KOTOR GEZİLECEK YERLER

Öncelikle önemli bir kafa karışıklığını gidererek başlamakta fayda var: Kotor hem tarihi şehrin, hem tarihi şehrin içinde bulunduğu bölgenin, hem de bölgenin içinde bulunduğu koyun adı. Sadece Kotor Stari Grad’ı yani Kotor’un tarihi merkezini görüp dönenler ÇOK şey kaçırıyor. Kotor Körfezi’nde mutlaka görülmesi gereken peri masalı gibi yerler var!

O yüzden daha doğru bir plan yapabilmek için, henüz okumadıysanız Kotor Körfezi’nde görülmesi gereken tüm yerleri ve nasıl bir tur planlamanız gerektiğiniz anlattığımız ⇨ KOTOR ⇦ yazımızdan başlayın deriz.

Okumakta olduğunuz yazımız da onun bir alt başlığı niteliğinde. Bu yazımızda sadece Kotor Stari Grad’daki, yani tarihi şehrin içindeki, gezilecek yerleri ve önerilerimizi bulacaksınız. Kotor Stari Grad = tarihi Kotor şehri

Bunu netleştirdiğimize göre size Kotor aşkımızı dökmeye başlayabiliriz. Kotor Stari Grad gördüğünüz, göreceğiniz en güzel Orta Çağ yerleşimlerinden. Aynı Kapadokya gibi UNESCO’nun hem tarihi, hem de doğal miras listesinde. İnsan elinin değip de, bozmak yerine güzelleştirdiği nadir yerlerden.

Sanki bulunduğu coğrafyanın en güzel yanları seçilerek ideal karışım yaratılmış: Venedik tarzı masalsı mimari, Balkan insanının sıcaklığı, Andriyatik Denizi’nin cazibesi ve İtalyan mutfağı, hepsi, bu tipi Dubrovnik’i andıran tatlı Orta Çağ yerleşiminde birleşmiş. Geçirdiği 2 büyük depremde şehrin yarısı yıkılmış olsa da azim ve güzellikle tekrar ayağa kaldırılmış.

Kotor Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Kotor’a Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Kotor’a uçakla gelecekseniz, ya Karadağ’ın başkenti olan Podgorica’da bulunan Podgorica Havalimanı’na ineceksiniz ya da Tivat Havalimanı’na. Her türlü uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın deriz.

– Podgorica Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
– Tivat Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Kotor’a Ne Kadar Zamanda Ayırmalı?

Ne zaman derseniz; Balkan turunda “geçerken bir uğrayayım” kafasında geliyorsanız her mevsim uğrayabilirsiniz. Mesela cruiselar 365 gün gelmeye devam ediyor. Neticede tarihi şehir her mevsim gezilir ama yukarıda da söylediğimiz gibi buraya geçerken uğramak hem yazık olur hem de çok önemli bir kısmı eksik kalır.

Kotor Körfezi’nin tamamını gezmeden ayrılmak İstanbul’a gelip, sadece Topkapı Sarayı’nı görüp ayrılmaya benzer. İdeali 4-5  günlük bir Karadağ tatili ayarlamak, bunun 2 gününü de Kotor bölgesinde geçirmek. İşte en doğru zaman Haziran ve Eylül. Temmuz ve Ağustos yüksek sezon olduğu için 2. sırada geliyor. Bu aylarda Kotor Körfezi o kadar yoğun olmuyor ama Budva’ya gidecekseniz kalabalıklar ve trafik çıldırtabilir. Budva demişken oradan önerilerimiz için ayrı bir Budva’da Gezilecek Yerler rehberimiz var.

Tarihi Kotor’u (Stari Grad) birkaç saatte gezersiniz ama Kotor Körfezi’ni hakkıyla gezebilmek için en az 2 gün gerekli.  Şunun altını çize çize söylemek isteriz ki; eğer sadece tarihi Kotor’u görüseniz çok şey kaçırsınız. 1 günde Kotor Körfezi’ni dolanırsınız, ama tadını çıkaramazsınız. O yüzden önerimiz en az 2 gün. Bir de yazın gidiyorsanız 12-17 arası sıcaktan perişan olmanız muhtemel. Ona göre planlayın.


Kotor’un Hangi Bölgesinde Konaklamalı

Kotor Tarihi Merkez: Kotor’un tarihi bölgesinde konaklamak bölgenin havasını hissetmek için en mantıklı seçenek olur. Çünkü burada her bütçeye göre konaklama seçeneği bulmak mümkün. Özellikle de Kotor’da az gününüz varsa tercih sebebi olabilir.

Kotor tarihi merkez otellerini incelemek için tıklayın.

Dobrota: Kotor ana yazımızı okudaysanız bizim zaten en çok Kotor’un biraz dışındaki Dobrota’da konaklamayı önerdiğimizi biliyorsunuzdur. Özellikle de Kotor’a 2 gün ayırabilecekler için.

Dobrota otellerini incelemek için tıklayın.


Kotor’da Seçtiğimiz Oteller & Evler

Şehrin içinde yani Kotor Stari Grad’da kalacaksanız önerilerimizi aşağıda bulabilirsiniz. Ama Şehrin içinde yani Stari Grad’da kalmayacaksanız Muo isimli yerleşim Stari Grad’a çok yakın. Kapı numarası 1’e yakın olanlar en yakınlar. Sayı arttıkça merkezden uzaklaşıyorsunuz.

Boutique Hotel Hippocampus $$$

Kotor Old Town’da kalacaksanız en güzel otel Hippocampus. Ufak, kaliteli bir butik otel. Restoranı da gayet iyi. İncelemek için TIKLAYIN.

Hostel Old Town Kotor $$

Tarihi Kotor’daki en bütçe dostu ve tatlı yer de burası. Hem 2-3 kişilik odaları, hem de yatakhane tipi konaklama seçenekleri mevcut. Ortamı da çok eğlenceli. Katılabileceğiniz çeşitli turlar da düzenliyorlar. Havalimanı transferi için de görüşebilirsiniz. İncelemek için TIKLAYIN.

Royal House $$

Kotor eski kentte yer alan Royal House, içlerinde kendi verandası ve mutfağı bulunan konaklama birimleriyle hizmet veriyor. Wifi, tv, klima, bulaşık makinesi, banyo bulunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Kotor Nest $$

Kotor Nest, içinde ortak mutfak, snack bar ve ortak salon gibi olanakların bulunduğu bir konuk evi. Her odanın içinde ücretsiz wifi, banyo, çay-kahve makinesi, klima ve çalışma masası mevcut. Evcil hayvan kabul ediliyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Kotor’daki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.

– Kotor’daki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmalarını kişi başı maliyetlere göre yapıyoruz. Özellikle evlerde çok kişi konaklama yapılabileceği için ev kiralamak daha avantajlı oluyor. Çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Ayrıca daha fazla Karadağ oteli önerisi için KARADAĞ’DA NEREDE KALINIR – KARADAĞ OTELLERİ yazımız da var. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Karadağ’da muhtemelen sadece Kotor merkez ile sınırlı kalmayacak, Kotor Körfezi’ndeki diğer yerleri de gezeceksiniz diye düşünüyoruz. O yüzden altınızda araç olmasını şiddetle tavsiye ediyoruz. Podgorica veya Tivat havalimanlarından uygun fiyatlı araç kiralamak için TIKLAYIN.

Soförlü araç kiralamak isteyebilecekleri de unutmuyoruz tabii. Biz daha önce Miroslav’dan servis aldık. Tel: +382 68 508 873

Önce Burada Ne Var Anlamak İçin Bu Videoyu İzleyin

Bu video çok ama çok işinize yarayacak. Kendi gözlerinizle neresi nasıl, nereye gitmeli, nereyi atlamalı görüp karar verebileceksiniz. İzlemeden plan yapmamanız şiddetle tavsiyemiz olur.

Kotor’da Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. San Giovanni Kalesi
  2. Ordu Meydanı
  3. Saat Kulesi
  4. Saint Tryphon Katedrali
  5. Denizcilik Müzesi
  6. Nehir Kapısı
  7. St. Nicholas Kilisesi
  8. Namfleg Saat & Takı

Yeme-İçme

  1. Bandiera
  2. Boutique Hotel Astoria
  3. Pizzeria Pronto
  4. Galion
  5. Tanjga Family Restaurant
  6. Kanoba Portun
  7. Kanoba Scala Santa
  8. Evergreen Jazz Bar
  9. Club Maximus

1. Sokakları Boş Boş Gezin & Aşık Olun


Bazı mimariler insanı mutlu eder ya, işte Kotor da onlardan. Burayı tanımlayabilmek için elim sürekli şiir ya da tablo gibi klişe betimlemere gidiyor çünkü gerçekten güzel korunmuş tüm Orta Çağ yerleşimleri insanlarda masalsı bir hissiyat uyandırıyor. Şehrin bugünkü görüntüsünü burada 400 yıl kalan Venedikler vermiş. Dar taş sokakların açıldığı minnoş meydanlar, meydanlardaki ortak kullanım için çeşmeler, İtalyan tarzı kahve yapan ufak kafeler ile tam bir İtalyan. Ritmi ne Avrupalı, ne de Balkan. İkisinin hoş bir sentezi. Hesap yarım saatte gelmezken “Yok yok, bunlar tam Balkan”, karşıdan karşıya geçerken tüm arabalar saygı duruşuna geçtiğinde “Yok yok, bunlar Avrupalı” diyeceksiniz.

2. Kotor’un Tepesindeki San Giovanni Kalesi’ne Çıkın (İng: St John, Tr: Aziz Yuhanna)


Evet efendim, kalkıp Türkiye’den buralara gelmenize sebep olan o şahane fotoğraflar işte bu tepeden çekiliyor. Kotor’un şüphesiz en güzel manzarası burada.

Denizin kıyısından başlayıp taa arkasındaki dağın tepesine kadar şehri çevreleyen surların en yüksek noktasında bir kale var. Bu kaleye ulaşmak için 1300 basamak çıkıyorsunuz. 1300 basamak kulağa acı gelecek ama hiç gözünüzü korkutmasın. Aslında basamaklar yüksek olmadığı için kulağa geldiği kadar insanı yormuyor. Zaten sürekli manzara fotoğrafı çekme bahanesi ile durup soluklanıyorsunuz. Çıkıp inmek yaklaşık 2 saat alıyor.

Bu arada eğer 1300 basamağı gözünüz kesmiyorsa yarı yolda bu kilisenin olduğu yere (yukarıdaki foto) çıksanız kafi. Hatta bizce fotoğraflar kilisenin oradan daha iyi bile çıkıyor. 🙂


Basamaklar alçak ama gel gör ki o tepedeki güneş insanın tüm enerjisini alıyor. Bakın, Kotor’un sıcağı çok pis bir sıcak oluyor, o yüzden sabah 8’de tırmanışa başlayın. Alarmlar 8’e kurulmasın, 8’de aşağıda kapıda olun. Akşam üstü çıkmak da bir alternatif ama 2 handikapı var:
1) Sabah saatlerinde merdivenler dağın siperinde kaldığı için gölge olurken, akşam güneş alıyor.
2) Gün boyunca hava ısındığı için sabahki serinlik olmuyor.

Yol boyunca su satılıyor ama tabi ki market fiyatlarının üzerinde. Giriş ücreti de kişi başı 8 Euro ama kapıdaki tip bazen erken kalkamıyor.  :)) Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Rehber Eşliğinde Kotor’u Gezin

St. Nicholas Kilisesi

Kotour‘un 1 saat süren rehberli grup turlarına katılabilirsiniz. Yazın sabah 8, 10, 12’de olmak üzere 3 tur düzenliyorlar. Konum için tıklayın. 8’deki iptal olabilir, sormakta fayda var. Kalenin hemen girişindeki tourist info’nun önünde buluşuyorlar. Önden kayıt gerekmiyor, zamanında orada bulunsanız yeterli. Kişi başı 10, özel grup 40 Euro (2018).

Direkt rehber ile iletişime geçmek isterseniz: Sofija +382 67 373 246

3. Rehbersiz Geziyorsanız, En Önemli Yerleri Buralar


Tito’nun Sözü: Şehire Büyük ihtimalle sahil yolu üzerindeki ana kapıdan gireceksiniz. Kafanızı kaldırdığınızda kapının üzerine Tito’nun bir sözünün kazındığını göreceksiniz. Yugoslavya’nın kurucusu olan Tito Karadağ’da sevgi ve kimilerince özlemle anılmaya devam ediyor. Şehrin kapısına da Yugoslavya’yı uzun süre bir arada tutan temel prensiplerinden biri olan sözü yazılı: “Size ait olmayanı istemeyin, size ait olandan da vazgeçmeyin”.

Ordu Meydanı (Piazza of the Arms): Surlardan içeri girer girmez ayak basacağınız meydan. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Saat Kulesi (Torre Dell’orologio): Yine kapıdan girer girmez karşınıza çıkacak olan saat kulesi. 300 yıldır aynı Avusturyalı bir aile bakımı yapıyormuş! Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Utanç Sütunu: Saat kulesinin dibinde üçgen uçlu bir sütun göreceksiniz. Kotor’da onur çok önemli bir müesseseymiş, hala da öyle. Suç çok nadir işlendiğinden şehire hapishane yapmamışlar. Onun yerine birisi bir kusur ettiğinde bu sütunda getirilip herkesin önünde utandırılırmış.

St. Tryphon Katedrali

– St. Tryphon Katedrali: Kotor Hırvat nüfusunun ülke geneline göre daha yoğun olduğu yerlerden. Aziz Tripon Katedrali’de Hırvat Katoliklerin kilisesi. Aziz Trifon’un kemikleri burada sergileniyor. Zamanında azizlere ait objeleri ya da kemikleri bulundurmak şehirler için önemli bir prestij meselesiymiş. Aziz Trifon Anadolu topraklarında yaşamış ve ölmüş. Venedikliler şehirleri için kalıntılarını Bizans’tan satın almaya gitmişler. Dönerken büyük bir fırtınaya yakalanınca kendilerini Kotor’a atmışlar. Ne zaman yola devam etmek için çıksalar tekrar fırtınalar çıkıyormuş. Onlar da bunu bir işaret olarak algılayıp kemiklerinin burada kalmasını gerektiğine kanaat etmişler. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Maritime Museum: Kotor Denizcilik Müzesi olarak geçiyor ama içinde bölgenin kültürüne dair şeyler de var; yerel kostümler, işlenmiş dekoratif silahlar, mobilyalar vs… Girişinde Kotorlu bir sanatçının Kotor’un tarihi anlarını anlatan 4 adet metal kabartma var. Kavuklu olan Barboros Hayrettin Paşa. Kotor’un en önemli anları genel olarak Osmanlı’ya direnişten oluşuyor. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Nehir Kapısı: (River Gate / Vrata od Škurde) Osmanlı çok uğraşmış Kotor’u almak için. Barbaros Hayrettin Paşa yanlış bilgi vermedilerse 17 kez gelmiş burayı kuşatmaya geşlmiş ama başarılı olamamış. 1538 ve 1657’de iki kere aldıysa da tutunamamış. Halkın Osmanlı’ya direnişini kutlamak için bu kapı yapılmış. Haritada 6 numara.

St. Nicholas Kilisesi: Karadağ’ın çok-kültürlü bir kimliği var. Karadağlı, Sırp, Boşnak, Hırvat, Arnavut bir arada yaşıyor, yüzdeleri bölgesel olarak değişiyor. Bu da burada yaşayan  Ortodoksların kilisesi. Çoğunluk Ortodoks. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

4. Sıcaktan Bezdiğinizde Tüm Tarihi Kotor’un En Serin Köşesi Bandiera’da Takılın


Böyle madde mi olur dediyseniz, öğlen görürüm sizi. Kotor yazın ya-nı-yor. Tepeden Akdeniz güneşi bastırıyor, alttan da güneşten ısınan taş sokaklar. Hatta 1’den 4-5’e kadar gelmemek en güzeli. Ama o saatlerde denk gelirseniz ve neydi o Biz Evde Yokuz’un dediği yer diye harıl harıl burada arayacaksınız. Bandiera Kotor’un en serin köşesinde kalıyor. Bulunduğu sokak çok dar olduğu için pek güneş almadığından binalar ve taşlar sıcak hava vermiyor. Bu da kurtarıcı not olsun. Tam yanında da kahveci var. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

5. Surların Üzerinde Yürüyün


Çoğu turist bunu atlıyor; fotoğrafta görünen surların üzerindenden bir yol geçiyor. Kotor Stari Grad’ı üçgen gibi düşünecek olursak, iki kenarını oluşturan surların üzerinde yürüyebiliyorsunuz. 2 yerden çıkışı var, en barizi Maximus discosunun üzerinden olanı. Hatta orada bir cafe bile var. Zaman zaman yürürken çit gibi bir şeyle yolu kapatılıp “private” yazılmış gibi durabilir. O sadece yolun kendi bahçesi için olan kısmını kastediyor, boşuna geri dönmeyin yol kapalı sanıp. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

6. Tekne Turlarına Katılın


Bu yazımızdan önce okumanızı tavsiye ettiğimiz Kotor yazımızda nereden nasıl gidilir, kaça mal olur anlatmıştık (hani bu yazıdan önce mutlaka okuyun dediğimiz yazı!!) O yüzden burada çok özet bilgi vereceğim. Kotor Stari Grad’ın önündeki otoparkın önünde park halinde tekneler var, onlar çeşit çeşit tur yapıyorlar. Perast‘a gitmek için onlarla görüşebilirsiniz. Daha uzun yarım günü alan turlar için tekne turu alternatifiniz var.

7. Kotor’un Geleneksel Kömürlü Kahvesi


Letrika Cafe’nin sağda solda “Kotor’un geleneksel kömürlü kahvesi” afişlerini görünce biz de merak edip gittik. Bildiğin kömürü yakıp, kahvenin içine atıyorlar. Üstelik kömürün içine iyice çözülmesi için 3-5 dakika da demlenmesini bekliyorsun. Biz tadına baktık, çok sert bir kahveye benziyor.

Sağlıklı mı derseniz? Valla aktif karbon son senelerin sağlık trendi. Ama bu aktif karbon mu, bildiğiniz kömür mü onu ayırabilecek tecrübeye sahip ediğiliz.

Güncelleme 2022: Letrika Cafe’de artık kömürlü kahve yokmuş.

8. Konserler, Gösteriler, Vs…


Kotor küçük müçük ama taa Budva’ya kadar uzanan koca bölgenin de kültürel anlamda başkenti. Her hafta mutlaka konser ya da gösteri tarzı bir şeyler oluyor. Genellikle ücretsiz. Yazın açıkhavada, kışın da salonda devam ediyorlar. Özellikle de bizim gibi kilise meydanında senfoniye denk gelmenizi çok isteriz. O gün bir şey var mı, yeri, zamanı nedir gibi bilgileri Stari Grad’ın girişindeki Tourist Info’ya danışın.

9. Kotor’un Diğer Venedik Mirası: Karnaval

Kaynak: myguidemontenegro.com

Venedik buranın epey DNA’sına işlemiş olacak ki burada da maskeli bir karnaval yapılıyor. Kostümlü kortejler, bandolar derken şehir şenleniyor. Enteresandır ki bu gelenek 1960’ta başlamış. Şubat’ta ve Temmuz’da olmak üzere sene de 2 kere yapılmaktaymış.

Bir Venedik mirası da 200 yıllık “Boka Night” isimli festival. Orjinal adı Venice Night’mış. Bu da bir çeşit kostüm partisi ama tekneler için! Tekne sahipleri teknelerini pegasus gibi kılıklara sokarak podyuma çıkıyor. Gecenin sonunda en iyi dekor seçiliyor.

10. Namfleg Saat Atölyesi & Takı Dükkanı


“Magnet de neymiş, her tatile gittiğim yerden 3000 Euro’luk saat alıyorum” diyorsanız, size bir önerimiz var. 🙂 Azıcık pahalı olmalarını bir kenara bırakırsak, gerçekten özel saatler yapan Namfleg, sadece saatleri görmek için bile uğramaya değer. Doğal taşlar ince ince kesilip plakalara çevriliyor, mozaik gibi motiflerin içine yerleştirilerek saatlere dönüştürülüyor. Aynı zamanda makul fiyatlı cam ile boyanmış takılar da mevcut. Dünyanın birkaç ülkesininde daha dükkanı olan bir mağazaymış. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Ve Kotor Stari Grad burada bitiyor. Ama daha önerilerimiz bitmedi.

Kotor Körfezi’nde ve Karadağ’da Diğer Harika Yerleri Görün


Evet, biraz ısrarcı olduğumuzun farkındayız, ama gerçekten Kotor Körfezi’nde görülmesi gereken yerleri ve yapılması gerekenleri anlattığımız Kotor yazımız  buranın tadını çıkartabilmeniz için kritik önem taşıyor. Bu kadar ısrarmıza rağmen hala okumadıysanız, sizi şuraya alalım: KOTOR KÖRFEZİ

Bu arada Karadağ gezinizi planlıyor ve hangi şehre ne  kadar vakit ayırmalı, nereleri önceliklendirmeli merak ediyorsanız şu yazımız tüm sorularınıza cevaplayacaktır: KARADAĞ GEZİLECEK YERLER

Kotor’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

City Restaurant

– İtalyanlar buranın mutfağına da damga vurmuşlar. Carpaccio, pizza, risotto, spagetti gibi şeyleri İtalya kadar güzel yapıyorlar. Deniz ürünlü siyah risotto özellikle başarılı ama hepsini önereceğimiz yerlerde gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.

– Buraların genellikle deniz ürünleri meşhur. Genelde yanında risotto ile gelen karışık deniz mahsülleri tabağı söyleniyor.

– “Kotor’da mutlaka Palaçinka” yiyin dedilerse bilin ki bizim bildiğimiz krepten hiçbir farkı yok.

– Tarihi şehir ambiyansında yemek isterseniz size birkaç önerimiz var ama ne yalan söyleyelim kaleden çıktınız mı yemeklerin kalitesi artıyor. Zaten restoranların masasına bakınca pek yerel olmadığını göreceksiniz. 😀 Bu her zaman önemli bir işaret.

– Porsiyonlar devasa. Adeta insan değil, ejderha doyurmalık. Biz her öğün tek bir tabak söylerek paylaştık. Gayet yeterli oldu.

Astoria

Kaleiçi’nin en yemek yemek için en doğru adresi yine de tarihin dışından önereceğimiz restoranlar daha tatmin ediciler. İtalyan ağırlıklı bir menüsü var. Menüsünü buradan inceleyebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Pronto Pizza


Kaleiçi’nde yerelleri tek göreceğiniz yer burası. Özellikle de içtikten sonra soluğu burada alıyorlar. Hazırda dilim pizza da bulunuyor, sipariş üzerine pizza da yapıyorlar. Dilim olarak genelde domuz jambon & peynir & mantar çıkıyor. Menüden bütün pizza söylediğinizde çok daha cazip seçenekler var. Kotor’daki en ekonomik seçenek burası: Dev bir dilim 2 Euro. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Kale’nin içinde olmayıp, yürüyerek 5 dakikada gidebileceğiniz 2 leziz seçenek de verelim:

Galion

Tatilde kendimi şımartmayacağım da ne zaman şımartacağım derseniz adresiniz burası. Kotor şehrini ve Boka Körfezini gören denizin üzerideki terası ile Galion doğru yer. Restoranın olayı deniz ürünü. Körfezin en şık restoranlarından. Fiyatlar uçuk değilse de yüksekcene. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Tanjga

Yerellerin favorisi, her daim dolup taşan, kasap tipli ama hem bonkör, hem de leziz restoran. Ambiyans olarak bir beklentiniz olmasın ama fiyat / performans olarak müthiş. Muhtemelen tekrar uğrarsınız. Kasap lafından anlayacağınız üzere burası bir et restoranı. Dükkana girdiğinizde anlaşılmayan arka tarafta bir bahçesi var. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Yarım saat kadar yürürseniz ya da taksiye binerseniz bizce tüm körfezin en güzel restoranı burası:

Konoba Portun


Bizce hem ambiyans, hem lezzet, hem de fiyatın ideal denklemini tuturmuş harika yer. Denizin kıyısındaki iskelesinde nefis yemeklerle mest oluyorsunuz. İdeali gün batmadan biraz önce gitmek. Trüflü ton carpaccio mükemmel, deneyin deriz. Sıkıntı şu ki burası Dobrota’da, yani taksiye binmeniz ya da 40 dakika yürümeniz lazım. Yine de favori yerimiz burası olduğundan yazmadan geçmek istemedik. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Konoba Scala Santa

Konoba Scala Santa, Kotor’un en eskisi olduğu söylenen rustik bir restoran. İç mekanda açık renk taş duvarlar ve dekorasyonunda da bu rüstik havayı hissedebiliyorsunuz. Taze balıklar ve deniz mahsülleri için iyi bir tercih. Meze ve salataları da güzel eşlikçiler. Haftanın her günü 10-22.00 saatlerinde açıklar. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Kotor Gece Hayatı


– Gece Ever Green Jazz Bar en takılınası yer. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
– Ülkenin en büyük discolarından biri buradaymış. Adı Maximus. Yerel gençler akın akın gidiyor ama biz “Disko mu kaldı ya?” diyerek uğramadık. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Hızlı Kotor Tarihi


M.Ö. 2 yy – MS 1185  Roma & Bizans Dönemi –   Romalarılarda olduğu biliniyor. İlk kayıtlara geçişi bu. Daha sonra Doğu Roma (Bizans) buralara hakim olmuş. Bugün ki isminin de Bizans zamanındaki ismi olan DekateraDekaderon‘dan geldiği düşünülüyor. Arada 140 yıl kadar Bulgarlar yönetse de genel olarak 1185’e kadar Bizans kontrolünde kalır.

1185 – 1371 Sırp Krallığı – Sırplar alır ama otonom bir yapıya sahiptir. 2 yüzyıl kadar Sırpların en önemli liman şehri olur.

1371 – 1384 Venedik ve Hırvat Savaşları – 1371’de Sırp Krallığı’nın çökmesi ile Venedikliler ve Hırvatlar şehir için savaşmaya başlar. 10 sene kadar şehir el değiştirir.

1384 – 1391 Boşnak Dönemi – 7 sene de Boşnaklar yönetir.

1391 Bağımsızlık – Boşnak kralı ölünce bağımsız olurlar.

1420 – 1797 Venedik Dönemi – Osmanlı korkusu sarar. Venediklilerden koruma isterler. 1420’de Venedik Cumhiyet’i hükmüne girerler. Bu sürede Osmanlı 1538 – 1571 ve 1657 – 1699 olmak üzere iki kere Kotor’u almış.

1797 – 1805 Avusturya Macaristan İmparatorluğu – 1791’de anlaşma yolu ile Habsburg Monarşisi’ne geçer.

1805 – 1814 Napolyon Dönemi –  1805’te yine anlaşma yolu ile Napolyon’un yönettiği İtalya Krallığı’na geçer. Dolayısı ile Fransa’ya bağlanır.

1814 – 1918 Avusturya Macaristan İmparatorluğu – 1814’te İngiliz donanması Kotor’u basar, Fransızlar kaçar. 1918’e kadar tekrar Habsburg Monarşisi’ne geçer.

1918- 1. Dünya Savaşı  – Savaş sonrası Avusturya Macaristan İmparatorluğu dağılır, Kotor da yeni kurulan Yugoslavya’nın bir parçası olur.

1941 – 1943 İtalya Dönemi – 2. Dünya Savaşı sırasında İtalya Kotor’u alır.

1945 – 1992 Yugoslavya’ya katılır.

1992 – 2006 Sırbistan Karadağ – Yugoslavya’nın dağılışının ardında Sırbistan Karadağ yola bir devlet olarak devam ederler.

2006 Bağımsılık – 2006’da Karadağ bağımsız bir devlet olur.

Faydalı Notlar


– Alışveriş: Bir ihtiyacınız olursa Kotor Stari Grad’ın hemen yanında Kamelija isimli ufak bir alışveriş merkezi var. İçinde yerel telefon hattı almak isterseniz Telenor, süpermarket ve banka var. 23’e kadar açık. Ama mağaza anlamında pek bi beklentiniz olmasın.

– Otopark: Arabanız varsa tabi  park etmek isteyeceksiniz. Yukarıda Kotor Stari Grad’ın hemen önünde, deniz kıyısındaki otoparktan bahsetmiştik. Orası hem şehrin en pahalı otoparkı, hem de çoğunlukla dolu oluyor. Kamelija’nın arkasında bir otopark daha var.

Instagram’a Da Bekleriz

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz)’in paylaştığı bir gönderi

 

36 Comments

  1. Merhaba 2 gündür Kotor’dayız. Önerilerinizi dikkate alarak podgorica havaalanından araç kiraladık. İyi ki öyle yapmışız 2 günde araç ile tüm Kotor Körfezini turladık. Perast, Dobrota, Herceg novi, Budva hepsi tarih ve doğa harikası☺️Kotor Old city’de konaklayıp heryeri 2 gün gibi kısa bir sürede gezme fırsatımız oldu. Bu tarafa yolu düşecek olanlara Old city’de yer alan pronto pizzayı kesinlikle öneriyoruz. Yalnız pizza boyutları oldukça büyük☺️Dilim pizza alabilirsiniz. otopark konusunda da biraz sıkıntı var. Old city’de yakın yerlerdeki otopark fiyatları oldukça pahalı. Yarım saat kaldığımız yer için 2 Euro gibi bir ücret ödedik. Ama biraz tur atarsanız aracınız için otopark harici güvenli bir yer bulup park edebilirsiniz. Tabii bu yaz döneminde pek mümkün olmaz☺️Şuan mart sonu olması sebebiyle ve sezon henüz tam olarak başlamadığından trafikte genel olarak rahat. Ama yolların dar olması sebebiyle yazın ciddi bir trafik yoğunluğu olduğu garanti.

  2. Merhabalar,
    Yine yeniden sürekli hep sizlerin önerilerine uyarak muhteşem bir 4 gün geçirdik,
    2 gün Budva
    2 gün Kotor yaptık, körfezi dolaştık. Her şey kusursuzdu.

    Benim sadece bir önerim olacak,
    Şayet çok deneyimli bir bisiklet kullanıcısı değilseniz asla ama asla Kotor-Perast arası bisiklet kiralamayın. Evet yol keyifli fakat zaman zaman anayola çıkmak zorunda kalıyorsunuz ve araçlar çılgın gibi geliyor. İnanın Perast’ın güzelliği olmasa çileden başka bir şey değildi. Hatta ufak bir kaza bile geçirdik, kendimizi korumak için bariyerlere attık. Risksiz şekilde varsa araçla / motor ile yoksa otobüs ile gitmenizi tavsiye ederim !
    Teşekkürler

  3. Merhabaaaaaa
    Biz de şuan tirandan kotona doğru yoldayız.
    Verdiğiniz bilgiler bizim için çok şahane olacak eminim hepsini not aldım teşekkürler

    1. Kübra hanım merhaba, Aracınızı nereden kiraladınız ve nerede konakladınız acaba, tavsiye eder misiniz? deneyiminiz bize yardımcı olacaktır, teşekkürler

  4. Merhaba, öncelikle bu güzel paylaşım için çok teşekkürler. Çok işimize yarayacağı kesin 🙂 Kısmet olursa 24 Mayıs 2023 için uçak biletlerimizi şimdiden aldık. 3 gece Kotor’da konaklayacağız. Araştırdığım kadarı ile Podgorica Kotor arası özel transfer en hızlı alternatif gibi görünüyor. Ancak, Euro kurundan dolayı maalesef çok uçuk fiyatlar karşımıza çıkıyor. O tarihte Kotor’a gidecek olan birileri var ise ortak bir araç organizasyonu ile masrafları bölüşmek isteriz. Biz; eşim ve 4 yaşındaki kızım ile beraber 3 kişi olacağız. Bize katılmak isteyen olursa bu mesaja cevap yazmasını çok isteriz 🙂 Herkese iyi tatiller, iyi eğlenceler dileriz.

    1. Merhaba belirttiğiniz tarihlerde orda olmayı düşünüyoruz . Seyahat planınızla ilgili bi kaç bişey merak ediyorum size nasıl ulaşabiliriz ?

  5. Merhaba 🙂

    Kotor’dan yeni dönmüş birisi olarak size çok teşekkür ederim. Gitmeden önce sizin yazılarınızı okuyup plan yapmıştım ve inanılmaz yardımcı oldu. Sayenizde çok keyifli bir tatil geçirdim.

    Miroslav önerisi de hayatımı kurtardı diyebilirim. Transfer için araç ayarlamayı unuttuğumu tam uçağa binerken fark ettim. Hemen aceleyle Miroslav’a yazdım şimdi uçağa biniyorum indiğimde bi araç ayarlayabilir miyiz diye, sağolsun ben daha inmeden kendisi beni karşılamaya geldi. İnanılmaz güzel de bir enerjisi var ve yolda yardımcı olabilecek bilgiler verdi ve yol boyunca da hoş sohbet ettik.

    Şimdi yeni destinasyon için diğer yazılarınızı okuyorum. Teşekkürler, iyi ki varsınız! Çok sevgiler…

    1. Merhaba, Karadağ tatilinizde rehberimizden faydalanmış ve memnun kalmış olmanıza çoook sevindik. Dediğiniz gibi yeni destinasyonlarda burada buluşmak üzere 🙂

  6. Merhaba araç kiralama için Miroslav önerilerini okudum yorumlarda ancak bilgiye denk gelemedim. Rica etsem nasıl iletişime geçebileceğimi yazar mısınız?

  7. Merhaba, sizin videonuzdan esinlenip Kotor’a gidiyoruz. Bahsettiğiniz bölgeleri ve Budva’yı görmeye. 4 gün boyunca araç kiralamamız iyi mi gereksiz mi fikir verebilir misiniz? Araç kiralama biraz maliyetli fakat iyi olur derseniz kiralayacağız. Podgorica’ya uçuyor Dobrota’da kalıyor olacağız.

    1. Merhaba, Karadağ’da muhtemelen sadece Kotor merkez ile sınırlı kalmayacak, Kotor Körfezi’ndeki diğer yerleri de gezeceksiniz diye düşünüyoruz. O yüzden altınızda araç olmasını şiddetle tavsiye ediyoruz 🙂

  8. Letrika kafeye geldik. Artık kömürlü kahve yapmadıklarını söylediler. İlgilisine buradan duyuralım. Sevgiler

      1. Merhaba biz şu an Tivat’tayız blue line bus’lar Kotor’a geçiyor otobüsün içinde ücret ödeniyor 2-3 euro civarı. Zamanlarına duraklardan bakılabiliyor. Biz de yarın deneyeceğiz. Burada yaşayanlardan öğrendiklerimiz bunlar 🙂

  9. Sayfadaki detaylı bilgilendirme için çok teşekkürler güzel ruhlar. Emeklerinize sağlık. Nisan ayı sakinliği ve doğa muhteşemdi. Önerilerinize gittiğimiz restaurantlar inanılmaz başarılı. Miroslav tavsiyesi icin ayrıca teşekkürler. Kesinlikle araç kiralayacaksanız onu arayın.

  10. Güzel bir yer gerçekten. Sitenizin tavsiyeleri cok faydali oldu sagolun. Özellikle Miroslav tavsiyesi icin çok teşekkürler. Kesinlikle arac kiralayacaksaniz onu arayin. Ucagimiz tehir oldu havalimanina gec geldik. Rezervasyonumuz olmadigi halde aradim, gece kalkti geldi ailemi bizi ortada birakmadi. Para sormadi bile. Ertesi gunde bir arac gonderdi. Temiz , fiyatlari ucuz ve guvenilir insanlar. Araclari yeni ve full kaskolu veriyorlar. Acikcasi Miraslavin bu iyiligini unutmayacagim.

  11. Selamlar.. Harika gezi rehberleriniz için çok teşekkür ederim. Sayenizde şehirleri çok güzel bir şekilde geziyoruz. Bol bol yazılar da bekliyoruz 🙂 Balkan turu kapsamında Kotor da 3 gece geçirdik ve kopamadık resmen. Saydığınız aktivitelerin de çoğunu gerçekleştirdik. Kotor’a yakın konumuyla, Karadağ’ın başka bir göz bebeği olan Budva’da da bir gün geçirdik.

    1. Merhaba Atilla
      Güzel geçmesine ve rehberlerimizin faydalı olmasına çok sevindik. Güzel söylerin için teşekkürler.
      Not: Sitemize dışarıdan link kabul etmiyoruz ama keyfile okudum. Sevgiler

  12. merhabalar faydalı bilgiler için emeğinize sağlık. araba kiralamayı düşünüyoruz ancak eski ehliyetler sıkıntılı şeklinde bilgiye rastladım. eski ehliyetle sorun yaşar mıyız? ve otopark her yerde gerekli mi ve ücretler nasıl

  13. merhaba
    harika bir çiftsiniz
    sizi keyifle takip ediyorum
    4 günlük Budva- Kotor gezisi planlıyoruz
    nerede ne kadar kalalım
    zaman ve mekan konusunda önerilerinizi alabilir miyiz lütfen:)
    teşekkürler

    1. Merhaba Münevver!
      Çok teşekkür ederiz.
      Kotor Körfezi yazımızı okudun mu? Orada kalınacak yer önerilerimizi bulabilirsin.

  14. MERHABA BİZ KASIM DA İNŞALLAH BELGRADA GİDECEĞİZ.

    BELGRADDAN BURAYA NASIL GELEBİLİRİZ OTOBÜS VS ? SARAY BOSNA VE ÜSKÜP ADA GİTMEK İSTİYORUZ YARDIMCI OLURMUSUNUZ TEŞEKKÜRLER

  15. Kotor yazınızı okuduktan sonra ilk gezi planımıza Kotor’ u aldık. Anlattığınız gibi vizesiz gezilecek mükemmel bir yer. Tüm yazınızı not ederek gittik ve çok işimize yaradı. Çok çok teşekkürler..

    1. Merhaba.Birkac soru sorabilir miyim?Oncelikle ulasimi nasil sagladiniz ucakla mi?ikincisi Kotor’a vardiktan sonra diger komsu sehirlere ugramak rahat oldu mu?2 yasinda bir bebegimiz var o yuzden detaylar onemli..simdiden tesekkurler

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir