Aşk olsun Eskişehir, iki İstanbullu’ya bu yapılır mı? İstanbul’un kocaman imkanlarında özlem duyduğumuz şeyler, sınırlı imkanlarla bu kadar mı güzel yapılır, çatladık hasedimizden. Tamam, illa komşunun tavuğu komşuya kaz görünür, ama sen de hiç az değilsin hani!
Ama insan azıcık mütevazi olur. Olan var, olmayan var… Git Eskişehir, konuşmuyorum. Al bütün harikalıklarını başına çal. 🙂 🙂
Eskişehir nasıl bir yer diye soranlara tüm zehrimizi döktük:
☞ Bunlar da ilginizi çekebilir:
ESKİŞEHİR GEZİLECEK YERLER
ESKİŞEHİR’DE NE YENİR, NEREDE YENİR
ESKİŞEHİR VE FRİG VADİSİ’NDE 2 GÜNLÜK TUR
FRİG VADİSİ
1. BELEDİYE BAŞKANININ ELLERİYLE ŞEHİRE 100 HEYKEL YAPTIĞI HEYKEL DOSTU ESKİŞEHİR
Eskişehir’in gerdanlığı parklarından meydanlarına, köprülerinden banklarına şehri donatan heykelleri. Türkiye’de bu kadar sanatla iç içe yaşayan bir şehir daha bilmiyoruz. İçinde farklı ülkelerden sanatçıların eserlerinin sergilendiği bir Heykel Park bile var. Eskişehir’in vizyoner Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen burayı heykel şehri yapmaya o kadar adanmış ki, şehirdeki 100 heykeli kendi elleriyle yapmış. Sanatçı kişiliği ile de bilinen Başkan, hala fırsat buldukça belediyenin heykel atölyesine girip yeni eserler üretiyormuş.
Çok hoşumuza giden bir şey de heykel anlayışının Nasrettin Hoca, Osman Gazi gibi tarih ve kültürümüz açısından önem teşkil eden konularla sınırlı kalmaması oldu. Dedikodu yapan iki kadın, balık tutan adam gibi sade konuları da heykelleştirmelerini çok sevdik.
2. BÜYÜLÜ FRİG VADİSİ’NİN EV SAHİPLERİNDEN OLAN ŞEHİR
Avrupalıların iş çıkışı ya da haftasonları sadece bir saat yol yaparak doğanın kalbinde, işaretli yollarda bisiklete binme, yürüyüşe gitmeye lükslerini kıskanıyoruz ya, Eskişehir bin beter! Körün istediği bir göz, Allah Eskişehirlilere vermiş 2 göz: Bu işaretli rotalar sadece doğanın kucağından da geçmiyor, büyüleyici tarihi eserlerin içinden de geçiyor. M.Ö. 12 ve 7. yüzyıllar arası yaşayan Frigyalılardan kalan kayalara oyularak kurulmuş şehirlerin Kapadokya’dan eksik kalır yanı kesinlikle yok. Ve Eskişehirlerin sadece bir saat yol yaparak bu muazzam kalıntıların içinde bisiklete binip kamp atabiliyorlar!
Frig Yolu, Ankara, Afyon, Eskişehir ve Kütahya arasında kalan Frig Vadisi‘nde 506 kilometre kadar uzanıyor. Türkiye’nin herhangibi bir yerinden kalkıp görmeye gelinir bir yer. Hüseyin Sarı’nın Frig Yolu Rehber Kitabı’nı tüm rotalar hakkında detaylı bilgi içeriyor.
3. PEDALŞÖR ESKİŞEHİR
Eskişehir düz, mesafeler de kısa olduğundan bisikletli ulaşıma çok uygun. Eskişehirliler de zaten bol bol pedallıyorlar. Karda kışta bile bisikletten vazgeçmeyenler var. Hal böyle olunca parkından, özel işletmelerine birçok yerin önünde bisiklet parkları bulunuyor. Şehrililer süper bisiklet dostu ama alt yapı hala bu kadar bisikeletseveri memlun edecek kadar değil: Eskişehir’de 8 kusur kilometrelik bir bisiklet yolu var, onun dışında normal trafikte pedallıyorsunuz. Bize İstanbul’da pedalladıktan sonra Eskişehir’in trafiğinde pedallamak bile imrenilesi geldi, o ayrı. 🙂
4. SOĞUĞU DONDURAN AMA SOSYAL HAYATI YAKAN ŞEHİR
Foto Kaynak: Hadi Mousavi Photography
Eskişehir iyi hoş ama tersi de ters Allah için. Aylık sıcaklık ortalamalarına bakıp, Şubat ayında bile en düşük 6 derece görüp, hoş, biz ona ada inanmadık ya, Eskişehir’in mahsum ayaklarına aman kanmayın. O 6 derece senin benim bildiğim 6 derecelerden değil. Zaten öyle olsa Eskişehir’in içinden akan Porsuk Çayı donmazdı.
Öyle pis soğuğu var ki Eşkisözlük‘te sayfalarca hakkında yazılmış. Pis Poke’den:
“Aldığınız nefesi ciğerlerinize ulaştırana kadar ısıtamazsınız, herkes bronşittir. Saçınıza değdirdiğiniz suyu tamamen kurutmadan çıkmazsanız kafanızda donar, saçınıza dokununca buz parçaları dağılır, herkes sinüzittir. Çatıdan bacağım kadar buz sarkar, damlayan su montunuza düşene kadar buz olup monta yapışır. Ayazı cildi kurutur mahveder, herkes yılan gibi durmadan deri değiştirir. Haliyle iç donu bizden biridir.”
Ama bu şehrin yaşam enerjisi Eskişehir ayazı bile alt edemez. Barlar, cafeler inadı dolu, inadına eğlenceli.
5. MEŞHUR ESKİŞEHİR GECELERİ İLE GENÇLİK AŞISI ŞEHİR
Foto Kaynak: i1os.com
Eskişehir’de sosyal hayat ne kar kış, ne de haftabaşı dinliyor. Pazartesi pazartesi ortam olur mu? Mis gibi de oluyor valla. Haftanın 7 günü Eskişehir’in barları pubları doluyor. Hatta komşu şehirlerden Eskişehir’e gecelere akmaya gelenler bile var. Eski fabrikaların restore edilmesi ile çok hoş barlar ortaya çıkmış. Adalar ve Eski Fabrikalar bölgesi gece hayatının 2 merkezi. Eskişehir’den çıkma çok iyi cover grupları var. Aynı zamanda, Taksim gece hayatını meşhur olduğu dönemlerde Taksim’i Taksim yapan İstanbul’un efsane cover gruplarından Circus, Direnen Mızıkacılar gibi grupları da Eskişehir’de yakalama ihtimaliniz çok yüksek. En sıkı mekanlar: Cafe del Mundo, Memphis Pub, Peyote, SPR Pub, Keçi Cafe, Museum Pub, Little Kitchen.
6. ŞEHİRLEŞİRKEN YEŞİL KALAN ESKİŞEHİR
Eskişehir’e 👏 👏 👏
Her yer park, bahçe… Ve önemlisi ayağınızı çime basacaksınız diye biz İstanbullular gibi araba ile 1 saat yol tepmiyorsun. Evinden çıktın mı yürüyerek hemencik gidiveriyorsun parka. Şöyle bir toplam yeşil alan hesabı yapalım dedik ama tüm parkların yüz ölçünü bulamadık. Ama Eskişehir’in merkezinde en azından, ki aslında sayı bundan fazla, 710 bin metre karelik yeşil alan var! En baba parkları listeleyecek olursak:
KENT PARK
270 bin metre karelik parkta açık ve kapalı yüzme havuzları, manej, cafeler ve restoranlar, Porsuk üzerinde oluşturulmuş plajlar gibi alanlar var.
SAZOVA PARKI (BİLİM SANAT ve KÜLTÜR PARKI)
Sazova Alaaddin’in sihirli lambasından çıkma 400 bin m²‘lik dev bir park. İçinde yok yok: Yapay göller, müzeleştirilmiş bir korsan gemisi, masal şatosu, konser alanı, yetişkinlerin çocuklara bırakmadığı oyun alanları, akvaryum ve bir de uzay merkezi var.
ŞELALE PARK
38 bin m²‘lik Eskişehir manzarasını seyir noktası
ŞEHR-İ AŞK ADASI
Kaç metrekare bilmiyoruz ama diğer parklardan çok daha küçük olan bu parka bayıldık. Peyzaj mimarisine en fazla özenilmiş park.
7. NEHRİNİN KEYFİNİ SÜREN ŞEHİR
Foto Kaynak: pointeskisehir.com
Porsuk Çayı Eskişehir’in kalbinin attığı yer. Nasıl Amsterdam ve Lyon tüm canlılığını içinden geçen nehirden alır, Eskişehir de öyle. Üzerinden geçen köprüleriyle, gece gündüz sosyal hayatın merkezi olan Adalar‘ıyla, üzerinde yapılan kanal turu ve gondol sefasıyla, kışın donması, yazın içinde yüzülmesi ile Porsuk’suz Eskişehir düşünülemez.
8. ŞEHİRCİLİKTE ÇITAYI YÜKSELTEN ŞEHİR
Az önce Porsuk’ta yüzmekten bahsettiğizde ciddiye almadıysanız, buyurun burası Porsuk’ta bir plaj. 😀 Paris ve Lyon’daki nehir plajlarından burada da var. Anlayacağınız parkıya, plajlarıyla Eskişehir dört bir koldan Avrupa’ya kafa tutuyor. 🙂 Biz akarsularımızın temizliğinden şüphe ettiğimizden genelde çekiniyoruz herhangi bir nehire 2 kolla girip, 3 kolla çıkmaktan ama söylenen o ki Porsuk temizmiş. Zaten yazın burada şezlong bulabilene bir de madalya veriyorlarmış. 🙂
9. ÖZGÜRLÜKLERE SAYGILI, BARIŞÇIL ŞEHİR
Foto Kaynak: kaosgl.com
Öğrenci nüfusunun yoğunluğu mu, kültür sanat faliyetlerinin insanı daha açık fikirli yapması mıdır, nedir, Eskişehir en aktivist, en özgürlüklere sahip çıkan şehirlerimizden.
10. OPERA VE TİYATROSU FULL ÇEKEN SANATSEVER ŞEHİR
Foto Kaynak: anadolugazetesi.net
“Çağdaş Kent, Çağdaş Yaşam” sloganı ile yola çıkan Eskişehir Belediyesi, her sene DOB ile düzenlediği Opera ve Bale Günleri’nde dünya opera, bale repertuvarının seçkin eserlerini Eskişehirlilerle buluşturuyor. Biletler müthiş hızlı tükeniyor. Hani etkinlik günü gitmeye karar verirseniz, kendinizi bina önünde çekirdek çitlerken bulmanız kuvvetle muhtemel. Yılmaz Özdil’in Eskişehir yazısını okumadıysanız kesinlikle hemen yanda bir sekme açıp arayın deriz.
11. TARİHİ YERLERİNİ YAŞATAN ŞEHİR
Odunpazarı, rengarenk Osmanlı evleri ile Eskişehir’in en nostalji kokulu yeri. Osmanlı zamanında burada şehrin ileri gelenleri yaşarmış, zengin bir muhitmiş. Sonra sonra yeni lüksün beton evler olması ile buranın sakinleri başka mahallelere göç etmişler. Boşalan kimi evlere köylerden gelen daha dar gelirli halk yerleşmiş, kimisi kaderine terk edilmişmiş.
Bundan 8-10 sene önce belediyenin Odunpazarı’ını sandıktan çıkarıp tekrar parlatmaya kollarını sıvamasıyla burası sokakları cafeler, dükkanlar, sanat atölyeleri ile örülü çok tatlı bir muhit olmuş.
12. ARABASIZ RAHAT EDİLEBİLEN ŞEHİR
Yukarıda bisiklete binmek için ideal demiştik. Kar mı yağdı, bisiklete binilmiyor mu? Ne uğraşacaksın arabayla. Bas ESKART’ı, bin tramvaya.
13. PETER PANLARIN ŞEHRİ ESKİŞEHİR
Eskişehir insanı hep genç tutan bir yer. Öğrencilerin şehre yaydığı genç ruh insana yaşama sevinci pompalıyor. Sokakta müzik yapanlar, parklardaki oyun alanlarını çocuklardan çok kullanan yetişkinler, binlerce kişinin katıldığı geleneksel kartopu savaşları, paten kayanlar, sokaklarındaki hareketlilik ile Peter Panların Neverland’ı (Düşler Ülkesi).
(Bu resim Sazova Parkı’ndan. Her ne kadar bu masalsı oyun alanı ile çocuk dolu olsa da, ziyaretçilerinin %90’ı ruhu genç yetişkinlerden oluşuyor.)
14. GECE ISSIZ SOKAKLARINDA ÜÇ BUÇUK ATMADAN YÜRÜNEBİLEN ŞEHİR
Foto Kaynak: varolusculuk.com
Test edildi onaylandı. Gecenin bir vakti strese girmeden yürüyebiliyor insan.
15. YARATICI ŞEHİR
Anadolu’ya bir şato dikmek kimin aklına gelirdi? Burası Masal Şatosu. Türkiye’deki ünlü 8 kuleyi bir şatoda bir araya getip, Eskişehir’in en büyük parkı olan Sazova’ya dikmişler. İçinde çocuklar için masal okumaları, profesyonel tiyatrocular tarafından sahne canlandırmaları gibi şeyler var. Yoktan bir değer yaratmışlar, şimdi şehirden ve şehir dışından bir sürü insan burayı görmeye geliyor.