BUDAPEŞTE’DE GEZİLECEK YERLER

Öncelikle yakınlığı ve boyutu itibariyle, hafta sonu yurt dışı kaçamağı yapmak isteyenler için Budapeşte’nin yakınlığı ve ufaklığı ideal destinasyon olduğunu söyleyerek başlayalım ki o alt sekmeklerde bekleyen uçak biletini vakit kaybetmeden alabilesiniz. Uçuş en fazla 2 saat sürüyor, şehir de 3 günde gezilebilecek büyüklükte. Aynı zamanda şehrin pek çok yönünü keşfedeceğiniz bu 3 günün her birini bambaşka modlarda ve dolu dolu geçmesi de cabası.

Birçok farklı yüzüyle Budapeşte ziyaretçileri için benzersiz bir kültür gulaşı. Underground mekanları, sanatçıları, festivalleri ve muralları ile alternatif kültürün köşe taşlarından olan şehir soğuk görünen kabuğundan beklenmedik sürprizler ile dolu. Gündüz yaşlıların kemiklerini ısıttığı termallerde demlenip gece ıslak partilere katılabilir, şık bir operadan çıkıp kendinizi kapı kulbu yerine telefon ahizesi takan, duvarda soyulan sıvaları kapatmak için elektirik süpürgesi asan ve 11’den sonra önünde dev kuyruklar oluşan harabe barlara (ruin bar) atabilir ve gri komünist binalarla Batılı tarzında dantel gibi işlenmiş yapılar arasında zigzaglar çizerek adeta bir kaçamağa birkaç seyahat sığdırabilirsiniz.

Bu kendine has, keyifli kakafonisini etnik, tarihi ve siyasal çeşitliliğine borçlu. Orta Asya’dan gelip Macaristan’ı yurt edinen soydaşlarımız zamanla Slavlar, Almanlar ve çingeneler ile karışıp bugünkü Macarları oluşturmuşlar. Üzerine Osmanlı’dan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na ve Sovyetler Birliği’ne birçok farklı rejimin etkisine girerek daha da çeşitli etkilerle yoğrulmuşlar. İşte bu birbirini sil-yap yapmaya çalışan yönetimlerin absürtlüğü, her iki dünya savaşında da kaybeden tarafta olmanın sancıları ve komünist rejimin baskıcılığı bir araya gelince Budapeşte dünyanın en önemli alternatif kültür arenalarından birine dönüşmüş. Tam da bu nokta çok önemli; çünkü Budapeşte’yi özel ve güzel yapan, aynı zamanda klasik Avrupa şehirlerinden ayıran en önemli şey burada yeşeren ve şu an dolu dizgin devam eden alternatif kültür.

Biz de Budapeşte’yi enine boyuna gezdik ve size öyle bir rehber hazırladık ki hem klasik turist duraklarını, hem de alternatif Budapeşte’yi kapsıyor. Her ne kadar Budapeşte’nin asıl kaçırılmaması gereken kısmı ilham verici alternatif kültür olsa da şehrin ikonik yerlerini görmek de elbette cepte. Sizi Osmanlı’dan miras hamam ve kaplıca kültürünün Macar halini ile de tanıştıracağız (valize mayolarınızı koyun!), Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’dan miras opera ve kafelerinde de keyif yaptıracağız, şehrin en önemli yapılarını da gezdireceğiz. Şehrin silüetini oluşturan hemen hemen tüm yapıların inşası 1896’da gerçekleşen ve Macar kabilelerinin Orta Asya’dan göçerek Avrupa’da bir Macar devletini kurmalarının 1000. yılı anısına yapılan Milenyum Kutlamaları’na dayanıyor.

Elimizdeki sınırlı zaman içinde, bunu en hızlı, eğleceli ve verimli şekilde yapmanın formülünü de verdik. Onu da yazının sonundaki tur programında bulacaksınız. Hadi o zaman başlıyoruz!

Budapeşte Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Budapeşte’ye Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Budapeşte’ye uçakla geldiğinizde, Türkiye’den direkt uçuşların gerçekleştiği Ferenc Liszt Uluslararası Havaalanı’na ineceksiniz. Her şekilde uçak biletinizi almadan önce mutlaka çeşitli havayollarının fiyat karşılaştırmasını yapın deriz.

– Ferenc Liszt Uluslararası Havaalanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Havalimanından Nasıl Şehir Merkezine Ulaşım Sağlarım?

Uçaktan indikten sonra hemen havalimanı çıkışında normal belediye tipi otobüsler kalkıyor. Otobüsün numarası da 100E Ariport Express. Biletinizi hemen durağın yanındaki makinelerden veya otobüsün içinden kredi kartınızla alabiliyorsunuz. Şehir merkezine ulaşmak yaklaşık yarım saat sürüyor ama iş çıkışı saatlerine denk gelirseniz bu süre 45 dakikaya kadar uzayabiliyor. Otobüs herkes bavullarla bindiği için çok kalabalık ve sıkışık olabiliyor. Ayakta kalmanız tüm yolu ayakta gitmeniz demek. Deak Ferenc Ter, Astoria veya Kalvin Ter, hangisi kalacağınız yere daha yakınsa bu üç noktadan birinde iniyorsunuz. Otobüsler her 10 dakikada bir kalkıyor. Şehir merkezinden havalimanına geri dönüş için de yukarıda saydığımız duraklardan birinden yine sıklıkla geçen otobüslere binebiliyorsunuz.

Bu otobüs dışında MiniBud adlı paylaşımlı shuttle servisi de var. Otobüse göre daha pahalı bir seçenek ancak çok daha konforlu. Ayakta kalmanız gibi bir durum olmuyor. MiniBud Shuttle bileti almak için tıklayın.


Budapeşte’ye Hangi Mevsimde Gidilir?

– İlkbahar: İlkbahar ayları da Budapeşte seyahati için en doğru zamanlar. Hem yaz sıcakları bastırmamış hem de turizm sezonu tam açılmadığı için kalabalıklar nispeten daha az oluyor.

– Yaz: Yaz ayları normalde Avrupa şehirlerini gezmek için ideal bir dönem değil ama Budapeşte için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz çünkü sadece ülkenin değil tüm Avrupa’nın en baba müzik festivallerinden biri olan Sziget Festivali her sene Ağustos ayında gerçekleşiyor. Bizce festivali Budapeşte turu ile bağlamak akıllıca olabilir. Eğer ilginizi çekmiyorsa da yine yaz aylarının şehirde hareketli dönemlerinden olduğunu ve pek çok açık hava etkinliğinin gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Yalnız yaz sıcaklarının şehirde dayanılmaz noktalara geldiği zamanların da yaşandığını belirtelim. Ayrıca hamamlara gitmek gibi bir niyetiniz varsa unutun çünkü hava sıcak su sıcak…

– Sonbahar: Ekim-Kasım gibi sonbahar ayları Budapeşte’nin güzel zamanlarından. Havalar henüz tam soğumaya başlamamışken bol bol yürüyerek keyifle şehri gezebilirsiniz. Ayrıca bu mevsimde gelirseniz termal suların keyfini de çıkarabilirsiniz.

– Kış: Budapeşte ne Prag gibi kışın karlar altında büyüsü olan yerlerden ne de Dresden, Colmar veya Strazburg gibi Noel pazarı ile öne çıkan… O nedenle kışın Budapeşte’ye gelmenin bir esprisi olduğunu düşünmüyoruz. Soğuk hava da cabası.


Budapeşte İçin Kaç Gün Gerekir?

Bizce Budapeşte’yi hakkıyla gezmek için en az 3-4 tam gün ayırmak lazım. Eğer daha fazla gününüz varsa o zaman Budapeşte’ye yakın gezilecek yerler listemizi değerlendirmek isteyebilirsiniz.


Budapeşte’nin Hangi Bölgesinde Konaklamalı?

– En Turistik / District 5 (Belvaros & Lipotvaros): Şehrin Peşte bölgesinde, Tuna Nehri kıy şeridini kapsadığı için kale ve nehir manzarası olan, dünyaca ünlü lüks ve zincir otellerin şubelerinin sıralandığı yer. Andrassy Utca gibi Neo-Gotik ve Art Nouveau tarzı binaların dizili olduğu şık bulvarlar ve alışveriş caddeleri, Macaristan Parlamentosu ve Aziz Stephen Bazilikası gibi gezilecek ikonik yapılar, kaliteli restoranlar ve lüks barlar ve kulüpler geceleri bu bölgede kalıyor. Hareketli ve canlı bir bölge. Daha çok turistler, iş insanları, alışveriş ve şehir yaşamını sevenler için uygun.

District 5 otellerini incelemek için tıklayın.

– En Nezih / District 1 (Kale Bölgesi): Buda yakasının, kale bölgesi olan District 1, Peşte bölgesinin nehir kıyısı hattındaki lüks otelleri saymazsak şehrin en şık, butik ve yüksek bütçeli otellerinin kümelendiği bölgelerden. Arnavut kaldırımlı kıvrımlı sokakları boyunca Barok mimarili evler, Budin Kalesi ve Balıkçı Tabyası başta olmak üzere tarihi yerler ve 19. yüzyıl başlarından kalma kafeler bulunuyor. Daha çok tarihe ilgi duyan turistler, çiftler ve aileler için ideal. Peşte bölgesine nazaran oldukça sessiz ve sakin bir atmosferi var. Zaten en zayıf yönü gece hayatının yok denecek kadar az olması ve gezilecek diğer yerlere biraz uzak kalması.

District 1 otellerini incelemek için tıklayın.

En Hip / District 7 (Erzsebetvaros): Erzsebetvaros olarak da bilinen Yahudi mahallesi, etnik geçmişi sayesinde şehirde çeşitli kültürlerin buluşma noktalarından. Komünizm etkisiyle ortaya çıkan ruin bar konseptinin de şehirde filizlendiği yer. Meşhur Szimpla Kert başta olmak üzere şehrin dinamik gece hayatına yön veren barlar ve farklı mutfaklardan lezzetler sunan mekanlar burada. Genç ve sürekli yaşayan bir enerjisi olduğu için daha çok gençler, tekil gezginler, gece hayatını sevenler ve alternatif bir kültür arayışında olanlar için ideal. Zaten lüks otellerden ziyade daha çok hosteller, apart oteller ve uygun fiyatlı otel seçenekleri ile dolu. Bizce çocuklu gezginlerin rahat edeceği mahallelerden biri değil.

District 7 otellerini incelemek için tıklayın.

– Favorimiz / District 6 (Terezvaros): Komşu olduğu bölgelerin özelliklerini harmanlayıp kendinde taşıyan Terezvaros hem tarihi dokusuyla District 5’in hem gece hayatı ve canlılığıyla District 7’nin bir karışımı. Budapeşte’nin Şanzelize’si diye bilinen Andrassy Bulvarı ve Avrupa’nın ilk elektrikli yeraltı metrosu M1 bu bölgede. Bu bölge hem Macaristan Devlet Opera Binası ve Kahramanlar Meydanı gibi önemli yapılara hem de lüks mağaza ve restoranlara sahip. Hem gezilecek diğer her yere yakın hem de District 7’ye de 15 dakikalık yürüyüş mesafesinde olmak, ancak hepsine göre daha sakin, daha az turistik ve daha lokal bir mahallede konaklamak isterseniz doğru adres. Çocuklu çocuksuz, solo gezgin arkadaş grubu veya çift olun bizce herkese ve her bütçeye uygun bir bölge.

District 6 otellerini incelemek için tıklayın.

– En Bohem / District 8 (Jozsefvaros): 19. yüzyıldan kalma görkemli binalarda restoranlar, kafeler ve kütüphanelerin bulunduğu Ulusal Müze ve Doğa Tarihi Müzesi gibi önemli müzelerin yer aldığı, sanatsal etkinliklerin gerçekleştirildiği galerilerin olduğu üniversite bölgesi. Daha çok yerel yaşamı deneyimlemek isteyenler, sanatseverler ve öğrencilere hitap ediyor. Öğrencilerin yoğun olarak takıldığı uygun fiyatlı mekanlar ağırlıkta. Konaklama konusunda da uygun fiyatlı seçenekler bulabiliyorsunuz.

District 8 otellerini incelemek için tıklayın.

Budapeşte’nin Konaklama İçin Önermeyeceğimiz Bölgesi Keleti / Tren İstasyonu ve Çevresi: Budapeşte’nin en büyük tren istasyonlarından biri olan Keleti Garı ve çevresi, özellikle yoğun turist akışının olduğu bir bölge olduğu için dolandırıcılar ve yankesiciler açısından dikkat edilmesi gereken alanlardan. Gündüz güvenli olmasına rağmen, gece geç saatlerde bu bölgeden uzak durmakta fayda var.


Budapeşte’de Seçtiğimiz Oteller ve Evler

Budapeşte’de her bölgede, her bütçeye uygun bir konaklama opsiyonu var. Biz de sizin için en düşük fiyatlı otellerden en yüksek fiyatlı otellere birkaç otel seçtik. Ayrıca bölge bölge önerilerimizi verirken son maddeye daha fazla otel ve daire önerisi de ekledik.

W Budapest $$$

Macaristan Devlet Operası’nın hemen yanında, tarihi bir binada yer alan, teras, restoran, bar, kapalı havuz, fitness merkezi, sauna ve spa gibi lüks olanakları bulunan beş yıldızlı bir otel. Nostaljik-lüks dokunuşlara sahip odaları var. İncelemek için TIKLAYIN.

Hotel Clark Budapest $$

Sadece yetişkinlere özel olan Hotel Clark Budapest, Budin Kalesi ve Zincir Köprü gibi turistik merkezlere yakın beş yıldızlı bir otel. Saunası, fitness merkezi, bistrosu ve çatı barı bulunan otelin odaları modern tarzda döşenmiş. İncelemek için TIKLAYIN.

Verno House Budapest $$

Lipotvaros bölgesinde, lüks olanakları, spası ve Flava isimli restoranı ile beş yıldızlı bir otel. Odaları modern tarzda döşenmiş ve klima, çalışma masası, kahve makinesi, su ısıtıcısı, minibar, düz ekran TV, özel banyo mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.

Casa Iaia $

Toplam 4 kişinin konaklamasına olanak veren, merkezi konumda oldukça geniş bir daire. İçinde klima, düz ekran tv, wifi, ütü ve çamaşır makinesi gibi özellikler mevcut. İki yatak odası, bir tam donanımlı mutfağı, iki banyo ve oturma alanı var. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantıdan Budapeşte’deki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.

– Budapeşte’deki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.

Ayrıca daha fazla Budapeşte oteli önerisi için BUDAPEŞTE’DE NEREDE KALINIR – BÖLGE BÖLGE BUDAPEŞTE OTELLERİ yazımız da var.


Budapeşte’deki En Favori 4 Deneyim

1. Tuna Nehri’de tekne turu ile şehrin ikonik yapılarını nehirden görün.
2. Szechenyi Hamamı’nda spa keyfi yapmak.
3. Aziz Stephan Bazilikası’nı gezip kubbesinden şehre bakmak.
4. Budapeşte’nin en görkemli yapısı Parlamento Binası’nı görün.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Budapeşte şehir merkezinden çıkmayacaksanız, araba kiralamanıza da gerek yok çünkü şehirde her yere otobüs, tramvay ve metro var. Yine de altımda aracım olsuncular, Budapeşte’de uygun fiyatlı araç kiralamak için TIKLAYIN.

Budapeşte’ye Gelmeden Önce Bilmeniz Gerekenler Ve Tüyolarımız

Şehir İçi Ulaşım

Şehir Tuna Nehri ile Buda ve Peşte diye ikiye ayrılıyor ve bu iki yaka köprülerle birleşiyor. İstanbul, Prag, Paris veya Londra gibi iki yakalı bir şehir olduğundan ulaşım ağı da oldukça gelişmiş. Metro hatları, tramvaylar, demir yolları, otobüsler, troleybüsler ve hatta Tuna Nehri üzerinden giden feribotlarla günlük yaklaşık 45.000 sefer var. Bu konudaki yetkili şirket ise “BKK” yani Budapeşte Közlekedési Központ. Neredeyse çoğu araç onlara bağlı.

Önemli noktalar:

– İster her sefer için tek bilet, isterseniz günlük isterseniz de daha uzun süreli bilet alabiliyorsunuz. Bu tamamen kişiye, seyahat planına ve bütçesine bağlı bir tercih.

– Google Maps ile de şehri keşfedebilirsiniz fakat diğer bir alternatif şehrin kendi uygulaması Budapest GO. Oradan seferleri takip edip dijital bilet alabiliyorsunuz.

– Kağıt bilet almak istiyorum derseniz de bizdeki gibi bilet otomatları var. Şehir merkezinde, duraklarda fazlasıyla yaygınlar. Oradan veya yine turistik noktalardaki mor tabelalı bilgi merkezlerinden bilet satın alabiliyorsunuz.

– Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri biletinizi kaybetmemeniz ve kullanmadan önce onaylatmanız. Otobüslerde bileti bir kutuya yerleştirip çıkarıyorsunuz ya o işlem. Dijital biletinizi de aynı şekilde onaylamanız gerek. Bunu yapmadan kullanırsanız ve kontrolde yakalanırsanız gelsin para cezası.

– Budapeşte’de toplu taşıma gündüz ve gece vakti olarak ikiye ayrılmış. 23.50’ye kadar gündüz, ardından gece vakti uygulaması var. Numarası 9 ile başlayan otobüsler, 6 numaralı tramvay hattı ve 100E-200E havalimanı otobüsleri gece boyunca çalışmaya devam ediyor.

– Çevre dostu olup spor yaparken de şehri keşfedebilirim diyenler MOL Bubi isimli bisiklet servisini kullanabilir. Yine “BKK”ya bağlı bir uygulama.

– Taksi konusu ise şöyle; klasik taksilerin dışında “Freelancer” yazan ve resmi olmayan taksiler var. Diğerlerine göre daha fazla ücret talep ediyorlar. Bu durumda işi garantiye alıp Bolt gibi resmi uygulamalardan taksi çağırıp kullanmak daha mantıklı.

Budapeşte’nin Neyi Meşhur?

Osmanlı Etkisinden Kalma Hamam Kültürü

1541 yılında Osmanlı Budin’i, yani bugünkü Budapeşte’yi fethettiğinde doğal olarak yanında sadece askerlerini, dinini veya yönetim sistemini getirmiyor. Yemek kültürü, dil ve geleneğin yanında bizim milletçe gururla övündüğümüz temizlik kültürümüz ve hamamlar da buraya gelen bohçanın içinde var. Avrupa’nın termal cenneti Budapeşte’ye kadar gelip de Osmanlı’dan miras kalan hamamlarını görmemek olmaz. O yüzden terliklerinizi ve peştemallerinizi hazırlayın, tarihin derinliklerine iniyoruz biraz.

Kanuni Sultan Süleyman’ın 1529’daki Budin Kuşatması ile Osmanlı’nın bölgedeki 150 sene sürecek hükmü başlıyor. 17. yüzyılda yani bölgenin yönetimi Habsburg hanedanlığına geçmeden önce, Osmanlı yönettiği yaklaşık 150 yılda bölgede bir sürü cami, külliye ve hamam yaptırıyor. Budapeşte’nin termal kaynakları çok bereketli olduğu için özellikle de hamamların yapılmasına ayrı bir önem veriliyor. Bugün hala aktif olarak kullanılan hamamların arasında Art Nouveau tarzıyla Gellért Hamamı, Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Rudas Hamamı ve Király Hamamı gibi o dönem ve sonrasından kalan pek çok hamam bulunuyor. Böyle kuru kuruya hamam diyoruz ama Budapeşte’deki bu kültür zamanla bir hayli gelişmiş. Artık hepsinin içlerinde termal havuzlar, saunalar, yüzme havuzları, buhar odaları ve masajlar gibi farklı olanaklar da var. Hepsini birer sağlıklı yaşam merkezi gibi düşünebilirsiniz. Çoğu hamam artık kadın-erkek karışık kullanılabiliyor. Ama bazı hamamların bir cinsiyeti belli bir gün veya saate atayarak hizmet verdiği de oluyor.

“Ruin Bars” Yani Harabe Barlar

Budapeşte gece hayatı dendi mi şehre özgü Ruin Bar kültüründen bahsetmemek olmaz. Birinci Dünya Savaşı’nın yıkımından sonra Soğuk Savaş, 1989’e kadar Sovyetlerin yönetimi derken Budapeşte’nin özellikle District VII denen Yahudi Mahallesi (Erzsebetvaros) boşalıyor ve harabe binaların olduğu, talep görmeyen bir bölge haline geliyor. İşte bu bölgeyi şehre kazandırmak isteyen girişimciler de buraları sıfırdan yapıp bölgenin tarihi dokusunu kaybetmesindense onu koruyarak bir şeyler yapmayı hedefliyorlar. Böylece 2002 yılında ruin barların atası sayılan “Szimpla Kert” kuruluyor. Harabe binayı süsleyen rastgele eşyalar, grafitiler, antika avizeler ve mobilyalarla eşi benzeri görülmemiş bir eğlence mekanı konsepti ortaya çıkıyor. Szimpla Kert’le başlayan ruin bar kültürü Kőleves Kert, Ellátó Kert, Mazel Tov ve Instant-Fogas Complex gibi mekanlarla yayılıp salaş, samimi, bohem eğlence tarzını Budapeşte kimliğinin bir parçasını oluşturuyor zamanla. Tüm bu ruin bar kültürünü ve şehirdeki en önemli örneklerini Budapeşte Gece Hayatı yazımızda ayrıca ele aldık.

“Gulaş Komünizmi”nden Alternatif Kültür Arenası Olmaya

Sovyetlerin Macaristan’a Gelişi: II. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın müttefiki olarak savaşa katılan Macaristan, yenileceklerini öngörünce savaştan çekilmek ister. Nazi Almanyası ülkeyi işgal ederek cevap verir. Savaşın sonlarına gelindiğinde ise Sovyet Kızıl Ordusu, Nazi Almanyası’nı yenerek Doğu Avrupa’yı işgal etmeye başlar ve böylece Macaristan’a yerleşir.

Gulaş Komünizmi: Sovyet yönetiminin baskı ve sansürü arttırdıkça Macarlar sanatla, edebiyatla ve müzikle tepki gösterirler. Bu yumuşak direniş aykırı düşüncelerinin ifade edildiği canlı bir yeraltı sahnesinin doğmasını sağlar. 1956’da halk Sovyetler’a karşı ayaklanır. İsyan bastırılmış olsa da özgürlük arzusunun ve otorite karşıtlığının körüklenmesine sebep olur. Bu milliyetçi hareketin yükselmeye devam edeceğini gören Sovyetler, János Kádár liderliğinde (1956-1988) Gulaş Komünizmi olarak bilinen daha ılımlı ve uzlaşmacı bir komünizm modeli benimseler. En belirgin özelliklerinden bazıları küçük çaplı özel girişimlere ve işletmelere izin verilmesi, seyahat özgürlüklerinin genişletilmesi ve daha az sansür uygulanmasıydı. Bu reformlar, Macaristan’daki sosyalist ekonomi içinde Batı tarzı bir serbest pazar esintisi yarattı ve Macaristan halkının refah seviyesini Doğu Bloku’ndaki diğer ülkelerden daha yüksek bir düzeye çıkardı. Aynı zamanda sanatçıların kısmi ifade özgürlüğüne sahip olmaları sayesinde Macaristan’ı Doğu Avrupa’da yarı resmi bir liberal bir kültür merkezi haline getirdi. 1980’lerde Budapeşte, punk, rock ve yeni dalga müziklerin merkezlerinden birine dönüştü. Gizli kulüplerde sanatçılar sahne alıyor, sanat hareketi büyüyordu.

Sovyetlerden Sonra: Zaten gizliden gizliye kültür sanatla köpürdeyen Macaristan 1989’da Sovyetler Birliği’nin çöküşüyle tıpasını söküp attı. Batı’dan gelen akımları, teknolojiyi ve özgürlüğü kucakladı. Kültür merkezleri ve festivaller kuruldu. 2000’lerde de Budapeşte’nin terk edilmiş Yahudi Mahallesi, “ruin barlar” (harabe barlar) ile alternatif kültürün merkezi oldu. Eski binaların ilginç dekorlarla dönüştürüldüğü bu barlar, yaratıcı bireyleri çekti. Sziget Festivali ve Budapeşte Sanat Pazarı gibi etkinlikler, Macaristan’ın bağımsız sanat ve alternatif kültürle anılmasını sağladı.

Macaristan’ın alternatif kültürü, tarih boyunca süren direniş ve yaratıcılıkla şekillenmiş; onu Orta Avrupa’da yaratıcılık ve özgür düşüncenin merkezi haline getirmiş.

Para Birimi Euro Değil HUF

Her ne kadar Schengen Vizesi alarak gidiyor olsak da Macaristan’ın para birimi Euro değil HUF yani Macar Forinti. Fakat şehirde her yerde kart geçiyor. O nedenle de çok fazla Euro bozdurmanıza gerek yok. Yalnız havalimanı gibi çok komisyon kesen döviz bürolarındansa, pek de turistik olmayan bölgelerdeki döviz bürolarını tercih edin.

Kredi Kartı Geçiyor Ancak!

Budapeşte’nin hemen her yerinde kredi kartı geçiyor ancaaaaak bizdeki gibi yarı yarıya ödeyeceğiz mantığı pek işlemiyor. Eğer kart tercih edecekseniz ve arkadaş grubunuzla geldiyseniz, ya tek tek kasaya gitmenizi bekliyorlar ya da hesabı bölemem hepsini tek bir yerden çekeyim siz aranızda anlaşırsınıza getiriyorlar. O yüzden tek başınıza gezmiyorsanız, seyahatinize başlamadan önce bizim de çok sevdiğimiz ve kullandığımız uygulamalardan olan Splitwise’ı indirirseniz, çok rahat edersiniz. Google Play‘den indir. App Store‘dan indir.

Pazar Günleri Çoğu Mekan Kapalı Oluyor

Evet, Budapeşte’de çoğu mekan pazar günleri kapalı oluyor. Bu durumun da çeşitli sebepleri var. Katolik inancında pazar günlerinin kutsal olması ve ayinlere ayrılması, geçmişten gelen eski alışkanlıkla aileye ve dinlenmeye ayrılması gereken günün pazar günü olması, hayatın doğal olarak daha yavaş aktığı, insanların sosyalleştiği ve dinlendiği bir gün olması… gibi gibi çeşitli sebeplerle pazar günleri çoğu işletme dükkanını açmıyor. Yine de eczaneler, alışveriş merkezleri ve turistik bölgelerdeki bazı mağazalar pazar günleri açık. Günlerinizi planlarken bu durumu göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.

Yazın Şehir Sıcaktan Yanıyor

Budapeşte yazı için söyleyebileceğimiz tek bir şey var ki şehrin yanıyor oluşu. Bu nedenle de Budapeşte belediyesi bazı meydanlara ve işlek noktalara belli aralıklarla havaya su buharı püskürten sistemler kurmuş ki zavallı turistler sıcaklıklardan erimesinler. O yüzden yazın gelecekseniz mutlaka bol yedek kıyafetli gelin ve şapkanızı, güneş kreminizi çantanızdan eksik etmeyin.

Budapeşte’de Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Buda Kalesi
  2. Balıkçı Tabyası
  3. Matthias Kilisesi
  4. Citadella
  5. Özgürlük Anıtı
  6. Kale Tepesi Füniküleri
  7. Macar Ulusal Galerisi
  8. Gellert Tepesi Şelalesi
  9. Gellert Tepesi Mağarası
  10. Aziz István Király Heykeli
  11. Hospital in the Rock
  12. Labirentler
  13. Gellért Hamamı
  14. Gül Baba Türbesi
  15. Veli Bey Hamamı
  16. Zincir Köprü
  17. Aziz Stefan Bazilikası
  18. Parlamento Binası
  19. Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar
  20. Margaret Adası
  21. Margaret Köprüsü
  22. Erzébet Meydanı
  23. Vörösmarty Meydanı
  24. Vigadó Concert Hall
  25. Özgürlük Köprüsü
  26. Erzébet Köprüsü
  27. Budapeşte Merkez Hali
  28. Bálna
  29. Váci Sokağı
  30. Paloma Artspace
  31. Párisi Udvar
  32. Budapeşte Üniversitesi Kütüphanesi
  33. Metropolitan Ervin Szabó Kütüphanesi
  34. Macar Ulusal Müzesi
  35. Szimpla Kert
  36. Dohány Sokağı Sinagogu
  37. Gozsdu Court
  38. New York Cafe
  39. Kahramanlar Meydanı
  40. Széchenyi Termal Hamamı
  41. Şehir Parkı
  42. Vajdahunyad Kalesi
  43. Gatehouse Tower
  44. ANONYMVS Heykeli
  45. Jaki Şapeli
  46. Güzel Sanatlar Müzesi
  47. Kunsthalle
  48. Etnografya Müzesi
  49. Macaristan Devlet Opera Binası
  50. Andrássy Bulvarı
  51. Nagymező Sokağı
  52. Terör Evi Müzesi
  53. Óbuda Adası
  54. Memento Park
  55. Garden Kobuci
  56. Balaton Gölü
  57. Szentendre
  58. Gödöllő Sarayı

Yeme-İçme

  1. FELIX Kitchen & Bar
  2. Kelet Kávézó és Galéria
  3. La Nube Tapas & Wine Restaurant
  4. Stand25 Bistro
  5. Déryné
  6. Leo Rooftop
  7. A38
  8. LUI Budapest
  9. Artizán Bakery
  10. Cookie Beacon Brunch
  11. Best Bagel Basilica
  12. Rosa Dondurma
  13. Café Kör
  14. TOKIO
  15. Hoppá! Bistro
  16. Tom George Osteria
  17. Borkonyha Winekitchen
  18. Essência Restaurant – Tiago & Éva
  19. Textúra
  20. Partisan Coffee Shop
  21. Espresso Embassy
  22. Café Gerbeaud
  23. Szimply – Brunch and coffee
  24. Kontakt – speciality coffeeshop
  25. KIOSK Budapest
  26. Madal Cafe
  27. Centrál Grand Cafe & Bar
  28. Belvárosi Disznótoros
  29. Mantra Specialty Coffee
  30. Zoo Café
  31. Salt
  32. Budapest Baristas
  33. Vinikli – local drinks & stuff
  34. For Sale Pub
  35. Tamp & Pull Espresso Bar
  36. Butter Brothers Bakery & Bistro
  37. Arquitecto Pitpit
  38. Cirkusz Café
  39. Stika Gastropub
  40. Twentysix Budapest
  41. My Little Melbourne Coffee
  42. Arán Bakery
  43. Freyja
  44. Mazel Tov
  45. Spíler Original
  46. TATI Farm to Table
  47. Fat Mama
  48. Kőleves Kert
  49. Mika Tivadar Kert
  50. Kisüzem
  51. Doboz
  52. Instant-Fogas Complex
  53. Street Food Karavan Budapest
  54. Melissza Bisztro
  55. Bors Gastro Bar
  56. Gettó Gulyás
  57. Rosenstein Vendéglő
  58. Hintaló Iszoda
  59. Tereza Mexican Restaurant
  60. Két Szerecsen
  61. Pizzica
  62. Retro Lángos
  63. Marlou wine bar & store
  64. Tuk Tuk Bar
  65. Boutiq Bar
  66. Gundel Cafe Patisserie Restaurant

Budapeşte’yi Gezerken Aklınızda Tutmanız Gereken Tek Tarih: 1896

Macaristan, Slovakya, Romanya, Sırbistan, Hırvatistan, Avusturya, Slovenya ve Ukrayna’nın bazı bölgelerini kapsar Karpat Havzası Osmanlı ve Habsburg İmparatorlukları her zaman paylaşılamayan bir bölgeydi. 1526’daki Mohaç Meydan Muharebesi’nden sonra Macaristan iki ülke artasında bölündü. Günümüz Budapeşte’sinin bir olan kısmı de Budin’in de dahil olmak üzere toprakların büyük çoğunluğu Osmanlı’da kaldı.

1699’da Karlofça Antlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu Macaristan’ı Habsburglara bırakmak zorunda kaldı. Osmanlı’nın daha esnek eyalet sisteminden Habsburların merkezci yönetiminin altına giren Macarlar en sonunda 1848’de Macar Devrimi olarak bilinen bağımsızlık hareketini başlattılar. Habsburglar Macaristan’ı kaybetmektense 1867’de onlara özerklik vererek Avusturya-Macaristan İkili Monarşisi’ne geçerler. Böylece Macaristan, dış işlerinde bağlı olsa da, yüzyıllar sonra kendi meclisine ve yönetimine sahip oldu. Bu kazanımın da coşkusuyla macar milliyetçiliğini şahlandırmak için, Macarların Avrupa’ya yerleşişinin 1000. yılına ithafen çok büyük bir kutlama hazırlığına giriştiler. “Milenyum Kutlamaları” kapsamında şehri baştan yarattılar. Bugün Budapeşte’de gezilecek yerlerin çoğu da bu kutlamalardan kalma:

Kutlamaların odak noktası Milenyum Anıtı (Kahramanlar Meydanı), ahşap ve kartondan yapılmış, halk tarafından çok beğenilmesi üzerine kalıcılaştırılmış Vajdahunyad Kalesi, Avrupa’nın ilk metrosu sayılan sistemi olan Milenyum Yeraltı Demiryolu (M1), ikonik Andrássy Bulvarı’nın genişletilmesi, şehrin en önemli kamusal alanlarından olan Şehir Parkı düzenlemeleri, Şehir Parkı’na yapılan Milenyum Çeşmesi, Macaristan’ın sanayi ve teknolojideki başarılarını konu edinen Macar Teknik ve Ulaştırma Müzesi, Buda ile Pest’i birbirine dada bağlayan Margaret Köprüsü, Budapeşte Hayvanat Bahçesi ve Botanik Bahçesi’nin yenilenmesi ve Balıkçı Tabyası’nın inşaası bunlardan bazıları.

1. Buda Kalesi Bölgesi’nde Gezilecek Yerler

İsmini Budin Kalesi’nden alan Kale bölgesi  (Castle Hill) şehrin Kerület 1 yani 1. bölgesi olarak geçiyor. Bu alan en tepedeki Buda Kalesi, çevresi ve eteklerindeki diğer görülecek yerleri kapsayarak UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde ve yarım gün ayırmanızı gerektirecek kadar dolu bir bölge. Lüks oteller, manzralı restoranlar, akşamüzeri manzaraya karşı bir şeyler içebileceğiniz rooftop barlarla oldukça turistik bir alan. Nehrin karşı yakası Peşte’nin salaşlığı, çokkültürlü yapısı bu yakada kendini steril bir güzelliğe ve nezihliğe bırakıyor. Biz size buradaki gezilecek durakları çıkardık ancak dilerseniz bu bölgeyi rehberli bir yürüyüş turu ile de keşfetme şansınız var. Rehber eşliğinde Buda Kalesi bölgesi yürüyüş turuna bilet almak için tıklayın.

1.1 Budin Kalesi (Buda Kalesi)

Şehrin Buda yakasının silüetinde önemli bir paya sahip devasa yapı Budin Kalesi şu an bir saray görünümüne sahip. Tarihi 13. yüzyılda inşası başlayan kale zaman içinde elbette değişime uğramış, genişletilmiş, yeniden yapılmış ve çeşitli hükümdarlarca kullanılmış ve en sonunda bu heybetli saray görüntüsüne kavuşmuş. Macaristan’ın en büyük binası olarak kale bölgesinin güney kısmının neredeyse tamamını kaplıyor. 2. Dünya Savaşı sırasında sarayın büyük kısmı yıkılmış. Sonrasında bir kısmı yeniden yapılandırılmış. Bugün de Kraliyet Sarayı, Tarih Müzesi, Macar Ulusal Galerisi gibi birimlere mekan olarak kullanılıyor. Hükümet bazı temsili etkinliklerini de burada yapıyor. Sarayın bir kısmındaysa inşaat hala devam ediyor. Haftanın her günü alana ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz. Şehrin en güzel manzaralarından birini de zaten burada bulacaksınız.

Kaleden Tuna Nehri manzarası.

Müzelere girmeyecek de olsanız mutlaka gelin. Özellikle de şehrin sembollerinden Zincir Köprü’nün güzel açılı fotoğraflarını yakalayabilirsiniz. Dilerseniz bir şeyler içip soluklanabileceğiniz cafeler de mevcut. Yalnız yaz sıcaklarında buradaysanız kafanıza şapkanızı almayı ve güneş kreminizi sürmeyi ihmal etmeyin deriz. Budin Kalesi hakkında çok daha fazlasını Budin Kalesi yazımızda bulabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

1.2 Balıkçı Tabyası (Fisherman’s Bastion)

1896 kutlamaları kapsamında yapılan Balıkçı Tabyası’nın Disney şatolarını andıran kuleleri Orta Asya’dan göç ederek Macaristan’ı kuran 7 Macar kabilesinin çadırlarını temsil ediyor. Adını da Orta Çağ’da balıkçıların burada kurduğu balıkçı pazarından alıyor. Burada çalışan balıkçılar hem şehrin savunmasında önemli rol oynamış hem de zor dönemlerde halka desteklerini hep devam ettirmişler. İşte bu vefa örneğini ölümsüzleştirmek için de bu gözlem kulesinin ismi Balıkçı Tabyası konmuş.

Fotoğrafta gördüğünüz heykel Macaristan’ın ilk kralı olan ve modern Macar devletinin kurucusu kabul edilen Aziz István ait. Aynı zamanda Hristiyanlığı Macar halkına yayan kişi. Bizans Kilisesi’nde değil de Roma Kilisesi tarafından taçlandırılmayı seçerek etkisi yüzyıllar sürecek bir strateji yapmış, Macaristan’ı Batı Avrupa’ya entegre etmiş.

Tuna Nehri’ne ve Parlamento Binası’na bakan Tabya’dan manzara bir o kadar güzel. İlk katında dolaşmak, fotoğraf çekmek serbest ama üst katına çıkmak isterseniz ücretli. Bizce çıkmanın bir esprisi yok çünkü manzara aynı. Ayrıca bu manzaraya karşı bir şeyler içmek isterseniz içinde çeşitli kafe ve restoranlar da var ama oldukça turistikler. Gökyüzünün pembelere turunculara büründüğü akşamüzeri saatleri ise fotoğrafçıların favorisi. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

1.3 Matthias Kilisesi

Matthias Kilisesi, Budapeşte’nin güzeller güzeli bir Katolik Kilisesi. UNESCO Dünya Miras Alanı’nın bir parçası olarak koruma altında ve girişi ücretli. Habsburg Kralı IV. Charles’ın taç giyme töreni ve kiliseye ismini veren Kral Matthias’ın iki nikahı gibi birçok önemli törenin burada gerçekleşmiş. İlk olarak 13. yüzyılda yapılsa da zamanla birkaç kez yeniden inşa edilip 19. yüzyıla bugün gördüğünüz halini almış. 1896 kutlamaları için de elbette mevcut kiliseyi daha ihtişamlı hale getirecek restorasyonlar yapmışlar. Bunlardan en göze çarpanı Zsolnay seramikleri ile kaplı renkli çatısı ve Gotik detaylarla süslü çan kulesi.

İçeri girdiğinizde ise yüksel tavanlar, Osmanlı akınlarından Haçlı seferlerine Macar tarihinin önemli olaylarını konu edinen rengarenk vitray pencereler, zengin Gotik işlemeler ve tarihi eserler sizi bekliyor. Bunlardan en meşhuru 500 yıllık bir Bebek İsa ile Hz. Meryem heykeli bir de mitolojik hikayeye sahip. Osmanlılar’ın Buda’yı fethi sırasında şehri yağmalayacağından korkan yereller Meryem heykelini kilisenin nişe saklayıp üzerini alçılarlar. Osmanlılar şehri alınca kiliseyi beyaza boyayıp 100 yıla yakın cami olarak kullanırlar. Bir gün başka bir akın sırasında yakında oluşan bir patlama heykelin alçısının düşmesine sebep olur. Osmanlı halkı bunu ilahi bir işaret olarak görür ve kiliseyi kullanmaz. Böylece Matthias kan dökülmeden geri alınan tek yer olur.

Kilisenin orgu da ünlü ve düzenli olarak konserler düzenleniyor. Siz de burada bir konser deneyimi yaşamak isterseniz diye biletin linkini bırakıyoruz. Matthias Kilisesi’nde klasik müzik konserine bilet almak için tıklayın. Sadece kiliseyi gezmek isterseniz de Matthias Kilisesi online giriş bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

1.4 Citadella ve Özgürlük Anıtı (Szabadsag-Szobor)

Fotoğraf Kaynak: Bence Balla-Schottner / Unsplash

Citadella 19. yüzyıl ortalarında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu tarafından şehrin en yüksek noktası olan Gellert Tepesi’ne konuşlanmış bir savunma kalesi. İmparatorluğun bu kaleyi inşa etmekteki amacı 1848-49 yıllarında yaşanan Macar Bağımsızlık Savaşı sırasındaki ayaklanmaları bastırmak, Budapeşte’yi kontrol altına almak ve bir savunma merkezi oluşturmakmış. Yani aslında Tuna Nehri boyunca şehrin gözlemlenebildiği stratejik konumlu bir üs. Şu sıralar Citadella’nın içi tadilatta ama dışından şehrin manzaralarına doyabiliyorsunuz. Tadilatının ne zaman biteceğini bilmiyoruz ama içine girip gezebilenler yorumlarda belirtirse gerekli güncellemeyi yaparız. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Citadella çevresinde 3 bronz heykel var ve bunlarından en büyük ve en önemli olanı Özgürlük Anıtı. Anıt şehir için önemli simgelerden biri. 1947’de Macaristan’ın Sovyetler Birliğince Nazi Almanyası’ndan kurtuluşunu simgeliyor. Macar heykeltraş Zsigmond Kisfaludi Strobl tarafından yapılmış. Peşte tarafından baktığınızda bile görebileceğiniz kadar büyük bir heykel. Geriye kalan 2 heykelden bir diğeri İstiklal Savaşı Anıtı bir Macar süvarisi, halkın bağımsızlık mücadelesindeki rolünü vurguluyor. Son heykel de Osmanlı dervişi Gül Baba anısına yapılmış. Bektaşi Gül Baba, Macaristan’da İslamı yaymış ve kültürel olarak önemli olmuş bir figür. Tasvirde de bir elinde tesbih bir elinde gül figürü bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

1.5 Budapeşte Kale Füniküleri

Budapeşte’nin kale bölgesini nehir kıyısı kotuna bağlayan nostaljik füniküler istasyonu. Amacına uygun olarak kaleye tırmanmak için de kullanabilirsiniz ama manzara fünikülere binmek için başlı başına bir sebep. 1870’de ilk olarak buhar gücüyle hareket ediyormuş. Dünyanın en eski 2. füniküleri olarak da UNESCO koruması altında. Şuan elektrikle çalışan sistem 2 yan yana hattan oluşuyor. Biniş durağı ile iniş durağı arasındaki mesafe yaklaşık 95 metre. Yani yolculuk çok uzun sürmüyor. Yalnız çok turistik bir aktivite olduğu için önünde aşırı sıra olabiliyor. Özellikle de yaz aylarında sıcakta sadece 95 metre için sırası hiç beklenmiyor. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

1.6 Macar Ulusal Galerisi

Buda Kalesi’nin bir parçası olan, yeşil kubbeli yapı Macar Ulusal Galerisi. Orta Çağ’dan 20. yüzyıla dek yerel sanata dair en kapsamlı koleksiyonlardan birine sahip. Müze üç ana bölümle 4 kata ayrılıyor. Dönemlerine göre ayrılan heykel ve resim sanatı örnekleri, madalya galerisi, grafik koleksiyonu ve çağdaş koleksiyon gibi ilgilenebileceğiniz pek çok alan var. Tabii pazartesi günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

1.7 Gellert Tepesi ve Şelalesi

Matthias Kilisesi’ni, Buda Kalesi’ni, Zincirli Köprü’yü ve Macaristan Parlamento Binası’nı yan yana görebileceğiniz panoramik manzarasıyla Gellert Tepesi, Budapeşte’nin en yüksek tepelerinden bir tanesi ve bazı turistik noktalara da ev sahipliği yapıyor. Tepe ismini 11. yüzyılda Hristiyanlığı yaymaya çalışan fakat Vata Pagan Ayaklanması sırasında paganlar tarafından bu tepeden aşağı atıldığı söylenen İtalyan piskopos Aziz Gellért’den alıyor. Bir funfact: Osmanlı burayı fethedince tepenin ismini Bosna Hersek ve Osmanlı halk edebiyatında yer alan “Gürz İlyas” karakterinin ismiyle değiştirmiş. Tepeye tabii ki Aziz Gellért’i anmak için de bir anıt yapılmış. Anıtın tam altında da onu tamamlayan ve estetik bir görünüm veren Gellert Tepesi Şelalesi var. Yapay bir şelale ve merdivenlerle kat kat bir görünüme sahip. Merdivenlerden Erzsebet Köprüsü’nün güzel açılı fotoğraflarını yakalayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

1.8 Gellert Tepesi Mağarası

Gellert Tepesi’ne tırmanırken karşınıza bir mağara çıkacak. Burası aslında bir mağara şapel. 1920’lerde bir kiliseye döndürülen mağara 2. Dünya Savaşı sırasında da korunaklı yapısıyla hastane olarak kullanılmış. Şimdi de hem yerli halk hem gelen turistler için önemli bir nokta ve dini ayinler için kullanılıyor. Pazar günleri ziyarete kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

1.9 Szent Istvan Kiraly’ın Heykeli

Gellert Tepesi’ne tırmanırken karşınıza çıkacak bir diğer ikonik nokta da şehrin seyir ve fotoğraf noktalarından biri olan Szent Istvan Kiraly’ın Heykeli. Yeşil Köprü burada fotoğraflarınıza da eşlik ediyor. Szent István Király kim derseniz 10-11. yüzyıllarda Macaristan’a krallık yapmış ve Hristiyanlığa dair devlet düzeninde yaptıklarıyla da bilinen bir hükümdar. Heykelse 1906’da Alpár Ignác tarafından yapılmış. Heykelde kralın elinde Kutsal Taç sembolünü ve atını görüyorsunuz. Karikatür gibi oldukça ilginç bir heykel. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

1.10 Hospital In The Rock

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/Sziklakorhaz.Hospital.in.the.Rock
Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/Sziklakorhaz.Hospital.in.the.Rock

Hospital in the Rock, savaş dönemi önemli rol oynamış bir yeraltı hastanesi. 2. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş dönemlerinde askeri hastane olarak kullanılmış. İçerideyse bu hastaneden film sahnesi gibi canlandırmalar görüyorsunuz. Bir yönüyle o dönem nükleer saldırıya karşı bir sığınak olarak da kullanılmış. Yeraltı tünelleri, ameliyathane ve odalarıyla tüyler ürpertmiyor değil. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

1.11 Labirentler

Buda Kalesi’nin altındaki labirentler tarihi, gizemi ve tüylerinin biraz ürpermesini seven herkesin hoşuna gidecek bir nokta. Orta Çağ’da mahzen, zindan ve sığınak, Osmanlı döneminde harem olarak kullanılan bu labirentlerin en popüler özelliği sanıyoruz ki Kazıklı Voyvoda’nın, namı diğer Drakula’nın 12 yıllık esaretine ev sahipliği yapmış olması. Yaklaşık 1200 metre uzunluğundaki tarihi mağara ve tünellerden oluşan bu labirentler 1987’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenmiş. İçinde heykeller, iskeletler ve bal mumu figürler olan alan tursuz da gezilebiliyor. Yerin 16 metre altındaki bu uzun tüneller yer yer karanlık ve basık olabiliyor. Bu yüzden 4 yaşından küçük çocuklara, yaşlılara veya klostrofobisi olan kişilere pek uygun sayılmaz. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

1.12 Gellert Hamamı

Hem tarihi dokuyu gezeyim hem de biraz kendimi şımartayım noktası Gellert Hamamı. Hamam ünlü mimar Artur Sebestyen planlarıyla 1912-18 yıllarında inşa edilmiş. Sonrasında 2. Dünya Savaşı sırasında zarar görse de orijinal tasarımına bağlı kalınarak onarılmış. Osmanlı Dönemi’nde de buradaki şifalı sular biliniyormuş ve buraya hamam inşa edilmiş, 16-17. yüzyıllarda aktif olarak kullanılmış. Zaten bahsettiğimiz gibi Osmanlı’da şehre kalan en önemli miras hamam kültürü. Birçok alandan oluşan bir kompleks olan art nouveau tarzındaki yapının giriş holündeki tavan detayları bile şahane. Hem açık hem kapalı termal havuz alanları bulunuyor ama bir Türk hamamı mevcut değil aklınızda olsun. Sadece turistler tarafından değil yerellerin de geldiği hamamlardan biri o yüzden hafta sonları biraz kalabalık olabiliyor. Gellert Hamamı’nda günlük spa bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

1.13 Gül Baba Türbesi

Gül Baba, bize bir dönemler ne denli iç içe olduğumuzu hatırlatan yerlerden biri. Gül Baba Türbesi Budapeşte’de Osmanlı Dönemi’nden kalan nadir eserlerden biri ve Macaristan’daki en önemli İslami kültürel miras örneklerinden de biri. Türbe 16. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş. Gelelim adına türbe adanan Bektaşi dervişi Gül Baba’ya. Gül Baba Tuna Nehri’nin batısı yani Budin’in Osmanlı tarafından işgali sonrasında burada bulunmuş, halk tarafından sevilmiş bir Bektaşi büyüğü. Fetihten kısa süre sonra ölünce Budin’in koruyucu azizi kabul edilmiş ve adına bir türbe yapılmış. Budin kuşatması sırasında çok zarar görse de sonrasında Osmanlı Devleti Janos Wagner’i görevlendirerek kompleksi yenilemiş. 1914’te de milli anıt ilan edilmiş. Tertemiz haliyle şimdi hem Macar Türk dostluğunun simgelerinden hem de mis gibi gül kokuyor. İçini gezmekse ücretsiz. Pazartesileri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

1.14 Veli Bey Hamamı

Döneminin en görkemli hamamlarından olan Veli Bey Hamamı, Budapeşte Osmanlı himayesi altındayken Sokullu Mehmet Paşa tarafından 16. yüzyılda yaptırılmış. Merkezindeki kubbeli bölüm dikkat çekerken Osmanlı tarzını yansıtan bir mimariye sahip. Orijinal haline bağlı kalınarak yapılan restorasyonlardan sonra termal havuz, yüzme havuzu, jakuzi ve sauna gibi özellikleri de mevcut. Yıllar içinde etrafına ek yapılar yapılmış ve günümüzde bir otele bağlı olarak hizmet veriyor. Yine de otel müşterisi olmasanız da gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

1.15 Kale Bölgesinden Yeme-İçme Önerilerimiz

Felix

FELIX Kitchen & Bar: Buda Kalesi’ne giden yolda, nehir kenarında yer alan FELIX Kitchen & Bar dünya mutfağından lezzetleri sanatsal iç dekorasyona sahip hoş atmosferinde sunuyor. Şık sunumlu tabaklarını çağdaş sanat eserlerinin eşliğinde deneyimleyebiliyorsunuz. Oldukça romantik bir seçenek. Rezervasyon tavsiye edilir. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Kelet Kavezo es Galeria

Kelet Kavezo es Galeria: Duvardan duvara kitap raflarıyla dolu samimi bir atmosfere sahip olan bu cafe ister sadece kahve molası vermek ister laptop açıp çalışmak isterse de arkadaşlarınızla buluşmak için ideal. Oturma olanağı oldukça fazla. Haftanın her günü hizmet veriyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/lanubetapas

La Nube Tapas & Wine Restaurant: Özellikle Tapas üstüne uzmanlaşmış bir İspanyol mutfağı restoranı. Gidecekseniz rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/stand25bisztro

Stand25 Bistro: Michelin yıldızlı bir bistro. Şefler Szabina ve Tamas her malzemenin imza tabaklara dönüştürülebileceği felsefesine sahip. Gulaş ve “Somloi” bu tabaklar arasında. Pazar günleri kapalı. İnternet sitesi üzerinden rezervasyon yaptırabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Deryne: 1914 yılından beri Castle Hill bölgesinde hizmet veren, hem şık ve modern bir dekorasyona hem de samimi bir atmosfere sahip bir bistro. O dönemden beri sanatçıların ve yazarların uğrak yeri. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Fotoğraf Kaynak: www.instagram.com/leorooftopbudapest

Leo Rooftop Bar: Şehrin en popüler rooftop barı. Buda yakasında Tuna Nehri’ni gören güzel açılı mekan çok olmadığı için talep gören bir yer. Özellikle yaz sezonunda haftalar öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekebilir. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/a38.hajo

A38: Danube Nehri kıyısında konserlerden tutun da rave partilerine kadar çeşitli kültürel etkinliklerin düzenlendiği gemiden dönüştürülme bir etkinlik alanı. İçinde bir bistro ve bar da bulunuyor. Pazar günleri hariç her gün açık. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

1.16 Kale Bölgesinden Önerdiğimiz Oteller ve Evler

Fotoğraf Kaynak: Booking.com

Hilton Budapest $$: Balıkçı Tabyası ve Matthias Kilisesi’nin hemen dibinde bulunan Hilton Budapest restore edilmiş bir Dominik manastırında bulunuyor. Beş yıldızlı otelin lüks odaları büyük camlara sahip ve manzaralı. Her odasında wifi, klima, tv, minibar, çay-kahve makinesi, oturma alanı ve özel banyo bulunuyor.

Hotel Castle Garden $$: Budin Kalesi’nin eteklerinde yer alan dört yıldızlı butik otel Castle Garden, sauna ve jakuzisi olan minik bir sağlıklı yaşam merkezine ve teraslı bir restorana sahip. Odaları klima, minibar, su ısıtıcısı, özel banyo ve akıllı televizyonla donatılmış.

Baltazar Boutique Hotel $$: Balıkçı Tabyası’na on dakika yürüme mesafesinde bulunan dört yıldızlı bir butik otel. Wifi, tv, klima, kahve makinesi ve küçük bir buzdolabı her odasında bulunuyor. Konaklamanıza kahvaltı servisi de dahil.

Hapimag Resort Budapest $$: Yenilenmiş tarihi bir binada bulunan Hapimag Resort Budapest, Matthias Kilisesi’ne beş dakika yürüme mesafesinde. Stüdyo, tek veya çift yatak odalı dairelerinde tv, mini mutfak, kahve makinesi ve özel banyo bulunuyor.

Monastery Boutique Hotel Budapest $$: Monastery Boutique Hotel üç yüz yıl önce Kapusenler tarafından inşa edilmiş tarihi bir manastırdan dönüştürülme bir otel. Her odasında tv, özel banyo, klima bulunuyor. Otelde açık büfe kahvaltı servis ediliyor.

2. Peşte Merkez – Lipotvaros’ta Gezilecek Yerler

Lipotvaros, şehrin iki ana merkezinden biri. Diğeri de Belvaros. Zaten Tuna Nehri boyunca uzanan bu iki semt birlikte “inner city” denilen bölgeyi oluşturuyorlar. Lipotvaros geniş bulvarları, cafe ve restoranları, lüks otelleri, alışveriş caddeleri ile mini bir Paris gibi. Şehrin en önemli sembollerinden birkaçı da bu bölgede kalıyor.

2.1 Zincir Köprü (Chain Bridge)

Zincir Köprü şehrin en önemli simgelerinden. 1839-49 yılları arasında inşa edilmiş. O zamana dek bahar aylarından itibaren Tuna Nehri üzerinde Buda ve Peşte’yi birbirine bağlayan ama dubalardan oluşan bir köprü kuruluyormuş. Kışınsa nehir genellikle buz tuttuğu için karşıdan karşıya buzda yürüyüp geçiliyormuş. Bu yüzden kış aylarında Buda ve Peşte arasında kesin bir bağlantı olmuyor, havanın durumu hem ticareti hem sosyal hayatı fazlasıyla etkiliyormuş. 1820’de Kont Istvan Szechenyi, babasının cenazesine gitmek için bir hafta beklemek zorunda kalınca köprü fikri ortaya atılmış. Ünlü İngiliz mimar William Tierney Clark da bu köprüyü tasarlamış. Zincir Köprü‘den ayrıca bir yazımızda bahsetmiştik orada çok daha fazlasını bulabilirisiniz. Kesinlikle uzaktan bakmakla kalmayın, bir yönden bir yöne Tuna Nehri’ni bu köprüden bir kez yürüyerek geçin ve manzaraya doyun. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

2.2 Aziz Stefan Bazilikası

Aziz Stefan Bazilikası, Zincirli Köprü’nün yakınında, Budapeşte’nin en büyük dini yapısı. Aynı şekilde en büyük kilise çanına da sahip. Neoklasik tarzdaki mimarisi, dikkat çekici kubbesi ve çan kuleleriyle Macaristan Parlamento Binası’ndan sonra Peşte silüetinin en önemli parçası. İsmini Macaristan’ın ilk kralı Aziz Stefan’dan alıyor. Yapılışı 1851’de başlıyor ve hayli uzun sürüyor çünkü özellikle kubbenin yapımı teknik açıdan zorlayıcı oluyor ve mali sıkıntılar da yaratıyor. Kubbe bir noktada çöküyor ve yeniden yapılmak zorunda kalınıyor. Terası şehri kuşbakışı izlemek için keyifli ama bilet kısmında teraslı ve terassız olan seçeneğe dikkat etmelisiniz. Bir de teras her zaman açık olmayabiliyor. Aziz Stephan Bazilikası’nı gezip kubbesinden şehre bakacağınız giriş biletini almak için tıklayın. Dilerseniz tüm bazilikayı rehberli gezdiren turlara da katılabilirsiniz. Rehberli tura bilet almak için tıklayın.

Bir de tüm yıl boyunca pazar ve salıları bazilikada klasik müzik konserleri, perşembe günleri ise bazilika orgu ile konserler veriliyor. Gelmişken farklı bir müzik deneyimi olabilir. Klasik müzik konserlerine bilet almak için tıklayın. Org konserlerine bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

2.3 Macaristan Parlamento Binası

Macaristan Parlamento Binası, Budapeşte’nin en yüksek ve Macaristan’ın en büyük binası. 268 metre uzunluğunda şehrin belki de en akılda kalıcı simge yapılarından biri. Londra’daki Westminster Sarayı model alınarak 1885-1904 yılları arasında Neogotik tarzda tasarlanmış. Yapını tasarımı için açılan yarışmada 2. ve 3. olan tasarımlar da Etnografya Müzesi ve Tarım Bakanlığı binaları için değerlendirilmiş. Tüm odaları heykel, fresk ve mozaiklerle dolu. Özellikle de Meclis Salonu büyüleyici. Parlamento binası rehberli turlarla da bireysel olarak da gezilebiliyor ama ziyaret saatleri değişiklik gösteriyor. Daha bilgiler için Budapeşte Parlamento Binası yazımıza da göz atabilirsiniz. Parlamento Binası’na giriş bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

2.4 Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar

Bir sanat eseri olarak beton zemin üzerine sabitlenmiş 60 çift ayakkabı, belki bazı sanat ya da felsefe meraklılarının aklına Heidegger ile Schapiro’nun, Van Gogh’un bir çift ayakkabı resmi üzerine tatlı atışmasını getirmiş olabilir. Bu ayakkabıların burada olma sebebiyse sanatın toplumsallığıyla ilgili daha çok. Bir açıdan baktığımızda, bu ayakkabıları kimlerin giydiği üzerine benzer şekilde biz de düşünürüz elbette. Bu dokunaklı anıt Macar heykeltraş Gyula Pauer ve Türk kökenli Macar doğumlu sanatçı Can Togay tarafından tasarlanmış. Anıtın farklı yerlerindeki demir tabelalarda “Ok ve Haç milisleri tarafından vurularak nehre atılan kurbanların anısına.” ibaresi var. Ok ve Haç Partisi 2. Dünya Savaşı döneminin aşırı radikal partilerinden biri. Bu vahim olayda yaklaşık 20 bin Macar Yahudisi, nehir boyunca ayakkabıları çıkartılıp ayaklarından bağlandıktan sonra vurulmuş ve denize dökülmüş. Bu utanç anıtıysa burada tarihle yüzleşme ve bir hatırlatma göreviyle varlığını sürdürüyor. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

2.5 Margaret Adası

Tuna Nehri’nin ortasında yer alan Margaret Adası şehrin en güzel kaçış noktası ve yeşil alanı. Adanın uzunluğu 2,5 kilometre ve genişliği ise 500 metre, yani yarım saatte adayı baştan sona yürüyebiliyorsunuz. Ada ismini 13. yüzyılda Macar Kralı olan Bela’nın Macaristan’ın koruyucu azizi sayılan kızından alıyor çünkü kral tıpkı bizdeki Kız Kulesi’nde olduğu gibi kızını korumak için burayı onun adına bir yaşam alanına çevirmiş. İçeride devasa fıskiyeli bir süs havuzu, ormanlık piknik alanları, koşu ve bisiklet parkuru, Orta Çağ’dan kalma yapılar, nehir kenarında cafeler yer alıyor. Adada vakit geçirmek için birkaç tüyodan da Margaret Adası – Budapeşte’nin Merkezindeki Kaçamak Adası yazımızda bahsetmiştik. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

2.6 Margaret Köprüsü

Fotoğraf Kaynak: Ank Kumar , Margaret Bridge, Budapest, Hungary (Ank Kumar, Infosys Limited) 03, CC BY-SA 4.0

Demir Margit Köprüsü, Tuna Nehri üzerindeki dokuz köprüden biri. Peşte tarafındaki Jaszai Mari Ter ile Buda tarafındaki Margared Adası arasında bağlantı sağlıyor. 1872-76 yılları arasında Macar mühendis Ernest Goüin ve Parisli mühendis Emile Neouguier’nin beraber çalışmasıyla yapılmış. Döneminin teknik başarılarından biri sayılıyor. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

2.7 Erzebet Meydanı

Heykelleriyle ve çeşmesiyle dikkat çeken Erzebet Meydanı adını Avusturya Macaristan’ın en ünlü İmparatoriçesi Sissi’nin Macarca adı olan Erzebet’ten alıyor. Geniş ve yeşil meydan şehir tarihinde önemli olaylara da ev sahipliği yapmış. Günümüzde de popüler etkinlik ve buluşma alanlarından biri. Londra’daki gibi dev bir dönmedolap olan Budapest Eye ise meydanın diğer ilgi çekici noktalarından. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

2.8 Vörösmarty Meydanı

Vörösmarty Meydanı da meşhur Vaci Caddesi’nin bittiği yerde başlayan bir şehir meydanı. 1896’da inşa edilen Budapeşte metrosunun en eski hattı Milenyum Hattı burada sona eriyor. Şehrin en uğrak meydanı ve araç trafiğine kapalı. İsmini 1926’da meydanın ortasında heykelini gördüğünüz Macar şair ve oyun yazarı Mihaly Vörösmarty’den alıyor. Anıtta şair taht benzeri bir sandalyede oturuyor. Ayaklarının dibindeki Macar halkı yaşamının farklı dönemlerindeki insanları temsil ediyor. Anıt tabanında da şairin en ünlü şirinden bir dize yer alıyor; “Ey Macar, vatanına karşı kararlı bir şekilde sadık ol.” Bu sözlerin altında siyah bir nokta göreceksiniz. Rivayete göre nokta, anıtın inşası sırasında bir dilencinin bağışladığı paraymış. Söylemeden geçmeyelim Noel zamanı buralardaysanız şehrin Noel pazarı da burada kuruluyor. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

2.9 Vigado Concert Hall

1860-64 yılları arasında inşa edilmiş Vigado Concert Hall, zarif mimarisi ile Budapeşte’nin ikinci en büyük konser salonu olarak Tuna Nehri kıyısında yükseliyor ve dünyanın dört bir yanından gelen şef ve sanatçıları ağırlıyor. İç mimarisi de büyük merdiveni ve hoş tavan detaylarıyla dikkat çekici. Etkinlik takvimine mutlaka bir göz atın, belki güzel bir şeyler yakalayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.

2.10 Lipotvaros’tan Yeme-İçme Önerilerimiz

LUI Budapest

LUI Budapest: Gün içinde kahvaltı seçenekleri bulabileceğiniz bir kafe-fırın. Pazar günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Artizan Bakery

Artizan Bakery: Taze ve yerli malzemeler kullanılarak yapılmış kruvasan ve çörek gibi hamur işlerinin yanında sandviç gibi tuzlu seçenekler de bulabileceğiniz bir fırın.Pazar günleri hariç her gün açık. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Cookie Beacon Brunch: Doyurucu brunch tabaklarının, smoothie’lerinin ve kahvelerinin yanında özellikle el yapımı cookie’leri ile popülerleşen bir brunch restoranı. Rezervasyon almıyor o nedenle de önünde sıra olabiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/BestBagelBasilica

Best Bagel Basilica: Aziz Stefan Bazilikası’nı karşısına alan manzaralı bir sokakta bulunan Best Bagel Basilica adından da anlaşılabileceği gibi çeşit çeşit bagel sandviçlere sahip. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Rosa Dondurma

Rosa Dondurma: Geleneksel ve doğal içerikli İtalyan gelatosunu artistik gül şekliyle sunan bir dondurmacı. Bizdeki Büyükada’daki Yunus Dondurma gibi yani…Vegan seçeneklerin de bulunduğu lezzet skalasında lavantadan mangoya, balkabağından fıstığa pek çok aroma var. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Café Kör: Geleneksel Macar lezzetlerini tadabileceğiniz bir restoran. Karakteristik özelliği ise o güne özel menünün en baştan bir kağıda elle yazılması. Pazar günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

TOKIO: Geleneksel ve modern Japon lezzetlerini sunan şık bir Japon restoranı. Ayrıca bir şeyler içebileceğiniz bar kısmı da bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Hoppá! Bistro: Macar tatlarının Fransız yöntemleriyle işlendiği tabaklar sunan Hoppá! Michelin yıldızlı bir bistro. Şef Marton Irto ve ekibi biftek, ördek ve balık gibi lezzetleri modern şekilde sunuyor. Rezervasyonunuzu online olarak yaptırabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

Tom George Osteria

Tom George Osteria: Modern bir İtalyan osteriası olan Tom George Osteria, sezonluk değişen menüsünde odun fırınında pişen pizzalar, el yapımı makarnalar ve kömürde pişen etler sunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

Borkonyha Winekitchen: Macar mutfağının en iyi lezzetlerini sunmayı hedefleyen Fransız bistrosu esintili çağdaş bir restoran.  Bir Michelin yıldızına sahip. A la carte tadım menülerine sahip. Pazar günleri hariç her gün açık. Rezervasyon yaptırmanız tavsiye edilir. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/@essenciarestaurantbudapest

Essência Restaurant – Tiago & Éva: Sahipleri Tiago ve Éva’nın birliktikteliklerinden ve çocukluk anılarından etkilenerek ortaya çıkmış Essência Restaurant; Macar ve Portekiz mutfaklarından lezzetler sunan bir Michelin yıldızlı restoran. Pazar, pazartesi ve salı günleri kapalı, rezervasyon tavsiye edilir. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

Textura: Michelin yıldızlı bir restoran daha. Şef Akos Sarközi liderliğindeki mutfak ekibi tabaklarında yaratıcılığı ve geleneksel pişirme yöntemlerini birleştiriyor. Pazar günleri hariç her gün açık. Rezervasyon şart. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

Partisan Coffe Shop: Kore usulü Brioche ekmeğiyle yapılan “Egg Drop” sandviçlerine ek olarak Bagel’ları ve kruvasanla waffle’ı birleştirdikleri “Croffle” isimli tatlıları ile ünlü bir kafe. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

Espresso Embassy: Nitelikli kahve seçeneklerinin yanında geleneksel Macar tatlısı Flodni’yi de bulabileceğiniz bir kahve dükkanı. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

Café Gerbeaud: 1858’e uzanan tarihiyle bırakın Macaristan’ı, Avrupa’nın en büyük ve en köklü kafelerinden bir tanesi. Vörösmarty Meydanı’nda bulunuyor. Klasik bir dekorasyonu var. Menüsünde çeşit çeşit tart, kek, kurabiye, kahve ve geleneksel tatlı bulabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

2.11 Lipotvaros’tan Önerdiğimiz Oteller ve Evler

Fotoğraf Kaynak: Booking.com

Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest $$$: 1906 yılından kalma tarihi bir binada bulunan, sonsuzluk havuzu, spası, restoran-barı ile lüks olanaklara sahip beş yıldızlı bir otel. Her odasında TV, klima, wifi, kahve makinesi var. Bazı odaları da Tuna manzaralı bir balkona sahip.

The Ritz-Carlton, Budapest $$$: Bir restoran, bar ve lounge’a ek olarak yüzme havuzu, fitness ve spa merkezi olan beş yıldızlı bir otel seçeneği. Geniş odalarında wifi, tv, klima, minibar, saç kurutma makinesi ve banyo bulunuyor.

Kempinski Hotel Corvinus Budapest $$: Erzebet Meydanı’ndaki ikonik dönme dolabı tam karşısına alan panoramik bir konumda bulundan beş yıldızlı bir otel. Odalarında kahve makinesi, klima, minibar, TV ve özel banyo mevcut.

Dorothea Hotel $$: İçinde sauna-spa bulunan sağlıklı yaşam merkezi, bar, kapalı havuz ve bir restoranı olan beş yıldızlı bir otel. Şehir manzarasına bakan odalarının bazıları balkonluyken hepsinde klima, kahve makinesi, minibar, tv ve özel banyo mevcut.

Three Corners Downtown Hotel $$: Özel otoparkı, sauna ve spa alanı olan bir konaklama opsiyonu. Oda ve süitlerinin hepsinde tv, özel banyo ve oturma alanı varken bazıları balkonlu. Kahvaltısı açık büfe şeklinde.

Secret Diamond of the Parlament $: Bir dairede konaklama fırsatı. Daire tam donanımlı mutfak, yatak odası, banyodan oluşuyor. Çamaşır makinesi, çay-kahve makinesi ve tv de içinde bulunan özelliklerden.

3. Peşte Merkez – Belvaros’ta Gezilecek Yerler

Budapeşte’nin en eski yerleşim alanlarından biri olan Belváros semti Lipotvaros ile birlikte şehrin ana merkezini oluşturuyor. Zaten onun Tuna Nehri Kıyısı’ndaki devamı niteliğinde. Tarihi binaları, alışveriş caddeleri, kiliseleri ve müzeleriyle Budapeşte’nin en çok vakit geçireceğiniz yerlerinden olacak.

3.1 Özgürlük Köprüsü (Liberty Bridge)

Özgürlük Köprüsü, Budapeşte’nin merkezindeki en kısa köprü. 1894-96 yılları arasında inşa edilmiş. Macar mühendis János Feketeházy, köprünün tasarım yarışmasını kazanıp baş mühendisi oluyor. 1945’te köprü Almanlar tarafından harap edilen yerlerden biri oluyor ve hasar çok da büyük olmadığından 1946’da hızlıca aslına uygun olarak yeniden inşa ediliyor. Yeniden inşasını vurgulamak için de ismi Özgürlük Köprüsü oluyor. Yeşil rengi ile şehre çok güzel bir hava katan bu köprünün tam orta yerinden güneşin batışını seyretmek gibisi yok. Bir de üzerinden geçen sarı tramvayı da yakaladınız mı alın size Instagram post kapağı. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.

3.2 Erzsebet Köprüsü

Erzsébet Köprüsü, Tuna Nehri üzerindeki bir asma köprü. İsmini Macaristan’ın sevilen kraliçesi Sisi’den alıyor ama kraliçe tamamlanışını göremiyor. İnşaatı uluslararası bir planlama yarışmasıyla belirleniyor. Asma köprü konsepti kazansa da tel halatlı proje başta yapılamıyor çünkü bunun için malzeme bulunamıyor. Bu yüzden yeni bir konseptle zincirden oluşturuluyor. Köprü’nün açılışı 1903’ü buluyor. 290 metrelik açıklığıyla Brezilya’daki Hercilio Luz Köprüsü yapılana dek zincir köprüler arasında en geniş açıklığa sahip köprü oluyor. Sonrasında daha geniş bir asma köprünün yapılışı 1959 yılında başlıyor. Önceki köprüyü taklit ederek inşa edilen bu köprü 1964’te trafiğe açılıyor. Köprünün bu haliyse sonunda tel halatlardan oluşuyor. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.

3.3 Budapeşte Merkez Hali

Budapeşte Merkez Hali şehrin önemli tarihi pazar yerlerinden biri. Mimarisi, kemerli yapısı ve tarihi atmosferiyle zaten ilginizi çekecektir. İki katlı yapının alt katında daha çok şarküteri, hamur işi, et ürünleri bulabileceğiniz bölümler yer alıyor. Üst kattaysa daha çok restoran ve hediyelik eşyalar yer alıyor. Yalnız ikisinden de çok bir şey beklemeyin. Hediyelikler mıknatıs veya turistik biblo tarzında. Restoranlar ise büfe veya fastfood standı… Pazar günleri kapalı. Açılış her zaman 06.00’da ve kapanış saati cumartesi 15.00, pazartesi ise 17.00’da. Diğer günler 18.00’a dek gezebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.

3.4 Balna

Balna, cam detaylarıyla çevresindeki dokuya göre modern kaçtığı için hemen ayırt edebileceğiniz bir fuar merkezi. Depo binalarını birbirine bağlayan değişik yapı Hollandalı mimarlar tarafından yapılmış. Alışveriş merkezi gibi de geçiyor çünkü içinde birçok mağaza, restoran ve kafe yer alıyor. Önünden nehir manzarası hayli güzel. Burada sıralanan mekanlarda akşamüzeri gün batımı saatlerinde oturup bir şeyler içmek Budapeşte’de bir yaz akşamının favorilerinden. Dönem dönem çeşitli sergiler ve etkinlikler olabiliyor. Pazartesi dışında haftanın her günü 10-22.00 saatlerinde gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.

3.5 Vaci Sokağı

Váci Sokağı, Budapeşte’nin İstiklal Caddesi. Bir dizi klasik sokak lambasıyla devam eden sokakta sağınız solunuz dükkanlar, butikler, hediyelik eşya mağazaları, yeme içme restoranlarıyla dolu. Şehrin bu en ünlü ve işlek alışveriş sokağı 18. yüzyılda Avusturya Macaristan İmparatorluğu döneminde planlamış. Sokak boyunca çok güzel Neobarok ve Neogotik yapılar da sizinle yürüyüşe çıkıyor. Yalnız her ne kadar işlek bir yer olsa da yeme-içme konusunda çok zayıf. Konum için tıklayın. Haritada 29 numara.

3.6 Paloma Artspace

Paloma Artspace, daha önce burada bulunan Paloma mağazasından ismini alan bir sanat galerisi. Tarihi ve avlulu bir binanın ilk iki katını kullanıyor. Bu iki kat da küçüklü büyüklü dükkanlara, resim, heykel, enstalasyon, video sanatı hatta ev dekorasyonu gibi gibi pek çok alandan sanat atölyelerine ve sergi alanlarına ayrılmış. O yüzden atölyesinde çalışmakta olan pek çok sanatçıyla direk iletişim kurma ve tanışma imkanı bulabiliyorsunuz. Pazarları kapalı, diğer günlerde 11-19.00 arası uğrayabilirsiniz. Cumartesileriyse 15.00’a dek açık. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.

3.7 Parisi Udvar

Párisi Udvar Budapeşte’nin nispeten gizli kalmış mimari cevherlerinden. Bugün otel olan yapı 19. yüzyılın sonlarına doğru Paris’in hoş pasajlarından ilhamla inşa edilmiş ve kısa zamanda “Budapeşteli Flaneurler” için popüler duraklardan biri olmuş. Otelde konaklamıyor olsanız da mermer sütunları, tavan detayları, büyük vitray pencereleri ile bu süslü pasaja  fotoğraf çekmeye gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 31 numara.

3.8 Budapeşte Üniversitesi Kütüphanesi

Budapeşte Üniversitesi Kütüphanesi aslında akademik bir kütüphane alanı ama Avrupa’da örneklerini görebileceğiniz diğer kütüphaneler gibi ziyaretçi olarak içini gezmek için girebiliyorsunuz. Neo-Rönesans tarzındaki binanın ana okuma salonu ayrı güzel. Çalışmak için sessiz bir ortamı var ve üniversite öğrencileri dışında halkın da kullanımına açık. Yalnızca aklınızda olsun Pazar günleri burada çalışamıyorsunuz. Diğer günlerde 09-20.00 saatlerinde açık. Cumartesi ise 10-18.00 arası. Konum için tıklayın. Haritada 32 numara.

3.9 Metropolitan Ervin Szabo Kütüphanesi

Macaristan’ın ünlü yazarının adını alan Metropolitan Ervin Szabo Kütüphanesi ise şehrin Instagram ünlüsü kütüphanesi. Hem Süslemeler, kocaman cam detaylar, şatafatlı avizelerle klasik hem de modern kısımlarında çalışmanın zevki ise ayrı. Kütüphane halka açık ancak kütüphane kartınız yoksa turist olarak girmek ücretli. Konum için tıklayın. Haritada 33 numara.

3.10 Macar Ulusal Müzesi

Macar tarihi ile kültürünü görmenize ışık tutacak yerlerden olan Macar Ulusal Müzesi tüm Macaristan’ın en büyük müzesi. Tarihi 1802 yılına dek uzanıyor. Başta Kont Ferenc Szechenyi tarafından kütüphane olarak kurulsa da koleksiyon genişliyor ve müze halini alıyor. 1837-47 yılları arasında Macar mimar Mihály Pollack tarafından Neoklasik tarzda inşa ediliyor. Sütunlu, beyaz ve görkemli yapının iç mimarisi sizi büyük bir merdivenle karşılıyor. Müzede Antik dönem, Orta Çağ Macaristan’ı, Macar Bağımsızlık Hareketleri ve Devrimler, El Sanatları ve Etnografya gibi bölümler bulunuyor. Müze her müze gibi pazartesi günleri kapalı ama diğer günlerde 10-18.00 saatlerinde ziyaret edebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 34 numara.

3.11 Belvaros’tan Yeme-İçme Önerilerimiz

Szimply – Brunch and Coffee

Szimply – Brunch and Coffee: Çok tatlı bir ara sokakta bulunan minik bir brunch mekanı. Küçük bir iç mekandan ve avludan oluşuyor. Menüsünde avokado tosttan çırpılmış yumurtaya, acai bowl’dan croffle’lara tatlı tuzlu çeşitli leziz tabaklar var. Pazar günleri hariç her gün 09:00 ve 16:00 saatleri arasında açık. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

Kontakt – speciality coffeeshop

Kontakt – speciality coffeeshop: Szimply ile aynı sokakta, küçük ve samimi bir mahalle kafesi, daha doğrusu espresso barı. Zaten ikisi kardeş işletme. Pazar günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.

Kiosk

Kiosk: Tuna Nehri kıyısında, klasik bistro lezzetlerini bulabileceğiniz çok geniş bir restoran. Rezervasyon yaptırmanız iyi olur. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.

Madal Cafe: Budapeşte’de toplam üç şubesi bulunan Madal Cafe, taze çekilen kahveleri ve atıştırmalıklarıyla nitelikli kahve dükkanı. Çalışmak için oturma alanları bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.

Centrál Grand Cafe & Bar

Centrál Grand Cafe & Bar: 1887 yılında açılan ve dönemin bütün entelektüellerin buluştuğu, fikir alışverişinde bulunduğu ve bir şeyler yiyip içtiği o zamanın önemli toplanma mekanlarından. Günümüzde ise aynı tarihi noktada, geleneksel Macar yemeklerinin de bulunduğu bir menü ile yola devam ediyor. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.

Belvárosi Disznótoros: Budapeşte’de bütçe dostu Macar lezzetlerini tadabileceğiniz bir esnaf lokantası. Gulaş çorbası, Macar et ve sosisleri tadabileceğiniz lezzetler arasında. Pazar günleri hariç her gün açık. Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.

Mantra Specialty Coffee Minibar

Mantra Specialty Coffee Minibar: Kendi kavurdukları kahveleri ve el yapımı hamur işleriyle uğrayabileceğiniz kafeler arasında. Konum için tıklayın. Haritada 29 numara.

Zoo Café: Budapeşte’nin en ilginç mekanlarından biri. Sorumluluk, sevgi, bakım, beslenme, sağlık ve çevre gibi gerekli tüm temel kavramlar gözetilerek bakılan hayvanlarla iç içe vakit geçirebileceğiniz egzotik-evcil hayvan konseptli bir kafe. Siz kahvenizi içerken tavşandan iguanaya pek çok hayvan da serbestçe etrafta takılıyor. Özellikle çocukların çok ilgisini çekecek bir yer. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/saltbudapest

Salt: Şef Szilárd Tóth’un önderliğinde sürdürülebilirlik esaslarına özen gösterilerek Macar yemeklerinin inovatif versiyonlarının sunulduğu Michelin yıldızlı bir restoran. Pazar, pazartesi ve salı günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 31 numara.

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/budapestbaristas

Budapest Baristas: Macar Ulusal Müzesi yakınlarındaysanız tercih edebileceğiniz kafelerden biri. Artizan kahveleri,  tatlıları ve kahvaltı-brunch tabakları ile küçük bir mekanda hizmet veriyorlar. Her gün saat 19:00’a kadar açık. Konum için tıklayın. Haritada 32 numara.

Vinikli – local drinks & stuff: Budapeşte’nin popüler şarap barı. Lokallerin de buluşmayı ve ayaküstü takılmayı sevdiği yerlerden biri. Pazar günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 33 numara.

– For Sale Pub: Duvarları not kağıtlarıyla dolu bir pub. Bunun sebebi de verilen kağıtlarla her ziyaretçinin ölümsüzleştirilmek istenmesi. Macar yemeği Gulaş’ı denemek isterseniz burası ünlü yerlerden. Konum için tıklayın. Haritada 34 numara.

Tamp & Pull Espresso Bar: Bálna binasının hemen yanında bulunan Tamp & Pull Espresso Bar bir üçüncü dalga kahve dükkanı. Küçük ama samimi. Pazar günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 35 numara.

Butter Brothers Bakery & Bistro: Günlük olarak el yapımı hamur işleri ve çorbalarının yanında kahve menüsüne de sahip olan bir fırın-bistro. Pazar günleri kapalı, cumartesileri de saat 14:00’te kapatıyorlar. Konum için tıklayın. Haritada 36 numara.

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/arquitectopitpit

Arquitecto Pitpit: İspanyol esintilerinin mekana hakim olduğu bi̇r tapas barı. Menüsünde vejetaryen seçenekler de bulunuyor. Pazar günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 37 numara.

3.12 Belvaros’tan Önerdiğimiz Oteller ve Evler

Fotoğraf Kaynak: Booking.com

Matild Palace, a Luxury Collection Hotel $$$: Bölgenin beş yıldızlı, lüks otellerinden. Otelin özel otoparkı, fitness merkezi ve restoranı bulunurken şehir manzaralı odalarında da klima, tv, wifi, kahve makinesi ve özel banyo mevcut.

Párisi Udvar Hotel Budapest, part of Hyatt $$: Binanın geneline ve ortak alanlara hakim olan klasik mimarinin aksine odalarında oldukça sade bir tasarıma sahip beş yıldızlı bir otel. Açık büfe kahvaltı servisi. Odalarında klima, tv, minbar, wifi gibi donanımlar mevcut.

Gerlóczy Boutique Hotel $$: Dohány Sokağı Sinagogu’na yürüme mesafesinde, 1892 yılından kalma tarihi bir binada bulunan bir yetişkin oteli. Odaları bohem ve şık bir tarzla döşenmiş. Klima, minibar, wifi, tv, kahve makinesi ve özel banyo her odasında bulunuyor.

Hotel Collect – Adults Only $$: Bazı odalarında balkon ve park manzarası olan, yeni yenilenmiş, bir butik otel. Odalarında wifi, klima, Netflix içeren akıllı tv, banyo mevcut. Her sabah kontinental açık büfe kahvaltı sunuyor.

Hotel GIN Budapest $$: Macar Ulusal Müzesi’ne 200 metre mesafede, alakart kahvaltı servisi sunan 4 yıldızlı bir otel.

Leo Boutique Rooms – Adults Only $: Konuklarına wifi, kahve makinesi, tv, su ısıtıcısı ve duşlu özel banyo içeren klimalı odalar sunan uygun fiyatlı bir konaklama seçeneği. Bazı odaları şehir manzaralı.

4. Erzsebetvaros’ta Gezilecek Yerler

7. Kerület (Bölge) yani Erzsébetváros, açık ara Budapeşte’nin en canlı, en dinamik, en hip, en yaratıcı, en özgün, en bohem ve çokkültürlü semti. Szimpla Kert başta olmak üzere şehrin en ünlü ruin barları, alternatif mekanları, barları, yerel tasarımcıların ürünlerini bulabileceğiniz dükkanları, bağımsız galerileri ve sokak sanatı örnekleri Erzsébetváros sokaklarında kümeleniyor. Bu semt 7/24 yaşıyor ve bizim de Budapeşte’de en sevdiğimiz semt burası. Gece bir mekandan çıktığınızda ve acıktığınızda ne yiyeceğim derdine düşmüyorsunuz çünkü buradaki sokak yemekleri satan dükkanlar gece geç saatlere kadar açık ve önlerinde kuyruklar görmeye hazır olun. Hem gündüz gelin hem gece gelin ama mutlaka bu mahallenin ruhunu yakalamaya bakın.

4.1 Szimpla Kert

Szimpla Kert, 2002’den beri Budapeşte’nin en ünlü ve en popüler ruin barı. Bizce tüm Budapeşte’nin en eşsiz mekanlarından biri. Günün her saati yaşayan bir yer olduğu için gündüzü ayrı gecesi ayrı güzel. İçindeki sirkülasyon çok geç saatlere kadar devam ediyor. Atmosferini anlatmak istesek belki Alice Harikalar Diyarı’nın daha karanlık versiyonu diyebiliriz. Bu karanlığa eklenen bir ordan bir burdan alınmış eşyalar, normalde uyumsuz olan ama orada bir o kadar da uyumlu gözüken renkler, neon ışıklar, yüksek volümlü müzik, farklı katlara ayrılmış barlar, retro lambalar, eski bisikletler, antika eşyalar ve sanat eserleri, bahçe kısmında bitkiler ile çok katmanlı, renkli, eklektik tarzda ve sürprizlerle dolu bir yer. Her katının farklı konseptte olduğu barların önü hem uzun masalarla hem bar sandalyeleriyle, hem koltuk hem de koltuğa dönüştürülmüş araba parçaları veya bazen bir küvetle dekore edilmiş. Dıştan ise eski bir fabrika binası gibi görünen büyük bir yapı. Çok turistik olduğu için özellikle hafta sonu geceleri en kalabalık zamanı oluyor. Bu yüzden hafta içi akşamları ve gündüz vakitleri daha sakin bir zamanda gelmek en mantıklı seçenek olabilir çünkü kalabalık arttıkça içerisi çok havasızlaşıyor. Genellikle 15:00 ve 04:00 saatleri arasında açık ama yine de gitmeden kontrol edebilirsiniz. Mekanın salaşlığına uygun olarak rezervasyon kabul etmiyor. Bizce kesinlikle hem gün ışığında hem de gece karanlığında iki kere gelmeye değer. Konum için tıklayın. Haritada 35 numara.

4.2 Dohany Sokağı Sinagogu

Erzsébetváros’un bir özelliği de şehrin Yahudi Mahallesi olması. Dohány Sokağı Sinagogu ise 3 bine yakın kapasitesiyle tüm Avrupa’nın en büyük sinagogu. Viyanalı mimar Ludwig Förster tarafından 1854-59 yıllarında Mağribi tarzında inşa edilmiş. Hayli süslü bir yapı. Zaten büyüklüğünün yanı sıra daha çok Endülüs bölgesinde görmeye alışkın olduğumuz Mağribi mimarisi ile dikkat çekiyor. Turuncu tonlardaki bol işlemeli tasarımında Gotik ve Bizans tarzlarından esintiler de var. İç mimarisinde de aynı sarı tonlar ve hoş işlemeler devam ediyor. Günümüzde de aktif olarak ibadethane olarak kullanılıyor. Cumartesi günleri kapalı diğer günlerde 10.00’da ziyarete açılıyor. Cuma günü dışında 20.00’ye dek gezebiliyorsunuz. Cumaları 16.00’a kapanıyor. Girişi ücretli. Dohany Sokağı Sinagog’una giriş bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 36 numara.

4.3 Gozsdu Court

Gozsdu Court, aslında 19. yüzyıldan kalma bir pasajlar kompleksi. İçinde pek çok yeme içme mekanı var. Özellikle de karaoke barlar. Nedendir bilinmez ama Budapeşte’nin bu kısmında karaoke çok talep görüyor. Hemen hemen tüm barlarda karaoke yapan turistler görebiliyorsunuz. O yüzden her yerden ayrı bir müzik yükseliyor. Buradaki mekanlar da biraz turistik kaçıyor haliyle. Bizce içini şöyle bir turlayıp devam edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 37 numara.

4.4 New York Cafe

New York Cafe’yi mekanlar listemizden çıkarıp gezilecek yerler listemize koyduk çünkü burası dünyada gözün görebileceği en güzel cafelerden biri. 1894’te inşa edildiğinde New york Palace adında döneminin en büyük be lüks otellerindenmiş. New York Cafe de işte o otelin kafesi. Barok ve Rönesans tarzlarının hakim olduğu cephesi bile hayli görkemli ama iç mekan bir başka. Özellikle tavan süslemeleri, freskler, mermer sütunlar ve zarif mobilyalar adeta gözleri okşuyor. Artık aşırı turistik bir yer olduğu için yüksek sezonda kapısında en az 1 saat beklemeyi göze almalısınız. Özellikle de hava sıcak ve güneşliyse şapkanızı yanınıza almayı unutmayın çünkü muhtemelen öğle saatlerinde giderseniz güneşin altında bir saat bekleyeceksiniz. Fiyatlar da bir hayli pahalı haberiniz olsun. O yüzden genelde herkes fotoğraflarını çekip, etrafı inceleyip kaçıveriyor. Konum için tıklayın. Haritada 38 numara.

4.5 Mahallenin Sokak Sanatı Dolu Sokakları

Erzsébetváros’un en güzel yanı her köşe başında sizi harika murallerin karşılıyor oluşu. Özellikle beğendiğimiz birkaçını Kazinczy Sokağı ve Dob Sokağı boyunca bulabilirsiniz. Sokak sanatına daha derin bir ilginiz varsa Erzsébetváros sokaklarındaki bu rehberli sokak sanatı turuna mutlaka katılın. Biz çok keyif aldık. Hem eserleri gezdirip tanıtıyorlar, eserleri anlatırken kültürel bağlamı da açıkladıkları için şehrin tarihine, karakterine dair çko fazla şey öğreniyorsunuz. Şehre yepyeni gözlerle baktık turdan sonra.

4.6 Erzsebetvaros’tan Yeme-İçme Önerilerimiz

Cirkusz Café

Cirkusz Café: “Dünyanın En İyi 25 Brunch Mekanı” listelerinde hep karşınıza çıkacak olan Cirkusz Café haliyle şehrin en popüler brunch mekanı. Ancak yüksek sezonda özellikle de yazın kapısında en az 1 saat sıra beklemeyi göze almanız lazım. Özellikle pankekleri ile popülerleşmiş bir mekan ki denemiş birileri olarak kesinlikle diyebiliriz ki hayatımızda yediğimiz en iyi pankeklerdendi. Her gün 07:30’dan 16:00’ya kadar açık. Eğer 9’dan sonra gelirseniz sıra baya uzamış oluyor, 13.00 gibi gelirseniz de neredeyse tamamen bitmiş oluyor aklınızda olsun. Rezervasyon almıyor. Konum için tıklayın. Haritada 38 numara.

Stika Gastropub

Stika Gastropub: Bizce Cirkusz kadar ünlü olmasa da Budapeşte’nin en iyi brunch mekanlarından biri sayılabilecek bir mekan. Yalnız aşırı küçük, sadece birkaç masası olan bir yer o nedenle de rezervasyonsuz gitmeyin. Bir de servis biraz yavaş ama önünüze gelen her şeyden mennun kalacağınıza eminiz. Eggs Benedict çeşitleri, avokado tost, pankekler hatta çılbır gibi her telden seçenek menüde mevcut. Konum için tıklayın. Haritada 39 numara.

Twentysix Budapest

Twentysix Budapest: İsmini onlara göre en ideal sıcaklık olan 26 dereceden alan Twentysix Budapest, han gibi bir binanın avlusunda sera misali bitkilerle donatılmış, cam tavanı sayesinde oldukça aydınlık aşırı trend bir brunch mekanı. Evet ambiyansı harika ama burada yediklerimizin lezzetleri için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Bize biraz fazla abartılmış geldi. Fiyatlar da nispeten diğer brunch mekanlarına göre yüksek. Yine de ortamı için değer deyip gelecekseniz haftalar öncesinden rezervasyon yaptırmayı unutmayın. Konum için tıklayın. Haritada 40 numara.

My Little Melbourne Coffee: Avustralya’nın kahve kültürünü Budapeşte’de küçük ve şirin dükkanlarına taşıyan bir kahveci. Kahve menüsüne ek olarak atıştırmalık hamur işleri de var ama oturma alanı kısıtlı. Konum için tıklayın. Haritada 41 numara.

Arán Bakery: Özellikle ekşi maya ekmek üstüne uzmanlaşmış olan, ekmeklerine ek olarak kruvasan ve diğer unlu mamul çeşitlerini de günlük olarak sunan bir fırın. Hem oturma alanı sınırlı hem de ürünler çabuk bitebildiği için erken saatlerde gelmekte fayda var. Konum için tıklayın. Haritada 42 numara.

Freyja – the croissant story: İskandinav tipi hamur işlerinin yanında sandviçleri ve kahve çeşitleri de bulunan minimal bir fırın-kafe. Brunch tabakları da bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 43 numara.

Mazel Tov: Akdeniz mutfağıyla Orta Doğu mutfağını birleştiren füzyon bir menüye sahip yine oldukça popüler bir restoran. Biz yine lezzetlerindense daha çok yeşil bitkilerle dolu bahçeye benzeyen ferah ambiyansına düştük. Rezervasyon yaptırmanız kesinlikle tavsiye edilir. Fiyat skalası için de ortalamanın üstünde diyebiliriz. Konum için tıklayın. Haritada 44 numara.

Fotoğraf Kaynak: Irina N / Unsplash

Spíler Original: Spiler Original, Gozsdu Court içinde önerebileceğimiz tek mekan. Yahudi-Macar mutfağından esinlenen tabaklar bulabileceğiniz bir bistro. Konum için tıklayın. Haritada 45 numara.

TATI Farm to Table: Çiftlikten sofraya felsefesini benimseyen, kendi çiftliklerinde yetiştirdikleri ürünleri mevsimsellik ve sürdürülebilirlik anlayışıyla modern tabaklara dönüştüren bir Michelin tavsiyeli bir restoran. Online olarak rezervasyon yaptırabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 46 numara.

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/fatmamabbqpub

–  Fat Mama: Barbekü odaklı bir restoran ama kahvaltı, brunch veya öğle yemeği için de tercih edebilirsiniz. Kapalı oturma alanına ek olarak canlı müzik etkinliklerinin düzenlendiği hoş bir bahçesi var. Konum için tıklayın. Haritada 47 numara.

Kőleves Kert

Kőleves Kert: Hem keyifli bir bahçe ortamına hem de leziz yemeklerin sunulduğu bir restorana sahip mekan. Zaten kert de Macarca “bahçe” demek. Menüsünde köfte topları, pancarlı kanepeler gibi paylaşımlık seçenekler bulabilirsiniz. Pazartesi, salı ve çarşamba günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 48 numara.

Mika Tivadar Kert

Mika Tivadar Kert: Hemen Kőleves Kert’in komşusu olan, etkinliklere ve konserlere ev sahipliği yapan bir bira bahçesi. Renkli ve rahat bir atmosfere sahip. Konum için tıklayın. Haritada 49 numara.

Kisüzem

Kisüzem: Daha çok yerellerin takıldığı, retro estetiğe sahip samimi ve kendi halinde bir pub. Konum için tıklayın. Haritada 50 numara.

Doboz

Doboz: Şehrin ünlü ruin bar’larından bir diğeri. Bir binanın avlusunda bulunan mekanın sembolü de yine o avludaki bir ağaca sarılı duran tahtadan yapılma devasa King Kong figürü. Genellikle diğer ruin bar’lara göre daha az dolu oluyor. Pazartesi ve salı günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 51 numara.

Instant-Fogas Complex: Neredeyse her müzik zevkine uygun yedi dans pistiyle, on sekiz barıyla, bahçe ve terasıyla Budapeşte’nin en büyük ruin bar’ı. Konum için tıklayın. Haritada 52 numara.

Street Food Karavan Budapest

Street Food Karavan Budapest: Ruin bar’larla çevrili bir sokak arasında kurulmuş bir açık hava sokak lezzetleri marketi. Aynı sokakta sıralanmış çeşit çeşit yemek karavanlarının arasından istediğinizi seçip ayaküstü bir şeyler atıştırabiliyorsunuz. Özellikle akşamları hem ışıklandırması açılınca hem de daha kalabalık artınca canlanıyor. Her gün 11:30 ve 00:00 saatleri arasında açık. Konum için tıklayın. Haritada 53 numara.

Melissza Gyros

– Melissza Gyros: Erzsébetváros’ta gece acıkınca Yunan gyrosu veya souvlakisi  yemek bir mahalle ritüeline dönüşmüş durumda. Gecenin birinde, ikisinde burada gyros sırasına girmiş kalabalıklara rastlayabiliyorsunuz. Biz Melissza’yı deneyip baya beğendik ama aynı sokakta birkaç marka var. Konum için tıklayın. Haritada 54 numara.

Bors Gastro Bar: Szimpla Kert’in hemen yanında kalan, özellikle de bardakta servis ettiği çorbaları ve Star Warslı dekoru ile ünlü minik bir dükkan. Her gün 11:30’dan 21:00’e kadar açık. Konum için tıklayın. Haritada 55 numara.

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/gettogulyas

Gettó Gulyás: Geleneksel Macar yemeklerini ve özellikle gulaş adı verilen meşhur güveç/yahnilerini tadabileceğiniz bir menüye sahip. Konum için tıklayın. Haritada 56 numara.

Rosenstein Vendéglő: Bölgenin biraz dışında kalsa da bölgenin en eski Yahudi restoranlarından biri. Macar-Yahudi lezzetleri sunan bir aile işletmesi. Rezervasyon gerekli, pazar günleri hariç her gün açık. Konum için tıklayın. Haritada 57 numara.

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/hintalobudapest

Hintaló Iszoda: Babane evi gibi nostaljik bir dekorasyona sahip iki katlı, ünlü bir bar/pub. Bölgenin biraz dışında kalıyor olsa da eklemek istedik. Konum için tıklayın. Haritada 58 numara.

4.7 Erzsebetvaros’tan Önerdiğimiz Oteller ve Evler

Fotoğraf Kaynak: Booking.com

Designer – A10 $$: Tarihi bir binada bulunan, minimal ve rustik tarzı harmanlayan ferah bir daire. Asma katıyla birlikte iki yatak odası, bir oturma odası, tam donanımlı mutfak ve banyodan oluşuyor.

Queen’s Court Hotel & Residence $$: Avlusundaki sessiz bahçesi, kapalı havuzu ve retro-klasik spa alanıyla hizmet veren beş yıldızlı bir otel.

Onyx Luxury Budapest $$: Neredeyse her kişi sayısına uygun oda, stüdyo, süit ve daire opsiyonlarıyla dört yıldızlı bir otel. Her odasında klima, çalışma masası, tv ve özel banyo mevcutken bazılarında tam donanımlı mutfak ve özel jakuzili bir teras bulunuyor.

Metropolis Budapest Boutique Hotel $: Tüm odalarında tv, klima, oturma alanı, kettle ve özel banyo mevcut olan uygun fiyatlı bir otel. Otelde alakart kahvaltı da bulunuyor.

Bo33 Hotel Family & Suites $: Keleti Tren İstasyonu civarında, ister çift ister aile halinde konaklayın, çeşitli durumlar için uygun odalara sahip uygun fiyatlı bir seçenek. Tüm odalarında klima, tv, minibar, saç kurutma makinesi ve özel banyo mevcut. Açık büfe kahvaltı servis ediliyor.

D.five A22 Boutique Hotel $: Odalarında klima, tv, kahve makinesi, kettle, wifi, özel banyo bulunan ve sadece oda hizmeti sunan bir tesis. Çocukların konaklamasına uygun değil.

5. Terezvaros’ta Gezilecek Yerler

Terezváros Budapeşte’nin 6. bölgesi. Hem gezilecek yerlere yakın olması hem de şehrin gürültüsünden ve aşırı turistik noktalarından biraz daha uzak olması ile bizce konaklamak için de en tercih sebebi noktalardan biri. Şehrin en önemli ve şık caddesi Andrassy de burada, Macar Devlet Operası da Városliget (Şehir Parkı) da Széchenyi Hamamı da Kahramanlar Meydanı da… Ulaşım açısından da oldukça elverişli bir bölge çünkü bölgeyi boydan boya geçen bir metro hattına sahip ama bizce yürüyerek keşfetmesi de en keyifli bölgelerden biri.

5.1 Kahramanlar Meydanı 

Kahramanlar Meydanı, 1896 yılında Macaristan’ın bininci yılını kutlamak için düzenlenen Büyük Macaristan Milli Sergisi için inşa edilmiş olan şehrin en ünlü meydanı. Meydan ve çevresindeki yapılar Macaristan’ın kimliğini vurgular nitelikte bir bütünlük içerisinde. Bir tarafında Güzel Sanatlar Müzesi bir tarafında Sanat Galerisi yer alan meydanın ortasında Milennium Sütunu bulunuyor. Bu sütun Macaristan’ın kurucusu olarak kabul edilen Arpad Han, Macar Kavimleri Önderi, Kral I. Saint Stephen gibi Macar tarihindeki kahramanların figürleriyle çevrelenmiş. Konum için tıklayın. Haritada 39 numara.

5.2 Szechenyi Termal Hamamı

Széchenyi Termal Hamamı için Budapeşte’nin en ünlü hamamlar ve havuzlar topluluğu diyebiliriz. 1913’te inşa edilmiş, Neobarok tarzda inanılmaz güzel bir mimarisi var. Devasa bir açık havuzun yanı sıra kapalı farklı bölümlerle toplamda 18 adet termal havuzdan oluşuyor. Yeraltı sularını kullanan havuzlar farklı mineral içeriklere sahip. Kadın erkek karışık bir düzene sahip ama dolap ve soyunma odaları gibi alanlar ayrı. Suyun derecesi yaz kış 36 derecede olduğu için yazın gelmenizi pek de tavsiye etmiyoruz ama sonbaharda veya kışın gelirseniz tadından yenmiyor. Cumartesi günleri dev açık havuzda gerçekleşen sparty’ler yani dj performanslı ve içkili spa partileri de var ve biletleri çok hızlı tükeniyor. Eğer gidecekseniz biletinizi tükenmeden alın. Széchenyi Termal Hamamı Sparty bileti almak için tıklayın. Komplekste giriş ücretine ek olacak şekilde çeşitli masaj servisleri de alabiliyorsunuz. Genelde çok kalabalık oluyor bu yüzden eğer spartye katılmayacaksanız hafta içi erken saatleri tercih etmeniz daha iyi olur. Széchenyi Termal Hamamı giriş bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 40 numara.

5.2 Varosliget (Şehir Parkı)

Varosliget Széchenyi Termal Hamamı ve aşağıda bahsedeceğimiz daha pek çok yeri kapsayan, Margaret Adası’nı saymazsak şehrin en büyük yeşil alanı. Bir girişi de Kahramanlar Meydanı’na açılan park 1817’den beri halkın nefes alanlarından biri. İçinde kale, termal hamam, restoranlar ve tarım müzesi gibi alanlar bulunuyor hatta kış sezonunda bir buz pisti bile kuruluyor. Konum için tıklayın. Haritada 41 numara.

5.3 Vajdahunyad Kalesi

Varosliget içinde, kartpostaldan fırlamış gibi duran bir kale. Böyle Orta Çağ’dan kalma edalarına bakmayın, aslında 1896’da tasarlanmış hatta başta böyle bir kale olması planlanmamış. İlk etapta ahşap malzemelerle yapılmış daha geçici bir tasarıma sahipmiş. Sonrasında halk tarafından beğenilince kalıcılaşmış. Çeşitli zaman dilimlerinde de parçalar eklendiğinden Gotik, Romanesk, Barok gibi birden çok tarza dair nüanslar görebiliyorsunuz. İçinde Avrupa’nın en büyük tarım müzesi yer alıyor. Macar Tarım Müzesi’nin geniş koleksiyonunda Macar tarım geleneklerine dair tarihsel bilgiler edinebiliyorsunuz. Müze kısmı Pazartesileri dışında her gün 10-17.00 saatlerinde açık. Konum için tıklayın. Haritada 42 numara.

5.4 Gatehouse Kulesi

Gatehouse Tower, Varosliget içindeki tarihi kule yapısı. Bu tür kuleler genelde şehrin kapılarını korumak ve kontrol etmek amacıyla inşa edilirmiş. Orta Çağ ve sonrası dönemde yapıldığı düşünülse de net yapılış tarihi bilinmiyor. İçinde dönemsel sergiler olabiliyor. Girişler ücretsiz. Haftanın her günü 09-19.00 arasında ziyaret edilebilir. Konum için tıklayın. Haritada 43 numara.

5.5 ANONYMVS Heykeli

Vajdahunyad Kalesi’nin avlusunda yer alan esrarengiz görünümlü bir bronz heykel. Macar heykeltraş Miklos Ligeti tarafından 1903’te yapılmış. Yüzüklerin Efendisi’ndeki Nazgûllere benzer, yüzü belli olmayan ve bol kıyafetleriyle tamamen belirsiz bir kişi görüyorsunuz. Erken dönem Macar tarihçilerinden Anonymous’u simgeliyor ve Macar erken tarihinin kapsamlı bir yazımını yaptığı için saygıyla anılıyor. İnsanları heykelin elinde duran ve ucu artık temastan parlamış kaleme dokunurken görebilirsiniz. İnanışa göre özellikle yazarlar bu kaleme dokununca kalemleri yağ gibi akar gidermiş. Bir anlamıyla da iyi şans getirdiğine inanılıyor. Konum için tıklayın. Haritada 44 numara.

5.6 Jaki Şapeli

Anonymous Heykeli’nin hemen yanında bir şapel göreceksiniz. Jaki Şapeli 18. yüzyılın sonlarında inşa edilen küçük bir kilise. Barok tarzda inşa edilmiş, renkli vitray pencereler, süslemeler ve ahşap oymaları dikkatinizi çekecek. Avlu kısmı sundurmalarla çevrili. İçeriye girmek için minik bir ücret ödüyorsunuz. Yalnızca Çarşamba ve Cuma günleri 10-13.00 ve 16-18.00 saatlerinde geziliyor. Konum için tıklayın. Haritada 45 numara.

5.7 Güzel Sanatlar Müzesi

Kahramanlar Meydanı’nın hemen yanında yer alan Güzel Sanatlar Müzesi, Albert Schickedanz tarafından meydanın kendisi gibi milenyum kutlamaları için inşa edilmiş. O zamanlardan beri de tarih öncesi, savaş dönemi ve savaş sonrası gibi dönemlere ayrılarak kapsamlı bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Eski ustalar resim ve heykel galerisi en çok rağbet gören yerlerinden. Bu müze de pazartesi günleri kapalı. Kalan günlerde 10-18.00 arasında gezebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 46 numara.

5.8 Kunsthalle

Kunsthalle Budapeşte’nin köklü sanat galerilerinden biri. 1896’da Macaristan’ın 1000. Yıl kutlamalarından açılan galeri o zamandan bu yana modern ve çağdaş sanat eserlerini sergiliyor. Neoklasik mimarisinin mimarıysa yine Albert Schickedanz. Neoklasik tarz o dönemde özellikle sanat galerileri gibi yapılar için daha bir tercih ediliyormuş zaten dış yapısındaki heykel ve detaylarıyla da bunu kanıtlayan eserlerden biri gibi. Pazartesi günleri kapalı. Diğer günlerde perşembe günü dışında 10-18.00 saatlerinde gezilebiliyor. Perşembe için ziyaret saatleri 12-20.00 arasında. Konum için tıklayın. Haritada 47 numara.

5.9 Etnografya Müzesi

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/@neprajzimuzeum/

Etnografya Müzesi 200 bin parçalık bir etnografik koleksiyonu ile Avrupa’nın en büyük etnoloji müzelerinden biri. Eski çağlardan günümüze dek Macar halkı dışında da pek çok halktan eser bulunuyor. Müze 1872’de kurulmuş ve pek çok kez yer de değiştirmiş ama bu son yerindeki binanın modern mimarisinin çağdaş yorumu oldukça ilgi çekici. Müzenin bir kaykay pistini andıran ve bir çatı bahçesi olan bükümlü binası tasarım ödüllü. Pazartesileri kapalı ama salıdan pazara 10.00-19.30 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 48 numara.

5.10 Macaristan Devlet Opera Binası

Geldik Macaristan’ın gururu olan yapılardan birine daha. Daha önce Dünyanın En Görkemli 3. Operası Macaristan Devlet Opera Binası yazımızda da anlattığımız gibi bu opera binası döneminin tam bir modern mühendislik örneği. 1884’te halka açılmış ve oldukça görkemli bir yapı. İç mimarisinde ise çok sayıda resim, heykel ve süs eşyasıyla süslenmiş, Barok tarzda dekore edilmiş. Haliyle de dünyanın en güzel opera binalarından biri olarak kabul ediliyor. Yapının önünde Macar milli marşı bestecisi Ferenc Erkel ve Franz Liszt’in heykelleri var. Gustav Mahler de 1888-91 yıllarında burada sahne almış. Puccini dahi pek çok besteci operasının prömiyerini burada gerçekleştirmiş. Şimdilerde günde birkaç kez saatlik turlarla gezilebiliyor. Rehberli turlara bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 49 numara.

5.11 Andrassy Bulvarı

Fotoğraf Kaynak: Stones Do Not Disappear / Pexels

2.5 kilometre uzunluğundakli Andrássy Bulvarı Budapeşte’nin Bağdat Caddesi. 19. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş, o dönemki sosyal dokuyu ve mimari tarzı çok güzel temsil ediyor. Öyle ki 2002’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahi eklenmiş. Şehrin en önemli turistik alışveriş caddelerinden de biri. Yol boyunca da zamanını yansıtan önemli mimarların eserlerini göreceksiniz. Bulvarın en sonunda da sizi Kahramanlar Meydanı karşılıyor. Şehrin en eski metro hattı Line 1 de bu cadde boyunca uzanıyor. Konum için tıklayın. Haritada 50 numara.

5.12 Nagymezo Utca

Budapeşte’nin Broadway’i olarak bilinen Nagymező Utca, Budapest Operetta Theatre ile Radnóti Miklós Színház gibi tiyatrolara ve pek çok sanatçının heykeline, kafelere, restoranlara ve sanat galerine ev sahipliği yapan bir sokak. Tiyatro, opera ve kültür-sanat etkinliklerini seven herkes mutlaka yolunu düşürsün diyeceğimiz bu sokağın en popüler noktası 20. yüzyılın en önemli Macar operet bestecisi Emmerich Kálmán’ın bankta oturan heykeli. Konum için tıklayın. Haritada 51 numara.

5.13 Terör Evi Müzesi

İçinde ne olduğundan bağımsız olarak ilginç çatı tasarımı ile merak uyandıran bir müze Terör Evi Müzesi. Güneşin gün içinde gelen farklı açıları sayesinde üzerinde “terror” yazısı belirecek şekilde tasarlanmış. Müze II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş dönemlerindeki Macaristan’daki siyasi zulmü ve terörü göstermek adına açılmış. Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği etkisindeki Macaristan’da dönemin etkilerini anlatmaya çalışan bir hafıza mekanı diyebiliriz. Pazartesileri kapalı ama diğer günlerde 10-18.00 saatlerinde ziyaret edilebiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 52 numara.

5.14 Terezvaros’tan Yeme-İçme Önerilerimiz

Tereza Mexican Restaurant

Tereza Mexican Restaurant: Budapeşte’de canınız Meksika yemeği çekerse uğrayabileceğiniz yerlerden biri. Burrito bowl’lar, taco ve quesadilla’lar gibi pek çok geleneksel Meksika lezzeti menüsünde mevcut. Yazın açık bahçesiyle, kışın da Meksika motifleri taşıyan renkli kapalı alanıyla hizmet veriyor. Rezervasyon yaptırmanız tavsiye edilir. Konum için tıklayın. Haritada 59 numara.

Két Szerecsen

Két Szerecsen: Paris usulü bistro kültürünün geleneksel tatlarını sunuyor. Özellikle menüsünde ördeği seviliyor. Rezervasyon yaptırmanız faydalı olabilir. Konum için tıklayın. Haritada 60 numara.

Pizzica

Pizzica: Cam tezgah ardında bulunan dilim pizzalarıyla hızlı bir şeyler atıştırmak istediğinizde tercih edebileceğiniz bir pizzacı seçeneği. Vejetaryen ve vegan pizzaları da bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 61 numara.

Retro Lángos Budapest

Retro Lángos Budapest: Bizdeki pişi, simit neyse Macaristan’da da onun karşılığı olan Lángos’u denemek istiyorsanız Retro Lángos Budapest tercih edebileceğiniz adresler arasında. Temelde kızarmış bir yassı ekmek olan Lángos’un pek çok çeşidini burada deneyebiliyorsunuz. Genelde peynir, krema ve sarımsaklı sosla servis edilen klasik Lángos popüler. Konum için tıklayın. Haritada 62 numara.

Marlou wine bar & store: Devlet Opera Binası’nın hemen yanında kalan hem mağaza hem de bir bistro/bar. Pazar ve pazartesi günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 63 numara.

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/tuktukbarbudapest

Tuk Tuk Bar: Mahallede Uzak Doğu esintili popüler bir kokteyl barı. Konum için tıklayın. Haritada 64 numara.

– Boutiq Bar: Aziz Stefan Bazikilası’na yürüme mesafesinde bulunan ve 2008 yılından beri hizmet veren ödüllü bir kokteyl barı. Pazar, pazartesi ve salı günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 65 numara.

Gundel Cafe Patisserie Restaurant: Budapeşte Şehir Parkı’nın içinde yer alan, 1866’ya dayanan geçmişiyle tarihi bir restoran. Menüsünde Macar geleneksel lezzetlerini bulabilirsiniz. İnternet sitesi üzerinden rezervasyon yaptırılabilir. Konum için tıklayın. Haritada 66 numara.

5.15 Terezvasros’tan Önerdiğimiz Oteller ve Evler

Fotoğraf Kaynak: Booking.com

Casati Hotel – Adults Only $$: Sadece yetişkinlerin konaklamasına uygun olan Casati Hotel dört yıldızlı butik otel. 18. yüzyıldan kalma tarihi bir binada bulunuyor ve odaları dört farklı temada tasarlanmış.

Eurostars Ambassador $$: Oda ve süit seçenekleriyle dört yıldızlı bir otel. Sauna, teras ve fitness merkezi bulunan otelde açık büfe kahvaltı da mevcut. Klima, wifi, çalışma masası, kahve makinesi ve minibar her odasında bulunuyor.

Mystery Hotel Budapest $$: 19. yüzyılda inşa edilen tarihi bir binada oda, süit ve stüdyo daireleriyle hizmet veren beş yıldızlı bir otel. Her biriminde klima, tv, kahve makinesi, özel banyo, çalışma masası ve saç kurutma makinesi bulunuyor.

Three Corners Avenue Hotel $$: Açık büfe kahvaltı servisi, saunası ve transfer hizmeti bulunan dört yıldızlı bir otel. Odalarında klima, çalışma masası, kahve makinesi, minibar, tv ve özel banyoya sahip. Çocukların konaklamasına uygun değil.

Callas House $$: Oda ve suitlerinde özel banyo, klima, ücretsiz Wi-Fi bağlantısı, düz ekran TV, minibar, saç kurutma makinesi ve gardrop gibi gerekli donanımların mevcut olduğu bir otel.

Basilica Presidential panorama suits $$: İki yatak odası, iki banyosu, tam donanımlı bir mutfağı ve özel banyosu bulunan geniş bir daire. İki balkonu da Aziz Stefan Bazilikası manzarasına sahip. Dairede wifi, klima, tv, kahve makinesi ve mikrodalga gibi gerekli donanımlar bulunuyor.

Timeless Elegant Apartment by Opera House $$: Modern ve klasik tarzları bir arada bulunduran dekorasyonuyla yaklaşık on kişiyi ağırlayabilen geniş bir daire seçeneği. Üç yatak odası, tam donanımlı bir mutfak, iki banyo ve bahçe manzarası bulunan bir balkondan oluşuyor. Klima, ücretsiz wifi, kahve makinesi ve tv gibi araçlarla donatılmış.

Mamaison Residence Izabella Budapest $$: Geniş süitleriyle ister iki, isterseniz yedi kişi olun çeşitli sayıda kişiyi ağırlayabilen bir rezidans işletmesi. Tüm süitlerde bir yatak odası, oturma odası, tam donanımlı mutfak ve özel banyo bulunurken gerekli özelliklerle donatılmış.

6. Budapeşte Çevresinde Gezilecek Yerler

6.1 Obuda Adası ve Sziget Festivali

Óbuda Adası, Budapeşte’nin kuzeyinde yer alan bir ada ve 1993’ten beri dünyanın en iyi ve en yaşanılası müzik ve kültür festivallerinden biri olan Sziget Festivali’nin de daimi evi. Macarca “ada” anlamına gelen Sziget, her yıl Ağustos ayında Budapeşte’yi Buda ve Peşte olarak ortadan ikiye bölen Tuna Nehri’nin ortasındaki Óbuda Adası’nda gerçekleşiyor. Odağında müzik olsa da birçok disiplini kucaklıyor. 1.500’den fazla etkinlik içinde performans sanatlarından enstalasyonlara akrobasiden müzikale kendinize göre bir seçki bulacağınıza eminiz. Dünya mutfağını içeren yemek tezgahları, ilham verici yeni gruplar, yeni dostluklar derken zaman çok çabuk tükenecek. Yalnız biletler de tükenebilir, erkenden almakta fayda var. Konum için tıklayın. Haritada 53 numara.

6.2 Memento Park

Fotoğraf Kaynak: Broadbandito, Memento Park – Ostapenko, Steinmetz, egy víztorony, 1919, CC BY 2.0

Memento Park şehrin tarihi ve kültürel geçmişine ışık tutan bir açık hava müzesi. 1993’te Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla kurulan park, 1949-89 yılları arasında süren komünist dönemin anıtsal heykellerinin toplandığı bir yer olmuş. Heykeller arasında Lenin, Marx, Engels’i, işçi ve köylü figürlerini tasvir eden büyüük heykeller var. Şehrin biraz dışında kalan bu hatıra parkına 10-18.00 saatleri arasında uğrayabilirsiniz. Park şehrin 20 dakikalık bir araba yolculuğu kadar dışında kalıyor. O nedenle buraya bir rehberli tur eşliğinde gelmeyi tercih edebilirsiniz. Memento Park rehberli turuna bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 54 numara.

6.3 Garden Kobuci

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/KOBUCI

Óbuda Adası yakınlarında kalan Garden Kobuci konserlerin, canlı müzik etkinliklerinin düzenlendiği bir açık hava mekanı. Salaş bir atmosfere sahip. Bir şeyler içmek isterseniz bar kısmı da var. Düzenlenen etkinlikleri internet sitesi üzerinden takip edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 55 numara.

6.4 Balaton Gölü

Fotoğraf Kaynak: Tamara Bitter / Unsplash

Budapeşte’ye 2.5 saat mesafede, Macarların deniz muamelesi yaptığı Balaton Gölü, turkuaz renkli suyu, çevresini saran 19. yüzyıl yapılarıyla Orta Avrupa’nın yaz bahçesi. Gölün güney plajları çocuklu aileler için de uygun, gece kulüpleriyle kanı kaynayanlar için de…Kuzey tarafı ise sakin plajları ve şık restoranları ile lüks teknelerin önünüzden geçtiği ayrı bir dünya. Tihany Ulusal Parkı’na uzanan paddle board turları yerel dokuyu tanımak ve uluslararası arkadaşlıklar kurmak için süper bir deneyim. Paddle Board tularına bilet almak için tıklayın. Altınızda arabanız yoksa buraya Budapeşte’den kalkan günübirlik rehberli turlarla da gelebilirsiniz. Balaton Gölü turuna bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 56 numara.

6.5 Szentendre

Fotoğraf Kaynak: David Sablatura / Pexels

Szentendre, Budapeşte merkeze sadece 20 kilometre mesafede kalan, geleneksel sokaklar ve Macar sanatçıların sanat atölyeleri ile dolu şirin ve renkli bir sanatçı kasabası. Günübirlik birkaç saatlik bir ziyaretle değerlendirilebilir. Budapeşte’den başlayan günübirlik rehberli Szentendre turu bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 57 numara.

6.6 Gödöllo Sarayı

Fotoğraf Kaynak: oPPÁRÉ, Grassalkovich-kastély (7051. számú műemlék) 6, CC BY-SA 2.5 HU

Macar Kraliçesi Elisabeth’in (Sisi) yazlık sarayı olduğu için Kraliçe Elisabeth Sarayı olarak da geçen Gödöllő Sarayı Macaristan’ın en büyük 18. yüzyıl Barok yapılarından. Budapeşte merkeze 40 dakikalık bir sürüş mesafesindeki Gödöllő Köyü’nde bulunan sarayı gezmek için trenleri kullanabilirsiniz. Fakat ben daha konforlu ve rehberli bir deneyim tercih ederim derseniz, Budapeşte’den çıkışlı Gödöllo Sarayı turuna bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 58 numara.

6.7 Viyana

Hazır Budapeşte’ye gelmişken komşunun kapısını çalmak da güzel bir fikir olabilir. Avustruya’nın başkenti Viyana Budapeşte’ye arabayla da trenle de 2 saat 45 dakika mesafede. Belki günübirlik değil ama Budapeşte programınızın önüne veya arkasına eklemek isteyebilirsiniz. Niyetlenirseniz Viyana’da Gezilecek Yerler rehberimizi okumadan plan yapmaya başlamayın!

3 Günlük Budapeşte Turu Programı

1. Gün: Buda Bölgesi

(Eğer ilk gününüz hafta sonuna denk geliyorsa, bu günün içeriğini hafta içine gelen güne kaydırın.) Güne Buda Kale Bölgesi’ni gezerek başlayın. Aylardan yaz ise öğlen sıcaklıkları bastırmadan burayı aradan çıkartmanız en iyisi olur çünkü dik açılarla başınıza güneş geçmesini istemezsiniz. Zincir Köprü’yü yürüyerek Buda tarafına geçin. İster Balıkçı Tabyası’na yürüyün ister füniküleri kullanarak tepeye çıkın. Matthias Kilisesi’ni ve ilginizi çekiyorsa Ulusal Galeri’yi gezin.

Günün ikinci yarısı için geri inişinizi Gellert Tepesi’nden aşağı doğru yapın ve hem tepedeki noktaları hem de Gellert Hamamı’nı görün. Gün batımında da tekne turuna çıkıp şehir ışıkları yandığında Budapeşte’yi bir de ışıl ışıl haliyle nehirden görün. Geceyi sonlandırmak için Macaristan Devlet Opera Binası’nda bir opera izlemek güzel bir fikir olabilir.

2. Gün: Peşte Bölgesi

İkinci günü Peşte yakasını karış karış gezmeye ayırın. Güne Lipotvaros ve Belvaros bölgelerini keşfederek başlayın. Lipotvaros’ta Budapeşte Parlamento Binası’nı ve Aziz Stefan Bazilikası’nı gezip Vörösmarty Tér ve Váci Sokağı’nı yürüyerek Belvaros’a geçin. Macar Ulusal Müzesi’ni, Budapeşte Merkez Hali’ni ve Dohány Sokağı Sinagogu’nu da gezdikten sonra sıra geldi şehrin en özellikli 7. bölgesi Erzsebetvaros’a.

Ruin barların atası sayılan Simpla Kert ve onu saran sokak sanatı ile dolu sokakların hem gündüzünü hem de gecesin görmek için 7. bölge için günün ikinci yarısı ve akşamını ayırın. Gozsdu Court’u gezip Meşhur New York Cafe’de birer kahve molası verin. Akşam bu bölgede yemek yiyip gece ruin bar turuna çıkın.

3. Gün: Terezvaros Bölgesi ve Margaret Adası


Üçüncü güne Andrássy Bulvarı’nı yürüyerek başlayın. Bulvarın sonunda Kahramanlar Meydanı belirecek. İlgi alanınıza göre buradaki iki önemli müzeyi gezebilirsiniz. Biri Macar Güzel Sanatlar Müzesi diğeri ise Kunsthalle.

Günün ikinci yarısında şehrin önemli yapılarını da içinde bulunduran dev bir park olan Varosliget yani şehir parkına geçin. Burayı turistik bir yer gibi düşünmeyin. İnsanlar buraya spor yapmaya, köpeklerini gezdirmeye geliyorlar. İçindeki gölet, yeşil alan ve tarihi yapılar keyifli bir rota oluşturuyor. Termal hamamlar Budapeşte’nin en meşhur olayı. Gözünüzde kaplıca gibi canlanmasın. Kışın ortasında, üzerinize kar yağarken saray gibi bir binanın açık havuzunda yüzmek kulağınıza nasıl geliyor? Aylardan sonbahar veya kış ise kesinlikle değerlendirin deriz. Hatta günlerden cumartesi ise dj eşliğindeki çılgın sparty’lere de katılmayı düşünebilirsiniz. Eğer mevsimlerden kış değilse, hamam kısmını atlayıp birer segway veya bisiklet kiralayıp Margaret Adası’na geçebilir ve Budapeşte’nin sayfiye yüzünü görebilirsiniz.

Macaristan’da Ne Yenir? Yerel Lezzetleri Gulaş, Langos, Kürtoskalacs…

Macar mutfağı bizim damak zevkimize yakın bir mutfak. Haliyle menülerde seçim yaparken zorlanacağınızı sanmıyoruz. Yine de buraya gelmişken kesin denersiniz diye düşündüğümüz birkaç lezzetten ayrıca bahsetmek istedik.

Fotoğraf Kaynak: Angela Khebou / Pexels

– Gulaş: Geçmişi 9. yüzyıla dayanan Gulaş bir çoban yemeği olarak ortaya çıkmış. İsmi de oradan geliyor hatta. Genellikle dana eti, sebzeler ve paprika biber kullanılarak yapılan haşlama-yahni türü bir yemek. Macar mutfağı denince akla ilk gelen yemeklerden.

– Langos: Bizdeki pişiye benzeyen Langos, bir çeşit hamur kızartması. Mayalı hamur yassı hale getirilerek kızartılıyor ve üstüne peynir, ekşi krema ve sarımsak eklenerek servis ediliyor. Tabii en klasik şekli bu, üstüne eklenecek şeyler bazı yerlerde farklılaşmış ve geliştirilmiş. Macaristan’ın en ünlü sokak lezzetlerinden diyebiliriz. Biz pek bayılmadık ne yalan söyleyelim biraz ağır geldi.

Fotoğraf Kaynak: Lisa Gageler / Unsplas

– Kürtoskalacs: Orta Avrupa’da özellikle Noel pazarlarında gördüğümüz kömür ateşinde, bir boruya sarılmış halde pişirilen Chimney Cake’lerin Macar versiyonu. İsmini de hamurun sarıldığı soba borusu benzeri koniden alıyor. Ekşi mayalı hamur kömür ateşinde pişirildikten sonra toz şeker ve tarçınla kaplanıyor. Prag’da da denemiş olabilirsiniz oradaki adı da Trdelnik.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir