Daha keşfedeceğimiz çok yer var elbet, ama bize dünyanın en sıra dışı yüzme deneyimlerinden birisini yaşadık gibi geliyor. 😀 Dünyada 23 yüzyıllık tarihin içinde yüzülebilen başka kaç yer vardır acaba? (varsa da bu devirde içinde yüzmek yasaklanmış ve artık sularında ıslanan tek şey dilek paralarıdır herhalde? 😛 )
Burası milattan önce 2. yüzyıldan kalan Hierapolis kentindeki Antik Havuz, nam-ı diğer Kleopatra Havuzu. UNESCO koruması altında, Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki sit alanı Hierapolis Antik Kenti içinde, Pamukkale Travertenleri’nin hemen yukarısındaki alanda yer alıyor. Bu kadar kıymetli bir mirası, bu kadar özel bir şekilde deneyimlemek bizce müthiş bir tecrübe. Bu arada, ölmeden önce yapılacak şeyler listemizden böylece bunu da silmiş olduk!
😀
HİERAPOLİS ANTİK HAVUZ NEREDE?
Antik Havuz, Denizli’nin Pamukkale İlçesi’nde, Pamukkale Travertenleri’nin hemen bitişiğindeki alanda yer alan Hierapolis Antik Kenti ören alanı içinde bulunuyor. Burası, Denizli merkezden 18 km uzaklıkta. Buraya gelmek için D585 yolundan kuzeye doğru gidiyorsunuz. Zaten yol boyunca Pamukkale/ Hierapolis yönlendirmeleri var. Konum için tıklayın.
HİERAPOLİS ANTİK HAVUZ’UN OLUŞUMU
M.S 7. Yüzyılda bir deprem şehrin ortasında bir çukur açmış, şehrin güzelim sütunlarını tutmuş içine savurmuş, özgür kalan termal sular da içini doldurunca bu Antik Havuz oluşmuş. Hikayesi bile vay dedirtti bize. Roma İmparatorluğu Dönemi’nde bile Hierapolis ve çevresi tam bir sağlık merkezi / spa gibi olduğundan, Antik Havuz’un suyunun bazı cilt ve dolaşım sorunlarına iyi geldiği ta o dönemden beri yaygın bir kanı. Bu nedenle, böylesine doğal, şifalı ve aynı zamanda estetik bir havuzun popüler olmaması gibi bir durum söz konusu değil. Ama ne popülerlik! Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın bile bu havuzun methini duyup geldiği iddia ediliyor. Havuzu termal sular beslediği için yaz kış sıcaklığı tam da optimal vücut sıcaklığı olan 36 derece. Yani havuzun kışınki keyfini de artık siz düşünün!
HİERAPOLİS ANTİK HAVUZ GİRİŞ ÜCRETİ, ULAŞIM VE TÜYOLAR
Hierapolis Antik Havuz’a Ulaşım
Özel aracınızla Denizli Merkez’den D585 yolundan kuzeye, Pamukkale istikametine doğru gidiyorsunuz. Toplu taşıma Buraya ulaşmak için ister Denizli otogardan Pamukkale minibüslerine binebilirsiniz.
Hierapolis Antik Havuz Ziyaret Gün ve Saatleri
Gününüzü Böyle Planlayın
Gelmişken PAMUKKALE TRAVERTENLERİ ve Hierapolis Antik Kenti’ni kapsayan tüm ören alanınızı gezmelisiniz. Hepsi ayrı güzel ve özel. Zaten giriş ücreti hepsini birden kapsıyor. Bunun için 4-5 saat ayırmanız gerekir. Travertenleri sona saklayın, çünkü gün batımında renkler harika oluyor ve travertenlerden güneşi uğurlamak çok keyifli. Önce Hierapolis Antik Kentini gezersiniz. Bu ne kadar ilgili ve zor yorulduğunuza göre minimum 1, maksimum 2 saat alır. Sonra Antik Havuz’da giyin soyun, yüz derken 1 – 1,5 saat harcarsınız. Ordan da travertenlerde günü batırırsınız. Bu programı uygulayacaksanız güney kapısından alana giriş yapın.
https://www.instagram.com/p/BJ7XxbrADhB/
Yanınıza Alın
– Plastik torba, çünkü ayakkabılarınızı çıkartıp yanınıza almanız gerekecek.
– Havuza girmek için havlu. Islak mayolar için poşet.
– Burası çok özel bir yer olmakla beraber, buradaki tarihi dokuya daha uygun bir çevre düzenlemesi yapılsaymış iyi olurmuş. Havuz ne kadar güzel bir deneyim olsa da havuz kenarındaki tesis, yemekleri ve fiyatları için aynı şeyi söylemek zor. Menüde hamburger, döner, ton balıklı salata gibi şeyler var. Ancak yemekler vasat ve pahalı. Suyunuzu, yemeğinizi alıp da gelmenizi öneririz.
– Müzekartınız, yoksa çıkartmak için kimliğiniz.
Hierapolis Antik Havuz’a Gelmişken Bunları Kaçırmayın
▸ Tavsiyelerimizi buraya ekleyelim derken kendimizi süper bir rehber yazarken bulduk. 😀 PAMUKKALE TRAVERTENLERİ yazımızıda tüm tüyolarımızı ve malesef Pamukkale esnafına dair uyarılarımızı anlattık.
▸ Denizli’de başka ne var dediğiniz noktada Denizli’de 1 ila 3 günü olanlar için: DENİZLİ REHBERİ Denizli’de 3’ten fazla günü olanlar için: DENİZLİ’DE GEZİLECEK YERLER