NUSA PENIDA, BALİ – 17 KAÇIRILMAYACAK ŞEY

Nusa Penida, Bali gibi popüler bir yerden hiç beklenmedik bir sürpriz. Bali’den hepi topu 45 dakikalık bir tekne uzaklığında kalabalıklardan uzak, kendi halinde, turistler tarafından daha az keşfedilmiş, tüketilmemiş bir yer. Sahilleri nefes kesici. Hatta tüm Bali’de gördüklerimizin en güzelleri… Ormanları bakir, köyleri otantikliğini kaybetmemiş… Buna rağmen büyük resort oteller ve yapılaşma yok. İnsan böylesine bir cennetin, insanların radarından nasıl bunca zamandır kaçabildiğine şaşırıyor.

Bu izolasyon yerelerin adanın hastalıkları yayan Macaling başta olmak üzere şeytanlar ve kötücül ruhlara ev sahipliği yaptığına inanmasından doğmuş. Burası tarih boyunca o kadar istenmeyen bir yer olmuş ki 18. yüzyılda mahkumlar adaya sürgüne gönderiliyormuş. Bugün bile, bir salgın ya da doğal afet baş gösterdiğinde parmaklar Nusa Penida’yı işaret ediyor. Balililer Nusa Penida’ya sadece gitmelerinin zorunlu olduğu dini bayramlarda gidiyorlarmış.

Nusa Penida Ağaç Ev

Derken Instagrammerların Nusa Penida’nın harika bir yer olduğunu keşfetmezi üzerine ada radarlara giriyor. Karada ve sualtındaki güzellikleri, ruhani ve kültürel önemi dillerde dolaşmaya başlayınca ada bir anda bizimki de dahil tüm Bali’de Gezilecek En Güzel Yerler listelerine girmeye başlıyor.

Bunlara rağmen Nusa Penida’ya turistik bir ada demek çok zor. Çünkü adada ne bir turistik altyapı var ne de lüks tatil olanakları… Yollar kötü, hatta bazı yerler korkunç, yeme-içme ve konaklama seçenekleri de oldukça kısıtlı. Fakat tüm bunlar, adanın olduğu gibi kalması açısından güzel şeyler. Şimdilik Nusa Penida, sadece adanın bu bakir halini takdir edebilecek kitleye hitap ediyor ama ne yazık ki artan talep doğrultusunda, ada çevresinde büyük yatırımlar yapılmaya başlanmış. Anlayacağınız değişim kapıda!

Nusa Penida’da gezilecek yerler, yapılacak şeyler çoğunlukla adanın doğal güzelliği etrafında dönüyor.

Nusa Penida Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Nusa Penida’ya Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Nusa Penida’ya uçakla gelecekseniz, önce Bali Denpasar Havalimanı’na ineceksiniz. Fakat uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın deriz. Denpasar Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Nusa Penida’ya Kaç Gün Ayırmak Lazım

2 günü etrafı gezmeye + 1 günü dalışa ayırmak üzere en az 3 veya 4 gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz. Bali’deki zamanınızı en verimli şekilde değerlendirmeniz için emrinize amade Bali Hakkında Her Şey (Balayı & Rota & Bütçe) yazımız var.


Nusa Penida’da Seçtiğimiz Oteller & Villalar

Nusa Penida’da her bütçeden otel var. O çok meşhur okyanus kenarındaki ağaç evler de aralarında, tabii boş yakalayabilirseniz. Ayrıca Nusa Penida’nın komşu adası Nusa Lembongan’da da harika villa konaklama ve yeme-içme seçenekleri var. İki ada arası tekne ile 10 dakika sürüyor. Gündüz Penida’yı gezip, akşam Lembongan’a konaklamaya dönebilirsiniz. İkisinde öne çıkan birkaç yeri aşağıya bırakıyoruz.

The Mesare Resort $$$

The Mesare Resort, sonsuzluk havuzu, pamuk tarlası, ormana ve dağlara bakan manzaralı toplam 14 odası olan lüks bir seçenek. Kahvaltıda her sabah Amerikan kahvaltısı servis ediliyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Penida Bambu Green $$

Penida Bambu Green, tepelik bir alanda, bahçe içindeki, her biri kendine özel balkonlu, sevimli, 5 bambu villadan oluşuyor. Her sabah kontinental kahvaltı servis ediliyor. İncelemek için TIKLAYIN.

353 Degrees North $$$

Lembogan Adası’nda, okyanusu ve volkanı gören manzarası ile 353 Degrees North, harika bir yamaç villası. Balayınız için her şeyden ve herkesten izole, sessiz, sakin bir yer arıyorsanız doğru adres. İncelemek için TIKLAYIN.

The Acala Shri Sedana $$

Yine Lembogan Adası’nda, toplamda 13 villası ve sonsuzluk havuzu olan uygun fiyatlı bir otel. Üstelik yüzen kahvaltı servisi de var. Bazı villaların kendine ait havuzları ve balkonları da var. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Nusa Penida’da ve Nusa Nusa Lembongan’daki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.

– Nusa Penida’daki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.
– Nusa Lembongan’daki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.

Nusa Penida’dan ve Nusa Lembongan’dan daha detaylı otel önerilerimizi Nusa Penida’da Nerede Kalınır ve Nusa Lembıngan’da Nerede Kalınır yazılarımızda bulabilirsiniz. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Bali’de araba kiralamak pek mantıklı bir seçim değil çünkü adada araba sayısı çok az ve kiralanan arabalar da genellikle şoförlü kiralanıyor. Araçları sizin kendinizin kullanmasına müsaade edilmiyor. Bu durumda en uygun seçenek motosiklet kiralamak olacaktır fakat tabii daha önce motosiklet sürüş deneyiminiz varsa. Yoksa da üzülmeyin çünkü Bali’nin belli başlı merkezlerini kendinize mesken edindiğinizde oralardan günübirlik turlarla adanın altını üstüne getirme şansınız var hem de oldukça uygun fiyatlara. Örneğin bu Nusa Penida’daki en güzel deneyimlerin bir paket program halinde derlendiği, sizi kaldığınız yerden alıp günün sonunda geri bırakan tur favorilerimizden. Az sonra bahsedeğimiz yerler Broken Beach, Angel’s Billabong ve Kelingking Beach gibi Nusa Penida’da yapılacak en güzel aktiviteleri içeren tur için tıklayın.

Nusa Penida’da Yapılacaklar

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Broken Beach
  2. Angel’s Billabong
  3. Kelingking Beach
  4. Diamond Beach
  5. Rumah Pohon
  6. Atuh Beach
  7. Thousand Islands
  8. Crystal Bay Beach
  9. Manta Point
  10. Sanctum Dive Center
  11. Goa Giri Putri
  12. Peguyangan Şelalesi
  13. Seganing Şelalesi
  14. Nusa Lembongan Adası

Yeme-İçme

  1. Amok Sunset
  2. Penida Espresso
  3. Ba’Bar

1. Broken Beach, Nusa Penida

Broken Beach, dünyanın en güzel manzaralı sahilleri arasına girer. Zaten yukarıdaki fotoğraflar her şeyi özetliyor ama kısaca bahsetmek gerekirse, dalgalar kıyıdaki faleze çarpa çarpa zamanla bir mağara açmış. Daha sonra mağaranın tepesi çökmüş ve ortaya bu delik çıkmış. Ne yazık ki deliğin içindeki plaja erişim yok sadece yukarıdan bakmakla yetiniyorsunuz.


Madem içine giremiyorum o zaman en azından drone ile keşfe çıkayım diyebilirsiniz ama sizi uyarmamız gerekir ki yukarıdan masum görünen bu delik, tam bir drone yutucu. Biz oradayken bir adamın DJI Pro drone’unu yuttu. Haliyle adam yıkıldı. Sanırız delikten aşağı inmeye başladığınızda sinyal bir şekilde zayıflıyor, ayrıca içerice güçlü bir hava akımı olşuyor, hop kontrolü kaybediyorsunuz. Sonra uyarmadı demeyin üzülürsünüz.

Son olarak, buralara ulaşımın biraz sıkıntılı olduğunun altını çizelim. Özellikle de scooter ile…Yol gittikçe kötüleşiyor ve bir noktadan sonra sürekli çukur ve taşların üzerinden gidiyorsunuz. O yüzden kiraladığınız motosikletin durumunun iyi olduğundan emin olun. En önemlisi, dönerken karanlığa kalmamaya dikkat edin. Eğer deneyimli bir sürücü değilseniz, buraya sadece turla gelin. Broken Beach, Angel’s Billabong ve Kelingking Beach’i içeren Nusa Penida’da yapılacak en güzel aktiviteleri içeren turu incelemek için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Angels Billabong

Broken Beach’i gördükten sonra, yürüyerek Angels Billabong’a geçebilirsiniz. Araları 5 dakika var ya da yok.

Falez duvarında bir oyuk oluşmuş, gelgit sırasında dalgalarla doluyor ve dünyanın en harika sonsuzluk havuzunu meydana getiriyor.

Hırçın dalgalar kayalara çarparken siz bu korunaklı doğal havuzda sakin sakin yüzebiliyorsunuz. Yanınıza mayonuzu almayı unutmayın. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

3. Kelinking Beach & T-Rex

Kelinking Beach, Nusa Penida’daki en ünlü plaj. Hem adadaki en güzel manzarayı sunuyor ama aynı zamanda ulaşması en güç plaj da. Kelinking’e giden yol oldukça bozuk. O yüzden Broken Beach için yaptığımız tüm uyarılar, Kelinking için de aynen geçerli. Aracınızı park ettikten sonra, çok dik bir tepeden toprağa oyulmuş çok ilkel merdivenlerle aşağıya inmeniz gerekiyor. Burası çok kaygan ve tehlikeli olabiliyor. Çoğu kişi bu durumdan şikayetçiydi ama biz aksine keyif aldık.

Aşağı inmesi 15-20 dakika alıyor ama geri çıkması kondisyonunuza göre yarım saat ile 1 saat arasında değişiyor. Eğer sağlık problemleriniz varsa, sahile yukarıdan bakmakla yetinmek sizin için daha akıllıca olabilir. Zaten Nusa Penida sahilleri her ne kadar bakmak için güzel olsalar da yüzmek için çok da uygun değiller o yüzden aklınız kalmasın. Sahilde hiçbir hizmet yok. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

4. Diamond Beach

Şimdi anlatacağımız 4 madde de aynı yerde: Diamond Beach, Thousand Island manzara noktası, Rumah Pohon ve Atuh Beach. Hepsini birden tek bir turla görebilirsiniz. Diamond Beach, Thousand Island manzara noktası, ve Atuh Beach’e götüren yarım günlük tura bilet almak için tıklayın.

Nusa Penida’nın fantastik sahillerinden bir diğeri de Diamond Beach. Zaten yine fotoğraflar bizim yerimize konuşuyor.

Aşağıya inmeden merdivenlerin başında, taze hindistancevizi ve atıştırmalık satan bir warung var. Ayrıca aşağıda da ihtiyacınız olabilecek temel şeyleri satan birkaç yer var ama biz yine de tedarikli gelmenizi tavsiye ederiz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

5. Ağaç Ev (Rumah Pohon)


Dünyanın bittiği yerde inşa edilmiş, mütevazı bir küçük ağaç ev düşünün. İşte burada olmanın verdiği hissiyat böyle bir şey. Burası, Nusa Penida’nın Doğu yakasındaki bir tepeliğe konuşlanmış, okyanus manzaralı 3 ağaç evden oluşuyor.


Biz gittiğimizde çoğu otelden daha çok talep gören bir işletme idi ve fotoğraf çektirmek veya sadece nasıl bir yer olduğuna bakmak için burada kalmanız gerekmeden gelebileceğiniz bir yerdi. Şimdilerde ise konaklama kalmamış sadece para ödeyerek fotoğraf çekmenize izin veriliyor. Yani burası da mini bir selfie parka dönüşmüş durumda. Uğramak isterseniz, Diamond Beach’in hemen yakınında. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

6. Atuh Beach

Diamond Beach, ağaç evler ve şimdi bahsedeceğimiz Atuh Beach birbirine çok yakın konumdalar.


Hepsini bir günde arka arkaya aradan çıkarmak mantıklı olur. Bunun için de yukarıda bahsettiğimiz tur ideal yol. Atuh Beach’te Diamond Beach’e göre daha çok olanak var. Örneğin, sahilinde, warunglarda yemek yiyebilir, deniz yatağı kiralayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

7. Bin Ada (Thousand Island – Pulau Seribu)


Pulau Seribu, Bali dilinde, Bin Ada demek ama gelin görün ki ortada hiç de öyle 1000 tane ada yok. Ağaç evlerdeki manzara ile neredeyse aynı denebilecek bir manzara var. Burada bir de manzara noktası ve uçurumun ucunda bir türbe var.


Şöyle anlatırsak daha anlaşılır olacak: Fotoğrafta gördüğünüz ilk küçük sahil isimsiz bir plaj, ikincisi ise Diamond Beach, üçüncüsü ise Atuh Beach ama o sol taraftan kadraja girmemiş. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

8. Crystal Bay


Crystal Bay, insanların plajda takılmak ve şnorkel yapmak için tercih ettiği yerlerden. Burada birçok warung var. Bu warunglardan temel ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyor, taze hindistan cevizi suyu ve atıştırmalıklar bulabiliyorsunuz. Ayrıca warunglardan şnorkel için ekipman da kiralayabiliyorsunuz.


Eğer gözlerden uzak ve izole yerleri tercih etmeyenlerdenseniz, burası sizi oldukça tatmin edecektir çünkü bu Crystal Bay, çevredeki en canlı sahil. Ayrıca burada armut koltuk veya şezlong da kiralayabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

9. Palmiyeli Yol


Crystal Bay’e gelirken, iki tarafı da uzun palmiye ağaçları ile dolu bir yoldan geçiyorsunuz. Tam da fotoğraf molası vermelik.

10. Manta Gözlem Noktası (Manta Point)

Manta raylerin Nusa Penida çevresinde bazı temizlik istasyonları var ve bu istasyonlarda durup diğer balıkların üzerlerindeki parazitleri yemelerine izin veriyorlar. Bu da Nusa Penida’yı, manta rayleri gözlemlemek için dünyadaki en ideal yerlerden biri yapıyor. Manta rayler devasa canlılar olduklarından (hatta zaman zaman boyları 8 metreye çıkabiliyor) onları izlemek için suya girmenize gerek kalmıyor. Bir yamacın tepesinde bulunan manta gözlem noktasında oturup onları rahatlıkla izleyebiliyorsunuz. Fakat bu onlarla yüzme deneyiminin yerini tutuyor mu tabii ki hayır. Bu da zaten bizi bir diğer maddemize götürüyor. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

11. Manta Raylerle Dalış Veya Şnorkel


Manta rayleri gözlem noktasından izlemek sizi kesmediyese, dalış yaparak onlara daha yakından bakabilirsiniz. Manta Rayler devasa ama nazik yaratılışlı canlılar. Sadece etrafınızda sakince daireler çiziyorlar.

Eğer tüplü dalış bröveniz varsa şanslısınız çünkü adada birçok dalış merkezi var. Tek yapmanız gereken bir iki gün öncesinden rezervasyonunuzu yapmak. Bu yüzden adaya gelmeden önce onlarla iletişime geçmeniz en iyisi olur. Adada bu tarz bir ayarlama yapmak için Whatsapp sık kullanılan bir iletişim yolu.

Eğer dalış okulları ile dalışa gidecek kadar tecrübeli değilseniz ve bröveniz de yoksa merak etmeyin, Bali’den çıkmalı ve mantalarla yüzmeli çok keyifli bir gün geçirmek isterseniz, sizi kaldığınız yerden alıp Nusa Penida’ya mantalarla dalmaya götürüp sonra da geri getiren günübirlik turları tercih edebilirsiniz. Tur sizi Crystal Bay, Manta Bay and Mangrove Point’e götürüp şnorkelle dalışı ve öğle yemeğini içeren bir program sunuyor. Nusa Penida’da mantalarla yüzme turunu incelemek için tıklayın.

Manta rayler tüm yıl Nusa Penida sahillerinde ama onları gözlemlemek için en iyi zamanlar Mart-Haziran arası dönem. Çoğu dalış okulu, sizi Manta Noktası‘na götürüyor. Bazen görünürlük harika olmayabiliyor. Bunun nedeni de dünyada okyanusa atılan atıkların Nusa Penida kıyılarına da vurması.

Bazı noktalarda okyanus akımı güçlü olabilir. O yüzden eğer kendinizi rahat hissetmezseniz veya son dalışınızın üzerinden çok zaman geçmişse, bu durumu dalış uzmanına önceden haber verin.

12. Mola Molalarla Dalış

Eğer Haziran-Ekim ayları arasında bir zamanda, yolunuz Nusa Penida’ya düşerse, Manta Rayler ile dalış kadar etkileyici bir deneyim daha sizi bekliyor: Genellikle güneş balığı olarak da bilinen, 1 ton ağırlığa ve 3 metre boya ulaşabilen Mola Molalar ile dalış! Fakat bu deneyim için usta bir dalgıç olmanız gerekiyor. Çünkü mola molaların yaşam alanı okyanusun derinlikleri. Eğer sadece açık deniz sertifikasyonuna sahipseniz ama yeterli sayıda dalışınız varsa, bir eğitmen ile bire bir dalış ayarlayabilirsiniz.

Sezon dışında Nusa Penida’da olsanız bile bu bölgede dalış veya şnorkel yapmanızı tavsiye ederiz. Çünkü Endonezya için denizlerin Amazon’u yakıştırması yapılıyor. Sualtında öylesine bir renk cümbüşü ve çeşitli bir canlı dünyası var ki zamanınızın bir kısmını dalışa veya şnorkele ayırmaktan asla pişman olmazsınız. Şanslıysanız, balina köpekbalıklarını bile görebilirsiniz!

Nusa Penida’da Nerede Şnorkel Yapılır

Şnorkel yapmak için tekneye binmenize gerek yok. Sadece bir plaja gidin ve suya girin. Toyah Pokah, Mangrove Point, The Wall, Gamut Bay ve Crystal Bay en güzel manzaraların yakalanabileceği noktalar. Şnorkel için bir diğer güzel nokta da Nusa Penida’nın komşusu Nusa Lembongan. Oraya da Penida’da olduğu gibi Bali çıkışlı şnorkel yapmalı günübirlik turlar var. Nusa Lembongan’da şnorkel turu için tıklayın.

Şunun da altını çizmek gerekir ki sudaki yaşam muhteşem olsa da, dalgalar şnorkel yapmanın keyfini kaçırabiliyor.

Hangi Dalış Merkezi

Biz Sanctum Dive ile dalmaya çıktık ve memnun kaldık ama siz her şekilde kendi araştırmanızı yapıp karar verin. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

13. Pura Goa Giri Putri Mağarası

Girişte kısaca bahsettiğimiz gibi, Balililer Nusa Penida’yı kötü ruhlar ve kara büyüler ile özdeşleştirmişler. Ne ironiktir ki bu da Nusa Penida’yı önemli bir dini merkez yapmış. Çünkü Hinduizm’e göre, iyi ve kötü arasındaki dengeyi tutturmak çok önemli.

Mağara tapınak olarak da bilinen Pura Go Giri, adadaki en önemli tapınak. Kayadan duvarda açılan küçük bir fare deliği için yaklaşık 100 basamak aşağı iniyorsunuz. Bu delik, devasa bir mağara tapınağının girişi oluyor. İçeri girmeden önce bir sarong (peştamal) alıyor ve bir rahip tarafından kutsal su ile kutsanıyorsunuz. Bir de 10.000 IDR bağış yapmanız bekleniyor. Adet gören kadınların tapınağa girmesine de izin verilmiyor. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

14. Peguyangan Şelalesi & Seganing Şelalesi

Eğer Munduk veya Bedugul bölgelerindeki şelaleleri gördüyseniz, Peguyangan Şelalesi tek başına size çok da etkileyici gelmeyecektir. Bizce şelaleye inen mavi merdivenler, şelalenin kendisinden daha ilginç. Şelale, bir uçurumdan denize dökülüyor. Uçurumun kenarında da küçük bir havuz oluşuyor. En azından şelalenin konumu güzel. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Diğer şelale de Seganing Şelalesi ama bizce Nusa Penida’da yapılacak şeyler listesinin en sonunda kalır. Ona ayıracağınız zamanı, Bali Gezilecek Yerler listemizdeki maddelerden birinin yanına tik koymaya ayırın deriz. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

15. Amok Sunset Bar

Kaynak: Facebook page of Amok

Bali’de batan her güneş kutlanmaya değer ve burada güneşi batırmanın tadı da en iyi güneşi batırma barlarında çıkıyor. Nusa Penida da bu trende kısa sürede ayak uydurmuş. Amok, Nusa Penida’nın ilk güneşi batırma barı. Bir Finns veya Patato Head değil belki ama Nusa Penida tarzında eğlenmek için ideal yer. Burası aynı zamanda yemek için de tercih edilebilir bir yer. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Nusa Penida’daki En İyi Yemek Yerleri

Penida Espresso’da Kahvaltı


Bali’nin cafeleri gibisi yok ama Penida Espresso’daki gibi kahvaltı da hiçbir yerde yok. Buradaki kahvaltıyı o kadar sevdik ki otelde verilen kahvaltıyı pas geçip kendimizi burada bulduk. Özellikle Smoothie Bowl’ları efsane güzel. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Ba’Bar’da Akşam Yemeği

En iyi olduğu söylenen balık restoranlarını denedikten ve hayal kırıklığına uğradıktan sonra, TripAdvisor yerine içgüdülerimize kulak vermeye karar verdik. Önünden geçerken Ba’bar’ın her gece dolu olduğunu fark edip denememiz gerektiğini düşündük. Yemekler beklentimizin çok üstündeydi. Burası Fransız / İtalyan mutfağı sunan bir mekan ama deniz mahsülleri, çoğu deniz mahsülü restoranlarına taş çıkartır türdendi. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Nusa Penida’ya Nasıl Gidilir

– Bali’den Nusa Penida’ya geçebileceğiniz 3 liman var: Sanur, Kusamba ve Padang Bai.

– Sanur, çoğu turist için en ideal liman. Çünkü hem turizm merkezlerine yakın hem de buradan Nusa Penida’ya çok sık sefer var. Sabah ilk tekneyi yakalamak için geceyi Sanur’da geçirmek de akıllıca olur. Ayrıca Sanur’da kalırsanız, limana bir gece öncesinden bizzat gidip teknedeki yerinizi garantileyebilirsiniz.

– Nusa Penida’ya ona komşu olan ada Nusa Lembongan’dan da gidebilirsiniz. Hatta iki adayı birbirine bağlayan Bali çıkışlı iki günlük harika turlar var. 2 günlük Nusa Penida & Nusa Lembongan’ı birleştiren turu incelemek için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Sefer saatleri, biletler ve Nusa Penida’da ulaşım ile ilgili bilgiler için Nusa Penida’ya Nasıl Gidilir rehberimizi okuyabilirsiniz.

Nusa Penida’da Ulaşım

– Uyarı: Nusa Penida’da yollar çok bozuk. Ana yollar idare ediyor ama gitmek isteyeceğiniz yerlerin çoğu ana yollar üzerinde kalmıyor. Ana yoldan çıktığınız anda kendinizi bir offroad deneyiminde buluyorsunuz. Bazı yollar var ki acemi sürücülere hiç uygun değil. Bu yüzden yukarıdaki her yer için yol koşullarından da bahsettik.

– Günde yaklaşık 70.000 IDR karşılığında scooter kiralayabiliyorsunuz. Şoförlü bir araba ise günde yaklaşık 500.000 IDR’ye mal oluyor.

– Nusa Penida’da ulaşım için daha fazla bilgi için Nusa Penida’ya Nasıl Gidilir rehberimizi okuyabilirsiniz.

Instagram’a Da Bekleriz!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz) on

2 Comments

  1. merhaba, yazınız çok detaylı ve faydalı teşekkür ederim. Nusa Penida’da Kelingking Beach’e günübirlik gidip gelmek mümkün değil mi? konaklama yapmadan orayı nasıl gezebiliriz acaba?

    1. Mümkün ama sadece Kelingking için oraya gitmek de absürd. O kadar uğraşıya değmez. 2 gün ayırmanızı öneririm

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir