UBUD’DA GEZİLECEK YERLER – 21 KAÇIRILMAYACAK ŞEY

Ubud, Bali’nin en sevilen yeri. Bali’ye 2005’te ilk kez geldiğimde ben de buna katılırdım: Ubud gerçekten Bali’nin en otantik, en derinlik sahibi ve insana terapi gibi gelen yeriydi. Tonlarca Instagram paylaşımı ve Ubud’da geçen Ye, Dua Et, Sev kitabı & filminin dünya çapında patlamasının ardından, 13 yıl sonra geri döndüğümde beni sıkış tıkış olmuş, tüketilmiş, şehirleşmiş, ticarileşmiş ve batılılaşmış bir Ubud bekliyordu. Artık sokaklarında yerel işletmelerden çok smoothie barlar, onbinlerin takip ettiği mekanlar ve Sidney’den fırlama yoga dükkanları vardı. Çoğunun sahibi de zaten yabancıydı.

Yine de Batı’nın bu yoğun kültürel ve ticari istilasına karşın, Ubud, Bali’nin kültürel merkezi olma özelliğini koruyor ve görülmeye değer birçok şeye ev sahipliği yapıyor. Aşağıda, Ubud’a özgü deneyimler ve gezilecek yerlerden kısaca bahsettik.

Ubud Bali’yi Dünya Çapında Meşhur Eden Yer

Bali dünyadaki ününü aslında Ubud’daki sanat ortamına borçlu. Bali her türlü etkiden uzak, izole bir ada olduğu için, yüzyıllar içinde adada kendilerine münhasır bir estetik ve sanat anlayışı geliştirmiş. 19. yüzyılda, Balili bazı yöneticilerin, adadaki tüm zanaatkarları ve sanatçıları Ubud’da toplaması ile Ubud bir sanat merkezi olmuş. Ama asıl olay batılı sanatçıların bu hazineyi keşfetmesi ile başlıyor.

Genelde Bali’nin ününün dünyada yayılması Alman sanatçı ve sanat hocası Walter Spies‘a atfedilir. Ne zaman ki o, Willem Hofker ve Rudolf Bonnet, aralarında Charlie Chaplin’in gibi isimler de bulunan dev sanatçıları, buradaki sanat dilini incelemeye Ubud’a getirmeye başlıyor, işte o zaman Bali dünyaya bomba gibi düşüyor. Sanat camiası bu orijinal yerden ilham almak için Ubud’a akıyor.

Daha sonra bu ilgi, 1960’larda Flaman ressam Arie Smith‘nin burada Young Artist adlı yeni bir sanat hareketi başlatması ile iyice alevleniyor. Bali’ye olan talep sürekli artıyor ama adaya uluslararası uçuşların olmaması insanların adaya yığılmasının önüne geçiyormuş. Ngurah Rai Havalimanı açıldığında ise Bali çok hızlı bir şekilde dönüşüm geçirmeye başlamış.

İşte bugün ise size girişte anlattığımız Ubud’a dönüşmüş durumda.

Bali Gezisi Nasıl Planlanır

Ubud, Bali’nin konum olarak ortalarında kalıyor. Önerimiz, kuzey ve doğu Bali gezilerinizi Ubud’u merkez edinerek gitmeli gelmeli planlamanız. Bali seyahati planlama önerilerimiz için: Bali Hakkında Her Şey – (Balayı & Rota & Bütçe)

Ubud Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Ubud’a Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Ubud’a uçakla gelecekseniz, önce Bali Denpasar Havalimanı’na ineceksiniz. Fakat uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın deriz. Denpasar Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYI.


Ubud Seyahat Tüyoları

Ubud merkez, adanın kuzeyine ve doğusuna yapacağınız günübirlik seyahatlerde size üs görevi görecektir. Böylece bavulunuzu otelde bırakıp sırtçantanız ile yola çıkabilirsiniz. En az 2 gününüzü Ubud’a ayırın deriz.
– Eğer adanın doğusundaki Lempuyang ve Tirta Gangga’yı gezmek istiyorsanız, Ubud’dan kolaylıkla günübirlik bir çıkartma yapabilirsiniz. Yine de gelmişken Amed’e de gideyim dalış yapayım derseniz, günübirlikten daha fazla güne ihtiyacınız olacaktır.
– Eğer Bedugul bölgesindeki şelalelere, selfie parklarına ve Pura Bratan’a gitmek isterseniz, yine Ubud’dan kolaylıkla günübirlik şekilde gidebilirsiniz. Eğer Lovina’da yunus gözlemi yapacaksanız, sabahın erken saatlerinde Lovina’da olmayı hedefleyin. Lovina, Ubud’dan 2, 2,5 saatlik bir mesafede. Eğer fazla vaktiniz yoksa ve vücudunuz az uykuyla baya uzun bir günü kaldırabilecek durumdaysa, hepsini bir güne sığdırabilirsiniz. Elbette biz önermiyoruz. En mantıklısı, bu programı iki güne bölmek olur.


Ubud’da Seçtiğimiz Oteller & Villalar

Ubud otellerinin en büyük özelliği, vadi içinde konuşlanmış, sonsuzluk havuzlu, orman ve pirinç tarlaları manzaralı olmaları. Elbette bu ikonik oteller Ubud’un kaotik merkezinde değil şehrin biraz dışında konumlanıyor. Biz de buralarda öne çıkan birkaç yeri aşağıya bırakıyoruz.

Four Seasons Resort Bali at Sayan $$$

Ayung Vadisi’ne konuşlanmış Four Seasons Hotel, 60 odalık dev bir kompleksi ile Ubud’daki en lüks ve en özel konaklama opsiyonu. Hatta Travel & Leisure dergisinin seçimine göre, Dünyanın 1 numaralı oteli. İncelemek için TIKLAYIN.

Komaneka at Bisma Ubud $$

Komaneka at Bisma, merkeze daha yakın bir seçenek. Campuhan Nehri, hindistan cevizi ve pirinç tarlaları manzaralı bir seçenek. 33 metrelik ikonik bir sonsuzluk havuzu var. İncelemek için TIKLAYIN.

Villa Kayu Lama $$

Ubud’da, çeltik tarlalarıyla çevrili bir konumda hizmet veren Villa Kayu Lama, rustik ahşap mobilyalı villalar sunuyor. Her gün kahvaltı servisi bulunuyor. Villalarda wifi erişimi mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.

Bidadari Private Villas & Retreat $$

Bidadari Private Villas & Retreat, Ubud şehir merkezine sadece 10 dakika mesafede tropikal yeşilliklerin arasında sonsuzluk havuzlu özel villalar sunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Ubud’daki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.

– Ubud’daki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.

Ubud’dan daha detaylı otel önerilerimizi Ubud’da Nerede Kalınır yazımızda bulabilirsiniz. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Bali’de arabalar genellikle şoförlü kiralanıyor. Bu da ücretleri ister istemez katlıyor. Arabaya alternatif olarak motosiklet kiralayabilirsiniz tabii onun için de motosiklet veya scooter ehliyetinizin olması gerekiyor. Bu seçeneklerin hiçbiri size uymuyorsa da üzülmeyin çünkü Bali’nin her yerini uygun fiyatlı günübirlik turlarla gezebilirsiniz. Böylelikle konforla güvenliği birleştirmiş olursunuz. Örneğin Monkey Forest, pirinç tarlaları, şelaleler ve tapınaklar gibi Ubud’daki en güzel deneyimleri birleştiren Ubud’un en iyileri turu incelemeye değer.

Ubud’da Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Tegallalang Pirinç Terası
  2. Jatiluwih Pirinç Terası
  3. Kutsal Maymun Ormanı
  4. Ubud Sarayı
  5. Campuhan Ridge Yürüyüş Yolu
  6. Neka Sanat Müzesi
  7. Agung Rai Sanat Müzesi
  8. The Blanco Rönesans Müzesi
  9. Sayuri Healing Food
  10. Nyoman Warta
  11. Chez Monique
  12. Jungle Fish
  13. Bambu Indah
  14. Nyoman Jendra
  15. Wayan Gama
  16. The Yoga Barn
  17. Ubud Art Market
  18. Ubud Traditional Spa
  19. Fivelements
  20. Tirta Empul
  21. Tegenungan Şelalesi

Yeme-İçme

  1. Locavore
  2. Tukies Coconut Shop
  3. Night Rooster Bar
  4. Laughing Buddha Bar
  5. The Melting Pot Saloon
  6. Moksa

1. Tegalalang & Jatiluwih Pirinç Tarlaları


Bali’de pirinç için “tanrının hediyesi” deniyor. Pirinç, Bali kültürünün yapı taşı sayılır çünkü yüzyıllarca bu toplumu besleyip ileri götüren en önemli besin kaynağı olmuş. Bugün hala Balililerin günlerinin büyük çoğunluğu pirinç tarlalarında geçiyor. Buraya geldiğinizde, pirince atfedilen değerin, hem kültürde, hem dinde, hem de günlük yaşamda yansımalarını görmeniz mümkün.

Balilerin beslenmesi yüzyıllardır pirince bağlı olunca, haliyle Balililer en fazla verimi elde edebilmek için çeşitli teknolojiler ve metodlar geliştirmişler. 9. yüzyılda, subak adı verilen bir sulama sistemi geliştirmişler. Bu sistem ile, dağlardan gelen suyu, su tapınakları aracılığı ile en uzak pirinç tarlalarına kadar ulaştırmayı başarmışlar. Subaklar yüzyıllardır kolektif bir efor ile sürdürülüyor.

Bali’nin her yerinde pirinç tarlaları var ama aralarından en ünlüleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki, Ubud’daki Tegalallang ve Jatiluwih pirinç terasları. Aşırı sıcaklardan ve turist kalabalıklarından kaçmak için sabahın erken saatlerinde, tercihen 10’dan önce, oraya olmalısınız. Ayrıca en iyi fotoğrafların da gündoğumunda çekildiğini hatırlatalım.

-Tegalallang Pirinç Terasları Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
-Jatiluwih pirinç Terasları Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Pirinç Tarlalarında Hiking

Buraları yerel bir rehber eşliğinde gezmenin keyfi bambaşka. Rehber size, Bali kültürü ve pirincin bu kültürdeki yerini çok güzel açıklıyor. Örneğin Tegallalang Pirinç Terası’nın Tegenungan Şelalesi ve Monkey Forest ile birleştiren çok güzel rehberli bir tur var. Bu turla Ubud’un olmazsa olmazı 3 yeri tek seferde görebiliyorsunuz. Ubud’un olmazsa olmazları turuna bilet almak için tıklayın.

2. Bali Salıncağı


Sanırım Bali’de en çok çekilen fotoğraf bu olabilir. Salıncak furyası ilk olarak Ubud’da başladı ama şimdi adanın birçok yerinde var. Aralarından en popüleri “Bali Swing” ama önünde uzun kuyruklara hazır olun. Salıncakta sallanma, yeme-içme içinde bir paket hazırlamışlar. Fiyatı 35 dolar. Ama bizim size daha iyi bir haberimiz var. Eğer Tegalalang Pirinç Terasları’na giderseniz, hem tarlaların içinde hem de çevresinde bu tip salıncaklardan çok  var. Yani öyle kuyruklar beklemenize gerek yok. Bizce beklemeye değer öyle büyük bir fark falan da yok. Bali’nin başka yerlerindeki salıncakları görmek için: Bali Salıncakları (Bali Swing) – Fiyatlar ve Yerleri

3. Kutsal Maymun Ormanı (Monkey Forest)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz)


Tegalalang ve Ubud’un merkezindeki Kutsal Maymun Ormanı, Ubud’un en çok ziyaret edilen 2 yeri. Monkey Forest’da 1000 tane haylaz maymun yaşıyor. Haliyle de çok eğlenceli bir yer. Ama buranın kültürel öneminin de altını çizmek lazım. İçinde 14. yüzyıl’da yapılmış 3 tapınak var ve hala aktif olarak kullanılıyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Tegallalang Pirinç Terası ve Tegenungan Şelalesi’ni Monkey Forest ile birleştiren çok güzel bir tur da var. Bu turla Ubud’un olmazsa olmazı 3 yeri tek seferde rehberle gezerek görebiliyorsunuz. Ubud’un olmazsa olmazları turuna bilet almak için tıklayın.

Ormandaki maymunlara iyi bakılıyor ama bu demek değil ki bu maymunlar evcil hayvanlar. O yüzden onlarla yüz göz olmaktan kaçının. Genellikle oldukça insan canlısılar ama tersleri de ters. Asla göz göze gelmeyin. Çünkü göz temasını, kendilerine tehdit gibi algılayıp sinirlenebiliyorlar. Bir de yaratılış olarak oldukça meraklı hayvanlar olduklarından, eşyalarınıza kafayı takabiliyorlar. Özellikle de yemek, şişe, teneke kutu gibi şeyler, küpe ve güneş gözlüğü parlak objeler ve şapka gibi şeyleri alıp kaçabiliyorlar. Bu tip eşyalarınızı, ormana girmeden çıkarıp çantanıza koyun.

Eğer sizden bir şey çalarlarsa, görevlilerle iletişime geçin. Onlar maymunlara fıstık ve meyve gibi rüşvetler vererek eşyalarınızı geri almayı başarıyorlar. Eğer üstünüze çıkmaya kalkışırlarsa, hiç paniklemeyin. Çünkü amaçları size saldırmak falan değil dediğimiz gibi bunlar sadece meraklı hayvanlar. Yine de kuduz ihtimaline karşı üzerinizde durmalarına izin vermeyin. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

4. Ubud Sarayı (Ubud Palace)

Ubud Sarayı, Bali’deki kraliyet ailesinin evi. Aslında resmi ismi, Puri Saren Agung. İsminin başındaki “Puri” kelimesi kraliyet sarayı anlamına geliyor.

Ubud’un, cafeler ve butik dükkanların kümelendiği ana caddesi Jalan Raya üzerindeki saray, o kadar merkezi ve dikkat çekici ki kendinizi zate bir şekilde önünde bulacaksınız. Süslemeleri, geleneksel kapısı (angkul-angkul), heykelleri, bahçesi ile Bali mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak Ubud’un en görülmeye değer yerlerinden biri. Bazı geceler, burada özel bir performans da oluyor, eğer şanslıysanız ona da denk gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

5. Campuhan Ridge Yürüyüş Yolu


Balililerin ve burada yaşayan yabancıların Ubud favorilerinden biri Campuhan Ridge’de yürüyüşe çıkmak. Kimileri köpeğini gezdirmek, kimileri koşmak kimileri ise buluşmak için Campuhan Ridge’i tercih ediyor. Yani bir nevi Central Park ya da Hyde Park gibi şehrin sosyalleşme alanı olarak iş görüyor. Bir tepenin sırtından uzanan yolu güzel manzaralar vadediyor ama bu aynı zamanda güneşten korunaksız olduğu anlamına da geliyor. O yüzden sabah erken saatlerde veya akşamüstü gidin.

Çoğu insan Ubud’un özel bir enerjisi olduğunu söylüyor, özellikle de Campuhan Ridge’in da kendine has çok güçlü bir ruhani gücü olduğunu düşünüyorlar. Zaten Ubud adı, Bali dilinde, burada yetişen bitkilerin iyileştirici gücüne atfen ilaç anlamına gelen “ubad” kelimesinden türemiş. Campuhan Vadis’nde Hindular için birkaç hac merkezi de var. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

6. Öylesine Bir Yerde Kalmayın. Özel Bir Yerde Kalın

Photo: Kayon Resort

Ubud’da konaklama konusunu hafife almayın. Çünkü buradaki bazı konnaklama seçenekleri o kadar özellikli yerler ki her biri başlı başına birer deneyime dönüşebiliyor. Yüzen kahvaltılar, tropik manzaraları ve pirinç teraslarına uzanan sonsuzluk havuzları diyelim siz anlayın. Ubud’dan her bütçe için önerilerimizi Ubud’da Nerede Kalınır yazımızda bulabilirsiniz.

7. Bali Sanatı Ve Müzeler


Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Ubud, Bali’nin kültür-sanat merkezi konumunda. Bu yüzden Bali’deki en iyi müzelerinde de burada kümelenmiş olmasına şaşmamak lazım. Aralarından en azından birini seçip görmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Neka Sanat Müzesi

Wayan Suteja Neka’nın, 1976’dan beri üzerinde çalıştığı kendi kişisel koleksiyonunu müzeleştirmesi ile hayata geçen Neka Ubud’un en çok ziyaret edilen müzesi. Kendisi hala müzede size rehberlik ederek bu işi büyük bir zevkle yapıyor. Müzede Bali sanatının tarihsel evrimine tanıklık edebiliyorsunuz. A bölümünde geleneksel Bali sanatından örnekleri, B bölümünde ise gölgelendirme ve perspektif gibi Batı’dan gelme tekniklerle yapılan Bali sanatı örneklerini görebiliyorsunuz.

Bir de Arie Smit Pavilion diye ayrı bir bina var. Burada da Hollanda doğumlu Endonezyalı ressam Arie Smit’in eserleri sergileniyor. 1960’da Bali’ye taşınan Arie Smit, burada dönemin Çağdaş Batı Sanatı’nda öne çıkan dışavurumculuk akımını, geleneksel Bali sanatına adapte eden Genç Sanatçılar Akımı diye bir sanat akımının öncülüğünü yapmış.

Bu akımda Bali’deki kırsal yaşam ve köy hayatı gibi konular, dışavurumcu bir yaklaşımla işlenmiş. Müzede sadece resim sanatına dair eserler yok aynı zamanda Bali’nin 1930’larda nasıl bir yer olduğunu anlamanıza yarayacak fotoğraf sergileri de bulabilirsiniz. Yalnız müzenin şehir merkezinde bulunmadığını, Kedewatan Köyü’nde olduğunun altını çizelim. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Agung Rai Sanat Müzesi (ARMA)

Walter Spies, Rudolf Bonnet ve Adrian Le Mayeur gibi sanatçıların eserlerini bulabileceğiniz ARMA da bir başka sanat aşığı koleksiyoner olan Anak Agung Gde Rai’nın kendi kişisel koleksiyonuna yer veriyor. Tüm bu sanatçılar, Bali’deki çağdaşları Nyoman Lempad Raden Saleh ve Affandi gibi Bali sanatına şekil vermiş isimler.

Agung Rai’nin bir diğer özelliği ise, bir kültür-sanat evi gibi hizmet vermesi. Hafta içi her gün saat 15.00-17.00 arasında, Pazarları ise 10.30-12.00 arasında burada dans performansları oluyor. Ayrıca zaman zaman örgü veya kumaş boyama gibi geleneksel Bali işi el sanatları atölyeleri de gerçekleştiriliyor. Bu müze de şehir merkezinin 3 kilometre dışında Denpasar yolu üzerinde kalıyor. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Blanco Rönesans Müzesi

Zamanında, Bali’ye gelip yerleşen çoğu sanatçının, buraya gelme ve yerleşme konusunda ilham aldığı sanatçılardan biri de Filipinler doğumlu Don Antonio Blanco’ymuş. Campuhan Vadisi’ne bakan bir tepe üzerine, İspanyol ve Bali mimarisi etkisi taşıyan bir ev inşa eden Blanco’nun ve oğlunun eserlerini, o evi ziyaret ettiğinizde görebiliyorsunuz. Yalnız, Blanco’nun çalışmalarının bir kısmının pornografik içeriği olduğunu bu nedenle de çocuklar için uygun olmayabileceğini önceden söylememiz gerekir. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

8. Bali Usulü Bir Beceri Edinin

Photo by Joanne Wan / Flickr

Ubud, hem Bali’nin kültürel başkenti hem de Bali’den, Bali usulü bir şeyler kapmak için de ideal yer.

Yemek Okulu

Bali yemekleri hoş ama Bali mutfağının A-B-C’sini öğrenmek ondan daha güzel. Çünkü yemek sadece tabağa konup yenen şey değil. Arkasında köklü bir yemek kültürü var.

Çoğu yemek kursu, yerel pazarlarda yerel malzemelerin tanıtıldığı alışverişlerle başlayıp pişirme ile devam ediyor ama bazı kurslar sizi, kendi ellerinizle taze otlar ve sebzeler toplayabileceğiniz çiftliklere veya bahçelere de götürüyor. Hatta bazıları, o günün nimetleri için tanrılara sunulan adakların nasıl hazırlandığını bile öğretiyorlar. Fakat pişirme aşamasında, genellikle 6 ile 8 farklı yemeğin hazırlanışını öğreniyorsunuz.

Bali’de birçok yemek okulu var. Kimisi yarım gün sürüyor, kimisi tam gün. Bazısı haftanın her gün aynı menüyü öğretiyor bazısı da haftanın her günü için deniz mahsülleri, vegan hatta şifalı gibi temalar belirlemiş oluyor. Kursların süresi de 3 ile 6 saat arasında değişiyor.

Fiyatlar da 25-70 USD arasında seyrediyor ama genellikle 30-40 USD’ye kafanıza göre bir okul bulabiliyorsunuz. Özellikle de otantik bir deneyim ararsanız Laplapan Köyü’ndeki otantik bir Bali evinde gerçekleştirilen bu Bali yemekleri kursu ilginizi çekebilir.

Çiğ beslenme atölyeleri ve şef eğitimleri ile ilgileniyorsanız, Sayuri Healing Food‘a bir bakın. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Kumaş Boyama Dersleri


Bali kültüründe hatrı sayılır bir geçmişe sahip olan kumaş boyama da burada deneyimleyebileceğiniz sanatlardan. Nyoman Warta’s ‘da kıyafetlerinizi, boya ve sıcak balmumu kullanarak süslüyor, kendi tasarımlarınızı oluşturuyorsunuz. Sonrasında ister giyin ister giymeyip duvarınıza asın, seçim sizin. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Gümüş Takı Atölyesi

Bali’de çoğu meslek, babadan oğula geçiyor. Kuyumculuk ve gümüşçülük de bunlardan biri. Yüzyıllar boyunca, özellikle Celuk, Mas ve Ubud gibi Gianyar Hükümdarlığı mücevher yapımında ustalaşmış. Şimdi ise, bazı takı atölyeleri, kendi üretim yerlerinde workshop’lar düzenliyor. Düşünsenize 2-3 saat içinde, gerçekten de ortaya, kullanıma hazır bir takı çıkarmış oluyorsunuz. Chez Monique bu alandaki en popüler seçenek. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

9. Jungle Fish’te Takılın

Beach bar konsepti sadece sahil kenarında yaşanır diyorsanız yanılıyorsunuz. Belki okyanusu seyretmenin tazeliği yok ama Jungle Fish’deyseniz, ormanın ortasında olmanın büyülü etkisi var. Jungle Fish’in sonsuzluk havuzu aslında Chapung Sebali oteline ait ama işleten ekip Jungle Fish. Hem yemekleri hem içecekleri başarılı ama çoğunluk o muhteşem sonsuzluk havuzu için buraya geliyor. Eğer otelinizin Ubud ile özdeşleşmiş ormana bakan efsane havuzlarından yoksa burada bu keyfi yaşayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

10. Michelin Yıldızlı Locavore’da Yiyin


Bali’deki Locavore’un, bir Michelin yıldızı olduğunu ve Asya’nın en iyi 50 restoranında gösterildiğini söylesek? Locavore, “Kendi yetiştirdiği ürünü tüketen, ürünü kendi üretmese de evine en fazla 150 kilometre uzaklıktaki yerel üreticiden temin eden kişi ” demek.

İsminden de anlaşıldığı gibi bu restoranda yemekten çatal bıçağa kadar her şey yerel üretim. Hollandalı Şef Eelke Plasmeijer, yerel olanı farklı pişirme teknikleri ile harmanladığı bir menü sunuyor. Ortaya, duyuları harekete geçiren bir mutfak deneyimi çıkıyor. Sunumlar da öyle güzel ki insan yemeye kıyamıyor. Bali’deki diğer şık restoranlarla karşılaştırıldığında ise oldukça rahat bir yer. Kıyafet kuralları yok, ortam oldukça sade.

Fiyat: 2 tadım menüsü var:  ‘locavore’ ve vejetaryen versiyonu ‘herbivore’. 5 tabaklık Locavore menü 55 Dolar, 7 tabaklık menü ise 60 Dolar. 5 tabaklık herbivore menü 47 Dolar, 7 tabaklık menü ise 55 Dolar. Üstüne %10 vergi ve %11 servis bedeli de var.

Rezervasyonlar: Rezervasyonunuzu aylar öncesinden yapmalısınız ama son dakika iptallerinin de çıktığını söyleyebiliriz. Spontane bir şekilde giderseniz, son dakika bir yer açılıp açılmadığını öğrenebilirsiniz. Yine de işinizi garantiye almak isterseniz, buradan rezervasyon yaptırabilirsiniz. Bir masa rezerve etmek için illa ki kredi kartı bilgilerinizi girmeniz gerekiyor ama iptaller veya değişiklikler konusunda çok yardımcı oluyorlar. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

11. Tukies’de, Hayatınızda Yiyeceğiniz En Güzel Hindistan Cevizli Dondurmayı Yiyin


İnanın bana, hayatınızda yediğiniz yiyeceğiniz  en iyi Hindistan cevizli dondurmayı bu dükkanda bulacaksınız.. Hindistan cevizli başka tatlılar da yapıyorlar ama dondurması efsane. Ayrıca burası, Ubud’da iyi soğutulmuş bir taze Hindistan cevizi suyu içebileceğiniz tek yer. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

12. Bambu Indah’da Konaklayın Veya Yemeğe Gelin


Ibuku Design firmasının sahibi, Hardy Ailesi’nin, en özeli Bambu Indah olmak üzere, Bali’de tamamen doğal ürünler kullanılarak tasarlanmış birçok konaklama seçeneği var. Klasik Bali otellerinin aksine, bu otellerde bambu gibi doğal malzemeler kullanılıyor.

Hardy Ailesi, tasarımlarını, “eko yaşam tarzı otel” olarak konumlandırıyor. Her odası kendine has. Kimisi peri masalından çıkma bir bambu tasarım, kimisi asırlık Java düğün evlerinden bozma bir tasarım… Havuzundan bahçesine hepsi doğal malzemeden.

Otelin odaları aylar öncesinden değil bir yıl öncesinden doluyor. Eğer olur da bir oda bulma şansınız olursa bu muhteşem deneyimi kaçırmayın deriz. Otelde konaklamasanız bile, restoranına yemeğe gelebiliyor ve alanı görebiliyorsunuz. Otel, Ubud’un kaotik şehir merkezine 20 dakika sürüş mesafesinde bulunuyor. Zaten otelin en iyi tarafı da merkezden izole konumu. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

13. Ismarlama Tablo Yaptırın


Bir günlüğüne de olsa kendinizi Medici Ailesi gibi hissetmek istemez misiniz? Ubudlu sanatçılara, eviniz için güzel bir tablo siparişi verebilirsiniz. Burada sipariş üzerine resim yapan birkaç sanatçının atöyesi var. En çok tercih edilen iki sanatçı Nyoman Jendra ve Wayan Gama.

Eserlerin adresinize teslim süresi, sanatçıların ne kadar meşgul olduğuna ve nasıl bir tablo talep ettiğinize göre değişiyor. Her iki sanatçı da inanılmaz detaylı işler çıkarıyor ve bu işi aile geleneği olarak yapıyor. Ücretler de işin boyutuna ve ne kadar detaylı olduğuna göre değişiyor. İlgileniyorsanız, stüdyolarında resim dersleri de veriyorlar. İletişim bilgilerini aşağıda paylaşıyoruz:

Nyoman Jendra: +62 818-565-759, Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Wayan Gama: +62 817-9707-182, Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

14. Geleneksel Kecak Dansı’nı İzleyin


Kecak Dansı, edebiyat derslerinden hatırlayacağınız ünlü Hindu destanı Ramayana’nın tiyatro ve dans şeklinde icra edildiği dini bir ritüel. Din ve sanatın, Bali’de nasıl etkileşime girdiğini anlamak için ilginç bir etkinlik. Aynı zamanda, bu kadar farklı bir sanatsal ifade biçimi görmek de yaşayabileceğiniz en unutulmaz deneyimlerden. Yine de kimi insanların, gösterinin ilk 10-15 dakikasından sonra sıkılmaya başlayabilir. 🙂

Gösteride olan biteni daha kolay takip edebilmek için Ramayana Destanı hakkında biraz ön bilgiye sahip olmak çok faydalı olacaktır:

Ramayana Destanı

Destanda, Prens Rama, Sida ile evlenir. Ne yazık ki babası, tam tahta çıkmadan önce, daha önce verdiği bir sözden dolayı Rama’yı sürgüne yollar. O da karısı ve kardeşi Lakshman’ı yanına alarak ormanda yaşam sürmeye gider.

Şeytanların kralı Ravana, Sida’yı ormanda izler ve güzelliğine tutulur. Rama’yı kaçırmayı kafasına koyar. Ravana sağ kolundan, Rama ve kardeşini Sida’nın çevresinden uzaklaşırmak için altın bir geyik kılığına girmesini ister. Lakshman, geyiğin peşinden giderken, Sida’nın çevresine koruyucu bir çember çeker ve ona bu çemberi terk etmemesini söyler. Bu sırada Ravana, bir dilenci kılığına girerek, Sida’nın yanına sokulur ve ondan içecek bir şeyler ister. Dilenciye su vermek için çemberden çıkan Sida kaçırılır.

10 aydır boyunca Ravana Sida’yı baştan çıkarmaya çalışır. Rama ve kardeşi ise Sida’yı arıyordur. Aramaya maymunlar ve ayılar da katılır. Maymun Kral Hanuman Sida’nın kapatıldığı saraya kaçak girerek Rama’nın hayatta olduğunu ve kendisini aramaktan vazgeçmediğinin göstermek için Rama’nın yüzüğünü getirir.

Ravana’nın sularla çevrili şeytani krallığına Rama’nın geçebilmesi için ayılar ve maymunlar bir köprü kurarlar. Çıkan savaşta, Lakshman yaralanır. Hanuman da ona şifalı otlar getirmek için Himalayalar’a gider. Ravana öldürülür ve Sida kurtarılır ama Rama, Sida’nın bunca zaman kendisine sadık olduğuna ikna olmaz (Hep de erkeklerin saçmalıklarının faturası kadınlara kalır zaten…). Bunun üzerine Sida, aşkını kanıtlamak için kendini alevlere atar. Alevler çiçeklere dönüşür ve Sida aklanmış olur.

Ubud’da Kecak Dansı Ne Zaman ve Nerede İzlenir

Uluwatu Tapınağı, Kecak Dansı’nı izlemek için en etkileyici yer. Uluwatu Tapınağı’ndaki gösteriye götüren tura bilet almak için tıklayın. Fakat Ubud Bali’nin kültürel merkezi olduğundan daha birçok noktada bu gösteriyi yakalayabilirsiniz.

Gün Yer Zaman Kişi Başı Fiyat
Pazartesi Junjungan Köyü 18:30 75.000 IDR
Dalem Tapınağı 19:30 80.000 IDR
Salı Taman Sari Tapınağı 19:30 75.000 IDR
Çarşamba Padang Tegal Kaja 19:00 75.000 IDR
Temple Batukaru 19:30 80.000 IDR
Dalem Taman Kaja Tapınağı 19:30 75.000 IDR
Perşembe Puri Agung Peliatan 18:45 75.000 IDR
Batukaru Tapınağı 19:30 75.000 IDR
Taman Sari Tapınağı 19:30 75.000 IDR
Cuma Padang Kertha Tapınağı 19:00 75.000 IDR
Dalem Ubud Tapınağı 19:30 80.000 IDR
Cumartesi Padang Tegal Kaja 19:00 75.000 IDR
Dalem Taman Kaja Tapınağı 19:30 75.000 IDR
Pazar Padang Tegal Kaja 19:00 75.000 IDR
Batukaru Tapınağı 19:00 75.000 IDR

15. Yoga Barn


Yoga Barn, dünyaca ünlü yoga eğitmenlerini yetiştimiş bir yoga okulu. Ubud merkezde büyük bir kampüsü var. Burada, yoga eğitmenliği derslerinden vinyasa’ya her seviyeden yoga dersine katılabiliyorsunuz. Ayrıca merkezde, Çin tıbbından, akupunktura ve ayuverdik masaja daha birçok bütüncül terapiler üzerine de atölyelere katılabilirsiniz.

Ubud’da daha birçok yoga merkezi var ama Yoga Barn’ı özel yapan buraya gelen kitle ve sosyalleşme ortamı. Zaten Bali’deki çoğu expatın evi de Ubud’da. Çünkü burası adaya uyum sağlama sürecinde en ideal yer. Yoga Barn’da bir de cafe var. Ona 10 dakika mesafede Kafe adlı sağlıklı bir cafe daha var. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

16. Ubud Gece Hayatı


Bali’yi, kafanızda bir parti adası olarak konumlandırırsanız hayal kırıklığına uğrarsınız. Üstüne bir de Ubud’daysanız, adanın bu konudaki en sakin yerindesiniz çünkü Ubud’da kemik bir yoga kitlesi var onların çok da fazla partilemece ile işi yok. Burada öne çıkan etkinlikle arasında gün doğumu yogaları, meditasyonlar, güneşi selamlamalar var. Ubud’daki gece hayatı çok da canlı değil ve çoğu bar da gece yarısı olduğunda kapıları kapatıyor.

– Yine de Ubud’da da meditasyon aralarına sıkıştırabileceğiniz kaçamak noktaları var. Bunlardan biri Night Rooster. Sahibi, Michelin yıldızlı Locavore’nin de şefi olan Eelke Plasmeijer. Mekan, Ubud merkezde kalıyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

– Bu arada yoga merkezi deyip geçmemek lazım. Yoga Barn, şehirdeki en iyi alkolsüz partilere ev sahipliği yapıyor. Aslında bu partinin ismi, dans ve meditasyonu birleştiren ‘Ecstatic Dance Class”. Bu ders öyle bir ders ki, burada, daha önce en baba klüplerde eğlenmediğiniz kadar eğlenebilirsiniz. Dersin kapasitesi 150 kişi ile sınırlı ve biletleri çok hızlı bitiyor. Ders 17.30’da başlıyor ama sabah erken saatlerde Yoga Barn amfitiyatrosuna gidip bilet sırasına girmeniz gerekiyor. Ayrıca Pazar günleri saat 09.00’da aile seansı da oluyor.

– Laughing Buddha Bar – Canlı müzik, dans ve bir şeyler içmek için ideal. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

– Eğer partilemeye doyduysanız ve biraz konsol oyunu oynayarak daha sakin bir şeyler yapmak isterseniz, pingpong, bilardo, dart ve atıştırmalık seçenekler bulabileceğiniz The Melting Pot‘a gidebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

17. Alışveriş


Bali tam bir alışveriş cenneti. Öyle dükkanlar var ki ağzınız açık geziyorsunuz.

 Eğer eviniz için mobilya veya dekoratif parçalar almak isterseniz, Ubud merkezden Tegalalang Pirinç Teraslarına giden yol üzerinde birçok dükkan sıralanmış durumda. Eğer satın aldığınız ürün bavula sığmayacak boyutlardaysa, evinize kargo da yapıyorlar.

Eğer eşarplar, el örmesi fileler, hasır çantalar, biblolar, ahşap oyması ve diğer artizan hediyeliklerden almak isterseniz, yolunuzu Ubud Art Market‘e düşürün. Sukawati Art Market de bir diğer seçenek ama Sukawati Art Market, Ubud’a göre daha uygun fiyatlı ve bol seçenekli ama kalite olarak Ubud daha iyi. Ubud’daki tüm ürünler, mesleğin nesilden nesile geçtiği komşu köylerden geliyor. Her gün 08.00-18.00 saatleri arasında açık. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

18. Masaj Yaptırın

Photo: theudayaresort.com

Bali’de Bali masajı yaptırmak Allah’ın emri onu bir kenara koyalım. Asıl soru, Bali’de Bali masajı nerede yaptırılır. Bali’de Kaçırılmayacak 27 Şey yazımızda da anlattığımız üzere, Bali’de sokak arasındaki salaş spalarda yaptırdığınız masajın niteliği ile en lüks Spa’larda aldığınız hizmet aşağı yukarı aynı oluyor. Ama lüks spalarda masaj sadece vücuda yapılan bir terapi olmaktan çıkıp insanı özel hissettiren, ruhunu da doyuran bir deneyime dönüyor. Elbette buraya kadar gelmişken, kendinizi lüks bir Spa ile şımartmaya değer ama bunun illa ki Ubud’da olması gerekmiyor.

– Hem uygun fiyatlı hem de kaliteli bir hizmet alabileceğiniz bir yer arıyorsanız adresiniz, Ubud Traditional Spa. Burası açık ara Ubud’daki en iyi Spa. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

– Kendinizi iyice şımartmak isterseniz, tercihiniz, Ubud’a 25 dakika mesafedeki Fivelements olsun.  Burası ödüllü bir merkez. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

Biz lüks bir deneyim için Kayumanis’e gittik. Her ne kadar tesisin olanakları ve servisi başarılı olsa da masaj kalitesi hayal kırıklığıydı. Belki Udaya Resort & Spa daha iyi bir alternatif olabilir.

19. Çiğ Beslenmenin Mabedi Moksa’da Yiyin


Moksa‘nın Locavore gibi Michelin yıldızı yok ama kendisi Ubud’un en iyi restoranı tahtına aday olabilecekler arasında. Burası, en azılı etçilleri bile dize getiren, tamamen bitkisel ürünlerin sunulduğu bir restoran.

Ubud’da birçok sağlıklı seçenek bulabileceğiniz mekan var ama Moksa’nın yeri ayrı. Çünkü Moksa, diğerlerinden farklı olarak çiğ beslenme pratiklerine de uygun seçenekler sunuyor. Tüm malzemeler, restoranın yakınındaki kendi bahçelerinden geliyor. Mekan, 10.00-21.00 arası açık ama mutfak 8.30’da kapanıyor.

Ayrıca burada her Çarşamba ve Cuma çiğ beslenme dersleri de oluyor. Eğer Moksa’ya ilk gidişinizse, yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz tadım tabağını sipariş etmenizi öneririz. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

20. Sky Bike’a Binin

Tegalalang Pirinç Tarlaları’nı uçan bisikletle gezebiliyorsunuz desek? Acayip zevkli! Tekli ve tandem olarak iki bisiklet var. Aynı zamanda Tegalalang Pirinç Tarlaları’nı gezmeye buradan başlayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

21. Ubud’da Yapılacak Diğer Şeyler


Tirta Empul – Ubud merkezden yarım saatlik bir sürüş mesafesinde, kutsal dağların kaynağı Tirta Empul var. Balililer, tapınaklarda tanrılarına adaklar sunduktan sonra, buraya gelip buradaki kaynakta yıkanıp arınıyorlar. İzlemesi ilginç olabilir. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

Şifacılar – Ye, Dua Et, Sev kitabı sağolsun, Ubud’da bu tip spiritüel şifacılara büyük talep var. Söylenene göre bu kişiler, tıpkı şamanlar gibi ruhun bilgeliğine ve enerjisine erişebiliyor, bu bilgelik ve enerjiyi, başkalarına yol göstermek ve onları iyileştirmek için kullanabiliyor. Ben iflah olmaz bir şüpheci olduğumdan bu tip şeylere yanaşmadım ama siz inanıyorsanız size iyi gelmeyeceğini kim iddia edebilir?

Rafting – Rafting Bali’de mutlaka diyeceğimiz şeylerden biri değil ama kimileri zaman ayırmayı tercih ediyor. Genellikle 2 veya 5 saat süren rafting turları oluyor. Turlara öğle yemeği de dahil oluyor. Ayung Nehri’nde rafting turuna bilet almak için tıklayın.

Tegenungan Şelalesi – Eğer şelaleleri görmek için Bedugul bölgesine gidecekseniz, bu maddeyi geçebilirsiniz. Eğer gitmediyseniz ve Bali’de bir tane şelale görecekseniz bu Tegenungan Şelalesi olsun. Yukarıda belirttiğimiz gibi Monkey Forest’a ve pirinç teraslarına götüren tur Tegenungan Şelalesi’ne de götürüyor. Bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

12 Comments

  1. Öncelikle emeğinize sağlık bende haftaya balide olacağım ve sizin yaziniza denk geldim birçok notlar aldım detaylı anlaşılır çok güzel anlatmissiniz. Çok teşekkür ediyorum. Sevgiler.

    1. Merhabalar bu güzel yorumlarınızı okuduğumuza çok sevindik daha nice rehberlerimizde buluşmak dileğiyle :)))

  2. bir blog açsam ancak bukadar güzel yazdığımda beğenirdim efsane olmuş gerçekten daha iyisini görmedim emeğinize sağlık

  3. Merhaba öncelikle bu kadar ayrıntılı ve özenli anlatımınızdan dolayı çok teşekkür ederim her şey çok güzel ve sayenizde birçok bilgi edindim bizde 14 Temmuz balayı için Bali’yi tercih ettik ve görmek için aşırı sabırsızlanıyoruz benim bir sorum olacaktı araştırdım ama net bir bilgi edinemedim bali şu an kaç doz aşı istiyor ve karantina uygulanıyor mu birde vize hakkında da bilgi verirseniz çok sevinirim çok teşekkür ederim şimdiden☺️

  4. Merhabalar,
    Öncelikler böylesine güzel bir site için teşekkür etmek isterim. Her bir noktası harika…
    Bali’yi bir arkadaşımın sayfasında görmüştüm sonra nerden bilgi alırım diyerek sizi buldum. Açıkçası bu kadar detaylı başka yerde bulamazdım ki bulamadım da. ❤
    Şimdi de nasip olursa balayımız için düşünüyoruz. Diğer ülkelerle ilgili yazılarınızı da inceliyorum ama Bali’ye aşık oldum. 🙂 Açıkçası henüz plan yapmadık, tüm düğün hazırlıkları yeni bitti. Haziran 11’de evleniyoruz. Şimdi fiyat karşılaştırması yapıp karar vereceğiz. Bali uygun ama uçuşlar çok yüksek bunla ilgili önerinizi almak istedim. Uçuş önerilerinizi de okudum fakat malum zamlardan kafam çok karışık.. Balayımızı da yurtdışı istiyoruz. Sizce cruise yolculuğu nasıl fikir olur ya da Haziran için önerileriniz? Şu an Excel açtım notlarınızı geçiriyorum, size de yazmak istedim çok teşekkürler.. Sağlıkla ve Sevgiyle kalın..

    1. Merhaba Sevim;
      Öncelikle aramıza hoş geldin ve ömür boyu mutluluklar.
      Blogumuzda olan ülkeden çok daha fazlasını gezdik, Meksika, Brezilya, Portekiz, Maldivler vs… Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki Bali’nin üzerine bir balayı destinasyonu bilmiyoruz. O yüzden Bali için imkanlarınızı zorlayın deriz. THY direkt uçuyor ama pahalıdır. Milleriniz varsa değerlendirebilirsiniz. Aktarmalı uçuşlar daha uygun fiyatlı olur, aralarında en iyisi de Singapur Havayolları’dır.

      Balayında cruise biz tercih etmezdik, balayı daha özel bir tatil, daha romantik bir arayışımız olurdu. Ama günün sonunda bunlar kişisel kararlar, size hangisi cazip geliyorsa…

  5. Merhabalar öncelikle harika bir rehber olmuş. Bali ve Ubud ile ilgili tüm yazılarınızı okudum. Eger hersey toparlarsa -ki bundan sonra yeni normal dediğimiz yaşam süreci içindeyiz- yıl sonunda Bali seyahati yapmayı planlıyoruz. Aralık ayı icin düşünüyoruz. Birkaç sorum olacak,
    1- Sky bike icin önceden rezervasyon yapmak gerekiyor mu?
    2- Ubud da gezmek icing scooter yeterli mi since?
    3- Deniz icin Amed dışında başka seçenek var mı? Gerçi Amed icin daliş demişsiniz:)

    1. Selam Ezgi!
      Bali burnumda tütüyor. Umarım gidebilirsiniz.
      – Sky Bike için rez gerekmiyor. Hele ki bu dönemde iyice müsaittir.
      – Evet, Ubud içinde scooter gayet yeterli.
      – Deniz tatili için Bali ideal değil. Bu sizin için önemliyse Gililere geçmeyi düşünmelisiniz.

      Harika geçsin

      1. Umarım gidebiliriz:)
        2020 de çoğu kişi gibi biz de tüm yurtdışı planlarımızı askıya aldık. Bu yıl sonuna kadar inşallah toparlamış olur .. Bali icin şubat ayı sonuna kadar rezervasyonumuzu yapmalıyız diye düşünüyorum siz ne dersiniz? Otel, villa vs için iptal seçeneği olan bir yer ayarlamak durumundayız mecburen.
        Şu an Bali de olan arkadaşlarım var ama biz cesaret edemedik 🙂 Bakalım yılsonuna kadar neler olacak.
        Çok teşekkürler

        1. Birşey söylemek çok zor Ezgi. Dünya ne zaman normale dönecek çok belirsiz. Bir mutasyon haberi herşeyi değiştirebilir. Ama böyle diye de hayatı askıya alamayız tabi. Mutlu olmak için yaşamıyorsak neden yaşıyoruz, o da soru işareti zaten. Bence de ileri bir tarih için plan yapın ama biletiniz de oteliniz de değişikliğe açık olsun. Birçok uzman anca 2022’de uluslarası seyahat diyor. Ben yine de senenin son çeyreğinden ümitleniyorum.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir