Türkiye’de 4 çeşit pasaport türü mevcut.
1. Bordo pasaport (Umumi Pasaport)
2. Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)
3. Gri pasaport (Görev Pasaportu / Hizmet Pasaportu)
4. Siyah pasaport (Diplomatik Pasaport)
2011 yılı itibariyle çipli pasaport sistemine geçildiğinden pasaport renklerinde de bazı değişiklikler oldu. Tüm pasaport türleri ve bu pasaportların kimlere hangi durumlarda verildiğini aşağıda anlattık. Bunları daha derli toplu olsun diye daha genel anlattık. Ama hemen yanlarında verdiğimiz linklerden detaylı bilgi de alabilirsiniz.
Not: Bir de Geçici Pasaport veya Seyahat Belgesi ile seyahat etmek mümkün. Ama bunlar istisnai durumlarda veriliyor. Mesela, geçici pasaport, yurt dışındayken pasaportunu kaybedenlere, ya da pasaportunun son kullanma tarihi dolanlara, ya da sınır dışı edilenlere Türkiye’ye geri dönmeleri için verilen tek kullanımlık olmak üzere veriliyor.
1. Bordo Pasaport Kimlere Verilir? (Umumi Pasaport)
Kimlere Verilir?
Devlete hizmet eden farklı seviyelerdeki kişilerine makamlarına göre yeşil, gri ya da siyah pasaport veriliyor. Yazının devamını okuyarak buna pasaportlara aday olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bordo pasaport, bunların dışında kalan, tabiri caizse, standart vatandaşa verilen pasaporttur. Eğer yeşil, gri ya da siyah pasaport alma hakkınız yoksa bordo pasaporta başvurmalısınız. Yazının devamını okuyup diğer renk pasaportlara aday mısınız öğrenebilirsiniz.
Bordo Pasaport İle Vizesiz Seyehat
Pasaport çeşitleri arasında dolaşım gücü en sınırlı olandır. Yine de dünyaki ülkelerin yarısından fazlasına vize almadan ya da kapıda vize ya da online vize alarak girmesi mümkündür.
Bordo pasaportluların başvuru & değerlendirme süreci yaşamadan kolaylıkla gidebileceği ülkeleri öğrenek için VİZESİZ ÜLKELER yazımızı okuyabilirsiniz. Ancak bu 102 ülkenin sadece bir kısmı tatil için idealdir. Onların da hangi ülkeleri olduğunu VİZESİZ GİDİLEN EN GÜZEL ÜLKELER VE NEDENLERİ yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Bordo Pasaport Nasıl Çıkartılır?
Eğer bordo pasaport çıkartacaksanız size yapmanız gereken işlemleri ve hazırlamanız gereken belgeleri adım adım anlatan ve faydalı tüyolar veren bir rehber hazırladık. PASAPORT NASIL ALINIR? – İŞLEMLER, GEREKLİ EVRAKLAR VE ÜCRETLER yazımız işlerinizi çok kolaylatacaktır.
Not: Biometrik pasaporta geçmeden önce umuma mahsus pasaportun rengi lacivertti, artık bordo oldu.
2. Yeşil Pasaport Kimlere Verilir? (Hususi Pasaport)
Yeşil pasaport, kadro derecesi 1, 2, ya da 3 olan devlet memurlarına ve eski bürokratlara veriliyor.
Yeşil pasaport çıkarma hakkı olan kamu personeli arasında, devlette çalışan doktor ve öğretmenler de var ama kadro derecelerinin 1, 2, ya da 3 olması şartı gözetiliyor. Bu memurlar emekliliğe ayrıldıkları ya da görevden çekilme sebepleri ile görevden ayrılmış olmaları halinde de yeşil pasaportlarını koruyabiliyorlar.
Eğer siz bu tanıma uyabileceğinizi düşünüyorsanız YEŞİL PASAPORT KİMLERE VERİLİR? yazımızdan tam olarak hangi kamu personeline ve diplomatlara verildiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca yeşil pasaport sahibi kişinin bazı aile bireyleri de yeşil pasaport sahibi olabiliyor. Aynı yazıdan bunlar hangi aile bireyleri öğrenebilirsiniz.
Yeşil Pasaport İle Vizesiz Seyehat
Yeşil pasaportlular leyleği havada gördü! Yeşil pasaport sahipleri, neredeyse tüm Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere, 130 ülkeye vizesiz ya da sınır kapısında ya da online vize alarak girebiliyorlar.
YEŞİL PASAPORTA VİZE İSTEMEYEN ÜLKELER VE YEŞİL PASAPORTUN AVANTAJLARInı öğrenmek için tıklayın.
3. Gri Pasaport Kimlere Verilir? (Hizmet Pasaportu)
Yeşil ya da siyah pasaportu olmayan, resmi kurumlar tarafından bir görev için yurt dışına gönderilen kişilere gri pasaport verilir. Örneğin; normalde bodro pasaport sahibi birisi belediye ya da özel idare tarafından görev için yurt dışına giderse ona gri pasaport verilir.
Gri pasaport sahibi kişinin göreve devam ettiği sürece bazı aile bireyleri de yeşil pasaport sahibi olabiliyor. Bilgi almak için tıklayın.
4. Siyah Pasaport Kimlere Verilir? (Diplomatik Pasaport)
Siyah pasaportlar, TBMM meclis üyeleri, bakanlar, orgeneraller, valiler ve büyükşehir belediye başkanları gibi devletin en üst seviyesinde görev yapan kişilere, sadece görevde bulundukları süre boyunca verilen pasaporttur. Burada sadece bir kaç örnekle kimlere verildiğini anlattık ama tam olarak hangi makamdaki kişilere verildiğini buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz. Biometrik pasaporta geçmeden önce diplomatik pasaportun rengi kırmızıydı, artık siyah oldu.
Siyah pasaport sahibi kişinin göreve devam ettiği sürece bazı aile bireyleri de yeşil pasaport sahibi olabiliyor. Bilgi almak için tıklayın.
EĞER YEŞİL, GRİ YA DA SİYAH PASAPORT ÇIKARTACAKSANIZ…
Pasaport çıkarma işlemi her pasaport türü için genel olarak bordo pasaportun adımları ile aynı. Ama bazı türlerin birbirinden ayrıştığı noktalar da var:
– Farklı Evraklar: Farklı pasaport türleri için farklı belgeler isteniyor. Her tür pasaport çıkartmak için gereken tüm belgeleri aşağıda ayrı ayrı anlattık.
– Başvuru Yazısı: Yeşil ve Gri Pasaport çıkarmak için, başvuran kişinin bağlı olduğu makamın yetkili kişisinden onaylı ve İçişleri Bakanlığı’na ithafen yazılmış başvuru yazısı alması gerekiyor. Bu Bordo Pasaport çıkartacaklar için gerekmiyor. Siyah Pasaport başvurusu zaten yapılamıyor. Onu sadece Dışişleri Bakanlığı kişiye sağlayabiliyor.
– Farklı Ranvedu Yerleri: Bordo pasaport başvurusu için epasaport.gov.tr adresinden ilçe Emniyet müdürlüklerinin herhangi birinden randevu alabiliyorken Yeşil ve Gri Pasaport çıkartmak için ise sadece İl Nüfus Müdürlüklerinden randevu alabiliyorsunuz. Önemli: Pandemi döneminde pasaport randevusu da HES Kodu ile alınıyor.
– Pasaport Harç Bedeli: Defter bedeli tüm pasaport türleri için geçerli olsa da pasaport harç bedeli, Diplomatik (Siyah) Pasaport, Hususi (Yeşil) Pasaport ve Hizmet (Gri – Görev) Pasaport sahipleri için geçerli değil.
– Farklı Teslim Tarihleri: Son olarak Bordo ve Yeşil pasaportlar için pasaportunuz başvurunuzdan ortalama 5-7 iş günü içinde kargoya veya kuryeye veriliyor. Kargo / kurye de ortalama 3 iş günü içinde adresinize teslim ediyor. Eğer Gri Pasaport için başvurduysanız, göreve gidilecek ülke Türkiye’ye vize uygulayan bir ülkeyse gidiş tarihinizden 25 gün önce, ülkeye giriş vizesiz ise gidiş tarihinizden 15 gün önce adresinize teslim ediliyor. Bu tarihlerden önce başvuru kabul edilmiyor.