EL HAMRA SARAYI HAKKINDA BİLGİ VE BİLET TÜYOLARI

Endülüs’ün en popüler yapısı olan El Hamra Sarayı gördüğünüz göreceğiniz en etkileyici yapılardan. Ayrıca matematik ve geometriyi mimaride kullanımı ile de dahiyane bir eser.

Ancak El Hamra’ya bilet bulmak / almak oldukça zor ve bir o kadar da karışık. Generalife diye geçen yazlık saray ve bahçeler kısmının haritadaki görünümü ve ayrı biletlendirilmesi sanki ikisi ayrı yapılarmış gibi insanı yanıltabiliyor. Bu ve bunun gibi kafa karıştırıcı konulara açıklık getirerek en doğru El Hamra biletini almanızı sağlamak ve görecekleriniz ile ilgili bilgilendirmek için size bu yazıyı hazırladık.


El Hamra Biletleri

1.  Biletlerinizi websitesinden üzerinden  1-2 ay önceden alın

Biletlerinizi mutlaka Granada’ya gelmeden alın, çünkü UNESCO yapının korunması için yılda belli bir miktar bilet satımına izin veriyor. İdealinde önerimiz biletlerinizi 1-2 ay önceden almanız yoksa kalmıyor. Buraya kadar gelip El Hamra’yı görememek insanı kahreder. Bilet almak için tıklayın.

2. El Hamra’ya son dakika bilet bulmak oldukça zor ama imkansız değil

Her gün iade edilen biletler tekrar satışa çıkıyor. Genelde gişe açılmadan birkaç saat önce gelip sıra kapma telaşı oluyor. Ama tabii ki yine de şans meselesi. Bakarsınız 3’te gelip bilet bulursunuz.

3. Rehberli turlara da katılabilirsiniz

Birçok El Hamra turu yapan firma var. Rehberli tur şeklinde sattıkları için kişi başına ücretleri bilet maliyetinin üzerine çıkıyor ama en azından girebilmeyi garanti ediyorsunuz. Ayrıca bir rehberin açıklamalarıyla gezmek bizce her zaman deneyimi daha derin yapıyor. Bilet almak için tıklayın.

4. En kafa karıştırıcı konulardan birisi neresinin neresi olduğu ve neleri görmek gerektiği

Öncelikle yukarıdaki haritada gördüğünüz mavi kutunun tamamı saray kompleksi ama farklı farklı isimlerinin olması ve farklı biletlere girilmesi kafa karıştırıcı olabiliyor. Farklı dönemlerde farklı müslüman ve hristiyan hükümdarlar tarafından eklemeler yapıla yapıla büyüdüğü için bölümlerin isimleri de farklı. Bilet sayfası İngilizce olduğu için bilet isimleri ile anlatacağız.

Bölümler:
– Nasrid Palace (Nasır Sarayı): Tüm kompleksin en kaçırılmaması gereken, en nefes kesen kısmı. Endülüs Emevilerininden kalan ve Mağrebi tasarıma sahip büyüleyici bir yer.

– Genaralife & Gardens: Sultanın yazlık sarayı ve bahçesi. Burası da kompleksin en özel 2. kısmı.

– Alcazaba: Kompleksin en eski bu kısmı olan kale bölümü. Araplardan önce de burada olduğu tahmin ediliyor. Gelmişken görün deriz ama Nasır gibi gözalıcı olmadığı için yorgunluk ve zaman durumunuza göre atlayabilirsiniz.

– Palace of Charles V: İspanyollar Granada’yı geri aldıktan sonra bu eklemeyi yaptırmışlar ama hiç bitmemiş. Genelde burası hepsinden daha az ziyaretçi alıyor. Yani bir yeri şu ya da bu sebepten atlayacaksanız orası burası.

(Aşağıda bölümleri daha detaylı açıkladık)

5. Bilet Çeşitleri – Hangi El Hamra biletini almalı?

Birkaç çeşit bilet var ama temelinde gece ve gündüz ziyaretleri gibi düşünebilirsiniz.

Gündüz Ziyaretleri:
– Alhambra General ♡: Aralarında en çok tercih bilet türü. Gündüz saatlerinde tüm kompleksi (Alcazaba, Nasrid Palaces ve Generalife gibi en önemli bölümleri) gezme imkanı sağlıyor. 14 Euro. Bilet almak için tıklayın.
– Gardens, Generalife, Alcazaba: Nasır Sarayı (ki en güzel yeri) hariç her yeri gündüz vakti gezebiliyorsunuz. 11 Euro. Bilet almak için tıklayın.

Gece Ziyaretleri:
– Night Visit to Nasrid Palace Guided Tour: Nasır Sarayı’nı gece ziyaret imkanı sağlıyor. 40 Euro. Bilet almak için tıklayın.

Not: Önceliğiniz Nasır Sarayı’nı görmek olsun deriz. Sizin Granada’da bulunduğunuz tarihlerde hangi bilet türü Nasır’i görmenize imkan sağlıyorsa onu tercih edin. Biz gündüz gözü ile fotoğraflamak istediğimiz için Alhambra General aldık ama eminim gece ziyareti de etkileyicidir.

6. Önemli: Bilet Saatleri

– Bilet Saati: UNESCO El Hamra’yı koruma amaçlı günlük ziyaret kotası uygulanıyor. Bunun için Nasır Sarayı ziyaretleri her yarım saate bir, belli sayıda insan olacak şekilde düzenlenmiş. Bilet alırken saatinizi kendiniz seçiyorsunuz.

– Biletinizde yazan saat Nasır Sarayı’nı gezmenize izin verilen tek zaman ama kompleksin geri kalanını istediğiniz saatte gezebiliyorsunuz. Nasır saatinizi kaçırırsanız yardımcı olmuyolar. Ne yapın edin, biletinizdeki saati kaçırmayın.

– Kuyruklardan ötürü bilet saatinizden 1 saat önce kapıda olmanız tavsiye ediliyor.

Not: Tavsiyemiz günün ilk saatlerine bilet almanız çünkü; 1) Yazın aşırı sıcak oluyor, 2) Görülecek çok yer var, 3) Erken giderseniz daha boş fotoğraflar yakalama şansınız olur.

7. Çalışma Saatleri

15 Ekim – 31 Mart: Pazartesiden pazara 08.30 – 18.00 + cuma-cumartesi 20:00 – 21:30

1 Nisan – 14 Ekim: 08:30 – 20:00 + salıdan cumartesiye  22:00 – 23:30

8 . Ulaşım

El Hamra hakim bir tepenin üzerine kurulmuş. Yokuşunu tırmanmak 15-20 dakika sürüyor. Yani şehirden yürüyerek gidebilirsiniz ama içeride zaten saatlerce yürüyeceğiniz için önerimiz otobüse binmeniz olur.

Christophe Columbus’un heykelinin olduğu Isabel Católica Meydanı’ndan  her 8-12 dakikada bir kalkan C30 ya da C32 numaralı otobüslere binerek El Hamra’ya ulaşabilirsiniz. Alhambra – Generalife 2 isimli durakta inmeniz lazım. Kaçırmayın yoksa sonra otobüs Albaicin’e devam ediyor.

El Hamra’daki Geometri Dehası

Gitmeden önce bu videoyu izlemenizi şiddetle tavsiye ederiz. Estetik anlayışı çok aslında çok kişisel bir şeyken, El Hamra dünyada ilk defa estetiği matematik ile açıklayan yer. Avrupa karanlık çağını yaşarken, Endülüs aydınlık çağını yaşıyormuş. Altın oran gibi birçok matematik ve geometri prensibini ilk defa burada bir mimariye dökülmüş.

El Hamra’nın neden dünya için bu kadar önemli bir yapı kabul edildiğini anlamanız için bu videoyu izlemeniz lazım.

Endülüs Emevi Devleti

Gitmeden diğer bir bilgi sahibi olmanızı önerceğimiz konu da El Hamra’yı eser bırakan ve 800 yıla kadar İspanya’yı yöneten Endülüs Emevi Devleti.

El Hamra Sarayı Hakkında Bilgi

Saray, ilk olarak M.S 889’da Roma döneminden kalan surların üzerinde küçük bir kale olarak inşa edilmiş. 13. yüzyılın ortalarına kadar bir onarım yapılmayan kale, bu dönemde Gırnata (Granada) Emiri Muhammed Nasır döneminde bugünkü özgün yapısına kavuşturulmuş.

1333’te Gırnata Sultanı I. Yusuf, kaleyi hükümdarlık sarayına dönüştürmüş. 1492’de bölgede yeniden hristiyan hakimiyeti sağlanınca da sarayda yer yer Rönesans mimarisi etkileri de görülmeye başlanmış.

Arap Sultanına yüzyıllarca ev olmuş olan bu saray, dünyada en çok ziyaret anıtlardan biri. Haliyle de sahip olduğu tüm bu tarihi kültürel özellikleri ile UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.

Nasır Sarayları (Palacios Nazaríes)


Nasır Sarayları’nda üç bağımsız alan bulunuyor.

1. Mexuar: Adalet yönetimi ve devlet işleri için yarı halka açık, selamlık kısım.

2. Comares Sarayı (Palacio de Comares):  Etrafı mersin çalıları ile kaplı büyük bir havuzu olan Mersin Avlusu’nu (The Court of Myrtles) çevreleyen birkaç odadan oluşan, Sultanın resmi ikametgah yeri

3. Aslanlar Sarayı (Palacio de los Leones): Harem ve elçiler salonun olduğu kısım. Sarayın en meşhur kısmı ise Aslanlı Avlu. Avlu ismini, su püsküren on iki aslanla çevrili çeşmesinden alıyor. Diğer ünlü yapılar arasında, sarkıt tavanı ve bir kraliyet ailesinin burada öldürüldüğü efsanesi ile dikkat çeken Abencerraj Salonu ve ve İslam emirlerinin Hristiyan elçilerle görüştüğü yer olan Büyükelçiler Salonu bulunuyor.

Bu alanlar sadece işlevlerinden dolayı değil, aynı zamanda sanatsal özelliklerinden dolayı da birbirlerinden faklılar. Comares Sarayı, tipik olarak Müslüman üslubunda dekore edilmiş fakat Aslanlar Sarayı’nda, büyük ihtimalle Granada hükümdarı V. Muhammed ve Kastilya Kralı Gaddar Pedro lakaplı I.Pedro El-Cruel arasındaki dostluğun bir sonucu olarak Hristiyan etkileri görünüyor.

Generalife Bahçeleri


Generalife günümüze kalan en eski Mağribi bahçelerinden biri. Zamanında sultanların, Granada’nın güneşinden sıcağından saklandıkları yer. Burası, pavilyonlar, teraslar, çeşmeler, romantik yürüyüşler yapılabilecek yollar ve göz alıcı manzaralarla dolu yeşil bir vaha. Aslında 13. yüzyılda yapımına başlanan bahçeler, zaman içinde büyük ölçüde değişmiş ama şu anki halleri de 19-20. yüzyıldan kalma.

Günümüzde ise Granada’nın her yıl düzenlenen müzik ve dans festivaline ev sahipliği yapıyor. Genellikle İspanyol ve modern dansın yanı sıra bale gösterileri bu bahçelerde düzenleniyor.

Alcazaba


Saray muhafızları ve onların ailelerini barındıran bir askeri üs olan Alcazaba veya kale, El Hamra’nın en eski kısmı. Hıristiyanlar’a karşı direnen son Mağribi kalesi olacak yapı, Nasır hanedanının kurucusu, I. Muhammed tarafından 13. yüzyılda yaptırılmış.

Charles V Sarayı & Granada Güzel Sanatlar Müzesi


1526 yazını Granada’da geçiren Kral Charles V’ın burayı çok sevip Granada’ya taşınmaya karar vermesi üzerine kendine bir saray yaptırmaya karar verir. Hem dönemin imkanları ile donatılmış bir saray, hem de El Hamra’nın heybetinden yararlanmak istediği için sarayını El Hamra kompleksine ekleme olarak yaptırır.

Sarayı’nda bulunan Granada Güzel Sanatlar Müzesi, İspanyol Güzel Sanatlar’ına adanmış bir müze. En büyük koleksiyonu, 19. yüzyıl odaklı ama müzede 17. yüzyıldan kalma, tuval üzerine yağlıboya, dini temalı sanat eserleri de bulunuyor.

Nasır Sarayı

2 Günde Granada

Granada’yı en efektif şekilde gezmenizi sağlamak için size tüm önemli yerleri ve lezzetleri kapsayan bir plan çıkardık. Okumak için sizi buraya alalım: Granada

Endülüs Turu İçin Rota ve Bütçe Önerileri

Endülüs’ü gezmek için kaç gün ayırdığınıza göre önereceğimiz plan değişiyor. 3 günden 2 haftaya kadar farklı süreler için nereye gitmeli, kaç gün kalmalı anlatan rotalar hazırladık. Buradan size uygun olanını seçebilirsiniz: Endülüs Turu

6 Comments

  1. Bilgilendirmeniz şahane.hangi bilgiye ihtiyacım varsa çok sistematik bir şekilde buluyorum.toplu taşıma bilgileri özellikle otobüs noları çok iyi olmuş.çok tşk ler

  2. 27-28 Ocak 2020 tarihlerinde Granada’da olacagiz. Havanin bizi cok uzmeyecegini umut ediyorum. El Hamra icin kis sezonunda dolulukla ilgili bilgiyi bir turlu bulamiyorum. Ocak ayi sonunda yazlari oldugu gibi bilet bulamama ihtimali olur mu emin olamadim. Bu arada rehber icin cok tesekkurler, ciddi anlamda rota olusturmama yardimci oluyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir