DİMES GO KAYISI ROTASI 2018 🐼 AMASRA – KÜRE DAĞLARI – ILICA ŞELALESİ – VALLA KANYONU

DİMES GO kutularının üzerindeki yeni rotaların Evde Yok rehberlerini çıkarmaya bu sene de devam ediyoruz. Üçüncü rota olarak, Kayısı kutusunun üzerindeki Amasra‘dan başlayan, Küre Dağları’ndan ve Ilıca Şelalesi‘nden geçip Valla Kanyonu‘nda sonlanan Kayısı Rotası’nı tersten keşfe çıktık. Elbette zaman zaman rota dışına çıkarak çevredeki diğer görülesi noktalarıde es geçmemeye çalıştık.

2018 rotaları aşağıdaki gibi:

Vişne : Lavanta Bahçeleri – Eğirdir Gölü – Yazılı Kanyon Tabiat Parkı
Kayısı : Amasra – Küre Dağları – Ilıca Şelaesi – Valla Kanyonu
Şeftali : Kazankaya Kanyonu – Ballıca Mağarası – Tokat
Karışık : Çilingöz Tabiat Parkı – Yalıköy – Belgrad Ormanı – Kilyos

İşte DİMES GO Şeftali Rotası keşiflerimiz!

Valla Kanyonu, Kastamonu

Burası dünyanın en derin kanyonlarından biri olan Küre Dağları’ndaki Valla Kanyonu. Valla’da kanyon geçişi yapmak istiyorduk ama teknik olarak bizi aşan bir kanyon olduğunu öğrenince seyir terasından bakmakla yetindik. Tehlikeli bir geçiş olduğu için sadece izin alarak, profesyonel rehberle ve özel ekipmanlarla geçiş yapabiliyorsunuz. Bunun için de belirli bir tecrübeye ihtiyaç duyuluyor. Belki bir gün gerekli tecrübeyi edinince yolumuz buraya tekrar düşer. Konum için tıklayın.

Ilıca Şelalesi, Kastamonu

Ilıca Şelalesi, Horna Kanyonu’nun başlangıcını oluşturuyor. Burası, yaz aylarında içinde yüzebileceğiniz bir şelale. Çünkü şelalenin döküldüğü yerde geniş bir havuzcuk oluşmuş durumda. Bir de şelalenin yakınlarında Park Ilıca adlı ahşap bungalow evlerden oluşan bir kamp alanı var. Elbette çadırınızı kurup da konaklayabiliyorsunuz. Şelalenin sesiyle uykuya dalmak, uyanınca da suyuna girip yıkanarak güne başlamak kulağa oldukça keyifli geliyor. Konum için tıklayın.

Küre Dağları Milli Parkı, Bartın-Kastamonu

Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu ve Bartın sınırları kesişiminde kalan, içinde kanyonların, karstik mağara oluşumlarının, şelalelerin ve içinde çok çeşiti ekosistemlerin barındığı ormanların olduğu 37.000 hektarlık bir alana yayılan bir yeşil alan. Aynı zamanda burada yürütülen yaban hayatı koruma çalışmaları sayesinde, Küre Dağları Milli Parkı, Türkiye’nin ilk Pan Park’ı olma unvanına sahip. Milli park içinde yapabileceğiniz 21 tur güzergahı var. Milli parkta, görebileceğiniz belli başlı yerleri arasında, Drahna Vadisi, Valla Kanyonu, Loç Vadisi, Horna Kanyonu, Ulukaya Şelalesi, Ilıca Şelalesi, Pınarbaşı, Çatak Kanyonu gibi noktalar var. Konum için tıklayın.

Tüm KASTAMONU’DA GEZİLECEK YERLER için tıklayın

Amasra, Bartın

Amasra, Kastamonu merkeze 200 kilometre 3 saat mesafede, Bartın’a bağlı bir kıyı ilçesi. Burada yapılacak en güzel şey balık-salata. Balık zaten yöreye mahsus bir lezzete sahip ama buna ek olarak inanılmaz güzel bir salatası var. Nasıl bir salata bu derseniz, içinde klasik marul, domates, salatalığın yanı sıra turp ve çeşitli sebzeler de bulunuyor.

Balık-salata için özellikle Canlı Balık (Mustafa Amca’nın Yeri) ni öneririz. Konum için tıklayın. Balık sonrası ballı yoğurt veya kabak tatlısı da denemeyi unutmayın. Amasra’da kahvaltı yapmak isterseniz de Türkan Hanım’ın Yeri‘ni, (Konum için tıklayın) kızartma balık ve midye için uygun fiyatlı, kale duvarı dibindeki Carlos Balık‘ı güzel seçenekler. Konum için tıklayın.

Merkezde yapabilecekleriniz arasında ise şu maddeler var. Zaten hepsini gezmek, hepi topu 2 saatinizi alacaktır.

1. 2013 yılında Unesco Dünya Mirasi Geçici Listesi’ne eklenmiş olan Amasra Kalesi‘nden Amasra’ya panaromik bir bakış atın.

2. Tarihi, Roma dönemine dayanan Kemere Köprüsü‘nden Boztepe bölgesine geçerek, Ağlayan Ağaç’a geçin. Konum için tıklayın.

3. Amasra’nın Tavşan Adası manzaralı noktası olan ve 300-350 yaşında bir ağacın olduğu Ağlayan Ağaç‘ın hemen yanındaki çay bahçesinde çay-kahve için. Konum için tıklayın.

4. Kızılağaç, ıhlamur, şimşir, dişbudak, ceviz ve kiraz ağaçlarından, yöresel el yapımı ahşap eşyalar bulacağınız  Çekiciler Çarşısı’na mutlaka gidin. Konum için tıklayın.

5. Salı ya da Cuma Amasra merkezde olursanız, içinde envai çeşit reçeller, bölge kadınlarının el emeği ürünlerinin satıldığı köylü pazarını diğer adıyla Galla Pazarı’nı gezin. Konum için tıklayın.

6. Bir zamanlar Bahriye Mektebi binası olan daha sonra Amasra Müzesi’ne çevrilmiş müzede, Amasra’nın Helenistik, Roma, Bizans ve Ceneviz dönemlerinden kalma kalıntıları ve etnografik kalıntıları görün. Ziyaret Saatleri: Kışın, 08.00-17.00 Yazın, 08.00-19.00 Giriş Ücreti: 6 TL Tel: 0378 227 61 01-02 Konum için tıklayın.

7. Kapanışı Lütfiye’den alışveriş yapın, üstüne de çay – kahve içerek yapın. Lütfiye, Amasra’dan çıkma, tamamen organik yöresel ürünleri satın alabileceğiniz aynı zamanda da taş duvarlı tarihi mağazasında oturup birer Türk kahvesi-çay içebileceğiniz çok hoş bir yer. Buradaki her ürünü, internetten Websitesi Konumiçin tıklayın.

Aylardan yazsa ve daha da fazla vaktiniz varsa,

8. Kesinikle denize girin. Çünkü Karadeniz’in bu kesiminin Ege’yi aratmayan bir denizi var. Amasra merkezin plajları o kadar tam teşekküllü olmasa da altınızda aracınız varsa çevre koylarda harika plajlar bulabilirsiniz. Merkeze yakın olmak isterseniz, Küçük Liman ve Büyük Liman bölgelerini (özellikle de Küçük Liman içinde kalan Direkli Kaya) 20 dakika yol yaparım diyenler ise Çakraz, Bozköy, Akkonak ve İnkumu gibi plajları tercih edebilirsiniz.

9. Aklınıza gelmez ama vaktiniz bolsa, Amasra’da sörf ve yelkenli de yapabilirsiniz. Merkezdeki Büyük Liman’da, Amasra Yelken Kulübü var ve burada sörf, yelkenli, ve kano kiralayabiliyorsunuz. Websitesi Konum için tıklayın.

Amasra’dan çok daha fazlası için, AMASRA’DA GEZİLECEK YERLER yazımıza göz atabilirsiniz.

Bartın ve Çevresi

Ayrıca, Küre Dağları Milli Parkı’nın Bartın tarafındaki başlangıç noktasını oluşturan, 15 metre yükseklikten dökülen Ulukaya Şelalesi, (Konum için tıklayın.) 80 milyon yıllık lav kayalarını görebileceğiniz, dünyada sadece 5 tane örneği olan Güzelcehisar Falezleri de Bartın’dan görmeden dönmeyin diyeceklerimiz arasında.

Vaktiniz olursa, Amasra-Bartın karayolu üzerindeki, Gaius Julius Aguilla tarafından Roma İmparatoru Tiberius Germanicus Claudius adına M.S. 41–54 yılları arasında yaptırılmış olan, Anadolu’daki tek yol anıtı Kuşkayası Yol Anıtı‘nı da görmelisiniz. Konum için tıklayın.

Salı ya da Cuma merkezde olursanız, köylü pazarını gezin. Gelmişken Bartın su böreğinden mutlaka yiyin.

2 Comments

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir