TOKAT’TAN NE ALINIR

Tokat’ta gezdik, yedik, içtik, şimdi de dönüş yolu için bavulu doldurma vakti!

Bunlar da ilginizi çekebilir:
Tokat’ta gezilecek yerler
Tokat’ta ne yenir

Tokat Yazması

Tokat, kapak fotoğrafında gördüğünüz, yazma denilen, tülbent üzerine ahşap baskı tekniği ile Tokat yöresine ait desenlerden yapılan kumaşları ile ünlü. Bunlardan masa örtüsü de yapılıyor, kıyafet de…Yazmacılık, Tokat’ta oldukça esk bir meslek. Taa Osmanlı’dan günümüze kadar gelebilmiş bir gelenek. Eskiden bu baskı işinde kök boya kullanılırmış fakat şimdilerde sanayi tipi boyalar kullanılıyor. Yine de büyük el emeği gerektiren bir ürün. En fazla alternatifi, merkezdeki Yazmacılar Hanı’nda ve Taşhan’da bulabilirsiniz. Özellikle Arpacıoğlu Yazma’da çok fazla çeşiti bulabilirsiniz. Websitesi Tel: 0356 212 50 75 | 0542 7375655 – 0533 5663993 Mail: arpacioglu_ahmet@hotmail.com. Online alışveriş de yapabiliyorsunuz. Konum için tıklayın.

Zile Pekmezi

Pekmez deyince aklanıza siyah üzüm veya dut pekmezleri gelebilir ama Zile Pekmezi, yeşil üzüm şırası ve yumurta akından yapıldığından bildiğiniz akışkan ve yapışkan pekmezlere benzemiyor ve daha çok bej renkli bir köpük şeklinde oluyor. Kahvaltılık olarak tüketilen pekmezin yapımı 8 saati buluyor yani oldukça uğraştırıcı. Bu özel lezzeti tatmadan veya dönüş yolu alışverişinize katmadan Tokat’tan dönmeyin deriz. Zile pekmezini alabileceğiniz yerlerdem biri Özkaleli Gıda. Websitesi Tel: +90 356 317 10 35 Mail: info@ozkaleligida.com. Online alışveriş de yapabiliyorsunuz.

Zile Kömesi (Cevizli Sucuk)

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Üzüm şırası ve cevizin muhteşem birlikteliğinden oluşan Köme, yine Zile’nin geleneksel tatlarından biri. İpe dizilmiş cevizler, nişastalı üzüm şırasına batırılıyor ve kurumaya bırakılıyor. Müthiş lezzetli bir şey. Aslında doğu yörelerinde karşımıza çıkan cevizli sucuğa hem tat hem görüntü olarak benziyor. Mutlaka dönüş yolunda alınacaklar listenizde olsun. Zile kömesi alabileceğiniz yerlerden biri yine Özkaleli Gıda.

Marmelat

Tokat’ta yöresel marmelatları da ünlü. Bunlar Tokat ve çevresindeki dağlarda tamamen doğal olarak yetişen bitkilerin meyvelerinden yapılan kuşburnu, alıç ve kızılcık gibi meyvelerin marmelatları. Bir de kuşburnu pulpu diye bir şey var. Bu da marmelattan farklı olarak, kuşburnu meyvesinin salça gibi  şeker katılmadan hazırlanmış en mayhoş hali. Şeker hastaları için oldukça masum bir kahvaltılık. Marmelat ve kuşburnu pulpu için de en iyi adres yine Özkaleli Gıda.

Tokat Yaprağı

Tokat’ın Erbaa ilçesi, özellikle sarmalık asma yaprakları ile meşhur. Özelliği, yaprağının ince olması, tencerede kolayca pişmesi ve lezzetli olması. Tokat’ın o meşhur bakla sarması da bu yapraklardan yapılıyor. En makbulleri, Nisan sonu Mayıs başı ilk çıkan yapraklar. Siz de Tokat’a geldiğinizde, salamura şeklinde satılan yapraklardan satın alabiliyorsunuz. Aldıktan sonra sarma yapmadan önce, yaprağın fazla tuzunu salması için bir saat kadar suda bekletmeniz gerekiyor. Satın alabileceğiniz yerlerden biri Erbaa Sarım Yaprak. Websitesi Tel: 0553 805 60 60 Mail: info@sarimyaprak.com. Konum için tıklayın. Online alışveriş de yapabiliyorsunuz.

Çemen

Tokat çemeni, ev yapımı biber salçası, ceviz, sarımsak, çemen tohumu, zeytinyağı, nane ve tuzun bağımlılık yaratan birleşimi. Özellikle de kahvaltıda ekmeğin üzerine sürüp sürüp yemelik. Kahvaltı dışında, ekmek üstü kanepelerinize de level atlatacak cinsten bir sos. Ayrıca yemeklere lezzet vermesi için içine de ekleyebilirsiniz. Merkezde, Cumhuriyet Caddesi’nde göreceğiniz Fıstıkoğlu Baklava yanındaki merdivenlerle aşağı inince hemen sol tarafta sizi karşılayacak olan Koplu Baharat’tan temin edebilirsiniz. Tel: (0356) 214 27 43 Adres: Gülbaharhatun Mahallesi, Meydan Sk. No:1, 60100 Tokat Merkez Konum için tıklayın.

Domates Salçası

Gittik yerinde gördük ki Tokat’ta üretilen domateslerin tadı bir başka. Mesela burası Kazova Vasfi Diren Çiftliği. Devasa bir çiftlik. Aslında ziyarete açık bir yer değil, özel mülk ama sağolsunlar bizi misafir ettiler. Domatesleri, üzümleri, meyveleri dalından koparıp, hop mideye indirdik. İşte o zaman anladık Tokat’ın domatesi, eskilerin bahsettiği o kokulu domateslerden. Hal böyle olunca, buradan çıkan salça da çok lezzetli oluyor. Satın almak isterseniz, özellikle Niksar Ovası’nda yetişen domateslerden yapılan Olca adlı marka bu konuda çok başarılı. Bunun yanında kuşburnu marmelatı, biber salçası üretimi de yapıyorlar. İnternetten de sipariş edebiliyorsunuz. Websitesi Tel: (356) 551 14 50 Mail: olca@olca.com.tr. Online alışveriş de yapabiliyorsunuz.

Yoğurtmaç

Yoğurtmaç, Tokat’ın Turhal ilçesine özgü bir tür çörek veya ekmek. Sanki kulağa, isminden dolayı yoğurtlu bir şeymiş gibi geliyor ama hiç değil. Turhal’a uğradığınızda, tüm fırınlarda bulabileceğiniz, bölgede sevilen bir hamur işi. Haşhaşlı, cevizli ve fındıklı olmak üzere üç çeşit üretiliyor. Dönüş yolu için ideal bir atıştırmalık.

Çökelek Peyniri

Çökelek peyniri de Tokat’ta sık üretilen ve tüketilen peynirlerden. Özellikle buranın çökeleği pide gibi hamur işlerine çok yakışıyor. Dönerken almak isteyebilirsiniz ama çökelek alınabilecek bir adres vermek zor. Genelde herkes evinde yapıyor. Çünkü oldukça pratik bir peynir. Taze sağılan süt bir gün bekletilerek ekşitilip, ısıtılıp çökmeye bırakılıyor. Ortaya çıkan tortu da suyunu salması için bezlerde bekletiliyor. Bu noktada çökelek elde edilmiş oluyor ama yine Tokat’a özgü küp çökeleği elde etmek için, taze çökelek olgunlaşması için toprağın altında 3-4 ay bekletiliyor.

One Comment

  1. Zile pekmezi İçerisinde kalsiyum ve demir olmak üzere bol miktarda mineral barındırmaktadır. Kansızlık durumlarında, kan yapıcı madde olarak doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Çocuklarda anlama, odaklanma ve zihin açısı etkileri vardır. Aç karnına tüketimlerde ülser probleminin tedavisine yardımcı olmaktadır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir