BOZCAADA’DA GEZİLECEK YERLER
Bir ada düşünün ki dışı boz ama içi sevimli mekanlarlarıyla capcanlı olan, Rum mimarisi ile bezeli sokaklarıyla gözleri okşayan, nefis gün batımları, meşhur rüzgarı, güneşi ve nefes kesen buz gibi denizi ile insanın ömrünü uzatan… İşte burası Kuzey Ege’nin en torpilli noktalarından Bozcaada.
Bozcaada’nın en güzel yanı kitle turizminden korunmuş olması. İşletmeler ya butik ya da yerel. Öte yandan adanın limitli kapasitesine rağmen her gün arttırılan feribot ve deniz otobüsü seferleri ile yığılan günübirlikçiler adanın dokusunu tehdit ediyor. Avuntumuz ise kuzey Ege’de olması sebebiyle sezonu kısacık olduğu için adaya kendini yenilemek için zaman kalması. Bozcaada’ya 19 Mayıs – 15 Eylül arası gittiniz gittiniz, sonrası bırrr….
Gitmeden önce bolca blog okumuş, bunca yaşanmışlık biriktirmiş bir yere sadece mekanlardan ve plajlardan ibaret bir eğlence merkeziymişcesine yaklaşılmasına adalılar adına kırılmıştık. O yüzden bu gidişimizde adaya dair değerleri bulup çıkartmak için bir çabaya giriştik. Her gün en az 3-5 adalıyla tanışıp sohbet ettik, onların adayı nasıl yaşadıklarını, ada belleğinden silinmeye yüz tutan ritüellerini ve kişileri dinledik.
“Adalı” olmak göğüslerinde gururla ve alçak gönüllükle taşıdıkları bir madalya. İyi bir mekan olmak için bile bir faktör, bir yerden bahsederken hemen “Oranın sahibi de adalı” diye onore ediliyor, yüceltiliyor. Haklılar da. Gerçekten Adalı olan mekanlarda genellikle her şey yerelden sağlanıyor, yerel yöntemlerle hazırlanıyor. Tam kelimelere dökemediğimiz, her yerdeki standart işletmelerden farklı, daha özenli ve sıcak bir dokunuşa sahip.
Yalnız 7 ceddinizin Bozcaadalı olması sizi burada yapsa yapsa mor kuşak bir adalı yapar. 🙂 Asıl mesele kışı burada geçirmek. Sert rüzgar sebebiyle seferler sık sık iptal olduğundan ada sık sık içine kapanıyor, kışlar bir hayli zor geçiyor. Burada doğmasa da adada geçirdiği düzinelerce 365 günden sonra siyah kuşak olan Hüseyin Abi “Adanın tanrısı rüzgar” demişti, hem adalı olup hem burada kışlayan Mustafa Bey “Kışın burada kalacak, rüzgar şöminenin dumanını içeri bastığı için evini ısıtamayacak, sefer olmadığı için buzdolabı boşalacak, benimle birlikte bağlardan taşan tezek kokusunu soluyacak ki adalı olsun” diye konuyu açıklamıştı. İlk başta kulağa klasik memleketçilik muhabbeti gibi gelebilir ama değil. Kışın buranın çilesini çekenler olmasa ada sadece yazları açıp kapanan, jenerik bir film setine, ruhu olmayan bir tatil köyüne döner. Tatlı sokaklarından kaptığımız masalarda demlenirken pek fark etmesek de aslında adanın keyfini kışı burada göğüsleyen ufacık bir azınlık sayesinde sürebiliyoruz. O yüzden adayı yaşatmak için “adalı” işletmeleri var gücünüzle destekleyin, olur mu?
Bir haftada Bozcaada’yı nasıl sevdiysek, biz de baya ada savunucusu moda girmişiz. 🙂 Şimdi kılıcı kalkanı bırakıp şapkayı mayoyu çekiyor ve sizi adanın sefasını sürmeye götürüyoruz.
Bozcaada Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce
Bozcaada’ya Ulaşım
İstanbul’un Avrupa yakasından, Tekirdağ veya Gelibolu üzerinden kendi aracınızla geliyorsanız, iki kez arabalı feribota bineceksiniz demektir. Biri Çanakkale Boğazı’nı geçmek, diğeri de adaya bağlantı noktası olan Geyikli’den adaya geçmek için.
1. Adım: Çanakkale Boğazı’nı Geçmek
Çanakkale Boğazı’nı geçmek için 3 seçeneğiniz var. Biri Gelibolu – Lapseki feribotları, öbürü Eceabat – Çanakkale merkez feribotu diğeri de Kilitbahir – Çanakkale merkez feribotu.
Gelibolu – Lapseki 20 dakika,
Eceabat – Çanakkale merkez 15 dakika
Kilitbahir – Çanakkale merkez ise 7 dakika kadar sürüyor.
Bu hatların hepsinde sezonda yoğunluk olması durumlarında seferler saatsiz olarak yapılıyor ama idealde hepsinin bir saati var. Gestaş’ın sefer tarifesi için tıkayın. Çanakkale Boğaz’ını geçince de Geyikli’ye doğru 45 kilometrelik bir sürüş sizi bekliyor. Bu yol da yaklaşık 50 dakika kadar sürüyor.
2. Adım: Geyikli’den Bozcaada’ya Geçmek
Feribot biletinizi internetten alarak yerinizi garanti edin! Adaya geçiş Geyikli’den kalkan Gestaş feribotları ile sağlanıyor. Aslında feribot sadece yarım saat sürüyor ama yazın öyle kuyruklar oluyor ki saatlerinizi alabilir. 2022’de nihayet online bilete geçtiler.
– Biletler çift yön kesiliyor ama tek yön için seferiniz belli. Biz gittiğimizde sistem hala tam oturmamıştı. Online alınan bilet gidiş-dönüş olarak kesiliyordu ama sadece adaya giderken belli bir saat için rezervasyon yapabiliyorsunuz. Yani dönüş biletinizi de almış oluyordunuz ama belli bir gün ve saate kesilmediğinden dönerken feribota binebilmek için yine kuyruğa girip yer kapmanız gerekiyordu.
– Çok önemli: Belli bir saatteki sefere biletiniz olsa bile sakın yaymayın. Sefer saatinden en az 20 dakika önce mutlaka sırada olun. Yoksa yerinizi verebiliyorlar.
– Websitelerinden bilet almak için cebelleşmeyin. Ödeme kısmında sürekli hata veriyor. Bir bilet almak için 4 kere çağrı merkezini aramak zorunda kaldık. Yok cookieleri temizleyin, yok başka tarayıcıdan girin… Sonra onlar da bezip “Bizim websitesi biraz sıkıntılı, siz en iyisi uygulamadan alın” dedi. Hiç saçınızı başınızı yolmayın, direkt uygulamadan işlem yapın.
– Geyikli – Bozcaada feribot tarifesi sezonlara göre değişiyor. Normalde yazın 45 dakikada bire çıkan seferler kışın 3 saatte bire kadar düşüyor. Kışın azalan seferler sezonun açılması ile birlikte daha da sıklaşıyor hatta dolmuş moduna geçebiliyor. Kimi zaman saatlerce feribot sırası bekleyebiliyor ya da siz tam son vapuru kaçırdığınızı düşünürken bir anda ek sefer konabiliyor. Gestaş’ın sefer tarifesi için tıkayın.
– Bir de şöyle bir tüyo daha verelim: Yüksek sezonda yer bulup dönememekten çekinenler sabah erken bir seferle Geyikli’ye arabalarını geçirip sonraki seferle vapurla yaya olarak adaya geri dönebilir. Akşama kadar rahat rahat ada keyfi yapıp akşam da, yoğunluk ne olursa olsun, yine yaya olarak dönebilirsiniz.
3. Toplu Taşıma İle
Otobüs Seferleri
Bozcaada’ya kendi aracınızla gelmeyecekseniz, bütün büyük şehirlerden adaya çeşitli firmaların otobüs seferi olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle de Truva, Kamil Koç, Metro ve Pamukkale bu taraflara seferi sık olan firmalar. Otobüsler sizi Geyikli iskelesine kadar getiriyor buradan sonrasına geçmeleri yasak. Bu da yaz sezonu için geçerli. Kış sezonunda sizi oraya kadar bile bırakmıyorlar. Kışın son durak Ezine otogarı. Kışın adaya geçmeye kalkarsanız başınızın çaresine Ezine otogarından taksi ile bakarsınız.
Deniz Otobüsü Seferleri
Eğer Bozcaada’ya ne otobüsle ne de kendi aracınızla geliyorsanız, tamamen yaya iseniz güzel haber çünkü yaz sezonunda sadece yayalar için Çanakkale’den direkt olarak Bozcaada’ya deniz otobüsü seferleri var. Haftanın 4 günü Çarşamba, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri sefer yaparak Çanakkale’den saat 10.00’da, Bozcaada’dan da akşam 20.00’de kalkıyor.
4. Bozcaada İçinde Ulaşım
Merkezden Ayazma ve Habbele gibi denize girilen popüler plajlara dolmuşlar kalkıyor. Fakat adada daha özgür olmak için kendi aracınızla gelmiş olmanız veya araba kiralamış olmanız şart. Hele ki Polente Feneri gibi popüler güneşi batırma noktalarına kendi ritminizde gitmek istiyorsanız. Taksi tutmak ise bizce çok daha pahalı bir seçim olacaktır.
5. Araba Kiralamak Gerekir mi?
Bozcaada’da arabanızın olması size hem kalabalıklardan kaçma imkanı, hem de özgürlük sağlar. Polente’de gün batımına, plajlara, Pavli gibi merkez dışı tatlı mekanlara gitmek için mutlaka bir çeşit araca ihtiyacınız var. İstanbul’dan uygun fiyatlı araç kiralamak için TIKLAYIN.
Ama arabasız da idare edebilirsiniz. Ayazma’ya ve birkaç koya daha minibüsle ulaşmak mümkün. Arabanız yoksa adanın merkezinde konaklar, merkezdeki mekanlarda takılırsınız. Adada ATV kiralayabilirsiniz. Eğlenceli olur ama araba kiralamadan daha ucuz olmayacağını da söylemiş olalım.
Bozcaada’da Nerede Kalınır
3 seçeneğiniz var. İhtiyacınıza göre hangisinin sizin için ideal olduğu değişir:
1. Merkezde kalmak: Aracınız yoksa ya da akşamları mekanlarda takılıp rahatça içebilmek isterseniz merkezde kalın. Mekanlarla çok iç içe bir otel seçmemeye özen gösterin ki sesten rahatsız olmayın.
2. Plajlara yakın otel / evlerde kalmak: Her gün plajlara göç etmektense konaklamanızı yürüme mesafesinde bir yer yerde tutabilirsiniz. Çocuklu aileler için daha kolay bir seçenek olabilir ama biz aracınız varsa her gün aynı yerde yüzmektense koy koy gezin deriz.
3. Bağ evlerinde kalmak: Aracınız varsa bizce bağ evleri hem farklı hem de daha ferah bir seçenek. Özellikle de 1 odadan fazlasına ihtiyacınız varsa kişi başı maliyetleri azaltan bir seçenek.
Bozcaada’da Seçtiğimiz Oteller
Bozcaada’da konaklamak için en iyi alternatif eski Rum evlerinden otele veya pansiyona dönen yerlerde kalmak. Zaten bu kadar kendi halinde bir yeri yaşamaya başlamak için önce yine kendi halinde bir yerde konaklamak lazım. İkisi konusunda da, eskiye göre oldukça çok seçenek bulunuyor. Adada konaklamanın bir diğer güzel yolu da kiralık bağ evlerini tutmak. Bozcaada’da bizim önerdiğimiz otelleri aşağıda bulabilirsiniz.
Panorama Otel $$
Bozcaada’da yel değirmenlerinin sıralandığı tepede konuşlanan Panorama Hotel, toplamda 9 odaya sahip, ada manzarasına ve denize hakim bir taş otel. İncelemek için TIKLAYIN.
Kemerbağ 29 $$
Bozcaada’da merkezde, üzüm bağları ile zeytin ağaçlarının arasında bulunan, 10 oda ile hizmet veren bir otel seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.
Aral Çiftliği $$
Yaz kış konaklayabileceğiniz, toplam 50 odalı bir taş otel. Kendi tavuklarının yumurtalarından kahvaltılar sunuyor. Evcil hayvan kabul ediliyor. Zaten çok hayvan dostu bir işletme. Odaları taştan. Çocuklu ailelerin de tercihi. İncelemek için TIKLAYIN.
Güleda Bağ Evi $$
Güleda Bağ Evi, adanın merkezine 20 dakikalık yürüme mesafesinde, Poyraz Limanı Koyu’na yakın bir konumda yer alıyor. Yemyeşil bahçe içinde, mütevazı bir aile işletmesi olan tesiste toplam 6 oda mevcut. Her sabah sunulan serpme kahvaltısı oldukça beğeniliyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Aşağıdaki bağlantılardan Bozcaada’daki tüm otelleri inceleyebilirsiniz.
– Bozcaada’daki KİRALIK BAĞ EVLERİ
– Bozcaada’daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.
Yukarıdaki işletmelerin fiyat karşılaştırmasını, kişi başı maliyetlere göre belirledik. Özellikle villa veya ev kiraladığınızda, kişi başı maliyetler düşüyor ve daha avantajlı hale geliyor. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.
Bozcaada’da Gezilecek Yerler Haritası
Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.
Gezilecek Yerler
- Rum Mahallesi
- Bozcaada Müzesi
- Meryem Ana Kilisesi
- Türk Mahallesi
- Bozcaada Kalesi
- Yel Değirmenleri
- Polente Feneri
- Habbele Beach
- Akvaryum Plajı
- Ayazma Plajı
- Bakir Koy
- Bozcaada Tekne Turu
- Geyikli Feribot İskelesi
- Kemallı Köyü Yolu
Yeme-İçme
- Salhane
- Pavli
- Sosyal Tesisler
- Vahit’in Yeri
- Dört Hanımeli
- Hasan Tefik
- Sapa
- Kedi
- Manastır
1. Adanın Kalbini Oluşturan Rum Mahallesi’ni Gezin
Feribotla adaya yanaşırken sağınızdaki evlerin üzerinden bir kilise kulesinin, solunuzdaki evlerin üzerindense bir minarenin yükseldiğini fark edeceksiniz. İşte bu kare size hem adanın tarihini özetliyor, hem de adayı gezerken navigasyon görevi görüyor.
Gezmeye adanın en güzel tarihi yapılarına ve bir çok sempatik mekana da ev sahipliği yapan Rum mahallesinden başlayın. Zaten Bozcaada haritasına baktığınız anda Rum mahallesinin ızgara planı dikkatinizi çekecek, neresi Rum neresi Türk mahallesi anında fark edeceksiniz. Rumlar adanın hem çehresinde, hem de kültüründe önemli izler bırakmışlar. Hatta bağcılıktan mimariye adaya ününü kazandıran en büyük unsurlar onlardan miras kalmış. Bozcaada Belediyesi’nin demeçine göre 19. yüzyılın başına ada nüfusunun yarısından biraz fazlası Rumlardan oluşuyorken bugün sadece 3 kişi kalmış. Bozcaada, Gökçeada ve İstanbul Rumları Kurtulaş Savaşı sonrası gerçekleşen zorunlu göçe tabi tutulmamalarına rağmen 6-7 Eylül Olayları, Kıbrıs Harekatı, topraklarının düşük bedelle kamulaştırılması ve gayrimüslimlerin gayrimenkul edinmesine getirilen kısıtlamalar sebebiyle yıllar içinde yılarak Avusturalya ve Yunanistan’a göç etmişler. Böylece son Yorgo’lar, Despina’lar, Yanni’ler de gidince ada için bir devir kapanmış. Yine de manevi olarak mekan isimlerinde, evlerde pişen yemeklerde, adaya özgü rituellerde yaşamaya devam ediyorlar. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
2. Rum Mahallesi’ndeki Bozcaada Müzesi’ni Atlamayın
Bozcaada’nın bir yiyip içip tozma yeri ya da bir fotoğraf fonu muamelesi görmesine biraz içerliyoruz doğrusu. Evet, her köşesi fotoğraflanmalık şirin mi şirin bir yerleşim ama biz isteriz ki gelenler adayı anlayarak gezsinler, o fotoğrafladıkları renkli pencerelerden bir zamanlar bakan insanları da yok saymasınlar. O yüzden Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkez Müzesi’ne bizce vakit ayırmak şart. Zaten 15 dakikada bitereceğiniz ve keyfili bir müze.
Kısmen yıkılana kadar adanın en heybetli konağı olan, Yunanistan ve İtalya Konsolosluğu görevi de gören binanın içindeki koleksiyon kapıda bileti de bizzat kesen Hakan Gürüney’e ait. Adalı olmamasına rağmen bu ada için yaptıkları, emekleri takdire şayan. Dağılan ada halkının peşine düşmüş, onlardan bir sürü anı ve sergi malzememesi toplamış, kaybolup giderek ada tarihini tutup çıkarmış.
İçeride adanın geleneklerinden yeme içme kültürüne, eski mesleklerden buradaki köklü ailelerin hikayelerine harika anekdotlar bulacak, adanın geçmişine yolculuk yapacağınız bir zaman tüneline gireceksiniz. Bu müzeyi gezdikten sonra tüm bunların ada kültüründeki yeri ve önemi kafanızda daha çok oturuyor işte o zaman adadan çok daha fazla ve çok daha farkındalıkla keyif almaya başlıyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
3. Meryem Ana Kilisesi’ne Uğrayın, Gölgesinde Kahve İçin
Arada çanın sesini duyacağınız Meryem Ana Kilisesi Rum Mahallesi’nin 1800’lerden kalma daimi sembolü. Rum Ortodoks cemaatine ait adadaki tek işlek kilise. Artık adada Rum nüfusun iyice azalması nedeniyle sadece pazar sabahları yapılan ayin için açılıyor ve yeniden kapısına kilit vuruluyor. Dolayısıyla içine girip gezemiyorsunuz. Yalnızca dışından kulesini fotoğraflamak mümkün. Ya da kilisenin gölgesine masa atan ve mütemadiyen kalabalık olan Madamın Kahvesi’nde birer sakızlı Türk kahvesi içebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
4. Rum Mahallesinin Komşusu Türk Mahallesi’ne De Uğrayın
Türk mahallesi ise adanın merkezinin sol yakasını oluşturuyor. Google Maps’ten bu mahallenin yapısına baktığınızda komşusu Rum mahallesi gibi ızgara planda olmadığını göreceksiniz. Bir diğer farkı da sokakların daha dar olması ve cami, çeşme, hamam, namazgah gibi yapılara ev sahipliği yapması. Rum mahallesi kadar çok ve özel seçenek olmasa da adanın mekanları buraya doğru yavaş yavaş uzanmaya başlamış. Ara sokaklarda minik dükkanlar, ev yemekçiler, pideciler gibi opsiyonlar var. Türk Mahallesi Rum Mahallesi’ne göre daha sakin, mekanlardan çok konaklama seçeneklerinin olduğu bir bölge. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
5. Bozcaada Kalesi’ni Görün
Adanın, tüm heybeti ile feribotla gelenleri karşılayan yapısı Bozcaada Kalesi. Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmese de Fatih Sultan Mehmet tarafından restore edildiği ve II. Mahmut döneminde 1815’te neredeyse tamamen yeniden yaptırıldığı biliniyor. Böylesine küçük bir ada için ortantısızca büyük kaçan bir savunma kalesi olduğunu daha limana yaklaşırken fark edeceksiniz. Çünkü Bozcaada Çanakkale Boğazı’nı kontrol eden pozisyonu sebebiyle özellikle korunması gereken bir ada. Hatta ada üzerinde henüz daha yerleşim yokken bile burada bir kale varmış. Uzak toprakların medeniyetleri bile adayı bu sebepten ötürü ele geçirmek istemiş. 1377’de adayı kontrole almak isteyen Cenevizliler ve Venedikliler arasında savaş çıkmış. I. Dünya Savaşı’nın Çanakkale ayağında, İngiliz ve Fransız kuvvetleri tarafından işgal edilerek lojistik destek için kullanılmış olması yine adanın önemli pozisyonunun göstergesi.
Giriş tam 10 TL. Öğrenci 5 TL. Müze kart geçmiyor. İçeride birer çay – kahve içmek için minik bir çay bahçesi var ama aslında biraz daha bakım ile daha güzel bir turizm noktasına dönüştürülebilir. Belediye kale içinde zaman zaman resitaller düzenliyor bizce gayet güzel bir hamle.
Bize sorarsanız, kaleyi içeriden görmektense ada silüeti ile bütünleşen manzarasını dışarıdan seyretmek çok daha keyifli ama kalede yapılan konserlerden birine denk gelirseniz kaçırmayın. Özellikle de kalenin hemen arkasındaki koyundaki Salhane, Kedi Tapas Bar gibi mekanlardan kale manzarasına doyum olmuyor. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
6. Salhane’de Denize Girin, Akşam Canlı Performans Yakalayın
Salhane adanın aynı anda birçok şeyi: Çok güzel bir keyif yapma ve denize girme noktası, canlı müzik dinleme barı. Gerçekten de adanın hem en demirbaş hem de en nitelikli mekanlarından. Zaten adada aracınız yoksa ve merkezde kalıyorsanız Salhane’nin iskelesi ve liman tarafı iki yakın denize girme noktası. Fakat küçük bir yer o nedenle de oturacak sandalye bulmak için sezonda erkenden gitmenizi tavsiye ederiz. Kış aylarında gelirseniz de açık. İşte o zaman cama vuran dalgalar eşliğinde bir şeyler içmek de çok keyifli. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
7. Yeldeğirmenlerine Çıkıp, Adaya Tepeden Bakın
Salhane’den sonra biraz daha devam ettiğinizde Bozcaada Kalesi’ne ve merkeze hakim bir tepeye konuşlanmış yeldeğirmenlerini bulacaksınız. Aracınızı hemen aşağıdaki park noktasına park edip 10 dakika kadar yeldeğirmenlerinin olduğu tepeye çıkıyorsunuz. Tepede sizi mükemmel bir manzara karşılıyor. Yukarısı her mevsin aşırı rüzgarlı zaten yeldeğirmenlerini tam bu noktaya kondurmuş olmaları tesadüf değil. O nedenle sezonda gitmiyorsanız üzerine kalın bir şeyler almayı unutmayın. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
8. Gün Batımı Paketlerinden Alıp Polente Feneri’nde Güneşi Uğurlayın
Adada günbatımı saatinde kesinlikle gitmeniz gereken yer ise, adanın en batı ucundaki Polente Feneri ve ona çıkan, rüzgar türbinlerinin olduğu falez. Kısaca Polente diye geçen bu bölge, sandalyenizi, örtünüzü ve birkaç çeşit atıştırmalığınızı veya pizzanızı kapıp adadaki en güzel gün batımını yakalayacağınız yer.
Öyle bir ada klasiği ki gün batımı saati yaklaşırken bu ritüeli gerçekleştirmek isteyenler nedeniyle fenere giden yolda trafik yaşanıyor. Zaten bu güneşi uğurlama geleneği sayesinde adada peyniri, üzümü, kuruyemişi içinde gün batımı paketleri, piknik örtüsü, katlanan sandalye gibi araç gereçleri satan dükkanlar da mantar gibi hızla türemiş. Geldiğinizde gün batımı paketi nedir diye şaşırmayın yani. Gün batımı paketi satın alabileceğiniz yerleri Bozcaada Mekan Önerileri – En İyi Restoranlar, Meyhaneler, Barlar yazımızda bulabilirsiniz.
Buraya geldiğimizde belediyenin her yere bolca çöp kutusu kondurmuş olduğunu gördük. Bozcaada’nın çevre dostu bir belediyesini bölgeyi temiz tutma çabasından dolayı tebrik ederiz. Belediye üzerine düşen görevi yapmış siz de buraya pikniğe geldiğinizde çöplerinizi ardınızda bırakmamaya özen gösterirsiniz diye umuyoruz.
Minibüsle Gün Batımına
Her gün 19.30’da adanın merkezindeki minibüs durağından Polente Feneri’ne minibüs kalkıyor. Eğer özel aracınız yoksa değerlendirebilirsiniz. Eğer özel aracınızla gelecekseniz de gün batımından iki saat önce piknik malzemelerinizi temin edip yola çıkmanız iyi olur. Yoksa bu deneyimi çok koştur koştur yaşarsınız ve hiç keyif almazsınız. Biz en az 1 saati tepede güneşi batırmaya, 1 saat de yola ve tepeye yerleşmeye ayırın deriz. Zaten son saate kalırsanız tepe iyice dolmuş oluyor ve size gerilerde yer kalıyor. En önden yer kapmak için de erken gitmek en ideali. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
9. Başka Bir Gün De Ormanın İçindeki Tepedeki Pavli’de Güneşi Batırın
Adanın tam göbeğinde bir tepelikte çam ormanı var. Adı Çamlığı Mesire Yeri diye geçiyor. İşte bu mesire yerinin de ortasında çok keyifli bir başka güneşi batırma noktası Pavli. Peynir ve şarküteri tabağı, pizza gibi seçeneklerin olduğu az ve öz bir menüsü bulunuyor. Yani burayı bir restoran gibi düşünmeyin maksat güneşi bırakıp merkezde yemeğe geçmek. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
10. Bir Bağ Evi Kiralayın
Aracınız varsa merkezde konaklamak yerine kalabalıklardan biraz daha izole olmak adına size özel, doğa içinde (hatta kimi zaman bağlar içinde) taş bir bağ evi kiralamayı düşünebilirsiniz. Adanın iç taraflarına yayılmış bu şirin bağ evleri hem farklı hem daha ferah hem de arkadaş grubunuzlaysanız kişi başı maliyetleri azaltan bir seçenek. Tabii bu durumda merkeze biraz uzak kaldığınızdan merkezdeki yeme-içme yerlerine gitmek için altnızda araç olması şart. Haliyle de dilediğiniz gibi içemiyorsunuz. İşte tam burada bir konum tercihi yapmak gerekiyor. Her şeye çok daha yakın mı olmak istiyorsunuz yoksa biraz uzak kalıp kafa dinlemek mi? Bağ evi seçimi konusunda ise ne şanslısınız ki Bozcaada’daki en güzel kiralık bağ evlerini topladığımız bir yazımız var. İncelemeden tercih yapmayın deriz.
11. Adanın Meşhur Koylarında Şezlong Bulmayı Deneyin: Ayazma, Akvaryum, Habbele
Soğuk denizleri sevin ya da sevmeyin, Bozcaada’da denize girmek nadir bulunan temiz plajları, medeni ortamı ve bakir koyları sebebiyle çok keyifli. Habbele Plajı (Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.), Akvaryum Koyu (Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.), Ayazma Plajı (Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.) adanın en meşhur ve en revaçta olan 3 yüzme noktası.
Özellikle de Ayazma aralarından en popüleri. Ayazma yolu üzerinde de birkaç yeme-içme noktası olması, adanın en popüler mekanlarından Vahit’in Yeri’nin Ayazma’da olması burayı daha da tercih sebebi yapıyor.
Turistik plajlar olduğundan hepsine merkezden servisler kalkıyor ama en özgür olduğunuz yol tabii ki özel aracınızla ulaşım sağlamak. Buralarda isterseniz şezlong kiralayabilir, isterseniz kendi şemsiyenizi dikebilir veya havlunuzu atabilir, acıktığınızda manzaralı restoranlarında yemeğe geçebilirsiniz. Bozcaada’da denize girilecek tüm noktaları Bozcaada Plajları yazımızda anlattık.
12. Ya Da Aracınız Varsa Adayı Turlayıp Bakir Koylarda Kendinize Yer Seçin
Habbele, Akvaryum ve Ayazma adanın üç büyükleri. Ama eğri oturup doğru konuşalım, hepsi sezonda aşırı kalabalık, üst üste olacağınız ve park sorunu yaşayacağınız denize girme noktaları. Tüm bunlar yüksek sezonda karşılaşabileceğiniz potansiyel durumlar ama hiçbiri sizi Bozcaada’dan soğutacak kadar büyük sorunlar teşkil etmiyor.
Yine de kalabalıklardan olabildiğince sıyrılayım derseniz, aracınıza atlayıp daha bakir olan, herhangi bir plaj işletmesinin veya restoranın olmadığı bakir koylara da havlu atabilirsiniz. En güzeli arabaya binip sahil boyunca uzanan yolda giderken kendinize bir yer seçmeniz ama Bozcaada Plajları yazımızdan da fikir edenebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
13. Denizin Keyfini Tekne Turu İle Çıkarın & Kaptanınıza Deniz Kestanesi Tatmayı Sorun
Bozcaada’da tekne turu turizmi çok gelişmemiş, o nedenle de seçenekleriniz sınırlı ama yok değil.
Biz bir adalı olan Hüseyin Bey’in davetiyle yine adalı kaptanlardan Cihan Bey ile denize çıktık. Çok mütevazi bir tekneydi, ama kaptanımızın aynı zamanda usta bir dalgıç ve çok misafirperver olması sayesinde çok özel bir ada deneyimine ortak olma şansımız oldu. Bize deniz kestanesi tattırdı. Numarasını 05326377362. Aya göre deniz kestanesi oluyor ya da olmuyormuş. Bir de Hüseyin Bey’in tabiriyle adanın tanrısının rüzgar olduğunu, dur derse durmanız, git derse gitmeniz gerektiğini unutmayın, kaptanınızın önerilerine kulak verin.
Bir de Titanik tekne turu hizmeti veriyormuş ama biz deneyimlemedik. Her gün limandan kalkan tekne, Bozcaada’nın koylarını geziyor, öğle yemeği de güvertede yeniyor, bangır bangır müzik olmadan huzurlu bir gün sunuyormuş. Ama özel tur gibi olmaz tabii. Tel: 0507 531 77 77 Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
14. Adaya Özgü Lezzetleri Kaçırmayın
Rum ve Türk mutfağının ayrılamaz bir şekilde iç içe geçtiği Bozcaada mutfağının spesiyalleri de ağırlıklı olarak Rum mutfağından ada mutfağına geçme. Yalnız aralarından bazılarını öyle ha deyince bulamıyorsunuz. O nedenle de hangi lezzeti nerede bulabileceğinizi de not düşüyoruz. Mekanlar hakkında daha fazla detayları Bozcaada Mekan Önerileri – En İyi Restoranlar, Meyhaneler, Barlar yazımızda bulabilirsiniz.
– Deniz Kestanesi: Dediğimiz gibi restoranların menüsünde kalıcı olarak yok ama ikram şeklinde denk gelirseniz kaçırmayın.
– Çiğ Dolma: Dolmanın iç harcı olan bulgur, soğan, salça, taze otların kısır gibi ıslatılarak hazırlandığı, asma yapraklarının ise yemeğin yanında geldiği, iç harcını asma yaprağına sizin dürdüğünüz adaya özgü bir yemek. Sosyal Tesisler’de Esma Abla yapıyor. Mutlaka önden arayıp tatmak istediğinizi belirtin ona göre hazırlıyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
– Mafiş Rum Tatlısı: Fiyonk şeklinde lokma tatlısı görünümünde şerbetli bir kızartma tatlı. Vahit’in Yeri (Konum için tıklayın.) Haritada 4 numara
Ve Dört Hanımeli’nde tadabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
– Ada Mantısı: Klasik mantıdan farklı olarak fırında kızartılan ada mantısı. Yine Dört Hanımeli’nde tadabilirsiniz.
– Salyangoz Yemeği: Rumlardan kalma salyangoz yemeği sadece yazın Hasan Tevfik’te bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
– Domates Reçeli: Eskiden Rumlar tatlı olarak yermiş, biz kültürümüze reçel olarak almışız. Adada yapacağınız tüm kahvaltılarda bulunuyor. Bozcaada’da nerede kahvaltı ederim derseniz Bozcaada Kahvaltı Mekanları yazımızdan tavsiyelerimizi öğrenebilirsiniz.
15. Ada Gecelerinde Canlı Müziği Yakalayın
Adanın nefis gün batımına karşı, o en güzel saatlerde keyif yapmak veya yemek sonrası geceye devam etmek istediğinizde uğrayabileceğiniz barlar:
– Sapa: Deniz kenarında değil Rum Mahallesi iç taraflarında popüler bir kokteyl barı. Itır adlı aromatik ada otu imza malzemesi. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
– Salhane: Tam bir ada klasiği. Kale manzarası ile Polente’ye veya Ayazma’ya rakip olacak bir güneşi batırma noktası. Geceleri ise zaman zaman canlı müzik performanslarının da olduğu bir seçenek. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
– Kedi: Salhane ile aynı koyda, denize sıfır konumda bir tapas bar. Tapas bar diye geçiyor ama biz gittiğimizde bruschetta dışında tapas adına pek bir seçenek yoktu. İsminin vadettiği bir tapas mekanı bulmayı beklemeyin ama konumu harika. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
– Manastır: Ayazma’daki tarihi manastırın çınar ağaçlarının gölgesinde bir açık hava mekanı. 2022 sezonunda Hayal Kahvesi ile iş birliği içinde olduğundan akşamları canlı performanslar bulmayı bekleyebilirsiniz. Zaten merkeze uzak bir konumda olduğundan burada müzik 00.00 dedin mi hemen kesilmiyor. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
16. Pazardan Çanakkale’nin Meşhur Peynirlerinden, Domatesinden ve Ada Reçellerinden Alın
Bozcaada’da çarşamba günleri kale önündeki alanda pazar kuruluyor. Bu yerel üretici pazarından en taze sebze meyveleri, kahvaltılarımızın yıldızı Ezine peyniri ve keçi peyniri gibi Çanakkale’nin en güzel yöresel lezzetlerini satın alabilirsiniz.
17. Bozcaada Bağlarını Gezin
Zaten artık bildiğinizi varsaydığımız gibi Bozcaada bağları ve üzümleri ile ünlü. Asma yapraklarıyla çevrili Ayazma ise adanın üzüm bağlarının yer aldığı bölgesi. Buradaki üreticilerin bağlarında adanın dördü kendine has olmak üzere beş çeşit üzümü yetişiyor: Kuntra, Karalahna, Karasakız, Vasilaki ve Çavuş. Bir tek Karasakız Çanakkale’nin başka yerlerinde de yetiştiği için adaya has değil. Çavuş dışında diğer üzümler sert kabuklu olduklarından sofralık değiller. Aralarından Çavuş üzümü ince kabuklu ve yemeye de uygun aromatik bir üzüm cinsi.
18. Ağustos Ya Da Eylül’de Gelirseniz Bağbozumu Turlarına Katılın
Eğer Bozcaada’ya gelişinizi ağustos sonu eylül başına denk getirirseniz de adada bağbozumunu dönemini yakalamış olursunuz. Bu dönem adanın en canlı dönemlerinden biri. Hatta 3 günlük bir Bağbozumu Festivali de gerçekleştiriliyor. Merkezden iki saatte bir çok şirin asma yaprakları ile süslenmiş, adanın en meşhur murallerinde de imzası olan Cemil Onay’ın fırçası ile renklendirdiği kasalı traktörlere binip hasır sepetinizle bağlara gittiğiniz, üzüm topladığınız bağbozumu turları oluyor. Belediye, Kaymakamlık ve Bağcılar Kooperatifi’nin iş birliğinde düzenlenen bu turlarda her gün bir üreticinin bağına gidiliyor. Bu turlara katılmak isterseniz, ada merkezinde kurulan tur stantlarına başvurarak belirtilen saatteki araca rezervasyon yaptırıyorsunuz. Cüzi bir miktara sepetinizin aldığı kadar üzüm toplayabiliyorsunuz.
Bağbozumu döneminde belediyenin Salhane’de etkinlikleri ve konuşmacılarla söyleşileri de oluyor. Belediye’de Bozcaada Kalesi’nde festivale özel resitaller tertipliyor. En iyi çavuş üzümü ve üzüm güzelini seçen yarışmalar oluyor. Bizce bu festival, Bozcaada sevdasını daha pekiştirmek isteyenler ya da yeni keşfedecekler için şahane bir fırsat. Kaçırmayın deriz.
19. Bozcaada Caz Festivali’nde Ritim Tutun
Ne mutlu ki ülkemizde de caz festivali kültürü her sene giderek yerleşmeye başlıyor. Şimdi Bozcaada’yı fona alın ve ona biraz da caz ekleyin. Karşınızda Türkiye’nin yazı güzelleştiren festivalleri arasına bizce ilk üçe giren Bozcaada Caz Festivali var. Normalde pandemi öncesinde tam bir Temmuz klasiği olan festival 2021’den beri Ağustos ayında klasikleşmiş mekanı olan Ayazma Manastırı’nda ve diğer başka butik mekanlarda gerçekleşiyor, caz, çağdaş sanat ve gastronomi üçgeninde kapsamlı bir program sunuyor. Bizce Bozcaada seyahatinizi özellikle denk getirmek isteyeceğiniz bu üç günü takip edin.
20. adidas Bozcaada Yarı Maratonu’nu Koşun
Bozcaada’da yarınlar için bugün koşmaya, karbon ayak izinizi nötrleştirmeye bir adım daha yaklaşmaya ne dersiniz? Bozcaada’nın en klasikleşmiş organizasyonu hangisi derseniz cevabımız adidas Bozcaada Yarı Maratonu olur. Pandemi boyunca ara verilen yarı maraton 2022’de geri döndü. 21K ve 10K etapları olan koşuya kayıt olduğunuzda size bir yarış kiti temin ediliyor. O kiti de şehrinizdeki belirlenen adidas mağazasından teslim alabiliyorsunuz. Kayıt olup kitinizi edindikten sonra tek yapmanız gereken Bozcaada’ya geçmek.
Üç gün süren etkinlikte sadece koşular yok aynı zamanda çeşitli konserler, spor aktiviteleri, çocuklar için mini koşu, yoga, pilates seansları, workshoplar da oluyor. Her ne kadar organizasyon okulların henüz kapanmadığı, sezonun tam açılmadığı, havaların çok da bunaltmadığı mayıs sonu haziran başı aralığında gerçekleştiriliyor olsa da çok geniş katılımlı bir etkinlik olduğundan konaklama konusunda sıkıntı yaşamamak için rezervasyonlarınızı son dakikaya bırakmayın deriz.
21. Bozcaada Uluslararası Yerel Tatlar Festivali’nde Ender Bulunan Ada Lezzetlerini Tadın
Bozcaada’da her sene haziran ayında gerçekleşen Bozcaada Uluslararası Yerel Tatlar Festivali ise ülkenin en gurme festivallerinden biri. Festival her sene Bozcaadalı kadınların ellerinden çıkma ada lezzetlerini meydanda kurulan stantlarda bizlerle buluşturuyor. Festivalin en güzel özelliği, zahmetli olduğu için restoranlarda yapılmayan, o nedenle de artık ender rastlanan ada lezzetlerini tadabiliyor oluşunuz. Festival programı tabii ki sadece yeme-içmeden ibaret değil. Konserlere ve atölyelere de zaman ayırmayı pas geçmeyin.
22. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’ne Katılın
Şimdi size bizim için küçük gezegenimiz için büyük bir adım niteliği taşıyan bir belgesel festivalinden bahsedeceğiz. Ekim ayında gerçekleştirilen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali, ortak evimiz dünyanın ortak sorunları hakkında kafa yormamıza vesile olan belgesel filmlerle dolu birkaç gün geçirmemizi sağlıyor. Türkiye’nin ilk ve tek “ekoloji” temalı belgesel festivali olan BIFED, adadaki dayanışma duygusunu inanılmaz körüklüyor. Festival ekibi çok çok saygı duyulası bu girişimi 2014’ten beri fire sene vermeden yürütüyor. Ekim ayında adada olacaklara duyurulur.
23. Adanın En Güzel Yerlerinde Güneşi Selamlayın
Bozcaada son yıllarda şehir hayatından kaçıp buraya yerleşen İstanbulluların da evi. O nedenle adada şehir hayatında devam ettirdiğiniz pratikleri sürdürebileceğiniz, her türlü arayışınıza çare bulabileceğiniz bir yer. İşte yoga da o pratiklerden bir tanesi. Bozcaada’ya yerleşip burada bir düzen kurmuş olan yoga eğitmeni Ayça Oğuş‘un yaz sezonunda çok keyifli yoga dersleri ve yüz egzersizleri var. Kendisi online veya fiziken gerçekleştirdiği seansları Instagram’daki sayfasında yayımlıyor oradan kolaylıkla takip edebilirsiniz. Bizce adanın ömüre ömür katan havasında, gün doğumlarında ve gün batımlarında güneşi selamlamak ruha, bedene ve zihne çok iyi gelecektir.
24. Bozcaada’da Bisikletle Turlayın
Mayıs – Haziran arası dönem Bozcaada’da fiziksel sporlar yapmaya çok müsait. Yarı Maraton’un da gerçekleştiği bu bahardan yaza geçiş aylarında adada bisiklete binmenin de keyfi ayrı. Merkezdeki birkaç araç ve scooter kiralama noktası bisiklet kiralama opsiyonu da sunuyor. Buralardan kiralayacağınız bisikletler ile zaten fazla engebeli olmayan, sezon açılmadığı için araç trafiği de çok olmayan adada rahatlıkla pedallarsınız.
Bozcaada’ya Geçmeden
Geyikli
Geyikli denince aklınızda anında bir yer canlanmıyor olabilir peki ama size “eyvah eyvah” desek? Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı sevimli kasaba Geyikli, ister özel aracınızla, ister otobüsle gelin, Bozcaada-Çanakkale seferi yapan feribotların kalkış noktası. Ata Demirer’in en iyi işi “Eyvah Eyvah” serisinin de çekildiği yer. Çalgısı çengisi eksik olmayan akşamların ve köy kahvelerinde tavla oynayan tonton amcaların eksik olmadığı Kuzey Ege’nin huzur dolu bu kasabası Bozcaada tatilinizden önce ısınma turu yapabileceğiniz yer. Geyikli’ye geldiğinizde kasabanın mavi bayraklı plajlarında yüzebilir, Roma dönemine ait Aleksandria Troas Antik Kenti’ni gezebilir veya yarım saat mesafedeki Troya Antik Kenti’ini, Troya Müzesi’ni ve Etno köylerini paket bir program şeklinde ziyaret edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.
Tarihi Kemallı Köyü
Yine bir Ezine köyü olan Kemallı ise 700 yıllık tarihi bir köy. Aleksandria Troas Antik Kenti yakınlarında olan Kemallı 1300’lerde Selçuklu Devleti döneminde bir uç beyi olan Kemal Bey’in adı ile anılıyor. Malum Ezine’ye bağlı olunca ezine peyniri ve taş baskı zeytinyağı üretimi ile meşhur. Tam da bu nedenle Bozcaada dönüşünde insanların özellikle uğradığı yerlerden. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
Merhabalar,
Eylül ayında 5 gün Bozcaada’da neler yapabiliriz, pek çok da kötü yorum okuduktan sonra rezervasyonumuzu iptal mi etsek diye düşünürken her tatil öncesinde olduğu gibi sayfanızı ziyaret ettim ve planımı değiştirmemeye karar verdim. Umarım keyifli bir tatil geçiririz. Tüm önerileriniz ve emekleriniz için teşekkürler
Merhaba Cansu,
Fiyatlar nedeniyle son senelerde herkes nereye tatile gitse memnuniyetsiz ayrılıyor. Ekonomi her şeyin tadını kaçırdı maalesef. Biz Bozcaada’yı severiz. Umarım siz de keyfili vakit geçirirsiniz.
Bozcaada’ya defalarca gidip tatil yapma imkanını yakaladım. Diğer arkadaşların da belirttiği üzere; Gidip görmekten ziyade, gerçek anlamda tatil yapmak istiyor iseniz; Bu biraz maliyetli oluyor.
Diğer yandan seyir açısından; rum kilisesi, eski parke taşlı sokaklar, bozcaada kalesi favorim iken, söğüt ağacının altında rakı – balık; paha biçilemez sayılacak keyifli anlardan birisi.
Bir de motosiklet kiralayabilirseniz, bir ucundan diğer ucu yarım saat süren, karış karış gezip keşifin derinliklerine inebileceğiniz bir tatil olacak.
çok keyifli ve bilgilendirici paylaşım olmuş, okudukça okuyor insan, elinize sağlık.
Merhaba çok teşekkür ederiz güzel sözleriniz için :))
Merhaba
Şu an Geyikli’ye yolculuk yaparken yazınızı okudum. Bozcaada’ya 1 gün ayırmayı planladık ama sanırım yazınızdan sonra sırf Bozcaada için geleceğim eşimle ☺
çok uzun kalınacak kadar büyük bir yer değil ama 1 gün de az gelir. Tadı damağınızda kalır 🙂
Merhaba rehberliğiniz için çok teşekkür ederiz çok aydınlatıcı bilgileriniz ışığında güzel bi tatil yaptık. Yorulamanız çok yerinde olmuş sevgiler
Merhaba çok teşekkür ederiz güzel geri dönüşünüz için daha nice seyahatlerinizde burada buluşalım 😉
Teşekkürler
Ben Çanakkale leyim böyle tarif edemem defalarca gitmeme rağmen tebrik ederim yarın gene adadayım
Merhaba yazımızı beğenmenize çok sevindik 🙂
Çok faydalı bir sayfa hazırlamışsınız.
Daha önce hiç gelmeyenler için mükemmel bir rehber olmuş.
Çok faydalanacağım tatil planlarım için…
Ellerinize sağlık…
Merhaba rehberimizi beğenmenize ve faydalanmanıza çooook sevindik :))
Merhaba Nisan ayında Bozcaada hava durumu nasıl olur Nisan ayı gezmek için uygun bir tarih mi
Merhaba Nisan ayı ne yazık ki Bozcaada için çok serin bir dönem. Elbette gezebilirsiniz ancak çoğu yer tam açılmamış olabilir sezonu açılmadığı için.
Merhaba, Nisan ayı için Bozcaada’da 2 gün yeterli midir az mı gelir? Teşekkürler.
Merhaba Nisan ayı Bozcaada için deniz kum güneş tatili olmadığı için yeterli olacaktır.
Aşırı faydalı bir bozcaada rehberi olmuş tam da yaza plan yaparken canımı yine ada çektirdiniz. Ama adanın en güzel en şirin tatlıcısı Uğurlu Dükkan’ı listede göremedim şaşırdım denk mi gelmediniz acaba. Birde çok güzel hediyelik eşya dükkanları var belki ileride öyle bir listeleme de yapılabilir. Reyhan Seramik, Dantela, Tonguç, Masal, Aki, Kasaba’nın içinde ki hediyelik eşya ve organik mağazalar gibi
Merhaba eklemeleriniz için teşekkürler hepsini inceleyip rehberimizde güncelleme yapacağız :))
Blog yazmaya başladığım günden beri sizleri takip ediyorum ve içeriklerinizi okurken huzur doluyorum resmen.
Sizler sayesinde güzel bir tatil yaptım. Biraz pahalıya kaçtı ama bu günle dünün fiyatları bir birini zaten tutmuyor.
İyi ki varsınız!
Merhaba çok teşekkür ederiz güzel sözleriniz için :))) Hem yazmak konusunda ilham olabildiysek hem de tatilinizin güzel geçmesine vesile olabildiysek ne mutlu bize!!!
Çok güzel bir rehber olmuş… “keşke gitmeden önce okusaymışım” dedirtti bana 🙁 … ellerinize ve emeklerinize sağlık… ilk fırsatta yeniden gidip, okuduklarımı deneyimlemek isterim… 🙂
Merhaba çok teşekkür ederiz beğenmenize sevindik :)))
Merhaba, biz de şu an Bozcaada’dayız ve bu yazınız sayesinde bir çok şeyi öğrenip deneyimleyebildik, çok güzel aktarmışsınız her şeyi teşekkürler
Merhaba çok teşekkür ederiz geri dönüşünüz için keyif almanıza çok sevindik 🙂
Yine sizin rehberler sayesinde harika bir tatilden dönüyoruz. Kahvaltısından şarap tadımına adım adım peşinizden gittik ve hiçbir yazdığınız sekmedi. Daha önce de sizinle Karadağ ve Hollanda’yı gezmiştik. Bizleri büyük bir hazırlık yükünden kurtarıyorsunuz. Patreon hesabınınız var mı? Bizim de size bir katkımız olsun isteriz takipçileriniz olarak. Sevgiler
Merhaba, Yine sizin önerilerinizi dikkate alarak Bozcaada tatilimizi planladık. Yine kusursuza yakın bir tatil yaşadık. Önerilerinize sağlık. Gerçekten iyi ki varsınız.!!!!
Kusur sayılabilecek noktalar ise tamamen sizden bağımsız konular. Aşırı pahalı geldi her şey. Evet zor bir dönemden geçiyoruz belki ama yine de bu kadar fiyatların abartılmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Adeta Alaçatı-Çeşme fiyatlarına yakın diyebilirim.
Fakat tüm bunlara rağmen doğru yönlendirmeleriniz ile güzel bir 3 gün geçirmemize yardımcı olduğunuz için sizlere ne kadar teşekkür etsek az…
Sevgilerimizle ,
Merhaba, çok çok sevindik önerilerimizin işinizi görmüş olmasına 🙂 Evet ne deseniz az her şey gerçekten el ve cep yakıyor 🙁