TATİLİNİZDE TOPLUM GÖNÜLLÜSÜ OLUN – DÜŞLER AKADEMİSİ
Gönüllülükten Ziyade Bir Servis Değiş Tokuşu & Deneyim: Emeğini Ver, Yemek, Yatak, Aile Ve İlgili Konularda Eğitim Al.
Biliyorsunuz, Biz Evde Yokuz olarak kaliteli “boş zaman” geçirmeyi savunuyoruz.
Şezlongda yatarak ya da televizyon karşısında şekerleyerek geçirilen tatiller ve hafta sonları, geriye dönüp baktığımızda hafızamızda ya da hayatımızda hiç yer bırakmayan, yaşanmamış gibi geçen zamanlar. Biz istiyoruz ki, kendimize ayırdığımız zaman kendi fiziksel ya da entellektüel gelişimimize fayda sağlayan bir vakit olsun. Mihenk taşları olarak hafızamızda yer etsin, kişisel zaman tünellerimizde bir anlamı olsun. Biz Evde Yokuz’da paylaştığımız aktiviteleri de hep bu optikte seçtik.
Şimdi de, kendine ayırdığı zamanı hem kaliteli, hem de topluma faydalı geçirmek, bir yandan da sıra dışı bir deneyim edinmek isteyenler için Türkiye’nin dört bir yanından önerilerimiz var. Bir taşla 3 kuş.
Farklı ilgi alanları olanlara cevap verebilmek için 4 farklı deneyim seçtik: Doğa (Caretta Caretta) / Doğa (Yaban Hayat) / Toplum / Ekolojik Tarım. Şimdi Toplum başlığında Düşler Akademisi’ni ele alacağız.
Diğerleri için:
Doğa (Caretta Caretta): Dekamer ve Lisinia Doğa
Doğa (Yaban Hayat): Kuzeydoğa Derneği
Ekolojik Tarım: TaTuTa’lar
Ortak özellikleri şunlar:
1. Klasik gönüllülükten farklı olarak, desteğin karşılıklı olması: Sen onlara bakıyorsun, onlar da sana bakıyorlar. Sen ortaya emeğini koyuyorsun, onlar da sana yemek & konaklama & ilgili konularda eğitim veriyorlar. Bize sorarsanız, bundan iyisi şamda kayısı. 🙂
2. Hepsinin sizi içine alan sıcak bir ahalisi var.
3. Hepsi gönüllülerine eşi olmayan bir deneyim yaşatıyor.
4. Hepsi dünyayı daha güzel bir yer yapıyor.
KuzeyDoğa ve Düşler Akademisi bizim bireber gidip katıldığımız oluşumlar. Diğerlerini henüz kendimiz denemedik ama haklarında güzel şeyler duyduk. Eğer siz de yukarıda listelediğimiz ortak özellikleri taşıyan başka “gönülülük kampları “biliyorsanız lütfen yorumlar kısmında paylaşın.
TOPLUM
Düşler Akademisi Kütüphanesi – Kaş
Düşler Akademisi
Biz Evde Yokuz Yollarda turumuz sırasında, birkaç gün AYDER (Alternatif Yaşam Derneği) tarafından kurulan Kaş’taki Düşler Akademisi kampüsündeydik. Konularına gösterdikleri hassasiyet, Kaş’ın harika bir yer olması, harika gibi kampüs yapmaları ve ekibin kafadar olması gönüllülerini çok mutlu ediyor. Gelelim neler yaptıklarına..
Burası ütopyanın prototipi. İdealist bir alternatif hayat kampüsü:
– HEM ENGELLİ VE SOSYAL DEZAVANTAJLI BİREYLERE DESTEK OLUYURLAR: 2008’den beri İstanbul’da engelliler ve dezavantajlı gençlere sanat ve spor yoluyla eğitim ve toplumsal hayata dahil olma imkanları sunan Düşler Akademisi, bu sene de Kaş’ta bir köy akademisi kurdu. Hedef köy enstitülerinin ruhunu taşımak. Onları 3.000 yakın engelliye tüplü dalış yaptırdıkları Dalmak Özgürlüktür projesinden duymuş olabilirsiniz.
-HEM ALTERNATİF BİR DÜZEN KURUYORLAR: Bu alternatif köy imece esasına dayanıyor ve gönüllü katılımıyla dönüyor. Barter usulü gönüllü çalışanların yeme-içme, konaklama ihtiyaçları karşılanıyor. Türkiye’de 14 yıldır devam edebilen ve personeli olmayan tek sosyal dönüşüm projesi olan Alternative Camp’ı hayata geçiren Düşler Akademisi için, Türkiye’de sivil toplum alanında sürdürülebilirliğin en iyi örneklerinden biri diyebiliriz.
– HEM EKOLOJİKLER: Köylerinde ekolojik tarım yapıyorlar. Gönüllüler ve katılımcılar kendi yetiştirdikleri sebze- meyveleri yiyorlar. Yakında arıcılığa da başlayacaklar.
– HEM ÇEVRECİLER: Yeşil mimarileri ile çevreci yapılaşmaya örnek oluyorlar. Yaz-kış kendi iklim dengesini kuran binaları, yeşil çatıları, ve çok yakında çevreci yollar ile kendi enerjilerini üretecekler.
– HEM DOĞAL DOKUYA SAYGILILAR: Yerleşkenin etrafında geliştiği Çukurbağ ilkokul binasını tarihsel ve doğal doku korunarak bölgenin coğrafyasına uygun olarak restore edilmiş. Onlardan önce atıl duran bu bina ve haliyle bölge canlanmış.
– HEM “SOSYAL GİRİŞİMCİLER”: “Sosyal Girişimci” en basit haliyle toplumsal bir soruna yenilikçi çözümler getiren ve bu çözümleri kendi yarattığı kaynaklarda sürdürülebilir bir modele çeviren bireylerdir. Örneğin, Düşler Akademisi, yarattığı Düşler Mutfağı’nda catering hizmeti veriyor, dezavantajlı ve profesyonel müzisyenlerin beraber çaldığı Social Inclusion Band bir çok mekanda sahne alıyor ve Düşler Film ve Düşler Kumpanyası gibi tüm sosyal işletmelerinden elde ettikleri gelirleri tekrar proje döngüsünde kullanılıyorlar.
– HEM SOSYAL GİRİŞİMCİLİK PARKI: Sosyal girişimciliğin ne kadar zorlu bir yol olduğunu bildiklerinden, sosyal girişimcilerin buranın imkanlarından faydalanmaları için kapılarını açıyorlar. Zaten bunu somut bir şekilde ifade etmek için de tesise kapı bile koymamışlar.
Bunların hepsi AYDER çatısı altında ve gönüllülerin destekleriyle kurulmuş. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Kalkınma Bakanlığı ve Türkiye Vodafone Vakfı da projelerini destekliyor.
Düşler Akademisi’nin bir sosyal işletmesi olan Social Inclusion Band
Nedir?
Gönüllüler, Düşler Akademisi’nin A’dan Z’ye tüm işleyişinde çalışıyorlar. Yani; mutfağından, atölyelere, tarladan, ofise bütün çarklar gönüllüler tarafından döndürülüyor. Burada gönüllülere görev dağıtılmıyor. Alternatif yaşam felsefelerine paralel, herkes kendi istediği alanda sorumluluk alarak bunun parçası oluyor.
Gönüllülere Ne gibi İşler Veriliyor?
İstanbul ayağında tüm proje ve atölyeler gönüllülerin desteği ile gerçekleştiriliyor. Gönüllüler vokal, ritim, dans, film, fotoğraf, DJ, enstrüman,resim, tasarım gibi sanat atölyeleri ve kamp projelerinde çalışabiliyorlar. Aynı zamanda, Social Inclusion Band, Düşler Kumpanyası, Düşler Mutfağı, Düşler Film gibi sosyal işletmelerinde çalışarak da gönüllü olabilirsiniz.
Kaş’ta ise, dönemsel projeler (festivaller gibi) ve düzenlenen atölyelere ek olarak, mutfak işlerinden, ekolojik tarıma kadar birçok gönüllü pozisyonu var.
Gönüllünün bir günü nasıl geçiyor?
Yönetim kadrosundan, sanat atölyeleri eğitmenlerine, yemek sorumlusundan, ofis işleri sorumlusuna kadar her alanda gönüllülerden oluşuyor. Dolayısı ile her pozisyonun günü farklı geçtiğinden standart bir akıştan bahsetmek zor olsa da kabaca bir fikir vereye çalışalım:
İstanbul – Pazartesi hariç kalan tüm günler mesai saatleri olarak düşünebiliriz. Sosyal işletmelerin tabi ki ayrı bir takvimi oluyor.
Kaş – 8 gibi güne başlanıyor, 13 gibi öğle yemeği ve 19 gibi akşam yemeği çıkıyor. Burası 24 saat yaşayan bir kampüs olduğundan ve herkes kendi tayin ettiği ölçüde yatana kadar birşeylerin ucundan tutuyor.
Herkes operasyonun işleyişini sekteye uğratmayacak şekilde haftada bir izin yapıyor. Bazen gönüllüleri hep birlikte zaman zaman tekne turu, deniz kanosu, dalış, trekking, canyoning, paragliding yapmaya götürüyorlar. Ara sıra Kaş merkezde partileyerek kurtlar dökülüyor. Sakin gecelerde de film ve kitap seansları olabiliyor.
Gönüllülerin yürüttüğü aktivitelerden biri olan yüksek parkur
Gönüllülere Ne Sağlıyorlar?
Gönüllülerin yemek ve gerekiyorsa konaklama masraflarını her daim üstleniyorlar. Kaş tesislerinde 44 kişi kapasiteli ahşap konaklama üniteleri var, ama isteyen koca çadır alanlarına çadır da atabiliyor. İstanbul’da da gönüllü evleri var.
Periyodik olarak hem özel sektör çalışanlarına, hem de öğrencilere Engelliliğe Doğru Yaklaşım ( disability etiquette) ve Gönüllülük Prensipleri ( volunteering matters) eğitimleri düzenliyorlar. Bu eğitimler sonucunda gönüllü olmaya karar veren bireyler olduğu gibi kendiliğinden buna karar verenler de olabiliyor. Eğitim günleri ve saatleri Facebook sayfasında açıklanıyor.
Nasıl Başvuruluyor?
http://www.duslerakademisi.org/tr/Basvuru adresinden başvuru formunu doldurarak ya da Ataşehir’deki merkezlerine giderek başvuru yapabiliyorsunuz. Düşler Akademisi Kaş’ta gönüllü olmak için de adres: http://duslerakademisi-kas.org/gonullu-ol/ Başvuru yapanlardan neden Düşler Akademisi’nde gönüllü olmak istediklerini içeren bir motivasyon mektubu yazmaları isteniyor. Daha sonra kendilerine davet gönderiliyor. Yabancı dil için bir zorunluluk yok. Ama yabancı dil öğrenmenin önemli olduğunu düşünüyor ve gönüllüleri en az bir tanesini öğrenmeleri için teşvik ediyorlar. Bazı dönemlerde uygun gönüllü eğitmen varsa yabancı dil konusunda ücretsiz eğitimler düzenliyorlar.
Nerede?
İstanbul: Merkez binası Ataşehir’de.
Kaş: Çukurbağ Köyü Çamurköy Mevkii
Kütüphanenin kapısından kampüs / Yüksek parkur alanı
Ne Zaman?
İstanbul – 12 ay açık ama eğitim dönemi boyunca daha çok İstanbul’da gönüllüye ihtiyaç oluyor. Pazartesi hariç kalan tüm günler mesai saatlerinde çalışılıyor ama sosyal işletmelerin tabi ki ayrı bir takvimi oluyor.
Kaş – 12 ay açık ama yoğun olarak yazın faaliyet gösteriyor. Gönüllünün mesaisi sorumlu olduğu katılımcıların uyanması ile başlıyor, uyuduklarında bitiyor. Gönüllü izne çıkmak istiyorsa çıkabiliyor. Dönem içinde her kişi için, gönüllülüğe devam edip etmeme iradesi gene Düşler Akademisi gönüllüleri ortak kararı ile alınıyor.
Ne Kadar Zaman Ayırmak Lazım?
Düşler Akademisi uzun veya kısa dönemli gönüllü kabul ediyor. Yine de, öğrenme, alışma ve adaptasyon aşamaları belirli bir süre alabildiğinden tavsiyeleri gönüllülük süresinin en az iki hafta olması. Ayrıca Düşler Akademisi’nde tüm yaşamını gönüllü olarak geçirenler de var. 🙂
Kime Uygun?
Daha önce engellilerle çalışmış olmak gerekmiyor, hatta gönüllülük deneyiminizin olması bile gerekmiyor. Tek aradıkları motivasyon: Neden buradaki alternatif yaşamın bir parçası olmak istiyorsunuz? Gönüllülük için ön koşul olmamakla birlikte İngilizce bilmekte fayda var; çünkü yurt dışından çok gönüllü olması sebebi ile İngilizce biliyor olmak hem kaynaşmak, hem de işleyiş açısından size avantaj sağlıyor.
Bazı işler fiziksel güç gerektirebiliyor, mesela organik tarım yaptıkları tarlalarda Düşler Akademisi’deki bütün işler gibi, burdaki işler de gönüllüler tarafından yapılıyor. Ancak dediğimiz gibi burada alternatif yaşam felsefesinde kimseye görev dayatılmıyor, herkes kendi istediği alanda sorumluluk alarak bunun parçası oluyor. Dolayısı ile gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine, her kondisyon seviyesindeki bireylere kapıları açık.
Bununla birlikte gönüllü profilinin genellikle gençlerden oluşuyor. 18 yaş altındakiler için ailelerinden izin belgesi isteniyor.
İletişim İçin
info@duslerakademisi.org
www.duslerakademisi.org
https://www.facebook.com/DuslerAkademy
Kaş’a gidiyorsanız bu yazılara da mutlaka göz atın:
KAŞ’TA SCUBA DUBA DUBA DU – TÜPLÜ DALIŞ
Biz de sizi! 🙂
Merhaba. Ben Nefes ve Meditasyon hocası Güneş. 22 yaşındayım. Gönüllü olarak çevremde çocuklara, gençlere ve yaşlılara nefes ve meditasyon dersleri veriyorum. Bu güzel alanda da sizlerle birlikte bedene ve ruha iyi gelen dersler verebilmeyi çok isterim. Aynı zamanda İç Mimarlık bölümü mezunuyum. El işi sanatları, resim yapmak hobim. Doğayı da çok severim. Sizinle nasıl iletişime girebilirim?
Güneşcim, Düşler Akademisi’ne yaz lütfen. 🙂
Uluslarası Kıbrıs Üniversitesi Psikoloji bölümü öğrencisiyim.Okulumda tam burslu eğitim alıyorum.Deneyim ve mesleki tecrübe kazanmak için gönüllülük yapmak istiyorum.Yardımcı olur musunu?
Sizinle havalimanında karşılaşmıştım. Şimdi burda yazınızı henüz okuyabildim ve yarın düşler akademisinde gönüllü olarak çalışmaya başlıyorum. Bekleriz
Selam Ezgi!!
Harika haber!
Herkese bizden selam
Gerçekten çok güzel bir proje. Daha önce görme engelli çocuklarla çalıştım ve şimdi de böyle bir projeyle karşılaşmak beni sevindirdi. Bursa’da yaşıyorum, 23 yaşındayım ve bu sene üniversiteden mezun oluyorum. Yaz tatilimi böyle bir projede, doğayla ve çocuklarla iç içe geçirerek birilerinin hayatına dokunmayı, yardım etmeyi eğelenerek öğrenmeyi ve öğretmeyi çok isterim.
Zevkle okudum. Öğrencilerimle paylaşacağım ve kendimin de katılarak katkıda bulunacağım güzel bilgiler için teşekkürler.
Merhabalar gonulluluk esasina dayali pek cok projede calistim.Engelliler ve engelli cocuk anneleri,ihtiyac sahibi hanimlardan olusan bir grubun kurucusuyum.
El sanatlari tasarim ve imalati konusunda bilgi ve tecrube sahibiyim.Bu projede yer alip birilerine fayda saglamayi cok isterim.Hayat paylasinca guzel,basarilarinizin daim olasi temennisi ile selamlar,saygilar
Marmaris ‘te okul müdürü olarak görev yapıyorum.Düşler Akademisi çalışmalarına Kaş’ta katılmak istiyorum.Lise öğrencisi olan kızım keman çalııyor,başvuru için yapılması gerekenleri öğrenmek istiyor.
Selam ve sevgiyle.
Merhabalar,
Düşler Akademisi ile direkt temasa geçmelisiniz
Hayranlıkla takip ediyorum çalışmalarınızi 10 yıllık özel eğitimci tecrübemle aranızda olup çorbada katkım bulunursa çok mutlu olurum ne iş düşerse yapmaya hazırım
Harikasınız!
DüşlerA Akademisi ile irtibata geçerseniz seve seve sizi dahil edeceklerdir
Kesinlikle gonullu olmak isterdim… Keske gectigimiz yaz bu deneyimi edinseydim, seklinde dusunceler kafamda tur atti yazinizi okurken. Bursa’da 11.sinif ogrencisiyim. Kosullar benim yanimda olursa onumuzdeki yaz gonullu olmak istiyorum. :)) Bulundugum sehirde boylesi bir organizasyona denk gelirsem bu somestri degerlendirmek isterim… Herkese selam!
Merhabalar yaptığınız çalışmalara hayran kaldım. Harika bir iş yapıyorsunuz, empati kurma yeteneğini geliştirmek için harika bir fırsat! Güzel bir noktaya değinmişsiniz; yaz tatilini televizyon karşısında boş boş geçirmek yerine unutulmaz bir deneyimle değerlendirmek. Ben bir üniversite öğrencisi olarak bu güzel projede birkaç hafta da olsa yer almak istiyorum. Ancak Bursa’da yaşıyorum. Katılmam mümkün müdür? Ayrıca Germanistik öğrencisi olarak belki dilimi aktif olarak kullanabileceğim insanlarla bile tanışabilirim, üstelik unutmamak için çabaladığım ingilizcemi de biraz olsun kullanırım. Benim için gerçekten kaçırılmayacak bir fırsat. Lütfen beni bu konuda bilgilendirin. Şimdiden teşekkür ederim kalbi güzel insanlar! 🙂
Selam Hilanur!!!
Nasıl seviniyoruz biz böyle insani duyguları gelişmiş, sosyal sorumluluk hisseden insanlardan mesaj alınca.
Ne konuda bilgi almak istiyorsan Düşler Akademisi’ne yaz. Doğru irtibat onlar olur. Ayrıca çok ama çok tavsiye ederiz. Harika bir tecrübe kazanacak ve müthiş insanlarla tanışacaksın.
çok güzel bir çalışma RESİM ÖĞRETMENİYİM bende gönüllü olmak istiyorum.
Olun hocam!:D
Websitelerinden onlarla temasa geçtiniz mi?
bilgilerinizi okudum gönüllü olmak isterim. ancak sağık kuruluşunda engelli memur olarak çalışmaktayım. engelliler için kampa bende katılmak isterim.
Merhaba Handan Hanım,
Ne güzel gönüllü olmak istemeniz!
Biz sadece Düşler Akademisi’nde gönüllü olunabileceğini anlatan bir yazı yazdık. Direk onlara başvurmanız gerekiyor. iletişim bilgileri: http://www.duslerakademisi.org/tr/Iletisim
BUNUN İÇİN YARDIMCI OLABİLİRİM SANIRIM
Düşler Akademisi ile irtibata geçin lütfen
Gönüllülük esaslı aktivitelerden alınan tatmin duygusunun yerini tutabilecek bir his bilmiyorum henüz. Gülümseyerek okudum, oturduğum yerden hissettim o güzel yürekleri.
Ben bu sayfada, yine gönüllülük esaslı çalışmalarıyla bilinen “Make-A-Wish-Türkiye” ile ilgili ortak bir çalışmanız olduğunu hayal ettim bir an. Belli yaş aralığındaki çocukların en çok istedikleri şeyi gerçekleştirmeyi misyon edinen uluslararası bir organizasyon. Kendimin de dahil olduğum bu “gönüllülük” hareketinde, BizEvdeYokuz’ u da görmek istiyorum 🙂 !!
Emre selam, süpersin böyle birşeyin parçası olduğunun için.
Biz de kendi ölçülerimizde insanların hayallerini gerçekleştirmek için uğraşıyoruz: https://www.youtube.com/watch?v=_nf36kXIXv4
Böyle şeyler yapmaya arada devam edeceğiz. Make-A-Wish ile de birşeyler planlayabiliriz.
merhaba, bunu İzmirde yapma imkanı yokmu?
Merhaba Aysel, Sorunu en doğru şekilde Düşler Akademisi yanıtlayacaktır. Yazımızdaki iletişim bilgilerinden irtibata geçebilirsin.
Harika görünüyor
Çok teşekkür ederiz 🙂
Yurtdışı Üniversite Danışmanı olarak çalışıyorum, uzun bir süredir sizi ve aktivitelerinizi hayranlıkla takip ediyorum, öğrencilerimi de çalışma ve aktivitelerinize gönüllü olarak katılmak üzere çok kere yüreklendirdim, ben de oğlumla beraber katılmak istiyorum, başarılarınızın ve çalışmalarınızın devamını gönülden dilerim…
Merhaba Nilüfer, Düşler Akademisi için bir yorum sanırsak 🙂 Yazımızdaki iletişim bilgilerinden kendilerine bu güzel yorumlarını ulaştırabilirsin.
aktivite,etkinlik, program,keşif, macera vb. sizden ve yaptığınız güzel şeylerden bilgi, haber,duyuru almak istiyorum. 14 yıldır var olan bu akademinin varlığını daha çok hissetmek bilmek istiyorum.
Miray selamlar, Aktivite, Etkinlik, Keşif ve Macera kısmı için Biz Evde Yokuz’un sosyal medya hesaplarını takip edebilirisin 🙂 Aynı zamanda mail listemize bu bağlantıdan http://eepurl.com/X-Q_1 üye olabilirsin. Düşler Akademisi’ne de yazımızdaki iletişim bilgilerinden ulaşabilirisin.
55 yaşında bir babayım. Mesleğim makina mühendisliği.15 yaşında bir kızım var, birlikte aktivitelerinize katılmak istiyoruz. Her ikimizde iyi ingilizce biliyoruz. Deniz ve doğa bizim vazgeçilmezlerimiz.
Yelken, scuba dalış özel ilgi alanlarım.
Selamlar, Biz Evde Yokuz olarak okurlarımızı da davet ettiğimiz etkinliklerimiz oluyor. Sosyal medya hesaplarımızda yayınlıyoruz hep 🙂 Yeni açtığımız AKTİF TAKVİM’e de mutlaka göz atın. Türkiye’de koşudan, bisiklete, su sporlarından, motor sporlarına… bir çok etkinliği bulabilirsiniz.
https://www.bizevdeyokuz.com/aktif-takvim