Bursa Gezilecek Yerler yazımızı okuyup, bunlar hangi sırada gezmeliyiz diyenler, doğru yerdesiniz. Bursa’da tatile gideceklerin planlama yapmasını kolaylaştırmak için Bursa favorilerimizden 2 günlük bir program çıkardık. Kaçırılmayacak yerleri ve lezzetlerini programa dahil ettik. Keşke birisi de bu kadar hap haline getirip bizim elimize verseydi Bursa’yı çünkü alan çok büyük ve gezi programını çıkarmak çok zor. Ama sizin içiniz rahat olsun, bu 2 günlük Bursa turu programı sayesinde Bursa’nın en hoş yerlerini görmüş olacaksınız. Ancak ağırdan almaya fırsat tanımayan, tempolu bir program olduğu konusunda da bir uyaralım.
Aşağıdaki program ancak araçla yapılabilir ve oldukça sıkışık bir programdır. Anca şahsi aracınızla gelirseniz zamanı hepsini sıkıştırabilecek kadar verimli kullanabilirsiniz ama yine de sıkışık olacaktır. Bununla birlikte bizim annelerimiz, yani 60’larındaki 6 kadın bu programı yapabildiğine göre siz de yapabilirsiniz.
Eğer çok koşturmayayım diyorsanız 1. günden Gölyazı’yı çıkarın, 2.ci gün de şehir merkezinde çok oyalanmadan Trilye’ye geçin deriz. Toplu taşıma ile bu kadar çok şey sıkıştırmak pek mümkün değil. O durumda, aralarından bazılarını elemeyi ya da bir gün daha kalmayı düşünebilirsiniz.
1. Gün Bursa’da Gezilecek Yerler
07.30 Yenikapı – Mudanya Feribotu ⛴
İstanbul’dan feribot kalkıyor, 95 dakika sonra Mudanya’ya varıyor. Mudanya’dan Saitabat’a 1 saat 15 dakika yol var.
10.30 Saitabat Köyü
Saitabat Köyü’nün olayı Saitabat Kadınları Dayanışma Derneği’nde kahvaltı yapmak. Çünkü bu köyü ünlü yapan buradaki serpe kahvaltı. Saat 10.30 gibi kahvaltıya oturursunuz. Ortalama 1 saat kahvaltı + 25 dakika yol sonra Cumalıkızık’tasınız.
12.00 Cumalıkızık Köyü
Bizce Cumalıkızık Bursa’nın en atlanmaması gereken yeri. Zamanında Moğollar’dan kaçıp Osmanlı İmparatorluğu’na sığınan Kızıklar’ın kurmuş olduğu köy, otantikliğini hiç kaybetmeden bugünlere kadar gelebilmeyi başarmış tek yerleşim. Zaten bu nedenle UNESCO tarafından da koruma altında. Anlayacağınız Türkiye’deki en özel yerlerden. 1,5 – 2 saat köyü turlamaya ve bir de kahve molası vermeye yeter. Cumalıkızık önerilerilerimizi bu rehberden okuyabilirsiniz.
Cumalıkızık’tan Gölyazı’ya 1 saat sürüyor.
15.00 Gölyazı Köyü (Güncelleme: Artık gitmenizi önermiyoruz)
Gölyazı, Uluabat Gölü üzerinde yüzen bir adacık gibi duran ama aslında kara bağlantısı da olan küçük bir balıkçı köyü. Biz bu programı çıkardığımızda Gölyazı’ya böyle bozulmamıştı. Gönül rahatlığı ile önerebiliyorduk ancak şimdilerde her giden mutsuz ve şikayetçi ayrılıyor. Böyle bir yeri harcayan yerel yönetim ve halkı alkışlıyoruz. Malesef artık gitmenizi önermiyoruz, ama merak edenler yine de gitmek isterse programda en kolay sığdıracakları yer burası.
Yine de gidiyorsanız 1,5 saatte ufak bir tekne turu, adayı turlamaca, ve bir de çay molası sıkıştırırsınız. Hatta önden kayıkçıyı arayıp, ayarlayabilirsiniz. Bilgileri Gölyazı yazımızda var. 1,5 saat genel bir fikir için kafi gelir. Buradan Bursa merkeze gidiş de 1 saat sürüyor.
17.30 İskender & Kestane Şekeri

Malum iskendersiz bir Bursa turu düşünülemez. Eğer iskenderi, bu işin hakkını vererek yapan yerlerde yemek istiyorsanız, çok geçe kalmayın deriz çünkü kalmayabiliyor. Üzerine bir de kestane şekeri. Nam nam… İskendercilerde bazen 1 saate varan sıra bekleniyor, şansınız yaver giderse de 10-15 dakikaya oturuyorsunuz. Kötüyü düşünerek geniş tuttuk, 2 saatlik bekleme + yeme süresi koyduk. Kestane şekerini belki ertesi güne ertelemek isteyebilirsiniz. Bursa’da İskender Nerede Yenir yazımızda Bursa’nın en iddialı iskendercileri yazar. Mutlaka buraya bakın gitmeden.
20.00 Hamam
Malum Bursa, doğal mineralli yeraltı kaynak sularınca çok zengin bir yer. Hal böyle olunca burada yüzyıllardan beri süregelen bir hamam geleneği var. Tabi bu işin hakkı en iyi otantik tarihi tamamlarda verilir ama şu an hamam keyfini deneyimleyebileceğiniz modern spa otelleri de mevcut. Tarihi olanlardan bazıları Çekirge Hamamı, Tarihi Keçeli Kadın Hamamı, Mahkeme Hamamı…Her hamam bu saate açık kalmıyor elbet. Tarihi hamamlar uygun olmazsa, termal otellerden birini tercih edebilirsiniz. Kervansaray Termal Bursa, Gönlüferah Oteli Hamamı bunlardan bazıları.
2. Gün Bursa’da Gezilecek Yerler
8.00 Tahinli Pide
Bursa’nın bir diğer meşhur lezzeti de tahinli pide. Tahinli pideyi kahvaltıda yiyebileceğiniz pide olarak da düşünebilirsiniz. Bursalı Evde Yoklar’ın önerdiği en sıkı adresler için Bursa’da Ne Yenir, Nerede Yenir yazımıza danışabilirsiniz.
8.30 Kozahan
Tahinli pideyi Kozahan’ın tarihi atmosferinde yemenizi öneririz. Nesillerdir Kozahan’da çaycılık yapan abilerin dükkanından tahinli pidenin yanına çay söyleyerek kahvaltı yaptıktan sonra dükkanları gezebilirsiniz. Kozahan’daki dükkanlar genellikle Bursa’nın konusunda iddialı olduğu ipekli tekstil ürünleri. Renkli renkli eşarp ve şallar satan dükkanları rahat rahat turlamak ve kahvaltı için en az 1.5 saat koyduk.
10. 00 Hanlar Bölgesi & Ulu Cami
Bursa’ya gelmişken Bursa’nın Ayasofyası sayılan Ulu Cami’yi ve onu saran hanlar bölgesini gezmemek olmaz. Çünkü bu yapılar Bursa’nın simgesi niteliğinde değerli yapılar. Kahvaltıdan sonra Kozahan’ın hemen dibindeki bu tarihi yerler bi güzel gezilir. Zaman kalırsa Bursa’da gezilecek yerler listesindeki diğer önemli noktalar da aradan çıkarılabilir. Aşağıda Hanlar Bölgesi’ne dair gezilecek yerlere dair bilgileri Bursa’da Gezilecek Yerler yazımızdan okuyabilirsiniz.
– Eğer yazsa günler uzun olduğundan günün 2. yarısını böyle planlamak daha iyi:
12.00 Pideli Köfte
Öğle yemeği vakti mi geldi? O zaman sizi bir diğer Bursa spesiyalini denemeye alalım. Pideli köfteyi iskenderin köfteli versiyonu olarak düşünebilirsiniz. Yukarıda linkini paylaştığımız Bursa’da Ne Yenir, Nerede Yenir yazısında bu Bursa spesiyalini yemek için yine en sıkı adresleri bulabilirsiniz.
13.30 Kitapevi Otel & Cafe ☕️
Kitapevi, Bursa’nın en nostaljik mahallelerinden Tophane’de, çok başarılı bir şekilde restore edilmiş bir Osmanlı konağının butik otele dönüştürülmüş hali. Harika bir bahçesi var. Tarihi bölgeleri arşınlarken bol köpüklü bir kahve molası vermek için ideal yerlerden.
14.30 Bahar Süthanesi

Bursa’nın en eski süthanelerinden biri olan Bahar Süthanesi’nden harika peynirler & tereyağı stoklanır. Detaylarını yazının geri kalanında bulabilirsiniz. On beş dakikada Bahar’dan alışverişinizi bitirirsiniz. Mudanya’ya da 50-60 dakika sürer.
Not: Eğer daha çok ilginizi çekiyorsa; süthaneden buzdolabı düzmek yerine UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki külliye ve türbeleri gezebilirsiniz. Bursa’nın Tarihi Yerleri yazımıza kesin göz atın. 😉 Bizim önerimiz Mudanya’ya devam etmek olsa da günün geri kalanını buralardaki tarihi yerleri gezerek geçirmeyi tercih etmek de bir seçenek.
16.00 Mudanya
Aslında Mudanya, İstanbul’dan ve çevre illerden günübirlik olarak da gelmeye değer bir yer. Çünkü burası Rumlardan kalma Girit Mahallesi sokakları, Mütareke Evi, mevsimlerden yazsa plajları ve Trilyesi ile dolu dolu bir gün geçirmenizi sağlayan, İstanbul’dan ulaşım kolaylığıyla da öne çıkan ideal günübirlik destinasyonlarından. Tabi bu program dahilinde siz yarım günlüğüne Mudanya’daysanız, Girit Mahallesi’ni, Mütareke Evi’ni yarım saatte hızlıca gezip direkt Trilye’ye devam edebilirsiniz. Trafik yoksa eğer, Mudanya’dan Trilye’ye yarım saat yolunuz var. Trafik varsa, Mütareke Evi’ni atlayın. Mütareke Evi ve Mudanya ile ilgili bilgi için Mudanya yazımızı okuyabilirsiniz.
17.00 Trilye
İstanbul’a dönmeden Bursa’nın Alaçatı’sı Tirilye’yi de gündüz gözüyle görmelisiniz. Burası, zeytini, balıkçıları, Rumlardan kalma yapılarıyla ünlü eski bir Rum balıkçı köyü. 1-2 saat Trilye’yi gezdikten sonra bir balıkçıda geziyi noktalamanızı öneririz. Trilye’de gezilecek yerler ve en iyi balık restoranları için Trilye rehberimize bakabilirsiniz.
20.30 Mudanya – Yenikapı Feribotu ⛴
İstanbul’a dönüş. Pazarları bu saatte en geç feribot var. Cumartesi seferler daha erken bitiyor. Dönüş seçenekleri arasında BUDO deniz otobüsü, İDO deniz otobüsü ve İDO hızlı feribot var. Eğer arabasızsanız, Mudanya’dan İstanbul’a geri dönüşü en kolay BUDO seferleri ile yapabilirsiniz. Yolculuk 1 saat 50dk sürüyor: BUDO Sefer Saatleri için tıklayın.
İDO’nun İstanbul – Mudanya arasında Beşiktaş-Kadıköy-Yenikapı-Bursa deniz otobüsü hattı var ve yolculuk yaklaşık 95 dakika sürüyor. Eğer arabalıysanız, Mudanya’dan İstanbul Yenikapı’ya İDO’nun hızlı feribot seçeneği var. İDO seferleri için tıklayın.
– Eğer kışsa günler kısa olduğundan günün 2. yarısını böyle planlamak daha iyi:
Hanlar Bölgesi’ni gezikten sonra direk Trilye’ye geçin. Hanlar Bölgesi’nden Tirilye 1 saat sürer. Aydan aya güneşin batış saati değişiyor. Gün batmadan 2 saat önce burada olmayı hedefleyin. İdeali 3 – 4 saat ayırabilmek: 2 saat gezinmek, 1,5 saat balık, ve en az yarım saatte Trilye’den Mudanya iskelesine varmak. Çünkü Pazar günleri Trilye – Mudanya arası trafiğe yakalanmak mümkün. 18.00 ya da 20.30 seferini düşünebilirsiniz.