatının ilerleyen dönemlerinde Polykrates ile yaşadığı politik atışmalar nedeniyle adadan kovulmuş, belli bir süre mağarada yaşamış, ardından Mısır’a gidip en sonunda da Güney İtalya’da yaşama göz yummuş olsa da bugün halen daha Samos için en önemli figür.

İşte buraya dikilen bu heybetli heykel de Samos halkının tıpkı kasabanın isminde olduğu gibi Pisagor’u onurlandırma biçimi. Heykel dik üçgen şekilli tasarımıyla Pisagor’un teoremine atıfta bulunuyor. Pythagorion’a gelmişken bugün halen daha okul sıralarında ismini anmaya devam ettiğimiz Pisagor’a siz de saygı duruşunda bulunmadan geçmeyin deriz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

1.4 Pisagor Arkeoloji Müzesi

Pythagorion kasabasının, ismini yine Pisagor’dan alan arkeoloji müzesi. Kasabanın hemen giriş kısmında yer alıyor. Hem Samos’un tarihini hem de Bizans dönemini anlatan eserlerin sergilendiği geniş bir koleksiyona sahip. Heykellerden madeni paralara, kil vazolardan mozaiklere çeşitli sanat formlarını barındıran eserler bulabilirsiniz. Bahçesinde antik şehrin kalıntılarını gözlemleyebileceğiniz geniş bir arkeolojik alan da bulunuyor. Salı günleri hariç haftanın her günü 08:30 ve 15:30 saatleri arasında ziyarete açık. Yunanistan’ın özel günlerinden olan 6 Mart, 18 Nisan, 18 Mayıs, 28 Mayıs’ta ve Eylül’ün son hafta sonunda ücretsiz şekilde müzeyi ziyaret edebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

1.5 Meşhur Mavi Sokak

Adını binalarının ve duvarlarının mavi tonlarında boyanmasıyla almış. Arnavut kaldırımlı, sonu denize çıkan fotojenik bir sokak. Pythagorion’da güzel fotoğraflar çekinebileceğiniz tatlı bir sokak arıyorsanız burası tam sizlik. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

1.6 Sisam Heraionu

Fotoğraf Kaynak: Leo Pekaar / Pexels

Milattan önce 8. yüzyılda, Tiran Polycrates döneminde inşa edilen bu büyük yapı antik Yunan tanrıçası Hera’ya adanmış bir tapınak. Hera’nın Samos’ta doğduğu tahmin edildiği için özellikle bu bölge seçilmiş. Tapınağın orijinal halinde 155 adet bulunan sütundan günümüze sadece bir tanesi gelebilmiş, o da gerçek uzunluğunun yarısı kadar. Dönemindeki ihtişamını hayal gücünüzle gözünüzde canlandırmanız gerekiyor zira yeterli görselleştirme veya rehberler bulunmuyor. Efes’teki Artemis Tapınağı ile mimari olarak benzer. Bir tapınak, sunak ve Geneleos Anıtı’nı içeren alan döneminde önemli bir ibadet merkezi olmasıyla UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alıyor. Yanınızda yaz güneşine önlem olarak şapka, su veya atıştırmalık getirmeniz yararlı olacaktır çünkü alanda herhangi bir büfe vesaire bulunmuyor. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

1.7 Panagia Spiliani Manastırı

Pythagorion bölgesinde bir dağ yamacında yer alan, 16. yüzyılda inşa edilmiş ve Meryem Ana’ya adanmış bir manastır. Buraya çıkan yürüyüş rotası panoramik bir orman ve deniz manzarasını beraberinde getiriyor. Mağara içinde bulunan küçük kilisesiyle hala kullanılan bir ibadet alanı, bu sebeple saygılı olmanız ve uygun giyinmeniz bekleniyor. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

1.8 Eupalinos Tüneli

Milattan önce 6. yüzyılda adaya su getirmek için mühendis Eupalinos tarafından yapılan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu tüneller günümüzde rehberli turlarla keşfedilebiliyor. Biri kırk dakikalık diğeri ise yirmi dakikalık olmak üzere iki tip tur seçebiliyorsunuz. 14 yaşından küçük çocuklar içeri kabul edilmiyorken klostrofobisi olan kişiler için de uygun bir aktivite sayılmaz. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

1.9 Moni Megalis Panagias

Pythagorion’a 20 dakika mesafedeki Moni Megalis Panagias, 16. yüzyılda Bizans tarzında inşa edilmiş bir Ortodoks manastırı. Adanın en eski manastırlarından biri. 90’larda büyük bir yangın geçirse de yenilenerek günümüzde ziyaretçilerini kabul etmeye devam ediyor. Elbette her Ortodoks dini yapısında olduğu gibi içeri girmek için uygun giyinmeniz bekleniyor. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

1.10 Psili Ammos

Pythagorion’a 15 dakika mesafede bir sahil kasabası. İsmini Türkçe’ye çeviridiğimizde “ince kum” anlamına geliyor ki bu da plajının ince, altın gibi kumlarının göstergesi. Dalgasız, sığ denizi ve kum plajıyla özellikle çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor. Bu sahil uzun bir alanı kapladığı için şezlong, duş ve restoran için tercih edebileceğiniz birkaç farklı işletme de bulunuyor. Önerilerimizi plajlar kısmına ekledik. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

1.11 Pythagorion’da Nerede Denize Girilir?

Glicorisa Beach

Glicorisa Beach: Glicorisa Beach aynı isimli otele ait olan bir beach bar aslında. İsterseniz otelinde de konaklayabiliyorsunuz ama dışarıdan da giriş var. Restoranı, duşu ve soyunma kabinleri mevcut. Hem kum-çakıl şezlong alanı hem de çimlik alanı var. İkisinde de cüzi bir miktara şezlong ve şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Denizi sakin ve dalgası neredeyse hiç yok. Plajı ise taşlık fakat denizde açıldıkça kumlaşıyor. Bu yüzden sahilde yürürken daha rahat edebilmeniz için deniz ayakkabısı getirmeniz faydalı olabilir. Phthagorion merkeze arabayla 5 dakika mesafede kalıyor. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Remetaki Plajı

Remetaki Plajı: Pythagorion kordonun hemen arka tarafında kalan bu plaj kum ve çakıl karışık bir zemine ve duru bir denize sahip. Sıra sıra dizilen işletmelerin şezlong seçeneklerinden size uygun olanı seçip tuvalet ve duş kabinlerinden de faydalanabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Potokaki Plajı

Potokaki Plajı: Pek da matah olmayan Pythagorion sahilinin devamında gelen, çeşitli otellerin ve beach işletmelerinin olduğu bir sahil şeridi. Denizi öyle berrak mavi değil ama, dibi kumluk, temiz ve dalgasız. Git git derinleşmeyen yerlerden olduğu için çocuklu ailelerin de bölgedeki tercihi. Tek dezavantajı hemen yakınlarında havalimanı olması ve sürekli tepenizden gürültülü bir şekilde uçakların kalkıyor oluşu. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Noya Beach Experience: Psili Ammos Plajı’nda yer alan bohem estetiğe sahip bir beach club. Dj performansları da olan yerlerden. Bölgede biraz konfor arayanlar için uygun. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Almyriki: Almyriki de yine Psili Ammos Plajı’nda bir sahil işletmesi. Şezlong, şemsiye, duş ve soyunma kabini gibi hizmetlerine ek olarak sahile servisi olan bir restoran ve kafe de aynı zamanda. Menüsünde kahve, kahvaltı, salata ve atıştırmalık seçenekleri bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

– Mykali Beach: Psili Ammos’u geçtikten sonra karşınıza çıkacak, temiz, mavi, Türkiye manzaralı bir plaj. Psili Ammos’a göre dalgalı bir denizi var. Tam olarak Aydın’ın Karasu Koyu’na bakıyor. Kalabalık olmayan sakin bir plaj. Epey de uzun olduğu için seçebileceğiniz birkaç farklı işletme bulunuyor. Şezlong, şemsiye, duş kabini gibi ihtiyaçlarınızı oradan karşılayabilirsiniz. Sahili taşlı başlayıp denizde kumlu devam ettiği için yanınızda deniz ayakkabısı getirmeniz faydalı olabilir. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Pappa Beach: Tam olarak bu bölgede değil onu arabayla 20 dakika kadar geçince ama bahsetmeden geçmek istemedik. Pappa Plajı da Glikoriza gibi fazla lüks beklemden hizmet alabileceğiniz, 180 derece deniz manzarası olan, merdivenle inilen farklı katlardan oluşan, her yerinde bol şezlong alanı olan çok güzel bir plaj seçeneği. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

1.12 Pythagorion’dan Yeme-İçme Önerilerimiz

Pergamonto Restaurant

Pergamonto Restaurant: Pergamonto Restaurant, taş binası ve avlusunda yer alan masalarıyla keyifli bir atmosfere sahip Pythagorion’un en popüler restoranlarından biri. Burada güne kahve eşliğinde bir brunch tabağıyla başlayabilir akşam yemeğinde ise Yunan ve Akdeniz mutfağının lezzetlerini tadabilirsiniz. Yüksek sezonda önceden rezervasyon yaptırmanız faydalı olacaktır. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Enhorio

Enhorio: Enhorio, Pythagorion merkezde hem denize girip hem de bir şeyler yemek isterseniz tercih edebileceğiniz işletmelerden. Yunan mutfağına modern yorumlar getiren yaratıcı tabakları var. Mesela mini karides gyros gibi…Şezlongları normalde ücretli ama gitmişken öğle yemeğini orda yerseniz ücretsiz şekilde kullanabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Mermizeli

Mermizeli: Pythagorion kordonda, Samos’un yerel deniz ürünlerini deneyebileceğiniz bir restoran. Liman manzaralı ve havadar bir atmosfere sahip. Kalamar ve karidesli tabakları popüler. Porsiyonları cömert. Çok popüler olan yerlerden olduğu için rezervasyon yaptırmak faydalı olacaktır. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Hygge

Hygge: Pythagorion merkezde küçük ama revaçta bir kafe. Brunch’a gelmek isterseniz ekmek üzeri yumurtalı seçenekler, eggs benedict’ler, pankekler ve bowllar ön planda. Çok az masası olduğu için özellikle sabah saatlerinde sıra bekleyebilirsiniz ama ye kalk bir yer olduğu için sıra hızlı ilerliyor. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

P2 Cafe

P2 Cafe: Pythagorion’un ara sokaklarında yürürken karşılaşabileceğiniz küçük bir kafe. Soğuk frappenize eşlik edebileceklerin arasında “galaktobuoreko” isimli ünlü tatlıları yer alıyor ki bu da bize tanıdık gelecek haliyle klasik Laz Böreği. Tuzlu seçenekler arasında da çeşitli sandviçler var. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Two Spoons

Two Spoons: Adanın en ünlü tatlıcısı. Ağaçlık bir alanda bulunduğu için güneşli yaz günlerinde tam bir kurtarıcı. Menüsünde kahvaltıdan dondurmaya, kahveden hamur işlerine tercih edebileceğiniz pek çok seçenek var ama en çok profiterolü meşhur. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Luigi

Luigi: Panna Cotta’dan sakızlı Antep fıstığına çok farklı aroma kombinasyonları sunan, adanın en meşhur dondurmacısı. Gerçekten de çok başarılı. Hem Pythagorion’da hem de Kokkari’de şubesi var. Yalnız uyaralım bir top dondurması iki top kadar büyük. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Bougatsa Xalllara

Bougatsa Xalllara: Birkaç masalık küçük, lokal bir fırın. Sabahları ürünleri yok satıyor. Geçe kalırsanız vitrini boş bulabilirsiniz. Çeşitli hamur işlerinin yanı sıra özellikle ıspanaklı-peynirli ve kremalı böreği ile meşhur. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Creperie Cafe

Creperie Cafe: Renkli duvarları ve minik masaları ile küçük ve samimi bir krepçi. Tatlı ve tuzlu seçenekleriyle ister kahvaltı için ister tatlı kaçamağı yapmak için uğrayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Antigoni’s Deli Concept

Antigoni’s Deli Concept: Tamamen yerel ürünlerden oluşan sandviçlerden şarküteri tabaklarına adada size lokal tatları deneyimleyebileceğiniz bir fırsat sunan küçük bir dükkan. Sabahları sandviçinizle kahvaltı yapabileceğiniz bir noktayken akşamları bir şarap evine dönüşüyor. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

The Swanky Nomad

The Swanky Nomad: Pythagorion limanına bakan bir kokteyl barı. Birkaç brunch ve kahve seçeneğini de menüsünde bulunduruyor. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Iera Odos Art Cafe Bar: Pythagorion’un girişinde, içerisi klasik tarzda döşenmiş, minik bir arka bahçeye sahip kokteyl barı. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Robinson Gyros

Robinson Gyros: Yine Pythagorion’un girişinde, popüler bir Gyros’cu. Vejetaryen seçenekleri de bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Garlic GrillHouse

Garlic GrillHouse: Adada klasik tavuklu pita ekmeği arası Yunan Gyros’u deneyebileceğiniz bir diğer seçenek. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

To Tigani

To Tigani: Yine bir Yunan klasiği olan souvlakiyi tadabileceğiniz adadaki en iyi yerlerden biri. Porsiyonları oldukça cömert. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

Cena Restaurant

Cena Restaurant: Hem ton balığı, kalamar gibi deniz mahsüllerinden hem de et çeşitlerinden tabaklar bulabileceğiniz gayet başarılı bir restoran. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

1.13 Pythagorion’dan Önerdiğimiz Oteller ve Evler

Fotoğraf Kaynak: Booking.com

Proteas Blu Resort $$$: Kendisine ait 2 doğal plaja ve havuza sahip korunaklı bir koyda bulunan bir otel. İçinde tenis ve voleybol sahaları, kapalı havuz ve spor salonu gibi olanaklar var. Tesisin klimalı odalarında deniz manzaralı balkon bulunyor. Spa olanakları da mevcut.

Doryssa Theorem Hotel $$: Pythagorion’da, 4 yıldızlı bir otel seçeneği. Tüm konaklama birimlerinde wifi, kahve makinesi, tv, klima, banyo mevcut. Bazı odaları balkonlu.

Doryssa Lithos Hotel $$: Aynı grubun 3 yıldızlı oteli. Açık yüzme havuzu, terası ve barı var.

ELECTRA Luxury Apartments $$: Zeytin, limon, palmiye ağaçları ve güllerle bezeli 6000 m²lik bahçenin içinde kurulu havuzlu bir tesis. Konaklama birimleri klima, mini mutfak, wifi, özel banyo ve tv ile donatılmış.

2. Kokkari ve Çevresi

Kokkari, Samos’tan her fotoğraf albümünün kapağı olan denize açılan dar sokakları, gün batımında ayrı güzelleşen minik yarımadacığı, çakıl taşlı sahili, bu sahile masa atan mekanları, keyifçi kordonu, gün batımını gören konumu ile adanın kuzeyindeki en ünlü ve turistik balıkçı kasabası. Gerçekten de Samos’un görmeden gitmemelisiniz diyeceğimiz yerlerinden biri. Kokkari’nin ara sokaklarının bize Bodrum merkezin ara sokaklarını hatırlatan bir hissiyatı var. Butik hediyelik eşya dükkanları, bakkallar, dondurmacılar, peştemalciler, magnetçiler derken şöyle bir tur atmanızı tavsiye ederiz. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

2.1 Kokkari Kordon Boyu ve Sahili

Kokkari iki bölümden oluşuyor biri ana sahili, biri ise arka tarafta rüzgara ve dalgaya karşı korunaklı olan Kordon boyu. Sahilde ne kadar rüzgar varsa burası ise bir o kadar dingin oluyor. Kordon boyunda sıra sıra dizili barlardan birine geçip akşam üzeri bir şeyler içmesi çok keyifli. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Kokkari sahili ise kasabanın diğer bölümü. Bahsettiğimiz yarımadacık bu iki bölüm ile arasında sınır çekiyor. Bu sahil yılın belirli dönemlerinde gün batımını da görüyor. Oldukça rüzgarlı, dalgalı ve taşlık bir plajı var. Sahil boyunca hem gündüz plaj işletmesi hem de akşam restoran olan mekanlar sıralanıyor. Favorilerimizi aşağıda verdik. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

2.2 Kokkari Sokakları

Kokkari kordon boyunun arkasında kalan ara sokakları mutlaka atlamayın. Burası çeşit çeşit hediyelik eşya ve tekstil dükkanı, mis kokulu sabuncular, minik barlar ve cafelerle dolu.

2.3 Agios Konstantinos

Agios Konstantinos ise Kokkari’ye arabayla 15 dakikalık bir mesafede kalan minik ve hoş manzaralı bir sahil köyü. Klasik Yunan tipi evleri, tavernaları ve balıkçı kültürüyle Samos’un en sevilen lokal noktalarından biri. Plaj olanakları yetersiz olsa da zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrili olması onu sessiz sakin, doğa içerisinde vakit geçirmek isteyenler için ideal bir lokasyon yapıyor. Fakat genelde herkesin buraya öncelikli gelme sebebi Aiolos’ta güneşte kurutulmuş ahtapot yemek. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

2.4 Kokkari’de Nerede Denize Girilir?

Tsamadou Plajı

– Tsamadou Plajı: Tsamadou Plajı, Kokkari bölgesinde denize girilecek en güzel nokta bizce. Uzun bir alanı kapladığı için tercih edebileceğiniz birkaç işletme bulunuyor. Ha derseniz ki ben şezlonga para vermek istemiyorum, o zaman havlunuzu yere serip de denizin tadını çıkarabiliyorsunuz. Denizi kuzeyde olmasına rağmen korunaklı olduğu için diğer plajlara göre daha sakin olabiliyor. Çakıllı bi yüzeye sahip, deniz ayakkabası işinize yarayacaktır. Söylemeden de geçmeyelim koyun en sağ tarafında bir çıplaklar kampı var. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Navagos Beach Bar

Navagos Beach Bar: Tsamadou Plajı’nın en popüler beach işletmesi. Aslında oldukça donanımlı bir tesis. Bar kısmına ek olarak şezlongları, otoparkı, wifisi, duş kabinleri ve yüzme havuzu bulunuyor. Türkler tarafından da oldukça tercih edilen bir beach club. Sezonda biraz fazla üst üste olunabiliyor. Ayrıca biz müziğin sesini de biraz fazla açık bulduk. Uzun süre maruz kalınca rahatsızlık verebiliyor. Fiyatlar da adanın geneline göre yüksek. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Tsabou Beach: Tsamadou Plajı’nın devamında gelen Avlakia bölgesinde yer alan bir plaj işletmesi. Plajı taşlık, yanınızda deniz ayakkabısı getirmek isteyebilirsiniz. Denizi ise birden derinleşiyor ve dalgalı olabiliyor. Ek olarak işletmeye ait duş kabinleri, tuvaletler ve bir restoran mevcut. Restoranından bir şeyler yediğinizde şezlonglar için ek ücret ödemiyorsunuz. Arabayla geldiyseniz de bir otoparkı bulunuyor. Tsamadou Plajı’na göre daha sessiz, sakin. Dalgaların sesinden başka uyaranın olmadığı seçeneklerden. Müzik var ama restoran kısmından belli belirsiz geliyor. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Lemonakia Plajı: Lemonakia Plajı ise Tsamadou Plajı’a gelmeden karşınıza çıkacak olan, yemyeşil ağaçların arasında saklı kalmış küçük bir koy. Müzik vesaire çalmıyor. Denizi berrak ve turkuaz fakat taşlı. Bu sebeple yanınızda deniz ayakkabısı getirmeniz gerekli. Kendisine ait ufak bir işletmesi bulunduğu için şezlong, duş kabini, şemsiye ve hatta otopark konusunda endişelenmenize gerek yok. Dönem dönem dalgalı bir denize de sahip olabiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Kokkari Sahili

– Kokkari Sahili: Kokkari’nin uzun ve çakıl taşlı plajı. Denizi içinde mavinin her tonunu barındırıyorken rüzgarın da etkisiyle dalgalı bir hal alabiliyor. Bu sebeple çocuklar için uygun değil ama derin ve dalgalı deniz sevenler için ideal. Sahil boyunca şezlong fiyatları değişkenlik gösterebiliyor, yine de ücretsiz şekilde şezlong sağlayan pek çok işletmeye denk gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

2.5 Kokkari’den Yeme-İçme Önerilerimiz

Meltemi

Meltemi Restaurant: Sadece Kokkari’nin değil belki de tüm Samos’un en ünlü restoranlarından biri çünkü Türkler tarafından çok seviliyor. Kokkari plajında, çakıl taşlı sahile masa atan bir aile işletmesi. Öyle wow diyemeyeceğiz ama menüsündeki çoğu seçeneği denedik hepsinin de lezzetleri yerinde ve tazeydi. Yoğun sezonda rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

Cafe Del Mar

Cafe Del Mar: Kokkari sahilinde, denize sıfır bir konumda yer alan cafe, kokteyl bar ve beach işletmesi. Denize girmek isterseniz plaj için şezlong da kiralayabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

Cavos Cafe Bar Bistro: Kokkari’nin kordon bölgesinde yer alan, denize sıfır konumlu bir mekan. Kahvaltı, kahve, atıştırmalık ve içecek seçenekleriyle neredeyse her öğüne uygun zengin bir menüye sahip ama akşam üzeri burada bir şeyler içmesi çok keyifli. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

Wave Cafe Bar

Wave Cafe Bar: Cavos ile aynı sırada, denize bakan masaları ile yaz esintisinin tadını çıkarabileceğiniz bir kafe-bar. Menüsünde brunch tabakları da bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

Boa Vista Music-Cocktail Bar: Boa Vista, sizi Havana’ya ışınlayacak renkli bir kokteyl barı. Deniz manzaralı teras katında düzenlenen canlı müzik etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

Zakore BBQ

Zakore BBQ: Yine kordon bölgesinden bir bbq restoranı. Deniz ürünlerine alternatif bir şeyler yemek isterseniz tercih edebilirsiniz. Özellikle akşamları kalabalık oluyor, bu sebeple rezervasyon yaptırmak isteyebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

Luigi: Pythagorion’da bahsettiğimiz ünlü dondurmacı Luigi’nin Kokkari şubesi. Oradayken deneyemezseniz belki Kokkari’de yakalarsınız diye buraya da ekliyoruz. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

Fotoğraf Kaynak: www.instagram.com/aiolos_restaurant_samos

Aiolos: Agios Konstantinos köyünde bulunan Aiolos, deniz ürünleriyle ön plana çıkan salaş bir restoran. Mezeleri, kalamarı ve karidesinin yanında özellikle güneşte kurutulmuş ahtapotu ile meşhur. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız faydalı olacaktır. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.

2.6 Kokkari’den Önerdiğimiz Oteller ve Evler

Fotoğraf Kaynak: Booking.com

Penny Luxury Apartments $$: Lemonakia Plajı’na sadece 300 metre mesafede yer alan, sonsuzluk havuzlu, deniz manzaralı konaklama birimleri sunan bir apart hotel. Klimalı konaklama birimlerinde tv, tam donanımlı mutfak, özel banyo bulunuyor.

8MOONS Boutique Apartments $$: Avlakia Plajı’na birkaç adım mesafede sahil kenarında bir apart hotel. Odalarında klima, mutfak, wifi, tv, kahve makinesi var. Bazı odalarda balkon ve deniz manzarası da mevcut.

Keepos by Polykratis $$: Toplam 4 kişinin konaklamasına olanak veren, 2 odalı bir tatil evi. Klimalı, wifi ve mutfak donanımlı.

Kalidon Panorama Hotel $$: Lemonakia Plajı’na sadece 400 metre mesafede bir otel seçeneği. Tüm odalarında deniz veya bahçe manzaralı balkon, klima, tv, minibar ve banyo bulunuyor. Talep üzerine kahvaltı da sunuluyor.

Fiera Luxury Apartments $$: Kokkari merkezde, yakın zamanda yenilenmiş bir tatil evi seçeneği. Klimalı evde bir yatak odası, bir oturma odası, banyo ve mutfak bulunuyor.

3. Adanın Merkezi Vathy ve Çevresi

Vathy Samos’un kuzeydoğusunda yer alan en büyük yerleşim yeri ve en büyük limanı. Adanın ana merkezi burası sayılmasına rağmen Kokkari ve Pythagorion gibi daha sevimli yerleşimler denizleri ve yeme-içme olanakları ile Vathy’den rol çalıyor. Yine de burada görebileceğiniz birkaç noktayı da vermeden geçmek istemedik. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

3.1 Vathy Kordon Boyu ve Meydanı

Vathy kordon boyu yani Sofouli Caddesi’nin bizce feribottan inme binme, feribota binmeden önce son bir şeyler yeme-içme, araba kiralama, para çekme veya market alışveriş yapma dışında işinizin düşeceği bir tarafı yok. Yine de dışarıdan bakıldığında görsel bir güzelliği de yok değil hani. Kordon’da biraz yürüdüğünüzde karşınıza çıkacak heykelli minik ve güzel meydan da Vathy’nin ana meydanı. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

3.2 Vathy Arkeoloji Müzesi

Fotoğraf Kaynak: Tomisti, Archaeological Museum of Samos collections 05, CC BY-SA 4.0

Vathy Arkeoloji Müzesi, Pisagor Arkeoloji Müzesi ile birlikte Samos’un en önemli müzeleri. Adanın tarihini yansıtan ve özellikle 6-7. yüzyıldan kalma Antik Yunan eserlerini inceleyebileceğiniz bir müze. En dikkat çeken eser ise yaklaşık beş metre boyuyla heybetli bir Kuros (genç erkek) heykeli. Yolunuz Vathy’e düşerse ve feribota binmeden önce biraz vaktiniz varsa müzeyi ziyaret edebilir ve bahçesinde bulunan kafesinde dinlenebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

3.3 Samos Kütüphanesi

Arkeoloji Müzesi gibi feribotunuzun kalkış saatini beklerken uğrayabileceğiniz bir diğer nokta da Samos Kütüphanesi. Çoğunlukla adanın ve Yunanistan’ın tarihine ışık tutan kitaplar, belgeler ve koleksiyonlar içeriyor. Kütüphane binası sahilde bulunduğu için her katında güzel bir deniz manzarası var. Çocuklu aileler için bir çocuk oyun alanı da bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

3.4 Vathy’de Nerede Denize Girilir?

Livadaki Beach

Livadaki Beach: Adanın en kuzey ucundaki, en izole ve bohem plajlardan biri. Çakıl ağırlıklı bir sahil hattına ve sığ bir denize sahip. Sadece bar kısmında yiyip içtiklerinizin fiyatını ödüyorsunuz. Şezlonglar, duş kabinleri veya tuvaletler için ekstra ücret ödemiyorsunuz. Hatta ücretsiz şekilde kanolarını da kullanabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

– Gaggou Plajı: Vathy’e en yakın plaj seçeneği. Çok bir hizmet ve güzel deniz beklemeksizin, feribota binmeden önce uğrayıp son kez bir deniz yapabileceğiniz nokta. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Mourtia Beach: Adanın en doğusunda, Vathi bölgesine yakın bir konumda yer alan ve turistlerden ziyade yerel halk tarafından tercih edilen bir plaj. İki dağ arasında küçük bir alanda bulunduğu için rüzgardan pek etkilenmiyor, dalgasız ve sığ bir denize sahip. Plajı taşlık, suyu tertemiz ve berrak. Bu sebeple şnorkel meraklısıysanız iyi bir tercih olabilir. Büyük bir işletmesi yok, birkaç atıştırmalık alabileceğiniz yiyecek kamyonu ve erken gelirseniz kapabileceğiniz ücretsiz şezlong ve şemsiyeler var. WC ve duş kabinleri de bulunuyor. Yine de her ihtimale karşı hazırlıklı gelmeniz daha faydalı olacaktır. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

Paralia Mikri Lakka: Yine adanın en doğu ucunda, oldukça küçük, kendi halinde bir plaj. Toprak yollarla çevrili olduğu için arabayla gitmek yerine yürüyerek veya tekneyle denizden ulaşım sağlanıyor. Çakıl taşlı ve deniz kestaneli bir plaja sahip bu sebeple deniz ayakkabısı getirmek zorunluluk gibi bir şey. Rüzgarlı havalarda dalgaları coşabiliyor. Bar veya şezlong hizmeti gibi şeyleri sağlayan özel bir işletmesi bulunmuyor, o sebeple her şeyi kendiniz halledip gitmelisiniz. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

3.5 Vathy’den Yeme-İçme Önerilerimiz

Garden

Garden: İsminin hakkını veren geniş, ferah ve samimi bir bahçeye sahip. Vathy Arkeoloji Müzesi’nin hemen yanında bulunan bu kafe kahve içip bir şeyler atıştırabileceğiniz güzel bir durak. Yemekleri de başarılı. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.

Piccolo Posto: Piccolo Posto, Sofouli Caddesi üzerinde bir İtalyan dondurmacısı. Bizce bir Luigi değil ama Vathy’de şubesi olmadığı için tercih edebilirsiniz. Dondurmaya ek olarak kahve çeşitleri ve waffleları da var. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.

Yianni’s Ouzeri

Yianni’s Ouzeri: Vathy’de feribotunuz kalkmadan son bir kalamar veya karides patlatmak isteyenler için uygun bir balıkçı. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.

Teleion

Teleion: Vathy’de feribota binmeden önce pratik bir şeyler atıştırmak isterseniz tavuklu Gyros’unu tercih edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.

Triantaphyllos: Vathy’e 9 dakika mesafedeki Paleokastro Köyü’nün, ününün nereden geldiğini çözemediğimiz restoranı. Biz gitmedik ama yoğun sezonda rezervasyonsuz spontane gitmeye kalkarsanız asla yer bulamayacağınız şekilde full çeken bir yer. Özellikle Yunan salatası ve kalamarı seviliyor. Konum için tıklayın. Haritada 29 numara.

3.6 Vathy’den Önerdiğimiz Oteller ve Evler

Fotoğraf Kaynak: Booking.com

Nafsika Villas $$: Kerveli’de, yeşillikler ve denizle çevrili bir villa seçeneği. Özel plajı, deniz manzaralı balkonu ve kendi yemeklerinizi hazırlayabileceğiniz bir mutfağı var.

Ino Hotel & Suites $$: Kalami bölgesinde, Gangou Plajı’na sadece 450 metre mesafede yer alan, yüzme havuzu ve restoranı olan bir otel seçeneği. Balkonlu, klimalı, minibarlı, wifi donanımlı odalar sunuyor. Bazı odalar deniz veya havuz manzaralı.

Blue Garden Samos Apartments $$: Dağ manzaralı veranda, özel plaj alanı ve bahçe sunan Blue Garden Samos Apartments uygun fiyatlı tiny house tarzı bir sahil tesisi. Evlerde tv, tam donanımlı mutfak, duşakabin, kahve makinesi gibi gereçler var.

4. Karlovasi

Karlovasi, Samos’un kuzeybatısında yer alan kültürel ve ticari açıdan gelişmiş bir kasaba. İsmi size tanıdık gelebilir çünkü Türkçe Karlıova’dan geliyor. Denilene göre Osmanlı döneminde buraya çıkan donanma, beyaz çiçek açmış badem ağaçları ile kaplı bölgeye bu adı vermiş ve zamanla ismi Karlıova’dan Karlovasi’ye evrilmiş. Genellikle dalgalı deniziyle ve çok çakıl zeminli, ulaşılması biraz zor ama ulaşınca da cennet gibi plajlarıyla ünlü. Cruise gemilerinin yanaştığı limanlardan birine sahip olması bölgeyi daha canlı ve merkezi yapıyor ancak gezilecek diğer yerlere ve adanın Kokkari ve Pythagorion gibi popüler merkezlerine uzak olması da onu bir miktar izole kılıyor.

4.1 Eski Karlovasi

Karlovasi eski ve yeni diye ikiye ayrılıyor. Şehrin en tepesindeki Agia Triada Kilisesi’nden aşağı baktığınızda gördüğünüz manzara Eski Karlovasi’ye ait. Şehrin otantik versiyonunu yaşayabileceğiniz sokakları bu bölgede kalıyor. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

4.2 Yeni Karlovasi

Yeni Karlovasi ise arka tarafında doğru uzanan kısmı. Bu kısım ise şehrin daha modern ve gelişmiş yüzü. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

4.3 Eski Tabakhane ve Tabakhane Müzesi

Karlovasi kasabası, 1900’lerin başından beri tabaklama yöntemi ile deri işlemeciği ile öne çıkan bir kasaba olagelmiş. Karlovasi sahilinde de eski bir tabakhanenin kalıntıları duruyor. Yıkılmış yerlerin çekiciliğini fotoğraflamayı sevenlere görmelerini öneririz. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

Tabakhane Müzesi ise ham derinin alınıp tabaklanmış deriye dönüştürülme sürecini gösteren, eski tabaklama aletlerini ve makineleri içeren küçük bir müze. Sakız Adası’ndaki Mastik Müzesi kadar etkileyici değil ama ilginizi çekerse uğrayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

4.4 Potami ve Potami Şelalesi

Fotoğraf Kaynak: Piet Horden, Potami Waterfalls, Samos – panoramio, CC BY-SA 3.0

Çakıl taşlı sahilleri, dalgalı denizi ve el değmemiş doğasıyla ile Potami de Karlovasi kasabasına bağlı bir bölge. Özellikle biraz trekking yaparak ulaşacağınız iki güzel koyu Megalo Seitani ve Mikro Seitaini ile meşhur. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

Agios Nikolaos Şapeli

Potami’de birkaç tarihi kilise, restoran ve plaja ek olarak özellikle doğal oluşumları sevenlerin geldiği Potami Şelaleleri yer alıyor. Bizim uğramaya vaktimiz olmadı ama bahsetmeden geçmek olmazdı. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.

4.5 Agia Triada Kilisesi (Church of the Holy Trinity)

Karlovasi’yi ve limanı tepeden gören bir açıda inşe edilmiş pitoresk bir Ortodoks kilisesi. Akamatra’ya yemeğe gelmişken uğrayabilirsiniz. Buradan gün batımı manzarası da çok güzel. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.

4.6 Karlovasi’de Nerede Denize Girilir?

Potami Sahili

Potami Sahili: Potami Sahili, Karlovasi’nin turkuaz plajlardan biri. Denizi dalgalı ve birden derinleşiyor. Aslında genel olarak, adanın kuzeyi güneyine göre daha dalgalı olduğu için bu kısmı çocuklar ve acemi yüzücülere pek de uygun değil. İçinde kendine ait bir işletmesi var bu sebeple yiyecek, duş ve wc konusunda problem yaşamazsınız. Sadece yediğiniz yiyeceklerin parasını ödeyerek şezlong ve şemsiyelerden ücretsiz şekilde faydalanabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

Megalo Seitani Plajı: Megalo Seitani Plajı, ulaşımı pek de kolay olmayan, bir noktaya kadar arabayla geleceğiniz, ardından yaklaşık bir buçuk saatlik yürüyüşle ulaşabileceğiniz, doğallığını korumuş, bakir bir sahil. Plajda herhangi bir işletme vesaire yok, yanınızda suyunuzu ve yiyeceklerinizi getirmeniz gerekiyor. Sabah erken saatlerde gidip akşam üstü dönmek sahilin tadını çıkarabilmek için en uygun saatler. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

Fotoğraf Kaynak: Samos@Wikipedia Project, View from Mikro Seitani Beach in Samos, CC BY-SA 4.0

Mikro Seitani Plajı: Mikro Seitani Plajı da isminden anlaşıldığı gibi Megalo Seitani’den daha küçük, gizli kalabilmiş sessiz, sakin bir plaj. Buraya varabilmek için de arabanızı bir noktada bırakıp yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Trekking seviyorsanız patika yolu zevkli. Sahili taşlık, yanınızda deniz ayakkabısı getirmek isteyebilirsiniz. Denizi ise epey dalgalı. Özel bir işletme yok bu sebeple yanınızda yiyecek ve içecek getirmeniz gerekiyor. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

4.7 Karlovasi’den Yeme-İçme Önerilerimiz

Akamatra

Akamatra: Tarihi dokusunu koruyan bir köyde yer alan Akamatra, taze ve yerel malzemelerle hazırlanan tabaklarıyla küçük bir Yunan tavernası. Köyün sokakları dar olduğu için, varsa, arabanızı park edip yürümeniz gerekiyor. Buna ek olarak rezervasyonsuz gitmemeniz faydalı olabilir aksi takdirde masa bulmakta zorlanabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.

– Archontissa: Potami Şelaleleri’ne bir seyahat planlıyorsanız o bölgeye yakın, dağ manzaralı bir atmosferde odun ateşinde pişen Yunan yemeklerini tadabileceğiniz bir restoran seçeneği. Konum için tıklayın. Haritada 31 numara.

Cafe Del Mundo: Potami’de ahşap mobilyaların, yeşil bitkilerin ve sıcak tonların hakimiyetiyle rustik bir atmosfere sahip kokteyl barı. DJ ve canlı müzik etkinlikleri de düzenliyor. Konum için tıklayın. Haritada 32 numara.

Vakakis: Samos’un yerel üzümlerini özel yöntemlerle işleyerek yüksek kalite şarap üreten bir şarap imalathanesi. Bu imalathaneyi de rehberli turla gezebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 33 numara.

Stenaki

– Stenaki: Eski Karlovasi’de sokak arasına masalar atmış, yerellerin de geldiği bir restoran. Tat olarak daha çok ev yemeklerine benzer lezzetler bulabileceğiniz, uygun fiyatlı bir seçenek. Konum için tıklayın. Haritada 34 numara.

4.8 Karlovasi’den Önerdiğimiz Oteller ve Evler

Fotoğraf Kaynak: Booking.com

Erato by Samian Mare $$: Potami Plajı’na sadece birkaç metre mesafede, deniz veya dağ manzaralı konaklama birimleri sunan bir otel. Odaları tv, özel banyo, klima, wifi ile donatılmış.

Samaina Inn $$: Balkonlu klimalı odalar sunan, 2 yüzme havuzu, tenis kortu, tam donanımlı spor salonu ve restoranı olan bir otel. Odaları bahçe veya deniz manzarasına sahip. İçlerinde tv, minibar ve özel banyoları var.

Samian Mare Hotel, Suites & Spa $$: Açık yüzme havuzu olan 4 yıldızlı bir otel. Otelin her odasında klima, wifi,  balkon, özel banyo, tv bulunuyor. Kimi odalar dağ kimi odalar havuz manzaralı. Her sabah kahvaltı servisi var.

Samos Tropic Apartments $: Riva’da, klimalı, bazılarında tv bulunan oturma alanı ve yemek alanı içeren tam donanımlı bir mutfak olan uygun fiyatlı bir daire tesisi. Bazı odalar terasa ve bazıları bahçe manzarasına sahip.

5. Marathokampos

Fotoğraf Kaynak: waldviertler, Marathokambos, CC BY-SA 2.0 DE

Marathokampos da adanın güneybatısında yer alan, daha çok plajları ile öne çıkan klasik bir Yunan köyü. Adanın diğer noktalarına biraz uzak kaldığı için çokça gelinen yerlerden biri değil. O nedenle de kalabalıklardan uzak, sessiz, sakin bir tatil yapmak isteyenlere daha uygun. Bu köy Pythagoras Mağarası’na oldukça yakın, o yüzden yürüyüşünüzü bu köyden başlayacak veya varacak şekilde planlamak isteyebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.

5.1 Pisagor Mağarası

Pisagor’dan bahsederken, Polykrates tarafından uygulanan siyasi baskılar sonucu kaçmak zorunda kaldığını ve bir mağarada saklandığından bahsetmiştik ya o mağara işte bu mağara. Özellikle Kerkis Dağı’nda bulunan mağara trekking severler için ideal bir tarihi-turistik lokasyon ancak yaz aylarında buradaysanız böyle bir maceraya kalkışacağınızı pek sanmıyoruz. Çıkışı o kadar da kolay değil o yüzden düzgün ayakkabılar giydiğinizden emin olun. Çocuklar için de uygun bir yürüyüş rotası olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.

5.2 Marathokampos’ta Nerede Denize Girilir?

Marathokampos Plajı: Sakin bir atmosfer ve kumluk plaj isterken yerleşim bölgesine çok da uzak olmayayım diyorsanız Marathokampos Plajı’nı değerlendirebilirsiniz. Uzun, kumlu bir sahil hattına ve tertemiz kalabilmiş berrak bir denize sahip. Çok büyük dalgalar oluşmuyor. Sahili kumluk desek de deniz kestanesi olabiliyor o yüzden yanınıda deniz ayakkabası getirmek isteyebilirsiniz. Etrafında şezlong kiralayabileceğiniz seçenekler bol. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

Fotoğraf Kaynak: www.instagram.com/tortuga_beach_bar_samos

Tortuga Beach Bar: Bu bölgede daha beach club tarzı bir işletmeden denize girmek isterseniz değerlendirebileceğiniz bir seçenek. Girişte sahili taşlık fakat ilerledikçe kumlu bir denize sahip. Diğer çoğu beach clubdan farklı olarak sadece yediklerinizin ücretini ödüyorsunuz, şezlong için ek ücret almıyorlar. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

Kaladakia Plajı: Küçük bir koyda yer alan ve çakıl taşlı kıyılara sahip bir plaj. Dik bir yolu inerek ulaşabiliyorsunuz. Temiz bir suya sahip ve açıldığınızdan itibaren hızla derinleşiyor. Çocuklu aileler için uygun olmayabilir. Bir şeyler yiyip içebileceğiniz bar kısmı, şezlongları, otoparkı, duş kabinleri ve tuvaletleri mevcut. Kaladakia Plajı’nı diğerlerinden ayıran en önemli nokta içinde keşfedebileceğiniz ve hatta yüzebileceğiniz ufak bir mağarası olması. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

Fournaki Plajı: Adanın genelinde olduğu gibi çakıllı bir plaja sahip bir plaj. Şezlong kiralama veya restoran servisi gibi hizmetler bir işletme tarafından sağlanıyor. Sakin ve küçük bir plaj. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

Votsalakia Plajı: Fournaki Plajı’na göre çok daha uzun bir alanı kaplıyor. Birçok restorana, bara ve tavernaya sahip. Berrak denizi ama çakıllı sahili var. Çok kalabalık olmayan sessiz sakin bir plaj. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.

Psili Ammos Plajı: Adanın diğer ucundaki Psili Ammos ile karıştırılabilir ama burası Marathokampos bölgesindeki Psili Ammos. Fournaki Plajı’nı geçince, her yerin sadece kum olduğu sığ, dümdüz denizi olan bir plaj. Büfe gibi bir işletmeden şezlong ve şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.

5.3 Marathokampos’tan Yeme-İçme Önerilerimiz

Trata Samos Restaurant: Ağaçların altında denize sıfır konumda bir deniz ürünleri restoranı. Hem yerel halk hem de turistler tarafından oldukça tercih ediliyor. Konum için tıklayın. Haritada 35 numara.

Blue Bucket Restaurant: Sahilde yer alan bir aile işletmesi. Kahvaltılıklardan mezelere, Gyros’dan salataya pek çok seçenek bulabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 36 numara.

Stella: Adanın deniz ürünleri odaklı şef restoranı. Şefin belirlediği günlük menülere sahip bu sebeple sabit bir menü beklemeyin. Önceden rezervasyon yaptırmanız tavsiye olunur. Konum için tıklayın. Haritada 37 numara.

Kampos Grill: Sahil kenarında, ızgara seçenekleri bulabileceğiniz küçük bir restoran. Daha çok sahilde acıktığınızda öğle yemeğine gelmelik. Konum için tıklayın. Haritada 38 numara.

Fotoğraf Kaynak: www.instagram.com/psiliammos.restaurant.samos

Psili Ammos Restaurant: Açık mavi ve beyaz renklerin hakim olduğu klasik Yunan havasıyla, Psili Ammos Plajı’na yakın bir konumda yer alan, menüsünde geleneksel Yunan yemekleri bulabileceğiniz bir restoran. Konum için tıklayın. Haritada 39 numara.

Sama authentic samos cuisine: Marathokampos merkeze 15 dakika mesafedeki Koumeika Köyü’nde, otantik evlerin çevrelediği bir avluda, büyük bir çınar ağacının altında geleneksel Samos mutfağını deneyebileceğiniz bir restoran. Ziyaretinize hafta sonları canlı müzik de eşlik edecektir. Konum için tıklayın. Haritada 40 numara.

5.4 Marathokampos’tan Önerdiğimiz Oteller ve Evler

Fotoğraf Kaynak: Booking.com

Pleiades Samos $$: Fournaki Plajı’na sadece 400 metre mesafede yer alan, deniz manzaralı konaklama birimleri sunan bir apart otel. Tesiste sezonluk açık havuz da var. Her birimde özel banyo, mini bir mutfak ve balkon var.

Lemon Tree Apartments Samos $$: Votsalakia Plajı’na yaklaşık 100 metre mesafede, balkonlu konaklama birimleri sunan bir konuk evi. Dairelerde klima, mini mutfak, tv, kahve makinesi, özel banyo ve wifi var. Bazı odalar dağ manzaralı.

Princess Tia Hotel $$: Açık havuz ve bahçeye sahip konaklama birimleri sunan bir işletme. İçinde wifi, tam donanımlı mini mutfak, tv, deniz manzaralı balkon ve duşlu özel banyo bulunuyor.

Amfilissos Hotel $$: Deniz veya bahçeye bakan konaklama birimleri sunan uygun fiyatlı bir otel seçeneği. Bazı birimlerinde mini mutfak bulunuyor. Her gün kahvaltı servisi var.

6. Samos’un En Güzel Dağ Köyleri

6.1 Manolates

Samos’un kuzeyinde, Kokkari’ye 20 dakika mesafede kalan, ağaçlık ve epey yüksek bir noktaya konuşlanmış bir dağ köyü Manolates. Deniz, kumsal ve sahil gibi klasik Yunan adaları estetiğinden ziyade seramik ve çömlek atölyeleriyle ünlü, adaya gelen turistlerin de en çok uğradığı dağ köyü. Merkezinde bir adet Rum Ortodoks kilisesi, deniz manzarası sunan bir seyir terası, birkaç taverna, hediyelik eşya dükkanı ve birkaç seramik atölyesi bulunuyor. Buraya geldiğinizde yemek yiyebileceğiniz iki noktayı da aşağıya bıraktık. Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.

Kalliste

Kalliste: Manolates köyünün merkezinde yer alan küçük bir kafe. İster geleneksel Yunan mutfağı lezzetlerini tadın ister kahvenizle birlikte ağaçların gölgesi altında serinleyin. Konum için tıklayın. Haritada 41 numara.

Loukas Tavern: Manolates köyünün tam tepe noktasında yer alan bu restoran hem panoramik bir manzara sunuyor hem de küçük bir kasaba atmosferinde klasik Yunan lezzetlerini tatmanızı sağlıyor. Konum için tıklayın. Haritada 42 numara.

6.2 Ampelos

Yine adanın kuzeyinde, deniz seviyesinden 300 metre yükseklikte kurulmuş, üzüm bağları ile ünlü bir dağ köyü. Zaten “ampelia” Yunanca üzüm bağı demek. Ağustos’ta ziyaret ettiğinizde hasat dönemine de denk gelmiş oluyorsunuz. Manolates kadar bilinmese de en az onun kadar güzel bir manzaraya sahip. Konum için tıklayın. Haritada 29 numara.

Taverna Ampelos: Deniz manzarasıyla geleneksel Yunan mutfağından lezzetler sunan geleneksel bir taverna. Çocukların vakit geçirebileceği bir alana da sahip. Konum için tıklayın. Haritada 43 numara.

6.3 Vourliotes

Fotoğraf Kaynak: Robert Powell, Vourliotes, Samos. – panoramio, CC BY-SA 3.0

Urla’dan gelenlerce 1600’lü yıllarda kurulan bu yüzden de Urlalılar anlamına gelen Vourliotes ismini taşıyan bir dağ köyü. Zaten Urla’nın eski ismi de Vourla (Vurla) idi hatırlarsanız. Küçük, sevimli, huzurlu bir köy. Köy meydanında öğle yemeği yiyebileceğiniz birkaç mekan var. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.

Metaxa Liknon: Samos’un meşhur Muskat (Misket) üzüm bağında, Metaxa isimli Yunan içkisinin nasıl yapıldığını rehber eşliğinde öğrenebileceğiniz bir imalathane. Pazar ve pazartesi günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 44 numara.

6.4 Platanos

Platanos Samos’un tam göbeğinde kalan, denizden 500 metre yüksekte bir dağ köyü. Adanın tam ortasında olmasından dolayı 360 derece bir manzarası var. Adanın iki ana dağı Ambelos’un da Kerkis’i de Ege Denizi’ni de aynı anda görebiliyorsunuz. Köy geçimini Manolates gibi çanak çömlek yapımından ve bağcılıktan kazanıyor. Konum için tıklayın. Haritada 31 numara.

Orizontas: Platanos köyünün epey yüksek bir noktasında bulunan bir fine dining restoranı. Samos’ta geleneksel lezzetlerin yanı sıra daha yaratıcı tabaklar görmek istiyorsanız tercih edebileceğiniz duraklardan biri. Eklemek gerekir ki konumu ulaşım konusunda pek de ulaşılabilir olmayışını ve panoramik bir manzarayı beraberinde getiriyor. Konum için tıklayın. Haritada 45 numara.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir