ATİNA’DA GEZİLECEK YERLER
Komşu komşu huuuu! Sonunda denizin öteki kıyısından kalktık sana geldik ve çok da hoş bulduk! Yıllarca Ege’deki Yunan adalarını tavaf ettikten sonra sıra nihayet tanrılar şehri Atina’ya da gelebildik. Biz bu sefer sonbaharına denk geldik ama hiç düşünmeden diyebiliriz ki bu şehre daha nice seneler tekrar tekrar gelinir, her mevsimi doyasıya yaşanır.
Adalarda deniz tatili dışında bir Yunanistan ile tanışmak, Yunanistan’ı Yunanistan yapan geçmişe ışınlanmak, tarihin ve mitolojinin dolambaçlı yollarında kaybolmak, kültüründen yemeklerine tanıdık hissiyatlar eşliğinde komşuculuk oynamak, Berlin’i andıran hip mekanlar ve sokak sanatı dolu sokaklar keşfetmek isterseniz Atina tam size göre. Hatta Atina sokaklarında gezerken şöyle bir duvar yazısına denk geldik: “Berlin Is The New Athens”. Berlin’in alternatif sahnede yükselişe geçmesinden ve sokak sanatının mabedi olmasından çok yıllar önce Atina isyankar ve anarşist ruhunu içinde taşıyan mahalleleri ile duygu ve düşüncelerini şehrin duvarlarına yansıtmaya çoktan başlamış bile… O nedenle de şehir bizi en çok da zengin sokak sanatı, estetik, nitelik ve fiyat/performans dengesini buluşturan mekanları ile tatmin etti.
Ortak kültürümüz ve kesişen tarihimizden midir bilinmez, Yunanistan’a her gelişimizde zaten mutlu ayrılıyoruz ama Atina’dan bir başka mutlu ayrıldık ve bu şehirden tüm önerilerimizi, tüyolarımızı, keşiflerimizi, rehberli gezilerimiz sırasında öğrendiğimiz bilgileri rehberlerimize sizler için akıttık. Biz geriye dönüp bu rehberi hazırlarken bile çok keyif aldık gezmenin nasıl keyifli olduğunu varın siz düşünün. Yazımızın en sonunda da program yapmakla uğraşmak istemeyenler için hazırladığımız 3 günlük rotayı bulacaksınız.
Atina Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce
Atina’ya Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?
Atina’ya uçakla geldiğinizde, Türkiye’den direkt uçuşların gerçekleştiği Atina Elefterios Venizelos Uluslararası Havalimanı’na ineceksiniz. Her şekilde uçak biletinizi almadan önce mutlaka çeşitli havayollarının fiyat karşılaştırmasını yapın deriz.
– Atina Elefterios Venizelos Uluslararası Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
Atina’ya Hangi Mevsimde Gidilir?
– Sonbahar: Ekim-Kasım gibi sonbahar ayları bizce Atina’nın güzel zamanları. Havalar henüz soğumaya başlamamışken bol bol yürüyerek keyifle şehri gezebilirsiniz.
– İlkbahar: İlkbahar ayları da Atina’yı gezmek için ideal zamanlardan. Hem sıcaklıklar şehirde gezme düzeyinde oluyor, hem de okullar henüz kapanmadığı için yani turizm sezonu tam açılmadığı için kalabalıklar daha az oluyor.
– Yaz: Yaz ayları Yunanistan’da geçirmek için çok ideal ama Atina’da geçirmek için tavsiye etmeyeceğmiz aylar. Denizin kenarında bile olmayan şehir, İzmir paralelinde de olunca sıcaklıklar kavurucu hale geliyor. İnanın bize betondan yansıyan sıcaktan ve yakıcı güneşten öğle vakti Akropolis’e tırmanmak hiç istemezsiniz.
– Kış: Kışın da Atina’yı tavsiye ediyoruz diyemeyeceğiz çünkü ne Noel döneminin cafcafını yaşatan bir şehir ne de kış aktiviteleri bakımından zengin…Bu nedenle kış aylarında bizce şehrin tam anlamıyla keyfine varamazsınız.
Atina İçin Kaç Gün Gerekir?
Bizce Atina’yı hakkıyla gezmek için en az 3 tam gününüz olması gerekir. Eğer bir dördüncü gününüz daha varsa o zaman Atina’ya yakın gezilecek yerler listemizi değerlendirmek isteyebilirsiniz.
Atina’nın Hangi Bölgesinde Konaklamalı
– En Turistik & Merkez: İlla ki turistik bir merkezde, şehrin kalbinde olayım derseniz Monastraki Meydanı civarı yerine Plaka bölgesini tercih edebilirsiniz. Burası hem Monastraki’ye göre daha nezih hem de daha butik seçeneklerin olduğu bir bölge. Ayrıca otellerin Akropolis manzaralı terasları da oluyor.
Plaka otellerini incelemek için tıklayın.
– En Bohem ve Alternatif: Psirri için Atina’nın bizdeki Karaköy veya Cihangir gibi bohem bölgesi diyebiliriz. Şehrin lokal havasını solumak, yerellerine karışmak, bohem takılmak isteyenlerin bir numaralı adresi.
Psirri otellerini incelemek için tıklayın.
– En Hoş & Lüks: Kolonaki ve Syntagma bölgeleri için Atina’nın Nişantaşı veya Caddebostan’ı diyebiliriz. Lüks ve orta bütçeli butik otellerin kümelendiği bir yerler.
Syntagma otellerini incelemek için tıklayın.
Kolonaki otellerini incelemek için tıklayın.
– Deniz Tatili İçin: Atina’da deniz şehre 20 dakika sürüş mesafesinde kalıyor. Eğer yazın buradaysanız ve yazın kavrulan şehirde kalmak istemezseniz, deniz kenarı bölgelerde kalıp araba kiralamayı değerlendirebilirsiniz. Elbette bu seçeneği Atina’daki ilk seyahatiniz için önermeyiz çünkü o zaman şehirde gezilecek yerlerden denize girmek için feragat etmiş olacaksınız.
Sahil şeridi otellerini incelemek için tıklayın.
Atina’da Seçtiğimiz Oteller
Atina’da her bölgede, her bütçeye uygun bir konaklama opsiyonu var. Hatta fazla güzel ve uygun fiyatlı opsiyon var diyebiliriz. Bu şehirde konaklama konusunda hiç sıkıntı çekmeyeceğinize emin olabilirsiniz. En düşük fiyatlı otellerden en yüksek fiyatlı otellere her seçenek nitelikli. Biz sizin için birkaç otel seçtik. Ayrıca bölge bölge önerilerimizi verirken son maddeye daha fazla otel ve daire önerisi de ekledik.
The Dolli $$$
Syntagma’da, Akropolis manzaralı, açık tonlarda, yüksek tavanlı ve geniş camlı, ferah odalar sunan 5 yıldızlı bir seçenek. Klima, wifi, tv, banyo gereçleri tüm odalarda var. Açık yüzme havuzu da bulunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.
The Modernist Athens $$$
Kolonaki’de, modern bir tarzı olan, odalarında tv, kahve makinesi, çalışma alanı, banyo gereçleri gibi donanımlar yer alan bir otel. Kahvaltı açık büfe tercih edilmiş. Evcil hayvanlarınız sizinle kalabiliyor. İncelemek için TIKLAYIN.
A77 Suites $$
Plaka’da, hepsinde klima, tv, oturma alanı, banyo bulunan, kimisi Akropolis manzaralı jakuzili suitler sunan bir işletme. Kahvaltı servisi de var. İncelemek için TIKLAYIN.
Filia Place $
Psirri’de, çok uygun fiyatlı, modern döşeniş, içinde klima, wifi, çalışma masası, çay kahve makinesi, buzdolabı, banyo gereçleri gibi ihtiyaçların bulunduğu suitler sunan bir işletme. Kahvaltı servisi yok. İncelemek için TIKLAYIN.
Aşağıdaki bağlantıdan Atina’daki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.
– Atina’daki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.
Ayrıca daha fazla Atina oteli önerisi için ATİNA’DA NEREDE KALINIR – BÖLGE BÖLGE ATİNA OTELLERİ yazımız da var.
Atina’daki En Favori 3 Deneyim
1. Atina Akropolis’ini rehberli gezmek.
2. Akropolis Müzesi’ni gezmek.
3. Akropolis dışında kalan antik sit alanlarını görmek.
Araba Kiralamak Gerekir mi?
Atina’da araba kiralama konusu burada nasıl bir tatil geçirmek istediğinize göre değişir. Eğer şehir merkezinden çıkmayacaksanız, araba kiralamanıza da gerek yok çünkü şehirde her yer yürüme mesafesinde ve her yere metro var. Bizce araba kiraladığınızda park yeri açısından size sadece ayak bağı olacaktır. Fakat Atina seyahatinizi bir de başka şehirlerle veya Yunan adaları ile birleştirecekseniz araba kiralamanız mantıklı olur. Bizim bu ikinci senaryoya uygun olan Kefalonya ve Zakintos Adaları turumuzu incelemek isteyebilirsiniz. Atina’dan uygun fiyatlı araç kiralamak için TIKLAYIN.
Atina’da Gezilecek Yerler Haritası
Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.
Gezilecek Yerler
- Atina Akropolisi
- Akropolis Müzesi
- Areopagus Tepesi
- Philopappos Tepesi
- Anafiotika
- Benizelos Evi
- Saint Nicholas Rangavas Kilisesi
- Adrianou
- Lisiou Sokağı
- Mnisikleous Merdivenleri
- Saint Catherine Kilisesi
- Monastiraki Meydanı
- Tzisdarakis Cami
- Avissinias Bit Pazarı
- Hadrianus Kütüphanesi
- Roma Agorası
- Atina Agorası
- Attalos Stoası
- Hephaistos Tapınağı
- Iroon Meydanı
- Agion Avargiron Meydanı
- Evripidou Sokağı
- Varvakios Market
- Sintagma Meydanı
- Meçhul Asker Anıtı
- Ermou Caddesi
- Kapnikarea Kilisesi
- Aya Irini Meydanı ve Kilisesi
- Stoa Emperon
- Atina Metropol Katedrali
- Ulusal Tarih Müzesi
- Atina Nümismatik Müzesi
- Hyper Hypo
- Benaki Müzesi
- Lycabettus Tepesi Füniküler
- Lycabettus Gün Batımı Noktası
- Lycabettus Tepesi Zirve
- Kiklad Sanat Müzesi
- Bizans ve Hristiyan Müzesi
- The Runner
- Atina Ulusal Bahçesi
- Zappion
- Panathenaic Stadyum
- Olimpos Zeus Tapınağı
- Hadrianus Kemeri
- Vassilis ve Eliza Goulandris Vakfı Müzesi
- Ulusal Çağdaş Sanat Müzesi
- Ulusal Arkeoloji Müzesi
- Eksarhia
- Omonoia
- Avdi Meydanı
- Ippokratous Caddesi
- Kallidromiou Pazarı
- Thissio Gözlemevi
- Apostolou Pavlou
- Old Depot OSY
- Keramikos
- Melina Mercuri Müzesi
Yeme-İçme
- To Kafeneio
- Melina Mercouri Café
- Brettos Bar
- Platanos Taverna
- A for Athens
- Couleur Locale
- 360 Cocktail Bar
- Anglais Athens
- Norman Athens Bar
- Vryssaki
- Bougatsadiko Psirri
- Myller Coffee Shop
- Tragos
- Tavern Klimataria
- Karamanlidika
- Diporto
- Avli
- Krinos (est.1923)
- Oinomageireio Epirus (est.1898)
- Luv n Roll House
- Little Kook
- Minu
- Kostas
- Tylixto Greek Wrap
- Feyrouz
- Nolan
- Birdman
- Ekiben
- Tanpopo
- Dope Roasting Co.
- The Makers Athens
- Anana Coffee & Food
- Overoll Croissanterie
- Zisis
- ERGON House Athens
- Lukumades
- Ariston
- In Love Again
- Baba au Rum
- six d.o.g.s
- The Clumsies
- Barro Negro
- The Bar in Front of the Bar
- l’Alchimiste Bistrot
- 34 Athens
- Glug Glug Athens
- Dexameni
- Meat n Roses
- Philos
- Kora
- Jazz in Jazz
- Simul
- This is Loco
- Flat White
- To Kati Allo
- Soil Restaurant
- Beniamin
- Teras Athens
- Loukoumades Ktistakis
- Bayard Café Bar
- Behold Theman
- Ατίταμος
- Pharaoh
- Hunny Bunny
- The Black Salami Microbakery
- Tigré
- Ama Lachei
- Ippopotamos
- Tanini Agapi Mou
- Fine Mess Smokehouse
- Warehouse
- Stepa
- Blue Parrot
- Mironi
- To Kafeneio Tou Rrizou
- Bios
- CTC Urban Gastronomy
- Rafiki
- Laika Bar
- Syntrimmi
1. Akropolis Bölgesi’nde Gezilecek Yerler
Akropolis bölgesi Antik Yunan’da şehrin kutsal noktası. Halen daha şehrin manevi kalbi olmaya devam ediyor. Tıpkı Roma’daki Vatikan gibi…Ancak bu bölgeyi bir arkeolojik sit alanı olarak düşünebilirsiniz. Yani asıl gelme amacınız Akropolis’i ve çevresindekileri görmek. O nedenle de buradan yeme-içme veya konaklama önerilerimiz yok. Sadece Akropolis’e ve Akropolis Müzesi’ne kafadan bir yarım gününüzü ayırmanız gerekiyor.
1.1 Atina Akropolisi
Şehrin en önemli simgesi ve en turistik noktası, kimileri için Atina’ya başlıbaşına gelme sebebi olan Atina Akropolisi’ne dair tüm bilgileri, nasıl gezilmesi gerektiğine dair tüyolarımızı, Akropolis’i ücretsiz gezebileceğiniz tarihleri Atina Akropolisi Gezi Rehberi & Tüyolarımız yazımızda bulabilirsiniz.
Atina Akropolisi çoğunluk için Atina’ya asıl gelme sebebi olduğundan biletlerinizi hangi dönem giderseniz gidin kapıdan almak yerine şehre gelmeden önce online olarak almanızı tavsiye ediyoruz. Atina Akropolis’ine giriş biletinizi online almak için tıklayın. Tabii biz her zaman olduğu gibi bu tip arkeolojik yerlerde bir bilenle gezmenizi öneriyor ve bizim de katıldığımız rehberli Atina Akropolis’i turu biletini buraya bırakıyoruz.
Eğer Akropolis ile birlikte Roma Agorası, Atina Agorası ve Stoası gibi şehirdeki diğer önemli antik eserleri içeren arkeolojik sit alanlarını da gezecekseniz (ki gezmenizi çok tavsiye ederiz özellikle de Atina Agorası’nı) Akropolis + 6’lı arkeolojik sit alanını kapsayan combo bir bilet var. Eğer rehberi turla gezmeyecekseniz, bu bileti almak hepsini tek tek almaktan çok daha ekonomik olacaktır. Akropolis ve 6’lı arkeolojik sit alanı combo bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
1.2 Akropolis Müzesi
Akropolis Müzesi, Akropolis Tepesi’nden çıkan arkelolojik eserlerin ve buradan Londra’daki The British Museum’a götürülmüş olan parçaların replikalarının sergilendiği geniş bir Antik Yunan koleksiyonuna sahip müze. Bizce şehirde mutlaka gezilmesi gereken ilk üç müzeden biri. Gerçekten hem müzecilik anlamında hem de tasarladığı müze deneyimi anlamında çok sevdik. Müze hakkında daha detaylı bilgiyi Atina Akropolisi Gezi Rehberi & Tüyolarımız yazımızda bulabileceğinizden burada kısa kesiyoruz ama en önemli tüyomuzu vermeden geçmeyelim: Biletinizi şehre gelmeden önce online olarak alın. Akropolis Müzesi online giriş bileti almak için tıklayın. Eğer rehberli turunuzu bir de Akropolis Müzesi ile birleştirmek isterseniz Akropolis + Akropolis Müzesi rehberli turunu almanızı öneririz böylesi daha ekonomik olur. Akropolis + Akropolis Müzesi rehberli tur bileti almak için tıklayın. Müze saat 08-19.30 saatleri arasında, haftanın her günü açık. Yani pazartesi kapalı olur gezemem gibi bir derdiniz yok. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
1.3 Areopagus Tepesi
Yunan mitolojisinde Areopagus Tepesi olarak geçen bu tepe, Atina Akropolisi’nin hemen karşısında yer alan kayalık tepecik. Burası Antik dönemde önemli bir yargı merkeziymiş. İsmi ise savaş tanrısı Ares’den geliyor. Hem şehrin dokusunu hissetmek hem de Akropolis’in mimarisini bir bütün olarak görmek için ideal yerlerden. Ayrıca burası gece de keyifli oluyor. İnsanlar kayaların üzerinde şehir ışıklarına ve ışıklandırılmış Akropolis’e karşı atıştırmalıklarını yanlarına alıp mini piknikler yapıyor veya güneşi batırıyor. Gelmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
1.4 Philopappos Tepesi
Yine Akropolis’in karşısındaki bir başka tepe de Philopappos Tepesi. Bu yeşil tepe zirvesindeki dikili anıttan da hemen anlaşılıyor. Tepenin adı da bu anıttan geliyor. Tepedeki mağaralardan birinde zamanında Sokrates hapis tutulmuş. 20 dakikalık bir tırmanışla zirveye ulaşabiliyorsunuz. Burası aynı zamanda Akropolis’i başka bir açıdan fotoğraflamak için de güzel bir nokta. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
2. Plaka’da Gezilecek Yerler
Bizce Atina’yı Atina yapan, şehrin otantik ruhunu yakalayabileceğiniz sokaklar, Hadrianus Kemeri’nden başlayarak Anafiotika’ya kadar uzanan Plaka bölgesinde kümeleniyor. Neoklasik mimarisi ve labirent gibi sokaklarıyla Plaka, Akropolis’e yakınlığı yüzünden “Tanrılar Mahallesi” olarak da biliniyor. Bir nevi Atina’nın Fener-Balat bölgesi gibi düşünebilirsiniz. Dar sokaklarının pek çoğu trafiğe kapalı ve dokusunu koruyor, minik eski evler, pencerelerinden sarkan bitkiler ve begonviller sokaklara eşlik ediyor. Bir yandan da klasik lezzetler sunan tavernalar da sıra sıra diziliyor. Her köşesi fotoğraflık ve uzun yürüyüşlerle keşfetmelik.
2.1 Anafiotika
Anafiotika, Plaka’nın bir küçük bölgesi ama en Instagram ünlüsü. Mimari doku ve karakterini yıllara kaptırmamış, yapılaşmaya kurban gitmeden korunmuş bir tarihi semt. 1841’de Kral Otto kenti yeniden inşa etmek için Anafi Adası’ndan şehre işçiler getiriyor. E tabii kente adalı mermer ve taş ustaları gelince onların yerleştiği bu bölge da adeta bir Kiklad adası havasına bürünüyor. Beyaz badanalı tek katlı evler, renkli kapılar, mavi panjurlar derken bu küçük bölge zamanla mini bir ada yerleşkesine dönüşüyor. “Anafi” de zaten “küçük” anlamına geliyormuş. Dar, dik merdivenli sokaklarında 45 haneden oluşan Anafiotika’da gezerken, bölgenin halen daha yerel halkın yerleşim yeri olduğunu, o nedenle de gürültü yapmadan, evlerde yaşayanlara saygılı olmanız gerektiğini unutmamanız bekleniyor. Akropolis’in hemen yamacında olduğundan tabanlara kuvvet biraz yukarı çıkabilirseniz özellikle de akşam üzeri saatlerinde karşılaşacağınız manzaralar nefis. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
2.2 Benizelos Evi (Azize Philothei Evi)
Tarihimizle iç içe geçmiş olmasından mıdır bilinmez bizim şehirde gezerken en etkilendiğimiz yapılardan biri Benizelos Evi oldu. Benizelos Konağı, Atina’nın en eski evi olarak geçiyor. Restore edilmiş bir müze olan yapı 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı konağı. Konağın geneli 18. yüzyılda inşa edilmiş ama en eski kısmı 16. yüzyıldan kalma. Osmanlı Rum tarzında çok tanıdık bir mimarisi var. 1821 bağımsızlık mücadelesine kadar konak olarak kullanılan ev sonrasında kısa bir süre de meyhane olarak kullanılmış. Avusunda ve odalarında gezerken adeta zamanda ışınlanıyorsunuz. Vaktiniz varsa dönemin sosyo-ekonomik şartlarını daha iyi anlamak için odalardaki yazıları okuyup arkada dönen videoyu da izleyin deriz.
Şimdi gelelim Benizelos Ailesi ve Azize Philothei’nin bağlantısına. Benizelos Ailesi, 16. yüzyılda Atina’nın zengin ve önde gelen aristokrat ailelerinden biriymiş. Aziz Philothei ise her yıl 19 Şubat’ta anılan önemli bir dini figür. Rivayete göre Benizelos Ailesi’ne mensup Angelos ve Sirigi’nin uzun yıllar boyunca çocukları olmuyor. Nihayet kızları Rigoula olduğunda ise çocuk yaşta evlendiriliyor ve hor görülüyor. Rigoula, genç yaşında dul kaldıktan sonra tekrar evlendirilmek istense de evlenmiyor ve kendini manastıra adıyor. Varlıklı bir aileden geldiği için kadınlara her zaman destek oluyor. Evsiz kadınlara barınak sağlıyor ya da köle olarak alınan kadınları satın alıp, onlara özgürlüklerini veriyor. Hatta Topkapı Sarayı’nın Harem’ine giren cariyeleri himayesine alması o dönem ülkede hakim güç olan Osmanlı için bardağı taşıran son damla oluyor. Rigoula, hapse atılıp işkence görüyor ve uzun süre ölüm döşeğinde kaldıktan sonra 19 şubat 1589’da ölüyor. Rum Ortodoks Patrikhanesi de Rigoula’yı Azize Philothei ilan ediyor ve her sene 19 Şubat’ta kadınların yardımsever azizesi olarak anmaya başlıyor.
Benizelos Konağı haftaiçi günleri 20.00’ye ve Cuma cumartesi Pazar günleri 21.00’e dek ziyaret edilebiliyor. Aa bir de giriş için herhangi bir ücret ödenmiyor ama girerken dilediğiniz miktarda bağış yapmanız bekleniyor. Konağın bakımı da bu şekilde yapılan bağışlarla sağlanıyormuş. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
2.3 Holy Church of Saint Nicholas Rangavas
Anafiotika’ya yakın konumdaki bu Yunan Ortodoks Kilisesi, Bizans tarzı mimarisiyle 11. yüzyıldan kalma Atina’nın en eski kilisesi. Yunanistan Osmanlı egemenliği altındayken, kiliselerin çan bulundurması yasakmış. Rangavas Kilisesi’ninki ise yer altında gizlice saklanmış. 1821’de Osmanlı himayesinden çıkarak bağımsızlık kazanan ilk millet olan Yunanlar zaferlerini bu kiliseden çan kalarak kutlamış. Çan’ın üstünde de bu tarihi görebiliyorsunuz. 1944’te ise şehir Nazi işgalinden kurtulduğunda yine bu çanlar çalıyormuş. İşte o kurtuluş günlerinde çalınan meşhur özgürlük çanı, halen daha bu kilisede yer alıyor. Yine 1944’te Alman işgalinden kurtulunca çalan ilk zil Nikolaos Rangavas Kilisesi’nden oluyor. Yani çan Atina’nın tarihi boyunca özgürlükle imgeleniyor. Günümüzde de her yıl Yunanistan Ulusal Günü’nde bir anma ritüeli olarak çalınıyor. Kilise’nin iç mimarisi de görkemli avizeleri ve tavan detaylarıla görülmeye değer. Kiliseyi her gün ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz ancak pazar ayinlerinde birkaç saat turistik amaçlı gezilere kapalı oluyor. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
2.4 Adrianou
Adrianou, Plaka’nın en meşhur turistik sokaklarından. Plaka’yı boydan boya geçen Adrianou, sağlı sollu hediyelik eşya dükkanlarından cafelere, tavernalardan barlara her köşesi dolu, araç trafiğine kapalı bir sokak. Bir ucu Saint Catherine Rum Ortodoks Kilisesi’nden başlıyor, kıvrıla kıvrıla Hadrianus Kütüphanesi’ne kadar uzanıyor. Plaka’nın ruhunu yakalamak için ideal bir sokak ancak çok kalabalık ve turistik. Özellikle de sezonda gelirseniz pazar yeri kalabalığı bulmaya hazır olun. Yine de baştan sona bir kez yürümenizi öneririz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
2.5 Lisiou Sokağı
Lisiou Sokağı’nı o meşhur begonvilli girişinden çıkaracaksınız. Bu sokak restore edilmiş tarihi evleri, tatlı cafeleri, merdivenlerine kurulu şık tavernaları ile çok keyifli bir sokak. Boydan boya yürüyüp mekanlarında oturup keyifle bir şeyler yiyip içmelik. Biz Adrianou’daki mekanlarda oturmaktansa hakkınızı buraya saklamanızdan yanayız. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
2.6 Mnisikleous Merdivenleri
Lisiou Sokağı’nı bir üst sokak olan Prytaneiou’ya bağlayan Mnisikleous Merdivenleri Atina’nın en ünlü fotoğraf noktalarından. İki sokağı birbirine bağlayan uzun merdiven boyunca, Beyoğlu’ndaki Cezayir Sokağı ya da Cezayir Çıkmazı’nı andıracak şekilde sağlı sollu mekanlar var. Kimisi taverna kimisi cafe…Hiçbirinde oturmayacak olsanız bile merdivenleri çıkıp fotoğraf çekin. Dilerseniz buradan sonra hazır yukarı çıkmışken Anafiotika’yı keşfetmeye devam edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
2.7 Saint Catherine Rum Ortodoks Kilisesi
Saint Catherine Rum Ortodoks Kilisesi, 11. yüzyılda Tanrıça Artemis’e adanmış eski bir tapınağın olduğu yere inşa edilmiş olmasıyla ünlü. Kilisenin bahçesinde hem halen ayakta olan hem de yıkılarak kalıntı halini almış pek çok tarihi sütun bulunuyor. Güzel avlusunda vakit geçirebilir, sütunlu kemerli mimarisini inceleyebilirsiniz. Kilise aktif olarak faaliyet gösteren bir yer o nedenle de ibadet saatlerine dikkat etmeye özen gösterin. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
2.8 Plaka’dan Yeme-İçme Önerilerimiz
– To Kafeneio: Atina’nın en eski mekanlarından biri. 1836’dan beri işleyerek tipik Yunan “kafeneiosu” olmayı sürdüren mekan. Aylardan bahar, sonbahar veya yaz ise dışarıdaki masalarını tercih edin ama hava soğuksa antikalarla süslü içerisi de keyifli. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
– Melina Mercouri Café: Lisiou Sokağı’nın başında, Balat kafelerini aratmayan dekorasyonu ile çok sevimli bir vintage cafe. İçeri girdiğinizde ismini aldığı politikacı ve sanatçı Melina Mercouri’nin fotoğraflarını veya afişlerini görüyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
– Brettos Bar: Adrianou Sokağı’nı kesen sokaklardan birinde, rengarenk şişelerle süslü barı dikkatinizi çekecek tarihi bir bar. 1960’dan beri açık. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
2.9 Plaka’dan Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– Electra Palace Hotel $$: Plaka’da merkezi konumlu 5 yıldızlı bir konaklama seçeneği. Klima, tv, banyo gereçleri, çay kahve makinesi her odada bulunuyor. Kahvaltı açık büfe tercih edilmiş. Kapalı ve ısıtmalı havuz da bulunuyor.
– Step One | Luxury Suites $$: 1836’dan kalma Neoklasik bir binada yer alan, modern ve aydınlık süitler sunan bir konaklama seçeneği.
– Home and Poetry $$: Plaka’da şık bir butik otel. Tv, oturma alanı, wifi, banyo gereçleri her odada var. Bazı odalar şömineli.
– Woo Suites $$: 7 birimli bir konaklama seçeneği. Modern tarzda tercih edilmiş 4 yıldızlı otelin spor salonu, bahçe ve terası bulunuyor. Odalarda çalışma masası, kahve makinesi, minibar, tv, banyo gereçleri ihmal edilmemiş.
– The Marble Suites $: Her biri yumuşak renklerde döşenmiş, aydınlık 8 adet suitten oluşan bir seçenek. Suitlerde mutfak, Kasa, tv, banyo var.
3. Monastiraki’de Gezilecek Yerler
Monastiraki şehrin Sultanahmet Bölgesi yani şehrin turistik kalbi. Şehrin Akropolis dışında kalan antik geçmisinin büyük bölümü, bizim de Akropolis dışında gezmekten çok keyif aldığımız Atina Agorası ve Attalos Stoası gibi yapılar burada kümeleniyor. Hepsini tek tek bilet almak yerine Akropolis + 6’lı arkeolojik sit alanı combo biletini satın alarak çok daha ekonomik bir şekilde gezebiliyorsunuz.
Ne yazık ki ne konaklama ne de yeme-içme için pek de önereceğimiz bir bölge değil zira buradaki işletmeler size tavsiye edemeyeceğimiz kadar turistik kaçıyor, fiyat performans açısından bekleneni karşılayamıyor. Elbette kurtarılmış birkaç yer dışında…Ayrıca bu bölge şehrin rooftop barlarında meşhur Akropolis manzarasına karşı bir şeyler içebileceğiniz bölge. Hepsini hemen aşağıdaki 3.9 maddesinde bulabilirsiniz.
3.1 Monastiraki Meydanı
Atina’nın en ünlü ve turistik meydanı olan Monastiraki, şehrin en işlek ve kalabalık, mutlaka görülesi buluşma noktası. Bir nevi şehrin Sultanahmet Meydanı. Sıra sıra hediyelik eşya dükkanları, büfeler ve tavernalarla dolu. Meydanın mozaik kaplamalı zemini de ona yukarıdan bakıldığında hoş bir doku veriyor. Neoklasik metro istasyonu ve Tzisdarakis Camisi de meydanın tarihi değerleri. Şehrin dinamik ruhunu yansıtan tarihi bir meydan ancak buradaki mekanlarda oturmanızı tavsiye etmeyiz zira çok turistikler. Onun yerine meydana bakan rooftop barlardan birine kurulup Akropolis manzarası eşliğinde bir şeyler içmek bizce daha cazip. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
3.2 Tzisdarakis Cami
Tzisdarakis Cami, Monastiraki Meydanı’nda, 1759 yılında inşa edilmiş bir Osmanlı camisi. Şimdyse cami değil tabii, Yunan Halk Sanatları Müzesi’nin ek binası. Taş duvarları ve kemerli yağısıyla klasik, görkemli bir cami mimarisine sahip. Bazı bölümleri kireç taşından yapılmış ve bu kireç taşınınsa hemen yandaki Hadrianus Kütüphanesi’nden temin edildiği söyleniyor. Çok bilinen müzelerden biri olmasa da geçici sergileri de ağırlıyor. Müzenin websitesinden güncel sergilere ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.
3.3 Avissinias Bit Pazarı
Bit pazarı severler toplaşın çünkü Atina’da bir de bit pazarı var: Avissinias Bit Pazarı. Bu açık pazarda bakır kaplardan süslü ev eşyalarına, ikinci el kıyafetlerden, eski antikalara incik cincik bir sürü şey bulmak mümkün. Tezgah muhabbetlerini ve pazarlığı ihmal etmeyin. Ancak pazarın her gün kurulduğunu ama akşam 5’ten önce de kapandığını belirtelim. Pazarın devamı ise bit pazarı olmasa da ismi yine bit pazarı olarak geçen, bizdeki Bodrum kaleiçi çarşısına benzeyen ve bir ucu Monastiraki Meydanı’na çıkan bir çarşı daha var. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
3.4 Hadrianus Kütüphanesi
Hadrianus Kütüphanesi şehrin en önemli antik yapılarından. Yukarıda bahsettiğimiz 6 önemli arkeolojik sit alanından biri. Monastiraki Meydanı’nın hemen arkasında, Roma Agorası’nın yanında kalıyor. Aslında kütüphaneden geriye fazla bir şey kalmamış. Bizdeki Efes’teki Celcus Kütüphanesi gibi görkemli bir eser görmeyi beklemeyin. MS. 132 yılında Roma İmparatoru Hadrianus tarafından inşa edilmiş. Çağının en büyük kütüphanesi olarak şehirde Roma Dönemi’nden kalma en önemli yapılardan biri. Gezmek çok vaktinizi almıyor, meydana gelmişken uğrayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.
3.5 Roma Agorası
Antik Roma Agorası, şehrin ana merkezi olan Atina Agorası’nın doğusunda kalan daha küçük bir agora. Rüzgar kulesi, kapı, doğu propylon gibi bölümleri var. İçinde bir de 17. yüzyıldan kalma Fethiye Cami bulunuyor. Rüzgar Kulesi MÖ. 50 yılında Suriyeli astronom Andronikos Kyrrhestas tarafından yapılmış. Kule, güneş saati, su saati ve rüzgar gözlemi yapmak için kule olarak kullanılmış. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.
3.6 Atina Agorası
Atina Agorası Akropolis’ten sonra görmenizi çok tavsiye edeceğimiz ikinci antik sit alanı. Gerçekten de gelmeye değer bir yer. İçinde Attalos Stoası ve Agora Müzesi, Hephaistos Tapınağı, heykeller, Bizans döneminden kalma bir kilise, Afrodit altarı gibi görülecek noktalar var. Yukarıda bahsettiğimiz 6 arkeolojik sit alanı biletine burası da dahil. Yalnız Attalos Stoası’ndaki müzenin 17.00’de, agoranın genelinin ise 20.00’de kapandığını hatırlatalım. Eğer müzeyi de görmek istiyorsanız 17.00’den önce gelmelisiniz ki biz müzeyi de gezmenizi çok tavsiye ediyoruz. Burada görmeden geçmeyin diyeceğimiz iki noktayı biraz daha detaylı anlatalım. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.
3.6.1 Attalos Stoası ve Agora Müzesi
Attalos Stoası MÖ 1. yüzyılda Kral II. Attalos adına inşa edilmiş, 2 katlı ve etkileyici bir yapı. Döneminde alışveriş merkezi olarak kullanılmış. Restore edilen stoa bugün mutlaka gezmenizi tavsiye edeceğimiz Agora Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Bu mini arkeoloji müzesinde Neolitik Çağ’dan MS 6. yüzyıla dek uzanan bir döneme ait heykeller, madeni paralar, seramik eşyalar, günlük kullanım objeleri, tiyatro maskları gibi buluntular sergileniyor. Stoa mimari açıdan da büyüleyici. Özellikle sütunlu kısımda fotoğraf çektiğinizde ortaya çok güzel kareler çıkıyor. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.
3.6.2 Hephaistos Tapınağı
Antik Yunan’da ateşin tanrısı Hephaistos’a adanmış bu tapınak, Dor düzeninde inşa edilmiş ve muhteşem Korint sütunlarla süslenmiş bir abide. Oldukça korunmuş bir yapısı var. Uzun süre Yunan Ortodoks Kilisesi olarak hizmet vermiş. Hephaistos ateş tanrısı olarak anılmasının yanısıra heykel, metal işleri ve demircilikten de sorumlu olan tanrıymış. Bu yüzden olacak ki zamanında tapınak çevresinde çok sayıda çömlekçi, demirci bulunurmuş. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.
3.9 Monastiraki’den Yeme-İçme Önerilerimiz
– Platanos Tavern: Biraz kuytu bir köşede kalmış, asmalarla sarılı tenteli mini kapı önü bahçesi keyifli bir klasik Yunan tavernası. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
– A For Athens: Monastiraki Meydanı’nı ve fondaki Akropolisi en güzel şekilde görebileceğiniz otel rooftop barı. Hem mekan hem fiyatlar hem de menüdekiler çok turistik ama o manzara için gelinmeye değer. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
– Couleur Locale: A For Athens’e alternatif bir rooftop bar. Şehrin yerellerinin de geldiği bir yer olduğu için daha az turistik. Fakat buradan Monastiraki Meydanı görünmüyor. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
– 360 Cocktail Bar: Monastiraki Meydanı’nı yandan gören bir konumda kokteyl bar. Yazın yüksek sesli müzik de oluyor. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
– Anglais Athens: Akropolis’i gören popüler rooftop barlardan bir diğeri. Diğer seçeneklere göre daha bohem bir ortamı var. Burası da Monastiraki Meydanı’nı görmeyen bir açıda kalıyor. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
– Norman: Bit pazarının yan sokaklarından birinde minicik bir kokteyl barı. Ayaküstü bir şeyler içmelik. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
–Vryssaki: Atina Agorası’nın hemen yan tarafında, kalabalıktan izole olabileceğiniz, tatlı bir avlusu olan bir cafe. Sanat atölyelerine ev sahipliği yaptığı için sanat cafe diye de geçiyor. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
4. Psirri’de Gezilecek Yerler
Psirri, bohem havası, tatlı mekanları, uygun fiyatlı konaklama seçenekleri, sokak sanatı ile renkli dokusu, 7/24 yaşayan sokakları ile Atina seyahatimizde en çok keyif aldığımız bölgelerden biri oldu. Bir nevi Atina’nın Karaköy’ü Psirri. Her bir sokağı girip çıkmalık, küçük sokak arası meydanlarında soluklanmalık, gizli kalmış tavernalarında ziyafet çekmelik bir mahalle. Ayrıca biz de bu bölgede konakladık ve çok memnun kaldık. Uygun fiyatlara gayet güzel konaklama seçenekleri bulabileceğiniz bir bölge. Buradaki çoğu sokağı ve meydanı hem gündüz hem gece görün diyeceğiniz çünkü gündüz bölgenin sokak sanatı ile dolu sokaklarını fotoğraflama akşam ise renkli ışıklarla aydınlatımış sokak önlerine taşan canlı müzik performanslarını yakalama şansınız var.
4.1 Iroon Meydanı ve Ona Çıkan Sokaklar
Psirri’nin çekirdeğini oluşturan, küçük, hareketli, capcanlı bir meydan. Dört tarafı mekanlarla çevrili meydanın yıldızı içi kremalı ve pudra şekerli Selanik böreği Bougatsa yapan Bougatsadiko Psirri. Ağaçların altındaki masalarına oturup birer porsiyon söylemeyi ihmal etmeyin. Meyda çıkan sokaklar da sokak sanatı örnekleri ve muraller ile çok renkli. Canlı müzik dinleyebileceğiniz bir çok da taverna burada. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.
4.2 Agion Avargiron Meydanı ve Psirri Sokakları
Psirri’nin ikinci çok keyifli meydanı ortasında Holy Unmercenaries Kilisesi’nin de bulunduğu ve ona çıkan sokaklarda bolca taverna, pub, kokteyl bar, restoran, cafe ve hediyelik eşya dükkanının olduğu Agion Avargiron Meydanı. Hava güzelse Myller Coffee Shop’tan kahvenizi alıp mutlaka meydanın keyfini çıkarın. Bu meydandan sonra Sarri Caddesi’ne doğru devam ettiğinizde, Psirri’nin sokak sanatı bakımından zengin sokaklarına gireceksiniz. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.
4.3 Evripidou Caddesi
Evripidou Caddesi Atina’nın Tahtakalesi, Mısır Çarşısı tadında, uzunca bir cadde. Psirri ve Syntagma bölgelerini baştan sona geçen cadde boyunca kenarlarında kuru patlıcanlar, biberler, kabaklar sarkan baharatçılar, şarküteriler, kasaplar, züccaciyeler sağlı sollu sıralanıyor. Caddeyi kesen ara sokaklarında salaş esnaf lokantaları, lokal tavernalar, koutouki’ler yani Atina’nın meşhur bodrum katı ev yemeği lokantaları ile hipster brunch mekanları bir arada. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.
4.4 Varvakios Pazarı
Atina’nın tarihi taze balık, deniz ürünleri, et ve meyve ve sebze pazarı. Yerel pazar meraklıları için adeta bir cennet. Yalnız küçük çocuklar için uygun olmadığını belirtelim zira her köşede kasaplar ulu orta şekilde et kesiyor. İçinde farklı restoranlar ve esnaf lokantaları da var. Pazar günleri kapalı ama diğer günler 07.00-18.00 saatleri arasında açık. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.
4.5 Psirri’den Yeme-İçme Önerilerimiz
– Bougatsadiko Psirri: Atina’nın günün her saati dolup taşan börekçisi. Iroon Meydanı’nda çok stratejik bir konumu olduğundan çok işlek bir yer. Kremalı ve pudra şekerli Selanik bougatsası meşhur. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
– Myller Coffee Shop: Agion Avargiron Meydanı’ndan çok sevimli bir kahveci. Güzel havalarda açık alanda güneşlenebileceğiniz, yüzü sokağa bakan bir mekan. İçeride de minik 1-2 masası var ama küçük dükkanın asıl oturma ve sosyalleşme alan dışarısı. Kahvenizin yanına da bolca eşlikçisi var. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
– Tragos: Psirri’nin bohem ortamında bir bar restoran. Uzunca bir barı bulunuyor ama tercih etmezseniz dışarda da oturabilirsiniz. Bar atıştırmalıkları ve mezeleri sunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.
– Tavern Klimataria: Şehrin en ünlü müzikli tavernalarından. Biz gitmedik ama bir akşamı canlı müzikli bir yere ayırmak isterseniz, önceden rezervasyon yaptırmak şartı ile tercih edebilirsiniz. Ortam da fiyatlar da biraz turistik ama şehirde en sevilen canlı müzikli tavernalardan birisi burası. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
– Karamanlidika: Hemen otelimizle aynı sokakta olduğu için keşfettiğimiz çok keyifli bir restoran/şarküteri. Bizdeki Namlı Gurme gibi düşünebilirsiniz. Hem sucuklu yumurtalı, kavurmalı, pastırmalı menemenli kahvaltıya gelebilir ya da akşam şarküteri tabağını paylaşmaya… Mekanın isminden de çıkarabileceğiniz üzere sahipleri Mübadele dönemi öncesinde Karaman’da yaşayan ve buraya göç etmek zorunda kalan Rumlar’ın üçüncü nesil torunları. O nedenle de iyi pastırmadan çok iyi anlıyor ve etin en iyisini size sunuyorlar. Kökleri bizim topraklarımıza uzanan çok güzel bir işletme ve başarılı bir girişim. Şehirde iki şubesi var ama nostaljik binada olanı bu şubesi. Mutlaka rezervasyon yaptırın. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.
– Diporto: Koutouki yani Atina’nın bodrum katı, salaş ev yemeği lokantalarının en ünlüsü. 1887’den beri günlük sulu yemek ağırlıklı seçenekler çıkıyor. Alçak ahşap sandalyeler, minik masalar ve meşe fıçılarının arasında yemek yiyorsunuz. Anlayacağınız üzere, ortam oldukça sıcak ve otantik; kendinizi misafirliğe gelmiş gibi hissedebilirsiniz. Öğle yemeği için ideal. Fix menü şeklinde servis ediliyor, menü yok, o gün bahtınızda ne varsa. Uygun fiyatlı. Mekan küçük, yer altı ve az masası olduğu sıra beklemeniz muhtemel. Hatta bazen masa paylaşımı olabiliyor. Sıra dışı bir yeme deneyimine hazır olun. Pazar günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.
– Avli: Avli Yunanca avlu demek. İsmi gibi gizli bir avluda yer alan Avli, Yunan mezeleri eşliğinde uzun masa keyfi yapmak için Atina’daki en lokal mekanlardan. Dışardan restoran olduğunun anlaşılması hayli güç. Yemek saatlerinde kapısında kuyruk oluyor o nedenle de bizce öğle yemekleriniz için tercih edebilirsiniz. Salı günleri dışında geç saate dek açıklar. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.
– Krinos (est.1923): 1923’ten beri bizdeki lokmanın donut gibi halkalı halini yapan bir “Loukoumades”ci. Pazar günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.
– Oinomageireio Epirus (est.1898): Atina’da günlük sulu yemek yapan geleneksel bir esnaf lokantası ararsanız uğramanız gereken adres. Varvakios Pazarı içinde kalıyor. İçerde kareli örtülü masalar ve klasik ev yemekçilerindeki gibi günün yemeklerini görebileceğiniz tezgah kısmı yer alıyor. Öğle yemeği için ideal seçeneklerden. Menüyse değişiklik gösteriyor. Pazar günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.
– Luv n Roll House: Hem bir dövmeci/piercingci hem bir tasarım dükkanı hem de üst katı Akropolis manzaralı bir kokteyl & brunch barı. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.
– Little Kook: Psirri’nin turist mıktanısı cafeler zinciri. Noel’e, Cadılar Bayramı’na, Paskalya’ya, yılbaşına özgü dekor ve süslemeleri ile ünlü. Biz oturmadık çünkü aşırı turistik ve kalabalık bir sokakta ama eğer çocukla seyahat ediyorsanız en azından onun gönlü olsun diyerek uğrayabilirsiniz. Pittaki sokağında oyuncak ve hediyelik eşya dükkanı da var. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.
– Minu: Brunch, kahvaltı ve kahve önerilerimizden. İç dizaynı sahiden de sizi güne başlatıyor. Bitkilerle dolu kendine has bir tarzı var. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.
4.6 Psirri’den Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– Hellenic Vibes Smart Hotel $$: 5 yıldızlı bir konaklama seçeneği. Tüm odalar klimalı. Çalışma alanı, kahve makinesi, kasa, tv gibi detaylar hepsinde var. Kahvaltı dahil.
– The Urban Nest Athens – Suites & Apartments $$: Tüm odalarda temel gereksinimlerin olmasının yanında bazı odalarda tam donanımlı mutfak, kanepeli oturma alanı, geniş oturma gruplu ve manzaralı balkon bulunuyor. Kahvaltı dahil.
– 14 Reasons Why $$: Bölgenin hip otellerinden. Klima, wifi, çay kahve makinesi, banyo gereçleri gibi detaylar her odada düşünülmüş. Kahvaltı dahil.
– Gaia Athens $$: Monastiraki Meydanı’na 5-6 dakika yürüme mesafesinde yer alan bir otel. Odalarda temel gereksinimler düşünülmüş ve bazıları balkonlu. Kahvaltı açık büfe tarzında.
– Ivis 4 Boutique Hotel & Restaurant $$: Siyah, beyaz, gri gibi tonlarda modern döşenmiş 4 yıldızlı bir otel. Klima, çalışma masası, minibar, çay kahve makinesi, tv her odada bulunuyor. Bazı odalar balkonlu. Kahvaltı dahil.
– MiraMe Athens Boutique Hotel $: Akropolis manzaralı çatı terası olan 4 yıldızlı bir otel. Odalar donanımlı, tv, wifi, çay kahve makinesi gibi gereçlerin yanında balkon bulunuyor.
5. Syntagma’da Gezilecek Yerler
Syntagma, merkezini Atina’nın Taksim Meydanı diyebileceğimiz Sintagma Meydanı’nın oluşturduğu, şehrin İstiklal’i, meşhur Ermou Caddesi’nin bir ucunun açıldığı oldukça hareketli bir bölge. Hip mekan keşifleri yapmak, biraz daha lüks konaklama seçenekleri bulmak, “World’s 50 Best Bars” listesinde olan kokteyl barlarında takılmak için ideal bölgelerden.
5.1 Sintagma Meydanı
Sintagma Meydanı, 1934’den beri Yunan Parlementosu’na ev sahipliği yapan eski Kraliyet Sarayı’nın önünde yer alan geniş meydan. İsmini 1843’te ilan edilen Syntagma Anayasası’ndan alıyor. Zamanında askerler ve halk da bu alanda toplanmış ve krala anayasa talebini kabul ettirmişler. Haliyle tarihinde pek çok ayaklanmanın, protestonun merkezi olmuş ve halen daha pek çok politik eylem için toplaşma yeri. Hatta biz oradayken de insanlar pankartları ile petrol konusu hakkında protesto yapıyordu. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.
5.2 Meçhul Asker Anıtı ve Asker Değişimi Seremonisi
Sintagma Meydanı’nda, Parlemento binasının önünde Meçhul Asker Anıtı’nı göreceksiniz. Anıt 1932 yılında Fokion Rock adlı heykeltraş tarafından, ülke için can veren Yunan askerlerini anmak için inşa edilmiş. Burası aslında etekli ve ponpon ayakkabılı Evzon askerlerinin nöbet değişimini yaptıkları yer. Günün 24 saati saat başı asker değişimi yaşanıyor ancak bu seremoni yaklaşık 15 dakika süren ve sadece iki askerin değişimini içeren bir seremoni oluyor. Asıl büyük asker değişimi ise her pazar saat 11.00’de gerçekleşiyor ve o daha uzun sürüyor.
Anıt askerin giydiği süslü kıyafete “Fustanella” deniyor. Başlarındaki kırmızı şapka savaşta dökülen kanı, şapkanın püskülleriyse asker yolu bekleyen kadınlarının göz yaşlarını temsil ediyor. Kıyafetin etek kısmında tam 400 pile bulunuyor. Bu 400 pile Yunan bağımsızlık savaşından önce Osmanlı İmparatorluğun’a bağlı olunan 400 yıla karşılık geliyor. Askerlerin ayakkabılarındaki ponponlar tatlı bir detay gibi görünse de aslında içlerinde gizli bıçakların görünmemesi içinmiş. Anlayacağınız bu özel ve süslü askeri üniformanın hoş görüntüsünün altı hikayelerle dolu. Pazar koştur koştur 11.00’e yetişemeseniz bile her saat başı gerçekleşen mini versiyonunu görmek için mutlaka vakit ayırın. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.
5.3 Ermou Caddesi
Ermou, Monastiraki, Psiri ve Theseio üzerinden Syntagma Meydanı’na bağlanan 1.5 kilometre uzunluğunda, bir bölümü araç trafiğine kapalı bir cadde. Şehrin en merkezi caddesi olmasıyla genelde bizim İstiklal Caddesi’ne benzetiliyor. Cadde üzerinde ayakkabıdan mücevhere, kıyafetten ev eşyasına birçok alışveriş mağazası bulunuyor. Sırf burada performans sergileyen sokak müzisyenlerine kulak vermek veya sokak lezzetlerini tatmak için bile yürünür. Ara sokakları ise cafe ve barlarla dolu. Söylemeden geçmeyelim, çok turistik ve her zaman kalabalık bir bölge. O nedenle de kişisel eşyalarınız için biraz daha dikkatli olun deriz. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.
5.4 Kapnikarea Kilisesi
Ermou Caddesi’nin tam ortasında kalan, Atina’nın en eski Rum Ortodoks kiliselerinden biri. 11. yüzyılda inşa edilmiş bu küçük ama süslü Bizans kilisesini gezmeden yolunuza devam etmeyin. Önündeki alanda da sokak sanatçılarının performansları oluyor. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.
5.5 Aya Irini Meydanı ve Kilisesi
Aya Irini Meydanı, ismini aynı yerde bulunan güzel kiliseden alan küçük bir meydan. Kafeler, restoranlar, barlar, büfeler, kitapçılarla dolu, havalar güzelken masaların mekan önlerine atıldığı, cıvıl cıvıl bir buluşma noktası. Kaldırımlarında oturup etrafı izlemek, ayaküstü ne görürseniz yemek için ideal noktalardan. Meydanda bulunan Aya İrini Kilisesi de modern mimari detayları olan hoş bir kilise. Yunan bağımsızlık savaşında ağır hasar görse de onarılmış. Neoklasik kubbesi ve tavanı en güzel detaylardan. Haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz ama ibadet zamanlarına denk gelmemeye dikkat edin. Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.
5.6 Stoa Emperon ve Barlar Bölgesi
Stoa Emperon, Atina’nın Sinan Paşa Pasajı gibi nostaljik bir pasajı. İçinde neon tabelalar, artık varolmayan nostaljik dükkan isimleri ile tam bir cümbüş yeri. O taraflarına geldiğinizde uğrayıp kısaca bir tulayabilirsiniz. Pasajın açıldığı Lekka ve devamındaki Praxitelous, hemen altta kalan Thiseos, Klitiou ve Romvis de gece kuşlarının seveceği barlarla dolu sokaklar. Kalacağınız yere gitmeden bir şeyler içmek ya da geç saate kalmak isterseniz ideal yerleden. Konum için tıklayın. Haritada 29 numara.
5.7 Atina Metropol Katedrali
Atina Metropol Katedrali, Yunan Ortodoks Kilisesi’nin ana katedrali. 1862’de inşa edilmiş ve Yunanistan’ın bağımsızlığından sonra milli kurtuluş savaşı sırasında ölenlerin anısına inşa edilen ilk büyük kilise olmuş. Ana Katedral olduğu için dini açıdan önemi büyük ve mimari açıdan görülmesi keyifli bir yer. Özellikle de katedralin giriş cephesindeki dini tasvirler içeren renkli ve yaldızlı kısım çok güzel. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.
5.8 Ulusal Tarih Müzesi
Ulusal Tarih Müzesi sadece Atina’nın değil tüm Yunanistan’ın en önemli ve en büyük müzelerinden. Görkemli neoklasik binası aslında zamanında parlamento binası olarak kullanılmış. Müze ise 1829’da kurulmuş ve titiz bir çalışma ile kapsamlı bir müzeye dönüşmüş. İçinde tarih öncesi dönemden başlayan 11.000’den fazla eser sergileniyor. Kabaca dört ayrı koleksiyona ayrılıyor: Tarih Öncesi Koleksiyon, Heykel Koleksiyonu, Vazo Koleksiyonu ve tam olarak kategorileştirilemeyen diğer eserlerin yer aldığı koleksiyon alanı. Söylemeden de geçmeyelim Poseidon’un meşhur bronz bir heykeli de içerde sergileniyor. Bildiğiniz üzere antik dönemden günümüze kalabilmiş bronz heykel sayısı mermer veya alçı olanlara oranla oldukça az. Müze pazartesileri kapalı. Hafta sonu 10.00’da, hafta içiyse 09.00’da açılıyor. Kapanış saatiyse 16.00. Konum için tıklayın. Haritada 31 numara.
5.9 Atina Nümismatik Müzesi
Atina’nın bizce gezmesi ve bahçesinde vakit geçirmesi en keyifli müzelerinden biri antik ve modern madeni para koleksiyonunun bulunduğu Nümismatik Müzesi. Bizce az bilinen bir cevher. 1838’de kurulmuş müze alanında dünyanın en büyük koleksiyonlardan birine sahip. En önemli eserlerinden biri Georgios Zarifis’in oğulları tarafından 1904’te müzeye bağışlanan, 907 Roma sikkesinden oluşan Zarifis koleksiyonu. Koleksiyon Roma dönemine ait Yunan şehirleri ve Roma İmparatorluğu sikke grupları olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Ayrıca coğrafi ve kronolojik bilgilerle sikkelerin tarihsel bağlamını, dönemini, basıldıkları bölgeler anlatılıyor. Müzenin binası da tam mola vermelik avlu kafesi de çok güzel. Müze salı ve çarşamba günleri kapalı, diğer günlerde 08.30-15.30 arasında açık. Perşembeleriyse kapanış saati 19.00’a dek uzuyor. Konum için tıklayın. Haritada 32 numara.
5.10 Hyper Hypo
Hyper Hypo, Atina’nın en güzel kitapçılarından biri özellikle sanat severler için. Sanatın pek çok alanına dair kitap bulabiliyorsunuz. İçeride kitapların yanı sıra uluslararası dergiler de yer alıyor. Güncel
olanların yanında eski sayılardan da şanslıysanız bulabiliyorsunuz. Bu modern kitapçıya kartpostalları ve tasarım hediyelik eşyaları için de uğrayabilirsiniz. Atina’da vakit geçirmesi keyifli bir durak. Pazar günleri dışında haftanın her günü açıklar. Konum için tıklayın. Haritada 33 numara.
5.11 Syntagma’da Yeme-İçme Önerilerimiz
– Souvlaki Kostas: Souvlaki Kostas, 65 yıllık bir geleneği omuzlayan ve nesilden nesile geçebilmiş bir mekan. Atina’nın en ünlü souvlakicisi. Tam bir esnaf lokantası gibi şatafatsız ve lezzetli suvlakiler yapıyorlar. Önünde geldiğiniz saatin yoğunluğuna bağlı sıra oluyor. 15.45 gibi erken bir saatte de kapanıyorlar, aman uyaralım! Pazar günleriyse hiç ortalarda yoklar. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.
– Tylixto Greek Wrap: Souvlaki çeşitleri ve Yunan döneri Gyros yemek için en iyi adreslerden biri. Biz burada parmaklarımızı yedik. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.
– Feyrouz: Lübnan sokak lezzetlerini ve yemeklerini keşfedebileceğiniz modern dokunuşlu bir mekan. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.
– Nolan: Atina’nın en popüler ve ziyaret etmeye değer füzyon restoranından biri. Aynı zamanda Michelin rehberinin Bib Gourmand Listesi’nde yer alıyor; yani diğer Michelin önerilerine göre daha uygun fiyatlı bir menü sizi bekliyor. Şefin annesi Japon ve babası Yunan asıllı. Şef de kültürlerini harmanlamış ve Japon tekniğinde bolca Yunan yemeği yorumu görüyorsunuz. Yaratıcı ve güzel sunumlu tabaklar sizi bekliyor. Rezervasyon yaptırmanız önemli. Pazar günleri kapalı Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.
– Birdman – Japanese Pub + Grill: Atina’nın en ünlü Japon mutfağı mekanlarından. Tatlı bir avlusu bulunuyor ve hem sosyalleşmek hem de vakit geçirmek için ideal. İç. mekanda uzuunca bir bar var ve neler olup bittiğini izlemek keyifli. Menüsü değişse de farklı lezzetler tadacağınız kesin. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.
– Ekiben: Atina’nın en sevilen Japon restoranı. Katsu sandolar, ramenler, kase yemekleri gibi Japon bento kültüründen ilham alan seçenekler var. Aşırı popüler mutlaka rezervasyon yaptırın. Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.
– Tanpopo: Açık mutfak konseptli bir Japon restoranı. Açık mutfağın etrafına dizilip yemek de keyifli. Bunun dışında dışarda da kenarda oturup iç mutfağı izleyebiliyorsunuz. Menüsünde çeşitli ramenler bulunuyor. Pazar ve çarşamba günleri kapalılar. Konum için tıklayın. Haritada 29 numara.
– Dope Roasting Co.: Şehrin en sevilen kahvecilerinden. Günün her saati dolu. Genelde bilgisayarıyla gelmiş çalışan pek çok insana rastlıyorsunuz. İster rahat koltuk ve sandalyelerde oturabilir, ister cam kenarların önündeki uzunca masalarda dışarıdan gelen geçeni izleyebilir, isterseniz de barı değerlendirebilirsiniz. Kahve yanı atıştırmalıkları da kahveler kadar taze ve lezzetli. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.
– The Makers Athens: Hem bir tasarım dükkanı hem de kahvaltıya veya bruncha gelebileceğiniz bir cafe. Biz göz yumurtalı baconlı waffle’ını denedik ve bayıldık. Aynı zamanda alışveriş bölümü ve toplantılar için genişçe bir masası var. Alışveriş bölümünde genelde kahve, kıyafet ve fincan gibi seramikler buluyorsunuz. Konakladığınız yerde kahvaltı yapmayacaksanız veya kahvaltıda alternatif bir şeyler arayışındaysanız mutlaka gelin. Konum için tıklayın. Haritada 31 numara.
– Anana Coffee & Food: Hemen The Makers’ın yanında çok güzel bir kahveci. İçerisi geniş ve yüksek tavanlı, havadar bir yer. Brunch seçenekleri olsa da asıl olay kahve ve eşlikçileri. Bir de vegan seçenekler konusunda zengin. Konum için tıklayın. Haritada 32 numara.
– Overoll Croissanterie: Biraz ötede şehrin en iyi kruvasancısı. Klasik seçeneklerin yanında fıstık dolgulu, çikolatalı, meyveli gibi bir sürü seçenek var. Genelde sıra oluyor ama çok sorun değil, hızlı ilerliyor. Oturacak bir yer yok elde alıp çıkıyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 33 numara.
– Zisis, Fish in a cone: Adından da anlaşılacağı gibi aperatif bir balık restoranı. İçerde uzun bir tezgahta ürünleri görebiliyorsunuz ve kağıt rulolara koyup elde size servis yapıyorlar. İsterseniz içerde ve dışarda oturma alanı var ama elde alıp gitmek için de müsait bir sunum. Kalamarlar, sardalya ve karidesler derken çeşitlilik var. Konum için tıklayın. Haritada 34 numara.
– Ergon House: Burası aslında bir otel ama yemeyi içmeyi sevenler için de adeta bir cennet. Çünkü otelin zemin katında, bir kasap, bir balıkçı, bir fırın, bir bakkal ve bir restoran bulunuyor. Tam bir Yunan Eataly’si. Hoş açıkhava terasında zaman geçirmek de keyifli. Konum için tıklayın. Haritada 35 numara.
– Lukumades: Atina’dan çıkıp tüm Yunanistan’a yayılmış, şehrin yeni nesil, zincir lokmacısı. En popüler şubesi Eolou Sokağı’ndaki. Konum için tıklayın. Haritada 36 numara.
– Ariston: Tyropites denilen peynirli poğaçaları ve bougatsaları (Yunan böreği) ile ünlü pastane. Pazar günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 37 numara.
– In Love Again: “Baba au Rum” isimli bizdeki ekmek kadayıfına benzeyen tatlısı ile ünlü keyifli cafe. Cam vitrinlerde başka tatlıları da görebiliyorsunuz, merak ettiklerinizi sormaya çekinmeyin hevesle bahsediyorlar. Konum için tıklayın. Haritada 38 numara.
– Baba au Rum: Hemen karşısındaki In Love Again ile sahipleri aynı olan, “World’s 50 Best Bars” listesinde olan kokteyl barı. İçinde bazen dj performansları olabiliyor. Hafta sonu ise kapanış 04.00’ü buluyor. Konum için tıklayın. Haritada 39 numara.
– Six d.o.g.s: Çok ferah bir arka bahçesi olan, keyifli bir pub ve brunch mekanı. Aslında canlı müzik etkinlikleri ve DJ performanslarına ev sahipliği yapan bir sahnenin parçası. Konum için tıklayın. Haritada 40 numara.
– The Clumsies: Enerjisi sokaklara taşan çok popüler bir bar. Birden çok salonu bulunuyor ve üst katı da var. Bazı seçenekler ödüllü. Dünyanın En İyi Barları Listesi’nde yerini almış. Bar atıştırmalıkları konusunda da iyiler. Konum için tıklayın. Haritada 41 numara.
– Barro Negro: Şehrin yerelleri ve expatlar arasında sevilen bir müdavim barı. Meksika ilhamlı bir menüsü var. O da “World’s 50 Best Bars” listesinde. Konum için tıklayın. Haritada 42 numara.
– The Bar In Front Of The Bar: “World’s 50 Best Bars” listesine girmiş bir başka Atina kokteyl barı. Özellikle de yazın ve sonbaharda havanın güzel olduğu akşamlarda çok keyifli. Her gün kokteyl menüsü değişiyor genellikle bu yüzden seviliyor. Konum için tıklayın. Haritada 43 numara.
– l’Alchimiste Bistrot: Tavana kadar uzanan şişelerin olduğu bir bar. Ekmek üstü lezzetler de sunuyor. Atmosferini keyifli bulduk. Pazartesi günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 44 numara.
– 34 Athens: Değişik bir girişe sahip bar. Geldiğinizde anlayacaksınız. İsmi de buradan geliyor, 34 adım sonra mekana varıyorsunuz. Hoş bir restoran avlusuna çıkıyor. Keyifli bir Yunan restoranı ve dünya mutfağından lezzetler menüde yer alıyor. Modern detaylar ağırlıkta. Bazı günlerde Dj performansları da olabiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 45 numara.
– Glug Glug Athens: Hoş dış oturma alanına sahip bir şarap barı. Oldukça merkezi konumda olmasına rağmen dingin bir atmosferi var. Dilerseniz gündüz kahve gibi seçenekler de var. Söylemeden geçmeyelim, akşamları Yunan müziklerinden oluşan canlı müzik etkinliklerine denk gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 46 numara.
5.12 Syntagma’da Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– ERGON House Athens $$: Odalar modern ve şık döşenmiş, klima, çay kahve makinesi, buzdolabı, kasa, tv, banyo gereçleri her odada bulunuyor. En alt katı ise yeme içme bölümünde bahsettiğimiz food market tarzında.
– The Residence Aiolou Hotel & SPA $$: Hoş bir binada hizmet veren The Residence Aiolou Suites & Spa, modern bir butik otel. İki binada hizmet veriyor. Odalar genellikle geniş, yüksek tavanlı ve açık tonlarda döşenmiş, şıklar. Spa, masaj, jakuzi gibi seçeneklerle günün yorgunluğunu atabilirsiniz.
– The Zillers Roof Garden $$: İdeal konumlu, sakin tonlarda döşenmiş odaları olan bir seçenek. Klima, wifi, çalışma alanı, banyo gereçleri tüm odalarda var. Manzarası bu otelin en keyifli şeylerinden, hem odalardan hem de hoş terasından buna dahil olabilirsiniz. Teras demişken, otelin terasında bulunan restoranı Michelin yıldızlı.
– Dwell – Elegant City Stay $$: Aile odaları ve teras bulunuyor. Bazı odalarında donanımlı bir mutfak var. Her oda farklı bir renkte ve kendine ait bir tarzı var diyebiliriz. Kasa, tv kahve makinesi, klima, gardırop, wifi her odada var. Kahvaltı kontinental tercih edilmiş ve hayli beğeniliyor.
– Athenian Foss $: Ulaşımı rahat ve pek çok yere yakın, uygun fiyatlı bir seçenek. Klima, çalışma masası, wifi, tv, banyo gereçleri, kahve makinesi gibi detaylar her odada var.
6. Kolonaki’de Gezilecek Yerler
Kolonaki için Atina’nın Nişantaşı’sı yakıştırması yapılıyor gerçekten de çok yerinde bir benzetme. Burası geniş bulvarların, ızgara plan yerleşimin, lüks butiklerin, tasarım dükkanlarının, sanat galerilerinin, küçük müzelerin, yeni nesil kahvecilerin, lüks otellerin yer aldığı çok hoş bir mahalle.
6.1 Benaki Müzesi
Benaki Müzesi, Benaki Ailesi’nin sanat koleksiyonunu barındıran neoklasik tarzda bir yapı. 1930’da Antonis Benakis tarafından kurulmuş. Tarih öncesi dönemlerden 20. Yüzyıla dek uzanan Yunan eserlerini inceleyebiliyorsunuz. Bizans eserleri de sergilenenler arasında. Ulusal Müze kadar geniş bir koleksiyona sahip olmasa da görülmeye değer. Kerameikos’taki ek binasında İslami eserler koleksiyonu da bulunuyor. Süreli sergilere de ev sahipliği yaptığından bilet almadan evvel müzenin sitesine göz atmak isteyebilirsiniz. Salı günleri kapalı. Diğer hafta içi günlerinde 10.00-18.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Perşembe günleri 23.30 ve Pazar günleriyse 16.00’ya dek açık. Benaki Müzesi’ne online bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 34 numara.
6.2 Lycabettus Tepesi
Tüm şehri yeterince yüksekten görmek için Lycabettus Tepesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Önden söyleyelim, bunun için biraz motivasyona ihtiyacınız var. Tepeye yürüyen pek çok turiste rastlayabilirsiniz ve bu iş biraz efor gerektiriyor çünkü bir süre yokuş ve bol merdiven çıkmalı. Dilerseniz de 1965’ten beri Kolonaki Aristipou Caddesi’nden tepeye işleyen sarı füniküleri kullanabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 35 numara.
Fakat madem tembellik ettiniz, dönüşü mutlaka yürüyerek yapın çünkü manzara yavaşca izlenmeyi hak eder güzellikte. Bir de sohbet arkadaşınız varsa, tadından yenmez! Aşağı yürürken karşınıza bir de amfitiyatro çıkacak. Tarihi bir yer değil ama 1960’larda oluşturulmuş, günümüzde konserlerin de gerçekleştiği 3000 kişilik bir performans alanı. Güzel bir gün batımı noktasını daha buraya bırakalım. Konum için tıklayın. Haritada 36 numara.
Yukarı merdivenlerle çıkarken bir şeyler yiyebileceğiniz manzaralı bir restoran da yer alıyor. En tepedeyse küçük bir kilise var. Herkesin telaşıysa günbatımını tepede yakalamak. Konum için tıklayın. Haritada 37 numara.
6.3 Kiklad Sanat Müzesi
Kiklad Sanat Müzesi değişik mimarili binasıyla oldukça dikkat çekici. Kiklad Adaları’ndan gelen antik eserler burada sergiliyor. Bunların yanı sıra Yunan sanat eserlerine de yer verilmiş. Kiklad Uygarlığı Milat’tan Önce 3000-2000 yılları arasında Kiklad Adaları’nda yaşamış. Uygarlığa dair çok bir bilgimiz yok ama yine de kazıdan çıkan pek çok antik eseri inceleyebiliyorsunuz. Bunun dışında müze süreli sergilere de ev sahipliği yapıyor. Gitmeden bir göz atın deriz. Müzeye online bilet almak için tıkayın. Konum için tıklayın. Haritada 38 numara.
6.4 Bizans ve Hristiyan Müzesi
Hoş kemerli bir yapıda bulunan Bizans ve Hristiyan Müzesi 1914 yılında açılmış. Var olan en önemli Bizans Sanatı müzelerinden biri ve geniş bir koleksiyona sahip. MS 3. yüzyıldan Orta Çağ’a dek uzanan koleksiyonda 25.000 eser var. El yazmaları, freskler, çanak, çömlek derken hayli geniş. İmparatorluk kapısı diye ayrıca Bizans dönemine ait kapılar sergileniyor ve bizce hayli ilgi çekici bir bölüm. Hazır Yunanistan’dayken Bizans ve Yunan tarihine dair böyle kapsamlı bir müze gezmek bizce hayli hoş. Salı günleri kapalı, diğer günlerde 08.30-15.30 arasında ziyaret edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 39 numara.
6.5 The Runner Heykeli
“The Runner” yani “Koşucu” olarak adlandırılan heykele herhangi bir şekilde çarpmak istemezsiniz çünkü heykel binlerce keskin, pürüzlü, uzun cam parçasından oluşuyor. Bakar bakmaz bir koşucu figürü olduğunu anlayabiliyorsunuz. Costas Varotsos, koşucunun hareket sınırında bir halini yakalamaya çalışmış ve ortaya bu özgün yorum çıkmış. İlk önce Omonia Meydanı’na dikilmiş ama sonra meydanın tam altından geçen metro hattında işleyen trenlerin yarattığı titreşimden etkilendiği için Kolonaki’deki yeni yerine taşınmış. Konum için tıklayın. Haritada 40 numara.
6.7 Kolonaki’den Yeme-İçme Önerilerimiz
– Dexameni: Kolonaki’de geleneksel mezeler sunan bir küçük restoran. Çok keyifli ve samimi bir ortamı var ve yediklerimizi de çok beğendik. Özellikle de reçelli hellim peyniri ızgarayı mutlaka söyleyin. Konum için tıklayın. Haritada 47 numara.
– Meat n Roses: Adından da anlaşılacağı gibi bir ızgara restoranı. Genellikle hamburgeri favori. Fiyatları da makul. Konum için tıklayın. Haritada 48 numara.
– Philos Athens: Bu taraflarda bruncha veya öğle arası atıştırmasına gelmek isterseniz tercih edebileceğiniz çok hoş dekorlu bir cafe. Menüde ekmek üstü yumurta ve somonların yanında bir sürü tapas seçeneği var. İster tatlı ister tuzlu kendinize göre bir şeyler buluyorsunuz. Porsiyonlar da doyurucu. Pazartesi günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 49 numara.
– Kora Bakery: Sarı ve beyaz detaylarıyla bir günaydın fırını. Şehrin en iyi ekşi mayalı ekmekleri, kruvasanları ve hamur işlerini bulabileceğiniz noktalarından biri. Öyle oturma alanı yok, elde alıp çıkıyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 50 numara.
– Jazz In Jazz: Kolonaki’de keyifli bir caz bar. Ortamı sizi eskilere ışınlıyor. Çok geniş bir viski seçkisi var. Konum için tıklayın. Haritada 51 numara.
– Simul: Michelin rehberinin öneri listesinde bulunan bir restoran. Modern ve rahat iç oturma alanı var. Şef Nikos Thomas daha önce Masterchef yarışmacılarındanmış bu yüzden ayrıca ünlü diyebiliriz. Menü tüm sezon sıklıkla güncelleniyor ama daha çok deniz ürünleri ağırlıklı. Rezervasyonsuz yer bulmanız zor olur, popüler bir yer. Pazar ve pazartesileri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 52 numara.
6.8 Kolonaki’den Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– Shila $$$: Vintage dokulu ve bohem havalı suitler sunan bir işletme. İçlerinde klima, temel oda gereçleri, kahve makinesi, banyo gereçleri bulunuyor. Bazı süitler çift banyolu. Evcil hayvanınız sizinle kalabiliyor.
– Coco-Mat Athens Jumelle $$: Kolonaki’nin merkezinde, spa ve havuzu olan 5 yıldızlı bir otel. Klima, tv su ısıtıcısı, kahve makinesi, çalışma alanı, banyo gereçleri her odada bulunuyor. Evcil hayvanınız sizinle rahatça kalabiliyor.
– Athens Capital Center Hotel $$: Merkezi konumlu bir konaklama seçeneği. Bazı odaları balkonlu ve temel gereçlerse hepsinde yer alıyor. Kahvaltı açık büfe tercih edilmiş. Terasta açık bir yüzme havuzu ve bar yer alıyor. Evcil dostunuz sizinle konaklayabiliyor.
– Project 3 Urban Chic Hotel $$: Kolonaki Meydanı’nın yanında iyi konumda yer alan konaklama seçeneği. Tv, banyo gereçleri, klima, kasa, çay kahve makinesi her odada bulunuyor. Teras keyifli alanlardan ve kahvaltınızı burada tercih edebilirsiniz.
– The Social Athens Hotel $$: Benaki Müzesi’ne 5 dakikada yürüyebileceğiniz bir otel. Temel ihtiyaçlar her odada bulunuyor.
– Oniro City $$: Modern, ferah ve sade odalar sunan bir otel. Klima, çay kahve makinesi, tv, minibar, banyo gereçleri her odada var. Bazı odalar balkonlu. Kahvaltı açık büfe.
7. Zappio, Koukaki ve Pangrati’de Gezilecek Yerler
Zappio ve Pangrati, şehrin güney doğusunda kalan peş peşe semtler. Diğer bölgelere göre daha az turistik olmalarına rağmen şehrin en önemli antik kalıntılarından bazıları ve en önemli yeşil alanı Zappio’da kümeleniyor. Lokal cafeler, barlar, restoranlarla dolu olan Pangrati de keşfedilmeye açık bölgelerden. Onların da komşusu olan Koukaki ve Makrygianni de bölgenin konaklamak için ideal yerlerinden.
7.1 Atina Ulusal Bahçesi
Atina Ulusal Bahçesi, Parlamento Binası’nın hemen arkasında yer alan bu yüzden de eskiden Kraliyet Bahçesi olarak anılan 15.5 hektarlık kocaman bir şehir bahçesi. 1840’ta Kraliçe Amalia tarafından yaptırılmış. Parkın girişindeki 12 palmiye ağacı da Kraliçe Amalia anısına dikilmiş. Zaten önünden geçen cadde de Kraliçe’nin ismini taşıyor. Bu güzel park şehrin içindeki en güzel kaçış noktalarından biri. İçerisinde ördeklerin yüzdüğü bir gölet, Botanik Bahçesi, İspanyol Çeşmesi, küçük bir kafe ve oyun alanı yer alıyor. Her gün, gün batımına dek açık ve girişler ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 41 numara.
7.2 Zappion
Zappion, Atina Ulusal Bahçesi’nin merkezinde yer alan kongre ve sergi merkezi. Theophil Hansen tarafından tasarlanmış neoklasik tarzda bir yapı. Yapımı 1874’te başlıyor ve 1888’de tamamlanıyor. Modern Olimpiyat Oyunları’nın ilk yapıldığı yer olarak tarihi önemini koruyor. Günümüzde de sergiler, konferanslar, konser ve kültürel etkinlikler konusunda aktif bir yer. Konum için tıklayın. Haritada 42 numara.
7.3 Panathenaic Stadyumu
Panathenaic Stadyumu, tarihi aslen MÖ 566’a uzanan, 1896’da modern olimpiyatlara ev sahipliği yapmış ilk stadyum olmasıyla ünlü. Tamamı mermerden oluşuyor. Şu anda da günümüzde okçuluk gibi bazı branş sporlarına ev sahipliği yapıyor. 60.000 kişilik kapasitesiyle dünyanın en büyük mermer stadyumu olma özelliğini de koruyor. Zaman zaman burada yapılan konserlere de denk gelebilirsiniz. Girişi ücretli. Konum için tıklayın. Haritada 43 numara.
7.4 Olimpos Zeus Tapınağı
Olimpos Zeus Tapınağı M.Ö. 6. yüzyılda inşa edilmiş bir tapınak. Yunanistan’da günümüze kalan en büyük tapınaklarından biri. Antik Yunan mitolojisine göre Olimpos tanrı ve tanrıçaların yaşadığı yerdi. Bu tapınak da orada yaşayan Zeus’a adanmış. Her biri 17 metrelik sütunlu yapısıyla bir zamanlar nasıl ihtişamlı olduğu anlaşılıyor. Gitmeden önce unutmayın aylardan yaz ise güneş ensenizde yumurta pişirebilir gölgesiz bir alanda olacaksınız. Akropolis + 6’lı arkeolojik sit alanı combo bileti burayı da kapsıyor. Konum için tıklayın. Haritada 44 numara.
7.5 Hadrianus Kemeri
Olimpos Zeus Tapınağı’nın hemen çaprazında kalan, beyaz mermerden yapılmış sütunlu ve zarif bir yapısıyla dikkat çeken yapı ünlü Roma Anıtı Hadrianus Kemeri. MS 132’de Roma İmparatoru Hadrian’ın şehre gelişini kutlamak için inşa edilmiş ama tam olarak kimin yaptığı meçhul. İnce işlemeli diyemeyiz, sade çift katlı bir mimarisi var. 18 metre yüksekliğinde ve 12.5 metre genişliğinde. Günün istediğiniz saati herhangi bir ücret vermeden görebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 45 numara.
7.6 V & E Goulandris Vakfı Müzesi
Vassilis ve Eliza Goulandris Vakfı Müzesi, sanatsever Goulandris çiftinin 1950’lerden beri galeri ve müzayedelerden toplayarak oluşturmaya başladığı sanat koleksiyonunu içeren, 2019’dan beri müze olarak hizmet veren çok katlı büyük bir müze. İlk katta 19-20. Yüzyıldan kalma eserler sergileniyor: Fransız mobilyalar, Sevres ve Meissen fabrikalarından
porselenler, cam objeler gibi eserler görebiliyorsunuz. 2. Katta ana odada 20. yüzyıldan eserler var. 3. katta Modern Yunan Sanatı’na dair örnekler görebiliyorsunuz. 4. katsa Çağdaş Yunan Sanatı’na ayrılmış. Salı günleri kapalı ve diğer günlerde 10.00-18.00 arası açık. Cumaları ise kapanış saati 20.00’da. V&E Goulandris Vakfı Müzesi’ne online bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 46 numara.
7.7 Ulusal Çağdaş Sanat Müzesi (EMST)
Bu bölgelere komşu olan Koukaki’de yer alan Atina Ulusal Çağdaş Sanat Müzesi’nden de bahsetmeden geçmek istemedik. Burası bira fabrikasından dönüştürülmüş bir müze. Atina’nın İstanbul Modern’i veya Centre Pompidou’su. 2000 yılında kurulan müzede çağdaş sanata dair pek çok farklı disiplinden eser var. Müzenin terasından Akropolis’i de seyredebiliyorsunuz. Çağdaş sanata ilginiz varsa gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 47 numara.
7.8 Zappio ve Pangrati’den Yeme-İçme Önerilerimiz
– This is Loco: Latin Amerika esintili tüm gün brunch konsepti sunan, dinamik bir cafe. Krepler, ekmek üstüler, bowl tabakları menüde bulunuyor. Geniş ve ferah, yüksek tavan detaylarıyla rahat hissedeceğiniz bir seçenek. Konum için tıklayın. Haritada 53 numara.
– Flat White: Sakin bir sokak kahvecisi. Cam kenarında oturup bisikletle geçenleri izlemek keyifli. Kahveleri taze, içerisi de çalışmak için ideal. Pazar günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 54 numara.
– To Kati Allo: Akropolis Müzesi’nin arka sokağında, küçük, aile işi, salaş bir esnaf lokantası. Yunan sulu ev yemeklerinin ve ızgaralarının tadına bakmak için ideal yerlerden. Pazartesileri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 55 numara.
– Soil Restaurant: Atina’nın bir Michelin yıldızlı fine dining restoranı. Tarladan sofraya düsturu ile çalışan, Yunan mutfağına İskandinav dokunuşu yapan mevsimlik menüler sunuyor. Minik porsiyonlu, bol sürprizli, yaratıcı bir Michelin deneyimi yaşıyorsunuz. Pazar günleri kapalı. Çok önceden rezervasyon şart. Konum için tıklayın. Haritada 56 numara.
– Beniamin: Açık veya kapalı tostları ile ekmek üstü seçenekleri için veya bir şeyler içmeye gelebileceğiniz mahalle barı. Mekan evcil hayvan dostu olmasıyla da artı puan topluyor. Retro bir havada iç ve dış oturma alanı var. Konum için tıklayın. Haritada 57 numara.
– Teras Athens: Müzik etkinlikleri, dj’ler, sergiler, atölyeler ve hatta bazen pazarlara ev sahipliği yapan, avlusu ve bahçesi çok keyifli bir cafe-bar. Konum için tıklayın. Haritada 58 numara.
7.9 Makrygianni ve Koukaki’den Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– AthensWas Design Hotel $$$: Olympion Zeus Tapınağı hemen yakınnda, klasik ve modern harmanlayan retro bir havası olan bir otel. Çalışma masası, klima, wifi, oturma alanı, banyo gereçleri, tv, minibar her odada bulunuyor.
– Coco-Mat Athens BC $$: Pastel tonlarda döşenmiş, modern ve ferahlar odalar sunan bir otel. Klima, tv, çalışma alanı, kahve makinesi, banyo gereçleri ihmal edilmemiş. Bazı odalarda şehre bakan balkon yer alıyor. Akropolis manzaralı terası ve havuzu var.
– Niche Hotel Athens $$: Geniş odaları olan 4 yıldızlı bir otel. Tv, wifi, klima, kahve makinesi, minibar, çalışma masası, banyo gereçleri mevcut. Bazı odalar teraslı bazıları şehir manzaralı. Kahvaltı açık büfe sunuluyor.
– Noble Suites $$: Bazıları oldukça geniş, bazıları teraslı, yüksek tavanlı ve ferah suitler sunan bir işletme. Oturma alanı, tv, klima, kahve makinesi banyo gereçleri tüm birimlerde mevcut. Mobilyalı teras keyifli alanlardan.
– Cohort Koukaki $: Uygun fiyatlı bir apart otel seçeneği. Standart ve büyük odaların yanında 4 kişilik ranzalı odaları da var. Bazı odalar mutfak içeriyor.
– Acro Urban Suites $: Uygun fiyatlı suitler sunan bir işletme. Her birimde tv, oturma alanı klima, minibar, kahve makinesi, oturma ve çalışma alanı, banyo gereçleri bulunuyor. Mutfak da donanımlı.
8. Eksarhia, Omonia ve Metaxourgeio’da Gezilecek Yerler
Gezilecek tüm turistik yerleri gezdiyseniz sıra geldi Atina’nın alternatif halini görmeye. Şehrin başka bir yüzünü görmek, şehrin “Berlin is the new Athens” dedirten o zengin sokak sanatı sahnesini keşfetmek isterseniz Eksarhia, Omonia ve Metaxourgeio mahalleleri güzel bir yürüyüş ve keşif noktaları.
8.1 Ulusal Arkeoloji Müzesi
Ulusal Arkeoloji Müzesi Yunanistan’ın en büyük müzelerinden hatta arkeoloji konusundaysa en büyük müzesi. 1829’da birçok koleksiyondan ve ülkenin birçok yerinden arkeolojik antik eserleri toplamak için kurulmuş. Koleksiyon geniş: Tarih öncesi koleksiyonu, heykel koleksiyonu, vazo koleksiyonu, mısır ve bizans koleksiyonları gezebilecekleriniz arasında. Müze bahçesi antikalarla dolu bir kafeye sahip ve dinlenmek için keyifli bir durak. Yaz dönemi atölyeler ya da konserlerse değişik bir tecrübe olabilir. Ulusal Arkeoloji Müzesi online biletinizi almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 48 numara.
8.2 Eksarhia Sokakları
Her yerde duvar resimleri, renkli grafftiler ve politik yazılar… Merhaba Eksarhia! Bu bölge Yunan anarşist kültürü için sembolik ve önemli bir mahalle. Üniversiteye de yakın konumda olması bunda önemli rol oynuyor tabii. Yunan gençliği 60’lardan bugüne ülkeye, geleceklerine, düzene dair meramlarını bu bölgenin sokaklarında dile getiriyor, şehrin duvarları aracılığı ile seslerini duyuruyor. Mahallenin dokusu Beyoğlu’nun arka sokaklarındaki veya Cihangir’deki gibi…Neoklasik binalar, muraller, salaş ama hip mekanlar darken şehrin karmaşık ama alternatif ruhunu yansıtıyor. Konum için tıklayın. Haritada 49 numara.
8.3 Omonia ve Metaxourgeio Muralleri
Omonia ve Metaxourgeio da belki hip mekanlar ve gezilecek yerler açısından zayıf olsalar da sokak sanatı açısından zengin semtler. Bu iki semtte yapacağınız bir yürüyüşte hemen hemen her adımda karşınıza bir mural çıkıyor. Eğer sokak sanatına özel bir ilginiz varsa bu haritaya da göz atın ne bulacağınızı bilerek yola çıkın. Konum için tıklayın. Haritada 50 numara.
8.4 Avdi Meydanı
Avdi Meydanı, Metaxourgeio’da küçük bir meydan ama çevresi cafe, bar gibi mekanlarla çevrili olduğundan özellikle akşam saatlerinde hareketlenen bir buluşma noktası. Konum için tıklayın. Haritada 51 numara.
8.5 Ippokratous Caddesi
Ippokratous mahalle havasını da korumuş bir alışveriş caddesi. Hemen her dükkanı yıllardır kendi sahibi işletiyormuş, pek çoğu o sokaklarda büyümüş, oralarda koşturmuşlar. Birçoğu kapanmış ve günün çetin piyasa şartlarına ayak uyduramamış tabi ama yine de varlığını koruyanlar buranın esnaf kültürüne ve mahallecilik anlayışına sahip çıkıyor. Vintage ve 2. el kıyafet mağazalarının yanında eski mahalle kasabı gibi esnaflar da yerini koruyor. Eksarhia’ya gelmişken vintage mağazalarına bir girip çıkın deriz. Konum için tıklayın. Haritada 52 numara.
8.6 Kallidromiou Pazarı
Eksarhia’daki Kallidromiou Çiftçi Pazarı aynı isimdeki cadde boyunca her cumartesi 07.00’de kuruluyor. Agora’nın Yunan kültüründeki önemini bilirsiniz. Tarih boyunca insanların toplaşma, alışveriş, kültürel etkileşim alanları olagelmiştir agoralar. Bu pazarın da halk arasında ismi “Laiki Agora” yani bir nevi halk pazarı. Yıllarca Atina’da yiyecek içecek malzemelerinin en tazesi hep burda olmuş. Mevsim meyveleri, balıklar, yerel otlar, ballar, zeytinler, birbirinden çeşitli peynirler sizi bekliyor. Konum için tıklayın. Haritada 53 numara.
8.7 Eksarhia ve Omonia’dan Yeme-İçme Önerilerimiz
– Loukoumades Ktistakis: Omonia’daki Ktistakis lokma işini yıllardır yapan daha lokal ve nostaljik bir lokmacı. Lokmaları da bizdeki gibi top top yapıyor. Belki de ondan olacak biz buranın loukoumades’ini daha bir beğendik. Konum için tıklayın. Haritada 59 numara.
– Bayard Café Bar: Atina’da en sevdiğimiz cafelerden biri oldu. Eksarhia sokaklarında küçük, samimi, kahvenizi içip laptopunuzu alıp çalışabileceğiniz bir seçenek. Konum için tıklayın. Haritada 60 numara.
– Behold The Man: Eksarhia’nın en hipster cafesi. Salaş, renkli ve biraz sokak stilinde bir tarzı var. Hem bir tasarım dükkanı hem cafe hem bar. Her daim önü ve içi kalabalık o nedenle hafta sonu gelirseniz yer bulmakta zorlanırsınız. Konum için tıklayın. Haritada 61 numara.
– Ατίταμος: Pasajın içinde bir balık ve geleneksel lezzetler lokantası. Konum için tıklayın. Haritada 62 numara.
– Pharaoh: Açık bir mutfak alanı bulunan, yemeğinize eşlik edecek müzik konusunda da iddialı olan popüler bir restoran. Genelde Yunan yemeklerinin yorumları olsa da dünya mutfağından lezzetler de bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 63 numara.
– Hunny Bunny: Eksarhia’nın popüler kokteyl barlarından. Bir köşesine oturup sokağı izleyerek çalışabileceğiniz ya da kahvenizi yudumlayabileceğiniz bir dükkan. Aynı zamanda hayvan dostu bir mekan. Konum için tıklayın. Haritada 64 numara.
– The Black Salami Microbakery: Fırından yeni çıkmış pide benzeri ekmeklerin arasına leziz sandviçler hazırlayan bir küçük köşe başı işletmesi. Pazartesi günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 65 numara.
– Tigré: Keyifli bir kafe bar. Kahveleri lezzetli ve güzel pofuduk kekler yapıyorlar. Brunch için de uğrayabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 66 numara.
– Ama Lachei: Yazın bahçe kısmında oturması çok keyifli olan bir modern taverna. Küçük porsiyonlarda gelen mezelerinden ortaya söyleyip paylaşmalık. Konum için tıklayın. Haritada 67 numara.
– Ippopotamos: Masalarını dışarı atan popüler bir mahalle barı. Eklektik bir havası var. Trafiğe kapalı ara bir sokakta olduğundan sessiz, sakin, şehrin karmaşasından uzak. Konum için tıklayın. Haritada 68 numara.
– Tanini Agapi Mou: Organik Yunan şaraplarını sunan bir şarap barı. Menüsünde ülkenin her yerinden gelen ve her bütçeye uygun şaraplar var. Konum için tıklayın. Haritada 69 numara.
– Fine Mess Smokehouse: Amerikan usulü tütsülenmiş etler yapan bir barbekü restoranı. Tütsüleme yöntemleriyle etileri farklı bir boyuta taşıyorlar. Şef Elena Kaperda menüsünü çok geniş tutmuoyor ama minik değişiklikler yapmaktan da hoşlanıyor. Michelin rehberinde olduğundan önceden online rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Konum için tıklayın. Haritada 70 numara.
– Warehouse: Mahallenin popüler, rustik havadaki şarap barlarından. Hamburger, pizza, şarküteri ve peynir tahtaları, paylaşımlık tabaklar ile menüsü zengin bir seçenek. Rezervasyon yaptırın çünkü her daim kalabalık. Konum için tıklayın. Haritada 71 numara.
– Stepa: Modern bir köşe barı / restoranı. İç ve dış oturma seçenekleri bulunuyor. Brunch için ideal bir yer ve hem dünya mutfağından hem geleneksel Yunan kahvaltısından tatlar bulabiliyorsunuz. Akşamlarıysa kokteyl barına dönüşüyor. Konum için tıklayın. Haritada 72 numara.
– Blue Parrots: Avdi Meydanı’nın en popüler kokteyl barı ve cafesi. Retro bir dizaynı var. Dilerseniz sandviç, salata, ekmek üstü gibi brunchlıkları ve çeşitli kahveleri var. Konum için tıklayın. Haritada 73 numara.
– Mironi: Taş ve ahşap detaylarıyla, geleneksel yemekler ve deniz ürünleri bulabileceğiniz bir restoran. Genelde canlı müzik oluyor ve yerel ezgiler dinleyebiliyorsunuz. Klasik bir Yunan gecesi yaşamak için ideal. Konum için tıklayın. Haritada 74 numara.
8.8 Eksarhia’dan Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– Monsieur Didot $$: Odalarının sıcak havası ile size evinizde hissettiren bir otel. Bazı odaları teraslı. Odalarda çalışma alanı, klima, kahve makinesi, minibar mutfak gereçleri, tv, banyo gereçleri ihmal edilmemiş. Evcil hayvanınız sizinle kalabiliyor.
– Athens Flair $$: Odaları açık tonlarda ve konforlu bir otel seçeneği. Klima, çalışma alanı, minibar, tv, kahve makinesi, oturma alanı, banyo gereçleri bulunuyor. Bazı odaların spa küveti de içeren balkonu bulunuyor.
– When in Athens Hostel $: Paylaşımlı odalarda ranzalar sunan, uygun fiyatlı bir hostel. Ortak mutfak, oturma alanı ve duş var.
9. Thiseio ve Keramikos’ta Gezilecek Yerler
Thiseio ile Kerameikos, Atina için bunu söyleyecek çok yer belki ama tarihi zenginliğiyle öne çıkan semtlerden. Antik Çağ’dan günümüze uzanan bu semtler, tarihi pazarları, sokak sanatçıları, geleneksel tavernaları, zincir olmayan minik, kendine has kültürünü koruyan dükkanlarıyla da dokusunu korumuş yerler. Özellikle Thiseio’nun Arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşıp kafanıza estiğinde küçük dükkanlarına girip çıkmak çok keyifli. Keramikos, ise eski depoların yerlerini hoş büyük kulüplere ya da salaş barlara bıraktığı, genç nüfusun fazlalığıyla dinamik, yeni dönem genç sanatçıların sergileriyle canlı, alternatif mekanlarla Michelin yıldızlı restoranları buluşturan bir seçenek. Buralarda eski ile yeni, yaşlı ile genç, aynı kalmış ve dönüştürülmüş yerler yan yana.
9.1 Thiseio Ziyaretçi Merkezi (Atina Ulusal Gözlemevi)
Atina Ulusal Gözlemevi 1842’den beri var olan, Yunanistan’ın en eski araştırma vakfı. Siz de eğer isterseniz teleskopla gözlem yapabiliyor ve gök bilimine dair pek çok şey öğrenebiliyorsunuz. Bir meteor yağmuru günü gittiğinizi düşünsenize! Gözlemevi yalnıza çarşamba, cuma ve cumartesi günleri 19-20.00 saatleri arasında açık. Dış avlusu ve iç mekanında da keyifli vakit geçirebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 54 numara.
9.2 Apostolou Pavlou Yürüyüş Yolu
Apostolou Pavlou, Thiseio’nun tepelerine çıkan bir yürüyüş yolu. Hafif yokuş olan ve kıvrıla kıvrıla tepeye çıkan yol boyunca sağlı sollu el işi tezgahları kuruluyor. Hediyelik eşyalardan tasarım takılara çok farklı ürün seçenekleri bulabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 55 numara.
9.3 Old Depot OSY
Çikolata festivali, sokak yemekleri festivali, geleneksel yemek festivali, çocuk festivali, Oktoberfest diye aklınıza gelebilecek tüm Atina festival ve organizasyonlarına ev sahipliği yapan eski bir depo alanı. Bizdeki bomontiada gibi…Eski bir tren istasyonunun restore edilmiş hali. Geniş alanı şimdilerde minik festivaller, konser etkinlikleri, süreli sergiler için kullanılıyor. Şanslıysanız güzel bir etkinlik yakalayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 56 numara.
9.4 Keramikos Antik Kalıntıları
Keramikos, Akropolis’in kuzetbatısında antik bir Atina bölgesi. Şimdi de önemli bir arkeolojik kazı alanı. “Seramik” kelimesi de buradan türemiş çünkü Keramikos, seramik üretilen bi çömlekçiler bölgesiymiş. O dönemden kalma kalıntıları dolaşabiliyorsunuz. Küçük bir müze alanı da var. Salı hariç haftanın her günü 08.00-17.00 saatleri arasında açık. Salıları ise 10.00’da açılıyor. Akropolis ve 6’lı arkeolojik sit alanı combo biletine burası da dahil. Konum için tıklayın. Haritada 57 numara.
9.5 Melina Merküri Müzesi ve Kültür Merkezi
1886 yılında inşa edilen yapı aslında eski bir şapka fabrikasıymış. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra 1988’de Yunanistan’ın en sevilen kadın sanatçılarından, Yunan oyuncu ve eski kültür bakanı Melina Merküri’ye adanan bir kültür merkezine dönüşmüş. Müzenin bir bölümünde matbaa, terzi, kuaför, kafe gibi birimleri ile 20. yüzyılın başlarında bir Atina sokağının canlandırmasını görüyorsunuz. Diğer bölümde ise geleneksel Yunan gölge oyununa dair bir koleksiyon size bekliyor. Geçici sergilerdeyse çağdaş Yunan sanatına denk gelebilirsiniz. Pazartesi günleri kapalı. Diğer günlerde 11-19.00 arasında uğrayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 58 numara.
9.6 Thiseio ve Kerameikos’tan Yeme-İçme Önerilerimiz
– To Kafeneio Tou Rrizou: Thiseio’daki favori durağımız burası oldu. Sokaktan gelen geçenleri izleyip bir şeyler yiyip içebileceğiniz çok sevimli bir cafe. Çıfıt çarşısı gibi iç mekanı da dışarıya attığı masalı bölüm de çok keyifli. Konum için tıklayın. Haritada 75 numara.
– Bios: Akropolis manzaralı bir terasta, arka planda müzik eşliğide, şezlonglara uzanıp bir şeyler içebileceğiniz bir teras bar. Aynı zamanda bir tiyatro sahnesi de bu binada bulunuyor. Burada bazen farklı kültürel etkinlikler, performans, tiyatro ya da canlı müzik etkinlikleri olabiliyor. Biraz Berlin’in yeraltı mekanları havasında. Konum için tıklayın. Haritada 76 numara.
– CTC Urban Gastronomy: Keramikos’un bir Michelin yıldızlı restoranı. Şef Alexandros Tsiotinis, Akdeniz mutfağına odaklanıyor. Yaz aylarında terasıyla oldukça rağbet görüyor. Şef mevsimlik malzemeler kullandığından menüsü hep değişiyor. Tadım menüsü de var. Atina’da gastronomik deneyimler peşinde olanlara duyurulur. Pazar ve pazartesi günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 77 numara.
– Rafiki: Turistik sokaklardan çıkıp Keramikos’un arka sokaklarında keşfedebileceğiniz onlarca mekandan sadece bir tanesi. Menüsündeki her şey ortaya söylenip denenmelik. Çarşamba günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 78 numara.
– Laika Bar: Daha girişte ahşap barıyla size eskilerin havasını hissettiren samimi bir işletme. Menüsünde makarnadan ızgaraya pek çok seçenek de var. Konum için tıklayın. Haritada 79 numara.
– Syntrimmi: Oldukça salaş bir havaya sahip bir Yunan klasiği. İçerde renkli ahşap sandalyeler, beklemediğiniz şekilde geniş bir avlusu bulunuyor. Pazartesi günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 80 numara.
9.7 Thiseio ve Kerameikos’tan Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– Moon & Stars $$: Akropolis manzaralı terası ve teras jakuzisi olan bir otel. Odaları renkli ve modern dekore edilmiş. Klima, wifi, banyo gereçleri gibi temel ihtiyaçlar her odada yer alıyor.
– Asomaton $$: Taş duvarlar ve hoş bitkilerle tam Yunan havasında bir seçenek. Bazı odalar balkonlu ve hoş manzaraya bakıyorlar. Her odada çay kahve makinesi, klima, minibar gibi gereçler var. Kapalı havuz, spa gibi rahatlama alanları bulunuyor.
– Alkima Athens Hotel $$: Odaları geniş ve ferah olan 4 yıldızlı bir otel. Klima, çay kahve makinesi, çalışma masası, minibar, kasa banyo gereçleri her odada bulunuyor. Açık yüzme havuzu, spor salonu, teras barı rahatlama alanları arasında.
– The Foundry Suites $$: Alternatif görünümünü koruyan tatlı bir butik otel. Odalar farklı şekillerde hoş modern tarzlarda döşenmişler. Wifi, çay kahve makinesi, banyo gereçleri her odada bulunuyor. Bazı odalarda mini donanımlı mutfak da yer alıyor. Akropolis manzaralı terası en güzel alanlarından.
Atina’ya Yakın Gezilecek Yerler
Pire & Palaio Faliro
Pire, Atina merkeze arabayla 15 dakika mesafede kalan ve tarihi Antik Yunan’a dek uzanıp gelen Pire, Atina’nın da içinde bulunduğu Attika bölgesinin en eski liman şehri. Geçmişi MÖ 4-5. yüzyıllara dek uzanıyor. O zamanlar da ana liman işlevini görüyormuş ve şehrin canlanmasının sebeplerinden biriymiş çünkü Yunanistan’ın en büyük limanı olmasının yanı sıra dünyanın en çok yolcu alan limanları arasında da yer alıyormuş. Pire Arkeoloji Müzesi bu zengin tarihi görebileceğiniz duraklardan. Sosyal olarak da canlı bir atmosfer var ve liman boyunca kafe ve tavernalar sıralanıyor. Yunanistan’ın en başarılı kulübü olan Olympiakos’un stadı da Pire’de bulunuyor. Pire Limanı’nın yanında küçük bir köşe limanı olan Mikrolimano da Türk Limanı olarak da biliniyor. Bunun nedeni nüfus mübadelesi zamanında Türkiye’den Yunanistan’a gelen Rumların bazılarının bu bölgeye yerleştirilmiş olması. İsminin anlamı “Küçük Liman”. Kıyı şeridi boyunca denize bakan pek çok taverna ve kafe yer alıyor. Buralarda taze deniz ürünleri bulabilirsiniz. Konum için tıklayın.
Palaio Faliro da Pire’ye komşu bir liman kasabası. Özellikle 1974’ten sonra İstanbul’dan gelen Rumların ağırlıklı olarak yerleştiği sakin bir şehir. Bu dönemden sonra pek çok villa yıkılmış ve yerine toplu konutlar yapılmış. Antik dönemde buradaki liman Atina’nın ana limanlarından biri olarak kullanılmış. Hatta 4. yüzyılda Atina’nın tek limanı burasıymış. Pire Limanı genişletildikten sonra bu konuda önemini yitirmiş. Şimdilerde geldiğinizde deniz kenarından güzel bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Flisvos Marina’nın restoranlarında bir şeyler yiyebilirsiniz. Flisvos Marina tüm bölgenin en ünlü, ödüllü ve sosyete yat limanı. Konum için tıklayın.
Glyfada
Palaio Faliro’yu da geçtiğinizde karşınıza Glyfada kasabası çıkıyor. Denizi ile ünlü bir yer olduğu için Atinalıların yazlıklarının olduğu bölgelerden. Beach club ve partileriyle ünlü bir plajı var. Sahilde dalış gibi su sporları da yapılabiliyor. Konum için tıklayın.
Vuliagmeni
Attika bölgesinin en güneyinde Vuliagmeni tatil kasabası bulunuyor. İsmini hemen yakınındaki Vuliagmeni Gölü’nden alıyor. Bu göl, Hymettus Dağı’nın içinden sızan sularla oluşmuş bir doğal spa. Yer altı sularıyla dolan göl daima sıcacık. Sular altında da yer altı mağarası var. Etrafı şezlonglarından yararlanabileceğiniz tesislerle dolu. Kış sezonunda da açık ve çocuklar için ayrılmış ayrı bir alan var. Her gün 08.00-16.30 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz. Konum için tıklayın.
Sounion Arkeolojik Sit Alanı
Bu arkeolojik alan, deniz tanrısı Poseidon’a ait tapınağıyla ünlü. Masmavi Ege Denizi’nin kıyısındaki kayalıklardan yükselen, MÖ 5. yüzyıla dek uzanan Sounion, Antik Yunan tarihine dair kalıntılar içeriyor. Denizcilikle böylesine içli dışlı bir halkın, denizin kıyısında bulunan bir tapınağı denizler tanrısı Poseidon’a adaması sanırız tahmin edilesi. Bugün görünen kalıntılar bize mermer zemini ve yüksek sütunlarıyla mimari açıdan da yadigar kalan bir miras. Denize bakan manzarası muhteşem, hele ki gün batımında, uçsuz bucaksız manzara sizi bekliyor. Atina’ya 70 kilometre mesafede olduğundan günübirlik turlarla da gelebiliyorsunuz. Öğle sıcağına denk gelmemeye dikkat edin tabi, aklınızda olsun. Günübirlik Sounion turuna bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın.
Delphi Antik Kenti
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Delfi şehri, oldukça geniş bir alana yayılmış antik bir kent. Efsane’ye göre burası dünyanın merkezi! Mitolojik hikayeye göre tanrılar tanrısı Zeus, biri doğudan ve biri batıdan olmak üzere iki kartalı salıveriyor. Kartallar da Parnassos Dağı’nın yamaçlarında bu güzel manzaralı konumda buluşuverince burası tam merkez kabul ediliyor. Antik dönemde gerek tapınakları gerek kahinleriyle ünlü olan şehrin Apollo Tapınağı’na savaş, devlet işleri gibi konularda kahine danışmak için gelinirmiş. Zamanla bir kehanet merkezine dönüşen şehir, dönem siyaseti için hayli mühimmiş. Bugün buraya geldiğinizde, Apollo Tapınağı’ndan, ihtişamlı tiyatro ve stadyumundan kalıntıları görebiliyorsunuz. Antik kentin hemen yanındaki Delphi Müzesi’nde tapınaktan çıkarılan heykeller, mezar eşyaları, vazolar gibi bir çok antik eser de sergileniyor. Atina’dan günübirlik rehberli turlarla kolaylıkla ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Atina’dan günübirlik Delphi turuna bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın.
Meteora
Şarkıda diyor ya “Bir yer bulalım dünyadan uzak”, işte dünyadan uzak ama şarkıdaki gibi deryaya değil, semaya yakın yeri bulduk. Göğe asılı dev kayaların oluşturduğu epik bir coğrafyaya yayılan Meteora, 14. yüzyıldan beri filozofların ve sanatçıların da uğradığı dini biri merkez ve inziva yeri. Sayıları binleri bulan basamaklarla, en eskisi 1382 yılından kalma Megalo Meteoron olmak üzere zirvede ve uçurumun kenarındaki altı manastıra ulaşabilir, manzaranın esrikliği karşısında basamakların yarattığı yorgunluğu boşluğa fırlatabilirsiniz. 007’nin buraya tırmanırken atlattıkları karşısında sizin yorgunluğunuzun lafı bile olmaz. Biz de buraya günübirlik turlarla geldik. Tur sizi 3 manastıra götürüyor ama siz kendi aracınızla gelirseniz hepsini görebilirsiniz. Ancak bizce 3’ünün içini görmek de yetiyor. Günübirlik Atina çıkışlı Meteora turuna bilet almak için tıklayın. Meteora hakkında çok daha fazlasını Meteora Gezi Rehberi‘mizde anlattık. Konum için tıklayın.
Selanik
Atina’nın Egeli cilvesi sizi geziyi uzatmaya ikna ederse tercihinizi Selanik’ten yana kullanıp İzmir esintili kordonunu, sokakları murallerle süslü Ladadika’yı keşfedebilirsiniz. Şayet günlerden 29 Ekim veya 10 Kasım ise Atatürk’ün evindeki özel etkinliklere de denk geldiniz demektir. Atina’dan Selanik’e geçmenin en pratik ve bütçe dostu yolu otobüse binmek. Attica Bus Servises Ktel’in günde bolca otobüs seferi var. Selanik otobüsleri bu noktadan kalkıyor ve Selanik’e ortalama 5 – 6 saatte tek bir mola vererek şekilde varıyor. Biz de Atina’dan Selanik’e bu şekilde geçtik ve sorun yaşamadık. Biletimizi de firmanın websitesinden online olarak aldık. Selanik’i burada kısa kesiyoruz çünkü buradan tüm önerilerimizi derlediğimiz ayrı bir Selanik Gezilecek Yerler rehberimiz var. Konum için tıklayın.
Yaz Aylarında Atina Yakınlarında Denize Girilecek Yerler
Althea Plajı
Atina merkezine bir saat mesafede bulunan Althea Plajı, çocuklu ailelerin tercihi çünkü suyu birden derinleşmiyor. Plaja merdivenlerle iniyorsunuz ve araç park edebileceğiniz bir otopark var. Şehre yakın bir plaj olduğundan kalabalık oluyor, park yeri bulmak zorlaşabiliyor. Yiyecek ve içecek bir şeyler alabileceğiniz minik seyyar satıcılar var. Kendi şemsiyenizi getirmeniz gerekiyor. Konum için tıklayın.
Lomvarda Plajı
Althea Plajı’na yakın seçeneklerden biri. Paralia Lomvarda geniş kumsalı, berrak suları ve sığlık olmasıyla ünlü bir plaj. Bu özelliğiyle çocuklu gezginler için de daha rahat. Plaj kısmı kum. Şezlong ve şemsiye gibi hizmetler bulunmuyor, bunları gelirlen yanınızda getirmelisiniz. Konum için tıklayın.
Kape Plajı
Kape Plajı ise Atina şehir merkezine 55 kilometre mesafede yer alan bir plaj. Plaja biraz yürüyerek merdivenlerden
iniyorsunuz isterseniz plaja girerken su ve yiyecek gibi ihtiyaçlarınızı alabileceğiniz bir büfe var. Aşağıdaysa herhangi bir işletme ya da şezlong gibi servisler yok. İnce çakıl bir plajı var ve gölge alanı yalnızca kayaların oluşturduğu minik bir bölge yani yanınıza şemsiye almalısınız. Suyu biraz hızlı derinleşiyor o nedenle çocuklu ailelerin öncelikli tercihi değil. Konum için tıklayın.
Atina’dan Geçebileceğiniz En Güzel Yunan Adaları
Hydra
Hydra Adası, Antik Yunan’ın da güzel izlerini taşıyan zarif bir limanı ve hoş bir mimarisi olan tatlı bir ada. Arnavut kaldırımlı sokaklar, rengarenk tavernalar bulunuyor. Tipik bir Yunan Adası olan Hydra’da araç yok, her yere ya bisikletle gidiyorsunuz ya da tabanlara kuvvet. Plajlara ise deniz taksisi bulunuyor. Plajları genelde kayalık. Adaya ulaşmak için Atina şehir merkezinden Pire Limanı’na gitmeniz ve oradan feribota binip 2 saatlik bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Limanda birkaç feribot firmasından bilet alabiliyorsunuz ama sefer sıklığı gittiğiniz döneme göre değişiklik gösteriyor. Ermioni’ye yakınsanız buradan da feribotlarla yarım saat gibi bi sürede ulaşım sağlayabilirsiniz.Sakin ve denizle içiçe bir kaçamak için hoş bir seçenek. Konum için tıklayın.
Spetses
Spetses de yine Atina’dan birkaç saatlik feribot mesafesindeki adalardan. Pire Limanı’ndan kalkan hızlı feribotlarla yol 2.5 – 3 saat sürüyor. Günde ortalama 5-6 sefer olsa da sezonsal olarak sefer saat ve sıklığı değişiyor. Bazı seferler Poros, Hydra gibi adalara uğrayarak gidiyor. Ada genel olarak biraz kalabalık diğer adalarda gördüğünüz sakinliği göremiyorsunuz. Arnavut kaldırımlı sokaklar, açık renk hoş ada mimarisi yine aynı. Adada araba bulunmuyor ama motorlu araç olarak motosiklet ve ATV kiralayabiliyorsunuz. Konum için tıklayın.
Poros
Yine Atina’dayken değerlendirebileceğiniz bir diğer ada seçeneği de Poros. Saronik Körfezi’ne gizlenmiş adaya Pire limanından feribotla geçiyorsunuz. Pire’ye yakın olduğu için feribotların sefer sıklığı da fazla, teknelerle dahi geçiş
oluyor. Ada beyaz badanalı evleri, doğası ve Arnavut kaldırımlarıyla aslında klasik bir Yunan Adası. Hydra ve Spetses’de olduğu gibi bu ada da araç trafiğine kapalı. Konum için tıklayın.
Aegina
Aegina, Antik Yunan mitolojisinin doğduğu adalardan biri olarak bilinen, zeytinliklerle süslü bir ada. Tarihi adada antik tiyatro, Aphaia Tapınağı, Aziz Nectarios Manastırı gibi gezilecek turistik yerler var. Perdika Köyü’nün balıkçılarında lezzetli bir mola da verilebilir. Aegina Atina’ya en yakın adalardan biri ve araç trafiğine de açık. İsterseniz araçlı feribotlara binebilir isterseniz adada araç kiralayabilirsiniz. Adaya ulaşım Pire Limanı’ndan feribotla 1 saatçik sürüyor hatta hızlı feribotla bu süre 45 dakikaya kadar iniyor. Konum için tıklayın.
Santorini
Sıra geldi tüm Yunanistan’ın en sansasyonel iki adasına: Santorini ve Mikanos. Lüks bir tatil arayanların favorisi Santorini Adası’nda Fira bölgesi canlı gece hayatıyla öne çıkarken adanın göz bebeklerinden Oia Köyü beyaz badanalı evleri, dar sokakları ve hoş gün batımıyla size göz kırpıyor. Pire Limanı’ndan da buraya feribot kalkıyor ama diğer adalara göre biraz uzak. Hızlı feribotla dahi yolculuk 5 saati buluyor, normal feribotlarla 7-8 saatlik bir yolculuktan bahsediyoruz. O nedenle de uçak seçeneğini değerlendirmek isteyebilirsiniz. Santori’ye Atina’dan aktarmalı olarak uçabiliyorsunuz. Aktarmalı uçuş 4 saati buluyor. Konum için tıklayın.
Mikonos
Mikonos Yunanistan’ın Bodrum’u, İbizası. Gündüz güzel plajları, beyaz yel değirmenleri, mavi kapılı beyaz badanalı evleriyle bilinen hoş bir ada ama akşamları ise partinin dibine vurmalık bir yere dönüşüyor. Hoş lüks beach club’larında eğlence gündüzden başlayıp geceye devam ediyor. Türkiye’den Mikonos’a Atina aktarmalı olarak uçabiliyorsunuz. Yolculuk Atina’dan yaklaşık 35 dakika sürüyor. Bunun dışında Pire Limanı ve ya diğer adalardan düzenli olarak feribotlar kalkıyor ama o şekilde yol daha uzun sürüyor. Konum için tıklayın.
3 Günlük Atina Turu Programı
1. Gün: Atina Akropolisi + Akropolis Müzesi + Plaka
İlk güne Atina Akropolisi’ni rehberli turla gezmekle başlayın. Bu tur zaten en erken 9 civarı başlıyor ve günün ilk yarısını kaplıyor. İkinci yarısında önce aklınızdaki bilgiler ve turda gördükleriniz taze iken Akropolis Müzesi’ni gezin. Ardından Atina’nın en renkli bölgesi Plaka sokaklarına dalın. Plaka sokaklarında yürürken Atina’nın en eski evi Benizelos Evi’ni ziyaret etmeden geçmeyin.
Yol sizi Plaka’nın en ünlü bölgesi Anafiotika’ya çıkaracak. Bol merdivenli ve labirent gibi sokaklarına dalmadan önce To Kafeneio’da bir şeyler yiyip enerji depolayın. Ardından öğleden sonra Anafiotika’nın irili ufaklı kiliselerine ve dar sokaklarına girin. Lisiou Sokağı’nı yürüyüp Mnisikleous Merdivenleri’nde oturup bir şeyler için. Akşam yemeğine geçmeden önce Monastiraki Meydanı’na bakan, Akropolis manzaralı teras barlardan birinde bir şeyler içerek güneşi batırın. Sonrasında Psirri bölgesinin renkli gecesini keşfedin.
2. Gün: Syntagma + Zappio + Lycabettus Tepesi + Eksarhia
Güne Syntagma Meydanı ve ona çıkan sokakları keşfederek başlayın. Ermou Caddesi’ni boydan boya yürüyün. Hatta oteliniz kahvaltı vermiyorsa bu bölgedeki cafelerde kahvaltı yapmayı da tercih edebilirsiniz. Saat başında Meçhul Asker Anıtı önündeki asker değişimimi yakalayın. Zevkinize göre Ulusal Tarih Müzesi’ni, Nümismatik Müzesi’ni veya Benaki Müzesi’ni gezebilir yoksa direkt olarak Zappio’da Hadrianus Kemeri ve Olimpos Zeus Tapınağı gibi antik kalıntıları görüp Atina Ulusal Bahçesi’nde gezintiye çıkabilirsiniz.
Günün ikinci yarısında Panathenaic Stadyumu’nu da görüp şehrin alternatif yüzünü görmeye, canlı sokakları, hip mekanlar, isyankar graffitiler ve murallerle dolu Eksarhia bölgesine doğru yola çıkabilirsiniz. Bölgenin hipster cafelerinde bir şeyler atıştırıp mola verebilir gün batımına 2 saat kala ise Kolonaki bölgesine geçip ister finiküler ile ister tabanvay Lycabettus Tepesi’ne çıkabilirsiniz. Burası güneşi batırmak için şehirdeki en popüler manzara noktası.
3. Gün: Monastiraki + Psirri + Thiseio + Keramikos
Üçüncü güne Monastiraki’nin antik kalıntılarını gezerek başlayın. Antik agoraları, kütüphaneyi ve stoaları, Avissinias Bit Pazarı’nı gezdikten sonra bir de gündüz halini görmek için Psirri’de bölgesinde mola vermeye gidin. Bizim çok sevdiğimiz bu bölge keşfe çok açık o nedenle de en az 2 saat ayırıp sokak sokak, sindire sindire gezin. Evripidou Caddesi’ni yürüyüp Varvakios Pazarı’na girin, oradan çıkın küçük meydanlarında bir şeyler içip sokak sanatı ile dolu sokaklarını görün. Avli’de veya Diporto’da öğle yemeği molasını es geçmeyin.
Günün ikinci yarısını ister Thiseio ve Keramikos gibi daha az turistik daha lokal bölgelere ayırın ister Atina manzaraların tadına daha çok varmak için Areopagus Tepesi veya Philopappos Tepesi gibi manzara noktalarına çıkın.
Instagram’a Da Bekleriz
View this post on Instagram
Merhaba,
Rehber harika olmuş, ellerinize sağlık 🙂
Harika içerik, ne eksik , ne fazla, şu an Atina’dayız, elimizde sizin önerileriniz geziyoruz. Emeğinize sağlık.
Merhaba asıl biz teşekkür ederiz bu güzel geri dönüşünüz için daha nice seyahatlerinizde burada buluşalım :))
Merhaba, haftaya çocuklarla beraber ailece Atina’dayız 4 gün kalacağız. Yazınız çok detaylı ve faydalı olmuş iyi ki varsınız. Akropolis için Türkçe rehber var mı merak ettim, Google da herhangi bir bilgi bulamadım.
Şimdiden teşekkürler ..
maalesef bizim de bilgimiz yok.
Muhteşem bir rehber, çok işime yaradı. Elinize sağlık… <3
Çok teşekkür ederiz faydalanmış olmanıza sevindik :))
merhaba öncelikle güzel içerik için teşekkürler, bu combo bilette duration of day 1 yazıyor, bilet 1 gün için mi geçerli yoksa alıp 4 günlük seyahatime yayabiliyor muyum gezilecek yerleri
Merhaba bir kere alıp 5 gün içerisinde kullanabiliyor ve her alana sadece 1 kez giriş yapabiliyorsunuz.
Merhaba,
Haftaya Atina’dayız 4 gün kalacağız. Yazınız çok detaylı hazırlanmış sizin rehberliğinizde gezeceğiz 🙂 Emeğinize sağlık, teşekkürler
Çok teşekkür ederiz umarız memnun kalırsınız önerilerimizden :)))
Harika bilgiler. Nisan ayında tüm aile gidiyoruz. 4 gece 3 gün kalacağız.
Anlattıklarınıza göre bana sadece otel ayarlamak kaldı.
Çok teşekkürler 🙂
Merhaba biz teşekkür ederiz rehberimizden faydalanmanıza çok sevindik :)))
Bir süredir yazınızın yayına girmesini bekliyordum. Çok detaylı hazırlanmış, ellerinize sağlık. Nisan’da 6 günlük bir tur yapacağız ve programımızı sizin yazınızla şekillendireceğiz. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhaba süpeeer çok sevindik sizin seyahatine yetişmiş olmasına :))) Şimdiden iyi tatiller dileriz
Cok teşekkür ederim yazılarınız çok işimize yaradı