Gönüllülükten Ziyade Bir Servis Değiş Tokuşu & Deneyim: Emeğini Ver, Yemek, Yatak, Aile Ve İlgili Konularda Eğitim Al.
Biliyorsunuz, Biz Evde Yokuz olarak kaliteli “boş zaman” geçirmeyi savunuyoruz.
Şezlongda yatarak ya da televizyon karşısında şekerleyerek geçirilen tatiller ve hafta sonları, geriye dönüp baktığımızda hafızamızda ya da hayatımızda hiç yer bırakmayan, yaşanmamış gibi geçen zamanlar. Biz istiyoruz ki, kendimize ayırdığımız zaman kendi fiziksel ya da entellektüel gelişimimize fayda sağlayan bir vakit olsun. Mihenk taşları olarak hafızamızda yer etsin, kişisel zaman tünellerimizde bir anlamı olsun. Biz Evde Yokuz’da paylaştığımız aktiviteleri de hep bu optikte seçtik.
Şimdi de, kendine ayırdığı zamanı hem kaliteli, hem de topluma faydalı geçirmek, bir yandan da sıra dışı bir deneyim edinmek isteyenler için Türkiye’nin dört bir yanından önerilerimiz var. Bir taşla 3 kuş.
Farklı ilgi alanları olanlara cevap verebilmek için 4 farklı deneyim seçtik: Doğa (Caretta Caretta) / Doğa (Yaban Hayat) / Toplum / Ekolojik Tarım. Şimdi Toplum başlığında Düşler Akademisi’ni ele alacağız.
Diğerleri için:
Doğa (Caretta Caretta): Dekamer ve Lisinia Doğa
Doğa (Yaban Hayat): Kuzeydoğa Derneği
Ekolojik Tarım: TaTuTa’lar
Ortak özellikleri şunlar:
1. Klasik gönüllülükten farklı olarak, desteğin karşılıklı olması: Sen onlara bakıyorsun, onlar da sana bakıyorlar. Sen ortaya emeğini koyuyorsun, onlar da sana yemek & konaklama & ilgili konularda eğitim veriyorlar. Bize sorarsanız, bundan iyisi şamda kayısı. 🙂
2. Hepsinin sizi içine alan sıcak bir ahalisi var.
3. Hepsi gönüllülerine eşi olmayan bir deneyim yaşatıyor.
4. Hepsi dünyayı daha güzel bir yer yapıyor.
KuzeyDoğa ve Düşler Akademisi bizim bireber gidip katıldığımız oluşumlar. Diğerlerini henüz kendimiz denemedik ama haklarında güzel şeyler duyduk. Eğer siz de yukarıda listelediğimiz ortak özellikleri taşıyan başka “gönülülük kampları “biliyorsanız lütfen yorumlar kısmında paylaşın.
TOPLUM
Düşler Akademisi Kütüphanesi – Kaş
Düşler Akademisi
Biz Evde Yokuz Yollarda turumuz sırasında, birkaç gün AYDER (Alternatif Yaşam Derneği) tarafından kurulan Kaş’taki Düşler Akademisi kampüsündeydik. Konularına gösterdikleri hassasiyet, Kaş’ın harika bir yer olması, harika gibi kampüs yapmaları ve ekibin kafadar olması gönüllülerini çok mutlu ediyor. Gelelim neler yaptıklarına..
Burası ütopyanın prototipi. İdealist bir alternatif hayat kampüsü:
– HEM ENGELLİ VE SOSYAL DEZAVANTAJLI BİREYLERE DESTEK OLUYURLAR: 2008’den beri İstanbul’da engelliler ve dezavantajlı gençlere sanat ve spor yoluyla eğitim ve toplumsal hayata dahil olma imkanları sunan Düşler Akademisi, bu sene de Kaş’ta bir köy akademisi kurdu. Hedef köy enstitülerinin ruhunu taşımak. Onları 3.000 yakın engelliye tüplü dalış yaptırdıkları Dalmak Özgürlüktür projesinden duymuş olabilirsiniz.
-HEM ALTERNATİF BİR DÜZEN KURUYORLAR: Bu alternatif köy imece esasına dayanıyor ve gönüllü katılımıyla dönüyor. Barter usulü gönüllü çalışanların yeme-içme, konaklama ihtiyaçları karşılanıyor. Türkiye’de 14 yıldır devam edebilen ve personeli olmayan tek sosyal dönüşüm projesi olan Alternative Camp’ı hayata geçiren Düşler Akademisi için, Türkiye’de sivil toplum alanında sürdürülebilirliğin en iyi örneklerinden biri diyebiliriz.
– HEM EKOLOJİKLER: Köylerinde ekolojik tarım yapıyorlar. Gönüllüler ve katılımcılar kendi yetiştirdikleri sebze- meyveleri yiyorlar. Yakında arıcılığa da başlayacaklar.
– HEM ÇEVRECİLER: Yeşil mimarileri ile çevreci yapılaşmaya örnek oluyorlar. Yaz-kış kendi iklim dengesini kuran binaları, yeşil çatıları, ve çok yakında çevreci yollar ile kendi enerjilerini üretecekler.
– HEM DOĞAL DOKUYA SAYGILILAR: Yerleşkenin etrafında geliştiği Çukurbağ ilkokul binasını tarihsel ve doğal doku korunarak bölgenin coğrafyasına uygun olarak restore edilmiş. Onlardan önce atıl duran bu bina ve haliyle bölge canlanmış.
– HEM “SOSYAL GİRİŞİMCİLER”: “Sosyal Girişimci” en basit haliyle toplumsal bir soruna yenilikçi çözümler getiren ve bu çözümleri kendi yarattığı kaynaklarda sürdürülebilir bir modele çeviren bireylerdir. Örneğin, Düşler Akademisi, yarattığı Düşler Mutfağı’nda catering hizmeti veriyor, dezavantajlı ve profesyonel müzisyenlerin beraber çaldığı Social Inclusion Band bir çok mekanda sahne alıyor ve Düşler Film ve Düşler Kumpanyası gibi tüm sosyal işletmelerinden elde ettikleri gelirleri tekrar proje döngüsünde kullanılıyorlar.
– HEM SOSYAL GİRİŞİMCİLİK PARKI: Sosyal girişimciliğin ne kadar zorlu bir yol olduğunu bildiklerinden, sosyal girişimcilerin buranın imkanlarından faydalanmaları için kapılarını açıyorlar. Zaten bunu somut bir şekilde ifade etmek için de tesise kapı bile koymamışlar.
Bunların hepsi AYDER çatısı altında ve gönüllülerin destekleriyle kurulmuş. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Kalkınma Bakanlığı ve Türkiye Vodafone Vakfı da projelerini destekliyor.
Düşler Akademisi’nin bir sosyal işletmesi olan Social Inclusion Band
Nedir?
Gönüllüler, Düşler Akademisi’nin A’dan Z’ye tüm işleyişinde çalışıyorlar. Yani; mutfağından, atölyelere, tarladan, ofise bütün çarklar gönüllüler tarafından döndürülüyor. Burada gönüllülere görev dağıtılmıyor. Alternatif yaşam felsefelerine paralel, herkes kendi istediği alanda sorumluluk alarak bunun parçası oluyor.
Gönüllülere Ne gibi İşler Veriliyor?
İstanbul ayağında tüm proje ve atölyeler gönüllülerin desteği ile gerçekleştiriliyor. Gönüllüler vokal, ritim, dans, film, fotoğraf, DJ, enstrüman,resim, tasarım gibi sanat atölyeleri ve kamp projelerinde çalışabiliyorlar. Aynı zamanda, Social Inclusion Band, Düşler Kumpanyası, Düşler Mutfağı, Düşler Film gibi sosyal işletmelerinde çalışarak da gönüllü olabilirsiniz.
Kaş’ta ise, dönemsel projeler (festivaller gibi) ve düzenlenen atölyelere ek olarak, mutfak işlerinden, ekolojik tarıma kadar birçok gönüllü pozisyonu var.
Gönüllünün bir günü nasıl geçiyor?
Yönetim kadrosundan, sanat atölyeleri eğitmenlerine, yemek sorumlusundan, ofis işleri sorumlusuna kadar her alanda gönüllülerden oluşuyor. Dolayısı ile her pozisyonun günü farklı geçtiğinden standart bir akıştan bahsetmek zor olsa da kabaca bir fikir vereye çalışalım:
İstanbul – Pazartesi hariç kalan tüm günler mesai saatleri olarak düşünebiliriz. Sosyal işletmelerin tabi ki ayrı bir takvimi oluyor.
Kaş – 8 gibi güne başlanıyor, 13 gibi öğle yemeği ve 19 gibi akşam yemeği çıkıyor. Burası 24 saat yaşayan bir kampüs olduğundan ve herkes kendi tayin ettiği ölçüde yatana kadar birşeylerin ucundan tutuyor.
Herkes operasyonun işleyişini sekteye uğratmayacak şekilde haftada bir izin yapıyor. Bazen gönüllüleri hep birlikte zaman zaman tekne turu, deniz kanosu, dalış, trekking, canyoning, paragliding yapmaya götürüyorlar. Ara sıra Kaş merkezde partileyerek kurtlar dökülüyor. Sakin gecelerde de film ve kitap seansları olabiliyor.
Gönüllülerin yürüttüğü aktivitelerden biri olan yüksek parkur
Gönüllülere Ne Sağlıyorlar?
Gönüllülerin yemek ve gerekiyorsa konaklama masraflarını her daim üstleniyorlar. Kaş tesislerinde 44 kişi kapasiteli ahşap konaklama üniteleri var, ama isteyen koca çadır alanlarına çadır da atabiliyor. İstanbul’da da gönüllü evleri var.
Periyodik olarak hem özel sektör çalışanlarına, hem de öğrencilere Engelliliğe Doğru Yaklaşım ( disability etiquette) ve Gönüllülük Prensipleri ( volunteering matters) eğitimleri düzenliyorlar. Bu eğitimler sonucunda gönüllü olmaya karar veren bireyler olduğu gibi kendiliğinden buna karar verenler de olabiliyor. Eğitim günleri ve saatleri Facebook sayfasında açıklanıyor.
Nasıl Başvuruluyor?
http://www.duslerakademisi.org/tr/Basvuru adresinden başvuru formunu doldurarak ya da Ataşehir’deki merkezlerine giderek başvuru yapabiliyorsunuz. Düşler Akademisi Kaş’ta gönüllü olmak için de adres: http://duslerakademisi-kas.org/gonullu-ol/ Başvuru yapanlardan neden Düşler Akademisi’nde gönüllü olmak istediklerini içeren bir motivasyon mektubu yazmaları isteniyor. Daha sonra kendilerine davet gönderiliyor. Yabancı dil için bir zorunluluk yok. Ama yabancı dil öğrenmenin önemli olduğunu düşünüyor ve gönüllüleri en az bir tanesini öğrenmeleri için teşvik ediyorlar. Bazı dönemlerde uygun gönüllü eğitmen varsa yabancı dil konusunda ücretsiz eğitimler düzenliyorlar.
Nerede?
İstanbul: Merkez binası Ataşehir’de.
Kaş: Çukurbağ Köyü Çamurköy Mevkii
Kütüphanenin kapısından kampüs / Yüksek parkur alanı
Ne Zaman?
İstanbul – 12 ay açık ama eğitim dönemi boyunca daha çok İstanbul’da gönüllüye ihtiyaç oluyor. Pazartesi hariç kalan tüm günler mesai saatlerinde çalışılıyor ama sosyal işletmelerin tabi ki ayrı bir takvimi oluyor.
Kaş – 12 ay açık ama yoğun olarak yazın faaliyet gösteriyor. Gönüllünün mesaisi sorumlu olduğu katılımcıların uyanması ile başlıyor, uyuduklarında bitiyor. Gönüllü izne çıkmak istiyorsa çıkabiliyor. Dönem içinde her kişi için, gönüllülüğe devam edip etmeme iradesi gene Düşler Akademisi gönüllüleri ortak kararı ile alınıyor.
Ne Kadar Zaman Ayırmak Lazım?
Düşler Akademisi uzun veya kısa dönemli gönüllü kabul ediyor. Yine de, öğrenme, alışma ve adaptasyon aşamaları belirli bir süre alabildiğinden tavsiyeleri gönüllülük süresinin en az iki hafta olması. Ayrıca Düşler Akademisi’nde tüm yaşamını gönüllü olarak geçirenler de var. 🙂
Kime Uygun?
Daha önce engellilerle çalışmış olmak gerekmiyor, hatta gönüllülük deneyiminizin olması bile gerekmiyor. Tek aradıkları motivasyon: Neden buradaki alternatif yaşamın bir parçası olmak istiyorsunuz? Gönüllülük için ön koşul olmamakla birlikte İngilizce bilmekte fayda var; çünkü yurt dışından çok gönüllü olması sebebi ile İngilizce biliyor olmak hem kaynaşmak, hem de işleyiş açısından size avantaj sağlıyor.
Bazı işler fiziksel güç gerektirebiliyor, mesela organik tarım yaptıkları tarlalarda Düşler Akademisi’deki bütün işler gibi, burdaki işler de gönüllüler tarafından yapılıyor. Ancak dediğimiz gibi burada alternatif yaşam felsefesinde kimseye görev dayatılmıyor, herkes kendi istediği alanda sorumluluk alarak bunun parçası oluyor. Dolayısı ile gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine, her kondisyon seviyesindeki bireylere kapıları açık.
Bununla birlikte gönüllü profilinin genellikle gençlerden oluşuyor. 18 yaş altındakiler için ailelerinden izin belgesi isteniyor.
İletişim İçin
info@duslerakademisi.org
www.duslerakademisi.org
https://www.facebook.com/DuslerAkademy
Kaş’a gidiyorsanız bu yazılara da mutlaka göz atın:
KAŞ’TA SCUBA DUBA DUBA DU – TÜPLÜ DALIŞ
Biz de sizi! 🙂