ÜRDÜN’DE GEZİLECEK YERLER

Ürdün’ gitme niyetiniz var ve kaç gün ayırmalı / nerelere gitmeli / nereleri feda etmeli gibi bir araştırma yapıyorsanız doğru yerdesiniz. Biz aşağıda hem kendi önerdiğimiz planı anlattık, hem de ekleyip / çıkarmak isteyebileceğiniz bir şey olur diye diye ülkenin öne çıkan tüm turistik yerleri ile ilgili genel bilgi verdik.

Yazıya başlamadan önce ülke ile ilgi genel bir fikir edinmek ve endişe uyandıran bazı konulara cevap bulmak için Ürdün yazımızı okumanızı şiddetle tavsiye ederiz. Her ne kadar orta doğu kültürüne yabancı olmasak da, şeriat ile yönetildiği için kurallar ve giyim kuşama dair kafanızda bazı sorular olabilir. Ürdün yazımızda hem bunları cevapladık, hem de ne kadar götürmeli ve maliyetler gibi bütçe konularını açıkladık…

Nasıl Bir Ürdün Gezisi Planlamalı

Ne zaman

– Bahar ayları ideal.

Planlama

– Ürdün’de yapmadan dönülmeyecek en güzel 2 şey: Petra ve Wadi Rum
– Gerisi zamanınıza ve bütçenize kalmış. Aşağıda detaylıca anlatacağımız için hızlı geçiyoruz.
– Genellikle insanlar Amman’a uçup, araba ile güneye inip, dönüşü Akabe’den yapıyor. Zaten görülmesi gereken yerler hep yol üzerinde. İsterseniz tersi de mümkün.

Kaç Gün

– Petra’ya ve  Wadi Rum’a 1’er tam gün ayırmanız şart. Açıkçası geri kalan yerleri o kadar da elzem değiller. (Buraya kadar toplam 2 gün)
– Ama eğer fitseniz Wadi Mujib’de kanyoning de yapın. Aşırı eğlenceli. Kanyoning yarım gününüzü alır. (Etti toplamda 3 gün)
– Petra ve Wadi Mujib çok çok yorucu günler. Wadi Rum’da da güneşin doğuşu için erken kalktığınızdan canınız çıkıyor. İşe dönemden kendinize gelmek için 1 gün kesin koymalısınız ama bunun illa Ürdün’de olması gerekmiyor. Kendi evinizde de olabilir. Zaten gezmeden yatmak isteyeceğiniz kadar yoruluyorsunuz. Ürdün’ün pahalı bir yer olduğunu da düşünerek siz değerlendirin.
– Yani bizce 3-4 gün yeter. Daha fazla zaman ayırmak gerekli gelmedi bize. Ama gelmişken uzun kalayım derseniz kendinizi 1 hafta oyalayacak şey de bulursunuz. Yine de 1 haftanız varsa hepsini Ürdün’de geçirmek yerine İsrail gibi bölge ülkelere uğramak daha enteresan olabilir.
– 4 güne hem mutlaka görün dediklerimizi görür, hem de takibinde bunları da eklemeyi düşünün dediklerimizin çoğu sığdırırsınız.

Önerilerimiz

– Araba kiralamanız şiddetle tavsiyemiz olur. 4×4’e bir tek çölde ihtiyaç oluyor, onu da zaten çölün girişinde buluyorsunuz. Jipli Bedeviler hem sizi tura çıkartabiliyor, hem de taksi gibi çölde kalacağınız kampa götürebiliyor.

– Akabe’yi Ürdün’ün Bodrum’u olarak pazarlıyorlar ama uzaktan yakından alakası yok. 🙂 İçki serbest ve Akabe vergisiz bölge olduğu için çevre ülkelerden Araplar buraya tatile geliyor ama ne şehir güzel, ne de denizi deniz. Özellikle de şu deniz konusunda hayal kırıklığına uğramanızı için biraz açmak isterim. Akabe Ürdün’ün tek deniz kıyısı ve sadece deniz ulaşımı yapabilsin diye verilmiş ufacık bir kıyı şeridi. Hepi topu 18 kilometrecik. O da çoğunlukla zaten liman olarak kullanılıyor. Arada resortlar, bir iki boş sahil parçası var ama o da Haydarpaşa Limanı’nda yüzmeye çalışmak gibi birşey. Resortların sahileri daha iyiler. Dalışa gelecek olursak mavi mercan resifleri ve renkli balıklar var ama etkileyici birşey yok. İnanın Kaş’ta dalmak daha keyifli. O meşhur nefes kesen Kızıl Deniz dalışları Mısır tarafında oluyor. Deniz aynı deniz olsa da fauna çok farklı. Çok sayıda denizanası olduğunu da not edelim. Özetle; Akabe’ye giderseniz dalın ama bizce dalmak ya da deniz tatili için Akabe’ye gidilmez.

– Peki Amman? Ülkenin başkenti ama Amman’ın da çok bir olayı yok.

– Programınızı Petra’nın gece mumlarla aydınlatıldığı halini görecek şekilde yapın. O da sadece Pazartesi, Çarşamba ve Perşembe geceleri 20.30-22.30 arası oluyor. Petra by Night bileti almak için tıklayın.

– Eğer İsrail’i de görecek ve iki ülke arası kara sınırı geçişi yapacaksanız önce İsrail’e uçun, sonra Ürdün’e geçin çünkü İsrail kara sınırından içeri insan kabul etmek de daha problemli.

– Biz denemedik ama daha fazla kalacaksanız A Piece Of Jordan‘ın 3 günlük yemek ve yerel turizm konseptli turlara bakın deriz.

Rota

– Klasik rota şu şekilde:
1. gün: Amman
2. gün: Bethani – Lut Gölü (Dead Sea)- Wadi Mujib
3. gün: Petra
4. gün: Wadi Rum
5. gün: Akabe

Rotanın 5 gün olduğuna bakmayın. Aslında ne Amman, ne de Akabe cazip ama uçuşlar bu şehirlerden olduğu için mecburen rotaya giriyorlar. İsterseniz ikisini ya da birini listenizden çıkarabilirsiniz.

Konaklama

Ürdün’de Amman, Wadi Rum, Akabe ve Petra’da konaklama konusundaki tüm detayları, Ürdün’de Nerede Kalınır? yazımızda bulabilirsiniz.

Önemli

– Ürdün bir şeriat ülkesi. Cuma’nın tatil olduğunu unutmayın.
– Gece çıkacaksanız Amman’da en iyi gün Pazartesi’ymiş. Akabe turistlere yönelik bir yer olduğu için belki Cumartesi de hareketli olabilir.

Ürdün Favorilerimiz

Buradan bu oteli inceleyebilirsiniz.

1. Wadi Rum – Herkes 1 numaraya Petra’yı koyuyor. Gerçekten de Petra harika bir yer ama bizde çöl daha derin bir iz bıraktı. Çölde güneşi doğurmak ve batırmak, safariye çıkmak, Bedevilere karışmak,  kamplarda gece konaklamak, ama hepsinden çok dev bir heykel sergisine benzeyen pembemsi çölün güzelliğini kaçırmayın deriz. En az 1 tam gün ayırın, en fazla 2. Daha fazla vakit ayırmayı düşünürseniz

2. Petra & Siq & Manastır  – Petra Ürdün’ün baş tacı. Muhtemelen sizin de aklınıza Ürdün’ü düşüren şey Petra oldu. Dünyanın yeni 7 harikasından biri seçildiği kadar var. Siq de Petra’ya varmak için içinden yürüdüğünüz kanyonun adı. Manastır (Monastery) de yine aynı ören yerindeki bir tapınak. Aşırı büyük bir ören yeri. Sabahtan akşama kadar gez gez bitmiyor. Aşağıda bununla ilgili tüyolarımız var.

3. Wadi Mujib’de kanyoning – Kanyondaki suyun içinde kanyoning yapmak süper eğlenceli ama ciddi yorucu da bir aktivite.  Sporcu olmayı gerektirmiyor ama performansına güvenmeyen bulaşmasın. Ufak çocuklulara, sağlık problemi olanlara tavsiye etmeyiz. Wadi Mujib’de kanyoning yapabilmek için bir tura katılmanız lazım, onu da buraya varmadan ayarlamış olmalısınız. Yani vardığınızda”Kafama esti, ben  de yapacağım” deseniz kimseyi bulamazsınız. Aşağıda detaylıca konışacağımız için şimdilik kısa kesiyoruz.

Bunlar Ürdün’de yapılacak en güzel şeyler. Tripadvisor’da, başka bloglarda vs Ürdün’de gezilecek bir sürü yer önerildiğini görmüşsünüzdür. Bize sorarsanız, Ürdün’ün ne kadar pahalı / sayılı tatil günlerinin ne kadar kıymetli olduğu ve ülkedeki tüm yerlerin çok da büyüleyici olmadığı düşünüldüğünde hepsine giderek vakit kaybetmeye gerek yok. Özellikle de yukarıda da dediğimiz gibi Akabe’de Kızıl Deniz’e efsane şeyler göreceğim hayallerine kendinizi kaptırmayın deriz. Oranın Kızıl Deniz’i hiç sizin kafanızdaki Kızıl Deniz değil. Ama bu noktalara giderken zaten yolunuzun üzerinde kaldığından uğramayı düşünebileceğiniz yerler. Hem bi pitstop olur, hem de birkaç yer daha görürsünüz.

Bunları mutlaka yapın diyeceğimiz şeyler bu kadar. Dediğimiz gibi bundan sonrası gün sayınıza / ilginize ve bütçenize kalmış bir konu. Gelelim ülkenin gezilecek tüm yerlerinin listesine:

Ürdün’de Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

  1. Amman
  2. Jerash
  3. Bethany (El Mağtas)
  4. Madaba
  5. Nebo Dağı
  6. Lut Gölü
  7. Wadi Mujib
  8. Karak Kalesi
  9. Wadi Dana
  10. Petra Antik Kenti
  11. Wadi Rum
  12. Hicaz Demiryolu
  13. Akabe

1. Ürdün’ün Başkenti Amman

Foto: Flickr / Kathleen

Ürdün’ün başkenti Amman, Doha ve Dubai ile birlikte Arap dünyasının en önemli 3 merkezinden ve en modern şehirlerinden biri. Ülkenin nüfusunun yarısına yakını burada yaşıyor; ekonominin, sanatın, eğlencenin Ürdün’deki merkezi. Fotoğraftaki gibi kuru, beton, labirent gibi bir şehir, ama daha önce Orta Doğu’ya gelmediyseniz, 1 gün ayırmaya değer. 1 günlük Amman rotası epey standart: Tarihi Amman’ı (Roma Tiyatrosu, Arkeoloji Müzesi ve Amman Kalesi) gezmek, Amman’ın en eski restoranı Hashem’de meşhur falafel ve humusundan yemek, komşusu Habibah’da künefe gümletmek, oradaki çarşı & pazarları gezmek, grafittiler ve cafelerle dolu ünlü Jebel Amman Rainbow Caddesi’ni görmek, Amman’ın Nişantaşısı Abdali’deki  The Boulevard’da ya da Sweifieh’deki Wakalat Street’de farklı bir Ürdün görmek. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Amman’da ne yapılır, nereler gezilir, ne yenir için tıklayın: Amman

2. Jerash Antik Kenti

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Petra’nın yanında sönük kalsa da Roma tarih meraklılar için enteresan bir durak da Orta Doğu’nun en iyi durumdaki Roma şehirlerinden biri olan Jerash. Amman’dan 1.5 saatte varılıyor, 1 saatte her yeri görüyorsunuz. Hierapolisler, Efesler görmüş kişileri ne kadar etkileyeceği tartışılır. Yine de görmek isterseniz hem tarihi Amman’ı, hem Jerash’ı yarım güne sığdıran turlar var. Turu incelemek ve bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

3. Bethany (El Mağtas)

Vaftiz işlemi sonundaki suya batırma bölümüne ithafen, Al-Maghtas (El Mağtas) Arapça’da “batırma” demek. Bethany ise Ürdün Nehri kıyısında yer alan arkeolojik bir vaftiz alanı. “Ürdün Ötesinde Bethany” Vaftiz Siti adındaki yer 2015’den beri UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Bu bölge, Hz. İsa’nın vaftiz edildiği yer olarak kabul ediliyor ve kutsal sayılıyor. Peygamber İlyas’ın göğe yükseldiği yer kabul edilen İlyas Tepesi olarak bilinen bir höyükteki manastır kalıntıları ve kiliselerin, vaftiz havuzlarının ve yerleşimlerin bulunduğu nehir tarafı.

1967’de, İsrail ile Arap ülkeleri Mısır, Ürdün ve Suriye arasında yaşanan 6 Gün Savaşları sonrası bölge terk edilmiş ve böylesine önemli bir değere sahip bölgeye mayınlar döşenmiş. 1994’te imzalanan İsrail Ürdün Barış Antlaşması sonrasında, bölge mayınlardan arındırılmış, alanda arkeolojik çalışmalar hızlanmış, bölge sit alanı ve hac alanı ilan edilmiş. O zamandan bu zamana, 4 Papa dahil çeşitli devlet adamları burayı ziyarete gelmiş. Her sene 6 Ocak’ta bu küçük arkeolojik sit alanı, Epifani bayramını yani İsa’nın vaftizini kutlamak için buraya gelen binlerce kişiyi ağırlıyor. Bethany’e giriş 5 Dinar. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

4. Madaba (Medeba)

Fotoğraf Kaynak: Rita Willaert / Flickr

Madaba, Ürdün’ün, başkent Amman’ın yaklaşık 30 kilometre mesafede olan 5. büyük şehri. Tarihi Kral Yolu üzerinde yer alan Hristiyanların yoğun olarak yaşadığı bir şehir. Şehirde birçok faal kilise var bu özelliği ile de ülkenin istisnai yerlerinden. Fakat kentin en önemli özelliği, Kutsal Topraklar Küdüs’ün bilinen en eski haritası olan, M.S. 6.yy’dan kalma, mozaik haritaya sahip olması. Şehirdeki eski kiliselerden biri olan Aziz George kilisesinin tabanında, 1884’te bulunan mozaik harita, Lübnan’ın Cübeyl kentinden Mısır’ın Teb şehrine kadar olan bir bölgeyi kapsıyor ve Kudüs üzerine o dönemden kalan en ayrıntılı haritalardan biri olma özelliği taşıyor. Ne yazık ki aslen yaklaşık 190 metre kare olan haritanın mozaik parçaları, 1896’da bilim insanlarının eline geçene kadar ortadan kaybolmuş olduğundan haritadan geriye sadece Nablus’tan Mısır’a kadar olan alanı kapsayan parçası kalmış. Bu şehirde yapılacak tek ve en önemli şey, Aziz George kilisesinin tabanındaki mozaik haritadan geriye kalan parçaları görmek. Buraya Amman çıkışlı olarak, Ölü Deniz, Nebo Dağı ve Madaba’yı kapsayan turlarla gelebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

5. Nebo Dağı

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Nebo, Nibu veya diğer adıyla Nevo Dağı’da Madaba’ya bağlı olan kutsal sayılan bir dağ. Avarim Dağları’nın zirve noktası olan dağın, Musevilik dininin kutsal kitabı Tanah’ta geçtiği üzere, Musa peygambere vaad edilmiş toprakların gösterildiği nokta olduğu düşünülüyor. Ayrıca Musa peygamberin mezarının da bu dağda olduğuna inanılıyor ama nerede olduğu tam bilinemiyor. Eğer Madaba’ya gelirseniz, Nebo Dağı’na çıkmadan dönmeyin. Zaten tüm çıkış ve iniş süreci çok fazla vaktinizi almayacaktır. Dağ’a giriş 2 Dinar. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

6. Lut Gölü (Dead Sea)


Deniz seviyesinden 420 metre aşağıda olmasıyla dünyanın en derin noktası ve 2. en tuzlu suya sahip gölü olan Dead Sea yani Lut Gölü’nü mutlaka görmeli ve burada yüzmelisiniz. Tuz oranı yüzde 30’un üzerinde olan su yüzeyinde hiç batmadan durabilmek mümkün. Suya girmeye heves edenler için kıyıda birkaç işletme var. Fiyatlar 20-25 Dinar arasında değişiyor. Yol kenarında durup, herhangi bi yerden de göle girmek mümkün. Sakın ama sakın gözünüze su kaçmasın, o kadar tuzlu ki gözünüz oyuluyor, acıdan kıvranıyorsunuz. Tuz oranı sebebiyle içinde yüz üstü yüzme poziyonunda durmak da imkansız, birçok insan denerken debeleniyor ve gözüne su kaçıyor.

Lut Gölü’nün çamurunun da iyileştirici özelliği ile ünlü. Burada çamur banyosu yapmak oldukça popüler. Suyunun bu sodyumu yüksek özelliği sayesinde, burada küçük bir bakım ve güzellik endüstrisi oluşmuş. En lüks otel zincirlerinin burada spa otelleri bulunuyor. Gölden çıkarılan killer ve çamurları satan dükkanlar var. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

7. Wadi Mujib

Wadi Mujib için Ürdün’ün “Grand Canyon”u diyebiliriz. Lut Gölü’nün doğu kıyısında kalan ve muhteşem bir biyo-çeşitliliğin görüldüğü, deniz seviyesinden 410 metre aşağıda kalan Mujib Doğal Yaşamı Koruma Alanı ise dünyanın rakımı en düşük koruma alanı olarak biliniyor. Çevresindeki diğer alanlarla arasında 1.300 metre kadar bir fark olduğundan dolayı, bu kanyonun içinde bambaşka bir dünya oluşabilmiş. Zaten UNESCO tarafından 2011 yılında Biyosfer Rezervi ilan edilmiş ve koruma altına alınmış.

Elbette tahmin edersiniz ki yeryüzü şekilleri sayesinde, macera sporlarına da büyük imkan veren bir yer. Özellikle de Wadi Mujib Boğazı, su dolu bir kanyon olduğundan, meraklılarına kanyoning olanağı veriyor. Vadinin içinden geçen Mujib Nehri’nin son durağı Lut Gölü oluyor. Vadide toplam 4 trail rotası var. Bunlardan Siq (zorluk derecesi kolya-orta olarak sınıflandırılmış), Canyon (orta-zor derecede sınıflandırılmış, halatla şelale geçme gibi etapları var.) ve Malaqi trail (orta-zor derecede sınıflandırılmış), suyu takip eden yürüyüş rotaları olduklarından, suların yükselme alçalma durumuna bağlı olarak sadece Nisan-Ekim arası aylarda yapılabiliyorlar. Ibex trail (orta zorlukta) ise sadece kara rotası olduğundan ve hiç suyun olmadığı noktalardan geçtiğinden yılın her dönemi yapılabiliyor. Amman’dan buraya trail turları düzenleniyor. Yarım günlük Wadi Mujib turuna bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

8. Karak Kalesi

Fotoğraf Kaynak:Uwe Brodrecht / Flickr

Karak Kalesi, Haçlılar döneminden kalma Ürdün’deki iki kaleden biri. Cennetin Krallığı adlı filmdeki kuşatma sahnelerinin de geçtiği kale olan Karak Kalesi, düşmanın Kudüs’e yaklaşmasını engellemek için yol güzergahı üzerinde inşa edilmiş. Daha sonra Selahaddin Eyyübi tarafından Hattin Savaşı’nda feth edilmiş. Daha sonra Memlüklere bağlanan kale, en sonunda da Osmanlı hakimiyetine girmiş. Buraya gelirken kalenin içindeki karanlık dehlizleri de keşfedebilmek için fener getirmek iyi fikir. Kalenin mutfağında, zeytinlerden zeytinyağı elde etmek için kullanılan devasa dairesel taş ve taş fırın hala duruyor. Kale’nin nefis bir Wadi Karak manzarası da var. Giriş ücreti 2 Dinar. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

9. Wadi Dana

Fotoğraf Kaynak: jcookfisher / Flickr

Ürdün’nün ikinci önemli doğal yaşam alanı da Wadi Dana. Wadi Mujib gibi bir biyorezerv alanı olan bölge, yaban hayat gözlemine çok elverişli. Dana Doğal Yaşamı Koruma Alanı, nesli tükenmekte olan birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Giriş 7 Dinar. Vadide yapılmaya değer bir diğer şey ise 16 kilometrelik Wadi Dana trail. Çoğunlukla yokuş aşağı bir parkur olduğundan kolay seviye bir rotası var. En az 3 saat süren bir yol olduğunu unutmayın, planlarınızı ona göre yapın.

Dana Vadisi’nde konaklamanın en alternatif ve keyifli şekli, Dana Rummana kamp alanında çadırlarda kalmak. Ama yüksek sezonlarda aşırı yağmurların ve fırtınaların görüldüğü bir bölge olduğundan, böyle bir kamp deneyimi için mutlaka kuru sezonu tercih edin. Fakat belirtmekte fayda var ki çadırda da konaklıyor olsanız ne yazık ki kiralar 100 dolar civarında. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

10. Petra Antik Kenti


Ürdün’ün en önemli noktası, hatta ulusal simgesi hiç şüphesiz Petra Antik Kenti. Nebati Uygarlığı döneminde yapılmış olan 2200 yıllık şehir, kızıl renkli kayalardan oluşan 1 kilometrelik dar bir geçitten geçtikten sonra tüm heybetiyle karşınıza çıkıyor. İnsan eliyle kayaların tek tek oyulmasıyla oluşturulmuş olan Hazine (Al-Khazneh) antik kentin en çok fotoğraflanan noktası. Daha sonra Romalılar tarafından ele geçiridiği için Antik Tiyatro, Kraliyet Mezarları, Antik Su Yolu, sütunlu caddeler, anıtsal yapılar, tapınaklar gibi o dönemden kalma daha birçok görülesi yeri var. Üstelik sadece fotoğraf da değil. Bu bölge, Indiana Jones’tan Mumya’ya birçok Hollywood filmine set olmuş bir yer. Buraya gelirken tek dikkat etmeniz gereken şey, ziyaretinizi Petra by Night’a denk getirmek. Pazartesi, Çarşamba ve Perşembe günleri hava kararınca düzenlenen etkinlikte, Hazine’ye çıkan yol ve Hazine’nin önü mumlarla kaplanıyor. Size sadece, canlı müzik eşliğinde, size ikram edilen Bedevi çayından içip bu büyüleyici atmosferin tadını çıkarmak kalıyor. Petra by Night bileti için tıklayın. Dilerseniz Amman çıkışlı Petra turlarına da katılabilirsiniz. Yarım günlük Petra Antik Kenti turuna bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

11. Wadi Rum


Sıra dışı coğrafyası sayesinde, Arabistanlı Lawrance ve Transformers gibi sinema filmlerine set olan Wadi Rum yani Ay Vadisi; kumtaşı ve granitten oluşan kızıl yer şekilleri nedeniyle de The Martian ve Red Planet isimli filmlerde de Mars yüzeyi olarak kullanılan yer. Ürdün’deki en büyük vadi olan Wadi Rum, kaya resimlerinden, duvar yazıtlarından ve tapınaklardan, tarih öncesi çağlardan beri insan yerleşiminin görüldüğü, insanlık tarihi ve antropolojik açıdan önemli yerlerden. Bu özelliği sayesinde de 2011’den beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde.

Wadi Rum için Arabistanlı Lawrence’ın çölü de deniliyor. Çünkü bir İngiliz ajanı olan Lawrence, bu bölgede yaşamış ve Osmanlı zamanında Arap isyanının çıkmasını desteklemiş. Kendisinin isyan sırasında kullandığı karargah da Wadi Rum’da görülecekler arasında. Dilerseniz Amman çıkışlı Petra Antik Kenti’ne de uğrayan Wadi Rum turlarına da katılabilirsiniz. Yarım günlük Wadi Rum ve Petra Antik Kenti turuna bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Wadi Rum’da Jeep Safari

Oldukça popüler olsa da biz zor şartlar altında çalıştırıldıklarından deveye binmeyi tercih etmedik onun yerine arazi araçlarıyla safariyi gözümüz kapalı öneririz. Wadi Rum’u arazi araçları ile keşfetmek paha biçilemez bir keyif. Turlar 4-5 saat arası düzenleniyor. En önemli tavsiyemiz: Bu ülkede mutlaka ama mutlaka pazarlık etmeniz.Biz Wadi Rum Nomads ekibi ile gezdik ve oldukça memnun kaldık. Websitesi. Eğer turu ve ulaşımı kendiniz ayarlamicaksanız Akabe çıkışlı günübirlik turları da tercih edebilirsiniz. Wadi Rum Jeep Saferi turuna bilet almak için tıklayın.

Wadi Rum’da Balon Turu

Wadi Rum’a sıcak hava balonundan kuş bakışı bakmak da harika bir fikir. Balon turları, gün doğarken yapılıyor ve yaklaşık 1 saat sürüyor. Fakat tüm kalkış, iniş, hazırlık ve nakil süreçleri de düşünülürse bir 3 saati buluyor. Eğer Wadi Rum içinde konaklıyorsanız, buluşma noktası: Visitor’s Center. Eğer bu bölgede konaklamıyorsanız, sizi kampınızdan almaya geliyorlar. Ücretler: 14 yaşın altı çocuklar: 50-60 dakikalık bir uçuş için 65 Dinar, Yetişkinler: 50-60 dakikalık bir uçuş için 130 Dinar. Websitesi Ücretler nakit olarak ödeniyor. Tel: 0797300298 – 0797300299

Wadi Rum’da Konaklama

Wadi Rum’da yaşanacak bir diğer unutulmaz deneyim de Bedeviler’in çadırlarına konuk olmak hatta bu Bedevi çadır kamplarında konaklayıp gerçek çöl yaşamını deneyimlemek. Hepsinde kamp ateşi eşliğinde geceler, enfes Bedevi lezzetleri ve otantik bir ortam bulabilirsiniz. Biraz daha lüks bir vadi deneyimi içinse balon evlerde konaklayabiliyorsunuz. En popüler kamplar:
– Wadi Rum Night Luxury Camp. Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

– Salman Zwaidh Camp. Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

– Hasan Zawaideh Camp. Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

– Sun City Camp. Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

– Memories Aicha Luxury Camp. Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

12. Hicaz Demir Yolları


Bu nostaljik tren, Hicaz Demiryolu’nun üzerindeki tarihi tren. Kutsal Topraklar’a giden yolu kısaltan tren aslında Osmanlı’nın 1900’lerdeki en stratejik hamlelerinden biriymiş. Arapları bağımsızlık için organize eden İngiliz ajanı Arabistanlı Lawrence’ın en büyük meşgalelerinden biri de bu demiryolu hattının sabote etmek olmuş. Osmanlı onarıyor, Lawrence habire patlatıyormuş. Daha sonra yazdığı kitabında ne kadar bu işte ustalaştığını detaylıca anlatmış. Bu şekilde Osmanlı’nın güneydeki toprakları ile olan bağını koparmışlar. Geçenlerde Türkiye bu demiryolunu restore etmiş. Wadi Rum yolu üzerindeki trende bugün bayrağımız dalgalanıyor. Bir 5- 10 dakikanızı ayırıp, bu nostaljik treni vagon vagon gezmeye değer. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

13. Akabe

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Wadi Rum’a 60 kilometre mesafedeki bir liman şehri olan Akabe, yılın 300 günü güneşli ve burada suyun sıcaklığı yıl boyunca değişmiyor. Bu da onu, ülkenin deniz turizmi noktası yapmış. Akabe serbest bölge olduğu için Arap dünyasının kaçamak yeri olmuş ancak yukarıda da dediğimiz gibi bizi çok heyecanlandıran bir yer olması. Yine de Wadi Rum ve Petra’ya yakın olduğundan dolayı, burada konaklayıp günübirlik geziler yapmak için de uygun bir yer olması sebebiyle değerlendireblirsiniz.. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Fotoğraf Kaynak: ★Erin★ / Flickr

Akabe’deki dalışın bizim için hayal kırıklığı olduğunu hatırlatmakla birlikte gelenlerin dalmadan dönmediğini de söyleyelim. Bu işler böyle, insan memnun kalmayacaksa bile kendi gözleri ile memnun kalmamak istiyor. 🙂 Akabe’de 20 tane dalış noktası var. Bu dalış noktalarında da 500 mercan resifi, 1200 balık türü ve 1000 kabuklu deniz canlısı türü var deniyor. Su sıcaklığı tüm yıl 20 – 26°C arasında seyrediyor. En ünlü dalış alanı, maksimum derinliğin 26 metreye çıktığı Cedar Pride. Her seviyeden dalış için uygun. Biz buraya dalmadık, belki de sizi güzel bir sürpriz bekliyordur. İkinci en ünlü dalış noktası ise batık tank. Dalış ücretlerine Anchor Diving Centre‘ın veya Ahlan Aqaba Scuba Diving Center‘ın web sitesinden ulaşabilirsiniz.

52 Comments

  1. Merhaba. Çok teşekkürler. Amman’dan Wadi Rum’a ulaşmak için 4×4 arabaya ihtiyaç var mı yoksa herhangi bir arabayla da bu yolu gidebilir miyiz? (Wadi Rum içinde hareket etmek için değil, sadece Wadi Rum Visitor Center’a ulaşmak için) çok teşekkürler!

  2. Merhaba, bilgilendirici yazınız için teşekkürler. Biz Amman’dan araba kiralayıp Petra’ya gitmeyi planlıyoruz. Petra by Night için bileti Petra’ya gittiğimizde alabilir miyiz, çünkü Petra by Night için verdiğiniz bağlantı linkinden sadece ulaşımı içeren turlar var, sadece biletin olduğu bir paket yok.

  3. Merhaba,
    Öncelikle paylaşımlarınız için çok tşkler. Kısa, öz ve faydalı bir şekilde anlatmışsınız. Biz çok yararlandık. Elinize sağlık.
    Biz 03 Kasım Perşembe sabahı saat 9’da bizi Akabe’deki otelden alıp akşam Petra by night dahil olacak şekilde Vadi Rum ve Petra’yı gezdirecek sonra gece otele bırakacak iyi, güvenilir yerel bir acente ve rehber arıyoruz. Sizin söylediğiniz her şeyi yaptık ama Akabe çıkışlı bulamadık. Yardımcı olursanız seviniriz.

    1. Merhaba ne yazık ki Akabe çıkışlı turlara biz de hakim değiliz bütün turlar ağırlıklı olarak Amman’dan kalkıyor.

  4. Merhabalar, herşeyi tüm ayrıntısıyla anlatmışsınız.. Benim de naçizane tavsiyelerim:

    – Havaalanında Dinar almayın. 19,5 TL olan Dinar kuru yerine 25 den verdiler. 80 TL gibi de işlem ücreti aldılar.. Üstelik doları da Euro’yu da aynı kurdan görüyorlar. Tüm şehirde buna da dikkat ederek sadece dolar bozdurun derim..
    – Nakit alımını da herhangi kredi kartınızdan yine 80 TL karşılığında Ürdün’deki herhangi bir atm den güncel kur üzerinden alabilirsiniz.. ya da olabildiğince kredi kartı kullanın ama illa ki nakit gerekecektir..
    – Şehirde neredeyse toplu taşıma hiç yok sadece 3 otobüs görüyordum. O yüzden araç kiralama şart, onu da kurumsal yerlerden kiralayın derim. Biz Green Motion adında bir yerden kiraladık.. Talihsiz bir kaza geçirdik ek sigorta yaptırmamıza rağmen bizden 2000 Ürdün dinarı talep edildi.. Avukatımızla yasal süreç başladı tabi ama maddi manevi can sıkıcı bir süreçti..

    Şubat 10 gibi dönüş yaptık bizde.. Şehirde burada yazılanları baz alarak hareket ettik genelde.. Bu arada Petra giriş ücretini de kredi kartıyla ödeyebiliyorsunuz.

    1. Sevgili İdris,
      Uzun ve faydalı yorumun için çok teşekkürler. Ayrıca geçmiş olsun. Size bir şey olmasın, gerisi hallolur.
      Bu arada aklınızda olsun, tüm ülkelerde havalimanında döviz bozdurmak çok pahalıdır. Her zaman şehirde bozdurmanızı tavsiye ederiz.

    2. İdris bey merhabalar. Tarihe bakacak olursak ziyaretinizi kışın yapmışsınız, biz de kışın gitmeyi düşünüyoruz tavsiye eder misiniz? Yukarda yazılan programın kış aylarında yapılması mümkün mü? Şimdiden teşekkürler

  5. Merhaba. Öncelikle şahane yazınız için teşekkürler. Ben tek gideceğim. Araç kiralayarak gezme şansım olmadığı için orada turlara katılarak petra ve wadi rum gezmeyi düşünüyor ancak bu şekilde tur bulamıyorum. Önerebileceğiniz var mı yada böyle bi şenir içi tur olmadan buralara nasıl gider gezebilirim. T

    1. Merhaba Başak,
      Yerel operatör bilmiyoruz ama Başka Türlü Macera’nın TR çıkışlı turlarına katılabilirsin

    2. Başak Hanım merhabalar,
      Ben de tek gidecegim. 14 subat ile 28 subat arası. 10 gun dis doktoruma dislerimi yaptiracagim. İlk defa tek basima bir ülkeye seyehat edeceğim. Tek basima nasıl yaparım, neler olur biraz tedirginim.. Aynı gunlere denk gelirsek lutfen mail atin. Tek gezmemiş oluruz.
      Saygılar,
      artiz@live.nl

  6. Merhabalar Wadi Rum’a öğlen gidip bir gece konaklayacağız. Otelin rezervasyonunu internetten yaptık ancak safari ve akşam yemeği kısmını nasıl yapıyoruz

    1. Selamlar,
      Akşam yemeğini ya kendi otelinizde ya da başka bir otelde yemeniz gerekiyor. O yüzden genelde konaklama paketlerine dahil oluyor.

      Safari içinse;
      – Otelinize yazarak ayarlamalarını sağlayabilirsiniz.
      – Genelde çöle varıldığında araç değiştiriyorsunuz. Bedevilerin 4×4’lerine biniyorsunuz. Orada adamlarla anlaşabilirsiniz.

  7. Öncelikle verdiğiniz güzel bilgiler ve rehberlik için çok teşekkürler!
    Acizane Kanaatim, Salt Türk Şehitliği de mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer!
    Bir daha yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız, selamlar!

  8. Merhaba, öncelikle çok çok kutlarım, çok başarılı bir site! Ankara-Amman-Ankara (dönüş için Akabe-Ankara çok pahalı ya da çok aktarmalı- 36 saat süre veriyorlar) uçak bileti alsak, toplam dört gün için, araba kiralasak ve Ammanı’da görmek istesek, nasıl düzenlemeliyiz ziyaret yerlerini sizce? Şimdiden teşekkürler zahmetiniz için. Selamlar!

    1. Bizde günlük rota planlıyoruz mart için. PETRA-WADİRUM-LUT GÖLÜ-AMAN şeklinde planladık.

  9. Merhaba. Kıymetli paylaşımlar için çok teşekkürler. Emeğinize sağlık. Farklı bir blogda okudum. Araç kiralama işi oldukça sıkıntılıymış. Rezervasyonunuz olduğu halde araçınızı almayı beklerken , elimizde araç yok ödemenizi 15-20 içerisinde iade ederiz gibi şeyler oluyormuş. Sizler araç kiralamada herhangi bir problem yaşadınız mı ? Ya da önerebileceğiniz bir firma bir site var mı ? Çok teşekkürler.

  10. Merhaba,

    Yazınızda gözümden kaçırdıysam afedersiniz..
    yanımızda giderken dinar mı götürelim, para çevrimini nerde yapmak mantıklı olur ?
    Türkiye’de mi orada mı ?

    teşekkürler.

  11. Akabe den eliat a kara yolu ile sınırdan geçmekte bir problem var mıdır?

  12. Merhaba; öncelikle içerikleriniz için teşekkürler her biri çok faydalı ve açıklayıcı, gezilerimizde oldukça faydalanıyoruz. Ürdün gezisi için araba kiralamayı düşünüyoruz ; Toyota Yaris gibi küçük bir araç da ulaşım için işimizi görür mü yoksa suv tarzı bir araç kiralayınca daha güvenli ve rahat yolculuk eder miyiz acaba?

  13. Öncelikli kapsamlı bilgilendirme için teşekkürlerimi sunarım. Şehirler arası hızlı ulaşım yöntemi olarak taksi uygun mu ? Uçak dışında başka bir yöntem var mı ? Örneğin Amman-Ölüdeniz, Amman- Petra , Petra-Akabe , Akabe-Vadi Rum arasında taksi ile seyahat ücretleri konusunda bilginiz varsa yazabilirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

  14. Elinize saglik. çok güzel bir yazılı urdun sunumu yapmissiniz. çok yaralandım. anne kız araba kiraları 3 gün gezeceğiz. kongre dead sea de ama oradan küçük bir hatcback araba ile petra ya geçip geri dönecektik. sizce 2 bayan araba ile gitmek güvenilir mı? dead sea den küçük bir araba ile gidilebiliyor mu cip gibi birşey mı gerekir?

    1. Wadi Rum hariç her yerde 2 çeker araba uygun. Zaten Wadi Rum’da da şöförlü jipler var, onlara biniyorsunuz. 2 kadın olma konusuna gelince… herkesin konfor alanı başka, ben pek çekingen birisi değilim. O yüzden ben çekinmezdim

  15. Harika bir yazı, teşekkürler!
    T.C. vatandaşları girişte vize ücreti ödüyor mu?
    Birkaç blogta gitmeden önce Jordan Pass almayı tavsiye ediyorlar, hem vize ücretinden muafiyet hem de Petra’ya sıra beklemeden giriş imkanı sağladığı için. Sizin bilginiz var mı bu konuda?

  16. Merhaba, Ürdün’e dronela girmenin yasak olduğunu okumuştum ama götürebilen turistlerin de olduğunu gördüm, bu konuda sizin bilginiz var mı acaba? Sevgiler..

  17. Selamlar, hicaz treni tam lokasyonu neresidir?
    Wadi rum yolu üzerinde demişsiniz. Google maps de bulamadım.

  18. Merhabalar Wadi Rum’a öğlen gidip bir gece konaklayacağız. Otelin rezervasyonunu internetten yaptık ancak safari ve akşam yemeği kısmını nasıl yapıyoruz. Orada pazarlık mı yapalım?

    1. kendiniz gidip pazarlık yaparsanız daha ucuz olur ama organizasyon zaman alır.
      kaldığınız yere yazarsanız o da yardımcı olur ama daha pahalıya çıkar

  19. Sevgili duygu ve Bilgehan 2 şubatta aldık amman bileti 4 gece kalicak iz. Araya cuma giriyor o gün tatil olma durumunu sizi okuyunca öğrendim. Peki cuma ne yapalım. Araç kiraladık havaalanindanalıp dönüşte orda birakacagiz

  20. Merhaba. Ben eşimle 2 kişi olarak Wadi Rum Petra ve ölü deniz i görmek için sizce turları mı tercih etsem yoksa kendimiz mi gezsek arada kaldım. Kendimiz gezsek çok zor oluyor mu ulaşım özellikle. Turların da Fiyatları çok farkediyor. 2 günlük turlar ve 3 günlük turlar var. 2 gün yeterli olur mu yoksa çok hızlı mı olur? Teşekkürler.

    1. Merhaba Cem,
      Kendiniz gezecekseniz araba kiralayın derim. Tabi çizdiğiniz rotaya bakar. Petra ve Wadi Rum en güzel iki yer. Yazıda da dediğim gibi diğer yerler pek de etkileyici değil. Zaman yoksa 2 güne sığar.

  21. Merhaba, eski ehliyetler Urdun’de gecerli mi acaba? Yoksa uluslarasi surucu belgesi mi cikartmak gerekir? Simdiden tesekkurler 🙂

  22. Ya siz harikasiniz kendiniz deneyipleyip bize en kestirme yolu sunan tek sitesiniz diger siteler gittikleri her noktayi oneriyolar ama biz Gezginci degiliz ve her Yeri gezmek için ne o kadar vaktimiz nede o kadar Paramiz var super anlatiyorsunuz ellerinize saglik

  23. Merhaba Ammandan başlayıp bizi 3-4 gün gezdirecek ve Amman’a geri bırakacak bir tur bulabilir miyiz? Araba kiralamak kullanmak istemezsek dediğiniz yerlere tur düzenleyen firmalar var mı acaba? Apiece of jordan da aradığımı bulamadım (yada ben göremedim).
    Bilgileriniz çok kıymetli teşekkürler.

    1. Selamlar,
      Başka Türlü Macera belki size yardımcı olabilir. Instagram’dan yazıp izah edin, sanırsam bir çözümle gelebilirler.

  24. Merhaba sadece Wadi Rum ve Petra’yı ziyaret etmek istiyoruz. Wadi Rum’da 2 gece kalmamız yeterli olur mu? Yoksa farklı yerlerde mi kalmamızı önerirsiniz?

    1. Prensipte 1 gün Wadi Rum’u görmeye yeter ancak bizce ülkenin en güzel yeri orasıydı.
      Size kalmış

  25. Qusair Amra İslam mimarisi ve bezemesi açısından ilginç bir yerdir, Ürdün’de imkan olursa oraya da uğranabilir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir