MALATYA’DA GEZİLECEK YERLER
Malatya’nın tüm gezilecek yerleri ve kaçırılmaması gereken yerlerini kapsayan gezi rehberimize hoş geldiniz.
Lafa yeni lezzet rotaları arayan gurmeler için Malatya’nın güzel bir alternatif olduğunu söyleyerek başlayalım. Aynı bir Hatay ya da Gaziantep gibi sırf yemek yemek için haftasonu uçağa atlayıp gelmelik. Üstelik hem lezzetler çok başarılı, hem de fiyatlar uygun.
Yemekler bu kadar ön planda olunca haliyle Malatya gezisi için önerimiz, asıl durakları yeme-içme noktaları olarak tayin ederek, Malatya’da gezilecek yerleri daha çok iki öğün arası zaman geçirme noktaları olarak planlamanız. Ve güzel haber şu ki; yemek aralarını keyifle dolduracak önerilerimiz de var.
Son olarak, niyetiniz bir gastronomi kaçamağı ise Malatyasız bir Elazığ, Elazığsız bir Malatya gezisi düşünülemez. Pantalonları biraz zorlar ama ikisini birden bir haftasonuna sıkıştırmak da mümkün. Düşürseniz, nöbetçi Elazığ rehberimiz de burada: Elazığ Gezilecek Yerler
Malatya Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce
Malatya’ya Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?
Malatya’ya uçakla geliyorsanız Malatya Havalimanı’na ineceksiniz. Türkiye’nin birçok şehrinden Malatya’ya direkt uçuş var. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın. Fiyatları karşılaştırarak uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
Malatya’nın Gezilecek Bölgeleri
Malatya Merkez – Gezilecek, görülecek, yenecek şeylerin %60’ı burada. Buraları gezmek çok rahat 1 gününüzü alır.
Battalgazi Merkez – Malatya’da görülecek şeylerin bi %20’si de burada. Merkezden de zaten araba ile 20 dakika sürüyor. Malatya’nın ilk filizlendiği yer olduğundan 1988’e kadar adı Eski Malatya’ymış. Hem turistik, hem de Malatyalılar bolca ikamet ettiği bir bölge. Köklü tarihi olan ilçede gezerken Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin izlerine rastlayabilirsiniz. Battalgazi, aynı zamanda Malatya’nın en verimli topraklarına sahip ve ilçe kayısı bahçeleri ile dolu. Genel olarak turistler Battalgazi ve merkezi gezmeyi tercih ediyor.
Yeşilyurt – Yeşilliklerin ve her yerden akan suların arasında arasında insanların şehrin karmaşasından uzaklaşıp dinlendiği, özellikle de kahvaltı ve yemek yemek için tercih ettiği, bir çok mekana ev sahipliği yapan adı gibi yeşil bir yer. Bunun dışında turizm açısından çok fazla şey barındırmıyor.
Arapgir – Yukarıda Malatya favorilerimiz arasında yer verdik ama merkezden 2 saat sürdüğü için ulaşımın çok da kolay olmadığını kabul ediyoruz. Her ne kadar Malatya’ya bağlı olsa da yemekleri, müzikleri daha çok Harput’tan etkilenmiş. Doğa olaraksa ne Elazığ’a, ne de Malatya’ya benziyor. Daha çok komşusu Kemaliye gibi yemyeşil ve şırıl şırıl.
Levent Vadisi & Darende – İkisi aynı güzergahta olduğu için beraber anlatmayı uygun gördük. Levent Vadisi hem çok geniş, hem de derin bir vadi. Üzerine bir tabanı cam olan bir cafe yapmışlar. Klasik cam teras muhabbeti; insanlar üzerine çıkarsın/ çıkamazsın, korkarsın/ korkmazsın yapmaya geliyorlar. Üzeri kapatılarak bir cafe yapılmış, birşeyler içebilirsiniz.
Darende ise daha çok inanç turizmine ilgi duyanlara hitap ediyor. Somuncubaba kompleksinde cami, türbe, piknik ve oturma alanları var.
Malatya’da Seçtiğimiz Oteller
Malatya’da şehir otelleri ağırlıkta. Her bütçeye uygun bir konaklama seçeneği var. Aşağıda buradan seçtiğimiz birkaç otel opsiyonunu bulabilirsiniz.
Mövenpick Hotel Malatya $$$
Malatya Park AVM yakınında, alışveriş merkezi bağlantılı, tam donanımlı bir spa merkezi olan, beş yıldızlı lüks bir konaklama seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.
Ramada Plaza Altın Kayısı Hotel $$
5 yıldızlı Ramada Plaza Altın Kayısı Hotel, spa merkezi, spor salonu, saunası, Türk hamamı, açık büfe kahvaltısı olan klasik Ramada hizmetini bulabileceğiniz seçeneklerden. Otelin havalimanına ücretli transfer servisi de bulunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.
– Malatya’daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.
Araba Kiralamak Gerekir mi?
Kesinlikle! Çünkü Malatya yüzölçüm bakımından çok geniş bir yer. Malatya’nın Darende, Yeşilyurt, Arapgir gibi çevre ilçelerini kendi programınıza göre ve kendi temponuzda keşfetmek istiyorsanız araç şart. Malatya Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.
Malatya’da Öne Çıkanlar
1. Yemekler
Malatya’nın bu kadar güzel yemekleri olur da nasıl kayısıdan başka birşey ile anılmaz aklım almıyor. Biz de gidince öğrendik. Paylaşılamayan içli köfte, kaburga dolması gibi lezzetlerin bir talibi de Malatya. Hele bir zırh kebabı yedim ki aklımdan çıkmıyor. Asıl memleketi Adana diye biliyorum ama ben gönlümde onlara verdim gitti. 🙂 Yemekleri ayrıca anlatacağız diye şimdi çok girmiyorum ama özetle;
– Öz Güngör’de zırh kebabı
– Hacı Baba’da kağıt kebabı, incik ve kaburga
– İçli köfte, kiraz ya da dut yaprapında sarma yemeden dönmeyin.
“Özeti boşver, ver gazı “derseniz, çok tehlikeli bir Malatya gastronomi rehberimiz var: Malatya’da Ne Yenir & Nerede Yenir
2. Arapgir
Arapgir Malatya’da en beğendiğimiz yer oldu. Doğası güzel, tarihi derin, insanı lokum, yemekleri nefis, kültürü zengin… Daha az keşfedilmiş, daha doğal ama turizmin de ucundan uğradığı yerleri sevenlerdenseniz, pişman olmazsınız.
Yemyeşil bir vadi, içinde çeşitli köyler ve bir de tarihi bir ilçe merkezi düşünün. Zamanında İpek Yolu üzerinde olduğundan hem çok işlek, hem de çok nüfuslu bir yermiş. Ermenilerin göçü, ticaret yollarının değişmesi ve sanayi devrimi gibi faktörler Arapgir’i yalnızlaştırmış. Bugünse eski heybetli günleriden kalan taş konakları restore edilerek, fotokamplar düzenlenerek, devlet desteği ile yeniden popülerleştirilmeye çalışılıyor.
3. Fotoğraf Makinası & Radyo Gramafon Müzesi
Malatya’da iki tane harika müze gezdik. Fotoğraf Makinası Müzesi Asya ve Avrupa’nın en büyük fotoğraf makinası müzesiymiş. Gizli servislerin kullandığı fotoğraf makinelardan tutun da tarihin ilk fotoğraf makinelerine çok eğlenceli ve zengin bir sergi oluşturmuşlar.
Neler yok ki? Casus güvercinlere takılan kameralar (eski zamanların casus drone’u), saate saklanmış fotoğraf makineleri, hain radar cihazları, dünyada sadece belli adette üretilen altın fotoğraf makineleri, kömür ile çalışan sobalı sinema projektörleri…. Çok beğendik. Mutlaka müzeye vardığınızda rehber eşliğinde gezdirilmeyi talep edin, tek başınıza gezerseniz çok birşey anlayamayabilirsiniz.
Fotoğraf Makinası müzesi eski konakların restore edilerek düzenlenmesi ile oluşturulmuş Sanat Sokağı’ında. Onun birkaç dakika ilerisinde de Radyo Gramafon Müzesi var. Orada da elbette tarihi gramafonlar, radyolar üzerine yine keyifli bir koleksiyon var.
Her iki müzede de koleksiyoner Baki Tamer Selçuk Bey’in büyük katkısı var. Özellikle de fotoğraf makinesinin neredeyse tamamı onun şahsi koleksiyonunu hediye etmesi ile oluşturulmuş. Kendisini alkışlıyoruz.
4. Gezi Planlarınızı Yaparken Bu Videoyu Mutlaka İzleyin
Bu videomuzda turumuzun en önemli duraklarını izleyebilirsiniz. Böylece en çok ilginizi çeken yerleri aralarından seçersiniz.
5. Nemrut’ta Gün Doğumu
Nemrut aslında Adıyaman’a bağlı ama Malatya’dan da kolayca ulaşılıyor. Buraya kadar gelmişken Nemrut’a da çıkmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Buyurun Nemrut rehberimiz.
Malatya’da Gezilecek Yerler Haritası
Haritayı zoom yaparak görüntüleyebilirsiniz.
Gezilecek Yerler
- Malatya Şire Pazarı
- Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi
- Malatya Büyükşehir Belediyesi Oyuncak Müzesi
- Malatya Kültür Evi
- Radyo Gramofon Müzesi
- Beşkonaklar Etnoğrafya Müzesi
- İstanbulluoğlu Konağı
- Battalgazi Kent Müzesi
- Malatya Müzesi
- Atatürk Evi Müzesi
- Gazi İlkokulu
- Kanal Boyu Caddesi
- Yeşilyurt
- Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı
- Poyraz konağı
- Ulu Cami
- Aslan Tepe Hoyüğü
- Karakaya Barajı
Yeme-İçme
- Öz Güngör Kebap
- Hacı Baba Et Lokantası
- Ahmet Bey Yöresel Ev Yemekleri
- Karın & Bumbar Restaurant
- Sami Kasap
- Çamlıca Restaurant
- Dondurmacı Abdullah Usta
- Grand 270
- Gündüzbey
- Su Sesi Kır Lokantası
Alışveriş
- Erdem Kuruyemiş
- Mutlu Kayısıları
1. Malatya Merkez
1.1 Öz Güngör’de Zırh Kebabı
Vedat Milör, ben ve Bilgehan pek de buluşmayan bir et zevkine sahipiz. Sanki üçümüz beraber takılıyormuşuz gibi oldu, demek istediğim şu; Vedat Bey’in yazılarında övgü ile bahsettiği etlerin bize ağır geldiği, Bilgehan’ın çok beğendiği yerlerden benim hiç etkilenmediğim, benim çok beğendiğim etleri Bilgehan’ın sevmediği durumlar sıkça oluyor. Bu tamamen bir damak zevki meselesi. Ama Öz Güngör hepimizden yıldızlı pek iyi kapabilmiş nadir yerlerden.
Fırat turunda 8 günlük bir et yeme bombardımanından çıkan yorgun bir sebzesever olmama rağmen zevkten ölerek yedim. Burdur şişle birlikte son senelerde yediğimiz en iyi kebaptı.
Mekan klasik salaş sanayi tarzı esnaf lokantalarından. Sıkışık bir asma katta, taburelerde yiyorsunuz. Yemeklerin fotoğraftaki gibi bakırda gelmesi de bir otantiklik katıyor. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
Kendileri acılı ayran yapmıyor, ama bizim için çarşıdaki ayrancıdan aldırdılar, siz de rica edebilirsiniz. Böylece Malatya’ya özgü bu lezzeti de denemiş olursunuz.
Son olarak Malatyalı arkadaşlarımızın bir uyarısı vardı, onu da iletelim. Dediklerine göre her zaman istikrarlı bir şekilde aynı lezzeti yakalayamıyormuş. O yüzden onlar Malatya Zırh Kebabı’na gidiyorlarmış.
1.2 Hacıbaba Et Lokantası
Aklınıza gelecek her gurmenin mutlaka bir kere uğramış olduğu bir mekan da Hacıbaba. 1942’de kurulmuş ve hala o zamanki geleneksel yöntemlerle et yapmaya devam ediyor. Yani meşe odunun yandığı bir fırında 7-8 saat ağır ateşte ve devamlı ustanın gözetiminde pişen bir etten bahsediyoruz. Mutlaka kağıt kebabı ve kuzu inciğini denemelisiniz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
1.3 Yöresel Malatya Yemekleri
Gelelim Malatya’nın ev tipi lezzetlerine. Bunları bulması haliyle daha zor, çoğu zaman 1-2 gün önceden arayıp özel olarak hazırlatmanız gerekiyor. Ayarlayın, denemeden dönmeyin çünkü sadece burada bulabileceğiniz bazı yemekleri var:
Kiraz yaprağı sarması (ya da dut) – Bence aralarında en orjinalleri. Vejetaryen bir tarif. Kiraz yaprağına dürülen bulgur dolgulu ufacık sarmalar, yoğurtlu bir sosta pişiyor. Üzerine karamelize soğan konuyor. Tatlı-eşki farklı bir lezzet.
Malatya usulü analı-kızlı – Tanıdık analı kızlıdan farklı yapan yoğurt yerine salça ile yapılması.
Malatya usülü içli köfte – Bilindik içli köfteden en büyük farkı kızartmak yerine haşlanıyor olması. Daha sonra üzerine tereyağ dökülüyor.
Pirpirim çorbası – İçinde bulgur ve kıyma da olan bir semizotu çorbası.
Peki nerede bulabiliriz?
Ahmet Bey Lokantası – 1-2 gün önceden ararsanız istediğiniz Malatya yemeğini çıkarıyorlar. Önceden haber veremediğiniz durumda da her şekilde arayıp, şehir dışından geldiğinizi ve Malatya yemeklerini yemeyi çok istediğinizi belirtirseniz bazen yardımcı olabiliyorlar. Konum için tıklatyın. Haritada 3 numara.
Karın & Bumbar Restaurant – Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
Sami Kasap Ev Yemekleri – Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
Çamlıca Restoran – Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
1.4 Şire Pazarı’nı Gezin
Şire Pazarı, Malatya’nın kalbinin attığı yer. Tüm alışveriş, ticaret, esnaf kültürü burada yaşanıyor. Günün her saati işlek ve kalabalık. Kuru kayısı, dut, üzüm, erik, pestil, muska, cevizli sucuk, lokum, pekmez, kuruyemiş gibi Malatya mamüllerinin hepsinin en tazesini burada bulabilirsiniz. Alışveriş yapmak için iyi adresler arasında Erdem Kuruyemiş ve Mutlu gösteriliyor. Haritada 1 numara.
Erdem – Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
Mutlu – Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
1.5 Sanat Sokağı’nı ve Müzelerini Gezin
Sanat Sokağı Malatya Belediyesi tarafından sonradan 2015’te oluşturulmuş, keyifli bir sokak. Eski binalar restore edilecek çeşitli şekillerde amaçlandırılmışlar. Bizim önerdiklerimiz:
Fotoğraf Makinaları Müzesi – Yukarıda Malatya favorilermiz arasında genişçe yer verdiğimizden tekrar uzun uzun anlatmayacağız, ama kısaca içinde 1876 yılından 2010 yılına kadar üretilen bin 890 fotoğraf makinesi bulunuyor. Önemli iki not: 1) Müzeden mutlaka rehber talep edin, 2) Tarihi bir fotoğraf makinesi ile çektirmeyi de talep edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
Çocuk Oyunevi ve Oyuncak Müzesi – Çocukların kendi oyuncaklarını yapabildikleri ve oyun oynayabildikleri müze özellikle çocuklu ailelerin ilgisini çekecektir. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
Kültür Evi – İçindeki Malatyalılar’ın 100 yıllık günlük yaşamını canlandıran bir müze. İçerisi geleneksel bir Malatya evi şeklinde düzenlenmiş, balmumu heykeller ile gelenek ve görenekler örneklenmiş. Malatya’ya dair önemli haberlerin yer aldığı basın müzesinin yer aldığı bir var. Bir diğer özelliği, Kemal Sunal ile Ahmet Kaya’nın balmumu heykellerinin de yer aldığı odaların olması. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
Gramafon ve Radyo Müzesi – Yine favorilerimiz arasında yer verdiğimiz müze, Sanat Sokağı’nın içinde değilse de çok yakının da yer alıyor. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
1.6 Hala Müzeye Doymadıysanız Bunlar Da Var
Beşkonaklar Etnografya Müzesi – Bulunduğu Sinema Caddesi boyunca başka konaklar da restore edilerek Beşkonaklar adı verilmiş. 1935-40’lı yıllara ait, iki katlı, bu kerpiç konak da Beşkonaklar Etnografya Müzesi haline getirilmiş. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
İstanbulluoğlu Konağı – 1900’lü yılların başında inşa edilen, taş temelli, iki katlı, bir kerpiç yapı olan İstanbulluoğlu Konağı ise, Malatya merkezdeki restore edilip yeniden ziyarete açılmış tarihi konaklardan. Malatya’nın en eski evlerinden biri olan yapı, restorasyonla eski günlerindeki ihtişamına kavuşturulmuş. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
Kent Müzesi – Yine Sanat Sokağı’ndaki Kültür Evi gibi Malatya’nın kent belleğini, tarihini ve kültürünü sergilemeye yönelik müzeler. Malatya sivil mimarisinin en güzel örneklerinden olan evver Malatya kültürünü yansıtıyor. Pazartesileri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
Malatya Arkeoloji Müzesi – Malatya ve çevresindeki Arslantepe Höyük, Cafer Höyük, İmamoğlu Höyük, Pirat Höyük, Köşkerbaba Höyük’te gibi yerlerde yapılan kazılardan çıkma Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin sergilendiği Kernek’teki arkeoloji müzesi. Ziyaret Saatleri: Her gün 08:00-16:45. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
Atatürk Evi Müzesi – Kesme taştan yapılmış bir 19. yüzyıl Osmanlı yapısı olan Atatürk Evi’nin bu ismi almasının nedeni, Atatürk’ün, 1931 ve 1937 yıllarında Malatya’ya geldiğinde bu binada kalmış olması. Önceleri halkevi ve halk eğitim merkezi olarak kullanılan bina, yapılan düzenlemelerle müzeye dönüştürülmüş. İçinde Atatürk’ün Malatya’ya geldiği zaman kullandığı eşyaların sergilendiği odayı ve fotoğraf koleksiyonunu bulabilirsiniz. Müze haftanın her günü 08.00-16.45 saatleri arasında açık. Girişler ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
1.7 Gazi İlkokulu
Eğer yolunuz önünden geçerse Bu güzel binaya da bakmayı ihmal etmeyin deriz. Eski adı Kışla Caddesi olan Atatürk Caddesi üzerinde, ordu karargahı alay binası olarak yapılmış. 1914 yıllından beri ise okul olarak kullanılıyor. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
1.8 Kanalboyu’nda Gezin, Yalama Caddesi’nde Dondurma Yiyin
Şehrin en hareketli caddelerinden biri olan Kanalboyu, üzerindeki onlarca dondurmacı sebebiyle halk arasında Yalama Caddesi diye adlandırılıyor. Genellikle Abdullah Usta (Ado) tercih ediliyor. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
2. Yeşilyurt
Malatya’nın, malzemesi bol, sofrada boş yer kalmayan serpme kahvaltıları meşhur. Buraya geldiğinizde, adını mekanın içindeki 270 yıllık çınar ağacından almış, nehrin hemen kenarında ve yeşillikler içindeki Grand 270’e kahvaltıya gidebilir, iki katlı, cumbalı, aslına uygun olarak restore edilmiş, Safranbolu evlerine benzeyen Gündüzbey Evleri’ni görebilir, Su Sesi restoranda semaverde çay içebilirsiniz. Haritada 13 numara.
Grand 270’in konumu için tıklayın. Haritada 8 numara.
Gündüzbey Evleri’nin konumu için tıklayın. Haritada 9 numara.
Su Sesi Restoran’nın konumu için tıklayın. Haritada 10 numara.
3. Battalgazi
Battalgazi ilçesinin adı Malatya’da doğan ve Anadolu’da İslam’ın yayılmasına büyük katkı sağlamış bir komutan olan Battalgazi’den geliyor. Babası Malatya komutanı Hüseyin Gazi, annesi Saide Hatun. Battalgazi ismini, bir savaşta yendiği rakibinin Müslüman olmasıyla onu öldürmekten vazgeçtiği için Arapça’da “vazgeçti” anlamına gelen “battal” kelimesinden almış ve savaşlardaki kahramanlıkları sebebiyle de gazi ünvanını almış.
3.1 Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı
İpek Yolu başta olmak üzere ticaret yollarının geçtiği Malatya’dan birçok kervan geçermiş. 1637 yılında buraya bir kervansaray yapılmış. Aynı zamanda askeri işlevlerinin de olduğu biliniyor. Günümüzde sanat ve kültür faaliyetlerine ev sahipliği yapan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nı haftanın her günü 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
3.2 Ertunan (Poyraz) Konağı
Yapım yılı 1890 olduğu tahmin edilen, Osmanlı son dönem sivil mimarisinin bugüne kadar korunarak gelebilmiş bir örneği olan konak, Cumhuriyet’in kurulduğu yıllarda yörenin en güzel yapılarından biriymiş. Kerpiç, taş ve ahşap karışımı, iki katlı olan Ertunan Konağı’nda ahşap işçiliği dikkat çekiyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında okul olarak hizmet veren konak, Eski Malatya’nın yani Battalgazi bölgesinin ilk okulu. 2011 yılında restorasyon geçiren konakta, mahalle yaşamından kesitler bulabileceğiniz cansız mankenli sahnenler ve dönemin günlük yaşamına dair eşyalar var. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.
3.3 Ulu Cami
1224 yılında Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat döneminde inşa edilmiş. Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun İran sınırları içerisindeki cami mimarisi geleneğini temsil eden Anadolu’daki ilk ve tek örnek örneği. Yapının en en eski bölümleri tuğladan, sonradan yapılan ilave bölümleri ise taştan. İnşa edildikten sonra camiye bazı dönemlerde ilaveler yapılmış ve cami onarımlardan geçmiş. Caminin çini mozaikleri ilginç renkleri ve şekilleri ile görülmeye değer. Haftanın her günü ziyarete açık. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.
3.4 Aslantepe Höyüğü
Aristokrasinin doğduğu, ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı, resmi, dini ve kültürel bir merkez olmasıyla, UNESCO tarafından da Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınan Arslantepe’de buraya geldiğinizde mutlaka görün diyeceğimiz yerlerden biri. Alanda yapılan kazılar sonucunda, milattan önce 3300-3000 yıllarına ait bir kerpiç saray ve milattan önce 3600-3500 yıllarına ait bir tapınak ortaya çıkarılmış. Ayrıca tarihin en eski metal kılıcı burada bulunmuş olup kent müzesinde sergileniyor.
Bölgenin su kaynakları bakımından zengin ve tarım yapmaya son derece uygun olması nedenleriyle milattan önce 5000 yılından Bizans Dönemi’ne kadar Arslantepe’de yerleşimin sürdüğü tahmin ediliyor.
Alandan çıkarılan diğer önemli heykellerin ise sadece replikaları Malatya Arkeoloji Müzesi’nde görülebiliyor. Heykellerin orjinalleri, Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.
4. Arapgir
Arapgir çok derin bir yer. Yazmaya başladım, baktım burda birkaç maddeye sıkıştırmamın imkanı yok, hemen ona özel bir rehber oluşturdum. Daha önce de bahsettiğim gibi merkezden 2 saat uzak. Yol gözünüzde büyüyebilir ama bence okumadan, fotoğraflarına bakmadan karar vermeyin. Hadi tık: Arapgir
5. Akçadağ & Darende
5.1 Levent Vadisi ve Seyir Terası
Her ili anlaşılmaz bir şekilde saran cam teras modasından Malatya da geri kalmamış. Derhal Levent Vadisi’ne itina ile çift ayıran, evlat reddettiren bir cam teras kondurmuşlar. Korkan sevgilisini kucaklayıp terasın ortasına bırakıp gelenler, annesinin emekleyerek gelişini kahkahalarla kameraya çekenler, neler neler…
Vadi 2017’de en uzun slackline yürüyüşüne ev sahipliği yapmıştı. İsviçreli Samuel Volery, 240 metre yükseklikte 1,2 kilometre boyunca ipte yürüyerek rekor kırdı. Merak ederseniz, 1 saat 14 dakikada sürmüş.
Malatya – Kayseri karayolu üzerinden Levent Köyü tabelasında saparak 10 dakika sonra vadiye ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Malatya merkezden Levent Köyü’ne her saat başı minibüs kalkıyor. Konum için tıklayın.
5.2 Tohma Kanyonu ve Somuncubaba Külliyesi
Tohma Kanyonu’nun içindeki bir mesire bölgesi, yeniden düzenlenerek içinde cami ve türbenin yanı sıra mesire alanları, yüzme havuzu, alışveriş yerleri de olan dini nitelikli komplekse çevrilmiş. Caminin mimarisini yenilikçi bulduk. Özellikle ahşap tavan süslemesinde modernist güzel bir çizgi yakalanmış ama sadece erkekler görebiliyor. Haliyle ben sadece Bilgehan’ın çektiği fotoğraflardan görebildim.
Çevre düzenlmesi yapılırken de minimum beton, plastik gibi yapay madde kullanılmış. Piknik alanlarında mangalın yasaklanması da yerinde bir uygulama olmuş. İçinde bir de doğal kaynak suyunun havuzlara yönlendirilmesi oluşturulmuş yüzme havuzları var. Suyunun sürekli yenileniliyor olması hijyen açısından çok iyi ancak 6 gün erkekler, 1 gün kadınlar şeklinde bir haremlik selamlık düzen getirmelerine sitem etmedim değil. Konum için tıklayın.
5.3 Günpınar Şelalesi
Şelale yaklaşık 50 metre yükseklikten akıyor. Şelalenin yanındaki kaynak suyu kış aylarında donuyor ve Pamukkale travertenlerini andıran bir görüntü oluşuyor. Konum için tıklayın.
Hazır Malatya’ya Gelmişken Kaçırmayın
Kömürhan Köprüsü’nden Geçerek Karakaya Barajı Manzarasına Karşı Mola Verin
Elazığ’ı Malatya’ya bağlayan ve Karakaya Barajı üzerinden geçen Kömürhan Köprüsü, aslında asıl köprünün yeniden yapılmış ikinci versiyonu. Tarihi ilk köprü, baraj yapımı sırasında sular altında kalmış. Yerinde bu yeni köprü yapılmış. Fırat Nehri üzerinden geçeceğiniz köprüden geçip harika baraj manzarasına karşı bir şeyler yemek veye çay kahve molası vermek için Kömürhan Dinlenme Tesisleri’ne gidebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.
Nemrut Dağı’na Çıkın
Nemrut Adıyaman sınırları içinde ama Malatya’dan da çıkılabiliyor.Bu kadar yakınındayken fırsatı kaçırmayın deriz.
Malatya merkezden Nemrut Dağı 1 saat 50 dakika sürüyor. Gişeden servis araçları ile yaklaşık 7 dakikalık yolculukla da zirveye gidiyorsunuz. Zirveye ulaştığınızda karşınıza çıkacak manzara tek kelime ile enfes. Tek şart, buraya ya gün batımında ya da gün doğumunda gelmeniz ve yanınıza yaz da olsa kış da olsa kalın bir şeyler almanız. Konum için tıklayın.
Karakaya Barajı’ndan Elazığ’a Geçin
Vaktiniz varsa, Karakaya Baraj’ından feribotla Elazığ tarafına geçebilirsiniz. Baraj çok büyük olduğu için size deniz gibi geliyor. Malatya’nın Battalgazi-Elazığ’ın Baskil ilçeleri arasında hizmet veren feribotlar, Malatya tarafından 07.30, Baskil tarafından 08.15’de başlıyor; son seferler ise Malatya tarafından 16.30, Baskil tarafından 17.15’de yapılıyor. Elazığ’a geçtim burada ne yapılır derseniz sizi Elazığ’da Gezilecek Yerler rehberimize alalım.
Kemaliye’yi Görün
Arapgir’e sadece 1 saat mesafede kalan, eski adı Eğin olan Kemaliye, Erzincan’a bağlı ama Malatya sınırına çok yakın bir ilçe. Vaktiniz varsa burayı da listenize ekleyebilirsiniz.
Burada, tarih müzesi, hamamı, kültür merkezi, tiyatro salonu ve helikopter pisti ile Türkiye’nin parmakla gösterilen köylerinden biri olan Ocak Köyü’ne uğrayabilir, Dutluca Köyü’nde keçi sütünden dondurma yiyebilir, dünyanın en önemli kano dergilerinden biri olan Kanu-Magazine tarafından Avrupanın en iyi 10 rotası arasında gösterilmiş olan Karanlık Kanyon’da kano, rafting, bot safari yapabilir, doğa sporlarına elverişli doğasında dağ bisikleti, kaya tırmanışı, yamaç paraşütü, delta kanat ve ultralight ve Fırat’ta tekne turu yapabilir, Kemaliye’nin hemen hemen tüm içme suyu ihtiyacını karşılayan hayat kaynağı Kadıgölü gözesine gidebilir, Lökhane’de, geçmişte saray sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ancak zamanla unutulmaya yüz tutan, kuru dut ve cevizin yaklaşık 3 saat makinede dövülüp macun haline getirilmesiyle yapılan lök tatlısı’nı tadabilirsiniz. Konum için tıklayın.
Kayısı Bahçelerinde Hasata Misafir Olun
Malatya’ya geldiğinizde kayısı veya kiraz hasatına misafir olabiliyorsunuz. Kayısı hasadı için özellikle Kale ilçesi veya Karakaya Baraj Gölü’nün kenarında bulunan ilçelerde, kiraz hasadı içinse Yeşilyurt ilçesini tercih edebilirsiniz. Malatya’da kayısı hasadı, Haziran sonunda veya Temmuz başında başlıyor.
Fırat Turumuzun Diğer Durakları
Bizim 10 gün kadar süren Fırat turumuzun diğer duraklarının rehberlerini buradan okuyabilirsiniz:
1. Bingöl – Biz Bingöl’e uçarak başladık. Bir gün orayı gezdik ancak turistik anlamda pek bir şey olmadığı için ayrı rehber yazmadık. Tunceli rehberimizde notları var.
2. Tunceli rehberimiz için tıklayın.
3. Elazığ rehberimiz için tıklayın.
4. Malatya rehberimizi şimdi okudunuz.
5. Nemrut Dağı rehberimiz de burada.
Malatya’ya Ulaşım
Malataya’ya en yakın il merkezleri olarak,
Elazığ Malatya arası yaklaşık 100 kilomertre, 1 saat 30 dakika,
Diyarbakır Malatya arası yaklaşık 221 kilometre, 2 saat 45 dakika,
Adıyaman Malatya arası yaklaşık 126 kilometre, 2 saat 6 dakika,
Kayseri Malatya arası yaklaşık 347 kilometre, 4 saat,
Tunceli Malatya arası yaklaşık 171 kilometre, 3 saat sürüyor.
Malatya’da sivil havaalanı yok. Bu nedenle de şehir merkezine 30 kilometre mesafedeki Erhaç Askeri Havaalanı kullanılıyor. Türk Hava Yollarının yanı sıra özel havayolu şirketlerinin İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir’den Malatya’ya uçak seferleri ve havaalanından kent merkezine transfer hizmetleri var. İkinci bir şeçenek olarak da Malatya’ya 1,5 saat mesafedeki Elazığ Havalimanı’na uçup buradan araç kiralayarak Malatya’ya geçebilirsiniz. Otobüs yolculuğu ise, İstanbul’dan en az 16 saat, araba yolculuğu ise en az, mola vermeden 12 saat sürüyor.
Instagram’a Da Bekleriz!
http://www.instagram.com/p/By-UViRATAX/
Son Not
Teşekkürler
Fırat Kalkınma Ajansı‘na, bu rehberi çıkarmamızdaki desteğinden ötürü çok teşekkür ederiz.
Harika bir blog olmuş.Emeğinize sağlık.
7 yıldır Malatya’da yaşayan ve etrafı didik didik etmiş birisi olarak zaman / verimlilik açısından çok güzel bir gezi gerçekleştirmiş olduğunuzu söyleyebilirim. Gerçekten çok az nokta gözden kaçmış. Videoda bahsi geçen lokasyonları gezip görmek isteyenler daha detaylı araştırma yapmadan, hiç kafa yormadan direkt bu geziyi referans alabilirler. Tebrikler.
Çok teşekkür ederiz
Levent vadisinden Malatya’ya dönerken yol üzerinde , Sultansuyu Harasına uğrayıp at çiftliğindeki atları görüp aynı zamanda binme olanağı da sağlayan , görülmeye değen bir yer. Ayrıca kendi mamülleri olan hayvansal gıdaları da satın almak mümkün.
Öncelikle çok güzel anlatmışsınız Malatyayı Tek tut kebap eklemeyi unutmuşsunuz ve daha bir cok yer var emin olun. Gelemeyen herkesi Malatyaya bekliyoruz.
Kanyonu göremedimm :/ Günpınar şelalesinden 10 dk mesafede harika bir kanyon var Malatya’da. Görmüşsünüzdür ama yazmayı unutmuşsunuzdur diye umut ediyorum :/
Adı nedir?
Tohma Kanyonu.