BURDUR GEZİLECEK YERLER

Burdur’da gezilecek yerlerin aşağıda tam bir listesini bulacaksınız. Bu listedeki her yeri görmek bir tam hafta sonunuzu alır.

Bu kadar zaman ayıramayacak kişilerin seçimlerine yardımcı olması için en beğendiklerimizin yanına ♡ koyduk.

Özellikle Antalya‘ya giderken Burdur’da mola verip, bir yerler görmek isteyenlerin çok işine yarayacaktır.

Burdur Seyahati Planlaması – Gelmeden Önce

Burdur’a Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Burdur’da havalimanı bulunmuyor. O nedenle buraya uçakla gelecekseniz, size en yakın havalimanları Isparta Süleyman Demirel Havalimanı veya Denizli Çardak Havalimanı. Burdur şehir merkezi Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na arabayla 50 dakikalık bir mesafede kalıyor. Denizli Çardak Havalimanı ise Burdur merkeze 1 saat 45 dakika mesafde kalıyor. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka farklı havayolu firmalarının bilet fiyatlarını karşılaştırın deriz. Aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

-Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
-Denizli Çardak Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Burdur’da Seçtiğimiz Oteller ve Evler

Hem Burdur merkezde hem de Salda Gölü’nde her bütçeye göre konaklayabileceğiniz oteller, pansiyonlar mevcut. Fakat bizim Burdur’dan önerdiğimiz oteller merkezin biraz dışında kalıyor.

Sagalassos Lodge & Spa $$$

Sagalassos’u da programına dahil edenler için en ideali bu otelde kalmaları ve rehber eşliğinde antik kenti gezmeleri olur. Biz hem spa olanaklarından hem de otelin genel hizmetinden çok memnun kaldık. İncelemek için TIKLAYIN.

Saklıgöl Evleri $$

Karacaören Gölü kenarında bulunan Saklı Göl Evleri, 5 adet ahşap göl evinden oluşuyor. Oda-kahvaltı ya da yarım pansiyon seçenekleri ile hizmet veriyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Burdur’daki tüm otelleri inceleyebilirsiniz.

– Burdur’daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Burdur’da gezilecek yerler çok geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda. Mesela Salda Gölü şehrin bir uçunda, Sagalassos Antik Kenti ise apayrı bir ucunda. Bu nedenle eğer kendi aracınız ile gelmiyorsanız araç kiralamanızı öneririz. Denizli Çardak Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

Burdur’da Gezilecek Yerler

Rota planınızı yaparken neyin nerede ve diğerleriyle ne kadar mesafede olduğunu görebilmeniz için bir Burdur Gezilecek Yerler haritası yaptık.

Haritayı üzerine zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Salda Gölü
  2. Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi
  3. Akçaköy Lavanta Deresi
  4. Arkeoloji Müzesi
  5. Saat Kulesi
  6. Sagalassos Antik Kent
  7. Karacaören Barajı
  8. İnsuyu Mağarası
  9. Burdur Gölü
  10. Salda Kayak Merkezi
  11. Susuz Kervansarayı
  12. İncirhan Kervansarayı
  13. Kibyra Antik Kenti

Yeme-İçme

  1. Şişçi Hasan
  2. Gölbaşı Restaurant
  3. Kayımoğlu Dondurma
  4. Toros Lokantası
  5. Tostçu Tahsin

1. Salda Gölü – Yeşilova ♡

Bizce Salda Gölü, sadece Burdur’un değil, tüm Türkiye’nin en ikonik doğal oluşumlarından birisi. Çünkü burası Mars yüzey özellikleri ile benzerlikler taşıyan dünyadaki 2 yerden biri. Burada ne yapılır, yüzülür mü, ne yenir, nerede konaklanır, kamp alanı var mı ve bunun gibi konuların hepsini Salda Gölü yazımızda bulabilirsiniz. Burayı bozulmadan görün. Yerel yönetimlerle sohbetimizde buraya neden 5 yıldızlı bir otel dikmek buraya ziyaretçi çekmek yerine potansiyelini baltalar anlatamadık gitti… Köylerde ev pansiyonculuğu destekleyin, mevcut tesisleri geliştirin, arabayla sadece 5-10 dakika mesafedeki Yeşilova’ya konaklama yatırımı alın dediysek de kafaları almadı. Neymiş, göle nazır yüksek yatak kapasiteli bir 5 yıldız otel buranın turizm potansiyelini arttırırmış. Bu vizyonla Salda’nın istikamet hiç de iç açısı değil. Neyse ki valilik şimdilik Salda’ya sahip çıkıyor gibi.

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesine bağlı ve ilçe merkezine 4 kilometre, Burdur merkeze de 75 kilometre 1 saat 15 dakika mesafede. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Tarihi Osmanlı Yapıları – Merkez

baki-bey-konagi
Fotoğraf kaynak: www.burdurkulturturizm.gov.tr

Burdur merkezde Osmanlı’dan kalma çok güzel konak, cami, kule, medrese, hamam, kervansaray gibi görülmeye değer yapılar var. Özellikle 17.yy. Osmanlı mimarisi zarif Bakibey Konağı ve Taş Oda, 14. yy Hamitoğulları’ndan kalma Ulu Cami, Burdur Arkeoloji Müzesi’nin de içinde olduğu Pirkulzade Medresesi, 19. yy Osmanlı mimarisi Mısırlılar ve Piribaşlar Evleri, Saat Kulesi merkezde görülmesi gereken başlıca yerler. Konum için tıklayın.

3. Lisinia Doğa – Merkez ♡

Burdur Merkez’e bağlı Karakent Köyü’nde ayakta alkışlanacak bir girişim var. İsmi Lisinia Doğa. Tıpkı Kars’taki Kuzey Doğa Derneği gibi Burdur Gölü kenarındaki Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi ile gerçekten az zamanda Burdur’da inanılmaz değişimler yaratmış bir organizasyon. Tamamen gönüllü emeğiyle yürüyen çok farklı doğa projeleri var. Lisinia hakında daha fazlasını ve burada nasıl gönüllü olunuru Lisinia Doğa yazımızda detaylıca anlattık. Adres: Karakent Köyü, Burdur Gölü kenarı, 15000 Burdur Merkez Web sitesi Tel: 0533 359 33 93 Çalışma Saatleri: 09.00 – 17.00 Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

4. Burdur’da Lavanta Vakti ♡


Isparta Kuyucak lavanta turizminde kendini markalaştırmayı başardı ama aslında Lisinia’nın Akçaköy’de kurduğu Lavanta Deresi Türkiye’nin en büyük lavanta tarlası. Uzayıp giden tarla muhteşem kareler veriyor. En iyi vakti Haziran sonu, Temmuz başı olmakla birlikte, seneden seneye mevsimler kaydığı için +/- 3 hafta kayabiliyor. En garantisi Lisinia’yı arayıp sormak. Haritada 3 numara.

5. Şişçi Hasan’da Burdur Şiş ♡

Flickr / Jorge Franganillo

Burdur’un ünlü lezzeti şişi. Biz de ilk defa buraya geldiğimizde duyduk ve yiyince bu harika lezzet nasıl Adana kebap gibi meşhur değil diye hayrete düştük. Dananın en lezzetli yerlerinden biri olan kaburga etinden yapıldığından tadını bastrmaması için şişe iç yağından başka malzeme eklemiyor.  1 porsiyonda durabilmek aşırı zor.  Adana, Gaziantep, Urfa, o kadar yerde kebap yedik, hepsi de güzeldi ama bir Burdur şişin, bir de Artvin’deki cağnın tadı damağımızdan gitmiyor. İlk ortaya çıktığı 19. yüzyılın başlarında, keçi eti kıymasından yapılıyormuş, şimdi isteseniz de orjinal halini bulamıyorsunuz. Burdur şişi yiyebileceğiniz birçok yer var ama biz aşağıda bilgilerini bulacağınız Şişçi Hasan’dan şaşmayın deriz. Haritada 1 numara.

6. Burdur Arkeoloji Müzesi – Merkez

Fotoğraf Kaynak: www.burdurkulturturizm.gov.tr

Bu müzede, Burdur ve çevresinde gerçekleştirilen kazılar ve antik kentlerden çıkan kalıntılar sergileniyor. En az 60 bin parçalık bir koleksiyona sahip. Burası Anadolu’nun en gezilmeye değer arkeoloji müzelerinden biri. Müze binası da bir o kadar tarihi. 1956’de, 18. yy’dan kalma bir Osmanlı yapısı olan Bulguroğlu (Pirkulzade) Medresesi’nin sağ kalan tek bölümü olan kütüphane binasının müzeye dönüştürülmesiyle oluşturulmuş ama müzenin halka açılması 1969 yılını bulmuş. Daha sonra müzeye yeni ek binalar da yapılmış. Tabi tarihi binanın tarzıyla uyumlu olarak bir bütünlük içinde. Başta Pisidia Bölgesi olmak üzere, müzedeki koleksiyon M.Ö. 7000’lerden günümüze kadar bir zamanın kültür varlıklarını kapsıyor. Çalışma Saatleri: 15 Nisan – 15 Ekim arası Pazartesi hariç diğer günler 09.00 – 19.00 arasında, 16 Ekim –  14 Nisan arası 08.30 – 17.30 arasında açık. Müzekart geçiyor. Adres: Özgür Mh. Halk Pazarı Cd. No:3  Tel: (0248) 233 10 42 Web Sitesi e-mail: burdurmuzesi@kultur.gov.tr Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

7. Saat Kulesi, Merkez

Fotoğraf Kaynak: www.kulturportali.gov.tr

Burdur’un orjinal saat kulesi, 19. yüzyılda, aslen Burdurlu olan Konya Valisi Tevfik Paşa tarafından yaptırılmış ama bu kule, 1914 depreminde yerle bir olmuş. 25 metre yüksekliğindeymiş ve üzerinde saat başı çalan analog bir saati varmış. Daha sonra 1936’da tam yerine olmasa da asıl yerine 20 metre mesafede yeniden inşa edilmiş. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

8. Sagalassos Antik Kenti – Ağlasun ♡

Burası Burdur’un UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesi’ndeki, 12.000 yıldır neredeyse hiç bozulmadan bugüne kadar kalabilmiş şehir kalıntılarının bulunduğu antik kenti Sagalassos. Zamanında Pisidia’ya başkentlik etmiş bu güzel şehir, önce M.S 5.– 7. yy.’lardaki depremlerle sonrasında da Arap akınlarıyla nüfus kaybına uğrayıp git gide terk edilmiş. Şehrin en önemli özelliklerinden biri 1000 yıllık bir seramik üretim merkezi olması. Buradan çıkan seramikler, Avrupa’dan Afrika’ya, Ortadoğu’dan Anadolu’ya birçok antik kente malzeme olduğundan, dönemin ticaret yolları hakkında ip uçları da veriyor. Sermikleriyle ünlü şehrin çeşmelerinin de bir o kadar ünlü olması şaşırtıcı değil. Agora çeşmeleri, Hadrian Çeşmesi, Geç Helenistik Çeşme, Antoninler Çeşmesi…Hepsi bozulmadan bugüne kadar gelebilmeyi başarmış yapılardan. Ayrıca Ağlasun Dağı eteklerinde yüksek rakımlı (1490-1600 metreler arasında) bir şehir olduğundan, dünyanın en yüksek noktasındaki tiyatro da burada. Burdur’un Sagalassos, Ağlasun ilçesine 7 kilometre Burdur merkeze 35 kilometre mesafede. Çalışma Saatleri: 15 Nisan – 2 Ekim arası her gün 08.30 – 19.30 arasında, 3 Ekim –  14 Nisan arası 09.00 – 17.30 arasında açık. Müze kart geçerli. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

9. Karacaören Barajı – Bucak

burdur-karacaoren-baraji
Fotoğraf kaynak: www.burdurkulturturizm.gov.tr

Karacaören Barajı aslında hem Isparta’ya hem de Burdur’a sınırı olan büyük bir göl. Burası, yeşilin 50 tonunu görmek için Burdur’daki en ideal yer. Pastoral bir yağlıboya tablosundan fırlamışcasına güzel manzaralar eşiliğinde çam ağaçları arasında kamp kurmak, gölde balık tutmak, kano yapmak…Buraya gelmişken kısa bir tekne turunu da es geçmeyin deriz. Uygun fiyatlara tur yapacak tekneler bulabiliyosunuz. Hem tekne turu hem de yeme – içme, konaklama gibi ihtiyaçlar için buradaki Saklıgöl Evleri’nin tesisini kullanabilirsiniz. Burası Burdur merkeze 77 kilometre 1 saat 15 dakika, Antalya merkeze 68 kilometre 1 saat, Isparta merkeze 64 kilometre 1 saat mesafede. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

10. İnsuyu Mağarası – Merkez

insuyu-magarasi
Fotoğraf kaynak: www.burdurkulturturizm.gov.tr

Burası Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası. Turizime açılan dediysek sadece ilk 330 mlik kısmı. Aslında İnsuyu, turistik olmayan bölümleriyle beraber 8 bin 350 metre uzunluğuyla Türkiye’nin en büyük mağarası. Burası, karstik kayaların zamanla yer altı sularıyla erimesi ve aşınmasıyala oluşan sarkıt ve dikitlerden, sayısız odacıklar ve dehlizlerden bir yer altı sarayı gibi. Her ne kadar ismi İnsuyu olsa da zamanında içindeki gölden tarım amacıyla çekilen sular nedeniyle su seviyesi bir hayli azalmış. İnsuyu Mağarası, Burdur merkeze 10 kilometre mesafedeki Çatağıl Köyü’ne bağlı. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

11. Burdur Gölü – Merkez

Fotoğraf Kaynak: www.burdurdefterdarligi.gov.tr

Eğirdir, Burdur, Acıgöl. İlkokul coğrafya derslerinde kalıp olarak ezberlediğimiz Göller Yöresi üçlüsünden biri olan Burdur Gölü, Türkiyenin 7. büyük gölü. Zamanında burada meydana gelen bir tektonik deprem sonucu oluşan boşluğa dolan sularla oluşmuş. Buranın suyu Salda gibi tatlı değil oldukça tuzlu çünkü burası kapalı bir havza. Yani gölün suları açık denize veya bir akarsuya ulaşmıyor dolayısıyla yenilenmiyor. Dolayısıyla olası bir kuraklık durumunda ilk yok olacak sulak alanlardan birisi. Ve ne yazık ki her geçen gün biraz daha kuruyor. Fakat yine de burası 85 farklı türde 300 bine yakın su kuşuna ve nesli tükenmekte olan Dikkuyruk Ördekleri’nin ev olduğundan uluslararası bir öneme sahip. Özellikle kuş gözlemcilerinin ilgisini çekebilecek bir yer. Salda Gölü kadar efsane olmasa da Burdur’un hakkını vermek için Burdur Gölü kenarında da güneşi batırmak lazım. Burdur Gölü, Burdur merkeze çok yakın hemen birkaç kilometre. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

12. Salda Kayak Merkezi, Yeşilova

Fotoğraf Kaynak: www.kulturportali.gov.tr

Kayak severlere bir güzel haber de Burdur’dan. Bir Palandöken bir Sarıkamış olmasa da Salda Gölü’ne 20 dakika mesafedeki 2079 metre rakımlı Eşeler Yaylası’na kurulmuş Salda Kayak Merkezi, kış aylarında 50 – 100 santim arasında kar alıyor. Kayak merkezinde uzunlukları 1 – 1,5 kilometre arasında değişen, farklı seviyelerde toplam 5 pist var. Eğim %15. Teleski olanağı ve 860 metre telesiyej hattı var. Şimdilik kayak merkezi sadece günübirlik kullanıma açık yani burada konaklama için herhangi bir tesis henüz yok ama kayak ve elbise kiralama olanakları var. Zaten bir tane cafe tarzı bir yer var oradan hem yiyecek-içeçek hem de kar motoru, kayak malzemesi, kızak gibi tüm ihtiyaçlarınızı tek bir yerden karşılıyorsunuz. İlla ben kalmalı geleceğim derseniz de Yeşilova merkezde otel ve moteller var. Hepsini Salda Gölü Rehberimizde bulabilirsiniz. Bir de söylemeden geçmeyelim bu kayak merkezi Salda Gölü manzaralı. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

13. Susuz Kervansarayı ve İncir Han

Fotoğraf Kaynak: www.burdurkulturturizm.gov.tr

Bucak’a 10 kilometre mesafedeki Susuz Köyü’nde bulunan bu tarihi han, Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev dönemine ait. Susuz Kervansarayı’nın bir kısmı bugüne kalmış olsa da mukarnaslı taç kapısı hala ayakta. 2008’de restorasyon geçiren yapı, Antalya-Burdur karayolunun 2 kilometre doğusunda. Eğer yolunuzun üstündeyse mutlaka burada mola verin. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Bucak’ın 6 kilometre batısındaki İncirdere Köyü’nde ise yine II. Gıyasettin Keyhüsrev tarafından 13. yy’da yapılmış bir Anadolu Selçukluları eseri İncir Han var. Özellikle ahır bölümü ayakta kalan hanın en dikkat çeken kısmıistiridye kabuğu şeklindeki taç kapısı. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

14. Kibyra Antik Kenti ve Tiyatrosu

Fotoğraf Kaynak: Turkey Vision / Flickr

Burdur’un Gölhisar ilçesinde bulunan ve az bilinen antik kentlerden olan Kibyra Antik Kenti de gelmişken görün diyeceğimiz yerlerden. Tarihi, M.Ö. 300’lü yıllara dayanan antik şehirde günümüze kalmış en önemli bölüm, zamanında gladyatörlerin savaştığı 11 bin seyirci kapasiteli antik tiyatrosu. Ayrıca, Antik Çağ’dan günümüze kalmış dünyadaki bilinen en büyük Odeion yani müzik evi de Kibyra’da. Yaklaşık 3500 kişilik bu Odeion’un orkestra bölümünün zemininde, dünyada mermer zemine döşenmiş ilk Medusa tasviri bulunuyor. Antik şehirden çıkarılan heykeller ve diğer arkeolojik buluntular, Burdur Arkeoloji Müzesi’ne görülebiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Burdur & Isparta’yı Beraber Gezmek

Isparta & Burdur’un 2 günlük rota hali var mı? Buyurun: Isparta Burdur Rotası

Burdur’da Yeme-İçme

Burdur’da, merkezin şişi ve ceviz ezmesi, Gölhisar’ın kavurması, Bucak’ın salepi, Yeşilova’nın kıymalı tostu meşhur!!!

Şişçi Hasan

İşte burada parmaklarınızı yi-ye-cek-si-niz! Merkez Sanayi Sitesi içindeki Şişçi Hasan, Burdur’da şiş yiyebileceğiniz bizce en iyi yer. Zaten kime sorsanız da sizi buraya yönlendirecek. Kimileri buraya çevre illerden kilometrelerce yol yapıp geliyor. Şiş üstüne kaymaklı tel kadayıf buranın olmazsa olmazı. Fiyatları çok uygun ama kredi kartı geçmiyor ve 16.00’dan sonra şişlerin bitme ihtimali yüksek. Adres: Yeni sanayi sitesi 6. Sokak No 27 Tel: +90 248 252 8428 Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Gölbaşı Restoran

Karacaören Barajı kıyısından geçerken mola (özellikle de kahvaltı molası) vermelik bir yer. Karacaören Barajı, manzarasıyla zaten başlıbaşına göz doyuruyor ama gözlemeler, sahanda sucuklu yumurtaların yeri de ayrı. Adres: Karacaören 2. Barajı Yeni Antalya-Isparta Kara yolu 60. kilometre Kargı Köyü Bucak Tel: 0532 737 16 08 – 0248 344 20 81 Web sitesi E-mail: golbasirestaurant@hotmail.com Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Kayımoğlu Dondurma

Yöresel malzemeler kullanarak hazırladığı doğal dondurmalarıyla çok ünlü minicik bir dondurmacı. Özellikle başta haşhaşlısı çok meşhur olmak üzere, tahinli, karadutlu, mahlepli, salepli, iğde çiçekli, hurmalı dondurmaları var. Adres: Göksavaş Sokak No:2, Konak Mahallesi, 15200 Burdur Merkez Tel: 0544 571 0808 Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Toros Aile Lokantası

Merkezde esnaf lokantası tarzı sıcak yemeklerden, ızgara ve pidelere her tür yöresel yemeği bulabileceğiniz bir aile lokantası. Burdur şiş, Toros köfte, Toros pide, sac kavurma ve kabak tatlısı en meşhur lezzetleri. Fiyatları çok uygun. Web sitesi  Adres: Konak Mahallesi Oğuz Sokak No:9 15100 merkez Tel: 90 248 233 5752 Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Tostçu Tahsin

Burdur’un Bucak ilçesine gelip de burada tost yemeden dönmek olmaz. Tahsin Bey’in bol salçalı, yumurtalı tostu için il değiştirip buraya direksiyon kıranlar bile var. Adres: Pazar Mahallesi, Okullar Cd. No:24,  Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Burdur Nerede?

burdur-nerede

Burdur, Akdeniz Bölgesi illerinden biri. Göller Yöresi diye adlandırılan bölgede. En yakın komşuları Denizli, Afyon, Isparta, Antalya ve Muğla. Merkezden merkeze olmak üzere,

Burdur Isparta arası 31 kilometre 35 dakika,
Burdur Antalya arası 130 kilometre 1 saat 45 dakika,
Burdur Denizli arası 148 kilometre 2 saat,
Burdur Afyon arası 166 kilometre 2 saat sürüyor.

Burdur’un Tarihi

Nasıl ki Denizli bir zamanlar Frigya şehirlerinden biriyse Burdur da Isparta, Afyon ve Konya’nın bazı bölümlerini de içine alan Pisidya şehirlerinden biri. Bu onun tarihi çağlardaki geçmişi. Prehistorik zamanlardaki geçmişi ise, Salda Gölü’nün de bağlı olduğu Yeşilova ilçesindeki Başkuyu Köyü’ndeki kaya resimlerinin fısıldadığı üzere Paleolitik (700.000 – 15.000) Çağ’a kadar uzanıyor. Özellikle avcı-toplayıcılıktan yerleşik yaşama geçisin en net gözlemlenebildiği yerlerden biri olan Hacılar Höyüğü de Burdur merkezin çok yakınında bulunuyor.

M.Ö. 7. yüzyılda önce Lidya hakimiyetine sonra M.Ö. 6. yy’da Perslerin hakimiyetine geçen Pisidya bölgesi, M.Ö 4. yy’da ise Büyük İskender tarafından fethediliyor. Büyük İskender ölünce çok fazla bir bütün olarak kalamayan İmparatorluktan kopan Pisidya, M.Ö. 301’de önce Seleukoslar’a, M.Ö. 228’de Bergama Krallığı’na geçiyor ve sonra da Roma egemenliğine giriyor. Roma Dönemi, Pisidya’nın en görkemli dönemi. Çünkü bu dönemde yeni şehirler kuruluyor. Zaten bugün günümüze kalan Kremna, Komama, Olbasa ve Sagalassos gibi antik kalıntıların çoğu da bu dönemden kalma.

Roma İmparatorluğu’u ikiye ayrıldığında Pisidya da Bizans İmparatorluğu’na geçiyor fakar o eski parlak günleri de artık bitiyor. Zaten 1071 – 1100 tarihleri arasında Anadolu’ya akın yapan Türkmenlerden Kınalı boyu Burdur’a yerleştiğinde bu bölge artık Türkleşme sürecine giriyor. Rivayete göre, Kınalı boyu bölgeye vardığında, burayı çok beğenip “Cennet buradadır. Burda dur!” demiş ve “Burda dur!” halk arasında zamanla “Burdur”diye evrilmiş.

Önce Selçuklu Devleti sonra da Hamitoğulları Beyliği’nin sınırlarına giren Burdur, son olarak I. Murat döneminde Hamitoğulları Beyliği’nden satın alınarak Yıldırım Bayezidla beraber kesin olarak Osmanlı hakimiyetine giriyor.

Burdur’a Ulaşım

Karayoluyla

Burdur’a arabayla İstanbul’dan gelecekler için yol yaklaşık 547 kilometre 6.30 saat sürüyor. Bu süre otobüsle 10 saate varabiliyor. Ankara – Burdur arası yol 405 kilometre olup arabayla 4. 30 saat, otobüsle 6 saat sürüyor. İzmir – Burdur arası yol ise 362 kilometre ve arabayla yaklaşık 4 saat 45 dakika, otobüsle 6.30 saat sürüyor. Denizli’ye otobüsle gelecekler için neredeyse her otobüs firmasının seferleri var ama özellikle Pamukkale Turizm’in seferleri daha yoğun. Ayrıca her zaman Bla Bla Car opsiyonunuz olduğunu unutmayın deriz. Otogar Tel: +90 248 233 53 90

Demiryoluyla

Normalde eskiden İstanbul, Eskişehir, Ankara, İzmir, Balıkesir, Denizli, Konya, Kütahya gibi şehirlerden Burdur’a tren seferleri vardı. Ama son yıllarda yeterli talep olmaması gerekçesiyle Burdur’a tüm seferler kaldırıldı. Fakat iyi haber 10 Ağustos 2016 Çarşamba günü resmi gazetede yayınlanan haberden geldi. Bu habere göre 2020’de tamamlanması planlanan İstanbul – Antalya Yüksek Hızlı Tren projesine Burdur da dahil. Hat tamamlandığında tam olarak İstanbul – Eskişehir – Kütahya – Afyonkarahisar – Isparta- Burdur – Antalya şeklinde olacak.

Havayoluyla

Burdur’da havalimanı yok fakat Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na iniş yapıp buradan Burdur’a geçmek sıkça tercih edilen opsiyonlardan. Zira Isparta Süleyman Demirel Havalimanı ve Burdur merkez arası 34 kilometre yarım saat.

35 Comments

  1. Gölhisar’da Kbrya antik kenti, Böğrüdelik ve kozpınarı yaylalarını bahar aylarında gezmelerini ve tabiki 7 saniyede pişen kavurmasını tatmalarını tavsiye ederim. Pişman olmayacaklar.

  2. Tefenni nerede? Şifalı Barutlu suyu nerede? Burdur’un ilk tarihi ilçesi nerede? Eko-turizmin öncü Tefenni Villas Nerde ?

  3. Yaşadığım şehri harika tasvir ve örneklemlerle açıklamanıza bayıldım. Burdurlu bir turist rehberi olarak gerçekten ara ara sayfanızdan çok faydalandığım zamanlarda olmuyor değil, ancak Burdur ve Isparta bölgesi adına naçizane bazı eklemeler yapmak isterim tabi uygun görürseniz.

    Yukarıda ki yazınızda olduğu gibi şirin bir emekli kenti, şirin olmasına rağmen destinasyon noktaları arasındaki uzaklık nedeniyle iyi bir planlama yapılmaması durumunda bir çok sorunla karşılaşabilirsiniz. Zevkle hayal ettiğiniz geziniz hüsranla sonuçlanabilir. Ancak şu da bir gerçek; şehrimin insanı için rahatlıkla söyleyebilirim ki hangi kapıyı çalsanız sizin sorununuzu ellerinden gelenin fazlasıyla çözülmesi adına gayret ederler. Biliyorum ki yazınızı okuyarak bir çok kişi yola çıkıyor aynı anda bir çok noktayı çok kısa sürede gezerek bitirme ve farklı bir başka noktaya geçmeyi planlayarak geliyor ki Burdur ve Isparta bölgesi için bu gerçekten mümkün olmuyor eğer kendi aracınız veya özel bir tura bağlı kalarak gelmediyseniz. Bunu göze alarak gelmenizi veya bölgeyi iyi bilen kişilerle görüşerek gelmenizi tavsiye ederim.

    Bahsettiklerinizin yanı sıra harika daha henüz adını duyuramamış yaylaları, kış turizmi için yapılan yatırımları, farklı trekking parkurları ile yazınızdan sonra hizmet vermeye başladı ve bölgenin gelen misafirlerine daha güzel hizmetler sunulması adına güzel şeyler bu bölgede oluyor olmaya da devem ediyor. Bölgemiz malumunuz üzere Göller diyarı Göçmen Kuşlarımızı ve doğa fotoğrafcılığı yapılabilecek alanlarımızdan hiç bahsetmemişsiniz. 100’e yakın farklı kuş türüne ve 300 bin su kuşuna ev sahipliği yapmakta. Üzücü ama gerçek; şu an gölümüzün suyu yavaş yavaş çekiliyor. Gelmek isteyenler veya Burdur ve bölgesine gezi düzenleyenler veya gelmiş geçmiş buralardan sizin gb güzel insanlar platformlarda forumlarınızda ne kadar farkındalık oluşturabilirsek, o denli kuraklığa alınan önlemleri veya duyarlılığı arttırabiliriz diye düşünüyorum.

    Şu an Dünyanın farklı noktalarında olsak da sizi seviyor ve sizi takip ediyorum… Umarım birgün bir noktada sizlerle yollarımız kesişir muhabbet dolu dakikalarla hayatımızı taçlandırırız. Covid 19 günlerinde Sağlıkla kalın

    1. Merhaba Mehmet,
      Değerli yorumun için çok teşekkürler. Aynen, biz de araba kiralanmasını tavsiye ediyoruz. Yoksa gerçekten çok zor güzel bir rota planlamak. Numaranı aldık, ihtiyacımız olursa aklımızdasın.

      Sevgiler

    2. Merhaba Mehmet bey, hala o bölgede turist rehberliği yapıyor iseniz size nasıl ulaşabiliriz?

  4. Kibyra Antik kentinin 13.sırada olması beni çok üzdü. Daha fazla değer görmesi gerektiğini düşünüyorum.

  5. 3 günlük I sparta rotası belirleyerek özel araçsız otobus,mınıbüs, taksi ve tabana kuvvet 🙂 3 günde 35-36 km yol yapmışız. Baya yer gezdik ve sizin bilgilerinizden de faydalandık. Çok kıymetli bilgiler tekrar tekrar teşekkürler. Burdur’da Toros Aile Lokantası’na ve Kayımoğlu Dondurmacı’sına sizin bilgileriniz sayesinde gittik. Gezileriniz saglıkla, hayırla ve daim olsun.

      1. Sagalosos ve İnsuyu okeydi ama Salda Göüu hayal kirikligi oldu benim icin. Bu arada sagalosos giris 17.5 tl, öğretmen bedava, muze kart geciyor. İnsuyu tam 15, ögrenci 7.5, öğretmen bedava degil. Muze kart da gecmiyor. Salda yaya &bisiklet 5 tl, araba 15 tl (içinde kac kisi var önemli degil) 26 haziran 2021

  6. Burdur ‘ da yaşayan biri olarak Şişçi Hasan ve Kayımoğlu Dondurma ‘yı yazmanız gerçekten deneyerek yazdığızınızın resmi kanıtıdır Kendim açısından nasıl olurda burdayken sizi kaçırırım dedirtti bana

  7. Tefenni nin kendine has suyu bobrek tasi icin cok faydali babam her yil gider icer ve dökülür rahatsizligi olanlara tavsiyemdir

  8. Bizde gitmeyi dusunuyoruz ve bu güzel bilgi paylasi için çok teşekkür ederiz. Sadece salda gölünü gezip gelicektik fakat gezilecek o kadar yer varmış ki. Emeğiniz için minnettarız.

  9. Merhaba Burdur ve Isparta’yı gezmek istiyoruz size göre hangi ilde 1 gece konaklamamiz daha mantıklı olur görūlecek yerleri göz önūne alırsak?

  10. Öncelikle bu güzel paylaşımlar için teşekkür etmek isterim. Emeğinize sağlık. Bilgiler şahane 🙂
    Benim de eklemek istediklerim olacak benim de uygun görürseniz.

    Burdur’ un en meşhurlarına ek olarak ; ceviz ezmesi, kabak helvası, haşhaş helvasıdır.
    Ayrıca, Burdur Merkez Salı Pazarının (aşağı pazar) arka sokaklarında haşhaş almadan da gitmeyin derim. Zira haşhaşlı çörek, haşhaşlı katmer lezzetlerini de tadabilirsiniz.

    Doğru yerleri çıkarabilirsem memnuniyetle paylaşabilirim 🙂

    Pazarları sevenler için özellikle Burdur’ un Salı günü (aşağı pazar), Cuma günü (yukarı pazar) olmak üzere gezip alışveriş yapabilirsiniz.

    Tren yolculuklarını yaşamış ve sevenler, istasyon tarafına da gidip oradaki nostaljik havayı koklayabilirsiniz diyebilirim.

    Tekrar teşekkürler, keyifli gezmeler olsun hepimize,
    Sevgiler, 🙂

  11. Kesinlikle Kayımoğlu dondurmaya gidin ve doğal farklı ve lezzetli muhteşem dondurmalarının tadına bakın bu arada sahibi güler yüzlü ve fiyatları çok uygun

  12. merhabalar. kamp yapılacak bir yer söz konusu mu acaba? ya da güvenilir midir bilginiz var mı?

  13. tespitleriniz çok güzel ancak Bucak ilçesindeki Susuz Kervansarayı, İncirhan, Kremna ve sia antik kentleri ve yeme içme olarak Bucak ilçesindeki Tostçu Tahsin’i tavuk sevdasi ve siskenderi ekleseydiniz 10/10 olacakmış. Emeğinize sağlık

  14. İki gün sonra, inşallah Isparta ve Burdur ziyaretimiz olacak. Rehberliğiniz için çok teşekkürler. Çok faydalı buldum.

  15. Geldik gördük yedik ve cok beğendik. Ancak ceviz ezmesini gözden kaçırmış siniz. Bunu da biz ekleyelim. .Rehberliginiz ve anlatiminiz için teşekkürler.Şahsen tanimasakta sizi ailecek seviyoruz.Birgün bir yerlerde görüşmek dileğiyle sevgiyle kalin…

  16. tespitleriniz çok güzel ancak Bucak ilçesindeki Susuz Kervansarayı, İncirhan, Kremna antik kentleri ve yeme içme olarak Bucak ilçesindeki Tostçu Tahsin’i de ekleseydiniz 10/10 olacakmış. Emeğinize sağlık

  17. Antalya’nın gölgesinde kalmış, özellikle insanın güzelliği ile öne çıkan Burdur’un tanıtımına yaptığınız bu katkı için teşekkür ederim.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir