TATİLİNİZDE CARETTA CARETTA’LAR İÇİN GÖNÜLLÜ OLUN – DEKAMER

Gönüllülükten Ziyade Bir Servis Değiş Tokuşu & Deneyim: Emeğini Ver, Yemek, Yatak, Aile Ve İlgili Konularda Eğitim Al.

Biliyorsunuz, Biz Evde Yokuz olarak kaliteli “boş zaman” geçirmeyi savunuyoruz.

Şezlongda yatarak ya da televizyon karşısında şekerleyerek geçirilen tatiller ve hafta sonları, geriye dönüp baktığımızda hafızamızda ya da hayatımızda hiç yer bırakmayan, yaşanmamış gibi geçen zamanlar. Biz istiyoruz ki, kendimize ayırdığımız zaman kendi fiziksel ya da entellektüel gelişimimize fayda sağlayan bir vakit olsun. Mihenk taşları olarak hafızamızda yer etsin, kişisel zaman tünellerimizde bir anlamı olsun. Biz Evde Yokuz’da paylaştığımız aktiviteleri de hep bu optikte seçtik.

Şimdi de, kendine ayırdığı zamanı hem kaliteli, hem de topluma faydalı geçirmek, bir yandan da sıra dışı bir deneyim edinmek isteyenler için Türkiye’nin dört bir yanından önerilerimiz var. Bir taşla 3 kuş.

Farklı ilgi alanları olanlara cevap verebilmek için  4 farklı deneyim seçtik:  Doğa (Caretta Caretta) / Doğa (Yaban Hayat) / Toplum / Ekolojik Tarım. Şimdi Doğa(Caretta Caretta) başlığında Dekamer’i ele alacağız.

Diğerleri için:
Doğa: Kuzeydoğa Derneği ve Lisinia Doğa
Ekolojik Tarım: TaTuTa’lar
Toplum: Düşler Akademisi 

Ortak özellikleri şunlar:

1. Klasik gönüllülükten farklı olarak, desteğin karşılıklı olması: Sen onlara bakıyorsun, onlar da sana bakıyorlar. Sen ortaya emeğini koyuyorsun, onlar da sana yemek & konaklama & ilgili konularda eğitim veriyorlar. Bize sorarsanız, bundan iyisi şamda kayısı. 🙂
2. Hepsinin sizi içine alan sıcak bir ahalisi var.
3. Hepsi gönüllülerine eşi olmayan bir deneyim yaşatıyor.
4. Hepsi dünyayı daha güzel bir yer yapıyor.

DEKAMER’i henüz gönüllü olmadık (KuzeyDoğa ve Düşler Akademisi’nde olduk) ama hakkında güzel şeyler duyduk. Eğer siz de yukarıda listelediğimiz ortak özellikleri taşıyan başka “gönülülük kampları “biliyorsanız lütfen yorumlar kısmında paylaşın.

caretta-caretta-dekamer-iztuzu-turkeyFoto kaynak: http://commons.wikimedia.org

DOĞA

Dekamer
Temmuz ayında bir yerde, senede bir kez ana haberlerin karşısından mutlu kalkarsınız; çünkü bıdı bıdı caretta carettaları dolunayda denize doğru ulaşmaya çalışırken görürsünüz.

Bu süreç maalesef her sene daha da zorlaşan bir süreç. Kaplumbağaların yumurtlama alanlarının imara açılması, yavru carettaların yön duygusunu bozan ışıklar, denizdeki besinlerin hızla tükenmesi gibi nice faktör nüfuslarını tehdit ediyor. O yüzden kaplumbağa nüfusunun korunması ve desteklenmesi için DEKAMER var.

KuzeyDoğa Derneği gibi hayvanları uydu ile takip ediyorlar. Kaplumbağaların yuvalama, beslenme, kışlama alışkanlıkları, göç yolları, yaralanma ve ölüm sebepleri üzerinde araştırmalar yapıyor, onları koruyacak projeler üretiyorlar. Aynı zamanda merkezlerinde yaralı hayvanların rehabilitasyonunu yapıyorlar.

Siz de gönüllü olarak, Dalyan İztuzu Plajı’nda deniz kaplumbağalarının (Caretta Caretta) günlük bakım ve tedavilerine katılabilir, merkezi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin konu hakkında bilgilendirilmesini sağlayarak kamu bilinci oluşturulmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Ne Etkinlikler Var?
Gönüllü etkinlikleri yaz projeleri (Mayıs ortası – Ekim ortası) ve yıl boyunca olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Yaz Projeleri: Bu dönemde DEKAMER’in amacı, anne Caretta Caretta’ları ve yavru çıkışlarını izlemek, yuva merkezlerini tespit etmek. Bu dönem gönüllüleri, geceleri kumsalda yapılan çalışmalarda yuva yapmak için çıkan anne Caretta Caretta’ların markalanması ve ölçümlerinin alınması, yuva tespiti, kaplumbağaların ve yuvaların insan aktiviteleri ve tilki, sansar vb. gibi etobur canlılardan korunması amacıyla yuva kafesleme çalışmaları ve yuvadan çıkan yavruların başarılı bir şekilde denize ulaşmalarının sağlanması gibi faaliyetler yürütüyor. Gündüzleri ise gece meydana gelen kaplumbağa faaliyetlerinin rapor edilmesi ve merkeze gelen yerli ve yabancı turistlerin bilgilendirilmesi işlemlerini yapıyorlar. DEKAMER, bu çalışmaların uzun, fiziksel olarak zorlu olabildiğinin altını çiziyor.

DEKAMER’de balıkçılık ve su su sporları yüzünden yaralanan deniz kaplumbağalarının tedavileri ve ziyaretçilerin bilgilendirilmesi gibi faaliyetler yıl boyunca sürüyor.

yavru-caretta-dekamer-gönüllü Gönüllüler gece yumurtlama alanında çalışırken

Ne sağlıyorlar?
Merkezde erkek ve kadınlar için 8’er kişilik ayrı karavanlar bulunuyor. Akşam saat 19:30’dan sonra kumsala ulaşım imkanı olmadığından dolayı gece konaklamaları kampta yapılıyor. Çift olarak çalışmalara katılan gönüllüler için ayrı konaklama yeri imkânı bulunmuyor. Sınırsız internet ulaşım ve kullanım imkanı, klima-elektrikli ısıtma cihazları, her türlü mutfak malzemesi var. Gönüllülerin karnını DEKAMER doyuruyor. Havaalanından DEKAMER’e yakıt giderini (25€) karşılamanız halinde transfer sağlıyorlar. Ulaşım alternatifleri için: http://caretta.pau.edu.tr/ulasim.html

Katılımcıların Bir Günü Nasıl Geçiyor?
08:00 kalkış, 09:00 kaplumbağaların bakımı ve tank temizliği, 10:00 kahvaltı, 10:00 – 18:00 ziyaretçi bilgilendirme ve diğer görevler, 18:00 – 20:00 boş zaman, 19:00 – 20:00 yemek hazırlığı, 20:00 akşam yemeği, 22:00 – 10:00 arazi çalışması (gece ve gündüz arazi kontrolü) şeklinde geçiyor. Ekip mantığı ile çalışıyorlar. Görevlendirmeler gruplar halinde yürütülüyor ve dönüşümlü olarak sürdürülüyor. Yani bir gün arazide, ertesi gün rehabilitasyonda, öbür gün de temizlikte görevli olabilirsiniz. Tüm bu rutin öncesinde gönüllüler 5-10 kişilik gruplar halinde 1 günlük kısa bir oryantasyon ve eğitim sürecinden geçiriliyor.

Nasıl Başvuruluyor?
Gönüllülük için http://caretta.pau.edu.tr/basvuru.html adresinden, gönüllü olmayı düşündüğünüz dönemden en az bir ay öncede,  kayıt formunu doldurmanız gerekiyor. Gönüllülük için katılım süresi 1 aydan az olan başvurular değerlendirilmiyor. Merkezi ziyarete gelen yabancı turistlerle de iletişime geçebilecek düzeyde İngilizce bilme şartı ve 18 yaş sınırı bulunuyor.

Bir de yaz dönemi kontenjanları 30 ile sınırlı olduğu için bir an önce hızlı hareket etmekte fayda var.

Nerede?
DEKAMER, Dalyan İztuzu Plajı’nda bulunuyor. Fakat çalışmalar Dalyan’ın da içinde bulunduğu Muğla’nın Ortaca ilçesindeki diğer plajları da içeriyor. Gönüllülük çalışmaları ise sadece İztuzu Plajı’nda gerçekleştiriliyor.

Ne Zaman?
Yaz sezonu (Mayıs ortası – Ekim ortası) ve yıl boyunca olmak üzere iki tür gönüllülük seçeneği var. En çok gönüllüye yavruların yumurtalarından çıktıkları Temmuz ayında ihtiyaç duyuluyor. Kontenjanlar için http://caretta.pau.edu.tr/kontenjan.html adresini ziyaret edebilirsiniz.

Ne Kadar Süre İle?
Tavsiye edilen katılım süresi minimum 4 hafta olmakla birlikte 6 hafta ve üzeri katılımlar oldukça yararlı oluyor. Son dakika gönüllülüğü kabul edilemiyor.

caretta-gönüllü-dekamer İş bitti, haydi herkes denize!

Kime Uygun?
Gönüllülük faaliyetleri belli bir ölçüde fiziksel aktivite içeriyor. Çocuklar gönüllü olarak kabul edilmiyor. Refakatçi eşliğinde ziyaretçi olabiliyorlar. Özellikle yaz aylarında uluslararası ziyaretçilerin ilgisi büyük oluyor. O yüzden, İngilizce bilen gönüllüler tercih ediliyor.

Ne götürmeli?
Geceleri yapılan kontroller için siyah kıyafet getirilmesi gerekiyor. Ayrıca bahar ve yaz sonuna denk gelen dönemlerde gece hava rüzgârlı olduğundan kalın şeyler de getirmeniz gerekebilir.

İletişim İçin
http://caretta.pau.edu.tr/index.html
dekamer@pau.edu.tr
https://www.facebook.com/dekamerTR

8 Comments

  1. Sayenizde yeni bir yer daha keşfettim bu sene için bende başvurdum bakalım 🙂

    1. Ecem! Naber fıstık? Okul bitti mi? Hadi bakalım, merakla bekliyorum yorumlarını 🙂

      1. Bu yaz mezuniyet sonrası Dekamer de 1 aylığına kabul ederse tam bir evde yok olacağım sonrasında sizinle beraber bir şeyler yapmak için giderim belki tekrar Kıbrıs’a belli mi olur 🙂

  2. arkadaşlar biz Mersin Bisikletli Gezginler Derneği (MBG) olarak Caretta Carettalar için farkındalık yaratmak ve doğanın zenginliklerini bisiklet severlerin de görebilmeleri amacıyla bu yıl (2015) 2.düzenlediğimiz #carettabisikletfestivali ni düzenlemekteyiz 12-14.06.2015 tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalimize bütün bisiklet sever ve doğa aşığı arkadaşlarımızı bekliyoruz ayrıntılı bilgi için http://www.mersinbisikletligezginler.org.tr buradan yararlana bilirsin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir