DİMES GO ŞEFTALİ ROTASI 2018 🍑 KAZANKAYA KANYONU – BALLICA MAĞARASI – TOKAT

 

DİMES GO kutularının üzerindeki yeni rotaların Evde Yok rehberlerini çıkarmaya bu sene de devam ediyoruz. İkinci rota olarak, Şeftali kutusunun üzerindeki Yozgat’taki Kazankaya Kanyonu‘ndan başlayan, Tokat Ballıca Mağarası’ndan geçip Tokat merkezde sonlanan Şeftali Rotası’nı keşfe çıktık. Elbette zaman zaman rota dışına çıkarak çevredeki diğer görülesi noktalarıde es geçmemeye çalıştık.

2018 rotaları aşağıdaki gibi:

🍒  Vişne : Lavanta Bahçeleri – Eğirdir Gölü – Yazılı Kanyon Tabiat Parkı
🐼  Kayısı : Amasra – Küre Dağları – Ilıca Şelaesi – Valla Kanyonu
🍑  Şeftali : Kazankaya Kanyonu – Ballıca Mağarası – Tokat
🍹 Karışık : Çilingöz Tabiat Parkı – Yalıköy – Belgrad Ormanı – Kilyos

İşte DİMES GO Şeftali Rotası keşiflerimiz!

Kazankaya Kanyonu

Aydıncık Yozgat’a bağlı Kazankaya Kanyonu, Dimes Go Şeftali rotasının ilk durağı. Buraya geldiğimizde gördük ki Kazankaya Köyü’nden başlayıp, Çorum’a kadar uzanan 12 kilometre uzunluğunda kanyonun turizme kazandırılması çalışmaları devam ediyormuş. Dağcılığa ve doğa turizmine elverişli, sarp kayalardan oluşan, içerisinden Çekerek Irmağı’nın geçtiği bu kanyonda, kanyon aktiviteleri için gerekli personel, ekipman ve tesis desteği olsa şahane olur.

Zaten bu sene (2018) Temmuz ayında ilki düzenlenen Kazankaya Kanyon Festivali, buraların zamanla turizme kazandırılacağının habercisi. Kazankaya’da sadece doğa ve dağcılık meraklılarına değil aynı zamanda tarih ve arkeoloji meraklıları için de ilginç bölümler var. Burada yapacağınız bir yürüyüş sırasında karşınıza çıkacak, kayalar üzerindeki sur kalıntıları, tanrıça Kybele kabartması, Hitit mezarlığı gibi… Konum için tıklayın.

Ballıca Mağarası

Ballıca mağarası da kesinlikle Tokat’ta öncelikli olarak görmeniz gereken yerler arasında. Başka bir gezegen gibi. Yaşının 3-4 milyon yıl olması da çok çılgın bir düşünce.

Bulunduğu Pazar İlçesi’ndeki Mahperi Hatun Kervansarayı ve Kaz Gölü’nü de aynı gün görmek iyi oluyor.

Mahperi Hatun Kervansarayı

Ballıca Mağarası’ndan çıkıp Tokat merkeze doğru direksiyonu kırdığınızda, Mahperi Hatun Kervansarayı da yol üzerinde kolayca uğrayabileceğiniz bir yerler. Anadolu Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat’ın karısı Mahperi Hatun tarafından 1237 yılında yapılan ve 2007’de restore edilen kervansaray, Anadolu Selçuklu döneminden kalma, İpek Yolu üzerindeki en güzel eserlerden. Burada tarihi bir ortamda Tokat Kebabı da yiyebilirsiniz. Konum için tıklayın.

Tokat Merkez

Sulu Sokak

1. 900 Adımda 900 Sene Turu Yapın

Tokat’ta yapılacak en iyi şeyleri Tokat rehberimizde etraflıca anlattık ama  merkezde yapılacak en güzel şey, 900 adımda 900 sene turu yapmak. Nasıl oluyor bu tur derseniz, tabana kuvvet yürüyerek, aşağıdaki noktaları tek tek geziyorsunuz.

Taşhan: Anadolu’da, Osmanlı’dan kalma en güzel, en büyük hanlardan. 1626-1632 seneleri arasında inşa edilmiş. Özellikle bakır atölyelerinde ve kumaş üzerine taş baskı yapan atölyeler de çok ilginç şeyler görebilirsiniz. Mutlaka ve mutlaka kahve molanızı burada verin. Konumiçin tıklayın.

Yazmacılar Hanı: Taşhan’dan sonra Tokat’ın meşhur sofra bezi ve el baskısı yazmalarının yapılışını görebileceğiniz, bir 19. yüzyıl sonu Osmanlı yapısı. Mutlaka gezin ve tahta baskı rengarenk yazmalardan alın. Konumiçin tıklayın.

Tarihi Sulusokak: Sulusokak, Safranbolu evlerini andıran Tokat evleri, Roma, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait birbirinden güzel eserle dolu, Tokat’ın eski kent merkezini oluşturan yeri. Tokat Kültür Evi, Yağıbasan Medresesi, Arastalı Bedesten, Deveciler Hanı, Yazmacılar Hanı gibi tarihi noktalar, bu bölgede kalıyor. Konum için tıklayın.

Latifoğlu Konağı: 18. yüzyıl Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri. İçinin Barok üsluptaki ahşap ve kalemişi süslemeleri görülmeye değer. Tokat’ın geleneksel ev kültürünün yansıtıldığı bir müze eve dönüştürülmüş olan evde, günlük konak yaşamı, cansız mankenler aracılığı ile anlatılıyor. Haftanın her günü ücretsiz olarak, 15 Nisan- 2 Ekim arası 09:00-19:00, 3 Ekim-14 Nisan arası 08:00-17:00 Konum için tıklayın.

Arastalı Bedesten: Bir 15. yüzyıl Osmanlı yapısı olan Arastalı Bedesten, 2012 yılından beri Tokat Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. İçinde, Turhal ve Zile’den çıkarılmış eserler, Hititlere ait kalıntılar, Roma dönemine ait takılar ve Tokat halkının günlük hayattan etnografik objeler var. Konum için tıklayın.

Tokat Kültür Evi: Sulusokak’ta, Barok tarzda inşa edilmiş bu Osmanlı konağı, Tokat Kültür Evi’ne dönüştürülmüş. İçinde, geleneksel bir Tokat evindeki gündelik hayata şahit olabileceğiniz bir kurulum var.Konum için tıklayın.

Mevlevihane: Sultan 3. Ahmed döneminde Yeniçeri ağası Sülün Mustafa Paşa tarafından 1638’de yaptırılan Tokat Mevlevihanesi’nin, 19. yüzyıl Tokat evleri mimarisinde restore edilerek yeniden ziyarete açılmış hali. Konum için tıklayın.

Saat Kulesi: 1902 yılında, II. Abdulhamid’in tahta çıkmasının 25. yılı şerefine yaptırılan 33 metrelik saat kulesi. Konum için tıklayın.

Deveciler Hanı: Şimdilerde, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakülte binası olarak kullanılan hanın 1400’lü yılların başlarında yapıldığı tahmin ediliyor. Konum için tıklayın.

Yağıbasan Medresesi: Danişmentliler’den Nizamettin Yağıbasan’ın 1151-1152 yılları arasında yaptırıdığı bu medrese, kapalı avlulu Anadolu medreselerinin ilk örneklerinden olduğu için önem taşıyor. Konum için tıklayın.

Tokat Kalesi: Roma Dönemi’nde yol güvenliği için yaptırılmış olan kale, Tokat merkezin en yüksek noktası. Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Konum için tıklayın.

Atatürk Müzesi: Burası, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet döneminde, Tokat’a yaptığı 6 ziyaretin üçünde kaldığı, Atatürk’ün silah arkadaşı ve eski Tokat Milletvekili Mustafa Vasfi Süsoy’a ait konak. İçinde Atatürk’ün kullandığı eşyalardan, Mustafa Vasfi Süsoy’a ait bir odaya görebileceğiniz objeler var. Haftanın her günü ücretsiz olarak gezilebiliyor. Ziyaret saatleri: 15 Nisan- 2 Ekim arası 09:00-17:00, 3 Ekim-14 Nisan arası 08:00-17:00 Konum için tıklayın.

2. Tokat Kebabı Yiyin

Elbette Tokat’a kadar gelmişken Tokat Kebabı yemeden dönmek olmaz. Tokat kebabı için Pirhan’ı, yöresel yemekler için Saklıbahçe’yi öneririz. Yalnız uyarmamız gerekir ki Pirhan’da Tokat kebabı her zaman olmuyor. Nisan’ın ikinci yarısından Eylül’ün yarısına kadar yenilebiliyor. Ayrıca yine Pirhan’da, bir gün önceden sipariş vererek bakla sarması, bat, yarma, pehli pilavı, keşkek gibi diğer yöresel tatlar da denenebiliyor. Bizde aralarında en kaçırılmaması gereken bakla bakla sarması. Konum için tıklayın. Tokat kebabı nerede yenir derseniz sizi şuraya alalım: Tokat’ta ne yenir

3. Ekmek Arası Tiyatro’da Hem Karnınızı Doyurun Hem Gölge Oyunu İzleyin

Tokat merkezin, en özel köşelerinden biri bu ev yemekleri restoranı. Hacivat Köftecisi olarak da biliniyor. Nedeni ise restoranın alt katında bir cep tiyatrosu olması. İşletmeci aile üç kuşaktır lokantacı ve tam bir tiyatro sevdalısı. Ekim’den itibaren her Cumartesi gölge oyunu, pazarları ise tiyatro oynanıyor. Yazın tiyatro yok ama cumaları gölge oyunu devam ediyor. Konum için tıklayın.

2 Comments

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir