MARMARİS’TE GEZİLECEK YERLER

Ormanların turkuaz sahillere serenat yaptığı güzeller güzeli Marmaris eşi benzeri olmayan, müthiş bir coğrafya. Ege ve Akdeniz kıyıları Türkiye’nin gerdanlığı ise Marmaris de yemyeşil yamaçları, her virajda karşınıza çıkan nefes kesici koyları ile gerdanlığın göbek taşı olmaya aday. Ancak biz Marmaris’ten kalbimiz sızlayarak döndük.

Bir Porsche’niz olsa gelene geçene bir turluk emanet etmezsiniz değil mi? Maalesef Marmaris anahtarı elden ele dolaşmış, kitle turizmin ayakları altında bir Doğan muamelesi görmüş, kıymeti bilinmemiş bir Porsche. Bir mücevheri ucuz yabancı turistleri için paspas etmişiz. İşletmeler kalitesiz, haliyle gelen turist de öyle. Neyse ki daha kurak ve merkezden uzak olmaları sayesinde paçayı kurtarmayı başaran Bozburun, Selimiye gibi köşeler kendi ritimlerinde butik birer yazlık kasaba olarak gelişmişler. Buralar da giderek popülerleşiyorsa da hala kafa dinlemek, zevkle yiyip içmek için Türkiye’deki en güzel yerler arasındalar. Hatta Jeff Bezos, Bill Gates gibi manşet isimler bile buraya demirlemişlerdi. Yatçıların uğrak durakları arasında olan bölge kaliteli işletmeleri ve müdavimleri ile Marmaris’in diğer yerlerinden çok farklı. Anlayacağınız Marmaris’in iki farklı yüzü var, gezinizi nasıl planladığınıza göre biri tövbe ettirir, diğeri ruhunuzda çiçekler açtırır. Bu yazımızın amacı da çiçekler açtırmak.

Kurtarılmış bölgeler arasında bir de Marmaris’in nefes kesen orman arazileri vardı. Öyle heybetli, öyle güzellerdi ki yanından arabanızı sürerken bu coğrafyaya sahip olduğunuz için kendinizi dünyanın en şanslı milleti sayardınız. Maalesef onların da tedbirsizlik, siyasi kibir ve basiretsizlik sonucu 2021 yangınlarına teslim edilişine kahrolarak tanıklık ettik. Böylece Marmaris’in hem coğrafi hem de beşeri çehresi sonsuza dek değişmiş oldu. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala tekrar açılamayan çok yer var. Siz de gideceğiniz yerleri öncede  arayıp telefon ile teyit edin deriz.

Yine de Marmaris kumaşı öyle güzel bir yer ki bizim hala umudumuz var. Özellikle de pandeminin vizyon ve tecrübe sahibi insanları şehirlerden kıyılara göçe teşvik etmesi ile bölgeye taze kan geldi. O yüzden içiniz rahat olsun, bu rehberimiz ile sizi en doğru yerlere yönlendirerek her türlü güzel bir tatil geçirmenizi sağlayacağız. Gelin lafı daha fazla uzatmadan Marmaris’in maviliklerinde kaybolmaya başlayalım.

Marmaris Seyahati Planlaması – Gelmeden Önce

Marmaris’e Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Marmaris’e uçakla gelecekseniz, en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı. Marmaris merkez, Dalaman Havalimanı’ndan arabayla 1 saat 20 dakika sürüyor. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka farklı havayolu firmalarının bilet fiyatlarını karşılaştırın deriz. Dalaman Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Marmaris’e Ne Kadar Zaman Ayırmalı

Marmaris bir deniz tatili yeri. Öyle mutlaka görülmesi gereken bir müze ya da antik şehir gibi bir şey yok. O yüzden bu sorunun cevabı sizin canınız ne kadar denize girmek istediğinize göre değişir. Bu listedeki tüm coğrafyaları keşfetmek isterseniz o zaman 4-5 gün lazım ama ona da ne kadar gerek var açıkçası tartışılır. Bizce gözünüze bütçenize ve zevkinize göre 1 ya da 2 bölge kestirip, oralara odaklanın. Biz en beğendiğimiz yerlerin yanına kalp koyarak seçim yapmanızı kolaylaştırmaya çalıştık.


Marmaris’te Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar

Marmaris’te büyük resort otel tarzında full pansiyon açık büfe hizmet veren yerler de var kasaba hayatını yaşayıp yerel malzemelerle kahvaltı yapabileceğiniz butik yerler de… Bu tamamen sizin Marmaris tatilinizden beklentinize ve tatil anlayışınıza kalmış bir karar. Eğer arkadaş grubunuzla seyahat ediyorsanız veya aile ile geliyorsanız, villa kiralamak hem daha maliyetsiz, hem de daha keyifli olabilir. Çiftler için de villa alternatifleri mevcut. Marmaris’den bizim önerdiğimiz oteller ve evleri ise aşağıda bulabilirsiniz.

Dionysos Hotel $$

Turunç mevkiinde, her biri panoromik deniz manzaralı, 2 restoran, spa, açık havuzu olan 43 suite ile hizmet veren bir butik otel. İncelemek için TIKLAYIN.

Golden Key Bördübet $$

Golden Key Bördübet, Hisarönü, Bördübet’de, nehir kıyısında doğayla iç içe konumu ile yarım pansiyon hizmet veren bir seçenek. Kendine özel plajı mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.

Söğüt’te Taş Villa $$

Selimiye’de, toplam 6 kişi kapasiteli, deniz manzaralı, sonsuzluk havuzlu, denize sıfır lüks villa seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.

Deniz Manzaralı Taş Villa $$

Selimiye’de, 6 kişi kapasiteli, 3 yatak odalı ve 2,5 banyolu, sonsuzluk havuzlu bir taş villada konaklama seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Marmaris’deki tüm otelleri, evleri ve villaları inceleyebilirsiniz.

Marmaris’deki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR
– Marmaris’deki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmasını kişi başı maliyetlere göre belirliyoruz. Özellikle evlerde çok kişi konaklama yapılabileceği için kişi başı maliyetler düşüyor ve daha avantajlı hale geliyor. Çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Marmaris’ten daha detaylı otel önerilerimizi EN GÜZEL MARMARİS OTELLERİ yazımızda bulabilirsiniz.


Marmaris’te Kamp

Marmaris’te kamp yapmayı veya buraya karavanla gelmeyi düşünürseniz birkça kamping alternatifiniz ve çadır atabileceğiniz bakir koylar var. Elektriği suyu tuvaleti olan kampingte kalayım derseniz, Çubucak Orman Kampı ve İnbükü Mesire Yeri, Ilıman Restaurant Camping Beach ve Altın Kum var. Daha glamping tarzı bir seçenek arayanlar Kocabahçe Glamping’i, Bonjuk Bay’i veya Club Amazon’u tercih edebilirler.


Marmaris’te Günlük ve Saatlik Tekne Kiralamak

Marmaris, girintili çıkıntılı özelliği ile korunaklı koyları, Bozburun, Selimiye ve Söğüt gibi beldelerindeki sosyal imkanları, denize sıfır, özel iskelesi, restoranı ve manzaralı konaklama imkanları ile sadece Türkiye’den değil tüm dünyadan tekneciler için en sevilen destinasyonladan. Siz de saatlik, günübirlik ve birkaç günlük tekne kiralayarak tekne hayatını deneyimleyebilir, sadece denizden ulaşılabilen Marmaris koylarına denize girmeye gidebilirsiniz.

Günlük ve saatlik olarak kiralayabileceğiniz Marmaris teknelerini incelemek için tıklayın.
Günlük ve saatlik kiralayabileceğiniz Bozburun teknelerini incelemek için tıklayın.
Günlük kiralayabileceğiniz Selimiye teknelerini incelemek için tıklayın.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Sadece Marmaris merkezde kalacaksanız araç kiralamanıza gerek yok ama Marmaris’de Bozburun, Hisarönü, Selimiye, Söğüt gibi görülecek harika noktalar ve denize girilecek koylar var. O nedenle kendi aracınızla gelmediyseniz, araç kiralamanızı öneririz. Dalaman Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

Marmaris’te Nerede Kalınır?

1. Merkez & İçmeler: Bu iki komşu ilçe Marmaris’in en büyük yerleşimleri. Sezon dışı Marmaris’e geliyorsanız buralar hayatın devam ettiği nadir yerler olduğundan konaklamak için ikisinden birini tercih edebilirsiniz. Ama deniz sezonunda geliyorsanız bizce fazla şehirleşmiş, kalitesiz bir üslupla turistikleşmiş yerler.
2. Turunç: Merkeze yarım saat mesafedeki bu koyun denizi ve doğası güzel ancak yerleşimdeki işletmelerin çoğu kalitesiz. Ama buradaki Pilos ve Dionysos Village Hotel tüm Marmaris’in en iyilerinden.
3. Selimiye: Marmaris’in çok güzel butik otellerin ve kiralık villaların olduğu bölgesi. Son zamanlarda popülerleşmesine ve pahalılaşmasına rağmen kitle turizminden hala uzak, sempatik küçük işletmelerle dolu.
4. Bozburun: Marmaris’in en lüks ve en şık yacht otellerinin bulunduğu bölgesi. Mekanları ve sosyal hayatıyla akşamlarınızı keyifle geçirebileceğiniz bir yer. Bozburun bütçe olarak yüksek kalırsa arabası olanlar Selimiye ya da Söğüt’te konaklayıp, rahatlıkla Bozburun’un imkanlarından faydalanabilir.
5. Söğüt: Marmaris’in Söğüt Köyü içinde tatlı villa ve kır evi alternatifleri bulabileceğiniz, daha çok küçük ve samimi pansiyonların bulunduğu bölgesi. Marmaris’in en meşhur restoranlarından birkaçı burada.
6. Hisarönü: Marmaris’in inziva kafasındaki, bütçe dostu kamping ve bungalov tarzı işletmelerinin bulunduğu bölgesi.

Marmaris’ten tüm otel önerilerimizi Marmaris’te Nerede Kalınır – En Güzel Marmaris Otelleri yazımızda bulabilirsiniz.

Marmaris’te Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı inceleyebilirsiniz

Gezilecek Yerler

  1. Kaleiçi
  2. Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi
  3. Barbaros Caddesi Kordon
  4. Netsel Marina
  5. Atatürk Caddesi Kordon
  6. Burunucu Macera Parkı
  7. Barlar Sokağı
  8. Kapalı Çarşı
  9. Marmaris Halk Plajı
  10. Vamos Beach
  11. İçmeler Plajı
  12. Icon Beach
  13. Turunç Plajı
  14. Amos Antik Kenti
  15. Amos Koyu
  16. Kumlubük
  17. Çiftlik Koyu Plajı
  18. Gebekse Koyu
  19. Bayır Köyü Eski Yağhane
  20. Bayır Köyü Balhane
  21. Hisarönü
  22. Wind Club
  23. Altın Kum
  24. Kızkumu Plajı
  25. Turgut Şelalesi
  26. Selimiye
  27. Bozburun
  28. Söğüt
  29. Serçe Limanı
  30. Bozukkale
  31. Kocabahçe Glamping
  32. Kleopatra Plajı ve Sedir Adası
  33. Bonjuk Bay
  34. Bördübet
  35. Golden Key Bördübet
  36. Club Amazon
  37. İnbükü
  38. Çubucak Orman Kampı
  39. Günnücek
  40. Yıldız Adası (Cennet Adası)
  41. Karia Yolu Başlangıç Noktası

Yeme-İçme

  1. Castle Cafe
  2. Pineapple
  3. Bono
  4. Felix
  5. Edo
  6. Rota Barış Usta
  7. Hollandalı Ahmet’in Yeri
  8. Mehmet’s Place
  9. Rafet Baba Restaurant
  10. Dirsekbükü Restaurant
  11. Ahtapotçu Mehmet’in Yeri
  12. Octopus Restaurant
  13. Manzara Restaurant
  14. Denizkızı Restaurant
  15. Sailor’s House Restaurant
  16. Ali Baba Restoran

1. Merkez (Atlasanız Da Olur)

1.1 Marmaris Merkezde Gezilecek Yerler

Öncelikle sizi “Deniz sefamızdan, planımız programımızdan bir gün ayırıp Marmaris merkezi görmeye gelmek gerekir mi?” derdinden kurtararak başlayalım: Bizce HAYIR. Aslında ufak tarihi yerleşimi, marinası ile çok tatlı bir tatil beldesi olabilirmiş, ama kitle turizmine yönelerek kalitesiz ve turistik bir yere dönüşmüş. Ama yolu düşenler için Kale’den Netsel Marina’ya uzanan tarihi merkezi sempatik bir durak. Kale’yi, Tepe Mahallesi’ni görüp, dolana dolana Netsel Marina’ya geçersiniz. Hepsini hepi topu 1 saatte görür merkezden çıkarsınız.

Marmaris Merkezdeki En Sevimli Yer: Tarihi Tepe Mahallesi (Kaleiçi)

Marmaris merkezdeki en görülesi yer olan kale içi, isminden de anlaşıldığı üzere bir zamanlar kale duvarlarının içinde kalan, kalenin etrafında birkaç sokağı kapsıyor. Kaleiçi’nin, begonvillerle ve tek katlı  panjurlu evlerle süslü, daracık, yer yer merdivenli taş sokakları Yunanistan adalarını andırıyor. Birkaç mekan, butik otel ve dükkancık var. 15 dakikada turlayıp bitirirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Castle Bar

Aynı zamanda bir tepenin üzerine konuşlandığı için Tepe Mahallesi de deniyor. Ufak bir tepecik olsa da sıcaklarda insanı susatmaya yetiyor. Zirvedeki Castle Bar’da soluklanıp marinayı seyredebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Marmaris Kalesi & Marmaris Arkeoloji Müzesi’nde Hızlı Bir Tur

Marmaris Kalesi’nin bulunduğu bölgeye ait ilk bilgileri, Halikarnassoslu tarihçi Herodot’tan alıyoruz. Herodot, bu bölgede şehir surlarının ilk olarak M.Ö. 3.000’lerde yapıldığını söylüyor. O zamanlar bir Karia Kenti olan Physkos’ta yani bugünkü Marmaris’te ilk kale M.Ö 2.000 yılında inşa ediliyor. İlk kalenin yerine önce M.Ö 1044 İyonlar bir kale yapıyor. Daha sonra bu kale de Makedonya Kralı Büyük İskender’in Marmaris’i fethetmesiyle birlikte onarım görüyor.

M.S. 17.yy’da Muğla’yı gezen Evliya Çelebi de Seyahatnamesi’nde, bugünkü kalenin 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Rodos seferi sırasında yaptırıldığından ve buranın bir askeri üs olarak kullanıldığından bahsediyor. 1914’de yani 1. Dünya Savaşı sırasında, bir Fransız savaş gemisinin top atışları ile kale büyük ölçüde zarar görüyor. 1980-1990 yılları arasında restore edilerek müze haline getirilen kale, bügün 5000 yıllık tarihiyle Marmaris merkezin en önemli değeri.

Marmaris Müzesi de 1991’den beri Marmaris Kalesi’nin içinde bulunyor. Müzede ve kalenin avlusunda, Tunç çağından başlayarak Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerinden kalma eserler bulunuyor. Müzede ayrıca, Datça’daki Knidos Antik Kenti ve çevredeki diğer kutsal alan kazılarından ve deniz altından çıkarılan eserler de sergileniyor. Kale ve müze, 1 Nisan – 31 Ekim tarihleri arasında 10.00-19.00, 31 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.30-17.30 saatleri arasında her gün açık. Müzekart geçiyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Sosyal Hayatın Kalbi Kordonda Takılmaca: Barbaros Caddesi

Marmaris Kalesi’ni Netsel Marina’ya bağlayan denize sıfır yürüyüş yolu. Barbaros Caddesi diye de geçiyor. Burada sıra sıra mekanlar bulacaksınız. Bu yolun arka paraleli ise barlar sokağı. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Tekne Sahipleri Olmayanlar İçin De Bir Sosyal Alan: Netsel Marina


Kordon boyunun sonundaki Netsel Marina’nın alışveriş merkezi gibi olan açık alanına dışarıdan girebiliyorsunuz. İçeride giyim kuşam mağazaları, yatçılık ve yelken malzemeleri satan dükkanlar, restoranlar ve cafeler bulunuyor. Marmaris merkezden mavi tura çıkacak tekneler, buradan son ihtiyaçlarını karşılayıp denize açılıyorlar. Gecesi de gündüzü de ayrı hareketli. Şöyle bir havasını koklamak için uğranabilir. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Atatürk Caddesi Kordon Boyu

Atatürk Caddesi diye geçen bu yürüyüş yolu ise Halk Plajı’nı Marmaris Kalesi’ne bağlayan yol. Yol boyunca bisiklet yolu var. Sahil kenarında keyifli bir yürüyüş veya bisiklete binmek için uygun. Yolun sahil tarafında ise Marmaris Halk Plajı var. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Çocuklular İçin Burunucu Macera Parkı

Fotoğraf Kaynak: www.marmaris.bel.tr

Merkeze çok yakın, Günnücek Milli Parkı’nın başladığı yerin hemen başına kurulan parkın içinde bir de plajı var. Aslında tırmanma duvarı, macera parkuru, tranbolin, zipline, serbest atlayış, denge, koşu ve dağ bisikleti parkurları gibi aktiviteler ile öne çıkıyorsa da biz daha çok çocukları salıp denize girebilme ihtimalini sevdik. Ayrıca parkta, sık sık yoga ve meditasyon seansları da gerçekleştiriliyor. Kapı 08.30’da açılıyor, 21.00’de kapanıyor. Güncel programları Facebook hesaplarından takip edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Beğenmedik Ama Bunlar Da Var

  • Sevimsiz Mi Sevimsiz Barlar Sokağı (39. Sokak)
    Marmaris gece hayatının kalbi, burada atıyor. Aslında resmi adı 39. Sokak. Sağlı sollu barlar, gece kulüpleri, canlı müzik mekanları ile dolu. Daha çok dansçı kızların boy gösterdiği, karanlık, yüksek volümlü, ışık showlu, stand kiralama ve şişe açtırmaca olayına girilen, gece 4’lere kadar açık olan, özetle bizim ne haz ettiğimiz ne de önereceğimiz yerler. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
  • Turistik Mi Turistik Kapalı Çarşı
    Marmaris merkezin en kalabalık noktası Kapalı Çarşı. Her daim canlı, labirent gibi bir yer. Aslında Bodrum’un çarşısını andırıyor fakat onun çok daha büyüğü. Mücevher, hediyelik eşya, halı ve kilim, giyim mağazaları, yöresel ürünler satan dükkanlar ve aktarlar ağırlıkta. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

1.2 Marmaris Merkezde Denize Girilecek Yerler

Marmaris merkezde de bir halk plajı ve Uzunyalı Plajı olmak üzere 2 plaj var ama hiçbiri ne deniz açısından ne de işletmeler açısından tercih edilesi. O nedenle tatiliniz Marmaris merkez ile sınırlıysa, denize girmek ve su sporları yapmak için İçmeler’e geçebilirsiniz. Yine de merkezdeki seçeneklerinizi de vermeden geçmeyelim.

Marmaris Halk Plajı

Marmaris merkezde havlu atıp denize girmelik halk plajı. Kum ve birden derinleşmeyen denizleri sevenler için ideal. Plaja kendi şemsiyeniz ve yiyecekleriniz ile gelebildiğiniz gibi şemsiye ve şezlong kiralamak da mümkün. Fiyatlar belediye işletmesi olduğu için uygun. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Vamos Beach

Halk plajı ile aynı denizi paylaşıyor ama merkezde iyi hizmet alabileceğiniz, ortamı güzel, yiyecek-içecek çeşitleri geniş, şezlongları rahat, iskelesi de olan bir beach işletmesi arıyorsanız Vamos Beach gibi bir seçeneğiniz var. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

1.3 Marmaris Merkezdeki Mekanlar

Maalesef merkezdeki mekanların ne ambiyansları güzel ne de lezzetleri. İkisini birden 12’den vuran bir yer yok. O yüzden popüler yerler de biraz “Abdurrahman Çelebi” durumundan tutuyor.

Pineapple: Netsel Marina’nın içindeki restoran yaz kış full çekiyor. Bu civarın en kalburüstü yeri diyebiliriz. Porsiyonlar büyük, ortam sempatik, servis iyi, lezzet olarak ise fena değil. Dünya mutfağı ve deniz ürünleri bulabilirsiniz. 35 yaş üzeri bir müdavim kitlesi var. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Bono Good Times: Gençler ise Bono’yu günün her vakti doldurup taşırıyor. Masa bulmak oldukça zor. Menüsü pizzadan hamburgere, soslu et çeşitlerine klasik bir turistik restoran menüsü. Ama lezzetler oralara göre biraz daha iyi. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Felix: Bir şeyler içip yanında atıştırmak isterseniz edamame, hamburger, ortaya söylemelik kızartmalar sunan sahilde bir işletme. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Edo Döner: Hesaplı bir öğün arayanlar için bir oturma alanı olan, döneri de güzel bir büfe. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Rota Barış Usta: Netsel Marina’nın arkasındaki kebap, ızgaralar yapan bir esnaf lokantası. Döneri de var ama Edo’nunki daha iyi. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

2. İçmeler

Marmaris merkeze arabayla 10 dakika mesafede olan İçmeler yan yana dizilen otel ve resortların doldurduğu bir koy. Hem merkeze bu kadar yakın hem de ulaşımı kolay olduğu için de oldukça turistik bir plaj. Ancak 2021 yangınlarından en çok etkilenen yerlerden. 🙁

2.1 Merkeze En Yakın Koy: İçmeler Plajı

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Kocaman bir sahili olmasına rağmen yazın hem merkezden denize girmeye gelenlerin hem de burada konaklayanların yığılması ve dip dibe şezlong atan işletmelerle plaj şişiyor. Yine de Marmaris Halk Plajı’na göre sakin. Sedir Adası dahil çevredeki koyları gezen teknelerin kalktığı plajlardan. Çevrede su sporları olanakları da var. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

2.2 Sardalya Gibi Dizilmeden Denize Girmek İçin: Icon Beach

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/iconbeach
Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/iconbeach

Denize girmek için İçmeler’e gelecekseniz Icon Beach buradaki en sığınılası yer. İçmeler Plajı’nın hemen sonunda, üst üste olmadan denize girebileceğiniz bir seçenek. Araba ile deniz kenarına kadar gelebiliyorsunuz. Yukarda arabanızı bırakıp merdivenle aşağıya iniyorsunuz. İçeride yüklemeli harcamalı işleyen kartlı sistem var. Elbette bu ortamı ve hizmeti sunduğu için İçmeler’deki diğer yerlerden daha pahalı ama bir Alaçatı Beach Club’ı da beklemeyin. Yeme içme olanakları da var. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

2.3 Marmaris Merkezden ve İçmelerden Seçtiğimiz Oteller ve Kiralık Villalar

Tui Blue Grand Azur $$$: Marmaris merkezde deniz manzaralı oda seçenekleri sunan, kendine ait bir plajı, restoranı, spa merkezi, açık ve kapalı havuzu bulunan 5 yıldızlı bir otel seçeneği.

Fig Tree Villa $$: Yine Beldibi’nde, 4 kişi kapasiteli, 2 yatak odalı, 3 yataklı, 2 banyolu ve havuzlu tek kat bir villa.

3. Turunç – Kumlubük- Çiftlik

3.1 Mavi Bayraklı Turunç Koyu



İçmeler’den sonra gelen bölge olan Turunç yangınlardan paçayı kıl payı kurtardı. Nefis bir doğası olan kendi içinde bir kasaba. Küçük bir merkezi var ve bir çok otele ev sahipliği yapıyor. Bu koy da aslında her şey dahilcileri hedefleyen işletmelerin elinde pek iç açısı olmayan bir üslupta gelişmişse de 2 tane çiçek gibi otel koyun kitlesini ve algısını değiştiriyor: Pilos ve Dionysos. Son gidişimizde neredeyse bir hafta Pilos’ta kaldık ve çok memnun kaldık. Pilos’ta kalmasanız bile plajından ve restoranından faydalanabilirsiniz. Hatta hiç başka yere gitmeyin.

Turunç Koyu ve Turunç Halk Plajı mavi bayraklı plaj statüsünde. Tüm koy mavi turların ve tekne turlarının uğrak yerlerinden. Çevrede birçok konaklama ve yeme-içme opsiyonu var. Su sporlarının yanı sıra dalış ve jeep safarileri gibi daha alternatif etkinliklerin de yapıldığı bir yer. Ayrıca buradan Dalyan ve İztuzu Plajı’na günübirlik tekneler de kalkıyor. Dediğimiz gibi kendi içinde bir dünyası var. Genel olarak koydaki işletmeler ve oteller çok kaliteli  Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

3.2 Manzarası Görülmeye Değer Amos Antik Kenti

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Turunç’tan 1 saatlik trekking ile ulaşabileceğiniz Amos Antik Kenti de Helenistik dönemde yapılmış, surlarla çevrili tiyatro, tapınak ve heykel kalıntılarının bulunduğu Marmaris’in az bilinen antik kentlerinden. Görülecek pek fazla bir şey yok ama manzarası çok güzel. Bir tarafta Kumlubük Koyu’nu, diğer tarafta Amas Koyu’nu tepeden görüyorsunuz. Giriş ücreti yok. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

3.3 Yüzmek İçin Amos Koyu

Hemen antik kentin aşağısında Amos Koyu bulunuyor. Amos Antik Kenti’nden plaja da inebiliyorsunuz. Fakat yazın koyda günübirlik tur teknelerinin yoğunluğu olabiliyor. Karayolundan gelecekseniz de, Profesörler Sitesi’nin içinden geçmeniz gerekiyor, şaşırmayın. Sahili çakıl taşlı, denizi berrak. Sahilde Amos Beach adlı bir işletme bulunuyor. Buradan şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Tesisin iskelesi de var. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

3.4 Kumlubük Koyu & Teknecilerin Favori Restoranlarından Hollandalı Ahmet’in Yeri

Bu çevredeki en güzel plajlardan biri de Kumlubük Plajı. Sahili çakıl taşlı, denizi berrak. Koy en çok da Kumlubük Yat Kulübü, ya da yerel adıyla Hollandalı Ahmet’in Yeri isimli restoranla ünlü.
Kumlubük Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.
Hollandalı Ahmet Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

3.5 Karadan Da Ulaşılabilen Çiftlik Koyu

Marmaris’te en sevdiğimiz karadan ulaşılabilen koy olabilir. Kabalıklar yok, nefis bir denizi var. Hem teknelerle denizden hem de kendi aracınızla karadan ulaşılabiliyorsunuz. Denizi berrak, dalgasız, suyu ılık. İster havlunuzu atın ister belli bir ücret karşılığında çevredeki restoranların şezlong ve şemsiyelerini kullanın. Burada birkaç yemek yiyebileceğiniz restoran da var. Onların müşterisiyseniz duş, tuvalet, şezlong gibi imkanlarını da kullanabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

Burada birçok restoran var. Biz Mehmet’in Yeri’nden ve Rafet Baba’dan memnun kaldık.

Rafet Baba

 

– Mehmet’in Yeri: Mütevazı bir aile işletmesi. Meze, deniz ürünü gibi Ege klsiklerini bulabilirsiniz. Sac kavurması da ayrı beğeniliyor. Aynı zamanda mekanın önü bir sahil işletmesi olarak da işlev görüyor. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Rafet Baba Restoran: Deniz üzerindeki iskeleye karşı masaların olduğu salaş ve samimi bir yer. Domates soslu karışık kızartması çok başarılı. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

3.6 Motorlu Teknelerle Ulaşılan Bakir Gebekse Koyu

Gebekse Koyu ise Çiftlik Koyu’nun hemen yanındaki koy fakat koya karayolu bağlantısı yok. Ya Çiftlik Koyu’ndan yürüyerek ya da deniz yolu ile ulaşabilirsiniz. Kendi tekneniz yoksa Çiftlik Koyu’ndan kalkan motorlu tekneler de buraya götürüyor. Koyda antik bir kilise kalıntısı da var. İsmi Gebe Kilise. Koyda deniz berrak ve temiz. Plajı ise çakıllı. Plajda herhangi bir işletme bulunmuyor. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

3.7 Turunç – Kumlubük – Çiftlik Üçgeninden Seçtiğimiz Oteller ve Kiralık Villalar

Pilos Deluxe Hotel

Pilos Deluxe Hotel $$: Turunç mevkiinde, üç farklı konseptte 47 otel odası ile hizmet veren, 2 restoranı, açık havuzu ve özel plajı olan bir otel seçeneği. Otel müşterisi olmasanız da restoranına da gelebilirsiniz.

Dionysos Hotel $$: Kumlubük mevkiinde, her biri panoromik deniz manzaralı, 2 restoran, spa, açık havuzu olan 43 suite ile hizmet veren bir butik otel.

Deniz Manzaralı Villa $$: Toplam 8 kişi kapasiteli, 3 yatak odalı ve 3 banyolu, havuzlu ve deniz manzaralı bir müstakil villa.

Özel Plajlı Sitede Villa $$: Toplam 5 kişi kapasiteli, 2 yatak odasında 3 yatak ve 2 banyo bulunan, havuzlu, deniz manzaralı, müstakil bir villa seçeneği.

4. Bayır Köyü

Maalesef Bayır Mevki yangınlardan en çok etkilenen yerlerden. Ancak yerleşim ve işletme olan yerleri genelde yangından kurtadıkları için aşağıdaki yerler faaliyetlerine devam ediyor olabilir. Gitmeden telefon açmayı ihmal etmeyin. Bize de son durumu yorumlara yazarak bildirirseniz çok makbule geçer.

4.1 Eski Yağhane

Bayır Köyü yörüklerin yaşadığı bir dağ köyü. Marmaris merkezden Söğüt yönüne doğru 40 dakika kadar bol virajlı bir yol yaptığınızda köye ulaşıyorsunuz. Asırlık bir çınar ağacının olduğu köy meydanında yöresel ürün tezgahları kuran köylü teyzeler bulacağınız bir dağ köyü ama bu köyü asıl ilginç yapan yer köyde bulunan, Türkiye’nin hala işlek olan en eski yağhanesi. Alper Ailesi tarafından işletilen 200 yıllık yağhanede zeytinyağı, adaçayı, okaliptüs, defne, kekik, badem aklınıza hangi ürün gelirse onun yağı çıkarılıyor. Aynı zamanda da bir nevi müze görevi görüyor. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

4.2 Balhane

Hasan Ali Vural ise köyün çınarlı meydanında bölgenin doğal ürünlerini satan bir bal dükkanının sahibi. Adeta bir bal müzesi gibi. Kendi üretimi ve çevre köylerden gelen balları burada satışını gerçekleştiriyor. Karakovan balı, çam balı, funda balı…Aklınıza gelebilecek tüm bal çeşitleri var. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

5. Hisarönü – Orhaniye

Hisarönü de ateşlere teslim olan muhteşem ormanlık arazilerden.

5.1 Az Gelişmiş, Doğal Yerlerden Olan Hisarönü

Hisarönü’nün en büyük özelliği, sahilinin iri taneli, kiremit renkli kumlarının olması. Diğer özelliği ise Dirsekbükü, İnbükü Koyu, Kartal Koyu, Tavşan Adası ve Bencik Limanı gibi tekne ile denizden ulaşılabilen bakir koylarının bulunması. Siz de Orhaniye’den kendi teknenizi kiralayıp, kendinize özel günübirlik bir tekne turu programıyla bu koylarda denize girebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

Yelken & Sörf Öğrenmek İçin Wind Club


Tatilinizde kitesurf, yelken, windsurf, katamaran öğrenmek veya yoga yapmak istiyorsanız bulabileceğiniz en hesaplı seçeneklerden biri. Hem temiz bir otel işletmesi hem de deneyimli hocaların yer aldığı bir su sporları akademisi gibi. Koy çok fazla gelişmemiş, kafa dinlemeye de uygun. Tabi rüzgarın çok olduğu yerde deniz de dalga da bekleyebileceğinizi hatırlatalım. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

Ailenizin Kamp Yeri: Altın Kum


Hisarönü’nün oturmuş kamp alanlarından olan Altın Kamp bikininizle rahat edebileceğiniz medeni bir ortamı olan, uygun fiyatlı bir kamp alanı. Ortak kullanılan mutfak alanı, çamaşırhane, wc, duş temiz. Çok sıcak bir ortamı var. Akşamları kampta bulunanlar akşam sahilde ateş yakıp harika zaman geçiriyorlar. İnsanlar açık görüşü, fiyatlar uygun. Denizi taşlık. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

Dirsekbükü

Dirsekbükü teknecilerin bölgedeki en sevdiği korunaklı koylardan. Burada bir restoran işletmesi var ve o da en az koyun kendisi kadar popüler. Tom Hanks’in, Oprah Winfrey’in, Steven Spielberg’ün bile tekne ile gelip demir attığı yerlerden. İşletmecisi Levent Bey’in kendileriyle olan maceralarını dinlemek ise ayrı keyifli. Kesinlikle kendisine Tom Hanks ile fotoğraf çektirme Oprah Winfrey ve Steven Spielberg’ü de yok saydığı hikayeyi bi anlattırın 🙂 Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

5.2 Marmaris’e Her Ayak Basanın Uğradığı Kızkumu Plajı

Orhaniye’deki Kızkumu plajı, su altında 600 metre devam eden kumluk yolu ile ünlü Marmaris koyu. Buraya gelip kumluk yol üzerinde yürüyüp karşı kıyıya geçmek bir Marmaris ritüeli haline gelmiş. O yüzden çok kalabalık olabiliyor.

Elbette her enteresan yer gibi buranın da bir efsanesi var. Efsaneye göre Bybassos Kralı’nın kızı bir balıkçıya aşık olur. Prenses geceleri elinde kandille karşı kıyıdan sandalla gelen balıkçıya işaret çakar böylece buluşurlar. Kral bunu öğrenir ve askerlerine kızı yakalatır. Kızın elindeki ışığı alan askerler balıkçıya işaret çakar. Balıkçı bu tuzağa düşer ve sandalına atlayıp yola çıkar. Prenses, can havli ile askerlerin elinden kurtulup balıkçıya doğru koşmaya başlar ve kızın denizde adım attığı yerler aniden kumsala dönüşür. Arkadan koşan askerlerden biri balıkçıyı hedef alarak ok atar ama ok kıza saplanır ve prenses ölür. Yüzmek için değil ama daha çok bu deneyimi yaşamak için gelinir. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.

5.3 Güzel Ama Çok Da Özel Olmayan Turgut Şelalesi

Turgut Şelalesi’ne yıllar önce bisiklet turunda sezon dışı uğramış ve beğenmiştik ama 2022 yazında gittiğimizde çok özel bir yer gibi gelmedi. Belki suyu azaldığından, belki kalabalık olduğundan…  Şelale döküldüğü yerde havuzcuklar oluşturuyor. Kimisinde yüzebiliyorsunuz. Biz gittiğimizde jeep safariler ve turlarla gelen kafileler ortamı pazar alanına çevirdiği için tadı tuzu yoktu ama giderseniz mayonuz içinizde olsun, belki sizin şansınız yaver gider. Soğuk suyun tadını çıkardıktan sonra semaverde çay, gözleme satan ufak bir işletme var. Giriş ücreti yok. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.

5.4 Hisarönü ve Orhaniye’den Seçtiğimiz Oteller ve Kiralık Villalar

D-Maris Bay $$$: Hisarönü’nde, 5 yıldızlı, mavi bayraklı plajları, tam donanımlı spası, geniş açık havuzları, 196 otel odası ile eşsiz manzaralar sunan, lüks ve konforlu bir konaklama seçeneği.

Martı Hemithea $$: Hisarönü’nde 3 restoran, 5 barı, tam donanımlı bir spası, açık havuzu olan 32 odalı bir konaklama seçeneği. Evcil hayvan ve 16 yaşından küçük çocuk kabul edilmiyor.

Geniş Bahçeli Villa $$: Orhaniye’de toplam 7 kişi kapasiteli, 3 yatak odasında 2 banyosu olan, açık havuzlu, jakuzili ve geniş bahçeli bir villa.

6. Bozburun – Selimiye – Söğüt

Bozburun, Selimiye ve Söğüt, her biri ufacık ufacık yerleşimler ve genelde birlikte gezildikleri için birlikte anılıyorlar. Birinde konaklanıp, diğerine yiyip içmeye ya da eğlenmeye gidiliyor. Selimiye ve Bozburun’nun arası 35 dakika. Aralarında en küçük ve sakin yerleşim olan Söğüt ise tam ortalarında bulunuyor. Bozburun aralarıda en lüks olanı. Onu Selimiye takip ediyor. Söğüt aralarında en mütevazi olanı.

6.1 Sakinliğinden ve Kalitesinden Ödün Vermeyen Selimiye

Sakin ve huzurlu bir Marmaris yaşayayım derseniz, tercihiniz Selimiye olsun. Her ne kadar son yıllarda gittikçe popülerleşmiş olsa da Marmaris’te butik kalmayı başarmış birkaç yerden biri. Genelde gün içinde denize girip bir şeyler yemek dışında yapılacak çok bir aktivite yok. Alternatif olarak tekne kiralayıp Selimiye çevresindeki küçük adaları keşfedebilir, arabanıza atlayıp Bozburun ya da Bayır taraflarına geçebilirsiniz. Günlük kiralayabileceğiniz Selimiye teknelerini incelemek için tıklayın. Bir sürü tatlı pansiyon ve butik oteller var. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.

6.2 Denizden Ulaşılabilen Nefis Butik Otellere Ev Sahipliği Yapan, Yat Turizmin Gözdesi Bozburun

Bozburun Yat Kulübü

Bozburun Marmaris’in geleneksel gulet imalatının yapıldığı noktalardan biri olmasıyla nam salmış liman bölgesi. Burada hala yirmiyi aşkın gulet atölyesi var. Köylerinde hemen her sokakta, her evin önünde bir guleti henüz yapım aşamasındayken görebilirsiniz.

Bunların yanında, bir sürü koyu ve adasıyla yat ve tekneler için bir cennet. Haliyle Göcek gibi mavi turların en popüler adreslerinden. Buradan ayarlayacağınız bir tekne ile Söğüt Adası ve Üç Taşlar, Zeytin Adası ve Akvaryum koyu, Kızıl Ada, Değirmen Adası, Değirmen Adası gibi Marmaris’in en güzel denizlerinde ve koylarında yüzme şansı bulursunuz. Günlük ve saatlik kiralayabileceğiniz Bozburun teknelerini incelemek için tıklayın.

Aynı zamanda bir çok tatlı otel ve mekana ev sahipliği yapıyor. Bazı otellere sadece denizden ulaşılabiliyor, size karadan zodyak ile shuttle servisi veriyorlar. Kanaklamasanız bile Bozburun Yat Kulübü‘ne bir akşam uğramanızı öneririz. Rezervasyonsuz yer bulmanız çok zor. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.

6.3 Parmak Yediren Söğüt Köyü

Gelelim Marmaris’in en tatlı köşelerinden Söğüt Köyü’ne. Söğüt için bir Yunan adası prototipi diyebiliriz. Kendine özgü ritmi, güler yüzlü, samimi ve konuşkan bir yerli halkı, küçük butik otelleri ve pansiyonları, müthiş lezzetli deniz mahsulleri bulabileceğiniz restoranları, Simi manzaralı efsane bir günbatımı ve deniz kestanelerinin yaşam alanı olmasından anlayabileceğiniz tertemiz bir denizi var. Sahil boyunca uzanan her restorandan memnun kalkarsınız ama gurmeler Söğüt’ten özellikle Ahtapotçu Mehmet Usta’da tam kıvamında pişmiş ızgara ahtapot yemeden, Manzara Restaurant’da gün batımına karşı bir sofra kurmadan dönmüyorlar. Bunlar isim yapanlar ama daha isim yapmamış gizli kahramanalar da var. Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.

Bu bölgelerden yeme içme önerilerimizi Marmaris’te Ne Yenir, Nerede Yenir – En İyi Restoranlar yazımızda bulabilirsiniz. Bazı öne çıkanlar:

Ahtapotcu Mehmet Usta’nın Yeri: Söğüt’ün en eski mekanlarından biri olan Ahtapotçu Mehmet Usta, iskelesinde deniz üzerinde yemek yiyeceğiniz bir aile işletmesi. Özellikle de ahtapotu meşhur. Vedat Milör’un bölgeki önerilerinden biri. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Octopus Restoran: Söğüt’ün çıkardığı en ünlü gastronomi noktası. 1985’te bir balıkçı meyhanesiyken zamanla teknelerin iskelesinde sıraya girdiği bir yer haline gelmiş. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Manzara Restoran: Söğüt’e tepeden bakan ve güneşin tam Simi’nin üzerinden battığı bir konumda bulunan, ahşap masa sandalyeleriyle samimi dekorunu koruyan ama sashimi, tataki, taze makarna, steak et gibi seçenekler ve lüks bir hizmet bulacağınız, fiyatları ile çok konuşulan mekan. Yemeğe kalmak yerine sadece manzaraya karşı güneşi batırıp bir şeyler içmeye de gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Denizkızı Restaurant: Söğüt’ün sevilen ve istikrarını hiç bozmamış en eski işletmelerinden. Ahtapot ızgarası, kalamarı, karidesi, balıkları, zeytinyağlıları taze ve lezzetli. Vedat Milör’un bölgeki diğer önerisi. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

6.4 Antik Kentler De Var, Ama Gezilip Görülecek Pek Bir Yeri Kalmamış

Bozukkale Kale Kalıntısı

Söğüt ve komşusu Taşlıca mevkiilerinde şu an görülecek pek bir şey kalmasa da irili ufaklı antik kent yerleşimleri var: Saranda Antik Kenti, Loryma Antik Kenti ve Thyssanos Antik Kenti. Hepsinin tarihi haklarındaki bilgiler çok yetersiz.

Aralarından bir tek Bozukkale Koyu tepelerine kurulmuş Loryma Antik Kenti’nde kalıntılar görülebiliyor. Yapılan kazılarda MÖ. 7. yüzyıla tarihlenen akropolis, sarnıç, akropol, nekropol, Apollon kutsal alanı ve surlar gibi kalıntılar gün yüzüne çıkarılmış. Tabii bunlar bütünselliğini korumayan yapı kalıntıları. Gidip de bir Efes Antik Kenti bulmayı beklemeyin diye ekliyoruz.

6.5 Sakin & Sessiz bir Koy: Serçe Limanı

Serçe Limanı ismi gibi küçücük, çok güzel bir koy. Karadan geldiğinizde Nemo isimli bir restorandan ibaretmiş gibi görünüyor. Buradaki ne restoran iyi, ne de yosunlu yapısı nedeniyle sahili denize girmek için ideal. Ama kıyıdaki yolu takip ettiğinizde kısa bir yürüyüş sizi yüzmek için çok güzel ve bakir bir koya çıkartacak. Eylül sonunda giderseniz kendinize koy kapatmış gibi hissedebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 29 numara.

6.6 Sadece Denizden Ulaşılabilen Bozukkale Koyu

Bozburun Yarımadası’nın ucuna doğru kalan, tekneler için korunaklı bir koy olan Bozukkale ismini koyun çıplak tepelerindeki Hellenistik Dönem’e ait bir antik kent olan Loryma’nın savunma surlarından alıyor. Genellikle de mavi tura çıkmış teknelerin yanaştığı ve gece konakladığı yerlerden. Koyda 3 restoran mevcut. Bu restoranlar sabahları taş fırınlarında pişirdikleri ekmekleri teknenize de getiriyor. Biz Sailor’s House’da akşam yemeği ve Ali Baba Restoran’da da kahvaltıyı denedik ikisinden de çok memnun kaldık. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.

Sailor’s House: Bozukkale’nin keyifli balık restoranı. Taze balık çeşitleri ve mezeler sunuyor. Fiyatları da uçuk değil. Özellikle yüksek sezonda gelmek isterseniz mutlaka rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

Ali Baba Restoran: Bozukkale’nin, kale kalıntılarına en yakın kalan restoranı. Salaş ve samimi. Serpe kahvaltısı oldukça başarılı. Buradan 20 dakikalık bir yürüyüş ile kale kalıntılarına da ulaşabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

6.7 Kocabahçe Glamping

Fotoğraf Kaynak: www.kocabahceglamping.com

Bozburun Yat Kulübü’nün kardeş işletmesi olan Kocabahçe yarım pansiyon şeklinde hizmet veren bir glamping işletmesi. Bostanlardan, bahçelerden ve denizden gelenlerle yemekler hazırlanıyor. Sadece denizden ulaşılabiliyor. Tekne ile koya transfer sağlıyorlar. Çadır ile konaklamalarda tuvalet ve duş imkanı bulunuyor. Tüm bungalovlarda özel duş ve tuvalet bulunuyor. Özellikle bayramdı, resmi tatildi gibi herkesin sahillere yığıldığı dönemlerde kalabalıklardan kaçmak için ideal. Konum için tıklayın. Haritada 31 numara.

6.8 Selimiye – Bozburun – Söğüt Üçgeninden Seçtiğimiz Oteller ve Kiralık Villalar

Panjur Söğüt Village

Loryma Luxury Boutique Hotel $$$: Bozburun yarımadası üzerinde, yalnızca deniz yoluyla ulaşılabilen 15 farklı suit ile hizmet veren romantik bir butik otel.

Loft 167 $$: Selimiye’ye yukarıdan bakacağınız, özellikle de yemekleri ile puan toplayan, temiz bir butik otel seçeneği. Oteli detaylı incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Gala Selimiye Hotel $$: Deniz manzaralı odaları, sonsuzluk havuzu ve geniş güneşlenme terasına sahip 10 odalı bir konaklama seçeneği.

Panjur Söğüt Village $$: Söğüt’te, kendine ait bir iskelesi, bir tanesi denizin tam kenarında, beach & restoranı bir tanesi denize kuşbakışı manzaraya hakim restoranı, havuzu, kafesi olan otel.

Denize Sıfır Villa $$: Söğüt’te, 2 kişilik, tek odalı, tek yataklı ve tek banyolu, denize sıfır bir küçük ev.

7. Kuzey Marmaris

7.1 Sedir Adası ve Kleopatra Plajı

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Sedir Adası’ndaki meşhur Kleopatra Plajı, zamanında Mısır kraliçesi Kleopatra ve Roma İmparatoru Marcus Antonius’un birlikte yüzdüğü rivayet edilen nokta. Adada Cedrai Antik Kenti de var. Adaya, Çamlı limanından her saat taksi botlar kalkıyor. Tekne turları ile de gelebilirsiniz. Adaya giriş ücreti var. Müzekart geçiyor. Kleopatra Plajı’nda da şezlong veya minder kiralaması yapabiliyorsunuz. Ayrıca, Marmaris’te denize girmek için en güzel plajları Marmaris Koyları ve Plajları yazımızda tek tek anlattık. Konum için tıklayın. Haritada 32 numara.

7.2 Bonjuk Bay

Çamlı bölgesinin Boncuk Koyu’da kalan Bonjuk Bay, modern hippilerinin ve bohemlerinin Marmaris’teki mebedi. İsmini sahilindeki boncuğu andıran taşlardan alıyor. Bir cennet parçasına kurulmuş bu palmiye ağaçları altında glamping tarzı bir işletmeye sadece referans ile girebiliyorsunuz. Konaklamaya tüm öğünler dahil, yemekler ise vegan. Kendi karavanınızın olması ya da yemek almak istememeniz ücreti değiştirmiyor. Bir diğer özelliği de dünya üzerinde camgöz (sandbar) köpek balıklarının dünya üzerinde bilinen ender üreme yerinden biri olması.

Web sitesinde “Bonjuk, yaşamı kutlamak ve dönüşümsel deneyimleri paylaşmak için bir araya gelen, hayal gücü yüksek, bilinçli ve benzer düşünen insanlardan oluşan yaratıcı bir topluluktur” şeklinde bir ibare var. İçeride bazı komünite kuralları geçerli. Mesela akşam gong sesini duyduğunuzda, herkesin uzun bir masanın etrafında birlikte yemek yemesi kuralı gibi. Sık sık dj performanslarına ve zaman zaman kapalı etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Lüks hizmet değil huzur ve komünite ortamı arayanlara göre. Yalnız şunun altını çizelim, çocuklu aileleri, günübirlik gidenleri ve rezervasyon olmadan gelenleri kabul etmiyorlar. Konum için tıklayın. Haritada 33 numara.

7.3 Bördübet

Fotoğraf Kaynak: H@L!l Ç / Foursquare

Hisarönü mevkiinde, Gökova Körfezi’nde yer alan Bödrübet, İngilizlerin, buradaki kuş çeşitliliğine atfen “Bird’s Bed” diyerek isim taktıkları bir koy aslında. Tüm Marmaris’in açık ara en sakin inziva noktalarından. Burası doğa yürüyüşü, trekking, kano, paddle board gibi aktiviteler de yapabileceğiniz, kafa dinleyeceğiniz yerleren. Çünkü burada beach ve restoran tarzı işletmeler yok. Konaklama için Golden Key Bördübet, kamp için de Club Amazon gibi iki güzel glamping tarzı seçenek var. Güncel bilgi: 2022 yaz yangınlarından etkilenen bir bölge ama yangın bölgedeki işletmelere sıçramadan kontrol altına alınmış. Konum için tıklayın. Haritada 34 numara.

Golden Key Bördübet

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/GoldenKeyBordubet
Fotoğraf Kaynak: bordubet.com.tr

Golden Key Bördübet, nehir kıyısında doğayla iç içe evciklerden oluşan, yarım pansiyon hizmet veren bir konaklama seçeneği. Kendine özel plajı mevcut. İçinde açık havuz, tenis kortu, 3 restoran ve 2 bar var. Konum için tıklayın. Haritada 35 numara.

Club Amazon

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/clubamazonbordubet

Bördübet’te, ormanın derinliklerinde, her şeyden izole olabileceğiniz bir glamping alanı Club Amazon. Kamptaki en favori aktivitelerden biri de kano. 7 Adalar denilen yerde gün batımı ise anlatılmaz yaşanır. Konum için tıklayın. Haritada 36 numara.

7.4 İnbükü Mesire Yeri

İnbükü Mesire Yeri de 2016’ya kadar karavan veya çadırla kamp yapmaya uygun bir yerdi. Kamp alanında elektrik, duş, lavabo ve çamaşırhane gibi hizmetler vardı. Fakat sonrasında mesire yerine çevrildi ve kamping yapıları yıkıldı. Yine de gidip çadırınızla kamp kurabiliyorsunuz. Ama tahmin edersiniz ki günübirlikçiler gelince eski tadı kalmadı. Etrafta alışveriş ve yeme-içme için uygun market, bakkal, büfe tarzı olanaklar yok. Bu nedenle hazırlıklı gelmek gerekiyor. En yakın alışveriş noktası 20 kilometre mesafede. İçinde denize girmek için 3 küçük koy bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 37 numara.

7.5 Çubucak Orman Kampı

İnbükü’nden birkaç kilometre mesafedeki Çubucak Orman Kampı da bölgenin tartışmasısız en güzel kamp alanı. Devlet işletmesi olduğu için fiyatları da uygun. Hem karavan hem de çadır kabul ediyorlar. Kamp alanında internet, wc, duş, bulaşıkhane, yiyecek yerleri ve market gibi olanaklar var. Konum için tıklayın. Haritada 38 numara.

8. Günnücek Milli Parkı ve Yıldız Adası

8.1 Günnücek Milli Parkı (Marmaris Milli Parkı)

Marmaris merkezin en büyük yeşil değeri Günnücek veya diğer adıyla Marmaris Milli Parkı. 29.206 hektarlık yeşil alan, halk arasında günnük denilen, bölgenin endemik türlerinden sığla ağacı ile önemli. Sahile kıyısı olan bir orman alanı olduğundan, hem deniz hem kara ekosistemine ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle de buradaki biyoçeşitliliğin korunması için sit alanı olarak kalması çok önemli. Park içinde, yaban domuzu, sincap, yaban eşeği, keçi, tilki de dahil olmak üzere 50 kuş türü, 34 balık türü, 32 sürüngen türü, 37 memeli türü barınıyor. Parkın içinde bisiklete binmek, yürüyüş, kamp, piknik yapmak için yerler var. Mangal yapmak kesinlikle yasak.

Milli parkta yapılabilecek en keyifli aktivitelerden biri de atlı safari. Yarım saat süren bir eğitimin ardından yaklaşık 1 saat kadar ata biniyorsunuz. Üstelik merkezde konaklıyorsanız ekip sizi gelip otelinizden de alıyor ve alanda ihtiyacınız olacak tüm ekipmanı sağlıyorlar. Daha önce ata binmekle ilgili herhangi bir deneyime sahip olmanız şartı da aranmıyor. Zaten atlar o kadar eğitimli ve tecrübeli atlar ki rota boyunca nereye gitmeleri gerektiğini çok iyi biliyorlar. Yanınızda rehber olmasa bile size aynı yolu yaptırıp dosdoğru geri getirirler o derece. Yani yol, eğitim, atlı safariyi kapsayan tura toplam 3 saatlik bir zaman ayırmalısınız gibi düşünebilirsiniz. Marmaris Milli Parkı’nda atlı safariyi incelemek için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 39 numara.

8.2 Yıldız Adası (Cennet Adası)

Yıldız Adası, halk arasında Cennet Adası diye geçen ama antik ismi Nimara olan yarımada. Günnücek Milli Parkı’nı geçince karşınıza Cennet Adası’nı karaya bağlayan Yalancı Boğaz diye bir yer çıkıyor. İşte adaya geçiş de bu noktadan yapılıyor. Adada yaklaşık 12 bin yıl öncesinde yerleşim olduğu düşünülen Nimera Mağarası ve sadece denizden ulaşılabilen, dalış sporuyla uğraşanların favorisi Fosforlu mağara bulunuyor. Adada restoranlar, kafeler ve güzel yürüyüş rotaları var. Yani aslında deniz keyfi, doğa yürüyüşü ve yeme-içme derseniz buraya rahat bir tam gün ayırabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 40 numara.

9. Tatilinizde Kiralayabileceğiniz Villa Seçeneklerine De Göz Atın

Fotoğraf Kaynak: www.airbnb.com.tr

Marmaris’in tüm ilçelerinde birbirinden güzel havuzlu villalar, denize sıfır evler ama Söğüt ve Selimiye’dekiler bir başka güzel. Özellikle balayı çiftleri için de sonsuzluk havuzlu, gözlerden uzak harika seçenekler var. Biz tüm Marmaris favorilerimizi Marmaris’te Kiralık Villa ve Tatil Evleri yazımızda topladık. Göz atmadan Marmaris planı yapmayın deriz.

10. Karia Yolu Bozburun Yarımadası Bölümü

Trekking sevenler buraya! Adını da antik çağda bu bölgede yaşamış Karia medeniyetinden alan, Muğla ve Aydın illerini kapsayan 820 kilomtrelik uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun yürüyüş rotası olan, harika manzaralı trekking rotalarından oluşan Karia Yolu‘nun bir bölümü de Marmaris’ten geçiyor. İçmeler de yolun başlangıç noktası. Bozburun Yarımadası diye geçen bölüm, İçmeler’den başlayıp çam ağaçlarıyla kaplı dağların içine doğru kıvrılarak Bozburun’a doğru devam ediyor ve Hisarönü’de sona eriyor. Yolların olmadığı yerlerde, Simi ve Rodos’u gören manzaralardan geçen eski patikaların izinden gitmek,  geleneksel köylere ve sahil kasabalarına uğramak çok keyifli. Bozburun Yarımadası’nda toplam 9 etap var. Hepsini yürümek zorunda değilsiniz. Dilediğinizi seçip yürüyebilir, istediğiniz yerde bitirebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 41 numara.

İçmeler – Turunç – Kumlubük 11.1 km
Kumlubük – Kızılcaöğütmen – Bayır 14.1 km
Bayır – Bahçeli – Taşlıca 18 km
Taşlıca – Karayüksek – Loryma 17.5 km
Loryma – Karamaka – Asardibi 18.5 km
Asardibi – Cumhuriyet – Bozburun 20.4
Bozburun – Selimiye 10.2
Selimiye – Bayır – Şelale 17.9 km
Şelale – Turgut – Hisarönü 20.3 km

11. Marmaris’te Tekne Turu Yapın

Marmaris’ten kendinize bir tekne ayarlayıp sadece deniz yolu ile ulaşılabilen koylarda veya çevre adaların sularında yüzme şansı bulabilirsiniz. Genellikle Marmaris merkezden kalkan tüm tekneler tek tip bir progam sunuyor ve aynı güzergahı izliyor. Fiyata öğle yemeği de dahil oluyor. Fakat genel olarak merkezden kalkan turlar şu güzergahı izliyor: Cennet Adası, Fosforlu Mağara, Kadırga Koyu, Kumlubük sahili, Amos Koyu, Turunç Koyu, İçmeler ve tekrar merkez.

En klasik ve en turistik olan bu turda aslında Bozburun ve Söğüt gibi denizi çok güzel yerleri pas geçmiş oluyorsunuz. O yüzden bizim önerimiz Bozburun veya Söğüt çıkışlı turları tercih etmeniz. İşte o zaman Bozburun Yarımadası çevresinde kalan harika adalarda denize girme şansınız oluyor.

Dilerseniz kesenin ağzını biraz daha açıp kendi arkadaş grubunuzla daha siz size bir tekne turu da ayarlayabilirsiniz. Bizce bu en konforlu ve keyifli olan seçenek. Günlük ve saatlik olarak kiralayabileceğiniz Marmaris teknelerini incelemek için tıklayın.

12. Marmaris’ten Mavi Tura Çıkın

Marmaris, girintili çıkıntılı özelliği ile korunaklı koyları, Bozburun, Selimiye ve Söğüt gibi beldelerindeki sosyal imkanları, denize sıfır, özel iskelesi, restoranı ve manzaralı konaklama imkanları ile sadece Türkiye’den değil tüm dünyadan tekneciler için en sevilen mavi tur destinasyonladan. Siz de bir mavi tur deneyimi yaşamak isterseniz, Marmaris çıkışlı, günlük kiralanabilen tekne opsiyonlarına göz atın deriz.

Marmaris Etrafında Başka Gezilecek Nereler Var?

Akyaka


Marmaris’e en yakın tatil beldesi ona sadece 35 dakika mesafede olan Akyaka. Son yıllarda sakin ve mütevazı bir tatil kasabası olmaktan çok öteye geçen Akyaka artık genç sanatçıların, kitesurfçülerin, yaratıcı endüstrilerde çalışanların büyük şehirlerden kaçıp temelli yerleştikleri, kolektif üretim ve iş birliği yaptıkları bir vaha. Gerçekten de yenileyici ve deşarj edici bir enerjisi var. Sabit rüzgarı, geniş ve dalgasız koyu, dizi dizi okulları ile Türkiye’nin kitesurf cenneti olması, Azmak Nehri kıyısındaki balık-meze restoranları ve Gökova’nın köylerine serpiştirilmiş, doğa ile bütünleşen kiralık evleri de cabası. Ancak yol üzerinde olması sebebiyle uğrayan çok oluyor ve küçücük belde kaldırabileceğinin çok ötesinde doluyor. Aman resmi tatilllerde, bayramlarda Akyaka’dan uzak durun. Akyaka’nın nabzını tutmak için Akyaka’da Gezilecek Yerler rehberimiz var.

Datça

İşletmelerce ele geçirilmemiş sayısız koyu ve gösterişe prim vermeyen kalitesiyle insana kendini çok iyi hissettiren Datça kendi içinde bir dünya. Hisarönü’nden çıktığınız anda Datça sınırlarındasınız. Gece eller havaya yapacak mekanlar, happy hour yapan beach club’lar yerine caz eşliğinde içeceğinizi yudumlamalı, windsurf ile rüzgarına kapılmalı bir kaçamak. Datça’dan tüm detaylar çok kapsamlı bir Datça Gezi Rehberimiz var.

Dalyan


Labirent gibi kanalları, eşsiz lagün sistemi, nehir kıyısı evleri, caretta caretta’ların Türkiye’deki en özel yumurtlama noktası İztuzu Plajı ile huzurun ve sakinliğin adresi Dalyan da Marmaris merkeze 1 saat 15 dakikalık bir sürüş mesafesinde kalıyor. Öyle uzadı uzadıya kalınacak bir yer değil ama tam olarak bir araba yolculuğunda uğramalık iki günlük bir kaçamak yeri.

Buraya Marmaris merkezden kalkan günübirlik tekne turları ile gelmek ise Dalyan’a ulaşımın en keyifli yolu. Zaten Dalyan’a geldiğinizde yapacağınız en keyifli aktivite kanallar arasında süzülmek, İztuzu Plajı’nda denize girmek ve Kaunos Kral Mezarları’nı görmek olacağı için bu turda bir taşla 3-5 kuş vurmuş oluyorsunuz. Tur 8 saat sürüyor, öğle yemeği ve giriş ücretlerini de kapsıyor. Günübirlik Marmaris çıkışlı Dalyan tekne turunu incelemek için tıklayın.

Elbette daha uzun bir Dalyan programı yapacaksanız, Dalyan Gezi Rehberimizden bölge hakkında tüyoları almayı unutmayın.

Göcek

Marmaris merkeze 1,5 saatlik mesafede kalan, her mavi turun bir numaralı başlangıç noktası olan Göcek de Marmaris programınıza eklenebilir bir seçenek. Göcek’i de içine alacak bir mavi turun rotasına ister Marmaris’ten ister Göcek’ten başlayabilirsiniz. Tek yön mavi tur 4 gün civarında sürüyor, gidiş dönüş ise 1 hafta. Rotada bir sürü ıssız koy, ada ve sadece tekne ile ulaşılabilen tesisli yerler var. Aynı zamanda sektörün en gelişmiş rotası olduğu için bakkaldan su sporlarına, dondurmacıdan gözlemeciye birçok servis ayağınıza kadar geliyor. Mavi tur boyunca uğrayabileceğiniz koyları Göcek Koyları ve Plajları – Karadan ve Denizden Ulaşılabilenler yazımızda bulabilirsiniz.

Fethiye


Marmaris’e 2 saatlik mesafede olan Fethiye de civardan son önerimiz. Bizce Fethiye’nin merkezini pas geçip, Rumlardan kalan Kayaköy’e, Kelebekler Vadisi’ne, Kabak Koyu’na ve ikisinin arasında kalan, Fethiye’deki en güzel ve butik otel işletmelerin, glamping’lerin, şık bungalow otellerinin ve bohem balayı noktalarının bulunduğu Faralya’ya devam edebilirsiniz. Tek tek hepsi hakkında detaylı bilgiye Fethiye Gezi Rehberimizden ulaşabilirsiniz.

Marmaris Koyları ve Plajları

Marmaris’te denize girmek için en güzel plajları Marmaris Koyları ve Plajları yazımıda tek tek anlattık.

Marmaris’te Yeme-İçme


Marmaris öyle bir yer ki burada her gün bir balık restoranına ya da salaş bir balıkçıya gitseniz bile bitmeyecek kadar çok yer var. Hepsinin en büyük ortak özelliği taze deniz ürünleri ve gün batımının eşlik ettiği muhteşem atmosferleri. Selimiye’den Söğüt’e, Bozburun’dan Hisarönü’ne, bölge bölge Marmaris restoranları önerilerimizi Marmaris’te Ne Yenir Nerede Yenir – En İyi Restoranlar  yazımızda anlattık.

Marmaris’e Ulaşım

Marmaris’e havayoluyla gelecekler için belirtelim yukarıda da bahsettiğimiz gibi Marmaris’te havalimanı yok. Marmaris’e en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı. Dalaman Havaalanı Marmaris merkez arası 94 kilometre ve yol yaklaşık 1.5 saat sürüyor. Havalimanından araç kiralamadıysanız, Muttaş’a binip Marmaris Otogar’a gelebiliyorsunuz.

Marmaris’e karayoluyla gelecekseniz, bütün büyük firmaların, büyük şehirlerden Marmaris’e gelen otobüs seferleri mevcut. Marmaris’e kendi aracınızla gelecekseniz de bazı büyük şehirlerden yolculuk süreleri ve mesafeler şu şekilde: İstanbul Marmaris arası 724 kilometre yaklaşık 9 saat, İzmir Marmaris arası 264 kilometre 3 saat 15 dakika, Ankara Marmaris arası 668 kilometre 8 saat sürüyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir