Hemen konuya girelim; araç üstü çadır olayına bayıldık ve evet, kesinlikle tavsiye ederiz. Koskoca yetişkinlere, çocukluğunda ranzada yattığında duyduğu heyecanı hissettirmesinin yanında çok da özgürlük getiren bir alet.
Bolca çadır ve karavan kampı tecrübemiz var, bunlara da dayanarak araç üstü çadırın avantaj ve dezavantajları hakkında düşüncelerimizi paylaşacağız. Aşağıdaki bilgiler çadır, karavan ya da araç üstü çadır arasında karar vermeye çalışanların çok işine yarayacaktır.
Ayrıca, araç üstü çadır çeşitleri arasında seçim yapmaya çalışanlar için de faydalı bilgiler vermeye çalıştık. İnsanın bir ürüne parasını bağlarken ne kadar çok okuyup araştırdığını da çok iyi biliyoruz. Bununla birlikte, bizim bizzat kendimizin tecrübe ettiği tek araç üstü çadır türünün Gipsy Adventure Home’un çadırı olduğunu ve diğer araç üstü çadırlarlara dair verdiğimiz bilgilerin başka kullanıcıların deneyimlerine dayandığını da belirtmek isteriz.
Not:
– Merak ettiğiniz bir sorunuz varsa lütfen yorumlara yazın. Sıkça sorulan sorular bölümünde cevaplamaya çalışırız.
– Sizin de deneyimlerinizi yorumlara bekliyoruz.
– Lütfen bize fiyat sormayın. Biz üretici değiliz, yeni modeller, renk seçenekleri, kampanyalar gibi konularla ilgili de bilgimiz yok. Fiyat için Gipsy Adventure Home ile temasa geçebilirsiniz. Tel: 507 745 9946
– Evet, kişiye özel üretimleri mevcut.
Araç Üstü Çadıra Giriş
– Bir araca, araç üstü çadır takılabilmesi için aracın tavan taşıma sisteminin olması gerekiyor. Yani sanılanın aksine bu çadır arabanın tavanına takılmıyor. Genelde arabalar tavan çıtaları (barları) ile gelmiyor (bazı 4×4’ler hariç) ama bu çıtaları ekstra satın alabiliyorsunuz. İdeali arabanızın orjinal aksesuarını almanız. İkinci en iyi seçenek ise Thule’nin ürünleri. Maalesef, bazı arabalara ya hiç tavan taşıma sistemi takılamıyor, ya da takılan sistemin taşıyabileceği ağırlık çok az olduğu için araç üstü çadır ile kullanamıyorsunuz. En güzeli bu konuyu çadır alacağınız yere danışmak.
Aşağıda maddeler bizim çadırın özellikleri:
– İki yetişkinin rahatça kalacağı şekilde düşünülmüş. Belki bebekle idare edebilirsiniz ama çocukla zor.
– Kurması taş çatlasa 5 dakika alıyor, kapatması ise 10-15 dakika kadar. Alıştıkça hızlanıyorsunuz.
– Bizimkini kapattıktan sonra ayrıca üzerine yağmur geçirmez kılıfını giydiriyoruz (setin bir parçası olarak geliyor). Seyahat halindeyken bu parçası koruyor.
– Bir merdiven yardımı ile çadıra çıkılıyor. Bizimkinde merdiven çadıra sabit bulunuyor. İç içe geçerek uzayıp, kısalacak şekilde planlanmış. Hepsi birden katlanarak arabanın üzerindeki çadırın paketine giriyor.
– Çadır arabanın üzerine sökülüp takılabilen bir şey, ama bir bisiklet taşıyıcı kadar basit bir işlemle değil. Bu sebeple hafta içi çıkarırım, haftasonu takarım diye düşünmemenizi öneririz. Yaz başı takıp, sonbahar yağmurları başlayınca çıkarmak gibi bir yöntem daha kolay olur bizce. İsterseniz yine kullanacağınız zaman çıkar tak yapılabilir tabi ki.
– Çadırı yağmurlu havalarda da kullanabilirsiniz. Üzerine geçirmeniz için ayrıca bir yağmurluğu bulunuyor.
– Merdiveni tek taraftan. İki taraftan da kapısı açılıyor ve ikisinde de sineklik var. Yanlarda da küçük iki penceresi var.
– Bizim çadırımız içinde kendi süngeri var ve gayet rahat. Ayrıca mat kullanmamız gerekmiyor. Biz sadece uyku tulumu götürdük. Dilerseniz mevsime göre yorgan yastık da götürebilirsiniz.
– Biz kullanmadık ama çadırın altındaki boşluğu kapayabileceğiniz fermuarlı bir parçası da mevcut çadırın. Böylece orada giyinip soyunabilirsiniz.
Araç Üstü Çadır / Karavan / Çadır Karşılaştırması
Biz araç üstü çadırı ilk kez Artvin‘e kampa giderken kullandık. Bizim karavanla gezmemize alışık olan Evde Yoklar “Aa, Caretta karavanınızı bıraktınız mı?” diye sordu. Hayır, bırakmadık tabi ki de! İkisi de aynı işlevi görüyor gibi gözükse de farklı kullanım alanları var.
Karavan arabanın gidebildiği her yere gidemiyor
Karavan tabi ki aralarında en konforlu olanı. Mütemadiyen mutfağın, akan suyun ve elektiriğin var bir kere. Etrafını kurt sarsa umurunda olmaz, çünkü aranızda kalın duvarlar var. Böyle güzel yanları var ama karavan ile Artvin gibi doğanın bağrına gidiyorsanız limitleyici oluyor; çünkü kötü orman yollarına girdiğinizde aracınız her ne kadar canavar gibi gitse de “Ya karavanın geçemeyeceği bir yere giresek?” endişesi başlıyor. Böyle olunca da gözünüz saçma sapan bir yerde yolda kalmayı yemiyor ve onun yerine yapılı yollardan ulaşabileceğiniz yerlere gitmeyi tercih ediyorsunuz. E öyle olunca hayalinizdeki bakir yerlere değil de, yolun götürdüğü yerlere gidebiliyorsunuz.
👉 Karavan çeşitlerini incelemek isterseniz tıklayın. Bu arada Caretta’nın Offroad versiyonu da var. Bir nebze olsun bu sorunu çözebilirsiniz o modeli ile.
Araç üstü çadır arabanın gidebildiği her yere gidiyor
Arabanın gidebildiği her yere otomatik olarak araçın üzerindeki çadır da gidebildiği için orman yollarında gezmek için çok daha özgürsünüz.
Araç üstü çadırın klasik çadıra göre birkaç tane müthiş avantajı var
– Araç üstü çadırı kurmak süper hızlı.
– Yüksekte olduğu için börtü böcekten ve vahşi hayvanlardan biraz daha korunaklısınız. Özellikle eşinizin böcek korkusu varsa onu kampla barıştırmak için harika bir çözüm.
– Yine yerden yukarıda olduğunuz için yağmur yağdığında altınızda göllenme olmuyor.
– Her zaman engebesiz bir yüzeyde uyuyorsunuz ve altınızda kendi süngeri olduğu için müthiş rahat.
Araç üstü çadırın klasik çadıra kıyasla dezavantajı
– Çok rüzgarlı yerlerde yukarıda olduğunuz için çadır paraşüt etkisi yapıyor.
– Arabanızla 80 ve üstü hızda giderken ses yapacaktır.
– Yağmurlukları var, içinde ıslanmadan uyuyorsunuz ama bir yerleri ıslanırsa çadır kurumadan kapatmamanız lazım yoksa koku yapabilir (makinada unutulan ıslak çamaşırları düşünün), metaller paslanabilir, küf üreyebilir… Aslında bu roof top tente özgü bir durum değil, klasik çadırı da asla kurumadan katlamamak lazım.
– Çadır ya da karavan gibi kamp burada kalsın, ben bir arabayla gezip geleceğim diyemezsiniz. Arabanın hareket edebilmesi için mutlaka çadırı toplamanız lazım.
Gel gör ki; bazen gitmek istediğiniz yere araçla da girilemiyor 🙂
Mesela Artvin’e gittiğimizde Karagöl’ün kenarında kamp yapmak gibi bir hayalimiz vardı. Ancak gölün kenarına inen araba yolu olmadığından arabayı indiremedik. Araç üstü çadır da arabanın tepesinden sökülüp, sırtında bir yere taşınacak bir şey değil. Genelde insanlar sezon başı taktırıyor, sonra sezon bitince de söktürüyor. Her sene bu işlem tekrarlanıyor. E, otoparkta kamp yapmanın hiç bir manası da yok. O kadar yol gidip, Karagöl’de sırf bu yüzden kamp yapamadık. Arabada bir tane de küçük klasik çadır bulundurmakta fayda var.
Özetle konfor arttıkça, özgürlük azalıyor. Hayat da zaten böyle bir şey. 😀
Araç Üstü Çadır Çeşitleri
İki çeşit araç üstü çadır çeşidinden bahsedebiliriz:
1. Gipsy Araç Üstü Çadır (Bizimki)
Kolay anlatabilmek için bu yazıda bizim kullandığımız araç üstü çadır çeşidinden Gipsy ya da kitap tipi araç üstü çadır diye bahsedeceğiz. Gipsy çadır ikiye katlanarak arabanın üzerine kapalı bir kitap gibi yerleşiyor. Kitabın kapağını sağa doğru açtığınızda içinden bir çadır çıkıyor. Kitabın alt kapağını aracın tavan rayları taşıyor, açılan üst kapağını da merdiven yardımı ile destekliyorsunuz. Oldukça sağlam bir sistem, ama biz yine de içinde yatarken vücudun ağır kısmı olan üst tarafını aracın üzerinde, bacaklar altı boş tarafta kalacak şekilde uzanmanızı tavsiye ederiz.
Gipsy’nin Avantajları
– Açılmış hali araç tavanının iki katına ulaşan bir kullanım alanı sağlıyor. 2 yetişkin için müthiş rahat.
– Görüntüsünü biz daha çok beğeniyoruz. 🙂
– Fiyat / Performans olarak çok başarılı ve port bagaj tipine kıyasla çok daha ekonomik.
– Boşta kalan kapağın altına gelen ekleme ile bir kabin bölümü de oluşturulabiliyor. Port bagaj tipinde böyle bir alan yok.
Gipsy’nin Dezavantajları
– Çadırı kapattıktan sonra üzerine geçirdiğiniz kılıf çok estetik değil.
– Aerodinamik özellikleri göz önünde bulundurulmamış. Bu nedenle ses yapıyor yüksek hızlarda.
– Toplaması biraz daha uzun sürüyor.
2. Portbagaj tarzı araç üstü çadırlar

Bunlar arabaların üzerinde yük taşımak için kullanılan portbagajların içine çadır düzeneği kurulması ile geliştirilmiş çadırlar. Kapalı hali bir port bagaj görüntüsünde, açıldığında akordeon gibi yukarı doğru uzayarak çadır halini alıyor.
Avantajları
– Haliyle bu tarz araç üstü çadırların en büyük avantajı aerodinamik tasarımları. Araç seyir halindeyken rüzgar uğultusu ve rezistansı çok daha az hissedersiniz. Eğer otoyolda çok gidecekseniz yakıt sarfiyatınızı olumlu yönde etkiler.
– Port bagaj aynı zamanda çadırın koruyucu kabuğu da olduğundan üzerine ayrıca bir kılıf çekmeniz gerekmez.
– Kurulumları iki çeşidin de çok hızlı ama port bagaj çeşidininkinin toplaması daha hızlı.
Dezavantajları
– Çok daha küçük. Çünkü tabanı sadece arabanın tavanı boyunca uzanacak şekilde düşünülmüş.
– Kullananlar portbagajın siyah ve plastik yapısından ötürü içerisinin aşırı sıcak olduğundan şikayetçiler genelde sahipleri. Kamp olayı daha çok güzel havalarda yapıldığı için bizce bu dikkat edilmesi gereken bir dezavantaj.
– Fiyatları genelde x2 gibi seyrediyor.
Sıkça Sorulan Sorular
Her arabaya takılabilir mi?
Cevabını yurıdaki Araç Üstü Çadıra Giriş bölümünde bulabilirsiniz.
Araca nasıl monte edilir?
Önce tavana taşıma sisteminizi yaptırmanız gerekiyor. Sonra bu taşıma sitemindeki çıtalara (barlara) çadırınızı monte ediyorsunuz. Kendi vidaları içinden çıkıyor. Ama en doğrusu satın aldığınız yere yaşadığınız şehirde montaj yapan birilerini sormanız. Böylece yanlarında uygulamayı öğrenirsiniz.
Aracın tavanına zarar veriyor mu?
Dediğimiz gibi aracın tavanına değil, tavan çıtalarına (barlarına) monte ediliyor. Tavan çıtaları da zaten arabanın iskeleti düşünülerek tasarlandığı için yükü arabanın taşıyıcı kolonlarına bindiriyor. Dolayısı ile yükü tavan taşımıyor. Özetle, hayır zarar vermiyor. Ama mümkünse arabanızın orjinal taşıma siteminin veya Thule gibi güvenilir bir taşıma sisteminin olmasını tavsiye ederiz.
Yanınızda götürmemizi önereceğimiz diğer malzemeler?
Övünmek gibi olmasın ama muhteşem bir Kamp Malzemeleri yazımız var. Kamp eşyalarınız varsa bile okumanızı tavsiye ederiz.
👉 Kamp Malzemeleri
👉 İlk Yardım Çantasında Olması Gerekenler & Seyahat İlaçları
Memnun kaldık mı?
Hem de çok!
Kışın kullanılır mı?
Biz henüz denemedik ama Ağrı’da yaşayıp, kışın Gipsy ile kampa giden bir arkadaşımız var. Ağrı’da bile kışın kampa gidebiliyorsa biz de gidebiliriz diye düşünüyoruz. 🙂
Tek kişi açıp kapayabilir mi?
Evet ama iki kişi olmak da fayda var. Özellikle kapatırken. Birimiz kitabı kapağını kapatırken, diğerimiz çadırın kumaşını dışarı taşmasın diye içine tıkıştırıyoruz. Elbette yanlız başına da yapılır ama iki kişi çok pratik oluyor.
Kamp için hazırlık önerilerimiz?
Doğada vakit geçiren herkesin mutlaka Temel Hayatta Kalma Tekniklerini öğrenmesi gerekir.
Kampa nereye gidelim?
Buyrun:
Türkiye’nin en iyi kamp alanları 1
Türkiye’nin en iyi güzel alanları 2
Nasıl kuruluyor?
Bununla ilgili bir YouTube videosu çekeceğiz ama şu videomuzdan da bir fikir edinebilirsiniz: