BÜYÜKADA GEZİLECEK YERLER

İstanbul’un en güzel yeri neresi deseniz, gözüm kapalı Prens Adaları derim (hele de baharda). Eski adıyla Prinkipos Adaları. İstanbul’un, ne kadar efsane güzellikte bir yer olabilecekken ellerimizden kayıp gittiğinin kanıtı. Çam ağaçları içinde muazzam tarihi köşkler, nefes alan sokaklar, bisikletle 5 dakikada vardığın plajlar, yıkılan manzaralı parklar ve tepeler, bir arada hem kendi kültürlerini yaşatan, hem de yeni bir ada kültürünün parçası olan azınlıklar…

İşte tam da bu yüzden ne zaman adalara gitsem kalbim acıyor. Tarihe gömülen adı gibi, kendisine akın akın gelen turistlerin ve bu turistlere hizmet vermek için dışarıdan gelen yeni esnafın ayakları altında ufalanıp gideceğinden çok ciddi korkuyorum. Nitelik gitti, nicelik geldi. Birçok eski adalı bile adalarına küsüp kaçtı.

Aynı adada sanki Cunda‘da ya da Ege başka güzel bir yerde tatildeymişsiniz gibi hissetmek de, Esenler Otogarı’ndaymışsınız gibi hissetmek de mümkün. Bu yazımız da Büyükada’daki cennet ve cehennem arasındaki ince çizgiyi belirleyen tüyolar içerir.

Büyükada Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Büyükada’ya Ne Zaman Gitmeli

Birinci ve en elzem uyarımız; acı ama Büyükada’ya yazın gitmemek. Maalesef. Biliyorum, en çok gitmek istediğiniz zamanı. Biraz kafa dinlemek, açık havanın tadını çıkarmak istiyorsunuz. Ama hafta içi bile daha adaya gelmeden, vapurda kalabalık bir turist kitlesi ile karşılacaksınız ve evimin balkonu daha iyiydi diyeceksiniz. O yüzden iyisi mi Eylül’ü bekleyin, ya da Mayıs’ta herkesten önce Büyükada’yı kapın. İşte o zaman Büyükada tadından yenmiyor.


Büyükada’da Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar

Büyükada’da her bütçeye göre seçenek var. Biz birkaç uygun fiyatlı otel önerisini aşağıya bırakıyoruz.

Çenar Konak $$

Sahile 200 metre mesafede bulunan, bahçe içindeki konumuyla, temiz ve keyifli bir alternatif olan Çenar Konağı, 7 odasıyla hizmet veriyor. İçinde bir cafe / bar’ı da olan konakta, en üst odada teras bulunuyor. Tesis, kahvaltı dahil hizmet veriliyor. Kahvaltısı açık büfe değil serpme olarak otelin küçük arka bahçesinde masanıza geliyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Sergüzeşt Otel $$

Sahile 600 metre uzaklıktaki, bahçe içindeki Sergüzeşt Otel’in, deniz manzaralı odaları var. Otelde her gün kahvaltı servis ediliyor. Wifi mevcut. Evcil hayvan kabul edilmiyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Lale Köşk $$

Lale Köşk, tarihi bir Büyükada köşkünde, tüm katın size ait olabileceği bir konaklama opsiyonu. Sabahları kahvaltı servisi de oluyor. Evcil hayvan kabul edilmiyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Anastasia Meziki Hotel’de Oda $

Anastasia Meziki Hotel, Büyükada merkezde, bahçe içinde, 200 yıllık italyan mimarisi tarihi bir köşk’ün otele dönüştürülmüş hali. Odaları 2 kişi kapasiteli tek yataklı ve en suite banyolu. İncelemek için TIKLAYIN.


Aşağıdaki bağlantılardan Büyükada’daki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.
– Büyükada’daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.
Büyükada’daki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR

Fiyat karşılaştırmasını her zaman kişi başı maliyetleri göz önüne alarak belirliyoruz. Bu konuda evlerde konaklamak, özellikle çok kişi konaklama yapılabildiği için kişi başı maliyetleri düşürüyor. Büyükada’da çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.

Şimdi gelelim, turistler kordonda dolaşadursun, biz onları ekip ada sefası yapalım dediğimiz tüyolara:

Büyükada’da Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Kamino Yelken Kulübü
  2. Lunapark
  3. Aya Yorgi Tepesi
  4. Anadolu Kulübü
  5. Büyükada Splendid Palace Hotel
  6. Çankaya Caddesi
  7. Reşat Nuri Güntekin Evi
  8. Büyükada Rum Yetimhanesi
  9. Anastasia Meziki Hotel
  10. Hamidiye Cami
  11. Troçki’nin Evi
  12. Adakule
  13. Adalar Müzesi
  14. Sedef Adası Plajı

Yeme-İçme

  1. Yücetepe Kır Gazinosu
  2. Eskibağ Teras Balık Restoran
  3. Roma Dondurma
  4. Tarihi Prinkipo Dondurma Waffle
  5. Elio

Büyükada’da 1 Günde Yapılacak En Güzel 12 Şey

Büyükada’nın en güzel yanlarını sizin için 1 günlük programa sığdırdık. Aşağıdaki maddeleri günün akış sırasına göre dizdik.

1. İnsana Kendini Tatilde Gibi Hissettiren Ada Brunchları


Aç gelenler güne adada kahvaltı yaparak başlayabilirler. Aslına bakarsanız mekanlar öyle kuş konduran yerler değiller, yine peynir ekmek yiyorsunuz ama daha farklı hissediyorsunuz. Anlatması zor. Bambaşka bir tazelenme, tatil hissi var adada kahvaltının. Bizce kahvaltı hassas konu. Onu buraya sıkıştırmadık, tüm önerdiğimiz kahvaltı mekanlarını bulacağınız bir Büyükada’da Kahvaltı yazısı hazırladık.

2. Büyükada’ya Denize Girmeye Mi Geldiniz, Yoksa Adayı Gezmeye Mi Karar Verin. Deniz İçinse:


İstanbul’da yüzmek konusunda çekimser olanlar 3. maddeden devam edebilirler.

Ben şahsım adına, “Kilyos’ta yüzüyorum madem, eee Büyükadalılar da bi problem yaşamadan burada denize girip duruyorlarsa, o zaman ben de Adalar’da bi ıslanabilirim” diye düşünüyorum ama lütfen siz sakın bana göre karar vermeyin çünkü bu çok tartışmalı bir konu. Hatta deniz temiz mi derseniz kesinlikle kefil olamam. Eğer buraya yüzmeye gelenlerdenseniz her yerde olduğu gibi Büyükada’nın da keyfi en çok tekne ile çıkıyor. Vapurdan indiğinizde sahildeli teknelerden biriyle anlaşabilirsiniz. Tekne ile çıkarsanız bile akşam üstü programa 5 numaradan devam edin deriz. Tekneye kendimi bağlamak istemiyorum diyenler Büyükada’nın en çok tercih edilen plajları için tıklayabilirler: Büyükada Plajları

3. Daha Aktif Bir Gün Olsun Derseniz, Plaj Keyfi Yerine Yelken Yapın

Fotoğraf Kaynak: www.instagram.com/kaminoyelken

Adada yelken yapma şansınız da var desek. Burada faaliyet gösteren Kamino Yelken adanın, Fethi Okyar Bağı mevkiindeki yelken kulübünde yelken yapma imkanı sunuyor. Burada 7-15 yaş arası çocuklar yelken kursuna katılabiliyor. Siz de farklı seviyelerde yelken, katamaran, windsurf ve yoga eğitimleri alabiliyorsunuz. Tel: 0541 221 81 47 Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

4. Bisiklet Kiralayarak Derhal Yukarılara Doğru Pedallayın

Büyükada’ya ayak basar basmaz bir bisiklet kiralayın ve sahildeki ve çarşı içindeki istenmeyen tatsız kalabalığı derhal ekin. Vakit kaybetmeden yukarılara pedallayın. Yol boyunca, büyüleyici güzellikteki yalılarla dolu sokaklardan geçerek, adanın çam ormanlarıyla kaplı tepelerinde sele üstünde oksijene doyacaksınız. Sizi temin ederiz ki Büyükada’yı gezmenin en güzel yolu bisiklete binmek.

Adanın farklı yerlerinde kafe ve restoranlar var ama piknik yapmak da isteyebilirsiniz. Çantanıza piknik örtünüzü atın, çarşı içindeki şarküteri veya marketlerden de dilediğiniz piknik atıştırmalıklarını ve içeceğinizi de aldınız mı adanın turistik kalabalıktan izole, en sakin köşeleri sizleri bekler. Ayrıca hatırlatalım, Büyükada’ya kendi bisikletinizle de gelebiliyorsunuz çünkü Şehir Hatları vapurlarına bisikletinizi sokmanıza izin veriliyor.

Çarşı civarında neredeyse her sokak başında bisiklet kiralanacak yer var ama bazı bisikletçilerin bisikletleri oldukça eski ve bakımsız olabiliyor. Önerimiz, Ada’nın 60 yıllık bisikletçisi Sami Abi‘nin dükkanı Bisiklet Ticaret‘ten bisiklet kiralamanız. Buradaki bisikletler bir nebze daha iyi durumda. Zaten kendisini kime sorasanız yerini gösterir.

Önemli Güncelleme: Sami Usta dükkanı yaşından dolayı biraz rahatsız olduğu için kapatmış. Sami Usta’nın dükkanının iki dükkan aşağısında çırağının dükkanı var. Onun bisikletleri de Sami Usta’nınkiler gibi bakımlı.

Birkaç önemli uyarı da yapalım

– Ayrıca Büyükada’nın oldukça yokuşlu ve yer yer tali yol olduğunu, bisikletinizi kiralamadan önce frenlerini kontrol etmeyi unutmayın.
– Büyükada’da bisiklet turizmi gelişmiş olsa da adada 14 kilometrelik büyük tur ve 12 kilometrelik küçük tura alternatif sürüş rotası yok. Küçük turun rotasına Aşıklar Yolu da deniyor. Bu rotayı yürüyerek kolaylıkla yaparsınız.
– Tura başlamak için Lunapark meydanına gitmeniz gerekiyor. Burası hem büyük, hem de küçük turun başlangıç noktası. Tabelalar var buraya ulaşmak için. Haritada 2 numara.
– Nizam yolu iyi güzel ama aşırı bisiklet ve turist kalabalığı oluyor, Maden’den giderseniz yol daha sakin olacaktır. Ortalama 75 dakika sürüyor. Küçük tur ise 1 saat sürüyor.
– Ayrıca herhangi bir bisiklet yolu da yok. Araçlar da yayalar da bisikletliler de aynı yolu kullanıyor.

Pedallarken yolunuzu adanın muhteşem köşklerinden geçirin:

5. Muhteşem Köşklerle Dolu Nostaljik Sokakları Gezin

Altınızda bisikletiniz var, adanın muhteşem sokaklarını istediğini gibi gezebilirsiniz. Büyükada güzelliği kesinlikle buradaki tarihi, ahşap, süslü ve gösterişli köşklerden alıyor. Her sokağında harika bir saray yavrusuna rastlamanız muhtemel. Atlayın bisikletinize, sokak sokak köşk avına çıkın. Adanın en güzel köşkleri Nizam bölgesinde kümelenmiş ama Maden bölgesinde de çok hoş yapılar var. Hiç merak etmeyin, bisiklet rotanız için aşağıdaki Büyükada’da Gezilecek Yerler bölümümüzde kaçırmayın dediğimiz yerleri bulacaksınız.

Buraları dolaşa dolaşa nihai hedef Aya Yorgi Tepesi’ne gidin. Gözünüz saatinizde olsun, buraya güneş batmadan gelmeniz çok önemli.

6. Favori Yerimiz Aya Yorgi Tepesi’ndeki Aya Yorgi Kilisesi

Bisiklet kiralayıp, adanın tepelerine doğru pedallayarak tatsız kalabalıkları büyük ölçüde ekmiştik, şimdi de kalanlarını eleyerek nirvanaya varmaya doğru gidiyoruz. İşte orası Aya Yorgi Tepesi. Şöyle bir korelasyon gerçekten var; işin içine ufacık da olsa fiziksel efor girince, kalabalıklar eleniveriyor.  Aya Yorgi’ye gitmek için önce iskeleden yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki büyük ve küçük turun başlangıç noktası olan Lunapark alanına pedallıyorsunuz. Orada bisikletleri kilitleyin çünkü Aya Yorgi’nin dik yokuşunu yaya çıkmak zorundasınız. Bisiklet dahil, herhangi  bi araç giremiyor. Çok fazla bir kondisyon gerektirmiyor ama en az bir 25 dakika sürüyor. İşte bu aşamada da son turistler eleniyor ve siz o yukarıdaki enfes tepeye vardığınızda adadan tamamen soyutlanıyorsunuz. Burada 3 tane harika şey  var; birisi Aya Yorgi Kilisesi, öbürü Yücetepe Kır Gazinosu, sonuncusu da gün batımı.

Orijinal adı Agios Georgios Rum Ortodoks Manastırı olan ve 1751’de Aziz George adına inşaa Aya Yorgi Kilisesi, yılda iki kez, 23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde, Müslümanı, Hristiyanı, Yahudisi hangi dinden olduğu fark etmeksizin, dilek dilemeye gelenlerle dolup taşıyor.

Kilisenin en değerli hazinesi, içindeki mızrağı ile bir deniz canavarını öldüren Saint George ikonası. Bu ikonanın da bir hikayesi var. Rivayete göre, Bizans döneminde, kilisenin papazları, kilisenin ikona ve kutsal emanetleri zarar görmesin diye işgal zamanlarında onları toprağın altına gömmüşler. Yıllar sonra, Aya Yorgi’nin rüyalarına bir çoban girmeye başlamış. Bu çoban ondan, bu yokuşu çıplak ayakla ve hiç konuşmadan tırmanarak kiliseye çıkmasını, çan sesini duyduğunda olduğu yerde durup toprağı kazmasını söylemiş. Aya Yorgi de bu kehaneti dinlemiş ve gerçekten de toprağın altında şu an kilisede sergilenen ikonaları bulmuş.

Kilise, Efes Antik Kenti yakınlarındaki Meryem Ana Evi gibi Hristiyanlar tarafından kutsal sayılan bir hac yeri olduğu için her yıl isim günü sayılan 23 Nisan’da ve Aziza Thekla’yı anma günü olan 24 Eylül’de buraya akın ediyorlar. Tıpkı rivayette olduğu gibi çıplak ayakla ve hiç konuşmadan kiliseye çıkıyor, yolda dallara çaputlar bağlayıp dilekler diliyor, kiliseye vardıklarında buradan bir anahtar veya çan alıyorlar. Eğer dileğiniz gerçek olursa, buraya tekrardan gelip aldığınız çan veya anahtarı geri getirmelisiniz. Yalnız baştan uyaralım; bu iki günde Büyükada’da adeta izdiham yaşanıyor. Eğer kiliseyi turistik ziyaret etmekse amacınız, sakın ola ki bu iki tarihe denk gelmeyin. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

7. Aya Yorgi Tepesi’inde İstanbul’un En Keyifli Manzaralarından Birine Karşı Köfte Patates, Sucuk Ekmek Keyfi Yapın 👉Yücetepe Kır Gazinosu

Sırf burada demlenmenin müthiş huzurunu yaşamak için bile 3 kilometre pedallayıp, yarım saat yokuş tırmanmaya değer. 1978’den beri Aya Yorgi Kilisesi’nin hemen yanında hizmet veren Yücetepe Kır Gazinosu, ruhunu hiç yitirmemiş, hem çok sempatik, hem de çok huzurlu bir yer.  Tahta masa ve sandalyeli, salaş bir aile işletmesi olan kır lokantasının menüsünde az ama öz seçenekler var: Meşhur köftesi, Afyon sucuğu, ev yapımı zeytinyağlı yaprak sarma, acılı ezme ve peynirli muska böreği. Favorimiz köfte patates ikilisi yapmak. Bir de dolunay geceleri, buradaki ay ışığı manzarası da inanılmaz oluyor. Denk gelirseniz kesinlikle sahildeki restoranları değil akşam yemeğine burayı tercih edin. İşletme yılın her zamanı açık ve bizce İstanbul’un en güzel sırlarından. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

8. İstanbul’un En Güzel 5 Manzarasından Biri İçin Aya Yorgi’de Kayalıklarda Güneşi Batırın


Yanınızda kimi götürdüğünüze dikkat edin, çünkü ilk 7 madde boyunca yanınızdaki kişiye aşık olmadıysanız, artık olacaksınız. 🙂 Kır Gazinosu, adanın açık ara en güzel manzaralı noktası. Gün batımı muhteşem. İstanbul’dan ilk 5’e net girer. Size çok da keşfedilmemiş güneşi batırma noktası daha söyleyelim: Aya Yorgi’ye çıktığınızda, köftecinin arkasında kalan kayalıklar. Manzara tek kelime ile müthiş. Kral tahtı gibi bir kaya da var. Eğer boşsa, hemen kapıp kurulun deriz.

9. Akşam Yemeğinizi Eskibağ Teras Restaurant’ta Yiyin

Fotoğraf Kaynak: Gulay Savas / Foursquare

Evet, sahildeki restoranlar bir ada klasiği oldu ve belki oradaki kalabalıkta başka bir enerji bulabilirsiniz ama adanın en uzak yerinde, arka cephesinde kalan Eskibağ Teras Restaurant’ı hepsine tek geçeriz. Zaten bu da bizim Büyükada’da İstanbul’dan kaçma rehberimiz ve turistleri ve turistik herşeyi ekmeye programlıyız. Tahta sandalyeleri ile son derece yalın, ve yalın olduğu kadar da güzel bir akşam yemeği keyfi için önerimiz Eskibağ. Ama biraz da kalabalıklara karışalım derseniz Büyükada’da Ne Yenir & Nerede Yenir yazımızı okuyabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

10 . Bir Büyükada Klasiği: Dondurma Yiyin (Ama Adalıların Adresinde)

Büyükada’da vapurdan iner inmez, her kafanızı çevirdiğiniz yerde 5 katlı dondurmalar yiyen insanlar göreceksiniz ve anlayacaksınız ki bu dev dondurmalar Büyükada’daki en turistik şeylerden biri olmuş.

Ama biz dondurma keyfinizi daha çok adalıların bilip gittiği, mevsimlik meyvelerden dondurma yapan, Büyükada’nın seyyar dondurmacısı Yunus‘a saklayın deriz. Aslen Kastamonulu olan Yunus Usta için dondurmacılık bir aile işi. Ailenin bireyleri, her gün taze olarak hazırladıkları dondurmaları, Büyükada ve diğer çevre adalarda el arabalarında satıyorlar. Genellikle Anadolu Klübü’nün önüne çeker arabasını. Arabasında çok çeşit yok. En fazla limon, vişne, şeftali, çikolata ve kaymaklı gibi çeşitleri bulabilirsiniz ama aylardan yazsa ve o gün şansınıza vişneli veya şeftalilisi varsa hiç kaçırmayın. Meyveler ezilerek yapıldığından aromaları da bir o kadar yoğun. Ama uyarmakta fayda var ki dondurması sorbe kıvamında. Yani süt bazlı değil bu nedenle de çok çabuk eriyor. Yunus’un dondurmasının bir diğer özelliği de külahlara top şeklinde değil de gül şeklinde koyuyor olması. Anlayacağınız hem kendisi şekil hem tadı olay.

Yunus’u yerinde bulamazsanız:
– İkinci tercihiniz çarşının üstünde kalan Sarıyer Dondurmacısı olsun. Özellikle sütlü dondurması çok başarılı. Konum için tıklayın.

– Meydana çıkarken solda kalan Roma Dondurma‘nın da imza lezzeti kavunlusu ama oldukça fazla çeşit var. Apartman külahlardan birini seçin ve elinizi korkak alıştırmayın. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

– Tarihi Prinkipo Dondurma & Waffle ise çikolatalı, fındıklı, fıstıklı, şekerlemeli çeşit çeşit külahları ve waffle’ları ile öne çıkıyor. Aralarından en turistik olanı bu seçenek, o yüzden önünde çok fazla sıra varsa şaşırmayın. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

11. Yemekten Sonra Sahildeki Nostaljik Çay Bahçelerinde Çekirdek Çitleyerek Okeye Dönen Yerellere Karışın  😀

Fotoğraf Kaynak: Burak Kolay / Foursquare

Bize çok hitap etmiyor ama Ada’nın en nostaljik olaylarından biri, yemek sonrası arkadaşlarla sahildeki çay bahçelerinden birine geçip, okey, tavla, iskambil kartı gibi oyunlar oynamak, yanında da bağımlılık yaratan çekirdek çitlemek. Adalılarla biraz laflamak isterseniz adresiniz burası.

12. Büyükada’nın Ahşap Ve Tarihi Konak Otellerinde Bir Gece Konaklayın

Büyükada’ya geldiğinizde bir gece burada kalmanızı şiddetle tavsiye ederiz. O kadar iyi gelecek ki anlatamayız. Tam yumuşamış, tatil moduna girmişken vapura binip her şeyi sifonlamak yerine gece burada kalıp, ertesi gün de biraz demlenirseniz sanki adanın huzuru içinize mühürleniyor. Bizim hep hayalimizde yazın adada bir ev tutmak vardı, şimdilik olmadı ama adada gecelemek bile epey tatmin ediyor. Konaklama konusunda favorimiz adanın alamet-i farikası, tarihi, ahşap konak otellerde kalmak veya aynı şekilde tutmak. Büyükada’daki tüm otelleri incelemek için ve adadaki kiralanabilir evleri görmek için tıklayın.

Büyükada’da Gezilecek Yerler

1. Büyükada’nın Enfes Köşklerini Görün

Fotoğraf Kaynak: Veyis Polat / Flickr

Zaten altınızda bisiklet de var, adanın her köşesine rahatça ulaşabilirsiniz. Adada bir sürü dantel gibi bina var, onları da zaten tarihi önemi olan bu binalara pedallarken göreceksiniz. Bölge bölge anlatmak gerekirse:

Yirmiüç Nisan Caddesi’nde

– Yirmiüç Nisan Caddesi, adanın denize nazır köşklerle dolu. Hani vapurla kıyıya yanaşırken güzelliklerine hayran kaldığınız köşklerin.
Splendid Otel ve Anadolu Kulübü, bu cadde üzerinde bulunuyor. Anadolu Kulübü adanın önemli ikonlarından. Beyoğlu için Büyük Londra Oteli neyse, Büyükada içinde Anadolu Kulübü o. Genelde adanın yaşı büyükleri burada takılıyor. Tarihi dokusu ve sakinliği ile hoş bir yer ancak Anadolu Kulübü’nde takılmak sadece kulüp üyelerine uygun fiyatlı. Dışarıdan girmenin de bir esprisi yok. Pas geçebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

– Ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk için yapılan, asansör de deniz tarafından Anadolu Klübü’ne çıkan set üzerinde bulunuyor. Atatürk Anadolu Kulübü’ne çok sık gelirmiş. Kulübe denizden kolay çıkmasını sağlamak amacıyla, da 1936 yılında bu asansör yaptırılmış. Asansör günümüzde kullanılmıyor ama ona benzer bir diğer asansör daha var onu kullanabiliyorsunuz.

Büyükada’nın diğer sembolü de Yeşilçam filmlerinin aranan setlerinden, ahşap ve art-nouveau detaylı nostaljik yapısı Splendid Palas. Ancak peşinen söylemem gerekir misafirperver değiller. İçeri girdiğiniz anda, karo döşemeli, kırmızı perdeli, kuyruklu piyanolu, sütunlu, sanat eserleriyle dolu, şık ve elegant lobisi sizi 1920’lere ışınlıyor. 6 Nesildir otel olarak işletilen yapı, bugün 1. dereceden tarihi eser statüsüne sahip. Gezmek için düşünebilirsiniz ama kalmak için daha yüksek memnuniyetle ayrılacağınız yerler var. Cafesindeki tatlılar ise enfes. Mutlaka birini deneyin pişman olmazsınız. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Nizam bölgesinde

– Çankaya Caddesi ise adanın en güzel ve tarihi köşklerinden bazılarının olduğu cadde. Haritada 6 numara.

Bu cadde üzerinde, şimdilerde Adalar Kültür Merkezi olan Fabiato Köşkü‘nü, İzzet Paşa Köşkü‘nü, Con Paşa Köşkü‘nü, 14. İstanbul Bienali mekanlarından Al Palas olarak da bilinen Mizzi Köşkü‘nü, yine Bienal mekanlarından olan ve sevilen dizi Hatırla Sevgili’ye set olmuş Yalman Yalısı‘nı görebilirsiniz.

– Hemen sonrasında gelen Nizam Caddesi üzerinde ise Azaryan (Seferoğlu) Köşkü‘nü ve Mazlum Bey Köşkü olarak da bilinen Kuyumcuyan Köşkü‘nü göreceksiniz.

Yılmaz Türk Caddesi‘nde ise Türk edebiyatının usta ismi Reşat Nuri Güntekin’in evi var. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Rum Yetimhanesi,  Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Orman Yolunda

Hagios Sotiros Christou Manastırı’na giden ormanlık yolda, Büyükada’nın ve Avrupa’nın en büyük dünyanın ise ikinci büyük ahşap yapısı Rum Yetimhanesi‘i var. 1964 yılından beri kullanılmadığından oldukça atıl kalmış hatta neredeyse yıkıldı yıkılacak. Zaten etrafını da çevirmişler, çok da birşey göremiyorsunuz. Bu sebeplerden ötürü boşuna bi ton da buranın yolunu pedellamayın, şimdilik atlayın. 1980’deki yangıda büyük hasar gören ve kötü hava koşulları nedeniyle de bir hayli yıpranan bina için geçtiğimiz mart ayında güzel haber geldi. Rum Yetimhanesi, Avrupa’daki tehlike altındaki 7 kültürel miras alanından biri seçildi. Böylece, bugüne kadar daha önce yapılmamış, Avrupa fonlu bir koruma çalışması da başlatılmış olacak. Bir gün açıldığında gelirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Maden bölgesinde

– Şimdilerde otel olarak kullanılan ama zamanında Dudaktan Kalbe dahil dizi ve reklam filmlerine set olmuş, Malul Gazi Caddesi‘ndeki Meziki Köşkü‘nü görün. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Hamidiye Cami‘yi de mutlaka atlamayın. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Troçki Evi – Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Sahil tarafında ise, 14. İstanbul Bienali’nde, Arjantinli sanatçı Adrian Villar Rojas’ın sudan çıkan devasa heykelleriyle gündeme gelen, sürgün yılları boyunca, ünlü Rus siyasetçi Lev Troçki‘ye 4,5 sene ev olmuş Troçki Evi var. Pek de iyi durumda olmasa da ve içine girilemese de dışarıdan görmek için uğrayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

2. Vaktiniz Kalırsa Manzarasıyla Aya Yorgi’ye Alternatif Adakule’yi De Görün

Büyükada’da, Aya Yorgi Kilisesi’nin de bulunduğu Yücetepe’ye ek olarak bir de Hızır İlyas Tepesi var ama onun kadar çok bilinmiyor. Bu tepede Adakule adında bir yangın kulesi bulunuyor ve bu kuleden adanın tamamı görülebiliyor. Ben yokuşlara alıştım diyorsanız, kesinlikle buraya da gitmelisiniz. Aya Yorgi’ye göre çok daha tenha ve turistik değil. Söylememize gerek yok ama yine harika bir manzara sizi bekliyor. Buraya ulaşmak için, Lunapark alanından 700 metre kadar yürüyorsunuz. Haritada 12 numara.

3. Adalar Müzesi’ni Gezin

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Aya Nikola Hangarı’ndaki Adalar Müzesi’ndeki kalıcı sergilerden 10 Dakikada Prens Adaları adlı sergi hem çok derli toplu bir sergi, hem de adaların oluşumundan başlayarak günümüzün ada hayatına kadar çok kapsamlı bilgiler veriyor. Gerçek nostalji arayanlara bire bir. Pazartesi hariç her gün açık. Websitesi Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Büyükada’da Ne Yenir & Nerede Yenir

“Büyükada’da ne yenir & nerede yenir” sorusunu anca birkaç kategoride cevaplamak lazım çünkü popüler yerler ≠ en iyi yerler. Yine de “Bir şey kültleşmişse vardır bir hikmeti” diyerek, merakını gidermek isteyenler olacaktır. Onları da düşünerek hem Büyükada klasiklerine hem de kendi favorilerimize yer verdik: Büyükada’da Ne Yenir & Nerede Yenir – Meyhaneler & Ada Lezzetleri

Büyükada Plajları

Büyükada’da denize girebileceğiniz çok yer var. En temiz, en bakımlı yerleri yerleri sizin için ayıkladık: Büyükada Plajları

Gece Büyükada’da Kalırsanız Ertesi Gün Sedef Adası’na Geçin

Fotoğraf Kaynak :Mehmet Gültekin Yazıcıoğlu / Foursquare

Sedef Adası hem turistik olmayan hem de İstanbullular arasında bile yaygın olarak bilinmeyen bir cennet. Sadece bir iki restoran ve denize girilecek plajlardan ibaret. Sedef Adası aslında bir özel mülk. İlk sahibi Ferit Ahmet Paşa, şuanki sahibi ise Esra Bereket ve kardeşi Mehmet Birgen. Burada yapılacak en güzel şey, gündüz plajlarından denize girmek ve Elio Sedef Restoran‘da yemeğe kalmak. Haritada 5 numara.

Zaten burada çok az mekan ve plaj seçeneği var. Biri hem restoran hem plaj hizmeti veren Elio Sedef Restoran, diğeri de aynı şekilde hizmet veren Liya. Bir de ücretli bir halk plajı olan Sedef Adası Plajı var ama buraya kadar gelmişken biraz paraya kıyıp Elio veya Liya’yı tercih edin deriz. Haritada 14 numara.

Sedef Adası’na, çok az yerden az sıklıkla ulaşım var. Bunlardan biri, Elio ve Liya’nın müşterileri için özel hizmet veren tekneleri ile Büyükada veya Kartal İskelesi’nden geçmek. Diğeri ise, eğer kalabalık bir grupsanız, Büyükada’dan veya anakaradan tekne kiralayarak veya deniz taksi ile ulaşım sağlamak. Konum için tıklayın.

Büyükada’ya Nasıl Gelinir?


Büyükada’ya ulaşım için 2 yol var: Özel deniz motorları ve Şehit Hatları Vapurları. Eskiden Beşiktaş’tan ve Bakırköy’den İdo’nun deniz otobüsü seferleri de vardı ama gelir getirmediği gerekçesiyle 2018 Ocak ayında kaldırıldı bilginize.

Motorla

Büyükadaya en çok motor seferleri var. Mavi Marmara‘nın motorları ile Beşiktaş, Kabataş, Eminönü, Yeşilköy, Kadıköy ve Bostancı’dan seferler var. Hepsinin yaz ve kış tarifelerine buradan ulaşabilirsiniz.

Prens Tur’un ise Kartal’dan adalara seferleri var. Saat ve tarife bilgisi için tıklayın.

Turyol‘un da Saat ve sefer bilgisi için tıklayın.

Vapurla

Şehir Hatları Vapurları‘nın ise Eminönü, Bostancı, Kadıköy’den vapur seferleri var. Yolculuk Avrupa Yakası’ndan 1 saat 20 dakika kadar sürüyor. Bostancı’dan yarım saat, Kadıköy’den ise 1 saat sürüyor. Tarife ve saatler için tıklayın.

Deniz Otobüsüyle

Kabataş – Yenikapı – Adalar (Kınalıada, Burgazada, Heybeliada, Büyükada) ve Adalar (Kınalıada, Burgazada, Heybeliada, Büyükada) – Yenikapı – Kabataş şeklinde hizmet veren İDO‘nun tarifesi için tıklayın.

Ada İçi Ulaşım

Bildiğiz üzere adalarda faytonla taşımacılık nihayet sona erdi. Şu anda ise Büyükada’da ada içi ulaşımda belediyenin sadece akbille çalışan elektrikli shuttleları hizmet veriyor ve saat kulesinin olduğu meydandan kalkıyorlar. Bu araçlar lunapark alanına kadar gidip geri geliyorlar. Yaklaşık 10 kişi kadar kişi kapasitleri oluyor. Dolmuş misali sıraya geçip biniyorsunuz. Sadece akbil geçiyor nakit para kabul edilmiyor. Eğer yeterli bakiyeniz yoksa vapur iskelesinin oradaki akbil yükleme makinelerini kullanabilirsiniz.

Bir de illegal bir şekilde mi değil mi tam bilemiyoruz ama belli bir fiyat karşılığında motorlarının arkasına ekledikleri kasalarda müşteri taşıyan gruplar var. Üç kişilik bir grupsanız gideceğiniz yere kadar uygun fiyata taşıyorlar ancak tek binerseniz zararlı çıkarsınız. Ayrıca taksi tutmak isterseniz de burada bir taksi durağı var. Konum için tıklayın.

Bizim Büyükada Maceramızı İzleyin

Bizim Büyükada çıkartmamızın videosunu izlemek isterseniz:

Diğer İstanbul Semt Turlarımız

Bu semt turumuzu sevdiyseniz, 3 tane daha semt turu önerimiz var:
– İstanbul’un en havalı semti Arnavutköy‘de dolce vita yapın,
– İstanbul’un en hipster semti Yeldeğirmeni turumuz için tıklayın.
– Yükselen trend: Balat Turu

25 Comments

  1. Ne dediyseniz yaptik, sessiz sakin ve meşakatli olanlari tercih ettik.. Cok iyi yonlendirmelerdi.. Sagolun.. Özellikle onca hengamede Sariyer Dondurmacisi sakin ve lezzetli.. Bisikletci usta vefat etmis, Dondurmacı Yunus henuz yollara düsmemisti.. Ama hersey gayet guzeldi.. Sağolun

  2. Her zaman içimde bir ukte kalmıştır adaları bir türlü gezememek, fırsat bulamamak 🙁
    Annem ile geliyorum yani yine yattı 😉
    Kadıncağızı o kadar yürütemem, bisiklete de binemez, faytona da binmeyin diyorsunuz yani o iş yatar 😉
    Turizm sektöründeki sitelere baktım da
    Hem astronomik fiyatlar hem de zaten bildiğim yerleri gezdiriyorlar
    Kendim gezerim, en az yüzde 80 kârda olurum

    Ama yapacağım adalar turu, bakalım ne vakit 😉

  3. Cenar konak otelde kaldık ve çok da memnun olarak ayrıldık. Adada maalesef faytona alternatif bir ulaşım yok bisiklete binemeyeler için. Adada yapılması gereken bir şey daha saat kulesinin önündeki seyyar arabadaki turşucu amcadan turşu suyu içmek ,harika

  4. Anlatımınız çok güzel ve fikir sahibi olmamıza yardımcı oluyor. Ama adadaki restorantlardan, otellere, dondurmacıdan, bisiklet kiralamaya kadar olan tüm aktivitelerin en azından ortalama fiyatları hakkında da fikir verebilirseniz seviniriz.

  5. Sürekli gelen turistlere laf atmışsınız. Ben de şehir dışından gelen bir turist olduğum için yazınız o kadar itici geldi ki..
    Okuyamadım, devamını getiremedim. Çünkü her parağraf, her cümle kalabalık turist, kalabalık turist, kalabalık, kalabalıkkkk la başlıyor.
    Herkes sizin gibi bekar çocuksuz, sevgiliyi koluna takıp gezmiyor, zorunda da değil. Ayrıca adanın da sahibi değilsiniz.
    Doksanlarda kendini mahallenin sahibi sanan, sokakta top oynayan çocukların toplarını kesen huysuz amca üslubu….

    1. Gamze selam,

      Adalı olmayan herkes burada turisttir. Bizim gibi İstanbullular da. Biz de adayı şişirenler sınıfındayız. Boş yere alınganlık yapmaya gerek yok. Dolayısı ile Ada’nın sahibi de biz değiliz zaten, onlar. Bunu da Ada’ya gelen herkesin kabul etmesi lazım. Onlar burayı huzuru ve sakinliği için tercih etmiş insanlar ve biz de yaşadıkları yerin huzurunu kaçıran dışarıdan gelen insanlarız. Ve adaya giden herkes de buna göre kendine çeki düzen vermeli. Bu her yerde böyle. Nereye gidersen oraya göre davranmalısın.

      “Herkes sizin gibi bekar çocuksuz, sevgiliyi koluna takıp gezmiyor, zorunda da değil” demişsin. Adanın sıkıntısı çocuk değil, aşırı kalabalık olması zaten. Çocuk konusuna gelince haklısın, kimse bekar kalmak zorunda değil ama herkes gittiği yere göre davranmak zorunda. Sorun zaten hiç bir yerde, asla çocuklarda değil, başkalarının özgürlüklerinin başladığı yerde çocuklarının özgürlüklerinin bitmesi gerektiğini gözetmeyen ebeveynlerde.

      Evet, adada yazın huzur kaçırıcı, keyifsiz bir kalabalık oluyor, bu adanın gerçeği. Bunu konuda okuyucuyu uyamak da bizim görevimiz. İnsanlar da ona göre gidip gitmeme karar veriyor. Kimsenın hatrı için tabloyu toz pembeye boyayamayız. Lütfen siz de okurken yazıyı içinde olmayan niyetler ittirmeyin.

  6. Merhaba sevgili evde yoklar,
    Öncelikle ürettiğiniz kaliteli içerik ve hizmet için çok teşekkürler, sayenizde herhangi bir gezi planı yapmadan önce deneyimleriniz ve yorumlarınız ile bilgi sahibi olup ufkumuz açılıyor ve sonunda keyifli anılar biriktiriyoruz. Mayıs sonu Büyükadaya gitmeyi planlıyoruz ve tek gece konaklama hedefindeyiz. Nerede kalınır başlığı altında paylaştığınız Büyükada Port Otele rezervasyon yaptırmayı düşünürken internette temiz olmaması, personelin ilgisizlikleri ve kahvaltılarının kötü olması gb konularda şikayetler gördüm. Bu konuda güncel bilginiz varsa ve otel seçenekleri konusunda alternatif paylaşabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden ilginize teşekkürler, keyifli evde olmamalar 🙂

    1. Selamlar!
      Yarın söz güncelliyoruz tüm otel önerilerimizi. 😉 Az dişini sık, yetişiyoruz!

      1. Tekrar merhabalar
        Hızlı geri bildirim ve güncelleme için teşekkürler, harikasınız elinize sağlık

  7. Merhaba,
    Büyükada ve tavsiye ile ilgili yazılarınızı okudum genelde sohbaharı tavsiye etmişsiniz fakat Mart ayında gitmeyi düşünüyoruz sizce orada açık yerler bulabilir miyiz? İstanbul dışından geleceğimiz için ulaşım da sıkıntı yasar mıyız?
    Bu konuda yardımcı olursanız cok sevinirim ☺️

    1. ulaşım sıradaşı bir hava muhalefeti olmazsa aksamaz. Kışın adaya biz İstanbullular pek gitmeyiz ama hava güzelse neden olmasın

  8. adalar gezisine çıkmadan önce yazınızı okudum ve önerdiğiniz herşeyi yapmaya çalıştım. Tavsiyeler için çok teşekkürtler. Didecek olanlara birkaç şey de ben söylemek istiyorum ki pişman olmasınlar…
    – Büyükada pastanesinin bayat ürünlerinden uzak dursunlar. palmiye kurabiyesi,un kurabiyesi ve lokumlu kurabiye paket yaptırdım siz önerdiğiniz için tadına bakma ihtiyacı bile duymadan… fakat,berbattı hepsi çöpe gitti.
    – bir diğer konu adalarda yemekler çok çok kötü turistik bir yer olduğundan haftasonları çok kalabalık oturacak bir yer bulamıyorsunuz ve iki kişi için en az 70 lira verip berbat bir yemek yiyorsunuz ki ben balıktan tiksinir hale geldim. dominos bile rezalet ve her şey çok pahalı önerim bütçeniz kısıtlıysa balık ekmek paket yaptırıp bim yada a101 den kolanızı alıp sahilde afiyetle yemek. yalovalı kardeşler kroket yapmıyorlar artık..
    – faytonla gezi asla tavsiye etmiyorum faytonların üstü kapalı olduğundan köşkleri, binaları göremiyorsunuz ve yol üstündeki gezmeniz gereken yerlerde duramıyor fotoğraf çekemiyorsunuz. ve gerçekten atların hali içler acısı..
    – bisiklet tavsiye ederim ama yollar baya yokuşlu çoğu zaman bisikletsiz devam etmek zorunda kalıyorsunuz ben hamile olmama rağmen bisikletle gezdim.Bisiklet kiralarken dikkatli olujn biz günlüğünü 15 lira kiraladık bir önceki gün 25 almışlardı pazarlık yapın:) çocuklu aileler için pusetli bisikletler var iyi oluyor ama yokuş olmayan yerlerde..
    – otelde kalacaksanız büyükada port oteli tavsiye ederim denize sıfır, çalışanlar ilgili, mekan süper, kahvaltı iyi,fiyatlar uygun.. fakat giriş katta olmasın odanız standart oda olmasın yani.. diyeceklerim bu kadar iyi gezmeler herkese..

  9. bir yerlere gitmeden önce girdiğim tek site harikasınız sayenizde hiç birşey kaçırmıyoruz gittiğimiz yerlerde…

    sevgiler:)

  10. Çok güzel yazmışsınız. Adaya çok gittim ama bu kadar şey yazılıcagını düşünmemiştim☺️ gün batımı için yeniden gidicem keyifle takip ediyorum.

    1. Yazınız için teşekkürler fakat çocuk konusundaki düşüncelerinizi beni rahatsız etti bir anne olarak 12 tane de olsa 1 tane de olsa herkesin sizin gibi orayı doyasıya gezme hakkına sahip! Bu şekilde bencil düşünceli insanları biraz daha insancıl olmaya davet ediyorum!

      1. Selam Merve,
        Umarım geziniz güzel geçmiştir. Çocuk konusundaki düşüncelere gelince… Her çocuk ve ebeveyn bir değil. Yazıda bahsi geçen aile tipi bir kişinin özgürlüğünün bittiği yerde başkasının özgürlüğünün başladığını idrak etmemiş olanlar. Çocuklar çocuktur, etrafta koşturabilirler, ama başka insanları da rahatsız etmediklerini ailelerin takip etmesi gerekir. Ortak bir alanı paylaşmak böyle birşey. Herkesin birbirine düşünceli davranması şart. Nasıl bebekli bir ailenin yan bankına oturup bangır bangır müzik açmak saygısızlıksa, romantik bir piknik kurmuş bir çiftin yanına kurulup çocuklarla futbol oynamak da öyle. Konu çocuktan ziyade insanların düşüncesizliği. Bence kendi tarzı böyle olmayan aileler bu asla alınganlık etmemeli.

    1. yerden göğe haklısın. 🙁
      Neyse, bari Hindistan videolarımız çok yakında geliyor. 10 güne başlarız

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir