SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ HAKKINDA BİLGİ & SON DURUM

Tesisler eski, pist sayısı az, kayak sonrası eğlence yok, ülkenin ta diğer ucunda, bunlara rağmen en çok Sarıkamış’ta kaymaktan keyif alıyoruz. Bizce Sarıkamış’ta kaymanın keyfi başka bir yer de yok. Erciyes ve Palandöken’e yapılan dev yatırımlara rağmen Sarıkamış Kayak Merkezi’nin yeri başka çünkü;
– Dünyada kaymak için en iyi yer olarak geçen Alpler’de görülen kristal kar bir tek burada var
– Dolayısı ile snowboardcuların ve offpistçilerin rüyası
– 141 gün bu kar yerde kalıyor
– Pistler sakin ve sizin…
– Hava her zaman açık; hatta Türkiye’nin en çok güneş alan yerlerinden. Hava nedeniyle gidip de kayamama şansı çok düşük
– Pistlerde buzlanma Halley’ın dünyaya yaklaşması kadar nadir
– Pisti çevreleyen müthiş çam ormanları harika manzaralar sunuyor.

Üstelik bu keyif için ne çılgın paralar veriyorsunuz, ne de kuyruk bekliyorsunuz. Teleski, yeme içme fiyatlarını aşağıda anlatacağız. Sarıkamış harika bir  kayak keyfi için fahiş fiyatlar ödemeden kayak tatili yapabileceğiniz mütevazi bir “kayak kasabası”.

Kayak merkezi yerine kayak kasabası dedik çünkü burası birisinin boş bir dağa bakıp, buraya bir tesis kurarsak para kazanırız demesiyle yoktan var edilmiş bir yer değil. Sarıkamış ilçesi ve köyleri ile kayak merkezinden çok önce yeşermiş gerçek bir kasaba. Dolayısı ile Sarıkamış’taki restoranlar, marketler turistlerden çok yerel halkın gittiği gerçek hayatın içinden yerler.

Kayak kasabası dememizin diğer bir sebebi de Uludağ, Palandöken ya da Erciyes gibi kayak merkezlerine göre son derece mütevazi oluşu. Dolayısı ile lüks kayak tatili arayanları eğlence aktivitelerinin, gece hayatının ve kalibredeki otellerin noksanlığı sebebiyle kesmeyecektir. Saat 5 olup teleski durduktan sonra yapılacak hiçbir şey yok. 🙁 Bütün bunlara rağmen popülerliği hızla artıyor. Özellikle Doğu Ekspresi ve Kars‘a olan büyük ilgi sayesinde Sarıkamış da radara girdi. Bir kere burayı keşfedenler, seneye eşi dostu da kapıp geliyor.

Elbette herkesin zevki kendine ama beklentisi mükemmel kar, sakin pistler ve teleskiler, güzel doğa ve mutheşem kristal karda kayak & snowboard keyfi olanları Sarıkamış’ın hayli hayli tatmin edeceğini düşünüyoruz.

Palandöken’e mi gitsek, Sarıkamış’a mı diyenler iki kayak merkezini karşılaştırdığımız Palandöken ve Sarıkamış Kayak Merkezleri yazımızı okuyabilirler.

Kayağa gelmişken Sarıkamış’ı da gezeriz diyenler için hayat kurtarıcı bir Sarıkamış Gezi Rehberi hazırladık. Sarıkamış’la kendimizi sınırlamayalalım, Kars’ı da görelim diyenler için de Kars Gezi Rehberi yazımız var. 😀

Sarıkamış Seyahati Planlaması – Gelmeden Önce

Sarıkamış’a Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Sarıkamış’a uçakla gelecekseniz, size en yakın havalimanı Kars Harakani Havalimanı. Sarıkamış Kayak Merkezi de Kars Havalimanı’na arabayla 45 dakika kadar bir mesafede kalıyor. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka farklı havayolu firmalarının bilet fiyatlarını karşılaştırın deriz. Aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz. Kars Harakani Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Sarıkamış’a Ne Zaman Gitmeli?

Sarıkamış’a yılın 5 ayı yani Aralık başından Nisan başına kristal kar düşüyor. Ancak Aralık ya da Mart sonu Sarıkamış’ta kayak tatili planlıyorsanız mutlaka otelleri arayıp karın durumunu sorun. Çünkü o sene kar erken bitmiş veya henüz başlamamış olabilir.


Sarıkamış’ta Seçtiğimiz Oteller ve Evler

Sarıkamış’ta merkezde çok fazla konaklama seçeneğiniz yok oteller daha çok kayak merkezi içinde konumlanıyor. Bu resimde kayak merkezindeki oteller görüyorsunuz. Türk bayrağının yanındaki oteller liftin ayağında olmaları sebebiyle favorilerimiz. Sağdaki binalar da yakın gibi dursa da karda yürümek, öğle yemeği için  vs gelip gitmek biraz meşakatli oluyor. Ayrıca resimdeki insanları görüp kafanızda mesafeleri daha iyi hayal edebilirsiniz. Fakat Sarıkamış merkezde veya Kars merkezde daha uygun bütçelere kalıp günübirlik kayak merkezine çıkacaklar için de alternatifler mevcut. Ayrıca çevrede çiftlik evleri ve ahşap kütük evler de var. Sarıkamış’tan bizim önerdiğimiz otelleri ve evleri ise aşağıda bulabilirsiniz.

White Park Hotel $$

Kayak merkezinin hemen arkasındaki alanda, tam pansiyon hizmet veren büyük bir otel. Otelin ısıtması çok başarılı. Ücretsiz Wifi var. İncelemek için TIKLAYIN.

Hotel Çamkar Sarıkamış $$

Konum olarak çok iyi bir otel çünkü otel önünde kayak pistlerine doğrudan telesiyejle ulaşım var. Wifi var. Açık büfe yarım pansiyon. İncelemek için TIKLAYIN.

Bildik Otel $

Bildik Otel, pansiyon tarzında, merkezden bir seçenek. Sarıkamış’ta uygun bütçeli kayak tatili yapmak isteyenler, kayak merkezi etrafındaki oteller yerine burayı tercih edebilirler. Otel, bir sabah bir de akşam olmak üzere kayak merkezine servis kaldırıyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Çiftlik Evi $$

Sarıkamış’a 25 dakika mesafedeki Selim’de, toplam 6 kişi kapasiteli dört bağımsız taş evden oluşan bir çiftlikte konaklama seçeneği. Fiyatlara köy kahvaltısı dahil. Şömine, wifi, tv mevcut. Evcil hayvan kabul ediliyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Kars merkez ve Sarıkamış’daki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.

– Kars’taki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR için TIKLAYIN.
– Kars’taki tüm OTELLER için TIKLAYIN.
– Sarıkamış’taki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmasını kişi başı maliyetlere göre belirliyoruz. Özellikle evlerde çok kişi konaklama yapılabileceği için kişi başı maliyetler düşüyor ve daha avantajlı hale geliyor. Çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Araç Kiralamak Gerekir Mi?

Kars ve Sarıkamış’ta altınızda kış şartlarına uygun bir araç olması çok önemli. Fakat gelin görün ki, büyük kiralama zincirleri Kars’ı es geçmişler. O yüzden kiralama işlemlerini buradaki otellerden yardım alarak yapabiliyorsunuz. Havlimanında da Sema Otomotiv, Alemdaroğlu gibi birkaç firmanın ofisi var ama aktif bir şekilde hizmet veriyorlar mı bilemiyoruz.

SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ NASIL BİR YER

Sarıkamış Kayak Merkezi  Değil; “Kayak Kasabası”  👌

Bu cümleyi bize ilk Tahta Mecmua‘dan arkadaşımız ve kış sporlarının üstadı Babür kurmuştu ve o kadar güzel bir anlatımdı ki hemen benimsedik. Hem çılgın yatırımlar alan kayak merkezilerinden olmaması, hem de gerçekten Sarıkamış’ın 4 mevsim orada yaşayan gerçek bir ilçe olması sebebiyle bizce bu yaklaşım cuk oturdu. Yukarıda da dediğimiz gibi buradaki kayak tesisi bazı büyük merkezlerin yanında mütevazi kalıyor ancak bu kesinlikle insanın kayak keyfinden ödün vermiyor. Zaten aşağıda pistler, kar kalitesi, kalabalıklar gibi kayma keyfini belirleyen şeyleri detaylıca inceledik.

Sarıkamış’ta kayak tatili yapmak bizce tam da bu sebeplerden çok da avantajlı:

– Bir turist yerleşkesi olmadığı, halk da buradan devamlı alışveriş yaptığı için yeme içme ve market fiyatları kayak merkezi ayarında değil, normal şehir ayarında. Çünkü esnaf birçok kayak merkezinde olduğu üzere 2 aylık sezondan 1 senenin gelirini elde etmek zorunda değil.
– Burası koskoca bir ilçe olduğu için devlet buraya okul, gar gibi hizmetlerde getirmiş. Dolayısı ile içinde bir hastane var ve bir kaza yaşanması halinde hızlıca hastaneye ulaşmak mümkün.
– Sarıkamış merkezde ve pistlerin kenarında olmak üzere farklı konaklama seçenekleri var. Sarıkamış merkezde olanlar kayak merkezinde olmadıkları için fiyatlar çok daha makul ama arabayla kayak pistlerine çıkmak topu topu 3 – 5 dakikacık.
– Kayak merkezi ilçenin arka bahçesi gibi bir şey. Sarıkamış merkezde hava nasılsa, yukarıda da öyle. Dolayısı ile belediye aslında kayak merkezine özel yol açma çalışması yapmıyor, zaten ilçenin yollarına sürekli bakıldığı için yollar hep açık, pırıl pırıl. Uludağ’da yaşanan ulaşım sıkıntısını burada yaşamanız söz konusu değil.
– Tren saatleri de insanların sabah Kars’tan Sarıkamış’a varıp, tüm gün kayıp, akşam da Kars’a geri dönebileceği şekilde. Bilgi almak için Doğu Ekspresi yazımızdan saatlere bakabilirsiniz.
– Herkes kayabilsin diye hem telesiyej, hem de malzeme kiralarının fiyatları uygun.

Tabi her şey güllük gülistanlık da değil:

– Kapalı lift yok ama en azından zirveye kadar telesiyej olması harika bir şey. Kartalkaya’da sadece 1 tane telesiyej var, gerisi snowboardcunun kabusu teleski mesela.
–  Turizm burada hala yeni yeni gelişiyor. Dolayısı ile lüks otel ve restoran bulamayacaksınız.
– Ama en kötüsü after-ski için hiç bir şey yok. NADA. Bazı oteller hafta sonları yemek sırasında piyanist şantör ya da saz ekibi çıkartıyorlar. Durum o kadar vahim. 😀 Yukarıdaki resime bakıp heveslenmeyin, o Sarıkamış Kış Oyunları Festivali’nden, ya da tatilinizi festivale de denk getirebilirsiniz.

SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ’NDE KAYAK SEZONU NE ZAMAN ?

Sarıkamış’ta yıllık ortalama kar yağışlı gün sayısı 57, yağan karın yerde kalma süresi ise 141. Son yıllarda yağışlarda küresel ısınmaya bağlı bir düşüş yaşanmış olsa da, kar kalınlığı her yıl ortalama 1,5 metreyi buluyor. Ve bu kar sıradan bir kar da değil. Alpler gibi dünyanın sayılı kayak merkezlerinde bulunan yüksek kalitede bir toz kar türü olan kristal kar. Yılın 5 ayı Aralık başından Nisan başına, yılın birçok günü güneşli olmasına rağmen kristal karda kayabiliyorsunuz. Ancak malum dünyanın dengesi bozuldu, eğer Aralık ya da Mart sonu Sarıkamış’ta kayak tatili planlıyorsanız mutlaka otelleri bir arayıp karın durumunu sorun. Ayrıca mutlaka gitmeden kar kalınlığını öğrenmek için buraya bi bakın. Bir taşla iki kuş vurmak isteyenler Sarıkamış Kış Oyunları Festivali‘ni yakalayabilirler.

SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ PİSTLERİ

Not: Sarıkamış pistlerinin geçtiğimiz senelerde numaraları değişmiş, bu nedenle ünternette güncel bir harita bulamadık. O yüzden mevcut harita üzerinde düzeltmeler yaptık. Orada kafa karışıklığı yaşamamak için numaraları mutlaka teyit edin.

Pistlerin Zorluk Seviyeleri

Her kayak merkezinde olduğu gibi başlangıç, orta, zor seviyelerde Alp Disiplini pistleri var. Yeşil ve mavi pistler başlangıç ve orta seviyelere, kırmızı ve siyah pistler ise orta-zor ve zor seviyelere denk geliyor. Tabi yine her kayak pistinde olduğu gibi başlangıç ve orta seviye pistleri en yoğun olan pistler. Siyah ve kırmızı pistler, özellikle de siyah pistler mavi ve yeşile göre çok daha tenha pistler. Sarıkamış Kayak Merkezi’nde 2 tane siyah (5 ve 6 no) 2 tane kırmızı (4 ve 7 no) 1 tane mavi (3 no) ve 1 tane de yeşil (1 no) olmak üzere 6 pist şu an kullanıma açık fakat aslında toplamda 9 pist var.

Hangi pistte kaymalı?

3, 4 ve 7 numaralı pistlerin uzunlukları 2,6 – 3 kilometre arasında olmakla birlikte Sarıkamış Kayak Merkezi’nin en uzun pistleri. Bizce en keyifli pist yukarıdaki haritada 7 numaralı olan kırmızı seviyedeki pist. Çünkü hem çok tenha oluyor hem uzun uzun kayabiliyorsunuz hem de kayarkenki manzaralar harika. Siyah renkli olan 6 numaralı pistin sadece başı çok dik, aslında gerisi kırmızı seviyesinde. 1 numaralı pisti ise özellikle snowboardcular için tavsiye etmiyoruz. Çünkü pistin ortasında uzun bir düzlük var. Haliyle snowboarcuların boardlarını çıkarıp yürümeleri gerekiyor. Bu da alınan zevki köstekliyor. Eğer kayarak oteller bölgesine gitmek isterseniz de illa bu 1 numaralı pistten geçmek zorundasınız. Bu nedenle batonlarla ittire kaktıra ilerlemek veya snowboard taşımak istemiyorsanız lifti kullanın.

Snowboardcular buraya!

Bunların yanında Sarıkamış Kayak Merkezi’nde bir de snowboardcuların favorisi snow park var. Bu sezon kapalı.
Kayak Federasyonu’nun uluslararası yarışlarda kullanımına uygun bir sürat kızağı pistine dönüştürülüyor, bu sebeple bu da bu sezon kapalı.
Bir de 5 kilometresi Uluslararası Kayak Federasyonu FSI tarafından tescilli, 45 kilometrelik bir koşu kayağı (cross-country skiing) pisti bulunuyor fakat bu pist sadece talep üzerine açılıyormuş ama muhtemelen sen ben orayı “talep üzerine” açtıracak rütbede değilizdir.

Acil Durumlarda

Herhangi bir acil durumda, kaybolma halinde veya yaralanma vakalarında, 156 Jandarmayı arayıp, bulunduğunuz yerdeki ormanlık alan içindeki uyarı levhalarını bulun. Panik yapmayarak, levha üzerindeki sayıyı ve bulunduğunuz pisti jandarmaya bildirin. Böylece arama kurtarma ekibi en kısa sürede kar araçlarıyla yanınıza gelecektir. Ayrıca herhangi bir acil durumda kullanmak üzere, konakladığınız otelin irtibat numarasını yanınıza almanız da iyi bir fikir.

SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ TELESİYEJLERİ

Sarıkamış’ta 4 tane telesiyej var ama kapalı değiller. Kulağımıza önümüzdeki yıllarda yeni liftlerin açılacağı ve kapalı liftlerin de olacağı bilgisi geldi ama hala ortada olan biten bir şey yok.

Liftlerde pratik pass okuyucuları var. Manyetiğin üzerine plastik kartı okutup geçiyorsunuz. Kartta boyun ipi var. O yüzden eldivenleri çıkar fermuarı aç cepten bir şeyler çıkar derdi yok. Ayrıca Sarıkamış Kayak Merkezi’nde tek bir pass ile tüm liftleri kullanabiliyorsunuz.

Lift kapanış saatleri aydan aya değişiyor. Ama genellikle 8.30 – 9.00 gibi açılıp hava şartlarına bağlı olarak 16.30 – 17.00 gibi kapanıyor. Tabi Aralık – Ocak’a nazaran Şubat ve Mart ayları günler uzamaya başladığından daha uzun kayabiliyorsunuz.

Liftlerde en yoğun zamanlarda bile diğer kayak merkezlerinde görülen uzun kuyruklar olmuyor. Özellikle 6 ve 7’ya hizmet eden liftler hem daha boş oluyor, hem de sarıçam ormanlarıyla çevrili olduğundan rüzgardan çok daha korunaklı.

KAYAK VE SNOWBOARD MALZEMELERİ NASIL SEÇİLİR

Kirayı boşver, kendi eşyalarımı satın almanın vakti geldi derseniz, kayak için Kayak Malzemleri Nasıl Seçilir yazımızdan, Snowboard için Snowboard Malzemeleri Nasıl Seçilir yazımızdan tüm bilgileri alabilirsiniz.

KAYANLAR CAN DA, KAYMAYANLAR PATLICAN MI? 🍆

Her arkadaş grubunda ve ailede bir kaymayan vardır. Peki onlar ne mi yapabilir?

Kütük Ev

Fotoğraf Kaynak: www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kars/gezilecekyer

2017 yılı sonunda, Kars Valiliği tarafından açılmış bu kütük ev, Kayak merkezinin hemen girişinde bulunuyor. Özelliği, evin doğramalar gibi ahşap olan tüm yapı elemanlarının Finlandiya’nın Pudasjärvi şehrinde üretilmiş olması. Bodrum, zemin ve ara kattan oluşan evde, kayak malzemesi kiralama bölümü, restoran ve 4 oda bulunuyor. Belediye tarafından işletilen Kütük Ev’e telefonla rezervasyon yaptırabiliyorsunuz. Tel: 0 (474) 413 5454 Konum için tıklayın.

Sarıkamış Kültür Evi

Görmeniz topu topu 2 dakikanıza alacak kadar minik ama hem ortam, hem de lezzetler bakımından otantik bir yer olduğu için bu önerimizi burada yineledik tekrar. Bizim tavsiyemiz, bir akşam yemeğinizi buraya ayırmanız. Serpme kahvaltısı da çok iyi. İçerisi aynı zamanda bir müze. Ruslar zamanından kalma silahları, çeşitli araç gereçleri ve zamanının Sarıkamış evlerinde bulunan eşyaları görebiliyorsunuz. Mantısı mükemmel. Bir de evelik çorbasını diğer yerlerden farklı olarak burada yoğurtlu yapıyorlar. Bir de burada deneyin deriz. Konum için tıklayın.

Katerina’nın Av Köşkü

Bu av köşkü, Doğu Ekspresi ile Sarıkamış’a gelirken ormanın içinden yükselen, insanda ne yapıp edip bir şekilde yakından görme isteği uyandıran, masallardan fırlamışcasına güzel bir Rus yapısı. 6500 metrekarelik arazi üzerine yayılan, 28 odalı taş temelli ahşap eklemeli bina 19. yüzyıl Baltık mimarisinin en güzel örneklerinden. Yapımında hiç çivi kullanılmamış olması ve bugüne kadar Sarıkamış hava şartlarına rağmen olabildiğince iyi dayanmış olması hayranlık uyandırıcı. Herkes burayı, Rus Çarı 2. Nikola’nın eşi Katherina için yaptırdığını sanıyor ama aslında Çar burayı hasta oğlu için reabilitasyon merkezi olarak yaptırmış. Köşkün hemen yanında da tamamen ahşaptan bir de müşteminat var. Burasının adı da halk arasında Şişman Köşk olarak geçiyor. Bu iki yapı, Sarıkamış’ın en büyük turistik değerlerinden biri olma potansiyeline sahip olmasına karşın ne yazık ki inanılmaz atıl durumda. Bir an önce restore edilmesini umuyoruz. Arabayla buraya gelecekler için Sarıkamış merkezden bağlanan bir yol var. Karlar eridikten sonra gelenler için buraya trekking rotaları var. Konum için tıklayın.

Atlı Kızakla Safari & Kar Kızağı

Sarıkamış Kayak Merkezi’nde atlı kızaklarla gezme olanağı var ama hayvanlara eziyet etmemek için sizden ricamız uzak durmanız.

Günübirlik Kars

Kars’a Sarıkamış’tan trenle gidip gelmek çok kolay! Siz kayarken, onlar da şehri gezebilirler. Kars civarındaki önerilerimiz için KARS’TA GEZİLECEK YERLER yazımıza göz atmayı unutmayın.

YEME-İÇME

Öğlen Yemeği

Sarıkamış Kayak Merkezi’ndeki tüm oteller ister sabah, öğle ve akşam olmak üzere tam pansiyon ya da  sabah ve akşam olmak üzere yarım pansiyon seçenekleri sunuyor. Genellikle tüm otellerin restoranları açık büfe sistemi ile işliyor. Buraya günübirlik gelenler de belli bir ücret karşılığında otellerin açık büfelerinden faydalanabiliyorlar. Fiyatlar otellerden otellere değişiyor.

Ancak öğle yemeği için oteller bölgesine geri dönmeden, kaymaya mola verip ayak üstü geçiştirmek isteyenler için hem kayak merkezinin başladığı noktada hem de T liftler arasında cafe tarzı seçenekler var. Bize sorarsanız, eğer Toprak Otel ya da Çamkar’da kalıyorsanız tam pansiyon almayı düşünebilirsiniz çünkü liftlere çok yakınlar.

Pistteki Cafeler

Pist kenarında 4 tane cafe var. Hepsinde sıcak soğuk içecek var ama hepisinde çok fazla yemek seçeneği yok.
Karanlık Dere’deki kafeterya – Karanlıkdere’de bir tane kafeterya var. Yemek olarak sadece sucuk ekmek servis ediyor.
Orta Cafe – Çamkar ve Toprak Otel’in önündeki liftlerden binilerek ulaşılan orta istasyondaki Orta Cafe aralarından en zengin menüsü olan. Burada tost, sucuk ekmek, köfte ekmek, tavuk şiş, et şiş, kanat, et döner, tavuk wrap, cheeseburger, hamburger, çorba, salata, patates tava, sahlep tarzı şeyler bulabilirsiniz.
Sarıçam Müfreze Tesisi – Geçtiğimiz senelere kadar 1. telesiyej bölgesinde 9. Komando Tugayı Komutanlığı Sarıçam Müfreze Tesisi’nin cafesi de vardı. Fakat bu sene kapanarak bir arka tarafına tamamen ahşap yeni bir tesis inşa ediliyor. İnşaatın seneye bitmesi bekleniyor.

Akşam Yemeği

Akşam için oteller dışında seçenekleri değerlendirmek isteyenler için merkezden güzel bir önerimiz var:

Sarıkamış Kültür Evi
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Sarıkamış Kültür Evi, Sarıkamış’ta Kars mutfağının spesiyallerini tadabileceğiniz en iyi yer. İster kahvaltıya, ister akşam yemeğine isterseniz de sadece çay-kahveye uğrayın ama ne yapıp edip bir öğünü buraya denk getirin deriz.

Adres: Sarıkamış Öğretmen Evi yanı, İnönü, 36520 Sarıkamış merkez Tel: 05362625177  Web Sitesi: sarikamiskulturevi.tr.gg/ANA-SAYFA.htm Konum için tıklayın.

Sarı Çam Cağ Kebabı
Sarıkamış’ta lezzetli cağ kebabı denemek için salaş ama ideal yerlerden. Yemeğin üstüne ıhlamurlu zencefilli ve tarçınlı karışım bir kış çayı da geliyor. Adres: Şht. Kemal Mutlu Cd. No:134, Tepe Mahallesi, 36500 Sarıkamış/Kars Konum için tıklayın.

Öz CanBaba Cağ Kebabı
Cağ kebabı oldukça lezzetli ve kendi yetiştirdiği kuzulardan yapılıyor. Kaz tandır gibi seçenekler de var. Asıl olayı ise sınırsız, közde çay vermesi. Ayran, bizim sevdiğimiz gibi açık geliyor. Sütlacı ve süzme yoğurdu da mis. Adres: Şht. Kemal Mutlu Cd. No:217 Konum için tıklayın.

SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ NEREDE?

Sarıkamış Kayak merkezi Kars‘ın Sarıkamış İlçesi’ne bağlı, Sarıkamış merkezden 4 kilometre mesafedeki kayak merkezi. Kayak merkezinin bazı yerlere uzaklıklığı şöyle:

Kars Havalimanı Sarıkamış Kayak Merkezi arası 55 kilometre 42 dakika (oteller genelde havaalanından ücretsiz shuttle sağlıyor)
Kars merkez
Sarıkamış Kayak Merkezi arası 61 kilometre 48 dakika,
Ardahan merkez Sarıkamış Kayak Merkezi arası 146 kilometre 1 saat 50 dakika,
Erzurum merkez Sarıkamış Kayak Merkezi arası 156 kilometre 2 saat.

SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ’NE ULAŞIM

Uçakla Kars

İstanbul – Kars

Kars, İstanbul’dan uçakla 2 saat sürüyor. Anadolu Jet, Pegasus ve THY’nin günlük seferleri var.

Ankara – Kars

1,5 saat sürüyor. THY’nin Ankara’dan da Kars’a seferleri var. Kars Havalimanı – Sarıkamış merkez arası  56 kilometre yani 50-60 dakika bir mesafe.

Kars’a ucuz uçak bileti bulmak için tıklayın.

Kars Havalimanı – Sarıkamış Ulaşım

Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars merkezden 55 kilometre 50-55 dakika mesafede. Kars Havalimanı’ndan Sarıkamış’a özel tur aracı, toplu taşıma otobüs ya da taksi ile gelebilirsiniz. Havalimanından Kars Belediyesi’nin otobüsleri kalkıyor. Bu otobüsler uçak saatleri ile senkronize bir şekilde işliyor ve sizi Kars merkezde bırakıyor. Tel: 0474 223 21 52 dahili: 112 Daha sonra da Kars merkezden tüm gün hizmet veren özel halk otobüsleri ile Sarıkamış’a geçebilirsiniz.

Ayrıca Kars Havalimanı ve Sarıkamış arası çalışan özel tur araçlarını kullanarak da ulaşım sağlayabilirsiniz. Kişi sayınıza göre çok daha hesaplı bir seçenek olabilir.

Uçakla Erzurum

Erzurum’dan Sarıkamış’a arabayla gelmek 2 saat sürüyor. Erzurum’a Kars’a göre daha fazla uçuş olduğundan Erzurum’u da değerlendirmek isteyebilirsiniz. Erzurum Havalimanı ve şehir merkezi arasında Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin uçak saatleriyle senkronize otobüs seferleri var. Otobüsler şehir merkezinde otogarda da duruyor. Erzurum otogardan Kars ve Sarıkamış için çeşitli otobüs firmalarının gün içinde seferleri oluyor.

Ayrıca ben toplu taşıma ile in bin yapmak istemem diyenler için Erzurum Havalimanı ve Sarıkamış arası çalışan özel tur araçları da var. Kişi sayınıza göre çok daha hesaplı bir seçenek olabilir: http://www.aytturizm.net/ulasim/kars/sarikamis.html

İstanbul – Erzurum

Kars, İstanbul’dan uçakla 2 saat sürüyor. Anadolu Jet, Pegasus ve THY’nin günlük seferleri var.

Ankara – Erzurum

1,5 saat sürüyor. THY’nin Ankara’dan da Kars’a seferleri var. Kars Havalimanı – Sarıkamış merkez arası  56 kilometre yani 50-60 dakika bir mesafe.

Erzurum Havalimanı – Sarıkamış Ulaşım

Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars merkezden 55 kilometre 50-55 dakika mesafede. Kars Havalimanı’ndan Sarıkamış’a dolmuş, otobüs ya da taksi ile gelebilirsiniz

Trenle Sarıkamış

Doğu Ekspresi, her sabah Ankara’dan 17:58’da, her akşam da Kars’tan 08:10’de kalkmak üzere tek bir sefer yapıyor. Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Sarıkamış’tan geçerek son durak Kars’a varıyor. Kars’a Doğu Ekspresi ile gelmek zaten başlı başına yaşanması gereken bir deneyim. Eğer zaman sıkıntınız yoksa, en azından bir kere trenle buraya gelin. Sarıkamış garında indikten sonra bir araca atlayıp kayak merkezine ulaşmak 10 dakika ama tren akşam saatlerinde vardığı için kayacaklar için bir gününüz çöpe gidiyor. Trenin tek dezavantajı bu. Eğer tren ile gelmek isterseniz aşağıdaki yazıda tüm detayları bulabilirsiniz. DOĞU EKSPRESİ YOLCULUĞUNA ÇIKACAKLAR İÇİN ÖNEMLİ BİLGİLER

17 Comments

  1. Çok güzel bir yazı olmuş aradığım her bilgiye tek sayfada ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Yarın oradayız inşallah

    1. Biz teşekkür ederiz güzel yorumlarınız için biz gideli biraz oldu eğer yenilikler veya değişiklikler varsa buraya yazarsanız biz de yazımızı güncellemiş oluruz :))

  2. Merhaba yazdığınız yazıyı büyük bir heyecan ve merakla okudum arkadaşlarla gitmeyi düşünüyoruz fakat içinde bulunduğumuz durumdan ötürü bi değişiklik var mı bilmiyoruz bunun için bir malmuatınız var mı?

    1. Bizde şubatta gitmeyi planlıyoruz daha önce gittim anlatıldıgı kadar muhteşem bi yer ve fiyatların 2 katına çıkması dışında hiç bi değişiklik yok yardımcı olursa size

  3. Selamlar bu kis Palandöken’de 5gün konaklamayı planladım, ancak Sarıkamış’ı o kadar güzel anlatmışsınız ki, günübirlik de olsa gitmeyi planlıyorum. 1 ya da 2 kişi için transfer öneriniz nelerdir? Araba kiralayıp gitmek ya da otobüsler ne kadar sıklıkta oluyor?
    Ayrıca Transfer shuttle ücretini hiçbiryerde bulamadım malesef.

    Yardımcı olursanız çok sevinirim.

      1. Tren sizin de belirttiğiniz gibi
        şuanki hareket saatleri göz önünde bulundurulunca
        günübirlik amaçlı ancak Kars’tan başlayıp – Erzurum yönüne mümkün.
        Keşke trenlerimiz daha sık olsa hem daha güvenli hem de konforlu.

  4. Palandöken ve Sarıkamış arasında kaldım. Ancak bütün artılarına rağmen Sarıkamış 1 günde kayıp bitirilecek bir pist alanına sahip. Böyle olunca sanki bütün eksilerine rağmen 5 günlük tatil yapmak isteyen birinin Palandöken’i seçmesi daha uygun görünüyor 🙁 Keşke güncel bir Palandöken yazısı da olsa 🙂

    1. Dostum ben İstanbulluyum. Bana ne Kars-Erzurum çekişmesinden. Ben gördüğümü yazarım.

  5. Merhaba,

    Mart 18 de sarıkamışta olacağım. O zamana kadar kar durumu nasıl oluyor? Martta sezon bitmiş oluyor diyolar ama bilgi verirseniz sevinirim

  6. Sarıkamıştan merhaba,
    Sezon açılışını istanbuldan 2 arkadaş olarak 11-17 aralık.2017 de yaptık.pistler geniş otoban ferahlığı ve düzgünlüğündeydi. 10.00-15.00 arası bir yaz havasında parlıyan güneşin altında hic rüzgar olmadan kaydığımızı belirtmeliyim.ağırlıklı olarak 4 nolu pisti kullandık(kırmızı) siyah pistte(5 de ) yer yer toprak vardı .buda kayak kontrolunu zorlamaktaydı.Karanlıkdere arıza ve kar azlığı nedeniyle kapalıydı.Bu hafta yağan karlarla açılaması bekleniyor.Pistler özel mülkümüz gibiydi,sakin,kuş sesleri vede doğanın sessizliğinde 5 gün her alanını keşfederek geçti.Kartalkayanın genişliğinde ama rüzgarsız bir anı oldu. Hafta sonu çevre illerden ve üniversiteden
    gelen öğrencilerle kalabalık oldu hepsi bu.Şehir merkezinde konakladık.

    1. kayak merkezinden çıkıp direkt erzuruma gittiğim için sarıkamış merkezden hiç kiralamadım ama kıyafetlerle birlikte 20-25 tl civarı olduğunu duymuştum. Eğer kayak merkezindeki kayak odalarından kiralarsanız, çamkar otelin altındaki mekandan 50 tlye kıyafet ve snowboard kiralıyordum. kıyafetlerimi kendim getirince ise snowboard 30 tl oldu.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir