ARNAVUTKÖY GEZİLECEK YERLER – İSTANBUL’UN HAVALI SEMTİ

Kuruçeşme ve Bebek arasında Boğaz hattının en tatlı yerleşimlerinden biri olan Arnavutköy son 5 senedir İstanbul sosyal hayatın en gözde yeri oldu. “Yaşasın Cuma” kokteylerinin, uzuuun Cumartesi gecelerinin, şaşı bakan ama full bakımlı Pazar brunchlarının hip adresi. Ne doğru düzgün toplu taşıma, ne de otopark olmasına rağmen (bi kere Arnavutköy’e girince çıkmayı düşünmüyorlar galiba :D) “beyaz İstanbulluların” en çok yaşamak istediği semtlerden biri.

Ama hiç bilmeden gitseniz, ufacık kaldırımsız caddesinde yürüyüp, “Tamam tarihi köşkler, Boğaz manzarası çok tatlı da, bu mudur?” diyebilirsiniz çünkü Arnavutköy biraz bir bilenin kıvrımlarını gezdirmesi gereken bir yer.

Madem ki, sizin gözünüz Bebek – Ortaköy trafiğine girecek kadar kara, biz de kolunuza girip size Arnavutköy’ü gezdirmeye talibiz.

Aslında bakarsanız haklısınız; Arnavutköy’ün olayı boğaz manzarası ve kentsel dönüşüm canavarının diş geçiremediği tarihi dokundan geliyor. Bir zamanlar buranın sakinleri olan Rum ve Yahudi cemaati giderken arkalarında muhteşem Art-Nouveau işlemelli ahşap konaklar, semtin silüetini süsleyen kilise ve sinagoglar bırakmış. İstanbul’un en güzel barlarından biri olan Alexandra’nın terasından Arnavutköy’ü seyrederken kendizi sanki İstanbul’da değil de, tanıdık ama uzak bir yerde gibi hissediyorsunuz.

E, manzarası, tarihi, mahalle kültürü ile zaten harika bir kumaşı olunca, Taksim ve çervesinden göç eden sermayenin bir kısmı buraya geldi ve Arnavutköy uçtu.

Arnavutköy’ün Aslında Arnavut Olmaması 🙂

Dediğimiz gibi aslında yoğun olarak Rum ve Yahudi cemaatinin yaşadığı bir yermiş Arnavutköy. 19. yüzyıla kadar da adı melekler şehri anlamına gelen Horasmoto ve ya Akıntı Burnu’ndaki akıntıyı tabir eden Megalou Reumatos / Mega Revma ismi ile anılmış. Sultan Abdülmecit’in İstanbul kaldırımlarının yapılması işini Arnavut ustalara vermesi ile yerleşimin hem adı, hem de kaldırımları değişmiş. 🙂

Bugünse pek bir azınlık nüfusundan söz etmek mümkün değil. Biliyorsunuz Kurtuluş Savaşı, 6-7 Eylül olayları, Kıbrıs Harekatı derken Türk Rumları ülkeyi terk ettiler, Arnavutköy de büyük ölçüde boşalmış ama Arnavutköy Rum İlkokulu tek tük öğrencisi ile faaliyet göstermeye devam ediyor.

Arnavutköy Turu Haritası

Kafanızdaki Arnavutköy programını, Balat gibi tüm günü geçirmelik bir rota program olarak kurgulamayın. Çünkü bu semtin uzadı uzadıya gezilip görülecek yerleri yok. Bir gün kahvaltıya, başka bir gün balığa, bir gün kahve molasına, bir gün de gecelemeye olmak üzere farklı zamanlarda gelirseniz  işte o zaman Arnavutköy’ün her yüzünü deneyimlemiş olursunuz.

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Kazıklı Yol
  2. Arnavutköy Aya Strati Taksiarhi Rum Ortodoks Kilisesi
  3. Tevfikiye Cami
  4. Arnavutköy Profitis İlias Rum Ortodoks Kilisesi
  5. İzzetabad Kasrı
  6. Robert Koleji
  7. Akıntı Burnu
  8. Art House By Sedef Gali

Yeme-İçme

  1. Any
  2. Kavanoz
  3. O Maestros

Alışveriş

  1. Davet Çok Elbisem Yok
  2. Miray Gurani Handmade Jewellery
  3. Xunta
  4. Çuval

SABAH

Kazıklı Yolun Şeker Gibi Dizili Tarihi Evlerini Fotoğraflayın

Doğma büyüme İstanbullu olanların, Beşiktaş – Sarıyer boğaz hattındaki kazıklı yolda illa ki hayatında bir kez önlerinden geçip, “Adamların evlerinin önünden yol geçirip keyiflerini berbat etmişler!” diye düşündüğü ahşaptan, minik balkonlu, dantel gibi ince işçilikle süslü, pastel tonlarındaki dizi dizi sıralanmış tarihi Rum yalılarından bahsediyoruz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Bir Pazar Yürüyüşünün Ardından Any’de Kahvaltı

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/anyistanbul

Yaz kış fark etmez, hava güneşliyse İstanbullular Boğaz’a ya da Belgrad Ormanı‘na akın eder çünkü koca şehirde binaların üstüne üstüne gelmediği tek iki yer burasıdır. Boğaz’da yürümenin dezanatajı ise balık tutanların olta fırlatırken gözünüzü oyacakları korkusudur. 😀

Yalıları seyrederek temiz hava almak her ne kadar keyifli olsa da bir noktada Bebek-Ortaköy arasındaki trafikten kafayı sıyıranların kornasından ve oltaların kovalamasından gına gelir ve kendisini Arnavutköy’ün mekanlarından birine atarsınız. Oh be!

Any Arnavutköy’ün en popüler kahvaltı mekanlarından. Hem ahşap ağırlıklı atmosferi hem de sunduğu her şey çok güzel. A la carte menüden de seçebilirsiniz ama burayı asıl özel yapan pazar brunchları. Özellikle de mekanın deniz manzaralı üst katındaki ahşaptan kocaman masanın ziyafet verirmişcesine donatılması.

Eğer bruncha gelecekseniz mutlaka önden rezervasyon yaptırın deriz. Mekanda kahvaltı servisi 16.00’ya kadar sürüyor. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Yer bulamazsanız da burada en beğendiğimiz alternatifleri listeledik: Arnavutköy Kahvaltı Mekanları & Cafeler

Arnavutköy’ün Tasarım Butikleri

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/xuntashop

Sahil yolunda ve hemen arkasından geçen ana caddesinde kalırsanız, Arnavutköy’ü 3-5 mekandan ibaret sanarsınız. Arnavut kaldırımlı, inişli çıkışlı dar sokaklarında bir sürü ufak tasarım dükkanlarının yeri var.

Davet Çok Elbisem Yok

Düğün, nişan, davet trafiğiniz çoksa, hayat kurtarıcı bir dükkandasınız. Davet Çok Elbisem Yok’ta, dünyaca ünlü markaların özel tasarım elbiselerini kiralayabiliyorsunuz. Böylece her seferinde yeni baştan kıyafet almamış oluyorsunuz. Dükkan pazartesileri kapalı. Adres: Arnavutköy Mahallesi, Beyazgül Sk. No:60, 34345 Beşiktaş Tel: (0212) 265 39 83 Websitesi Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Miray Gürani

El yapımı takılarını çok beğendiğimiz Miray Gürani’nin showroom ve atölyesi de Arnavutköy’de. Pazartesileri kapalı. Adres: Arnavutköy Mahallesi, Beyazgül Sk. 52-B, 34345 Beşiktaş Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Xunta Cafe Design Shop

Hem kahvenizi içip hem bir şeyler atıştırabileceğiniz, hem tasarım ürünler hem de cumartesi akşamları canlı dj performansı bulabileceğiniz ev sıcaklığında bir yer. Pazartesi günleri kapalı. Adres: Arnavutköy Mahallesi, Bebek Arnavutköy Cd No:89, 34345 Beşiktaş Tel: (212)358 20 93 Websitesi Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Çuval

El yapımı çantalar bulabileceğiniz küçük bir tasarım dükkanı. İsmi çuval olsa da kanvas ve deri gibi malzemelerden yapılma seçenekler ağırlıkta. Websitesi Adres: Arnavutköy Mahallesi, Beyazgül Sk. 51a, 34345 Beşiktaş Tel: 0532 246 42 87 Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

ArtHouse By Sedef Gali

Multidisiplinliner sanatçı ve tasarımcı Sedef Gali Bodrum’da gerçekleştirdiği resim atölyelerini İstanbul Arnavutköy’e taşıdı. ArtHouse, sanatın erişilebilirliğine, kolektif ilhama ve yerel sanatçıların gelişimine odaklanan tüm sanatçılar ve sanat meraklıları için açık bir stüdyo ve sergi alanı olarak işlev görüyor. Bu alan aynı zamanda özel sanat etkinliklerinin ve gösterimlerin gerçekleştirildiği bir alan olarak da kullanılabiliyor. Instagram Adres: Arnavutköy Mah. Beyazgül Sok. no:56. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Arnavutköy’ün Tarihi Yapılarını Görün

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Arnavutköy bir zamanlar İstanbul’da gayrimüslim cemaatinin yoğun olarak yaşadığı bir semt olduğundan burada irili ufaklı birçok ayazma ve kilise bulunuyor. Bunlardan Taksiarhis Rum Ortodoks Kilisesi mutlaka görün diyeceğimiz çan kuleli hoş bir yapı. 1899 tarihli kilise, iyileştirici gücüne inanılan başmelek Mikail’e adanmış. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

1838 tarihli Tevfikiye Camisi de semtteki en eski Osmanlı yapılarından. Padişah 2. Mahmut tarafından, henüz daha bu civarda hiç Müslüman yaşamıyorken yaptırılan caminin ismi şehzade Tevfik’ten geliyor. Hemen caminin yanında da İstanbul’un 19. yüzyıl tarihli karakollarından Süslü Arnavutköy Karakolu var. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Eğer Etiler’e doğru tırmanmaya başlarsanız, Körkadı Sokak’ta 19. yüzyıl tarihli, Hz. İlyas’a adanmış bir şapel göreceksiniz. Burası Profitis İlias Rum Ortodoks Kilisesi ve ayazması. İçeri zamanında çok fazla hırsız girdiğinden şimdi ziyarete açık değil ancak özel izinlerle veya kilise bekçisi oradaysa girebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Akıntıburnu’ndan Bebek’e doğru, en tepeye kadar çıktığınızda ise, şu an Bayraktar Holding’in merkezi olan, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından, Sultan 3. Selim için yaptırılmış İzzetabad Kasrı’nı görüyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Osmanlı Devleti’nde 1863’den beri “Amerikan usulü” eğitim vermek üzere yola çıkmış Türkiye’nin en köklü ve prestijli liselerinden, Arnavutköy tepelerinde dev bir araziye yayılan Robert Kolej de burada. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Kavanoz’da Kahve Molası Verin

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/Kavanoz

Kavanoz, Arnavutköy’ün gizli bahçeli cafe-barı. Gündüzleri kahvaltı, kahve-tatlı molası veya öğle yemeği için ideal bir cafe, akşamları ise canlı / dj performanslarıyla tam bir mahalle barı. Arada sırada meyhane konseptine bağlanan geceleri de oluyor. Instagram hesaplarından güncel etkinlikleri takip edebilirsiniz. Oldukça evcil hayvan dostu. Öyle ki mahalledeki sokak köpeklerine bile kapıları her daim açık. Eğer köpek korkunuz varsa baştan uyaralım.

İsminin kavanoz olmasının da bir nedeni var. Girişinde dev kavanozlarda satılan çeşit çeşit mumlar ve oda kokuları var. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

AKŞAM

Akıntıburnu’ndaki Balıkçılara Yemeğe Oturun

Arnavutköy’ün Büyük Akıntı anlamına gelen Rumca adı Mega Revma’nın nereden geldiği Akıntıburnu’ndan anlaşılıyor. Akıntıburnu denilen yer, kazıklı yolu geçince kıvrılan yolun oluşturduğu burun gibi çıkıntı bölge. Gerçekten de boğazın en kuvvetli akıntılarından biri tam buradan geçiyor. Öyle ki zaman zaman bu akıntı bazı deniz kazalarına neden olabiliyor.

Arnavutköy’ün ismi Mega Revma olan zamanlarda, burada yaşayan Rumlar geçimlerini balıkçılıktan kazanır, gündüz taze taze tutulan balıklar, çoğunluğu yine Rumlar tarafından işletilen çevre meyhanelerde servis edilirmiş. İşte o zamandan bu zamana bu semtte balık geleneği süregelmiş. Akıntıburnu’ndan başlayarak Ortaköy yönünde doğru sıra sıra balıkçılar var. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Hepsini Arnavutköy Balıkçıları yazımızda listeledik. Mutlaka birinde bir akşamı balığa bağlayın.

O Maestros’ta Rum Müziğine ve Mezelerine Doyun

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/OMaestros

Rumlar kesinlikle meyhane işinden çok iyi anlıyorlar arkadaş. Boğaz manzarasını ayaklarınızın altına seren konumuyla Arnavutköy’ün Rum Meyhanesi O Maestros’ta Rum mezeleri ve canlı buziki eşliğinde gerçek bir meyhane deneyimi yaşayın. Bir zamanlar bir Rum köyü olan Arnavutköy’de, bir Rum meyhanesinde olmak adeta bir zaman kapsülü etkisi yaratıyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

GECE

Barlarında Takılın

Arnavutköy’ün şu sıralar en büyük olayı barları. Taksim’in şehirde yaşattığı yaprak dökümünü Arnavutköy’de birbiri ardına açılan, hafta içi hafta sonu demeden full çeken mekanları telafi ediyor. Başta Alexandra ve Any olmak üzere harika mekanlar var. Hepsinde türlü dj performansları oluyor. Hepsini Arnavutköy Gece Hayatı – Senenin En Popüler Barları yazımızda listeledik.

Arnavutköy Nerede?

Arnavutköy, Beşiktaş ilçesine bağlı, Beşiktaş – Sarıyer boğaz hattı üzerinde, Kuruçeşme ve Bebek arasında kalan küçük bir semt. Konum için tıklayın.

Not: İstanbul’da iki tane Arnavutköy isimli yer var; biri bu yazıda bahsettiğimiz semt, diğeri ise yine Avrupa Yakası’nda bir ilçenin ismi. Karışıklık yaşamamak için bahsettiğimiz Arnavutköy’ün Beşiktaş ilçesinde, Bebek’e yakın olduğunu üstüne basa basa söylemekte fayda var. 🙂

Beşiktaş – Arnavutköy arası arabayla 2 kilometre ve yaklaşık 8 dakika.
Bebek – Arnavutköy arası arabayla 2.5 kilometre ve yaklaşık 8 dakika.
Taksim – Arnavutköy arası arabayla 8 kilometre ve yaklaşık 25 dakika.
Sarıyer – Arnavutköy arası arabayla 17 kilometre ve yaklaşık 35 dakika.
Kadıköy – Arnavutköy arası arabayla 16 kilometre ve yaklaşık 31 dakika.

İstanbul trafiğinin bir dakikası diğerine uymadığı için dakika hesaplamalarını çok dikkate almayın deriz. Her an 10 dakikalık yol bile 1 saati bulabiliyor. Özellikle Arnavutköy’ün sahil şeridinde yer aldığını hesaba katarsak, korkunç bir trafikle karşılaşmanız muhtemel.

Arnavutköy’e Nasıl Gelinir?

Eminönü, İstinye ve Çengelköy’den İdo’nun vapur seferleri var. Ayrıca Beşiktaş – Emirgan sahil şeridinde rastladığınız neredeyse her otobüs Arnavutköy’den geçiyor.

Arnavutköy (Beşiktaş) durağından geçen otobüs hatları:
22 İstinye Dereiçi – Kabataş
22 RE Fatih Sultan Mehmet – Beşiktaş
25 E Sarıyer – Kabataş
40 Rumelifeneri/Garipçe – Taksim
40 T İstinye Dereiçi – Taksim
42 T Bahçeköy – Taksim

Diğer İstanbul Semt Turlarımız

Bu semt turumuzu sevdiyseniz, 3 tane daha semt turu önerimiz var:
Büyükada rehberimizle kalabalıkları ekin,
– İstanbul’un en hipster semti Yeldeğirmeni‘nin de muralları ve hip mekanları gezin,
– Yükselen Trend: Balat Turu

7 Comments

  1. Bu virüs nedeniyle evde kalmışken biraz araştırayım dedim önerilerinize bayıldım yazın bol bol gezme hayalime yardımcı olduğunuz için teşekkürler

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir