SARIKAMIŞ GEZİ REHBERİ – TARİH & GEZİLECEK YERLER

İster kayak, ister kültür turizmi için Sarıkamış’a gidin, bu gezi rehberi çok işinize yarayacak. Sarıkamış’a dair bilmeniz gereken herşeyi en özet haliyle derledik. Sizin keşifleriniz ya da eklemeleriniz olursa yorumlara bekleriz!

Sarıkamış Seyahati Planlaması – Gelmeden Önce

Sarıkamış’a Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Sarıkamış’a uçakla gelecekseniz, size en yakın havalimanı Kars Harakani Havalimanı. Sarıkamış merkez de Kars Havalimanı’na arabayla 43 dakika kadar bir mesafede kalıyor. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka farklı havayolu firmalarının bilet fiyatlarını karşılaştırın deriz. Aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz. Kars Harakani Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Sarıkamış’a Ne Zaman Gitmeli?

Sarıkamış’a geldiyseniz muhtemelen kayak merkezine gelmişsinizdir. O yüzden karın olduğu dönemi hedeflemelisiniz. Buraya yılın 5 ayı yani Aralık başından Nisan başına kristal kar düşüyor. Ancak Aralık ya da Mart sonu Sarıkamış’ta kayak tatili planlıyorsanız mutlaka otelleri arayıp karın durumunu sorun. Çünkü o sene kar erken bitmiş veya henüz başlamamış olabilir.


Sarıkamış’ta Seçtiğimiz Oteller ve Evler

Sarıkamış’ta merkezde çok fazla konaklama seçeneğiniz yok oteller daha çok kayak merkezi içinde konumlanıyor. Bu otellerden bazıları yeni yapılmış ve pırıl pırıllar ama fiyatlar tabi ki daha yüksek, Sarıkamış merkezde kalmaktan çok daha maliyetli. Ayrıca çevrede çiftlik evleri de var. Sarıkamış’tan bizim önerdiğimiz otelleri ve evleri ise aşağıda bulabilirsiniz.

White Park Hotel $$

Kayak merkezinin hemen arkasındaki alanda, tam pansiyon hizmet veren büyük bir otel. Otelin ısıtması çok başarılı. Ücretsiz Wifi var. İncelemek için TIKLAYIN.

Hotel Çamkar Sarıkamış $$

Konum olarak çok iyi bir otel çünkü otel önünde kayak pistlerine doğrudan telesiyejle ulaşım var. Wifi var. Açık büfe yarım pansiyon. İncelemek için TIKLAYIN.

Bildik Otel $

Bildik Otel, pansiyon tarzında, merkezden bir seçenek. Sarıkamış’ta uygun bütçeli kayak tatili yapmak isteyenler, kayak merkezi etrafındaki oteller yerine burayı tercih edebilirler. Otel, bir sabah bir de akşam olmak üzere kayak merkezine servis kaldırıyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Çiftlik Evi $$

Sarıkamış’a 25 dakika mesafedeki Selim’de, toplam 6 kişi kapasiteli dört bağımsız taş evden oluşan bir çiftlikte konaklama seçeneği. Fiyatlara köy kahvaltısı dahil. Şömine, wifi, tv mevcut. Evcil hayvan kabul ediliyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Kars merkez ve Sarıkamış’daki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.

– Kars’taki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR için TIKLAYIN.
– Kars’taki tüm OTELLER için TIKLAYIN.
– Sarıkamış’taki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmasını kişi başı maliyetlere göre belirliyoruz. Özellikle evlerde çok kişi konaklama yapılabileceği için kişi başı maliyetler düşüyor ve daha avantajlı hale geliyor. Çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Araç Kiralamak Gerekir Mi?

Kars içinde altınızda kış şartlarına uygun bir araç olması çok önemli. Fakat gelin görün ki, büyük kiralama zincirleri Kars’ı es geçmişler. O yüzden kiralama işlemlerini buradaki otellerden yardım alarak yapabiliyorsunuz. Havlimanında da birkaç araba kiralama şirketinin ofisi var ama aktif bir şekilde hizmet veriyorlar mı bilemiyoruz.

Sarıkamış Tarihi

Sarıkamış’ın isminin neden Sarıkamış olduğuna dair, bölgedeki göllerden birinde yetişen sarı kamışlar, Hazar Denizi ile Aral Gölü arasında kalan alan olan Sarıkamış Çukuru’ndan buraya göçen bir Türk Beyliği ve bölgeye yerleşen beyliklerden birinin burayı bir sarık karşılığında alması gibi çoklu rivayetler var.

Her ne kadar Selçuklu döneminden beri Türklerin yerleştiği bir bölge olsa da Kars’ın geneli gibi Sarıkamış’ın da altın çağının Rus etkisinde olduğu zamanlar olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Sarıkamış da Kars merkez gibi Rus etkisinin yoğun olarak gözlemlenebildiği, o dönemden kalma birçok tarihi yapının bulunduğu yerlerden. Özellikle her ne kadar atıl bir durumda olsa da tepelik arazisinde, karlar altında yükselen Çar Nikola Köşkü’nün büyüleyiciliği tartışılmaz. Hele ki Kars merkez Sarıkamış arasında Doğu Ekspresi ile seyahat ediyorsanız.

Sarıkamış Harekatı

Tabi bir de Sarıkamış’ın, ilkokul sıralarında tarih kitaplarında okuduğumuz, hiç süphesiz bilen duyan herkesi derinden etkileyen hüzünlü boyutu var ki burada yer vermeden geçersek o günlerde Sarıkamış’ta yaşamını yitiren askerlerin anılarına saygısızılık etmiş oluruz.

Sarıkamış Harekatı, 1. Dünya Savaşı sırasında, Kafkasya Cephesi’nde, 22 Aralık 1914 – 9 Ocak 1915 tarihleri arasında 23.000 Türk askerinin dondurucu hava koşullarında ve Rusya İmparatorluğu ile aynı zor şartlarda süren kara çatışmalarında hayatını kaybettiği olay. Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihinde yaşadığı en acı yenilgilerden biri. Enver Paşa’nın emriyle başlayan ve amacı Kars, Ardahan, Artvin’i Rus hakimiyetinden kurtarmak olan harekat, 18 gün sürdü. Bu 18 gün boyunca askerler, dondurucu hava koşullarında tamamen yaya olarak veya atlarla, kısıtlı erzak ve silahla ilerleyebildikleri yere kadar ilerlediler fakat en sonunda Allahuekber Dağları onlara geçit vermedi. İşin en üzücü yanlarından biri de zaten baştan çok riskli bir operasyon olan harekat sonrasında Enver Paşa aldığı riskin sonuçlarının ülkenin geri kalanı tarafından duyulmasını engellemek için sansür uygulaması. Günümüzde üzerine birçok belgesel ve film çekilmiş olsa da medya sansürü yüzünden halk burada yaşananları ancak yıllar sonra öğrenebilmiş. 2008 yapımı, Özhan Eren ve Murat Saraçoğlu yönetmenliğindeki 120 adlı filmi de yukarıda iliştiriyoruz. Vaktiniz olursa buraya gelmeden izleyin deriz.

Sarıkamış’ta Yapılacaklar

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Sarıkamış Kayak Merkezi
  2. Sarıkamış Kültür Evi
  3. Katerina Köşkü

Yeme-İçme

  1. Sarıkamış Kültür Evi
  2. Ormancı Cağ Kebabı
  3. Öz Can Baba Lokanta

Sarıkamış Kayak Merkezi’nde Kış Tatili Yapın

Bizce Türkiye’de Sarıkamış diye bir gerçek varken Uludağ, Kartalkaya, Kartepe’ye söz söylemek düşmez ama İstanbul’a yakınlık her şeyden ağır basıyor sanırız. Çünkü burası, snowboardcuların ve offpistçilerin rüyası kristal karın yılın 141 günü yerden kalkmadığı, 70 m genişliğindeki uzun pistlerinde sıkış tepiş yaşamadan rahat rahat kayabildiğiniz, telesiyej bekleme sırasıydı sucuk ekmek sırasıydı derdi yaşamadan en önemlisi de fahiş fiyatlar görmeden gerçek kar tatili keyifine varabildiğiniz bir kayak merkezi. Hem yeni başlayanlar için hem de profesyoneller için uygun pistleri, kayak malzemesi kiralama özel ders alma olanakları var. Tesis hakkında çok daha fazla bilgi için Sarıkamış Kayak Merkezi yazımıza göz atabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Sarıkamış Kış Oyunları Festivali’nde Karda Kışta Oyunlara Katılın

Her sene Şubat ayında, Sarıkamış Kayak Merkezi karda kışta oyun diyor. 3 güne yayılan festivalde, offroad ralli, kaşar kovalamaca, uzaktan kumandalı araç yarışları ve snowboard & kayak yarışları kemikleşmiş etkinlikler olmak üzere kar üzerinde daha birçok oyun ve yarışma gerçekleştiriliyor. İnanın bu festival başka festivallere benzemiyor. Çünkü bu festival -30’larda gerçekleştirildiği halde insanda ayrı bir bağımlılık yapıyor. Sarıkamış Kış Oyunları Festivali’nin bu sene (2017) 4.’cüsü gerçekleştirildi. E tabi biz de yerimizde durmadık geçen sene olduğu gibi soluğu Sarıkamış’ta aldık. Geçen seneki (2016) oyunlardan videomuzu ve izlenimlerimizi Sarıkamış Kış Oyunları yazımızda bulabilirsiniz. Ne diyelim seneye Sarıkamış’ta görüşmek üzere!

Sarıkamış Kültür Evi

Sarıkamış Kültür Evi, aslen müzisyen olan Rasim Kaya’nın kendi emekleriyle kurulan ve yaşatılmaya çalışılan bir restoran. Aslında burası için hem geleneksel Kars mutfağını deneyimleyebileceğiniz, hem de tipik eski Sarıkamış evlerinde bulunan eşyalar ve Rus döneminden kalma silahlar gibi tarihi objeleri görebileceğiniz bir kültür evi. Yöresel yemekleri burada bulabiliyorsunuz ama bizce burada yiyecekseniz çoban kavurmadan şaşmayın. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Katerina’nın Av Köşkü’nü Ziyaret Edin

Katerina’nın Av Köşkü, Sarıkamış’ın sembol yapısı. Sarıkamış merkeze 1 km uzaklıkta, ormanın ve karların içinden yükselen, Peri masallarından fırlama bir yapı. 19. yüzyıl Baltık mimarisinin Kars’daki en güzel örneği. Aslında burayı Rus Çarı 2. Nikola hasta oğlu için inşaa ettirmiş ama nedense yerli halk ismini eşi Katerina’ya uygun görmüş. Herhalde Katerina ismi kulağa daha güzel geldiğinden. 28 odalı taş temelli ahşap eklemeli bina, her ne kadar uzaktan büyüleyici görünse de ne yazık ki yakından bir o kadar harap durumda. Ne yapıp ne edilip bir an önce restorasyona alınması gerekiyor. Çünkü bizce burası sadece Sarıkamış adına değil tüm Kars adına çok önemli bir turistik değer. Yapımında hiç çivi kullanılmamış olduğu halde bugüne kadar ayakta kalabilmiş olması da ayrıca hayranlık verici. Av köşkünün müşteminatı da halk arasında Şişman Köşk olarak biliniyor. Orası da küçük ama ahşaptan sevimli bir evcik.

Katerina Köşkü’ne Nasıl Gidilir

Arabayla buraya gelecekler için Sarıkamış merkezden bağlanan bir yol, karlar eridikten sonra yaya gelecekler için de trekking rotaları var. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Sarıkamış Şehitleri Yürüyüşü’ne Katılın

Fotoğraf Kaynak: www2.ormansu.gov.tr

Sarıkamış’ta her sene Ocak ayının ilk haftasında, Kars Belediyesi tarafından, Sarıkamış Şehitleri’ni Anma Günü düzenlenmekte ve şehit askerlerin anısına, onların ilerleyebildiği son nokta olan Allahuekber Dağları’na doğru bir meşaleli yürüyüş düzenlenmekte. Bu anma gününde çeşitli mekanlarda bir dizi anma etkinlikleri oluyor. Detaylı bilgi almak için organizasyonun web sitesine tıklayın.

Yakınlarda Görülecek Yerler

Kars Merkez

Fotoğraf Kaynak: www.panoramio.com / Chen Huang

Eğer biraz vaktiniz varsa ve bunu Kars merkeze ayırabiliyorsanız, yapılacaklar listenize mutlaka Kars mutfağı’nın imza yemeği tandırda kazı ekleyin. Ayrıca Kars’ın Baltık mimarisi binalarla dolu sokaklarını, Fethiye Cami ve Kars Kalesi’ni gezmeyi, eğer merkezde bir gün kalacaksanız aşıkların saz eşliğinde yaptıkları aşık atışmasını da kaçırmayın deriz. Kars civarındaki diğer aktiviteler için zaman arttırabiliyorsanız mutlaka bu listeyi inceleyin. Kars’ta Ne Yapılır?

Ani Harabeleri


Eğer daha da vaktiniz varsa, Türkiye’nin Ermenistan ile olan sınırındaki antik kent Ani’yi ne yapıp ne edip mutlaka görün deriz. M.Ö. 5000’lerden kalma Ani Harabeleri, en parlak zamanında dünyanın en büyük dört şehrinden biri olacak kadar nüfuslu bir şehirmiş. Kars merkeze 42 kilometre mesafede. Bu nedenle gidiş – dönüş işini çok iyi programlamak gerekiyor ki uçağınızı treninizi kaçırmayın. Nisan-Ekim aylarında 09.00-19.00 saatleri arasında, Kasım-Mart aylarında ise 08.00-17.00 saatleri arasında açık. Müzekart geçerli. Tabi buranın hakkını daha iyi verebilmek için bir rehberle gezmenizi öneririz. Eğer özel rehberiniz yoksa, Ani Harabeleri’nde görevli personel de yardımcı oluyor. Konum için tıklayın.

Çıldır Gölü’nde Balık Avı

Eğer baya baya vaktiniz varsa, sıkı durun çok sıkı bir öneriyle geliyoruz. Bizce Kars’ta yapılacak şeyler arasında en ilginç olanı açık ara donmuş Çıldır Gölü’nde buz balıkçılığı. 1965 metredeki donmuş Çıldır Gölü’nde balık tutuşumuzun hikayesini Donmuş Çıldır Gölünde Balık Avı yazımızdan hem okuyabilir hem de izleyebilirsiniz.

Sarıkamış’ta Ne Yenir?

Sarıkamış Kültür Evi

Sarıkamış merkezden bir yer önereceksek bu yukarıda da bahsettiğimiz Sarıkamış Kültür Evi olur. Sarıkamış’ta Kars mutfağının spesiyallerini tadabileceğiniz en iyi yer. Önden yerel lezzetlerden evelik çorbası, ardından çoban kavurma ve kaz suyuna bulgur tam tavsiyemiz olur. Mantısı mükemmel. Bir de evelik çorbasını diğer yerlerden farklı olarak burada yogurtlu yapıyorlar. Bir de burada deneyin deriz.

Adres: Sarıkamış Öğretmen Evi yanı, İnönü, 36520 Sarıkamış merkez Tel: 05362625177  Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Ormancı Cağ Kebabı

Sarıkamış’ta lezzetli cağ kebabı denemek için salaş ama ideal yerlerden. Adres: İnönü, Halk Cd. No:47/A, 36500 Sarıkamış. Tel: 0545 320 73 36 Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Öz CanBaba Cağ Kebabı

Cağ kebabı oldukça lezzetli ve kendi yetiştirdiği kuzulardan yapılıyor. Kaz tandır gibi seçenekler de var. Asıl olayı ise sınırsız, közde çay vermesi. Ayran, bizim sevdiğimiz gibi açık geliyor. Sütlacı ve süzme yoğurdu da mis. Adres: Şht. Kemal Mutlu Cd. No:217 Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Sarıkamış Kayak Merkezi Çevresindeki Otellerin Açık Büfeleri

Sarıkamış’taki bir diğer opsiyon da Sarıkamış Kayak Merkezi çevresindeki otellerin açık büfelerine konuk olmak. Tek kişilik açık büfe ziyareti ücretleri otelden otele değişiyor. Eğer haftasonu denk gelirseniz otellerde canlı müzik de oluyor. Tabi önden peşin peşin belirtelim canlı müzikten kastımız musiki veya Türk halk müziği.

Adres: İnönü, Cıbıltepe Mevki, Sarıkamış Merkez, Sarıkamış, Kars, 36500 Sarıkamış/Kars Konum için tıklayın.

Sarıkamış Nerede?

Sarıkamış, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nden Kars iline bağlı bir ilçe. Konum için tıklayın.

Sarıkamış Kars merkez arası 56 kilometre 45 dakika,
Sarıkamış Ardahan merkez arası 146 kilometre 1 saat 55 dakika,
Sarıkamış Erzurum merkez arası 156 kilometre 2 saat.

Sarıkamış’a Nasıl Gidilir?

Trenle Sarıkamış

Doğu Ekspresi, her sabah Ankara’dan 17:58’da, her akşam da Kars’tan 08:10’de kalkmak üzere tek bir sefer yapıyor. Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Sarıkamış’tan geçerek son durak Kars’a varıyor. Kars’a Doğu Ekspresi ile gelmek zaten başlı başına yaşanması gereken bir deneyim. Eğer zaman sıkıntınız yoksa, buraya en azından bir kere trenle gelin. Eğer tren ile gelmek isterseniz aşağıdaki yazıda tüm detayları bulabilirsiniz. Doğu Ekspresi Yolculuğuna Çıkacaklar İçin Önemli Bilgiler

Uçakla Kars

Kars, İstanbul’dan uçakla 2 saat sürüyor. Anadolu Jet, Pegasus ve THY’nin günlük seferleri var. Ankara Kars uçuşu ise 1,5 saat sürüyor. THY’nin Ankara’dan da Kars’a seferleri var.

Kars Havalimanı – Sarıkamış Ulaşım

Sarıkamış ise Kars Havalimanı’na 56 km (50-60 dakika) mesafede. Kars Havalimanı’ndan Sarıkamış’a özel tur aracı, toplu taşıma otobüs ya da taksi ile gelebilirsiniz. Havalimanından Kars Belediyesi’nin ücretli otobüsleri kalkıyor. Bu otobüsler uçak saatleri ile senkronize bir şekilde işliyor ve sizi Kars merkezde bırakıyor. Tel: 0474 223 21 52 dahili: 112 Daha sonra da Kars merkezden tüm gün hizmet veren özel halk otobüsleri ile Sarıkamış’a geçebilirsiniz.

Ayrıca Kars Havalimanı ve Sarıkamış arası çalışan özel tur araçlarını kullanarak da ulaşım sağlayabilirsiniz. Kişi sayınıza göre çok daha hesaplı bir seçenek olabilir.

Eğer kayak merkezi otellerinde konaklıyorsanız, otellerin kendi transfer hizmetleri oluyor.

3 Comments

  1. Sayenizde geçen yılki sömestr tatilinde Sarıkamış’a gittik, çok güzeldi. Bu yıl da Kars ‘ta konaklayıp İshak Paşa Sarayına kadar uzanan bir gezi gerçekleştirdik . Teşekkür ederiz.

    Kültür Evi taşınmış. Yeni yeri kayak merkezine yakın. Güzel olsa da geçen yılki kadar tat alamadık. Taşınma sebebiyle geçici bir durum olduğunu düşünüyoruz.

    https://www.google.com.tr/maps/place/Sar%C4%B1kam%C4%B1%C5%9F+K%C3%BClt%C3%BCr+Evi/@40.3286039,42.6244338,17z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0xdc12c41b5b6930a5!8m2!3d40.3286042!4d42.6266219?hl=tr

  2. öğretmenevi’nin adresi yanlış sanırım. sarıkamış değil kars merkez görünüyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir