SEVILLA GEZİLECEK YERLER

Kafanızda canlanan bir Endülüs varsa, işte Sevilla onu dibine kadar yaşayacağınız yer. Kapılarından sokağa taşan kalabalıkları ile görültülü ve leziz tapacılar, gündüz sıcağında geçince sokakları karıncalar gibi basan şen insanlar, meydanlarda flamenko yapan sokak sanatçıları ve tabii ki akın akın turist!

Sevilla eğlencesi, görselliği ve mutfağı ile Endülüs’ün baş tacı. Aynı zamanda Barok dönemin en ünlü İspanyol ressamlarından Velazquez’in doğduğu, Cervantes’in Don Kişot’u kaleme aldığı, Bizet’in Carmen’inin, Rossini’nin Sevilla Berberi’nin, Mozart’ın Don Juan’ının ve Beethoven’in Fidelio’sunun geçtiği yer…

Sevilla Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Sevilla’ya Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Sevilla’ya Türkiye’den direkt uçuş yok. Bölgede zaman geçip Endülüs’ü gezeceksiz THY her gün Malaga’ya direkt uçuşu var. Buradan araba kiralayıp Endülüs Turu yapabilirsiniz. Arabayla Malaga Sevilla arası 2 saat 15 dakika kadar sürüyor. Eğer treni tercih ederseniz de AVE yani Sevilla’nın hızlı trenleri ve İspanya Demiryolları’nın ana hat trenleri var. Malaga’dan AVE ile yaklaşık 2,5 saatte Sevilla Santa Justa istasyonundasınız.

Eğer Sevilla’ya havayoluyla gelecekseniz, aktarmalı uçakla Sevilla’ya geçme şansınız da var. Iberia ve Spanair firmalarının iç hatlarda Sevilla’ya sık sık uçuşları oluyor. Zaten Sevilla Havalimanı merkeze çok yakın. Yaklaşık 10 kilometre mesafede. Buradan araba kiralayıp veya toplu taşıma kullanarak şehir merkezine geçebilirsiniz.

Her şekilde uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın deriz.

– Sevilla Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
– Malaga Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Sevilla’ya Ne Kadar Zaman Ayırmalı, Şehirde Nelere Dikkat Edilmeli

Ne kadar kalmalı? Daha uzun da kalırsanız yine yapacak şeyler bulursunuz ancak 2-3 gün tam kararında olur. 3 günden daha fazla vaktiniz varsa hemen Kendi Kendine Endülüs Turu yazımıza tıklıyorsunuz. Orada hem 3-4-5 ve 9 günlük rota önerilerimizi, hem de araba kiralama, ulaşım gibi konularda uyarılarımızı bulacaksınız.

– Siesta kurbanı olmayın. Şu siesta olayı çok iyi. Cidden hava öğlen 2-5 arası bunaltıcı sıcak oluyor. Bir çok işletme kepenk indiriyor. Ne var ki canım, klimanın düğmesine basarsın hayatına devam edersin diyeceksiniz ama o zaman kim mekanlarda bağıra bağıra muhabbet edecek? :))) Günlük planlarınızı yaparken siesta vaktini göz önünde bulunurun.

– Arabanız yoksa merkezi bir otel tutmak mantıklı. Yaz sıcaklarında yürümek çile oluyor. Yaz değilse merkezi olmasına gerek yok, zaten ufak bir şehir.

–  Arabalıysanız şehrin merkezine araba ile girilmiyor. Ayrıca otoparklar dehşet pahalı. Otelinizi tutarken ya ücretsiz otoparkı olan yerleri de değerlendirin. Şehrin sokaklarının Arnavut kaldırımı olduğunu ve dolayısı ile çekerken sanki bir fil asılıyormuş gibi hissettiğinizi de müjdeleyelim.

– Online satışı olan her şeyin biletini önden alın. Hem uzuuuun sıralar beklemekten kurtulursunuz, hem de yerinizi garanti edersiniz. Satışı olan yerlerin linklerini verdik.


Sevilla’nın Hangi Bölgesinde Konaklamalı

Tarihi Merkez ♡: Bütçeniz dahilindeyse bizim önerimiz bu bölge. El Arenal başta olmak üzere Plaza Nueva ve Sevilla’nın Cihangir’i, canlı müzik barları, etnik restoranlar, trendy mekanları ile şehrin en bohem / hipster semti La Alfalfa ile Tetuan en popüler yerleri. Şehrin elbette ki en hareketli yeri burası. Özellikle de tapacılar açısından çok zengin. Geceleri biraz gürültülü olabilir demişlerdi. Bahtımıza, biz Sevilla’da futbol liginin final maçına denk geldik.  O gün gerçekten sabaha kadar taraftarlar şarkı söyledi ve bizi uyutmadılar ama diğer günler sıkıntısız geçti. Yani sıradışı bir durum yoksa ya da çok hassas değilseniz bizce problem yok.

Tarihi merkez otellerini incelemek için tıklayın.

Santa Cruz: Tarihi merkeze komşu olan tarihi merkez Santa Cruz konaklamak için en çok tercih edilen 2. bölge. Oldukça turistik bir bölge. Zaten Arnavut kaldırımlı sokaklar üzerindeki evler genelde butik otellere ya da mekanlara çevrilmiş. Katedral ve Alcazar’a da yakın.

Santa Cruz otellerini incelemek için tıklayın.

Triana: Nehrin diğer yakasında kalan bu bölge gezilecek yerlere bir tık daha uzak. Ama yine de her yer yürüme masefesinde. Daha az turistik olduğu için şehrin diğer bölgelerine göre biraz daha yavan, albenisiz bir yer ama  geceleri epey hareketleniyor. Özellikle de yereller buradaki barlarda çok takılıyor.

Triana otellerini incelemek için tıklayın.

Macarena: Daha çok backpackerların tercih ettiği bir mahalle. Yani genç ve bolca popüler bar dolu. Gezilecek yere yürümek biraz zaman alıyor. Mevsimlerden yaz ise Sevilla’da yaz sıcaklarında yürümek tam bir çile. Demedi demeyin.

Macarena otellerini incelemek için tıklayın.


Sevilla’da Seçtiğimiz Oteller & Evler

Sevilla’da her bütçeye göre uygun konaklama seçenekleri bulabilirsiniz. Biz sizin için birkaç otel seçtik.

Hotel Gravina 51 $$$

Hotel Gravina 51, restore edilmiş bir 18. yüzyıl malikanesinde hizmet veriyor. Bazı odalar şehir manzaralı. Evcil hayvan kabul ediyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Suites Murillo Plaza Sta. Cruz $$

Santa Cruz mahallesinde, 19. yüzyıldan kalma Sevilla mimarisinde müstakil bir yerde mutfaklı dairelerden oluşuyor. Dairelerde tv, banyo, minibar, wifi gibi olanaklar var.  İncelemek için TIKLAYIN.

La Banda Hostel $

Metropol Parasol’e yürüyerek 10 dakika mesafede bulunan ödüllü bir hostel. Normal çift kişilik odaların yanı sıra dörtlü, altılı ve sekizli yatakhaneleri var. Kent manzarasını görme şansını bulacağınız harika bir terası mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.

H10 Casa de la Plata $

Sevilla’nın Alfafa bölgesindeki dört yıldızlı bir otel olan H10 Casa de la Plata, klimalı, WiFi’lı, tv’li, minibarlı ve çalışma masalı odalar ve hr gün açık büfe kahvaltı sunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantıdan Sevilla’daki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.

– Sevilla’daki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.

Ayrıca hangi mahalleden otel veya ev rezervasyonu yapmalı gibi bilgiler ve otel önerilerimiz burada: SEVİLLA’DA NEREDE KALINIR


Sevilla’daki En Favori 3 Deneyim

1. Game of Thrones’a set olmuş Royal Alcazar’ı görmek.
2. Gerçek yerinde bir flamenko gösterisi izlemek.
3. Sevilla Katedrali ve Giralda Kulesi’ni görmek.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Sevilla merkezden çıkmayacaksanız araç bir lüks değil bir yük. Toplu taşıma ile şehrin her yerine kolayca ulaşabiliyorsunuz. Arabalara park yerleri bulmak hem çok zor, hem de aşırı pahalı. Ancak kapsamlı bir Endülüs turu yapacaksanız araç kiralamanızı öneririz.

Sevilla Favorilerimiz

1. Şehri Anlamak için Gezinize Yürüyüş Turu ile Başlayın


Bizce herhangi bir şehri keşfetmeye başlamanın en güzel yolu yürüyüş turlarına katılmak. Şehri anlamak için bilmeniz gereken ne vardıysa yukarıdan dosya indirmiş gibi hemen hakim oluyorsunuz. Oh mis!

Bilmeyenler için kısaca: Gün boyunca farklı saatlerde turlar oluyor. Bunlardan size uygun olanına rezervasyon yaptırıyorsunuz ve vakti gelince belirtilen buluşma yerine gidiyorsunuz. 2,5 saat süren tur boyunca yerel rehber ile şehri yürüyerek geziyorsunuz. Size hem geçmişi ve  bugününü anlatıyor hem de şehrin Plaza de Espana gibi en önemli yerlerini gösteriyor. Müze girişleri vs gibi biletli şeyler olmuyor ama size tur sonrası için de önerilerde bulunuyor. 2 saatlik rehberli Sevilla merkez yürüyüş turu için tıklayın.

2. Tapas Gecesi Yapın


Biz Türklerin en sevdiği şey boğaz. Hele bi de sosyal oldu mu, bizden mutlusu yok. Tapacılar tam bize göre: fıkır fıkır, sıkkış tıkış, mutluluk ve ses seviyesi yüksek ve little little into the middle. Aynı zamanda nereye gittiğinize göre değişmekle birlikte restoranda yemekten daha uygun fiyatlı da olabiliyor.

Sevilla’nın En İyi Tapas Barları yazımızda ahtapot ızgaradan, patates bravas’a, chorizo’dan ördeğe, çeşit çeşit tapas bulabileceğiniz restoran önerilerimizi verdik ama sadece yerellerin bildiği lokal yerlerde rehber eşliğinde keyifli bir tapas crawl‘a katılmak da iyi fikir.

2. Metropol Parasol’den Şehre Tepeden Bakın


Mayıs itibariyle Endülüs’te cehennem sıcakları başlıyor. Hele saat 16 gibi ruhunuz buharlaşarak vücudunuzu terk ediyor. Burası da Sevilla’nın sıcakla baş etmek için geliştirdiği formüllerden; Encarnacion Meydanı’nın üzerine dev bir güneş şemsiyesi açmışlar.

Dünyanın en büyük ahşap yapısı olarak bilinen bir kamusal alan projesi. Halk ona “Las Setas” yani “mantarlar” diyor. Hemen altında kazısı sırasında bulunan Roma kalıntılarını da görebilirsiniz.

Aşağıda izlemek, gölgesinde takılmak bedava ama üzerindeki şehri tepeden gören platforma çıkaracaksınız papeller hazır olsun. 🙂 Biletin fiyatı da uygun ve  bir içecek ve bir de kartpostal dahil. Güzel fotoğraflar için tepesine çıkmayı ihmal etmeyin deriz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

5. Flamenko Gösterisi İzleyin

Şov sırasında fotoğraf çektirmediklerinden bu dans benden oldu, artık idare edeeksiniz. 🙂

Flamenko her ne kadar İspanya’nın geneline atfedilse de aslında Endülüs’e ait. Aynı bizdeki içli köfteye dönmüş, şehirler arasında paylaşılamıyor. Elbette Sevilla da üzerine bayrağını dikmek konusunda bastıranlardan.

Zamanında Endülüs’ten sürülen Müslüman, Çingene, Yahudi farklı etnik kökenden gelen halkların çektikleri acılardan ve dışlanmışlıktan beslenen, şiddetli, duygulu, çoşkun, romantik ve tutku dolu gitar ezgilerinden ve bir danstan oluşuyor.

Flamenko Seçerken Bilmeniz Gerekenler:
– Kaç dansçının sahne alacağını sorun. 3-4 kişi olanlar daha renkli oluyor.
– Yemekli flamenko gösterilerinde ya yemeğin ya da gösterinin 2. kalite olduğu söyleniyor.

Gerçek Bir Flamenko Sahnesinde İzlemek İsterseniz:
Museo del Baile Flamenco‘da her akşam bir kaç farklı saatte flamenko gösterileri oluyor, 1 saat kadar sürüyor. Flamankonun ustası müzisyen ve dansçılar çıkıyor. Yalnız salon küçük olduğu için yerler de kısıtılı olduğu için önceden online bilet alarak yerinizi garantileyin. Hem Flamenko gösterisi hem de müze biletini içeren bilet için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Casa de la Memoria en iyilerden. Casa de la Memoria’da flamenko gösterisine online bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Teatro Flamenco Triana da en iyilerden. Buradaki gösterilere bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın.

Yemekli Gösteri İsterseniz
Fakat ben müzede değil, yemeli-içmeli bar ortamında Flamenko izlemek istiyorum derseniz de size birkaç Peñas Flamencas yani flamenko bar önerisi verelim:
– Casa Anselma Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
– Los Gallos Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
– Peña Cultural Flamenca Torres Macarena Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
– Lola Cazerola Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
– Taberna Gonzalo Molina’da da pazartesileri ve çarşamba akşamları, canlı flamenko performanslarına rastlayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

6. Mağrip Mimarisi & Game Of Thrones


Game of Thrones rüzgarı dünyayı kavurup geçmişti. Rüzgarı ile filmin çekildiği yerlere gitmek popüler bir turist aktivitesi oldu. Neyse ki bu sefer öyle dağ başında absürd bir yerlere gidip, boş araziye bakıp ama burada kale falan yok ki demiyorsunuz çünkü dizideki Dorne dijital bir yerleştirme değil, Sevilla’nın EN görülmesi gereken yerleri olan Real Alcázar (Sevilla Sarayı).

Saray, Endülüs’te göreceğiniz en ihtişamlı şeylerden biri. O kadar ki gözlerinizden duman çıkacak. Önce Araplar muhteşem bir kale/saray yapmış. Daha sonra bir posta da Endülüs’ü Araplar’dan geri alan Katolikler, Arapların arkalarında bıraktıkları görkemli mimarinin altında ezilmemek için döktürmüşler. Aşağıda Real Alcazar Sarayı’nı detaylıca anlattığımız için şimdilik kısa kesiyoruz. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Sevilla’da Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

  1. Metropol Parasol
  2. Flamenko Müzesi
  3. Centro Cultural Flamenco
  4. Casa Anselma
  5. Tablao Flamenco Los Gallos
  6. Peña cultural Flamenca
  7. Lola Cacerola
  8. Taberna Gonzalo Molina
  9. Real Alcazar of Seville
  10. Plaza de España
  11. Batı Hint Adaları Genel Arşivi
  12. Casa de Pilatos
  13. Sevilla Katedrali
  14. Maria Luisa Parkı
  15. Sevilla Arkeoloji Müzesi
  16. Sevilla Boğa Güreşi Alanı
  17. Seville Museum of Fine Arts
  18. Centro Andaluz de Arte Contemporáneo
  19. Palacio de las Dueñas
  20. Mercado de Feria
  21. Torre del Oro
  22. Triana
  23. Centro Cerámica Triana
  24. Hospital los Venerables

1. Plaza de España ♡


İspanya’nın bütün şehirlerinde Plaza de España yani İspanya Meydanı adlı bir meydana rastlayabilirsiniz ama tüm şehirler arasında en görkemlisi ve en ünlüsü açık ara Plaza de España Sevilla’daki. Mimar Aníbal González tarafından tasarlanan ve Mimar Jean-Claude Nicolas Frontier tarafından tasarlanan Maria Luisa Parkı içinde yer alan meydan, 1929 İber-Amerikan Expo Fuarı için yapılmış.

Fuar için yapılsa da zamanla şehrin önemli simgelerinden biri haline gelmiş. Art-deco, Arap-Müslüman ve Rönesans Mimarisi’nden oluşan eklektik bir mimari üsluba sahip meydanın ön cephesinde, İspanya’nın neredeyse tüm tarihi yerlerinin hikayesini resmeden seramik işlemeler ve betimlemeler var. Kompleksin ortasında da Vicente Traver çeşmesi yer alıyor. Yapıyı boydan boya bir kanal geçiyor. Bu kanalda kayık kiralayıp tur yapabiliyorsunuz ama kanal yaklaşık 500 metre kadar olduğu için bu kayık sefası fazla uzun sürmüyor o yüzden atlayabilirsiniz.

Yapılar arasında bu kanal üzerinde geçişi sağlayan 4 adet süslü köprü bulunuyor. Özellikle bu köprülerden çekilen fotoğraf kareleri bir harika oluyor bizden söylemesi. Hele bir de akşam olunca ve meydanın ışıkları da yanınca görsel şölen başlıyor. Burası da filmlere set olacak güzellikte ve görkemde bir yer. Zaten Arabistanlı Lawrence, Yıldız Savaşları: Bölüm II – Klonların Saldırısı ve Diktatör olmak üzere birçok filmde kullanılmış. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

2. Santa Cruz’un Eski Sokaklarını Arşınlayın ♡

Santa Cruz, şehrin en tarihi bölgesi. Orta Çağ’da şehrin Yahudi azınlığı bu arabanın bile geçemeyeceği kadar dar sokaklı bölgede yaşarmış. Bu dar sokaklar, hem doğal bir gölgelik görevi görüyor hem de şehrin geri kalanına göre hava akımı yaratıp yaz sıcaklarında serinlik sağlıyor. Bu dar sokaklardan en darına ise Öpücük Sokağı deniyor. Rengarenk evlerde çeşitli işlemeler, seramik detaylar var.

Burada olan bazı önemli yerler:

– Sevilla’nın en büyük kilisesi olan Sevilla Katedrali ve onun kulesi Giralda
– Alcazar
– Casa de Pilatos
– Batı Hint Adaları Genel Arşivi
– Flamenko Müzesi

Ayrıca, Shakespeare’in Romeo ve Juliet’indeki balkon sahnesine ilham verdiği söylenen ve Plaza Alfaro’da bulunan El Balcón De Rosina da burada. Anlayacağınız burası, Endülüs’te amaçsızca dolaşmak için en iyi mahallelerden biri. Çoğu geleneksel tapas bar’ın da kümelendiği bölgenin de burası olduğunu söyleyelim.

3. Batı Hint Adaları Genel Arşivi

Casa Lonja de Mercaderes yani Batı Hint Adaları Genel Arşivi, tüm İspanya çapında önemli bir tür ticaret loncası. İspanyol Rönesansı’nın en önemli örneklerinden biri olan binası ve içinde barındırdığı arşiv, 1987’de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiş. Latin Amerika’dan Filipinler’e uzanan geniş bir coğrafyada kolonilere sahip olan İspanya İmparatorluğu, kolonilerini 1584-1598 tarihleri arasında inşa edilmiş olan bu merkezden yönetmiş. İçindeki arşivde, koloni döneminden kalma 43.000 dosya ve 80 milyon sayfa orijinal belge bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

4. Museo de Baile Flamenco (Flamenko Müzesi)

Flamenko kültürünü derinlemesine tanımak için ünlü Sevillalı Flamenko dansçısı Cristina Hoyos tarafından kurulan Flamenko Müzesi’ni görmeyi düşünebilirsiniz. Ama Corboba’ya geçecekseniz asıl en iyi flamenco müzesinin orda olduğunu söyleniyor. 18. yüzyılda inşa edilmiş olan Casa de Palacio’da bulunan müze alanı küçük olmasına rağmen, 18. yüzyıl resimlerinde, eskizlerinde, fotoğraflarında ve çeşitli geleneksel giysilerde Flamenko tarihine dair size geniş bir fikir veriyor. Müzeyi gezmek için biraz erken gelin sonrasında da burada gerçekleştirilen Flamenko gösterilerine kalın.

Bu gösteriler her akşam 19.00 ve 20.45‘te 2 seans halinde oluyor. Fakat salon küçük ve oturacak yer sayısı çok sınırlı. O yüzden gösterilere kalacaksanız, biletlerinizi aracı siteler ile önceden online alın deriz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

5. Casa de Pilatos

Fotoğraf Kaynak: Sandra Vallaure – Flickr

15. yüzyılın son çeyreğinden kalma, Mağribi, Gotik, Rönesans ve 19. yüzyıl mimarisinin çekici bir karışımından oluşan, Medinacelli Dükü’nün saray yavrusu malikanesi. Endülüs bölgesinin saray mimarisi üslubunun en önemli örneği olarak kabul edilen Casa de Pilatos’a girişler pazartesi günü öğleden sonra 15.00’ten sonra giriş ücretsiz.

Kasım mart arası 09.00-18.00, nisan ekim arası 09.00-19.00 arası açık. Rehberli turla gezmek 12 Euro. Sadece alt katı rehbersiz gezmek ise 10 Euro. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

6. Sevilla Katedrali ve Giralda Kulesi ♡

Her büyük Avrupa şehrinde olduğu gibi Sevilla ‘da da görülmesi gereken yerler arasında bir heybetli katedral var.

Bu yapı aynı zamanda, Reconquesta (yeniden fetih) döneminin de en önemli simgesi. Çünkü Sevilla 1248’de Kastilyalılar tarafından fethedildiğinde bu katedralin yerinde bir cami vardır. Şehir yeniden Hristiyanlar’ın eline geçince, bu cami yıkılarak yerine dünyanın en büyük katedrallerinden olan Sevilla Katedrali’nin yapımına başlanmış. Fakat tamamlanan ilk katedral, bir depremde yıkılmış. Yerine 1401-1528 yılları arasında bugunkü Sevilla Katedrali olan Catedral de Santa María de la Sede yapılmış.

Bu katedral, o tarihte dünyanın en büyük katedrali olma ünvanını İstanbul’daki Aya Sofya’nın elinden almış. Halen daha günümüzün en büyük Gotik Katedrali ve dünyanın en büyük üçüncü kilisesi olan Sevilla Katedrali, şehrin kesinlikle görülmeye değer yapılarından. Hindistan’a ulaşmak isterken Yeni Dünya’yı keşfeden Cenovalı denizci Kristof Kolomb’un mezarı da Sevilla Katedrali’nde bulunuyor. Katedralin harika bir tavanı, işlemelerle dolu bir iç mimarisi var.

Sevilla Katedrali’nin çan kulesi olan Giralda Kulesi de Sevilla Katedrali ile birlikte, şehrin simgelerinden biri. Zira, merkezdeki cami nasıl katedrale dönüştürüldüyse, caminin minaresi de çan kulesine çevrilmiş. Anlayacağınız, bu yapı da katedral gibi Endülüs’teki Hristiyanlar ve Müslümanlar arasındaki savaşın sembol yapılarından biri.

Katedral pazartesileri 11.00’den 15.30’e salıdan Cumartesitye 11.00’den 17.00’ye pazarları ise 14.30’dan 18.00’e açık. Bilet sırasında beklememek için online bilet almanız yararınıza olur. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

7. Real Alcázar de Sevilla (Nam-ı Diğer Dorne) ♡


Oberyn Martell ölünce üzüldük mü? Manyak Cersei’nin gudubet Mountain’ı adamcağızın gözlerini ensesine gömmüştü. Kızı da Dorne krallığa gelin gitmişti. Babil bahçelerini andıran saray, insanların gözündeki süremeler, kıyafetler ve kafalarına bağladıkları poşumsu şeyler hep insana buranın Araplardan esinlendiğini hissettiriyordu. GOT’un prodüksyon ekibi de Arap esintileri taşıyan Real Alcazar da çekmeyi uygun görmüş. Bana sorarsanız dizi çekmek bahane, tapas şahane.

İlk bakışta bir saray gibi görünse de, burası aslında bir kale olarak yapılmış ama Sevilla Endülüs’ün merkezi haline gelince saraya dönüştürülmüş. 913 yılında Kurtuba halifesi 3. Abdurrahman’ın nehir trafiğini kontrol etmek amacı ile Sevilla’ya bir valilik binası yapılmasını emretmesi ile inşasına başlanır.

Mağriplilerin Endülüs’e inşa ettikleri hem kale hem saray işlevini gören binalara alcazar deniyor. Bu kelime, Arapça kasır anlamına gelen “el kasr” yani kasır kelimesinden İspanyolcaya geçmiş. Abbasiler döneminde yapıya bir saray eklenir ve bu alcazarın adı da El Mübarek olur.

Yeni bir dalga Mağrip etkisi de Fas’tan İspanya’ya geçen Bedevi krallığı Murabıtlar getirir. Saraya yeni binalar ekleyip, büyütürler. Dünyada onlardan kalan tek yapı şu an sarayın içinde yer alan ticaret odasıdır.

1248-49’de Kastilya Krallığı, İspanyol topraklarını yüzyıllar sonra geri alır ve Arapların mimari dehasının gölgesine kalmaya hiç niyetleri yoktur. El Mübarek’in bulunduğu yere eski saraydan da bazı öğeleri muhafaza ederek kendi saraylarını yaptırırlar. Böylece Mağrip ve İspanyol etkilerini taşıyan hibrid bir saray ortaya çıkar.

Enteresan olan bir nokta da İspanyolların hükmünün üzerinden bir yüzyıl sonra bile, saraya yeni eklenen Mudéjar Palace of Pedro I gibi binaların hala Mağrip tarzında yapılmasıdır. Bazı uzmanlar bunu yönetim değişse de halkın aynı olmasına bağlıyor. Yani sonuçta inşaatta çalışan ustalar ve mimarların bilgi birikimi Mağriplileren kalma.

Biletlerinizi internetten alın: Sevilla’nın en çok ziyaret edilen iki yerinden birisi ve güneşin altında o kuyruklar hiç çekilmiyor. Aklı olan giriş biletini gelmeden önce online alır. Hatta Sevilla Katedrali’ni Giralda Kulesi’ni ve Real Alcazar’ı birlikte combo olarak gezdiren rehberli tur en hesaplı ve en pratik yol. Hem bu tur giriş ücretlerini de içeriyor.

Nisan’dan Eylül’e, Pazartesi günleri 18:00 – 19:00 arası, Ekim’den Marta 16:00 – 17:00 arası girişler ücretsiz. (Not: Belirli bir kontenjanı olduğundan ücretsiz giriş için de internetten ücretsiz giriş bileti almanız gerekiyor.) Girişler ise yaz saatinde 09.30-19.00 kış saatinde ise 09.30 – 17.00. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

8. Maria Luisa Parkı

Fotoğraf Kaynak: pixabay.com

Maria Luisa Parkı, Sevilla’nın en önemli yeşil alanı. Aslında bizdeki Topkapı Sarayı’nın bahçesi nasıl Gülhane Parkı ise burası da San Telmo Sarayı’nın özel bahçesiymiş ama 1893 yılında Montpensier Düşesi Maria Luisa Fernanda tarafından kamuya bağışlanmış. Fransız Mühendis Jean-Claude Nicolas Forestier tarafından düzenlenen bahçe içinde, 1929 yılında Iberoamerican Fuar’ı düzenlenmiş. Meşhur España Plaza da bu bahçe içinde yer alıyor. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

9. Sevilla Arkeoloji Müzesi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Maria Luisa Parkı’ndaki köşklerden birinde bulunan Arkeoloji Müzesi’ndeki koleksiyon, tüm Endülüs’ün en önemli arkeolojik koleksiyonu olarak kabul ediliyor. Müzede, İspanya’nın farklı yönetim dönemlerine ve 1500 yıl önce bu topraklara yerleşmiş Endülüslere ait buluntuları görebiliyorsunuz.

1 Ağustos’tan 31 Ağustos’a, salıdan pazara 09.00-15.00 saatleri arasında açık. Pazartesileri kapalı. 1 Eylül’den 31 Temmuz’a ise salıdan cumartesiye 09.00-21.00, pazarları 09.00-15.00 saatleri arasında açık. Giriş 1,5 Euro. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

10. Real Maestranza Boğa Güreşi Arenası

Öncelikle hepinizi bu vahşete ortak olmamaya davet ediyoruz. Can çekişen hayvanlar üzerinden gönül eğlendiren insanları şiddetle kınıyoruz. Biz gitmedik, fotoğraf internetten. Aslında burada bahsini bile geçirmek istemiyoruz ancak Sevilla, İspanya’nın en önemli 2 boğa güreşi merkezinden biri ve atlamak buranın kültürünü hiçe saymak olacağından değinmeden de geçemedik.

Neyse ki güreşi izlemeden bu geleneği keşfedebilirsiniz. 18. yüzyıl tarihli ve 14.000 kişilik araneyı rehberli turlar eşliğinde gezebiliyorsunuz. Ayırıca boğa güreşinin kültürdeki yerini daha derinlemesine öğrenmek için hemen bitişiğindeki Museo Taurino (Boğa Güreşi Müzesi) de gezilebilir.

1 Kasım 31 Mart arası 9.30-19.00, 1 Nisan, 31 Ekim arası 9.30-21.00 saatleri arası her gün açık. Her 20 dakikada bir İngilizce rehberli tur oluyor. Giriş fiyatı tam 8 Euro, indirimli 5 Euro. Pazartesi günleri 15.00 ila 19.00 arası ise giriş ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

11. Museo Bellas Artes de Sevilla (Sevilla Güzel Sanatlar Müzesi)

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Museo Bellas Artes de Sevilla yani Sevilla Güzel Sanatlar Müzesi de sanat tutkunlarının mutlaka uğraması gereken yerlerden. İçinde Zurillan, Murillo, Valdés Leal ve Francisco de Herrera gibi en önemli İspanyol ressamlarının yapıtları yer alıyor. 1841’deki resmi açılışından bu yana, İspanya’daki ikinci en önemli İspanyol sanat müzesi olarak bilinen müzenin harika bir bahçesi var.

1 Ağustos’tan 31 Ağustos’a, salıdan pazara 09.00-15.00 saatleri arasında açık. Pazartesileri kapalı. 1 Eylül’den 31 Temmuz’a ise salıdan cumartesiye 09.00-21.00, pazarları 09.00-15.00 saatleri arasında açık. Giriş 1,5 Euro. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

12. Endülüs Çağdaş Sanat Müzesi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Zamanında bir manastır, sonra seramik fabrikası en sonunda da müze olan Endülüs Çağdaş Sanat Müzesi kısaca CAAC, gezilebilecek muhteşem bir alan olmasının yanı sıra, Endülüs’teki çağdaş sanat tarihine vurgu yapan koleksiyonu ile de öne çıkıyor. Kalıcı koleksiyonunda, Luis Gordillo, Candida Hofer, Rebecca Horn, Pablo Palazuelo, Joseph Kosuth ve Louise Bourgeois’dan eserler var. Merkezde yıl boyunca alternatif müzik organizasyonları da oluyor.

Salıdan cumartesiye 11.00-21.00, pazarları ise 10.00-15.30 saatleri arasında açık. Pazartesileri kapalı. Giriş 1.80 Euro. Eğer hem manastır bölümlerini hem de müzeyi gezmek isterseniz 3 Euro. Salıdan cumaya 19:00 – 21:00 arası, cumartesileri ise tüm gün girişler ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

13. Palacio Las Dueñas

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Sevilla’daki en seveceğiniz köşelerden biri olmaya aday bir yer. 15. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş olan saraycık, Alba Dükleri’nin ikametgahı. Gotik ve Mağribi etkileri de görülen Rönesans tarzındaki saray, şehirdeki en önemli tarihi evlerinden biri. Nisandan eylüle 10.00 – 20.00 arası, ekimden marta 10.00 – 18.00 arası açık. Yine çok popüler yapılardan biri olduğu için biletinizi online olarak almanızın faydalı olacağı yerlerden. Bilet almak için tıklayın. Pazartesileri 16.00’dan sonra ücretsiz giriş olanağı var. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

14. Sevilla Pazarlarını Gezin

Sevilla’nın ara sokaklarında kurulan pazarları meşhur. Bunlardan en ünlüsü, Calle Feria yani Feria Caddesi’nde kurulan Feria Pazarı. Perşembe günleri kurulan bit pazarı, Sevilla’nın en eski pazarı. 1254’ten bu yana devam ediyor. Burada, antika rozetler, el yapımı fotoğraf çerçeveleri, Flamenko elbiseleri, yelpazeler, biblolar, avizeler, 1970’lerin dergileri, yaldızlı çerçeveler, eski kitaplar ve en iyi kalitede antikalar bulabilirsiniz. Yol 10.00 ila 15.00 arası araç trafiğine kapanıyor ve birbirinden renkli standlar kuruluyor. Eğer bir Perşembe günü bit pazarında dolaşmak için Calle Feria’da iseniz, ünlü vintage mağazaları 37 numaradaki Ropero ve hemen bitişiğinde yer alan Jueves Sevilla Vintage’a uğramayı unutmayın. Feria Caddesi’nin sonunda Mercado de la Feria yani Feria Gıda Pazarı da var. Buradan da yerel zeytinyağı ve keçi peyniri bulabilir, Negrete 1934’den geleneksel chorizo alabilir ve bir sürü taze meyve ve sebze çeşidini bulabilirsiniz. Ayrıca acıktıysanız, dilim pizza, gyoza, kızartılmış tavuk gibi atıştırmalık al götür seçenekler de var. Anlayacağınız Perşembe günü yarım gününüzü bu cadde ve çevresine ayırın deriz. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

15. Guadalquivir Nehri Kıyısında Pedallayın, Tekne Turu veya SUP Yapın

Sevilla’dan geçen ve yüzyıllar boyunca ona hayat vermiş, Arapça Vad’il Kebir yani “büyük nehir” anlamına gelen Guadalquivir Nehri kıyısı, harika bir pedallama noktası. Torre del Oro’dan başlayın ve nehirden kuzeye, Sevilla’nın daha az bilinen parklarından biri olan, portakal ağaçları ve nilüferli gölcüklerle dolu Jardines del Guadalquivir’e doğru pedallayın.

Sonrasında Triana’ya geçip kendinizi churros ile ödüllendirin.

Sadece nehir kıyısında değil kayaking, paddle board, kürek, gibi nehirde de yapabileceğiniz aktiviteler var. Özellikle aralarından en popüleri nehirde gün batımında paddle board yapmak. Hatta bunun için 1,5 saatlik bir paddle board turu ayarlayan firmalar var. Sup turuna bilet almak için tıklayın.

Ayrıca nehir boyunca birçok turizm firmasının düzenlediği 1,5 saatlik, rehberli tekne turları da var. Sevilla’yı Sevilla yapan ikonik noktaları nehirden görmek de güzel fikir. Rehberli tekne turu rezervasyonu yaptırmak için tıklayın.

16. Denk Gelirseniz Sevilla FC Maçına Gidin

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Sadece futbolseverler için değil herkes için özel bir deneyim çünkü İspanyollar da futbol konusunda, bizden fazla olmasınlar, deliler. Biz gittiğimizde bi final maçı vardı ve 3 gün boyunca şehri tezahüratlarla inledi. Sokaklar çok renkliydi, sabahın 5’inde bile kopuyorlardı. Ama enteresandır, maç sonrası kutlama şeklinde değil, maçtan önceki 3 gün boyunca. Allah bilir stadyum nasıl yıkılmıştır. Yani İspanya’da bir maç izlemek de fena olmaz.

17. Torre Del Oro

Guadalquivir Nehri’nin sol yakasındaki, 36 metre boyundaki gözetleme kulesi. Şöyle bir bakıyorsunuz ve bitiyor ama şehrin simgelerinden birisi olduğu için yine de yolunuzu düşürmek isteyebilirsiniz.

Üç bölümden oluşan kulenin ilk bölümü, 1220 ve 1221 yılları arasında, on iki boyutlu olan ikinci bölüm 14. yüzyılda Zalim Pedro yani 1. Pedro tarafından, üst silindirik bölüm ise askeri mühendis Sebastián Van der Borcht tarafından 1760 yılında inşa edilmiş.

Kule şu anda Sevilla Denizcilik Müzesi olarak kullanılıyor. Pazartesi cuma arası 9:30 – 18:45 saatleri arasında, cumartesi pazarları 10:30-18:45 saatleri arasında açık. Pazartesileri ücretsiz. Geri kalan günlerde, tam 3 Euro, öğrenci 1,5 Euro. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

18. Triana’da Gecelere Akın

Guadalquivir Nehri’nin sol yakasında kalan Triana bölgesi ise eski çingene mahallesi, bugünse aynı bizdeki Yeldeğirmeni ya da Balat şehrin bohem merkezi olmuş. Turistler Santa Cruz’da takılırken, yereller iş çıkışı Triana’ya doluşuyor. Herkes bira + caracoles (salyangoz) ile geceye başlıyor.

Turistik olmayan çok lokal bir mahalle olduğundan buraya şehrin geri kalanından daha farklı bir atmosfer hakim. Casa Anselma gibi şehrin en iyi flamenko kulüpleri ve tapas bar’larından bazıları burada.

Nehir kıyısındaki barları es geçmeyin. En popüleri fotoğraftaki Embarcadero. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

19. Centro Cerámica Triana

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Sevilla’nın Triana bölgesine ait ünlü seramik endüstrisinin geçmişini anlamak için kaçırmamanız gereken bir yer. Avlunun iç dekorasyonu çok çarpıcı. İçeride, fırınlardan, antik kaplara, geometrik, İslami ve canlı Rönesans seramiklerinden, Pirelli ve Singer için yapılmış seramik reklam panolarına birçok şeyi görebilirsiniz. Bir şeyler satın almak isteyenler için, müzenin hemen yanında Cerámica Santa Ana mağazası var. Oraya da göz atabilirsiniz.

Müze pazartesileri hariç her gün 11.00 17.30a arası açık. Pazar günleri ise saatler 10.00 – 14.30 olarak değişiyor. Giriş 2,5 Euro. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

20. Hospital los Venerables

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Burası hem bir vakıf binası hem kilise hem de galeri. Her şekilde kesinlikle görmeniz gereken hayranlık uyandırıcı bir Barok mimarisi var. Duvarları ve tavanındaki oyma işçiliği ve freskleri ile gerçek bir sanat eseri. Yahudi mahallesi yani Judería olarak da bilinen Santa Cruz Mahallesi’nin kalbinde bulunuyor.

İçinde Velázquez de dahil olmak üzere Sevillalı ressamların resimlerini barındıran küçük bir galeri de bulunuyor. 17. yüzyılda rahiplere hizmet eden bir hastane olan yapı, 1991’de restorasyon çalışmaları tamamlanarak bir sergi, konser ve seminerlerin düzenlendiği bir vakıf merkezi olmuş.

Girişler Pazar günleri 16.00-20.00 arasında ücretsiz. Normalde girişler 12 Euro. İndirimli ise 6 Euro. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.

Sevilla’da Ne Yenir & Nerede Yenir


Tüm Endülüs’te, Endülüs Mutfağı spesiyallerinin en iyi örneklerini bulabileceğiniz yerlerden biri Sevilla. Özellikle de kökeni Arap-Müslüman kültürüne dayanan Gazpacho’nun doğum yeri de yine Sevilla. Ayrıca burası tüm İspanya’da bulabileceğiniz en iyi tapas barların olduğu şehir. Sevilla’da Ne Yenir & En İyi Tapas Barları için tıklayın.

Endülüs’ün Başkenti Sevilla Hakkında

Sevilla hakkında şöyle kabaca bilgi vermeden geçmeyelim:

Endülüs bölgesinin başkenti ve en büyük şehri konumunda. Guadalquivir Nehri’nin geçtiği şehir, yüzyıllar boyunca bölgenin ekonomi ve ticaret noktası olmuş ve her anlamda onu beslemiş. Öyle ki Sevilla sadece Endülüs’ün değil, tüm İspanya’nın Madrid, Barcelona ve Valencia’dan sonra dördüncü büyük şehri.

Roma döneminde, MÖ 2. yüzyılda gelişmeye başlamış olan Sevilla, M.S 5. yüzyılda Vandallar’ın kurduğu krallığın başkenti oluyor. Müslümanlar’ın egemenliğinin görüldüğü 711’den sonra büyük bir gelişme gösteren Sevilla, dünyanın önde gelen kültür ve ticaret merkezlerinden biri haline geliyor.

Hristiyanların Müslüman Araplar’dan geri aldıkları ilk büyük ve önemli Endülüs şehri olan Sevilla, Reconquesta’nın (yeniden fetih), en önemli aşaması oluyor. Çünkü 1248’de Sevilla’nın Hristiyanlar’ın eline geçisi ile Endülüs’teki Arap-Müslüman egemenliği ciddi bir gerileme dönemine giriyor.

Yeni Dünya’nın keşfi ile Sevilla daha da çok zenginleşiyor çünkü şehir, iki yüzyıl boyunca İspanya’nın denizaşırı ticaretinde egemen şehirlerden oluyor. Yeni Dünya’dan gelen altın ve gümüş, burada paraya çevriliyor, Yeni Dünya’ya yapılan tüm göçler buradan kalkan gemilerle yapılıyor. Sevilla, 1588’de 150 bine varan nüfusuyla İspanya’nın en kalabalık ve en varlıklı kenti haline geliyor.

Ancak bu parlak dönem, sömürgeciliğin sarsılmaya başladığı ve denizaşırı ticaretin zayıfladığı 17. yüzyılda sona eriyor. Yine de şehirdeki kültürel yaşam zenginleşmeye devam ediyor.

18 Comments

  1. Sevilla Mallorca arasında çok kararsızım sizce hangisi tercih edilmeli ilk İspanya Gezimde

    1. Merhaba bütçe olarak Sevilla Mallorca’ya göre daha ucuzdur eğer bütçeniz elveriyorsa Mallorca çünkü denize girme olanağınız olur bu mevsimde. Sevilla’nın şu an mevsimi değil oraları Gaziantep Mardin ikliminde gibi düşünebilirsiniz şu an.

    1. Merhaba çok sevindik bunları duyduğumuz için daha nicelerinde burada görüşmek üzere :)))

  2. Merhaba bizevdeyokuz grubu:)Mayıs 2023te Porto-Lizbon-Sevilla’ya gidicez turla henüz hangi otelde kalacağımız merkeze yakın ya da uzak olacağımız belli değil.Ama Endülüs’te Elhamra Sarayı ve Sevilla’da en çok vakit geçirmek istiyoruz,minik ipuçları verebilir misiniz?Bu arada sizi yeni tanıdım,çok mutlu olun ve bebişi de öpün,sevgiler:)

    1. Merhaba yazımızda bolca ipucu mevcut ancak Elhamra Sarayı Granada’da hani turunuz orayı da mı kapsıyor? Eğer kapsıyorsa Granada yazımızdan gezilecek yerler hakkında tüyolarımızı alabilirsiniz şimdiden harika bir tatil olsun :)))

  3. Türkiye’de 30 sene rehberlik yaptım, Hollanda’da yaşıyorum. Avrupa’nın birçok şehrini dolaştım. Sizin sayfanız gerçekten çok iyi düzenlenmiş. Zamanlar da değişti ama. Teşekkürler
    EVDEYOKUZ yapanların eline sağlık .

    1. Çok teşekkürler Yahya Bey. Mutlu olduk sizin gibi bir üstadın böyle düşünmesine. Sevgiler

  4. Real Alcazar’a girişler için şunu eklemenizi tavsiye ederim. Zira direkt sizin yazıyı okuyup gittik ama önceden netten bu ÜCRETSİZ bileti de almak gerekiyormuş. Giremedik.

    1. Selam Burak;
      Pandemi önlemi olarak geçmişler bu uygulamaya. Daha önce yoktu. Sayende biz de yazımızı güncelledik, teşekkürler.

  5. Çok teşekkür ederim. Erasmus öğrencisiyim. İspanya’yı gezmeye çıktım 10 günlüğüne. Sayenizde rotamı yaptım ve sizden aldığım bilgilerle geziyorum.

  6. Her zamanki gibi harika bir yazı olmuş. Her gittiğimiz yerde yazılarınızdan faydalanıyoruz (Peru, Berlin, Transilvanya, Kapadokya, Nice, Cote d’Azur).
    Sevilla Walking Tour’dan selamlar!
    Hap bilgiler için çok teşekkürler!

  7. Barcelona’dan başlayıp Milano ve Endülüs yapacak 5büyük iki çocuklu aile için sizce şehirler arası yolculuklarda araba kiralamak mi mantıklı olur yoksa hızlı tren mi☺️ Bir de bu tren biletlerini nerden alabiliriz ? Şimdiden teşekkürler

    1. Merhaba,
      Açıkçası bizde henüz çocuk olmadığı için çocukla ilgili soruları nasıl değerlendirmek gerektiğini bilmiyorum.

  8. harika bir site olmuş ellerinize sağlık. Bu kadar güzel bir site her zaman kullanlamaya değer

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir