BALİ GEZİ REHBERİ

BURADAN BAŞLAYIN

BALİ’DE ENFES BALAYI OTELLERİ & VİLLALARI

Bali balayı için harika bir yer. Biz de kendi balayımız için Bali’yi tercih ettik. Her şehirdeki balayı otellerini didik didik araştırdık, ambiyansı, servisi, konumu ile Bali’nin en özel, en güzel otellerini bulduk. Sonsuzluk havuzları, yüzen kahvaltılar, özel villallar, ormana bakan spa’lar tam bir balayı fantezisi…

BALİ HAKKINDA HER ŞEY (BALAYI & ROTA & BÜTÇE)

Bu yazımızda Bali’de gezilecek yerler, rota, bütçe ve dikkat edilmesi gerekenler gibi planınızın ana çerçevesini çizmenize çok faydalı olacak bilgiler bulacaksınız. Buyrun, hazır löpçük Bali gezi programı arayanlar, hele de çiftler için biçilmiş kaftan.

UBUD

BALİ SALINCAKLARI (BALI SWING) YERLERİ VE FİYATLARI

Bali’nin en çok çekilmek istenen ilk 3 fotoğraftan birisi şüphesiz Bali Salıncağı. Ne 6 Flags, ne en baba lunaparkta adrenalin salgılayan birisi olarak söyleyebilirim ki öyle kuru bir fotoğraftan ibaret değil, hem biraz ürkütücü, hem de süper eğlenceli bir deneyim. Denemeden dönmeyin.

UBUD’DA GEZİLECEK YERLER – 21 KAÇIRILMAYACAK ŞEY

Ubud, Bali’nin en sevilen yeri. Bali’nin kültür- sanat merkezi olması sebebiyle zaten reveçtaydı ama burada geçen Ye, Dua Et, Sev kitabı & filminin ardından iyice patladı. E bi de Instagram’a Ubud fotoğrafları bomba gibi düşünce iyice aldı yürüdü. Ubud’da kaçırmamanız gereken şeyleri sizin için toparladık.

NUSA PENİDA

Bali’den 45 dakika mesafedeki bakir ve sakin cennet.

NUSA PENIDA, BALİ – 17 KAÇIRILMAYACAK ŞEY

Nusa Penida, Bali’den 45 dakikalık bir tekne uzaklığında kalabalıklardan uzak, az keşfedilmiş, tüketilmemiş, doğa harikası bir ada. Sahilleri nefes kesici. Büyük resort oteller ve yapılaşma yok. Sosyal medyaya düşen bomba fotoğrafları ile gözleri üzerine çevirdi, en çok konuşulan yer oldu. Değişmeden gidin görün derim.

DİĞER BALİ YAZILARI

BALİ’NİN EN İYİ BEACH CLUBLARI

Bali’deki beach club’lardaki havuzun içinde kokteyliniz eşliğinde günü batırmak Bali’nin en popüler, en keyifli aktivitesi olabilir. Bali’de gün batımları epik ve buradaki beach clubların Bali’de göreceğiniz en keyifli, insana en iyi hissettiren yerler. Bazıları uluslararası üne sahip müthiş mekanlar. 

SEMİNYAK’TA NEREDE KALINIR – OTELLER & VİLLALAR

Her zaman olduğu gibi Seminyak’ta Nerede Kalınır rehberimizde her bütçeden otele yer verdik. Seminyak, Kerobokan ve Canggu birbirine çok yakın yerler. Motorsikletle araları en fazla yarım saat. Herhangi birinde kalarak diğerlerini kolaylıkla gezebileceğinizi unutmayın.

CANGGU’DA NEREDE KALINIR – OTELLER & VİLLALAR

Bu yazımızda Canggu’da keyfinize keyif katmak için özenle seçtiğimiz Canggu otellerini bulacaksınız. Bazıları gerçekten tasarım harilkası yerler. Her bütçeye uygun seçeneklere yer verdik. Her sınıfın en özellikli otellerini bu listede bulacaksınız.

BALİ HAKKINDA BİLGİ

BALİ HAKKINDA KISA KISA

Bali’de Konuşulan Dil

Bali’de Endonezce ve adaya özgü bir dil olan Balice konuşuluyor.

Bali’nin Başkenti Neresi?

Bali’nin başkenti Denpasar. Kaotik ve hareketli bir bölge. Çeşitli alışveriş merkezlerinin ve havalimanının da bulunduğu yer. Ngurah Rai International Airport da Denpasar’ın 13 kilometre güneyinde kalıyor.

Bali’nin Para Birimi

Endonezya Rupisi yani IDR.

Bali Nüfusu

Bali’de 2014 yılı sayımlarına göre 4,225 milyon kişi yaşıyor. Elbette bu kişi sayısına sezonda turistler de ekleniyor.

Bali’nin Yüzölçümü

Toplam 5,632 km² yüzölçüme sahip olan Bali Adası, doğudan batıya yaklaşık 153 kilometre, kuzeyden güneye ise yaklaşık 112 kilometre büyüklüğünde.

Bali’de Coğrafya

Bali, aktif volkanik hareketlerin görüldüğü bir bölgede yer alıyor. Zaten adada da halen daha aktif olan iki yanardağ bulunuyor. Agung Dağı ve Batur Dağı. Adanın en yüksek noktası Agung Dağı’nın zirvesi. Adanın en uzun nehri ise yaklaşık 75 kilometre uzunluktaki Ayung Nehri. Bali, mercan kayalıklarla çevrili ama denizi dalgalı olduğu için yüzmeye çok da elverişli değil. Ama sörf ve şnorkel için ideal. Adanın güneydoğusunda da üç tane küçük ada var: Nusa Penida, Nusa Lembongan ve Nusa Ceningan.

Bali İklimi

Bali’de Tropikal iklim görülüyor. Adada, yılın 12 ayı hava sıcak ama sezonlar temelde ikiye ayrılıyor: Kuru ve Yağışlı sezon. Nisan ve Eylül arası kuru sezon, Ekim ve Mart arası ise yağışlı sezon. Baliüde ortalama yıl boyu sıcaklık 30 derece civarında ve nemli.

Bali’nin Ekonomisi

Eskiden Bali ekonomisi tamamen tarıma büyük ölçüde de pirinç tarımına dayalıymış. Şimdi de tarımın ekonomideki rolü devam ediyor ama o kadar baskın bir şekilde değil. Şimdilerde Bali ekonomisinin %80’i turizm üzerine kurulu. Ayrıca zanaatkarlık, balıkçılık, kahve üreticiliği da önemli bir meslek kolu.

Bali’de Din

Bali Adası, Müslüman ağırlıklı olan Endonezya’da, halkın çoğunluğunun Hindu dinine mensup olduğu tek yer. Bu nedenle de tüm ülke genelinden ayrı bir demografik karakteristiğe sahip. Adanın %83’ü Hindu, %13’ü Müslüman geri kalanı ise ise Hristiyan ve Budist.

Bali’de Kültür

Bali’nin kültürel şekillenmesinde en büyük rolü Hinduizm oynuyor. Bu nedenle de Hinduizm öğretileri doğrultusunda, burada yaşayan insanlar, inançlarını dans, müzik, sanat ve günlük ritüeller şeklinde ifade ediyor. Bu da ortaya çok renkli bir kültür çıkarıyor. Kısacası Bali’de kültür ve toplum düzeni, gelenek ve din üzerine kurulu. 1930ülarda Bali, bazı araştırmacılar ve sanatçılar tarafından tabir-i caiz ise keşfediliyor ve akabinde 1970ülerde Bali büyük bir turist patlaması yaşıyor. Bali’nin kültürel merkezini ise Ubud oluşturuyor. Bali sanatı, Ubud’daki zanaatkarların küçük atölyelerinde yaşatılmaya devam ediliyor.

Bali Mutfağı

Bali mutfağının temelini pirinç oluşturuyor. Bütün geleneksel yemekler genellikle pirinç ile servis ediliyor. Bunun dışında lezzetli deniz mahsülleri ve taze balıklar, egzotik meyveler ve sebzeler başrolde. Detaylar, Bali’de Ne Yenir yazımızda.

BALİ’YE GİTMEDEN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER

Endonezya Vizesi

Endonezya, Türkiye vatandaşlarından vize istemiyor. Umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşları 30 güne kadar vizeden muaf. Hususi (yeşil) pasarport sahipleri de aynı şekilde 30 güne kadar vizeden muaf.

Bali ile Türkiye Arasındaki Saat Farkı

Bali GMT+8 saat diliminde bulunuyor. Bali’de saat, Türkiye saatinden 5 saat ileri. Yani Türkiye’de saat 14.00 iken Bali’de 19.00.

Bali’de Kullanılan Prizler

Endonezya’da, 230 Volt’luk, Türkiye’de de kullanılan C ve F tipi prizler kullanııyor.

Bali’de Terör

Bali’de, 12 Ekim 2002 tarihinde, 22 ayrı ülkeden 202 kişi öldüğü ve 1 Ekim 2005 tarihinde, 20 kişinin öldüğü, İslami örgütler kaynaklı iki bombalama olayı yaşanmış. Bu da o dönem ada turizmini sekteye uğratmış. O dönemden beri de adada herhangi bir huzursuzluk yaşanmamış.

Seyahat Aşısı

Bali’ye dolyayısıyla Endonezya’ya giderken özellikle olmanızı gerektiren bir aşı yok fakat bazı hastalıkların olası risklerine karşı isteğe bağlı olarak bazı aşıları yaptırabilirsiniz. Bunlar hakkında detaylı bilgiyi, Sağlık Bakanlığı’nın Seyahat Sağlığı websitesinde bulabilirsiniz.

BALİ TARİHİ

Bali hakkında belgelere en erken 8. yüzyılda rastlanıyor. Bu dönem, tam da Budizm ve Hinduizm’in dünyada yayılmaya başladığı dönem. Daha sonraki yüzyıllarda, Bali’nin komşu adası olan Cava merkezli olarak hakimiyet süren Hindu Majapahit İmparatorluğu döneminde, Bali, gerçek anlamda bir yerleşim yeri olarak şekillenmeye başlıyor. Kast sistemi de Bali’ye Majapahit İmparatorluğu döneminde giriyor. 1515’te Majapahit İmparatorluğu çöktüğünde, oradan kaçan Hindu rahipler, zanaatkarlar, askerler, sanatçılar, Bali’ye yerleşiyor ve adaya Cava kültürünü getiriyor. O dönemdeki güçlü İslam etkisine rağmen, isole bir ada olarak Bali tamamen Hindu etkisinde kalmayı başarıyor.

16. yüzyılda, Asya’dan Avrupa’ya gemilerle gerçekleştirilen baharat ticareti sayesinde, Portekiz, İspanyol ve Hollanda gemileri, Bali sularından geçiyor ve Bali Avrupalıların yakın markajına girmeye başlıyor. Hatta Bali, bağımsızlığını kazanmadan önce bir süre Hollanda tarafından sömürge gerçekleştirmek üzere kurulan Hollanda Doğu Hindistan Şirketi tarafından yönetiliyor.

19. ve 20. yüzyıllar boyunca, Bali halkı adada egemen güç olan Hollanda kuvvetleri ile çatışma halinde oluyor. Ayrıca, 2. Dünya Savaşı sırasında da kısa bir süreliğine Japon İmparatorluğu tarafından işgal ediliyor. 1949 yılında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, aldığı bir kararla, Hollanda silahlı kuvvetlerinin Bali’den çekilmesini ve konuda uzlaşmaya gidilmesini talep ediyor. 1950’de, Endonezya Cumhuriyeti kuruluyor ve Bali de onun bir parçası olarak ama aynı zamanda belli bir oranda özerkliğe de sahip olarak bağımsız oluyor.

1950-1960 yılları arasında, Endonezya genelinde, Kast sistemi ve geleneksel değerlerin savunucusu Endonezya Milliyetçi Parti ve Endonezya Komünist Parti arasında çok kanlı çatışmalar yaşanıyor. O dönem egemen güç olan komünist partiye darbe yapılıyor. Bu çatışmalar ve komünist avı Bali’ye de sıçrıyor ve sadece Bali’de 80.000 kişi öldürülüyor. 1963 yılında Agung Yanardağı’nın patlamasıyla binlerce kişi yaşamını yitiriyor ve adada ekonomik kriz baş gösteriyor. Yine de kısa sürede toparlanan Bali’de akabinde 1970ülerde büyük bir turist patlaması yaşıyor ve ada, bugünkü balayı adası imajına kavuşuyor.

Yakın tarihimize geldiğimizde ise, Bali’de biri 2002’de diğeri 2005’te olmak üzere 2 ayrı İslami örgütler kaynaklı terör saldırısı gerçekleştiriliyor. İlkinde 22 ayrı ülkeden 202 kişi, ikincisinde ise 20 kişi yaşamını yitiriyor. Bu dönemde adadaki turizm sekteye uğruyor ama kısa süre sonra yine toparlanıyor. Bugün ise Bali, Michelin yıldızlı restoranların, dünyanın en iyisi olarak gösterilen lüks otellerin ve spa otellerinin membası.

BİZ EVDE YOKUZ

Biz Duygu & Bilgehan. 2014’te hayatımızı baştan çizmeye karar verdik. Daha dolu, daha aktif bir hayat kurmanın peşine düştük. Adını da Biz Evde Yokuz koyduk. Sitemiz aktivite, macera ve gezi rehberi. Tatiller ve seyahatler için hem Türkiye, hem de yurt dışı önerileriyle bir kaynak. Daha fazla bilgi için: BİZ KİMİZ?

BİZİ TAKİP EDİN