MERSİN’DE GEZİLECEK YERLER

Sanırız Akdeniz ve Ege’nin tümünde deniz tatili yapmak en ekonomik yer Mersin olabilir.

Aslında Mersin’de bir tek tatil değil, genel olarak hayat daha ucuz. Bu sebeple Doğu Anadolu’dan ve Suriye’den en az kendi nüfusu kadar göç almış. Yine uygun fiyatlar ve yakınlığı sebebiyle İç ve Doğu Anadolu’nun tercih ettiği sayfiye yerlerinden.

Mersin Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Mersin’e Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Mersin’de havalimanı olmadığından buraya uçakla gelecekseniz, Adana Şakirpaşa Havalimanı’na ineceksiniz. Adana havalimanından kalkan Havaş’lar ile 1 saat 15 dakika içinde Mersin’desiniz. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın deriz. Fiyat karşılaştırması yapmak ve uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Mersin’de Seçtiğimiz Oteller

Mersin’de birçok otel, pansiyon var bu yüzden kalacak yer bulma konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Size bütçenize göre tercih edebileceğiniz birkaç otel önerisini aşağıda sunduk.

Bn Hotel Thermal & Spa $$$

Akdeniz mevkiinde yer alan Bn Hotel Thermal & Spa iyi servis alacağınız, Mersin’in en şık otellerden biri. Termal otel özellikleri ve spa alanları var. Kahvaltısı açık büfe. İncelemek için TIKLAYIN.

Divan Mersin $$$

Klasik Divan otelleri hizmetini alabileceğiniz, Yenişehir ilçesinde bulunan bir şehir oteli seçeneği.  İncelemek için TIKLAYIN.

Navona Otel $$

Tüm odaları deniz manzaralı bir şehir oteli. Odalarında wifi, tv, mini bar ve banyo bulunuyor. Sabahları kahvaltı servisi mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.

Altın Orfoz Hotel $$

Eğer otelden çıkmadan deniz tatili yapmayı düşünüyorsanız, Altın Orfoz Mersin’in en eli yüzü düzgün otellerinden. Otelin mavi bayraklı bir plajı var. Çocuklu aileler için ideal. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Mersin’deki tüm otelleri, evleri ve villaları inceleyebilirsiniz.

– Mersin’deki tüm OTELLER için TIKLAYIN.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Mersin’de gezilecek yerler çok geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda. Denize girilecek beldeler, gezilecek antik kentler, yapılacak aktiviteler derken çok fazla seçeneğiniz var. Bu nedenle eğer kendi aracınız ile gelmiyorsanız, araç kiralamanızı öneririz.

– Adana Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.
– Mersin merkezden uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

Mersin’de Gezilecek Yerler

Gördüğünüz üzere gezilecek yerlerin büyük çoğunluğu Silifke ve Erdemli tarafında öbekleniyor. Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Yerköprü Şelalesi Milli Parkı
  2. Kız Kalesi
  3. Cennet Cehennem Obrukları
  4. Narlıkuyu
  5. Aynalı Göl – Gilindire Mağarası
  6. Mersin Merkez
  7. Alahan Manastırı
  8. Kanlı Divane Ören Yeri
  9. Adamkayalar
  10. Astım Mağarası
  11. Uzuncaburç
  12. Anamurium Antik Kenti
  13. Göksu Nehri
  14. Tarsus

Yeme-İçme

  1. Cengiz’in Yeri
  2. Dalyan Silifke
  3. Lagos Restaurant Yörük Apo’nun Yeri
  4. Akyar Cemal’in Yeri Restaurant

Mersin’den En Beğendiklerimiz

Valla biz Mersin’i 5 günde bitiremedik. Mersin CİDDİ büyük. Bir Evde Yok Mersin’de 5 günümüzün olduğunu duyunca umarım helikopteriniz vardır demişti. 😉 Ayrıca dağların tepelerin olması da mesafelere hiç yardımcı olmuyor hani.

Her şeyi görmek ne mümkün… O yüzden Mersin’deki favori şeylerimizi gezilecek yerlerin tümünden ayırdık. İşte buradakiler “Bunları Yapmadan Mersin’den Dönmeyin” dediklerimiz, önceliklendirmenizi önerdiklerimiz. Çok yaymazsanız, 3 güne hepsini sıkıştırabilirsiniz. Diğer gezilip görülecek yerleri de Mersin’de Gezilecek Yerler bölümünde anlattık. 

1. Yerköprü Şelalesi’ni Gör, Mut

Mersin, Yerköprü Şelalesi

Mersin’deki en etkileyici keşfimiz açık ara Mut İlçesi’ne bağlı Yerköprü Milli Parkı içinde bulunan Yerköprü Şelalesi. Bizce Mersin’in turizm çalışmalarında en öne çıkarılası güzelliği, zaten doğa anıtı olarak korumaya alınmış. Şelaleyi görmek için biraz efor sarf etmeniz gerekiyor; 1) Ermenek yolu üzerinde, yani Mersin’de gezmek isteyeceğiniz diğer şeylerden çok daha sapa bir yerde,  2) Milli Park’a vardıktan sonra kanyonun içindeki şelaleye ulaşmak için 30-45 dakika yürümeniz gerekiyor. Giderken yokuş, dönerken tırmanış. Ama o kadar güzel bir kanyonda yürüyorsunuz, o kadar etkileyicisi yerlerden geçiyorsunuz ki hiç gocunmuyorsunuz.

Şelalenin güzelliğini burada anlat anlat bitiremeyeceğimizden Yerköprü Şelalesi diye bir yazı açıp, orada anlattık. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Dalyan’da Mavi Yengeç (Ve Parmaklarını) Ye, Silifke

Mavi yengeç için Balıkçı Kooperatifi, Mersin

UYARI: Burasının kapandığına dair uyarılar aldık. Siz yine de gitmeden doğruluğunu bir kontrol edip öyle yola çıkın. Onun yerine Evde Yoklar’dan Arkum Halk Plajı’nın ordaki Cengiz’in Yeri diye bir yer önerisi aldık. Biz denemedik ama sizi bu yeni mekandan her türlü haberdar edelim dedik. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara. Bir giden bize son durumu haber edebilir mi lütfen?

Sadece Mersin için değil belki de tüm Türkiye’nin en özel lezzetlerinden biri sayılabilecek mavi yengeci bizce tadabileceğiniz en uygun yer, diğer ünlü balıkçılar yerine Silifke, Dalyan’ın halk arasında “Paradeniz” denilen lagün gölü kıyısındaki Dalyan, Kuş Cenneti Göksu Deltası tarafından işletilen balıkçı kooperatifi. Çünkü burada hem harika bir manzara ve gün batımı var hem de fiyatlar diğer yerlere göre çok daha uygun. Yengeç limonlu, acı biberli bir sos da geliyor. Yengeci o sosa batırıp yiyorsunuz. Burada sadece yengeç yok aynı zamanda kalamar ve balık gibi klasik seçenekler de var. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

3. Mersin Merkezde Tantuni Gümlet

Bursa denilince iskender, Eskişehir denilince çibörek gibi elbette Mersin denilince akla ilk gelen lezzet olarak tantuni (Bilgehan için vazgeçilmez bir lezzet 🙂 ) de gerçek bir Mersin deneyiminin olmazsa olmazlarından. Bilmeyenler için tantuni temelde, çok küçük kuşbaşı doğranmış etin önce haşlanıp sonra kızgın sacda yağ ve toz biberle çevrilmesiyle hazırlanan ve lavaşa sarılarak yenen bir nevi dürüm türü. Tantuninin hası nerede yenir derseniz sizi Mersin’de Ne Yenir, Nerede Yenir? yazımıza alalım.

4. Denizin Ortasındaki Kaleye Çık: Kızkalesi, Erdemli

Kızkalesi Erdemli’deki en bilinen turistik yerlerden biri. Erdemli’de diye geçse de aslında Erdemli’ye 23 kilometre uzaklıkta, Mersin’e ise yaklaşık 60 kilometre. Kızkalesi bazı yerlerde Deniz Kalesi olarak da geçebiliyor bu yüzden o şekilde duyarsanız kafanız karışmasın. 😉

Bu kalenin efsanesine gelince aslında Kız Kulesi’nin hikayesiyle birebir aynı. Bilmeyeniniz azdır ama yine de hatırlatalım. Zamanında bir kahin, krala kızının yılan tarafından sokulup öldürüleceğini söylüyor. Kral da kızını kurtarabilmek amacıyla denizin ortasına bir kale yaptırıp kızını oraya yerleştiriyor. Kaleye giden bir üzüm sepetine gizlenen yılan da kızı sokup öldürüyor. Daha gerçek hikayelere dönecek olursak bu ada eskiden korsanlar tarafından kullanılıyormuş ve kaleyi de Bizanslıların yaptığı düşünülüyor. Ortadaki yapı ise saray. Ayrıca diğer bir iddia da Kızkalesi’nin sahildeki Korykos şehrini denizden gelecek tehlikelere karşı korumak amacıyla yapıldığı. Tarihi araştırmalar sonucunda bu kaleye son yüzyıllarda Selevkoslar’ın, Bizanslılar’ın, Selçuklular’ın, Ermenilerin, Fransızların (Kıbrıs Krallığı), Karamanoğulları’nın ve Osmanlılar’ın dönem dönem ev sahipliği yaptığı söyleniyor.

Kızkalesi karaya yaklaşık 600 metre uzaklıkta yani bayağı yakın, bu yüzden gitmek için ya yüzmelisiniz ya da deniz bisikleti kiralayabilirsiniz. Biz deniz bisikleti kiraladık ama yüzüp gelenler de vardı yani gözünüzde büyümesin. Bu arada denizi de gerçekten muazzam, bizim de bisikleti oracıkta bırakıp yüzesimiz gelmedi değil! Yaklaşık 10-15 dakikada kaleye varabiliyorsunuz bisikletle. Varınca da kaleyi gezmek 15 dakika falan sürüyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Önemli Uyarı: 
Biz yazın gitmedik, yazın gidenler insan profilinden çok şikayetçiler; aşağıdaki yorumları okuyun mutlaka. Aile olarak rahat etmeyebilirsiniz. 

5. Yerin 30 Kat Altına İn : Cennet – Cehennem Obrukları, Silifke

Bu çöküntüler, bundan milyonlarca yıl önce, hatta insanlık daha ortada bile yokken, Miyosen Çağ’da (günümüzden 23 – 5 milyon yıl öncesine denk gelen zaman dilimi) mağaraların tavanının çökmesi sonucu oluşmuş. Cennet, içine merdivenle inilebilen, en dibinde de bir mağara olan, Cehennem ise içine sadece dağcılık ekipmanı ile inilebilen darlıkta ve derinlikteki obruk. Cennet çukuru, ismi gibi bir o kadar ferah, vaha gibi, ve inmesi çıkması kolaysa Cehennem de adı gibi bir o kadar ürpertici, inmesi çıkması meşakatli bir yer. Elbette siz de bizim gibi Cehenneme seyir terasından bakmakla yetineceksiniz ama 450 basamaklı Cennet çukuruna inmeden dönmek olmazdı şimdi. Cehennem gerçekten derin. 128 metre yani 30-35 katlı bina. İsminin de muhtemelen veriliş nedeni iniş-çıkış şansının olmaması ve seyir terasında aşağıya baktığınızda derinliği nedeniyle ürpermeniz. Tabanlara kuvvet! 450 basamağın 300’üncü basamağına denk gelen mağaranın ağzında bir de kilise var.

Roma Dönemi’nde belli bir zamana kadar Hristiyanlık yasak olduğundan Hristiyanlar Cennet çukuru gibi gizli saklı yerlerde ibadet etmişler. Kilisenin 150 basamak aşağısında da mağaranın dibine ulaşıyorsunuz. Mağaranın içine girdikçe yer kayganlaşıyor. Uygun ayakkabı getirmek gerek. Cennete inmesi çıkması ile birlikte tüm alan kabaca 1,5 – 2 saatte gezilebiliyor. Müze Kart geçiyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

6. Cennet Cehennem Yolunda Yörük Kahvaltısı İle Afyon Patlat


Cennet – Cehennem’e çıkan yolda birçok yörük kahvaltıcısı kümelenmiş halde. Mağaralara gitmeden önce bu kahvaltıcılardan birinde kahvaltı yapmanızı tavsiye ederiz. Peki nedir Yörük kahvaltısı? Normal bir serpme kahvaltından farkı derseniz şöyle açıklayabiliriz: Ekmek yerine bazlama veya yufka da denilen bir tür lavaş, bir de bu yufkaya dürülmüş adına sıkma denilen bir çeşit kahvaltılık dürüm, kayakoruğu denilen ottan yapılan turşu, (sabah sabah turşu mu olur demeyin gayet güzel gidiyor :)) tadı şekerli zeytinyağı gibi dokusu da kestane şekerine benzeyen zeytin reçeli, sivri biberden çok daha lezzetli, çıtır çıtır ve süper acı Mersin’nin yeşil biberi var. Mekanlar son derece salaş. Favori mekanımızı Mersin Kahvaltı Mekanları yazımızda bulabilirsiniz.

7. Narlıkuyu’da Balık Ye

Eğer Cennet – Cehenneme öğleden sonra geldiyseniz hemen aşağısındaki Narlıkuyu sahilinde denize nazır birçok balık restoranı var. Önceden uyarmakta fayda var ki Narlıkuyu’daki restoran seçiminizde oturmadan her şeyin fiyatını sorup ona göre karar verin yoksa beklenmedik bir hesapla karşılaşabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Bizim daha önceden beğendiğimiz yer olan Yörük Apo’nun Yeri taşınmış ama taşındığı yer bizce daha iyi. Yeni yeri Narlıkuyu’ya çok yakın bir koy olan Akyar’da. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
Yine yakın koylardan Akkum’da ise Yörük Apo’ya alternatif Cemal’in Yeri var. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

8. Mavi Bayraklı Plajlarda Yüz

Mersin’de yapılacak en akıllıca şeylerden biri kendinizi Akdeniz’in sularına bırakmak. Zira bu coğrafyada yazın sıcaklıklar 40’lı dereceleri görüyor. Mersin’in en güzel koyları, en berrak sulu kıyıları nerede bir bir Mersin Plajları yazımızda listeledik.

9. Doğanın Şaheseri Aynalıgöl (Gilindire) Mağarası’na Git, Aydıncık

İsmini içindeki ayna gibi yansıyan gölden alan Aynalıgöl, oluşumu Buzul Çağı’na kadar giden, dikit ve sarkıtlarla dolu odalardan oluşan, denizden 46 metre yükseklikte toplam 555 metre uzunluğunda bölgenin önemli karstik yapılarından biri. Beyaz damlataş yapısının kaynağı, mağara içerisindeki %80 oranındaki nem ve yaz kış 25-30 derece arasında seyreden sıcaklık. Bundan 20 sene önce, şifalı olduğu sanılan bir kirpi peşindeki bir çoban tarafından tesadüfen keşfedildiğinde mağaranın rengi daha da beyazmış ama insan etkisi ve artan turizmle o beyaz rengi biraz kırık beyaz renge dönmeye başlamış. İçindeki cam gibi durgun ayna gibi yansıma yapan gölün derinliği 47 metreye kadar varıyor. Suyu yüzeyde sodalı ama derinlere inildiğinde tuzlu. Yapılan araştırmalar sonucunda mağara içinde hiçbir canlı türüne rastlanmamış ama merdiven şeklinde oyulan kayalardan daha önce burada insanların barınmış olduğu düşünülüyormuş. Mağaranın girişi bir falezin ucunda. Mağaranın ağzına falezin ucuna kurulmuş platformdaki merdivenden inerek ulaşabiliyorsunuz. Müze kart geçmiyor. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

10. Mersin’e Özgü Diğer Lezzetleri Tat

Bir yanda denizden gelen nimetler bir yanda baharatlarla çeşnilendirilmiş karadan gelen nimetler…Yeme de yanında yat! Her ne kadar Adana ve Hatay gibi güçlü rakiplerin gölgesinde kalsa da Mersin’de tantuni ve mavi yengeç kadar ön plana çıkmayan daha birçok imza lezzet var. Diğer künefelere göre tel kadayıfı daha ince peyniri daha bol olan Mersin usulü künefe, Mersin gazpachosu batırık, fıstıklı kurabiyenin en sofistike hali kerebiç, Yörüklerin kahvaltılık dürümü sıkma, Adana kebaba rakip Tarsus kebap, havucun en tatlı hali cezerye…Mersin tatilinizin oldukça gurme usulü bir tatil olacağını garanti ederiz.

Mersin’de Gezilecek Diğer Yerler

Mersin Merkez

Turistik anlamda Mersin merkezde çok da bir şey yok. Biz zamanınızı Silifke ve Erdemli taraflarına ayırmanızı tavsiye ederiz. Ama zaten tantuni yemek için uğrayacağız, gelmişken de merkezi gezelim gibi bir ısrarınız varsa, Mersin Marina, sahildeki palmiyeli park, cafelerin olduğu Kushimato sokağı (ismi Japonyadaki bir şehirle Mersin’in kardeş şehir olmasından geliyor) dışında pek de görülecek bir yer yok. Haritada 6 numara.

Alahan Manastırı, Mut

Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri kabul edilen Antakya’daki Saint Pierre gibi dağların arasına 1.300 metreye konuşlanmış, Göksu’ya karşı, gözlerden uzak, 1.500 yıllık Alahan Manastırı da bu coğrafyada Hristiyanlığın yayılması için çıkılan yolculuklarda Aziz Paul ve Barnabas gibi önemli din adamlarının uğrak noktalarından biri olmuş. Hristiyanlığın yasak olduğu zamanlarda ilk Hristiyanlar bu şekilde dağ başlarında ve mağaralarda, daha izole ve gözden uzak yerlerde, gizli saklı ibadetlerini yaparmış. Daha sonra Roma ve Bizans döneminde Hristiyanlık resmi olarak kabul edilince de zamanında Hristiyanlığı yayma misyonu taşıyan azizlerin uğradığına inanılan ve bu nedenle de kutsal sayılan bu gibi noktalara da Alahan Manastırı gibi hac merkezleri yapılmış. Burasının da M.S. 4. ve 6. yüzyıllar arasında oldukça işlek bir hac noktası olduğu düşünülüyor. 7. yüzyılda başlayan Arap akınları döneminde önemini yitirmiş.

İçinde Erken Dönem Hıristiyan ve Bizans mimarisine ait iki kilisesi (şu an biri ayakta diğeri değil), bir vaftizhanesi, sütunlu yolu, çevredeki kaya mezarları, su kaynakları, hamamı ve konaklama yerleri var. Bugün bile içindeki kemerleri, sütunları hala tek parça halinde dimdik ayakta olduğundan 17. yy’da buradan geçen Evliya Çelebi Seyahatname’sinde burası için “Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor” yazmış. Yine de 2000 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne giren yapı, 2011’den beri restorasyonda. Biz gittiğimizde hala iskeleler duruyordu. Manastıra ulaşmak için Mut – Karaman ana yolundan saparak bir kaç kilometre tırmanıyorsunuz. Müzekart geçerli. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Kanlıdivane Antik Kenti, Erdemli

Kanlıdivane, M.Ö. 3. yüzyılda kurulmuş Olba Krallığı’nın antik şehri ve kutsal yerleşim yeri. Korkunç bir rivayete göre şehrin ortasında bir obruk varmış ve obrukta vahşi hayvanlar beslenirmiş. Krala itaatsizlik edenler de içine atılarak cezalandırılıyormuş. 😳 Hatta buraya Kanlıdivane denmesinin sebebi de buymuş, diğer bir söylenti de toprağı kırmızı olduğu için Kanlıdivane dendiği. Antik şehre zamanında Romalılar, Bizanslılar sahipmiş. Hatta Bizanslıların burada yaşadığı dönemde buraya bir Hristiyanlık merkezi kurulmuş; kutsal sayılmasının nedeni de obruğun çok büyük olması. Obruğun büyüklüğü ve buranın senelerce dini merkez olarak anılması insanlara buranın tanrısal olduğu düşündürmüş. Kanlıdivane yarım saatte gezebileceğiniz bir yer, çok büyük değil yani. Burayı görmeye değer yapan en önemli özellik o az önce bahsettiğimiz şehrin ortasındaki Kanlıdivane Obruğu. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Obruğun içerisinde Armaronxas ailesine ait bir kabartma bizim ilgimizi çekti, size de anlatmadan geçmek istemedik. Aile hakkında fazla bilgi bulamasak da Olba’nın Kraliçesi Aba’nın Kleopatra’yı da kapsayan hikayesini öğrendik. Aba’nın mezarı bu antik kentteymiş. Aba’nın babası Olba rahiplerinin politikalarına karşı çıkınca şehri bırakıp korsanların lideri olmuş, Olba’nın başrahibi Aba’nın babasını ispiyonlayıp öldürtmüş ve Aba’yı kendi himayesine almış. Sonralarda Olba kralı Aba’ya aşık olmuş ve evlenmişler, yani Aba Olba’nın kraliçesi olmuş. Daha sonra Olba Mısır Kralı tarafından işgal edilince Olba Kleopatra’ya hediye edilmiş ve Kleopatra Olba’ya gelince başrahip ona bir suikast düzenletmiş. Aba bu suikastı önleyip Kleopatra’yı kurtarmış ama suikastı düzenleyen kişiler Aba’ya saldırınca Olba’nın kralı karısını korumak istersen ölmüş. Bu olaydan sonra da Aba kendini Olba’ya ve çocuğuna adamış.

Adamkayalar, Silifke

Fotoğraf Kaynak: www.bik.gov.tr – Sezgin Pancar – Anadolu Ajansı

Adamkayalar Mersin‘in Erdemli ilçesinde ve Şeytan Deresi Vadisi’nde. Kızkalesi’ne 5 kilometre uzaklıkta yani arabanız varsa 7-8 dakikada ulaşabilirsiniz. Adamkayalar ismini kayaların üstüne yapılan insan kabartmalarından almış. Yaklaşık M.Ö 2.-3. yüzyıllarda yapıldığı söyleniyor ama bu kesinleşemeyen bir bilgi. Kabartmalar; 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk, 1 dağ keçisi ve 1 kartal olmak üzere farklı şekillerde yapılmış. Aslında dünya çapında bu kadar ilgi çeken bir turist noktası olsa da Adamkayalar herkesin ulaşabileceği bir yerde değil çünkü dik bir yamaçta yer alıyor. Bu yüzden kayalıkları geçip ulaşmak için ciddi bir efor ve uygun ayakkabılar gerek. 😉 Eğer beni zorlamaz derseniz Adamkayaların çevresine mutlaka gidin deriz çünkü çok önemli bir arkeolojik nokta. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Astım Mağarası, Silifke

Fotoğraf Kaynak :Hakan Demiray / Foursquare

Astım Mağarası Cennet-Cehennem Çukurları’nın yanında, Cennet Çukuru’yla arası yaklaşık 300 metre. Mağaranın içine uzun bir merdivenle inebiliyorsunuz. Mağaranın nem oranı %80’lerin üstünde olduğu için astım hastalarına çok iyi geldiğine dair söylentiler var ve bu yüzden de adı Astım Mağarası olmuş. Mağara’nın etrafındakı ağaçlara insanlar bez parçaları bağlayıp dilek diledikleri için mağara bazı yerlerde Dilek Mağarası diye geçebiliyor. Aynalıgöl Mağarası’na gitmeyecekseniz Astım Mağarası görmeye değebilir, ama Aynalıgöl’e gitme imkanınız varsa Astım yanında çok sönük kalır. Ayrıca Astım Mağarası’na gidecekler için mutlaka dikkatli olmalarını öneririz çünkü özellikle çok rutubetin olduğu zamanlarda mağara çok kaygan olabiliyor, görünmez kazalar olmasın. 🙂 Müzekart’ınız varsa yılda 2 kez, Müzekart+’ınız varsa ise yıl boyunca istediğiniz kadar ziyaret edebilirsiniz. Astım Mağarası Nisan-Ekim ayları arasında 08.00-19.00, Kasım-Mart ayları arasında ise 08.00-17.00 saatlerinde açık. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Uzuncaburç, Silifke

Fotoğraf Kaynak: www.kulturportali.gov.tr

Aslında bu antik yerleşim yeri, Hellenistik Dönem’de Uzuncaburç’un 4 kilometre yakınındaki Olba Territoriumu’nun ibadet yeriymiş ama Roma Dönemi’nde ondan ayrılmış ve kendi başına bir kent haline gelmiş. Bizans Dönemi’nden sonra Türkler, buraya şehrin sembolü olan yüksek kulenin ismini vererek Uzuncaburç demişler. Bugün buraya geldiğinizde Sütunlu Cadde’yi, Tören Kapısı’nın yıkılamdan kalmış bir bölümünü, Zeus Tapınağı ve Tyche Tapınağı’nı, Zafer Kapısı’nı, amfitiyatroyu, Hellenistik Anıt Mezar’ı ve zamanında hazinenin saklandığı, gerektiğinde halkın sığınma alanı olarak da kullanılan şehre ismini veren beş katlı Hellenistik Kule’yi görebilirler. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Anamurium, Anamur

Fotoğraf Kaynak: mersinsaglikturizmi.saglik.gov.tr

Aşağı yukarı M.Ö. 4. yüzyılda inşa edildiği düşünülen bir örenyeri Anamurium. Anamur ilçesine 7 kilometre ve arabayla yaklaşık 12 dakika uzaklıkta. Çoğu kaynak “anamurium”un “rüzgarlı yer” demek olduğunu ve bölgenin bu yüzden böyle bir isim aldığını söylüyor. Tarih boyunca Sasaniler, Anadolu Selçukluları gibi pek çok devlet tarafından yerleşim bölgesi olarak seçilmiş. Anamurium aslında bir kent olarak geçiyor ve aşağı-yukarı kent olmak üzere ikiye ayrılıyor. En görülmeye değer yapıları hamamları, tiyatrosu, ve odeon denen konserlerin yapıldığı salonu. Müzekart+’la bir yıl boyunca sınırsız girebiliyorsunuz. 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında 08.00-19.00 saatlerinde, 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında ise 08.00-17.00 saatlerinde ziyaret edebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Göksu Nehri

Göksu Nehri Mersin, Konya, Karaman ve Antalya illerinden geçip ve en sonunda Akdeniz’e dökülüyor. Göksu Nehri Rafting’e uygun bir nehir, çünkü oldukça yüksek. Bizim bayıldığımız Yerköprü Şelalesi de aslında Göksu Nehri’nin bir parçası. Daha açık söyleyecek olursak; Göksu Nehri Yerköprü Mağarası’ndan geçiyor ve bu birleştikleri noktadaki Yerköprü Şelalesi belki de bütün Mersin’de en beğendiğimiz yer oldu. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Tarsus

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org – Tarsus Şelalesi

Mersin’in Adana il sınırına yakın kısmında bulunan ilçesi Tarsus, başlı başına hakkı verilmesi gereken, tarihi değere sahip bir bölge. Roma, Bizans, Osmanlı’dan kalma eserlerin iç içe geçtiği Tarsus zamanında Kilikya Uygarlığı’nın merkezi konumundaymış. Kur’an’da da geçen ve hem Hristiyanlarca hem de Müslümanlarca kutsal sayılan Ashab-ı Kehf (Yedi Uyurlar) Mağarası, İsa’nın 12 havarisinden biri olan ve aslen Tarsus doğumlu olduğu düşünülen Aziz Paul’un adına yapılan St Paul Kilisesi ve kuyusu, dünyanın ilk kanalizasyon sistemli Tarihi Roma Yolu ve Roma Hamamı, Kleopatra Kapısı, Taşkuyu Mağarası, Taşkuyu Şelalesi ve Roma mezarları, Tarsus Barajı, 1500’lü yıllardan kalma Ulu Cami ve tarihi Kırkkaşık Bedesteni, 6. yy’dan kalma Jüstinyen Köprüsü, tarihi Tarsus evleri Tarsus’un tarihi değerlerinden sadece birkaçı. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Taşeli Platosu

Adıyla hepimiz coğrafya derslerinin sabah mahmurluğuna geri dönüş yaşasak da kendisi derinliğiyle dudak uçuklatan mağaralara, çorak arazide vaha misali beliren şelalelere, karstik taşların ebemkuşağı gibi dolaştığı geniş coğrafyaya, rüzgarın hüküm sürdüğü antik kentlere davet eden bir Akdeniz sakini Taşeli Platosu. Yükseltisi arttıkça suyun azaldığı platonun, bu özelliği onu el değmemiş bir doğal yaşam alanı olarak mecburen tescilliyor. Sedir ormanlarının titreştiği patikalardan, keçi sürülerinin arasından geçip Eğrigöl’de kamp atarsanız, dağ bisikleti, trekking yapmadan durmamalısınız. Endemik çiçekleri, karlı dorukları ve gölün çarpıcı manzarası fotoğraf çekme arzunuzu kesinlikle teşvik edecek.

Mersin’de Yeme-İçme

Mersin’li Evde Yoklar’ımızın süper tavsiyeleri sonucu Mersin’in harika lezzetlerini nerede yiyebileceğinizle ilgili bir yazı yazdık. Mersin’e gidince yemeden dönmemeli dediğimiz yemekler için Mersin’de Ne, Nerede Yenir? yazımızı okuyabilirsiniz!

Mersin’de Gezmek İsteyenler İçin Rota

 

 

 

Dimes GO 2017 karışık rotası da tam buralardan geçiyor. Mersin’den başlayıp Kızkalesi ve Cennet & Cehennem Obrukları’ndan geçerek Aynalıgöl’de son bulan bir rota: Dimes GO Karışık Rotası 2017

60 Comments

  1. Yarın Mersin’e gitsek nerde kalmamız en mantıklı olur? Şehir merkezindeki otelleri tercih etemememiz gerktiği söylendi çünkü. Nerede kalınması gerektiği hakkında bir önerisi olan var mı acaba şimdiden teşekürler.

  2. Mersin ve Silifke arası geçin, kötü değildir, pek alternatif yoktur. Silifke’den Anamur’a kadar güzeldir şehrimiz. Tabi her yerde olduğu gibi çevreye zarar veren kirleten tatilciler var, bu sadece buraya özgü değil.Dünyanın heryerinde var tabi, Türkiye de daha fazla… Kendi şehrimizin insanı bile yapıyor. Biz yapmayan kesimdeniz. O yüzden bizim gibi olanları severiz, koruruz, kapımızı bile açarız. Gelin, kalın şehrimizde, koylarımızda. Ama kirletmeyin, pisliğinizi alın çöpe atın öyle geri dönün. Üzmeyin bizi:) Sen çocuğunun kirli bezini değiştirdikten sonra salonda bırakıyorsun.:) Bir kere olsun bırak 3 gün bekle.Bizi anlayacaksınız. Bırakmaaaa…

  3. Tarsus ‘ta bulunman Ashab-ı Kehf, Yedi Uyurlar mağarası olarak da bilinir, görülmesi gereken yerlerden biridir. Bu mağaranın yanında damlataş oluşumlarından oluşan Taşkuyu mağarası bulunur, ziyarete açıktır. Yine Tarsus’ta otobana girmeden Gülek Kalesi vardır. Fotoğraf çekmek isteyenlerin favori adresi.

  4. Merhaba mersin yazınız için tebrik ediyorum. Tüm seyahlerimde özellikle sayfanıza göz atıyorum önerileriniz harika tebrik ederim . Mersin için yapılacak en güzel aktivitelerden birisi de yat turu.Harika koylar ve tertemiz denizimiz var. Tisan yarımadası, Mavikent mesafe olarak merkeze uzak olsa da daha sakin bir tatil için mükemmel bir konumda. Seyahat dönüşü mutlaka turunç reçelini alın muhteşem bir lezzet ve son olarak denize gidilebilecek yerlerin başında Narlıkuyu Kızlar hamamın mutlaka tercih ediniz. IYI SEYAHATLER BOL KEYIFLER.

  5. Merhaba iki sorum olacak:
    Tek şansınız olsa tantuniyi nerde yersiniz? Göksel mi Memoş mu ve hangi şubeleri? İkinci sorum mavi yengeç için yeni bir öneriniz var mı yoksa Cengiz’i siz de önerir misiniz?

    1. Merhaba,

      Bir Mersinli olarak Memoş eski stadın orda ki ana şubesi diğerleri yanaşamaz bile.

      1. Yaşat iş haninin yukarı tarafinfa yaprak tantuni var oradan yemeğinde nereden yerseniz yiyin

    2. Yaşat işhanının üst tarafında , yaprak tantuni var, küçük bir yer salaşdır. Hiç büyütmediler dükkanı. Ama güzel yaparlar..
      ( kalakbalıkdır her zaman )

  6. Daha burada yer almayan çok güzel yerler var. Mesela mut yerköprü şelalesi mutlaka gidilmesi gereken bir yer.

  7. Güzel şehir.
    Adana’nın yazlığı haline dönüşmüş. Önüne gelen bir yazlık alıpi buraya kaçıyor. Yakında ne doğası kalır, ne güzelliği.

  8. Adam kayalara çocuk ya da terlik ile gitmeyin rezil olursunuz yol yok taşlı patika

  9. Karacaoğlan şelalesi mi? Sakın gitmeyin, çoluk cocuk rezil olduk. Yollar berbat. Taş merdiven bile yok inip çıkılmıyor. Kapıda 3 5 çakal girişe 25 tl para alıyorlar. İnanın kan ter icinde inip çıktık. Aşagıda hic bisey yok selalenin dereye dönüşen yerine 2 3 ahsap piknik masasi koymuslar, her yer çöp.. Hem 30 dk yol cektik hem para verdik, hem paramuzla rezil olduk.

  10. Merhaba, Antalya’dan Diyarbakır’a geçerken Mersin üzerinden geçmiştik. O yolları asla unutmayacağım manzarası eşsiz ama cesaret ve mide istiyor. Bir daha gitmeye korkuyorum.

  11. O 8 numaralı yazının içinde mavi renkle yazılmış Mersinde gezilecek yerler kısmına linke dokunun karşınıza çıkıyor.

  12. Şu an Erdemli’de tatil yapıyorum. Tarihi yerlerin hepsi kapalı diyebilirim. Biraz şanssız bir zaman denk geldik diyebilirim ama muhteşem denizi ve koylarını doyasıya gezin Karacaoğlan Şelalesi’ne gidin ve kesinlikle yat turu yapın.

  13. Mersin çok güzel bir yer ama ben adana ya gitme fırsatı buldum size en iyi 8 tavsiyem
    Adana’da yapmadan dönme diyeceğim 8 şey
    Ortadoğunun ve ülkemizin 3’cü büyüğü olan Sabancı camini görmelisin.
    Adana Kebabı yemek için Kebapçı Mesut’u denemelisin
    Kazım Büfenin muzlu sütüyle tostunu yemelisin.
    Ciğerci Bedo’da ciğer yemelisin.
    Şalgamcı Doktoruma uğramalısın.
    Adana’nın portakal lokumu ve kolonyasını almalısın.
    Adana kalmayı düşünüyorsanız Saydam Oteli bulmalısın.
    Vakit tutarsa Portakal çiçeği festivaline katılmalısın.
    Keşfetmeniz dileğiyle..

  14. Merhaba mersin de yaşıyorum Doktorun yerini (dağlar arasından akan muhteşem su ve manzara ile piknik yapmak) gözden kaçmış. Ayrıca mersin e gıderken Pozantı şekerpınarı kaçmaz

  15. Ben yıllardır silifke merkezde yaşıyorum. Dalyandaki restaurantlar kapalı arkadaşlar. Sadece manzara görmek isteyenler içeceğini öerezini alır gider manzarası güzeldir yengeç yemek isteyenlere silifke merkezde güzel restaurantlar var. Bir de burda bahsi pek geçmeyen taşucı beldemiz var orası da güzeldir.

  16. Yorumlari okurken insan profili hoşunuza giderse gibi cümleler kurmuşsunuz yani sezonda gidenorta seviye insanlari veya orta doğululari kast etmis gibi insanlari aşşağlayici bir cümle olmuş çok merak ettim siz hangi insan profiline giriyorsunuz eşinizle yani bir tarafinizi açmakla sergilemekle medeni olduğunuzumu zannediyorsunuz. Yoksa insan profiline hiç dahil değilmisiniz…

    1. Sevgili Ali,
      İnsan profilinden anladığın “orta seviye insanlari veya orta doğulular” ise, bu bizim değil, senin zihniyetinin ne kadar ırkçı ya da “aşağılayıcı” olduğunu gösterir.

      Biz insanları gelirlerine, memleketlerine, ırk ve köklerine göre sınıflanırmayız. Bizce 2 tür insan vardır; iyi insan/ kötü insan ya da huzur kaçıran/ huzur veren insan. Ve bahsi geçen yerdeki bazı kişiler de davranışları ve bakışları ile gidenlerin huzurunu kaçırıyorlar ki böyle bir not düşme gereği duyduk. Bu da bizim okuyuculara karşı görevimiz.

      Lütfen sen de karınla kızınla git bi bakalım.

      Ha bir de lütfen sen insanları böyle sınıflarken bize medeniyet dersi vermeye kalkma. Haddine değil.

  17. Merhaba. Ramazan Bayramı için 9 günlüğüne arkadaşlarla Mersin’e gittik. Tavsiyeleriniz çok işimize yaradı teşekkürler. Ayaş da konakladık. Ayaş plajının gayet güzel olduğunu söyleyebilirim.
    Biz en çok Gilindire/AynalıGöl Mağarasını beğendik. Bilimkurgu filmlerinden çıkmış gibiydi. Astım Mağarası da gayet güzeldi. Cennet-Cehennem Mağarası tarihi önemi açısından güzeldi ancak çok bakımsızdı. İçerideki ışıkları bile tam yakmamışlardı.

  18. Mersin merkeze gezilecek yerler en az 1 saat uzaklıkta gezilecek yerlere en yakın nerde kalınabilir?

  19. Mersin çok güzel bir yer. Gerek tarihi gerek plajları… İnşaat sektörü çok gelişmiş. Liman mersin için çok önemli ihracaat anlamında. Mersin’de yaşıyorsanız mutlaka bakın: firsatmersin.com , en güncel bilgiler ve indirimler var tavsiye ederim 🙂

  20. Bu harika yazınız ve iyi kadrajlanmış fotoğraflar için sizi kutlarım.
    Sizinle tanışmak ve Evliya Çelebi Mersin Yollarında projesi için yardım ve destek istiyorum.

  21. Abi şu son fotografiniz varya hani dalyanda cekilmissiniz heraldeharika. Orasinin tam olarak konumunu yazarmisiniz. Ayni fotografinizi facebook sayfanizdada gormustum. Denizciler yalnizca denizden ulasilam bakir koylari tercih ederler. Ama biz malum 4 tekere tabiyiz yazmistiniz. Denize ayaklarinizi uzatmissiniz muhtesemmmHaftaya esimle hun doğumunu orda izlemek istiyorum. Aracimizla gidecez ama bulamama endisesi tasiyorum mersin dalyan yaziyorum cikmiyor ona benzer fotolar. Siz tam olarak nerde oldugunu yazarmisiniz lutfen

  22. abi yer köprü şelalesinde yüzmek neden yasak sırf o suya girmek o mağaranın içinde yüzmek için gidecektim iyiki yazınızı okumuşum boşa yapcakmışım onca yolu teşekürler evde yoklar 🙂

  23. Mersinliyim. istanbulda yaşıyorum. en son 2000 yılında gitmiş fakat akraba ziyareti yapıp dönmüştüm. yani memleketimi ilk defa bu sene tanıma fırsatım olacak. kızkalesinde bir yer ayarladım. öyle tavsiye ettiler. ortada kalıyor heryere rahat gidilebilir diye. doğru karamı verdim acaba?? kızkalesinde kalıp dolu dolu bir hafta içinde nereleri gezebilirim ki acaba?? tabi denize girmekte var bunun içinde

    1. Merhaba Kızkalesi’ne sezonda gelen insan profilinden umarım rahatsız olmazsınız.

      1. kızkalesi yerine susanoğlu plajını tercih ediniz zira temiz ve insan profili daha duzgun yapraklıkoy a yakın

  24. Şu an Adana’dayız. Sevgili eşim Gözde ve minik kızım İnci ile bu rotayı takip edip (özelikle kamp yerleri) Mersin, ardından Antalya, Muğla şeklinde devam edeceğiz. Bizi bu siteyle heyecanlandırdığınız ve motive ettiğiniz için şimdiden teşekkürler. Bizde evde yokuz 🙂

    1. Doktorun yerine gittim gördüm görmez olaydım
      Suyun içindeki pet şişeler, karpuz kabukları, su kenarında ipe asılmış kıyafetler donlar mide bulandırıcı
      Ayrıca restorantlar pahalı, o kadar yol gittigime pişman oldum ve giriş ücretli

      O yüzden değmez

  25. Cennet cehenneme sanırım 10 yaşındayken gitmiştim – cehennemin yukarıdan görüntüsünü asla unutamam. Bir sonraki seferde de belki rotayı Anamur’a kadar uzatabilirsiniz. Anamur’da ve civarında da başta Anamurium olmak üzere oldukça güzel rotalar var. Burcu (http//tr.bizarrejourneys.com)

  26. Yerköprü Şelalesi Mut’tadır.Lütfen düzeltiniz böyle bi hata yapılmaz.Facebook sayfanızda Mut yazdınız burda Gülnar yazmışsınız ne alaka Gülnarla.

  27. Merhaba,
    Kızkalesine yazın gitmemişsiniz anladığım kadarıyla. Yazın aile ile gidilecek bir yer değil. 20senedir mersindeyim 10 sefer gitmemişimdir. Çünkü barzo yuvası. O yüzden bu bilgiyide eklerseniz daha doğru olur.

  28. Mersin en tarihi ilçesi Tarsus’u da gezi planlarınız içinde olmaması büyük kayıp,bir sonraki gezinizde mutlaka bekliyoruz.İyi gezintiler…

      1. Merhabalar GErçekten Tarsus da gezi planınız olmaması büyük kayıp medeniyetlerin en başlangıçı tarsus bekleriz.

      1. tarsus şelalesi , baraj parkı sahmeran hamamı ,eshabı keyf o kadar cok varki aklima gelmiyor

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir