KARS’TA GEZİLECEK YERLER- BENZERSİZ 10 KARS DENEYİMİ
Kars ve civarında başka bir dünya var. Hiç bir şey tanıdık değil, o yüzden de buram buram macera kokuyor. Balık tutmaya giderken olta yerine testere götürülen, halı sahada futbol yerine cirit oyunları oynanan, çöpleri belediyeden önce tilkilerin vaşakların topladığı, ocakbaşı yerine kaz yemeye gidilen, Baltık mimarisinden yüksek tavanlı tarihi taş binalarıyla kafamızdaki doğu şehri imajını alt üst eden Kars’ta yaşanacak 10 deneyim.
Farklı şeyler yaşamak isteyenlerin buraya mutlaka Doğu Ekspresi ile ulaşmayı denemesi lazım! Doğu Ekpresi’ne binmek isteyenlerin yola çıkmadan mutlaka bilmesi gerekenler de burada: Doğu Ekspresi Yolculuğuna Çıkacaklar İçin Önemli Bilgiler
Kars Seyahati Planlaması – Gelmeden Önce
Kars’a Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?
Kars’a uçakla gelecekseniz, size en yakın havalimanı Kars Harakani Havalimanı. Kars Havalimanı da Kars merkeze arabayla 20 dakika kadar bir mesafede kalıyor. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka farklı havayolu firmalarının bilet fiyatlarını karşılaştırın deriz. Aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz. Kars Harakani Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
Kars’a Ne Zaman Gitmeli?
Kars’a kışın gelecekseniz muhtemelen Sarıkamış Kayak Merkezi’ne geliyorsunuz demektir. O yüzden karın en bol olduğu dönemi hedeflemelisiniz. Buraya yılın 5 ayı yani Aralık başından Nisan başına kristal kar düşüyor. Ancak Aralık ya da Mart sonuna kayak tatili planlıyorsanız mutlaka otelleri arayıp karın durumunu sorun. Çünkü o sene kar erken bitmiş veya henüz başlamamış olabilir. Buraya baharda veya yazın gelirseniz de sizleri muhteşem yeşil bir doğa bekliyor olacak.
Kars’ta Seçtiğimiz Oteller ve Evler
Kars merkezde her bütçeye uygun birçok konaklama seçeneğiniz var. Fakat büyük oteller daha çok kayak merkezi içinde konumlanıyor. Kars merkezdeki otellerden bazıları yeni oteller bazıları da tarihi yapıların dönüştürülmesi ile oluşturulmuş nostaljik oteller. Elbette bu tip otellerin ücreti daha yüksek ama daha özel bir Kars deneyimi vadediyorlar. Ayrıca çevrede keyifli çiftlik evleri de mevcut. Kars’tan bizim önerdiğimiz otelleri ve evleri ise aşağıda bulabilirsiniz.
Kar’s Otel $$$
Kar’s Otel, Kars merkezde çok güzel restore edilmiş eski bir konak. Kahvaltı dahil fiyat veriyor. Evcil hayvan kabul edilmiyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Cheltikov Hotel $$
Cheltikov Hotel sıradan bir otel değil 1874 yılında inşa edilmiş, görkemli bir Rus binası. 1980’lerde de bir doğumhane olarak kullanılıyordu. Yakın zamanda restore edilip turizme kazandırıldı. Kahvaltı dahil hizmet veriyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Kars Merkezde Otel Odası $
Kars-ı Şirin, Kars merkez otellerinden biri. 4 kişilik bir stüdyo dairede en suite banyo bulunuyor. Kahvaltı fiyatlara dahil. Odalarda wifi, tv, saç kurutma makinesi, çalışma masası mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.
Çiftlik Evi $$
Sarıkamış’a 25 dakika mesafedeki Selim’de, toplam 6 kişi kapasiteli dört bağımsız taş evden oluşan bir çiftlikte konaklama seçeneği. Fiyatlara köy kahvaltısı dahil. Şömine, wifi, tv mevcut. Evcil hayvan kabul ediliyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Aşağıdaki bağlantılardan Kars’taki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.
– Kars’taki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR için TIKLAYIN.
– Kars’taki tüm OTELLER için TIKLAYIN.
Fiyat karşılaştırmasını kişi başı maliyetlere göre belirliyoruz. Özellikle evlerde çok kişi konaklama yapılabileceği için kişi başı maliyetler düşüyor ve daha avantajlı hale geliyor. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.
Araba Kiralamak Gerekir Mi?
Kars’ın en güzel yerlerine gitmek için araba kiralamak gerekiyor. Yazın arabayla yaylaları, ovaları, kışın da Çıldır Gölü’ne gitmek Kars’a yapılacak en güzel şey ve bunlar için araba şart. Gelin görün ki, büyük kiralama zincirleri Kars’ı es geçmişler. Bu çok garip çünkü haftada birkaç kez birileri bize Kars’ta nereden araba kiraladığımızı soruyor yani aslında pazar da var.
Biz şöyle yaptık: Kaldığımız otele ayarlattık. Otel resepsiyonlarının yerli kiralamacılarla bağlantısı var. Bir iyi, bir de kötü haberimiz var bu konuda. Önce iyi haber: Bunlar gerçek araba kiralama şirketleri. Resepsiyonist dayısının arabasını vermeye çalışmıyor, yani işin resmiyeti var. Kötü haber: Rekabet olmadığı için eski arabaları, sıfır araba fiyatına kiralamak zorunda kalabiliyorsunuz. Kışın gidiyorsanız arabanın 4 lastiğinin de kar lastiği olduğundan emin olun. Ekonomik olsun diye sadece bir takımı kış lastiği yapanlar da var.
Buraya geldiğimizde çok hayati bir bilgi daha öğrendik ki Kars’ta kış aylarında arabaların el frenleri kullanılmıyor. Çünkü hava o kadar soğuk ki fren balataları donabiliyor ve siz el frenini çektiğinizde, donmuş balatalar kopabiliyor.
1 . Donmuş Çıldır Gölü’nde (Buzda) Balık Avlayın
Kendinizi bir belgeselde yaşıyormuş gibi hissedeceğiniz, coğrafyanın, yaşam tarzlarının tanıdığınızdan çok farklı olduğu Çıldır Gölü’ünde bir Çıldırlı, bir eskimo gibi buzu kırarak balık tutabilirsiniz!
Kışın 1965 metredeki Çıldır Gölü 80 cm’e kadar donarak hipnotik beyaz bir çöle dönüyor. Buz üzerinde yürürken bana mısın demiyor, sapa sağlam. Nisan’da güneşe pes edip eriyecek. O zamana kadar kışın iyice yağlanan leziz balıkları yakalamayı yerli balıkçılardan öğrenebiliyorsunuz. Kürek, testere ve bir de demir çubuk alıp, gölün ortasındaki buz kulelerine yürünüyor. Buralarda onların sermiş olduğu ağlar var. Önce kürekle buzun üzerindeki karı kaldırıp buza bir kare çiziliyor. Sonra testereyle buz kesiliyor. Asıl mesele o kesilen buz parçasını oradan çıkartmak. Ucuna sert bir demir bağlı sopa ile buzu döverek küçük parçalara bölmek gerekiyor. Sonra kürekleyebildiklerini dışarı alıp buz külçelelerinden deliğin yerini işaretleyen bir kule yapıyorsun. Kürekleyemediklerini de kalın buzun altına doğru ittiriyorsun. Son olarak da önceden atılmış ağı çekip şansını test ediyorsun. Ballı olanlar sarı balık çekiyor. Kış genelde -10 ile -35 arasında seyrediyor.
Hem manzaraları, hem macerası, hem de lezzeti bu deneyimi unutulmaz bir anı yapıyor.
ÖNEMLİ: Balıkçılara herşeyi kendiniz yapmak istediğinizi mutlaka söyleyin. Çünkü bazı insanlar seyirci kalmayı tercih ediyor ama bütün keyif o balığa o emeği vermekte.
Hem nerede, nasıl yapılır, ne getirmeli, püf noktaları için, hem de bizim Çıldır’daki buz balıkçılığı maceramızın videosu ve yazısı için: Donmuş Çıldır Gölü’nde Balık Avı
2. Alpler Dışında Dünyada Toz Kristal Karın Yağdığı Tek Yer Olan Sarıkamış’ta Kayak ve Snowboard Yapın
Dağda gitmekteki amacınız kaliteli bir kayma deneyimi ise, Sarıkamış’a bayılacaksınız. Tüm detaylar Sarıkamış Kayak Merkezi Hakkında Bilgi & Son Durum yazımızda. Hazır buradayken Sarıkamış’ın hakkını verelim diyenler için de Sarıkamış Gezi Rehberi‘mize göz atmalarını öneririz.
Sarıkamış’ın kar kalitesi kayanları, özellikle snowboard yapanları mest ediyor. Buranın karını özel yapan şey sadece Alpler’de ve Sarıkamış’ta olan kristal, toz kar! Sarıkamışlılar şöyle ağız tadıyla bir kar savaşı yapamadık, çünkü buradaki kar yapışmıyor diyor. Gerçekten pistin ortasından kayarken dahi arkanızdan beyaz bir tül gibi kar sizi takip ediyor. Buzlanma da olmuyor. Tabi bu sadece pistler için geçerli. Buz tutmuş saçakların altından geçmemeye de dikkat edin.
Sarıkamış’ta kaymanın olimpik tesisi olan Palandöken’den bile daha keyifli olduğunu düşünüyoruz. İki kayak merkezinin detaylı incelemesi burada: SARIKAMIŞ VE PALANDÖKEN KAYAK MERKEZLERİ – ÖNEMLİ BİLGİLER VE KARŞILAŞTIRMA
3. Yaban Hayata Dokunun: Ayıların, Kurtların, Vaşakların, Tilkilerin Bize İhtiyacı Var!
Kars ve civarının doğası ülkemizde yaban hayatın gürül gürül devam ettiği ender yerlerden. Hem de öyle böyle bir yaban hayatı yok burada. Ayılar, kurtlar, vaşaklar, tilkiler cirit atıyor. Bununda böyle devam edebilmesi için canını dişine takmış çalışan bir dernek var: Kuzeydoğa Derneği. Kendinize güveniyorsanız, sorumluluk almayı ve yaban hayatı korumayı seviyorsanız, KuzeyDoğa Derneği’ne gönüllü olun, hayatınızın deneyimini yaşayın.
Onları National Geographic’in Türkiye’de yaban hayata dair çektiği ilk belgesel olan ve derneğin çalışmalarını anlatan “Boz Ayının İzinde Sarıkamış”tan da tanıyor olabilirsiniz. Amaçları, Sarıkamış Bölgesi’nde büyük et oburları takip etmek, yaban hayvanı-insan çatışmasının olası sebeplerini araştırmak ve bunlara karşı önlem alınmasına yönelik bilimsel çalışmalar yapmak. Bunun için yaptıkları faaliyetler arasında bu yaban havyanlarına vericili tasmalar takıp yaşam alanlarını, alışkanlıklarını öğrenmek var. Lakin, onları koruyabilmemiz için bu bilgiler şart.
Biz oradayken, zehirlenen akbabaları kurtarmak için uğraşıyorlardı. Biz de onlara gönüllü olup, son muayenelerinde ve doğaya geri salınımlarında yardımcı olmuştuk. Yukarıdaki fotografta iyileşen akbabaları doğaya salmadan önce son kontrollerini yapmalarına yardımcı oluyoruz.
Kars bölgesi, (özellikle Kuyucuk Gölü ve Sarıkamış Dağları -Allahuekber Dağları) ülkemizde en fazla kuşun gözlemlendiği rekorer yer. Sadece Kuyucak Gölü’nde, Dünya Kuş Gözlem Günü’nde bir günde yaklaşık 81 türden 40,000 kuş sayılmış! Bir günde bu kadar kuşu bir arada gözlemlenmiş, ama totalde en az 207 türden on binlerce kuşu barındırıyor. Gölün en sıkı müdavimleri angıt ördekleri. Eylül 2004’te bir gün içinde dünya angıt nüfusunun yaklaşık yüzde 12’sinin (20 binin üzerinde) Kuyucuk’ta gözlenmiş!!
İlgilenenler için süper güzel aktivite:
– KuzeyDoğa Derneği’nin kuş halkalamasına yardım edin. (Nisan – Temmuz arası en çok ihtiyaç olan zaman) Kuşlara takılan halkalar sayesinde hem kuşların kıtalararası göç yollarını çıkarmada katkınız olsun, hem de yaban hayatının içine girin!
– Her Ekim ayının ilk haftasonunda yapılan Dünya Kuş Gözlem Günü etkinliklerine katılmak için KuzeyDoğa Derneği ile temasa geçebilirsiniz.
4. Kars Road Trip (Araba Yolculuğu) İçin Biçilmiş Kaftan!
Buraların doğası i-na-nıl-maz! Yazın geziyorsanız böyle bir yeşil, böyle bir mavi, kışın geziyorsanız da böyle uçsuz bucaksız bir beyazlık daha önce görmediniz.
Mesafeler toplu taşıma için uzak olsa da manzaralarsa kaçırılmaz. Kars’ı merkez edinip, her gün arabayla dört bucağını keşfedin. Posof’a gidin, Çam Geçidi’nden geçip Şavşat’a gidin, Sarıkamış’a gidin. Ülkemizdeki İsviçre manzaralarını görün. Yer yer gözlerini alan parlak bir yeşilden, tek bir ağacın bozmadığı yuvarlak bayırlar, yer yer ayakta durulmaz diklikteki dağ yamaçlarından fışkıran çam ormanları, kışın gittiyseniz de bacaları tütmese fark etmeyeceğiniz tamamen örtülmüş köyler göreceksiniz.
Kışın karda araba kullanmaktan korkmanıza gerek yok. Kiralık araçların hepsi kar lastikli. Yollar açık ve kar lastikleri canavar gibi yol tutuyor.
5. Kars Mutfağını Mutlaka Deneyimleyin
Balı, kaşarı, peyniri dillere zaten destan. İşte bunlarda yemeye doyamadığımız Kars yemekleri. Mideyi genişletmeden dönmek imkansız. Hepsi hakkında ayrıntılı bilgiy Kars’ta Ne Yenir, Nerede Yenir? yazımızda bulabilirsiniz.
Tandırda Kaz
Kars’ın en meşhur yemeği. Bunun yerel bir lezzet olmasına çok bozuğuz. Yumuşak, aromatik, rüyamsı et. Üstelik sağlıklı! Kaz kesilip bir müddet güneşte kurutulduktan sonra tandıra giriyor.
Mükemmel tamamlayıcı: kaz suyuna bulgur.
Haşlanan bulgur tandırın en altına yayılıyor. Tam üstüne asılan kaz ince ince bulgura damlarken, pilav kaz suyunda demleniyor. Neyin yanına konsa onun lezzetini tavan yaptıran harika garnitür. Klasik, kaz isteyince yanında gelir. Ama siz onu bi de çoban kavurmanın yanında denemeye görün.
Pekiştirici lezzet: Hoşaf
İlk lokmayı ağzınıza attınız, mest oldunuz. Sonraki lokmalarda ağzınız bu tada alışmaya başlıyor. Bu lezzetin güme gitmemesi, her lokmada dünyaları yaşamak için aralarda bir kaşık hoşaf. Hem ağzınızdaki tadı sıfırlayarak, her lokma kazın tadına %100 varmanızı sağlıyor, hem de lıkır lıkır hafif tatlı bir stop. Kars’ın asıl kızılcık hoşafı meşhur ama elma ve erik hoşafı bulmak daha kolay.
Hangel
Baside indirgenmiş haliyle etsiz mantı. Soğanın figüran değil, baş rol olduğu ender yemeklerden. Ete ulaşmanın zor olduğu savaş zamanı çıktığı söyleniyor. Yumurtalı bir hamur yapılıp kaynatılıyor. Üzerine kavrulmuş soğan. Ne de olsa artık kıtlık da yok, bol kepçe tereyağ dökülüyor. Sonra yeme de yanında yat.
Ve tabi ki acılı turşu.
Dayanmayıp yediğimiz için resmi yok ama bu iki çorba da cennetlik:
Evelik Çorbası: Evelik otuna mercimek, bulgur yada patates eklenerek yapılan harika çorba.
Isırgan Otu Çorbası: Yoğurt ve ısırgan otu yoldaşlığı.
Ayrıca: Revan köfte, acem kavurma (meclis yemeği), safranlı pilav, umaç (un helvası), gafıl konak, çeçil tatlısı, elma dolması, hörre (un) çorbası, ekmek aşı (ekmeğin üzerine kızgın yağ ve yoğurt dökülerek yapıyor), pişi, kuymak, haşıl, bozbaş, piti (kemikli ve parça etten yapılan çorba), üzümlü pilav, Kars böreği
Anlayacağınız yiyen pişman, yemeyen daha pişman.
Nerede Yenir? Kars Kaz Evi’nde tabi ki! Aklınıza başka yer gelmesin, valisinden turistine herkesin favorisi. Ayrıca restoran Karslı kadınların kalkınmasını amaçlayan bir proje de yürütüyor. Hem midenize, hem ruhunuza iyi gelir.
6. Kış Ortamında Motorsporlarıyla Adrenalin Pompalayın!
Finlandiya, İsveç gibi kuzey ülkelerinde yapılan buz üzerinde sürat deneyimini merak eden motorsporları sevenler için Çıldır Gölü biçilmiş kaftan. 80 cm’e kadar donabilen gölün 124 kilometrekarelik dev bir oyun alanı yaratması meraklılarını buraya çekiyor.
Ayrıca, donan gölde drift etkinlikleri de düzenleniyor. Çıldır’daki Drift Snowfest organizasyonların en büyüklerinden. İlgilenenler Tosfed’den yada Drift Kulübü’den bilgi alabilirler. Ayrıca, yerel klüpler de kendi aralarında drift yapılıyorlar. Haber almanın en iyi yolu Kars Eksi 36 Off-Road Kulübü’ne ya da belediyeye sormak.
Son olarak, her sene Sarıkamış’ta düzenlenen, Sarıkamış Kış Oyunları var. Özellikle motorsporlarına meraklıysanız karda yarışan arabalar, Türkiye’nin şampiyon pilot ve takımlarının katıldığı showlar son derece ilginç olabilir. Önümüzdeki senelerde kapsamının çok büyüyüp, Türkiye’nin en sıkı motor sporu etkinliklerinden biri olacakmış.
7. Ani Harabeleri’ni Görün
Gözden uzak olan, gönülden ırak olur diye boşuna dememişler. Ani’nin hemen yanından geçen Arpaçay’ın öbür yamacı Ermenistan. Ani’de hapşırsan, karşıdan çok yaşa derler. O kadar yakın. Ani, kelimenin tam anlamıyla, ülkenin en ucuna itilip kaldığı gibi dikkatlerin de en ucuna itilip kalmış herhalde. İnsan gezip, heybetini öğrenince, aklı almıyor. Burası nasıl oluyor da bir Bergama ya da Halikarnasus gibi popüler değil.
Efes Antik Kenti’nin birkaç misli büyük, 7 yüzyıl boyunca insan yaşadığı düşünülen, en kalabalık halinde nüfusu 100 bin kişiyi bulan, en parlak döneminde Konstantinepol ve Bağdat’a rakip olan, Ermeni mirası olmakla birlikte, müslüman ve pagan kültürlere de ev sahipliği yapmış olan bir yerden bahsediyoruz!
Bir de konumun muazzam bir görkemi var tabi. Arpaçay Kanyonu’nun sert yamaçlarının tepesindeki şehirin hem doğal bir savunması, hem de heybetli bir tahtı var.
Bir rehber eşliğinde gezmeniz şiddetle tavsiye edilir. Hikayelerini bilmezseniz buranın boş bir bayırda yıkık binalardan ibaret olduğunu düşünebilirsiniz.
8. Cirit Festivalini İzleyin
Hala mı?
Biz de şaşırdık, hala ata sporumuz cirit, buralarda oynanıyor. Kars ve civarında başka bir dünya var diye boşuna demiyoruz. Bir köye gittiğinizde cirit atan kişilerle karşılaşmanız mümkün.
Son senelerde belediyenin de desteği ile eski kış sporları festivalleştirilmiş. Donmuş Çıldır Gölü’nde Altın At Kış Festivali yapılıyor. Atlı kızak, rahvan at, atlı okçuluk gibi branşlar var. Ayrıca yerel motiflerle süslenmiş atlar da pek bi fotojenikler.
9. Doğu Anadolu’daki Avrupalı Kars: Baltık Mimarisini Keşfe Çıkın!
Doğu’nun Paris’i diye birçok şehir için derler, hele hele Mardin’in, Gaziantep’in başında çok duyarız. Elinizi vicdanınıza koyup da söyleyin, şehrin çehresinden bahsedecek olursak, böyle mimarı Anadolu’da başka nerede var?
Ruslar 40 yıl kalmışlar, ama bizim toplamda yapmadığımız kadar güzel bina bırakmışlar. Tabi ki, imtina ile güzel binaların yanına çirkinlerini dikmişiz, sonra da onların güzellikleri batmış, bir de zarar vermişiz. Ona rağmen, bu Türkiye’nin bittiği en uzak yerdeki geniş caddeler, meydanlar, sokak heykelleri ve Baltık mimarısının aralara serpilmiş nadide örnekleri insanda tatlı bir halüsinasyon etkisi yaratıyor. İnsan gördükleri ile bulunduğu yeri bağdaştıramıyor bazen.
Ayrıca, getirdikleri şehir planlamasının da hala kaymağını yiyor Kars. Caddeler, sokaklar birbirine paralel ve uzadı uzadıcaya gidiyor. Haliyle burada turist olmak pek kolay. Tüm önemli görülmesi gereken yapıları, Kars’ta Gezilecek Yerler ve Baltık Mimarisi yazımızda tek tek anlattık.
10. Yaylaya Çıkın, Sürü Güdün!
Eskiden Posof Kars’a bağlıydı. Posof gerçekten Türkiye’nin İsviçre’si. Posof’a kadar gitmeseniz bile o tarafa doğru bir yola çıkın deriz.
Kars’ta yörükler gibi yazın yaylalarda inekleri ile göçebe yaşayan insanlar var. Önceden haber vermeniz, tanışmanız gerekmiyor. Direk arabadan inip “Ben geldim!” diyebilirsiniz. Zaten gelen giden çok olmadığı için, taze kan geldi mi bırakmıyorlar. 🙂 Bizim hiç konuk olma niyetimiz yoktu arabadan inerken, yol soracaktık. Sonra onlar bizi salmadı.
Ayranlarından içirmek, peynirlerinden yedirmek, kendi çadırlarını göstermek için birbirleri ile yarışan, siz buzağılarını göstermek için kolunuzdan çeken tatlı mı tatlı, samimi insanlar. Seve seve sizi konuk edip, ineklerine çobanlık etmenize izin vereceklerdir.
Kars’a Ulaşım
Trenle Kars
Doğu Ekspresi, Ankara’dan kalkışla Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Sarıkamış’tan geçerek son durak Kars’a varıyor. Kars’a Doğu Ekspresi ile gelmek zaten başlı başına yaşanması gereken bir deneyim. Eğer zaman sıkıntınız yoksa, buraya en azından bir kere trenle gelin. Eğer tren ile gelmek isterseniz bu yazımızda tüm detayları bulabilirsiniz. Doğu Ekspresi Yolculuğuna Çıkacaklar İçin Önemli Bilgiler
Uçakla Kars
Kars, İstanbul’dan uçakla 2 saat sürüyor. Anadolu Jet, Pegasus ve THY’nin günlük seferleri var. Ankara Kars uçuşu ise 1,5 saat sürüyor. THY’nin Ankara’dan da Kars’a seferleri var. Kars Havalimanı da Kars merkeze 20 dakika mesafede kalıyor. Kars Havalimanı’ndan merkeze özel tur aracı, toplu taşıma otobüs ya da taksi ile gelebilirsiniz. Havalimanından Kars Belediyesi’nin kişi başı 5 TL ücretli otobüsleri kalkıyor. Bu otobüsler uçak saatleri ile senkronize bir şekilde işliyor ve sizi Kars merkezde bırakıyor. Ayrıca Kars Havalimanı ve merkez arası çalışan özel tur araçlarını kullanarak da ulaşım sağlayabilirsiniz. Kişi sayınıza göre çok daha hesaplı bir seçenek olabilir.
Canım memleketim çok özledim
Yakın zamanda ben de bir Kars gezisi düşünüyorum. Bu tanıtım yazısı harika oldu.
Çok teşekkür ederim. Kaleminize sağlık…:)
Merhaba çok sevindik beğenmenize umarız tatiliniz güzel geçer :))
Güzel Yazı olmuş ellerinize sağlık
Ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.. Resmen gidip gördüğümde zihnimde oluşan her şey yazılmış
Bir Karslı olarak bu güzel makale için teşekkür ederim.
çok sağolun kars mız adına iyi haber olmuş
Kaleminize sağlık okurken çok keyif aldım
Çok güzel yaa şu virüsten bi kurtulalım ilk yapacaklarımızdan birisi çok tşkler
Detaylı ve her zaman işe yarayacak bir paylaşım olmuş teşekkürler.
Kars harika bir yer
Çok harik bir sayfanız var severek takip ediyoruz.
Çok güzel paylaşım olmuş. Bu güzel yazı için teşekkür ederiz.
Araba kiralamak falan değil de ulaşım araçları var mı göl vs.. gibi yerlere bilgilendirir misiniz
Merhabalar 24 şubat ta 6 arkadaş kars ta olacağız konaklayabileceğimiz uygun otel önerileriniz varmıdır.Bloğunuz ve yazınız çok güzel tebrikler
Elbette var. Bu yazımızın alt kısmında hepsi var. https://www.bizevdeyokuz.com/kars-gezilecek-yerler
Ellerinize sağlık güzel yazı olmuş Ankara hakkında da böyle güzel yazıları bekliyoruz
Kars ülkemizin en güzide illerinden birisi, tatil yöresi olarak pek bilinmesede bence oldukça önemli bir potansitiyele sahip. Özellikle tren yolculukları ile popüle olmaya başlasada, Kars kayak ve kültür turizmi açısında oldukça güzel bir şehir. Umarız bu yazı gezmek isteyenlere harika bir rehber olacaktır.
herkese tavsiye edilir .. ben gittim cok güzel yerler
kars kalesini es geçmişsiniz. 🙂 onu da ekleyin size zahmet ..
burada bulabilirsiniz
https://www.bizevdeyokuz.com/yurt-ici/kars-gezi-rehberi/
memleketim memleketim gezelicek çok yer var
Ellerinizie sağlık cok güzel olmuş harika bir yazı
Merhaba,
İstanbul doğumlu bir Kars ‘lı olarak memleketime sadece bir defa gittim ve kelimenin tam anlamıyla hayran kaldım.Gitmekte bu kadar geç kaldığım için de kendime çok kızıyorum.İnşallah en yakın zamanda tekrar ziyaret edeceğim.Harika tanıtım için de teşekkürler:)
Paylaşım gayet iyi olmuş ama eksik gezilmis
Sarıkamış Kayak Merkezi, Katerina Köşkü, İshak Paşa Camii mimarisi bunlar atlanılmaması gereken güzellikler 🙂
Karslıyım ve şehrimi çok seviyorum
Merhabalar tabi ki onları da atlamadık sadece Sarıkamış yazımızda ayrıca yazdık.
eşekkürler ekleme için
Merhaba.
Ocak ayında gitmek gibi bir planım var ama hava şartları aklıma takılıyor.
Özellikle kışın gitmek iyi manzaralar ve deneyimler için
ümraniye ve cevre ilçelerine nakliye http://www.umraniyenakliyatfirmalari.gen.tr
Bir karslı olarak paylaşımınız gerçekten çok mutlu etti Elinize , emeğinize sağlık.
Merhaba önümüzdeki hafta doğu ekspresi ile kars’a Gitmeyi planlıyoruz 25 aylık bir çocuğumuz var almamız,yapmamız ve dikkat etmemiz gereken noktalar konusunda önerileriniz nedir??
Sıkı giydirmeniz dışında bir önerimiz yok 🙂
iyi gezmeler
Çıldır Gölünde Karda Balıkçılar ve Kızak için geliyoryum kısmetse
paylaşım için teşekkürler
Kars’ta Ani harabaleri ziyaret edilmeli bence.
Çok iyi
KARS LI OLDUĞUM HALDE ANKARA DA YAŞIYORUM VE FIRSAT BULUP TA GİDEMEDİM BURNUMDA TÜTÜYOR .HARİKA ANLATMIŞSINIZ SİZİ TAKİBE ALIYORUM
karslı oldoğum halde sizin kadar kars güzel anlatamam siz ve ekipinize sonsuz teşekürler
Çok teşekkürler
Merhaba,
Sonunda heyecanla beklediğim o gün geldi! 13 Nisan da tren yolculuğumuz başlıyor. Ama günümüz çok kısıtlı. 15 Nisan’da uçakla dönüşümüz var 16:30 da. Bu kısa zaman dilimi içerisinde sizce Çıldır Gölü ve Ani Harabelerini görme şansımız olur mu sizce? Olur derseniz de ulaşım ile ilgili yardımcı olabilirseniz çookkk sevinirim çünkü o kadar yabancıyım ki bu fırsatı bulmuşken kısıtlı olan zamanımı da boşa geçirmek istemiyorum…
Şimdiden çookk teşekkür ederim. 🙂
Ebru selam,
Şu an bizim storylerde çok işine yarayacak 2 günlük Kars programı var. Highlightslara koyduk, oradan bakabilirsin.
kars için cok acıklayıcı bir makale emegi geçen herkese tşk ederiz
çok tşk ederiz emeğinize sağlık
Merhaba ben kuzenimle birlikte şubat sonu gibi düşünüyorum ama açıkçası öğrenci olduğumuz için limitler de sınırlı oluyo ya sadece tren için gitmiş olacağız ertesi sabah geri döneceğiz yada 1 gün kalabileceğiz. Sizce sadece tren için değer mi bu kadar yol ya da bir gün kalsak ne yapabiliriz.
Merhaba! Yazdıklarını büyük bir heyecanla okudum. Çok güzel önerileriniz var. Hepsini not aldım. Çok yardımcı olacak. Biz 24.Şubatta Kars’ta olacağız ve 1 buçuk gün Kars’ı gezme şansımız olacak. Bir gün boyunca hem Çıldır gölünü hem Ani harabelerini görme şansımız olur mu? 26 Şubatta eşimle Kars’tan Doğu Ekspresine bineceğiz. Ankara’dan bilet bulamadık. Önerilerinizde Ankara-Kars daha iyi demişsiniz. Kars-Ankara yönünde de güzel manzaralar var mıdır?..
bir günde ikisini yapmak çok zor olur ama imkansız değil. Araba şart.
Kars- Ankara yönü de güzel. Ankara- Kars yoksa deneyebilitrsiniz
Merhabalar, faydalı bir yazı olmuş çok teşekkürler. Bir sorum olacak, Ocak sonu gibi tek başıma Kars’a gitmeyi planlıyorum.
Erzurum ve Kars civarında aşıklık geleneğini merak ediyorum. Bu konuyla ilgili tavsiye edebileceğiniz yerler var mı ?
Merhaba Mustafa, kesinlikle Kars’ta aşık atışmasını izlemelisin. Kars merkezde Topçuoğlu Hamamı’nın hemen yakınında, Namık Kemal’in bir zamanlar dedesiyle yaşadığı ev var. Burada aşık atışmaları oluyor.
Daha önceden üniversitede okuren 4 arkadaş izmir ankara yapmıştık tadı damağımda kalmıştı tren yolculuğunun. Üstüne dağlara çıkmaya başladığımda bir çok yeride görme şansım oldu yazın Ani harabeleri gibi. Yazıyı okurken bir çok anım canlandı. Şubata eşim ve oğlumla Karsa trenle gitmeyi planliyoruz. Benim sorum biz ilk gün sabahtan Kars kalesi öğlen Çıldır goölü ve gölde yemek akşam Kars otele dönüş. Ertesi günde Sarıkamış olarak toplamda 2 gün olarak planladık. Buraları gezmek için araç kiralamak mı en mantıklısı yoksa başka bir yöntem mi?
Teşekkürler
Selamlar, eşim ve 11 yaşındaki oğlumla birlikte 26-27-29 Ocak tarihlerini içeren bir tura katılıyoruz. Kabaca program şöyle:
1. Gün: Vali Konağı – Kars Kalesi – Opera Binası – Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
2. Gün: Ani harabeleri – Çıldır gölü
3. Gün: Sarıkamış – Katerina Köşkü – Erzurum
Bu, muhtemelen standart bir programdır. Benim sizden ricam, İstanbul’dan da katıldığımızı düşünerek, Kars ve gezilecek yerlerde soğukla başa çıkmak için giyim-kuşam önerilerinizin neler olduğu. Özellikle ayakkabı üzerine biraz bilgi verirseniz, inanın çok makbule geçer.
Kars’ın yaşamı kışın daha güzel oluyor orada 2 yıl yaşayan biri olarak Kazım Caddesindeki dönercilere mutlaka uğranmalı derim gezeceklere iyi gezmeler diliyorum 🙂
Şehiriçi ve şehirlerarası gezilerinizde 7 kişilik ve binek araçlarımızla 7/24 taksi 0532 791 17 25
Kars’a gelmek isteyenlere kış şartlarına uygun araçlarımızla uygun fiyata hizmetinizdeyiz.Cengiz Çelebi 0536 213 65 97 (ararsanız konaklamada yardimcı olurum)
Biz 4 bayan arkadaş ,3 nisan-6 nisan da Kars’tayız inşallah
Yazınız gerçekten harika, okurken resmen yaşatıyorsunuz.
Biz de bu hafta gidiyoruz Cumartesi akşam 19:00 da orda oluyoruz ve Pazar 15:40 uçağıyla dönüşümüz var. Dolayısıyla özetle şöyle plan yapmayı düşünüyoruz:
1-Cumartesi akşam Kaz eti,
2-Pazar sabah kahvaltıdan (Kahvaltı için gidilmesi gereken yer varsa alabilirim:) sonra kısa bir Ani Harabeleri turu,
3-Çıldır gölü gezisi, öğle yemeği için balık ve havalimanına dönüş.
Bunları vakit kaybı yaşamadan özel taksi tutup bizi gezdirmesini isteyeceğiz. Sizin de tavsiyelerinizi alabilirsek memnun oluruz.
Buradan bilgili alabilirsiniz:
https://www.bizevdeyokuz.com/yurt-ici/kars-gezi-rehberi/
Harika bir gezi yaptım, 07-12 Şubat tarihleri arasında… Ve sizin cağ kebap uyarınızı dikkate alarak, Aşkale’de siparişimizi verdik, Erzurum’da kebabımızı aldık ve yiye yiye gittik ki, yataklı vagonda kalan diğer konuklarda sayenizde Erzurum cağ kebabı yediler..
Çok teşekkür ederim ve sanıyorum seneye yine bu geziyi yapacağım 🙂
Yaşasın, çok sevindik 😀
Ayrıca afiyetler olsun
Merhaba,
Gezimiz sirasinda bize yardimci olacak bir rehberi nereden bulabiliriz?
PS : Bu arada yazi harika, ellerinize saglik 🙂
yakında burada 😉
DİKKAT!
17-18-19 şubatta Karsta olacağım. Gri mont siyah sırt çantalı bir genç otostop çekiyorsa onu arabanıza alın lütfen. Soğukta kalmasın çocuk. Şimdiden teşekkürler 🙂
-Coğrafya Öğretmeni Eray
teşekkürler
arkadaşlarla yapacağımız gezi için çok açıklayıcı bilgiler. teşekkürler
Bir de – 15-20 derecelere nasıl dayandınız? Çorap, mont, pantolon neler giydiniz?? Tekrar teşekkürler
Güzel soru! ÇILDIR GÖLÜ yazımızdan bilgi alabilirsiniz
merhaba, blog için ellerinize sağlık.
Yarın biz de ailece Kars’a geçiyoruz ve 3 günümüz var.Hem Çıldır’ı hem Sarıkamış’ı detaylı gezdiğiniz için seçemedim 🙂 1 günümüzü merkeze diğer 2 günümüzü Anı-Çıldır ve Sarıkamış’a ayırmak istiyoruz.Sarıkamış’ta kaymayacağız Şehitliği ve Katerina Köşkü’nü görmeye gideceğiz. Acaba Çıldır’a mı yoksa Sarıkamış’a mı 1 tam gün ayırmayı önerirsiniz? 🙂
Bizce Çıldır
Merhabalar, size zahmet vermemek için tüm yorumları okuyup cevap bulmaya çalıştım. Bayağı da okudum ama cevabını bulamadım çok yaklaştım ama biz de 16 şubatta trenle gidiyoruz inşallah.. Hayalimiz çıldır tabiki… Size iki sorum var 1- çıldıra araba kiralarken dikkat etmemiz gereken şey sadece 4 lastiğinin de kar lastiği olması mı?? İzmirli olduğumuz için karlı buzlu yollara alışkın değiliz de… 2- çıldırda balık avlamayı yaşamak için videonuzu izledim ama bunu nasıl organize edeceğiz???
Şimdiden teşekkürler
1. Arabanın evrakları dışında karla ilgili konuda biz de 4 tekerin kar lastiğ ve aynı kar lastiği olması gerektiğini biliyoruz. Zaten anti-freeze içinde geliyor.
2. https://www.bizevdeyokuz.com/cildir-buz-balikciligi yazımızda servis alabileceğiniz kişinin telefonu var
Şubat 13’de oradayız. Çıldır gölü kenarında yemek yenecek restorantlar var mı? Buzda balık avı için balıkçıları nasıl ikna ettiniz? Bir kaç kişi ücret karşılığında tutabilirsiniz diyorlar siz nasıl yaptınız? Balıkçılar sürekli orada mı oluyor? Kızak turu hakkında bilgi verir misiniz? Teşekkürler.
Balık avı için: https://www.bizevdeyokuz.com/cildir-buz-balikciligi
Merhaba
Ben 04 Şubat 2017 de Almanya / Wuppertal’den Kars’a araba ile gitmeyi düşünüyorum.
TR güzargahı İpsala – Çanakkale – Bandırma – Bursa – Bolu – Samsun – Trabyon –
Erzurum – Kars
Geri dönüş 22. Şubat. 2017
Güzergah üzerindeki herhangi bir yerden bir kişiyi alabilirim.
Arabam küçük. Fazla yolcu vaya fazla bagaj imkansız.
whatsapp 0049 179 472 04 85
Biz evde yokuz ekibi Kars mutfak açısından zengin ve lezzetlidir ancak bahsettiğiniz yemeklerden bazıları sadece bizim restoranımızda vardır Kars’ta başka bir mekanda bulunması imkansızdir.sizden ricam bu yorumu ya kaldırmanız ya da doğru bilgiler vermeniz buyrun misafirimiz olun gerçeği beraberce görelim…saygılar
Ezgi selam,
Bilgiler doğrudur, hepsini verdiğimiz adreste yedik.
Doğu ekspresi ile 31’inde kısmetse yola çıkıyoruz Kars’a doğru 4 kişilk aile olarak . Heyecanla bekliyoruz 🙂
bu yazı süper oldu şubat ayının ortasında eşimin kız kardeşi de birkaç günlüğüne karsa gidecek bu yazı süper oldu 🙂
Afiyet olsun o zaman 😀
Ani Harabeleri değil ANİ ANTİK KENTİ oranın adı.. mirasımızı harabe olarak adlandırmayın
Öküzün altına buzağı aramayalım lütfen.
Ama dogru harabe degil. Madem neden Efes harabeleri yazmadiniz?
Harabe’nin sözlük anlamı “Kalıntı”. Kaynak: Türk Dil Kurumu Sözlüğü – http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&view=gts
Harabe aynı zamanda ingilizce “Ruins” kelimesinin karşılığı. Ören Yeri vb anlamlarda da kullanılıyor. Ani Harabeleri yaygın şekilde kullanılmakta. Buna birçok arkeoloji sitesi de dahil. Arama motorlarında Ani Harabeleri şeklinde aratırsanız çıkan sonuçlardan göreceksiniz. Bir arkeologa danışıp daha detaylı bilgi elde ederseniz lütfen burada paylaşın.
7 Şubat akşamı trenle Kars’a gidiyoruz inşallah… 12 Şubat’ta da döneceğiz… öyle merak ediyorum ki bu güzel cenneti…
Hele hele sizin anlatımlarınızla daha da meraklanıyorum. Sizce gelir mi bu 7 Şubat 🙂
Nesrin, Kars’ın harika geçeceğinden hiiiiiç süphem yok!
7 Şubat’ı senle birlikte iple çekiyoruz biz de!
Nesrin hanım aynı anda sizinle 7 şubat treninde olacağım. Umarım karşılaşır anlaşır birlikte gezebiliriz tek başıma gerçekten zor olacak 🙂
Harika bir is yapiyorsunuz, sayfanizi surekli takipteyim ve seyahat duygumu costuruyorsunuz iyi boyle iyi devam edin
Çooook teşekkür ederiz.
Şımarıyoruz ama :))))
Merhaba,
Mükemmel gerçekten mükemmel bir şekilde Anlatmışsınız hayranlıkla okudum, izledim çokk teşekkür ederim . Ben daha önce pek fazla gezmemiş biri olarak arkadaşımla hatta belki arkadaşlarımla ilk kez böyle bir işe soyunup doğu ekspres yapmak istiyorum tabiiki daha önce uzun yola çıkmamış olmanın heyecanı ve iç gidiklayici değişik duyguları mevcut. Kış ayında gitmek çok güzel geliyor kulağa göze lakin aşırı soğuk mu diye de sormak istiyorum sizlere ve konaklama yeme içme bir çift olarak gidersek şayet toplam da ne kadara mal olabilir tavsiyelerinizi bekliyorum, rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler güzel insanlar.
Kış tabi ki soğuk ama 300 gün kadar güneşli olduğu için insana o kadar da koymuyor.
Bütçe sezona göre değişir. Şubat tatili fiyatların en çok yükseldiği zaman
Merhaba, harika bir iş çıkartıyorsunuz! Keşke web sayfanız İngilizce de olsa ve yabancı arkadaşlarla paylaşabilsek. Resmen içime oturuyor 🙂
Çok sağol Pınar 🙂
Üzerinde çalışıyoruz konunun.
Butun siteler artik otomatik cevriliyor google tarafindan zahmet etmeyin
Çok yamuk yumuk çeviriyor ama. Ayrıca kültürel şeyler arada kayboluyor. Mesela ben Ajda Pekkan gibi eskimeyen dediysem Google onu İngilizce’ye çevirirken yine “doesn’t age like Ajda Pekkan” dediğinde yabancıya birşey ifade etmiyor
Merhaba,
Blogunuzu yeni keşfettim ama ben bu kadar iyisini görmemiştim her şeyi bu kadar ayrıntılı ve güzel anlattığınız için çok teşekkürler.. bir de sormak istediğim bir soru var. Kars’ın bu yöresel lezzetlerini yemek için tavsiye ettiğiniz yerler var mi fiyatları nasil?
Selamlar,
Hemen yazıya yer önerimizi ekledim.
Teşekkürler ellerinize sağlık
Merhabalar biz Trenin ortulu kusetlisinden bilet almak istiyoruz..2 kisiyiz. Ayrica .2 kisilikte 65 yas ustu ucreti odesek bir sorun cikiyormu…boylelikle kusetli kompartimani kapatmis oluyoruz..Diger 2 bilet icin sorun cikarmi(messela annemizi getiriyorduk son anda gelemediler)Tesekkurler
Biz çocuk tarifesi alarak yanı şeyi yapmıştık. Sıkıntı yaşamadık
Günlerdir doğu ekspresi videolarınızı izleyip bütçe planlaması yapıyoruz ve 24 ocakta gitmeye kararlıyız,çocukluk arkadaşım ve sevgilimle çıkacağımız ilk tren yolculuğu olacak umarım planladığımız her şeyi yapabiliriz. Verdiğiniz öneriler için de bi’ teşekkür etmeliyim. Döndüğümüzde umarım tekrar teşekkür etme fırsatı bulurum ve açıkçası acayyyippp heyecanlıyımm 🙂
Çok güzel geçecek!
İyi yolculuklar şimdiden
Gerçekten inanılmaz bir yazı olmuş. Detay ve objektiflikte öyle emeğinize sağlık
Çok teşekkür ederiz :))
Merhaba, Eylül Hanım, bilet aldınız mı? Yataklıların hiçbirinde yer yok :(( Vagon eklenme ihtimali varmış, bir umut bekliyoruz :((
Merhaba 🙂 Bizde kuzenimle ocağın ortalarında gitmeyi düşünüyoruz. Amacımız Doğu Ekspresi tamamen aslında ama gitmişken de karsta bir-iki gün kalmakta istiyoruz. Merak ettiğim ani harabelerine araç kiralamak dışında nasıl bir yol tercih edebiliriz ? Öğrenciyiz,bu yüzden de taksi olayına girmek istemiyoruz. Belediyenin kaldırdıkları minibüsleri var mı ?
Ve bir sorum daha olacak biz gidiş-dönüş olarak doğu ekspresini tercih edicez. Bilet almak için erken davranmamız gerekir mi ?
Biletler sadece seferden 15 gün önce alınabiliyor. Okul tatilinde gidecekseniz günü gelir gelmez alın. Malesef araç kiralama dışında bilmiyoruz. Otostop yaygın ama 😉
il özel ideresinin istege göre araç kaldırdığı söyleniyor
Tatli bir masal gibi okudum… 06.01.2016 ozel bir haftasonu erkek arkadasim ve benim icin..hemen billet bakacagim :))) bir sorum olacak size, trenden kars’a indigimiz sure ile donus suresi arasinda ozellikle buzda Balik avlamak ve diger aktivitileri gerceklestirebilirmiyiz ???
Ne kadar vaktiniz var Kars!ta?
Merhabalar,
Ülkemizin güzide kentlerinden Kars’ı gezip bizlere deneyimlerinizi paylaştığınız için,yazdığınız bu güzel yazı için çok teşekkür ederim.Memleketim olduğu için bundan 7 sene önce Temmuz ayında gezip görme fırsatım olmuştu.O zaman da göze güzel geliyordu ama bence Kars’ı Kars yapan kışı soğuğu o yüzden Ocak’ın ortası gibi bir kez daha gitme planı yapıyorum.Doğu Ekspresini tatmak istediğim için gidiş veya dönüşte kullanmak istiyorum. Ama gidişte mi yoksa dönüşte mi kullansam daha faydalı olur karar veremedim.Sizce ne yapmayalım?.Teşekkürler… bu arada yemek kısmında ‘kete’yi unutmuşuz olmamış 🙂
HAhaha 🙂
Sanırım yazıda bu soruyu cevaplamıştık. EN güzel manzaraları gündüz yakalamak açısından Ankara – Kars tavsiye ediyoruz
Kars’tan “Ani Antik Kentine ” belirli aralıklarla belediye dolmus koydu.Öğrenci bütçesine uygun ulaşım sağlayabilirsiniz.
Sarıkamış Habitat Otel
Merhaba 🙂 Ocak-Şubat ayı eşimle Kars planı yapıyoruz. Size danışmak istediğim bir kaç husus var. Öncelikle doğu ekspresi ile gidip uçakla dönmeyi planladık. Tren ve kar ikilisinin çok keyifli olacağını düşünüyoruz ancak İstanbul’da yaşıyoruz, tren ise Ankara’dan 18:00’de ve varışı ertesi gün 18.00’de. Yani cuma sabahtan Ankara’ya trene binsek oradan aktarıp doğu ekstresi ile devam etsek cumartesi 18:00de kars a varıyoruz. Sanıyorum ki kışın bu saatten sonra gün bitmiş oluyor. Pazar günü dönüş uçaklarına bakıyorum. THY, Pegasus, Onurair 15:30 da geç uçuş yok. 🙁 Bu demek oluyor ki yarı günümüz olacak Biraz şehir merkezi gezip dönmelik zamanımız kalıyor gibi. 🙁 Oysa karda çıldırı da görmek ve balık yemek istiyorduk. Bir diğer ihtimalse, uçakla gidip dönmek ama o zaman da tren keyfini yaşayamamış olacağız. Perşembeden gitmekse iş açısından bizi zorlayacak :/ Sizce nasıl bir rota mantıklı olur ? Olmadı bir de bahara uçak bileti mi alsam gidiş dönüş acaba ?
Ani ve Çıldır için araba rotası rampalı virajlı mı ? Karda araç kullanma deneyimimiz yok 🙂 iki hafta önce Yedigöllerdeydik, Bolu dağındaki buzlanma biraz zorladı bizi..
Sevgiler,
İpek
Selam İpek,
Çıldır’ı da, Doğu Ekspresi’ni de yapmanızı çok çok isterim. İkisi de çok özel deneyimler. İşten bir gün daha almayı zorlayın derim.
Bolu’da kar lastiğiniz var mıydı? Kars’ta araç kiralarken dikkat etmeniz gereken en önemli şey o. 4 lastiğinin de kar lastiği olduğunu teyit edin. Sonra sürüş anlamında pek zorlanacağınızı sanmıyorum.
Kars hazırlığı yapıyorken tam da bu bloga rast gelmem harika oldu. Yardımcı olacak çok bilgi var, elinize sağlık 🙂
Ayrıca, Kars oto kiralama’dan araç kiralanabiliyor sanırım artık… Havaalanı ve merkezde şubeleri var.
kesin, teyitli bilgi midir?
Kars’ta taksi ile gezmenin daha hesaplı olacağını anlayıp, şöyle bir yol izledik ve gayet de memnun kaldık. Kars Taksi’den Kadir ile iletişime geçtik. (Instagram’da hesabı var). Gideceğimiz Çıldır, Ani gibi yerlere bir gün içinde bizi ulaştırdı. Bu konuda arabaya alternatif arayanlara tavsiye ederim.
Çok iyiymiş. Ne, ne kadar mal oldu peki
Merhaba,
Ben Furkan sizi severek takip eden takipçilerinizdenim.Doğu Ekspresini kız arkadaşımla yapmak istiyoruz ancak bazı yerlerde bunun problem olacağını 2 kişilik yataklı vagonda beraber kalamayacağımız söyleniyor gerçekten böyle bir şey var mı?Bu sorunun önüne nasıl geçebilirim?Şimdiden teşekkürler.(Bu yolculuğu yapmayı çok istiyoruz umarım bi yolu vardır.)
Eğer yataklıda ya da 4 koltuğunu da aldığınız kuşetlide gidiyorsanız sıkıntı olmaz. Zaten çiftlere de mutlaka yataklıyı ya da kuşetlinin 4 koltuğunu da satın almayı öneriyoruz. sakın kuşetliden 2 koltuk almayın. Tamamen o kompartmanı kendiniz kapatın
18 aralikda kayak yapmak icin gitmeyi dusunuyorum. Kar olmama ihtimali var mi sizce. Tesekkur ederim.
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/kar-kalinliklari.aspx
Yardımcı olacakrır
MERHABA ARALIK 19 GİBİ GİTMEYİ DÜŞÜNÜYORUM 3 GÜN YETERLİ OLUR MU SİZCE
Olur 🙂
Merhaba,
Ben şubat ayında doğu ekspresiyle gitmeyi planlıyorum Kars’a. Fakat araba kullanmayı bilmiyorum. Taksi kiralama imkanı olur mu acaba biliyor musunuz? Teşekkürler 🙂
Taksi ile astarı yüzünden pahalıya gelir. Taksimetre açtırmadan günlük pazarlık yap. Yada kalacağın otelden şöförlu araba bulmalarını iste?
Okurken inanılmaz keyif aldım öncellikle bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim. Aralık ayında planlıyorum ve inşallah çok güzel olur herşey 🙂
İyi yolculuklar! Dönüşte eklemelerin olursa bekleriz
Muhteşem paylaşımlarrr…..
Çok teşekkür ederiz 😀
Merhaba. Çocukluk arkadaşımla 08.12.2016 öğlen Sabiha Gökçen’den uçakla gidiyoruz. 10.12.2016 trenle döneceğiz. (Bize böylesi daha uygun olacak.)Bize yaklaşık bir buçuk gün ve 2 gece kalacak. Yarım günümüzde Kars’ı dolaşırız, tam günümüzde de Çıldır’a balık tutmaya gideriz diye planlıyorum.
Çıldır da restoran falan var mı, yoksa tedarikli mi gitmeliyiz?
Kaz evinde alkollü içki var mıdır ki?
Trendeki restoranda alkollü içki artık yok diye duydum. Yanımızda götürsek sorun olurmu ki? Veya kuşetlide bira içsek. Söylenirler mi?
Harika bir paylaşım yapıyorsunuz. Sizi mutlulukla takip ediyoruz. Medar Acar
Selamlar!
– Doğu Ekspresi’ne biralarınızı, şarabınızı alın, keyfinize bakın. Mümkünse tüm kuşetliyi kapatın. Yani tüm biletleri alın. O zaman kimse size karışımaz ve süper geçer.
– Çıldır’da bir iki restoran var. Zaten balık avına da onlar götürüyor. Onların ağını beraber çekiyorsunuz. Çok güzel oluyor. Umarım Aralık’ta donmuş olur göl
5 aralıkta oradaydık. Çıldır Gölü malesef donmamıştı. Harika bir balık yedik Atalay’ın Yeri adlı restoranda. İşletme sahibi de çok misafirperverdi. Çıldır Gölü kenarinda bir Otel inşaa ediliyor. Bir dahaki gidişimde orada kalmak istiyorum. Kars’ta Katerina Sarayı adlı otelde kaldık. Kalenin arka tarafında. Gece boyu çay var otelde. Hem de ikram. Kahvaltı da fena değil. Harika bir mimarisi var. Öneririm kalmanızı. Kar’s otele çok niyetlenmiştik ama bize çok pahalı geldi. Şoförlü bir araba kiraladık. Aralık 2016 da Kars-Ani-Çıldır-Kars ve şehir içi turu güzergahı için 300TL verdik. Bence uygun bir fiyat bu. Rehberlik de yaptı bize sağolsun şoförünün. Bal ve peynir alışverişimiz için de Kars içinde bir hayli eşlik etti bize şoförümüz. Peynir aldığımız yerin ismini unuttum. Yazmak isterdim ismini. Hem diğer yerlere göre ucuzdu hem de harikaydı peynirlerin lezzetleri. Demek istediğim ilk gördüğünüz yerden almayın. Seneye eşim ve oğlumla gideceğim .
Peynirci Zavotlar olabilir mi? Orası iyidir baya 😀
Aklıma gelmişken yazayım. Ani ve Çıldır yolları fena değil. Yollar geniş ve asfalt. Yani iyi şoförüm diyorsanız, kendi kullandığınız araba ile de gidebilirsiniz. Ama yollar Aralık 2016 da çoğunlukla dondu. Birde balığın yanında içerim de derseniz, şoför lazım.
Trende kompartmanı kapattık ve çok rahat ettik. Ama trendeki restoran yok hükmünde. Tedarikli olmalarını tavsiye ederim gideceklere. Bizim seyahatimizde trende içecek olarak bir tek sallama çay ve kola vardı.
faydalı eklemeler için çok teşekkkürler!
Selamlar,
Biz de Kars’ı uzun zamandır düşünüyorduk ve nihayet sizden de ilham alınca bu Aralık gibi Doğu Ekspresiyle gitmeyi düşünüyoruz. Öncelikle siz hangi tarihte gitmiştiniz? Aralık’ta gidersek Ani Harabeleri’ni göremeyebiliriz anladığım kadarıyla doğru mudur 🙁
Doğrudur. Ama bizce Ani çok güzel bir yer olsa da kışın Kars öyle güzelki, Ani feda edilebilir 😉
Ani harabeleri kisin muthis guzel. Karlar icinde. 3yildir karsta yasayan biri olarak soyluyorum.
Tolga herkes kışın Ani’ye nasıl ulaşılır diye soruyor. Ne önerirsin?
Ani harabeleri, kars merkeze yaklasik 40 km civari uzaklikta. Kars’ta kisin yollar karla kapanmaz, araba kiralayarak kolaylikla gidilebilir. Araba kiralamisken ayni gun cildir golune gidip balik yiyip gölün ustunde yurunebilir. Ben olsam subat ayini tercih ederim. Onceden ucak bileti alirsaniz gidis donus 110 tl civari (tek kisi) tutar. Otellerde kisi basi 120-150tl civari sanirim.
Selamlar,
Acaba Ani harabelerine araç kiralamadan ulaşım varmıdır?
Turlar varmış ama bildiğimiz bir şirlet yok. Otel resepsiyonlarına danışın derim
Bi de geçen Mayıs’ta bindim yataklı vagona İzmir Ankara alkolü yasaklamışlar… Bunun için bir kampanya başlatabilir misiuyku yataklı vagonun en güzel tarafı restaurant da demlenip kompartıman da güzeeeel bi uyku çekmek değil midir
Kesinlikle. Bizce de çok yazık olmuş
Merhabalar plan yapmak için erken ama ocağın ilk haftası annemin doğum günü Ankara Kars İstanbul Bursa yı gezicez ama Kars a bir gün ayırabilitoruz. Bize trenden indikten sonra ve ertesi günü yapmak için neler önerirsiniz. Bu karstore yaşlı biri için uygun mu bi de otelle görüştüm aniye Hergün tur düzenliyorlarmış ocakta gezebilir miyiz karın içinde mümkün müdür
Selamlar,
Öncelikle tek gününüz varsa bizim tavsiyemizi önceliğinizin bu yazının ilk maddesi olan Donmuş Çıldır’da Balık Avı olur. Çıldır Gölü’nün donmuş hali müthiş etkileyici. Yani Ani’yi 2. sırayada alın deriz.
Ani’ye biz de kışın ulaşım var diye biliyoruz. Biz oradayken kışın tur yoktu. Hatta araba kiralamadan gitmenin yolu da yoktu… Tur yaptığını duyduğunuz firmaya sormanız daha doğru olur
Çok teşekkür ederim ilginize
Selam,
Araba kiralamak için önerebileceğiniz bir yer varsa mutlu olurum 🙂
Biz otel vasıtasıyla halletmiştik.
Merhaba,
Bilgiler için teşekkürler.
Biz bu hafta sonu kız arkadaşımla 1 gecelik Karsa gideceğiz. Araba kiralayıp ani ve çıldıra gitmeyi istiyoruz. Fakat ıssız yerler görünüyor güvenlik açısından sorun olur mu ? 🙂
Sorun olacağını sanmıyoruz. Kafamızdakinin aksine Kars genel olarak güvenli bir yer ama tabi ki hiç beklenmedik şeylerin olma ihtimali her zaman, her yerde var.
merhabalar,
bu hafta sonu kız arkadaşımla karsa gidip 1 gece kalacağız. araba kiralamayı düşünüyoruz fakat ani harabeleri ve çıldır gölü çok ıssız görünüyor güvenlik açısından sıkıntı yaşayabilir miyiz ? 🙂
teşekkürler.
Yaşamazsınız kesinlikle gidin 🙂
Merhabalar tek kelimeyle muhtesemsiniz. Biz de sizden ilham aldik ve 4 kisi cikiyoruz. Sadece Kars‘ta 1 gun kalacagiz. Rica etsem Kars a 1 gunluk ani harabeleri ve sizin balik tutma olayi tam olarak kaba butce ne olur? Cok ihtiyacimiz var onerilerinize. Tesekkurler:)
Araba kiralamanız lazım. Kiralama tuttuğunuz arabaların ederine göre pahalıydı diye hatırlıyorum.
Çıldır’da balık tutmayı atlamayın!
bilgiler için teşekkürler kısmetse 18 Mayısta trenle tek başıma gidiyorum
Selamlar! Kars tam senlik 🙂 Outdoora, el değmemiş doğa. Bugün aldığımız güncel bilgiye göre Sarıkamış’ta hala kayılıyormuş.
Biz nisan sonu gibi doğu ekspresin tadını çıkarmayı düşünüyoruz , deneyimlerinizi heyecanla okudum 1 gün karsta kalacağız ancak araba kullanamıyoruz , o günü nasıl değerlendirebiliriz , yaylaları görmek için başka yollar var mıdır?
Selam Ozan,
Yorumun arada kaynamış, kusra bakma. Hemen hatamızı affetirecek kadar detaylı bir şekilde cevaplamaya çalışalım.
Biz şehirden çok dışında vakit geçirdik. O yüzden şehire o kadar hakim değiliz. Kısa tecrübemizden önerebileceklerimizse şöyle:
Kars’ta sadece bir gününüz varsa ve arabanız yoksa, yapılacak şeyler limitli ama bir gün sizi oyalayacak kadar da çok şey bulabilirsiniz şehir merkezinde.
Sokaklarda gezin, Baltık mimarisi, Kars Kalesi ve yanındaki 12 Havariler Kilisesi sizi zaten yarım gün oyalayacaktır. Kars balı ve kaşarı satan dükkanlarda da biraz vakit geçirirsiniz. Akşam yemeğini mutlaka Kaz Evi’nde yiyin. Üzerine Karstore’da Kars’ta gece takılması. Gürcü/ Ermeni şaraplarının satıldığı, zaman zaman canlı müzik yada Kafkas danslarının da olduğu bir yer. Ne çıkarsa bahtına 🙂 Ama tatlı bir yer, hoşunuza gidebilir. Yalnız, masaya ikram gibi istenmeden gelen herşeyi hesaba yazıyorlar. Ona göre kabul edin. 🙂
Biz gidip göremedik ama aşağıda Yasemin Hanım’ın da bahsettiği Boğatepe var. Buradaki peynir müzesini hakkında güzel şeyler söylüyorlar. İlhan Koçulu Bey’in peynir üretim atölyesi de gezilebilir. Slow food malakanlardan miras peynir yapimi. Kars’a bir saat mesafedeymiş ama toplu taşıma konusunda bir bilgimiz yok. Nisan sonu hala Kar olacağını sanıyorum. Varsa, gitmeden telefon açıyoruz, müzenin önündeki kar yığınını kürüyorlar :))))
Lütfen siz de yeni önerilerle dönerseniz haberimiz olsun.
Keyifli yolculuklar!
Boğatepe’ yi de unutmamalı.
Teşekkürler ekleme için 🙂