KOCAELİ’DE GEZİLECEK YERLER – DOĞA KAÇAMAKLARI

İstanbul ile Kocaeli’nin binalarının Marmara kıyısından birleşip betondan bir duvar örmesine ramak kaldı. Artık iki şehir resmen iç içe girdi. Neyse ki İstanbul’un kamikaze usulü betona koşuşuna rağmen Kocaeli doğa severler için bir can simidi olmaya, yaylaları, ormanları, nehirleri ile hem İstanbulluları, hem de İzmitlileri kurtarmaya devam ediyor.

Bir Marmara şehri olan Kocaeli’nin kafası fazlasıyla karışık: Denizi kendini Ege’de, ormanları da Karadeniz’de sanıyor. 🙂 Kandıra – Kerpe – Kefken taraflarında iki şehrin ağır sanayi kuşatmasına rağmen koylar mavi bayrak sallıyor, dağlarda kurtlar uluyor. Şehirli sendromları sifonlamaya birebir olduğunu düşündüğümüz doğa kaçamaklarını derledik.

Kocaeli Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Kocaeli’de Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar

Kocaeli’de konaklama konusunda en yaygın 2 tercih, size özel müstakil havuzlu, bahçe içinde villalar ve dağ evleri veya İzmit merkezdeki oteller. En güzel evler ise Kartepe ve Maşukiye civarında kümeleniyor. Bizim önerdiğimiz oteller ve evleri ise aşağıda bulabilirsiniz.

Ramada Plaza By Wyndham $$

Yüksek bütçe business otelleri arasındaki Ramada Plaza, İzmit merkezdeki 5 yıldızlı seçeneklerden biri. İncelemek için TIKLAYIN.

Tryp By Wyndham $

Kocaeli Başiskele bölgesinde bulunan, Körfez manzaralı Tryp By Wyndham, sıkça tercih edilen uygun fiyatlı bir otel. Spa & Wellness merkezinde hamam, sauna ve buhar odası var. İncelemek için TIKLAYIN.

Müstakil Chalet $$

Kartepe’de, 14 kişi kapasiteli, 5 yatak odasında 9 yatak ve 3 banyo olan havuzlu chalet. Açık mekanda tamamen yeşillikler içinde 4 dönümlük bir mekan. İncelemek için TIKLAYIN.

Pentalow Luxury Cabin $$

Pentalow Luxury Cabin, doğanın içinde, jakuzili, müstakil bir ahşap üçgen ev seçeneği. Toplam 6 kişi kapasiteli, 2 yatak odası, 2 yatak ve tek banyosu var. İncelemek için TIKLAYIN.


Aşağıdaki bağlantılardan Kocaeli’deki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.
– Kocaeli’deki tüm OTELLER için TIKLAYIN.
Kocaeli ve komşusu Sapanca’daki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmasını her zaman kişi başı maliyetleri göz önüne alarak belirliyoruz. Bu konuda evlerde konaklamak, özellikle çok kişi konaklama yapılabildiği için kişi başı maliyetleri düşürüyor. Kocaeli’de çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Kocaeli’ye kendi aracınızla gelmeyecekseniz, araba kiralamayı düşünebilirsiniz. Burası birbirinden keyifli doğa aktivitelerinin olduğu bir bölge. Geldiğiniz zaman hepsini deneyimlemek için altınızda araç olması en ideali olur. İstanbul’dan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

Kocaeli’de Gezilecek Yerler

ÖNEMLİ NOT:  Aşağıdaki tüm önerilerimizi sezonunda çok tavsiye etmiyoruz. Gereksiz kalabalıklar sinirinizi zıplatabilir. Bu nedenle geçiş mevsimlerinde, sezon dışında, başında veya sonunda tercih edin deriz.  Sezonda gidecekseniz bizden günah gitti.

Haritayı zoom yaparak görüntülemek için tıklayın.

Gezilecek Yerler

  1. İnönü Yaylası
  2. Yuvacık Barajı
  3. Ballıkayalar Tabiat Parkı
  4. İzmit
  5. Kerpe
  6. Kefken Pembe Kayalar
  7. Kumcağız Halk Plajı
  8. Kefken Adası
  9. Narköy
  10. Maşukiye
  11. Gölkay Park
  12. Kartepe Kayak Merkezi
  13. Ormanya

Yeme-İçme

  1. Köfteci Yusuf
  2. Karaaslan Alabalık Tesisi
  3. Şelale Restaurant
  4. Mahir’in Yeri
  5. Papuli Köy Evi
  6. Likarba
  7. Vadi Restaurant
  8. Kebapçı Mehmet Usta
  9. Uğurlu Dükkan
  10. Adıbahçe
  11. Maja
  12. Çiftlik Restaurant
  13. Sofra Köy Evi

Kocaeli Yaylaları 🐑

inonu-yaylasi-izmit-kocaeli

Kocaeli yaylaları, Karadeniz yaylaları atmosferini günübirlik ayağınıza getiriyor. Çünkü Kocaeli’nin merkez dışındaki doğası tipik Karadeniz iklimi özellikleri taşıyor. Dağ tepe göz alabildiğince uzanan çam ormanları zirveye doğru bitmeye, dik yamaçlar düzleşmeye başlıyor. Başiskele taraflarında İnönü Yaylası, Menekşe Yaylası, Kaya Üstü Yaylası, Serindere Kanyonu, Maşukiye taraflarında ise Kirazlı Yaylası, Kuzu Yaylası gibi yaylalar var. Yazın buraları günübirlik pikniğe gelenlerle nispeten kalabalık oluyor ama sonbaharla birlikte yaylalar daha çok kampçılar, endurocular ve off roadculara kalıyor. Yazın buralara çobanlar sürülerini otlatmaya çıkıyor kışın da aşağı indiriyor.Bu nedenle yaylalarda irili ufaklı, çobanların kaldığı dağ evleri var.

inonu-yaylasi- kocaeli

Biz Başiskele’ye bağlı İnönü Yaylası‘na güneşi batırmaya çıktık. Ama gördük ki uzun uzun keyif yapmak için gelinesi bir yermiş ama içimizden bir ses yazın burayı mangalcılar basıyordur diyor. Buralara toplu taşıma ile ulaşma gibi bir imkan olmadığından şahsi aracınızın olması gerekiyor. Engebeli, sık virajlı, yer yer bozuk, su birikintili veya toprak yollardan geçmek durumunda olabilirsiniz. Size Google Maps’de 10 km 20dk görünen yol aslında 40dk sürebiliyor. Tepelik alanlarda hangi operatörden olursa olsun telefonun çekmediği zamanlar da oluyor. Şimdiden uyarmakta fayda var. Ayrıca yaylalar yaz kış her daim serin olan alanlar olduğundan, güneş battığı anda hava buz oluyor. Yanınıza kalın şeyler almayı unutmayın. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Yuvacık (Kirazdere) Barajı, Başiskele

yuvacik-baraji

Karadeniz’in protitipi bir diğer yer. Yuvacık Barajı’na giden yol insanın içini açan manzaralarla dolu. Tepelerde Karadeniz usulü ahşap köy evleri, devasa çam ağaçları, dolambaçlı dağ yolları ve Kirazdere üstüne kurulmuş salaş mekanlar… Bizce Yuvacık Barajı’nı, Kirazdere Çayı üzerinden gözünüze kestirdiğiniz bir alabalık tesisinde yemek keyfini ve yukarıda bahsettiğimiz yaylalardan biri veya birkaçını birbirine ekleyerek kendinize günübirlik, dolu dolu bir program oluşturabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Baraj’ın bittiği yerde Kirazdere Çayı üstüne kurulmuş sıra sıra mekanlar var. En meşhurları Karaaslan Alabalık ve Kamping Tesisleri, Şelale Restoran, Gazi’nin Yeri ve barajın biraz daha tepelerindeki Mahir’in Yeri. Hepsinin ortak spesiyali mıhlamalı Karadeniz kahvaltısı ve kiremitte alabalık. Karaaslan işi en çok büyüten işletme. Burada çadır veya tipik Karadeniz evlerinde konaklama, zipline ve atv safari, jeep safari, paintball gibi aktivite olanakları da var. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Ballıkayalar Tabiat Parkı’nda Kaya Tırmanışı, Gebze

ballikayalar-kocaeli

1. Derece Doğal Sit Alanı olan Ballıkayalar Tabiat Parkı, İstanbul’a 1 saat uzaklıkta, Kocaeli, Gebze’de Tavşanlı Köyü’ne bağlı bir kanyon. İstanbul’a bu kadar yakın olmasıyla hem trekkinciler hem kaya tırmanışcıları hem de doğaseverler için günübirlik İstanbul kaçamakları arasında. Bizce burasının olayı kesinlikle kaya tırmanışı. Zaten Ballıkayalar, Türkiye’de bir spor olarak kaya tırmanışının başladığı yer olmakla beraber Türkiye’nin en popüler kaya tırmanışı noktalarından. İster trekking için ister tırmanış için olsun buraya çeşitli firmaların günübirlik paket turları var. Üstelik bu spor hakkında herhangi bir geçmişinizin olması gerekmiyor. Her zorluk seviyesinde rotalar var. Tabi eğer turlardan bağımsız gelecekseniz de kaya tırmanışı için önceden tüm ayarlamaları kendiniz yapmanız gerekiyor.

Burası hakkında daha fazlasını ve kaya tırmanışı deneyimimizi Ballıkayalar Tabiat Parkı yazımızda detaylıca yazdık. Ballıkayalar Tabiat Parkı, Kocaeli, Gebze’ye bağlı Tavşanlı Köyü sınırında bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

İzmit

İzmit’i ve merkezde görülecek yerleri, İzmit’te Gezilecek Yerler yazımızda ayrıca anlattık. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Kerpe, Kandıra

kerpe-mavi-deniz

Küçük bir Karadeniz kasabası olan Kerpe, deniz keyfi yapılabilecek sahilleri, enteresan yeryüzü oluşumları, sörfe uygun denizi ve kamp alanlarıyla Kocaeli’nin sayfiye yeri. Kocaeli’de denize girilebilecek en uygun yerler burada. Hem umumi hem de özel plajlar var. Son yıllarda çevre illerden günübirlik de olsa sörf kaçamağı yapan sörfçülerin de çokça tercih ettiği bir yer. Buradaki Kartal Kayalıkları ise kesinlikle ideal güneşi batırma noktası. Ancak belli zamanlarda ana baba günü olabiliyor. Kalabalıklardan kaçmak ve deniz keyfini sürmek adına tüm tüyolarımızı Kerpe yazımızda anlattık. Nolur, gitmeden okuyun. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Kefken, Kandıra

pembe-kayalar-kefken
Fotoğraf Kaynak: kocaeli.goc.gov.tr

Kerpe’den sonra doğuya doğru devam ettiğinizde bir sonraki kasaba olan Kefken de yine küçük bir Karadeniz kasabası. Merkezinde pek de vakit geçirilecek yerler yok ama Kerpe’dekine benzer kıyı oluşumları görülmeye değer.

Kefken en çok Pembe Kayalar ile ünlü. Buradaki kaya oluşumları gerçekten de pembemsi bir renkte. Hatta renklerinden ötürü Sultanahmet Cami ve Rumeli Hisarı gibi yapımında bu kayalıklar kullanılmış. Rengi ve deniz ile yarattığı tablo fotoğrafçıları buraya çekiyor. Kameralara her ışıkta ve mevsimde güzel pozlar veriyor. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Kefken’e komşu kasaba Kurtköy’de bölgenin ünlü plajı Kumcağız Plajı var. Sığ ve kumlu sahili sayesinde daha çok çocuklu aileler ve kampçılar tarafından tercih edildiği için özellikle haftasonları çoook kalabalık oluyor. Kandıra otobüs garından sabah 7 akşam 11 buraya minibüsler var. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Cenevizlilere, Romalılara ve Bizanslılara mesken olmuş, Karadeniz’in iki adasından biri Kefken Adası ve Mavi Bayraklı Cebeci Plajı da Kefken’in biraz dışında olsa da buradaysanız uğrayabileceğiniz yerlerden. Kefken Adası, Cebeci Plajı’ndan ve Kefken Limanı’ndan tekne kiralayarak ulaşabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara. Buralara adım atmadan Kefken Gezilecek Yerleryazımızı okuyun deriz.

Narköy Ekolojik Yaşam, Kandıra

narkoy-kocaeli
Fotoğraf Kaynak: Serdar Temizkan – www.facebook.com/Narkoy/photos

Kocaeli’ne ekoturizm yapan Narköy, doğa çaylaklarının ve/ya konforundan feragat etmek istemeyenlerin doğal yaşam ile buluşma yeri. Narköy, Kocaeli, Kandıra’da, Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nin yarattığı alternatif, sürdürülebilir bir konaklama, çalışma, eğitim ve deneyim kompleksi. Burada konaklama ve yemek servisinin yanı sıra, organik tarım veya çiftlikle ilgili derslerde veriliyor. Reçel yapımından ekmek yapımına, permakültürden kerpiç ev yapımına birçok alanda atölye çalışmalarına veya doğa yürüyüşleri, yoga, binicilik, doğaçlama müzik, piknik, açık havada film keyfi gibi doğa aktivitelerine katılabiliyorsunuz. Kimi aktiviteler ücretli, kimisi değil. Her türlü haftasonu için çok güzel bir şehirden kaçış planı olabilir. Bizden söylemesi.

Aynı zamanda steril bir doğa ve inziva vadettiği için şirketlerin de workshop/toplantı alanı olarak da tercih ettiği bir yer. Tam da “eve kapanıp çalışmak” deyimi burada “doğaya kapanıp çalışmak” olarak evriliyor. Narköy’ün yeşilin içinde, hem kafa dinlemeye, hem de full konsantre çalışmaya kocaman ferah bir alanı var.

narkoy-kocaeli
Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/Narkoy/photos

Adres: Kıncıllı Köyü, Yayla Mevkii, Kerpe Caddesi, No: 13/A Kandıra / KOCAELİ Kandıra merkezden Narköy’e ulaşım için tel: 0262 561 25 25 (26-27-28) Tel: +90 549 529 5449 Websitesi: www.narkoy.com – www.facebook.com/Narkoy/ Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Maşukiye, Kartepe

masukiye-restoran-kocaeli
Fotoğraf Kaynak: Nurettin Mert Aydın / Flickr

Maşukiye son yıllara kadar yemyeşil doğası, dereleri, yaylalarıyla Kocaeli’nin saklı kalmış cennetiydi. Şimdilerde buraya başta İstanbul olmak üzere çevre illerden turlarla turistler geliyor. Önce Aygır Deresi çevresinde yemeği hak ettirtecek, bünyeyi yemeğe hazırlayacak bir doğa yürüyüşü, sonrasında da dere üzerine sıra sıra dizilmiş alabalık restoranlarında çoban salata ve kiremitte alabalık! Yok bunlar sizi kesmedi mi? Üstüne bir de atv safari, zipline…

Maşukiye’nin en güzel zamanları bahar ve sonbahar ayları ama yaylalara çıkacaksanız en uygun mevsim yaz. Kirazlı Yaylası ve Kuzu Yaylası buradaki popüler yaylalardan. Yazın piknik için ideal yerler ama kışın ve sonbaharda baya soğuk olduğundan tam keyfi çıkmıyor. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Gölkay Park’ta Wakeboard, İzmit

golkay-park-izmit-kocaeli

İzmit Kocaeli’ne bağlı Bıçkıdere Göleti’nin, wakeboard olarak bilinen kablolu su kayağının yapılabildiği bir su parkına dönüştürülmesiyle oluşturulduğu bir tesis. 2010 yılından beri faaliyette ama 2014 yılından beri belediyeden bağımsız özel bir işletme. İçinde kafeteryalar, çardaklar, tribün, oyun parkı vb. gibi üniteler de var.

Peki wakeboard nedir diyenlere kısaca açıklayalım. Wakeboard, klasik su kayağının motorlu tekne veya başka bir araçla çekilerek yapılanı yerine bir makara sistemiyle kablolar aracılığıyla çekilerek yapılanı. Yani ikisi arasındaki tek fark sporcunun suyun üstünde gidebilmesi için kullandığı araç. Tabi klasik su kayağına göre daha birçok avantajı da var. Öncelikle daha güvenli, daha ekonomik, hem yeni başlayanlara hem de akrobasiye merak saranlar için daha uygun, 5-6 kişinin aynı anda yapabilmesine uygun, elektrikle çalıştığından ve motor yağlarıyla suyu kirletmediğinden de çevre dostu bir sistem. Her yaştan, hem profesyoneller hem de yeni başlayanlar için uygun bir parkuru var. Sadece wakeboard değil, su kayağı (çift kayak), kneenboard (diz boardu) ve flyboard seçenekleri de var.

Toplam 2 saat sürüyor. Eylül’de sezon bitiyor. Sezonda haftasonları kişi sayısı 3’ü bulunca tesisi açıyorlar.

Adres: Çayırköy Mevkii, 41000 İzmit/Kocaeli Websitesi: www.golkaypark.com Tel: 0541 673 40 63 – 0262 332 05 70 Çalışma Saatleri: 09.00 – 20.00 Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Kartepe Kayak Merkezi

kartepe-kayak-merkezi- izmit-kocaeli
Fotoğraf Kaynak: www.mgm.gov.tr

Kartepe Kayak Merkezi’ne bi daha gitmemek üzere biz yeminliyiz ancak İstanbul’a en yakın kayak merkezi olduğu için çokça tercih ediliyor. Kayak keyfi açısından, aşırı kalabalıklar ve karın kalitesizliği sebebiyle zaten diğer kayak merkezlerinin eline su dökemez. Bir de üzerine dağa çıkarken yolda trafik çilesi ve park derdi var. Siz siz olun kışın haftasonları kesinlikle buraya bulaşmayın. Yine de İstanbul’da öğle yemeği yerken canım snowboard yapmak istedi dedikten 1-2 saat sonra pistte olmak büyük lüks. Hafta içi sakin bir zamanda giderseniz keyifli olacaktır. Her ne kadar bir Uludağ kadar gelişmiş olmasa da, burada da otel ve yeme-içme mekanları var. Kayak pantalonundan snowboarda her türlü kayak malzemesini kiralayabileceğiniz yerler var.

Burada mavi (kolay-orta), kırmızı (zor-orta) olmak üzere 2 zorluk derecesinde pistler var. Geyik Alan Tepesi mavi, Kartepe ve Karlıktepe kırmızı zorluk derecesinde diyebiliriz. Kış turizmi için çeşitli firmaların buraya günübirlik turları oluyor. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Sapanca Gölü Kıyısında Bisiklet ve Kırkpınar’da Kahvaltı

sapanca-bisiklet-cardak-2

Aslında Sapanca Gölü de Kırkpınar ilçesi de Sakarya’ya bağlı yerler ama Kocaeli il merkezine 25 dk, Maşukiye’ye de 10 km 15 dk uzaklıkta olduklarından hazır bu taraflardayken uğramak isteyebilirsiniz. Bizce sabah Sapanca Gölü’nde Kırkpınar’a denk gelen hat boyunca bisiklete binip kahvaltıyı Kırkpınar’da yapmak çok güzel bir program. Kırkpınar, Kocaeli – Sakarya sınırında, Sapanca Gölü kıyısında çok güzel bir ilçe. Özellikle buradaki Bağdat Caddesi, Amerikan filmlerinden fırlama Beverly Hills tarzı bahçeli evleri ve geniş ferah bol yeşillikli yollarıyla Sakarya’nın en yaşanılası yeri. Cadde boyunca sıra sıra kahvaltı mekanları, Sapanca Gölü kenarındaki kesimde de balık restoranları var. Önerilerimizi yeme-içme bölümünde sıraladık. Sapanca hakkında daha fazlası için Sapanca’da Gezilecek Yerler rehberimize göz atabilirsiniz.

Hobbit Evleri – Ormanya

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/orrmanya

Hobbit Evleri, İzmit merkeze 20, Sakarya’ya 22 kilometre mesafedeki Uzuntarla Tabiat Parkı Ormanya, Yüzüklerin Efendisi serisinden fırlama, masal gibi bir yer. Burada konaklama yapamıyorsunuz ama kendi piknik malzemenizi getirip bu ortamda kahvaltı yapmanın keyfine varabiliyorsunuz. Eğer hafta sonu gelecekseniz mutlaka erken gelin çünkü kalabalık oluyor. Açılış saati sabah 09.00. Giriş de ücetsiz. Alanda bir de 8 kilometrelik bisiklet parkuru, Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi, Botanik Yolu gibi alanlar var. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Kocaeli Restoranları

Kocaeli’den çıkan imza tat kesinlikle Pişmaniye! Ama biz Kocaeli’de unutulmaz bir pişmaniye tadımı yapabileceğimiz özellikte bir mekan veya pişmaniyesiyle ünlü mutlaka uğranması gereken tarihi bir yer bulamadık. Aşağıdaki mekanların çoğu İzmirli Evde Yoklar’ın önerisi. Üstüne bir iki ek de biz yaptık. Tabi yorumlarda her türlü tüyoya açığız 🙂

Başiskele’de

☞ Köfteci Yusuf

Burası işi büyüten yerlerden. İznik, Bursa’dan çıkıp 21 şubeyle çevre illere yayılmış bir zincir köfteci. Kocaelili Evde Yoklar’ın önerilerinden. Yol üzeri mola vermek için uygun bir seçim olabilir.

Adres: Ovacık Mah. D100 Karayolu No:18 41140 Websitesi: www.kofteciyusuf.comKonum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Yuvacık Barajı Çevresinde

☞ Karaaslan Alabalık ve Kamping Tesisleri

karaaslan-alabalik-tesisleri

Burası Kirazdere Çayı üstüne kurulmuş işletmelerin en meşhur olanı. Kiremitte alabalığı, sac kavurması, köy peynirli, köy ekmekli, muhlamalı geleneksel Karadeniz kahvaltısı spesiyalleri arasında. Biz yemeklerine o kadar bayılmadık ama bir Karadeniz işletmesine yakışır şekilde çayın ücrete tabii olmamasını ve çaydanlıkla masaya gelmesi fikrini çok tuttuk 🙂 İşletmedeki dere üstüne kurulu salıncağın keyfi de bir başkaydı tabi…

Adres: Servetiye Cami Köyü Yuvacık Baraj Sonu 8.km Yuvacık-Başiskele/Kocaeli Tel: +90 262 345 01 01 – +90 262 345 01 07 Websitesi: www.karaaslankamping.com Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

☞ Şelale Restoran

Şelale Restoran, sahibi Mustafa Usta ile meşhur bir yer. Karaaslan’a göre ortamı daha doğal ve sade. Buranın da spesiyalleri alabalık, muhlama, kiremitte köfte, mantar, kavurma…

Adres: Yuvacık Barajı, Kirazlı Dere Mevkii Yuvacık (Hamdi Taşdemir Caddesi)
41100 Başiskele Websitesi: www.selaletesisi.com Tel:+90 535 558 5006 Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

☞ Mahir’in Yeri

Burası da alabalık tesislerinin güneye doğru 2,5 – 3 km ilerisinde orman içinde bir dağ restoranı. Kocaelili Evde Yoklar’ın önerilerinden. Buranın da spesiyali yine muhlama, alabalık, serpe Karadeniz köy kahvaltısı…

Adres: Yuvacık Baraj sonu servetiye camii köyü Aytepe yolu üzeri yuvacık Başiskele, 41090  Tel: 0532 500 1432 Çalışma Saatleri: 08.00 – 00.00Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Karamürsel’de

☞ Papuli Köy Evi


Papuli Butik Otel ve Restoran, Karamürsel şehir merkezine 4 kilometre uzaklıkta, Samanlı Dağları eteklerinde kurulmuş olan Çamçukur Köyü içinde, körfez ve köprü manzaralı, şirin bir bahçesi ve tatlı mı tatlı oyuncu köpekleri olan enfes bir köy evi. Doğu Karadeniz mimarisiyle taş blok üzerine oturtulmuş ahşap ve tuğla karışımı 2 katlı kargir ev başlı başına çok keyifli bir atmosfer yaratıyor.  2016 yılında bu şirin ev restore edilerek, otel olarak turizme açılmış. Sabahları ise eşsiz bir köy kahvaltısı sunuyor. İçinde yok yok. Kendi el yapımı ekmeklerden yöresel Karadeniz lezzetlerine her şey parmka yalatıyor. İstanbul’dan sadece 1 saat yol yaparak buraya kahvaltıya net gelinir. Adres: Çamçukur Mahallesi, Küme Evleri No:232, 41500 Karamürsel/Kocaeli Tel: (0262) 454 13 03 Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Kartepe’de

☞ Likarba Karadeniz Mutfağı 

Kurufasulyesi, turşu kavurması, Karadeniz pidesi, muhlaması ile ünlü. Bol tereyağlı Karadeniz mutfağına has ev yemeklerini bulabileceğiniz bir yer.

Adres: Uzunçiftlik Atakent, No:, Sapanca Yolu Cd. No:62, 41180 Balaban/Kartepe Websitesi: likarba.org Tel: 90 262 371 5761 Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

☞ Maşukiye Vadi Restoran 

Burası da Kocaelili Evde Yoklar’ın önerisi bir restoran. Bölgenin en büyük en geniş kapasiteli işletmelerinden. Şelalelerin şırıl şırıl aktığı vadi içinde doğal bir ortamı var. Kışın şömine başı keyfi de bir başka oluyormuş. Kartepe Kayak Merkezi öncesi veya sonrasında uğranabilir. Fakat burası da haftasonu full çeken yerlerden. Uyarmakta fayda var.

Adres: Alabalık Vadisi Maşukiye Kartepe Tel: 0262 354 3195 – 0262 354 2202 Websitesi: www.vadirestaurant.com Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Derince’de

☞ Kebapçı Mehmet Usta

Burası Karadeniz mutfağının egemen olduğu Kocaeli’de Urfa mutfağının demirbaş lezzetleri kebap ve ciğerle ün yapmış, Derince’de Denizciler Caddesi’nin bir arka sokağında küçük samimi bir işletme. Etler öyle tabakta değil tam da usulüne uygun şekilde lavaş içinde geliyor. Üstüne bir de künefe mis!

Adres: Çenedağ Mahallesi, Denizciler Caddesi, No 21/C, Derince, Kocaeli Tel: 0262 2298744 Web Sitesi: www.mehmetustam.com Çalışma Saatleri: 11.30 – 22.00 Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Kırkpınar’da

Kırkpınar’da Bağdat Caddesi üzerinde

☞ Uğurlu Dükkan & WoodMood Cafe & Design Store

Burası aslında tasarım ev dekorasyonu ürünlerinin satıldığı bir mağaza ama aynı zamanda cafesi de var. Çok şeker bir atmosferi var. Kahve – tatlı molası için Sapanca’daki en popüler yerlerden. Gözlemeli kahvaltısı da çok ünlü.

Adres: Bağdat caddesi no:92 Kırkpınar Sapanca Sakarya Tel: +90 539 609 1739 Websitesi:www.ugurludukkan.com Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

☞ AdıBahçe

Burası aslında Adapazarı çıkışlı, birkaç subeli bir işletme ama Kırkpınar’dakinin bahçe keyfi daha güzel. En çok çökertme kebabı ile meşhur ama yine Bağdat Caddesi’nde kahvaltı – kahve – tatlı için en uygun yerlerden.

Adres: Soğuksu, Bağdat Cd., 54600 Sapanca/Sakarya Çalışma Saatleri: 08.00 – 00.00 Tel: Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Sapanca Gölü tarafında:

☞ Maja 

Burası Sapanca Gölü’ne nazır bir et restoranı. Etleri ve serpme kahvaltısı güzel ama manzara hepsinden güzel.

Adres: Melih Kibar Sahil caddesi No: 2 Kırkpınar Sapanca / Sakarya Çalışma Saatleri: 08.00 – 00.00 Tel: 0 545 281 45 55  Websitesi: majakirkpinar.com Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

☞ Çiftlik Restoran

cerkes-kahvaltisi

Burası Çerkez kahvaltısı ile ünlü bir mekan. Yeşillikler içinde güzel bir ambiyansı var. Kahvaltı dışında kiremitte alabalık, ızgara et çeşitleri, mantı gibi seçenekler de var.

Adres: Meşeli Sokak, Rüstem Paşa Mahallesi, 54600 Sapanca/Sakarya Websitesi: www.ciftlikrestaurant.net Tel:+90 535 323 5885 Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Gölcük’te

☞ Sofra Köyevi

Sofra Köyevi, filmlerde gördüğümüz o klasik Karadeniz evleri tarzında doğayla içiçe yemyeşil bir kahvaltı mekanı seçeneği. Doğadan sofraya biberler, maydanozlar, organik reçeller derken sahiden de tarladan sofranıza bir Kocaeli kaçamağı. Her şeyi el yapımı tercih ediyorlar ve çeşit hayli fazla. İsterseniz köy evinin iç mekan kısmı bulunuyor dilerseniz de bahçe kahvaltısı yapıyorsunuz. Kahvaltıyı tercih etmezseniz pizza, makarna gibi seçenekler bulunuyor ve bazı akşamlar canlı müzik oluyor. Yalnızca cuma, cumartesi ve Pazar günleri açık, söyleyelim. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Kocaeli Nerede?

kocaeli-harita

Kocaeli, Doğu’da Sakarya, Güney’de Bursa, Batı’da İstanbul ile çevrili Marmara Bölgesi şehirlerimizden. İstanbul merkezden Beşiktaş’tan arabayla yola çıkılacak olursa İzmit merkeze 104 kilometre, 1 saat 26 dakika mesafede bulunuyor. Merkezden merkeze en yakın diğer komşuları Bursa’ya 130 kilometre, 1 saat 40 dakika, Sakarya Adapazarı’na da 51 kilometre 1 saat, Düzce’ye 116 kilometre 1 saat 20 dakika mesafede bulunuyor.

Kocaeli’ye Ulaşım

Arabayla

Arabayla Kocaeli’ye gelecekler için yol, İstanbul, Beşiktaş’tan İzmit merkeze 104 kilometre, 1 saat 26 dakika, Bursa’dan 130 kilometre, 1 saat 40 dakika, Sakarya Adapazarı’ndan 51 kilometre 1 saat, Ankara’dan 344 kilomere 3 saat 24 dakika sürüyor.

Trenle

İstanbul, Eskişehir ve Ankara gibi TCDD Yüksek Hızlı Tren’nin geçtiği il ve ilçelerden Kocaeli’nin Gebze ve İzmit ilçelerine ulaşım var. Ayrıca Ada Ekspres ile de Gebze ve İzmit’e gitmek mümkün. Bu tren, İstanbul-Pendik’ten kalkıp; Gebze, İzmit ve Sapanca duraklarında durarak Arifiye’ye gidiyor. Karşılıklı günde birkaç sefer var, yaklaşık 1 saat sürüyor ve fiyatlar uygun.

Otobüsle

Türkiye’nin her yerinden otobüs firmalarının Kocaeli’ye otobüs seferleri var. İzmit ve Gebze otogarları Kocaeli’ndeki en işlek otogarlar. Buralardan Kocaeli’nin diğer ilçelerine servis veya lokal otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

25 Comments

  1. Yerlisinin yemeklerini yemediniz ? Kandıra’ya uğramadınız mı hiç? O kadar mıhlama demişsin hiç dartıdan, çiğli yumurtadan bahsetmemişsiniz. Gidin Kandıra’ya isterseniz doğa yürüyüşü, isterseniz deniz, isterseniz kamp yapın… Başiskele Kartepe’de olduğu gibi saatlerce yürümenize gerek de yok, arabanızla her yere girebilirsiniz.

    1. Yiğit Bey galiba yazıyı okumadan yorum yazıyorsunuz. Bi zahmet okuyun, Kandıra’ya gittik mi, yerel yemekleri yedik mi yazıyor.

  2. Merhabalar. Paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Sizin paylaşımınız üzerine gittim. İstanbul’a yakın olan ve insanın nefes alabildiği bir yer. Herkese tavsiye ederim. Maşukiye’de gidilecek mekan olarak Vadi restoranı önermişsiniz. Fakat ben başka restaurantlara da gittim. Saklıbahçe restaurant ve oteli size öneririm.

    1. Saklıbahçeye arkadaş gruplarıyla gittim 2 sefer , ikiside hayal kırıklığıydı bizim açımızdan . Vadi restoran candır ..

  3. Parpalia
    Aytepe Park
    Karaca Dağ Evleri
    Diriliş Kampı
    Eraslan
    Özkaraaslan Mahirin Yeri
    Ogzala Çiftliği
    Gazinin Yeri
    Kenanın Yeri
    Karakaya
    Şelale
    Balkaya
    Çamlıca Tepe restaurant
    Marangoz Cafe
    Veysel DAyının Yeri
    BAŞİSKELEYİ ES GEÇMİŞSİNİZ SİZ.

  4. Merhaba ,eskişehirde yaşıyorum ve yılı tamamlamadan koş iyice bastırmadan eşim ve 8yaşında ki oğlumla birkaç günlük bir gezi yapmak istiyorum. İznik-karamürsel-trilye-gölyazı planı yapmaya çalışıyorum nerede konaklamalı be kaç gün ayırmalıyım.

  5. Merhabalar. Elinize sağlık, yazınız güzel ancak sanırım Kocaeli’de gezilecek yerlere Sakarya restoranlarını da katmanız, konum yakınlığındandır değil mi? Hani Kartepe’ye giden oraya da gider gibisinden. Çünkü Kırkpınar Sakarya’nın, Kocaeli’nin değil 🙂

  6. Bagırganlı ve babalı acarlar longosu da gayet guzel yerler tavsiyede bulunurum denize ailecek babalı köyune guderiz kefken kerpe cebeciden daha sakin daha sessiz mutevazi aileler için de gayet huzurlu yerler

  7. Gölcük yazlık Ilıcası eklenebilir,bu bölgede de Başiskele Seymen sahilinde harika mekanlar açıldı.

  8. Ben bir izmit li olarak Yuvacık barajı karşısındaki Eraslan tatil köyü kesinlikle tavsiye edeceğim yerlerden biri lakin bu tanitilmamis. Bilginize.

  9. yazan karadenizli midir ? kocaelinin hiç mi yerlisini görmediniz hiç mi yerlisinin yemeklerini yemediniz ? kandıraya uğramadınız mı hiç? o kadar mıhlama demişsin hiç dartıdan çiğli yumurtadan bahsetmemişsin. Gidin kandıraya isterseniz doğa yürüyüşü isterseniz deniz isterseniz kamping yapın,başiskele kartepede olduğu gibi saatlerce yürümenize gerekte yok arabanızla her yere girebilirsiniz.

    1. Emir Bey, keşke zahmet edip yazıyı okuyup öyle yorum yazsaydınız. Nitekim Başiskele ve Kandıra “eklemeleriniz” yazıda zaten bulunuyor. Çiğli yumurta da yazmaz, çünkü konumuz Kocaeli’nin DOĞA KAÇAMAKLARI, yemekleri değil. Restoran önerileri var, insanlar gittiklerinde aç kalmasınlar diye. Daha fazla yazmayacağım, çünkü belli oluyor ki zaten okumuyorsunuz. Hadi iyi günler

  10. Ağustos’ta arkadasımla günübirlik kaçamaklar yapmak istiyoruz. Paylaşımlarınız gerçekten bana yol gösterici oldu teşekkürler 🙂 Gitmemizi önereceğiniz yerler varsa lütfen söyleyiiin 🙂

  11. merhabalar BORA ben bende doğa deniz ve gezi tutkunu bir maceracıyım sizinle tanışıp ekibinize katılmak isterim sizin aranızda olmak beni çok mutlu edecektir.yıllardır işlerimden dolayı çok vakit bulamıyorum.artık kuzenim yetişti her iki otelimide idare edebilecek tecrübe artık 😀 yaşım oldu 32 hayatımın geri kalan zamanını kendime ayırmak istiyorum artık.

    1. Merhaba Bora!
      Helal olsun, 32 yaşında 2 otel birden başarmışsın, kuzenine bırakacak kadar işleri de oturtmuşsun.
      Biz ikimiz baş başa geziyoruz, tur düzenlemiyoruz. Bizim gibi gezmek isteyenler için de burada detaylı rehberler çıkartıyoruz. Şİmdi sana email da atacağım

      1. Her şey iyi hoş da Darıca Hayvanat Bahçesi nerede? Eksikliğini hissettim Darıca’da yaşayan biri olarak.

        1. Eksik değil, biz hayvanat bahçelerini insanlık dışı bulduğumuzdan önermiyoruz. Hiç bir canlıya zevk için zulm edilmemeli. Esaretteki hayvanlar intihatra kadar gidiyorlar. Bence sen de bu ayıbın bir parçası olma.

          1. bu yorumunuzdan dolayı sizleri tebrik ederim.ve şuan oturdugum yerden kalkıyor sizi ayakta alkışlıyorum,iyi ki sizin gibi duyarlı insanlar var

  12. Karaaslan’ da kiremitte alabalık sonrası mide bulantısıyla geçen bir dönüş yolculuğu oldu. Böyle bir yerde şahane bir balık yiyeceğimizi düşünmüştük oysaki… Tesis lezzete daha çok odaklanmalı. Mekan şahane…

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir