KAPADOKYA’DAN BENZERSİZ 25 AKTİVİTE
Kapadokya’nın büyülü atmosferinde yürüyüşe çıkmak gibi sade aktiviteler bile çok derin tecrübelere dönüşebiliyor. O yüzden bizim önerimiz gezi planınızı yaparken burada bahsettiğimiz Kapadokya aktivitelerini önceliklendirmeniz. Ayrıca zaten hemen hepsi görmek isteyeceğiniz yerlerde olduğu için bir taş ile iki kuş vurmuş olursunuz.
Kapadokya Seyahati Planlaması – Gelmeden Önce
Kapadokya’ya Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?
Kapadokya’ya uçakla gelecekseniz, Nevşehir Havalimanı’na ineceksiniz. Göreme, Ortahisar, Uçhisar, Ürgüp, Avanos’u kapsayan Kapadokya havalimanına arabayla 30 dakika kadar sürüyor. Fakat biletinizi almadan önce mutlaka farklı havayollarının fiyatlarını karşılaştırın deriz. Nevşehir Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
Kapadokya’ya Ne Kadar Zaman Ayırmalı
Kapadokya hafta sonu rotası yapılacak bir yer değil. Hem gezilecek çok yer var, hem farklı deneyimler açısından zengin hem de yüz ölçümü bakımından çok geniş bir coğrafyaya yayılıyor. O nedenle ayırabileceğiniz maksimum zamanı ayırmanız ideal olur.
Kapadokya’ya Ne Zaman Gitmeli?
Kapadokya’ya dört mevsim gelebilirsiniz. Çünkü emin olabilirsiniz ki buraya her gelişinizde ayrı bir yüzünü görecek her seferinde farklı bir deneyim yaşayacaksınız. O nedenle de önerimiz, size uygun Kapadokya tatiline göre seçim yapmanız. Eğer balona binmek istiyorsanız, balon için hava şartlarının en uygun olduğu yaz aylarını hedefleyin. Eğer doğa yürüyüşleri, ATV veya bisiklet gibi fiziksel harekete dayalı aktiviteler yapacaksanız bahar bahar dönemlerini tercih edin. Festivallere denk gelmek istiyorsanız yaz aylarını, karlar altında romantik bir tatil veya kış balayı yapacaksanız da kış aylarını seçin.
Kapadokya’da Otel, Tatil Evi veya Villa Seçerken Dikkat!
Kapadokya’da otel veya kiralık ev seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli konu otelin konumu. Bu çok stratejik bir seçim çünkü Kapadokya çok geniş bir araziye yayılıyor. Arazi şartlarının da çok elverişli olduğunu söyleyemeyiz. O nedenle gitmek istediğiniz yerlere ve katılmak istediğiniz aktivitelere uzak kalmamak için konaklayacağınız yeri iyi belirlemeniz gerekiyor. Konaklamak için en iyi mevkiiler Avanos, Uçhisar, Göreme, Ortahisar ve Ürgüp. Nevşehir merkez ise çok uzakta kalıyor.
– Avanos otellerini incelemek için tıklayın.
– Uçhisar otellerini incelemek için tıklayın.
– Göreme otellerini incelemek için tıklayın.
– Ortahisar otellerini incelemek için tıklayın.
– Ürgüp otellerini incelemek için tıklayın.
Kapadokya’da Seçtiğimiz Oteller
Kapadokya’da müthiş oteller var. Bu otellerin en önemli özelliği ise otantik mağara oteller olması. Çünkü buralarda konaklamak Kapadokya’nın vadettiği en özel deneyimlerden. Kalabalık bir arkadaş grubu ile seyahat edecekseniz ev kiralamanın çok uygun bir seçenek olduğu da aklınızda olsun. Bizim önerdiğimiz oteller ve evleri aşağıda bulabilirsiniz.
Argos in Cappadocia $$$
Uçhisar’da konumlanan Argos in Cappadocia, Kapadokya’nın büyülü tarihi dokusunu hissedebileceğiniz ideal yerlerden. Bol ödüllü bu butik otelde mağara ve klasik mimarili olmak üzere toplam 51 konaklama birimi var. Özellikle balayındaysanız veya kendinizi biraz şımartmak istiyorsanız, içinde jakuzisi veya özel havuzu olan manzaralı suiteleri tercih edebilirsiniz. İncelemek için TIKLAYIN.
Museum Hotel $$$
Uçhisar’da, içindeki güzel antikaları ve mimari tasarımı ile bir müzeye gitmişsiniz hissiyatı yaratan Museum Hotel, Kapadokya’nın en özel otellerinden biri. Kapadokya’da balayı düşünüyorsanız da tercih edebileceğiniz yerlerden. İncelemek için TIKLAYIN.
Wings Cappadocia Hotel $$
Uçhisar’daki Wings Cappadocia Hotel, 11 odasıyla hizmet veren, manzaralı terasıyla Kapadokya’yı ayaklarınızın altına seren bir tesis. İncelemek için TIKLAYIN.
Exedra Hotel Cappadocia $$
Ortahisar’daki Exedra Hotel Cappadocia, Ortahisar Kalesi ve peri bacaları manzarası olan 86 odalı bir otel. Kontinental kahvaltı sunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Aşağıdaki bağlantılardan Kapadokya’daki tüm otelleri, evleri ve villaları inceleyebilirsiniz.
– Kapadokya’daki tüm KİRALIK EVLER için TIKLAYIN.
– Kapadokya’daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.
Yukarıdaki fiyat karşılaştırmalarını kişi başı maliyetlere göre yapıyoruz. Evlerde otellere göre daha çok kişi konaklayabildiği için kişi başı maliyet doğal olarak daha düşük oluyor. Çiftler için de uygun fiyatlı ve güzel seçenekler mevcut. Kapadokya’dan önerdiğimiz tüm otelleri, EN İYİ VE MANZARALI KAPADOKYA OTELLERİ yazımızda bulabilirsiniz. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.
Araba Kiralamak Gerekir mi?
Kapadokya çok geniş bir alana yayılıyor ve daha önce de bahsettiğimiz gibi kolay bir araziden bahsedemiyoruz. Kimi bölgeler arasında dolmuş seferleri var fakat çok kısıtlı. Çok daha özgür olmak için kendi aracınızla gelmeyi tercih edebilir veya havalimanından araç kiralamayı düşünebilirsiniz. Nevşehir Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.
1. Yeraltı Şehirlerini Görün
Diğer maddeler zaten yerin üzerindeki tarihi gezdiren aktiviteler yaptırdığından burada özellikle yeraltı şehirlerini görün demek istedik. Şahsen benim hayatımda gördüğüm en etkileyici tarihi yerleşimlerden.
Sürekli akınlar ve yağmalarla karşı karşıya kalan Kapadokyalılar çareyi köylerinin altına sığınabilecekleri ikinci bir köy kazmakta bulmuşlar. Kapadokyalılar diyorum çünkü Hititlerden (MÖ1650-1200 ) tutunda Bizanslılara kadar buraya gelen tüm medeniyetler bu düzeni sürdürmüşler ve geliştirmişler. Her evin içinden yerin altına iniş varmış. Daha sonra da bu yeraltı köylerleri birbirine tünellerle bağlanarak yerlatı şehirlerine dönüştürülmüş.
36 tanesi gün yüzüne çıkarılmış olsa da aslında yerin altında 150-120 yeraltı şehri olduğu tahmin ediliyor. Bu şehirlerin en enteresan yönlerinden bir tanesi de çok sofistike bir şehir planlamasına sahip olmaları. İçinde gezip görebileceğiniz havalandırma, sulama, ısınma, kanalizasyon sistemleri, akıl hastanesinden kiliselere çeşitli kamu kurumları var.
Hangisini görmeli, nerede ve ne zaman gitmeli gibi bilgiler için:
Kapadokya’da Gezilecek Yerler
2. Güllüdere Vadisi’nde Dolunay Yürüyüşü Yapın
Kapadokya’nın büyülü vadilerinde, akşam dolunay ışığında yürüyüş turu var desek!
Nisan ve Ekim ayları arasındaki her ay, dolunaya denk gelen gecede, Uzunetap ve Argos Kültür Sanat işbirliği ile son 3 yıldır Moonlight Cappadocia yürüyüş turları oluyor. Tur saat 20.30’da Göreme’de Royal Balloon önünde toplanma ve kayıt işlemleri ile başlıyor. Daha sonra transfer aracıyla turun asıl başlangıç noktası olan Güllüdere Vadisi’ne geçiliyor. Yaklaşık 1 saatlik yürüyüşün ardından Haçlı Kilise’de mola veriliyor. Daha sonra Kolonlu Kilise’ye geçiliyor. Orada bir müzik dinletisi ve ikramın ardından Kızıl Vadi’ye yürünüyor (40 dakika). Gece saat 24.00 gibi de dönüşe geçiliyor. Bizce en orjinal Kapadokya deneyimlerinden. Eğer şansınıza bir dolunayda Kapadokya’daysanız kaçmaz. Tura katılacakların turdan maksimumda keyif almaları için şu noktalara dikkat etmeleri önemli.
Ne Getirmeli?
– Yürüyüş için bileklerinizi kavrayan rahat ayakkabıları ve rahat pantalonları tercih edin.
– Yanınıza mutlaka su alın.
– Her ne kadar ay ışığı size yol gösterecek olsa da havanın bulutlu olma ihtimaline karşı yanınızda tepe lambası bulundurun.
– Çöllerde olduğu gibi Kapadokya’da da gündüz ve gece sıcaklıkları arasında uçurum olduğundan yanınıza mutlaka uzun kollu kıyafetler, kapşonlu veya mevsime göre mont alın.
– Çanta olarak kol çantası yerine, haraket kabiliyetinizi minimumda kısıtlayacak küçük bir sırt çantası tercih edin.
Gerekli Bilgiler
Kontenjan 40 kişi ile sınırlı. Katılım için websitesinden online kayıt yapılması gerekiyor. 18 yaşından küçükler sadece aileleri ile katılabiliyor. Toplanma Yeri Adres: Avcilar Mahallesi, Dutlu Sokak No:9, 50180 Göreme Belediyesi/Nevşehir Merkez/Nevşehir Tel: (0384) 271 33 00 Konum için tıklayın.
3. Avanos’ta Ücretsiz Çömlek Yapım Atölyesine Katılın
Kızılırmak Nehri’nin her iki yakasına kurulmuş olan Avanos, seramik atölyelerinin yoğun olarak bulunduğu, toprağın şekillendirilerek kap kaçak yapıldığı yer. Hititler’den itibaren günümüze kadar devam eden çömlek yapımı bölgenin en önemli kültürel değeri. Çömlek yapılırken; Avanos’un dağlarından ve Kızılırmak’ın eski yataklarından yumuşak ve yağlı kil topraklar elenip yoğrularak çamur haline getiriliyor. Çark adı verilen tezgâh üzerinde çamur şekillendiriliyor. İşlik atölyelerinde yapılan çanaklar önce güneşte daha sonra gölgede kurutularak saman ve talaşla yakılan fırında 800-1200 derecede pişirilmesi ile elde ediliyor.
Chez Galip’in Çömlek Atölyesi Nerede?
Çömlekçiler çarşısında bulunan Chez Galip’in işlik atölyesinde çömlek yapımını izleyebilir, toprağı hissetmek ona şekil vermek isterseniz de tezgâhın başına geçip maharetlerinizi sergileyebilirsiniz. Burada yapacağınız her şey ücretsiz. Buradaki bir diğer harika detay da atölyede gezerken eserleri yanlışlıkla kırmanız durumunda sizden parasını almayıp, kırdığınız şeyin yapılışını size öğreterek onu yapıp yerine koymanızı istemeleri. Araçları olmayanlar bulundukları yerden dolmuşla Avanos’a gidip, çömlekçiler çarşısına yürüyerek ulaşabilir. Adres: Yukarı Mahallesi, No: 24 Avanos Nevşehir, 110. Sk., 50500 Avanos Tel: (0384) 511 42 40 Konum için tıklayın.
4. Galerie İkman’da Fotoğraf Molası
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Burası Galerie İkman, Göreme’de bir etnik halı-kilim galerisi. Bu kilimcide fotoğraf çektirmek dünya çapında popüler bir aktivite olduğundan size de haber verelim istedik. O kadar popüler ki fotoğraf çektirmek için rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Yine de gerçekten çok büyüleyici bir yer. Fotoğraf çekinmeyecek bile olsanız ortamını görmek için bir uğrayın deriz. Websitesi Adres: Hakkı Paşa Meydanı Roma Kalesi Yanı Konum için tıklayın.
5. Güvercinlik Vadisi’nde Doğa Yürüyüşü Yapın
Güvercinlik Vadisi, Kapadokya’da doğa yürüyüşü yapabileceğiniz en ideal noktalardan biri çünkü halihazırda düzenlenmiş bir yürüyüş parkuru ve kırmızı ile işaretlenmiş yönlendirmeleri var. Böylece hiçbir tura bağımlı olmadan tek başınıza bile bu yönlendirmeleri takip ederek burada doğa yürüyüşü yapabiliyorsunuz. Parkurun girişi, Uçhisar ve Göreme arasındaki yolda kalıyor ve yaklaşık 4 kilometre / 2 saat kadar sürüyor. Konum için tıklayın.
Ne Getirmeli?
Burada doğa yürüyüşü yapacaklara tavsiyemiz:
– Yanlarına mutlaka su almaları,
– Parkurun girişinden sonra karşınıza çıkacak şelaleyi ve küçük meyve bahçelerini atlamamaları,
– Zemin toprak, yumuşak ve yer yer engebeli, yokuş çıkmalı, yokuş inmeli olduğundan kaymayan, trekkinge uygun ayakkabı tercih etmeleri,
– Biraz kondisyonu ve toprak arazi deneyimi olanlar için burayı bisikletle de keşfetmeleri olur.
6. Lüks Bir Tarihi Mağarada Ya Da Peribacaları Manzaralı, Jakuzili Bir Suite’te Konaklayın
Daha önce de dediğimiz gibi Kapadokya’da yaşayabileceğiniz en güzel konaklama deneyimi hatta ve hatta genel olarak burada yaşayabileceğiniz en güzel deneyimlerden biri binlerce yıllık tarihe sahip mağara otellerde veya peribacaları manzaralı otellerde konaklamak. Aslında Kapadokya’ya geldiğinizde her bütçeye uygun seçenekte otel bulabiliyorsunuz ama tavsiyemiz kesenin ağzını biraz açtığınızda burada yaşayacağınız konaklama deneyimini bir üst noktaya taşımanız. Özellikle de gün doğumunda vadideden yükselen balonların manzarasına karşı kahvaltı veya jakuzi keyfi yapabileceğiniz suiteleri olan oteller hem gözü hem ruhu hem mideyi tatmin ediyor. Kalabalık bir grupsanız yine aynı özelliklere sahip ama sadece size özel bir ev de kiralayabilirsiniz. Bizim Kapadokya’dan önerdiğimiz otel ve ev seçeneklerini ise En İyi ve Manzaralı Kapadokya Otelleri ve Kapadokya’da Kiralık Villa ve Mağara Evler yazılarımızda bulabilirsiniz.
7. Kızılçukur Vadisi’ne Karşı Kamp Yapın
Evet haklısınız Kapadokya’da otantik kaya otellerde kalmak da harika bir deneyim ama sabah gündoğumunda gözünüzü açtığınız anda bir bir gökyüzüne yükselen balonların manzarasıyla güne başlamak desek bu sizi kampa ikna etmeye yeterince etkili olur sanırız? Çadırı açtığınız anda harika bir manzara ile güne başlamak için en uygun kamp noktalarından biri, Kızılçukur Vadisi’ne yani sıcak hava balonlarının havalandığı bölgeye bakan Panorama Camping. Aşağıda tüm bilgileri bulabilirsiniz.
Kampseverleri Türkiye’deki diğer güzel kamp alanları için Türkiye’nin En İyi 30 Kamp Alanı yazımıza alalım.
8. Gündoğumu Yogası Yapın
Daha önce her yerde yoga yapmış olabilirsiniz ama inanın bize Kapadokya vadilerinde yoga yapmak insana bir başka iyi geliyor. Buranın bambaşka bir enerjisi var. Artık öyle çok talep alan bir şey ki son yıllarda burada küçük küçük de olsa bir yoga komünitesi oluşmaya başlamış.
Biz Cappadox Festivali programındaki gündoğumu yogalarından birine katılmıştık ama Kapadokya’daki vadilerde yoga yapmak için illa ki turla, programla gelmeniz gerekmiyor. Yoga matınızı alıp istediğiz manzaraya karşı yoga yapabilirsiniz. Spesifik olarak önereceğimiz bir vadi yok ama zaman tavsiyemiz özellikle gündoğumunu.
Kapadokya’daki Yoga Merkezleri
İster sadece güneşin doğuşuna karşı olsun ister sıcak hava balonlarının birer birer yükseldiği ufka karşı olsun ne yapıp edip güneşi bir de Kapadokya’da selamlayın. Yoga ile daha içli dışlı olanlar veya buraya sadece yoga odaklı gelenler için belli dönemlerde ifeelyoga ve Workshopix gibi yoga okullarının yoga kampları da oluyor. Ayrıca ben tek başıma değil de grup dersleri ile yoga yapmak isterim diyenler için kapadokyayoga‘nın yıl boyunca vadi yürüyüşü ve yoga, bisiklet ve yoga kombinasyonlu turları ve grup dersleri de oluyor. E-mail: kapadokyayoga@gmail.com Tel: 05056561064
9. Balonların İçinde Kahvaltı
Bir balon pilotuna danışıp, balonları seyretmek için en iyi tepeyi öğrendik. Çektik arabamızı balonların elini uzatsan değecek kadar yakından geçtiğini söyledikleri bir tepeye.
Balonlar gün erken başladığı için erkenden açılan bir iki pastane/ fırın var. Bir gün önceden sorup hangisi olduğunu öğrenin ki sabah alışveriş yapacak yer bulmaya çalışırken balonları kaçırmayın. Bagajdan çıkardık katlanan sandalye ve masayı, kurduk soframızı.
Derken 100 balon bir anda havalanıverdi! Nereye baksak etrafımız 360 derece balon!!! Gökyüzüne saçılmış bonibonlar… Peşinden bir 40 daha! Yine sürreal bir an; biz bir tepenin üzerinde olduğumuz için, etrafımızı saran balonlarla aynı hizadayız. Sanki bir sepete de biz sofra kurmuş uçuyoruz! Ve gerçekten o kadar dibimizden uçuyorlardı ki, bi tanesine masamızdan simit bile ikram edebildik! O kadar yakındılar! (Aynı keyfi yaşamak isteyenler için konum)
10. Kızılırmak’ta Gondol Turu Yapın
Kızılırmak’ta, Asma Köprü yanında ofisleri olan Kapadokya Jet Boat & Gondola firması ile Gondol ya da bot turu yapabiliyorsunuz. Bizce aşırı turistik ve gölün çevresi görsel açıdan güzel olmadığı için çok keyif vermiyorseven de seviyor.
Gondol turu yaklaşık 15 dakika sürüyor. Turlar Pazar günü hariç diğer gün 13.00’de başlıyor. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Tek seferde gondol altı kişi, bot ise kırk kişiye kadar yolcu alabiliyor. Ödeme kişi sayınıza göre değişiklik göstermiyor yani gondola bir kişi binseniz de altı kişi binseniz de aynı parayı ödüyorsunuz. Adres: Bahçelievler Mahallesi Asma Köprü Yanı, Kızılırmak kenarı Avanos, Nevşehir. Tel: 0 384 511 3459
11. Peri Bacalarına Yansıtılarak Yapılan Mapping Show’u İzleyin
Zelve Harabeleri’nde Zelve Mapping tarafından, bölgenin jeolojik yapısının nasıl oluştuğunu, başlangıcından günümüze kadar geçirdiği sürecin ve bu topraklarda yaşayan medeniyetlerin inanç çeşitliliğinin konu alındığı bir mapping show gerçekleştiriliyor. Daha önce hiç duymamış olanlar için açıklayalım: Mapping Show, bir bölgenin karakteristik dokusu üzerine güçlü bir projeksiyonla o bölgenin bilgisayar programlarıyla tasarlanmış 3 boyutlu bire bir haritasının yansıtılması ile olan görsel show oluyor.
Ücret ve Rezervasyon
Gösteri için havanın kararmasını bekliyorlar yani belirli bir saat aralıkları olmuyor. Yaklaşık otuz dakika sürüyor. Her gün gösteri olmayabiliyor, rezervasyon sayısına göre yapıyorlar. Gösteri için en az beş kişinin olması da yeterli oluyor. Her şekilde gittiğiniz gün arayıp görüşün ki gösterinin olmayacağı güne denk gelmeyin. Elbette Mapping Show türlü sanat merkezlerinde de izlenebilir ama vadide peri bacalarına yansıtılarak yapılan bir gösteriyi her yerde bulma şansınız olmaz. Buralara kadar gelmişken vadilere sadece panoramik tepelerden bakıp kalmayın. Size sunulan imkânları değerlendirin.
12. Kayaların Oyularak Yapıldığı Restoranlarda Akşam Yemeği Yiyin
Akşam otantik kaya restoranlarda akşam yemeği yemek Kapadokya’nın olmazsa olamazlarından. Yabancı guruplar tarafından çok fazla talep olduğundan müsait yer bulamama ihtimaline karşı her yere mutlaka rezervasyon yaptırın. Biz Kapadokya’dan mekan önerilerimizi aşağıda sıraladık. Aklınıza yatan birine mutlaka gidin ve Kapadokya yöresel yemekleri olan tandır, testi kebabı, saç tava, düğün çorbası, bulgur çorbası, çömlekte kuru fasulye, çömlekte nohut ve yaprak sarma arasından menüde bulabildiklerinizi yemeden dönmeyin. Kapadokya’da Ne Yenir, Ne Yenir yazımızda detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
13. Bağ Ziyaretleri Yapın
Kapadokya, volkanik özellikler taşıyan verimli toprak yapısı sağolsun yüzyıllar öncesinden beri bağcılığın süregeldiği bir coğrafya. Bu verimli topraklar, üzüm üretimi için Anadolu’nun en ideal yerlerinden ama hem kültürel hem de ekonomik değeri yeni yeni ortaya çıkıyor. Nevşehir’in Ürgüp ilçesindeki bağlarda, yöresel üzümlerden burada üretilen butik şaraplar Kapadokya’nın imza şarapları. Kapadokya’da iki yöresel şarap üreticisi var: Kocabağ ve Turasan. İki üreticinin de fabrikalarını gezerek ve geleneksel şarap yapımını yerinde görmek son yılların en popüler etkinlikleri arasında.
14. ATV Safari, Göreme
Kapadokya vadilerini, trekking, hiking, flora yürüyüşü, at turu, atv safari, jeep safari, bisiklet turu yaparak gezmek, vadilerinde kamp yapmak Kapadokya’nın büyük resmini görmenizi sağlayacak, tatilinizi daha anlamlı kılacak etkinlikler. Trekking, hiking, bisiklet turu, kamp ve jeep safari için kadost, ATV safari için ise dilediğiniz firmayı tercih edebilirsiniz çünkü hepsi aşağı yukarı aynı hizmeti sunuyor. Aynı vadilere farklı yollarla gittiğinizde başka deneyimler yaşayacaksınız. Tekrar görmekten çekinmeyin.
Ne Getirmeli ve Tüyolar
Safaricilere yine birkaç tüyo verelim:
– Vadilere gittiğinizde yanınıza mutlaka su alın. Dönüşünüzün akşam geç saatlerde olma ihtimalini göz önüne alarak yanınızda tepe lambası bulundurun.
– Trekking ve hiking için bileklerinizi kavrayan rahat ayakkabıları tercih edin.
– ATV safaride açık renkli ayakkabılar giymeyin, iklim ve hava durumuna bağlı olmakla birlikte çamur olabiliyor kıyafetlerinizi buna uygun seçin. Elleriniz uzun süre açıkta kalacağı için yanınızda eldiven bulundurun. Tozlardan korunmak için boyunluk kullanın.
– Gün doğumunda yapacağınız etkinlikler için yanınıza mutlaka uzun kollu kıyafetler alın.
15. Atlı Safari
Persçe “Güzel Atlar Diyarı” anlamına gelen Kapadokya’da yapılacak en güzel şeylerden birisi buraları at sırtında gezmek. Erciyes’te yabani bir koloni kuran yılkı atlarını evcilleştirmesi ile dünyada Dalton Kardeşler olarak nam salmış, kılığı kıyafetiyle de Red Kit’e benzeyen 3 atlara fısıldayan kardeş var. Yurt dışında burada olduğundan daha çok biliniyorlar. Atlı safari düzenleyen çok yer var ama Dalton Kardeşler’i görmek de ayrı enteresan. 20 senelik tecrübeyle Kapadokya’da günlük veya birkaç günlük atlı turlar, atlı dolunay turları düzenliyorlar. Günlük turlarda Kızılçukur Vadisi, Güllüdere Vadisi, Aşk Vadisi, Bağlıdere ve Kılıçlar Vadisi gibi en ikonik yer şekillerinin görüldüğü vadileri geziyorsunuz. Websiteleri üzerinden, tur tarihlerinizi, tur tipini, kişi sayısını, daha önce herhangi bir binicilik tecrübeniz olup olmadığı gibi bilgileri belirterek rezervasyon yapabiliyorsunuz. Tel: 90 384 271 28 40 – +90 532 275 68 69 Email: info@cappadociahorseriding.com Konum için tıklayın.
16. Gün Doğumununda Rengârenk Balonları İzleyin
Kapadokya’ya mı geldiniz o zaman en az bir kere o gün doğmadan kalkılacak arkadaş. Kapadokya’ya gelip de gün doğumunda, en az 100 – 150 sıcak hava balonunun aynı anda havalanışını izlemeden dönerseniz olmaz. Balonlar bir çok otelin yakınından geçiyor, otelinizin konumu buna uygunsa direkt otelinizden seyredebilir ya da Güvercinlik Vadisi, (Konum için tıklayın), Kızıl Çukur Vadisi, (Konum için tıklayın), Uçhisar Kalesi, (Konum için tıklayın), Aşıklar Tepesi’nden (Konum için tıklayın) balonları izleyebilirsiniz. Hava şartlarının uygun olması durumunda gün içerisinde de balon uçuşları yapılabiliyor. Elbette o balonlardan birinin içinde siz de varken gün doğumu çok daha efsane bir deneyim oluyor ama balona binseniz de binmeseniz de bir sabah uyanıp, bu görüş açısı güzel tepelerden birine çıkıp balonları mutlaka izleyin.
17. Balon Turu Yapın
Bütçenize uygunsa mutlaka Kapadokya’da balon turuna katılın. Balon turunda en az 100-150 balonla aynı anda havalanıyorsunuz, baktığınız her yer birbirinden güzel oluyor ve tabi ki harika fotoğraflarınız ve vadileri tepeden görme şansınız oluyor.
Balona binmeye karar verdiğinizde, hangi firmayı seçerseniz seçin, bineceğiniz günden önce rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Uçuş yapacağınız günkü program da aşağı yukarı her şirket için aynı: Şirketlerin servisleri sizi kaldığınız otelden alarak ofislerine götürüyorlar, burada kahvaltınızı yapıyorsunuz sonra uçuş onayı verildikten sonra balonların kalkacağı alana araçlarla gidiyorsunuz. Uçuş öncesi brifing yapıldıktan sonra balonlar hazırlanıyor ve sepetlere biniyorsunuz, kemerleriniz bağlanıyor sonra uçuşa geçiyorsunuz. İndiğiniz zaman da şampanya ve atıştırmalık bir şeyler ikram ediliyor. Alkol kullanmıyorsanız alkolsüz şampanya da açıyorlar. Katılım belgelerinizi de aldıktan sonra sizi araçlarla otelinize bırakıyorlar.
Balon Firmaları
Balon şirketlerinin giderlerinin yüksek olmasından dolayı fiyatlar da dudak uçurtuyor ama sezon sonu fiyatlar neredeyse yarı yarıya oluyor. Sezon sonu sezonda olduğu kadar balon göremeseniz de en önemli avantajı bindiğiniz sepetin tam dolu olmaması oluyor. Bu size daha rahat hareket etme özgürlüğünü veriyor. Deneyimli bir şirketle uçuş yapmayı isterseniz ilk balon firmasını kuran Kapadokya Balloons veya bizim de tercihimiz Butterfly Baloons’a bakabilirsiniz. Fiyatlarını yüksek bulabilirsiniz ama kullandıkları balonların maliyeti çok yüksek ve belli bir saate kadar uçuş yapabiliyor. Saatini doldurduktan sonra balonu yeniliyorlar. Uçuş süresi ortalama bir saat sürüyor.
18. Kızılçukur Vadisi’nde Güneşi Batırın
Gün batımını seyretmek size keyif veriyorsa onu bir de Kızılçukur Vadisi’nde görün. Kesinlikle Kapadokya’dan yapmadan dönmeyin diyeceklerimiz arasında ilk beşe girer. Araçla gidiyorsanız yanınıza sandalyelerinizi ve masanızı alın, günbatımında neler yemek içmek size keyif veriyorsa bunları da yanınıza alın keyfinize keyif katın. Eğer hayatınızda hiç oturup güneşin batışını adım adım izlemediyseniz hafızanızdan silemeyeceğiniz bir tablo olacağını garanti ederiz. Bir de şansınıza bulutsuz bir gökyüzü varsa değmesin keyfinize. Konum için tıklayın.
19. Andrew Rogers’ın Devasa Taş Heykellerini Görün
4×4 aracınız varsa Avustralyalı Heykeltıraş Andrew Rogers’ın “Hayatın Ritimleri” projesi ile Zaman ve Mekân isimli açık hava sergisini görmeye mutlaka gitmelisiniz. Rogers’ın dünyanın 12 farklı yerlerinde gerçekleştirdiği projesinin 9. ayağı Kapadokya. Bu projenin felsefesi; hayatın özünün aynı, ritimlerinin ayrı olmasıymış. Sanatçı Kapadokya’ya turistik amaçla geldiğinde bölgeden çok etkilenmiş bu yüzden projesine burayı da dahil etmiş.
Heykellerin yapımında yaklaşık 11 ton taş kullanılmış ve 230 kişinin yardımıyla üç yılda tamamlanmış. Rogers, çalışmalarında ağırlıklı olarak insanlık tarihinin daima peşinde koştuğu, özgürlük, sevgi, adalet, hürriyet, aşk gibi evrensel kavramları, farklı dillerde devasa sütunların üzerine kazımış. Adeta Peru’daki Nazca Çizgileri gibiler. Özellikle Kapadokya’nın tarihini yansıtan at, güvercin, Kibele heykeli, hayat ağacı, düven taşı, çift gövdeli tek başlı aslan sembolleri oldukça güzeller. Elbette bütçeniz elveriyorsa, bir balon turuyla bu eserleri yukarıdan tam anlamıyla görmek çok daha mantıklı.
Buraya yürüyerek gitmeniz baya zamanınızı alır, yol patika olduğu için otomobil tarzı arabalarla çıkamayabilirsiniz. Bölgede yapılan jeep safari turları ile buraya gitmek için anlaşabilir ya da kendi aracınız uygunsa aracınızla gidebilirsiniz.
20. Cappadox Festivali’ne Katılın
Son iki yılda, Kapadokya’nın değerine değer katan bir şey varsa o da hiç şüphesiz ki Mayıs ayında Pozitif organizasyonu ile gerçekleştirilen Cappadox Festivali. Cappadox, müzik, çağdaş sanat, doğa aktiviteleri, gastronomiyi harmanlayan, disiplinlerötesi deneyimler sunan yeni nesil festivallerden. Son üç senedir onca insanı Türkiye’nin her yerinden hatta dünyadan Nevşehir’e getirtmeyi başaran, Türkiye’de biletleri önden tükenen tek festival diyebiliriz.
Cappadox’a birkaç kez gitme şansımız oldu. Bizce başarısının sırrı, yerli yabancı sanatçı ve grupların konserleri, vadi yürüyüşleri, vadi bisikleti, gündoğumu yogası, piknikler, yemek dersleri, tadım atölyeleri, sergiler, gösteriler gibi birçok etkinliği içeren kaliteli festival programlarında. Şöyle diyelim, Kapadokya gezi planınız yoksa bile Cappadox için Kapadokya’ya gidilir.
Fakat şunu baştan netleştirmekte fayda var ki Kapadokya seyahatinizi Cappadox’a denk getirmek başlı başına ayrı bir deneyim. Yani festival kafası ve turist kafasını aynı anda yaşamak biraz elinizdeki şartları zorlayabilir. Öncelikle unutmayın ki festival dönemlerinde her şeyin fiyatı iki katı olacaktır. Ayrıca Cappadox’un halihazırda zaten çok kaliteli ve dolu dolu bir festival programı oluyor. Üzerine bir de siz turistik programlar eklediğinizde aşırı yükleme olabiliyor. Aklınız sürekli Cappadox etkinlikleri ve Kapadokya’da gezilecek yerler arasında kalıp duruyor. Yani diyeceğimiz o ki buraya turistik Kapadokya gezisi için gelin Cappadox için ayrıca gelin. Bilet satışları aylar öncesinden başlıyor ve sınırlı sayıda indirimli bilet satışları oluyor. Festival günü bazı etkinlikler için bilet bulamayabilirsiniz bu yüzden bilet satışı başladığı zaman biletinizi alın.
21. Bağbozmuna Gelin
Kapadokya üzüm bağları ile meşhur. Eylül ayı ise Kapadokya’da bağbozumu dönemi. Yani bu bölgede yüzyıllardır süregelen bağcılık kültürünün yaşatıldığı, tanıtıldığı ve üzüm bağlarından o senenin üretimi için hasat yapıldığı ay. Eylül’ün ikinci haftasına denk gelen bu dönemde Nevşehir Belediyesi, yaklaşık 50 senedir Ürgüp Uluslararası Bağ Bozumu Festivali’ni düzenliyor.
Festival Üç Güzeller mevkiinde gerçekleşiyor, hem konserler hem gösteriler oluyor. Ayrıca yerel şarap üreticileri arasında en kaliteli üzüm, en hızlı üzüm yeme yarışması gibi yarışmalar da oluyor.
22. Kapadokya Bisiklet Festivali’nde Pedallayın
Eylül ayında uluslararası katılımlı gerçekleşen Salcano Cappadocia Cycling Festival de bisikletçilerin kaçırmaması gereken organizasyonlardan. Hem amatör hem de profesyonel bisikletçiler için yarışmalar, buluşmalar ve aktiviteler oluyor. Festivale websitesinden kayıt olabilirsiniz. Böyle özel bir yerde pedallamak harika olmalı bizim de aklımız kalmadı değil.
23. Dünyanın En Garip Müzelerinden Biri Seçilen Saç Müzesini Görün
Guinnes Rekorlar Kitabı’nda dünyanın en garip müzeleri kategorisinde 6. sırada yer alan bu müze kesinlikle görülmeye değer. Çömlekçiler çarşısında bulunan müze’nin olayı içinde 16.000’ü aşkın kadının bıraktığı saç tutamlarının olması. Burası aslında Kapadokya’nın ünlü çömlek ustası Chez Galip’in çömlek dükkânının bir bölümü.
Bu müzenin diğer müzelerden farkı ise bunun özel bir hikâyesinin olması. Galip Bey ile sevgili olan Fransız bir kadın ülkesine dönerken saçından bir tutam keserek duvara asıyor, dükkânı ziyarete gelen kişiler de bu saçı görünce saçlarından bırakmaya başlıyorlar ve yaklaşık 16 bin saç teli olan bir yer haline geliyor. Gün geçtikçe ziyaretçiler saçlarından keserek buraya bırakmaya devam ediyorlar. Senede iki kez yapılan çekilişe katılmak isteyen kişiler de bir kâğıda kişisel bilgilerini yazarak kesmiş oldukları saçlarıyla birlikte asıyorlar.
Burada saçını bırakan ünlüler arasında Muazzez Ersoy’dan Pınar Aylin’e, Nurgül Yeşilçay’dan, İpek Tuzcuoğlu’na ünlü isimler de var. Yapılan çekilişte isminizin çıkması durumda sizi tekrar Kapadokya’ya davet ederek bir haftalık tatil masraflarınızı karşılıyorlar. Müze haftanın her günü 08.00-19.30 saatlerinde ziyarete açık. Konum için tıklayın.
24. Erciyes’e Yansıyan Müthiş Gün Batımı Renklerini Uçhisar Kalesi’nden Seyredin
Gün batımında Uçhisar Kalesi’nin Erciyes Dağı’na bakan manzarasından yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi büyülü bir kare yakalayabilirsiniz. Erciyes Dağı’nın karlı tepelerine yansıyan güneş ışınları böylesine bir pembelik yaratıyor. Uçhisar Kalesi’nin konumu için tıklayın.
25. Gün Batımında Pop-Up Piknik Deneyimi Yaşayın
Kapadokya’da Başka Ne Var
Kapadokya Gezi Rehberi‘mizden bilgi alabilirsiniz.
Balonları izlemek için paylaştığınız konuma ulaşılamıyor. Rica etsem paylaşabilir misiniz?
Tüm bilgiler için teşekkürler
Konum çalışıyor
İyi günler. Aralık – Ocak aylarında 3 günlük tatil planlıyorum . Fakat Kapadokya’nın merkezi neresidir isim olarak , kalacağım yer ve mesafe ayarlaması yapmak istiyorum ona göre . Bir de Kapadokya içinde bu aktivitelerden kışa uygun olanlar için tur benzeri şeyler var mı var ise nasıl ulaşabilirim ? Teşekkürler
Merhaba Kapadokya’nın merkezi diye bir şey yok çünkü orası bir şehir değil bir bölge. O nedenle birkaç önemli noktası var. Otel seçmek için en iyi bölgeler Avanos, Uçhisar, Göreme, Ortahisar ve Ürgüp. Nevşehir merkez çok uzakta kalıyor.
Kapadokyaya annemle gitmeyi düşünüyorum ancak bacaklarında romatizma olduğundan çok uzun yürüyemiyor. Kapadokya annem içnin uygun değil mi ya da bu tip insanlar için orada bir hizmet var mı?
Eylem merhaba,
Annen her şekilde gider ama vadi içindeki yürüşleri yapamaz. Onun yerine atv ile gezdirebilirsiniz belki. Atlı turlar da var ama at dizlerini zorlar mı bilmiyorum.
Merhaba yurtdışından 3 günlüğüne geliceğiz tam mart ayın son gunlerinde. Balonlar kalkar mı mart sonunda?
Belirttiğiniz aktiviteler muhteşem yapilabilir mi o dönemde?
Merhaba
Bu mevsimde öngörmek mümkün değil ki havayı
Merhaba ,
Temmuz un ilk haftalarinda gitmeyi dusunuyorum hotel olarak yukarida belirtmis oldugunuz konumlar aralarindaki mesafeler nedir ? Sorum aslinda merkezi hem balonlara yakin bir hotel hemde belirtmis oldugunuz yerlere yakin bir hotel varmi onerebiliceginiz birsey hotel ve konum olarak 5 gunluk tesekkur ederim .
https://www.bizevdeyokuz.com/en-iyi-kapadokya-otelleri/
İYİ GÜNLER 2 MARTTA BALAYI İÇİN KAPADOKYA’YA GİTMEYİ PLANLIYORUZ. AMA SOĞUK OLUR MU BU AKTİVİTELERİN HEPSİ O HAVADA YAPILIR MI?
OTELE TIKILIP KALMAK İSTEMİYORUM AMA SOĞUK HAVADADA NEREYE GİDİLİR BAŞKA BİLMİYORUM :((
Mart’ta balonlar kalkmayabilir. Şansıınıza bakar.
Önerim birkaç ay balayınızı ertelemeniz.
Merhabalar Kasım 19’da balayına kapadokya’ya gitmeyi düşünüyoruz Ne dersiniz?
Ben balayı için sıcak yerleri tercih ederim
Balonları izlemek için gittiğinizde sat kaç civarıydı? kaçta orada olmamızı önerirsiniz?
biz ailece vandan antalyaya giderken yol üstü bir gece konaklayıp kapodakyayı gzmeyi düşünüyoruz bu bayram tatilinde fakat sitenizi inceleyince bır gün yeterli olurmu yoksa başka bir tatilde ayrı bir zamanda mı kapodakyaya gitmek mantıklı olur karar veremedim sizce?
Kapadokya için en az 1 haftasonu gerek.
Yapacağımız Kapadokya seyahati için harika tüyolar aldım yazılarınızdan. Şimdi gitmek için sabırsızlanıyoruz. Detaylı paylaşımlarınız için teşekkürler.
iyi gezmeler Ecem
Merhaba,
Arabasız geleceğimiz için turistik yerler arasında ulaşımı sağlayan servisler var mı diye sorsam?
Kapadokyaya gelenlerin Uçhisar kalesi yakınında bulunan Naile art galeryi ziyaret etmelerini öneririm.Eski evden sanat atölyesi ve galerye dönüştürülen mistik ortamlı yetde ebru sanatı yapılmaktadır. Usta ebru sanaatkarının yardımı ile yapışkan likit üzerine boya atıp şekiller vererek kağıda transfer edebilirsiniz.Türk sanatı olan bu sanat ebru sanatıdır. Yapılışını atölyemizde seyredebilir hepsi tek ve özel olan ebrulu ürünleti görebilirsiniz.Balayı çiftleri için workshop programlatımız vardır evlerine asacakları bir tablo yaptırılır ve balayında unutamayacakları bir deneyim yaşatılır. Her yaşta ebru yapmak isteyenler Naile art gallery’den randevu arayabilirler.