Buz otelde konaklamak uzundur ölmeden önce yapılacaklar listemizden bize göz kırpıyordu. Nihayet bu kış Finlandiya’nın Kittila şehrindeki Snow Village ‘da üzerini çizme şansına eriştik. Bir hayal daha gerçek oldu!
Malum, bu tip şeyler hayatta bir kez yapılıyor (her sene buzun üzerinde uyumak için para bayılmak gibi bir hobinizin yoksa tabi). O yüzden de insan doğru yapmak istiyor. Biz de aynı hayali paylaşan herkes için tüyolarımızı derledik:
Buz Otel Nerelerde Var ve Hangisine Gitmeli
Dünyada 10 tane buz oteli var. Hepsi de Finlandiya, İsveç, İsviçre, Norveç, Alaska, Kanada, Andora, Japonya gibi dünyanın farklı köşelerinde. Yani oldukça az seçenek var. Bizce önemli seçim kriterlerinden bir tanesi destinasyon. Yani nasıl bir tatil istiyorsunuz? Bir kere o ülkeye gittiniz mi artık orada tatil yapıyorsunuz demektir.
Biz bir buz otelinde kalma deneyimi ile Kuzey Işıkları deneyimini birleştirmeyi tercih ettik. O yüzden, İsviçre, Andora, ve Japonya gibi seçenekler, otomatik olarak elenmiş oldu. Sırada, Finlandiya mı İsveç mi Norveç mi Alaska mı Kanada mı sorusu vardı.
Neden Finlandiya’yı Seçtik?
Hangi destinasyonun ne gibi aktiviteler vaadettiğini belirlemekle işe başladık:
– Laponya, yani İsveç, Finlandiya ve Norveç’in Kuzey Kutup Dairesi içerisinde kalan bölümleri, içinde barındırdıkları Sami kültürü ve Ren Geyikleri, ice-carting gibi keyifli aktiviteler sayesinde diğerlerinden daha ilginç ve eğlenceli duruyordu. Alaska ve Kanada da elendi.
– Bu 3 ülke içinde ise Norveç, bizce olmazsa olmaz bir deneyim olan buzkıran gemisini içermediğinden elenmiş oldu. Ayrıca, Norveç diğer iki seçeneğe göre de oldukça pahalı kalıyor.
– İsveç’te ise aynı aktiviteler, Finlandiya’dakinden yaklaşık % 30-50 daha pahalıydı. Zaten Finlandiya daha hareketli de duruyordu.
Sonuç: Ver elini Finlandiya! 😀
Finlandiya’da Kendiniz Kendinize Kuzey Işıkları Turu Yapabilirsiniz
– Kendi kendinize kuzey ışıkları turu yapmak için tek ihtiyacınız olan şey Finlandiya’da kuzey ışıkları rehberimiz: Gezi rotası, fiyatlar, oteller, aktiviteler, herşey hazır! Hemen tıklayın: Kuzey Işıkları Turu
– Bir de tur hazırlıkları sırasında bu yazıyı okumayan, dizini döver: 😀 – Laponya’da Mutlaka Yapılması Gereken 15 Şey
** Bütçe Tüyoları **
– Sadece buraya değil Finlandiya’daki ve İsveç’teki diğer buz otellere de baktık. Sonuçta bu iki ülkedeki herhangi bir buz otel programa kolayca dahil edilebilirdi ama aralarından en iyi fiyatı Snow Village’de bulduk.
– Snow Village’in bir güzel yanı da 2, 3, 4 veya 5 yataklı oda seçenekleri olması. Çünkü bazı otellerde sadece 2 yatak oluyor. Yani eğer aileyseniz veya arkadaş grubunuzlaysanız, 1 odayı paylaşarak bütçenizde büyük tasarruf yapmış olursunuz. (Zaten çok soğuk olduğundan romantizmi baştan unutabilirsiniz).
– Eğer burada bir gece konaklamak, bütçenizin üstündeyse veya soğukta uyumaktan çekiniyorsanız, işte neşenizi yerine getirecek bir haber: Otele, sadece odaları gezmek veya Buz restoranı ve barında bir şeyler yemek içmek için de gidebiliyorsunuz.
Önce Buradan İzleyin!
Biz ne kadar anlatırsak anlatalım kelimelere bu videoya kadar sizi ortak etmeye, tam ne yaşadığımızı anlatmaya yetmeyecek. O yüzden önce mutlaka bu videoyu izlemelisiniz.
Snow Village – Dünyanın En Büyük Buz Oteli
Snow Village, Kuzey Kutup Dairesi’nin 200 kilometre kuzeyindeki Kittila’da bulunuyor. 2001 yılında 6 oda olarak başlayan macera, dünyanın en büyük buz oteli olmaya kadar gitmiş. İçinde, büyük bir buz restoranı, buz barı, buz sineması ve evlilik gibi özel günler için kiralayabileceğiniz buzdan bir kilise var. Aynı zamanda otelde, üşüyenler için 2 ısıtmalı ortak alan, sıcak bir restoran ve sadece gece konaklayan konuklara açık sıcak ev denilen bir alan bulunuyor.
Her sene sıfırdan yapılıyor
Otel her yıl Nisan ayında eriyor, her Kasım’da yepyeni bir konseptlerle sıfırdan inşa ediliyor! Yani kendini asla tekrar etmiyor. Tıpkı Burning Man festivali’ndeki o yıla özgü ahşap heykellerin yakılarak kül olması ama ertesi sene yeni tasarımların ve enstalasyonların gelmesi gibi.
Kasım’ı beklemelerinin sebebi havanın gerekli dereceye anca düşmesi. Noel’e yetiştirmeleri gerektiğinden tüm tesisi bitirmek için sadece 6 haftaları oluyormuş!
Dünyanın dört bir yanından sanatçılar ve ustalar beraber çalışıyor.Otelin inşaatında, her sene 15 milyon kilo kar ve 300.000 kilo doğal buz kullanılıyor! Buz bloklarını çıkarmak için yakınlardaki nehrin donması bekleniyor çünkü buz kütlelerinin istenilen berraklık ve dayanıklılıkta olması için akan suyun donmasından elde edilmesi gerekiyormuş. Bu buz kütleleri, çoğunlukla mobilya ve heykel gibi dekoratif parçalar için kullanılıyor. Bazen buzun içine yaprak veya balık gibi canlılar kaçmış ve orada hapsolmuş olabiliyormuş.
Otelin kaba inşası ve diğer detayların yapımında ise yapay ve doğal kar kullanılıyor. Otelin kaba inşası ortaya çıkmaya başladığında, sanatçılar içeri giriyor ve buzu oyarak ve süsleyerek kendi tasarımlarını yaratıyorlar. Otel tamamen eridiği zaman, her şey yeniden doğaya karışıyor.
Ama yıllar geçtikçe kendini iyiden iyiye hissettirmeye başlayan küresel ısınma da ekibi çok zorlamaya başlamış. 2019’da kış, 3 hafta geç gelince, ekibin oteli tamamlamak sadece 3 haftası kalmış!
Ne Zaman Gitmeli

Otel Aralık-Nisan arası tarihlerde açık. Bu tarih aralığı hemen hemen bütün buz otelleri için aynı.
Bizim önerimiz Şubat veya Mart aralığını tercih etmeniz çünkü bu tarihlerde günler uzamaya başladığından gündüz aktivitelerine daha fazla zamanınız oluyor. (Kuzey’de gündüzlerin yaz aylarında aşırı uzun, kış aylarında ise son derece kısa olabileceğini unutmayın.) Ayrıca, bu dönemde, gökyüzünün daha açık olduğu ve Ekinoks döneminde güneş aktivitesinin daha fazla olduğu, bu nedenle de Kuzey Işıkları’nı görme şansınınızın arttığı söyleniyor.
Bu arada, Kuzey Işıkları’nı görme konusunda şansınızı daha da arttırmak isterseniz, size Kuzey Işıkları Rehberi – Nerede, Ne Zaman, Nasıl rehberimizi okumanızı tavsiye ederiz.
Game Of Thrones Teması
Nihayat 2019 geldi de Game of Thrones’ın sonunu izleyebilceğiz. Her fanı gibi biz beklemekten içimiz şişti.
Haliyle, bizim için güzel bir haber de otelin 2019 temasının HBO Nordic ile işbirliği ile Game of Thrones yapması oldu. Her oda, serideki farklı bir hanedana atfen tasarlanmış. Bardan restorana, tüm ortak alanlarda da Game of Thrones’a göndermeler var. Dev ejderha başları, Bravos’dan gemi, buzdan demir taht gibi… Ortam sanki her an John Snow çıkıp gelecek gibi. 😀 En iyisi mi biz daha fazla anlatmayalım. Biz susalım da yukarıdaki videomuz konuşsun.
Sadece İçerisini Görmek İçin Gelebilir Miyim?
Evet! Otelde her saat başı rehberli turlar düzenleniyor. Bu turda her yere girip çıkabilirsiniz. Hatta odalara bile… Dilerseniz buz barda bir şeyler içebilir, buz restoranında yemek yiyebilir, sinemasına gidebilir ve saat 20:00’ye kadar fotoğraf çekebilirsiniz. (yani son tur saat 19:00’da sona eriyor.)
Şunun altını özellikle çizmek isteriz ki tüm Laponya seyahatimizin en iyi yemeğini buradaki Ice Restaurant’ta yedik. Otelde, yanı zamanda sandviçlerden keklere atıştırmalıklar bulabileceğiniz sıcak bir kafe de var.
Tüyo: Buz barda cloudberry shot’ı deneyin. Cloudberry adlı meyve, sadece Kuzey Kutbu’nda yetişiyor ve harika bir tada sahip.
Buz Otelde Konaklamak – Nasıl Hayatta Kalınır?
Buzdan bir odada uyumak hiç de çantada keklik bir iş değil ama sonuçta hayatınız boyunca bir kez deneyimleyebileceğiniz bir şey. Ne zaman ikinci bir şansınız olacak ki?
Ne kadar Soğuk?
Karyola buzdan olsa da içinde evinizdeki gibi bir şilte var. Yani buzun üstünde uyumuyorsunuz. Otelin size verdiği uyku tulumlarında uyuyorsunuz. Bu uyku tulumları tabi o Interrail‘e giderken götürülen tulumlardan değil. -30 dereceye kadar koruyan teknik tulumlar. Yine de bu kendinizi sıcak yatağınızda gibi hissedeceğiniz anlamına da gelmiyor, sadece soğuktan koruyacağı anlamına geliyor. Fakat endişelenmeyin, zaten otelin içi dışarısı kadar soğuk değil. Aslında kar, harika bir izolasyon malzemesi. Dışarısı -20 veya -30 derece olsa da, buz oteli içindeki sıcaklık -5 ila -1 derece arasında sabit kalıyor.
Yine de gece soğukta rahat edemezseniz, ortak alandaki sıcak odalara sığınıp ısınabilirsiniz.
Uyku tulumunda sizi sıcak tutacak birkaç tüyo:
– Termal içlik (alt ve üst) getirdiğinizden emin olun.
– Kıyafetlerinizin, sentetik materyalden olmaları çok önemli. Pamuk gibi malzemeler nemi hapsettiğinden sıcak kalmanızı çok zorlaşıyor.
– Kulağa garip gelebilir ama ne kadar az katmanlı giyinirseniz o kadar sıcak kalıyorsunuz.
– Uyku tulumunun çalışma prensibi aslında vücudunuzun tulumun içindeki havayı ısıtmasına dayanıyor. Tulum da o havayı dışarıdan izole ediyor. Eğer boyunuz kısaysa, uyku tulumunun uzun kalan kısmını ayaklarınızın altına katlayın. Ayrıca, uyku tulumu içindeki boş alanı doldurmak için kıyafetlerinizi kullanın. Bu şekilde, uyku tulumu içinde ısıtmanız gereken daha azalır, daha sıcak olur.
– Uyku öncesi duş yapmayın ya da saunaya girmeyin. Unutmayın, nem düşmanınız.
– Yatmadan önce tuvaletinizi yapın. Çünkü odaların içinde tuvalet bulunmuyor. Tuvalete gitmek için sıcacık tulumunuzdan çıkıp buz gibi koridorlarda koşmak kabus. 🙂
Tüyo: Ertesi gün saunaya girecek zamanı ayırdığınızdan emin olun.
Bir Gece Konaklamaya Neler Dahil?
– Otel tüm uyku malzemelerini sağlıyor. Termal içliklerinizi kendiniz getiriyorsunuz.
– Sadece kahvaltı konaklamaya dahil. Diğer tüm öğünler ekstraya giriyor ama bardaki alkolsüz içecekler ücretsiz.
– Geceleri ateşte keyif yapmak için marshmallow bulabilirsiniz.
– Sadece konaklayanların girebildiği bir sıcak bölüm var. Orada ücretsiz sauna ve çay – kahve bulunuyor.
Buz Restoran Gerçek Bir Ziyafet Sunuyor
Bu şefe şapka çıkardık! Laponya mutfağından, gerçekten harika yemekler yedik.
Buz restoranın (Ice Restaurant) alakart bir menüsü yok sadece 3 tabaklık bir tadım menüsü var. Ren geyiği ve kutup balıkları gibi geleneksel malzemelerin, modern Laponya mutfağı ile buluştuğu bir menü hazırlamışlar. Biz dört kişi olduğumuzdan, menüdeki her şeyi tatma fırsatı bulduk. Şunu söyleyebiliriz ki hepsi birbirinden başarılıydı.
Bu restorana öğlen veya akşam yemeği gelebilirsiniz ama önceden rezervasyon yaptırdığınızdan emin olun. Ayrıca yeterince soğuğa doyduysanız, yemeğinizin sıcak restoran kısmında servis edilmesini talep edebilirsiniz.
Tip: İş tatlı seçmeye gelince, çoğu kişi sırf soğuk diye dondurmadan kaçınacaktır ama burada bir ladin aromalı dondurmalı var ki efsane! Ladin bildiğimiz yılbaşı çamı. Çok özel bir tat, ya da burada çok iyi yapıyorlar, bilemiyorum. Karamelli bir hamur karışımında servis ediliyor. Bütün tatlıların tadına baktık ama ladinli dondurma çikolata fudge’ı bile dövdü. 🙂
Çılgın Çiftlere Çılgın Düğün
Buz otelin seramoni salonunda evlenmek isteyen çılgın bir çiftler varsa hemen söyleyelim: Tören paketi 1.000 Euro kadar tutuyor ama bu fiyata catering hizmeti dahil değil. Damat snowmobile ile, gelin ise kızakla giriş yapıyormuş. 🙂
Instagram / Facebook ÜCRETLER – Ücret tarifeleri ve otel bilgileri İLETİŞİM: +358 40 416 7227 |
Instagram’a Da Bekleriz
View this post on Instagram