Bali gezinizi planlamaya başlamadan ilk okumanız gereken yazımızdasınız. Hoş geldiniz.
Burada Bali’de gezilecek yerler, rota, bütçe ve dikkat edilmesi gerekenler gibi planınızın ana çerçevesini çizmenize çok faydalı olacak bilgiler bulacaksınız. Buyrun, hazır Bali gezi programı arayanlar için biçilmiş kaftan. Sizi bu yazımızın içinde yönlendireceğimiz diğer yazılarımıza da mutlaka göz atın çünkü hepsi beraber bir bütün ve en doğru programa öyle karar verirsiniz.
Bali Hakkında Kısaca
Nerede | Bali, Endonezya’ya bağlı, Küçük Sunda Adaları’nın en batısında yer alan, başkenti Denpasar olan bir ada. |
Bali’de Para Birimi | Endonezya Rupisi yani IDR. |
Bali ile Saat Farkı | Bize göre 5 saat ileride |
Bali Havalimanı | Denpesar’daki Ngurah Rai Uluslararası Havaalanı |
Bali Nüfusu | 4,225 milyon (2014) + turistler |
Bali’de Din | %93 Hindu %7 Müslüman |
Vize Durumu | Pandemide kapıda vize var. 30 gün kalınabiliyor. |
Bali Nasıl Bir Yer

Bali 50 yıldır zaten dünyada “son cennet” olarak dillerde dolaşıyordu ama Instagram devri ile birlikte ünü Sağır Sultan’a kadar gitti. Bali fotoğraflarındaki gözalıcı turkuaz sahiller, pirinç teraslarında palmiyeler arasından sonsuzluğa sallanan dev salıncaklar gerçekten müthiş iştah kabartıyor. Ama devir dijital pazarlama devri olunca insan haklı olarak Bali de aynı üne sahip bazı yerler gibi bir pazarlama dehasının gereksiz pompalanmış ürünü mü diye şüphelenebiliyor.
Öncelikle şunu müjdeleyebiliriz ki; Bali vaad edildiği kadar güzel, ilham verici, ve doyurucu. Ama o ormana bakan muhteşem havuz karelerinin dışında kalan şeyler hakkında da konuşmak gerekir. Şayet o rüya gibi Instagram karelerinden Bali’nin ne kadar şehirleşmiş, ticarileşmiş ve kalabalık bir yer olduğunu kestirmek oldukça zor. Bu yazımızda size hem madalyonun iki yüzünü, hem de Bali gezinizi planlamanız için tüm bilmeniz gerekenleri anlatacağız.
Aynı zamanda Bali küçük gibi görünen büyük bir yer. Bozcaada ya da Capri gibi günübirlik gezilerle adayı gezemezsiniz. Tatilinizi 2-3 gün bir şehirde, sonra başka şehirde şeklinde planlamanız lazım. Hangi şehire kaç gün gerekir aşağıda paylaşacağız.
Bali’ye Ne Zaman Gidilir / Gidilmez
Tropikal iklimi sağolsun, Bali neredeyse yıl boyu düşünebileceğiniz bir yer. Bali’de sıcaklık yıl boyunca 25-35 derece arasında seyrediyor fakat bazı aylar yoğun yağış oluyor. Bu da o ayları diğerlerine nazaran tatsız yapabiliyor. Peki hangi ayları tercih etmeli?
Nisan ortasından Ekim ortasına olan geniş aralık, Bali için ideal zamanlar. Bu dönem genellikle kuru geçiyor ama tropikal iklim kuşağında olduğunuzdan, ara sıra yağmura denk gelme ihtimaliniz her zaman var. Bu ihtimal, sezonun iki ucuna doğr,u yani Nisan ve Ekim’de, artıyor ama öyle gözünüzü korkutacak bir yağış değil.
Bununla birlikte her ne kadar en iyi sezonun göbeğinde kalsa da tavsiyemiz aşırı kalabalıklar sebebiyle Ağustos ve Temmuz aylarından özellikle sakınmanız. Bu aylarda korkunç trafik oluyor, konaklama ve kiralama fiyatları tavan yapıyor, kuyruklar uzadıkça uzuyor ve iyi restoranlar için için erken rezervasyonlar şart oluyor. Hatta Temmuz ve Ağustos’ta giderseniz Bali’yi sevmeye bile bilirsiniz.
Özetle; en iyi Bali deneyimi için, Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim aylarını hedefleyin. Son bir notumuzda da yağmur dönemine denk gelmesine rağmen popüler olan Aralık ve Ocak aylar üzerine: Yeni Yıl ve Noel zamanları da Bali çok kalabalık ve pahalı oluyor.
Bali Kime Uygun

Herkese göre bir Bali var ama Bali kesinlikle aşağıda sayacağımız insan grupları için ideal:
Çiftler – Bali romantik mi romantik. Dolayısıyla da balayı ya da genel olarak çiftler için biçilmiş kaftan. Nedenini, Balayı İçin Bali bölümünde detaylıca anlatacağız.
Dijital Göçebeler – Bali’de, adaya turist olarak gelip, buraya aşık olup kalmaya karar vermiş dijital göçebelerin (tercüman, editör, grafik tasarımcı, yazılımcı, SEO uzmanı gibi işlerini uzaktan yürütebilen kişiler) sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Bali’de oldukça geniş bir expat (büyük bir çoğunluğu Avusturalyalılar) topluluğu var. Dolayısıyla, zamanla ada içinde, muhteşem ortak çalışma alanları, paylaşımlı evler ve bu yola baş koyduysanız size nereden başlayacağınız konusunda yardımcı olacak Facebook grupları türemiş. Bali’ye elbette güzel olduğu için geliyorlar ama en önemli faktörlerden biri de Bali’de yaşam maliyetlerinin gelişmiş ülkelere nazaran oldukça uygun olması.
Yoga Severler – Bali tam bir yogini mabedi. İster ruhani bir aydınlanma peşinde olun, ister işin sadece bedensel egzersiz kısmı ile ilgilenin, her şekilde beklentilerinizi sağlıyor. Hinduizm sağolsun, tinsellik zaten Bali’nin hamurunda var. Aynı zamanda adada vegan mutfağının yaygın olmasının da başlıca sebebi.
Adanın neresine giderseniz gidin, karşınıza yoga yapabileceğiniz bir yer çıkıyor ama hiç şüphesiz Ubud yoganın Mekke’si. Adadaki en büyük yoga komünitesi ve adanın en büyük yoga okulları burada konumlanıyor. Özellikle Ubud’daki Yoga Barn, yoga eğitimi almak için en ideal yerlerden. Fakat siz de benim gibi tatilden ana beklentisi yoga yapmak olmayan, daha çok ara serpiştirilmiş yoga seanslarını sevenlerdenseniz Canggu’daki The Practice‘i tercih edebilirsiniz. Ubud’un çok özel bir enerjisi olduğu söylüyorlar ama ben Ubud’un kaosunda pek moda giremedim. Bence Canggu’yu çok daha güzel ve pozitif.
Sörfçüler – Yoga cenneti olduğu kadar, Bali aynı zamanda tam bir sörf cenneti. Adada her seviyeye uygun sörf noktaları, geniş bir sörfçü kitlesi ve tüm büyük sörf markalarının mağazaları bulunuyor.
Yalnız Gezenler – Yogiler ve dijital göçebeler buraya akın edince, haliyle Bali zamanla tek başına seyahat edenlerin adası olmuş. Yalnız, tek başınıza gelseniz bile Bali’de “tek tabanca takılmak” diye bir şey yok. Yukarıda bahsettiğimiz gruplardan birine kapağı attınız mı, “single mingle” gecelerden pazar günleri barbekü partilerine, adada olan biten her şeyden haberiniz oluyor.
View this post on Instagram
Balayı İçin Bali

Bali, balayı için biçilmiş kaftan. İşte çünküleri:
1) Doğal olarak balayında kendinizi şımartmak, belki normalden daha lüks takılmak isteyecekseniz. Bali’nin en güzel yanlarından biri lükslerin Türk ekonomisi şartlarında bile erişilebilir olması.
2) Her şey var: Doğal güzellikler, her tür dünya mutfağı, kültürel ve ruhani derinlik, hem geleneksel hem de modern seçenekler, süper cool cafe ve beach bar, alışveriş olanakları ve Avusturalya’dan fırlama sörf ortamı…
3) Maldivler veya Seyşeller gibi diğer tropik balayı destinasyonlarının aksine, oldukça geniş bir hareket alanı sunuyor. Bali’de yapılacak çok fazla şey, görülecek çok fazla yer var. Kendinizi asla bir adaya hapsolmuş gibi hissetmiyorsunuz. Bali’de olmanın bir diğer güzel farkı da yerel insanlardan izole değil onlarla iç içe olmanız. Bu da yaşadığınız deneyimi çok daha sıcak ve kültürel açıdan tatmin edici hale getiriyor.
4) Bali’nin en güzel zamanları, (Nisan’dan Ekim’e) düğün sezonu ile çok güzel örtüşüyor.
5) Bali, Endonezya’nın 17508 adası içindeki tek Hindu topluluğu. Haliyle içinde, keşfe değer apayrı bir dünya barındırıyor.
Biz de kendi balayımızı Bali’de geçirdiğimizden özel villasından sonsuzluk havuzlu otellere Bali’nin balayı otellerini didik didik araştırıp, en özel yerleriniz bulduk: Bali Balayı Otelleri
Bir de Singapur Havayolları’nın balayı çiftlerine harika sürprizileri oluyor. İsim, soyadı ve bilet numaranızla tr_feedback@singaporeair.com.sg adresine yazıp, balayı için onları tercih ettiğinizi söylemeyi ihmal etmeyin.
Bali’ye Ne Kadar Zaman Ayırmak Lazım?

– Bali’nin size sunabileceği her şeyi deneyimlemek isterseniz, 2 haftaya ihtiyacınız var demektir. Tabii 3 hafta ayırırsanız etrafındaki efsane yerleri de gezersiniz, çok daha iyi olur. Ha, 2 haftadan daha az vaktiniz varsa, o da sorun değil. 10 gün de Bali hakkında genel bir fikir edinmeniz için yeterli bir süre ama her şeye yetmeyecektir.
– Bali’nin kendinden daha küçük 3 komşu adası var: Nusa Lembongan, Nusa Penida ve Nusa Ceningan. Hepsine genel olarak Nusa Adaları deniyor. Bali’nin Sanur Limanı’ndan tekne ile 40-45 dakika mesafede olan adaların her biri ayrı ayrı vakit ayırmaya değer yerler çünkü henüz kitle turizmi tarafından kirletilmemişler. Son zamanlarda Nusa Penida’nın muhteşem manzaraları Instagram’ı salladığından, bu durum hızla değişmeye başlayacak gibi duruyor. Bizim fikrimizi soracak olursanız, bir haftadan fazla vaktiniz varsa, Nusa Adaları da 2-3 gününüzü ayırmaya değer. Dilerseniz Nusa Penida’ya ve ona komşu olan ada Nusa Lembongan’ı birbirine bağlayan Bali çıkışlı iki günlük harika turlar var. 2 günlük Nusa Penida & Nusa Lembongan’ı birleştiren turu incelemek için tıklayın.
Nusa Penida – Turistler Bali’ye hiç gelmeseydi, Bali bugün nasıl bir yer olurdu merak ediyorsanız, Nusa Penida’ya geldiğinizde cevabınızı alacaksınız. Sarp yollar, muhteşem manzaralar, el değmemiş plajlar, birinci sınıf dalış opsiyonları, az ama öz restoranlar & oteller…Nusa Penida’daya kendi çabanızla da geçebilirsiniz ama en güzel deneyimlerin bir paket program halinde derlendiği, sizi kaldığınız yerden alıp günün sonunda geri bırakan turları da tercih edebilirsiniz. Hatta böylesi daha pratik ve konforlu. Nusa Penida’da yapılacak en güzel aktiviteleri içeren tur için tıklayın.
Nusa Lembongan & Nusa Ceningan – Lembongan, mütevazi bungalowlardan butik otellere her seçeneği bulabileceğiniz, sakin bir sörf kasabası gibi. İki ada birbirine köprü ile bağlı. Yani Ceningan’ı da Lembongan’dan geçerek kolaylıkla keşfedebilirsiniz. Nusa Penida’ya göre daha fazla gelişmiş.
– Eğer 2 haftadan fazla vaktiniz varsa, Bali’den 4-5 saat uzaklıktaki Lombok’a feribotla geçmek de güzel bir fikir. Lombok’un da kendi yakınlarında 3 tane adası var; Gili Adaları. Her ne kadar Gili Adaları küçücük olsa da popüleriteleri son yıllarda Lombok’u geçmiş durumda. Her ada kendi içinde eşsiz deneyimler vaad ediyor:
Gili Trawangan – Parti adası. Dalış için de çok uygun. Genellikle sırt çantalı gezginlerce tercih ediliyor.
Gili Meno – Romantik bir kaçamak adası. En iyi plajlar burada. Genellikle balayı çiftlerinin tercihi.
Gili Air – Diğer iki Gili Adası’nın karması gibi.
Bali’de Rota ve Zaman Planlaması
Bu noktada muhtemelen birkaç Bali rehberi okudunuz ve Bali’de yapılacak ve görülecek tonla şey olduğunun farkındasınız. Bali seyahatinizi planlamanın en zor kısmı, her şey bu kadar cazip görünürken, öncelik sırasına karar vermek. Detaylara gireceğiz ama burada, Bali’de görülecek yerler hakkında genel bir fikir verelim istedik:
Telefondan okuyorsanız tablonun tamamını görmek için ekranı sağa kaydırın.
Nerede | Nesi İle Ünlü | Kaç Gün | Okunacak Rehber |
Canggu ♡ | Cool bir sörf kasabası, hipster bir kitle, dijital göçebelerin merkezi. Başlangıç & orta seviye sörfçüler için. | Canguu + Seminyak + Kerobokan için 3 gün. Eğer sörf de yapacaksanız daha fazla. Bu 3 yer de birbirine çok yakın. Aralarından birinde 3 gece konaklayıp, scooter’ınıza hepsini gezmek çok mantıklı.
Bali’nin en güzel mekanları bu bölgede.. |
Canggu’da nerede kalınır |
Seminyak ♡ | İyi restoranlar ve beach bar’lar, muhteşem alışveriş imkanları, Canggu’nun lüks kardeşi. Oldukça yoğun. Orta seviye sörfçüler için. | Seminyak’ta nerede kalınır | |
Kerobokan / Berawa | Canggu ve Seminyak arasında kalan, ikisinin melezi bir yerleşim. Konaklamak için lüks villalar. Seminyak gibi hip mekanlar var ama daha sakin. | ||
Kuta | Bali’nin ilk ve en büyük turistik noktası. Bali gece hayatının merkezi ama kalite düşük. Ne yazık ki cazibesini kitle turizmine kaptırmış bir yer. Ancak sörfe başlamak için Bali’de ki en doğru nokta. | 18 yaşında ve ucuz içkiyle dağıtmaya gelmediyseniz 0 gün. | |
Jimbaran | Deniz mahsülleri yemeye gidilen sahil kasabası | Ne kasaba, ne de içindeki restoranlar yeterince tatmin edici. Bali’nin sunduğu çok fazla şey olduğundan vaktinizi başka yerlere ayırmanızı tavsiye ederiz. | |
Ubud ♡ | Bali’nin kültürel merkezi. Meşhur pirinç tarlaları, yemyeşil orman, o ormana bakan sonsuzluk havuzları… Yogini & dijital göçebelerin takıldığı yerlerden. Çok kaotik ve yorucu. | 2 gün Ubud + 2 gün de günübirlik geziler. (Aşağıda anlattık.) | Ubud gezi rehberi |
Bedigul / Bratan Gölü ♡ | Gürüldeyen şelaleler, Ulun Danu Tapınağı, güzel fotoğraflar için selfie parkları | 1 gün | |
Lovina | Özellikle yunus gözlemi ile ünlü, sakin, küçük bir sahil kasabası. | Çoğu kişi, sadece yunus gözlemi yapmaya geliyor. | |
Amed | En kaliteli dalış noktaları | Karangasem’e çok yakın olduğundan Amed’i de aynı gün aradan çıkarmak çok mantıklı. Lempuyang ve Tirta Gangga da hızlıca gezilebilir yerler ama oralara ulaşım zaman alıyor. Aceleye getirilmemiş bir gezi için, 1 gününüzü gezilecek yerlere, 1 gününüzü dalışa ayırmanız iyi olur. Eğer dalışla ilgilenmiyorsanız, günübirlik olarak Karangasem’e gidip geri dönebilirsiniz. | |
Karangasem | Bali’nin kutsal dağı ve Lempuyang Tapınağı gibi en ünlü tapınaklardan bazıları burada. Eski kraliyet sarayı olan Tirta Gangga da bu bölgede. | ||
Nusa Dua | Lüks resort oteller, balayı çiftleri arasında popüler | Burası, insanların birkaç günlüğüne sakin bir yerde, güzel otellerde tatil yapmak istediklerinde gittikleri yer. Bize sorarsanız, böylesine romantik bir kaçamak için Uluwatu’yu ya da Nusa Lembongan’ı tercih ederiz. Nusa Dua, Uluwatu, Lembongan, hepsi oldukça kafa dinlemelik yerler. Eğer romantizminizi daha canlı bir yerde yapmak isterseniz, Kerobokan & Seminyak daha uygun seçimler olacaktır. | |
Denpasar | Havaalanının bulunduğu yer | 0 gün | |
Uluwatu ♡ | Sakin bir sörf kasabası. Geleneksel Kecak dansını izlemek için Bali’deki en iyi yer. | 1 gün etrafı görmek için yeterli. | Uluwatu’da nerede kalınır |
Mt. Batur veya Mt Agong | Popüler, günübirlik trekking | Çoğu tur, sabahın 1’inde otelinizden başlıyor ve ertesi gün, gün ortasına kadar devam ediyor. Mt Agong turlarının, volkanik aktiviteye bağlı olarak askıya alındığını belirtelim. | |
West Bali Ulusal Parkı | Bali’nin en az keşfedilmiş yerlerinden. Sakin plajlar ve vahşi doğa. Ayrıca bir sörf noktası. | 2-3 güne ihtiyacınız var. Çoğu insan 10 günden fazla zamanı yoksa buraya gitmiyor. Çünkü burası, diğer her şeyden çok izole. | |
Nusa Penida ♡ | Eğer Bali’yi turizm ele geçirmeseydi nasıl bir yer olurdu sorusunun cevabı. Bozulmamış bir doğa, efsane plajlar, muhteşem manzaralar, hayalet vatozlar (manta ray) ve güneş balığı (mola mola) ile dalış. | Etrafı gezmek için 2 gün + dalış için 1-2 gün | Nusa Penida gezi rehberi |
Nusa Lembongan | Sakin ada atmosferi, balayı çiftleri arasında popüler | Lembongan, Nusa Dua’ya göre daha rahat bir alternatif. Adayı 1 günde rahatça gezersiniz. | Nusa Lembongan’da nerede kalınır |
Gili Adaları ♡ | Rüya gibi sahiller, hem dalış için hem de yüzmek için ideal. | Gili Adaları’nın pek de ilgi çekici bir yanı yok. Burada, ne kadar zaman geçirmek isterseniz, o kadar zaman ayırabilirsiniz. |
“♡ ” işareti Bali favorilerimze işaret ediyor.
5 günlük rota: Canggu & Seminyak (3 gün) + Ubud (2 gün)
1 haftalık rota: Canggu & Seminyak (3 gün) + Ubud (2 gün) + Kuzey Bali’ye günübirlik gidip gelme (1 gün) + Doğu Bali’ye günübirlik gidip gelme (1 gün) veya Uluwatu (1 gün)
10 günlük rota: Canggu & Seminyak (3 gün) + Ubud (2 dgün) + Kuzey Bali’ye günübirlik gidip gelme (1 gün) + Doğu Bali’ye günübirlik gidip gelme (1 gün) veya Uluwatu (1 gün) + Nusa Penida (3 gün)
2 haftalık rota: Canggu & Seminyak (3 gün) + Ubud (2 gün) + Kuzey Bali’ye günübirlik gidip gelme (1 gün) + Doğu Bali’ye günübirlik gidip gelme (1 gün) + Mt Batur trek + Nusa Penida (3 gün) + Uluwatu (1 gün)
Bu son rota, toplamda 12 gün ediyor. Geri kalan 2 gününüz de ilgi alanınıza göre size serbest zaman olsun. Mesela Sörf mü öğrenmek istiyorsunuz? O zaman Canggu’ya veya Kuta’ya fazladan 2 gün ekleyebilirsiniz. Romantik mi takılmak istiyorsunuz? O zaman Nusa Lembongan aklınızda olsun. Dalış mı yapmak istiyorsunuz? Direksiyonu Amed’e çevirin gibi gibi…
Bali’nin Turistik Yerlerinin Haritası
Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.
- West Bali Ulusal Parkı
- Lovina Beach
- Beratan & Bedugul
- Batur Dağı
- Amed
- Agung Dağı
- Karangasem
- Ubud
- Penida Adası
- Lembongan Adası
- Denpasar
- Canggu
- Kerobokan
- Berawa
- Seminyak
- Kuta
- Jimbaran
- Uluwatu Tapınağı
- Nusa Dua
Bali’de Yapılacak En Güzel Şeyler
Yukarıdaki tablo ve aşağıdaki rota önerilerimiz kafanızda kabaca bir fikir oluşmasına yardımcı olmuştur diye umuyorum. Ama programınızı finalize etmeden önce mutlaka ama MUTLAKA Bali’de Gezilecek Yerler – 28 Kaçırılmayacak Şey listemize göz atmalısınız. Aralarında yapmazsanız pişman olacağınız şeyler var.
Günübirlik Popüler Rotalar
Bali’de mesafeler çok fazla olmadığından, bazı durumlarda, her gün toplanıp sil baştan yerleşmek yerine, otelinizden günübirlik çıkartmalar yapmak çok daha mantıklı oluyor. Ubud ve Seminyak/ Canggu tarafları uzunca kalıp, günübirlik turlarla gezmesi mantıklı yerler.
Ubud’dan Kuzey’e
Günübirlik Rota 1: Ubud- Ulun Danu Tapınağı (göldeki tapınak) – Handara Kapısı (Bali’nin bir numaralı fotoğraf noktası) – Wanagiri Road Selfie Parkları & Salıncaklar (Yine popüler bir fotoğraf noktası) – Banyumala İkiz Şelaleler. Hatta altınızda scooter’ınız yoksa iyi haber çünkü bu turu yapan başka seçenekleriniz de var. Handara Kapısı, Bratan Gölü, Wanagiri salıncakları, Banyumala şelalelerini içeren turu incelemek için tıklayın.
– veya –
Günübirlik Rota 2: Ubud – Lovina’da sabahın erken saatlerinde Yunus gözlemi – Aling Aling Şelalesi – Git Git Şelalesi – Ulun Danu Tapınağı
Eğer iki turu da yapmak isterseniz, Lovina’da bir gece konaklamanızı öneririz. Daha fazla bilgiyi, Ubud rehberimizde bulabilirsiniz.
Ubud’dan Doğu’ya
Günübirlik Rota 1: Ubud – Tukad Cepung Şelalesi – Tirta Gangga (su sarayı) – Pura Lempuryang Luhur (en kutsal tapınak)
– veya–
Günübirlik Rota 2: Ubud – Amed’de dalış – Pura Lempuryang Luhur (en kutsal tapınak)
Eğer iki turu da yapmak isterseniz, Amed’de bir gece konaklamanızı öneririz. Daha fazla bilgiyi, Ubud rehberimizde bulabilirsiniz.
Seminyak veya Kerobokan’dan Uluwatu’ya
Günübirlik Rota 1: Seminyak – Kayıp uçak – Kısa bir girip çıkmak için Padang Padang Sahili – Uluwatu Tapınağı – Single Fin
Seminyak veya Kerobokan’dan Tanah Lot’a
Günübirlik Rota 1: Seminyak – Tanah Lot Tapınağı (en güzel manzaralar için sabah 9’dan önce gelin) – Canggu – Gün batımında The Lawn
Ubud rehberimizi henüz okumadıysanız: Ubud
https://instagram.com/p/BqmObrKHhIX/
Bütçe

Bali hakkındaki en iyi şeylerden biri de bütçeniz ne olursa olsun her türlü iyi hizmet alıyor olmanız. Lükse girdiğinizde kral gibi hissettiriliyorsun, bütçeniz darsa da fiyat/performans olarak mutlu oluyorsunuz.
Bütçenizi planlamanıza yardımcı olmak için, paranızın karşılığında ne alabileceğinizin kısa bir özeti niteliğindeki bu listeyi hazırladık. Konaklama maliyetlerinin, Haziran, Temmuz, Aralık ve bazılarında da Ocak ayında önemli ölçüde arttığını unutmayın.
Konaklama | Yemek | Hobi | Ulaşım | Günlük bütçe/ kişi | |
Düşük Bütçe | – Tek kişilik hostel yatağı: 10 USD
– 2 kişilik makul bir otel odası: 20 USD (Yüksek sezonda 40 USD) |
– Bir warung’da (esnaf lokantası) Nasi Goreng + meşrubat: 4 USD
– Bintang: Süpermarketten küçük boy yerli bira: 0.9 cent – Süpermarketten su: 50 cent |
– Bali salıncağında sallanmak: 7 USD
– Şnorkelli gezi: 14 USD – Tegalalang Pirinç Tarlası’na giriş: 0.7 USD |
– Bemo: Mesafeye bağlı olarak, 0.07 – 0.3 USD arası.
– Ucuz scooter: 3,5 USD / günlük |
30- 50 USD |
Orta seviye | – İyi bir otelde oda: 40-90 USD | – Smoothie bowl: 4-5 USD – Burger: 6 USD
– Restoranda küçük yerli bira: 2 USD – Beach Club’da kokteyl: 8-9 USD – 2 kişi için trendy bir yerde öğle yemeği: 20 USD |
-Yemek kursu: 30 50 USD
– Sörf dersi & lesson & takım taklavat: 14 USD / saatlik – Scuba: 40 USD / dalış başına |
– İyi scooter: 5 USD/ günlük | 80 – 150 USD |
Lüks | – Lüks bir resort otelde oda: 500 USD & üstü
– Özel villa: 250 USD & üstü |
– Michelin Restoranında, 7 tabaklık tadım menüsü + içki: 100 USD | – İki kişilik lüks bir spa merkezi: 170 USD
– Tüm gün yelken gezisi: 130 USD |
– Özel şoförlü araç: 60 USD / günlük (scooter kiralamak daha pratik) | 250 USD & üstü |
Bali Gece Hayatı

Bali’de, uluslarası üne sahip Ku De Ta gibi gece mekanları var. Fakat yine de gece hayatı Bali’nin güçlü kası diyemeyiz. Adada gece hayatı çoğunlukla beach club’larda yaşanıyor ve genellikle partiler, güneşin batışı ile start alıyor, 23.00 – 24.00 gibi de bitiyor.
Baliler de zaten erken yatıp erken kalkan insanlar. Her ne kadar sabaha kadar partilemek kadar çılgın olmasa da beach bar’larda güneşi batırmak da o kadar güzel bir deneyim ki insana bir şekilde yetiyor. Zaten hangi blogu okursanız okuyun Bali’de yapılacak en güzel şeyler listesinin başında gün batımını göreceksiniz. Sonsuzluğa uzanan bir havuz kenarında, güneşin ufukta kaybolmasını izlerken bir yandan da ejderha meyveli margaritanızı yudumlamanın keyfi paha biçilemez.
Bali’deki En İyi Sunset Bar’lar:
– The Lawn, Canggu
– La Brisa, Canggu
– Finns, Canggu
– Potato Head, Kerobokan
– Single Fin, Uluwatu (Plaj da değil, bir yamaçta ve havuzu yok. Aralarında en ünlüsü)
Bali’deki en iyi gece hayatı mekanları Seminyak ve Canggu’da kümeleniyor.. Genel olarak, Seminyak’ta daha lüks, Canggu’da ise daha cool mekanların olduğunu söyleyebiliriz. Motel Mexicola ve La Favela Seminyak’ın olmazsa olmazlarından. Eğer Berlin tarzı partileri seviyorsanız, Canggu’daki Pretty Poison‘a gidin. Burası yıkılan bir kaykay barı. Bali’de, aylarca iki kere aynı yere gitmeden gezebileceğiniz kadar çok fazla mekan seçeneğiniz var. Biz size kolaylık olsun diye bu yazımızda hep en iyilerine yer verdik. Ama şehir şehir nokta atışı mekan önerilerimizi yukarıdaki İlk Bakışta Bali: Rota ve Zaman Planlaması tablosundaki şehir rehberlerine tıklayabilirsiniz.
Kuta, Bali’nin parti başkenti olarak biliniyor ama buranın kitlesini daha çok, spring break kafası yaşayan gençler oluşturuyor. Önerimiz, Kuta’yı toptan pas geçmeniz, tabi eğer 18 yaşında değilseniz.
Bir de Omnia ve Finns beach clublarının websitelerini gelmeden kontrol etmekte fayda var. Zaman zaman festivalleri aratmayan etkinlikler düzenliyorlar, ünlü DJ isimleri havada uçuşuyor. Cadılar Bayramı ve yeni yıl gibi özel günlerde buradaysanız, tematik partilere de denk gelebilirsiniz.
Efsane Konaklama Seçenekleri

Dünyadaki en özel otellerden bazıları ve Disney’in peri masallarından fırlama kiralalık evler Bali’de sizi bekliyor. Bali’ye balayı veya romantik bir kaçamak için gidiyorsanız kesinlikle birkaç gecenizi bu seçeneklere ayırın. Yalnız aşırı talep nedeniyle rezervasyonunuzu aylar öncesinden yapmanız gerekiyor. İlk görüşte aşık olacağınız, rüya gibi konaklama seçeneklerini Bali Balayı Otelleri yazımızda bulabilirsiniz.
Kültür
Bali, Endonezya Takım Adaları’nı oluşturan 17.508 adadan çok farklı özelliklere sahip bir yer. Hinduizm etkisi, izole bir ada olması ve insanların, inançlarını dans, müzik, sanat ve günlük ritüeller şeklinde ifade etmesi, ortaya eşsiz bir kültür çıkarmış. 1930’larda buraya gelen araştırmacılar ve sanatçılar, Bali’nin ilk müdavimleri olmuşlar. Aşağıdaki videodan o zamanlar Bali nasıl bir yerdi izleyebilirsiniz. Daha sonrasında, Bali’nin çok hoş, egzotik, ilham verici ve misafirperver bir yer olduğu hakkındaki söylentilerin yayılmasıyla, 1970’lerde Bali büyük bir turist patlaması yaşamış.
Elbette bugün Bali, bu videodakinden çok uzak ama yine de kültürlerine sıkıca bağlılar. Çoğu Balili İngilizce konuşuyor, kot pantolon giyiyor, Spotify’dan indie hitleri dinliyor ama aynı zamanda her gün tanrılarına adaklar adamaya, dini festivallere coşkuyla katılım göstermeye de devam ediyorlar. Yabancı sanat simsarları sayesinde geleneksel Bali sanatı en yüksek dönemini yaşıyor. Özetle, toplum düzeni bugün hala gelenek ve din üzerine kurulu. Yani Bali’de ilginizi çeken şey kültür sanatsa, burada sizi tatmin edecek çok şey bulacaksınız.
Bali’nin Kötü Yönleri
Bali’nin Harika Sahilleri Var Ama Hiçbiri Yüzmek İçin Uygun Değil
Bali’nin nefes kesen sahilleri var fakat sörfçü değilseniz, sadece bakmakla yetinmek durumunda kalıyorsunuz. Her ne kadar deniz altındaki yaşam görsel şölen sunuyor olsa da büyük dalgalar, şnorkel yapmayı da zorlaştırıyor. O yüzden günün sonunda, denizin keyifine varabilenler sadece sörfçüler oluyor.
Tsunami, Deprem & Aktif Volkan Tehditleri
Dünyadaki depremlerin %80’i Endonezya’da meydana geliyor. Balililer için, depremler, yağmur kadar olağan bir doğa olayı. Binaların çoğu küçük olduklarından, pek de fazla tehlike teşkil etmiyorlar. Fakat depremin kendisindense, yaratacağı tsunami daha çok endişe veriyor. Hatırlarsanız komşusu Gili Adaları, tsunami tehlikesine karşı oldukça savunmasız olduklarından 2018’de tahliye edilmişler.
Bali de Gili Adaları kadar tsunami riski taşıyor ama neyseki Bali, Gili Adaları kadar düz değil. Muhtemel bir depremde, deprem sonrası oluşabilecek tsunamiden korunabilmek adına, yüksek bir tepeye çıkmanız gerekiyor. Eğer depreme denk gelirseniz hemen paniklemeyin; her deprem sonrası tsunami oluşmuyor. Yine de ne olur ne olmaz diye, tsunami tahliye tabelalarına dikkat etmekte fayda var. Şuradaki tsunami alanlarını ve tahliye prosedürünü de çalışmakta fayda var. Son olarak, Endonezya, dünyadaki aktif volkanların üçte birinin bulunduğu bölgede kalıyor. Bali’deki Agung Yanardağı da pek uslu sayılmaz. Zaman zaman faaliyete geçip yürek hoplatabiliyor.
Şehir Trafiği
Bali’de yaşayacağınız en mod düşürücü durum, bir yerden bir yere giderken yaşadığınız keşmekeş. Öncelikle, Bali’de doğru düzgün bir yol ağı yok. Genellikle iki nokta arasında, üzerinde dallanıp budaklanan çıkmaz sokakları olan ve hiçbir alternatifi olmayan tek bir yol geçiyor. Haliyle adada, 4 milyon Balili ve yüz binlerce de turist aynı anda aynı yolda direksiyon başına geçince, ortaya kaçınılmaz bir kaos çıkıyor. Araç kullanmak oldukça çileli bir tecrübeye dönüşebildiğinden kiralık araç yerine şöförlü araç tutmanızı öneririz. İşin kötüsü, toplu taşıma da yok gibi bir şey. Detayları, Bali’de Ulaşım bölümünde anlatacağız.
Turist Kazıkları
Balililer, çoğunlukla tatlı ve yardımsever insanlar ama her yerde olduğu gibi burada da kötü niyetli insanlar da var. En yaygın dolandırıcılıklar ve onlardan kaçınma yöntemlerinden hızlıca bahsedecek olursak:
Para bozdurma kandırmacası: Döviz bozdururken, siz doları veriyorsunuz, onlar da size paranızın Endonezya Rupisi karşılığını çıkarıyorlar. Çıkan miktarı, sayma makinesinde doğrulayıp, gözlerinizin önünde sayıp (işte problem bu noktada çıkıyor) parayı size veriyorlar. Parayı gözlerinizin önünde saydıklarından ve 100 dolar bile koca bir koçan para ettiğinden, tekrardan kontrol etme gereği duymuyor ve direkt cebinize atıyorsunuz. Atmayın! Çünkü adamlar siz fark etmeden el çabukluğu ile birkaç binliği ceplerine indiriyorlar. Bali’de bu çok yaygın bir olay.
Bu kandırmacadan yırtmanın en iyi iki yolu, paranızı aldığınız anda saymanız ve güvenilir döviz bürolarını seçmeniz. Tabelasında “authorized” yani yetkili döviz bürosu yazanlara da inanmayın. Çoğu kendi kendilerine verdikler sözde yetkili sıfatı. Güvenilir döviz zincirlerinden bazıları Wahana, PT Merkez Kuta, Dirgahayu Valuta Prima.
Sahte rehberler & ücretler: Bazı yerlerde halk kendi arasında organize olup “zorunlu rehber” ya da ekstra ücretler uygulaması gibi icatlar çıkarmışlar. Aslında böyle bir uygulama olmuyor, kendi aralarında ağız birliği yapıp böyle bir tezgah düzenliyorlar.
Depozito dolandırıcılığı: Motorunuzu iade ederken, motosiklette zaten bulunan hasarlar için sanki siz yapmışsınız gibi için ödeme yapmanızı isteyebilirler. Scooter kiralarken, motosikletin videosunu çekin ve motoru kiraladığınız kişinin de bir noktada videoda göründüğünden emin olun. Bu şekilde, hasarın siz motoru teslim almadan önce olduğunu kanıtlayabilirsiniz.
Bali İçin Vize Gerekli Mi & Covid Uygulamaları
Kapı vizesi alıyorsunuz. Yani başvuru gibi süreç yok, sadece girişte ödenen bir tutardan bahsediyoruz.
Covid Uygulamaları: Güncel durum (6 Nisan kararı) şu şekilde: Gitmeden PCR testi yaptırmanız, gittiğimizde havaalanında ateş ölçümü ve semptom kontrolünden geçmeniz ve temiz çıkmanız gerekiyor. Eğer bunlar tamamsa serbestsiniz. Tabii, bu durum 2 ve 3 aşılılar için geçerli. Tek aşılı iseniz karantina zorunluluğu var. Kalış için 30 gün hakkı devam ediyor.
Bali’ye Nasıl Gidilir
Denpasar’daki Bali Ngurah Rai Uluslararası Havalimanı‘na dünyanın her yerinden uçuş var ama en akıllıca fırsatı Singapore Havayolları sunuyor. Biletinizi satın alırken Singapur aktarmanızı istediğiniz kadar uzun tutabiliyorsunuz. 2 günse 2 gün, 5 günse 5 gün, tamamen size kalmış. Böylece tek bilet fiyatına iki ülkeyi birden görme şansınız oluyor.
Bu tip uzun aktarmalı bir bilet kestirmek için websitesine yerine direkt ofis ile bağlantıya geçmelisiniz. Tr_feedback@singaporeair.com.
Singapur Türk pasaportuna vize istemiyor. Business Class’ları da olağanüstü konforlu ve jet-lag olmamak için bire bir. Zaten senelerdir dünyanın en iyi havayolu seçiliyor. Şunu söyleyebiliriz ki, Bali seyahatimizde yediğimiz en iyi yemeklerden biri de, Singapur Havayolları’nın Business Class’ta servis ettiği yemekleriydi.
Önemli:
– Eğer balayındaysanız ve yukarıdaki e-mail adresine bunu bildiriseniz, size de uçuş sırasında videodaki gibi küçük bir sürpriz ayarlayacaklardır. Mutlaka ad, soyad ve bilet numaranızı yazdığınızdan emin olun ki uçuşunuzu bulabilsinler.
– Küçük ve işinize yarayacak bir hatırlatma daha: Her yolcuya, havalimanındaki dükkanlarda kullanabileceği, 20 Singapur Doları değerinde alışveriş kuponu veriyorlar. Singapur’a vardığınızda terminaldeki danışmaya giderek kuponu nereden teslim alacağınızı öğrenebilirsiniz.
– Yukarıdaki videomuzdan Singapur’da bir gün nasıl geçer/ neler var izleyip karar verebilirsiniz.
Bali’de Ulaşım
Scooter kiralamak
Bali’de özgürlüğün altın anahtarı scooter kiralamak. Motosikletle yol almak, arabayla almaktan çok daha verimli oluyor çünkü trafik sıkıştığında motosikletinizle, arabaların arasındaki boşlukları kullanarak ilerleyebiliyorsunuz. Motosikletin durumuna göre, kiralama ücretleri 50K – 70K IDR arasında seyrediyor. Benzin de oldukça ucuz.
Motosiklet sürebilmeniz için motor ehliyetinizin olması gerekiyor ancak kiralama esnasında ibraz etmeniz gerekmiyor. Ehliyetinizin olmasına rağmen eğer çok fazla motosiklet deneyiminiz yoksa, Bali’de motor kullanmak sizin için uygun olmayabilir. Çünkü Bali’de sürüş yapmak zor ve tehlikeli olabiliyor. Gerçekten de motosiklet kazası geçiren turist sayısı oldukça fazla. Ayrıca, trafiğin sol tarafta akması da kafa karıştırıcı olabiliyor. Yine de, her türlü, Bali’yi keşfetmenin en iyi yolu scooter kiralamak.
1. Burada trafik ters yönde, yani soldan akıyor. Sağ şeritte daha hızlı, solda daha yavaş gidiliyor.
2. Motosikletler için şerit gözle görünmez 2 ya da 3 şeride bölünüyor. Dolayısı ile sıkışık şeritlerden kullanmaya alışık olmayan turistlerin küçük direksiyon hareketleri bile kazaya sebep olabiliyor. O yüzden en iyisi, hep sol tarafta kalmak.
2. Biraz ekstra ücret ödeyerek daha iyi bir motosiklet kiralamanızı tavsiye ederiz. Özellikle de iki kişiyseniz, daha iyi bir motor çok daha iyi bir çekiş gücü ve güvenlik demek.
3. Motorunuzu, kaskları düzgün olan bir yerden kiralamaya çalışın. Kask can güvenliğiniz için önemli. Zaten kask takmazsanız, polis tarafından durduruluyorsunuz.
Taksi çağırmak
Otel resepsiyonunuzdan, size bir taksi çağırmasını isteyebilirsiniz. Bali taksicileri, turistleri yolmakla ünlü. 50’yi 5 ile değiştirip daha fazla ödemenizi sağlamaktan tutun da önceki müşteriden sonra taksimetreyi sıfırlamamaya kadar her türlü çakallığı yapıyorlar. Birçok taksi şirketi var ama çoğu turist daha dürüst olmakla isim yapmış Blue Bird Taxi’yi tercih ediyor.
Grab Kullanmak (Bali’nin Uber’i)
Grab, Bali’nin Uber’i, zaten Uber’e aitmiş. Hem motosikletli hem de arabalı hizmet veriyor. Motosikletle en fazla 2 yolcu alabiliyorlar. Grab, sadece iki nokta arasındaki tarifeyi öğrenmek için bile telefonunuzda bulunması bile faydalı bir uygulama. Grab her zaman en uygun fiyatı verdiğinden başkaları ile pazarlık yaparken Grab’ın fiyatlarına inmelerini beklemeyin, yaklaşsalar kafidir. Ayrıca Grab şoförleri de dolandırıcı olabiliyor. Biz bir araç talep edip kredi kartı ile ödemeyi seçtik. Miktar anında kredi kartımızdan tahsil edildi ama araç hiç gelmedi. Bir de üstüne aynı sürücü, bizden üç kat daha fazla para koparmak için mesaj atmaya başladı. Diyor ki daha fazla parayı nakit olarak verirsen gelirim. Bu tip çakallıkları sadece turistlere yapıyorlar, yerelleri etkilemiyor. Grab’ı nasıl dolandırılmadan kullanırsınız:
1) Yerel bir hat alın ve Grab’a kayıt olurken, Wayan Karja gibi Balili bir isim kullanın.
2) Bir araba çağırırken, her zaman nakit ödeme seçeneğini tercih edin. Kredi kartı bilgilerinizi uygulamaya girmeyin.
3) Araç talep ettikten sonra sürücü sizi arayabilir. Konuşmayı, bir yerelin, mesela resepsiyonistinizin yapmasını sağlayın.
Şoförlü araç kiralamak
Eğer günübirlik geziler yapacaksanız ama scooter kullanamıyorsanız, en iyi seçenek yerel bir firmadan araç kiralamak. Zaten ana caddelerde bol bol bu tip firmların standlarını veya dükkanlarını göreceksiniz. Bali’de arabalar oldukça değerli olduğu için, onları güvenilir bir şoförle birlikte gönderiyorlar. Kiralama ücreti, günlük 50 USD civarında tutuyor. Şoförünüz hem aracınızı kullanıyor hem de size etrafı gezdirip fotoğraf çekiyor. E daha ne olsun!
Şöforlü aracınızı önden ayarlamak isterseniz: Biz motorla gezdiğimizden kendisi ile seyahat etmedik ama sık sık Boy Bali’nin servisi ile sizlerden memnuniyet yorumları alıyoruz:
– Boy Bali + 62 821 450 18 099 Instagram
Bemo’lar (Toplu taşıma)
Bemo’lar, Bali’nin dolmuşları. Minivanların koltuklarını söküp, daha fazla insanın sığabilmesi için ahşap banklar koymuşlar. Angkot olarak da biliniyorlar. Sadece belli bir rota üzerinden gittiklerinden bu durum gereksiz zaman kaybı yaratabiliyor. Eğer kullanacaksanız, Bali’nin Güney yakasında bemo kullanmak diğer yerlere göre daha mantıklı. Yalnız baştan uyaralım, sürücüler, turistlerden her zaman daha fazla para alıyor. Yolun ne kadar tuttuğunu mutlaka araca binmeden önce sorun ve pazarlık yapmaya hazırlıklı olun. Çoğu sürücü, pazarlığa açık oluyor ama sorun olursa Blue Bird taksiyi tercih edin.
Havalimanına Gidiş ve Havalimanından Geliş
En iyi opsiyon yine Grab. Havalimanın çıkışında tüm GSM operatörlerinin bankoları var. Hemen hat alabilirsiniz. Bali’de de taksi sürücüleri, işlerini çaldığı için Grab’den nefret ediyor (onlar da ahlaklı olsalarmış) ve Grab araçlarının havalimanına girmesine engel oluyorlar. Yine de Grab araçları gizlice sizi havalimanı otopark noktasında bekliyorlar. Sürücüsü, onu nasıl bulacağınız konusunda size yol gösterecektir.
Instagram’a Da Bekleriz
View this post on Instagram