ESKİŞEHİR’DE GEZİLECEK YERLER

ES! ES! ES! Kİ! Kİ! Kİ!, ESKİ! ESKİ! ES!…

Eskişehir, sakinlerinin şehirlerine bağlılığı ile nam salmış, nedenini şehre ayak basar basmaz anladığınız ve ayrılırken de yüzünüzü siyah kırmızıya boyamak isteği duyduğunuz cinsten bir yer. Birçok insana göre yaşam kalitesi ve kültürü ile ülkemizin en Avrupai yeri. Ankaralıların bile hafta sonu gezmeye ya da sadece bir geceliğine eğlenmek için geldiği gençlik ve moral aşısı memleket. Bırakın Ankara’yı İstanbul’dan bile hafta sonu takılmak için Eskişehir’e giden çok. Daha burada size ballandıra ballandıra anlatırdık ama burada yapılmışı zaten var: Eskişehir Nasıl Bir Yer

Aradığınızı daha kolay bulabilmeniz için yazıyı şöyle organize ettik:

Eskişehir Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Eskişehir’e Ne Kadar Zaman Ayırmalı

Eskişehir’e ne kadar zaman ayırmak isteyeceğiniz daha çok sizin ne kadar vaktiniz olduğu ile ilgili bir konu. Eskişehir’in demirbaşlarını görmek için 1 gün yeterli, ama keyife geldim diyorsanız, Eskişehir’de gezilecek yerlerden birinden öbürüne, parkları, Eskişehir mekanları, balaban kebap, met helvası derken 2 günü de Eskişehir’de sıkılmadan geçirirsiniz.


Eskişehir’de Seçtiğimiz Oteller

Eskişehir merkezde hem bütçeye uygun şehir otelleri var. Biz şehir merkezinde öne çıkan otelleri aşağıda bulabilirsiniz:

Tasigo $$$

Tasigo Eskişehir, spa, masaj ve hamam gibi hizmetleri ile öne çıkan 5 yıldızlı bir termal otel. Odalarının Eskişehir’i ayaklarınızın altına seren bir manzarası var. İncelemek için TIKLAYIN.

Omm Inn $$$

Odunpazarı Modern Müze’nin oteli olan Omm Inn, modern sanat konseptine sahip, yalın ve modern bir konaklama opsiyonu. Kahvaltıda hayvansal ürünler bulunmuyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Park Dedeman Hotel $$

Park Dedeman Eskişehir, oda kahvaltı hizmet sunan, içinde hamam ve sauna gibi olanaklar da bulunan bir şehir oteli. Evcil hayvanlar kabul ediliyor. İncelemek için TIKLAYIN.

The Merlot Hotel $$

Açık büfe kahvaltısı olan, temiz ve düzenli bir otel. Otelin konumu da çok iyi, Eskişehir Tren istasyonuna ve tarihi Odunpazarı evlerine yakın. İncelemek için TIKLAYIN.


Aşağıdaki bağlantıdan Eskişehir’deki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.

Eskişehir’deki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Favorilerimiz: Eskişehir’de Ne Yapılır

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Eskişehir Bisiklet
  2. Esbike Bisiklet Atölyesi
  3. Orkun Klasik
  4. Tülomsaş Devrim Arabası
  5. Tarihi Odunpazarı Bölgesi
  6. Adalar Bölgesi
  7. Sazova Parkı
  8. Odunpazarı Modern Müze
  9. Balmumu Heykeller Müzesi
  10. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
  11. Kurtuluş Müzesi
  12. Atlıhan El Sanatları Çarşısı
  13. Kentpark
  14. Şelale Park
  15. Haller Gençlik Merkezi
  16. ETİ Arkeoloji Müzesi

Yeme-İçme

  1. Fahrettin Usta
  2. Papağan Çiğbörek
  3. Karakedi Bozacısı
  4. Social Eskişehir
  5. Varuna Gezgin
  6. Sensus Eskişehir
  7. Varuna Memphis
  8. Peyote
  9. SPR Pub
  10. Little Kitchen
  11. Dudes Eskişehir

1. Önce Bisiklet Kiralayın 🚲

Bir şehirde bisikletli hayata geçmek için olmazsa olmaz 3 unsur da Eskişehir’de mevcut: düz ayak, medeni ve mesafeler kısa. E hadi o zaman bisiklet kiralamak için daha ne bekliyorsunuz? Buraya geldiğinizde göreceksiniz zaten Eskişehirliler de bol bol pedallayan insanlar. Hal böyle olunca da şehir onlara adapte olmaya başlamış. Parklardan, özel işletmelere birçok yerin önünde bisiklet parkları bulunuyor. Tabii hala altyapıda eksiklikler yok değil. Eskişehir’de sadece 8 küsur kilometrelik bir bisiklet yolu var, onun dışında normal trafikte pedallıyorsunuz.

Odunpazarı Belediyesi tarafından hayata geçirilen akıllı bisiklet sistemi ESBİS ve Eti’nin yürüttüğü Sarı Bisiklet projesi ile belirli istasyonlardan kredi kartıyla uygun fiyatlara bisiklet kiralamak şu an mümkün ama kendine en uygun bisikleti yerinde seçmek isteyenler için de bisiklet kiralayabileceğiniz bazı adresleri aşağıda verelim:

Eskişehir Bisiklet: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi çıkışında Büyükdere Mahallesi Mehmet Osman Caddesi 104/A Osmangazi Üniversitesi Çıkışı A. Nasreddin Hoca Cami Karşı Çarprazı Odunpazarı. Buraya Osmangazi Üniversitesi Tramvay Durağında inerek veya 27 numaralı otobüsle Nasrettin Hoca Cami durağında inerek ulaşabiliyorsunuz. Web Sitesi: eskisehirbisiklet.net Çalışma Saatleri: 09.00 – 03.00 Tel: 0 222 229 2970 Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Esbike Bisiklet Atölyesi: Kent Park’ın arkasında Gökmeydan Mahallesi 19 Mayıs Caddesi NO:25  Tel: 0537 254 26 96 Çalışma Saatleri: 08.00 – 22.00 Web Sitesi: www.esbike.org Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

2. Eskişehirspor Maçı Yakalayın ⚽

Foto: www.eskisehiryenigungazetesi.com.tr

Halk arasında Es Es diye geçen, Eskişehir’li neredeyse herkesin yüreğiyle bağlandığı, 1965’te kurulmuş bir spor kulübü Eskişehirspor! Kırmızı şimşekler ve Anadolu Yıldızı gibi lakapları da var ve renkleri siyah-kırmızı. Türkiye’de en iyi taraftar grubuna sahip olan birkaç takımdan biri demek yanlış olmaz sanırız, Türkiye’de yaşayan herkes en az bir kere duymuştur bu takımı. Çoğu zaman karşımıza tribünleri “Es Es Es Ki Ki Ki Eski! Eski! Eski!” diye inleten muhteşem taraftarıyla çıkan Eskişehirspor’un maçları oraya kadar gitmişken fırsatınız varsa görülmeye değer.

Maçlarına bilet almak isterseniz bu websiteyi ziyaret edebilirsiniz: www.passo.com.tr

3. Eskişehir’i Bir De Klasik Arabanın Penceresinden Görün 🚙

eskisehir-klasik-otomobil
Eskişehir’in gezilecek yerlerini klasik bir araba ile turlamaya ne dersiniz? Bizim öğrenir öğrenmez gözlerimiz parladı. Düğünlere, özel etkinliklere klasik araba veren bir şirket, aynı zamanda 1 saatlik Eskişehir turu da yaptırıyor. Araba kendi şöförüyle geliyor. Biz siz olsak kıyafetlerimizi de vintage tarzda seçer, Odunpazarı’nda müthiş fotograflar çekerdik.  Biz buraya gelirken böyle bir şey olduğunu bilmediğimiz için bu şansı kaçırdık.

Adres: Tarihi Odunpazarı Evleri Paşa Mahallesi Çengelçeşme Sokak No:4 Odunpazarı – Eskişehir Tel: 05368148157 Websitesi: orkunklasik.com E-mail: bilgi@orkunklasik.com Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

4. Tülomsaş Müzesi’nde Meşhur Devrim Arabası’nı Görün 🚗

Tülomsaş (Eskişehir Demiryolu Fabrikası) Müzesi’nin bahçesinde camekanlı bir garajda, 1961’de Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in isteğiyle tam tamına 129 günde yani 4,5 ay gibi bir sürede yapılan, Türkiye’de dizayn edilmiş ve üretilmiş ilk otomobil olan Devrim’in günümüze kalan tek örneği sergileniyor. Bu arabanın üretimi Türk sanayicilik tarihi açısından mihenk taşı olaylardan. Çünkü o tarihte TCDD’ye verilmiş bu otomobil yapma görevinin özellikle de 4,5 aylık bir sürede yapılabileceğine kimse inanmamış.

Eskişehir Demiryolu Fabrikası’nda (Bugünkü Tülomsaş) dökümhane olarak yapılıp kullanılmayan bir binada, bu kadar kısa sürede tamamlanabilmiş 1250 kiloluk bir araba ve bu üstün başarıdan sonra Devrim Arabası Eskişehir’in sembollerinden biri haline gelmiş. Devrim’in dışında Türkiye’nin ilk buharlı lokomotifi olma özelliğini taşıyan “Karakurt” adındaki lokomotif de Tülomsaş Müzesi bahçesinde inceyelebileceğiniz bir diğer araç. Mutlaka gidip bu iki önemli aracı görün deriz. Devrim Arabaları’nın yapılış hikayesi ve sonrasında yaşananlarla yakından ilgilenenler için Devrim Arabaları belgeselini de yukarıya ekledik. Ayrıca Tolga Örnek’in yazıp yönettiği Devrim Arabaları filmi de bu konu üzerine yapılmış güzel yapımlardan. Tavsiye ederiz.

Adres: Hoşnudiye Mahallesi Ahmet Kanatlı Caddesi Tepebaşı – Eskişehir Tel: 02222240000 Websitesi: www.tulomsas.com.tr – www.devrimarabasi.com Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

5. Eskişehir’in De Eski Şehri Odunpazarı Sokaklarını Turlayın 🏠

eskisehir-odunpazari-evler
Eskişehir’in Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ayrı ayrı dönemlerini bir arada yansıtan yapılarıyla UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Odunpazarı bölgesi şehrin tarihi kent merkezi. Burası Eskişehir’in kurulduğu yer. Başarılı bir restorasyon çalışmasıyla korunan, Osmanlı mimarisi renkli nostaljik evleri, aşağıda sırasıyla bahsedeceğimiz Çağdaş Cam Sanatları Müzesi & hediyelik eşyalar alabileceğiniz çarşıları kesinlikle görülmeye değer. Ayrıca belirtmeden de geçmeyelim. Oradayken gördük ki Odunpazarı Fırını, bir ekmek aldığınızda bir ekmek parası daha ödediğiniz ve o gün ihtiyacı olan birinin sofrasında en azından bir ekmek olmasına vesile olduğunuz Askıda Ekmek uygulamasını sürdüren güzel yerlerden. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

6. Eskişehir’in İmza Lezzetlerini Tadın: Çibörek, Balaban Kebap, Boza ve Met Helva 🍴

eskisehir-balaban-kebabi

Ne yalan söyleyelim Eskişehir mutfak konusunda bir Gaziantep değil. Ama yine de öyle imza lezzetleri var ki denemeden giderseniz kafanızı taşlara vurursunuz bizden söylemesi 😉 Her zaman yaptığımız gibi yola çıkmadan Eskişehirli Evde Yoklar’a Eskişehir’de ne nerede yenir tavsiyelerini sorduk. Çibörek, Balaban Kebap, boza ve met helva ağız birliği yapılan sonuçlar. Peki neyi nerede tatmak lazım? Hepsinin cevabını Eskişehir’de Ne Yenir, Nerede Yenir? yazımızda verdik. Önden biraz avans verelim: Şehrin 3 imza lezzeti çibörek, balaban kebap ve boza. Özellikle balaban kebabı ütü ile yapan Fahrettin Abi’ninkini tatmalısınız. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
Çibörek içinse adresiniz Papağn olsun. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
Boza için de Köprübaşı’ndaki Karakedi Bozacısı. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Restoran bilgileri yine o yazıda var.

7. Adalar ve Eski Fabrikalar Bölgelerinde Gece Hayatının Nabzını Tutun 🍻

Adalar, şehrin ortasından geçen Porsuk Çayı’nın şehrin üç ana caddesinin kesişiminde kalan bölgesi. Yani ada deyince gözünüzde Budapeşte’deki Margaret Adası gibi şehrin orta yerinde gerçek bir ada canlanmasın. Burası için Eskişehir’in Venedik’i diyebiliriz. Hem Porsuk Çayı’ndaki gondollar ve botlar buradan kalkıyor hem de bölgedeki çeşit çeşit cafe ve publar Venedik’in o cıvıl cıvıl atmosferini aratmıyor. Zaten bildiğiniz üzere Eskişehir tam bir öğrenci şehri. Yani burası haftanın 7 günü yaşayan, her daim barları pubları full çeken bir şehir. Özellikle yaz akşamları buradaki cafe ve restoranlar Porsuk Çayı kıyısında keyif yapmaya gelen gençlerle doluyor. Eski fabrikalar bölgesi diye geçen Tepebaşı semti Hoşnudiye Mahallesi boyunca da bölgede atıl kalan fabrikaların restore edilmesi ile çok hoş barlar türemiş. En sıkı mekanlar: Varuna Gezgin Cafe del Mundo, Varuna Memphis Pub, Peyote, SPR Pub, Keçi Geçti Cafe, Havelka, Museum Pub, Little Kitchen…Artık gözünüze hangisini kestirirseniz…Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

8. Türkiye’nin En Gezgin Dostu Cafesi Cafe del Mundo’ya Takılın

eskisehir-varuna-gezgin-cafe
Varuna Gezgin Cafe del Mundo, Eskişehir’e gidiyorsanız net gidip görün diyebileceğimiz birkaç yerden biri. 2004’te matematik öğretmeni Murat Fıçıcı ve eşi Yekta Fıçıcı sırt çantalarını sırtlarına takıp başlamışlar gezmeye, maceralardan macera beğenmişler. 10 yılda tam tamına 145 ülke gezip deneyimledikleri maceraları, tattıkları yemekleri ve tanıdıkları farklı kültürleri herkesle paylaşabilmek için bir yol arayışına girmişler. Ve ortaya “Cafe Del Mundo” gibi harika bir fikir çıkmış! İlkini Eskişehir’de açtıkları bu kafenin dekorasyonunda onlarca farklı ülkeden toplanmış plaka, tepsi, biblo gibi bir sürü figür görebilirsiniz. Varuna Gezgin Cafe gezginlerin verdiği de destekle hem Ankara, İzmir ve İstanbul’da da açılmış, hem de kendileri gibi seyahate gönül vermiş çok fazla insana dünyada bir yerleri görme, keşfetme imkanı sunmuşlar. Sonradan ekiplerine birkaç kişi daha katılmış ve “Cafe del Mundo” konsepti gittikçe gelişip büyüyor şu an. Hafta içi 11.00-01.00 hafta sonları da 08.00-01.00 arası uğrayabilirsiniz.
Adres: Hoşnudiye Mahallesi Siloönü Sokak No:3 Eskişehir Tel: 02222209490 Websitesi: www.delmundocafe.com Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

9. Sazova Park’ta Tekrar Çocuk Olun

eskisehir-sazova-sato
Sazova Parkı Türkiye’deki en güzel parklardan bir tanesi, baya da büyük, resmen Disneyland’in Eskişehir şubesi! İçinde küçük büyük farketmeden zaman keyifle akıp gidiveriyor. Özellikle de bir Masal Şatosu var, ihtişamına diyecek söz yok doğrusu. Bu masal şatosunun en bomba özelliği Türkiye’deki en ünlü 8 kulenin bir araya getirilip ortaya çıkmış olması. Tanıyamadıysanız hemen söyleyelim: Galata Kulesi, Burgulu Kule, Sindrella Kulesi, Kız Kulesi, Adalet Kulesi, Ulu Kule, Çan Kulesi ve Yivli Kule. Masal Şatosu dışında parkın içinde Korsan Gemisi, yapay bir gölet, Sabancı Uzay Evi, Hayvanat Bahçesi ve Sulatı Dünyası gibi özellikle de çocukların yüzünü güldürecek birçok aktivite ve görülecek şey var. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

10. Eskişehir’in Üçüncü Nesil Kahvecilerinde Kahve Molası Verin

eskisehir-kitap-cafe
Dinamik bir öğrenci şehri olarak Eskişehir’deki dönüşüm sadece gece hayatı ile sınırlı değil. Burası gece gündüz yaşayan bir şehir. Burada şehrin en popüler buluşma ve sosyalleşme mekanları AVM’ler değil birbirinden tatlı cafeler, üçüncü nesil (third wave) kahve dükkanları ve kitap kafeler. Öne çıkan mekanların tüm bilgilerini yine Eskişehir’de Ne Yenir, Nerede Yenir? yazımızda bulabilirsiniz ama bunun da ucundan koklatalım: Eskişehir Kitapçısı, Hey Joe Coffee CO…

11. Odunpazarı Evlerinden Dönüştürülmüş Otellerde Konaklayın

Fotoğraf Kaynak: www.etstur.com

Odunpazarı bölgesi Eskişehir’in tarihi çekirdeği. Bu bölge son yıllarda öyle güzel bir dönüşüm geçirdi ki Eskişehir’e geldiğinizde buradan ayrılmakta zorlanacağınıza eminiz. Mahallede başta Omm’un kendi konak oteli olmak üzere çok güzel konak oteller var. O nedenle de otel tercihinizi buradaki konakların butik otele dönüştürüldüğü seçeneklerden yana yaparsanız daha otantik bir konaklama deneyimi yaşarsınız diye düşünüyoruz. Tüm Eskişehir otellerini incelemek için de tıklayın.

12. Frig Vadisi’nde Tarihi Kalıntıların Arasında Sürün, Pedallayın Hatta Kamp Atın

frig-vadisi-kirkgozler

Frig Vadisi’nde, Kütahya – Eskişehir – Afyon üçgenini kapsayan Frigya bölgesinde, M.Ö. 12 ve 7. yüzyıllar arası yaşayan Frigyalıların, tıpkı Kapadokya’daki gibi kayaları oyarak kurdukları şehirler var. Ne mutlu Eskişehirlilere ki onlar sadece bir saat yol yaparak bu muazzam kalıntıların içinde bisiklete binip kamp atabiliyorlar! Burası sadece Eskişehir’de Kütahya’da veya Afyon’dayken değil Türkiye’nin herhangibi bir yerinden kalkıp görmeye gelinir özellikte bir yer. Frig Vadisi’nin ayrıntılı rotası ve rehberini Frig Vadisi yazımızda bulabilirsiniz.

13. Sakarya Nehri’nin Doğduğu Yer Çifteler’de Dalış Yapın 🐠

Foto: geyvemedya.com

Bizim bu gidişimizde ne yazık ki fırsatımız olmadı ama Eskişehir’e bağlı Çifteler ilçesinde Sakarya Nehri’nin doğduğu yer olan Sakaryabaşı bölgesinde tüplü dalış yapma şansınız var. Üstelik inanılmaz bir turkuazın içinde, müthiş bir sualtı fauna ve florası eşliğinde. Burası henüz geçtiğimiz yıllarda keşfedildiğinden, pek de fazla bilinmiyor ama nehirde dalış yapmanın da en az denizde dalış yapmak kadar tatmin edici bir deneyim olabileceği ender yerlerden. Gökgöz (doğal havuz bölümü, canlı çeşitliliği fazla), Karaburgu (asıl kaynak, 1,5 metre boyunda balıklar yaşıyor), Kırkkız(yosunlu bir bitki örtüsü var), Başkurt (mavinin en güzel tonları burada) buradaki dalış nokataları. Özellikle sulatı fotoğrafçılığıyla ilgilenenlerin Sakaryabaşı’nı programlarına almalarını öneririz.
İlgilenenler için buradaki yetkili dalış merkezinin bilgilerini de verelim: Sakaryabaşı Sualtı Dalış Merkezi Adres: Sakaryabaşı Tesisleri, Konya Yolu üzeri, Çifteler  Tel: 0542 731 7448 – Ömer Faruk Özen 5442434930 Web Sitesi: www.facebook.com/pages/Sakaryabaşı-Sualtı-Dalış-Merkezi/629682707212901 Konum için tıklayın.

14. Adalar ve Porsuk Çayı’nın Keyfini Gondol ve Bot Turlarıyla Çıkarın 🚤

Fotoğraf Kaynak: www.anadolugazetesi.net

Porsuk Çayı’nı ve Adalar Bölgesi’ni etrafında bulunan birçok kafeden birinde oturarak da görebilirsiniz, ama hele de yaz aylarında gittiyseniz gondol veya bot turları daha keyifli zaman geçirmeniz açısından iyi bir seçenek olabilir. Üstelik gondol turları da bot turları da oldukça uygun fiyatlılar çünkü belediye tarafından yapılıyorlar.

Yaz ve bahar aylarında botla Köprübaşı – Kentpark arası günde karşılıklı 4 sefer yapılıyor ve bir taraftan diğerine gitmek yaklaşık 30 dakika sürüyor. Botlar 20 kişilik ve 6 yaşından büyük çocuklardan da ücret alınıyor. Eğer gidip dönecekseniz, Köprübaşı – Kentpark arası ve Kentpark – Köprübaşı arası biletleri ayrı ayrı satın almalısınız.

Şehir içi 15 dakikalık ring turları yaz ve bahar aylarında her gün yapılıyor. Gondol turları da aynı şekilde yaz ve bahar aylarında her gün yapılıyor. Aklınızda bulunsun bu tura en fazla 4 kişi binebiliyor ve çocuklar da dahil. Saatler ve fiyat hakkında detaylı ve güncel bilgi edinmek isterseniz mutlaka Eskişehir Büyükşehir Belediyesi websitesini ziyaret edin.

15. Eskişehir Gecelerine Karışın

Foto Kaynak: i1os.com

Şaka değil, İstanbul’da bu kadar güzel ve rahat eğlenemiyoruz ne zamandır. Zaten İstanbul’un birçok sıkı cover grubu da artık Eskişehir’i mesken edinmiş. Mekan önerilerimizi aşağıda Barlar Sokağı bölümünde bulabilirsiniz.

16. velESBİD Eskişehir Bisiklet Derneği Bisiklet Turlarına Katılın 🚲

Eskişehir turumuzda da Eskişehir’in en köklü bisiklet derneklerinden velESBİD üyeleriyle bir araya gelme fırsatımız oldu. Ülkemizin en aktif bisiklet gruplarındanlar ve çoğunlukla hafta sonu düzenledikleri turlar dışarıdan katılıma açık. Bunlar şehir içinde bir tarihi yerden öbürüne pedallayan turistik turlar değiller. Daha çok doğada geçen, tur bisikletine daha yakın etkinlikler. Katılmak için derneğe üye olma zorunluluğu bulunmuyor. 18 yaş altı bisikletlilerin ebeveynleriyle katılma zorunlulukları var. Bu dernek oldukları için uygulamak durumunda kaldıkları bir kural. Şehir dışı turlarda ise üye olanlara öncelik veriyorlar. Eskişehir’e gelmeden web sitelerinden veya Facebook hesaplarından güncel turları kontrol edebilirsiniz.

Kendi şehrinizdeki bisiklet gezilerine katılmak isterseniz  Türkiye’deki Tüm Bisiklet Grupları yazımızdan şehrinizdeki tüm bisiklet gruplarını bulabilirsiniz.

17. Odunpazarı Modern Müze’yi (OMM) Gezin

2019’da açılan OMM yani Odunpazarı Modern Müze, Eskişehir tarihi bölgesi Odunpazarı’nda, Türkiye’den ve dünyadan modern ve çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği yepyeni bir müze. Müzenin tasarımı, dünyaca ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates (KKAA) tarafından, uygulaması da mimar ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından yapıldı. Gerçekten çok başarılı bir müzecilik anlayışı ile yürütülen bir yer.

İstanbul’dan veya Ankara’dan, günübirlik de olsa YHT trenlerine atlayıp OMM’yi gezmeye gelmek çok güzel bir hafta sonu planı olur. Eğer programınızı uzatmak isterseniz, müzenin çok güzel bir konaklama opsiyonu da olduğunu belirtelim.  Pazartesi günleri kapalı. Çalışma Saatleri: 10.00-18.00. Çarşamba 20.00’de kapanıyor, pazar günleri de 11.00’de açılıyor.  Websitesi Adres: Şarkiye, Atatürk Blv. No: 37, 26020 Odunpazarı Tel: (0222) 221 27 37 Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

18. Akrobasi Uçağı Deneyimi

Eskişehir’de bir de akrobasi uçağı deneyimi yaşayabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet yanlış duymadınız. Bildiğiniz havada taklalar atacağınız adrenalin patlaması olan akrobasi uçusundan bahsediyoruz. Sivrihisar Havacılık Merkezi’nde, Türkiye’nin ilk profesyonel sivil akrobasi pilotu Semin Öztürk Şener kontrolündeki uçakta g kuvvetini iliklerinizde hissedebilirsiniz. Detaylar için websitesini ziyaret edebilirsiniz.

Eskişehir’de Gezilecek Yerler

Odunpazarı

eskisehir-odunpazari-evleri

Odunpazarı’nın adını bu kadar duyurabilmesinin en önemli sebeplerinden biri UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan bölgelerden biri olması. Peki neden böyle bir listeye dahil edilmiş? Öncelikle Odunpazarı Tarihi Kent Merkezi Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ayrı ayrı dönemlerini yansıtan bir sürü eser var. Bunlardan bazıları yapımı 1271’li yıllara dayanan Alaaddin Camii, 1525’te yapılmış Kurşunlu Külliyesi ve 13. Yüzyılda yapılmış Hacı Hasan Camii. Bu tarihe ışık tutan eserler dışında Odunpazarı’nın evleri epey meşhur. Çünkü bu evler Osmanlı Dönemi’ndeki evleri yansıtıyor ve mimarileri de biraz ilgili olanı kendine çekiveriyor. Evlerin büyük bir kısmı günümüze kadar restore edilmiş olsa da olabildiğince aslına uygun yenilenmişler. Odunpazarı Kent Merkezi’ni Eskişehir’in diğer yerlerinden ayıran başka özellikler de var; mesela Eskişehir’de yerleşilen ilk alan olması ve şehirdeki alışılmış düz yapının aksine nispeten eğimli bir yapıya sahip olması. Geleneksel türk-osmanlı mimarisini yakından inceleyebileceğiniz, açık hava rahatça gezebileceğiniz bir yer Odunpazarı ve evleri sokakları kesinlikle görülmeye değer. Aşağıda sırasıyla bahsedeceğimiz Balmumu ve Cam müzeleri & çarşılar da Odunpazarı bölgesinde yer alıyorlar. Hepsini paket bir tur olarak düşünebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Madame Tussauds’ya benzer Türkiye’deki ilk örnek Eskişehir’deki Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi. Eskişehir’in Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in bizzat heykelleri yapıp sergiye koyduğu, 2003 yılında açılmış bir müze burası. Yerli, yabancı birçok artist ve devlet adamı olmak üzere 160 kişinin balmumu heykeli var. Balmumu heykeller yapmak gerçekten çok emek isteyen ve saygı duyulası bir iş, ülkemizde örneği olması da tabiki çok güzel. Fakat gidenlerin yorumlarını göz önünde bulundurarak birçok kişinin hayal kırıklığına uğradığını söylememiz yanlış olmaz sanırız. Yine de beğenenler yok değil, o yüzden Odunpazarı semtine yolunuz düşerse belki bir şans vermek istersiniz. Pazartesi hariç hergün 10.00-12.00 ve 14.00-17.00 saatleri arasında açık.  Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi


Eskişehir’in Odunpazarı semtinde üç yan yana evi yeniden dekore edip, 2007 yılında Türkiye’nin ilk Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’ni açmışlar. Hem yerli hem yabancı sanatçıların eserlerine rastlayabileceğiniz bu serginin içinde aynı zamanda nasıl cam işlendiğinin anlatıldığı bir seyir salonu var. Gitmişken mutlaka biraz izlemenizi önerebiliriz bizim çok ilgimizi çekti. Giden hemen herkes hayran kalmış. Eskişehir’e gittiyseniz mutlaka görülmesi gerekenler arasına girer sanki. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Kurtuluş Müzesi

eskisehir-muze-odunpazari

Zaten Odunpazarı’na gidecekseniz, buraya da bir uğrayın deriz. Kurtuluş Müzesi çok da büyük değil ve 29 Ekim 2016’da açılmış, yani çok yeni. Klasik müze anlayışı dışına çıkıp içinde tarihi eşyalar sergilemek yerine Kurtuluş Savaşı’nı dokümantasyon şeklinde anlatıyor. İzleme fırsatı bulanlar Kurtuluş belgeselini oldukça sade ama öğretici bulmuş. Çok zamanınızı almaz ve pahalı da değil, görmeye değer bir yer. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

eskisehir-atlihan

Bu çarşı 2005 yılında Odunpazarı Belediyesi’nin açtığı, en büyük amacı Eskişehir diyince akla gelen lüle taşını daha fazla tanıtmaya, göstermeye ve satmaya çalışmak. İçinde birçok el sanatının nasıl üretildiğine dair bilgiler bulabileceğiniz, inceleyebileceğiniz ve satın alabileceğiniz atölyeler var. Eskişehir’in ekonomisine katkıda bulunmak için yapılmış aslında basitçe, meraklısı da yok değil. Hediyelik eşya almak isterseniz çok güzel çeşitler bulabilirsiniz. Yine buraya yakın Nallıhan Lületaşı Çarşısı var ve orda da aynı şekilde lületaşı başta olmak üzere bir sürü nesneye, takıya ve hediyelik eşyaya rastlayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Sazova Parkı

eskisehir-sazova-park-korsan-gemisi

Çooook geniş bir alana yayılmış, Disneyland’ı anımsatan park. 🙂 İçinde korsan gemisi, sualtı dünyası, masal şatosu gibi bilimum şey bulunan, çocukları eğlendirmeyi büyükleri de çocuklaştırmayı başaran bir kompleks olmuş. Ayrıca bir de bilim-deney merkezi, uzay merkezi, akvaryum ve miniatürk var bu koca alanda. Her ne kadar türünün Türkiye’deki tek örneği olsa da fiyatları uçurmamışlar gayet uygun. Çocuğunuz varsa zaten hiç düşünmeden gidin, ama yoksa da bi görmeye değer deriz. Özellikle havalar da güzelse tadından yenmez. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Kent Park

eskisehir-kent-park

Bol oksijenli, bol yeşillikli Eskişehir Şehirlerarası Otobüs terminalinin tam karşısındaki Türkiye’nin ilk yapay plajı! Gerçek denizkumu kullanılarak yapılmış bir plajdan söz ediyoruz. Oldukça geniş bir alana yayılmış, Eskişehir gibi birçok parka sahip bir şehirin bile en gözdelerinden biri. İçinde açık yüzme havuzu, yemek yiyebileceğiniz bir sürü kafe, ata binme eğitimi alabileceğiniz bir alan ve çocuklar için bir sürü oyun yeri var. 10.00 – 18.00 arası açık. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Şelale Park

Geniş bir alana yayılmış yemyeşil bir park. Eskişehir’in en büyük şelalesi burada. Onun dışında çocukların keyifli vakit geçirebileceği yerler, ahşap bir yel değirmeni ve mini bir amfitiyatro var. Güzel Eskişehir manzarası karşısında kahvaltı keyfi yapabileceğiniz bir restaurantı da var, adı Şelale Park Cafe&Restaurant. Açıkbüfe kahvaltısı ve çiğböreği tam not almış, onun dışında servis de iyiymiş. Park yeri sıkıntısı da yok. Restoranın bilgileri aşağıda. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Porsuk Çayı ve Adalar

Porsuk Çayı Eskişehir’in ortasından boylu boyunca geçen, Sakarya Irmağı’nın kollarından biri olan çay. Eskişehir denince akla gelen ilk birkaç şeyden biri Porsuk. Porsuk’u çevreleyen Atatürk Caddesi ve Köprübaşı köprülerinin arasında kalan bölgeye Adalar denilmiş ve Adalar Eskişehir’in en cıvıl cıvıl bölgelerinden. Çok fazla restoran, kafe ve aktivite bulunan Adalar Bölgesi, Eskişehir’in öğrencilerle dolu gece hayatına cuk oturmuş bir yer yani. Hele de güneşli sımsıcak bir havada çayın etrafında gezmek gibisi yok, ama yetmez bir de içinde gezeyim diyorsanız Porsuk Çayı’nda turtistik tekneler ve gondollar oluyor. Haritada 6 numara.

Haller Gençlik Merkezi


2000 yılına kadar meyve-sebze hali olarak kullanılan bina restore edilip gençlik merkezine çevrilmiş ve şimdi onun dışında içinde birçok cafe-restoran barındırıyor. Çok hoş nostaljik ve otantik bir havası var. Tam kahvenizi içip sohbet edilesi bir yer. Eskişehir’li Evde Yoklar mutlaka ama mutlaka Haller Gençlik Merkezi’nin içindeki Mazlumlar Muhallebicisi’ne gidilmeli diyorlar, bizden söylemesi 😉 Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi

Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi, Türkiye’de özel sektör desteğiyle kurulan ilk müze. Aslında halihazırda Eskişehir’in 1974’ten beri bir arkeoloji müzesi varmış fakat müze binasının zamanla yetersiz kalması nedeniyle 2001’de ziyarete kapanmış ve yeniden inşaa ve ziyarete açılma süreci uzadıkça uzamaya başlamış. Bunun üzerine 2007 yılında müze inşaatı sponsorluğunu ETİ Şirketler Grubu üstlenmiş. 2010’da yaklaşık 4000 metrekarelik bir alana yayılan yeni binanın inşaatı tamamlanmış ve 2011’de halka açılmış. İçinde Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden derlenmiş 2.000 kadar eser sergileniyor. Fakat 20.500 kadar eser de depoda duruyor. Müzedeki en özel eserlerden biri, yaklaşık 4000 yıl önceden kalma, Eskişehir ile Mezopotamya arasındaki ticari ilişkilerin kanıtı, dünyadaki ilk lületaşı mühür. Ziyaret Saatleri: Her gün, Nisan-Ekim 08:00 – 19:00, Kasım-Mart 08:00 – 17:00 Müzekart geçerli. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

Eskişehir Tarihi

eskisehir-porsuk-cayi

Milattan önce 14. Yüzyılda Eskişehir’in ilk ev sahipleri kocaman bir devlet kurup burayı merkez yapan Hititler olmuş. Sonralarda Frigler, Lidyalılar ve Persler de Eskişehir’i mesken tutmuş. Frigler döneminde Eskişehir’in ismi Dorylaion’muş ve bu isimle de tanınmış uzunca bir süre.

Sırasıyla Roma ve Bizans İmparatorlukları’nı da topraklarında misafir eden Eskişehir, 1074 yılında Selçuklu Devleti’nin hakimiyetine girmiş ve o sıralar adı Sultanönü’ymüş. Hala da şehirde Selçuklu dönemine dair bir sürü iz bulunuyormuş. Neredeyse 200 yıllık bir süreden sonra Selçuklu egemenliğinden çıkıp Osmanlı’nın olmuş Eskişehir. O dönemden sonra kısa süreler Karamanlılar’ın, İngilizlerin işgaline uğrasa da çok sürmeden yeniden Osmanlı hakimiyeti altına girebilmiş.

Kurtuluş Savaşı dönemi ve cumhuriyetin ilanında da büyük rol oynayan Eskişehir, savaş yılları boyunca oldukça tahribata uğrasa da çok kez yenilenerek ayakta kalmayı başarmış bir şehrimiz.

Eskişehir’de Yeme-İçme

eskisehir-yemek

Eskişehir denilince akla ilk gelen ürünler, Tatar’ların ellerinden çıkıp taa bugünlere kadar gelen çibörek ve bilimum börek çeşitleri, Eskişehir’in imza kebabı balaban kebap, mis gibi tereyağ aromasıyla akıllara zarar met helva ve nuga helva, haşhaşlı çörek, boza, yoğurt ve tarhana çorbaları, haşlanmış et ve bakliyat bazlı sulu yemekler, bamyalı yemekler…Hepsini tadabileceğiniz yer önerilerimizi, Eskişehirli Evde Yoklar’ın rehberliğinde hazırladığımız Eskişehir’de Ne Yenir, Nerede Yenir? yazımızda bulabilirsiniz.

Eskişehir Barlar Sokağı

Eskişehir gece hayatı bizce ülkenin en eğlencelilerinden. Özellikle canlı cover gruplarını seviyorsanız burada sıkı eğleneceksiniz.

Social Pub

Eskişehir’in son zamanlarda en yıkılan pub-barı. Haftanın her gününe bir etkinlik var. Mesela her pazartesi beer pong oynanıyor desek! Cuma günleri ise 70’ler Funky, Cumartesileri ise 80’ler 90’lar geceleri oluyor. Hashtagleri: #çaysatmıyoruz. Adres: Hoşnudiye Mahallesi, Hoşnudiye m. Vural s. No:33, 26130 Tepebaşı Tel: 0532 726 38 62 Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Varuna Gezgin

Buranın kurucuları, 10 yılda yaptığı tam 145 ülke gezisinden sonra deneyimlerini ve farklı ülkelerin kültürlerini paylaşmak için böyle bir kafe kurmuşlar. Hatta türkçesi de “Dünya Kafe”.  Ayrıca Ankara ve İzmir’de de şubesi var. Ambiyansı harika olan bir yer, kesinlikle görülmeye değer. Eskişehir’e gidiyorsanız net gidip görün diyebileceğimiz birkaç yerden biri. Adres: Eskibağlar, Fabrikalar Sk 1/A, 26170 Tepebaşı/Eskişehir Tel: 02223330433 Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Sensus Eskişehir

İstanbul’da da bir şubesi bulunan bir bar-restoran.
Adres: Tepebaşı Hoşnudiye Mahallesi Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi Ilgaz Apartmanı 21/A Odunpazarı-Eskişehir  Tel: 02222346050 Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Varuna Memphis Pub

eskisehir-memphis-pub

Odunpazarı’nda da şubesi bulunan bir kafe. Hem kahvaltısı, hem atıştırmalıkları hem de bir sürü çeşit yemeği var. Özellikle hamburgerlerine herkes bayılmış. Adres: Yeni Bağlar Mahallesi İsmet İnönü Caddesi No:102/C Eskişehir   Tel: 02223203005  Websitesi: www.bienart.com/memphis Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Peyote

Müzik eşliğinde, rahatça zaman geçirebileceğiniz bir bar. Arada konserler de veriliyor. Adres: Hoşnudiye Mahallesi Vural Sokak No:35 Tepebaşı-Eskişehir   Tel: 02222313060 Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

SPR Pub

Konser ve etkinliklerin yapıldığı, aslında bar-pub olsa da kahvaltısı da tavsiye edilen yer. Salaş ve eğlenceli.
Adres: Haller Gençlik Merkezi Eskibağlar Tepebaşı-Eskişehir  Tel: 02223202525 Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Little Kitchen

Yarım metre pizzası, bütün hamburgerleri, etleri ve makarnaları özellikle en çok övgü olan lezzetleri. Giderseniz özellikle pizzayı mutlaka deneyin deriz! Kendi soslarını yapıyorlarmış.
Adres: Hoşnudiye Mahallesi İsmet İnönü Caddesi Başak Künkçü Plaza No:139/A Eskişehir  Tel: 02223308877 Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Dudes Eskişehir

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/dudeseskisehir

Eskişehir’in popüler bir pubı. Hafta sonları dj performansları ve Jam Sessions’lar da oluyor. Adres: Hoşnudiye Mahallesi, Vural Sk. 44/A, 26130 Tepebaşı, Tel:0535 399 98 56 Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Eskişehir Yaşamak İçin Nasıl Bir Yer

Eskişehir gerçekten de şehir vizyonu ile kendini ayakta alkışlatan bir yer. Hem Türkiye’de ideal belediyecilik ve şehircilik anlayışı denildiğinde akla ilk gelen şehir Eskişehir hem de bu anlayışı sağlam bir istikrarla yıllardır sürdürmeyi başaran şehir de Eskişehir.

Darısı Başımıza Derdirten Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen

Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir’in çehresini göreve geldiği 1999’dan beri baştan aşağı değiştiren, şehre getirdiği yeniliklerle Türkiye’de parmakla gösterilen bir şehircilik anlayışı sergileyen, hem siyasetçi, hem akademisyen, hem de sanatçı kimliğiyle tanınan vizyoner Belediye Başkanı. Kendisinin de büyük katkılarıyla Eskişehir, en Avrupai, en yaşanası, en medeni şehirlerimizden. Detaylarını burada anlattık:  ESKİŞEHİR NASIL BİR YER

Eskişehir Nerede?

eskisehir-harita

Eskişehir iç anadolu bölgesinin kuzeybatısında bulunan; Ankara, Afyon ve Kütahya tarafından çevrelenen bir şehrimiz. Tam ortasından Porsuk Çayı geçiyor.
İstanbul – Eskişehir arası 276 kilometre ve yaklaşık 4 saat 18 dakika,
Ankara – Eskişehir arası 233 kilometre ve yaklaşık 2 saat 32 dakika,
Kütahya – Eskişehir arası 77 kilometre ve yaklaşık 1 saat,
Afyon – Eskişehir arası 132 kilometre ve yaklaşık 1 saat 55 dakika,
İzmir – Eskişehir arası 412 kilometre ve yaklaşık 5 saat 5 dakika,
Sakarya – Eskişehir arası 182 kilometre ve yaklaşık 2 saat 15 dakika.

Eskişehir’e Ulaşım

Arabayla

Eskişehir’e eğer arabayla gitmek istiyorsanız:

İstanbul’dan 280 kilometre ve yaklaşık 4 saat 26 dakika,
Bursa’dan 153 kilometre ve yaklaşık 2 saat 11 dakika,
Ankara’dan ise 233 kilometre ve yaklaşık 2 saat 35 dakika sürüyor.

Trenle

Eskişehir’e birçok yerden gitmenin en kolay yolu tren kullanmak, çünkü çoğu trenin güzergahı Eskişehir’i de içine alıyor.

Ankara-Eskişehir Hızlı Treni: Günde karşılıklı 5 sefer var ve yaklaşık 1 saat 35 dakika sürüyor. Sefer saatleri ve detaylı bilgi için: HIZLI TREN

Ankara-İstanbul Hızlı Treni: Bu tren de Eskişehir’den geçip İstanbul-Pendik’e gidiyor. Günde 6 tane karşılıklı sefer var. İstanbul(Pendik)’dan Eskişehir yaklaşık 1 saat 45 dakika sürüyor, Ankara’dan Eskişehir ise yaklaşık 1 saat 40 dakika. Sefer saatleri ve detaylı bilgi için: HIZLI TREN

İzmir Mavi Treni: İzmir-Alsancak’la Eskişehir arasında sefer yapıyor, günde bir kere var. Yaklaşık 12 saat sürüyor, Her gün Alsancak’tan 19.30’da kalkıp ertesi sabah 07.40’ta Eskişehir’de oluyor. Aynı şekilde her gün 22.45’te Eskişehir’den kalkıp ertesi sabah 10.30’da Alsancak’da oluyor. Detaylı bilgi ve sefer saatleri için: www.yolcu.tcdd.gov.tr/anahat-trenleri

(Not: BAŞKENTRAY çalışmasından dolayı 11.12.2017’ye kadar seferler Eskişehir-İzmir-Eskişehir şeklinde yapılsa da normalde bu trenin güzergahı Ankara-İzmir-Ankara. Bu yüzden sitesinden mutlaka güncellemeleri kontrol edin. –Aralık 2016-)

Otobüsle

Eskişehir’e neredeyse her şehirden otobüs bulmak mümkün. Buzlu, Anadolu ve Metro gibi bir sürü şirketin Eskişehir’e otobüsü var.

İstanbul – Eskişehir otobüsle 5-5.30 saat arası,
Ankara – Eskişehir otobüsle 2.30-3.30 saat arası,
Bursa – Eskişehir de yine otobüsle 2-3 saat arası sürüyor.

Not: Yolculuk saatlerinin bu kadar aralıklı olmasının nedeni farklı şirketlerin farklı güzergahları ve süreleri. Detaylı bilgi için hepsinin kendi sitesinden bakabilir veya her şirketi kapsayan internet sitelerinden yararlanabilirsiniz.

Otogar’dan şehre de tramvay, otobüs veya taksiyle ulaşım sağlayabilirsiniz.

59 Comments

  1. Merhaba , bilgiler için çok teşekkürler. Pazar günü günübirlik gitmeyi planlıyorum. Bahsettiğiniz yerler açık mıdır müzeler restoranlar vs. ? Bilginiz varsa ve paylaşabilirseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkürler. Sevgiler

    1. Merhaba OMM gibi ana müzeler açık oluyor müzelerin kapalı olduğu gün evrensel olarak pazartesidir. Fakat Abdüsselam Balaban Kebap gibi yerler de pazar günü kapalı oluyor.

  2. Sevgili Duygu & Bilgehan, Gezilerimizi planlarken sizin sitenizden çok faydalanıyoruz. Çok emek vererek derlediğiniz gezi notları bizim işimizi inanılmaz kolaylaştırıyor, gezilerimizi güzelleştiriyor. Şahane bir iş yapıyorsunuz,teşekkür için yazıyorum, sağolun, varolun. İki günlük Eskişehir gezimizden yeni döndük ve sizinde değerli katkılarınızla dolu dolu bir gezi yaptık. Şimdi de sizlerin izinden Mudanya-Trilye-Erdek-Bursa çalışıyoruz. Sağlıkla yolunuz hep açık olsun.

    1. Sevgili Sibel, bizi ne kadar mutlu ettin anlatamayız. Seyahatlerinde yazılarımızdan faydalanıyor olman bizim için çok değerli. Umarız ki Mudanya-Trilye-Erdek-Bursa rotasında da faydasını görürsün harika bir seyahat deneyimi yaşarsın. Çok sevgiler 🙂

  3. Nasip olursa 23 Mayıs pazartesi günü gideceğiz fakat pazartesi günü birçok yer kapalıymış. Acaba Pazartesi günü nereler gezilebilir? Teşekkürler

    1. Merhaba, yazımızda okuyacağınız, müze olmayan her yeri pazartesi gezebilirsiniz.

  4. Merhaba. Arabasız ve bisikletsiz rahat gezilebilir mi? Yürüme – toplu taşıma vs. Bir de rota olarak bu yazdığınız sıralamada gezsek doğru olur mu? Annemi götürmek istiyorum bayram sonrası. Cevap verirseniz çok sevinirim 🙂

  5. Merhabalar,
    Her nereye gidiyorsam sayfanıza bakmadan çıkmaz oldum. Elinize sağlık. Önümüzdeki Ramazan bayramında Eskişehir’i görmek niyetindeyim minik bir köpeğim var. Onunla kalabileceğim temiz bir yer önerisi istesem, bir de bayram olduğu için müzeler açık oluyor mu? Teşekkürler

  6. Yıllardır Eskişehir’e gider geliriz. Akrabalarımız bile orada yaşıyor. Sizinki gibi kaliteli bir rotada gezmedik. Bilinenlerin dışında Farklı yerler ve deneyimler önermeniz şahane. İlk seyehatimizi sizin önerilerinizle planlayacağız. Bir sorum olacak: Frig vadi yolu kış seyehati için uygun mudur? Teşekkürler

    1. kış lastiği ve kalın kıyafetlerle gitmek lazım. en güzeli gitmeden önce telefon açıp sormak

  7. Merhaba, dolu dolu anlatiminiz icin tesekkurler. Aralik ayinda gondol turu yapilabiliyor mu?

  8. Yazdıklarınız çok işimize yaradı, dun eşimle gezdik, bir günde yapilabilecek herşeyi çok rahat yaptık. Emeğinize sağlık.

  9. Bilgilendirici yazınız için teşekkürler,çok güzel olmuş gerçekten.Eskişehirde gün doğumu izlenebilecek güzel bir yer var mı acaba?

  10. çok ama çok teşekkür ederiz. yazınızı okuduktan sonra bu hafta gezmeye karar verdik

  11. Eskişehire geldim ama bu kadar detaylı bilgiyi dönünce keşfettim. Meğersem biz hiç gezmemişiz 🙂 Çok güzel anlatmışsınız emeğinize sağlık. O zaman tekrardan Eskişehir yolu gözüktü bize Sizin rehberliğinizle….. Teşekkürler

  12. Ellerinize sağlık, kaç tane sayfaya baktım ne Eskişehir ruhunu aktaran ne de müzeleri, yemesi içmesiyle tam bilgi veren birine denk gelmedim. Açıkcası bence bu işi yapmakta ayrı bir yetenek ve vizyon istiyor. Siz devam edin çok gezenti olarak benim size bolca işim düşer, sevgiler

  13. Eskişehir bisiklet ve bisiklet severler için çok uygun bir şehir. Bisiklet kilitleme konusunda pek sıkıntı yaşamayacağınız bir şehir. Eskişehir şehir rehberiniz için emeğinize sağlık.

  14. Merhaba, Eskişehir’de bisiklet kiralayarak 2 günlük bir tur yapmak istiyoruz.Haritanızdan görebildiğim kadarı ile bir çok yer birbirine yakın bu sebeple bisiklet işimizi görür diye düşünüyoruz.Sormak istediğim husus ise; gideceğimiz yerlerde bisikletin muhafazasını nasıl gerçekleştirebiliriz? Her yerde bisikletleri kilitleyip bırakabileceğimiz şekilde alanlar var mıdır? Sizin bu konudaki tecrübelerinizi aktarabilirseniz çok memnun olurum.Teşekkürler.

  15. Bal mumu müzesi söylediğinizin aksine en çok görülmesi gereken yer. Eserler muhteşem . Hatta İngilteredekini gören arkadaşlarımda , daha güzel olduğunu söylediler. Çok şey kaçırmışsınız.

  16. Sayfanızı yeni keşfettim ve gerçekten bayıldım. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim :))

  17. Merhaba, fotoğrafları çektiğini aletin adı ve modeli nedir? ben onu öğrenebilir miyim?

  18. ailece gezginiz bize yakin tarzinizla sizi de yakindan takip edip uygulamaya calisiyoruz. cok tesekkurler bol gezmeler….leyleklerimiz hep havada olsun…

  19. Süpersiniz siz ya çok guzel bi yazı eskişehire gidicektim bu yazıya harfiyen uyucam ayağınıza kuvvet takipteyiz

  20. Biz de bayram sonrası tatil planı için Eskişehir’den başlamayı düşündük ve Eskişehir için nerde ne yapılır buradan öğrendik. Teşekkürler emeğinize sağlık 🙂

  21. Bayramda Manisa dan çıkıp Eskişehir e yapacağımız seyahat için bakacağımız tek adres tabi ki bizevdeyokuz.com instagram dan da sizin hashtag inizle paylaşımlar yapmak istiyoruz. Şimdiden teşekkürler

  22. Ellerinize sağlık, oldukça detaylı hazırlanmış, benzeri sitelere göre çok daha güzel yol gösteren bir sayfa olmuş. Teşekkürler

  23. bir kaç katkı da ben yapmak isterim 🙂 Balaban yenilecek yerler genelde pazar günleri kapalı olabiliyor, bunu göz önünde bulundurmakta fayda var.

  24. Sen muhteşem bir detaysın kurtarıcı meleksin resmen ya bu nasıl güzel bir yazıdır emeğine yüreğine sağlık

  25. Kapadokyayıda böyle anlatsanız keşke hatta İngilizceye de cevirseniz
    Çok mu şey istedim aceba 🙂

  26. Merhaba. Bir kaç gündür sizin paylaşımlarınızı okuyorum. Daha önceden bilseydim eskişehire geldiğinizde sizinle tanışıp ağırlamak isterdim

    1. Selam Volkan!!!!
      Çok teşekkürler. Düşünmen yeter. Bitanesin valla. 🙂
      Eskişehir’i çok sevdik. İlla yine geliriz

  27. Eti Etnografya muzesine de 3-4 saat ayirmak gerek. Odunpazari evlerine yuruyerek 8-10 dk. mesafede

      1. Estağfurullah kısa sürede dönüşünüz için teşekkür ederiz. Ayrıca ÇİBÖREK olarak doğru yazımınız için tekrar teşekkür ederiz

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir