ONLINE EĞİTİM PROGRAMLARI

İnsanın kendini sürekli geliştirmesi, yeni bilgi ve becerilerle donatması çok önemli. İnternet üzerindeki eğitim platformları ile bilgiye erişim hem çok daha kolay, hem de ekonomik oldu. O zaman online kurslara katılmaya ne dersiniz? Bu konunda, alanında öncü olan birkaç websitesi ve uygulamayı bu yazımızda derledik.

Bunlar da ilginizi çekebilir

İnternetten para kazanma yolları
Türkçe Podcastler

Online Dersler Almak İçin

Udemy

Türkiye’den çıkıp San Francisco‘daki Silikon Vadisi’nde kendine yer edinmiş bir şirkete evrilen Udemy, 30 milyon öğrencisi, 50 dilde, 42.000 eğitmen ve 22 milyon dakikalık video içeriği ile sunduğu 100.000 kurs imkanı ile, dijital eğitim pazarında öncü aktörlerden biri. Üstelik Üniversitelerin içerikleriyle şekillenen diğer eğitim platformlarının aksine, Udemy içerik oluşturucuların kendi kurslarını yaratmalarına olanak veriyor. Ayrıca Türkçe içerikler de bulunuyor. Ücretli kurslar kadar ücretsiz kurslar da var.

Coursera

49 milyondan fazla öğrenci, 190 partner üniversite, 4.000 dersin bulunduğu Coursera, alanında öncü olan platformlardan biri. Sunduğu ücretli derslere ek olarak yüzlerce ücretsiz dersin da bulunduğu programda, belirli bir ücret karşılığında online sertifika da alabiliyorsunuz. Ayrıca Coursera üzerinden, anlaşmalı üniversitelerin master programlarına kayıt olabiliyor, çeşitli uzmanlıklar ve dereceler de edinebiliyorsunuz. Elbette bu seçenekler online derslere nispeten daha yüksek fiyatlı.

edX

İletişimden ekonomiye, kimyadan müziğe 31 farklı disiplinde online ders alabileceğiniz bir program sunan edX,  Harvard ve MIT tarafından kurulmuş bir platform. Geleneksel eğitimin maliyet, yer ve erişim olmak üzere üç engelini de ortadan kaldırmayı amaçlayan küresel bir kar amacı gütmeyen kuruluş olan edX, 20 milyondan fazla öğreniciye ve 2.400’ü aşkın içeriğe sahip. Ücretsiz derslere ek olarak, ücretli dersler de bulunuyor. Bunun yanında belirli bir ücret karşılığında derslerden sertifika da alabiliyorsunuz.

Khan Academy

Misyonu “herkes için, her yerde ücretsiz, birinci sınıf bir eğitim sağlamak” olan Khan Academy, daha çok çocukların ve gençlerin eğitimine yönelik eğitimler sunan, gönüllü eğitmenlerin bulunduğu tamamen ücretsiz bir platform. Khan Academy hem öğrenciler hem de öğretmenler için ücretsiz ve anaokulundan üniversiteye kadar öğrencilere matematik, dilbilgisi, bilim, tarih, SAT sınavına hazırlık ve daha fazlası için dersler veriyor. Khan Academy’nin kurucu ortakları arasında Bill ve Melinda Gates Vakfı ve Google gibi önemli isimler yer alıyor. iOS ve Android uygulamaları sayesinde dersleri cep telefonunuzdan da takip edebiliyorsunuz.

Udacity

https://www.youtube.com/watch?v=JTTpkEqCico
Udacity diğer programlara göre daha niş alanlarda öğrenim fırsatı sunan kar amacı gütmeyen bir platform. Özellikle data bilimi, yapay zeka ve programlama gibi bilgisayar bilimleri üzerine yoğunlaşmış bir program sunan Udacity’de tamamen ücretsiz (ancak bir sertifika sunmayan) yaklaşık 200 ders bulunuyor.

Alison

Alison, finans, yazılım, girişimcilik gibi ağırlıklı olarak iş odaklı becerilere yönelik dersler sunan bir online öğrenme platformu. Alison’un en büyük özelliği, tüm derslerin ücretsiz olması. Şu ana kadar 195 ülkede 14 milyon öğrencisi bulunan Alison’da 1000 farklı ders içeriği bulunuyor.

Codeacademy

Codeacademy, size birden fazla farklı programlama dilinde kod yazmayı öğreten etkileşimli bir platform. Ücretsiz kursların çoğu 11 saatten daha kısa sürede tamamlanabiliyor. Ağırlıklı olarak web geliştirme, programlama, bilgisayar ve veri bilimi gibi konularda 45 milyondan fazla öğrenciye sahip. Codeacademy ayrıca aylık bir ücret karşılığında premium hizmet de sunuyor.

FutureLearn

FutureLearn de dünyanın önde gelen İngiliz üniversitelerinden ücretsiz ders programları sunan başka bir online eğitim alternatifi. Derslere hem bilgisayardan hem de telefonunuzdan erişebiliyorsunuz. Eğitimlere katılım için İngilizce seviyenizin yeterli olması gerekiyor. Tüm eğitimler videolar, quizler ve tartışmalar aracılığı ile yürütülüyor. Eğitimi tamamladığınızda belirli bir ücret karşılığında sertifika da alabiliyorsunuz.

Yabancı Dil Öğrenmek İçin

Duolingo

Duolingo, dünya çapında 20 milyonu aşkın kişi tarafından kullanılan, ücretsiz online bir dil öğrenme platformu. Duolingo, oyunlaştırmayı kullanarak kullanıcıların kısa sürede istedikleri dilde okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerini geliştirmelerini sağlıyor. Kullanıcılar, tıpkı bir oyunda gibi, yeni konuları puan toplayarak açıyor ve hata yaptıklarında puan kaybediyor. Hatta performanslarına göre arkadaşlarıyla yarışabiliyor. İngilizce’ye hakim olmayanlar için Duolingo’nun Türkçe sayfası da var. Türkçe sayfasında şimdilik sadece İngilizce, Almanca ve Rusça öğrenebiliyorsunuz.

Cambly

İngilizce bilmiyor olmak hayattaki en büyük eksikliklerden. Eğer biraz temeliniz varsa İngilizce konuşma ve pratik platformu Cambly ile ana dili İngilizce olan eğitmenlerden, kendi belirlediğiniz saat aralığında dilediğiniz yerden İngilizce pratiği yapabiliyorsunuz. Uygulamanın asıl hedefi konuşma becerilerinizi geliştirmeniz. Bu yönde spesifik bir hedef doğrultusunda da pratik yapabiliyorsunuz, örneğin bir mülakata ya da şirketteki bir sunuma buradaki eğitmenlerin yardımı ile hazırlanabilirsiniz.

Her Güne Bir Bilgi İçin

TED-Ed

TED-Ed, TED’in ödüllü eğitim kolu. Dünya çapında her hafta milyonlarca kişiye hizmet veren ve 250.000’den fazla öğretmenden oluşan küresel bir ağa sahip olan TED-Ed, animasyonlu videolarıyla yenilikçi içeriklere yer veriyor. Türbülans nasıl oluşurdan, şizofreni nedire kadar her gün farklı bir bilgi öğrenebileceğiniz platformlardan.

Curious

https://curious.com/minuteearth/how-to-name-a-disease-like-covid-19?player=curio

Tam da gerçek meraklılara göre bir uygulama. Önce 5, 15 veya 30 dakika olmak üzere kendinize bir süre belirliyorsunuz. Sonra da merak duyduğunuz kategorileri belirliyorsunuz. Curious da sizin mailinize, kendi seçtiğiniz öğrenme zamanına göre farklı içerikler yolluyor. Bunlar sayısal problemler de olabilir, tarihi bilgiler de, yabancı bir dilin gramer bilgileri de, yoga hakkında pratikler de…

3 Comments

  1. Merhaba, değerli içeriklerinizi severek takip ediyoruz. 2017 yılında kurulan bir yerli girişim olarak, online müzik dersleri ve müzik üzerine içerikler sunduğumuz bir platform adına size ulaşıyorum. Sunduğumuz hizmet ve website içeriğimizle Türkiye’de bir ilk, dünyada da sayılı kuruluşlar arasında yer alıyoruz. Bugüne kadar organik olarak günde 20-30bin ziyaretçi sayısına ulaşan site trafiğimizi, siz değerli içerik üreticileri ile iş birliği yaparak artırmak ve daha fazla müziksevere ulaşmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda, Online eğitim programları yazınız içinde kurumumuza yer vermeyi düşünür müsünüz? Ayrıca sizin önerebileceğiniz farklı işbirlikleri, yazı içerik/reklam türü var ise değerlendirmek isteriz, şimdiden teşekkürler. Haberleşmek üzere, sevgiler.

  2. Şu anda Coursera Beylikdüzü Belediyesi ile işbirliği yapmış durumda. Beylikdüzü üzerinden ücretsiz erişim sağlanabiliyor. 🙂

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir