VİYANA’DA GEZİLECEK YERLER

Viyana’dan daha eğlenceli ve eklektik Avrupa başkentleri var. Kulağa garip gelebilir ama Viyana’nın galiba turistik cazibesi tam da bu halinden geliyor: Şehre Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’ndan kalan ağırlık. Diğer Germen şehirlerden olan bir Stockholm gibi dizayn şehri ya da bir Berlin gibi özgür ruhlu değilse de, Viyana’yı bu özelliği görülmeye değer bir yer yapıyor.

Fransa, İngiltere, Portekiz, İtalya, İspanya gibi ülkerler kıtalar arası büyüyüp, yabancı topraklardan getirdikleri finansal ve kültürel zenginlikleri topraklarına yığarken, Avusturya – Macaristan İmparatorluğu sadece Avrupa topraklarında büyümesi sebebiyle farklı kültürlerle etkileşimi nispeten daha az olmuş. Viyana’ya gittiğinizde bu “saf Avrupalı” mirasları ile ne kadar gurur duyduklarını bariz bir şekilde hissedeceksiniz. Hatta maalesef dozunu bayağı kaçırıp, ırkçılığa meyil veren Avusturyalıların olduğu da bir gerçek.

Yiğidi öldürüp, hakkını vermek gerekirse; yüzyıllardır zarafetinden bir şey kaybetmemiş cafelerinde gezerken, operaya gelmiş şık insanları süzerken, gittiğiniz her yerde duyduğunuz klasik müzikle gerçekten bir Avrupa imparatorluğunun topraklarında olduğunuzu buram buram hissediyorsunuz. Yine de bizim tavsiyemiz Viyana’yı 35 sonrası yaşlara ertelemek, çünkü kurtlarını henüz dökememiş olanlar için Barcelona, Prag, Budapeşte gibi çok daha cıvıl cıvıl şehirler var. Ama sıkıntı yok, biz Viyana’da yapılacak en farklı şeyleri bulup, yazdık, terlik zoruyla şehre neşe kattık . 😀

Yine de favori şehirlerimizden diyemeyiz tabii.

Bu yazıyı nasıl kullanmalı?
Viyana Favorilerimiz- Bu bölüm bizim en keyifli bulduğumuz deneyimleri içerir.
Viyana’da Gezilecek Yerler- Klasik turist duraklarını içerir.

Viyana Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Viyana’ya Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Viyana’ya uçakla geldiğinizde Viyana Uluslararası Havalimanı’na ineceksiniz. Her şekilde uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın deriz.

– Viyana Uluslararası Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Viyana’ya Ne Zaman Gidilir?

Aralık-Mart ayları arası Viyana ciddi soğuk ama şehrin bembeyaz kar kaplı hali de bir o kadar güzel.  Soğuğu öyle bir çarpıyor ki kendinizi hiç olmadığınız kadar müze düşkünü bulabilirsiniz. 🙂  Ayrıca ısınmak için çok şeker kafeleri, sokak pazarları (street market) ve restoranları var. Zaten bir yerden bir yere gitmek de bir-iki tramvay yolculuğuyla mümkün olduğu için, tatilinizin zehir gibi geçme ihtimali yok. Üstelik bu aylarda Christmas Market’lar, yeni yıl ruhu ve buz pateni gibi güzel kış etkinlikleriyle Viyana’nın tadı başka güzel.

Nisan itibariyle havalar ısınıyor ve park ve bahçelerde zaman geçirmek, şehri yürüyerek veya bisikletle keşfetmek için uygun oluyor Viyana. Mayıs ortasından Haziran sonuna kadar aklınıza gelebilecek farklı alanlarda festivaller, açık hava etkinlikleri ve partiler oluyor; yani Viyana’nın en çılgın zamanları Mayıs-Temmuz arası desek abartmış olmayız. Her sene 3 gün boyunca süren Donauinselfest Viyana’nın en önemli etkinliklerinden biri. Avrupa’nın en büyük açık hava partisi diye geçiyor ve istediğiniz gibi biletsiz gidip etkinliklerde keyif yapabiliyorsunuz.

Temmuz-Ağustos aylarında oldukça sıcak oluyor. O zamanlar da bütün günü sıcağın altında geçirmek yerine Danube Nehri-Kanalı gibi serinleyebileceğiniz noktalar veya uğrayabileceğiniz tatlı cafeler shoplar var. Eylül aylarında giderseniz de bütün yoğunluğuyla yeniden başlayan kültürel aktivitelere gidebilir, güzel bir tiyatro-opera yakalayabilirsiniz. Anlayacağınız hangi mevsimde giderseniz gidin Viyana’nın tadı çıkıyor! 🙂


Viyana’ya Ne Kadar Zaman Ayırmalı?

Bizce bir şehre ayırmak için maksimum gün belirlemek anlamsız, çünkü kaç gün kalırsanız kalın hep keşfedecek yeni şey bulabiliyor insan. Ama sonsuz gezme gibi bir olanağımız olmadığı için minimum kaç günde şehri istediğim gibi görmüş olurum derseniz bizce Viyana’ya bir hafta sonu veya 3 gün yeterli olur. Schönbrunn Sarayı’nı, Belvedere Sarayı’nı, Marihilfer’i Hundertwasser Evi’ni görüp; beğendiğiniz kafelerden 1-2’sinde kahve-tatlı yapıp, şnitzel ya da sosis tadıp, favorilerimizden birkaçını yaptığınızda aslında hem 2-3 güne çok rahat sığdırmış olursunuz hem de Viyana’nın birçok “en”ini doya doya yaşamış olursunuz. Bir de mutlaka opera ya da tiyatroya gidin deriz, onları ıskalıyorsanız da bir sürü açık hava konseri oluyor birini mutlaka yakalarsınız. Kombinasyonları yapmak size kalmış!


Viyana’nın Hangi Bölgesinde Konaklamalı

Innere Stadt: Viyana’nın 1. bölgesi olan Innere Stadt, Viyana’ya ilk kez gelecekler için Viyana’da kalınacak en iyi alanlardan biri. Burası Aziz Stephen Katedrali, Hofburg Sarayı, İspanyol Binicilik Okulu, Albertina, Opera ve Hotel Sacher gibi şehrin en popüler turistik yerlerini içeren Viyana’nın tarihi kalbi.

Innere Stadt otellerini incelemek için tıklayın.

Neubau: MuseumsQuartier’in de içinde bulunduğu, Viyana’nın 7. bölgesi. Dünyanın en önemli sanatçılarından bazılarının eserlerine ev sahipliği yapan birden fazla müzenin, galerilerin, bağımsız tasarımcıların butiklerinin kümelendiği bölge olduğundan konaklama için sanatseverlerin bir numaralı bölgesi.

Neubau otellerini incelemek için tıklayın.

Wieden: Viyana’nın yenilikçi ve hareketli 4. bölgesi. Daha genç ve dinamik bir mahallede konaklamak isterseniz tercih sebebi.

Wieden otellerini incelemek için tıklayın.

Leopoldstadt: Viyana’nın eski Yahudi mahallesi olan Leopoldstadt Viyana’nın 2. Bölgesi. Hip kafeler ve yaratıcı bir atmosfer bulmak isterseniz doğru adres.

Leopoldstadt otellerini incelemek için tıklayın.


Viyana’da Seçtiğimiz Oteller & Evler

Viyana’da her bütçeye uygun bir konaklama opsiyonu var. Ayrıca Viyana’nın genelinde otel kadar ev tutmak daha yaygın. Özellikle de 4-6 kişilik bir ekipseniz çok güzel ve uygun fiyatlı seçenekler var. Biz sizin için birkaç otel seçtik.

Hotel Imperial $$$

Viyana’nın kalbinde yer alan, 1873 yılında İmparator Francis Joseph tarafından Palais Württemberg olarak kullanılan, 5 yıldızlı lüks bir otel Hotel Imperial. Tesiste değerli antikalarla dekore edilmiş otel odaları, gurme restoran ve sauna bulunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Small Luxury Hotel $$

Spittelberg mahallesindeki tarihi bir binada hizmet veren bu 4 yıldızlı şık butik otel, tüm odaları ayrı ayrı dekore edilmiş, klasik ve modern mobilyalar ile donatılmış, klimalı odalar sunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Rafael Kaiser – Premium Apartments $

Rafael Kaiser – Premium Apartments City Center, 24 saat temazsız check in fırsatı veren, wifi erişimi olan, oturma alanına, banyoya ve mutfağa sahip konaklama birimleri sunan bir işletme. İncelemek için TIKLAYIN.

Zoku Vienna $

Zoku Vienna, Wi-Fi erişimli, tam donanımlı mutfak ve geniş oturma ve ofis alanları içeren daire tarzı özel odalar sunan bir seçenek. En üst katta çatı terası ve 360 derecelik şehir manzarası var. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantıdan Viyana’daki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.

– Viyana’daki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.


Viyana’daki En Favori 3 Deneyim

1. Belvedere Sarayı’nı gezmek.
2. Klasik müziğin başkentinde klasik müzik konseri deneyimi yaşamak.
3. Viyana çıkışlı günübirlik rehberli Hallstatt turuna katılmak.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Viyana’da araç bir lüks değil bir yük. Sakın kiralamayın. Toplu taşıma ile şehrin her yerine kolayca ulaşabiliyorsunuz. Arabalara park yerleri bulmak hem çok zor, hem de aşırı pahalı. Onun yerine Vienna City Card adındaki 24, 48 veya 72 saatlik toplu taşıma hakkı veren kartı satın alıp metrodan tramvaya her türlü toplu taşıma aracını kullanarak şehirde rahatlıkla gezebilirsiniz. Yine de Viyana’dan çıkıp başka şehirlere geçerek bir Avusturya turu yapmak isterseniz Viyana’dan uygun fiyatlı araç kiralamak için TIKLAYIN.

Viyana Favorilerimiz

1. Viyana Cafeleri Turu ☕ 🍰

Fotoğraf Kaynak: www.cafe-mozart.at

Viyana’da en keyif aldığımız şey filmlerden fırlama asırlık cafelerininin birinden diğerine turlamak, oradaki nostaljik ve kafein kokulu ambiyansı koklamaktı. Bize sorarsanız dünyadaki en güzel cafeler olabilirler.

Yüzyıllardır bu cafeler entellerin buluşma ve üretme limanları. Bir çok önemli sanatçı bu cafelerde buluşur, beste yapar, kitap yazarmış. Devlet meseleleri, mahalle dedikoduları bu masalarda konuşulurmuş. Sigmund Freud, Egon Schiele, Leon Trotsky ve Gustav Klimt müdavimlerinden sadece bazıları, Johann Strauß, Mozart ve Beethoven’ın buralarda çalmışlar. Ve güzel haber şu ki; bu cafeler yüzyıl sonra bugün hala o görkemli ambiyansta servis vermeye devam ediyor. Bu yüzden, UNESCO “Viyana kahvelerini  tarih ve mekanın tüketildiği ama sadece kahvenin fatura edildiği yerlerdir” diyerek Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklemiş.

Her köşede tarihi, tatlı ve insanı cezbeden bir kafeye rastlamanız çok muhtemel. Viyana’nın eski kafesi, en küçük kafesi, kraliyet kafesi derken bu liste uzayıp gidiyor. Zaten Demel, Landtman, Zaher, Wiener gibi birçok kafesi herkesin dilinde, ama bunun dışında gitmeye değecek bir sürü kafesi var. Hepsinin de farklı özellikleri var. Size harika bir cafe-hopping planı çıkardık. Okumak için: Viyana Cafeleri

2. Wien Mobil 🚲

Fotoğraf Kaynak: Flickr / pao.photo

Viyana’da ulaşım ağlarının çok pratik ve yaygın olduğu bir gerçek. Ama Viyana’yı keşfetmenin ulaşım açısından en harika yolu ne diye sorarsanız her zamanki gibi cevabımız şehri pedallayarak gezmek olur. Çünkü Viyana hem küçük sayılabilecek bir şehir hem de yolları bisiklet kullanmaya çok elverişli. Tabii kış aylarında gittiyseniz soğuklarına bisiklet üstünde dayanabileceğinizi sanmıyoruz ama Viyanalılar 365 gün bisiklet üzerindeler.

Wien Mobil diye bir firma bulduk ve sistemleri çok güzel; şehrin birçok yerinde bisikletleri alabileceğiniz veya bırakabileceğiniz yerleri var bu yüzden zaman kısıtlamanız olmadan kolaylıkla kiralayabilirsiniz. Yine de söyleyelim biz bu firmayı daha önce kullanmadık ama kafanızda bir isim olsun diye iletişim bilgilerini yazıyoruz. Banka kartı, kredi kartı veya Turist kartıyla kiralayabilirsiniz. Şehirdeki istasyonların ve kiralanacak şu an kaç bisikletin kiralanabilir olduğu bilgisine bu websitesinden ulaşabilirsiniz. 

3. Peri Masalı Tadındaki Viyana Operası Balosu (The Vienna Opera Ball) 🎩 🎼

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Viyana Eyalet Opera Binası’nda her sene dünyanın en ihtişamlı balosu olarak da bilinen Wiener Opernball düzenliyor. Sindirella’nın Prensle tanıştığı balo bile yanında sönük kalır. 🙂 Bu balo Viyana’da yıl boyunca yapılan en önemli etkinliklerden biri ve dünyanın her yerinden ünlüler, iş adamları, politikacılar, sosyetik isimler falan katılıyor, Kim Kardashian bile eksik kalmamış sağolsun. Sıkı kıyafet kuralları var; erkeklerin frak, kadınlar da tuvalet tarzı uzun bir elbise giymesi şart. Tam bir peri masalı. Binadaki sayısız odanın neredeyse hepsinde farklı bir müzik oluyor, her katta Cafe Gerstner’in üstendiği bir büfe ve kumar masaları kuruluyor. Sıkı durun duyunca kulaklarımıza inanamadığımız bir şey daha geliyor: Her katta kuaför ve terzi var! Oldu da buklesi düşen elbisesi yırtılan olursa diye bu bile düşünülmüş anlayacağınız. Bütün dünyaya naklen yayınlanıyor.

Prens-Prenseslere Layık bir Balo!

Balo “Opera Ball” adıyla ilk defa 1935 yılında düzenlenmiş, o zamandan beri de İkinci Dünya Savaşı ve Körfez Savaşı dışında zamanları hariç kesintisiz yapılmış. Her sene farklı bir tarihte yapılıyor; bu sene 23 Şubat 2017’de gerçekleşti, önümüzdeki sene ise 8 Şubat 2018’de gerçekleşecek. Balo günü olay Avusturya Başbakanı’nın ve misafirlerinin saat 22.00 gibi kraliyet balkonuna girmesiyle başlıyor. Sonra da Avusturya milli marşı ve sonra da Avrupa marşı çalınıp gece boyu sürecek gösteriler başlıyor. Balo ertesi sabah yaklaşık 06.00’ya kadar sürüyor.

Ee peki bunları neden anlatıyorsunuz derseniz çünkü baloya katılmak için illa davetli olmanız gerekmiyor. Yani isterseniz mis gibi biletinizi alıp siz de gidebiliyorsunuz, tabii biletler hem acayip hızlı tükeniyor hem de çok pahalı. Bilet alabileceğiniz birçok site var zaten google’da karşınıza çıkacaktır.

4. Noel Pazarı (Christmas Market) 🎄🎅

Avrupa’nın neredeyse her ülkesinde Aralık ayında “Christmas Market” adı verilen Noel pazarları kuruluyor. İçinde el işi eşyalardan noel süslemelerine, yiyecek-içeceklerden kitaplara kadar sayısız ıvır zıvır var. Buralarda çok bilindik markaların tezgahlarını da görebilirsiniz ama çoğunluk ufak çaplı dükkanların veya dükkanı bile olmayan insanların açtığı seyyar tezgahlar. Aslında baktığınızda her ne kadar her ülkede yerel şeyler satılıyor olsa da birçok Avrupa şehri her yönden birbirine oldukça benzediği için satılan ürünler birbirine çok yakın. Birkaç tezgah noel ağaç süslemeleri, şekerleme-çikolatalar, krep standı (en sevdiğimiz!), sosisli sandviç standı, el yapımı marjinal eşyalar Christmas Market’lerin alışıldık üyeleri.

En ünlü Noel pazarı Rathaus’un önündeki Karlsplatz’ta kurulan pazar. Burada el yapımı çanta, şapka, takı gibi aksesuarlar bulabilirsiniz. Yemekleri ile ünlü diğer bir ünlü bir christmas market da Spittelberg. Her ikisinde de çocukları için showlar ve oyun alanları oluyor. Üniversiteye yakınlarında kurulan Riesenradplatz de ise biraz daha yetişkinlere yönelik oyunlar var. Bir çeşit curling olan Eisstockschiessen‘ı mutlaka denemelisiniz. Ocak’ta Christmas marketler toplanıyor.

5. Rathaus’ta kışın buz pateni ❄☃

Fotoğraf Kaynak: Christoph Sammer / Flickr

Rathaus yani belediye binası 1883 yılında yapılmış eski ve güzel bir yapı. Ama fiziksel güzelliğinin yanı sıra yıl boyunca farklı aktivitelere ev sahipliği yapması yönünden de şehir için önemli bir nokta. Yaz-kış film festivalinden noel pazarına, sirkten buz patenine birçok etkinliği burada düzenliyorlar. Rathaus konsept olarak olmasa da merkezilik açısından İstanbul’un Taksim’i gibi, birçok insan gün içinde önünden geçiyor günlük aktivitelerini yaparken. Düşünsenize kış aylarında Taksim’de buz pateni pisti kurulduğunu, süper olmaz mıydı!? E bu Rathaus’ta kuruluyorken Viyana seyahatiniz kış aylarına denk geliyorsa buz pateni kaçmaz!

6. İmparatorlara layık vagonlarda tren yolculuğu 🚉 👑

Fotoğraf Kaynak: Simon Pielow / Flickr

Luxury Train Club isimli bir şirket dünyadaki farklı ülkeler arasında tren yolculukları düzenliyor. Bir tane de Viyana’dan başlayan “Majestic Imperator” isimli trenleri var. Majestic Imperator kraliyet ailelerinin saraylarına özenilmiş güzellikte hazırlanmış bir tren, kendinizi imparator gibi hissedeceğiniz muhteşem bir dizayn yapmışlar. Masalar, örtüler, tabaklar, çevredeki her şey imparatorlukları hatırlatıyor ve acayip nostaljik.

Bu tren Viyana’dan kalkıyor ama aylık veya haftalık düzenli bir güzergahı-saati yok. Genelde ayda bir, bazen daha seyrek, seyahat planları var ama hangi ülkeye gittiği farklılık gösterebiliyor. Fiyatları değişiyor. Hatta treni özel etkinlikler için komple kapatıp, Avrupa’da istediğiniz herhangi bir yere gidebiliyorsunuz ama onun fiyatını hayal bile edemiyoruz. Trenin güzergah ve takvimini öğrenmek için tıklayın.

7. Smells Like Wien Spirit Turu – Viyana’yı Koklayarak Gez!👃🚶

Fotoğraf Kaynak: spaceandplace.at

Smells Like Wien Spirit‘de bir grup insan yürüyerek Viyana’nın özgün kokularını keşfetmeye çıkıyor. Böyle bir tur fikriyle ortaya çıkan kişi şöyle düşünmüş: Neredeyse düzenlenen her tur görmekle alakalı veya bir yerleri görmeye dayalı, neden kokuyla alakalı bir tur olmasın ki? Bu fikirle de Smells Like Wien Spirit turunu ortaya çıkarmış. Aslına bakarsanız daha önce de Edinburgh, Seattle, Barcelona şehirlerinde bu tarzda koklama turları yapılmış, ama Viyana için bunun çok örneği yok.

Turda Viyana’yı deyim yerindeyse “bir köpek gibi” koklayarak keşfediyorsunuz. Fırından yeni çıkmış yiyeceklerin konusundan çikolata kokusuna kadar iyi-kötü farketmeksizin Viyana’yı Viyana yapan kokuların peşinden dolaşıyorsunuz. Tur yaklaşık 4 saat sürüyor ve tura öncülük eden Eugene Quinn bu yürüyüş sırasında bazı hikayeler anlatıyor. Tur sırf turistler için değil, aynı zamanda Viyana’da yaşayan insanların da katılabileceği bir tur çünkü bir yerde çok zaman geçirince kokuları farketmemeye başlıyor insan. Tur kişi başı 10 €, rezervasyon yapmanıza gerek yok sadece tarihi ve saati sitelerinden kontrol edip tur başlama saatinde orada olmanız yeterli.

8. Donauinselfest – Kop Kop 🎤 🎉

Fotoğraf Kaynak: 2014.donauinselfest.at

Donauinsel Viyana’da Tuna Nehri ve Neue Donau Kanalı’nın arasındaki ince uzun ada. Bu adada zaten yıl boyunca gidebileceğiniz barlar, restoranlar var. Ama buranın “en” aktivitesi Danube Adası Festivali anlamına gelen Donauinselfest. Bu festival bir açıkhava müzik festibali ve her sene Donauinsel’de yapılıyor. Genelde haziran ayının ortasına veya sonuna denk geliyor. Donauinselfest‘e her sene ciddi sayıda katılımcı oluyor ve dünya çapında ünlü şarkıcılar sahne alıyor, ama buna rağmen tamamen ücretsiz. Yaz aylarında gidecek olursanız ciddi kapsamlı bir festival bu yüzden kaçırmayın deriz.

9. Spanish Riding School 🐎

Fotoğraf Kaynak: Andrew Moore / Flickr

Spanish Riding School ağırlıklı olarak beyaz atların bulunduğu geleneksel bir binicilik okulu. Hofburg’ta olan okul atları terbiye ediyor ve binicik dersleri veriliyor. Aynı zamanda turistlerin de ilgisini çeken bir yer çünkü hem çok geleneksel bir yer, hem de Salıdan Cumaya saat 10.00 – 12.00 saatleri arasında gerçekleşen binicilik derslerini izleyebiliyor veya bu gibi gösterilere katılabiliyorsunuz. Hatta Viyana’ya gidemeyenler için bazı atlar ve biniciler dünya çapında tura bile çıkıyor bu gösterileri yapmaya. Gösterilere bilet almak için tıklayın.

Binicilik okulu geniş bir kompleks ve otantik bir yer, bu yüzden düğün, parti gibi özel günler için de kiralanabiliyor. Atların idmanlarını izlemek isterseniz sitesinden saatlerini kontrol edip gidebilirsiniz. Yaklaşık 1 saat süren rehberli turlar da oluyor. Rehberli turlar için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

10. Mikro Devlet Kugelmugel 🔵

Fotoğraf Kaynak: Kugelmugel / Flickr

Kugelmugel Viyana’nın meşhur Prater Bölgesi’nde bulunan bir “mikro devlet”. Kugelmugel aslında ilk başta 1971’de Landesstraße’de yapılmış top şeklinde bir bina ve bu binanın yapım sürecinde binayı yapan Edwin Lipburger ve Avusturya hükümeti arasında ciddi anlaşmazlıklar olmuş. Hatta Lipburger tutuklanıp 10 hafta hapishanede yatmış. 1976 yılında ise Kugelmugel bir mikro devlet olarak bağımsızlığını ilan etmiş. Sonrasında ise 1982’de ev Prater’e taşınmış ve dikenli tellerle çevrilmiş. Kugelmugel bir “Anti-faşizm Bölgesi” olarak geçiyor ve şimdilerde hükümet tarafından yönetilip turistlerin gezi noktası olarak işlev görüyor. Minik tatlı bir ekleme olarak: Kugelmugel yaklaşık 30m². 🙂 Kugelmugel Cuma günleri 16.00-22.00, Cumartesi günleri 10.00-22.00, Pazar günleri ise 10.00-18.00 saatleri arasında açık. Yetişkinler için giriş 2€, çocuklar için ise ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

11. Gustav Klimt’in Eserlerini Yakından Görün

Death and Life (Ölüm ve Yaşam)

Avusturyalı Gustav Klimt eserlerinin  dünyadaki en büyük koleksiyonlarından 2’si Viyana’daki Leopold ve Belvedere Müzelerinde bulunuyor. Özellikle Leopold Müzesi Gustav Klimt’in en baba ilahlarıdan birisi olduğu Art Nouveau ve Ekspresyonizm akımlarını üzerine yoğunlaşmış bir müze. Klimt’in de 100’e takın eserinin olduğu müze Death and Life (1906-1916), Attersee (1900) ve Still Pond (1914) gibi meşhur eserlerinin de ev sahibi. Gitmişken diğer iki önemli Avusturyalı sanatçı olan Kokoschka ve Gerstl’in eserlerini de incelemeyi unutmayın. Tüm Viyana’nın en popüler müzesi olduğundan biletinizi gitmeden önce online almanızda fayda var. Leopold Müzesi’ne online bilet almak için tıklayın.

12. Aunt Dorothy’s’de Açık Artırma İzleyin 🔨

Fotoğraf Kaynak: bartlinssen1968 / Flickr

Aunt Dorothy’nin Yeri Hofburg Sarayı’na 5 dakika yürüme mesafesinde bir açık arttırma evi. Lüks kıyafetlerden ünlü sanatçıların tablolarına, halılardan mücevherlere kadar aklınıza gelebilecek birçok ürün burada açık arttırmayla satılıyor. Böyle bir atmosferi görmek güzel bir deneyim olabilir bizce, Spanish Riding School ve Hofburg Sarayı’na acayip yakın olduğu için herhangi birine giderken şöyle bir uğrayıp görebilirsiniz mekanı. Açık arttırmaya denk gelip gelmediğinizi sitesinden kontrol edebilirsiniz. Siteleri oldukça kapsamlı, hatta online açık arttırma bile var. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

13. Avusturya Ulusal Kütüphanesi’ni Gezin


Sadece Viyana’nın değil, tüm Avusturya’nın en büyük kütüphanesi. 1368’de Hofburg İmparatorluk Sarayı içinde kurulan kütüphaneye sadece kütüphane demek doğru olmaz. Çünkü burası adeta bir saray yavrusu gibi. İçinde 8 milyona yakın eser varmış. Çalışma saatleri: 09.00- 21.00. Her perşembe saat 18.00’de ücretsiz, 45 dakikalık rehberli bir tur oluyor. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

14. Viyana’dan Gününbirlik Masal Şehri Hallstatt

Bizce Hallstatt bir Viyana sehatine eklenebilecek açık ara en güzel destinasyon. Tabii bizce kışın tadı bir başka oluyor. Viyana çıkışlı turlar sayesinde sizin hiçbir planlama yapmanıza gerek kalmıyor. Onlar sizin için tüm ayarlamaları yapıyor. Size de kendinizi tur rehberine bırakmak kalıyor. Viyana çıkışlı günübirlik rehberli Hallstatt turunu incelemek için tıklayın. Hallstatt tatilinizi konaklamalı bir programa çevirmek isterseniz de Hallstatt’da Gezilecek Yerler rehberimize göz atmayı unutmayın.

Viyana’da Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. İspanyol Binicilik Okulu
  2. Kugelmugel
  3. Dorotheum
  4. Avusturya Ulusal Kütüphanesi
  5. Schönbrunn Sarayı
  6. Belediye Binası (Rathaus)
  7. Prater
  8. Aziz Stephan Katedrali
  9. Flea Market at Naschmarkt
  10. Sigmund Freud Müzesi
  11. Museumsquartier
  12. Dorotheum
  13. Belvedere Sarayı
  14. Viyana Sanat Tarihi Müzesi
  15. Viyana Sanat Tarihi Müzesi 2. Bina
  16. Viyana Devlet Operası
  17. Hundertwasser Evi
  18. Mariahilfer Caddesi
  19. Judenplatz
  20. Mozart Evi
  21. House of Music
  22. Kurpark Oberlaa
  23. Seegrotte
  24. Kahlenberg
  25. Laxenburg Castles
  26. Melk Abbey

1. Schönbrunn Sarayı’nı görün. 🏰

Schönbrunn Sarayı aslında seneler boyunca birçok Avrupa Ülkesi’ni yönetmiş Habsburg Hanedanlığı’nın yazlık sarayı. 1700’lü yıllarda Maria Theresia tarafından yaptırılmış ve o günden beri Avrupa’nın en etkileyici barok yapılarından biri olarak oldukça turist çekiyor. Ayrıca Schönbrunn Sarayı tarihsel önemi, içinin etkileyici dizaynı ve ihtişamlı görüntüsüyle UNESCO Kültürel Miras Listesi’nde yer alıyor. Yukarıda bahsettiğimiz christmas marketlarından (noel pazarı) biri de Schönbrunn Sarayı’nın önünde de kuruluyor.

Schönbrunn’de Christmas Market

Noel süsleri, başka hediyelik eşyalar, yılbaşını andıran birçok ıvır zıvırla beraber yiyecek-içecek şeyler de satılıyor. O kar soğuğunda vaktiniz varsa ilk başta Schönbrunn’ün içini gezmeyi, sonra da sıcak çikolata ile içinizi ısıtmayı tavsiye edebiliriz. Christmas Market Viyana’daki diğer Christmas Market’lerden farklı mı, daha mı güzel derseniz hayır biz belirgin bir fark göremedik, hatta Rathaus’un önündeki buradakinden çok daha büyük, kapsamlı ve güzel. Ama Schönbrunn Sarayı’nı da görmek gibi bir niyetiniz varsa ve geziniz aralık ayına denk gelmişse burada duraklayıp biraz zaman geçirmek neden olmasın. Eğer durup bir içecek içerseniz, bir iki euro fazla vererek içeceği içtiğiniz üzerinde Schönbrunn yazan ve sarayın resmi olan fincanı hediyelik eşya olarak yanınızda götürebiliyorsunuz aklınızda bulunsun, belki size o gün yaptıklarınızı hatırlatan bir anı olarak kalır. 🙂

Schönbrunn Sarayı’nı Gezmek

Sarayın içinde 1441 oda var ama sadece 40 tanesi halka açık. Biletleri gittiğiniz gün orada da alabilirsiniz, online da satın alabilirsiniz. Ama online satın aldığınızda spesifik bir gün ve saat belirliyorsunuz ve kapıda bilet kuyruğunda beklemiyorsunuz. Üstelik bilet bitti gibi bir durum da yaşanmıyor. Öğrencilere ve engellilere bazı indirimler yapılıyor ama bunlardan online bilet alırken faydalanamıyorsunuz. Kapıda da bilet satılıyor orada belki öğrenci indirimden yararlanabilirsiniz, ama bunun için yanınızda uluslarası bir öğrencilik belgesi ve öğrenci kimlik kartına ihtiyacınız var.

15 Mart-30 Haziran ve 1 Eylül-5 Kasım arası 08.00-17.30 saatlerinde açık, 1 Temmuz-31 Ağustos arası 08.00-18.30 saatlerinde açık, 6 Kasım-14 Mart arası ise 08.00-17.00 saatlerinde açık. Viyana’da mükemmel bir ulaşım ağı var, Schönbrunn Sarayı’na gitmek için U4 metro ağını, tram adını verdikleri 10 ve 58 nolu tramvayları veya 10A numaralı otobüsü kullanabilirsiniz. Bu üç ağda da Schönbrunn İstasyonu var. Kolayca ulaşabilirsiniz.

Sarayın içini gezmek isterseniz sarayın içindeki 22 odayı ve sarayın bahçelerini canlı rehberle görebildiğiniz turu seçmenizi öneririz. Bu turda göreceğiniz odalara Franz Josef ve Sisi’nin özel daireleri de dahil. Yaklaşık 2 saat kadar sürüyor. Tura bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

2. Rathaus – Belediye Binası 💼 👔

Fotoğraf Kaynak: Roderick Eime / Flickr

Rathaus aslında Almanca belediye binası demek. 1883’te yapımı bitmiş ve o zamandan beri Viyana’nın sembollerinden biri. Karşısında ise bayağı büyük bir park var, adı da Rathauspark. Neo-gotik bir mimarisi olan binada 2000’den fazla insan çalışıyor. Bize kalırsa binanın içini gezmek gereksiz bir zaman kaybı ama yine de öyle bir isteğiniz olursa Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri saat 13.00’te binanın içini gezebileceğiniz turlar var. Binanın girişindeki “City Information”a gidip  İsterseniz Almanca, İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve İtalyanca sesli anlatım var. Özel günlerde ve meclisin toplantıları olduğu günlerde bu turlar olmayabiliyormuş, bu yüzden kesinlikle gitmeden siteden tarihleri kontrol etmenizi öneririz.

Bina hala Viyana Meclisi’nin genel merkezi ve turistler tarafından da yapı olarak çok dikkat çekiyor. Bize kalırsa bina her ne kadar tarihi ve ihtişamlı olsa da sırf binayı görmek bizi hiçbir zaman tatmin etmiyor, neticede bir müze sayılmaz burası, gerçekten işleyen bir devlet binası. Bu yüzden Rathaus’ta yapılan aktiviteler bizi çok cezbetti. Mesela yazın binanın karşısındaki Rathauspark’ta açıkhava sineması yapılıyor, Christmas zamanlarında rengarenk bir christmas market kuruluyor, ocak ayının başından martın ortasına kadar da önüne bir buz pisti koyuyorlar ve gidip buz pateni yapabiliyorsunuz. Bunun gibi birçok aktivite, konser, etkinlik var ve gitmeden önce mutlaka bir etkinlik takvimine göz atmanızı öneririz. Kuru kuruya gitmektense keyifli bir anı olur. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

3. Prater Bölgesi 🎡

Fotoğraf Kaynak: John Menard / Flickr

Wiener Prater diye geçen yer aslında büyük bir alana yayılmış bir park. Ama Prater denilince akla ilk gelen şey çoğu zaman oradaki eğlence parkı oluyor çünkü dünyanın en eski eğlence parklarından biri. Wurtzel Prater deniliyor bu eğlence parkına. İçindeki o meşhur devasa dönme dolap da 1897 yılında yapılmış. Dönme dolabın dünya çapında ünlenmesinin en büyük nedenlerinden biri Amerikan film endüstrisi tarafından keşfedilip Hollywood filmlerinde arka plan olarak kullanılmasıyla olmuş. 🙂 Anlayacağınız Viyana’daki bir dönme dolabı ünlü edip Prater gibi şimdi üniversite öğrencilerinin favorisi olan bir yer haline getirmeye önayak olmuş Hollywood.

İsmi Giant Ferris Wheel yani devasa bir dönme dolap ama tabii ki seneler geçtikçe başka ülkelerde yeni yapılan dönme dolaplar büyüklük açısından Viyana’dakini ezip geçmiş. 64 metre uzunluğuyla 1920’den 1985’e kadar dünyanın en uzunu olarak anılsa da şimdi çıta öyle bir yükselmiş ki 2014’te Las Vegas’ta yapılan High Roller isimli dönme dolap tam 167 metre uzunluğunda!

E tabi dönme dolap bir şekilde ünlenince ona ev sahipliği yapan Prater de oldukça gelişmiş ve şehrin en merkezi yerlerinden biri haline gelmiş. Dönme dolabın şimdi büyüklük açısından bir numarası olmasa da hem Viyana’ya tepeden süper bir kuşbakışı sağladığı için hem de tepesinde mum ışığıyla romantik yemek gibi ticari bir girişime başlandığı için hala turistlerce tercih ediliyor. Bize sorarsanız tabii ki Viyana’nın yerel yemeklerini ve restoranlarını keşfetmektense dönme dolabın tepesinde mum ışığında bir yemek bize hiç cazip gelmeyen bir olay. Tabiki yine de size kalmış 🙂

Dönme dolaba binmek isterseniz sıra beklemeden geçiş hakkı veren bu bileti alın deriz. Açılış saatleri de dönemlik acayip değiştiği için bu linki kontrol etmeden gitmeyin. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

4. St. Stephen’s Katedrali ⛪ 🙏

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Viyana’da oldukça fazla katedral olsa da en ikonik, en sembol haline gelmiş katedral St. Stephen’s Katedrali. 1147 yılında çok uzun seneler önce gotik-roma mimarisinden esinlenilerek inşa edilmiş. Normalde gezilerde klişelerden uzak durmaya çalışsak da St. Stephen’s Viyana’ya gidince mutlaka görülmesi gereken yerlerden bizce. Zaten şehrin merkezinde Stephensplatz’da olduğu için mutlaka birkaç kere civarına yolunuz düşecektir. İçini bir gezip görün deriz çünkü şehrin en gotik en önemli dini yapılarından biri ve görülmeye değer.

Biraz teknik bilgilere girersek St. Stephen’s Katedrali’nin 4 tane kulesi var. Güney kulesi en uzun olanı ve Viyana’yı üstten en iyi görebileceğiniz yerlerden biri. 343 basamak çıkmanız gerek, ama manzara harika gerçekten, bu yüzden kesinlikle değer diyoruz. Katedralin terasında o kadar rengarenk mozaikler ve süslemeler var ki hem Viyana’yı izliyorsunuz hem de içiniz açılıyor. Tabii ki tarihi ve çok önemli bir yapı olduğu için terasında kafe tarzı bir şey yok. Sadece manzarayı izleyip fotoğraf çekebileceğiniz bir alan hayal edin yani.

St. Stephens Katedrali yıllar geçtikçe eklenerek, kısım kısım inşa edilmiş bu yüzden kulelerin veya bazı parçalarının yapımı farklı yıllarda tamamlanmış. Çok uzun yıllar önce yapıldığı için de haliyle sürekli bir yenilenmeye ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden yüzyıllar boyunca defalarca yenilenmiş, hatta gittiğinizde büyük ihtimal siz de bir kısmında yenilenme çalışması görürsünüz.

St. Stephens Katedrali Etkinlikleri

Katedral bir kilise olarak işlevselliğini sürdürse de, zaman zaman dini veya önemli günlerde konserler veya etkinlikler de düzenlenebiliyor. Mesela yakalarsanız orkestraların verdiği konserlere gidin deriz, katedralin atmosferiyle müzik keyfi birleşince tadından yenmez. Katedralin etkinliği takvimi için resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz. Konserlere bilet almak için tıklayın.

Bize sorarsanız katedrali kendiniz gezmeniz, en üst kata çıkıp Viyana’yı şöyle güzelce üstten izlemeniz yeterli; ama derseniz ki ben katedralin tarihine dair daha detaylı bilgi istiyorum, rehberli turlar da yapılıyor. Pazartesi-Cumartesi günleri arasında 09.00-11.30 ve 13.00-16.30 saatlerinde, Pazar ve tatil günleri de 13.00-16.30 saatlerinde rehberli turlara katılabilirsiniz. Kendiniz gezmek istiyorsanız da Pazartesi-Cumartesi günleri 06.00-22.00, Pazar günleri de 07.00-22.00 saatleri arasında açık katedral. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

5. Flea Market Naschmarkt 🍎🍊

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Birçok avrupa şehrinde olduğu gibi Viyana’da da bit pazarı diye tabir edilen “flea market” lar ve oralardan alışveriş yapmak oldukça yaygın. Ama Viyana’da en farklı mutfakları barındıran, en popüler, en gezilesi olanı kesinlikle Naschmarkt. İçinde Viyana’ya özgü yemeklerden Vietnam yemeklerine, italyan mutfağından hint mutfağına ne ararsanız hem eve götürebileceğiniz şekilde satılırken hem de oturup atıştırabileceğiniz restoranlar şeklinde bulabilirsiniz. Öyle ki biz birkaç tane Türklerin açtığı peynir tezgahına rastlayıp biraz sohbet ettik. Çok tatlı bir ortamı var Naschmarkt’ın, öyle kısa-küçük bir yer de hayal etmeyin resmen 1.5 kilometrelik bir marketten hatta bizim algımızla bildiğiniz pazardan bahsediyoruz. Zaten en biliniri olduğu gibi, Viyana’nın en büyük marketi de burası.

Yaklaşık 120 tane tezgah var. Özellikle peynir, şarküteri, sebze-meyve konusunda hem çok fazla hem de çok taze şeyler bulabilirsiniz ama avusturya mutfağına özgü bir şey olmadıkça Türkiye’ye kadar bir şeyler taşımak ne kadar akıl karı bilemiyoruz. Ama yiyecekler o kadar rengarenk ve düzenli dizilmiş ki resmen insanı cezbediyor. Bu yüzden en azından birkaç peynir veya değişik baharatlar almadan dönmek biraz zorluyor insanı. 🙂 Restoranlara gelince, çok fazla farklı mutfak olduğu için restoranların arasından hangisine gideceğini seçmekte zorlanıyor insan. Bu yüzden aşağıda her mutfağa ayrı bir iki öneri vermeye çalıştık.

Bu arada Naschmarkt Pazar günleri açık değil, Pazartesi-Cumartesi günleri arası sabahları 06.00 gibi yiyecek tezgahları açılıyor, Pazartesi-Cuma arası 19.30, Cumartesi günleri de 17.00 gibi kapanıyor. Ama özellikle kapanış saatlerine çok sıkı sıkıya bağlı kalmayın deriz çünkü tezgahlar münferit olduğu için kapanış saatleri farklı olabiliyor. Restoranlar ise genelde gece yarısına kadar açık, ama Pazar günleri onlar da tamamen kapalı. Gitmek için en kolay yol metroyla U4 metro hattındaki Karlsplatz veya Kettenbrückengasse duraklarına gitmek. Ayrıca U1 ve U2 hatları da Karlsplatz durağında duruyor. Ayrıntılı bilgi almak isterseniz marketin websitesi var. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Nautilus

Balık ve deniz ürünleri konusunda çok başarılı, fiyatlar biraz yüksek ama akşam yemeği için güzel bir seçenek olabilir. Menüye sitesinden ulaşabilirsiniz, özellikle akşam yemeği için gidiyorsanız da rezervasyon yapmanızı öneririz çünkü dolu olabiliyor.

Umar

Deniz ürünleri ve balık konusunda başarılı bir restoran. Öğlen için farklı özel menüler çıkarıyorlar.

Neni am Naschmarkt

Burası aslında Berlin, Tel Aviv, Zünih ve Hamburg’da da şubeleri olan bir restoran. Daha çok dünya mutfağı denebilecek bir yer çünkü menüsünde akdeniz, ortadoğu, uzakdoğu, israil gibi birçok mutfağın yemeklerini bulabilirsiniz. Ayrıca vegan, vejeteryan veya glutensiz çeşit çeşit ürünleri var. Kahvaltı için de tercih edebileceğiniz bir yer.

Naschmarkt Deli

İnanılmaz geniş bir menüsü olan, sahipleri Türk olsa da içinde hem Türk, hem Akdeniz hem Avrupa mutfağından yemekler bulunduran bir restoran. Kebap-rakıdan sigara böreğine bir sürü Türk lezzetini bulabilirsiniz ama Türkiye’de olanların eline su döker mi veya Viyana’ya gidip Türk yemeği yenir mi soruları kafamıza takılıyor. Diğer yemekleri de lezzetli ve fiyatları uygun.

6. Sigmund Freud Müzesi 👓 👨

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Sigmund Freud Avusturyalı bir nörolog ve psikanaliz kavramını bulan kişi. Hayatının büyük bir bölümünü Viyana’da geçirmiş, bu yüzden 1971 yılında Freud’un hayatını ve psikanalizin tarihsel gelişimini anlatmak için Viyana’da bir müze kurulmuş. Bina olarak bu spesifik binanın seçilmesinin nedeni de Sigmund Freud’un 1891’de bina ilk yapıldığı zamanlarda bir dönem burada yaşamış olması. Freud tam 47 yıl boyunca bu binada yaşamış. Hayatı boyunca yazdığı yazılar, özel hayatı, anıları ve bütün çalışmaları bu evde toplanmış.

Psikanaliz kuramını ilk bulan ve kullanan kişi Freud olduğu için müzede psikanalizin tarihi de var. Hatta Avrupa’nın psikanaliz konusunda araştırma yapabileceğiniz en büyük kütühanesi burasıymış. Dürüst olmak gerekirse Sigmund Freud’un çalışmalarına veya psikolojiye ilgisi olmayanların için ilk seçenekler arasında olmamalı bizce bu müze. Viyana hem müze anlamında oldukça zengin bir şehir hem de yapabileceğiniz bir sürü aktivite var. O yüzden kısa ve verimli bir Viyana gezisinde bu müze bizim listemize girmezdi.

Müze her gün 10.00-18.00 arası açık. Kapıdaki sırayı atlama özelliği olan online bilet almak için tıklayın. İngilizce, fransızca, ispanyolca, rusça, italyanca ve almanca dillerinde kulaklıkla anlatım ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

7.  Müzeler Bölgesi (Museumsquartier) 🎨

Leopold ve MUMOK isimli iki modern sanat müzesini kapsayan bölgeyi Viyana Müzeleri yazımızda anlattık. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

8. Danube Kulesi  🗼

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Viyana’da Donauturm olarak geçen Danube Kulesi 250 metre uzunluğunda bir kule, 1964 yılında Viyana Uluslarası Bahçe Şovu vesilesiyle yapılmış. Asansörle 170 metre kadar yüksekliğe çıkabiliyorsunuz ve burada harika bir Viyana manzarasına karşı yemek yiyebiliyorsunuz. Bize sorarsanız sırf keyif için gidilebilecek bir yer ve birkaç günlük Viyana seyahatinde ilk tercihlerimizden olmazdı kesinlikle, ama bir alternatif olması açısından yazmak istedik. Her gün 10.00-00.00 saatleri arasında açık. Asansörle son yukarı çıkış saat 23.30’da. Kapıda sıra beklemeden online bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

9. Belvedere Sarayı 👸

Fotoğraf Kaynak: www.belvedere.at

Belvedere Sarayı uzunca bir süredir müze olarak kullanılsa da adından anlaşılabileceği gibi aslında -Savoy Prensi’nin kendi için yaptırdığı- bir saray, yaz aylarında yaşamak için yaptırma emrini vermiş hatta. 1668-1745 gibi acayip uzun bir sürede yapılmış ama o kadar görkemli ve geniş ki bu süreye şaşırmamak lazım. Saray barok tarzda inşa edilmiş ve Yukarı-Aşağı Belvedere Sarayı olarak iki parça, aralarında da alabildiğine uzun yemyeşil bir bahçe var. Belvedere “güzel manzara” demek ve adı harika bir manzarası olmasından gelmiş. 1781’de “İmparatorluk Koleksiyonu” açılmış ve sarayın Yukarı Belvedere kısmı dünyanın ilk halka açık saray müzelerinden olmuş.

Ayrıca bu kocaman alanda Yukarı-Aşağı Belvedere dışında “Winterpalace” ve “House of 21” denen iki bina daha var. Aslında birbirlerine hiç yakın sayılmazlar ama Belvedere Sarayı’na bağlı binalar da bunlar da, yani sarayın sitesine girdiğinizde “House of 21” ismindeki modern sanat müzesinin ve “Winterpalace” binasının bilgilerine de ulaşabiliyorsunuz. Yakın olmadıkları için ayrı ayrı konumlarını aşağıda belirtiyoruz.

Belvedere Sarayı Giriş Saatleri ve Fiyatlar

Yukarı Belvedere Sarayı her gün 10.00-18.00 saatlerinde açık. Aşağı Belvedere Sarayı Çarşamba günleri 10.00-21.00 saatlerinde, diğer her gün ise 10.00-18.00 saatlerinde açık. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Yukarı-Aşağı Belvedere Saray’larına giriş biletleri ayrı satılıyor. Winterpalace her gün 10.00-18.00 saatlerinde açık. Online alabileceğiniz bu bilet size yukarı veya aşağı Belvedere’den dilediğiniz birine giriş hakkı veriyor.

House of 21 Çarşamba günleri 11.00-21.00 saatlerinde, Perşembe’den Pazara ise 11.00-18.00 saatlerinde açık. Pazartesi-Salı günleri kapalı.

Not: Vienna Pass sahiplerine bütün hepsine giriş ücretsiz. Onun dışında giriş ücretlerinde başka birçok indirim ve farklı fiyatlandırmalar var.

10. Kunsthistorisches Müzesi (Museum of Fine Arts) 🎨

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Museum of Fine Arts yani Güzel Sanatlar Müzesi’nin en çok kullanılan ismi “Kunsthistorisches Müzesi”. Hatta bazı yerlerde Museum of Art History diye bile geçiyor. Biz de bu kadar çok ismin kafa karışıklığı yarattığı konusunda hemfikiriz bu yüzden baştan isimleri belirtelim istedik, hepsi aynı müze hatta müzeler diyebiliriz ana binanın 2.5 km uzağında Neue Burg’da ikinci bir Kunsthistorisches Müzesi binası var. 🙂 1891’de açılmış bu müze (ana bina) Avusturya’da birçok sanat müzesi olmasına rağmen ülkenin en büyüğü. Müzede Mısır tarihinden Yunan ve Roma Antik Çağlarına hatta Rönesans dönemi ve barok stiline kadar farklı koleksiyonlar var. Yani aslında “Sanat Tarihi Müzesi” adının hakkını veren bir yer. Müze 8 farklı koleksiyona ayrılmış ve bazı koleksiyonlar ve parçalar Hofburg ve Schönbrunn Sarayı’nda sergileniyor.

Hem Maria-Theresien-Platz hem de Neue Burg’da olan müze için tek bir bilet almanız yetiyor. Online bilet almak için tıklayın. Rehberli tur veya kulaklıkla sesli anlatım isterseniz ekstra ücret ödemeniz gerekiyor.

Maria-Theresien-Platz’taki Kunsthistorisches Müzesi’ni (ana binayı) ziyaret etmek isterseniz: Haziran-Ağustos ayları arasında perşembe günleri 10.00-21.00 saatlerinde, diğer bütün günler ise 10.00-18.00 saatlerinde açık. Eylül-Mayıs aylarında ise Pazartesileri kapalı, Perşembe günleri 10.00-21.00 saatlerinde, diğer günler ise 10.00-18.00 saatlerinde açık. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Neue Burg’taki Kunsthistorisches Müzesi’ni ziyaret etmek isterseniz: Yılın her ayında Pazartesi-Salı günleri kapalı. Çarşamba-Pazar günleri arası ise 10.00-18.00 saatlerinde açık. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

11. Opera Binası (State Opera House) 🎻 🎹

Yukarıda bahsettiğimiz Opera Ball işte bu Opera Binası’nda yapılıyor. Bina inanılmaz şaşalı ve her sene çok fazla sayıda operaya, baleye ve envai çeşit etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Barok stilde yapılmış harika bir bina ve süper klasik müzik etkinliklerinin yuvası olsa da bizi en cezbeden şey sahnenin arka tarafını yani Opera’ların backstage’ini ve kostümleri görebildiğiniz tur oldu. Zaten bu tur dışında herhangi bir etkinliğe biletiniz yoksa öyle elinizi kolunuzu sallayarak opera binasına giremiyorsunuz. Binaya gittiğinizde kapıda genelde bir sıra oluyor ve o sırayı bekleyip belli bir ücret karşılığında hem binanın mimarisi, hem de opera binasının işleyişi hakkında bilgi edinebileceğiniz tura katılabiliyorsunuz. Bizce bu tur hem operaların ve balelerin perde arkasını görmek için hem de ihtişamlı binayı görmek için biçilmiş kaftan.

Bunun dışında vaktiniz uygunsa burada bir klasik müzik konserine gitmek de tabii ki tadından yenmez! 🙂 Mozart ve Strauss’un eserlerini 30 kişilik bir orkestradan dinleyebileceğiniz konsere bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

12. Hundertwasser Evi 🏡

Friedensreich Hundertwasser Avusturya’nın önemli ve çağdaş sanatçılarından biri. Viyana’daki en bilinen ve en marjinal diyebileceğimiz yapılardan birine imza atmış. Olayın gelişimi ise şöyle olmuş: Hundertwasser sürekli kafasındaki ev planını gerçekleştirmeye çalışırken dönemin belediye başkanı 1977’de yazdığı bir mektupla ona fikirlerini hayata geçirebilmesi için bir şans vermiş. Hundertwasser bunun için gerekli evi bulsa da aslında mimar olmayışı doğal olarak sorun yaratmış ve projeyi gerçekleştirmek için bir mimar arayışına girmiş. Sonunda Joseph Krawina isimli mimarla bu evi hayata geçirmişler.

Eğer bu evi daha önce duymadıysanız veya fotoğrafını görüp adını bilmiyorsanız muhtemelen şu an “Eee ne varmış peki o evde bu kadar önemli?” dediniz içinizden, apartmanın özelliği dış cephesinin rengarenk olması ve asla düz/geometrik olmayan bir dizaynının olması. Ev sanki bölük pörçük yapılmış, bulunan farklı alakasız malzemelerle bir bina haline getirilmiş gibi.

Viyana’nın ekspresyonist yapılarından biri olarak bilinen Hundertwasser Evi’nden aslında birkaç tane var; aslı Landstraße Bölgesi’nde, diğerleri Alsergrund ilçesinde, Plochingen’de, Darmstadt’da inşa edilmiş. Sonuncusu ise 2004’te Magdeburg’ta yapıma başlanmış. Ama dediğimiz gibi Hundertwasser Evi derseniz çoğu insanın sizi göndereceği yer Landstraße Bölgesi’nde olan olur. Bizce görülmesi gereken bir yapı, gerçekten eşi pek olmayan ve farklı bir tarzı var. İçinde Hundertwasser’in diğer eserlerini veya evle alakalı hediyelik eşyalar bulabileceğiniz bir dükkanı var. Sürekli sergiler oluyor bu yüzden yakalarsanız sergilerden ilginizi çeken olursa göz atmanızı tavsiye ederiz.

Her gün 10.00-18.00 arası açık. Hundertwasser Evi’ne online bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

13. Mariahilfer Caddesi 👛

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Mariahilfer Caddesi Viyana’nın en uzun ve deyim yerindeyse en yaşayan caddesi. Upuzun caddede dükkanlar, zincir mağazalar, tatlı kafeler ve bar-restoranlar var, biraz İstanbul’daki Nişantaşı ya da Bağdat Caddesi’nin Viyana şubesi gibi anlayacağınız. Kişisel fikrimizi sorarsanız gidip mağazalarda alışveriş yapmak gereksiz zaman kaybı olur, zaten öyle aşırı ilgi çekici bir mağaza da yok standart yerler var; kafe-barlara gelince Viyana’da çok daha otantik ve gidilesi şeker kafeler ve çılgın barlar var, bu yüzden bizim tercihimiz öylesine bir gezinmek ve görmekten öteye gitmedi. Bir nevi tik attık listemize. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

14. Judenplatz – Yahudi Mahallesi ✡

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Judenplatz Viyana’da orta çağdan beri yahudilerin yoğunlukta olduğu bir mahallenin/bölgenin adı. İngilizce’de ise “Jewish Square” diye geçiyor. Yahudiler Viyana’ya yaklaşık 1150 yıllarında yavaş yavaş yerleşmeye başlamış, 1400 yılına gelene kadar bankacısından tüccarına birçok farklı iş ve statüden yahudi özellikle şehrin burasını mesken tutmuş. Bir süre sonra sinagog, yahudi hamamı, okulu ve hastanesi yapılmış ve zamanla neredeyse yaşayanların hepsi yahudi olan bir hale dönmüş. Judenplatz’a 2000 yılında Yahudi Soykırımı’nda hayatını kaybetmiş yaklaşık 65 bin Avusturyalı yahudi için bir anıt yapmışlar, yani burası sırf yaşadıkları yer olmaktan çıkıp Viyana’ya giden turistlerin ilgisini çekebilecek ve Avusturya’daki yahudilerin yerleşim tarihini öğrenebileceğimiz bir yer olmuş. Hatta şimdi bir yahudi müzesi de var. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

15. Mozarthaus🎵 🎹

Fotoğraf Kaynak: irene. / Flickr

Wolfgang Amadeus Mozart Viyana’da sayısız ev değiştirmiş, ama günümüze kadar ayakta kalabilen yegane ev St. Stephens Katedrali’ne oldukça yakında olan ve Mozarthaus adını alan ev olmuş. Bestekar burada 1784’le 1787 yılları arasında yaşamış ve hayatının belki de en verimli zamanlarını geçirip inanılmaz çok besteye imza atmış. Evin şu anda müze olarak sergilenmesinin en önemli nedenlerinden biri de 3 sene gibi kısa bir zamanda ortaya çıkardığı müthiş eserleri sergileyebilmek. Ayrıca düğün, seminer, konser vs. gibi özel günlerinizde ev kiralanabiliyor.

Bu evi ziyaret etmek isterseniz her gün 10.00-19.00 saatleri arasında açık. Ancak çok küçük ve butik bir müze olduğundan kapısında kuyruk beklemek zorunda kalmamak için biletinizi önden alın deriz. Mozarthaus’a online bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Vienna Pass’le de ücretsiz girebiliyorsunuz. Haritada 20 numara.

16. Haus Der Musik

Fotoğraf Kaynak: www.hausdermusik.com

2000 yılında açılmış, Avusturya’nın ses ve müzik konusunda açılmış ilk müzesi. İlk insanların kullandığı enstrümanlardan günümüzdeki müzik yapma biçimlerine kadar geniş bir sergi bölümleri var. Sitelerini takip ederseniz güzel konserler yakalayabilirsiniz. Müzenin içinde bir de hediyelik eşya alabileceğiniz bir dükkan var. Her gün 10.00-22.00 saatleri arasında açık. Son girişin 21.30’da olduğunu aklınızda tutmanızda fayda var. Haus der Musik’e online bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

17. Kurpark Oberlaa🎵 🎹

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Kısıtlı zamanı olanlar için ilk tercihlerden olmasın bizce, ama gününüzü yemyeşil güzel bir alanda geçirmek isterseniz Viyana’daki en yeşil ve geniş parklardan biri Oberla. Laaer Berg bölgesinde 1974’te Uluslarası Bahçe Şovu kapsamında kurulmuş. İçinde Alerji Bahçesi, Barok Çeşme, Çiçek Labirenti, Japon Bahçesi ve Oberla isimli bir kafesi var. Kasım-Ocak arası 08.00-18.00, Şubat ayında 06.00-19.00, Mart ve Ekim aylarında 06.00-20.00, Nisan ve Eylül aylarında 06.00-21.00, Mayıs ve Ağustos aylarında ise 06.00-22.00 saatleri arasında açık. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

Buraya Kadar Gelmişken

1. Seegrotte Madeni

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Viyana’ya 18 kilometre kadar uzaklıkta Hinterbrühl Kasabası var, Seegrotte Madeni (Seegrotte Yeraltı Gölü) de bu kasabada. Tarihi Naziler dönemine kadar dayanan, Avrupa’nın en büyük yer altı gölü olması nedeniyle çok fazla turist Viyana gezilerine burayı da ekliyor. Viyana’da yeterli zamanı olanlar için en az bir yarım gün alacaktır buraya gelmek. Göl, 1848 yılında yerin yaklaşık 80 metre derinliğine kömür madeni işletmek amacıyla açılan tüneller sonucu yaşanan patlamadan sonra şimdiki halini almış. Bu yanlışlıklar sonucu devasa bir yer altı gölü oluşmuş.

Seegrotte yılın her günü hafta sonu, tatil demeden açık. Hava durumu da farketmiyor. 1 Nisan-31 Ekim arası her gün 09.00-17.00 arası açık; 1 Kasım-31 Mart arası ise haftaiçi 09.00-15.00, hafta sonu 09.00-15.30 saatleri arasında açık. Son rehberli turlar kapanış saatinden en son 45 dakika önce başlıyor. Giriş fiyatı 11€, 14 yaşına kadar çocuklarda ise 8€. Viyana’dan Südbahn treniyle Mödling istasyonuna gidip oradan 364 ya da 365 numaralı otobüsle Seegrotte durağına ulaşabilirsiniz. Websitesi Tel: +43 (0)2236 /26364 Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

2. Kahlenberg Tepesi

Kuş bakışı Viyana’yı izleyebileceğiniz yemyeşil muhteşem bir tepe, merkeze 16 kilometre kadar uzaklıkta. İkinci kuşatmada türk karargahının kurulduğu yer ve savaşın olduğu tepeler görülebiliyor. Stephensplatz’ı başlangıç aldığınızda araba veya taksiyle 25 dakikada gidebiliyorsunuz fakat toplu taşıma tercih ettiğinizde 3 farklı vasıtayla yaklaşık 55 dakika sürüyor. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.

3. Schlosspark Laxenburg

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Viyana’nın aşırı turistik yerlerinden sıkıldıysanız hem görmek hem de günü sakin geçirmek için tercih edebileceğiniz yerlerden biri. Bahçesinde tam masallarda anlatıldığı gibi çok harika görünümlü küçük bir şato var. Gölde tekne gezintisi yapabiliyorsunuz. Stephensplatz’dan Laxenburg Sarayı 25 kilometre ve arabayla yaklaşık 35 dakika sürüyor. Toplu taşımayla gitmek isteyenler için de yaklaşık 50 dakika sürüyor. Parka giriş 2.60€. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.

4. Melk Manastırı

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Benediktin Manastırı Umberto Eco’nun Gülün Adı romanına konu olmasıyla ünlenmiş. Katolik rahiplerinin yetiştirildiği bir manastır ve hala da faaliyette. Ayrıca bu manastır UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alıyor. Barok eserlerle ilgilenenler için Viyana’ya 45 dakika uzaklıkta Melk Kasabası’nda görmeye değecek bir yer bizce. Özellikle kütüphanesine uğramadan kesinlikle dönmeyin. Tepede olduğu için harika bir manzarası da var. Viyana’da fazladan vakti olanlar için hava da güzelse mutlaka gidin deriz. Bunun için otobüsle Viyana çıkışlı, Melk dahil civardaki başka yerlere de götüren, Danube Nehri’nde yemekli bir tekne turuna da çıkran günübirlik turları düşünebilirsiniz. Melk Kasabası’na uğrayan tura bilet için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.

5. Viyana’da Bağlar, Bisiklet & Agroturizm

Fotoğraf Kaynak: Andrew Nash / Flickr

Viyana’da yapabileceğimiz tüm bu alternatif seçenekler için Viyana’da Bağlar, Bisiklet & Agroturizm yazımıza tık tık.

Viyana’da Ne Yenir

Avusturya yemekleri çoğunlukla hamur işi ve et ağırlıklı. Etin dövülüp galeta ununa batırılıp kızartılmasıyla yapılan şnitzeli başta olmak üzere; selchfleisch, tafelspitz etle yapılan lezzetleri. Bunların dışında sacher-torte‘sinden apfelstrudel‘ine, linzer torte‘sinden kaiserschmarren‘indenine birçok parmak yedirten tatlısı da var. Böyle yazıldığında ne kadar karmaşık gözüktüğünün ve bir anlam ifade etmediğinin farkındayız çünkü bir kısmı bizim için de öyleydi. 🙂 Bu yüzden Viyana yemeklerini ayrıntılı anlattığımız bir yazı yazdık, Viyana’da Ne Yenir Nerede Yenir yazısını okumak için tıklayın.

Viyana’da Klasik Müzik

Klasik müzik aşıklarındansanız da tabiki Viyana gibi sanat konusunda da epey dolu bir şehirde bunu da bulacaksınız. Özellikle de Karlskirche’de düzenlenen Vivaldi’nin Dört Mevsim konserleri çok meşhur. Biletleri kapış kapış bitiyor. Çünkü dünyanın en önemli eserlerinden birini kilisenin büyülü atmosferinde dinliyorsunuz. En iyisi gitmeden online olarak almak. Vivaldi’nin Dört Mevsim Karlskirche konserlerine bilet almak için tıklayın.

Şehirde kilisede konser keyfi yaşayabileceğiniz bir diğer durak ise Saint Anne Kilisesi (Annakirche). Konser bileti almak için tıklayın.

Mesela 20 Temmuz – 21 Temmuz tarihleri arasında orada olacaksanız Bregenz Festivali klasik müzik dinlemek için en iyi imkanlardan. Constance Gölü’nün üstünde yüzen bir sahne oluyor, keyifli bir festival. Bir de müzik severlerin yine çok tercih ettiği Schubertiade Festivali var, dünyanın en önemli festivallerinden biri diye geçiyor. Yaz ve sonbahar ayları için de Schwarzenberg isimli minik bir kasabada bir sürü etkinlik oluyor, oraya gitmeyi de tercih edebilirsiniz.

Viyana’da Gece Hayatı

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/Donautechno

Viyana’nın gece hayatı oldukça canlı, özellikle Praterstern bölgesi gece hayatının en yoğun olduğu yerlerden desek yanlış olmaz. Muhtemelen orada birçok üniversite öğrencisinin yaşaması da gece hayatının canlılığını arttırmış. Eğer gönlünüzce dans edebileceğiniz bir klüp arıyorsanız Pratersauna ve Fluc und Fluc Wanne bazı seçeneklerden.

Viyana’da farklı farklı müzik türlerini bulabileceğiniz çok fazla bar-gece kulübü alternatifi var. Gece hayatı en çok da öğrencilerin sayesinde dolu dolu. Özellikle elektronik müzik Viyana gece hayatının olmazsa olmazlarından; elektronik müzik denince de akla gelen bazı dj’ler ve sanatçılar var: Kruder & DorfmeisterPatrick Pulsinger ve Fennesz. Eğer hip-hop, dubstep odaklı bir yer tercih ederseniz The Loud Minority şehrin değişik yerlerinde çeşitli etkinlikler düzenliyor, bir bakın. Ayrıca Cafe Leopold, Roxy Viyana’nın en ünlü barlarından. Donau Techno ve Flex Club da özellikle tekno müzik konusunda en iyilerden.

Elektronik müziğin olduğu kadar tekno müzik de Viyana halkının en çok sevdiği müzik türlerinden, o yüzden en ünlü kulüpler genelde elektronik veya tekno yapanlar. Değişik bir yer olsun derseniz Danube Kanal’ı etrafında kırmızı balık sembollerini takip edip Grelle Forelle’yi bulabilirsiniz. Ama sadece Cuma ve Cumartesi günleri.

Viyana Gece Hayatını daha kapsamlı bir şekilde Viyana Gece Hayatı yazımızda ele aldık.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen Vizesi alma konusunda kafanızdaki tüm sorulara, Schengen Vizesi Nedir, Schengen Vizesi Nasıl Alınır, Schengen Vizesi Başvuru Formu ve Gerekli Evraklar yazılarımızdan yanıt bulabilirsimiz.

32 Comments

  1. Gideceğimiz her yere gitmeden önce mutlaka sizin sitenize bakıyorum acaba yazı yazmışlar mıdır diye 🙂
    Teşekkür ederiiz.

    1. Merhaba bu yorumu okuduğumuza çok ama çok sevindik :))) Daha nice gezilerinize yol göstermek dileğiyle…

  2. Dört günlük Viyana gezimizde yazınız tur rehberi gibiydi sürekli girip baktım .Çocuklar olduğu için onlar Prater de çok eğlendiler ki lunaparktaki makinalar oldukça ucuzdu saray gezilerinde çok yoruldular.Emeklerinize sağlık çok teşekkürler

  3. Önerilerinizle tatilimizi kolayca planladık. Oldukça detaylı bir rehberlik yapmışsınız. Emeklerinize sağlık.

    1. Merhabalar çok sevindik bunları duyduğumuza daha nice seyahatleriniz için buradayız :)))

  4. Gerçekten çok ayrıntılı ve aydınlatıcı bir yazı ve çalışma olmuş. Bence her türlü övgünün üzerindedir..Ülkenin sizin gibi gençlere çok ihtiyacı var..Selamlar, sevgiler..

  5. Merhaba
    24-27 Şubat arası 2 çocukla beraber seyahat yapacağız. Notlarınız hazırlık için çok faydalı oldu, teşekkürler

    1. Merhaba iyi tatiller dileriz şimdiden yazılarımızın işinize yaramasına çok sevindik 🙂

  6. 4 Şubat ta ailece gidiyoruz, sayenizde kolay bir şekilde rotamızı belirledik çok teşekkürler

    1. Merhaba, çok teşekkür ederiz yazılarımızın işinize yaramasına çok sevindik iyi gezmeler şimdiden :))

    1. Çok teşekkür ederiz güzel sözleriniz için. Daha birçok seyahatinizde görüşmek üzere diyelim o zaman 🙂

  7. Merhaba elinize emeğinize sağlık. 3 günlük gezmizde rehber olacak bir yazı oldu bizim için. Aradan çok zaman geçti biliyorum ama ulusal kütüphane her perşembe 18:00 den sonra ücretsiz turu var yazmışsınız nereden öğrenmiştiniz? Hatırlıyormusunuz?

  8. Biz bir anda karar verip yaz için viyana’ya bilet aldık.. Blogunuz sayesinde gezi planlaması kolay olacak ama kalabilecek yer için tavsiyenize ihtiyacımız var, ilk yurt dışı deneyimimiz olacak 🙂 şimdiden teşekkür ederiz 🙂

  9. Tek kelimeyle mukemmelsiniz! Nereye gidecek olsam ilk once siz gittiniz mi diye bakiyorum O kadar kapsamli ve ince dusunulmus sekilde yaziyorsunuz ki yazilariniz arasinda dolasirken tum bilgileri almis oluyorum zaten. Ayrica tum onerileriniz de her zaman cok tatmin edici oluyor, daha fazla ne kadar olumlu yazabilirim bilmiyorum ama sizlere bayiliyorum Elleriniz dert gormesin✌️

  10. Sizi severek takip ediyorum. Eğer ki bir yere gidicek olursam ilk sizin bloğunuzu arıyorum. Tekrardan teşekkür ederim detaylı bilgilendirmeleriniz için. Bol gezmeler 🙂

  11. Harika bir bilgilendirme olmuş teşekkürler. Bu hafta sonu 3 gün viyana 3 gün prag seyahatim var. Oğlumla beraber spielbergte formula 1 izleyeceğiz. Yakın çevrede eşim ve kızım için vakit geçirebilecekleri keyifli bir yer var ise bilmek isterim.

  12. Biz temmuz sonunda gittiğimizde şansımıza mıdır bilmem yağmur yağmıştı. Görece biraz serinleme gelmişti. Ama yine de gezmekten alıkoymadık kendimizi 🙂

    Kesinlikle görülmesi gereken şehirlerin başında geliyor. Zaman konusunda ise zaman alacak bir yer. Sarayları gezmek bile zaman alacak. Buna göre plan yapmak gerekiyor.

  13. Merhaba,

    Gerçekten güze ve doyurucu bir yazı olmuş. Biz gittiğimizde Rathaus’da film festivali vardı. Dev ekranda film müzikleri, müzikaller gösteriliyordu. Alanda onlarca yeme içme stantları kurulmuştu.

    Bizim şanssızlığımız parlamento binasının bakımda olması ve göremememiz oldu. Prater’i de görememiştik.
    Bunlar dışında harika bir geziydi ve tüm diğer listemizdekileri gerçekleştirdik. Kaybolduk, yolumuzu bulduk. Gezerken ummadığımız güzellikleri yaşadık. Harikaydı gerçekten.

  14. Hazırladığınız rehberin ne kadar işimize yaradığını anlatmaya kelimeler kifayetsiz. Çok teşekkürler

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir