DİMES GO VİŞNE ROTASI 2018 🍒 ISPARTA LAVANTA BAHÇELERİ – EĞİRDİR GÖLÜ – YAZILI KANYON

İdeal Antalya’ya roadtrip reçetesi: Temmuz’da lavanta vakti Isparta’da Kuyucak’a, Burdur Salda Gölü’ne uğrayarak Toros manzaraları eşliğinde Antalya’ya inmek. Biraz daha geniş vaktiniz varsa ve gelmişken etrafı gezmek isterseniz; buyurun rotanız hazır!

DİMES GO kutularının üzerindeki yeni rotaların Evde Yok rehberlerini çıkarmaya bu sene de devam ediyoruz. İlk rota olarak, vişne kutusunun üzerindeki Isparta Kuyucak’taki Lavanta Bahçeleri‘nden başlayan, Eğirdir Gölü‘nden geçip Yazılı Kanyon‘da sonlanan Vişne Rotası‘nı keşfe çıktık. Elbette zaman zaman rota dışına çıkarak çevredeki diğer görülesi noktaları de es geçmemeye çalıştık.

2018 rotaları aşağıdaki gibi:

🍒  Vişne : Lavanta Bahçeleri – Eğirdir Gölü – Yazılı Kanyon Tabiat Parkı
🐼  Kayısı : Amasra – Küre Dağları – Ilıca Şelaesi – Valla Kanyonu
🍑  Şeftali : Kazankaya Kanyonu – Ballıca Mağarası – Tokat
🍹 Karışık : Çilingöz Tabiat Parkı – Yalıköy – Belgrad Ormanı – Kilyos

İşte DİMES GO Vişne Rotası keşiflerimiz!

Lavanta Kokulu Köy Kuyucak ♡

Rotadaki ilk durağımız, Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak Köyü’ndeki Provence’ı aratmayan fotoğraf kareleri sunan lavanta bahçeleri. Temmuz ayındaki hasat öncesi morlara bürünen bu küçük köy, son yıllarda tüm Türkiye’ye Fransa’daki lavanta tarlaları ile meşhur Provence manzaralarını yaşatıyor. Turizm Bakanlığı’nın, lokal otoritelerin, özel sektörün, Kuyucak halkı ile ortak bir paydada buluşarak ortaya çıkardığı Lavanta Kokulu Köy projesi, hem Kuyucak’ta yarattığı turizm potansiyeli ile hem de lavanta üretiminden elde edilen gelir ile bölge halkının ekonomik kalkınmasına ön ayak oluyor. Konum için tıklayın.

🌟 Lavanta hasatı ne zaman başlıyordan, en güzel fotoğraf kareleri hangi ışıkta çekiliyora kadar Kuyucak Köyü hakkında kapsamlı bilgi için Lavanta Kokulu Köy Kuyucak yazımızı okuyabilirsiniz.

Lisinia & Lavanta Deresi ♡

Her ne kadar Isparta’da değil, Burdur’da olsa da, Türkiye’nin en büyük tek parça lavanta tarlalarını görmek istiyorsanız, Lisinia Doğal Yaşam Köyü kapsamında gerçekleştirilen bir proje olan Akçaköy’deki Lavanta Deresi’ne gitmeniz gerekiyor.


Siz burayı bir de birkaç sene sonra görün. Eminiz ki Provence’a rakip bir yer olacak. Şimdiden Lavanta Deresi’nin drone’un kadrajına sığmayacak muazzamlıkta olduğunu görmek çok sevindirici. Konum için tıklayın.

🌟 Kapsamlı bilgi için Lisinia Doğal Yaşam Köyü yazımızı okuyabilirsiniz.

Ferah Kebab Salonu’nda Isparta Kebabı

Kuyucak Köyü, Isparta merkeze 1 saat mesafede ama Kuyucak’tan Eğirdir’e geçerken merkez yolunuzun üstünde kalıyor. Isparta merkezde görülecek birkaç tarihi yapıyı gezdikten sonra yemek molası için gezinize Eski Üzüm Pazarı içindeki 1944 tarihli Ferah Kebab Salonu’nda Isparta Kebabı ile devam edebilirsiniz . Burası bir tür et tandır olan Isparta Kebabı’nın en eski ve meşhur adresi. Isparta Kebabı biraz yağlı fakat lezzetli. Etle arası çok da fazla haşır neşir olmayanlar için pide çeşitleri de var. Ne yerseniz yiyin yanında üzüm hoşafı istemeyi unutmayın. Yalnız uyaralım lokanta Pazar günleri kapalı ve her gün servis akşam 19.00’da bitiyor. Aman geç gidip kapıda kalmayın. Websitesi ve Konum için tıklayın.

🌟Isparta Merkez hakkında çok daha fazlasını Isparta Gezilecek Yerler yazımızda bulabilirsiniz.

Eğirdir Gölü ve Yeşil Ada

Dimes GO Vişne Rotası üzerindeki ikinci durağımız, Türkiye’nin en büyük ikinci tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü. Eğirdir’in tadının çıkarmanın en iyi yolu Akpınar denilen tepedeki manzaralı kafelerde kahvaltı yapmak veya Yeşil Ada denilen ve ince bir karayolu ile şehre bağlanan bölgede göl manzaralı restoranlarında sazan dolma ve kerevitle midenize kıyak geçmek. Konum için tıklayın.

🌟Eğirdir hakkında çok daha fazlasını Isparta Gezilecek Yerler yazımızda bulabilirsiniz.

Kovada Gölü Milli Parkı

Eğer vaktiniz varsa, Eğirdir’den Güney’e doğru Yazılı Kanyon’a inerken, Eğirdir merkeze yaklaşık 25 dakika mesafedeki Kovada Gölü’ne de uğramayı düşünebilirsiniz. Ama vaktiniz yoksa pas geçebilirsiniz. Kovada, Eğirdir Gölü’nün bir parçasıyken zamanla ondan kopup ayrı bir göl haline gelmiş. Çevresindeki biyoçeşitlilik ve gölde yaşayan kuş türleri nedeniye milli park ilan edilmiş yerlerden. Göl çevresinde yapabileceklerini piknik, yürüyüş gibi aktivitelerle sınırlı. Burada herhangi bir düzenlenmiş kamp alanı yok. Konum için tıklayın.

Yazılı Kanyon’da Trekking

Sıra geldi rotanın son durağı olan Yazılı Kanyon’a. Isparta’da Kuyucak’tan sonra en sevdiğimiz ikinci yer Yazılı Kanyon oldu. Toroslar’dan gelen çam havasına doymak, yarım saatlik bir kanyon yürüyüşü yapmak için ideal yer. Yazılı Kanyon’a yazılı isminin verilmesinin nedeni, kanyonun içinde, M.S 50-M.S 138 yılları arasında yaşamış ünlü filozof Epikirus’un imzalı, hür insana seslenen bir şiirinin olması. Bu Kanyon aynı zamanda, Türkiye’de Likya Yolu’ndan sonra ikinci uzun mesafeli yürüyüş rotası olan, Hristiyanlar için de kutsal yollardan birisi sayılan Aziz Paul Yolu’nun da bir etabını da oluşturuyor. Beni yarım saatlik yürüyüş kesmez diyenler, detaylı bilgi için websitesine göz atabilir.

Kanyonda yarım saatlik yürüyüşün ardından, derenin kaynağına ulaşıyorsunuz. Mevsimlerden yazsa, hava güzelse ve yanınızda mayonuz da varsa, yolun bittiği ve Aziz Paul Yolu’na bağlandığı noktadaki kayaların arasından çıkan buz gibi kaynak suyunda yüzmenin müthiş tazeleyici etkisini yaşamadan geri dönmeyin.

BUNLARI DA ROTANIZA KOLAYLIKLA EKLEYEBİLİRSİNİZ:

Salda Gölü ♡

Salda Gölü, Dimes Go Vişne Rotası üzerindeki yerlerden biri değil aslında Budur’a bağlı ama Burdur ve Isparta’nın kesişiminden oluşan Göller Yöresi denilen bölgedeki bizce en görülmesi gereken yer. Bu nedenle de eğer daha önce hiç gitmediyseniz, gidip de güzelliğine doyamadıysanız, buraya kadar gelmişken Salda’ya uğramadan geçmeyin.

🌟 Kapsamlı bilgi için Salda Gölü Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.

Sagalassos Antik Kenti

Isparta ve Burdur sınırında kalan ama Burdur’un Ağlasun ilçesinde bulunan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesi’ndeki Sagalassos Antik Kenti, Türkiye’nin görülmesi gereken antik kentlerinden biri. Harika çeşmeleri, kütüphanesi, hamamı ile döneminin tüm ihtişamını gözler önüne seren Sagalassos Antik Kenti, dünyanın en yüksek noktasındaki tiyatroya sahip antik kent olma özelliğine sahip. Fakat burası için en az bir yarım gününüzü ayırıp rehber ile hakkını vererek gezmeniz gerekir yoksa puzzle’ın birçok parçasını eksik bırakmış olursunuz. Çalışma Saatleri: 15 Nisan – 2 Ekim arası her gün 08.30 – 19.30 arasında, 3 Ekim –  14 Nisan arası 09.00 – 17.30 arasında açık. Müze kart geçerli. Konum için tıklayın.

🌟 Burdur’dan çok daha fazlasını, Burdur Gezilecek Yerler Rehberimizde bulabilirsiniz.

6 Comments

  1. Yazılı Kanyon’da yüzme fikri güzel ancak eşim çok iyi yüzücü değil. Soğuk suda daha da problem olabilir gibi. Derin ve tehlikeli olarak niteler misiniz?

    Şimdiden rotalar çizmeye başladık:)

    1. Selamlar,
      Açıkçası yüzme konusunda kendine güvenmeyen birisinin küvete girme sorumluluğunu bile almak istemem. Gittiğinizde kendiniz değerlendirirseniz daha sağlıklı olur.

  2. Çok iyi, sürükleyici. Ne güzel bir dizi. Farklılığı özlemişiz. Aynı konulardan bıkmıştık. Tüm emeği geçen herkese teşekkürler.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir