ARAÇ ÜSTÜ ÇADIR İNCELEMESİ (ROOF TOP TENT)

Hemen konuya girelim; araç üstü çadır olayına bayıldık ve evet, kesinlikle tavsiye ederiz. Koskoca yetişkinlere, çocukluğunda ranzada yattığında duyduğu heyecanı hissettirmesinin yanında çok da özgürlük getiren bir alet.

Bolca çadır ve karavan kampı tecrübemiz var, bunlara da dayanarak araç üstü çadırın avantaj ve dezavantajları hakkında düşüncelerimizi paylaşacağız. Aşağıdaki bilgiler çadır, karavan ya da araç üstü çadır arasında karar vermeye çalışanların çok işine yarayacaktır.

Ayrıca, araç üstü çadır çeşitleri arasında seçim yapmaya çalışanlar için de faydalı bilgiler vermeye çalıştık. İnsanın bir ürüne parasını bağlarken ne kadar çok okuyup araştırdığını da çok iyi biliyoruz. Bununla birlikte, bizim bizzat kendimizin tecrübe ettiği tek araç üstü çadır türünün Gipsy Adventure Home’un çadırı olduğunu ve diğer araç üstü çadırlarlara dair verdiğimiz bilgilerin başka kullanıcıların deneyimlerine dayandığını da belirtmek isteriz.

Not:
– Merak ettiğiniz bir sorunuz varsa lütfen yorumlara yazın. Sıkça sorulan sorular bölümünde cevaplamaya çalışırız.
– Sizin de deneyimlerinizi yorumlara bekliyoruz.
– Lütfen bize fiyat sormayın. Biz üretici değiliz, yeni modeller, renk seçenekleri, kampanyalar gibi konularla ilgili de bilgimiz yok. Fiyat için Gipsy Adventure Home ile temasa geçebilirsiniz. Tel: 507 745 9946
– Evet, kişiye özel üretimleri mevcut.

Araç Üstü Çadıra Giriş


– Bir araca, araç üstü çadır takılabilmesi için aracın tavan taşıma sisteminin olması gerekiyor. Yani sanılanın aksine bu çadır arabanın tavanına takılmıyor. Genelde arabalar tavan çıtaları (barları) ile gelmiyor (bazı 4×4’ler hariç) ama bu çıtaları ekstra satın alabiliyorsunuz. İdeali arabanızın orjinal aksesuarını almanız. İkinci en iyi seçenek ise Thule’nin ürünleri. Maalesef, bazı arabalara ya hiç tavan taşıma sistemi takılamıyor, ya da takılan sistemin taşıyabileceği ağırlık çok az olduğu için araç üstü çadır ile kullanamıyorsunuz. En güzeli bu konuyu çadır alacağınız yere danışmak.

Aşağıda maddeler bizim çadırın özellikleri:

– İki yetişkinin rahatça kalacağı şekilde düşünülmüş. Belki bebekle idare edebilirsiniz ama çocukla zor.

– Kurması taş çatlasa 5 dakika alıyor, kapatması ise 10-15 dakika kadar. Alıştıkça hızlanıyorsunuz.

– Bizimkini kapattıktan sonra ayrıca üzerine yağmur geçirmez kılıfını giydiriyoruz (setin bir parçası olarak geliyor). Seyahat halindeyken bu parçası koruyor.

– Bir merdiven yardımı ile çadıra çıkılıyor. Bizimkinde merdiven çadıra sabit bulunuyor. İç içe geçerek uzayıp, kısalacak şekilde planlanmış. Hepsi birden katlanarak arabanın üzerindeki çadırın paketine giriyor.

– Çadır arabanın üzerine sökülüp takılabilen bir şey, ama bir bisiklet taşıyıcı kadar basit bir işlemle değil. Bu sebeple hafta içi çıkarırım, haftasonu takarım diye düşünmemenizi öneririz. Yaz başı takıp, sonbahar yağmurları başlayınca çıkarmak gibi bir yöntem daha kolay olur bizce. İsterseniz yine kullanacağınız zaman çıkar tak yapılabilir tabi ki.

– Çadırı yağmurlu havalarda da kullanabilirsiniz. Üzerine geçirmeniz için ayrıca bir yağmurluğu bulunuyor.

– Merdiveni tek taraftan. İki taraftan da kapısı açılıyor ve ikisinde de sineklik var. Yanlarda da küçük iki penceresi var.

– Bizim çadırımız içinde kendi süngeri var ve gayet rahat. Ayrıca mat kullanmamız gerekmiyor. Biz sadece uyku tulumu götürdük. Dilerseniz mevsime göre yorgan yastık da götürebilirsiniz.

– Biz kullanmadık ama çadırın altındaki boşluğu kapayabileceğiniz fermuarlı bir parçası da mevcut çadırın. Böylece orada giyinip soyunabilirsiniz.

Araç Üstü Çadır / Karavan / Çadır Karşılaştırması


Biz araç üstü çadırı ilk kez Artvin‘e kampa giderken kullandık. Bizim karavanla gezmemize alışık olan Evde Yoklar “Aa, Caretta karavanınızı bıraktınız mı?” diye sordu. Hayır, bırakmadık tabi ki de! İkisi de aynı işlevi görüyor gibi gözükse de farklı kullanım alanları var.

Karavan arabanın gidebildiği her yere gidemiyor

Karavan tabi ki aralarında en konforlu olanı. Mütemadiyen mutfağın, akan suyun ve elektiriğin var bir kere. Etrafını kurt sarsa umurunda olmaz, çünkü aranızda kalın duvarlar var. Böyle güzel yanları var ama karavan ile Artvin gibi doğanın bağrına gidiyorsanız limitleyici oluyor; çünkü kötü orman yollarına girdiğinizde aracınız her ne kadar canavar gibi gitse de “Ya karavanın geçemeyeceği bir yere giresek?” endişesi başlıyor. Böyle olunca da gözünüz saçma sapan bir yerde yolda kalmayı yemiyor ve onun yerine yapılı yollardan ulaşabileceğiniz yerlere gitmeyi tercih ediyorsunuz. E öyle olunca hayalinizdeki bakir yerlere değil de, yolun götürdüğü yerlere gidebiliyorsunuz.

👉 Karavan çeşitlerini incelemek isterseniz tıklayın. Bu arada Caretta’nın Offroad versiyonu da var. Bir nebze olsun bu sorunu çözebilirsiniz o modeli ile.

Araç üstü çadır arabanın gidebildiği her yere gidiyor


Arabanın gidebildiği her yere otomatik olarak araçın üzerindeki çadır da gidebildiği için orman yollarında gezmek için çok daha özgürsünüz.

Araç üstü çadırın klasik çadıra göre birkaç tane müthiş avantajı var

– Araç üstü çadırı kurmak süper hızlı.
– Yüksekte olduğu için börtü böcekten ve vahşi hayvanlardan biraz daha korunaklısınız. Özellikle eşinizin böcek korkusu varsa onu kampla barıştırmak için harika bir çözüm.
– Yine yerden yukarıda olduğunuz için yağmur yağdığında altınızda göllenme olmuyor.
– Her zaman engebesiz bir yüzeyde uyuyorsunuz ve altınızda kendi süngeri olduğu için müthiş rahat.

Araç üstü çadırın klasik çadıra kıyasla dezavantajı

– Çok rüzgarlı yerlerde yukarıda olduğunuz için çadır paraşüt etkisi yapıyor.
– Arabanızla 80 ve üstü hızda giderken ses yapacaktır.
– Yağmurlukları var, içinde ıslanmadan uyuyorsunuz ama bir yerleri ıslanırsa çadır kurumadan kapatmamanız lazım yoksa koku yapabilir (makinada unutulan ıslak çamaşırları düşünün), metaller paslanabilir, küf üreyebilir… Aslında bu roof top tente özgü bir durum değil, klasik çadırı da asla kurumadan katlamamak lazım.
– Çadır ya da karavan gibi kamp burada kalsın, ben bir arabayla gezip geleceğim diyemezsiniz. Arabanın hareket edebilmesi için mutlaka çadırı toplamanız lazım.

Gel gör ki; bazen gitmek istediğiniz yere araçla da girilemiyor 🙂

Mesela Artvin’e gittiğimizde Karagöl’ün kenarında kamp yapmak gibi bir hayalimiz vardı. Ancak gölün kenarına inen araba yolu olmadığından arabayı indiremedik. Araç üstü çadır da arabanın tepesinden sökülüp, sırtında bir yere taşınacak bir şey değil. Genelde insanlar sezon başı taktırıyor, sonra sezon bitince de söktürüyor.  Her sene bu işlem tekrarlanıyor. E, otoparkta kamp yapmanın hiç bir manası da yok. O kadar yol gidip, Karagöl’de sırf bu yüzden kamp yapamadık. Arabada bir tane de küçük klasik çadır bulundurmakta fayda var.

Özetle konfor arttıkça, özgürlük azalıyor. Hayat da zaten böyle bir şey.  😀

Araç Üstü Çadır Çeşitleri

İki çeşit araç üstü çadır çeşidinden bahsedebiliriz:

1. Gipsy Araç Üstü Çadır (Bizimki)


Kolay anlatabilmek için bu yazıda bizim kullandığımız araç üstü çadır çeşidinden Gipsy ya da kitap tipi araç üstü çadır diye bahsedeceğiz. Gipsy çadır ikiye katlanarak arabanın üzerine kapalı bir kitap gibi yerleşiyor. Kitabın kapağını sağa doğru açtığınızda içinden bir çadır çıkıyor. Kitabın alt kapağını aracın tavan rayları taşıyor, açılan üst kapağını da merdiven yardımı ile destekliyorsunuz. Oldukça sağlam bir sistem, ama biz yine de içinde yatarken vücudun ağır kısmı olan üst tarafını aracın üzerinde, bacaklar altı boş tarafta kalacak şekilde uzanmanızı tavsiye ederiz.

Gipsy’nin Avantajları

– Açılmış hali araç tavanının iki katına ulaşan bir kullanım alanı sağlıyor. 2 yetişkin için müthiş rahat.
– Görüntüsünü biz daha çok beğeniyoruz. 🙂
– Fiyat / Performans olarak çok başarılı ve port bagaj tipine kıyasla çok daha ekonomik.
– Boşta kalan kapağın altına gelen ekleme ile bir kabin bölümü de oluşturulabiliyor. Port bagaj tipinde böyle bir alan yok.

Gipsy’nin Dezavantajları

– Çadırı kapattıktan sonra üzerine geçirdiğiniz kılıf çok estetik değil.
– Aerodinamik özellikleri göz önünde bulundurulmamış. Bu nedenle ses yapıyor yüksek hızlarda.
– Toplaması biraz daha uzun sürüyor.

2. Portbagaj tarzı araç üstü çadırlar

Foto: denveroutfitters.com

Bunlar arabaların üzerinde yük taşımak için kullanılan portbagajların içine çadır düzeneği kurulması ile geliştirilmiş çadırlar. Kapalı hali bir port bagaj görüntüsünde, açıldığında akordeon gibi yukarı doğru uzayarak çadır halini alıyor.

Avantajları

– Haliyle bu tarz araç üstü çadırların en büyük avantajı aerodinamik tasarımları. Araç seyir halindeyken rüzgar uğultusu ve rezistansı çok daha az hissedersiniz. Eğer otoyolda çok gidecekseniz yakıt sarfiyatınızı olumlu yönde etkiler.
– Port bagaj aynı zamanda çadırın koruyucu kabuğu da olduğundan üzerine ayrıca bir kılıf çekmeniz gerekmez.
– Kurulumları iki çeşidin de çok hızlı ama port bagaj çeşidininkinin toplaması daha hızlı.

Dezavantajları

– Çok daha küçük. Çünkü tabanı sadece arabanın tavanı boyunca uzanacak şekilde düşünülmüş.
– Kullananlar portbagajın siyah ve plastik yapısından ötürü içerisinin aşırı sıcak olduğundan şikayetçiler genelde sahipleri. Kamp olayı daha çok güzel havalarda yapıldığı için bizce bu dikkat edilmesi gereken bir dezavantaj.
– Fiyatları genelde x2 gibi seyrediyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Her arabaya takılabilir mi?

Cevabını yurıdaki Araç Üstü Çadıra Giriş bölümünde bulabilirsiniz.

Araca nasıl monte edilir?

Önce tavana taşıma sisteminizi yaptırmanız gerekiyor. Sonra bu taşıma sitemindeki çıtalara (barlara) çadırınızı monte ediyorsunuz. Kendi vidaları içinden çıkıyor. Ama en doğrusu satın aldığınız yere yaşadığınız şehirde montaj yapan birilerini sormanız. Böylece yanlarında uygulamayı öğrenirsiniz.

Aracın tavanına zarar veriyor mu?

Dediğimiz gibi aracın tavanına değil, tavan çıtalarına (barlarına) monte ediliyor. Tavan çıtaları da zaten arabanın iskeleti düşünülerek tasarlandığı için yükü arabanın taşıyıcı kolonlarına bindiriyor. Dolayısı ile yükü tavan taşımıyor. Özetle, hayır zarar vermiyor. Ama mümkünse arabanızın orjinal taşıma siteminin veya Thule gibi güvenilir bir taşıma sisteminin olmasını tavsiye ederiz.

Yanınızda götürmemizi önereceğimiz diğer malzemeler?

Övünmek gibi olmasın ama muhteşem bir Kamp Malzemeleri yazımız var. Kamp eşyalarınız varsa bile okumanızı tavsiye ederiz.
👉 Kamp Malzemeleri
👉 İlk Yardım Çantasında Olması Gerekenler & Seyahat İlaçları

Memnun kaldık mı?

Hem de çok!

Kışın kullanılır mı?

Biz henüz denemedik ama Ağrı’da yaşayıp, kışın Gipsy ile kampa giden bir arkadaşımız var. Ağrı’da bile kışın kampa gidebiliyorsa biz de gidebiliriz diye düşünüyoruz. 🙂

Tek kişi açıp kapayabilir mi?

Evet ama iki kişi olmak da fayda var. Özellikle kapatırken. Birimiz kitabı kapağını kapatırken, diğerimiz çadırın kumaşını dışarı taşmasın diye içine tıkıştırıyoruz. Elbette yanlız başına da yapılır ama iki kişi çok pratik oluyor.

Kamp için hazırlık önerilerimiz?

Doğada vakit geçiren herkesin mutlaka Temel Hayatta Kalma Tekniklerini öğrenmesi gerekir.

Kampa nereye gidelim?

Buyrun:
Türkiye’nin en iyi kamp alanları 1
Türkiye’nin en iyi güzel alanları 2

Nasıl kuruluyor?

Bununla ilgili bir YouTube videosu çekeceğiz ama şu videomuzdan da bir fikir edinebilirsiniz:


26 Comments

  1. Merhaba araç üstü çadır aldım ancak ara atkıda karar veremedim hangi markayı tavsiye edersiniz

  2. Merhaba… Araç üstü çadır yapmak istiyorum fakat trafik tescile sorduğumda port bagaj için bile ruhsata işletilmesi gerektiğini söylüyorlar. Trafik tescil proje çizdirmem gerektiğini söylüyor, proje çizenler gerek olmadığını söylüyor. İşin özü herkes birşeyler söylüyor. Eğer tescil gerekmiyorsa ve Yasal mevzuattaki madde numarasını biliyorsanız bizimle paylaşırmısınız

  3. Merhaba ben de alma aşamasındayım ancak yine kafama sorular takıldı. Ara atkı aparatı bakarken taşıma kilolarının 75 kg olduğunu öğrendim (2si ortalama 150 kg civarı olacak).. Çadır 55-60 kg arası zaten geriye kaldı 90 kg. Biliyorum merdiven çadırın ağırlığını dengeliyor ama bir de üstünde hemen hemen 200 kiloluk insan olsa atkı aparatından korkar hale geldim şimdi de.

    1. Size taviyem konuyu hem aracınızın servisine, hem aparatçıya ve muadillerine (belki markadan markaya değişir), hem de çadırcınıza sormanız.

  4. Merhaba,
    Çadırı sabitlediginiz merdivenin alınması riski icin gorusunuz nedir? Mesela gece siz icindeyken birinin merdiveni cekmesi gibi? İzole kampta boyle bir problem olmayabilir ama kamp harici yerlerde bu bir risk.

    1. 1. Neden kim sizin çadırın merdivenini alsın? Bu birisinin taze fasulyenin içine taş saklama ihtimali gibi bir şey yani pek uzak bir ihtimal. Anca bir ayının falan tırmanıp kurması lazım.
      2. Merdivenin taşıyıcı görevi olduğu için kimse size hissettirmeden merdiveni götüremez zaten.

    1. Çadır zaten aracın tavanına yaslanmıyor. Arabanın üzerine monte edilen tavan raylarının üzerine geliyor. Ancak modeline göre sunroofunuz açılmayabilir.

  5. Merhabalar, çok teşekkürler yazı için. Yağmur şartlarından bahsetmişsiniz ama şunu da sormak istiyorum, sizin kullandığınız çadır nemlenme yapıyor mu acaba? Teşekkürler

  6. Merhaba, Kullanışlı olması ve beni cezbetmesi bir yana teknik özellikleri benim için çok daha önemli. Bilginiz dahilinde mi bilmiyorum ama sormak istiyorum. Çadırın kumaşı nasıl? Belli bir tür adı var mı? (İmpertex, Gore-tex, Ripstop vs. gibi) Nefes alabilen bir kumaş mı? Daha doğrusu ben 4 mevsim kullanmak istesem soğuk havalarda içeride nemlenme yapar mı? Ya da maliyetini karşılarsam benim istediğim bir tür kumaştan birkaç havalndırma detayı ekleterek imal ettirebilir miyim? Su ve rüzgar geçirmeyen ama içerideki oluşan nemli havayı dışarı atabilen bir kumaş. Bence bunlar bir çadırda herkesin araması gereken özelliklerdir.

  7. Araç üstü çadırların %20 oranında yakıt sarfiyatını artırdığına dair bir şikayet duydum. Eğer böyle ise sonbaharda araçtan sökmek, baharda tekrar takmak gerekecek ki, bu da yorucu ve zahmetli olacaktır. Ayrica yazın araçla her zaman yanımızda gezdirdiğimiz için katlandigimiz yakıt masrafı da cabasi. Bu konuda bilgi verirmisiniz, yakıtı ne kadar etkiliyor?

  8. Merhaba , harika paylaşım için çok teşekkürler. Bize ilham verdiniz. Bizimde bir Vitara mız var ve bu yaz LGS sınavu sonrası eşim ve kızım ile keşfe çıkmayı düşünüyoruz. Turist rehberi olduğum için işler nanay ama bu sayede yaz ortasında uzun bir tatil yapma fırsatımız olacak. Eşim çadır olayından pek hoşlaşmıyor. Yılan çıyan girer korkusu var ancak Gipsy’yi görünce , tamam bunla olur dedi. Bir kaç sorum olacak ;

    1. Hangi atkıyı tavsiye edersiniz Thule çok pahalı. Turtle Air 2 ile ilgili bir fikriniz var mı ? Thule ise Siz hangi modeli kullanıyorsunuz ?
    2.– Boşta kalan kapağın altına gelen ekleme ile bir kabin bölümü de oluşturulabiliyor. Port bagaj tipinde böyle bir alan yok. diye yazmışsınız . Kabin bölümü ne işe yarıyor ? Gerekli mi sizce ?
    3. Karedeniz bölgesinde mutlka gidi dediğiniz mekanlar nereleri ( kamp kurmak için ).

    1. Selamlar,
      1. Evet bizimki Thule. Modelini hatırlayamadım maalesef.
      2. Kabin giyinme, soyunma için ya da portatif tuvalet taşıyanlar için düşünülmüş.
      3. Artin muhteşem!!! Artvin rehberimizi okuyabilirsiniz. Ancak Karadeniz’de ayı ile karşılarşma ihtimali var. O yüzden bir yerleşiin yakınlarında kalmayı düşünebilirsiniz.

  9. Free camp arac ustu cadir mukemmel rahat serin kullanimi basit tavsiye ederim.her yerde bir yazligin oluyor

  10. Slm bir yıldır takip ediyorum gerçekten siz evde yoksunuz doğanın içindesiniz bi zde İzmir Bornova evka 4 deyiz müsait olunca çay içmeye bekleriz

  11. Merhaba ,
    Sitenizi ilgiyle takip ediyorum yeni yazılarınız çıktıkça arkadaşlarımıza da iletiyorum. Internet sitesini de whatsup ile paylaş seçeneğide olursa daha çok kişi ile tecrübelerinizi paylaşabiliriz.. tesekkurler saygılar

  12. Araç üstü çadırların rengi koyu renk sıcak oluyor tesbiti doğru değil 🙂 ben yıllardır kullanıyorum dış kabuk beyaz kumaşlarda tarçın renginde isterseniz yeşil gri veya siyah olanı da mevcut tabi..yanlış yönlendirme olmaması adına paylaştım..rüzgar dayanımı da gipsy dediğiniz overland çadırlara göre daha fazladır..bu tür çadırların genel adı da gipsy değildir 🙂 o burdaki Türk üreticinin verdiği bir isim 🙂
    Her malzeme seçiminde olduğu gibi araç üstü çadırlarda da neyi nerde ne kadar ne sıklıkta ne şekilde nasıl kullanacağınıza göre seçim yapmak gerekiyor..Bol rüzgar alan yerlerde yaşıyorsanız üçgen değil dikdörtgen formunda açılan çadırlar rüzgar dayanımı açısından sizi daha ettirecektir örneğin..

  13. Bende araç üstü çadırımı yıllarca VW aracımda kullandım. Eskiden bu araç üstü çadırlar her aracın üstündeki standart yağmur oluğuna iki kişiyle hiç zorlanmadan taşıyıcı ayaklardan tutarak aracın üstüne rahatlıkla yerleştirebiliyordunuz şimdi ise yeni araçlarda yağmur oluğu olmadığı için her modele göre farklı taşıyıcı sistemlerle tavana monte etmek zorundasınız onun için çadırı takmak, çıkartmak eskisi gibi kolay değil. Bende şimdi yeni araçlarda yağmur oluğu olmadığı için bu çadırımı kullanamıyorum. Sahibinden com.sitesine ilan verdim VW Kaplumbağa sahipleri kullanabilir. Sizi zevkle takip ediyorum. Araç üstü çadır seyahatleriniz bol olsun.

  14. Çok güzel bir yazı olmuş, yazılabilecek hemen her şeyi yazmışsınız. Bebekle kamp yapan biri olarak küçük bir ekleme yapmak isterim.
    Biz kızım 9 aylıkken aldık çadırı ve 120cm ölçüyü tercih ettik. Ama şimdiki aklımız olsa 160cm alırdık. Malum bebe büyüdükçe sizi itme kuvveti de artıyor ve siz kenar barlarına yapışırken hanım efendi ortada yıldız pozisyonunda kampın keyfini çıkartıyor.
    Bir de güvenlik için çocuk/bebek içindeyken kapılara şifreli asma kilit takmanızı öneririm, siz yanında olsanız bile. En az 1,5m yükseklikte ve yer de muhtemelen taş, toprak… Araç üstü çadırın en riskli kısmı bu.
    Çocuk büyüdüğünde nasıl sığacağımızı soran olursa; Caretta aldık, çadırı üstüne taktık. Dublex, 2+1 (Caretta’nın yan çadırıyla beraber) kocaman yaşam alanımız oldu. Bizimle kampa gelmek isteyen çocuklu arkadaşlara bile yerimiz var :))

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir