PRAG’DA GEZİLECEK YERLER
Metropolitan Avrupa şehirlerini Prag kadar kızdıran bir şehir yoktur heralde. Romantizmin başkentliğinde Paris’e, “dünyanın en iyi birasının yurdu” ünvanında Münih’e ve Orta Avrupa’nın en güzel şehri oylamalarında Viyana’ya kafa tutan Prag ufacık tefecik ama içi dolu turşucuk. Küçük olması sayesinde her yerini yürüyerek kolaylıkla gezeceğiniz şehirin en güzel yanlarından biri de elektronik müzik festivallerinde gidip Selda Bağcan dinlemek gibi sürprizli olması. Sizi masalsı Orta Çağ mahalleleriyle bir romantizme boğuyor, bir kışkırtıcı sokak sanatı ve canlı gece hayatının içine sokarak ters köşe yapıyor.
Kendinizi Orta Çağ atlasının içinden çıkmış büyülü bir şehirde gibi hissedeceğiniz Prag’da tabana kuvvet deyip bol yürümeli bir programa hazır olun. Yalnız bu güzel şehri öyle birkaç güne sığdırabilmek zor zanaat. Onun için de size yazımızın sonunda 3 günlük bir rota taslağı çıkarttık. Sınırlı zamana olabildiğince çok yer sığdırabilmeniz için biraz tempoyu arttırdık, gerekirse biz bazı durakları eleyebilirsiniz. Ayrıca kolayca planlama yapabilmeniz için aynı bölgedeki gezilecek yerleri, yeme içme ve konaklama önerilerimizi beraber yazdık. Armut pişti, ağzınıza düşüyor. Afiyet ve iyi gezmeler olsun.
Prag Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce
Prag’a Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?
Prag’a uçakla geldiğinizde, Türkiye’den direkt uçuşların gerçekleştiği Václav Havel Havalimanı’na ineceksiniz. Her şekilde uçak biletinizi almadan önce mutlaka çeşitli havayollarının fiyat karşılaştırmasını yapın deriz.
– Václav Havel Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
Havalimanından Nasıl Şehir Merkezine Ulaşım Sağlarım?
Uçaktan indikten sonra Terminal 2 (Exit D) çıkışında normal belediye tipi otobüsler kalkıyor. Otobüsün numarası da 119. Makinadan alacağınız bir bilet 90 dakika geçerli oluyor ve bu bileti hem otobüste hem tramvayda hem de metroda kullanabiliyorsunuz. Otobüsün son durağı zaten Nádraží Veleslavín A Metrosu durağı. Oradan Depo Hotziavr Yönü’ne metroya bindiniz mi merkeze birkaç durak sonra ulaşıyorsunuz.
Prag’a Hangi Mevsimde Gidilir?
– Kış: Prag kışın büyüsü ayrı olan yerlerden. Bahar mevsimleri de güzel ama bizce bu coğrafyanın güzelliğini en güzel ortaya çıkaran mevsimlerden biri kış. Özellikle de Noel döneminde buradaysanız, eski kent meydanında kurulan coşkulu Noel pazarını da yakalarsanız. Tek dezavantajı çok soğuk olması. Biz bir yaz bir de kış sezonunda şehirdeydik, bu şehrin tadı asıl kışın çıkıyormuş diyebiliyoruz.
– Sonbahar: Ekim-Kasım gibi sonbahar ayları da Prag’ın en güzel zamanlarından. Havalar henüz tam soğumaya başlamamışken bol bol yürüyerek keyifle şehri gezebilirsiniz.
– İlkbahar: İlkbahar ayları da Prag için doğru zamanlar. Hem yaz sıcakları bastırmamış hem de turizm sezonu tam açılmadığı için kalabalıklar nispeten daha az oluyor.
– Yaz: Yaz ayları bizce Prag’ı gezmek için en zayıf halka. Hem sıcaklıklar kavurucu hem de turistik kalabalıklar çok boğucu olabiliyor. Yazı Avrupa’da geçirmek isterseniz İspanya, İtalya, Portekiz ve Yunanistan gibi Prag’dan çok daha dişli rakipler var.
Prag İçin Kaç Gün Gerekir?
Bizce Prag öyle iki günde gezilecek bir yer değil hakkıyla gezmek için en az 3-4 tam gün ayırmak, tarihi merkez dışında kalan lokal mahallelerini de yaşamak lazım. Eğer daha fazla gününüz varsa o zaman Prag’a yakın gezilecek yerler listemizi değerlendirmek isteyebilirsiniz.
Prag’ın Hangi Bölgesinde Konaklamalı
En Turistik: Stare Mesto: Stare Mesto, Astronomik Saat’in, belediye binasının, en önemli kiliselerin ve meydanların bulunduğu şehir merkezinin en tarihi kesimine verilen ad. Prag’ın gezilecek yerler bakımından en dolu yeri. Haliyle de en turistik bölgesi. Bizim favorilerimizden olmasa da vermek durumunda olduğumuz bir bölge çünkü Prag’a ilk kez geliyorsanız her yere yakın olmak açısından tercih etmek isteyeceksiniz. Ancak buradaki turistik kalabalık, otelinize gürültü, kaotiklik, yüksek fiyat ve düşük güvenlik önlemleri olarak geri dönebiliyor. O nedenle de önerilerimizi kısıtlı tuttuk ve daha çok favori bölgelerimize ağırlık verdik.
Stare Mesto otellerini incelemek için tıklayın.
Favorimiz: Narodni & Vaclav: Bu iki bölge bizim Prag’da konaklamak için favori bölgelerimiz oldu. Hem metro ağının geçtiği hem de her yere yürüme mesafesindeki bu iki bölge turistik merkez Stare Mesto’ya göre çok daha sakin. Ayrıca şehrin daha butik otelleri de buralarda. Otellerin çevresindeki yeme-içme seçenekleri daha az turistik ve lokal. Ayrıca diğer merkez bölgelere göre çok daha uygun fiyatlı oteller ve kiralık evler var. Biz de Vaclav tarafında konakladık ve çok memnun kaldık.
Narodni & Vaclav otellerini incelemek için tıklayın.
En Şık & Nezih: Nehrin karşı yakasında kalan bölge olan Mala Strana turistik merkezin tam karşısında kalsa da daha az bilinen, daha az turistik ama aynı zamanda da daha nezih bir bölge. Sokakları tarihi merkez gibi kaotik değil. Çok daha sakin ve sessiz. Romantik kaçamaklar yapabileceğiniz şık otellerde burada kümeleniyor. Bu bölgenin tek dezavantajı gezilecek yerlere biraz daha uzak kalması ama şehri boydan boya geçen tramvay ağı sayesinde bu hiç de sorun değil. Mesela bir daha Prag’a gelsek bir de burada kalmak isteriz.
Mala Strana otellerini incelemek için tıklayın.
Prag’da Seçtiğimiz Oteller
Prag’da her bölgede, her bütçeye uygun bir konaklama opsiyonu var. Biz de sizin için en düşük fiyatlı otellerden en yüksek fiyatlı otellere birkaç otel seçtik. Ayrıca bölge bölge önerilerimizi verirken son maddeye daha fazla otel ve daire önerisi de ekledik.
Four Seasons Hotel $$$
5 yıldızlı konaklama seçeneklerinden. Odalar farklı tarzlarda döşenmişler. Genel mimarisinin ise Neoklasik bir tarzı var. Bazı odalar balkonlu, bazıları nehir manzaralı. Romantik bir tercih. İncelemek için TIKLAYIN.
The Julius $$
Merkezi konumlu, 5 yıldızlı bir seçenek. Odalar soft tonlarda ve sade döşenmiş. Hepsinde tv, banyo gereçleri, çay kahve makinesi bulunuyor. Bazı odalar süit ve mutfak da içeriyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Miss Sophie’s Charles Bridge $$
Odalarında tv, klima, minibar, banyo gereçleri gibi temel ihtiyaçların ve çay kahve makinesi içeren donanımlı bir mini mutfağın yer aldığı otel seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.
Almanac X Alcron $
Merkezi konumlu Almanac X Alcron Hotel, 1930’lardan beri açık olan, şık ve merkezi konumlu bir seçenek. Çağdaş bir iç mimarisi var. İncelemek için TIKLAYIN.
Aşağıdaki bağlantıdan Prag’daki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.
– Prag’daki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.
Ayrıca daha fazla Prag oteli önerisi için PRAG’DA NEREDE KALINIR – BÖLGE BÖLGE PRAG OTELLERİ yazımız da var.
Prag’daki En Favori 3 Deneyim
1. Belediye binasını gezip astronomik saat kulesine çıkıp manzaraya doymak.
2. Kale bölgesini rehberli turla gezmek.
3. Akşam Vltava Nehri’nde şehrin ışıklandırılmış tarihi yapılarını nehirden görebileceğiniz bir tekne turuna çıkmak.
Araba Kiralamak Gerekir mi?
Prag’da şehir merkezinden çıkmayacaksanız, araba kiralamanıza da gerek yok çünkü şehirde her yere tramvay ve metro var. Fakat Prag seyahatinizi başka şehirlerle birleştirecekseniz araba kiralamanız mantıklı olur. Prag‘da uygun fiyatlı araç kiralamak için TIKLAYIN.
Prag’a Gelmeden Önce Bilmeniz Gerekenler Ve Tüyolarımız
Para Birimi Euro Değil, Çek Korunası (CZK)
Her ne kadar Schengen Vizesi alarak gidiyor olsak da Çek Cumhuriyeti’nin para birimi Euro değil CZK yani Çek Korunası. Fakat şehirde her yerde kart geçiyor. O nedenle de çok fazla Euro bozdurmanıza gerek yok. Yine de Noel döneminde buradaysanız, mutlaka bir miktar nakit Çek Korunası bulundurun çünkü Noel tezgahlarında Euro geçmeyebiliyor.
Şehir İçi Ulaşımda
Prag’da toplu taşıma kolay ve uygun fiyatlı. 30 dakika, 90 dakika, 24 saat, 72 saatlik sürelerde satın alacağınız biletler Prag Metrosu, tramvaylar ve otobüslerde seyahat etmeye izin veriyor. Ayrıca tek bir biletle farklı araçlarla aktarma yaparak sınırsız geçiş hakkınız var. Bizdeki gibi aktarma yaparken bir daha kart basmıyorsunuz yani. Biletleri metro istasyonlarındaki, tramvay ve otobüslerin içindeki turuncu bilet makinelerinden kredi kartı veya nakit olarak alabilirsiniz. Elbette Avrupa’nın çoğu şehrinde olduğu gibi aldığınız bileti valide etmeniz yani kullanmadan önce sarı kutucuklarda okutmuş, aktive etmiş olmanız bekleniyor yoksa cezası var.
Karlı Havalarda Sokaklarda Buzlanma Oluyor
Prag’da kış ayları biraz çetin ve bol kar yağışlı geçiyor. Zaten bu şehri Frozen filminden çıkmış kadar büyülü yapan şey de biraz bu karlar altındaki albenisi. Fakat kar ve buz her zaman filmlerdeki kadar sevimli olmayabiliyor. Özellikle de gece sokaklarda ve kaldırımlarda don yaptığında. İşte o zaman tüm şehir devasa bir buz pateni pistine dönüyor. Neredeyse her köşe başı kayıyor ve şehrin yerelleri duruma alışkın olduklarından pek kayıp düşmüyor olsalar da turistler patır patır yerlere düşüyor. Aman dikkat edin bir sakatlık yaşayıp tatiliniz zehir olmasın.
Bahşiş İzni
Prag’da bir yerde yemek yediğinizde bahşiş ücrete yansıtılmıyor ama en az yüzde 10 bahşiş bırakmanız teşvik ediliyor. Eğer oturup bir şeyler yediyseniz, hesabı getiren garson kibarca yüzde 10 bahşiş vermek ister misiniz diye direkt soruyor. İlk başta garipseyebilirsiniz ama burada epey standart bi uygulama.
Prag Ulusal Galerisi Şehrin Farklı Köşelerindeki 8 Ayrı Binaya Yayılıyor
Prag ulusal Galerisi 1796’da kurulmuş ve ülkenin en geniş sanat koleksiyonunu barındırıyor. Yurt içi ve dışından resim, heykel ve grafik eserlere ev sahipliği yapan bu kurum aslında ilk bakışta biraz kafa karıştırıcı şekilde 8 büyük yapıya yayılıyor: Golz-Kinsky Sarayı, Salm Palace, Trade Fair Palace, Waldstein Riding School, Convent of St. Agnes, Sternberg Sarayı, Schwarzenberg Sarayı ve Prag sınırları dışında olan Zdar Kalesi. Bu yapıların kimisi eski saray yapıları kimileri ise modern dönem yapıları. Yazının devamında tüm bölümlerden detaylıca bahsettik. Gitmeden ilgi alanlarınıza göre hangi kısma öncelik vereceğinize bakmayı unutmayın. Hepsini tek tek gezmeye kalkmayın ki zaten kalkamazsınız çünklü muhtemelen günleriniz yetmez.
Nostaljik 42 Nolu Tramvay Yalnızca Hafta Sonları Çalışıyor
Sadece cumartesi ve pazar günleri 42 nolu tramvay, hop on hop off otobüsler gibi işleyen bir tarifeyle şehrin en ikonik noktalarından ve yapılarından geçen turistik bir rota sunuyor. Siz de rotadaki dilediğiniz duraktan bu özel tramvaya binip sonrasında gün içinde dilediğiniz kez indi bindi yapabiliyorsunuz. Üstelik yeni yıl döneminde 42 nolu tramvay böylesine güzel de süslenmiş oluyor. Bu travayın kendine ait ayrı bir bileti var. Sıradan bir tramvay bileti ile biniş yapılamıyor. 42 nolu tramvay biletini almak için tıklayın. Rotayı incelemek isterseniz linke ekliyoruz.
Prag’da Gezilecek Yerler Haritası
Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.
Gezilecek Yerler
- Astronomik Saat Kulesi
- Tarihi Belediye Binası
- Tyn Kilisesi
- Aziz Nicholas Kilisesi
- Golz-Kinsky Sarayı
- Jan Hus Anıtı
- Karl Köprüsü
- Eski Şehir Köprü Kulesi
- Klementinum
- Belediye Kütüphanesi
- Rue de Paris
- Eski Yeni Sinagog
- İspanyol Sinagogu
- Kalusen Sinagogu
- Pinkas Sinagogu
- Tarihi Yahudi Mezarlığı
- Maiselova Sinagogu
- Barut Kulesi
- Obecni Dum
- Clam-Gallas Sarayı
- Man Hanging Out
- Siyah Madonna Evi
- Ulusal Galeri Convent of St. Agnes
- Rudolfinum
- Aziz Vitus Katedrali
- Eski Kraliyet Sarayı
- Aziz George Bazilikası
- Golden Lane
- Paradise Garden
- Prag Kalesi Resim Galerisi
- Eski Kale Merdivenleri
- Geyik Hendeği
- Seyir Terası
- Lobkowicz Sarayı
- Prag Kalesi Binicilik Okulu
- Ulusal Galeri Sternbersky Sarayı
- Ulusal Galeri Schwarzenbersky Sarayı
- Ulusal Galeri Salm Sarayı
- Strahov Manastırı
- Novy Svet
- Franz Kafka Müzesi
- Kampa Müzesi
- Lennon Duvarı
- Küçük Şehir Köprü Kulesi
- Gremlinli Su Değirmeni
- Prag’ın En Dar Sokağı
- St. Nicholas Kilisesi
- Manes Köprüsü
- Kuğulu Köşe
- Ulusal Müze Waldstein Binicilik Okulu
- Nerudova
- Petrin Kulesi
- Vaclav Meydanı
- Ulusal Müze
- Franz Kafka Heykeli
- Palace Lucerna
- Narodni Caddesi
- Mucha Müzesi
- Dans Eden Ev
- Kiril & Methodius Katedrali
- Ulusal Tiyatro Binası
- Na Prikope
- Jübile Sinagogu
- Lejyon Köprüsü
- Şemsiyeli Asılan Adam Heykeli
- Letna Park Fotoğraf Noktası
- Hanau Pavilion
- Prag Metronomu
- Ulusal Galeri Trade Fair Palace
- Holesovice Market
- VNITROBLOCK
- Dox
- Kralovska Obora Stromovka
- Zizkov Televizyon Kulesi
- Vitkov Tepesi Anıtı
- Kasarna Karlin
- Riegrovy Sady
- Kutsal Kalp Kilisesi
- Vysehrad Kalesi
- Aziz Peter ve Aziz Paul Bazilikası
- Manifesto Market Andel
Yeme-İçme
- Lokál Dlouhááá
- Venue
- Venue Rytirska
- Candy Miners
- The Miners Coffee Old Town
- Café Imperial
- Hostinec U Sadlu
- U Pivrnce
- Field Restaurant
- Absintherie Jilska
- Kuchyn
- Strahov Monastery Brewery
- Trdlo
- Café Savoy
- Claudia coffee
- U Glaubicu
- Bockem
- Cafe Slavia
- Vytopna Railway Restaurant
- Super Tramp Coffee
- Husinec
- Café Louvre
- Restaurace U Pinkasů
- Parlour
- Cafe Letka
- Letna Lookout Beer Garden
- Misto
- Pisecka Branaa
- Osada
- The Eatery
- Cross Club
- Muj Salek Kavy
- Eska Restaurant & Bakery
- La Bohème Café
- Tribistro
- Kavarna Bazen
- Parlor
- Antoninovo Pekarstvi
- Pekarna Praktika
- Bruxx
- Kofein Restaurant
- Café Bar Pilotu
- Dva Kohouti
- KRO Karlin Bistro & Cocktail Bar
- KRO Vinohrady Bistro & Rotisserie
- KRO Coffee
- Kro Vršovice Bistro & Bakery
1. Eski Şehir Stare Mesto’da Gezilecek Yerler
Prag’ın tarihi çekirdeği eski şehir diye geçen Staré Město bölgesi. Tarihi şehir meydanı, en eski kiliseler, kütüphaneler, saraylar, sinagoglar, Astronomik Saat ve Charles Köprüsü gibi ikonik yapılar ve en turistik gezilecek yerler burada kümeleniyor. Çok turistik bir bölge olduğundan günün her saati çok kalabalık ve kaotik. Konaklama açısından çok merkezi olsa da gürültü, güvenlik ve nitelik açısından ideal değil. Yeme-içme seçenekleri de yine fazla turistik kaçıyor.
1.1 Eski Kent Meydanı
Eski Kent Meydanı, şehrin simgelerinden Astronomik Saat’in de bulunduğu, geçmişi 11. yüzyıla uzanan tarihi meydan. Şu anda da Prag’ın en popüler ve hareketli yeri olan meydan, tarihi boyunca hep şehrin en işlek yeri olagelmiş. Burada görebileceğiniz veya ziyaret edebileceğiniz turistik noktalar ise şöyle:
1.1.1 Astronomik Saat
Şehrin simgesi, Orta Çağ’dan kalma astronomik saat. Eski Belediye Binası’nın duvarındaki saat ilk kez kurulduğu 1410’dan beri dünyanın halen çalışan en eski astronomik saati. Aynı zamanda da dünyanın en eski 3. saati. Saatin mimarı Kadaňlı Mikuláš. Ona yapımında eşlik eden ve astronomi konusunda yol gösteren ise matematik ve astronomi profesörü Jan Šindel. Saat 12 saat diliminde 12 burcu simgeliyor. Tüm bunlar dışında gezegenlerin konumlarına ve Orta Çağ evren görüşüne dair bilgiler de veriyor. Her saat başı saatin sağındaki, ölümü temsil eden iskelet figürü çanı çalmaya başlıyor. İsa’nın 12 havarisi de o anlarda saatin en üst kısmındaki iki pencereden geçit yaparak halkı selamlıyor. Kulağa böylesine eğlenceli gelse de saatin aslında dini referanslar ve semboller içeren karanlık bir yanı da var.
Saat başlarına doğru tam önündeki turistik kalabalığın gittikçe arttığını gözlemleyeceksiniz çünkü meydandan geçen herkes saat başını yakalamaya çalışıyor. Kalabalıkta yerinizi kapmak için 15 dakika erkenden gelin ve yankesicilere karşı eşyalarınızı sağlama alın. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
1.1.2 Eski Belediye Binası ve Astronomik Saat Kulesi
Astronomik Saat’in de bir cephesinde bulunduğu tarihi belediye binası meydanın en önemli turistik duraklarından. İç mekanı, fresklerle süslenmiş duvarları çok hoş olsa da elbette öncelikli olarak güzel kule manzarası için ziyaret ediliyor. Aslında birkaç binanın birleşmesi ve genişletilmesiyle oluşturulmuş kompleks bir yapı ve şehrin en eski yapılarından. Prag’da mutlaka diyeceğimiz ilk şeylerden biri bu belediye binasını gezip astronomik saatin de bulunduğu, manzarasıyla zamanı durduran kulesine çıkmanız. Hem yukarıdan meydanın manzarası müthiş hem de belediye binasının içi.
Ayrıca saatler her tamı gösterdiğinde Astronomik Saat’in penceresinden geçit yapan 12 havariyi bir de içeriden izleyebiliyorsunuz. Eğer Kasım sonu ve Aralık’ta gelirseniz, meydanda kurulan Noel pazarını fotoğraflamak için de en güzel açı bu kulede. Yalnız kuleye çıkmak için saate ve geldiğiniz sezona bağlı olarak biraz sıra beklemeniz gerekebilir. Belediye binasını gezip astronomik saat kulesine çıkabileceğiniz bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
1.1.3 Tyn Kilisesi
Bu iki kuleli, Gotik bir masal şatosu gibi görünen kilise çocuk kitaplarından ya da fantastik bir filmden fırlamış tarzıyla meydanda hemen dikkatinizi çekecek. Kilisenin yapımına 14. yüzyılda başlanmış ancak bitişi 16. yüzyılı bulmuş. Rivayete göre bir kulenin kalın diğerinin ince olmasının sebebi Adem ve Havva’yı simgeliyor olmalarıymış. İçinde Gotik, Rönesans, erken Barok dönemine ait pek çok eser yer alıyor ama fotoğraf çekmek yasak. Şehre büyük hizmetlerde bulunan gökbilimci Tycho Brahe’nin mezarı da burada. Kilisenin içinde yer alan org ise 1673’ten beri varlığıyla Prag’ın en eskisi. Girişi adeta gizli kalıyor. Çevresinden dolaşıp kapısını bulmaya çalışırsanız girişini bulamazsınız. Girişine meydana bakan iki binanın ortasındaki bir pasajdan geçince ulaşılıyor. Eğer navigasyona yazıp giderseniz karıştırabilirsiniz siz en iyisi meydana bakan o pasajı bulun. İçeri giriş ücretsiz ancak kuleye çıkış ücretli. Pazartesi günleri kapalı ama haftanın geri kalan günleri de ziyaret saatleri değişiyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
1.1.4 Aziz Nikolas Kilisesi
Aziz Nikolas Kilisesi kentin Barok kiliselerinden biri. Daha önce bulunduğu yerde Gotik başka bir kilise varmış ve sonrasında 1704-1755 yılları arasında yerine bu kilise inşa edilmiş. 20 metre çapında etkileyici bir kubbesi bulunuyor. Ayrıca 49 metre ile Prag’ın iç yüksekliği en yüksek yapısına sahip. 18. yüzyıldan kalma tarihi bir orgu var. Hatta Mozart’ın da bu orgu çaldığı söylenenler arasında. Kilisenin açılış ve kapanış saatleriyse dönemsel olarak değişiklik gösteriyor. Belirli aralıklarda kilise içinde konserler de düzenleniyor, akustik ve ortam tahmin edersiniz ki sizi başka zamanlara başka yerlere götürüyor. O nedenle de klasik müzikten hoşlanıyorsanız, buraya mutlaka bir akşam konsere gelin. Aziz Nikolas Kilisesi konserlerine bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
1.1.5 Prag Ulusal Galerisi Golz-Kinsky Sarayı
Eski Meydan’da göreceğiniz, içinde Prag Ulusal Galerisi koleksiyonunun bir bölümüne ev sahipliği yapan saray. Aslen 1755-1765 yılları arasında Golz Ailesi için inşa edilmiş. 1768’deyse Kinsky Ailesi tarafından satın alınmış o nedenle de ismi böyle anılıyor. Dıştan Rokoko tarzındaki yapının hoş pencere ve çatı detayları dikkat çekiyor. İç tasarımıysa daha klasik tarzda. Saray 19. yüzyıl sonlarında Almanca konuşulan bir ilkokul olarak kullanılmış ve hatta Kafka da buranın öğrencilerindenmiş. Babasının minik terzi dükkanıysa yine bu sarayın zemin katındaymış. Güncel bir sergi her zaman olmayabiliyor ama mimari ve tarihsel olarak görülesi. Pazartesi günleri kapalı, diğer günlerdeyse 10-18.00 saatleri arasında gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
1.1.6 Jan Hus Heykeli
Meydanın tam ortasında yükselen heykel, Çek Cumhuriyeti’nin milli kahramanı Jan Hus’a adanmış olan Jan Hus Anıtı. Çekya’da Jan Hus adlı teolog ulusal bir aziz olarak kabul ediliyor. Kendisi Katolik Kilisesi tarafından fikir ayrılıkları sebebiyle aforoz ediliyor ve kazıkta yakılarak öldürülüyor. Anıt da bu olayın 500. yılında yapılmış. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
1.1.7 Eski Kent Meydanı’nda Kurulan Prag Noel Pazarı
Prag’ı aralık ayında gelinebilecek en güzel destinasyonlardan biri yapan şey meşhur Noel pazarı. Gerçekten de yılın en cafcaflı zamanında büyülü bir atmosfer sizi bekliyor. Charles Köprüsü’nde kalabalığa karışmak, Eski Kent Meydanı’nda kurulan Noel standlarından mis gibi tarçın kokan bir Trdelník kaparak dev yılbaşı ağaçları arasında gezinmek, Aralık ayı boyunca köprü ve kale manzarasına karşı kurulan buz pateni pistinde kaymak şehirin Noel klasiklerinden bazıları.
Yemek standlarında “klobása” denen sosislerden, “palačinky” denen kreplerden ve “langoš” denilen gözlememsi atıştırmalıklar favoriler arasında. Elbette makara hamur tatlısı “Trdelník”i de unutmamak lazım. Yalnız standlarda çoğunlukla nakit geçtiğinin altını çizelim. O yüzden mutlaka bir miktar Çek Kronu yanınızda bulundurun.
Bu güzel pazarı en güzel görebileceğiniz yerlerden biri de Eski Belediye Sarayı’nın, astronomik saatin de bir cephesinde bulunduğu kulesi. 16.30’dan itibaren her buçukta meydanda kurulan yılbaşı ağacında mini bir müzikli ışık şovu oluyor. Pazar aralık ayının ilk haftası gibi kurulmuş oluyor ve ocak ayının ilk haftasına kadar kaldırılmıyor. Giriş elbette ücretsiz ve tezgahların kapanışı 22.00’yi buluyor.
1.2 Karl Köprüsü (Charles Köpüsü)
Karl Köprüsü, Eski Kent’i Vltava Nehri’nin karşı kıyısına bağlayan, şehrin sembolü olan taş köprü. 516 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğindeki köprü Orta Çağ’da şehre büyük değer katmış olan Kral IV. Karl tarafından, Bohemyalı mimar ve heykeltraş Petr Parléř ‘e yaptırılmış. İki ucunda da birer kule bulunan, Gotik tarzıyla dikkat çeken köprü, yalnızca yaya trafiğine açık. Bu yüzden istediğiniz gibi istediğiniz yöne doğru aheste aheste yürüyebiliyor, yürürken sokak müziği yapan pek çok müzisyene de rastlayabiliyorsunuz. Kulelere çıkıp gerçekten güzel bir açı ile şehir manzarasına şahit olabiliyorsunuz. Ancak birine çıkacaksanız o az sonra bahsedeceğimiz eski kent tarafında kalan kule olsun. Çünkü buradan kaleye bakan manzara daha güzel.
Köprünün bir diğer özelliği de üstünde sağlı sollu 30 tane heykel olması. Her birinin kendine özgü hikayesi, dini anlamları var. Yalnız heykellerin orjinalleri Ulusal Galeride sergileniyor, köprüye iliştirilmiş olanlar replikaları. Özellikle de kaleye yönüne doğru yürürken sağdan 8. heykel olan Nepomuklu John köprüdeki ünlü heykellerden biri. Nepomuklu John aslında bir papaz. Zamanında Bohemya Kraliçesi’nin kendisine günah çıkarma sırasında anlattığı sırları Kral IV. Wenceslaus’a açıklamayı reddettiği için işkence görerek tam da heykelin bulunduğu noktadan köprüden atılıyor ve ölümü böyle oluyor. Daha sonra kralın bu hareketinden dolayı isyan patlak veriyor. Rivayete göre heykelin altındaki bronz yere elinizi sürerseniz Prag’a mutlaka geri geliyormuşsunuz.
Bir Küçük Not: Hristiyanlıkta Noel’e kadar günlerin geri sayıldığı Advent döneminde Prag’a gelirseniz, Charles Köprüsü’ndeki gaz lambalarının geleneksel olarak lambacı tarafından manuel olarak tek tek yakıldığı anlara da şahit olabilirsiniz. Normalde bu dönem dışındaki zamanlarda lambalar otomatik olarak elektrikle yakılıyor. Zaten akşam 16.00 oldu mu hava kararmaya başlıyor. Şehrin ünlü lambacısı da tam kostüm köprünün başındaki meydanda beliriyor. Bu anlar yerellerin de turistlerin de en sevdiği anlar. İki metre boyundaki bu lambacı amca şehirde ünlü bir figür. Herkes onunla fotoğraf çektirmek için yarışıyor. Hem gece hem gündüz bir kere bu köprüyü mutlaka yürüyün. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
1.3 Eski Şehir Köprüsü Kulesi
Eski Şehir Köprüsü Kulesi mutlaka çıkın diyeceğimiz kulelerinden biri çünkü tam fotoğraflamalık bir köprü ve şehir manzarası var. Bu Gotik kule, köprünün bitişiğinde durduğu yerde Eski Kent’in girişini müjdeliyor adeta. İnşaatı Karl Köprüsü’nün inşaatından hemen sonra başlamış ve 1380’de tamamlanmış. Kule Otuz Yıl Savaşları sırasında biraz hasar görmüş ve batı cephesindeki süslemeler biraz tahrip olmış. Doğu köşesi de sert hava koşulları yüzünden kararmış ve zarar görmüş. 19. yüzyıl sonlarında yenilenmiş. Küçük bir ücret karşılıında haftanın her günü kışın 10.00 – 18.00 yazın 10.00-20.00 saatleri arasında çıkabiliyorsunuz. Köprünün iki başındaki iki kuleye de çıkabileceğiniz kombine bileti almak için tıklayın. Haritada 8 numara.
1.4 Klementinum
Klementinum, Çek Cumhuriyeti Ulusal Kütüphanesi’ne ev sahipliği yapan, dünyanın en güzel kütüphanelerinden biri. Bizce bu gözlerin görebileceği en özel literatür mabedlerinden biri. 1722 yılına tarihlenen kütüphane, Cizvitlerden kalma Barok mimarisinin şehirdeki en güzel örneklerinden. Cizvitler kütüphaneyi bir okul, tiyatro, eczane, gözlemevi, kütüphane ve tabii ki dini bir merkez olarak kurmuş. 20.000’den fazla kitabı, ışıklandırmaları, tavan freskleri ve antika detaylarıyla kütüphane başlı başına bir sanat eseri. Kendinizi kesinlikle Harry Potter gibi bir fantastik filmin içinde hissediyorsunuz ancak kitaplara yaklaşmadan cam bir panelin önünden kütüphaneyi görebiliyorsunuz.
Yalnız yapıyı sadece rehberli turlarla ziyaret edebiliyor, finalde eski şehir ve kale manzaralı kulesine de çıkabiliyorsunuz. Bu kule zamanında Tycho Brahe ve Johannes Kepler gibi döneminin ünlü gökbilimcilerinin gözlem çalışmalarını yaptığı yer olmuş. Biletlerinizi gelmeden önce alın deriz çünkü erken davranmazsanız gitmek istediğiniz günlere turlar tükenmiş oluyor kapısından dönmek durumunda kalıyorsunuz. Klementinum’a rehberli tur bileti almak için tıklayın. Haritada 9 numara.
Bir Küçük Not: Klementinum’a doğru giderken sağınızda kalan duvarda 2005’ten beri burada duran kız heykelini göreceksiniz. İsmi Girl with Paper Swallow. Elinde origami gibi görünen bir kırlangıç tutan kız heykeli, Polonyalı heykeltraş Magdalena Poplawska’nın eseri ve fark etmesi biraz zor. Sizle beraber heykel için bakınan insanlara rastlayabilirsiniz.
1.5 Prag Belediye Kütüphanesi
Sanatçı Matej Kren’in “Idiom” adlı kitap kulesi enstalasyonu ile ünlü Prag Belediye Kütüphanesi’ne de uğramadan geçmeyin. 8.000 kitaptan oluşan bu sütun kütüphanenin girişinde bulunuyor. Tabanındaki ve tavanındaki aynalar sayesinde kulenin içinde sonsuzluğa giden ve tamamen kitaplardan oluşan bir tünel algısı yaratılmış. Tam bir Instagram fotoğrafı durağı. O yüzden de içeride sıra olabiliyor. Halka açık ve girişi ücretsiz. Pazar günleri kapalı, pazartesi ve cumartesi günleri 13.00’de açılırken diğer günler açılış 09.00’da. Kapanış ise 20.00’de ama cumartesi günleri 18.00’de kapanıyor. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
1.6 Tarihi Yahudi Mahallesi (Josefov)
Josehov Prag’ın tarihi Yahudi mahallesi. 13. yüzyılda kurulduğunda şehirdeki Yahudilerin yaşadığı tek mahalleymiş. 1848’de Yahudilere sivil haklar verilmesiyle onlar da şehrin diğer bölgelerine yerleşme imkanı bulmuşlar. 1900’lerde mahalle büyük ölçüde yıkılmış ve Art Nouveau tarzında yeni konutlar inşa edilmiş. Yine de pek çok sinagog, eski bir Yahudi mezarlığı varlığını koruyor. Bu bölgede görebileceğiniz tarihi noktaları tek bir biletle gezebiliyorsunuz. Özel bir ilginiz varsa o bileti tercih edebilirsiniz. Yahudi Mahallesi yürüyüş turuna bilet almak için tıklayın.
1.6.1 Rue de Paris
Şehrin tarihi kent meydanını Josefov’a bağlayan, sağlı sollu büyük moda evleri ve dünya markaları ile dolu olan sokak Paris Sokağı yani “Rue de Paris” diye geçiyor. 19. yüzyıl sonlarında Yahudi mahallesinin yeniden geliştirilmesi sırasında oluşturulmuş. Bugün şehrin açık ara en lüks alışveriş caddesi. Modaya ilginiz yoksa veya alışveriş yapmayacak olsanız da cadde boyunca uzanan binaların hoş mimarileri de ayrıca görülmeye değer. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
1.6.2 Eski-Yeni Sinagog
Eski Yeni Sinagog Avrupa’daki en eski sinagog olmanın yanında Avrupa’daki en eski Gotik yapılardan biri. 13. yüzyılda Erken Gotik zamanda inşa edilmiş ve halen daha Yahudiler için önemli bir dini merkez. Birçok şehir yangınına, bir sürü zorlu döneme dayanmış ve hiç yıkılıp yeniden inşa edilmemiş sadece restorasyon görmüş. Cumartesileri kapalı, diğer günlerde 09.00-18.00 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
1.6.3 İspanyol Sinagogu
Bizce Prag’ın az bilinen hazinelerinden biri İspanyol Sinagogu. İçi bir gökkuşağı tayfını andıran, daha önce hiç görmediğimiz güzellikte bir sinagog. 19. yüzyılın ortalarında Mağribi tarzında inşa edilmiş. Zaten bu özelliği onu bildiğimiz tüm sinagoglardan ayrıştırıyor. Mahallenin diğerlerine göre en yenisi. Cumartesi günleri kapalı, diğer günlerde 10.00-16.30 saatleri arasında içini görebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.
Bir Küçük Not: İspanyol Sinagog’unun hemen yanında biraz ürkütücü bir heykel dikkatinizi çekecek. Gövdesiz bir erkek takım elbisesi figürünün sırtında oturan Franz Kafka görüyoruz ve işaret parmağıyla da yolu gösteriyor. Çek heykeltraş Jaroslav Róna tarafından yapılmış. Jaroslav eserinde Kafka’nın “Beschreibung eines Kampfes” isimli romanından esinlenmiş. Hikayede Kafka arkadaşının omuzunda ona at gibi binerek yaptığı minik bir yolculuğu anlatıyor. Kafka severler bilir, yoruma açık pek çok karışık imge ile doludur. Joraslav Rona da bize bunu böyle yansıtmak istemiş.
1.6.4 Klausen Sinagogu
Klausen Sinagogu, kiremit tuğlalı üçgen çatı detayları ve taş yapısıyla 17. yüzyıldan kalma Barok mimariye sahip bir sinagog. II. Dünya Savaşı sırasında Nazi işkencelerinden kaçan Yahudiler için de bir sığınak noktası olmuş. Prag’ın Yahudi mahallesinin en büyük sinagogu. Sinagog şu an yalnızca müze olarak kullanılıyor. Müzede Yahudi kültürüne dair pek çok eserin yanı sıra savaş dönemlerinde çalınan ve daha sonra geri kazanılan Yahudi eserleri sergileniyor. Cumartesi günleri kapalı. Diğer günlerde 09.00-16.30 saatlerinde ziyaret edebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
1.6.5 Pinkas Sinagogu
Pinkas Sinagogu Yahudi mahallesinin en eski ikinci sinagogu. Aynı zamanda Terezin kamplarında, 2. Dünya Savaşı’nda öldürülen binlerce Yahudinin isminin duvarlarında kazınmış olduğu bir utanç müzesi. Çok fazla tanıklık anı yaşatan ve mental olarak insanı zorlayan bir yönü var. Özellikle de toplama kampında çocukların yaptığı resimler odası fazlasıyla sarsıcı. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.
1.6.6 Eski Yahudi Mezarlığı
Josefov’daki Yahudi Mezarlığı sadece şehrin değil tüm Avrupa’nın tarihi açıdan en önemli Yahudi mezarlıklarındandan biri. Geçmişi 15. yüzyıla dek uzanıyor ve 1 hektarlık alanda 12 bin mezar taşı içeriyor. Burada muhtemelen 100 bin kişinin yattığı tahmin ediliyor. Pinkas Sinagog’unun içinden geçiş var. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.
1.6.7 Maiselova Sinagogu
Maiselova Sinagogu, 16. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş, Neogotik tarzda bir yapı. Şimdiyse Yahudi Müzesi’ne bağlı nadir eserlerin bulunduğu bir sergi alanı. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.
1.7 Barut Kalesi (Prasna Brana)
Prasna Brana Eski Kent’teki orijinal ve korunmuş şehir kapılarından biri. Eski Şehir ve Yeni Şehri birbirinden ayıran simgesel bir anlamı var. Eski Şehir Meydanı’na da bu kapıdan giriyorsunuz. “Barut Kalesi” anlamına gelen ismi 17. yüzyılda barut depolamak için kullanılmasından geliyor. Prag Savaşı sırasında zarar görmüş ve Gotik kuledeki heykeller 1876’da değiştirilmiş. Çek krallarının taç giyme törenlerinde şehre girdiği anıtsal giriş kapısı da burasıymış. Yüksekliği 44 metre ve biz çıkmadık ama balkonundan Prag’ın şehir manzarasını izleyebiliyorsunuz. Kuleye çıkış biletinizi almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.
1.8 Obecni Dum
Prasna Brana’nın hemen yanında kalan, 1905-1911 yılları arasında Art Nouveau Art Nouveau tarzında yapılmış dünya güzeli bir sanat kompleksi. Güzel bir sahnesi, hoş iç mekan detayları var. Bu atmosferde bir etkinliğe katılma deneyimi güzel olabilir. Etkinlik takvimine mutlaka bir göz atın. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.
1.9 Clam-Gallas Sarayı
Husova Caddesi ile Marianske Meydanı’nın köşesindeki, gri renkteki bu heybetli güzellik, oymalı işlemeli merdivenleri ve şatafatlı avizeleriyle şehrin Barok saraylarından. Şimdilerde süreli sergilerin olduğu bir müze. İtalyan mimar Domenico Canevale tarafından 1714-1718 arasında yapılmış. Saray önemli balolara, Mozart, Beethoven gibi büyük ustaların konserlerine ev sahipliği yapmış. Barok müzik ve sanatından hoşlananlar için de sarayda yılda iki kez “Opera Barocca” festivali düzenlendiğini not düşelim. Pazartesi ve Çarşamba dışında da güzel sarayı 10-18.00 saatleri arasında gezebiliyorsunuz. Clam-Gallas Sarayı’na giriş bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.
1.10 David Cerny’nin “Man Hanging Out” Heykeli
Kışkırtıcı çalışmalarıyla bilinen heykeltıraş David Černý’nin eski şehir merkezine yakın bu ikonik, havada asılı adam heykeli o kadar gerçekçi ki sahiden birkaç kez acil servisin aranmasına dahi sebep olmuş! 1997 yılında yapılan heykel aslında Sigmund Freud’un bir temsili. Heykele baktığınızda bir eliyle çubuğa tutunan, diğer eli cebinde bir Freud görüyorsunuz. Aslında başta intihara meyille orada olduğunu düşündüğümüz figüre biraz daha bakınca tek eli cebinde düşünceli haliyle yaşam üzerine düşündüğünü de çıkarabilirsiniz. Heykeltraş bu kısmı bize bırakmış elbette ama bu iki ucun bir aradalığı ve insanı dürten rahatsız edicilik izleyiciye verilmek istenen asıl hisler sanki. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.
1.11 Siyahi Meryem Ana’nın Evi
Siyahi Meryem Ana’nın Evi ismini köşesinde yer alan heykelden alıyor. Mimari olarak keskin kenarlarıyla küpü andıran bu Kübist yapı, hoş bir renge ve keskin hatlara sahip. Yapı 1922’de toptancı Frantisek Jesef Herbst için tasarlanmış ve bir alışveriş merkezi olarak kullanılmış. 1994’te tamamen yenilenmiş ve Çek sanat kültürüne dair bir merkez haline gelmiş. İçerde daha çok Çek Kübizmi’ne odaklanan kalıcı bir sergi ve modern bir kafe bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.
1.12 Prag Ulusal Galerisi – Azize Agnes Manastırı
Agnes Manastırı, Eski Kent’te 13. yüzyıldan kalma bir manastır kompleksi. İsmini kurucusu Bohemya Prensesi Agnes’ten alıyor. Gotik mimarinin şehirdeki pek çok güzel örneğinden biri. Ulusal Galeri’nin Bohemya ve Orta Çağ kutsal sanatını konu alan bir sergiye de ev sahipliği yapıyor. Koleksiyondaki en eski parça Moravyalı Meryem Ana’nın Romanesk heykeli. Genellikle Gotik heykeller, kiliselerden gelen resimler ve panel resimler sergileniyor. Pazartesileri kapalı ve diğer günlerde 10.00-18.00 arasında ziyaret edebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.
1.13 Rudolfinum
Rudolfinum, kemerleri, avizeleri, işleme ve motifleriyle Neo Rönesans tarzını koruyan bir sanat merkezi. Savaş döneminde Parlamento Binası olarak kullanılmış olsa da şimdilerde amacına uygun olarak konserlere ev sahipliği yapıyor. Klasik müziğe dair uluslararası festivallere ya da büyük orkestralara alan açıyor. Binanın içinde bir de modern sanat sergi alanı bulunuyor. Bu kısımda sergiler genelde süreli oluyor. Her bahar Prag Uluslararası Müzik Festivali’nin açılışı da burada gerçekleşiyor. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.
1.14 Eski Şehir’den Yeme-İçme Önerilerimiz
– Lokál Dlouhááá: Yemek molası için şehrin en popüler yerel yemek mekanı. Burası geleneksel bir Çek pubı. Tartar sosla gelen ve patates salatası ile servis edilen peynir kızartması ve şnitzeli ile meşhur. Mekan devasa olmasına rağmen rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz kapısında kuyruk oluyor. Şehirde birkaç şubesi var ama en popüleri burası. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
– Venue: Tarihi merkezde güzel bir kahvaltı veya brunch için çok popüler bir seçenek. Mekan küçük olduğudan erkenden yer kapmazsanız kapıdan dönersiniz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
– Venue Rytirska: Venue’nün hemen arka sokağındaki kardeş işlemesi. Orada yer bulamazsanız burada şansınızı deneyebilirsiniz. Menü zaten aynı. Biz de Venue’ye rezervasyonsuz gidip yer bulamadık ve spontane buraya geçtik. Bacon French Toast’u başarılıydı. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
– Candy Miners: Eski şehrin sokaklarında, tüm çocukların dibinin düşeceği, şeker madencileri adında nefis konseptli bir şekerci dükkanı. İçi gerçek bir şeker madeni gibi tasarlanmış. Biz bile çıkmak istemedik. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
– The Miners Coffee Bakery: Eski şehir merkezinde nitelikli kahveler bulabileceğiniz bir adres. Şehirde başka şubeleri de var. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
– Café Imperial: Göz alıcı Art Nouveau detaylarla süslü iç mekana sahip 1914 tarihli nostaljik bir cafe. Dönemin ruhunu yakalamak için birebir. Viyana cafeleri gibi bir ortamı var. Rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
– Hostinec U Sadlu: Geleneksel Çek yemeklerini bulabileceğiniz bir Çek pubı. Bir öğle öğünü için ideal. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
– U Pivrnce: Yine merkezde geleneksel Çek yemekleri bulabileceğiniz popüler bir Çek pubı. Tavanından duvarlarına her yeri gelenlerin yaptığı hatıra karalamalarla kaplı. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
– Field Restaurant: Prag’ın bir Michelin yıldızlı restoranı. Çek yemeklerini klasik ve modern unsurlarla yorumluyorlar. Mevsimsellik ön planda. Rezervasyon şart. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
– Absintherie Jilska: Adından da anlaşılacağı üzere bir absinth barı. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
1.15 Eski Şehir’de Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– Allure Hotel $$: 4 yıldızlı, şehir merkezinde ideal konumu ulaşım açısından rahat bir seçenek. Ferah odalar modern klasik eşyalarla döşenmiş, Tv, çalışma masası, banyo gereçleri, çay kahve makinesi her birimde bulunuyor.
– Antik Hotel $$: Orta segmentteki tarihi merkez otellerinden. Odalarda tv, klima, kasa, minibar, banyo gereçleri, saç kurutma makineleri gibi temel ihtiyaçlar bulunuyor.
– Maximilian Hotel $$: Konumu elverişli, dört yıldızlı bir otel. Renkli duvarlar ve bazı odaların küvetli olması dikkat çekiyor. Oturma alanı, tv, klima, minibar, çay kahve makinesi, banyo gereçleri gibi donanımlar da tüm odalarda var.
– Hotel Clement $: Hotel Clement da daha uygun fiyatlı bir otel seçeneği. Tüm odaları modern ve soft renklerde döşenmiş. Odaların tümü klimalı ve tv, çay kahve makinesi, saç kurutma makinesi, banyo gereçleri gibi donanımlar var.
2. Kale Bölgesi Hrad’da Gezilecek Yerler
İsmi kale olsa da burada gerçek anlamda bir kale bulunmuyor. Daha çok zamanında sur duvarları içinde ve yakınında kalan katedral, kraliyet ikametgahı, tarihi hendek, kiliseler, müzeler, bahçeler bütünü gibi bir kompleks alan düşünebilirsiniz.
2.1 Prag Kalesi
Guinness Rekorlar Kitabı’na “En Antik Kale” olarak giren Prag Kalesi, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor ve elbette Prag’ın en çok turist alan noktalarının başlarında geliyor. En eski kısmı 870 yılında yapılmaya başlanan kalenin Eski Kraliyet Sarayı, Aziz Vitus Kilisesi, Aziz George Bazilikası, Kraliyet Bahçeleri, Prag Altın Yol, Resim Galerisi gibi bölümleri var. Burası öyle büyük bir alan ki başlı başına ayrı bir şehir gibi. Kaleye tramvayla ulaşım olsa da yürüyerek çıkmanın ayrıca keyifli olduğunu söyleyelim. Bu noktada iki tercihiniz var: Tarihi merdivenleri ya da Nerudova üzerinden yokuş çıkmak.
Biz bu bölgeyi rehberli bir turla gezdik ve çok memnun kaldık. Turun linkini de bırakıyoruz. Kale bölgesini gezdiren rehberli tur bileti için tıklayın. Benim rehberle gezecek kadar vaktim yok derseniz her şekilde kale girişi biletinizi önceden alın deriz çünkü burası tüm şehrin en turistik yeri ve giriş için biletler tükenebilir. Prag Kalesi giriş bileti almak için tıklayın.
2.1.1 Aziz Vitus Katedrali
Kale bölgesine nehrin karşısından baktığınızda gördüğünüz o görkemli Gotik yapı Aziz Vitus Katedrali. Hem Prag Başpiskoposluğu’nun merkezi hem de 1929’dan beri pek çok kral ve kraliçenin taç giyme törenine ev sahipliği yapmış Roma Katolik Katedrali. Katedral, 1344’te IV. Charles’ın emriyle alanda bulunan bir Roma Bazilikası kalıntıları üzerine yapılmaya başlanmış ama ancak 1861’de tamamlanabilmiş. 20. yüzyılda ünlü ressam Alphonse Mucha yapıya süslü vitray pencereler eklemiş. Zaten oldukça ürkütücü ve kasvetli dış mimarisine nazaran iç kısmı renkleri, camları ve vitraylarıyla çok daha sıcak bir havaya sahip. Bunun sebebiyse aslında tahmin edebileceğiniz gibi, inancın dışındaki kasveti anlatmak ve insanları içeriye, aydınlık olan, güvenli ve imanlı alana çağırmak.
Prag krallarının mezarları ve Charles Köprüsü’nde hikayesinden bahsettiğimiz Nepomuklu John’un kemikleri de burada. Katedralin bir diğer özelliği ise içerisinde 7 farklı kişide bulunan 7 farklı anahtarla açılan bir kraliyet mücevherleri odacağının olması. Bu 7 anahtarın her biri Piskopos, Cumhurbaşkanı, Başbakan gibi ülkenin önemli isimlerine emanet ve kapı ancak ve ancak hep beraber olduklarında açılabiliyor. Katedral haftanın her günü 09.00-17.00 arası açık. Yalnızca Pazar günleri ziyaret saati 12.00’de başlıyor. Prag’da tek bir dini yapı gezecekseniz o burası olsun. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.
2.1.2 Eski Kraliyet Sarayı
Kale bölgesinde kralların ikametgahı olan Kraliyet Sarayı tarihinin ise 11. yüzyıldan eski olduğu söyleniyor. Restorasyon ve eklemelerle bugünkü halini almış ve oldukça büyük bir yapı. 16. Yüzyıla dek Bohemya prens ve krallarına ev sahipliği yapmış. En ünlü kısmı Gotik tarzdaki Vladislav Salonu. İç içe geçmiş Gotik nervürlü tonozları ile öne çıkan nefis bir alan. Rehberimizin dediğine göre Orta Çağ’dan kalma türünün ender örneklerindenmiş. Hatta Geç Gotik dönemin en güzel salonu olarak anılıyormuş. Salon ziyafetler, resepsiyonlar, taç giyme törenleri hatta atlı etkinlikler için bile kullanılmış. Ayrıca mahzenleri, Bohemya şansölyeliği salonu da sarayın diğer görülesi yerlerinden. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.
2.1.3 Aziz George Bazilikası
Aziz George Bazilikası, Prag Kalesi içinde yer alan en eski kilise binası. Renkli mimarisi ve Romanesk tarzıyla dikkatinizi çekecektir. Dış cephesi her ne kadar renkli olsa da içi de dışının aksine bir o kadar sade. Bazilikanın tarihi 920 yılına uzanıyor ama bugünkü görünümünü 1900’lerdeki restorasyonunda almış diyebiliriz. İçerideki freskler orijinalliğini koruyor ve bazı kral mezarları da burada yer alıyor. Bugün hala dini tören ve etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.
2.1.4 Altın Yol (Golden Lane)
Kale kompleksi içindeki en ilgi çeken noktalardan biri de Golden Lane olarak geçen Altın Yol. Günümüzde birçoğu hediyelik eşya dükkanı, galeri ve dönemin yaşantısını anlatan dekor alanları olarak kullanılan renkli ve küçük evlerden oluşan sokak adını 17. yüzyılda burada yaşayan kuyumculardan almış. Aslında bu küçük mutevazı evler kale koruyucuları, hizmetkarlar, kuyumcular tarafından mesken tutulmuş. Franz Kafka da kardeşi ile birlikte 1916-1917 yılları arasında 2 seneliğine buradaki 22 numaralı evde yaşamış. Hatta “Şato”sunu burada yazdığı söyleniyor. Evlerin üst katında ise boydan boya Orta Çağ silahları, kalkanları, kılıçları ve şövalye zırhları sergisi var. Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.
2.1.5 Kraliyet Bahçeleri (Paradise Garden)
Paradise Garden diye geçen bahçeler şehrin büyüleyici manzarasına karşı keyif yapabileceğiniz kraliyet bahçeleri. Prag’ın tarihi dokusunu seyredebileceğiniz seyir terasları var. Bazen Açıkhava konser ya da tiyatroları da olabiliyormuş. Cuma günleri dışında 10-18.00 arasında gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 29 numara.
2.1.6 Prag Kalesi Resim Galerisi
Prag Kalesi Resim Galerisi, kalenin avlusunda restore edilmiş yapılardan birinde yer alıyor. 16. Yüzyılda İmparator II. Rudolph’un Avrupa’nın farklı yerlerinden getirdiği eserleri görebiliyorsunuz. Sergide pek çok sanatçının Rönesans ve Barok dönemine ait eserleri var. Bunlardan bazıları Tiziano, Aachen, Rubens, Tintoretto, Cranach, Brandl gibi önemli isimler. Maalesef kale için aldığınız bilete bu kısım dahil değil. Online bilet satışı da yok, bileti buradan temin etmeniz gerekiyor. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.
2.1.7 Eski Kale Merdivenleri
Kale bölgesine çıkışta ve inişte kullanabileceğiniz 121 basamaklı, 17. yüzyıldan kalma merdiven. Çıkmak için yakalamanız gereken vakit, gün batımı. Konum için tıklayın. Haritada 31 numara.
2.1.8 Geyik Hendeği (Deer Moat)
Kalenin tarihi hendeği. Başlangıçta kalenin surları içindeymiş ve daha sonra kraliyet ailesinin av alanı olarak düzenlenmiş bir parka dönüşmüş. Geyiklerin üreme alanı olarak kullanılmış o nedenle de geyik hendeği ismi de buradan geliyor. Keyifli bir yürüyüş için ideal noktalardan biri ama bazı kısımları dönem dönem halka açılıp kapatılabiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 32 numara.
2.1.9 Seyir Terası
Kalenin alt çıkışında sizi Prag’ın kale bölgesinin eteklerindeki kırmızı kiremitli evleri fotoğraflayabileceğiniz bir manzara noktası bekliyor. Burada her saat başı nöbet değişimi oluyor denk gelirseniz kaçırmayın. Konum için tıklayın. Haritada 33 numara.
2.2 Lobkowicz Sarayı
Lobkowicz Sarayı, Prag Kalesi’nin doğu kapısında bulunan barok bir yapı ve kalenin özel mülkiyete ait tek parçası. Adından anlaşılacağı üzere Lobkowicz ailesine ait. 16. yüzyılda inşa edilmiş. Şimdi ise ailenin sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan bir müze. Resimler, müzik aletleri ve kitapları bulabilecekleriniz arasında. Hatta sergilenenler arasında Beethoven ya da Mozart gibi bestecilerin el yazmaları yer alıyor. Bir de yine Barok tarzda bir konser salonu var ve düzenli olarak etkinlikler gerçekleşiyor. Balkon terastaki tavan freski şahane! Burada bir öğle konserine bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 34 numara.
2.3 Prag Kalesi Binicilik Okulu
Prague Kalesi Binicilik Okulu, 17. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş Barok bir yapı. Prag Kalesi’nin en büyük binası. İsmi eskiden binicilik alanında kullanıldığı için böyle ama sizi aldatmasın. Şimdilerde Çek mimari ve sanatına odaklanan bir müze. Çek ressam ve grafik sanatçısı Alphonse Mucha’nın eserleri, sergide en rağbet gören kısımlardan. Bahçesi de vakit geçirmek için yeşil ve keyifli. İsterseniz kafe alanında kahve molası da verebiliyorsunuz. Haftanın her günü 10.00’da açılıyor. Kapanış saati ise hafta içi 19.00’da; Cuma, cumartesi Pazar günleri ise 21.00’e dek ziyarete açık. Konum için tıklayın. Haritada 35 numara.
2.4 Ulusal Galeri Sternbersky Sarayı
Sternbersky Sarayı, 1947’den beri Ulusal Galeri’nin başyapıtlarına ev sahipliği yapıyor. Saray eski aristokrat ailelerden Šternberkli İmparatorluk Kontu Vaclav Vojtech tarafından inşa ediliyor. Daha sonra başka sahipler edinse de İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yeni kurulan Ulusal Galeri’nin binalarından biri oluyor. Kalıcı sergilerin yanında geçici sergilerin de bulunduğu müzeyi pazartesi dışında diğer günlerde 10-18.00 arası gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 36 numara.
2.5 Ulusal Galeri Schwarzenbersky Sarayı
Ulusal Galeri’nin bir diğer binası yine aynı yerdeki 15. yüzyıldan kalma Schwarzenbersky Sarayı. 3 boyutlu gibi duran göz illüzyonu yaratan “Sgraffito” tekniği ile yapılmış enteresan cephesi ile hemen dikkatinizi çekecek zaten. Daha önce Askeri Tarih Müzesi olan saray 2002’den beri Ulusal Galeri mekanlarından biri. Eski Ustalar adında kalıcı bir koleksiyonu var ama süreli sergiler de oluyor. Pazartesileri kapalı ve diğer günlerde 10.00-18.00 arasında ziyaret edebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 37 numara.
2.6 Ulusal Galeri Salm Sarayı
Neoklasik yapıda üç kanatlı bu görkemli saray binası Ulusal Galeri’nin sergi alanından biri. Ünlü Çek sanatçılarının genellikle modern ve çağdaş sanata dair eserleri bu binada sergileniyor. Pazartesileri kapalı ve diğer günlerde 10-18.00 arasında gidebiliyorsunuz. Yeme-içme bölümünde de bahsettiğimiz, şehirde en sevdiğimiz mekanlardan biri olan Kuchyn de bu binanın en alt katında kalıyor. Konum için tıklayın. Haritada 38 numara.
2.7 Strahov Manastırı
Kale bölgesinin hemen biraz yukarısında da Strahov Manastırı var. İlk yapılışı 1143 yılından kalma yapı Prag’daki en eski Hristiyan yapılarından biri. Teoloji Salonu ve Felsefe Salonu görülesi bölümlerden. Sanırız en önemli hazinelerinden biri de yaklaşık 800 yaşındaki büyüleyici kütüphanesi. Nadide pek çok el yazması içeren kütüphane Prag’ın en büyük manastır kütüphanesi. Fakat tıpkı Klementinum’da olduğu gibi bir panelin arkasından görebiliyor, kitapların arasında dilediğiniz gibi dolaşamıyorsunuz. Haftanın her günü 09-12.00, 12.30-17.00 arasında ziyarete açık. Manastırın alt kısmında da çok güzel bir manzara seyir alanı var. Konum için tıklayın. Haritada 39 numara.
2.8 Novy Svet
Turistik kalabalıktan uzak, bozulmadan günümüze gelebilmiş, hoş evlerine eşlik ettiği Arnavut kaldırımlı eski Prag sokaklarını yürümek için bire bir, olduğu gibi korunmuş bir bölge. Prag’da Klementinum’da büyük çalışmalara imza atmış gökbilimci Tycho Brahe’nin evi de burada. Konum için tıklayın. Haritada 40 numara.
2.9 Kale Bölgesinden Yeme-İçme Önerilerimiz
– Kuchyn: Kaleyi gezdikten sonra karınlar acıktıysa önerimiz. Burada yediğimiz her şey çok lezizdi. Yalnız gitmeden kesinlikle Google üzerinden rezervasyon yaptırın. Kızılcık ve özel soslu dana eti yanında geleneksel Çek ekmeği bir klasik. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
– Strahov Monastery Brewery: Strahov Manastırı’na ait komplekste geleneksel yöntemlerle manastır birası üreten bir birahane. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
2.10 Kale Bölgesinden Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– Design Hotel Neruda $$: 14 yüzyıldan kalma bir binada yer alıyor. Modern ve yumuşak tonlarda döşenmiş odaları var. Odalar ünlü mimar Borek Sipek tarafından tasarlanmış. Klima, tv, minibar gibi detaylar her odada bulunuyor.
– Golden Star $$: Prag Kalesi’nin panoramik manzarasına bakan, hoş ve modern bir mimarisi olan bir otel. Tüm odalarda tv, klima, banyo gereçleri, mini bar, çay kahve makinesi gibi temel donanımlar bulunuyor.
– Hotel Golden Key Prague Castle $$: Odalar krem ve sıcak tonlarda döşenmiş. Hemen her odada antika bir parça bulunuyor. Teras keyifli alanlarından.
– Hotel Nerudova 211 $$: Nerudova Caddesi’nde yer alan konaklama seçeneği Prag Kalesi’ne 300 metre mesafede yer alıyor. Tv, klima, banyo gereçleri, oturma alanı, çay kahve makinesi odalarda bulunuyor. Bazı odalarda mutfak da var.
3. Nehrin Karşı Yakası Mala Strana’da Gezilecek Yerler
Kale bölgesinin altında, nehrin karşı yakasında, eski şehrin tam karşısında kalan Malá Strana, “Küçük Şehir” olarak da biliniyor. Geçmişi 13. yüzyıla uzanan bu bölge, dar sokakları, yokuşlu yolları, yerel mekanları, eski şehre nazaran sakinliği ile bizce daha telaşsız daha yavaş modda bir Prag deneyimi vadediyor.
3.1 Franz Kafka Müzesi
Kafka Müzesi şehrin en çok ziyaret edilen müzelerinden. Vltava Nehri kıyısında, Karl Köprüsü’nün hemen karşısında kalan müze aslında Kafka’yı anlatır şekilde kasvetli diyebiliriz. Müzenin iç kısmı temelde iki bölüme ayrılsa da biraz karışık. Işıklandırma ve seslendirmelerle desteklenen, resmen labirentimsi bir alan sizi bekliyor. Kendinizi bir Kafka romanının içinde belki de “Dava” eserindeki gibi bir kaybolmuşlukta buluyorsunuz. Yalnız şunu da bilerek gidin, sergilenenler arasında Kafka’nın hayatından temsili şeyler yahut önemli parçalar yok. Yine de yaratılan ambiyansla hele ki birkaç kitabını okuduysanız Kafka’ya dair bir yerde olduğunuzu ancak hissedebiliyorsunuz. Şayet hiç Kafka okumadıysanız sizi içine alır mı tam bilemiyoruz tabii. Yine de Prag için önemli bir sanatçının aracılığıyla farklı bir dneneyim yaşayacağınız kesin. Müze haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arasında gezilebiliyor. Kafka Müzesi giriş bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 41 numara.
Küçük Bir Not: Ünlü Çek heykeltıraş David Černý’nin kimi zaman muzip kimi zaman huzursuz edici, kimi zamansa bol tartışmalı eserlerine şehrin farklı yerlerinde zaten rastlayacaksınız ama en ünlülerinden biri Kafka Müzesi’nin önündeki Çekya haritası şeklindeki bir çeşmeye işeyen adamlar. Gerçekten oldukça provakatif bir eser. Bu eser Türkiye’de yapılsa ne büyük olaylar patlak verirdi diye düşünmeden edemedik.
Ayrıca müzenin tam karşısında çok tatlı bir kurabiyeci dükkanı var. Mis gibi kokular sokağa oradan yayılıyor.
3.2 Kampa Müzesi
Vltava Nehri kıyısında bizce en gezilesi yer bizi Çek, Polonyalı, Macar, Slovak pek çok sanatçının eserleriyle buluşturan Kampa Müzesi. Nehir kıyısındaki eski bir değirmen binasında yer alan bu modern sanat müzesinin avlusu ve bahçesi de en az içi kadar sanat eserleriyle dolu. Müze her ayın ilk çarşambası ücretsiz gezilebiliyor. Bunun dışında haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arası gezebilirsiniz. Genelde isim benzerliği yüznden Kafka Müzesi ile karıştırıp gelenler de oluyor, siz konumlarına dikkat edip gelin. Konum için tıklayın. Haritada 42 numara.
3.3 Lennon Duvarı
Mala Strana’ya gelmişken meşhur Lennon Duvarı’nı da görmeden dönmek olmaz. Bu duvar 1960’lı yıllarda ise duvar genelse siyasi söylemlerin dolu olduğu bir duvarmış. 1980’lerden beri de The Beatles üyesi John Lennon’dan ilham alan ve barış, özgürlük mesajları veren grafitilerle dolmuş. Önce John Lennon’ın New York’ta öldürülmesinden sonra onu anmak için duvara bir portresi yapılmış. Bununla beraber duvar şiirler, siyasi söylemler, özgürlükçü düşünceler derken tüm alternatif renklerin ve barışçıl söylemlerin sesini duyurduğu olmaya başlamış. Sonrasında bu doğal gelişen hippi duvarı graffiti sanatçılarının da katkıları ile daha da renklenmiş. Duvar zamanında belli başlı vandallıklara uğrasa da hala Lennon’u anmak ya da kendi sözünü dile getirmek, graffiti yapmak isteyen her alandan sanatçıya açık. Siz de her gittiğinizde birbiri üzerine yapılmış işler buluyorsunuz. Hiç şüphesiz ki Prag’ın en turistik ve en renkli duvarı. Böylesine kolektif ve barışçıl üretim alanı da rengarenk görüntüsüyle tam fotoğraflamalık. Konum için tıklayın. Haritada 43 numara.
3.4 Küçük Şehir Köprü Kulesi
12. yüzyıldan kalma bu kule de Karl Köprüsü’nün hemen karşı ucundaki, eski şehirdekine göre daha az ünlü kulesi. Malá Strana’ya açılan antik bir kapının parçasını oluşturuyor. Eksi Şehir manzarası yukarıdan hoş. Konum için tıklayın. Haritada 44 numara.
3.5 Gremlinli Su Değirmeni
Bu su değirmeni 15. yüzyıldan kalma devasa ahşap bir değirmen. Lennon Duvarı’na çok yakın, Certovka Kanalı üzerindeki köprülerden birinden görülen, pitoresk noktalardan biri. Büyük ahşap değirmenin çarkı aslında bugünlerde herhangi bir mekanizmayı çalıştırmıyor ama tıplı eski günlerdeki gibi nehrin akışı ile dönmeye devam ediyor. İsmini hemen önündeki gremlin figüründen alıyor. Konum için tıklayın. Haritada 45 numara.
3.6 Prag’ın En Dar Sokağı
Malá Strana’nın en ünlü noktalarından biri de Prag’ın en dar sokağı. Aslında bu denlisini de beklemiyor insan. İki bina arasındaki geçit gibi duran sokakta, bir kişi ancak yürüyebiliyor çünkü genişlik anca 70 santim kadar. Bu yüzden başına ve sonuna trafik ışığı konmuş, zira karşı taraftan biriyle rastlaşmanız durumunda iki inatçı keçi hikayesinin yaşanması işten bile değil. Konum için tıklayın. Haritada 46 numara.
3.7 Aziz Nicholas Kilisesi
Aziz Nicholas Kilisesi 13. yüzyıldan kalma Gotik bir kilisenin olduğu yerde 1704-55 yılları arasında inşa edilmiş ve Aziz Nicholas’a ithaf edilmiş Barok bir kilise. Barok mimarisinin güzelliği mavi kubbelerinden de anlaşılıyor. Kiliseyi de kulesini de ayrı ayrı gezebiliyorsunuz. Haftanın her günü 09.00 – 16.45 satleri arasında gezebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 47 numara.
3.8 Manes Köprüsü
Manes Köprüsü, Vltava Nehri üzerinde bir tramvay ve karayolu köprüsü. İsmini Praglı ressam Josef Manes’ten almış. Astronomik Saat’teki 12 ayın resimleri de yine Manes’e ait. 1900’lerde açıldığında mozaik kaplamalı hoş bir zemini varmış ama şimdilerde yerini asfalta bırakmış. Özellikle bu köprüyü de işaretlememizin nedeni Charles Köprüsü’nü cepheden gören köprülerden ilki olması. Konum için tıklayın. Haritada 48 numara.
3.9 Kuğulu Köşe
Manes Köprüsü’nden karşıya geçtiğiniz anda solunuzda bir yeşil alan ve sığlık kalacak. Burası Vltava Nehri’ndeki kuğuların, ördeklerin, martıların hep birlikte takıldığı ve fondaki köprü ile harika fotoğraflar çekebileceğiniz nokta kesinlikle bu fotoğraf şansını kaçırmayın. Konum için tıklayın. Haritada 49 numara.
3.10 Ulusal Galeri Waldstein Binicilik Okulu
Ulusal Galeri kısa süreli sergileri için bu Walstein Binicilik Okulu’nu kullanıyor. Malostranska Metro İstasyonu’nun hemen yanında yer alan okula ulaşım Manes Köprüsü’nü geçtiğiniz anda oldukça kolay. Okul bir Barok sarayın bahçesinde yer alıyor ve gerek çeşmesi gerek bahçesiyle oldukça göz alıcı. Sergi alanıysa oldukça geniş ve genelde Çek çağdaş ve klasik sanatına dair sergiler yer alıyor. Yalnız okul binası 2023 yılında tadilatta idi henüz de açılmış değil siz gideceğiniz zaman mutlaka açılmış mı diye kontrol edin. Konum için tıklayın. Haritada 50 numara.
3.11 Nerudova Sokağı
Daha önce de bahsettiğimiz gibi Prag Kalesi’ne üç faklı çıkış yolunuz var. Biri tarihi merdivenler, diğeri tramvay yolu, bir diğeri ise Nerudova Sokağı. Bizce tramvay yolunu pas geçip ya Nerudova Sokağı’ndan çıkıp merdivenlerden inin ya da merdivenlerden çıkıp Nerudova Sokağı’ndan inin ve güzel fotoğraf kareleri yakalayın. Bol yokuşlu bu sokak şeker gibi renklerdeki evlerle dolu. Bu evlerle çevrili bir yokuştan çıkmak o kadar da insanı yormuyor emin olabilirsiniz. Sokak ismini 19. yüzyılda yaşayan gazeteci, yazar ve şair Jan Neruda’dan alıyor. Sanıyoruz Türkçeye çevrilmiş tek kitabı “Eski Prag Öyküleri”. Çek vatanseverliği üzerine çalışan ama sonralarda vatan haini ilan edilen değişik bir yazar diyebiliriz. Sokak evlerde kullanılan sembol ve rakamlarla da dikkat çekiyor. Evlerdeki semboller, ev sahibinin makamı, yaptığı iş veya geldiği aile gibi bilgilere dayanıyormuş. Bazıları oldukça ilginç. Örneğin üç küçük keman sembolünün olduğu evde keman imal eden bir aile yaşıyormuş. Şimdilerde pek çok yapı restoran, otel ya da butik hediyelik eşya dükkanı gibi yerlere dönüşmüş rengarenk sıralanıyor. Konum için tıklayın. Haritada 51 numara.
3.12 Petrin Tepesi & Petrin Gözlem Kulesi
Petrin Tepesi Prag’ın en yüksek noktası. “Petrin” de zaten yüksek kayalık anlamına geliyormuş. Kayalık bir tepe olduğundan ismi böyle kalmış. Zirvedeyse Eyfel’in çeyreği kadar olan bir gözlem kulesi var. 300 merdiven çıkıp 60 metre yüksekliğindeki kulenin zirvesinden siz de şehir gözlemi yapabiliyorsunuz. Havanın güzel olduğu bir günü tercih ederseniz manzaranız da o denli güzelleşiyor. Ziyaret saatleriyse 10.00-19.30 arasında. Petrin Kulesi’ne çıkış bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 52 numara.
3.13 Mala Strana’dan Yeme-İçme Önerilerimiz
– Trdlo: Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan gibi ülkelerin ortak tatlısı Trdelník denemeden geçmek olmazdı. Sade yani üzeri tarçınlı şeker kaplamalı hali de çok tüketiliyor ancak böyle daha janjanlı, ekstra malzemeli versiyonları da türemiş. Bizce bir kere meraktan denenecek ama çok da aranmayacak bir hamur işi. Şehirde iyi bir yerde yemek de sandığımızdan zor oldu. Birkaç yerde denedik en çok buradakini beğendik. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.
– Café Savoy: Çek Cumhuriyeti’nin Çekoslovakya olduğu dönemlerden kalma zarif pastane. Hem Çek hem Fransız klasiklerini bulabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
– Claudia Coffe: Legion Köprüsü’nün bitiminde, nehir manzaralı, küçücük ve tatlı bir kahveci. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.
– U Glaubicu: Çek yemeklerinin servis edildiği, tonozlu tavanı ve mahzeni olan geleneksel bir Çek pubı. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.
– Bockem: Sıra dışı bir brunch deneyimi arıyorsanız gelmelisiniz diyeceğimiz, Michelin Rehberi’ndeki yerlerden. Rezervasyon şart. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.
3.14 Mala Strana’dan Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– Augustine, a Luxury Collection Hotel $$$: Charles Köprüsü’nün hemen altında yer alan Augustine a Luxury Collection büyük ve lüks bir konaklama tercihi. Toplam 7 birimden oluşuyor. Geniş oda ve süitler bitişikteki manastır kilisesi ve kale manzarasına bakıyor.
– Hotel Waldstein $$: 14. yüzyıldan kalma hoş bir binada yer alıyor. Odaların hepsi zarif döşenmiş ve ferahlar. Her odada tv, klima, çay kahve makinesi, banyo gereçleri yer alıyor.
– Hotel At the Golden Scissors $$: Charles Köprüsü’nün hemen yanında ve köprü manzarasına sahip bir otel.
– Residence U Cerneho Orla $: Odaları oldukça klasik döşenmiş, hepsinde tv, klima, minibar, banyo gereçleri, saç kurutma makinesi gibi temel gereçlerin bulunduğu uygun fiyatlı bir konaklama seçeneği.
– Domus Balthasar Boutique Hotel $: Karl Köprüsü’nün hemen yanında yer alan 4 yıldızlı bir otel. Odalarda minibar, buzdolabı, çay kahve makinesi, banyo gereçleri, çalışma ve oturma alanı gibi detaylar ihmal edilmemiş.
4. Narodni ve Vaclav Meydanı Taraflarında Gezilecek Yerler
Narodni Caddesi ve Vaclav Meydanı, şehrin tarihi eski bölgesinden çıkıldığı zaman varacağınız bölgeleri. Prag’ı büyük şehirleştiren, daha modern ve nispeten yeni kısımları. Bizim konaklama açısından da favorilerimizden biri çünkü çok daha fazla alternatif ve bütçe dostu seçenek var.
4.1 Vaclav (Wenceslas) Meydanı
UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne dahil olan Vaclav Meydanı 750 metre uzunluğuyla Avrupa’nın en büyük kentsel meydanlarından biri. Şehrin en önemli tarihi ve sosyal olaylarına ev sahipliği yapmış, tarihi bir meydan. Josef Vaclav Myslbek tarafından yapılan ünlü bronz Aziz Wenceslas heykeline ev sahipliği yaptığından Wencelas Meydanı olarak da anılıyor. Kenti keşfetmeye başlamak için en iyi duraklardan biri olan meydan sağlı sollu restoran, kafe, otel, mağaza ve müzelere açılıyor. Aynı zamanda şehrin ikinci büyük Noel pazarı da burada kuruluyor. Konum için tıklayın. Haritada 53 numara.
4.2 Narodni Muzeum (Ulusal Müze)
Vaclav Meydanı’nın en başında yükselen Ulusal Müze şehrin kesinlikle en gezilmeye değer müzelerinden biri. İçinde mineralojiden doğa tarihine, arkeolojiden nümizmatiğe kadar birçok alandan çok geniş bir koleksiyon bulacaksınız. Özellikle de mamuttan dev yengeçlere bir dönem yaşamış ve yaşamakta olan canlı türlerinin devasa ölçekli yerleştirmeleriyle çocuklu gezginler için çok keyifli bir müze. Çok ama çok tavsiye ederiz. Yapının kendisi de ayrıca güzel. 1890 yılında Josef Schulz tarafından Rönesans tarzında tasarlanmış. Haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arasında gidebilirsiniz. Yalnız ismi Ulusal Galeri ile karıştırılabiliyor. Ulusal Galeri binalarından biri değil burası Ulusal Müze ve tek. Konum için tıklayın. Haritada 54 numara.
4.3 David Cerny’den Franz Kafka’nın Dönen Kafası
Kafka’nın Dönen Kafası’nın mutlaka bir yerlerde veya Prag ile ilgili bir paylaşımda görmüşsünüzdür. Ünlü Çek heykeltıraş David Cerny tarafından yapılmış, metal panellerden oluşan bir açık hava heykeli. 39 ton ağırlığında, 11 metre yüklekliğindeki bu dev eser aslında hareketli bir çalışma. İçindeki 21 motor sayesinde gün içinde paneller hareket ediyor ve heykeli farklı açılardan görebiliyorsunuz. Kafka gibi karamsar ve melankolik bir ismin bu denli parlak ve dikkat çeken görüntüsüyse elbette ortaya zekice kurgulanmış bir tezat çıkarıyor. Aslında rastgele hareket eden katmanlar bir yönüyle Kafka’nın karmaşık ruh ve düşünce halini simgeliyor da diyebiliriz. Yalnız eser biz gittiğimizde bir süreliğine bakıma alınmıştı. Umarız siz gittiğinizde yeniden açılmış olur. Konum için tıklayın. Haritada 55 numara.
4.4 Palace Lucerna
Art Nouveau tarzındaki bu 100 yıllık saray şu anda Prag’ın en büyük sinema salonlarından biri olarak işlev görüyor. Siz de bir sinemaseverseniz bu tarihi sinema salonunda bir filme bilet güzel bir fikir olabilir. Ayrıca fuaye alanının tavanından aşağı sarkan, Bohemya Kral Wenceslaus’un bir atın karnına oturduğu, David Cerny’e ait meşhur “Ölmekte Olan At” heykeli de görülebiliyor. Sarayın çatısı da yakın zamanda halka açılmış, Prag’ın eşsiz panoramik manzarasının yanında yazın müzik performansları ya da yoga dersleri gibi atölyelere ev sahipliği yapıyormuş aklınızda olsun. Konum için tıklayın. Haritada 56 numara.
4.5 Narodni Caddesi
Yeni Kent ve Eski Kent arasında kalan Narodni şehrin önemli caddelerinden biri. Bir nevi Prag’ın İstiklal Caddesi diyebiliriz. Çevresinde tiyatro binaları, kafe ve restoranlar, sergi alanları gibi pek çok kültür sanat ve sosyalleşme alanı bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 57 numara.
4.6 Mucha Museum
Praglı ressam ve grafik sanatçısı Alphonse Mucha’ya adanmış küçük bir müze. 1998 yılında Mucha Vakfı tarafından kurulmuş. Mucha’nın dekoratif panelleriyle başlayan müze taşbaskı serisiyle devam ediyor. Posterler, yağlı boya tabloları, çizim ve fotoğraflarıyla Mucha’ya dair tanıdık bir bakış edinebiliyorsunuz. Müzede Mucha’dan ilham alan motiflerin yer aldığı hediyelik eşya dükkanı yer alıyor. Haftanın her günü 10.00-18.00 saatlerinde gezebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 58 numara.
4.7 Dans Eden Ev
Prag, Frank Gehry imzalı Dans Eden Ev gibi eskiyi ve yeniyi harmanlayan bir şehir. 1996’da tamamlan binanın özelliği, dışarıdan bakıldığında dans eden bir çifti andırıyor olması. Peki bu çift kim mi? Hollywood’un 1930’lu yıllardaki ünlü dans eden çifti Fred Astaire ve Ginger Rogers. Onlarca Barok ve Romanesk yapının içinde böylesine bir modernlik çok hoş bir tezat oluşturuyor bizce.
Dans Eden Evi’in bulunduğu alanda daha evvel 19. yüzyıldan kalma Rönesans tarzı bir bina yer alıyormuş. Yapı II. Dünya Savaşı’nda zarar görünce alan boşaltılmış ve Dans Eden Ev projesine alan açılmış. ING Bankası tam bu noktaya yeni ve farklı tarzda bir yapı yapmaya karar vermiş. Başta ünlü Fransız mimar Nouvel ile görüşülmüş. Nouvel alanı küçük bulmuş ve kabul etmemiş. 1992’te teklifi kabul eden mimar Frank Gehry ve Vlado Milunić beraber çalışarak yapıya başlamışlar ve 1996’da bitirmişler. Yapıldığı günden beri yenilikçi mimarisi ile şehrin ikonlarından biri. Bina iki parça şeklinde görünüyor; cam kısım kıvrımlı şekilde yapıyla birleşiyor ve daha sabit görünen kısımsa dalgalı camları ve asimetrik şekliyle ona ayak uyduruyor. Şöyle düşünün cam kısım eteğinin de kıvrımıyla Ginger Rogers ve daha düz tarafsa Fred Asteire. Ne diyelim, gerçekten sıra dışı, hatta zıpır bir düşünce! Üst katında ünlü bir Fransız restoranı bulunurken, ara katları çeşitli markalara dair ofisler dolduruyor. Konum için tıklayın. Haritada 59 numara.
4.8 Aziz Kiril ve Methodios Katedrali
Aziz Kiril ve Methodios Katedrali, Ortodoks Kilisesi Prag Piskoposluğu’nun ana kilisesi. 1730-36 yıllarında inşa edilen katedral yerel halk için oldukça önemli bir yer çünkü burası Cillian Murphy’nin de başrolünde olduğu Anthropoid filminde de detaylı anlatılan Nazi direnişinin sembol yerlerinden biri. Katedral o dönemde direnişçiler için sığınak ve saklanma yeri olarak kullanılmış, katedralin dış cephesinde o günlerdeki çatışmalardan kalan kurşun izlerini görebiliyorsunuz. Katedralin mahzeninde de o dönemin anısına bir anıt yer alıyor. Yerel halk burada yaşananların anısına minnetle katedrale çiçeklerini bırakmaya ve burada ölenleri anmaya geliyor. Vaktiniz olursa filmi de izleyin deriz. Böylece katedrali burada yaşananlar ekseninde ziyaret etmiş olursunuz. Haftanın her günü 08.00-19.00 saatlerinde ziyarete açık. Konum için tıklayın. Haritada 60 numara.
4.9 Ulusal Tiyatro Binası
Ulusal Tiyatro Binası, Vltava Nehri kenarında, 1881’de inşa edilmiş Neo Rönesans tarzı bir yapı. Prag’ın en önemli tiyatro ve opera binası. İç ve dış dekorasyonu oldukça görkemli. Ana sahnesinin büyüklüğü, efsane tavan detaylarıyla filmlerden fırlamış gibi. Burada bir temsil izleme fikri bile güzel, yakalarsanız fırsatı sakın kaçırmayın. Konum için tıklayın. Haritada 61 numara.
4.10 Jübile Sinagogu
Jübile Sinagog’u Art Nouveau tarzının Mağribi tazrıyla harmanlandığı, Yahudi cemiyetinin en büyük ve yeni sinagogu. Cephesinde bir sürü renkli detay bulunuyor ve mimari olarak da çok hoş kendine has bir yapısı var. Wilhelm Stiassny tarafından 1906’da inşa edilmiş ve ismini Avusturya İmparatoru I. Franz Joseph’in gümüş yıldönümü anısına almış. Musevilikte kutsal sayılan Şabat günü yani cumartesiler dışında 10.00-17.00 arasında gezebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 62 numara.
4.11 Na Prikope
Na Prikope, Prag’ın merkezi caddelerinden biri. Eski Kent ile Yeni Kent arasında sınırı oluşturuyor denilebilir. Hem araç hem yaya trafiği akıyor siz de Arnavut kaldırımlı sokakta yürüyüş yapıyorsunuz. Birçok lüks mağaza da size eşlik ediyor. Konum için tıklayın. Haritada 63 numara.
4.12 Lejyon Köprüsü
Lejyon Köprüsü, Vltava Nehri üzerinde, Karl Köprüsü ve Prag Kalesi’ni bir arada gören çok hoş bir manzarası olan köprülerden biri. İster tramvayla ister yaya olarak geçebiliyorsunuz. Gece ise ayrı bir güzel. Konum için tıklayın. Haritada 64 numara.
4.13 Şemsiyeli Asılan Adam (Slight Uncertainty)
Prag her köşede sizi şaşırtmayı seven, muzip heykellerle dolu bir şehir. Sokaklarında yürürken kafanızı bol bol kaldırmayı ihmal etmeyin. Şemsiyeli adam da Çek sanatçı Michal Trpák’ın bir eseri. İlk bakışta David Cerny’ninkilerden biri sanılabiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 65 numara.
4.14 Narodni ve Vaclav Meydanı Taraflarından Yeme-İçme Önerilerimiz
– Kavarna Slavia: Vltava Nehri kıyısına gelmişken Nazım Hikmet’in müdavimi olduğu Kavarna Slavia’da kahve molası vermeyi de unutmayın. Rivayete göre Nazım sürgünde olduğu dönemde bu cafeye gelir, şiirlerini burada yazarmış çünkü camından gördüğü nehir ve köprü manzarası ona Galata Köprüsü ve Karaköy’ü hatırlatırmış. İçeride duvarlardan birinde Nazım Hikmet’in bir fotoğrafı da asılı. Duygulanmamak elde değil.Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.
– Vytopna Railway Restaurant: Prag’ın en popüler barlarından. Burası tüm siparişlerin demiryolu döşeli masalara trenler aracılığı ile geldiği bir bar. Geldiğinizde size bir numara veriliyor. Verdiğiniz yiyecek içecek siparişleri de o numaraya göre bulunduğunuz konuma trenlerle geliyor. Boşlarınızı da önünüzden geçen boş trenlere siz koyup gönderiyorsunuz. Bizce içindeki çocuğu öldürmemişlerin çok hoşuna gidecek eğlenceli bir yer. Yalnız yemeklerden büyük performans beklememek gerekiyor. Çok popüler bir mekan o nedenle mutlaka gelmeden websitesinden veya Google üzerinden online rezervasyonunuzu yaptırın. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.
– Super Tramp Coffee: Çok keyifli bir açık hava avlusu olan üçüncü dalga kahve molası noktası. Bez çantalar, kartpostallar ve defterler gibi tasarım ürünler bulabileceğiniz de bir yer. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.
– Husinec: Çek mutfağının geleneksel yemeklerinden Pecena kachna gibi ördek ve kazın her türlüsünü deneyebileceğiniz yer. Porsiyonları büyük ve doyurucu. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.
– Café Louvre: Narodni Caddesi üzerinde, 100 yıllık zarif ve tarihi kafe. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.
– Restaurace U Pinkasu: Çek mutfağının en sevilen et yemeklerinden biri olan Svickova’yı tadabileceğiniz geleneksel bir mekan. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.
– Parlour: Loş aydınlatmalı, speakeasy tarzda bir kokteyl bar. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.
4.16 Narodni ve Vaclav Meydanı Taraflarında Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– Pytloun Boutique Hotel $$$: Prag’ın en şık tasarım otellerinden. Vaclav Meydanı’nda yer alan, meydana bakan, modern tasarımlı odalar sunuyor.
– Hotel Cube $$: 4 yıldızlı Hotel Cube, odaları modern tarzda, toprak tonlarda döşeli bir otel. Odaların bazıları mini mutfak içeriyor ve hayli geniş.
– Numa I Laurel $: 4 yıldızlı bir konaklama birimi. Apart otelde aile odaları da yer alıyor. Klima, çalışma alanı, oturma alanı, tv, banyo gereçleri gibi temel şeyler her birimde yer alıyor.
– Nana Macs $: 4 yıldızlı konaklama seçeneği Nana Macs, kendine has, yer yer etnik detaylar içeren modern bir konaklama seçeneği.
– Dream Hostel Prague $: Hostel arayanlar için şehirdeki en uygun seçeneklerden. Hem temiz hem de iyi konumlu. Dörtlü veya daha fazla ranzalı odalarda konaklıyorsunuz. Sadece kızlar yatakhanesi veya karışık yatakhane şeklinde seçim yapabiliyorsunuz.
5. Letna ve Holesovice’de Gezilecek Yerler
Eski şehirden çıkıp biraz daha alternatif bölgeleri keşfetmek isterseniz önerimiz Letna çevresi ve Holesovice. Buralar modern ve çağdaş sanat müzeleri, butik cafeler, sanayi tesislerinden dönüştürülmüş mekanları ile çok daha hip ve keşfe açık bölgeler.
5.1 Letna Park
Letna Park 19. yüzyıldan beri şehrin en sevilen doğaya kaçış noktalarından. Vltava Nehri’nin muhteşem manzarasına sahip park şehrin gürültüsünden uzak, insanların köpeklerini gezdirdikleri, koşuya çıktıkları, yazın bir şeyler içmeye, arkadaşlarıyla çimlere yayılmaya geldikleri doğal bir yeşil alan. Şimdi bahsedeceğimiz yerler de bu alanın içinde kalıyor.
5.1.1 Tüm Köprüleri Gören Fotoğraf Noktası
Letna Park içinden, Prag’ın köprülerini aynı karede yakalayabileceğiniz Fotoğraf noktası. Konum için tıklayın. Haritada 66 numara.
5.1.2 Hanau Pavilion
Hanau Pavilion, 1891’de sergi alanı olması amacıyla yapılan avangart bir yapı. Özellikle kubbeli çatı detayları ve sivri hatları dikkat çekiyor. Şimdilerde ise bir restoran ve kafe olarak işletiliyor. Şehri seyredebileceğiniz geniş bir manzarası ve güzel bir terası var. Konum için tıklayın. Haritada 67 numara.
5.1.3 Prag Metronomu
Prag Metronomu, Çek heykeltraş ve sanat profesörü Vratislav Karel Novák’ın sanatsal bir enstalasyonu. 1962’de yıkılan Stalin Anıtı’nın yerine 1991’de Letna Parkı’na inşa edilmiş. Eski Kent’ten bile açıkça görülebilen bu dev metronom zamanın akışını ve basitçe yorumlanırsa amansızca geçişini simgeliyor. Geleneksel şekilde her yıl 1 Mayıs’ta geçit törenlerinin de bir numaralı adresleri. Her sene 1 Mayıs’ta buradan başlayan alay, komünist liderlerin halkı selamladığı Sparta Prag Stadyumu’na doğru yürüyüşünü gerçekleştiriyor. Metronomun arka tarafındaki alansa kaykaycıların meskeni. Konum için tıklayın. Haritada 68 numara.
5.2 Ulusal Galeri Trade Fair Palace
Prag Ulusal Galerisi’nin Picasso’dan Klimt’e kadar modern sanata dair sanatçıların eserlerinin bulunduğu, bizce aralarından en gezilesi olan binası. Mimari olarak da kocaman bir yapı. İçinde katlar dolusu sergi alanı var. Pazartesileri dışında 10.00-18.00 saatleri arasında galeriyi gezebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 69 numara.
5.3 Holesovice Market
Holesovice Market büyük bir alana kurulmuş üstü kapalı yerel bir pazar. Yıl boyunca açık pazar yeri Prag’ın en büyüklerinden. Meyve sebzeden tutun hediyelik eşyalara, elektronik dükkanlarına kadar pek çok şey bulabileceğiniz bir kompleks. Aynı alanda küçük ve alternatif tiyatro sahneleri, yeme-içme noktaları da var. Yerellere karışmak için güzel bir adres. Konum için tıklayın. Haritada 70 numara.
5.4 VNITROBLOCK
Sergi salonundan kafesine, çiçekçisinden tasarım dükkanına pek çok şeyi iç içe bulduğunuz, loft tarzı bir havası olan, oldukça alternatif ve keyifli bir kreatif hub, çok amaçlı mekan. Aynı zamanda bir ortak çalışma alanı ve cafe. Salı ve cuma günleri kapalı, diğer günlerde 09.00-22.00 arasında gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 71 numara.
5.5 DOX Çağdaş Sanat Merkezi
DOX Çağdaş Sanat Merkezi, şehirde çağdaş sanata alan açan bir sanat galerisi. Geçici ve kalıcı sergiler, kitaplarla dolu şık bir tasarım mağazası bulunuyor. İki bloktan oluşan müzede genellikle çağdaş sanata dair sergiler buluyorsunuz. İlginizi özellikle çekiyorsa uğramalısınız diyeceğimiz yerlerden. Konum için tıklayın. Haritada 72 numara.
5.6 Kralovska Obora Stromovka
Kralovska Obora Stromovka, Prag’da 95 hektarlık bir park. Bu bölge 13. yüzyıldan beri kralların avlanma yeriymiş. 1800’lerden beriyse halka açık bir parka dönüştürülmüş. Ağaçlandırma, gölet düzenleme, Köpek parkları, oyun alanları, salıncak kaydırak gibi eklemeler, piknik ve barbekü alanları derken Praglıların kullanımı için geliştirilmiş. Siz de havaların güzel olduğu bir bahar hafta sonunda, şehrin yerelleri gibi keyifçi bir gün geçirebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 73 numara.
5.7 Letna ve Holesovice’den Yeme-İçme Önerilerimiz
– Cafe Letka: Kahve molası için ideal yer. Ortam ve çalışanlar dışarıdaki soğuk havaya inat çok sıcak. Herkes laptopunu kapıp geliyor. Kahvesi de tarçınlı rulosu da nefisti. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.
– Letna Lookout Beer Garden: Letna Parkı içinde yer alan bir mekan. Yerel bir atmosfer hakim herkes piknik masası gibi alanlarda oturuyor. Yalnızca nakit para kullanabiliyorsunuz aklınızda olsun. Manzarasının çok güzel olduğunu tahmin edersiniz. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.
– Misto: İster bruncha ister dizüstü bilgisayaranızı alıp kahve eşliğinde çalışmaya gelebileceğiniz lokal bir cafe. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.
– Pisecka Brana: Hem bir etkinlik ve konser alanı hem de yaz aylarında sıcaktan kaçıp ev yapımı limonatanın tadını çıkarabileceğiniz hoş bir kafe. Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.
– Osada: Bir avluya gizlenmiş, endüstriyel görünümlü keyifli bir cafe. Konum için tıklayın. Haritada 29 numara.
– The Eatery: Gayet uygun fiyatlara fine dining bir deneyim yaşayıp şef mutfağı lezzetleri tadabileceğiniz, Michelin Rehberi’ne Bib Gourmand olarak girmiş bir restoran. Mutlaka çok önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.
– Cross Club: Şehrin popüler steampunk temalı gece kulübü. Yazın bahçesinde açık hava sineması da kuruluyor. Konum için tıklayın. Haritada 31 numara.
5.8 Letna ve Holesovice’den Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– Trendy Local Apartment $: Wifi erişimi, bir yatak odası, oturma odası, mikrodalga fırın ve kahve makinesi içeren tam donanımlı mutfak ile duşakabin içeren bir banyo bulunan daire seçeneği.
– Design Apartment $: Bir yatak odası, tv, wifi ve içinde bulaşık makinesi, fırın, çamaşır makinesi, mikrodalga fırın ve ekmek kızartma makinesi bulunan tam donanımlı mutfak içeren, balkonlu ve bahçe manzaralı bir tasarım daire.
– Houseboat Bonanza Prague $: Yüzen bir evde konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz bir seçenek. Tekne evde wifi, klima, tuvalet var.
6. Karlin, Zizkov ve Vinohrady’de Gezilecek Yerler
Şimdi bahsedeceğimiz üç bölge, Zizkov, Karlin ve Vinohady, kendilerine özgü bohem karaktere sahip, şehrin yerel sakinlerinin, sanatçıların, öğrencilerin, müzisyenlerin, hipsterların takıldığı, gece hayatı ve barlar konusunda da oldukça hareketli, pek de turistik sayılmayacak bölgeler. Tıpkı Beyoğlu’nun Cihangir’i, Çukurcuması, Şişhanesi gibiler. Bizce şehrin en keşfe açık yerleri bu bölgeler ama turistik görülmesi gereken her yeri bitirdikten sonra elbette. Yeme-içme konusunda da bizi en çok tatmin eden yerlerden bazıları buralardan çıktı. Çünkü turistik mekanlar olmadıklarından yediğiniz içtiğiniz her şey turistik merkezlere göre daha bir nitelikli kalıyor.
6.1 Zizkov Televizyon Kulesi
Zizkov Televizyon Kulesi, şehrin doğusunda, şehir merkezinden 134 metre yüksekte ve şehri izleyebileceğiniz halka açık bir televizyon kulesi. 1992’de açılmış ve değişik bir tasarımı var. Kuleye tırmanan 10 dev bebek heykeli tabii ki yine David Cerny imzalı. Her biri 250 kilogram olan emekleyen bebeklerin yükseklikleri de yaklaşık 3,5 metreymiş. Kulede bir kafe alanı, restoran, bar kısmı ve tek odalı bir otel bulunuyor. Fiyatlar bir tık pahalı ama şehir manzarası hayli hoş. Kuleye çıkmak için bilet almanız gerekiyor ve kart geçmiyor, bu yüzden online olarak bu işi önceden halledebilirsiniz. Zizkov Televizyon Kulesi’ne giriş bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 74 numara.
6.2 Ulusal Anıt
Pek çok muharebeye tanık olmuş Vítkov Tepesi’nde yer alan Ulusal Anıt şehrin sembollerinden biri. Vitkov Tepesi Muharebesi’nde savaşan ve Haçlı kuvvetlerinin mağlup edilmesinde önemli payı olan Jan Zizka’nın bronz bir temsili var. Jan Zizka, çocukken bir gözünü kaybetmiş bir general ve Haçlı seferine karşı tek gözü kör olarak savaşıyor. Sonrasında tamamen kör olsa da pek çok savaşa katılan bir halk kahramanı diyebiliriz. Ulusal müzenin parçası olan bu kısımda daha çok savaş ve askerlere dair anıtlar yer alıyor. Prag manzarası var ama en iyilerden değil ayrıca uyaralım, ulaşmak için biraz dik yokuşlar sizi bekliyor. Bu sabırlı yürüyüşün sonundaysa şehri yukarıdan izleyebiliyorsunuz. Pazartesi ve Salı günleri müze kısmı kapalı. Diğer günlerde 10.00-18.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 75 numara.
6.3 Kasarna Karlin
Kasarna Karlin için şehrin dinamik ve üretken noktalarından biri diyebiliriz. Bir zamanlar askeri kışla olan bu koca yapı şimdi bir kültür merkezi. Bomontiada gibi yeniden işlevselleştirilmiş kolektif bir alan. Sergiler, atölyeler gibi alanların yanı sıra yeme içme yerleri gibi farklı alanlarda da vakit geçirmeye gidebilirsiniz. Genişce avlusu vakit geçirmek için oldukça keyifli. Bazen avluda açık hava sineması gibi etkinlikler de olabiliyor. Biz kışın gittiğimiz için tam modunu yakalayamadık haliyle ama siz yazın nasıl bir yer olduğunu kafanızda canlandırın diye yukarıya bir fotoğraf bırakıyoruz. Konum için tıklayın. Haritada 76 numara.
6.4 Riegrovy Sady
Şehre biraz tepeden bakayım, bir yandan da şöyle çimenlere uzanıp gün batımında piknik yapayım diyorsanız Riegrrovy Sady tam da o aradığınız yeşil alan. Oldukça yokuşlu bir park olduğu için kışın kar yağdığında kızağını kapan buraya kaymaya geliyor. Hem kışından hem yazından fotoları yukarıya ekledik. Konum için tıklayın. Haritada 77 numara.
6.5 Tanrının En Kutsal Kalbi Kilisesi
Üzerinde büyük bir saat olan, krem ve gri detaylarıyla gördüğünüz bu modern yapı aslında Tanrının Kutsal Kalbi Kilisesi. Bir Roma Katolik Kilisesi olan modernist tarzdaki yapı 1928-32 yıllarında inşa edilmiş. Değişik mimarisinde Nuh’un Gemisi ve kraliyet sembolizminden esinlenilmiş. Tepesindeki 7.6 metre çapındaki saat, Çek Cumhuriyeti’nin en büyük saati. Kulenin 6 çanı, 2. Dünya Savaşı döneminde çeşitli silahlar yapmak için eritilmiş ve sonrasında yerine bu kopyalar konulmuş. Kilisenin iç kısmı bir o kadar değişik. Kasetli bir tavanı ve ahşaptan yapılmış bir İsa heykeli bulunuyor. Bir kiliseye göre farklı ve ilginç bir tasarımı var diyebiliriz. Haftanın her günü 07.15-09.00, 17.15-19.00 saatlerinde ziyaret edebiliyorsunuz. Pazar günü ise saatler değişebiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 78 numara.
6.6 Karlin, Zizkov ve Vinohrady’den Yeme-İçme Önerilerimiz
– Muj Salek Kavy: Karlin bölgesinde çok tatlı bir kafe. Hafta sonları çok yoğun olabiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 32 numara.
– Eska Restaurant & Bakery: Forum Karlin içinde, giriş katında çok popüler bir brunch noktası. Açık mutfaklı, şeflerin elinden çıkan her şeyi izleyebiliyorsunuz. Büyük bir alan olmasına rağmen çok popüler olduğundan özellikle hafta sonu geçe kalırsanız açıkta kalırsınız. Konum için tıklayın. Haritada 33 numara.
– La Bohème Café: Vinohrady’de içi vintage detaylarla dolu bir kafe. Kahvenizin yanına kruvasanlar, çörekler bulmayı bekleyebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 34 numara.
– Tribistro: Yine Vinohrady’de, avokado tost veya eggs benedict gibi kahvaltılık / brunchlık seçenekler sunan bir cafe. Konum için tıklayın. Haritada 35 numara.
– Kavarna Bazen: Kasarna Karlin içindeki keyifli espresso bar. Özellikle de havanın sıcak ve güneşli olduğu zamanlarda gelip avlusunda oturmalık. Konum için tıklayın. Haritada 36 numara.
– Parlor: Brunchlık seçenekler ve sağlıklı bowl’lar da bulabileceğiniz bir espresso bar. Konum için tıklayın. Haritada 37 numara.
– Antoninovo Pekarstvi: Geleneksel Çek hamur işlerinin en tazesini deneyebileceğiniz bir fırın. Şehirde başka şubeleri de var. Konum için tıklayın. Haritada 38 numara.
– Pekarna Praktika: Yine taze hamur işleri, kruvasanlar ve mini pizzalar bulabileceğiniz bir fırın. Yalnız hafta sonu çalışmıyorlar. Konum için tıklayın. Haritada 39 numara.
– Bruxx: Vinohrady’de, Belçika usulü midyeler gibi deniz mahsülleri bulabileceğiniz bir mekan. Kesinlikle rezervasyonla gidin. Akşamına yer bulamazsanız öğleni de deneyebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 40 numara.
– Kofein Restaurant: Vinohrady’de ortaya tadımlık tapaslar söyleyebileceğiniz bir tapas bar. Porsiyonlar küçük. Rezervasyon şart. Konum için tıklayın. Haritada 41 numara.
– Café Bar Pilotu: İçi adeta bir müze gibi, duvarları kitaplarla ve tablolarla dolu, eklektik bir cafe bar. Çok popüler bir yer erken gidip yer kapmaya bakın. Konum için tıklayın. Haritada 42 numara.
– Dva Kohouti: Karlin’de genellikle yerellerin takıldığı bir pub. Hava güzelse avlusunda açık havada oturmak keyifli. Konum için tıklayın. Haritada 43 numara.
– KRO Karlin Bistro & Cocktail Bar: Geç öğle yemeği için uğranılası, yemekleri özellikle de tavuklu seçenekleri ve bowlları başarılı. Konum için tıklayın. Haritada 44 numara.
– KRO Vinohrady Bistro & Rotisserie: KRO grubun Vinohrady’deki bistro ve rotisserie tarzındaki mekanı. Tavuklu seçenekleri sevenler için tam bir cennet. Konum için tıklayın. Haritada 45 numara.
– KRO Coffee: Rotisserie’nin hemen yanında aynı grubun brunch ve kahvaltı mekanı. Danish’ler, iyi kahve ve sandviçler bulabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 46 numara.
– Kro Vršovice Bistro & Bakery: Yine aynı grubun yeri. Diğerlerine göre biraz daha bölge dışı kalıyor ama toplu taşıma ile kolaylıkla ulaşırsınız. Geç öğle yemeklik ve brunchlık seçenekler ağırlıkta. Konum için tıklayın. Haritada 47 numara.
6.7 Karlin, Zizkov ve Vinohrady’den Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– The Hotel Fitzgerald $$: Zizkov taraflarında, geniş ve modern odalar sunan bir otel. Odalarında tv, wifi, var. Spa olanakları da sunuyor.
– The Viaduct – Suites & More $$: Terasa sahip 4 yıldızlı bir otel. Tüm odalarında klima, wifi, kahve makinesi, tv var. Bazı odalar balkonlu, bazıları ise şehir manzaralı.
– Hotel Prokop Square $$: Klimalı odalarında kahve makinesi, minibar, tv ve duşlu özel banyo bulunan 4 yıldızlı bir seçenek.
– Botanique Hotel Prague $$: Doğadan ilham alan tasarımlarla dolu bir otel. Odalarda wifi, tv ve kahve makinesi gibi donanımlar var.
– Residence Vinohrad $$: Wi-Fi erişimi içeren, modern bir şekilde döşenmiş daireler sunan bir işletme. Birimlerin hepsinde tv ve tam donanımlı bir mutfak var. Bazılarının şehir ve simge yapıların manzaralarını sunan bir balkonu var.
– Hotel Royal Prague $: Karlin’de uygun fiyatlı bir otel seçeneği.
7. Prag Yakınlarında Gezilecek Yerler
7.1 Vysehrad Kalesi
Vysehrad, Prag merkezin biraz dışında kalan oldukça etkileyici bir kale yapısı. Vltava Nehri’nin yanında yüksek kayalıklar üzerinde yıllarca şehrin savunmasında önemli rol oynamış. Kale 10. yüzyılda Gotik ve Romanesk tarzda inşa edilmiş. Şu an müze olarak kullanılıyor. Kalede konser ve tiyatro gibi etkinliklere de denk gelebilirsiniz. Haftanın her günü 10.00-18.00 saatlerinde ücretsiz ziyaret edilebiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 79 numara.
7.2 Aziz Peter ve Aziz Paul Bazilikası
Aziz Peter ve Aziz Paul Bazilikası kartpostallardan fırlama yapılardan. İç mekanı da oldukça çarpıcı. Dış mekanın Gotikliğinin aksine içeride Barok tarz daha hakim. Eğer kilise gezmekten hoşlananlardansanız uğradığınıza pişman olmazsınız. Haftanın her günü 10.00-17.00 sattleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 80 numara.
7.3 Manifesto Market Andel
Manifesto Market Andel bir çeşit kompleks, aslında Bomontiada’ya da benzetebileceğiniz gibi bir yer. Hem bir şeyler yiyebileceğiniz, hem ayaküstü atıştırıp içebileceğiniz keyifli bir sosyalleşme alanı. Etkinlik ve atölyelere de ev sahipliği yaptığı oluyor. Haftanın her günü 12.00-22.00 saatleri arasında uğrayabiliyorsunuz. Hafta sonları ise açılış 11.00’de. Konum için tıklayın. Haritada 81 numara.
7.4 Karlovy Vary
Prag şehir merkezine arabayla 2,5 saatlik bir yolculuğun sonunda Bohemya’nın batısında kalan kaplıcalar şehri Karlovy Vary’e varıyorsunuz. Buranın en önemli özelliği şifalı suları. Öyle ki M. Kemal Atatürk, Karl Marx, Bethoven, Goethe gibi isimlerin yolu bu şifalı şehre düşenler arasında. Şehrin isminin anlamı da “Kralın Banyosu” demekmiş. Almanya sınırına yakın Karlovy Vary’nin tarihi 1300’lere dayanıyor. Evler ve mimari yapı da çizgi filmlerden fırlamış gibi rengarenk. Wes Anderson’un Büyük Budapeşte Oteli filmindeki otel için buradaki tarihi Palace Bristol Hotel’i de model aldığı biliniyor. En eski film festivallerinden, ismini şehirden alan Karlovy Vary Film Festivali de burada düzenleniyor. Her yıl temmuz ayının başlarında yapılan festival zamanları şehir dünyaca ünlü yıldızların da gelmesiyle kalabalıklaşıyor. Prag’dan buraya her zaman rehberli turlar gerçekleşiyor. Karlovy Vary’e günübirlik rehberli tur bileti almak için tıklayın.
7.5 Dresden
Saksonya Eyaleti’nin başkenti, Elbe Nehri kıyısında yer alan Barok mimarinin göle yansımasıyla bütünleşen büyüleyici Alman şehri Dresden de Prag’a sadece 1,5 – 2 saatlik bir tren yolculuğu mesafesinde. Plan yapmadan önce Dresden’de Gezilecek Yerler rehberimizi okumayı atlamayın.
7.6 Wroclaw
Çek Cumhuriyeti’ne komşu ülkelerden Polonya’nın en güzel şehirlerinden Wrocław da Prag’dan otobüsle 5 saatlik bir yolculukla ulaşabileceğiniz bir artı program seçeneği. Prag Şehir Terminali’nden Flix Bus otobüsleri ile uygun fiyatlı şekilde ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Komşuya geçcekler için Wroclaw’da Gezilecek Yerler rehberimiz de var.
3 Günlük Prag Turu Programı
1. Gün: Tarihi Merkez Stare Mesto, Narodni ve Vaclav Meydanı’nı Gezin
İlk gün şehrin klasiklerini tamamlamak için güne erken saatte başlayıp tarihi merkez henüz çok kalabalıklaşmadan gezin. Astronomik Saat sabah 8 civarı gayet boş oluyor ama sonrasında kalabalıklar artmaya başlıyor. Tyn Kilisesi’ni, Klementinum’u, Belediye Kütüphanesi’ni gördükten sonra nehir kıyısına geçin. Önce Eski Şehir Köprü Kulesi’ne çıkıp manzaraya baktıktan sonra Karl Köprüsü’nü yürüyün. Öğle yemeği için önerimiz Lokál Dlouhááá.
Günün ikinci yarısında ise kendi ilgi alanınıza göre ister önce Yahudi Mahallesi’ni gezip ister Barut Kulesi’ni görüp Vaclav Meydanı’nı boydan boya yürüyün. Kesinlikle Ulusal Müzeyi ziyaret edin. Narodni Caddesi’ni yürüyüp Nazım Nikmet’in müdavimi olduğu kafe Kavarna Slavia’da bir kahve molası verin. Finalde sahil boyunca yürüyüp Dans Eden Ev’i görün.
2. Gün: Kale Bölgesi Ve Nehrin Karşı Yakası Mala Strana’yı Gezin
İkinci güne ilk iş kale bölgesini gezmekle başlayın. Bu noktada rehberli bir tura katılmanızı öneriyoruz. Önerdiğimiz turu yukarıda bulabilirsiniz. Erken bir tur saatini seçip yine kalabalıklar çok başlamadan kalede olun. Aziz Vitus Katedrali, Eski Kraliyet Sarayı, Golden Lane, Kraliyet Bahçeleri’ni gezip öğle yemeği molasını Kuchyn’de verin. Ardından biraz daha yukarıya yürüyüp Strahov Manastırı’nı ve Novy Svet’in tarihi sokaklarını yürüyün. Kaleden aşağı ya tarihi merdivenlerden inin ya da Nerudova sokağını tercih edin.
Mala Strana’ya indiğinizde, ilginize göre Franz Kafka Müzesi’ni ya da direkt Lennon Duvarı, Küçük Şehir Köprü Kulesi, Prag’ın en dar sokağı gibi ikonik yerleri görün. Manes Köprüsü’nün başladığı yerdeki düzlük alanda kuğular, ördekler, kuşlarla bir Karl Köprüsü karesi yakalayıp dönüşe geçin.
3. Gün: Letna, Holesovice, Karlin, Zizkov ve Vinohrady Gibi Lokal Mahalleleri Değerlendirin
Üçüncü günü turistik yerler yerine Prag’ın daha lokal mahallelerini keşfetmeye ayırın. Letna Park’ta yürüyüş yapıp Prag’ın köprülerini tek bir açıdan görebileceğiniz Letensky Profil’den fotoğraf çekin, mevsimlerden yazsa Letná Lookout’ta kışsa Cafe Letka’da mola verin. Holesovice’ye geçip Ulusal Galeri Trade Center’da büyük ustaların eserlerini görüp yaratıcı ve çok amaçlı bir hub olan VNITROBLOCK’ta takılın.
Öğleden sonra Karlin’e geçip Kasárna Karlín’e uğrayın, oradan Zizkov üzerinden yürüyüp Vinohrady’e geçin. Riegrovy Sady’de Praglılar gibi çimlere yayılıp güneşi batırdıktan sonra Vinohrady’nin ve Vrsovice’nin hip mekanlarında akşama devam edin.
Bonus: Daha Da Gününüz Varsa Karlovy Vary veya Dresen Gibi Yakın Yerlere Günübirlik Geziler Yapın
Prag’da bir gününüz daha varsa bizce onu da günübirlik yakınlardaki yerleri keşfetmek için kullanabilirsiniz. Bizim önerilerimiz Çek Cumhuriyeti’nin spa başkenti Karlovy Vary veya Almanya’nın Saksonya eyaletinin başkenti Dresden olur.
Cidden güzel bir yazı olmuş. Teşekkür ederim.
Biz teşekkür ederiz faydalanmış olmanıza sevindik :))
Emeğinize sağlık mükemmel bir rehber hazırlamışsınız…
Çok teşekkür ederiz faydalanmış olmanıza sevindik :))
Daha çok ve daha kapsamlı sonuç bulurum düşüncesiyle ilk başta İngilizce yazılmış gezi yazılarını okudum. İki üç günlük araştırmanın ardından en son bizim dilde neler yazılmış dedim ve bu yazıyı gördüm. Gördükten sonra da keşke ilk başta görseymişim diye hayıflandım. Çünkü okuyup incelediğim tüm yazılardan daha güzel ve özenli hazırlanmış bir yazı olmuş. Elinize, emeğinize ve kaleminize sağlık.
Çok teşekkür ederiz güzel yorumunuz için hem yazımızdan faydalanmış olmanıza sevindik hem de bizi keşfetmiş olmanıza :)) Artık seyahatlerinizde plan yapmadan önce bizde yazısı var mı yok mu bir bakarsınız ;)))
Harika bir yazı olmuş.