KAMP MALZEMELERİ

Kamp için gerekli eşyalar nelerdir, kamp malzemeleri nasıl seçilir gibi konuları anlattığımız, kampçılık 101 rehberimize hoş geldiniz!

Kamp dediğimiz şey çok geniş bir konu.
Karavancılık da kampa giriyor, teknik bir tırmanışının ardından dağda atılan kamp da, bir sayfiye yerinde kumsala açılan çadır da. Her konseptin ihtiyaçları farkı ve ekipman tarzı da ona göre değişiyor. Örneğin; karavanla kampa giderken mutlaka bir katlanan sandalye ve masa götürmek isteyeceksiniz ama bir tırmanışa gidiyorsanız masa sandalyeyi bırakın 1 adet fazla çorabı bile yük edinmek istemezsiniz.

Biz bu yazımızda hangi kampta nasıl bir kamp malzemesine ihtiyaç olabileceğini daha kolay anlatabilmek için kamp çeşitlerini  “Teknik Kamplar” ve “Keyif Kampları” olarak ikiye ayıracağız:

Teknik kamplar

Teknik kamplar içinde doğa ile mücadele ve fiziksel efor içeren kamplar. Mesela 5 gün Kaçkarlar’da trekking yapıyor ve kamp malzemenizi sırtınızda taşıyorsanız bu teknik bir kamp. Bu durumlarda ihtiyacınız olan ekipman daha teknik malzemeler. Çantanıza giren her kamp malzemesinin seçim kriteri, gideceğiniz doğanın şartlarına uygun, hafif ve kompakt olması.

Keyif kampları

Keyif kampları ise, adı üzerinde, efor ya da mücadele içermiyor, niyet zevk-i sefa. Öyle sırtınızda saatlerce yük taşımak yok, konfor ve eğlence birinci öncelik. Zaten arabanız var, çadırınızı ya da karavanınızı koyacağınız yere ulaşımınızı böyle sağlıyorsunuz. Dolayısı ile bir sırt çantasına sığışma derdiniz de yok.

Bu bir kampçılığa başlangıç yazısı olduğu ve insanlar kampa ısınmaya genellikle keyif kampları ile başladıkları için daha çok bu tip kampçılık seviyesinde bilgi vereceğiz. Ancak teknik kamp eşyalarını keyif kamplarında kullanabilirken, tam tersini yapamazsınız. Dolayısı ile kamp malzemesine yatırım yapmışken teknik kamplara da uygun şeyler almak da bir seçenek. O yüzden biraz teknik kamp malzemelerini de anlatacağız.

Aslında her bir başlığa dair anlatılacak çok şey var, ileri de uyku tulumundan çadıra tek tek ele aldığımız yazılar da yazacağız.

Kampçılara Tavsiyeler

– EVİ KAMPA TAŞIMAYIN! Hatırlatmak isteriz ki; ne kadar az eşya götürürseniz o kadar rahat edersiniz. Belki lazım olur, arabada dursun diye diye alınan herşey elinize ayağınıza dolaşan gereksiz bir kalabalığa dönecektir.

– Peki kamp yapmaya nereye gidelim derseniz: Türkiye’nin En İyi Kamp Alanları

– Ayrıca yazımızın en alt kısmında herşeyi yanınıza alıp almadığınızı kontrol edebilmeniz için bir kamp malzemeleri listesi bölümü yaptık. Çıktısını alıp, kutucukların yanına tik atarak ilerleyebilirsiniz.

⌘ işareti ne demek? Bir konuyu anlatırken, aynı ihtiyacı gideren ama farklı kullanım amaçlarına ve farklı keyiflere hitap eden çeşitli ürün alternatiflerini yazdık. Bir tane olsun, her yerde ve her koşulda kullanayım diyenler için de en çok yönlü kullanıma sahip seçeneği ⌘ ile işaretledik.

ÇADIR / KARAVAN / ARAÇ ÜSTÜ ÇADIR

Kamp için gerekli malzemelerin başında barınma ihtiyacı geliyor. Mutfak malzemesi almak bile zorunda değilsiniz, konserve ve su götürerek konuyu es geçebilirsiniz ama sağlıklı bir gece geçirmek için barınma hazırlıklarınızı yapmanız lazım.

Biz aşağıda en 3 yaygın barınak seçeneği olan çadır, karavan ve araç üstü çadırdan bahsedeceğiz ama başka bir sürü farklı seçenek de var tabi. Hepsinin kendine göre farklı keyifleri ve avantajları var ama çadır aralarında en genel kullanıma sahip olan ve en basit olanı. Ayrıca diğer seçenekler gibi arabaya da ihtiyacınız yok.

1. ÇADIR ⌘

Çadır dünyadaki en yaygın kamp malzemesi olabilir. Modern çadırlar kazıkla tutturma, iple gerdirme gibi işlemlere ihtiyaç duymadan kendi iskeleti sayesinde tek başlarına ayakta durabilen çadırlar. Yeni satın alacaksanız aman gidip de eski tip kurması külfetili çadırlardan almayın.

Yağmurluk: Uyku tulumunuz ve eşyalarınız ıslanırsa bitersiniz. Eşyalarınızın hiç bir ısıtıcı özelliği kalmaz, geceler kabusunuz olur. Bunun ne kadar altını çizsek az. Mutlaka yağmurluğu olan bir çadır alın.

– Artık tüm çadırlarda var ama biz yine de söylememiş olmayalım, pencere ve kapıların sineklik olmayan çadırları almayın.

– Yeni aldığınız çadırınızı gitmeden önce bi evde kurun, eksik parça olmadığından emin olun.

– Bir de çadır kurma işini gecenin bir vaktine bırakmayın, gün ışığında kurmak çok daha kolay.

– Çadırın içinden çadırın altına sermek için bir çadır altı yaygı çıkabilir. Bunun amacı yağmur durumunda çadırın alttan ıslanmamasını sağlamak. Bu özellikle çadırın oturduğu alandan ufak kalacak şekilde yapılır, yoksa çadırından akan sular üzerinde birikir ve çadırın da ağırlığı ile tam altınızda bir havuz olur. Eğer çadırınızdan çıkmazsa siz de bir muşamba ya da naylon kestirebilirsiniz.

Festivalcilere ve Araba İle Kampa Gideceklere Çadır Tavsiyemiz

Festival çocuğuysanız, kamp malzemesi seçimi ile anlattıklarımızı bir kenara bırakın ve hiç düşünmeden 3 saniyede kendi kendine kurulan çadırlardan alın deriz. Bu kadar kurumu ve toplaması rahat bir çadır daha yok. Tek kusuru toplanmış halinin kocaman ve hiç bir çantaya sığmaz bir daire olması. Ama zaten uzun süre yürümeyecekseniz elde taşıması kolay.

Yağmur performansları çok iyi olmayabiliyor, aldığınız markanın özelliklerini inceleyin. En kötü üzerine branda gerersiniz. Aşağıdaki önerdiğimiz diğer kamp malzemeleri bölümünde yazdığımız katlanan masa ve sandalyeye de göz atın.

 

2. KARAVAN


Karavancılık ile ilgilenenler buradan devam edebilirler:
Karavan Çeşitleri
Caretta Karavan
Karavan Kampı İçin Gerekli Malzemeler

3. ARAÇ ÜSTÜ ÇADIR


Radarlara hızlıca giren ve çok keyifli bir kamp malzemesi olan araç üstü çadır hakkında bilgi almak için tıklayın. Okumadan karar vermeyin ha!

UYKU TULUMU & YASTIK

UYKU TULUMU


Eğer keyif kampı yapacaksanız ve masrafa girmek istemiyorsanız evinizdeki yastık yorganı kullanarak idare edebilirsiniz. Bunlar biraz hantal olacaktır ama iş görür. Düşünürseniz 2 kişilik kamp yorganları da var.

Ama kamp yapmayı sevdiğinize karar verirseniz bir noktada uyku tulumu almanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bu arada kamp hayatınız ne kadar pratik olursa o kadar keyifli olur ve tahmin edersiniz ki evden kampa koca koca dürülmüş yastık yorgan taşımak pek de pratik değil.

Yine de bizce uyku tulumu en güzel kamp malzemesi yatırımlardından biri. Yataklı trende ya da hijyen şartları zor yerlerde seyahat ederken hayat kurtarıcı oluyor.

Uyku Tulumu Dereceleri

Uyku tulumlarının üzerinde kaç dereceler arası kullanmaya uygun olduğu yazar ve yaz kampları için farklı, kış kampları için ısıtma dereceleri olan tulumlar seçmek gerekir. Üzerinde yazan dereceler aman sizi yanlış yönlendirmesin; bu verilen derece aralıkları boyunca konforlu bir uyku çekeceğiniz anlamına kayiyetle gelmez. Mesela “-5 – 15” derece yazan bir tulumda -5 derecede soğuktan titrersiniz ama sizi soğuktan öldürmeyecek kadar da korur. Yani biz -5’lik bir yere gideceğimizde alt sınırı -5 dereceden düşük olan bir tulumu tercih ediyoruz.

Bununla girlikte -5’lik bir uyku tulumu ile ne kadar üşüyüp üşümeceğiniz aynı zamanda çadırınızın yalıtım yeteneği ve üzerinizdeki kıyafetlerle de ilgili bir konu.

Uyku Tulumu Hakkında Tavsiyelerimiz

Uyku tulumlarının fiyatları elbette derecelerine ve malzemelerine göre değişiyor. Tahmin edersiniz ki kompakt ve hafif olanlar her zaman daha pahalılar ama bizce yatırımınızı yapmışken ufak ve hafif onlarından almaya çalışın. Sırt çantası ile gezeceğiniz tatil ya da trekking durumlarında çantanızın yarısını kaplayan bir tulum kabusunuz oluyor.

– Diğer bir konu da boyunuza göre bir tulum almanız. Zaten içine sığamayacağını tulumu almazsınız da, içinde çok yer kalan bir tulum da tercih edilmemeli. Şöyle ki; tulumlar da izolasyon mantığı ile işliyor ve içinde kalan boş yerlerdeki havayı vücut ısınızla ısıtmak zorunda kalacağınız için, daha zor ısınmanıza sebep oluyor. Türkiye’de maalesef çoğunlukla markaların tek boyu oluyor; pek seçme şansınız olmuyor ama yurt dışından alırsanız aklınızda olsun. Boyunuzdan uzun bir tulumunuz olursa, soğuk havalarda içinde kalan boşlukları kıyafetlerinizle doldurarak daha iyi ısınabilirsiniz. Bu yüzdenden de çocuklar için onların ebatlarındaki çocuk uyku tulumları tercih edilmeli.

– Tulumunuzun uzun ömürlü olması için çantasına koyarken tıkın, dürmeyin ya da katlamayın. İçindeki malzamenin bir yere yığılmaması için önemli.

– Son uyarımız da hava şartları nasıl olursa olsun, tulumunuzu bir plastik torbayla taşımanız. Biz genelde tulumun çantasının içine bir poşet koyup, onun içine tıkıyoruz. Tulumunuz ıslanırsa bitersiniz. Yağmur bir tehlike ama bazen çantanın içindekiler de dökülerek canını okuyabiliyor.

Uyku tulumu tek başına ısınmanıza etmez. Hem topraktan gelecek soğuğu engellemek, hem de daha konforlu bir istirahat için çadırın içine mat ya da şişme yatak sermeniz ya da kamp yatağı kullanmanız gerekir.

Ürün Tavsiyesi: Tahmin edersiniz ki hem kompakt kalıp, hem de yüksek ısıtıcılığa sahip ürünler en pahalı olanlar. Eğer teknik kamplar planlıyorsanız kesinlikle kesenin ağzını açmaya değer. Her tırmanışta bize bin teşekkür edersiniz size hafif, az yer tutan ve düşük derecelerde bile ısıtan bir uyku tulumu seçtirdiğimiz için. Ama keyif kampçısıysanız fiyat/ performans olarak Türkiye’de çok tercih edilen Husky uyku tulumlarına bakabilirsiniz.

YASTIK

Şişme yastık satılıyor ama bizce ne pek rahat, ne de gerekli. Bir tshirtün içini yarıya kadar kıyafetlerle doldurup yastık yapabilirsiniz. Ya da uçak boyu yastıklardan götürebilirsiniz.

MAT & KAMP YATAĞI

MAT


Bir sürü mat çeşidi var. Köpük plastik gibi maddelerden yapılan rulo edilerek taşınan askeri tip matlar piyasadaki en ucuzları ama serdiğiniz yüzeyin tüm tümseklerini sırtınızda hissediyorsunuz. Pek sevdiğimizi söyleyemeyiz, o yüzden size ürün önerisi de getirmedik. Şişme matlara kıyasla tek artısı patlama gibi riski olmadığı için rahatlıkla çayıra çimene serebilmeniz.

ŞİŞME MAT ⌘

Foto Kaynak: grasshopperleisure.co.uk

Dolayısı ile biz keyif kampı için bile açık ara daha teknik bir malzeme olan şişme matlardan öneririz çünkü;
1) Ciddi anlamda konfor farkı yaratıyor,
2) İzolasyonda üstüne yok,
3) Çok daha kompaktlar.

Yatak seçenekleri için de, yaz kış, yaya arabalı, keyif kampı teknik kamp demeden, en çok yönlü kullanıma sahip olan şık da bu.

Şişme Mat İçin Tavsiyeler

– Üzerinde otomatik şişen mat yazabilir ama aslında ağız yoluyla takviye yapmanız gerekiyor.
Yarım ve full olmak üzere iki boyu var; yarım olan zorlu dağcılık deneyimlerinde daha hafif ve kompakt olsun diye kafadan sadece dize kadar uzanıyor, full ise ayakları da kapsıyor. Biz fullcüyüz.
– Bir yüzünü yere gelen, diğer yüzünü de yattığınız yüzü olarak işaretleyip, hep aynı şekilde sermenizi öneririz.
– Biz çadır dışında pek yere sermiyoruz çünkü bir kıymık batsa patlatır. İçinden genelde yama kiti çıkar ama biz yine de riske atmayı sevmiyoruz.

Ürün Tavsiyesi: Therm-A-rest bu işin en güvenilen markalarındandır ama tuzludur. Buradan şişme matları & fiyatlarını inceleyebilirsiniz. Eğer teknik bir kamp yapmayacaksanız, yer tutması ya da ağır olması problem değilse aşağıdaki şişme yatak seçeneği çok daha makul olacaktır.

ŞİŞME YATAK

Foto Kaynak: thousandacrescamp.com

Arabam var, arabam da yer de var, uykuma da düşkünüm diyenler şişme kamp yataklarını düşünebilirler. Eğer bu seçeneği tercih edecek olursanız mutlaka bir yüzü kadife/ süet gibi kumaş olanları tercih edin. Yoksa plastik yüzeydene kumaşlar kaydığı için ne tulumla ne de normal çarşafla rahat ediliyor. Rahat edeceğiniz şişme yataklar buradakiler gibi olanlar.

Şişme yataklar normal şilte kalınlığında ve geniş olduğundan çok rahatlar ama nefesinizle şişirme imkanınız yok. Mutlaka pompa taşımalısınız. Bazı yatakların pompa girişini sadece o markanın pompasına uygun yapıyorlar aklınızda olsun. El pompası mı ayak pompası mı derseniz, bizce ayak pompası.

Intex’in bu şişme yatağı çok tercih ediliyor, biz de kullanmıştık.

KAMP YATAĞI

Foto Kaynak: kotulas.com

Eğer yazın kamp yapıyor ve eşyalarınızı araba ile taşıyorsanız, kamp yatakları çok pratik ve konforlular. Genelde çadırsız, açık havada uyuyanlar tarafından tercih ediliyor.

Avantajları
Hızlı kurulmaları
Yerden yüksek olması sebebiyle sandalye işlevi de görmeleri
Çadır, mat, katlanır sandalye yerine sadece yatağı götürebilme imkanı tanıması

Dezavantajları
Teknik kamplar için çok ağır ve ebatlı bir yük
Çadır içi kullanımda çadırda oturarak vakit geçirmeye imkan tanımaması (ama daha kısa onları da var)

Kamp yatağı seçeneklerini ve fiyatlarını görmek için tıklayın.

 

ÖNERDİĞİMİZ DİĞER KAMP MALZEMELERİ

Gece kalacağınız sığınak (çadır, karavan, hamak, vs) ve bunun içinde sağlıklı konaklama şartlarını sağlamak bir kampın olmazsa olmaz koşulları. Şimdi anlattıklarımız ise kritik önem taşımasa da eğer keyif kampına gidecekseniz keyfinizi ve rahatınızı büyük ölçüde arttıran şeyler.

KAFA LAMBASI

Bu lambalar kafaya takıldığı için ellerinizin boş kalıyor ve rahatça işleriniz yapabiliyorsunuz. Ortamı genel aydınlatmak yerine tuttuğunuz yeri aydınlatıyor. Genelde hepsinde LED lamba var ve bir kaç kullanım modu oluyor; yanıp sönme, az veya yoğun ışık şeklinde. Eğer bir çeşit aydınlatma götürecekseniz o bu olsun deriz.

Not: El fenerleri de tuttuğunuz yeri aydınlatır. Kafa lambası varken el lambası almanızı tavsiye etmeyiz.

 

KATLANAN MASA


Tonlarca katlanır masa sandalye seçeneği var ama şimdiye kadar en memnun olduğumuz kamp masamız buydu. Artık resimlerde göremiyorsunuz çünkü Kaş Camping’de çalındı. 🙁

Neden bu modeli seviyoruz çünkü hem kurulumu hızlı, hem de çok pratik. Masanın üzerindeki levha alimunyum olduğu için çok hafif ve şerit halinde levhalardan oluştuğu için akordiyon gibi katlanıp ufacık birşey oluyor. Bir katlanan sandalyelerden daha ufak ve hafif oluyordu. Kullanışlı bulduğumuz masa ve sandalyeleri için tıklayın. Buradaki masamızın benzerini Nurgaz üretmiş. Onu da listede bulabilirsiniz.

KATLANAN SANDALYE


Biz kendimiz için yanımızda resimde görünen tipte 2 katlanan sandalye götürüyoruz. Masada yemek yerden biraz insan içine göçüyor ama gün batımı manzarasınıdır, kitap okumaktır gibi keyifler için müthiş rahat. Alırken özellikle kolçağında bardak yeri olanlardan seçin deriz. Kullanışlı bulduğumuz masa ve sandalyeleri için tıklayın. Bahsettiğimiz kolçağında bardak yeri bulunan sandalyeleri de listede bulabilirsiniz.

Eğer karavanla seyahat ediyorsak da yanımıza misafirlerimiz için 2 tane de katlanan tabure alıyoruz. Tabureler sandalyelere göre daha az yer kaplıyor, misafirlemiz de ayakta kalmıyorlar.

HAMAK


Kamp hamakları bizim balkon hamaklarından çok daha ufak ve hafif oluyorlar. Uçak yastıkları ebatlarında düşünebilirsiniz. Ayrıca ipek gibi nefes alan bir kumaştan yapılıyorlar. Örgü hamaklar gibi sırtınızın altında boğumlar hissetmiyorsunuz.

Bazıları çadır kurmak yerine gece hamakta uyumayı tercih edebiliyor ama biz daha çok bir keyif aracı olarak tercih ediyoruz. Uyku amaçlı kullanılanların kumaşı daha farklı ve bir de sinekliği oluyor. Çok elzem bir kamp malzemesi mi? Hayır ama keyfi de keyif şimdi. 🙂

 

GÖLGELİK & İP  (AYNI ZAMANDA YAĞMURLUK)

Kampta alanında gündüzleri sığınacak gölge yaratmak için yanınızda gererek ağaçlara ya da başka yerlere asabileceğiniz bir kumaş taşıyın. Özellikle muşamba gibi yağmur geçirmez bir kumaş tercih ederseniz yağmur halinde çadırı altına saklarsınız.

ÇADIR IŞIĞI


Çadırın içinde, sohbet ederken, masada yemek yerken, baktığınız yeri değilde ortamı genel aydınlatan bir ışığa ihtiyaç oluyor. Bunlar kafa fenerlerinden farklı olarak belli bir yönü değil, ortamı aydınlatan fener türleri. Yemek masasında ya da oturuken de aha iyi oluyor. Alırken özellikle çadırın tepesine asmaya uygun olan türünü tercih edin. Çadır lambası örneklerini burada bulabilirsiniz.

 

BÖCEK  SAVARLAR


Öncelikle kampa gidiyorsunuz, etrafınızda böcek olacağı fikri ile barışmanız lazım ve açık söylemek gerekirse konuyu kökünden halleden bir çözüm de zaten yok. Ne önem alırsanız alın, bi yerinizi sivriler ısıracak ya da çadıra uçan bir şey girecek, bu böyle… Ama mücadelenizi en aza indirmek için kullanabileceğiniz ürünler var. Doğal ve kimyasal ürünler olarak iki opsiyonunuz var.

Doğal Sinek Kovucular

Doğal sinek kovucular elbette hem doğaya, hem de size daha az zarar veriyorlar ve fena da koruma sağlamıyorlar. Biz eğer Amazonlar’a gitmiyorsak doğal ürünler kullanıyoruz.

– Aromatik bitkiler kullanılarak yapılan hazır sinek kovucu spreyler var. Mesela N11’de Bella B Buzzy Bee Natural Bug Repelle diye bir ürün satılıyor. Bu ürünü biz denemedik ama Türkiye’nin her yerine ulaştırılabildiği için yazalım dedik.

– Diğer bir seçenek de kendi sinek kovucunuzu kendiniz yapmanız.
1. Nane, çay, lavanta, limon, karanfil, akaliptus yağları sineklerin sevmediği aromalar olarak biliyor. 250 cl su, 250 cl sirke ve 10-15 damla da bu yağlardan koyarak kendi spreyinizi kendiniz yapabilirsiniz.
2. Sprey limon kolanyasının içine dibinde 1 parmak kalındığında birikecek kadar karanfil atın. Rengi zamanla kahverengine dönecek. Üzerinize bunu spreyleyebilirsiniz.

– Bu arada bir parça aluminyum folyo üzerinde kahve yakmak yemeğinize üşüşen arıları tamamen savmasa da azaltabiliyor. Özellikle aynı anda 3 tane falan yakarsanız daha etkili olacaktır.

Bizim tecrübemizde hazır aldığımız doğal koruyucular ekstrem böcekli koşullara gitmiyorsak fayda ediyor. AMA 10 sene önce Dalyan’da hiç bir şeyin fayda etmediği, bir gece 60 yerimden ısırıldığımı da bilirim.  2 sene önce tekrar Dalyan’daydık, sanırım konu genel ilaçlamalarla çözülmüş.

Kimyasal Sinek Kovucular

DDT ülkemizde yıllardır yasak, bu bir gönül rahatlığı ama biz yine de kimyasallarla temasımızı minimuma indirmekten yanayız. Doğal yöntemlerin yetmediği durumlar için farklı firmaların farklı spreyleri var.
Şunlara dikkat edin:
– Siz yine de ellerinize sürmeyin, yemek yolu ile elinizden vücudunuza girmesin.
– Ne siz, ne de başkası ciğerlerine çeksin, lütfen açık havada ve başkalarından uzakta sıkın.
– Gözünüze girmesin.
– Başkasının üzerindeki böcek ilacını öpmeyin. 🙂
– Sıktıktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.

Not: Biz pek spiral sinek kovucuların işe yaradığına ikna olmuş değiliz.

DEET İçeren Sinek Kovucular

DEET hem çevre hem de insan sağlığı için zararlı bir madde olduğu için olabildiğince uzak durmak lazım. Ancak biz, böceklerin taşıdığı hastalıkların DEET’ten daha fazla risk teşkil ettiğini düşündüğümüz bazı ekstem durumlarda DEET kullanıyoruz. Mesela Amazon Ormanları’nda safariye gittiğimizde bulunduğumuz yerdeki sinekler Zika virüsü taşıdığı için burada DEET kullanmıştık. Böyle durumlarda ne kadar sıcak olursa olsun tüm vücudunuzu örten kıyafetleri tercih edin. Şapkasız da çıkmayın çünkü saçınızın üzerinden ısırabiliyorlar. Kıyafetlerinizin üzerine ve açıkta kalan yerlerinize sıkın. Biz yine de yüzümüze çok çok az sıkmıştık.

Deet içeren böcek kovucuların üzerinde DEET oranı yazar. Amazonlarda yetkililer %30 DEET içerenleri öneriyorlardı. Ülkemizde kullanımı yasak olduğu için yurt dışından almıştık. Yine de ülkemizde kamp malzemeleri satan dükkanlarda belki bir ihtimal vardır.

 

DUCT TAPE (İZOLE BANT)

Foto Kaynak: brit.co

Bu Amerika’da aldığım outdoor eğitimi sırasında öğrendiğim çok faydalı bir tüyo. Aslında duct tape bir kamp malzemesi olarak düşünülmemiş, çok geniş kulanım alanı olan bir ürün. Yanınızda “duct tape” bulundurmak bir çok derdinize yara bandı olacaktır. Türkçesini araştırdım, izole bant ve selo bant gibi açıklamalar buldum ama içime sinmedi. Selobant hediye paketlemekte kullanılan bant ve duct tape net olarak o değil. Koçtaşlarda falan var, normalde gümüş rengi oluyor. Fotoğraftaki rengi sizi yanlıtmasın. Ben doğrusunu şuraya koydum.

Bazı duct tape çözümleri
Çadırınızın yırtılan yerini yapıştırırsınız
Ayakkabınızın içine yağmur girmemesi için üzerini kaplayabilirsiniz,
Yemeklerin ağzını ve arabada açılıp saçılmasını isteyediğiniz şeyleri bağlarsınız,
Ayakkabının vurduğu yaranın üzerini kaplayarak acıyı engellersininiz;
Kışın kampa giderken elinizi üşütecek tüm metalleri (matara, bıçak, vs…) de bununla kaplayabilirsiniz,
Hastaneye varana kadar atel yaparsınız gibi gibi…

Koca bir rulo götürmektense termos ya da mataranızın etrafını duck tape ile kaplayın.  Hem mataranızı korur, hem de yer kaplamaz.

 

KARABİNA

Çadırın içine, ağaca lamba asmaktan tutun da, sırt  çantasının üzerine birşeyler asmaya birçok şeye pratik çözümler üretmenizi sağlar.

 

SOLAR KAMP DUŞU

Foto: thewirecutter.com

EN çok aldığımız iki sorudan biri kampta nasıl temizleniyorsunuz (diğeri böceklerle nasıl başediyorsunuz sorusu, onu da zaten cevapladık). Ayıdır, fırtınadır gibi konulardan çok daha insanımızın gözünü korkutan bir konu bu. 🙂

Kampingde kalıyorsanız bu sorunun cevabı zaten net: ortak duşları kullanıyorsunuz. Doğadaki kamplar için de çözüm var ama yazının en başında söylediğimiz gibi kampta ev standartlarını arayamazsınız. Her sabah saçımı yıkayayım, yatmadan da duşumu alayım dediğiniz vakit yanlış konsepttesiniz. Bunun için bir tesiste kalmanız lazım.

Bizim bildiğimiz en iyi çözüm solar duş çantası kullanmak. Bu çantaların içine su doldurup güneşe bıraktığınızda içindeki su ısınır ve çantayı yüksek bir yere asarak duş alabilirsiniz. Su kapasitesi az görünse de temizlenmek için yeterli oluyor, sadece şarkılar söyleten cinsten bir duş olmayacak. Kamp duşu önerilerimizi burada bulabilirsiniz.

 

 

 

MEDENİYETTEN UZAK VE DOĞANIN KALBİNDE OLACAKSANIZ

Burada önerdiklerimiz kamp malzemeleri daha çok işlerin ters gitmesi durumunda yanınızda bulunmaları hayatta kalmanız için dev fark yaratacak şeyler. Hayatta kalma hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz:

Herkesin Bilmesi Gereken Temel Hayatta Kalma Teknikleri
Doğada Hayatta Kalma Eğitimi

 

KAMP BIÇAĞI


Keyif kampı yapacak kişilerin kamp bıçağını kullanacağı tek yer muhtemelen yemek yapmak. Eğer doğanın kucağında olmayacak, bir tesise kamp atacaksanız evdeki bıçağınızı getirseniz bile kafi.

Ama eğer bakir doğada vakit geçirecekseniz, o zaman sizi yarı yolda bırakmayacak, birşeylerin ters gitmesi durumunda güvenebileceğiniz, mutfak kullanımından tutun da odun yontarak şiş yapabileceğiniz iyi bir kamp bıçağınızın olması lazım. Böyle bir bıçak alacaksanız ilk karar vermeniz gereken konu katlanır bıçak mı, yoksa tek parça bıçak mı istediğiniz. Katlanır bıçakların bağlantı yerleri zor şartlarda zafiyet oluşturabiliyor ama tabi ki katlanması çok da pratik bir özellik…

Eğer böyle bir bıçak alacaksanız tavsiyemiz paraya kıyıp güvenilir bir markadan almanız. Bizim bildiğmiz bazı iyi markalar: Gerber, Leatherman, Buck, Fallkniven ama markası kadar hangi model aldığınız da önemli.

MULTI TOOL (Çok amaçlı pense/çakı)

Yine eğer bir camping’de kamp yapıyorsanız yanınıza almanıza pek de gerek olmayan, ama ufak bir ekip ile yalnız başınıza doğada olacaksanız, zor bir durumla karşılarısanız  yanınızda bulunması dev fark yaratacak bir alet. Özellikle içinde testere olan bir alet seçmenizi öneririz.

PARACORD

Doğada dımdızlak kaldığınız ve hayatta kalmaya mecbur olduğunuz vakit en çok ihtiyaç duyacağınız şeyler sağlam ve kesiciler (testere, bıçak, balta) , ateş başlatacak birşeyler ve ip oluyor. İp barınak yapmaktan avlanmaya bir çok hayati konuda kilit taşı. Doğanın bağrına gittiğiniz durumlar için paracord taşıyın deriz. Bunlar çok çok sağlam ipler ve bileklik olan versiyonları da var. İhtiyacınız olduğu durumda bilekliği bozup kullanabiliyorsunuz.

ATEŞ BAŞLATICI

Zaten bir tesiste kamp yapıyorsanız ya da arabanıza atlayıp 5- 10 dakikada varabileceğiniz bir yerleşim varsa bir çakmak ya da kibrit işinizi en iyi şekilde görecektir. Zaten bu durumda bir kamp ocağınız var kamp ateşi yakmanız gerekmiyor.

Ateş başlatıcı daha çok hayatta kalma durumları için düşünülmüş bir çözüm. Şöyle ki; hayatta kalma durumunda kibritiniz ıslanırsa ya da  çakmağınız biterse, ısınmanız ve yemek pişirmeniz imkansızlaşabilir ve ciddi bir hayati tehlike ile burun buruna gelebilirsiniz. Komandolar bu tip durumlarla karşılaşmamak için ile ateş başlatıcı taşırlar.

Ateş başlatıcıların da bin türlü çeşidi var. En güvenilir ve her durumda ataş yakmanızı sağlayacak olanlar sürtünme prensibi ile çalıştığından biraz meşakkatli ve baya pratik istiyor.  Bir yazımızda bunun da çeşitlerini anlatırız ama şimdilik kısaca bizim tercihimizi olan “Magnesyum ateş başlatıcı”lardan bahsedelim.

Bizde Coghlans’ın magnesyum ateş başlatıcısı var. Bir yüzü çakmak taşı olan, kutu şeklinde bir magnezyum bloğu düşünün. Topladığınız ufak çalı/talaş yığınının üzerine bıçağınızın kör tarafını kullanarak magnesyum rendeliyorsunuz. Sonra da çakmak taşı tarafına yine bıçağınızın kör tarafı ile hızlıca sürterek kıvılcım çıkartıyorsunuz. Magnezyum ve kıvılcımlar temas edince çalılar yanmaya başlıyor.

İlk Yardım Çantası ve İlaçlar

İlk yardımcı çantasınde neler olmalıdır, hangi ilaçlardan birkaç tablet yanımızda bulunduruyoruz öğrenmek için tıklayın:
İlk Yardım Çantasında Olması Gerekenler

KAMP MUTFAĞI MALZEMELERİ

FERMUARLI TORBA

Bizim her kampımız ve yolculuğumuzda vazgeçilmesimiz IKEA’nın fermuarlı torbaları. Kıyafetleri organize etmekten tutun da, yemekleri koymaya her derde deva. Süpermarkette satılan fermuarlı torbalar da var ama onlar Ikea’nın kadar dayanıklı olmuyor.

TERMOS


Teknik bir kampa giderken sırtımızda termos taşımıyoruz ama keyif kampına giderken biz yanımızda matara yerine termos götürmeyi tercih ediyoruz. Bunun en büyük sebebi çay içmeyi çok sevmemiz. Sabah kahvaltı için ocağı yaktığımızda sıcak su yapıp termosa dolduruyoruz, sonra gün içinde bardaklara doldurup içine çay sallıyoruz. Termosa direkt çay doldurmanızı önermem çünkü sonra içine ne koyarsanız koyun çayın tadı ve kokusu geliyor. Biz Stanley marka termos kullanıyoruz ve gerçekten efsane performans sergiliyor. Kış günü 2 gün sonra hala suyumuz banyo yapmalık sıcaklıktaydı. Buradan beğendiğimiz termosları inceleyebilirsiniz.

KAMP OCAĞI

www.youtube.com/watch?v=NCHWeT3DOyg

Öncelikle kamp ateşi kulağa güzel geliyor ama her ateş yakılan yer doğada tahribata sebep olur. Dolayısı ile mecbur kalmadıkça ya da daha önce birilerinden kalan ateş yerini dervalmıyorsanız önermiyoruz. Kamp ocağı hem daha çevre dostu, hem de pratik bir alternatif.

Kamp ocağıda bir çok alternatifi olan bir konu.

– En ev konforuna yakın olanu resimdeki ocak. Aynı anda 2 şey pişirebiliyorsunuz. Kamp ocağı tüpüyle çalışıyorlar (sağ tarafında görünüyor).

– Teknik kamplar içinse favorimiz açık ara JetBoil. Yüksek irtifa tırmanışlarımıza hem hızlı pişirmesi, hem de ufaklığı ile müthiş performans gösterdi hep. Bu da kendi kamp tüpü ile çalışan, pişirme kabı üzerine kitlenen bir kamp ocağı. Daha maliyetsiz bir çözüm de Nurgaz’ın kamp ocağı seti.

 

KAMP TENCERESİ / TAVASI (PİŞİRME SETİ)

Keyif kampı yapacaksanız bu ve sonraki başlığı okumadan geçebilirsiniz, bu daha çok yükünü hafifletmek isteyenlere önerdiğimiz bir konu. Öte yandan bir keyif kampçısı için vazgeçilmez bir yatırım değil ama pratik olduğu için rahatlığını çok arttıracaktır.

Kamp tava ve tencerelerinin farkı taşımaya uygun olacak şekilde tasarlanmaları: Sapları katlanıyor, iç içe matruşka gibi girebiliyorlar ve hafif malzemeden yapılıyorlar. En hafifleri (ve pahalıları) titanyumdan olanlar. Aşırı hafif ve dayanıklılar. Paslanmaz çelik ve aluminyumdan yapılanları da daha uygun fiyatlı seçenekler.

 

TİTANYUM ÇATAL BIÇAK SETİ

Çatal, bıçak, kaşık gibi şeyler ağır metallerden yapıldığı için sırtınıza gereksiz ağırlık oluyor. Plastik ise hem sağlıklıksız, hem kırılgan, hem de doğaya zararlı. Eğer imkanınıza varsa bir hafif ve dayanıklı bir malzeme olan titanyumdan yapılmış bir set alabilirsiniz. Bir sette karabinaya geçirilmiş 1er adet titanyum çatal, bıçak, kaşık oluyor. Aslında sadece çatal bıçağın değil, metal içeren tüm kamp malzemelerinin alimunyüm ya da titanyumdan üretilmiş hafif versiyonları var ama tabi ne kadar hafif, o kadar tuzlu.

Diğer bir seçenek de iyice ufalıp titanyumdan kapılmış bir ucu çatal, diğer ucu kaşık olan “spork”lardan (spoon + fork = spork) almak. Ne de olsa kamp bıçağınızı yemek bıçağı olarak da kullanabilirsiniz.

Not: Yukarıda da dediğimiz gibi aluminyumdan yapılan alternatifleri daha ucuz.

 

SOĞUTUCU

Eğer bir kampingde kalıyorsanız, elektrik sistemlerine soğutucunuzu takarak yiyeceklerinin taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Bunların arabaya takılanları da var ama aküye çok yükleniyorlar.

 

MUTFAK KUTUSU

İçinin yastık dolu olduğuna bakmayın, bu aslında bizim tüm mutfağımızı alan kutu

Mutfak gereçlerini ve yemeklerinizi, neyin nerede olduğunu dışarıdan bakınca görebileceğiniz şeffaf bir kutuda toplayın deriz. Tek parçada mutfağı arabaya bindirmek / arabadan indirmek çok pratik oluyor. Bizimkini Ikea’dan almıştık.

KIYAFET

Yine üzerinde ayrı bir başlık açacağız ama keyif kampına gidiyorsanız zaten hava durumunu göz önünde bulundurarak kıyafet seçimi yapmanız kafi, illa teknik bir malzemeye ihtiyacınız yok. Sadece eğer kamp yerinizden doğa yürüyüşlerine gidecekseniz trekking botu giyin ve kampa gitmeden önce botu giyerek ayağınıza alıştırın ki vurmasın.

KAMP MALZEMELERİ LİSTESİ

ÇADIR MALZEMELERİ

❑ Çadır

Çadır kumaşları çok eskidiğinde kuruyup dökülmeye başlarlar. Çadırınız emektarsa yola çıkmadan evde bi açıp delik var mı kontrol etmek lazım.

❑ Çadır yağmurluğu

Eski tip çadırlarda sineklik ayrı olabiliyor, onu da evde unutmayın.

❑ Çadır altı örtü

❑ Kazıklar

Ayakta kalmak için artık birçok çadıra gerekmiyor ama eğer rüzgarlı bir yere gidiyorsanız çadırınızı sağlam kazığa bağlamak isteyeceksiniz.

UYKU DÜZENEĞİ

❑ Mat (Ya Da Şişme yatak & pompası)

❑ Uyku tulumu & çantası

❑ Uyku tulumu için plastik torba

– Mutlaka yanınıza bir de plastik torba alın. Uyku tulumunun çantasının içine bu torbayı açıp, uyku tulumunu içine sokuşturun. Böylece ıslanma tehlikesi olmaz.

❑ Branda & asmak için ip (Su geçirmez malzemeden)

– Çadırınıza su geçirmez bir malzemeden tente yaparsanız hem güneşten, hem de rüzgardan korur.

PİKNİK MALZEMELERİ

❑ Katlanan sandalye

❑ Katlanır masa

❑ Kamp ocağı / Çakmak ya da kibrit

❑ Kafa lambası ve pili

❑ Ortam lambası ve pil

❑ Uzatma kablosu ve çoklu giriş

 

KAMP MUTFAĞI MALZEMELERİ

❑ Çöp torbası

Çantanızın yağmurluğu yoksa battal boydan alıp, yağmur halinde üzerine de geçirebilirsiniz.

❑ Alüminyum folyo

Mangal yakacaksanız közünde folyoya sarılmış pratik yemekler de pişirebilirsiniz.

❑ Fermuarlı torba

Yemeklerinizi koyarsanız, kirlilerinizi içine atıp ağzını kapayarak diğer eşyaların kokmasını engellerseniz, şampuan, diş macunu gibi oraya buraya akıp bulaşma potansiyeli olan eşyaları içine doldurursunuz… Harika bir yardımcı.

❑ Metal ya da plastik tabak

Metal olsun, çevreci olsun!

❑ Metal ya da plastik bardak

Metal olsun, çevreci olsun!

❑ Pişirme Seti (tencere, tava ve su kaynatmaya uygun kap)

❑ Soğutucu dolap / Buzluk

Bu aslında pek de şart değil, kolay bozulmayan yemekler seçerek gayet buzluksuz kamp yapabilirsiniz ama keyfime düşkünüm, içeceğim soğuk olsun derseniz sizi elektiriğin olmadığı yerlerde bile birkaç gün idare edebilecek buzluklar var.

❑ Tirbuşon / Kapak açacağı

❑ Konserve açacağı

Aslında en pratiği içinde hem tirbuşon, hem kapak açacağı, hem konserve açacağı, hem de birkaç özelliği daha olan çakılar.

❑ Kesme tahtası

Az eşya olsun derseniz direkt tabağa da kesebilirsiniz ama ciddi konfor farkı oluyor.

❑ Maşa / Izgara teli

Izgaralar için.

❑ Spatula / tahta kaşık /  kepçe gibi şeyler

Az ve öz olsun derseniz tahta kaşık az buçuk hepsinin işlevini görür.

❑ Termos / Matara

Plastik matara tercih etmeyin.

❑ Çatal – kaşık – bıçak

❑ Kesici bıçak

Bilenmiş olduğundan emin olun.

❑ Deterjan & sünger

❑ Kağıt havlu

Peçete işlevinizi de görüyor ama daha şık takılmak isteyenler ayrıca peçete de getirebilir.

❑ Bulaşık & meyve sebze yıkama kabı

Salata kabı olarak da kullanabileceğiniz cinsten bir şey düşünün.

❑ Yağ

Yarım litrelik su şişesine koyarak taşıyabilirsiniz.

❑ Tuz

❑ Baharat

 

FAYDALI ŞEYLER

❑ Duct tape

❑ İp

Çamaşır asmaktan tutun da bir şeyleri paketlemeye lazım olabiliyor.

❑ Karabina

Dünyanın en pratik aleti… Ayakkabıları ya da matarayı çantanın dışına asmak, çadırın tepesine ışığı asmak gibi geniş bir kullanım alanı var.

❑ Kağıt & kalem

❑ Mum

Çadır içinde yakmamanız gerektiğini söylememize gerek yoktur herhalde?

❑ Pusula & Harita

Temel yön bulma becerilerini edinmenizde fayda var.

❑ Düdük

Özellikle outdoor için üretilmiş keskin sesli düdükler vardır. Sesi çok daha ileri gider ve daha fark edilebilirdir. Decathlon’da mevcut.

❑ Dikiş Seti

Tek renk ip ve bir adet iğne yetecektir. Ne de olsa sadece idare edecek kadar yama yapabilmeniz için. Terzi işi çıkarmanıza gerek yok.

❑ Testere ya da El Baltası

Eğer işletilen bir kamp alanında olacaksanız göz ardı edebilirsiniz.

❑ İlk Yardım Çantası

 

KİŞİSEL EŞYALAR

❑ Nakit

❑ Fotoğraf makinesi & şarjı & hafıza kartını boşalt

❑ Telefon sarjı

❑ Power bank

❑ İlaçlar

 

EĞLENCE

❑ Kalem & kağıt

❑ Frizbi

❑ Top

❑ Höparlör

❑ İskambil / Oyun

❑ Olta

 

KİŞİSEL BAKIM

❑ Havlu

❑ Diş fırçası & macunu

❑ Kulak çubuğu

❑ Duş terliği

Eğer tesiste kamp yapıyorsanız ortak duşlar için

❑ Şampuan & saç kremi

❑ Tarak

❑ Sabun

❑ Sinek ilacı

❑ Güneş kremi

❑ El dezenfekatanı

❑ Ped / Tampon

❑ Islak mendil

❑ WC kağıdı

 

KAMP GİYİMİ

❑ Bot / Sandalet / Terlik

❑ Uzun kollu

Tercihen Polar. Hem sağlam ısıtır, hem de ıslandığı (terleme, yağmurda kalma ya da yıkanma halinde) zaman kolay kurur.

❑ Mayo

❑ Gözlük

❑ Pijama

❑ Yağmurluk

❑ Buff

❑ Kemer

HAYATTA KALMA TEKNİKLERİ

Doğada vakit geçiren herkesin yanında götürmesi gereken birşey de hayatta kalma becerileri. Kaybolursam nasıl yön bulurum? Nasıl ateş yakarım? Kamp alanı nasıl seçilir? Ve bunlar gibi diğer kritik soruların cevaplarını cebinize koymadan gitmeyin. Herkesin Bilmesi Gereken Temel Hayatta Kalma Teknikleri yazımızı kendi iyiliğiniz için okumanızı öneririz.

TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL KAMP ALANLARI

Kamp yapmaya nereye gidelim derseniz: Türkiye’nin En İyi Kamp Alanları

79 Comments

  1. Gerçekten çok faydalı bir liste ve akıcı bir anlatım. İnanıyorum ki bu kriterlere dikkat edersem keyifli bir kampın eksiksiz tadını çıkarabileceğim. Eşimle ilk kamp maceramıza sizin ışığınızda çıkacağız. Teşekkürler.

  2. Gerçekten çok faydalı bir liste ve akıcı bir anlatım. İnanıyorum ki bu kriterlere dikkat edersem keyifli bir kampın eksiksiz tadını çıkarabileceğim. Eşimle ilk kamp maceramıza sizin ışığınızda çıkacağız. Teşekkürler.

  3. Aşırı detaylı muhteşem bir yazı olmuş. En ufak detaylar düşünülerek bizlere aktardığınız için çok teşekkür ederim.

  4. Yüreğinize emeğinize sağlık, çadır tatile özendirici ve çok güzel yönlendirici yazmışsınız. Teşekkür ediyorum. Eşim tecrübeli bir kampçı. Ben ilk kez dahil olacağım çadır tatili yapacağız. Takibimdesiniz, sevgiler.

    1. Merhaba umarız çok güzel geçer ilk çadır kampı deneyiminiz. Sonrasında bizlere nasıl geçti yeniden yazarsınız 🙂

  5. İlk kez kampa gidiyoruz ve sizin sitenize rastladım. Eksiksiz akla gelen gelemeyen her şeyi düşünmüşsünüz. Müthiş! 🙂 Teşekkürler ❤️

    1. Merhaba, çok teşekkür ederiz. Rehberimizin işinize yaramış olmasına çok sevindik 🙂

  6. Tüm aradığımız ihtiyaçlarımızın ne olduğunu sayfanızda bulduk, bilgilendik,emeklerinize sağlık, doğa dostlarımıza bir yerlerde buluşmak dileğiyle buradan selamlar.

    1. Yazımızın ihtiyacınızı görmesine çok sevindik. Şimdiden keyifli kamp günleri olsun 🙂

  7. Merhaba, harika biryazı olmuş. Bilgiler çok işime yaradı teşekkür ederim. Kamp malzemeleri listenize çöp poşetini büyük harfler ile yazarsanız çok sevinirim. SEVGİLER..

  8. Bir işi coşkuyla, layıkıyla yapmak ve bunu yararlı olmak adına büyük bir emekle paylaşmak 🙂 Emeğinize sağlık, teşekkürler.

    1. Çok kıymetli yazdıkları bizim için! Çok çok mutlu olduk emeğimizin fark edilmesine ve size faydamızın olmasına.

  9. Nasip olursa bizde ilk deneyimimizi yaşayacağız ben, eşim ve kızım. Araştırıp duruyordum, taa ki buraya denk gelene kadar. Emeğiniz için çok teşekkürler

  10. Harika harika harika!! Tam yapmak istediğim listeyi tüm detaylarıyla bulmak beni cok mutlu etti. Emeğinize sağlik 😉

  11. Bu kadar detaylı bir yazıya teşekkür az bile kalır 🙂 ellerinize sağlık çok yardımcı olacak 🙂

    1. Teşekkür ederiz. Güzel söz kadar insanı motive eden ne olabilir yorulmadan yazmaya.

  12. Ayyy harika bilgiler bi heveslendik sormayın bütün yazıları okumaya başladık gidecek gibiyiz yahu çok yaşayın

  13. Çok güzel olmuş elinize sağlık. Katlanır masanız sağlam ve güzel görünüyor. Nerden temin edebilirim? Şimdiden teşekkür ederim.

  14. Off yazı çok iyi ama okurken yoruldum bunları hazırlamak var birde geçen seneden beri kamp yapmıyoruz bir bakayım dedim eksiklerimize haftasonu yolcuyuz inşallah. Bilgiler için çok teşekkürler.

    1. Bir yerden başlayınca gerisi gelir. Kampa çıkınca da iyi ki geldik diyeceksiniz 🙂

  15. Dünya çapındaki virüs olayından sonra Ailem ve yeni doğacak çocuğumuz için kamp hayatını değerlendirmeye aldık. Gerekli malzemeleri aldık bilgileri de okuduktan sonra eksiklerimizi fark ettik. Şimdi kamp hayatına atılabiliriz. 5yıldızlı oteller out kamping in

  16. Merhaba, yeni kamp yapmaya başlayan acemi olarak çok yararlı ve faydalıydı bu yazı çok teşekkür ederiz 🙂

  17. Ekstrem şartlarda kamp planlanıyorsa bir jeodezik çadır edinmeli. Jeodezik çadır tasarımı temelde bir çadırın içine inşa edilen jeodezik bir kubbedir. Bir kubbe çadırına benzer, ancak daha güçlü ve daha dayanıklı bir yapıya sahiptir. Şekli biraz daha farklı bırakarak, daha birçok kutup oluşturulur. Kutuplar çoklu üçgenler, beşgenler veya altıgenler oluşturur ve bu yüzden bu kadar güçlüdür.

  18. Doğa çıkmak için tam bir ihtiyaç listesi olmuş. Herşey en ayrıntısına kadar düşünülerek yazılmış düşünülmüş. Kampa gidecek olanlar bu sayfayı okumaları yeterli olacaktır. Özellikle kampta şişme yatak olunca acayip rahat oluyor. Özellikle bunu tavsiye ederim bende. Kamp olacaksa biraz da lüks olmalı 🙂

  19. Merhabalar,
    Öncelikle güzel bilgileriniz için teşekkürler. Emeğinize sağlık. Çok faydalı oldu.

    Öğrencilik dönemlerimde kamp çantamı, çadırımı ve bisikletimi alıp yollara düşerdim ve müsait gördüğüm yerde durup konaklardım. Ancak evlendim ve her şey değişti 🙂

    Eşimin hiç kamp tecrübesi yok. Kendisi çok hevesli ama en büyük problem kendini güvende hissetmesi ve haşere sorunu. Haşere sorununun üstesinden gelecek tecrübem var ancak eşimle rahat edebileceğim şöyle bir yer arıyorum:
    çok da dağ başı olmayan
    çok da dip dibe kalabalık olmayan
    genelde ailelerin tercih ettiği
    wc ve elektrik hizmeti olan yerler de olabilir ama otel bahçesindeki çim alanlarda malzeme kiralayarak olan yalandan yerler hariç
    kamp alanlarından birkaç tavsiye alabilir miyim?

    Paylaştığınız fotoğraflardan hepsi harika ama ayrım yapmak çok güç ve de bana tecrübe edenlerin fikirleri her zaman daha cazip gelmiştir.

    ROTA: 16 Ekimde İstanbul’dan araç ile çıkış. 1. gün Edirne-Çanakkale 2. gün Balıkesir
    3-4-5 ve 6. gün Muğla-Antalya. İstanbul’a dönüş. Toplam 6 gün. En az 2 geceyi kamp alanlarında geçirme planım var. Bir kısmı şehir, tarihi ve doğal güzellikleri gezecek şekilde planladım. Tavsiye edeceğiniz 2-3 yere göre rota ve zaman planlaması yapmayı düşünüyorum. Aklımdakileri net anlatabilmek için biraz uzattım.Kusura bakmayın 🙂

    Şimdiden çok teşekkürler.

  20. Çok güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık. Bence gereken herşey çok güzel bir şekilde anlatılmış. Çok teşekkürler iyiki varsınız ” biz evde yokuz” sizi hayranlıkla takip ediyorum.

  21. 2 yıldır sizi takip ediyorum. tüm önerileriniz çok kıymetli. rotalarınız çok başarılı. tüyolar çok güzel. emeğinize sağlık. evde oturacak zamanınız olmasın umarım :)))

  22. Arkadaşlar süpersiniz! Yazdıklarınızı büyük bir zevkle okudum. Ben de senelerdir yerine göre keyif, yerine göre Dağ tırmanışları yaptım ve hala da yapmaya çalışıyorum. Sizleri tebrik ederim böyle bir blog hazırladığınız için. Bundan sonrası içinde başarilar bol bool gezmeler dilerim. Bundan sonrada sıkı takipçinizim.

  23. Kamp malzemeleri konusunda epey ileri seviyedeyim.. İşi başka bir boyuta taşıdım.
    İnternette gezinirken gördüğüm en güzel kamp malzemeleri listesi sizinki olmuş.. Emeğinize saglik..

  24. Biz ateş yakacağımız doğal bir ortama gittiğimizde odun toplamak, kuru dalları ateşe uygun olacak şekilde kırmak için mutlaka bir eldiven götürüyoruz. Ayrıca küçük bir kamp küreği de hem ateş yakarken, hem közleri toplarken hem de söndürme esnasında çok yardımcı oluyor. Bu arada sabun ihtiyacımız için mutlaka çevre dostu ve doğal (kimyasal olmayan) ürünler kullanıyoruz.

  25. Kamp yapmak yalnızken oldukça keyifli, fakat buna ailemi dahil etmek istediğimde ailenin geri kalanı için güvenlik endişeleri beliriyor. “Medeniyetten” uzakta, vahşi hayvanlardan ve çok daha kötüsü insanlardan korunmak adına nasıl güvenlik tedbirleri alıyorsunuz ? Pek anılmayan korkunç olaylar duyduk.

    1. Evet kesinlikle haklısın. Erkek erkeğe gidince hiç sıkıntı yok ama eşim ile gidince sürekli teyakkuzda olmak zorunda hissediyorum. Ve bu yüzden içki bile içemiyorum.

      1. Ayılara karşı aldığımız önem dışında bir önlem almıyoruz. 🙂

        Ayılar içinde en önemli şey yemekleri kamp alanından uzak tutmak. Bunun için bir ayı torbası yapılır, tüm yemekler ve pil, deodarant, güneş kremi gibi koku yayan eşyalar ona koyulur. Hatta mümkünse yemek yaparken giyilen kıyafetlerin bile uzaklaştırılması gerekir.

        Sonra en az 200 metre uzakta bir ağacın çok yüksek bir dalına asılır. Ağaç gövdesine temas etmemesi gerekir. Aynı zamanda ayının yerden de ulaşamayacağı kadar yüksek olması gerekir.

        Eğer arabanız varsa herşeyi içine koyup uzakta bir yere de park edebilirsiniz.

  26. Çadırlar için küçük bir tavsiye.
    decathlon.com.tr/media/834/8347891/big_5edc8bdcaac54859be2e203ff9095833.jpg

    Resimde gördüğünüz gibi ön tarafta eşyalar için bir bölme var. Bu bölmeye ayakkabı ya da bunun gibi içeride kokmasını istemediğimiz ancak dışarıya da bırakmak istemediğimiz eşyaları koyuyoruz. Aksi taktirde sabah kalktığımızda dışarıda bıraktığımız ayakkabımız ya yoktur ya parçalanmıştır ya da içinde soğuktan korunmaya çalışan bir börtü böcek olabilir.

    1. Burada kamp malzemelerini anlattık, bir sonraki yazıda kamp yeri seçimi, dikkat edilmesi gerekenler gibi pratik bilgileri anlattığımız bir tavsiyeler yazmız olacak. Orada mutlaka ayakkabıyı çadıra almayı yazacağım 😉

  27. Ahahahahahah :)) cidden de şu duct tape denen şey Tanrının insanoğluna bir lütfudur bence. British Colombia da 6 gün süren zorlu ve engebeli bir trekking parkurunda sudan, yiyecekten hatta dinlenme isteğinden çok duct tape aradığımızı hatırlarım.

    1. Mümkün olduğunca dikkat etmişler. Daha ne olsun? Bu tür (blog, gezi rehberi vs.) yazılarda bu kadar akıcı, temiz, anlaşılır ve imla kurallarına uygun bir platform görmedim.

  28. Selamlar,

    Duck tape aslında TR’de var. Gri renkli, gore tex dokusunda bir bant. Biraz fazla ”kırılgan” olduğunu düşündüğümden bence ”gaffer” bant daha uygun. Eğlence sektörünün kurtarıcısı olan bu bant oldukça rahat bulunabiliyor ve inanılmaz dayanıklı.
    Çeşitli kaliteleri var.

    Çatal bıçak içinse ahşap bence diğer tüm materyallerden daha iyi. Ucuz, hafif ve sağlıklı.

    Çok güzel rehber olmuş, elinize sağlık.

    Umut.

    1. Süper ekleme!
      bence de duck tape’ten daha sağlam birşey süper olur. Koçtaş’ta falan var mı

  29. Yorumumu isterseniz silebilirsiniz fakat trekking botu için İkea yazmışsınız. Bir yanlışlık mı var yoksa İzmir’deki İkea’da mı giyim yok?? Sanki Decathlon yazmak istemişsiniz gibi geldi bana…

    1. Hahahha:)) Ya o Ikea’dan aldığımız bambaşka birşeyin açıklamasıydı, nasıl oluyorsa sonra o maddeyi sildik ama o cümlesi kalmış.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir