YENİ DELHİ’DE GEZİLECEK YERLER, HİNDİSTAN

Hindistan’ın en şık şehri başkenti Delhi mi, yoksa Bollywood’un merkezi Mumbai mi?

Bunu bir Hintli bana sorduğunda kafamda tarttım; “Delhi Hindistan’ın başkenti, denizi yok yani kara iklimi hakim. O zaman Delhi = Ankara. Mumbai deniz kıyısında, havası güzel olan, bütün yabancı firmaların HQ’larını kurduğu, iş dünyasının kalbi yer, o zaman Mumbai = İstanbul.” Dedim “Mumbai!”

Yanlış cevap. Delhi, zenginlik olarak Mumbai’nin arkasında olmasına rağmen her yönüyle Hindistan’ın en modern ve şık şehri. Bunun sebepleri arasında burada yaşayan bürokratlar gösteriliyor. Her yerde olduğu gibi Hindistan’da da başkanların, bakanların yaşam alanlarını ülkenin en bakımlı yerleri. 🙂 Aynı zamanda en iyi modacılar, en tarz mekanlar, en iyi sanat galerileri daha çok Delhi’den çıkıyormuş. Bu da şehrin yüzyıllar boyu birçok farklı imparatorluğun başkenti, gücün merkezi olmasının bir sonucu olsa gerek.

Delhi, “zamanın içinde takılıp kalmış Hindistan” algısının diğer yüzünü göstermesi bakımından ilginç bir yer. Çünkü ülkeyi gezdikçe, insanların ne şartlarda yaşadıklarını gördükçe insan acaba bu ülkenin aydınları, zenginleri, ünlüleri nasıl yaşıyor/ batılılaşmadan nasıl etkiliyor diye merak etmeden duramıyor.

Ayrıca, Delhi, DNA’sında Türklük bulunması yönüyle de enteresan. Türkler ilk defa 1200’lerde buraya gelmişler, daha sonra Afganlara kontrolü kaptırmışlar. Yıllar sonra bir Türk İmparatorluğu olan Babürler burayı ele geçmiş ve 1649 ile 1857 yılları arasında Delhi Babürler’e başkentlik yapmış. Hindistan’da hakim müslüman inancı olan Sufizm’in merkezi olmuş.

Yolun başındayken Delhi’ye dair söylenmesi gereken bir diğer konu daha var: Hayatınızda görmediğiniz kadar kötü bir trafik yaşayacak, kafanızı bacadan içeri sokmuşcasına toksik bir hava soluyacaksınız. Hava kirliliği bazen o kadar kötü oluyormuş ki, görüş mesafesi aşırı düştüğünden uçaklar iptal oluyormuş. Kronik bir baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Dünyanın havası en pis şehirlerinde başı çekiyor. O yüzden bizim önerimiz Delhi’ye 1 gün kalıp devam etmek. Elbette Delhi’nin gezilecek yerleri buna sığmayacak ama Hindistan yazımızda da söylediğimiz gibi Delhi’de 1 gün geçirmek 50 sigara içmeye bedelmiş. İçinize su serpecekse Rajasthan’ı gezmek zaten daha güzel. Hatta o kadar ki; zamanınız çok darsa Delhi’yi atlayabilirsiniz.

Önemli Not:
Hindistan’a gitmeden önce mutlaka şu iki yazıyı okumanızı öneririz:
Hindistan (Nasıl bir yer, pis mi, din, kast sistemi, gitmeden önce mutlaka bilmeniz gerekenler)
Hindistan gezi rehberi (Bütçe & rota & uyarılar ve öneriler & gitmeden önce yapmanız gereken hazırlıklar)

Delhi, Hindistan’da az vakti olanlara önerilen Altın Üçgen (Golden Triangle) rotasında yer alıyor. Delhi’ye gelmişken, Altın Üçgen’nin diğer 2 durağı olan Jaipur & Agra‘nın gezi rehberi de burada.

Önce Delhi’de Neresi Nerede Kafamızda Bir Otursun


Yeni Delhi ve Delhi aynı şey demek değil. Yeni Delhi ülkenin başkenti ve parlementonun olduğu yer. Delhi ise Yeni Delhi ve başka bölümleri kapsayan koca metrolopitan bölgenin genel adı.

Yeni Delhi’deki önemli yerler:
– Hindistan Kapısı (India Gate)
– Humayün’s Türbesi
– Connaught Place
– Janpath market
– Khan Market
– Gandhi Samadhi (Gandhi’nin Mozolesi)

Eski Delhi ise 1639 yılında Babürler tarafından kurulan şehrin eski merkezi. Yeni Delhi ile dipdibe olmalarına rağmen tamamen zıtlar. Eski Delhi sıkışık, kaotik, Yeni Delhi ise temiz, ferah… Birisi hissiyat olarak Eminönü’nü, diğer Nişantaşı’nı çağrıştırıyor. 🙂 Buradakiler:
– Kızıl Kale (Red Fort)
– Chandni Chowk Pazarı
– Cuma Mescid (Jama Masjid)
– Raj Ghat

Şehrin modern yüzü güney Delhi;
– Hauz Khas Village
– Lotus Tapınağı
– Kutup Minare

Daha bir sürü ilçesi var Delhi’nin ama bizim bu kadarını bilmemiz kafi.

Delhi’nin En Sevilenleri

1. Rickshaw’da Kafayı Sıyır


Rickshawlar bisiklet ile çekilen bir taşıma aracı. Bir şok terapisi ile Hindistan’a hazırlanmak için rickshaw’lardan (rikşa) daha iyi bir yöntem düşünemiyorum. Kaos, görültü, kornanın dibi, hava kirliği hepsi var. Ama en etkileyici olan insanların ben arka koltukta oturmama rağmen kafayı yerken müthiş zen kalmaları.

Eski Delhi’nin sokaklarında trafik o kadar kitleniyor ki araçlar tampon tampona da değil, neredeyse 4 taraflarından birbirlerine temas ederek ilerliyorlar. Arada milim boşluk bırakmadıkları için karşıdan karşıya geçmeye çalışan yayalar için adım atacak yer kalmadığından, yemin ederim arabaların kaportalarına basarak geçen insanlar gördük.

İstanbul’da olsa her gün 1000 cinayet işlenir ama burada insanlar kabullenmişler, müthiş bir sakinlik ve çözüm üretme kafasıyla olaylara müdahale ediyorlar. Üzerinden maymunlar geçiyor, arabaların ortasında bir kitlenmiş bir inek duruyor, az sonra spaghetti şeklinde aşağı sarkan elektrik telleri bizim rickshaw!a değerse ölür müyüz diye nefes tutuyorsun. Bu senin benim hayatım olsa nefret ederiz, ama burada bunu bir yerel tecrübe olarak denemek ve arkanda bırakmak mutlaka yaşamanız gereken bir şey.

2. Hint Modasının En Güzel Örnekleri (Ve Etiketleri) Karşısında Nefesinin Kesilmesi


Fotoğraflar kıyafetlerin yakından nasıl göründüğünü kesinlikle anlatmıyor. Bakın ben ömrü hayatımda bu kadar muhteşem Sindrella kıyafetleri görmedim. Geleneksel Hint giyiminden gelen dokumacılık, farklı desen be dokuları birleştirmedeki deha, kaliteli malzemeler ve modern çizgilerle birleşince baş döndürücü sonuçlar vermiş.

Şu kadar söyleyeyim; Oscarlara falan katılacak olsam kıyafetimi DLF Emporium alışveriş mağazasının en üstten bir alt katındaki Hint tasarımcıların dükkanlarından birinden alabilirdim. Özellikle Tarun Tahilliani müthiş çünkü Hint dokumacılık bilgisini daha batılı kesimlere uygulamış. Şahsen göğüs altından çan gibi açılan Hint kesimlerini ay da 2 parça kıyafetleri pek sevmiyorum. Daha günlük şeyler için Kotwara‘yı öneririm. Bu arada kırmızı halı kıyafetlerinin etiketlerde kırmızı alarm seviyelerinde.

3. Delhi’de Hint Usulü Kokona Ol

Forbes’un her sene dünyanın en zengin 100 adamını yayınladığı listede hiç bir Türk yok ama 4 tane Hintli var. Sadece Delhi’de 18 bilyoner ve 23,000 milyoner yaşıyor. Onların zevklerine hitaben yapılmış golf sahaları, restoranlar, barlar, alışveriş merkezleri Hindistan’ın diğer yüzüne ışık tutuyor.

DLF Emporium – içinde LV, Chanel gibi markaları barındıran alışveriş merkezi. Hemen bitişiğinde de Zara ayarındaki markaların olduğu başka bir alışveriş merkezi var.

– Ülkenin en şık restoranlarından bazıları Delhi’de. Bizim önerimiz Hint mutfağını dünya mutfağı ile harmanlayan Indian Accent. Rezervasyon şart. Hint mutfağından bir mola alma ihtıyacı hissediyorsanız buradan diğer şık restoranlara bakabilirsiniz.

– Şehrin elitleri sabahları Khan Market yakınlarındaki Lodi Gardens‘da koşuya çıkıyor, köpek gezdiriyor.

Connaught Place – Delhi’nin Maslak’ı. Bütün büyük şirketlerin ofisi burada.

Golf Link isimli mahalle, Aurangzeb Road/ APJ Abdul Kalam Road diplomatların ve üst seviye iş adamlarının yaşadığı yerler ama görülecek pek birşey yok.

Bu arada öyle ekstra bir ihtişam beklemeyin, Türkiye’de görmediğimiz ekstra bir durum yok.

4. Delhi’nin Hipster Yerlerini Gez

Hauz Khas Social

Geldik en keyif aldığımız maddeye.

– Şehrin en ruhu olan ve en sevdiğimiz semti Shahpur Jat‘a biraz Kadıköy Yeldeğirmeni kafasında bir yer. Semt radara girmeden önce, kiralar ucuzken sanatçılar, tasarımcılar bu semti mesken edinmişler. Şimdi ise Y kuşağının favori yerlerinden.

The South Delhi Kitchen Community Cafe – Hintli arkadaşlar edinmek isterseniz buraya gelin. Konsept tanımadığınız kişiler ile yemek yiyip tanışmak.
Kunzum Travel Cafe – Diğer gezginlerle tanışmak için
Social Co-working space – Bilgisayar açıp çalışmak için
Kanelle, Sahiba Singh, Collart ve Nimai – Minnoş tasarım dükkanlar
House of Blondie – Vintage meraklıları için
Wishing Chair dekorasyon ve Anand Prakash kırtasiye

– Shahpur Jat’tan bi yarım saat yürüyerek gece hayatın merkezi olan Haus Khas Village‘a geliyorsunuz. 13. yüzyıldan kalma kalıntılar içe içe geçmiş restoranlar, ruin barlar, yerel sanatçıların yaptığı graffitiler var. Akşam yemeğine doğru gelip, sonra mekanlara bağlarsınız.
En sevilen restoranı Himalaya mutfağı yapan Yeti ama Hintliler için bile fazla baharatlı. Sipariş verirken garsona “mild” ya da “Not spicey” tembihlemeyi unutmayın.

En popüler bar Hauz Khas Social. Keyifli bir yer.
Milletin partilmeye aktığı yer de Imperfecto ama biz pek sevmedik. Downstair at Zo da canlı müzik venülerinden.

5. Hindistan’nın En Fiyakalı Sanat Merkezlerini Gör

Flickr – Meena Kadri

Delhi’de bir sanat patlaması yaşanıyor. Ardı ardına açılan modern sanat galerileri, bienal derken dünya çapında yetenek avcılarının radarına giren yerlerden olmuş. Birçok galeri var ama en prestijli iki tanesi Gallery Espace and Delhi Art Gallery. Delhi Art Gallery şehirdeki en eski galeriymiş. Yeri de Hauz Khas’da olduğundan kolayca uğrayabilirsiniz.

Ayrıca sokak sanatına meraklıysanız Delhi’nin çehresini graffittilerle değiştiren St+art India Foundation‘ın işlerini görmenizi öneririz. Aralarında en önemlisi Hindistan’daki en büyük mural olan Delhi Police Headquarters’daki Mahatma Gandhi graffitisi. Biz görmedik ama Lodhi Colony Hindistan’ın ilk açık havadaki sanat alanıymış ve St+art taradından dönüştürülmüş. Son olarak Hauz Khas, Shahpur Jat, Connaught Place‘ta takılırken de gözünüz açık olsun..

National Gallery of Modern Art Hindistan’nın en önerilen modern sanat müzesi.

6. Hintlilerle Birlikte Kriket Ruhunu Yaşa

Foto: saffronandsilk.blogspot.com

Kriket, İngiliz kolonilerinde oynanan beyzbolu andıran bir spor ve Hindistan’da bir hastalık. 🙂 Biz de futbol neyse, orada da kriket o. Eylül sonundan Marta’a devam sezon boyunca Hintli erkekler kriket ile yatıp kalkıyor. Ben çok da anlamadığım için izlemeyi çok sevmediğim için benim için öncelik olmadı, ama özel bir maça denk gelirseniz Hint fantizmini bir spor barında deneyimlemelisiniz. Delhi’de Kriket Nerede İzlenir listesi için tıklayın.

Bu arada dünyanın en ama en sert geçen, en ateşli ilk 10 derbisi arasında Hindistan – Pakistan kriket maçı var (tüm spor branşları içinde). Maç değil, meydan muharebesi kıvamında geçiyor. Denk gelcek kadar şanslıysanız mutlaka ama mutlaka Hintli kalabalıklarla beraber izlemelisiniz.

7. Rehberli Yürüyüş Turu İle Şehrin Özüne Karış

“Az zamanım var, bi tura katılayım, rehber bana 2 saatte Delhi’yi yükleyip, beni salsın” derseniz çeşit çeşit  yürüyüş turu var ama biz denemedik:
1. Eski Delhi’yi rickshaw ve yürüyerek gezdiren Old Delhi turu için tıklayın
2. Daha anlamlı bir şey yapmak isterseniz, evsiz gençleri rehber olarak yetiştirip hayata kazandıran Salaam Baalak Trust‘ın turuna katılabilirsiniz.
3. Delhi’nin fakir mahallelerini gezdiren Slums Od Delhi turu için tıklayın (tur şirketi herkesin gördüklerini kaldıramadğı konusunda uyarmış.)

8. Delhi’de İngiliz Mirasını Gör

Foto: Flickr / Anindo Dey

İngilizler 25 bin adamla 600 milyonluk Hindistan’ı yönetebilmek için olduklarından daha güçlü görünecek heybetli binalar yaparak psikolojik egemenlik kurmaya çalışmışlar. İngilizler Raj’ın başkentini Kalkuta’dan Delhi’ye taşımaya karar verdiklerinde İngiliz mimar Edwin Lutyens and Herbert Baker’ı İngiltere’nin gücünü hissetirecek bir başkent yapmakla görevlendirmişler. Bugün Central Delhi’de ülke yönetiminin olduğu yer bu sebepten Lutyens’ Delhi olarak geçiyor. Bir anda Hindistan’dan İngiltere’ye ışınlanacaksınız.

Görülecek binalar sırasıyla;
Raisina Hill’deki Rashtrapti Bhawan’dan başlayın, Rajpath Bulvarı’ndan aşağıya doğru devam edin. Yol üzerinde başbakanın ofisi ve parlementonun bulunduğu Genel Sekreterlik’i göreceksiniz. Son olarak Hindistan Kapısı’nı ve Connaught Place de görünüz mü tur bitmiştir. Bizim tavsiyemiz burayı gece ışıklandırılmışken görmeniz. Çok daha güzel görünüyor.

9. Sufi Dergahında İlahi

Ne kadar yabancı Delhi önerisi okuduysam, hepsinde Nizamettin Dergah’ında her perşembe 18 – 19.30 arası gerçekleşen ilahi seansının ne kadar etkileyici olduğu yazmış. Nizamettin Evliya Hindistan’da önemli bir sufi ve insanlar onu anmak için bir araya gelip müzik yapıyorlar. Bizim gitmedik ama sizin bilmek isteyebileceğinizi düşündüm.

Çok Faydalı Bilgiler

1. “Delhi Belly” – Motoru Bozmayın 🙂

“Delhi Belly” yani Delhi’de mideyi bozmak epey yaygın. Dikkatli olmazsanız mideyi kesin bozarsınız ve gezinize yazık olur. Bazı kaynaklarda kaçınılmaz bir durummuş gibi yazmış ama  gayet kontrol edilebilir bir durum. Biz 3 hafta motoru bozmadan gezebildik. Tek yapmanız gereken temkinli olmak. Yeme içme konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini zaten Hindistan yazımıza anlatmıştık. Okumadıysanız Hindistan’a dair tüm uyarılarımızı mutlaka Hindistan Gezi Rehberi okuyun!

2. “Yabancı Vergisi” İçin Yıpranmayın, Yıpratmayın

Şunu bi kabul edelim, turistsiniz, size asla yerlilere verilen fiyatları vermeyecekler. Bu bizde de böyle. Sultanahmet’te, Bodrum’daki bir dükkanlarda etiketlerde turist fiyatları yazıyor. Eğer bu düşüncenin sizi ele geçirmesine izin verirseniz her dükkanda gerilirsiniz ve hep daha ucuzunu bulacağınızı düşünerek hiç birşey alamazsınız. 10, 50, or 100 Rupee için ne yıpranın, ne de dükkan sahibini yıpratın. Belki bu sayede evine tuvalet yaptırmasına, çocuğunu okutmasına yardımcı olduğunuzu düşünün ve “turist vergisi”ni salın.

3. Giyim Kuşam

Muhafazakar takılmakta fayda var. Ne kadar muhafazakar? Hint kadınlarını hayal ederek valiz hazırlamak doğru bir referans; omuzlar kapalı, bacakları örtülü. Bununla ilgili de detaylı bilgiyi Hindistan yazımızda anlattığımızdan kısa kesiyoruz.

4. Delhi’ye Ne Zaman Gelinir

Sadece Delhi’ye uğramak için en iyi zaman geç sonbahar ve kış ayları. Ama kış aylarında akşamları ciddi soğuk oluyor. Mutlaka mont getirin.

Delhi’de 1 ve 2 Günlük Program

Burada Delhi’deki tüm gezilecek yerleri anlatacağız ama hepsini görmeye gerek var mı derseniz: YOK! Zaten vaktiniz de yok.

O yüzden şuraya 1 günlük klasik Delhi programını akışına göre yazıyorum:
– Sabah kapılar açılır açılmaz Cuma Mesjid‘i görün. Sonra çok kalabalık ve sıcak oluyor. Ayakkabılarınızın çalınmasını istemiyorsanız bir torba getirip çantanıza tıkın. Kadınların kafasını kapaması gerekmiyor, ama cübbe gibi birşey giydiriyorlar.
– Oradan Chandni Chowk‘ta hem alışveriş yaparsınız, hem de çeşit çeşit dinin bir arada var olmasını görürsünüz.
Kızıl Kale‘ye 1 saat ayırın
– Yemek
– Rickshaw’a atla ve National Gallery of Modern Art‘a (Ulusal Modern Sanat Müzesi) git. Giderken Hindistan Kapısı‘ndan geçeceksin.
Humayün Türbesi – Opera binası olmaya layık güzellikte bir türbe
Kutup Minare (Yorgunluk durumunuza göre Kutup Minare’yi atlayabilirsin) – Hi
– Yukarıda bahsettiğim sırada İngiliz mirası “Lutyen’s Delhi” (Gece ışıklandırmalar altında daha güzel diye buraya aldık ama lojistik anlamda daha daha uygun bir planlama da yapabilirsiniz. Arabayla geçmeniz bile yeter.)
Hauz Khas Village

Tek günü olanlara önerilen yerler hep aynı ama sırası değişebiliyor. Alternatif bi rota daha bakmak isterseniz tıklayın.

Eğer 2 gününüz varsa
Aynı programı 2 güne yayarak yapın ve gündüz Lodi Bahçeleri‘ni ve Jantar Mantar‘ı görün, 1 akşamı da Shahpurjat‘da geçirin. Mutlaka yürüyüş turlarından birine katılın.

Delhi’de Gezilecek Yerler

Haritanın büyük halini GoogleMaps‘ta açmak için tıklayın.

[column size=one_half position=first ]
1. Kızıl Kale
2. Shri Digambar Jain Lal Mandir
3. Jama Camii
4. Chandni Chowk
5. The Prime Balaji Deluxe
6. Hotel City Star
7. Raj Ghat
8. National Gandhi Museum and Library
9. Jantar Mantar
10. Gurudwara Bangla Sahib
11. Le Méridien New Delhi
12. Rashtrapati Bhavan
13. Rajpath
14. National Museum
15. India Gate ve National Gallery of Modern Art
16. National Handicrafts & Handlooms Museum
[/column]
[column size=one_half position=last ]
17. Akshardham Tapınağı
18. Hümayun Türbesi
19. Dargah Nizamuddin Auliya
20. Gandhi Smriti
21. Lodhi Garden
22. Indira Gandhi Memorial Museum
23. The Leela Palace ve Le Cirque
24. Bukhara Restaurants In New Delhi
25. Taj Diplomatic Enclave, New Delhi
26. Holiday Inn New Delhi International Airport
27. Olive Bar and Kitchen Restaurant
28. Kutub Minar
29. Shree Adya Katyayani Shaktipeeth Mandir
30. Lotus Temple Road
31. Lakshmi Narayan Mandir
[/column]

Kızıl Kale

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Delhi’nin Babürlülerden kalma en önemli ve en turistik tarihi yapısı Kızıl Kale. 18 metre yüksekliğindeki duvarlarıyla bu görkemli kale, aşkı uğruna Taj Mahal’i de yaptıran Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından 1638–1648 yılları arasında yaptırılmış. Söylendiğine göre, binanın temelinde şans getirsin diye başı kesilmiş mahkumların bedenleri kullanılmış.

Her ne kadar Şah Cihan tarafından yaptırılmış olsa da oğlu tarafından Agra Kalesi’ne hapsedildiğinden hiçbir zaman burada ikamet etme şansı olamamış şahın. 200 sene boyunca başa gelen Babür imparatorlarının ve ailelerinin hem yerleşkesi hem de yönetim merkezi olmuş kalenin son sakini, son Babür imparatoru 2. Bahadır Şah. O da 1857’de Hint Ayaklanması sırasında Burma’ya sürgüne gönderilmiş.

Sonrasında kaleye giren İngilizler, kale duvarlarının içindeki binaları ve bahçeleri yok edip her yeri kendi sömürge orduları için çirkin barakalara çevirmiş. Şu an İran Ulusal Mücevher Müzesi‘nde bulunan 26.733 değerli taştan yapılmış Tavuskuşu Taht da bu kaleden gitme. 1739’da Pers kralı Nadir Şah, Delhi’yi fethettiğinde bu değerli parçayı da beraberinde götürmüş.

Kızıl Kale’yi en sıradışı şekilde deneyimlemenin yolu, dünyaca ünlü Hintli sanatçı Amitabh Bachchan anlatımıyla gerçekleşen müzik ve ışık showunu izlemek. Biletler, gösteri tarihlerine ve diğer tüm bilgiler için tıklayın. Kızıl Kale giriş ücreti: 500 Rupi, sesli tur 25 Rupi. Çalışma saatleri: Salı-Pazar 10.00- 17.00. Pazartesileri kapalı. Adres: Netaji Subhash Marg, Lal Qila, Chandni Chowk, New Delhi, Delhi 110006, Tel: +91 11 2327 7705 Websitesi ve Konum için tıklayın.

Digambara Jain Tapınağı

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Kırmızı Kale’nin hemen karşısında, yine kırmızı kumtaşından yapılma, Jainizm dinine ait Digambara Jain Tapınağı’nı göreceksiniz. 1658 tarihli bu yapının ön tarafı bildiğiniz tapınak ama arka tarafındaki bölümü, 1956’dan beri kuş hastanesi olarak hizmet veriyor. Jainizm’e göre her canlının hayatının bir değeri olduğundan, bu kuş hastanesinde yılda ortalama 30,000 kuş tedavi ediliyor. Hem sadece uçan kuşlar değil, tavuk horoz gibi otçul kuşlar ve sincaplara da kapıları açık. Yırtıcı kuşlar gibi büyük canlı türleri de ayakta tedavi ediliyor.

Her gün 06.00 – 12.00 18.00 – 21.00 saatleri arasında açık. Adres: Chandni Chowk, Opposite Red Fort, Netaji Subhash Marg, New Delhi, Delhi 110006, Tel: +91 11 2328 0942 Konum için tıklayın.

Jama (Cuma) Cami

Eski Delhi diye anılan bölgenin en güzel tarihi eserlerinden biri, Babürlerden kalma Cuma Cami. Hem tüm Hindistan’ın en büyük camisi hem de Şah Cihan’ın şehre kazandırdığı son eser. 1644-1658 tarihleri arasında inşa edilmiş yapı mermer ve kırmızı kumtaşının göz alıcı bileşimi. Çevresindeki 4 gözetleme kulesi güvenlik amaçlı inşa edilmiş. Giriş için 3 ana kapısı ve 40 metrelik 2 tane minaresi var. Bu minarelerden birine 121 basamakla çıkma şansı da var.

Her camide olduğu gibi ayakkabılar çıkarılıyor ve giriş ücreti yok ama fotoğraf çekmek için para ödüyorsunuz. Minareye çıkmak 100, fotoğraf çekmek 200 Rupi. Minareye çıkış saat aralığı 09.00 – 17.30. Adres: Meena Bazaar, Jama Masjid, Chandni Chowk, New Delhi, Delhi 110006,  Konum için tıklayın.

Hümayun Türbesi

Fotoğraf Kaynak: pixabay.com

Türbelerin bile birer şato olduğu Hindistan’dasınız. Taj Mahal’den 60 sene daha yaşlı olan bu yapının Taj Mahal’e ilham veren yapı olduğu düşünülüyor. 1565 – 1572 yılları arasında, Babür İmparatoru Hümayun’un ölümünden 9 yıl sonra dul kalan eşi, Pers asıllı Bega Begüm ( Begüm Hint Prenseslerine verilen ünvan) tarafından yaptırılmış. Bu nedenle yapının mimarisinde Pers ve Babür özellikleri bir arada görülüyor. Arkadlı bir ön cephe, beyaz mermerli ve kırmızı kumtaşı duvarlar, İslam mimarisinin 8’li geometrik düzeni dikkat çeken unsurlar. 1993 yılında da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış. Burası aynı zamanda son Babür İmparatoru 2. Bahadır Şah’ın İngilizler tarafından Burma’ya sürgün edilmeden önce sığındığı son yer olmuş.

Giriş 500 Rupi. Her gün, gün doğumundan batımına açık. Adres: Opposite Dargah Nizamuddin, Mathura Road, Nizamuddin, Nizamuddin East, New Delhi, Delhi 110013, Tel: +91 11 2435 5275 Konum için tıklayın.

Lotus Tapınağı

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Delhi’nin 1986 tarihli, dizayn işi modern tapınağı. Tasarımı, İran asıllı Kanadalı Mimar Fariburz Sahba imzalı. İsmi gibi, 27 beyaz, devasa,  mermer taçyapraktan oluşan bir Lotus çiçeği şeklinde. Tapınak her türlü inançtan ziyaretçinin ibadetine açık. Böyle bir birleştirici misyon edinmiş bir yer. Hemen yanındaki ziyaretçi merkezinde, tüm insanlığın ruhani birliğine dayanan tek tanrılı bir din olan Bahâîlik inancına dair bilgi alabiliyorsunuz.

İbadet alanında fotoğraf ve video çekmek yasak. Çalışma Saatleri: Yazın Nisan’dan Eylül’e 9.00 – 17.30 (Son içeri alım 17.00’da oluyor), Kışın Ekim’den Mart’a 9.00 – 19.00 (Son içeri alım 18.30’da oluyor) Adres: Lotus Temple Rd, Bahapur, Shambhu Dayal Bagh, Kalkaji, New Delhi, Delhi 110019 Websitesi Tel: +91 11 2644 4029Konum için tıklayın.

Qutab (Kutup) Minar

Eğer Delhi’de kısıtlı zamanınız varsa ve bir seçim yapmanız gerekiyorsa burası ilk 3’e girer. Bu minare veya kule, Delhi’de Mehrauli Örenyeri’nin en nadide parçası. Bizdeki Efes Antik Kenti’ndeki Celsus Kütüphanesi gibi düşünebilirsiniz. 13.yüzyıldan kalma, Delhi’yi fetheden Gurlu Devleti Hükümdarı Kutbiddin Aybek tarafından İslâmiyet’in Hindistan’da kazandığı zafer anıtı olarak inşa edilmiş minare.

Hint-İslam mimarisinin başyapıtlarından sayılıyormuş. Hatta 14. yüzyılda Taj Mahal gelene kadar 72.5 metre uzunluğuyla ülkedeki en yüksek yapıymış. Kutub Minar ve çevresindeki medrese, türbeler ve mozole gibi diğer tarihi yapılar, Hindistan’daki UNESCO Dünya Mirası listesindeki yapılardan. Burada her sene Ekim-Kasım ayında, klasik Hint müziği ve danslarının olduğu Qutab Festivali de oluyor. Karınız acıkırsa Hint usulü kebapları ile ünlü Nizam’s Kathi Kebabs buradan  yakın.

Çantalarınızı vestiyerde bırakıyorsunuz. En güzel zamanı gün doğarkenki vakitler. Çünkü biraz sonra kalabalıklara kalırsınız. Akşam 19.00 – 21.00 saatleri arası müzikli ve ışıklı showlar da oluyor. Giriş ücreti: 500 Rupi. Show: 250 Rupi, sesli rehber hizmeti: 100 Rupi. Tel: 011-26643856 Konum için tıklayın.

Indira Gandhi Anıt Müzesi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Hindistan’ın Ulusalcı cepheden çıkma tek kadın başbakanı Indira Gandhi’nin yaşadığı evin müzeye dönüştürülmüş hali. Sık sık karıştırıldığı üzere Indira Gandhi’nin Mahatma Gandhi ile herhangi bir kan bağı yok. Buraya geldiğinizde Hindistan’ın Kennedysi de diye anılan Indira Gandhi’ye dair her yerde göremeyeceğiniz fotoğraflar, dökümanlar, ailesine ve gündelik yaşamına dair kesitler bulabilirsiniz. Hatta 1984’te kendi korumalarınca süikaste uğradığı sırada üzerinde olan ve 31 kurşunla kana bulanan sari bile.

Pazartesileri kapalı. Diğer günler 9.30  – 17.00 arası açık. Tel:+91 11 2301 1358 Konum için tıklayın.

Gandhi Smriti

Fotoğraf Kaynak: Dennis Jarvis / Flickr

Burası Hindistan Bağımsızlık Hareketi’nin siyasi ve ruhani lideri Mahatma Gandhi’ye adanmış bir müze ev. Gandhi’nin öldürülmesinden önceki son 144 gününü geçirdiği yer. Aslında Hindistan’ın zenginlerinden Birla Ailesi’nin malikanesi olan ev, 1973’den beri Gandhi müzesi. Gandhi’nin son günlerini geçirdiği odalara asla dokunulmamış ve oldukları gibi korunmuşlar. İçinde o meşhur asasını, gözlüklerini ve sandaletlerini görebiliyorsunuz.

Müzede ayrıca hayatını ve son 24 saatini detaylı bir şekilde ele alan multimedya işler ve canlandırmalar var. Gandhi’nin 30 Ocak 1948 akşamı gerçekleştirdiği şiddet karşıtı pasif eylem sırasında dua ederken öldürülüğü noktaya da bir anıt dikilmiş.

Pazartesileri kapalı. Diğer günler 10.00 – 17.00 arası açık. Multimedya show da her gün 13.00 – 13.30 arasında gerçekleşiyor. Websitesi Tel: +91 11 2301 2843 Konum için tıklayın.

Gandhi Anıtı


Mahatma Gandhi’nin kremasyonunun gerçekleştiği yer olan Yamuna Nehri kıyısındaki tarihi kapının bulunduğu Raj Kapısı bölgesinde dikilen anıt. Bu sade siyah mermer anıt mezar, Gandhi’nin son sözleri olan “Hai Ram” yani “Ah Tanrım” sözüne atfen yapılmış. Delhi’de gezilecek yer çok olduğundan ve burası da çok etkileyici olmadığından atlayabilirsiniz. Tel: 91 11 2567 5609 Konum için tıklayın.

Ulusal Gandhi Müzesi ve Kütüphanesi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org
Gandhi’nin kişisel eşyalarından, Gandhi’nin çeşitli konuşmalarından ses kayıtlarına, İngiltere’nin sömürü düzenine veya kapitalizme karşı geliştirdiği pasifist silahı ahşaptan ip eğirme aracı olan çıkrık düzeneklerinden, kronolojik fotoğraflara, öldürüldüğünde üzerine olan kanlı dhotiye ve dünyanın çeşitli yerlerindeki kulübelerin replikalarına tamamen ona dair 7 galeriden oluşuyor.
Pazartesileri hariç her gün 9.30 17.30 arası açık. Kütüphane kısmı ise 10.00 – 17.00 arası açık.  Websitesi Tel: 91 11 2331 0168 Konum için tıklayın.

 

Yeni Delhi Ulusal Müzesi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

5000 yıllık eserler, kraliyet mücevherleri, seramikler, Orta Çağ’dan kalma ahşap oymaları, minyatürler, değerli tekstil ürünleri ve müzik enstrümanları gibi Hindistan’ın medeniyet tarihinde, arkeolojik zenginliklerini ve ulusal mirasını görebileceğiniz bir müze. Müzenin cafesi de var.

Çalışma saatleri: Pazartesileri hariç 10.00 – 18.00 arası açık. Giriş ücreti sesli rehber dahil 650 Rupi. Fotoğraf çekmek isterseniz bir 300 Rupi daha vermeniz gerekiyor. Websitesi Tel: 011-23019272, Ext-243 Konum için tıklayın.

Ulusal El Sanatları Müzesi 

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

El oyması işlerden, tekstil ürünlerine, kap kacaktan geleneksel Hint evi eşyalarına Hindistan’ın ulusal el sanatlarını sergileyen bir müze. Hindistan Tekstil Bakanlığı’nca işletilen bir müze olduğu için müzenin en iddialı olduğu koleksiyon tekstil alanında. Çok güzel bir hediyelik eşya dükkanı ve cafesi de var.

Çalışma Saatleri: Pazartesileri hariç 10.00 – 17.00.  Websitesi Tel: +91 11 2337 1887 Konum için tıklayın.

Ulusal Modern Sanat Galerisi

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/ngmadelhi

Bu modern sanat galerisi, ilgilenenler için Hindistan’ın çağdaş sanatı hakkında fikir sahibi olmanız için en kapsamlı yer. 1954’de açılan galeri, eskiden Jaipur Kralı’nın eski malikanesi. İçinde 19. ve 20. yüzyıla ait Hintli ve İngiliz sanatçıların yağlıboya resimlerinden oluşan koleksiyonlar var. Özellikle aralarında ünlü İngiliz ressam Thomas Daniell ve yeğeni William’ın tabloları görülmeye değer.

Galeri pazartesileri kapalı. Diğer günler 10.00 – 17.00 saatleri arası açık.  Websitesi Tel: +91 11 2338 2835 Konum için tıklayın.

Evliya Nizamuddin Dergahı

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Kökleri Orta Asya ve İran’a dayanan Babürlerin hüküm sürdüğü zamanlardan kalma Sufilik geleneğinden şehre miras kalan, beyaz mermerden bir küçük dergah. Delhi, 12. yüzyıldan beri Müslümanlığın hakim olduğu bir bölge olduğundan bu tür İslam düşünce akımlarına da ev sahipliği yapıyor. Dergahın avlusunda perşembe geceleri canlı kavali müziği dinleme şansınız var. Kavali müziği bizdeki sema müziğini andırıyor. Sufiler çalıyor siz de etraflarına çember olup dinliyorsunuz. Anlayacağınız Sufi turiziminde şehrin bir numaralı yeri burası. Hem oldukça turistik bir yer hem de birkaç pazarın kesişim noktası üzerinde bulunduğundan doğal olarak oldukça kalabalık.

Dergah 24 saat açık ve ücretsiz.  Websitesi Tel: +91 98117 78607 Konum için tıklayın.

Akshardham Tapınağı

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Her ne kadar 2005 yapımı da olsa Delhi’nin en ünlü ve tüm Hindistan’ın en büyük Hindu tapınağı Akshardham Tapınağı. Şehrin doğu yakasında, oldukça görkemli bir yapı. Tamamen tarihi mimari örnekler baz alınarak, tamamen onların yapım tekniklerinden esinlenilerek yapılmış. Aynı Kırmızı Kale’de olduğu gibi kırmızı kumtaşından oyularak, 20,000 kadar Hint tanrısı, tanrıçası ve mitolojiden öğelerin detaylı rölyefler halinde eklenmesi ile oluşturulmuş.

İçeride tam merkezde 3 metre yüksekliğinde dev bir altın Swaminarayan heykeli var. Bu dev komplekste 10.000 yıllık Hint tarihine ışık tutan bir de bot turu ve gün batımında ışıklı, lazerli su gösterileri de oluyor. Bu durumda en azından yarım gününüzü ayırmanız gerekecek. Kameralara izin verilmiyor. Tapınak girişi ücretsiz ama su gösterileri 80, sergiler 170 Rupi. Kesinlikle kiliselere girerkenki gibi en azından omuzlarınızı ve bacaklarınız açıkta bırakmayacak şeyler giymeniz bekleniyor.

Çalışma Saatleri: Salı-Pazar 9.30 – 18.30   Websitesi Tel: +91 11 4344 2344 Konum için tıklayın.

Hinduizm hakkında çok daha fazlasını Hindistan’da Din, Hinduizm Nedir yazımızda bulabilirsiniz.

Gurudwara Bangla Sahib

Fotoğraf Kaynak: Sakeeb Sabakka / Flickr

Burası Sihizm dininin ibadet yeri olan bir “gurdwara” yani Sih tapınağı. Delhi’de birden fazla gurdwara var ama aralarından en büyük ve en önemli gurdwara Bangla Sahib. Beyaz mermerden, altın soğan kubbeli yapı, 10 Sih gurusundan 8.’cisi, 6 yaşında guru olarak Sihizm inancının en genç gurusu olan Harkrishan Dev’in, ölmeden önce yaşadığı yere inşa edilmiş.

Guru 1664’te 8 yaşındayken çiçek hastalığından ölmüş ama ölmeden önce Delhi’deki kolera ve çiçek hastalığı salgınına çare olacak şifalı bir su bırakmış. Bugün bir tank içinde tutulan suyun hastalara iyi geldiğine inanılıyor. Bu suyu zem zem suyu gibi Sihizm inancına mensup insanların beraberinde götürebiliyorlar. Anlayacağınız burası Sihizm inancının hac noktalarından biri. Burada canlı müzikle ayinler de oluyor.

Her gurdwarada olduğu gibi hac ziyareti yapanlara ücretsiz günlük yemek de servisi de oluyor. Tel:+91 11 2334 0174 Konum için tıklayın.

Rajpath Bulvarı

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Kral Yolu olarak geçen Rajpath, Hindistan Kapısı ve Rashtrapati Bhavan Başkanlık Sarayı’nı birbirine bağlayan yola verilen ad. 1914-1931 yılları arasında, İngiliz egemenliği altındaki Delhi’de yine İngiliz bir mimar olan Edwin Lutyens tarafından inşa edilmiş. Konum için tıklayın.

Hindistan Kapısı

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Rajpath Caddesi’nin bir ucu devasa Hindistan Kapısı’na çıkıyor. Bu 42 metre yüksekliğindeki anıtsal ark, İngiliz mimar Lutyens tarafından tasarlanmış ve Birinci Dünya Savaşı’nda, 1919 Anglo-Afgan Savaşı ve Kuzeybatı Hindistan’da ölen 90,000 Hint askeri anısına dikilmiş. Konum için tıklayın.

Rashtrapati Bhavan Başkanlık Sarayı

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Rajpath Caddesi’nin sonunda Rashtrapati Bhavan Başkanlık Sarayı var. 1929’da tamamlanan devasa saray, eskiden İngiltere Valisi’nin rezidansı olarak işlev görüyormuş. İçinde 340 odası, toplam 2,5 kilometre koridoru var. Kütüphanesi, büyük salonları görülmeye değer. Yapının hemen arkası ise Babür tarzında tasarlanmış bahçeleri. Fakat bu bahçeler sadece Şubat ayında halka açık hale geliyor.

Cuma-Pazar 9.00-16.00 saatleri arasında sadece online rezervasyonla gezilebiliyor. Giriş 50 Rupi.  Tel: +91 11 2301 5321 Konum için tıklayın.

Chattarpur Tapınağı

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Akshardham’dan sonra tüm Hindistan’ın ikinci büyük Hindu tapınağı. 1974 yılına tarihlenen yapı kumtaşı ve mermerden oluşan, tanrıça Katyayani’ye adanmış dev bir ibadet kompleksi. Haftaiçleri haftasonlarına oranla daha az kalabalık olduğundan daha kolay geziliyor.   Websitesi Tel:+91 11 2680 2360 Konum için tıklayın.

Jantar Mantar Gözlem Evi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

1700’lü yıllarda hüküm süren Jaipur Kralı Maharaja Jai Singh döneminde inşa edilmiş 5 gözlem evinden biri. 1925’te açılan Jantar Mantar, yıldızların ve gezegenlerin hareketlerini gözlemlemek adına bir dizi oval ve geometrik yapıdan oluşuyor. Bunlardan dev bir üçgen olan Samrat Yantra, güneş saatini hesaplamak, konkav bir çanak şeklinde olan Jayaprakash Yantra yıldızların konumunu gözlemlemek, Misra Yantra yılın en uzun ve en kısa günlerini hesaplamak için kullanılıyormuş.

Giriş 200 Rupi.  Tel: +91 11 2336 5358 Konum için tıklayın.

Lakshmi Narayan Tapınağı 

Fotoğraf Kaynak: Dennis Jarvis / Flickr

Hindistan’ın güneyinden bir eyalet olan Orissa stilinde tasarlanmış bu tapınak, 1939’da zengin bir sanayici olan Baldeo Das Birla tarafından yaptırılmış. Bu nedenle halk arasında Birla Tapınağı olarak da biliniyor. Bereket tanrıçası Lakshmi’ye ve koruyucu Narayana’ya adanmış. Mahatma Gandhi, kompleksi açarken burayı kast sistemindeki her bireyin eşit kullanımına açık olacak şekilde açmış. Zaten kapıdaki bir yazıda “Herkes hoşgelir” şeklinde bir ibare var.

Çalışma Saatleri: 04.30 – 13.30, 14.00 – 21.00 saatleri arası açık. Tel:+91 11 2336 3637 Konum için tıklayın.

Lodi Bahçeleri

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Khan Pazarı’nın hemen yakınında olan bu bahçe, tüm Delhi’nin en güzel kaçış noktası burası. 1936’da Delhi’de yaşayan Hindistan Valisi’nin eşi Lady Willingdon’ın düzenlediği bahçe. İçinde Ludî Hanedanlığı döneminden sultanların mezar ve kümbetleri var.

Ekim-Mart arası 6.00 – 20.00, Nisan-Eylül arası 5.00 – 20.00 saatleri arası açık. Tel:+91 11 2464 0079 Konum için tıklayın.

Şehirde Ulaşım

Flickr – Claudio

Metro

– Şehirde geniş bir metro ağı var, neredeyse her yere metro ile ulaşabilirsiniz. Kadın gezginler de metroyu rahatlıkla kullanabilirler. Yine de huzursuz hisseden kadınlar, trenin kadınlara ayrılmış ilk vagonlarını kullanabilirler.
– Havalimanından metro 100 Rupee, diğer duraklar aralarındaki mesafe göre 10 ile 60 Rupee arasında ücretlendiriliyor.
– İstanbul Kart gibi kontürlü bir kart olan Smart Card’tan edinin çünkü jeton kuyrukları yarım saat kadar sürüyor ve bir avuç jeton alıp her yerde kullanamıyorsunuz, çünkü her istasyonun kendi jetonu var ve sadece orada geçiyor. Smart Card 200 rupee tutuyor, 150’si kontür olarak hemen yükleniyor.
– Tourist Card diye birşey var; 200 rupee vererek 1 gün ya da 500 rupeeye 3 gün boyunca limitsiz kullanabiliyorsun ama onu çıkartacak kadar kullanım olmuyor.
– Hindistan sömürge yıllarının izini silmek ve tekrar milli kimliği inşa etmek için yerlerin isimlerini değiştirdi ve durak isimleri yeni Hint isimleri ile yazıyor:
Connaught Place- Rajiv Chowk
Old Delhi Railway Station – Chandni Chowk
ISBT – Kashmere Gate

Taksi ve Uber

– Gözünü sevdiğim Uber burada da çalışıyor. Hiç şaşmayın. Taksi kullanacağınıza Uber kullanın.

Otobüs

– Otobüsleri tercih etmemeye çalışın eğer aile olmak istemiyorsanız.
– Binecekseniz de devletin işlettiği DTC’ye binin. Kırmızı yeşil koca camları var. Turuncu olanlar özel işletme ait.

Delhi’de Yeme-İçme

Le Cirque

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/lecirquenewdelhi

Delhi’nin en popüler restoranlarından biri. Fransız ve İtalyan mutfağını harmanlayan menüsü ile ünlü. Aynı zamanda gelen geçene bakmak için de ideal yerlerden. Şehrin posh ve elit kesiminin uğrak yeri olan Le Cirque’te morina balığı paupiette, kaz ciğeri, ıstakoz risotto ve üstüne de tatlı olarak crème brulee gibi seçenekler bulabilirsiniz. Uyarmakta fayda var ki 12 yaş altı çocuklar kabul edilmiyor. Sadece akşam yemeği serrvis ediliyor ve mutfak 19.00-00.00 arası çalışıyor. Adres: The Leela Palace Hotel, 10th Floor, Diplomatic Enclave, Chanakyapuri Diplomatic Enclave, Chanakyapuri Tel:+91 11 3933 1390 Konum

Olive Bar & Kitchen

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/OliveBarAndKitchen

Kutub Minar’ın hemen yakınında, restore edilmiş bir Babür malikanesindeki bu restoran, başkent moda endüstrisinin kalbinin attığı yerlerden. Menüsü, İtalyan, Fransız ve Akdeniz mutfağı ağırlıklı. Kuşkonmazlı ve rezeneli risotto gibi özellikle vejeteryanlara yönelik seçenekler oldukça bol. Odun ateşinde pişen çıtır pizzaları da çok başarılı. Adres: Olive Bar & Kitchen, 6/8, One Style Mile, Kalka Das Marg Websitesi Tel: +91 98102 35472 Konum için tıklayın.

Bukhara

Fotoğraf Kaynak: www.itchotels.in

Bill Clinton ve Vladmir Putin’in de yemek yediği Bukhara Delhi yeme-içme sektörünün gurur kaynağı. 1977’den beri servis veren mekanın, Kuzeybatı Hindistan mutfağı ağırlıklı menüsü yıllar içinde neredeyse hiç değişmemiş. Ağır ateşte pişmiş kuzu tandır ve kebab gibi seçenekler bulabilirsiniz. Yani burası daha çok vejeteryan olmayanlara hitab ediyor. Adres: Bukhara, Hotel ITC Maurya, Lobby Level, Sardar Patel Marg, Akhaura Block, Diplomatic Enclave Websitesi Tel:+91 11 4621 5124 Konum için tıklayın.

Chandni Chowk Pazarı

Fotoğraf Kaynak: Christian Haugen / Flickr

Hindistan’daki en eski ve en kalabalık pazarlardan biri olarak sokak lezzetlerini tatmak için çok doğru bir nokta. Eski Delhi bölgesinde. Baharatlı yoğurt, Chaat, papri chaat ve jalebi tatlısı deneyebileceğiniz sokak lezzetlerinden. Özellikle tereyağlı tatlıları jalebi çok çok ünlü. Chandni Chowk hala bütün Hindistan’daki en büyük toptan pazarlardan biri, yöresel yemekleri hem orada yemek hem de bir şeyler satın almak isterseniz gidilecek yer burası. Paranthe Wale Gulli’nin bizdeki gözlemeye benzeyen, patates dolgulu kızarmış kıtır lavaşlaırnı ve sütlü baharatlı kremamsı bir tatlı olan rabdiyi de mutlaka denemelisiniz. Buradaki 200 yıllık Ghantewala da pazarın en eski tatlıcısı. Chandni Chowk, Pazar günleri kapalı, diğer her gün 09.30-20.00 saatleri arasında açık. Konum için tıklayın.

Delhi’de Konaklama

Delhi’ye dair verebileceğimiz en önemli tavsiyelerden biri Delhi’nin daha eli yüzü düzgün mahallelerinden birinden kalmanız. Metro ağı gayet iyi, artık illa herşeyin göbeğinde kalmanız gerekmiyor. Diğer tavsiyemizde hem Delhi’de, hem tüm Hindistan’da iyi otellerde kalmanız. Hindistan’ın servis ve hijyen standartları bizimkine göre çok farklı, asabınız bozulsun istemeyiz.

The Leela Palace New Delhi ($$$)

Bünyesinde bulundurduğu 6 farklı restoranı, çok özenli döşenmiş odalarıyla Yeni Delhi’de lüks bir otel deneyimi yaşamak isteyenlerin tercihi olabilir. Yastığınızı seçmeniz için yastık menüsü bile düşünülmüş. Tabi fiyatı Delhi ortalamasının üstünde. Havalimanına 15 kilometre uzaklıkta. Detaylı bilgi ve rezervasyon

Holiday Inn New Delhi International Airport ($$)

Bütün dünyada olan Holiday Inn zincirinin bir oteli. Konforlu, temiz, rahat edebileceğiniz bir otel. Havalimanına yakın kalmak isteyenler için birinci tercihlerden olabilir. Havalimanı otel arası çift yönlü ücretsiz servis de var. Dezavantajı şehirde görülecek yerlere uzak olması. Detaylı bilgi ve rezervasyon

Taj Diplomatic Enclave, New Delhi (Formerly Taj Palace,New Delhi) ($$)

Hindistan kapısına 6 kilometre ve birçok yere yakın olmasıyla lokasyon açısından Delhi’de en çok tercih edilen yerlerden. Temiz, konforlu bir otel. Otelin içinde Vietnam yemekleri sunan Blue Ginger, yemyeşil manzarasıyla güzel bir kahve dükkanı olan Kafe Fontana ve Masala Art var. Çok büyük ve güzel döşenmiş bir otel. Detaylı bilgi ve rezervasyon

Le Méridien New Delhi ($$)

Tertemiz, geniş, rahat odalarda kalayım ve içim rahat olsun derseniz tercih edebileceğiniz seçeneklerden biri. Kraliyet Sarayı, Parlamento, Connaught Place ve Hindistan Kapısı otelin yakınında. İçinde dünya mutfağından seçenekler yiyebileceğiniz The One, Hint restoranı olan Eau de Monsoon ve şehrin harika manzarasını izleyebileceğiniz Le Belvedere restoranları ve bunun dışında bar ve kafesiyle yemek yemek için çokça seçeneğiniz var. Fakat restoranların şehre göre bir iki tık pahalı olduğunu söylemekte fayda var, mutlaka oturmadan menüsünü araştırın. Detaylı bilgi ve rezervasyon

The Prime Balaji Deluxe ($)

Hindistan standartlarına göre bu fiyata bu kadar temiz bir otel bulmak zor, fiyat-performans açısından çok iyi. Talep ederseniz havalimanından ücretsiz karşılanabiliyorsunuz. Eğer bir tur düşünüyorsanız ya da çevre illere gitmek istiyorsanız mutlaka otelden bilgi alın. Otel taksileriyle anlaşmalı olarak uygun fiyata harika turlar yapanlar olmuş, şansınızı deneyin deriz. Detaylı bilgi ve rezervasyon

Hotel City Star ($)

Otelin yeri çok pratik olmasa da temiz, rahat odaları ve ilgili çalışanlarıyla düşük bir bütçe ayıracaklar tarafından tercih edilebilecek bir yer. Fiyat-performans da çok iyi. Detaylı bilgi ve rezervasyon

Backpackerlar genelde Delhi Tren İstasyonu’nun karşındaki Paharganj Market civarında kalıyor. Burada daha düşük bütçeli orta standartlı oteller, cafeler ve alışveriş yerleri var. Backpackerlerın uğrak yerleri My Bar, Diamond Café, The Shim Tur Korean Café.

Delhi’den Ne Alınır

Delhi’ye tüm ülkenin en iyi ürünleri geldiğinden alışveriş yapmak için en iyi yer olduğunu söylüyorlar.
Eğer daha modern şeyler almak istiyorsanız yukarıda bahsettiğimiz Khan Market, Connaught Place, Shahpur Jat doğru adresler. Khan Market’teki Good Earth’ün ev eşyasında üzerine yok ama pahalı.

Eğer daha geleneksel şeyler arıyorsanız, yanınıza pazarlık için en etkili poker suratınızı alın ve buralara gidin:
Dilli Haat – Hindistan’ın her yerinden gelen el sanatlarını bulacağınız yer. Şal, kabile tarzı etnik takılar, tablolar var.
Chandni Chowk – Hindistan’ın en eski çarşısı. Baharatlar, gümüş takılar, tekstilcişer, klasik çarşı pazar. Bir de sokak yemeklerini tatmak için ideal yer.
Janpath Market – Paşmina, antikacılari el yapımı dekoratif objeler….
Sarojini Market – Yerel halkın sıklıkla alışveriş yaptığı bir çarşı.

Eğer prenses kıyafetlerinden satın almak isterseniz de mutlaka yukarıda bahsettiğim yerlere bakın.

11 Comments

  1. Şubat sonu mart başı 10 günlük bir Hindistan gezimiz var eşimle.. Mumbai Delhi ve Udaipur. Bize önerebileceğiniz iyi bir rehber var mı?

  2. Sevgili Biz Evde Yokuz 🙂 . Gece nöbetindeyim ve elimde olan tek iletişim şu anlık bu ve bi süre iletişimden uzağım 🙂 Hindistan üzerine araştırmalar yaparken sayfalar benim yolumu yine size çıkardı 🙂 Hayalimiz, umudumuz , inancımız var, belki bi gün 🙂

    1. Sevgili Emine,
      Sağlık sektöründesin diye anlıyorum? Bu dönemin stresini en çok siz çekiyorsunuz. En çok uzaklaşmaya ve kendinizi ödülmeye sizin ihtiyacınız var. Kahramanlarımızsınız.

      Bugünlerin bitip yeniden dünyayı kucaklayacağımızdan hiç şüphemiz yok. Dilerim bugünki stresin acısını o zaman doya doya çıkartırsın. Kocaman sevgiler

  3. Önerdiğiniz otellerden “The Prime Balaji Deluxe” diğerlerine göre çok ucuz. Biraz şüphe uyandırıcı. tekrar size sormak istedik ne düşündüğünüzü, şimdiden teşekkürler..

    1. Selam Kader, yazıda her klasmandan otel var. Herkes kendi bütçesine uygun olanını tercih eder. Her yerde olduğu gibi, ne kadar ekmek o kadar köfte 😀

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir