TOKAT GEZİLECEK YERLER

Julius Ceasar’ın (Jül Sezar) o ünlü lafı “Geldim, gördüm, Instagram’a koydum”u söylediği yerdeyiz. Efendim, orası yazının başlığından da anlaşılacağı üzere bizim Tokat!

Şimdi size Sezar’a “Ah ah, benim zamanımda bu blog olaydı” dedirten bir Tokat gezi rehberi döktüreceğiz ama önce Jül Sezar neden Roma’da Kleopatracığının elinden üzüm yemek varken ta Zile, Tokat’a savaşmaya bizzat kendisi gelmiş onu anlatalım.

Çok enteresan bir hikayesi var: Roma, Anadolu’daki krallıkları bir bir ele geçiriyordur. Hatta Bergama gibi bazıları savaşmadan teslim olur. Ama gözü kara bir Pontus kralı itaat etmez. Sezar üzerlerine bir ordu gönderir. Pontus kralı tarihe dünyanın ilk biyolojik savaşlarından olarak geçecek bir taktik uygular: Roma ordusunun, Karadeniz’de bulunan deli balı bulup yemesini sağlar.

Deli balı bilmeyen Roma askerleri bir güzel sarhoş olurlar ve Pontuslar Roma ordusunu böylece kılıçtan geçirir. Bu yenilgi Roma İmparatorluğu’nun karizmasını büyük çizer. Yıllar yıllar sonra Sezar, bir utancı daha kaldıramayacağından öcünü almaya bizzat kendi gelir. Zela Savaşı’nda Pontus’u yener ve o ünlü sözü işte bunun üzerine söyler: “Veni, vidi, vici”.

Şimdi Tokat’ta gezilecek yerler nereleri, ne kadar zaman ayırmalı gibi konulara girelim:

Tokatlı kovboylar 🙂

Tokat Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Tokat’a Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Tokat’a uçakla geliyorsanız 2022 yılında yeni açılan Tokat Havalimanı’na ineceksiniz. Türkiye’nin birçok şehrinden Tokat’a direkt uçuş var. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın. Fiyatları karşılaştırarak uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Tokat’ta Seçtiğimiz Oteller

Tokat’ta şehir otelleri ağırlıkta. Her bütçeye uygun bir konaklama seçeneği var. Aşağıda buradan seçtiğimiz birkaç otel opsiyonunu bulabilirsiniz.

Dedeman Hotel $$$

Hiç ama hiç düşünmeden Dedeman’da konaklayın deriz. Otel yeni, zevkli döşenmiş, odalar ferah ve pırıl pırıl, kahvaltısı da çok iyi. Uzaktan yakından Tokat’ta kalite anlamında rakibi yok, bu kaliteye fiyatları da çok makul. Hem modern, hem de yörenin dokusuna uygun olarak şekilde tasarlanmış. Yastık menüsünden kahvaltıda Tokat lezzetleri köşesine her şey düşünülmüş. İncelemek için TIKLAYIN.

Familya Otel $$

Tokat’ta daha uygun fiyatlı bir diğer şehir oteli alternatifi ama yukarıda da belirttiğimiz gibi Tokat’ta tek bir yer önerimiz var o da Dedeman Hotel. Açık büfe kahvaltı servisi var. İlave ücret karşılığında havaalanı gidiş dönüş servisi de sunuluyor. İncelemek için TIKLAYIN.

– Tokat’taki tüm OTELLER için TIKLAYIN.


Tokat’a ne kadar zaman ayırmalı?

Eğri oturup, doğru konuşmak gerekirse; Tokat gezilmesi gereken yerler listemizin üstlerinde yer almıyor. Zaten Tokat da bir turizm şehri olmaktan çok, tarım hayvancılık tarafında ilerlemiş. Ancak son zamanlarda Amasya ve Karadeniz turlarına dahil olarak rotalara girmeye başlamış. Bizce de buraya sadece Tokat için değil de, bir  turunun durağı gibi uğramak daha eğlenceli. Bu şekilde planlarsanız, Tokat’a 1 gün ayırmak kafi olacaktır.

1 Günlük Tokat Rotası

Bizce ideal 1 günlük Tokat planı şöyle;

– Gitmeden 1-2 gün önce:
Pirhan restorana yerel Tokat yemeklerinin siparişini verin. Yerel yemekleri anca sipariş üzerine yiyebiliyorsunuz, Tokat kebabı hariç menülerde yoklar. Tokat’ta Ne Yenir yazımızdan önerdiğimiz yerel lezzetlere bakın. Hepsinden deneyin isteriz ama çok gelir diyorsanız seçiminizi önce bakla sarmadan, sonra pehlili pilavdan kullanın. Bakla sarma dehşet güzel bir şey. Pirhan tel: (0356) 213 25 25

– Sabah: 
Günün ilk yarısını Tokat merkezde 900 Adımda 900 Sene turunu yaparak geçirin. Bu tur kendi kendine Tokat’taki en önemli şeyleri görmenin en pratik ve derli toplu yolu. Aşağıda nedir, nasıl yapılır güzelce anlattık.

Aslında turun 27 durağı var ama hepsine giderseniz 1 güne bütün önerilerimizi sığdıramazsınız. Her yeri görme sevdasından vazgeçip, en güzel yerleri gezin. Onlar:
– Latifoğlu Konağı
– Kültür Evi
– Atatürk Evi
– Taşhan
– Tokat Müzesi
– Ulu Cami (Cephesindeki kuş evini görmeyi atlamayın)
– Sık Dişini Helası (turda yok, ama caminin yanında, kanalizasyonunda 400 altın bulunan komik isimli tarihi wc)
– Saat Kulesi
– Mevlevihane

– Öğlen: 
Tokat kebabı yiyin. Pişmesi 20-25 dak sürdüğünden gitmeden sipariş vererek zaman kazanmak en akıllıcası olur. Size mekan için 3 seçenek önerebiliriz:
1. Tokat merkezde 2 tane bu işin ehli, gelenekselleşmiş mekan var: Mollaoğlu ve Aykutoğlu. Tokat kebabı merkezde nerede yenir dediğinizde çoğunlukla burayı söylüyorlar ancak tavşan deliği gibi ufacık, havasız ve bakımsız yerler ama lezzet konusunda isim yapmışlar. Mollaoğlu’nun biraz daha methini duyduk.
2. Pirhan şehrin en eli yüzü düzgün restoranlarından biri. Eski bir kervansaray olan bina otantik bir restoran olarak kullanılıyor. Akşam yemeği için zaten burayı önerdiğimizden öğlen yemeğinde hava değişikliği yapmak isteyebilirsiniz.
3. Günün ikinci yarısı için önerimiz Kaz Gölü’ne gitmeniz. Mahperi Hatun Kervansarayı da yolda kısaca uğramanızı önerdiğimiz yerlerden ancak azıcık dişinizi sıkıp Tokat Kebabı’nı burada da yiyebilirsiniz.

– Öğleden Sonra:
Ballıca Mağarasını ve Kaz Gölü’nü mutlaka görün. Zaman kalıyorsa araya Mahperi Hatun Kervansarayı’nı da sıkıştırabilirsiniz. Zaten yiyip içmiyorsanız hep topu 1 dakika sürek bir ziyaret ve zaten yol üzerinde.

– Akşam:
Umarım Ekmek Arası Tiyatro’nun açık olduğu günlerden birine denk gelir ve bu çok özel tiyatroyu izleyebilirsiniz. Aşağıda bu harika işletme nedir, ne zaman oyunları yakalayabilirsiniz detaylıca anlatacağız.

– Akşam Yemeği:
Pirhan’da yerel lezzetleri götürmece.  😀

Tokat’ta Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Kaz Gölü
  2. Mahperi Hatun Kervansarayı
  3. Ballıca Mağarası Tabiat Parkı
  4. Taşhan
  5. Yazmacılar Hanı
  6. Sulusokak Caddesi
  7. Tokat Kültür Evi
  8. Arastalı Bedesten
  9. Deveciler Hanı
  10. Tokat Çarşısı
  11. Latifoğlu Konağı
  12. Saat Kulesi
  13. Mevlevihane
  14. Atatürk Evi
  15. Tokat Kalesi
  16. Ulu Cami
  17. Sık Dişini Helası
  18. Hıdırlık Köprüsü
  19. Erbaa
  20. Niksar
  21. Almus
  22. Turhal
  23. Zile

Yeme-İçme

  1. Hacivat Köftecisi

Tokat Favorilerimiz

 1. Hacivat Köftecisi’nde (Ekmek Arası Tiyatro) Hem Yemek Yiyin Hem Tiyatro İzleyin

Bu köfteci bildiğiniz köftecilere benzemiyor. Ekmek Arası Tiyatro sloganıyla, tiyatroya ve gölge oyununa gönül vermiş bu aile işletmesine bayıldık.

3 nesildir lokantacı olan ailenin oğlu Kemal Atangür ne baba mesleğinden, ne de tiyatro aşkından vazgeçebilmiş. Restoranının alt katını bir cep sahnesine çevirmiş. Önce size mutfağa geçip yemek servis ediyor, sonra da önlüğünü çıkartıp size şahane bir performans sergiliyor. Restoranının kendisi de bir kültür merkezi gibi. Duvarlarından karikatürden sinemaya sanatın her dalından bir şeyler bulacaksınız.


Hacivat ve Karagöz’ün içine güncel espiriler de serpiştirerek büyükler için de çok eğlenceli bir hale getiriyor. Ayrıca çok iyi doğaçlama yapıyor. Seyircinin mesleği, vs gibi şeyleri bilirse oyunu biraz kişiselleştirebiliyor. Ne kadar yetenekli bir sanatçı olduğuna şaşıracaksınız.

Ekim itibariyle Cumartesi gölge oyunu Pazar tiyatro oynanıyor. Yazınsa tiyatro yok ama Cuma günleri gölge oyunu devam ediyor. Mutlaka bir oyuna denk gelmeye çalışın. Olmadı, bi öğününüzü buraya denk getirin, en azından havayı koklayın. Fakat önceden uyaralım. Sahne oldukça ufak, yerler de kısıtlı. Erken gelirseniz hem yer kaparsınız, hem de yemek yemiş olursunuz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Tarihi Tokat’ı Kendi Kendinize 900 Adımda 900 Sene Turu İle Gezin

Tokat merkeze gelecek olursak, bizce yapılacak en güzel ve verimli şey 900 Adımda 900 Sene isimli tur.

Her şehirde olması gereken harika bir uygulamaya imza atmışlar. Bir rehbere ihtiyacınız olmadan, kendi kendinize gezebileceğiniz, tüm önemli yerleri kapsayan bir yürüyüş rotası çıkarmışlar. Sizin hiç bir planlama & araştırma yapmanıza gerek kalmıyor. Tokat’ın Roma’dan Bizans’a, Selçuklulardan Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine tanıklık eden köklü tarihine ışık tutan Mevlevihane, Taşhan, tarihi Sulu Sokak, Latifoğlu Konağı, Arastalı Bedesten, Tokat Kültür Evi, Tokat Saat Kulesi, Deveciler Hanı gibi tarihi noktalar birbirine yürüme mesafesinde ve tur hepsini kapsıyor.

Her yerden (müze, otel vs) haritasını temin edebiliyorsunuz. Vardığınız yerlerde ziyaret noktasının QR kodu var. Teoride telefonunuza okutarak gezdiğiniz yerler hakkında bilgi alabiliyorsunuz ama biz gittiğimizde yönlendirdiği websitesi çalışmıyordu. O yüzden biz de size kolaylık olsun diye turun en önemli duraklarını ve önemlerini aşağıda Tokat Merkezde Gezilecek Yerler bölümünde yazdık.

3. Tokat Lezzetlerini Yiyin

Bize sorarsanız pehli de, bakla sarma da Tokat’ın en iddialı lezzetleri ama Tokat en çok kebabı ile ünlü. Öyle ya da böyle, Tokat’a geldiniz mi Tokat kebabını denemeden Tokat’tan ayrılmak düşünülemez. Kuzu eti, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve pidenin muhteşem buluşması olan Tokat kebabının özelliği, kendine özel fırınlarda dikey olarak pişmesi. Sebebi de şu: Şişin en üstüne koca bir kuyruk yağı konuyor. Et fırında pişerken kuyruk yağı eriyerek hepsini yalıyor ve tadı hepsine geçiyor. Ama o bakla sarma yok mu, hepsinden öte bir lezzet, yıkılıyor. Bakla dolması gibi kaçırmamanız gereken birkaç tat daha var. Öğrenmek için Tokat’ta Ne Yenir  yazımıza tıklayın.

4. Kaz Gölü’nde Güneşi Batırın

Kaz Gölü, Tokat’ın en yeni güzelliklerinden. Kaz Gölü aslında bir bataklıkmış. Yakın zamanda turizme kazandırılması için bir peyzaj çalışması başlatılmış. Aynı zamanda 108 çeşit kuşa ev sahipliği yapan bir yaban hayat geliştirme sahası. En dikkat çekiçi özelliği bu yemyeşil sazlıkların arasından yükselen 2 gözlem kulesi. Buraya epey kuş çeşidi uğradığından kuş gözlemcilerinle çokça tercih ediliyor. Hatta biz bir kuş fotoğrafçısı Evde Yok ile karşılaştık.

Projenin 2023’te bitmesi planlanıyor ama bu eksik haliyle bile şimdiden düğün fotoğraflarının en popüler yerlerinden biri haline gelmiş. Kamışların içinden uzanan yürüyüş platformu çok hoş kareler veriyor. En güzel vakti ise tabi ki gün batımı. Yalnız epey rüzgar yapıyor haberiniz olsun. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Burası da Mahperi Hatun Kervansarayı. Açıkçası tek başına favorilerimize girecek kadar bizi etkilemedi ama hem Kaz Gölü, hem de Ballıca Mağarası ile aynı ilçede (Pazar) olduğu için uğranabilir. Ayrıca Tokat kebabı yenebilecek adreslerden. İpek Yolu üzerinde bulunan, Anadolu Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat’ın karısı Mahperi Hatun tarafından 1237 yılında yapılan ve uzun seneler atıl kaldıktan sonra 2007’de restore edilen kervansaray, Anadolu Selçuklu eserlerinin en güzellerinden. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

5. Ballıca Mağarası

Tokat’ın en meşhur yeri coğrafya derslerinden de hatırlayacağınız Ballıca Mağarası olabilir. Tokat’ın Pazar ilçesi sınırlarında kalan mağara, içinde barındırdığı karstik mağara oluşumları ile oldukça etkileyici bir yer. Toplam 685 metre uzunluğunda ve 95 metre yüksekliğe sahip olan mağarada keşfedilmemiş bölümler de var. Yaşı yaklaşık 3.4 milyon yıl olduğu tahmin edilen mağaranın 9 salonu turizme açık.

Bunlar, girişteki Havuzlu Salon, mağaranın en geniş salnonu Büyük Damlataşlar Salonu, Çamurlu Salon, Fosil Salon, Cüce yarasaların yaşadığı Yarasalar Salonu, Çöküntü Salon, Sütunlar Salonu, en güzel dikit ve sarkıt oluşumlarının bulunduğu Mantarlı Salon ve en yeni açılan salon olan Yeni Salon. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

6. Videosunu İzleyerek Fikir Edinebilirsiniz

https://www.instagram.com/p/BnqVZ8cAYn4/

Gelelim Tokat Merkezde Görülecek Yerler
(900 Adımda 900 Yıl Turu)

Tokat’ın içindeki tarihi yerleri gezmek son derece meşakatsiz. Hem mesafeler yakın, hem de yukarıda da bahsettiğimiz gibi 900 Adımda 900 Yıl isimli tur sayesinde süper kolaylaştırılmış. Buradaki maddelerin uzun durduğuna bakmayın, birkaç saatte bitiyor.

Taşhan

Taşhan, açık ara Anadolu’daki Osmanlı’dan kalma en güzel, en büyük hanlardan. 1626-1632 seneleri arasında inşa edilmiş olan iki katlı, dikdörtgen planlı, geniş avlulu handa hala dükkanlarca işlek bir biçimde kullanılıyor. Son misafirerver, mütevazi ve hoşsohbet bir esnafı var. Kahve ikram etmeden kahve satmayan kahveci ve baharatçı amcadan, hanın üst katında, sadece udun yapımını anlatmakla kalmayan, şevke gelirse size küçük bir konser de veren, ud ustası amcaya harika insanlarla tanışabilirsiniz. Özellikle bakır atölyelerinde ve kumaş üzerine taş baskı yapan atölyeler de çok ilginç şeyler görebilirsiniz. Meşhur Tokat yazmalarını burada da bulabilirsiniz. Mutlaka ve mutlaka kahve molanızı burada verin. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Yazmacılar Hanı


Taşhan’dan sonra Tokat’ın meşhur sofra bezi ve el baskısı yazmalarının yapılışını görebileceğiniz, bir 19. yüzyıl sonu Osmanlı yapısı olan ve son dönemde restorasyondan geçen Yazmacılar Hanı’nı da mutlaka gezin ve tahta baskı rengarenk yazmalardan alın. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Tarihi Sulusokak ve Çevresi


Sulusokak, Tokat merkezdeki köklü tarihi hissedebileceğiniz ve 900 yıllık tarihin izlerini gözle görebileceğiniz en ideal nokta. Sulusokak ve ona bağlanan Halit Sokak, Safranbolu evlerini andıran Tokat evleri ve onu çevreleyen, Roma, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait, cami, han, hamam, medrese, türbe, bedesten, çeşme gibi birbirinden güzel birçok eserle dolu tarihi dokusuyla Tokat’ın eski kent merkezini ve ticaret merkezini oluşturuyor. Bu bölgede gezilecek yerler arasında Sulusokak Çarşısı, Tokat Kültür Evi, Yağıbasan Medresesi, Arastalı Bedesten, Deveciler Hanı, Yazmacılar Hanı gibi tarihi noktalar bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Tokat Kültür Evi


Şimdilerde Tokat Kültür Evi olan Sulusokak’taki konak, Barok tarzda inşa edilmiş, ustaca süslemelerle bezeli bir sivil mimari örneği olan, iki katlı ahşap çatılı bir Osmanlı konağı. İçinde Tokat’taki çeşme kültürünü yansıtan bir şadırvan, çeşme ve geleneksel bir Tokat evindeki gündelik hayata şahit olabileceğiniz bir kurulum var. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Arastalı Bedesten (Tokat Müzesi)

Bir 15. yüzyıl yapısı, Osmanlı bedesteni olan Arastalı Bedesten, 2012 yılından beri, genişleyen koleksiyonu eski binasına sığmayan ve alan ihtiyacı duyan Tokat Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Arastalı ismi, bedestenin iki yanındaki ince uzun iki arastadan geliyor. Müze koleksiyonunda, Geç Kalkolitik döneme (M.Ö.4000-3000) kadar giden arkeolojik buluntular yer alıyor. Turhal ve Zile’den çıkarılmış eserler, Hititlere ait kalıntılar, Roma dönemine ait takılar ve Tokat halkının zaman içinde kullandığı, günlük hayattan etnografik objeler görülmeye değer. Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü ücretsiz olarak, 15 Nisan- 2 Ekim arası 09:00-19:00, 3 Ekim-14 Nisan arası 08:00-17:00. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Deveciler Hanı

Şimdilerde, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakülte binası olarak kullanılan hanın kitabesi olmadığından tam olarak hangi tarihte yapıldığı belli olmasa da, hanın mimari özelliklerinden, 1400’lü yılların başlarında yapıldığı tahmin ediliyor. Girişteki mukarnaslarla dikkat çeken yapı, Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması ve döneminin tek kişilik konaklama imkanı sunan en eski şehir hanlarından olması nedeniyle önem taşıyor. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Tokat Çarşısı

Tokat Çarşısı, merkezin ana alışveriş caddesi. Yani öyle Kapalı Çarşı tarzı bir yer beklemeyin. Burası, Tokat merkezin ana caddesi Gaziosmanpaşa’nın iki yanına dizili, yiyecek alışverişinizi yapabileceğiniz dükkanların olduğu bir uzun cadde. Yukarıda bahsettiğimiz Hacivat Köftecisi, Latifoğlu Konağı Müze Evi, Taşhan ve Tokat Müzesi de bu cadde üstünde. Tokat’ın meşhur asma yaprağından almayı unutmayın. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Latifoğlu Konağı Müze Evi

Gazi Osman Paşa Bulvarı üzerinde kalan Latifoğlu Konağı, 18. yüzyıl Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri. İçinin Barok üsluptaki ahşap ve kalemişi süslemeleri görülmeye değer. 1746 yılında yapılan konak, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 1985 yılında satın alınarak bir restorasyondan geçiriliyor ve 1989’da, Tokat’ın geleneksel ev kültürünün yansıtıldığı bir müze ev olarak ziyarete açılıyor. Konağı gezdiğinizde, yörenin eşyaları ve kıyafetlerini görebiliyor, günlük konak yaşamını, kına gecesini, misafir kabulünü hamam odası, hamam, mutfak ve yatak odasında cansız mankenler aracılığı ile gözlemleyebiliyorsunuz. Haftanın her günü ücretsiz olarak, 15 Nisan- 2 Ekim arası 09:00-19:00, 3 Ekim-14 Nisan arası 08:00-17:00 Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Tokat Saat Kulesi

1902 yılında, II. Abdulhamid’in tahta çıkmasının 25. yılı şerefine yaptırılan 33 metrelik saat kulesi, şehrin her yerinden görülebilecek bir noktaya konduruluyor. Kesme taştan yapılma kulenin saati, halher yarım saatte bir ve saat başlarında çalıyor. Sesi kentin her yerinden rahatlıkla duyulabiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Mevlevihane

13. yüzyılda Tokat’ta yayılmaya başlayan Mevlevilik, 1600’lere gelindiğinde şehirde bu mevlevihane kalıcı yapılar inşa edecek kadar gelişiyor. Sultan 3. Ahmed döneminde Yeniçeri ağası Sülün Mustafa Paşa tarafından 1638’de yaptırılan Tokat Mevlevihanesi, tamamen bütünüyle günümüze kalmamış olsa da, 19. yüzyıl Tokat evleri mimarisinde restore edilerek yeniden ziyarete açılmış. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi

Burası, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet döneminde, Tokat’a yaptığı 6 ziyaretin üçünde kaldığı yer. Atatürk’ün Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı sırasında Kurmay Subaylığını yapmış bir asker olan, Cumhuriyetle birlikte dört dönem Tokat Milletvekilliği de yapmış Mustafa Vasfi Süsoy’a ait bu konak, bir 2007’de etnogrfya müzesine dönüştürülerek halka açılmış. İçinde Atatürk’ün kullandığı eşyalardan, Mustafa Vasfi Süsoy’a ait bir odaya görebileceğiniz objeler var. Haftanın her günü ücretsiz olarak gezilebiliyor. Ziyaret saatleri: 15 Nisan- 2 Ekim arası 09:00-17:00, 3 Ekim-14 Nisan arası 08:00-17:00 Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Tokat Kalesi

Tokat merkezin en yüksek noktası olan Tokat Kalesi’nin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmese de kaleye dair en eski izlerin 5. ya da 6. yüzyıla ait olduğu biliniyor. Roma Dönemi’nde yol güvenliği için yaptırılmış olan kale, 1074 yılında Selçuklular’dan Danişmend Gazi tarafından ele geçirilmiş. Sonrasında ise Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine giren kale, birçok kez onarım görerek savunma amacıyla kullanılmış. Fakat kalenin en çok ünlendiği olay, isyancılar ve devlet yöneticilerine hapishane olarak kullanıldığı dönemde,Korku filmlerinin efsanevi kahramanı Kont Drakula olarak da bilinen Eflak (Romanya) Krallığı Prensi Kazıklı Voyvoda III. Vlad’ın bir süre bu kalede hapis hayatı yaşamış olması. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

Ulu Cami, Kuş Evi ve Sık Dişini Helası

Ulu Cami, Danişmendliler Dönemi’nde 13. yüzyılda yapılmış. Bu caminin en önemli özelliği, Doğu ve batı yönünde iki tane son cemaat yeri yani camilerde camiye bitişik olan revaklı yer bulunyor. Bu revaklı son cemaat yeri örneğine Anadolu’da sadece Tokat’ta rastlanıyor. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

Güneydoğu köşesindeki taşa oyulmuş, kuş evini görmeyi atlamayın. Bu kuş evlerine Anadolu’da nadiren rastlanıyormuş.

Sık Dişini Helası ise, tarihi Sulusokak’ta bulunan, Osmanlı’dan kalma umumi tuvalet. 1600’lü yıllardan kalma tuvalet belediye tarafından geçtiğimiz yıllarda restore edilmiş hatta restorasyon sırasında içinde 400 altın sikke çıkmış. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

Tokat Hamamları

Tokat’ta hamam kültürü çok önemliymiş. Çünkü Osmanlı’da sarayda tellaklık görevi önce Arnavutlar’a sonra Tokatlılar’a veriliyor. Nedeni de hem mahremiyet hassasiyeti, hem de önemli görüşmelerin hamamlarda yapılması sebebiyle bir tellakın, güvenilir kişi olması gerektiğinin düşünülmesi. Tokat merkezde, başta en eskisi 1277 yılına tarihlenen bir Selçuklu yapısı olan Pervane Hamamı, Sultan Hamamı, Paşa Hamamı, Çay Hamamı ve Ali Paşa Hamamı gibi tarihi hamamlar bulunuyor. Paşa Hamamı ve Çay Hamamı günümüzde de aktif olarak işletiliyor.

Hıdırlık Köprüsü

Hıdırlık Köprüsü, şehrin tam merkezinde, Yeşilırmak üzerindeki, Selçuklu’dan kalma, kesme taştan yapılmış, 5 kemerli bir köprü olarak karşımıza çıkıyor. 151 metre uzunluğunda ve 7 metre genişlikte olan köprü bugün dahi kullanıma açık. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

Yeşilırmak’ta Gondol Turu

Bizce pek kaçırılmayacak bir yanı yok ama ilgilenenler çıkar diye yine de yazalım dedik. Geçtiğimiz sene hayata geçirilen Kanal Tokat Projesi ile başlayan gondol turları, İtfaiye Müdürlüğü Kavşağı’ndan Atatürk Kavşağı’na kadar olan yaklaşık 1,5 kilometrelik alanda yapılıyor. Köprü ve gondol turlarının yapıldığı yer hemen aynı yerde.

I Love Tokat Yazısı

I Love Tokat yazısı da köprü, gondol turlarının yapıldığı yer ile aynı yerde. Konum için tıklayın.

Bizce Yukarıdakileri Yaptıysanız Yeterli Doza Tokat Almışsınızdır. Yine De Daha Fazla İstiyorum Diyen Çıkarsa Buralara Bakabilirler:

Erbaa

Tokat’ın nüfus ve yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi ama vaktiniz yoksa atlayabilirsiniz. Burada görülecek yerler arasında, sadece ayakları görülebilen, Bizans’tan kalma tarihi Boğazkesen Köprüsü, temiz hava ve göl manzarası için de Düden Gölü. Yine Erbaa’ya bağşı Akça kasabasında bulunan, ahşap mimarisi ile dikkat çeken Silahtar Ömer Paşa Camii de bu bölgeden görülmeye değer tarihi yerlerden. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

Niksar

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne “Erken dönem Anadolu Türk Mirası Danişment Başkenti” olarak giren Niksar da görülmesi gereken yerlerden. Özellikle merkezde Türkiye’nin en büyük ikinci kalesi Niksar Kalesi’ni, Niksar’da Türklerin ilk medresesi Yağıbasan Medresesi’ni, Fatih Sultan Mehmet’in seferinde Ramazan ayını geçirdiği tarihî Ulu Camii’yi ve Roma Arsenali’ni mutlaka görmelisiniz. Vaktiniz kalırsa Arasta Çarşısı’nı gezip Adalı Kıraathanesi’nde, okey taşlarının çıkardığı sesi kendinize fon alıp birer kahve içmeyi de unutmayın. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

Niksar köklü tarihinin yanında, Tokat’ın yayla turizmi ile öne çıkan ilçesi. Özellikle, doğa harikası Çamiçi Yaylası’na çıkıp Tokat kebabı yemek burada yapılacakların ilki. Konum için tıklayın.

Almus

Almus’un en büyük olayı ne diye sorarsanız, baraj gölüne karşı kurulu tesislerde alabalık yemek deriz. Tufantepe’deki Öğretmenevi’nde yerli baraj somonu da tatma fırsatı bulursunuz. Yalnız bu somonu öyle alıştığını pembe Norveç somonu gibi düşünmeyin. Daha çok güveçte soslu gelen fener balığını andıran bir tadı var. Oktar Alabalık Tesisi de alabalık yemek için bir başka alternatif. Alabalık yedikten sonra baraj gölünde tekne turu yapmak da güzel fikir. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

Turhal

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Turhal da Tokat’ın ikinci büyük ilçesi. Fakat burada merkezde yapacak çok fazla şey yok. Buranın olayı daha çok köylerini gezip sadece buraya has lezzetleri tatma fırsatı yakalamak. Tokat merkezin yağlısı olduğu gibi Turhal’ın da meşhur Yoğurtmaçı var. Turhal’daki tüm ekmek fırınlarında bulabilirsiniz. Hafta sonları kahvaltılarda özellikle çok tüketilen hamurişi bir ürün.

Turhal’ın Zile tarafındaki girişinde dağın eteğinde bulunan eşsiz bir köy olan Hamide Köyü’nü ziyaret edip psihalive (mantıya benzeyen fakat içinde patates olan) yani Çerkes mantısı yemeden geçmeyin. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara. Ayrıca Turhal’ın Mercimek tepesinden yamaç paraşütü de yapılıyor, aklınızda olsun.

Zile

Zile Kalesi’nin olduğu tepe

Zile’nin en meşhur yönü Julius Sezar’ın M.Ö. 47’de Zile önlerinde yapılan Zela Savaşı’nı kazandıktan sonra “Veni, Vidi, Vici” yani “Geldim, Gördüm, Yendim” sözünü Zile Kalesi’ninde söylemiş olması. Maalesef ne kale çok etkileyici, ne de ilçe bu mirası sahiplenip bir turizm hazinesine çevirebilmiş. Aslında tarihi konakları sayesinde Trilye gibi nostaljik dokuya sahip ama çok bakımsız olması sebebiyle çok cazip değil.

Dolayısı ile bu kadar potansiyeli olmasına rağmen Zile’de yapılacak en güzel şey, bir eve konuk olup bat, katmer, semaver üçlüsünün keyfini çıkarmak oluyor. Bat, Mersin’den tanıdığımız domatesli soğuk mercimek çorbasını biraz da kısırı andıran batırığa benzer bir yemek. En önemli farkı, marulla değil asma yaprağına sarılarak veya kaşıkla yenilmesi. Fakat Zile’deki bat, kullanılan malzeme ve yapılış tarzı açısından merkez ve diğer ilçelere göre biraz farklı. Bu yüzden Zileli birinin ev salçası ile yapacağı batı asma yaprağı ile birlikte tatmalısınız.

Bir de Zile’nin kapı düğünleri meşhur. Rastlarsanız, katılmakta çekince görmeyin. Bu bölgenin kendine özgü bir melodisi ve ritmi olan oyun havası da var. Onu da kaçırmamış olursunuz. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

Tokat’ta Yeme-İçme

Tokat mutfağı çok zengin ve ayrı bir yazıda anlatılmaya değer. Detaylar için Tokat’ta Ne Yenir yazımıza tıklayın.

Tokat’tan Ne Alınır

Hemen sizi şuraya alalım: Tokat’tan Ne Alınır

Tokat Nerede

Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Tokat’ta;
Tokat Amasya arası 126 kilometre 2 saat,
Tokat Samsun arası 226 kilometre, 3 saat,
Tokat İstanbul arası 803 kilometre 9 saat 40 dakika
Tokat Ankara arası ise 383 kilometre 5 saat sürüyor.

Tokat’a Nasıl Gidilir

Tokat’ta bir havalimanı var havalimanına sefer düzenlenmiyor haliyle atıl durumda kalmış. Bu nedenle önce en yakın havalimanının olduğu Sivas’a geçmeniz gerekiyor. Sivas Nuri Demirdağ Havalimanı’ndan Tokat’a Havaş otobüsleri hizmet veriyor. Sefer saatleri için tıklayın.

İstanbul’dan otobüsle Tokat’a geçmek isterseniz yol yaklaşık 13 saat sürüyor. Çoğu otobüs firmasının Tokat’a haftanın her günü seferleri var.

13 Comments

  1. Şu an Tokat’tayım. Bence çok şirin ve güzel bir şehir. Bolca tarih, üstüne sakinlik. Yanına da harika bir görsellik. İnsan daha ne istesin ki. Resim öğretmeniyim ve tayinimi kısmet olursa buraya almayı düşünüyorum.

  2. Her şey o kadar güzel anlatılmış ki sanki oraları yeniden görmüş gibi oldum. Ancak ilçeleri sayarken Reşadiye atlanmış. Göllerinin, yaylalarının mutlaka görülmesi gereken bir ilçedir Reşadiye. Emeğinize yüreğinize sağlık, sonsuz teşekkürler.

  3. 2006-2010 arası 4 yıl bir öğrenci olarak tokatta yaşadım. Açık söylemek gerekirse tokatlılar bile tokatta kalmıyor gezilecek pek bir noktası da yok. İnsanı iyidir, misafirperverlik konusunda Almus ve zile de yaşayanlar efsanedir. Zile koy dugunleri denk gelirseniz kaçırmayın. Ballica mağarası da ilginç güzel bir yer ama çok dar geçitler var fobiniz varsa tavsiye etmem. Yemek kültürü kendine has çoğu yemeğini yiyemedim örneğin tokat kebabıni 4 yıl boyunca bir kez bile yeme isteği oluşmadı. Meşhur ve kesinlikle gidin denecek bir yeri yok. Yazıda belirttiği gibi yolunuzun üzerinde ise bi girip bakın. Yazı da farklı ilçelerde dahil edilerek 1 gün yeterli denmiş. Merkez için 2-3 saat yeterli görmediğiniz yer kalmaz. Sulusokak tarafı sıkıntılı idi eskiden şimdi ne halde bilemem. İlçelerden Almus ve Niksar dışında gezilecek yer yok. Almus doğal güzellikleriyle Niksar tarihi.
    Kalınacak en güzel yer merkez öğretmen evi

  4. Merhaba
    Tokat’ı böyle ayrıntılı olarak anlattığınız için bir Tokatlı olarak teşekkür ederim. Fakat yazınızda bazı kısımlar var ki bunlarla ilgili düşüncelerimi söylemeden edemedim. Öncelikle Tokat’ı 1 gün gezmenin yeterli olacağını söylemişsiniz fakat bu kesinlikle yeterli bir süre değil. Keza size de yetmemiş olacak ki Tokat’ın en gözde restaurantlarının hiç birinden bahsetmemişsiniz. Şehir merkezinde lezzetli tokat kebabı yenilebilecek birkaç yeri söylemişsiniz (mollaoğlu ve aykutoğlu kebap) fakat onları söylerkende “havasız bakımsız ve tavşan deliği” gibi eleştirilerde bulunmuşsunuz. Bir ekmek teknesini bu şekilde anlatmak bence biraz saygısızca. O insanlar yıllardır ordan ekmek yiyorlar. Biri sizin dükkanınızı bu kelimelerle eleştirse bilmem hoşunuza gider mi. Eleştirmeyin demiyorum yanlış anlamayın sadece daha makul kelimeler seçebilmenizi dilerdim. Pirhan evet gayet güzel ve tokat lezzetlerini bulabileceğiniz bir yer. Fakat Saklıbahçe restaurant, Şehrazat restaurant, işeri restaurant gibi hem mekan hem lezzet açısından kesinlikle gitmeniz gereken yerlere uğramamışsınız bile. Bu restaurantlar tüm gün ailenizle vakit geçirebileceğiniz, doğayla iç içe,içinden ırmak suyunun geçtiği, bakımlı, saygın ve lezzet anlamında tekrar tekrar gitmek isteyebileceğiniz yerler. Ama yorumumun başında da dediğim gibi Tokat’ı bir günde gezip bitirmek mümkün değil. Tokata gelipte buraları gezmemiş, lezzetlerini tatmamış olmanız çok üzücü. Biz tokata bir kez daha bekleriz sizi. Sevgiler.

    1. Selam Ayşenur, teşekkürler zaman ayırıp uzun uzun yazdığın için. Biz rehber çıkarttığımız için Tokat’a 1 hafta geçirdik. Ama turistik açıdan öne çıkan yerler için 1 günün yeteceğini düşünüyoruz. Elbette herkese memleketi çok güzel geliyor ama gezen birisinin tercihleri farklı olabiliyor. Bahsetmediğimiz yerlere gelince, bu oralara gitmediğimiz anlamına gelmiyor. Elemiş de olabiliriz. Senin bahsettiğiniz restoran neresi? Mollaoğlu ve Aykutoğlu konusunda da, bizim amacımız eleştirmek değil, okuyucularımıza doğru bilgi aktarmak. İnsanlar bizim önerilerimizle seyahat ediyorlar. Onlara bir yerin en meşhur lokantası şurası dediğimiz zaman haliyle beklenti yükseliyor. Gittikleri zaman hayal kırıklığına uğradıklarında da bize olan güvenleri sarsılıyor. O yüzden onları bekleyen deneyimin tam olarak içeriğini aktarmak durumundayız. Zaten “işinin ehli, gelenekselleşmiş mekan” diyerek övmüşüz. Havasız, bakımsız ve tavşan deliği ufakladığında olmasını aktarmamızda neden sakınca buldun? Sevgiler

    2. Sevgili Tokat’ımızda dört yıl öğrencilik yapıp da memleketimizi bu şekilde anlatmanızı yaşınıza ve tecrübesizliğize vermek en doğrusu. Zira yirmili yaşların başında yaşadığınız öğrencilik hayatınızda demek ki çok ders çalışıp ünlü Tokat Kebabımızı yeme fırsatı dahi bulamamışsınız. Meselâ Tokat Tarihini okumaya, Danişment Gazi, Gazi Osman Paşa ve diğer tarihi büyüklerimizi duymaya fırsatınız olamamış ne yazık ki. Yüne aynı cümleden olmak üzere bir Şeyh-i Şirvani’yi, Barak Baba mesellerini de duyamamışsınız. Tokat’taki ünlü güzelim gölleri-Kaz Gölü, Zimav Gölü…- ünlü çağlayanlarımız da ilginizi çekmemiş… Selçuklu’dan kalma eserleri, Osmanlı Dönemi ünlü yapıları görmek de nasip olmamış. Aziz Atatürk’ün Tokat’a gelişlerindeki güzelim gerçekleri de duymamışsınız.
      Sevgili annenize bir Tokat yazması da almamışsınız…Özün özü, siz Tokat’ı görmemişsiniz. Bence bu yaşlarda bir daha Tokat’a gelin, bugünkü hayat tecrübenizle bir daha özümseyin. Size bütün geziseverlere Sevgili Tokat’ımızı bir kere değil, bir kaç kere görün, gezin deriz…

  5. Merhaba yolumuz uzeri olduğu icin bir de Tokat’a ugrayalim dedik. Hemen siz gezdiniz mi diye baktik ve rehberinize gore gezmeye çalıştık. Sık Disini Helası adlı yerin önündeymişiz ama pek b9r seye benzetemedik. Oradaki mahalleliye sorduk. Çocuklarin ihtiyaci olduğunu düşündüler. Sordugumuz mahallelinin bile boyle bir yerden haberi yok. Sonra biri burasıdır dedi. Baktik restorasyon yapıyorlar. İçeride kahvalti, elektirikli semaver falan. Çarpılacaksınız diyemedik tabi.

  6. pirhanda bakla dolması için en az 8 kişilik sipariş istiyorlar.başka nerde yiyebiliriz?

  7. Yazınız çok güzel! elinize sağlık. benim seyahat blog yazıların nasıl sizce?
    gezginnnim.blogspot.com

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir