DİMES GO KARIŞIK ROTASI 2018 : ÇİLİNGÖZ TABİAT PARKI – YALIKÖY – BELGRAD ORMANI – KİLYOS

DİMES GO kutularının üzerindeki yeni rotaların Evde Yok rehberlerini çıkarmaya bu sene de devam ediyoruz. Son rota olarak, Karışık kutusunun üzerindeki İstanbul‘daki Çilingöz Tabiat Parkı‘ndan başlayan, Yalıköy‘den ve Belgrad Ormanı‘ndan geçip Kilyos‘ta sonlanan Karışık Rotası’nı keşfe çıktık. Elbette bu rotaya, kendi önerilerimizi de ekledik ve İstanbul il sınırları içindeki en güzel sonbahar kaçamaklarını şöyle bir derledik.

2018 rotaları aşağıdaki gibi:

Vişne : Lavanta Bahçeleri – Eğirdir Gölü – Yazılı Kanyon Tabiat Parkı
Kayısı : Amasra – Küre Dağları – Ilıca Şelaesi – Valla Kanyonu
Şeftali : Kazankaya Kanyonu – Ballıca Mağarası – Tokat
Karışık : Çilingöz Tabiat Parkı – Yalıköy – Belgrad Ormanı – Kilyos

İşte DİMES GO Karışık Rotası keşiflerimiz!

Çilingöz Tabiat Parkı🍁


Dimes Go Karışık rotasındaki ilk durağımız, “Burası İstanbul mu?” dedirten Çilingöz Tabiat Parkı. Burası, deniz ve tatlı suyun birleştiği bir nokta olduğundan, deniz, orman, Çilingöz Deresi ve sazlıklar birlikte çok güzel manzaralar vadediyor. Göz alabildiğine kumluk olduğundan, özellikle evcil hayvanınızla uzun yürüyüşler için ideal. Ama ne yalan söyleyelim doğa güzel olsa da pek gitmenizi öneremiyoruz. Yazın kotla denize giren müdavimlerinden fellik fellik kaçarken, kışın da fazla ıssız olması sebebiyle keyif alamadık. Anlayacağınız, İstanbul sahilleri ne yazın, ne kışın bize yar olabilecek. Yine de fotoğraftan bakması güzel. Belki yazın denize girmesi de güzeldir ama denemesi bir dahaki yaza artık 😉 Konum için tıklayın.

Yalıköy🍁

Burası da İstanbul Çatalca’da bulunan Yalıköy. Eski bir Rum balıkçı köyüymüş, eski adıyla Podima. Uzayıp giden 12 kilometrelik kocaman kumluk bir sahili var. Fotoğraftan anlayabileceğiniz üzere, bölge halkı ağırlıklı olarak balıkçılıkla ve hayvancılıkla geçimlerini sağlıyor. Burası da yazın denize girilebilen İstanbul sahillerinden. Ama burada öyle alıştığınız plaj hizmetlerini beklemeyin. Kulağa ve göze çok güzel gelse de Çilingöz’le ilgili hislerimiz aynen burası için de geçerli. Konum için tıklayın.

Atatürk Arboretumu’nu Gezin🍁

Rota üzerindeki noktalardan biri olmasa da, bizce hazır Belgrad Ormanı’na gelmişken, İstanbul’da en güzel sonbahar manzaralarından birine şahit olabileceğiniz, dizilerden, Instagram’dan son derece aşina olduğunuz Atatürk Arboretum’una uğramak da iyi fikir. İlk defa duyacaklar için kısaca bahsedelim, arboretumlar, ağaçların veya ağaç ailesinden odun bitkilerin yetiştirilmesi ve korunması adına çalışmalar yapan yerler. Arboretumların bir diğer adı da ağaç parkları. 

Ancak baştan uyaralım, her ne kadar içeriye yiyecek içecek sokulup piknik moduna geçilemiyor da olsa, arboretum haftasonu çok kalabalık olabiliyor. Çünkü burası, müthiş fotojenik bir yer, o yüzden herkes fotoğraf makinası ile geliyor. Ayrıca, düğün fotoğrafçılığı açısından da çok tercih edilen bir yer. Yalnız içeri tripod gibi profesyonel ekipman sınıfına giren şeyleri almıyorlar. Onlar ayrı bir izine tabi. Atatürk Arboretumulu programımızı yapmak isterseniz ulaşım, ücretler gibi bilgileri Atatürk Arboretumu yazımızdan okuyabilirsiniz. Konum için tıklayın.

Belgrad Ormanı’nda Sonbaharı Yaşayın🍁

Rotanın üçüncü durağı, yazın yakınından geçmeye korktuğumuz İstanbul’un akciğerleri Belgrad Ormanı. Belgrad Ormanı nihayet boşalmış, sarı ve turuncunun tüm tonları bürünmüş, ağaçların diplerinde mantarlar çıkmış (aman yemeyin!). Yaşasın sonbahar!🍁🍄🍂 Hafta sonları, buradaki parkurlarda yürüyüş veya koşu yaptıktan sonra, üstüne şöyle güzel bir kahvaltı çekmek gibisi yok.  Konum için tıklayın.

Belgrad Ormanı Yakınlarında Nerede Yenir?

Instagam’da sorduğumuzda, Belgrad yakınlarında nerede yenir? Şu yürüyüş üstü kahvaltı planların kahramanı kim? sorularının milyon dolarlık cevabı, Bilice Börekçisi çıktı. Girişteki kemerin hemen yakınında kalan börekçinin özellikle kıymalı kuş üzümlü böreği çok meşhurmuş bizden söylemesi. Konum için tıklayın.

Biz, ormanın içindeki, koşuya gelenleri doyurmak için her gün 6’da açılan Yeni Derya Cafe‘yi biliyorduk. Tatlı bir yere benziyordu ama yemeklerini denemedik, çünkü yanımıda kendi pikniğimiz vardı. Bizce en güzeli kendi zevkinize göre kendi piknik sepetinizi yapmanız. Konum için tıklayın.

Belgrad Ormanı Giriş Ücreti ve Tüyolarımız

Şimdi madem Belgrad Ormanı’ndan bahsediyoruz, enine boyuna konuya girelim:
– Giriş ücretli. Yanlış hatırlamıyorsak araç başı 12 TL verdik.
– İçinde bir yürüyüş parkuru var. 6 kilometrelik. Orta yerinde bir gölete varıyorsunuz. Hemen başlangıcında ise bir büfe var.
– Büfenin öbür tarafında düğün fotoğrafçılarının gözdesi üçgen bir şale var. Ama o kadar çok gelen oluyor ki epeyce beklememiz gerekiyor.
– Şale ya da yürüyüş parkurunda durmadan devam edersiniz geyik üretim sahasında ve Yeni Derya Cafe’ye varıyorsunuz. Kişi başı kahvaltı 45 TL ama minimum 2 kişi olmanız gerekiyor.
– Ormanda bir diğer görülmesi gereken yer de uzun yıllar tüm İstanbul’un su ihtiyacını karşılamış olan tarihi bentler.

Detaylı önerilerimizi Belgrad Ormanı yazımızda bulabilirsiniz.

Bir Pazar Günü, Bol Pazar’a Denk Gelin🍁

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bol Pazar (@bolpazar)

Şimdi de Belgrad Ormanı çıkışı uğramalık bir öneri geliyor. Pazar günler, Kemer Country’nin içinde kurulan tatlı bir pazar olan Bol Pazar. Terasta jazz ve funk çalan grup çıkıyor. Pilates seansları oluyor, tasarım standları ve organik meyve ve sebzelerin satıldığı standlar kuruluyor, çocuklar için heykel atölyesi gibi sevimli atölyeler, büyükler içinse kombucha yapımı atöyesi gibi faydalı atölyeler oluyor. Bol Pazar’ın haftalık atölye ve etkinliklerini, Facebook ve Instagram hesaplarından takip edebiliyorsunuz. Ama atölyelere katılacaksanız, önceden mesaj atarak kayıt yaptırın. Pazar, sabah 9:00 akşam 19:00 arası herkese açık. Ne yapın edin ama aç gelin. Konum için tıklayın.

Kilyos’ta Güneşi Batırın ve Balık Yiyin🍁

Bizce böyle bir günü Kilyos’taki balıkçılarda noktalamak da güzel fikir. Ama gün batmadan gelip masayı kapmak lazım. Manzara kaçarsa anlamı da kalmaz. Yazın, plajlarından çıkmadığımız Kilyos, bu mevsimde boş ama Çilingöz ve Yalıköy gibi de ıssız değil. Buraya yakın mekan önerilerimizi, Hafta Sonu İstanbul’da Nereye Gidilir yazımızda bulabilirsiniz. Konum için tıklayın.

Buraya kadar olan noktalardan kendinize, Belgrad Ormanı + Atatürk Arboretumu + Kilyos şeklinde, eğer günlerden pazarsa da Belgrad Ormanı + Atatürk Arboretumu + Bol Pazar şeklinde bir rota çizebilirsiniz. Aşağıda vereceğimiz Bonus öneriler ise, Kahvaltı + Cam Atölyesi olmak üzere, bir başka hafta sonu ayrıca değerlendirebileceğiniz önerilerimizi içerir.

Bonus 1: Beykoz Köyleri’nde Kahvaltı Yapın🍁

Şimdi rotadan iyice sapıp, Anadolu Yakası’na geçiyoruz. Çünkü, İstanbul’da olsanız da değilsiniz gibi hissedebildiğiniz nadir yerlerden biri olan Kulindağ Dağ Evi’nde kahvaltı da alternatif ve güzel bir hafta sonu planı önerisi. Fırın ürünleri çok başarılı ama diğer ürünler insanı çok tatmin etmiyor. Yine de ortam o kadar güzel ki bu kadar yol yapıp gelmeye değiyor. Haftanın her günü açıklar. Burada konaklama seçeneğiniz de var. Beklentiniz, İstanbul’dan biraz uzaklaşıp kafa dinlemekse tatmin olursunuz ama beklentiniz, en güzel en lezziz kahvaltıyı bulmaksa o kadar yol ve masraf yapıp buraya gelmenize de gerek yok. Konum için tıklayın.

İstanbul’daki diğer kahvaltı mekanı önerilerimiz için tıklayın.

Bonus 2: Cam Vakfı’nda Cam Atölyesi🍁


Hazır Beykoz’a gelmişken, Riva Deresi kıyısında kurulu, Cam Ocağı Vakfı‘nın kampüsünde, cam atölyelerine katılmak da harika bir fikir. Günübirlik son derece keyifli atölyeler var. Mesela, boncuk yapımı, füzyon, sıcak cam gibi teknikleri öğrenerek, kendinize yeni bir biblo veya takı yapabilirsiniz. Günlük atölyeler hakkında detaylı bilgi için websitesine bir göz atın. Konum için tıklayın.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir