KAPADOKYA’DA GEZİLECEK YERLER

Bize en sık sorulan sorulardan: Türkiye’de en çok beğendiğiniz, mutlaka gidin görün dediğiniz yer neresidir? Türkiye’nin dört bir yanını gördük ama içimiz çok rahat, net bir şekilde diyebiliriz ki Kapadokya bizce Türkiye’nin en özellikli, en büyüleyici ilk 3 köşesinden biri.

Kapadokya Times’ın “Dünya’nın Yeni 25 Harikası” Listesinde 5. Sırada

Dünyanın birkaç bölgesinde de görülen peri bacalarını başka hiçbir yerde Kapadokya’da olduğu kadar yoğun bir şekilde göremezsiniz. Times Gazetesi’nde yayımlanan “Dünya’nın Yeni 25 Harikası” listesine 5. sıradan giren Kapadokya, aynı zamanda da 1985’ten beri UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde.

Buraya geldiğiniz ilk günden anlayacaksınız ki Kapadokya, doğası, tarihi, ve efsaneleriyle, sanat, kültür, spor, eğlence ve romantizmi bir potada eriterek başlı başına kendine has bir dünya vaad eden bambaşka bir yer. Öylesine mistik bir hissiyatı var ki daha birçok şeyin yanında kendinizi de keşfedebileceğiniz eşsiz bir coğrafya burası. Açıkçası kelimeler bu olağanüstü yeri anlatmaya yetmez hala gitmediyeseniz gidip kendi gözlerinizle görmeniz lazım.

Kapadokya’nın Önemi

Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri’yi içine alan ve genel olarak Kapadokya denilen bölge, bundan yaklaşık 60 milyon yıl önce, Erciyes Dağı, Güllü Dağı ve Hasan Dağı’nın yarattığı volkanik arazinin küllü ve yumuşak tabakasının, milyonlarca yıl boyunca rüzgar ve yağmur suları ile aşınması ile şekillenmiş, oldukça karakteristik bir bölge. Her ne kadar bu bölgenin temelini doğal koşullar oluştursa da burada insan eliyle oyulmuş peri bacaları içinde yaşanan hayatlar, Kapadokya’nın asıl büyülü yanını oluşturuyor.

Bu bölgedeki insan yaşamını izleri ise Paleolitik döneme kadar uzanıyor. Bir zamanlar Hititler’in yaşadığı bölge, daha sonra Hristiyanlığın önemli merkezlerinden biri haline geliyor. Bölgedeki yeraltı şehirleri, peri bacaları ve mağaralar, Hristiyanlığın yasak olduğu Roma İmparatorluğu döneminde, bölgedeki Hristiyanların gizlilik içinde güvende yaşamalarına olanak sağlıyor. Bölgede kayalara oyulmuş ve yeraltındaki şehirlere kurulmuş birçok kilise bulunuyor. Eğer coğrafya derslerinde öğrendikleriniz tozlandıysa Peri Bacalarının Oluşumu yazımızı okuyabilirsiniz.

Kapadokya’nın Tarihi

Kapadokya tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan şehirlerden biri olduğundan, Hititler döneminde, ticaret ile gelişen yerlerden biri haline geliyor. M.Ö. 12. yüzyıla gelindiğinde, Hitit İmparatorluğu çöküyor. M.Ö 6. yüzyılda ise Pers İmparatorluğu, Güzel Atlar Ülkesi anlamına gelen Kapadokya’ya bugünkü ismini veriyor. M.Ö. 332’de Büyük İskender Pers İmparatorluğu’nu yenilgiye uğratırken, Kapadokya Krallığı kuruluyor fakat M.S. 17’de Kapadokya Roma İmparatorluğu’nun bir parçası haline geliyor.

3. yüzyılda Kapadokya, bölgedeki doğal koşulların saklanmaya ve gizli yaşamlar sürmeye elverişli olması ile Roma baskısından kaçan Hristiyanların yerleştiği bir yer haline geliyor. Böylece bu bölge, İkon Düşmanlığı’ndan nasibini minimumda almış oluyor. Yine bu dönemde, bölgede Arap akınları yaşanıyor. 11. ve 12. yüzyıllarda ise Selçuklular’ın etkisi görülüyor. Osmanlı Dönemi’nde ise sular duruluyor ve bölge sonunda huzura kavuşuyor. Kapadokya’da kalan son Hristiyanlar ise Lozan Antlaşması sonrası bölgeden göç ediyor.

Kapadokya’da Öncelikli Olarak Neleri Görmeli

Bu yazımızda Kapadokya’da gezilecek yerleri anlattık. Ama bize sorarsanız Kapadokya öncelikleriniz görülecek yerler listesinin üzerini çizmek olmasın. Asıl buranın tadını çıkarmanızı sağlyacak atlı safariler, peri bacalarının üzerinden doğan güneşe karşı balon turları gibi deneyimleri kovalayın.

Bunlar gibi önceliklendirmenizi tavsiye ettiğimiz deneyimleri şuradan okuyabilirsiniz (hatta sakın o yazıyı okumadan şuradan şuraya adım atmayın, çünkü Kapadokya’ya dair en ama en güzel şeyler o yazıda):
Kapadokya’da 25 Benzersiz Aktivite

Kapadokya Seyahati Planlaması – Gelmeden Önce

Kapadokya’ya Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Kapadokya’ya uçakla gelecekseniz, en yakın havalimanı Nevşehir Havalimanı. Kapadokya buradan arabayla yarım saat sürüyor. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka farklı havayolu firmalarının bilet fiyatlarını karşılaştırın deriz. Nevşehir Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Kapadokya’ya Ne Kadar Zaman Ayırmalı

Kapadokya öyle birkaç günde gezebileceğiniz bir yer değil. Hem gezilecek alan yüz ölçümü ile çok büyük hem de gezilecek görülecek yerler ve deneyimler açısından çok zengin. Bu yüzden buraya ayırabileceğiniz en fazla zamanı ayırın deriz.


Kapadokya’ya Ne Zaman Gitmeli?

Kapadokya’nın zamanı dört mevsim. Yani burası öyle bir coğrafya ki her gidişinizde ayrı bir yüzünü görüyor her seferinde farklı bir deneyim yaşıyorsunuz. O yüzden tavsiyemiz, Kapadokya’da ne tür bir tatil geçirmek istediğinize göre seçim yapmanız. Balona binmek için hava şartlarının en uygun olduğu yaz aylarını tercih edin. Doğa yürüyüşleri, ATV ve bisiklet gibi diğer birçok aktivite için havanın güzel olduğu yaz ve bahar dönemlerini, festivallere denk gelmek istiyorsanız yaz aylarını, karlar altında romantik bir tatil hedeflerseniz kış aylarını seçin.


Kapadokya’da Otel, Tatil Evi veya Villa Seçerken Dikkat!

Kapadokya’da otel veya kiralık ev seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli konu mevkii. Çünkü Kapadokya çok geniş bir araziyi kaplıyor. Arazinin de çok kolay olduğunu söyleyemeyiz. O nedenle konaklayacağınız yeri çok stratejik belirlemeniz gerekiyor. Gitmek istediğiniz yerlere uzak kalmak istemezsiniz. Otel seçmek için en iyi bölgeler Avanos, Uçhisar, Göreme, Ortahisar ve Ürgüp. Nevşehir merkez çok uzakta kalıyor. Özellikle de Uçhisar hem Göreme gibi çok turistik olmaması hem de konumu itibari ile bizim favorimiz.


Kapadokya’da Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar

Kapadokya’da müthiş oteller var. Özellikle de mağara oteller o kadar hoş ve farklı ki Kapadokya’nın vadettiği en özel deneyimlerden. Şiddetle tavsiye ederiz. Ayrıca kalabalık bir arkadaş grubu ile geliyorsanız, ev kiralamak da bir seçenek. Bizim önerdiğimiz oteller ve evleri ise aşağıda bulabilirsiniz.

Argos in Cappadocia $$$

Uçhisar’da Kapadokya’nın büyülü tarihi dokusunu hissedebileceğiniz en güzel butik otellerinden. Bol ödüllü otelde mağara ve klasik mimarili olmak üzere toplam 51 konaklama birimi var. İçinde jakuzisi veya özel havuzu olan manzaralı suiteleri kendinizi şımartmak için birebir. İncelemek için TIKLAYIN.

Museum Hotel $$$

Uçhisar’da, güzel antikaları ve dizaynı ile bir müzeye gitmişsiniz hissi yaratan Kapadokya’nın en çok tercih edilen otellerinden biri. Harika bir manzarası var. Balayı için lüks bir deneyim yaşamak isteyenler için ideal. İncelemek için TIKLAYIN.

Dere Suites Kapadokya $$

Ürgüp’te, taş odalı ve güzel döşenmiş bir otel. Keyif yapabileceğiniz harika manzaralı terasları var. İncelemek için TIKLAYIN.

Millstone Cave Suites $$

Uçhisar’da, yörenin geleneksel mimarisini yansıtan eski bir konakta 13 odasıyla hizmet veren bir otel seçeneği. Ücretsiz açık büfe kahvaltı sunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Kapadokya’daki tüm otelleri, evleri ve villaları inceleyebilirsiniz.

Kapadokya’daki tüm KİRALIK EVLER için TIKLAYIN.
– Kapadokya’daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Yukarıdaki fiyat karşılaştırmalarını hep kişi başı maliyetlere göre belirledik. Evlerde otellere göre daha çok kişi konaklayabildiği için kişi başı maliyetler de otomatik olarak düşüyor. Çiftler için de uygun fiyatlı ve güzel seçenekler mevcut. Kapadokya’dan önerdiğimiz tüm otelleri, EN İYİ VE MANZARALI KAPADOKYA OTELLERİ yazımızda bulabilirsiniz. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Kapadokya çok geniş ve çok da kolay olmayan bir araziyi kapsıyor. Bölgeler arasında dolmuş var fakat kısıtlı. Gezerken çok daha özgür olmak için kendi aracınızla gelmeyi tercih edebilir veya araç kiralamayı düşünebilirsiniz. Nevşehir Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

Kapadokya’da Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı büyük görüntülemek için üzerine tıklayın.

  1. Devrent Vadisi
  2. Saç Müzesi
  3. Zelve Açık Hava Müzesi
  4. Güray Müze
  5. Çavuşin Eski Cami
  6. Paşabağı
  7. Güllüdere Vadisi
  8. Kızılçukur Vadisi
  9. Çavuşin Kilisesi
  10. Vaftizci Yahya Kilisesi
  11. Aşk Vadisi
  12. Göreme Açık Hava Müzesi
  13. Uçhisar Kalesi
  14. Güvercinlik Vadisi
  15. Temenni Tepesi
  16. Asmalı Konak
  17. Gomeda Vadisi
  18. Üç Güzeller
  19. Ortahisar Kalesi
  20. Derinkuyu Yeraltı Şehri
  21. Özkonak Yeraltı Şehri
  22. Mazı Yeraltı Şehri
  23. Kaymaklı Yeraltı Şehri
  24. Tatlarin Yeraltı Şehri

Kapadokya’da gezilecek yerler temelde bu 6 yerleşimde kümeleniyor: Avanos, Çavuşin, ürgüp, Göreme, Uçhisar ve Ortahisar.

Gününüzü planlarken aynı bölge içindeki yerleri beraber gezmek isteyebileceğinizi düşünerek Kapadokya’da gezilecek yerleri bölge bölge anlattık.

1. Avanos’ta Gezilecek Yerler

Avanos, Nevşehir’in ilçelerinden biri. Avanos ismi; Asurlular döneminde Venassa – Nenassa, Hititliler döneminde Zu-Vinessa, Selçuklular döneminde Enez – Evenez – Uvenez, Bizans döneminde Vanote daha sonraki yüzyıllarda ise Selçuklu Türkleri ile birlikte Selçuk ordusu komutanlarından Evranos Bey’in ismini alıyor. Osmanlı Dönemi’nde de Avanos olarak değişime uğruyor. Kapadokya’da gezerken birçok tabelada Venassa, Evranos gibi isimleri göreceksiniz. Bu isimlerin Avanos’un eski isimleri olduğunu bilin. Haritadaki Kapadokya’da gezilecek yerler arasında en uzak gibi göründüğüne bakmayın, Ürgüp’ten sadece 15 dakika sürüyor.

1.1 Devrent Vadisi

Fotoğraf Kaynak: Dan / Flickr

Diğer ismi Hayal Vadisi olan Devrent Vadisi, birçok dizinin çekildiği ve çoğu Kapadokya tanıtımında kullanılan deve formundaki peri bacasının olduğu yer. Ziyaretçiler tarafından tahrip edilmesini önlemek için etrafını çitlerle çevirmişler. Aslında Kapadokya’daki tüm vadilerin kendine has özellikleri var ama bu vadiyi özel yapan peri bacalarının birçok hayvan veya farklı objelere benzetilmesi.

Bu alanda köylüler tarafından getirilmiş develer de göreceksiniz. Ücret karşılığı deve ile fotoğraf çektirebiliyorsunuz. Devrent Vadisi’nin Avanos’a uzaklığı ortalama 10-15 dakika olduğundan vadiye gidebilmeniz için özel araç ya da taksi kullanmanız gerekiyor çünkü buraya gidebileceğiniz toplu taşıma aracı yok. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

1.2 Saç Müzesi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Bu müze bildiğiniz müzelere hiç benzemiyor, hatta Guiness tarafından dünyanın en garip müzeleri arasında gösteriliyor. Çömlekçiler çarşısında bulunan müze aslında Chez Galip’in çömlek dükkânının bir bölümü.

16.000’i aşkın kadının saç tutamı ile kaplı Saç Müzesi’nin kendisi ne yalan söyleyelim biraz tuhafsa da hikayesi şaşırtıcı şekilde romantik. Galip Bey’in sevgilisi bir Fransız kadın varmış. Gün gelmiş, ülkesine dönmüş. Giderken de saçından bir tutam keserek buradaki duvara asmış. Daha sonra dükkânı ziyarete gelen kişiler de saçları bırakmaya başlıyorlar ve yaklaşık 16 bin adet saç teli olan bir yer haline geliyor. Hala da ziyaretçiler saçlarından keserek buraya bırakmaya devam ediyorlar. Senede iki kez yapılan çekilişe katılmak isteyen kişiler de bir kâğıda kişisel bilgilerini yazarak kesmiş oldukları saçlarıyla birlikte asıyorlar. Yapılan çekilişte isminizin çıkması durumda sizi tekrar Kapadokya’ya davet ederek bir haftalık tatil masraflarınızı karşılıyorlar.

Müzede fotoğraf çekmek yasak. Bunun nedeni ise burayı ziyarete gelen bir kaç kişi fotoğraf çekme bahanesiyle kişilerin iletişim bilgilerini alıp onları rahatsız etmeye başlamasıymış. Rahatsız edilen kişilerin Galip Bey’e dava açması sonucu müzede fotoğraf çekilmesi yasaklanmış. Müze haftanın yedi günü 08.00-19.30 saatlerinde ziyarete açık. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

1.3 Zelve Açık Hava Müzesi


Farklı inanışlara sahip iki toplumun aynı yer ve aynı zamanda yaptığı kilise ve camileri, birbirlerine ve dinlerine olan anlayış ve hoşgörüyü görmek isterseniz Zelve Açık Hava Müzesi’ni gezin deriz. Zelve harabeleri peri bacalarının en yaygın ve en güzel olduğu yer. Burada doğa yürüyüşü yapabilir ya da farklı safari programlarından biri ile bu vadiyi gezebilirsiniz. Ayrıca Zelve ve Paşabağı aynı bilet ile gezilebiliyor aklınızda olsun. Müzekart da geçiyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

1.4 Yeraltı Seramik Müzesi – Güray Müze

Dünyanın ilk ve tek yeraltı seramik müzesi olan Güray Müze‘ye giderek, ülkemizde yetişmiş dünyaca ünlü seramik sanatçılarının eserlerini, bölgeden çıkarılan küçük buluntuları, Roma, Bizans, Selçuklu, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait seramik ve çömlek eserleri görebilir, atölyelerde sanatçıları çalışmalarını yaparken izleyebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Özkonak Yeraltı Şehri de Avanos’ta bulunuyor. Aşağıdaki yeraltı şehirleri kısmında detaylıca anlatacağız.

2. Çavuşin’de Gezilecek Yerler

2.1 Çavuşin Eski Cami

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Çavuşin, Avanos ve Göreme yolu arasında, Göreme’ye iki kilometre mesafedeki yerleşim yeri. Eski Cami, Kapadokya’nın en eski yerleşim yerlerinden birisi Çavuşin’de, Selçuklu Dönemi tarzında bir minaresi olan işlek köy camisi. 1958’deki bir heyelan sonrası köy boşaltıldığında kullanıma kapatılınca atıl kalmış ama 2011’de restorasyon geçirerek tekrardan kullanıma açılmış. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

2.2 Rahipler Vadisi (Paşabağı)


Paşabağı olarak da bilinen bu vadide Bizans döneminde tecrit edilmiş bir hayatı tercih eden kişiler yaşamış. Peri bacalarından birinin içinde Aziz Simeon adına yapılmış bir şapel ve birçok kaya yapıları bulunuyor. Bir rivayete göre 5.yy’da Halep yakınlarında münzevi bir hayat sürdüren Simeon, mucizeler yarattığı düşünceleri ile çıkınca halkın aşırı ilgisinden kaçarak bir sütun üzerinde yaşamaya başlar. Sadece kendisine getirilen yiyecek ve içeceği almak için aşağıya inermiş. Anlayacağınız bu vadinin şapelleri ve kiliseleri gezilesi. Mübadeleye kadar Rumlar da burada yaşamayı sürdürmüş. Zelve ve Paşabağı aynı bilet ile gezilebiliyor aklınızda olsun. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

2.3 Güllüdere Vadisi

Fotoğraf Kaynak: Ersin Alkan / Foursquare

Doğa yürüyüşleri için en ideal yerlerden biri de Güllüdere Vadisi. Kayalara oyulmuş çilehane ve kiliselerle dolu bir yer. Bu vadide trekking de yaklaşık 4 kilometre 1 saat kadar sürüyor. Mevkii olarak Çavuşin Köyü ve Göreme arasında kalıyor. Bölge rotası Çavuşin’den giriş yaptığınızda Güllüdere 2-1, Kızılçukur ve Meskendir Vadisi olmak üzere dört ana bölüme ayrılmış. Özellikle Meskendir Vadisi rotası çok güzel. Konum için tıklayın. Eğer Göreme’den giriş yaparsanız da aynı rotayı tersten yapmış oluyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

2.4 Kızılçukur Vadisi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Gün batımının en güzel olduğu nokta tartışmasız Kızılçukur Vadisi. Bu vadideki kiliseler de bölgenin en eski kiliselerinden. Eğer Jeep veya ATV safari turları ile geldiyseniz vadiye giriş için ücret ödemiyorsunuz. Vadi yürüyüşlerinizi yalnız yapmak istemezseniz rehber eşliğinde de yapma opsiyonunuz da var. Bu vadiye atv, jeep, motosiklet ya da at ile giriş yapamıyorsunuz sadece seyir terasının olduğu alana gidebiliyorsunuz. Vadinin içerisine girmek için yürümeniz ya da bisiklet kullanmanız gerekiyor. Patika yollarda bisiklet kullanmıyorsanız sizin için riskli olabilir. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

2.5 Çavuşin Kilisesi

Fotoğraf Kaynak: Emre Turhan / Foursquare

Tek nefli, üç apsisli olan kilisenin narteksi yıkılmış durumda. İlk dönem Hıristiyanlığın en iyi ikon boyama çalışmaları bu kilisede olduğu söyleniyor. Yaşlı ve çocuklar için giriş yolu biraz zorlu. Riskli olabilir dikkatli olun. Güncel not: Ekim 2021’de ziyarete kapalıymış. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

2.6 Vaftizci Yahya Kilisesi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Bölgede kilise olduğu belli olan tek yapı. Kaya içine oyulmuş girişin arkasında Vaftizci Yahya’ya adanmış olan üç nefli bir bazilika bulunuyor. Bazilikanın freskleri çok kötü durumda ön cephesi de erozyon nedeniyle yıkılmış. Bizans Dönemi’nde Aziz Hieron’a ait kutsal emanetler burada saklanmış. Kiliselerde olan resimlerin, boyamaların zarar görmemesi için flaşlı fotoğraf çekimi yapılamıyor. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

3. Göreme’de Gezilecek Yerler

Göreme aslında Nevşehir merkez ilçesine bağlı belde. Yani Ürgüp ve Avanos gibi bir ilçe değil ama Nevşehir’in en güzel Kapadokya deneyimlerini vaad eden yerlerinden. M.S 4.yy dan 13.yy a kadar manastır hayatının yaşandığı bir yer. Kapadokya bölgesindeki en yoğun kaya otellerin ve restoranların bu bölgede toplandığını göreceksiniz. Çünkü Göreme konum olarak o meşhur sıcak hava balonlarının sabahın ilk ışıklarında yükseldiği vadilere bakıyor. Güzel coğrafyası ve Kadapokya’da gezilecek yerler ortasındaki merkezi konumu sebebiyle konaklama için sıkça tercih ediliyor.

3.1 Aşk Vadisi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Panoramik olarak en keyifli olan vadi Aşk Vadisi diyebiliriz. Buraya aşk vadisi denilmesinin sebebi ise bu vadide evlilik tekliflerinin yapılmasıymış. Burada bir de Aşıklar Tepesi adında bir seyir bölümü de var. Araçla vadinin içlerine kadar girmek çok zor olduğundan kısa yoldan en güzel manzaraları yakalamak için oraya çıkabilirsiniz. Genellikle çevrede yapılan safarilerle bu vadiyi de görme imkânınız oluyor ama kendiniz gelmek isterseniz şöyle tarif edelim: Bir kere konum olarak Aşk Vadisi Göreme – Uçhisar yolu üzerinde bulunuyor yani Göreme’den Uçhisar yönüne gittiğinizi düşünürsek Bağıltepe sapağından, Özler Art Center önünden sapıyorsunuz. Daha sonra karşınıza çıkan yol ayrımından sağa sapıp Bağlıdere yönünde ilerliyorsunuz. Yol kötüleşince aracınızı park edip yürümeye başlayın. Vadinin toplam parkuru yaklaşık bir 4,5 – 5 kilometre kadar. Yani ortalama 1 saatinizi alır. Vadiye giriş Konumu için tıklayın. Haritada 11 numara.

3.2 Göreme Açık Hava Müzesi


MS 4-13. yüzyıllar arasında manastır eğitiminin başladığı ilk yer olan Göreme Açık Hava Müzesi, kiliseler, mezarlıklar, şapel, yemekhaneler, mahzen ve manastırdan oluşan bir manastır kompleksi. Tüm alanı gezmek için iki saat ayırmanız yeterli olur.

Göreme Açık Hava Müzesi’nde Görülecek Yerler

Burada ziyarete açık olan yerler: Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Şapeli, Elmalı Kilise, Azize Barbara Şapeli, Azize Katerina Şapeli, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise. Bu yerlere ek olarak çökme tehlikesi olduğundan ziyarete kapalı aslında 18 kilise ve 11 yemekhane daha var. Kiliselerin içinde harika duvar resimleri var ama fotoğraf çekmek yasak.

Göreme Açık Hava Müzesi Giriş Ücreti ve Saatleri

Haftanın her günü 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze kart da geçerli. Müze içinde bulunan Karanlık Kiliseyi gezebilmeniz için ekstra ücret ödemeniz gerekiyor, müze kart burada geçerli olmuyor bunun sebebi ise ikonaların zarar görmesini önlemek için ekstra ücret koyarak ziyaretçi sayılarını minimalize etmek. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

4. Uçhisar’da Gezilecek Yerler

Uçhisar da Göreme gibi aslında Nevşehir merkez ilçesine bağlı belde. Hemen Göreme’ye birkaç kilometre mesafede ona komşu olan bölge.

4.1 Uçhisar Kalesi


Bölgenin her yerinden görülebilen en yüksek peribacası olan Uçhisar Kalesi’ne çıkarak panoramik seyir yapın. Kaleden bütün göreme vadisini ve peri bacalarını görebilirsiniz. Eğer gün batımı saatlerinde balon uçuşları olursa kaleden balonları seyredebilir ya da günü burada batırabilirsiniz. Bizce tüm Kapadokya’daki en efsane güneşi batırma noktaları arasında ilk 3’e girer. Kaleye girişte müze kart geçerli değil. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

4.2 Güvercinlik Vadisi

Bu vadi ismini, zamanında burada yaşayan insanların kayalara oyarak açtığı güvercin yuvalarından alıyor. Güvercinlik Vadisi’nde trekking, vadi bisikleti, vadi koşusu ve yoga gibi etkinlikler çok popüler. Vadilerde yapılan safarilerle diğer vadilerin içine giriyorsunuz ama buranın içine giremiyorsunuz. Sadece vadiye tepeden bakabiliyorsunuz. Vadinin içine girmenin tek yolu yürümek. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

5. Ürgüp’te Gezilecek Yerler

5.1 Temenni Tepesi

Fotoğraf Kaynak: Vildan Kukut / Foursquare

Tarihsel ve doğa güzellikleri bakımından Nevşehir’i dünyaya tanıtan ilk yer Ürgüp’tür desek yalan olmaz. Buranın en yüksek tepesi olan Temenni Tepesi, şehrin her yerinden görülebilecek bir konuma sahip aynı zamanda bu tepeden Erciyes dağı görülebiliyor. Temenni Tepesi’nde iki tane kümbet var. Tepeye girişte sağda kalan kümbet bir türbe. Zaten insanların bu türbeye dilek dilemek için bez bağlamaları nedeniyle adı da “temenni” olarak kalmış. Tepede 3. Alâeddin Keykubat’a ait olduğu söylenen bir mezar da bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

Temenni Tepesi’nin ortasındaki kümbet Tahsin Ağa Halk Kütüphanesi. Kütüphane ilçe merkezine taşınmış ama yine de  burada görebileceğiniz birkaç eser bulunuyor. Bu tepeye çıktığınızda Tahsin Ağa Halk Kütüphanesi’ne gidip kitapları karıştırmadan, çay içmeden aşağı inmemelisiniz. Aslen Ürgüplü olan Mustafa Güzelgöz, kurucusu olduğu ilk gezici kütüphane servisi ile ABD Başkanı Kennedy tarafından ödüllendirilmiş ve 1969 yılında Amsterdam’da yılın kütüphanecisi seçilmiş. El yazması kitapların da olduğu küçük, şirin yerde doyasıya vakit geçirip, kitapların arasında kaybolun. Konum için tıklayın.

Mazı yeraltı şehri de Ürgüp’e bağlı ama onu aşağıdaki yeraltı şehirleri bölümünde anlatacağız.

5.2 Asmalı Konak

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Çok zamanınız var ve Kapadokya’da geleneksel bir konak nasıl olur diye görmek isterseniz diziyle meşhur olup ziyaretçi akınına uğrayan Asmalı Konağa gidebilirsiniz. Ama bizden söylemesi, neredeyse bütün odalar kilitli gezebileceğiniz bir iki oda var orada da çok az eşya var. Sadece yapıyı görebilirsiniz ki eminiz daha önce bundan kat be kat güzel konaklar görmüşsünüzdür. Üstelik konağın yaklaşık 200 yıllık Rum mimarisi oldukça da kötü durumda. Yani sadece Asmalı Konak için Ürgüp’e gelecekler hayal kırıklığına uğrayabilir. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

5.3 Gomeda Vadisi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Güvercinlik veya Kızılçukur Vadileri kadar ünlü olmasa da yaklaşık 6 kilometrelik alana yayılan Gomeda Vadisi ve devamındaki Üzengi Vadisi, dıştan bakıldığında bir kaleyi veya birkaç katlı apartmanı andıran güvercinlikleri ile ünlü vadiler. Roma İmparatorluğu döneminde, bu vadi yaklaşık 600 evli, 2 kiliseli, 2 nekropollü ve 1 yaraltı şehirli bir yerleşim yeriymiş. Buraya gelmek için, Ürgüp’e bağlı Mustafapaşa’daki Cumhuriyet Meydanı’ndan giriş yapabilirsiniz. Mustafapaşa da ayrıca kendi içinde güzel bir sevimli bir yer. Gomeda Vadisi’ne çıkan bir diğer yol da Ayvalı Köyü içinden de geçmek. Mustafapaşa girişi konumu için tıklayın. Haritada 17 numara.

5.4 Üç Güzeller

Kapadokya’nın simgesi haline gelmiş bu üç peribacasına kısaca üç güzeller deniyor. O klasik şapkalı peribacası formunun en güzel göründüğü yer burası. Zaten Kapadokya’ya gelen birçok turistin fotoğrafının arka fonunda net bu üçlü var. Bu üç güzellerin bir de efsanesi var: Zamanında Kapadokya Kral’ının bir kızı varmış ve bu kız bölgedeki bir çobana aşık olmuş. Kral kızının çobanla evlenmesine karşı çıkmış ama prenses yine de çobanla evlenmiş. Çobanla prensesin bir çocuğu olmuş ama Kral torunu olmasına rağmen kızını affetmemiş ve peşlerinden tüm aileyi katletmesi için asker göndermiş. Tam öldürülecekleri sırada prenses Allah’a onları bu durumdan kurtarması için yalvarmış. İşte o anda üçü de taşa dönüşmüş. Bu taşlardan en öndekinin çoban, ortadakinin çocukları ve en arkadakinin de prenses olduğuna inanılagelmiş. Birçok yerden görülebilen bu üçlüyü görmek için Kızıl Çukur Vadisi’nden Ürgüp yönüne doğru gitmeniz gerekiyor. Yol üzerinde kısa bir mola vererek seyir terasından gözlem yapabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

5.5 Ortahisar Kalesi

Fotoğraf Kaynak: www.ortahisar.bel.tr

Ortahisar Kalesi, tüm Kapadokya bölgesinin en büyük peri bacası. Adeta Kapadokya’nın bacası gibi Ortahisar’da tüm heybeti ile yükseliyor. Bu peri bacasının, insan eliyle şekillendirilmesi ilk olarak Etiler zamanında korunma amaçlı başlamış. Zamanında yaşanan savaşlarda güçlü bir kale görevi görmeye başlamasıyla daha sonrasında Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden de sığınak görevi görmüş. Bugün buraya çıktığınızda Ürgüp, Avanos ve Göreme’yi kuşbakışı görebiliyorsunuz. Müzekart geçmiyor. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

Kapadokya Yeraltı Şehirleri

Foto: Flickr / sunriseOdyssey

Yeraltı şehirlerinin öneminden bahsetmek gerekirse; Kapadokya Aktiviteleri yazımıza dönelim:

Sürekli akın ve yağmalarla karşı karşıya kalan Kapadokyalılar çareyi köylerinin altına sığınabilecekleri ikinci bir köy kazmakta bulmuşlar. Kapadokyalılar diyorum çünkü Hititlerden (MÖ1650-1200 ) tutunda Bizanslılara kadar buraya gelen tüm medeniyetler bu düzeni sürdürmüşler ve geliştirmişler. Her evin içinden yerin altına iniş varmış. Daha sonra da bu yeraltı köylerleri birbirine tünellerle bağlanarak yerlatı şehirlerine dönüştürülmüş.

36 tanesi gün yüzüne çıkarılmış olsa da aslında yerin altında 150-200 yeraltı şehri olduğu tahmin ediliyor. Bu şehirlerin en enteresan yönlerinden bir tanesi de çok sofistike bir şehir planlamasına sahip olmaları. İçinde gezip görebileceğiniz havalandırma, sulama, ısınma, kanalizasyon sistemleri, akıl hastanesinden kiliselere çeşitli kamu kurumları var.

Dediğimiz gibi Kapadokya’da en az 150 yeraltı şehri var ama bunlardan çok azı ziyarete açık. En önemlilerini aşağıda verdik:

1. Derinkuyu Yeraltı Şehri

Yerin altında sekiz kattan oluşan Derinkuyu Yeraltı Şehri, aralarında en popüler olanı. Zamanında aynı anda 50.000 kişinin yaşayabildiği yeraltı şehrindeki yerleşik yaşamın, Asurlar’a dayandığı düşünülüyor. Kaymaklı’dan farklı olarak burada misyonerler okulu, günah çıkartma yeri ve vaftiz havuzu bulunuyor. Derinkuyu ismini, içindeki kuyulardan alıyor. Bu kuyular, yerin 60 metre aşağısına inerek, doğal bir havalandırma görevi görüyor. Derinkuyu’nun altında 400-500 adet yer altı şehri daha varmış ve bunlara ait 600 adet iniş çıkış kapısı var. Bu kapılar şu an halen oturulmakta olan evlerin içerisinde olduğundan yeraltı şehrinin bazı kısımları halk tarafından depo olarak kullanılıyor. Derinkuyu Yeraltı Şehri, Nevşehir merkeze 30 kilometre mesafedeki Derinkuyu ilçesinde bulunuyor. Burada rehberlik hizmeti sunuluyor ama rehberler o köyün halkından, eğitimli rehber yok. Müze kart ile ücretsiz gezebiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

2. Özkonak Yeraltı Şehri

Avanos’a 14 kilometre mesafede bulunan Özkonak Yeraltı Şehri’nin 4 katı bulunuyor. İçinde Hititler’e ait kartal heykelinin bulunması nedeniyle, temelinin Hititler tarafından atıldığı düşünülüyor. Kaymaklı ve Derinkuyu yer altı şehirlerinden farkı, farklı katlar arasında haberleşmeyi sağlayan uzun deliklerin olması. Bir diğer farkı ise sürgü taşından sonra tünel üzerinde deliklerin bulunması. Bunun amacı ise düşmana kızgın yağ dökebilmek. Ayrıca Kapadokya’daki bütün yeraltı şehirlerinin taş kapıları dışarıda yapılarak içeriye sokulmuş halde ama buradaki taş kapılar içeride. Müze kart geçerli. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

3. Mazı Yeraltı Şehri

Ürgüp’e 18 kilometre mesafede yer alan Mazı Yeraltı Şehri’nin 8 katı ve 6000 kişilik kapasitesi bulunuyor. Antik adı Mataza olan yeraltı şehrinin farklı yerlerde dört girişi var. Bu yeraltı şehrini diğerlerinden ayıran bir özelliği de gösterişli bir kilisesinin olması. Çatı kısmında mezarlar bulunuyor. Görevliye mezarları görmek istiyorum derseniz size nereden çıkacağınızın bilgisini veriyor. Müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz. Müzede görevli personeller isterseniz size ücretsiz rehberlik hizmeti de veriyorlar. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

4. Kaymaklı Yeraltı Şehri

Nevşehir’e 20 kilometre mesafedeki Kaymaklı Kasabası’nda bulunan Kaymaklı Yer Altı Şehri, Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin yarısı kadar büyüklükte, 5.000 kişi kapasiteli ama yine de en önemli yeraltı şehirlerinden. Tarihinin Frigler’e dayandığı tahmin ediliyor. Sekiz katlı bir yapıya sahip olan yer altı şehrinin ilk katı erken döneme ait. Sekiz katı olsa da sadece dört katı ziyarete açık. Müze kart geçerli. Middle Earth Travel’ın kendi rehberleri ile bu yer altı şehrini gezebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

5. Tatlarin Yeraltı Şehri

Nevşehir’in Acıgöl ilçesine 10 kilometre mesafede yer alan Tatlarin Yeraltı Şehri’nin 2 katı gezilebiliyor. Diğerlerinden farkı tuvaletlere sahip olması. Buranın diğer yeraltı şehirlerine göre geniş, çok kiliseli ve büyük kilerli olması, buranın bir manastır kompleksi olabileceğine işaret ediyor. Giriş ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.

Kapadokya’da Alışveriş

Size süper önerilerimiz var: Kapadokya’dan Ne Alınır

Kapadokya’da Yeme-İçme

Midenizi de düşündük tabi: Kapadokya’da Ne Yenir, Nerede Yenir

Kapadokya’da gezilecek yerler bu kadar, ama Kapadokya gezi önerilerimiz burada bitmedi. Kapadokya Gezi Rehberi‘mizi okumayı unutmayın!

61 Comments

  1. 2024 mayıs ayında gitmeyi planladığımız kapadokya gezisi için çok yararlı bilgiler edindim..Teşekkürler..

  2. Butun kapadokya planımı sizi okuyarak yaptım yarin yolculuk var heyecanlıyım. Teşekkür ederim yol gostericiliginiz icin.

  3. Eşim ve iki minik oğlumla sizin rehberliğiniz sayesinde güzel bir Kapadokya gezisi gerçekleştirdik sayenizde miniklerde bizde yorulmadan kolayca gideceğimiz yerlere ulaştık veee 4.30 da miniklerle balonlara bile gittik Teşekkür ediyoruz

    1. Merhaba çok sevindik tatilinizin güzel geçmesine daha nice seyahat programlarınızda burada buluşmak dileği ile…

  4. Çok faydalı ve ayrıntılı bir gezi yazısı olmuş çok teşekkür ederiz emeğinize.

  5. Bugün 14 Ocak 2023 tam bir ay önce yani 13 Aralık 2022 tarihinde Avanos Ürgüp Göreme Nevşehir kısaca kapadokya’yı gezdikten sonra bu sayfayla karşılaştım ve şunu söylemeyelim ki Üzüldüm Keşke Kapadokya’ya turuna çıkmadan önce bu sayfaları okumuş olsaydım Evet bahsedilen gezmesi gereken başlıca yerleri gezmeme rağmen gezmediğim sonradan şu anda öğrendiğim ne kadar çok yer varmış Kapadokya’da bunun için üzüldüm harika fotoğraflar yazılar paylaşmışsınız canı gönülden teşekkür ediyorum

    1. Merhaba çok teşekkür ederiz güzel yorumlarınız için artık tatile çıkmadan önce sayfamızı özellikle ziyaret edersiniz belki gideceğiniz yere dair yazılarımız vardır :)))

  6. Bize öyle güzel bir yol arkadaşı oldunuz ki ne yapsak nereden başlasak dediğimizde sitenize sarıldık konum bilgi paylaşımı öyle faydalı oldu ki ne teşekkür etsek azdır Kapadokya’dan selam olsun ✌️

    1. Merhabalar, bu yorumları okumak bizi ne kadar mutlu ediyor anlatamayız. Çok teşekkür ederiz. Motivasyon kaynağımız oldunuz 🙂

  7. Geziye gitmeden önce gezeceğim yeri bilsem bile sizin sitenize kesin uğruyorum detaylı okuyorum emeğinize saglık tskler

  8. Çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık Yarın o bölgede olacağız geziye çıkmadan önce mutlaka sizin sayfanıza uğruyorum ve o bölgeyle ilgili kafamdaki bütün sorulara cevap buluyorum.iyi ki varsınız

  9. 26 Ekim 2021 ziyaretim ile bazı notları paylaşmak istedim.
    Devrent vadisinde deve formundaki peri bacasının çevresinde çitler kaldırılmış. Çitlerin olduğu fotoğrafları görmüştüm bugünkü ziyaretimde çitlerin olmadığını gözlemledim.
    Zelve ve Paşabağı aynı bilet ile gezilebiliyor. Tam bilet fiyatı 25TL. Müze kart geçiyor.
    Çavuşin kilisesi kapalı
    Vaftizci Yahya Kilisesi’ne tırmanışın son adımında içine girmek oldukça güç. Risk almadım ve en tepeden geri döndüm.
    Göreme açık hava müzesi tam bilet 100TL. Girişte müze kart çıkartılabiliyor. 2 kişi 200 TL vermek yerine kart çıkartıp 120 TL harcadık ve 1 yıllık geçerli kartlarımıza sahip olduk. Kart çıkarmak için kimliklerinizi vermek yeterli. 1-2 dk içinde çıkarılıyor.

  10. Merhabalar
    Süper bir anlatım… Ellerinize sağlık.
    25 Temmuz’da 4 ve 7 yaşındaki iki çocuğumuzla ilk defa geleceğiz. 1 gece kalacağız sadece. Sizin anlattığınız her yere gitme şansımız yok. Tam merkezi Ürgüp mü? İkinci sorumda iki küçük cocukla rahat bir ortam olur mu? Her yer tepe filan mı? Teşekkür ederim şimdiden.

  11. Kapadokya’da balayı yapacak çiftler için dolu dolu bir içerik olmuş. Kapadokya hem eğlenceli, otantik hem de kültürel, tarihi bir destinasyon. İnsan gerçekten büyüleniyor.

  12. Merhaba, size bir sorum olacaktı. Nevşehir Kapadokya gezisi yapmayı planlıyorum. Sizin gezi rehberinizi okudum ve mümkünse eğer fikir almak istiyorum. Kendi imkanlarımla ve otobüs ile yapmayı düşünüyorum geziyi, yalnız araç olmadan zor gezilebileceğini yazmışsınız. Sizce araç olmadan gezebileceğim çevre neresi olabilir yada gezebilir miyim ?

  13. Merhaba, öncelikle yolunuz açık olsun 🙂

    8 Aralık’ta balayı için Nevşehir’e gitmeyi planlıyoruz. İstanbul’dan şahsi aracımız ile gidersek, hava şartları kötü olsa bile ulaşım sorunu yaşar mıyız ? Karlı, bozuk yollar vs. bizi gittiğimize pişman eder mi, bu durumu çok merak ediyoruz…

  14. Merhabalar ayrıntılı bilgiler için teşekkürler çoğu siteden önce sizin yazılarınıza bakıyor ve yorumlarınıza dikkat ediyorum. Sizin önerilerinize güveniyorum. Nevşehir’de balonları en net nereden izleyebiliriz acaba diye soracaktım.

    1. Sevgili Hakan,

      Çok sevindik faydalı olduğumuza. Ayrıca çok teşekkür ederiz güzel yorumların için. Çok insan okuyor ama nadiren geri dönüp buraya yazan oluyor. Bizi mutlu ettin

  15. merhaba yazınız çok güzel rehberlik yapıyor ama ürgüpten sonrası yok yeraltı şehirleri ile son buluyor

  16. valla elinize sağlık güzel hazırlamışsınız. özellikle konumları haritadan eklemek ayrıca iyi oldu..
    teşekkürler youtube da yeni videolar bekliyoruz

  17. Kapadokya’ya gitmek istedik ve internette tesadüfen sitenize rastladık. Tüm gezimizi buradaki bilgilerle yaptık ve eksik hiçbir şey yoktu. Bir teşekkürü borç biliriz, emeğinize sağlık.

    1. Çok sevgili Selin,
      Bize yazarak bizi çok mutlu ettin. Teşekkür ederiz. Aramıza hoş geldin

    1. Merhaba, Ihlara, Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesine bağlı bir belediye olduğundan Kapadokya yazımızda yer vermedik. Onu bir gün Aksaray yazımızda ele alacağız. Teşekkürler dikkatiniz için 🙂

      1. Merhaba. Ben sizi bugün keşfettim. Burada ki durumu düzeltmek için yazıyorum. Ihlara Güzelyurt’a bağlı olmayıp tıpkı Güzelyurt gibi Aksaray’ a bağlı bir ilçedir.

  18. Merhaba,haziran ayi icerisinde aile grubu olarak yaklasik 10 cocukla bir tur duzenlemeyi dusunuyoruz.iki gunluk bu tur kapsaminda cocuklarin bir iki saatligine de olsa vakit gecirebilecekleri bir yer var mi acaba?

    1. Bize çocuk olmadığınan hiç o gözle bakmadık. Kalacağınız otele sorarsanız daha faydalı olur

  19. kapadokyayı en çok kar yağmış haliyle merak ediyorum 🙂 bu yüzden bizde bir yılbaşı planı yaptık kendimize merak ettiğim şu sizce ıhlara kar altında tehlikeli olur mu yeraltı şehirlerini koyacağız onun yerine plana çünkü
    tşkler şimdiden

  20. Kapadokyada balayı için tercihler arasında sıralanabilir, Kayadan oyma jakuzili suit odalar balayı çiftleri için ideal bu kadar gezilecek yerleri yazmanız gerçekten çok iyi, Güzel paylaşımlarınızın devamı dileğiyle teşekkürler

  21. Güzel değerlendirmeniz için teşekkür ederiz.

    Geçtiğimiz aylarda açılışı yapılan Kapadokya mağazamız, sanat konseptine uygun olarak hamiliğini üstlendiği tasarımcıların koleksiyonlarını sizlere ulaştırmaktadır. Alışveriş yaparken gurme tatların deneyimleneceği yemekli organizasyonlara ev sahipliği yapacak özel bir mutfağı da içinde barındırıyor. Ayrıca İstanbul – Kapalıçarşı’daki mağazamızda antika eserlerin satışı yapılmaktadır.

  22. şuan sizin listenize göre kendimize bir rota çizmeye çalışıyorum. fakat Göreme’ye başlarken bir eksikle karşılaşıyorum. yoksa ben mi gözden kaçırdım onunda farkında değilim yardımcı olurmusunuz rica etsem.

      1. Goreme kisminda 16 ve 26 arasi kayip. Ben de heyecanla devam ederken yarida kaldim 🙂

  23. Kapadokya Türkiye nin en özellikli 3 bölgesinden biri yazmışsınız, sizce diğer ikisi hangi bölgeler acaba?

    1. İkimizin ilk 3 listesi farkı 🙂

      Kendiminkileri söyleyeyim:
      Kars – Artvin – Ardahan üçgeni
      Muğla kıyıları (Ama Mardin de kapışır)
      Kapadokya

  24. Her sene yazları yapabildiğim gezilerim için geziye gideceğim yerlerle ilgili planlama yaparım. Bu sene Kapadokya’yı gezmeye karar verdim ve güzel bir tesadüfle ilk sizin sitenizi buldum. Kapadokya’yı o kadar güzel anlatmışsınız ki hem de Google harita üzerine işaretli. Daha önce hiç haritalı anlatım görmemiştim. Süper olmuş. Ellerinize sağlık. Daha sitenizi tam incelemedim fakat görür görmez çok beğendim ve size teşekkür etme ihtiyacı hissettim. Çok teşekkür ederim. Süpersiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir