ÇEŞME’DE GEZİLECEK YERLER
Çeşme yıllarca İzmirlilerin arka bahçesiydi. Yaz cumalarında arabaya doluşulup gidilen, plajında annelerin evlerden getirdiği sarmalar yenen, akşamları bahçe duvarlarında çekirdek çitlenen “ailenizin sayfiye yeri”ydi. Derken önce sıcak suyu ve açık mavi rengi ile denizi ile Ilıca radara girdi. Ardından da Alaçatı bir popüler oldu, bir popüler oldu ki Çeşme kendi beldesinin gölgesinde kaldı. Hatta bazıları Alaçatı’yı Çeşme’den bağımsız bir tatil beldesi bile sanıyor. Bir de Çeşme’yi Alaçatı’dan ibaret zannedenler var tabii. 🙂
Evet, ortamları ve estetiği ile boynuz kulağı geçti ama konu denize gelince Alaçatı Çeşme’nin eline su dökemez. Ayrıca bir yerden sonra Alaçatı çok tektipleşiyor. Salaş lokantalar, köy ziyaretleri, beach clublar ile Alaçatı tatilinizi çeşitlendirmek isterseniz de yolunuz illa Çeşme’ye düşecek. Yani Alaçatısız bir Çeşme, Çeşmesiz de Alaçatı eksik kalır.
Ayrıca Çeşme’nin önemli bir avantajı da yeme-içme ve konaklama fiyatlarının Alaçatı’ya kıyasla daha uygun olması. Bütçenize göre birisinde kalıp diğerine git gel kolayca yapabilirsiniz.
Gelelim Çeşme’de gezilecek yerlere…
Çeşme Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce
Çeşme’ye Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?
Çeşme’ye gelmek için en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı. Türkiye’nin birçok şehrinden İzmir’e direkt uçuş var. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın. Fiyatları karşılaştırarak uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
Çeşme’de Otel Seçerken Dikkat!
1. Bütçeniz el veriyorsa, elbette Alaçatı’nın tarihi taş evlerinden devşirme taş otellerinde konaklamak Çeşme deneyiminin en özel parçalarından. Fakat en popüler seçenek de bu olduğu için haliyle kesenin ağzını açmanız gerekiyor. Önerdiğimiz Alaçatı Otelleri‘ni buradan inceleyebilirsiniz.
2. İkinci tercihiniz ise Alaçatı’ya yakın konumda kalan, daha uygun konaklama opsiyonları bulabileceğiniz ve denizi ile meşhur Ilıca olabilir.
Ilıca otellerini incelemek için tıklayın.
3. Üçüncü seçenek ise Çeşme merkez veya Paşalimanı, Ovacık gibi çeper mevkiiler.
Çeşme otellerini incelemek için tıklayın.
Bütçe Tüyosu: Reisdere’de son senelerde bir sürü yeni mekan ve otel açıldı. Yeni olmalarına rağmen denizden uzak olması sebebiyle fiyatlar daha uygun olabiliyor. Arabanız varsa burayı merkez edinebilirsiniz.
Çeşme’de Seçtiğimiz Oteller
Çeşme’de her zevke ve bütçeye uygun bir konaklama seçeneği var. Eğer bütçeniz el veriyorsan Alaçatı’nın butik otellerini denemenizi tavsiye ederiz. Alaçatı’dan daha detaylı otel önerilerimizi de Alaçatı’da Nerede Kalınır? yazımızda bulabilirsiniz. Dilerseniz ev kiralama seçenekleri ile tatilinizi daha uygun bütçeli hale getirebilirsiniz.
Viento Hotel $$
Viento Hotel, Alaçatı’nın Yenimecidiye Mahallesi’nde, 150 yıllık bir Osmanlı konağının butik otele dönüştürülmüş, havuzu ve restoranı olan bir butik otel seçeneği. Otele evcil hayvan kabul edilmiyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Evliyagil Hotel By Katre $$
Köyiçi’ne (yani Alaçatı’nın merkezine) yürüme mesafesinde ama sakin tarafında, 10 odası bulunan taş bir butik otel seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.
Alachi Hotel $$
Alaçatı’nın kendine has eşsiz mimarisine uygun dekore edilmiş bir Rum evinin butik otele dönüştürülmüş hali. Toplam 14 odası bulunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Hane Alaçatı $$
Alaçatı Sörf Sahili yakınındaki Hane Alaçatı, 8 odalı bir butik otel. Odalarda televizyon, duş, saç kurutma makinesi, özel balkon mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.
Aşağıdaki bağlantılardan Çeşme’deki tüm otelleri inceleyebilirsiniz.
– Çeşme’deki tüm OTELLER için TIKLAYIN.
– Çeşme’deki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR
Çeşme’de Günlük ve Saatlik Tekne Kiralamak
İzmir’den veya Alaçatı’dan günlük kiralayabileceğiniz teknelerle Çeşme’de koy koy gezmek, sadece deniz yoluyla ulaşılabilen sahillerde denize girmek İzmir’deki en güzel denize girme deneyimlerinden.
– İzmir merkezdeki günlük kiralanabilir tekneleri görüntülemek için tıklayın.
– Alaçatı’daki günlük kiralanabilir tekneleri görüntülemek için tıklayın.
Araba Kiralamak Gerekir mi?
Kesinlikle! Güzel koylar ve restoranlar için yol yapmanız gerekecek. Ayrıca Çeşme tatili genelde çevredeki başka yerleri de kapsayacak şekilde yaşanıyor. Urla taraflarında da kaçırmak istemeyeceğiniz bağlar, plajlar, barlar, vs olacak. elişmiş bir toplu taşıma ağı da yok. Taksiyi deseniz astarı yüzünden pahalıya geliyor. Yani diyeceğimiz o ki ya aracınızla gelmeyi, ya da araba kiralamayı düşünmelisiniz. İzmir Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.
Çeşme’de Gezilecek Yerler
Haritayı zoom yaparak görüntüleyebilirsiniz.
Gezilecek Yerler
- Çeşme Merkez
- Çeşme Marina
- Çeşme Kalesi
- Çeşme Müzesi
- Tarihi Kervansaray
- Çeşme Çarşısı
- Aya Haralambos Kilisesi
- Alaçatı
- Ilıca
- Ildırı
- Erythrai Antik Kenti
- Quente Beach
- Breeze Beach
- Germiyan Köyü Otantik Ev
- The Beach of Momo
- Kocakarı Plajı
- Ayayorgi Koyu
- Cove
- Yuzu Beach
- Sole & Mare
- Buradan Ovacık
- Before Sunset
- Boheme Beach
- Delikli Koy
- Altınkum Halk Plajı
- Fly In Beach Altınkum
- Fun Beach Altınkum
- Çeşmeköy
- Urla
- Karaburun
- Sığacık
- Sakız Adası
Yeme-İçme
- Kumrucu Hikmet
- Tokmak Hasan’ın Yeri
- Ayasaranda İmren Restaurant
- Horasan Balık
- Ferdi Baba
- Rumeli Pastanesi
- Arpège Patisserie
- Dost Pide & Pizza
- Nevi
- Mazi
- Enginarlı Midye Dolmacı Özgür
- Yusuf’un Yeri
- Bay Balık
- Kolburano’s
- Dalyan Restaurant-Cevat’ın Yeri
- Noni’s House
- Lavandas
- Asma Yaprağı
- Yeniyer
- Ovasofra
- Iskozcu Canbaba Restoran
- Langusta
1. Çeşme Merkez
Alaçatı’nın Çeşme merkezden sahneyi çaldığı bir gerçek. Nereden baksanız Alaçatı beldenin hem ticari, hem de sosyal merkezi konumda. Ama biz rehberimize Çeşme merkezden başlayalım. 🙂
Biliyoruz, limitli izin gününüz var, o yüzden zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmek istiyorsunuz. Hay hay efendim. O zaman hemen şunu netleştirelim: Çeşme’nin diğer mevkileri ve çerve beldeler o kadar çok şey vadediyor ki büyük ihtimalle Çeşme merkezi gezmektense oraları keşfetmek size daha cazip gelecektir. Çünkü daha sırada bekleyen Urla bağları, gastronomi durakları, Karaburun’un enfes plajları, Çeşme’nin koyları var…
Dolayısı ile “Çeşme merkezi gezin, görün” diye ısrar edemeyeceğiz. Ama Alaçatı’da, şurada burada gezerken cüzdanlar ısındıysa (ki ısınacaktır) Çeşme merkez uygun fiyatlarıyla iyi bir hararet giderme molası olarak cebinizde dursun. Konum için tıklayın. Harita’da 1 numara.
1.1 Meşhur Kumrucular Ve Uygun Fiyatlı Esnaf Lokantaları
Kumru Çeşme’nin alamet-i farikası.
Tam bir pis boğaz yemeği, ama zaten kırkta yılda bir yiyorsunuz, oturun gitsin. Bir kerecikten bir şey olmaz.
– Kumrucu Hikmet: Kumru nerede yenir hararetli bir tartışma konusu. Bir sürü kumrucu var ama genel olarak insanlar Hikmetçiler ve Şevkicicler olarak ikiye ayrılıyor. Bizce markaya değil, şubeye bakın çünkü franchise usulü işletiliyorlar, bir yerde bulduğunuz servis ve lezzeti başka bir yerde bulamayabiliyorsunuz. Çeşme merkezde ise genel kanı Hikmet’in daha iyi olduğu yönünde. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
Çeşme merkezde aynı zamanda cebinizin dostu esnaf lokantaları var:
– Tokmak Hasan’ın Yeri: Lezzet ve servisi iyi oturtmuş, fiyatları makul seviyelerde tutan, envai çeşit sulu yemeği ile gerçek bir esnaf lokantası. Çeşme’nin en iyi dönerinin burada olduğu söylenir. Sahibi Hasan Bey etini komşusu Reisdere’deki hayvancıdan bizzat alıp, tüm sürece dahil oluyormuş. Bir de yine yerel bir üreticiden temin ettiği bamyası ünlü. Saat 2 gibi çeşit çok azalıyor, dönerse hiç kalmıyor haberiniz olsun. Konum için tıklayın. Harita’da 2 numara.
– İmren Lokantası: Bir Çeşme klasiği olan, gastronomi yazarlarının sık sık Türkiye’nin en iyi esnaf lokantaları arasında gösterilen lokanta maalesef bizim beklentimizi karşılamadı. 🙁 Ama yılların lokantasının üzerini bir kez gitmeyle çizip geçmek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Çeşme, Ilıca ve Alaçatı’da şubeleri var. Aralarında en güzeli Ayasaranda İmren Restaurant. Izgaraları genelde beğeniliyor, hadi beğenmezseniz de manzarası yeter. Ekmeği panoramaya banarsınız. 🙂 Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
Fikir değiştirip mezeye mi döndünüz?
– Horasan Balık: O zaman adresiniz burası. Portakallı karides, deniz mahsullü erişte gibi diğer balıkçılarda kolay kolay bulamayacağınız spesyalleri var. Ama menü vermiyorlar, mutlaka her şeyin tek tek fiyatını sorun ki sonra sürprizlerle karşılaşmayın. Bir de marinanın içinde Ferdi Baba isimli bir balıkçı var. Orası deniz kenarında olması ile, burası da özel yemekleri ile öne çıkıyor. Tercih size kalmış. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
Madem arabayı Çeşme’ye park ettiniz, gelin şöyle bir tur atalım:
1.2 Çeşme Marina’da Takılın
– Çeşme Marina: Tüm marinalar gibi Çeşme’nin marinası da beldenin cazibe merkezi konumumda: Öğle kahvesi için hadi marinaya, alışveriş için yine marinaya, akşam yemeği için de marinaya, gece barda takılmak için de marinaya… 🙂 Büyük bir marina değil ama nitelikli işletmeler var. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
Marinada nerede yenir:
– Ferdi Baba: Balığınızı denize sıfır yemek isterseniz, Ferdi Baba’nın marinada da şubesi var. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
1.3 Çeşme Kalesi’ni ve Tarihi Kervansarayı Ziyaret Edin
– Çeşme Kalesi: Çeşme siluetini domine eden kale 16. yüzyıldan bugünü seyrediyor. 1472’da ve 1501’de olmak üzere Çeşme iki kere Venediklilerin saldırısına uğrayınca buradaki limanı ve yerleşimi korumak için 2. Bayezid’in tahtta olduğu 1508 yılında inşa edilmiş. Şimdiyse marinaya gelen giden yatları izleyip emekli hayatı sürüyor.. 🙂 Haritada 3 numara.
– Çeşme Müzesi: Kaleyi müzeleştirmişler. İçindeki Çeşme Müzesi’nde Erythrai Antik Kenti’nden getirilen tarihi eserler sergileniyor ama biz doyurucu bulmadık. Özetle kalede Çeşme’yi tepeden gören manzarası dışında çok da bir şeye tanıklık ettiğinizi söyleyemeyiz. Giriş ücretli. Müzekart da geçiyor. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
– Tarihi Kervansaray: Gelmişken şimdilerde bir otel olarak işletilen, 1528’den kalma kervansaraya da bir girip çıkabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
1.4 Çarşı
Çeşme’nin çarşısı bir yandan sağlı sollu meyhanelerin, hediyelik eşya dükkanlarının dizildiği turistik bir sokak, bir yandan da Çeşme sakinlerinin eczacısından züccaciyesine günlük ihtiyaçlarını gidermek için uğradığı bir yer. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
Mübadele öncesinde İzmir’de 150 bin civarında Rum yaşıyormuş. Çeşme Rumlarının çoğu dönemin toprak ağası Hacı Memiş Efendi’nin daveti üzerine tarım yapmak için adalardan buraya gelmişler. Bu sayede 18. yüzyılın sonuna gelindiğinde Çeşme üzüm, zeytin ve anason üretiminde marka olmuş, hatta şarapları ile ünlü Fransa bile üzümlerini buradan alıyormuş.
Elbette bölgedeki Rum varlığı Çeşme’nin hem mimari hem de sosyo-kültürel çehresini değiştirmiş. Bugün Çeşme’ye dokusunu veren o güzel taş yapılar onların eseri. Bu güzel tarihi evler zaman içinde beton binalarla kuşatılmışsa da mihrap nisbeten yerinde duruyor diyebiliriz. 🙂 Zaten kumrucuyu ararken ya da marinaya giderken kuvvetle muhtemel buralardan geçersiniz ve Rum mirasını az çok hissedebilirsiniz.
– Aya Haralambos Kilisesi: Çeşme merkezdeki en heybetli yapı da 1830 yılında yine Rumlar tarafından inşa edilen Aya Haralambos Kilisesi. 19. yüzyılda Çeşme’nin bütününde 75 kilise ve 300 şapel varmış. Bugüne kadar aralarından sadece tek tüğü gelebilmiş. Aya Haralambos Kilisesi de merkezdeki tek kilise ama şu an kermeslerin, sergilerin yapıldığı bir kültür merkezi olarak kullanılıyor. Özel günlerde Sakız Adası’ndan gelen Rumların ayin de yapıyormuş. Kiliseyi açık olduğu günlerde giriş için herhangi bir ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.
Aslında burada 18. yüzyılda yapılmış bir başka kilise varmış ancak Mora İsyanı’nın ardından tahrip olunca 19. yüzyılda Aya Haralambos Kilisesi yapılmış. İsmini Hieromartis (kutsal şehit) unvanına sahip ve en eski azizlerden olan Haralambos koymuşlar. Hikayesi pek tatsız: Roma İmparatoru Septimus Severus döneminde (193-210) Manisa’da Hıristiyanların ruhani lideri olarak görev yapıyormuş. Roma İmparatorluğu, henüz Hıristiyanlığı kabul etmediği için, dönemin valisi Lukianus tarafından verdiği vaazlar nedeniyle tutuklanmış ve derisi soyularak işkenceye maruz bırakılmış.
Daha sonra Çeşme Belediyesi bu kiliseyi restore edilmiş. Kilisede ünlü ressam I. Sitaras tarafından çizilmiş freskler var. Bizce freskler oldukça kötü restorasyon görmüşse de cemaati izleyen kocaman gözü ilginç bulduk. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
– Rumeli Pastanesi: 1945’te kurulan pastanede Çeşme’nin meşhur sakızlı ürünlerini deneyebilirsiniz. Kurabiyesinden reçeline çeşit çeşit sakızlı tatlı var ama tahmin edersiniz ki yazın sıcağında en iy dondurma gidiyor. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
2. Alaçatı
Biliyorsunuz Alaçatı’ya vurmak pek bir moda oldu. Kimisi fiyatlardan, kimisi kalabalıktan, kimisi soylulaşmasından, kimisi de aksine niteliksizleşmesinden şikayetçi. Yani sözde kimseyi memnun edemiyor ama ne kimse gitmekten de kendini alamıyor. 😀 Instagram’da poz poz Alaçatı check-in’leri görmekten içimiz şişti.
Hadi şunu kabul edelim: Alaçatı, sadece Çeşme’nin değil, Türkiye’nin özel birkaç yerinden biri. Tablo gibi taş evleri ve labirent gibi kıvrılan sokakları ile hem ülkenin en estetik duygusu olan yerleşimlerinden, hem de birbirinden hoş mekanları ve zevkli butikleri ile kendinizi şımartmak için en nitelikli destinasyonlardan. Tabi bu kadar dolu bir yeri tek bir maddeye sığdıramadık. Alaçatı Gezi Rehberi‘mizden tüm tavsiyelerimizi okuyabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
3. Alaçatı Surf Zone
Sanırız Çeşme’nin en meşhur şeyi ne kumrusu, ne sakızlı dondurması: Rüzgarı. 🙂
İyi yanından bakarsak rüzgarın ideal sertliği, rüzgarsız günlerin azlığı, denizinin düz ve sığ olması sayesinde Alaçatı’ya arabayla 10 dakika mesafedeki Alaçatı Surf Zone dünyanın en iyi surf noktalarından birisi olarak kabul ediliyor. Yani eğer rüzgar sörfü öğrenme fikri ile flört ediyorsanız varsa bundan iyi fırsat Şam’da kayısı. 🙂
Henüz rüzgar sörfü ile henüz tanışmadıysanız Rüzgar Sörfü Nerede Yapılır yazımızdan Alaçatı’daki okullara göz atabilirsiniz. Eğer sörf sizin olayınız değilse de Surf Zone’da pilatesten yogaya alternatifleriniz var. “Ben hareket bile etmek istemiyorum, plajda deniz, kum, güneş eşliğinde keyfime bakmak, sörf yapanları izlemek istiyorum” derseniz de alandaki plaj barları emrinize amade.
4. Ilıca
Ilıca her biri tek katlı, zarif mimarili, geniş bahçeli evleriyle Çeşme’nin Beverly Hills’i. Ilıca’nın sokaklarında yürüyüp “hayal evinizi” seçmek bile çok keyfili.
Evlerin en büyük şansı ise ismini sıcacık denizinden alan Ilıca Plajı’na komşu olmaları. Muhteşem bir mavisi, upuzun kumul bir sahili ve git git bir türlü derinleşmeyen bir denizi var. Bir havluyu paylaşan genç sevgililerden, kumlara gömülüp kemiklerini ısıtan tonton yaşlılara geniş ve medeni bir kitle geliyor. Ama en çok da çocuklu aileler tercih ediyor. Bir halk plajı olduğu için oldukça kalabalık oluyor, yani öyle voleybol oynama hayalleriniz vardıysa topu evde bırakın ama çok uzun olduğu için her şekilde havlu atacak yer bulabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
Acıkırsanız;
– Arpege Patisserie: Hem Ilıca’nın hem de İzmir’in en güzel pastanelerinden. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
– Dost Pide: Tam bir Ilıca klasiği. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
5. Yıldızburnu
Yıldızburnu ise Ilıca’daki favori akşam durağımız. Gündüz burada yapacak pek bir şey yok ama deniz sonrasında hazırlanıp akşam takılmak için nezih ve kaostan uzak bir alternatif.
– Nevi: Nevi’de bir meze – balık yapmanızı tavsiye ederiz. Müziklerinden mezelere getirdikleri minik inovasyonlara bizce çok keyifli bir yer. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
– Mazi: Mazi ise Nevi sonrasında bir şeyler içmek için uğrayabileceğiniz bir bar. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
6. Ildırı (Ildır)
Çeşme’nin isim yapmamış ama kendince müdavimleri olan mevkisi Ildır ya da diğer adıyla Ildırı’yı daha çok sakinlik, pansiyon tarzı samimi işletmeler arayanlar tercih ediyor. Yerleşimin tarihi Tunç Çağı’na kadar giden Ildırı’nın taşı toprağı antik kalıntılarla dolu. Öyle turizm gelince baba mesleğini unutan yerlerden değil. Hala balıkçılıkla uğraşanlar var. Haliyle Ildırı’da yapılacak en güzel şey meşhur gün batımına karşı salaş balıkçılarında balık keyfi yapmak. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
– Enginarlı Midye Dolmacı Özgür: Bu bir dükkan adı falan değil. Biz yolda durup seyyar bir tezgahtan harika bir midye yedik. Hemen sorduk sırrını. Öğrendik ki baba midyeleri denizden kendi çıkartıyor, anneleri içini özel bir enginarlı pilav tarifi ile dolduruyor, oğulları da tezgarta satıyormuş. Hem başka hiçbir yerde bulamayacağınız enginarlı midye dolmasını mideye indirirsiniz, hem de güzel bir aileye destek olursunuz. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
– Agora: Hemen tepede antik kalıntıların yanında, biraz daha salaş ama günbatımı manzarası çok güzel bir yer. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
6.1 Erythrai Antik Kenti
Ildır merkezin hemen bir set üstünde, Giritlerden kalma Erythrai Antik Kenti bulunuyor. Erythrai sözcüğü Yunanca’da “kırmızı” anlamına gelen Erythros’tan türemiş. Rivayete göre şehre zamanında toprağının kırmızı renginden dolayı “Kızıl Kent” deniyormuş. Bir başka rivayete göre de şehir adını, kurucusu olan Giritli Rhadamanthes’in oğlu Erythros’tan alıyor. Artık hangi versiyonu daha hoşunuza geiderse. 🙂
Alanda MÖ. 300’lü yıllardan beri bölgeye hakim olmuş birçok Ege medeniyetinin izlerine rastlanıyor. Buraya özellikle gün batımında çıkmanızı tavsiye ediyoruz çünkü Erythrai Antik Kenti’nden gün batımı efsane güzel! Hatta öyle ki söylenene göre bu bölgede yaşamış ünlü Filozof Platon, “Dünya’
Şu an akropol, Athena Tapınağı ve tiyatronun görülebildiği antik kentte yapılan kazılar sonucu ortaya çıkarılan buluntular ise Çeşme Kalesi’nin içindeki müzede sergileniyor. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
7. Paşalimanı
Paşalımanı ise Çeşme’nin Ilıca’dan sonra uca doğru yarımada şeklinde devam eden bölgesi. Daha çok yazlık sitelerden oluşuyor. Çeşme’nin en popüler beach club’larından ikisi Paşalimanı’nda konumlanıyor:
– Quente Beach: Isıtmalı havuzunda happy hourları ile ünlü olan beach. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
– Breeze Çeşme: Paşalimanı’nın bir diğer popüler noktası ise Folkart rezidansların önünde kalan Breeze Çeşme. Ne kadar giderseniz gidin denizi sığ ve ılık olan bu kumluk plaj çocuklu ailelerin gözdesi. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.
8. Şifne
Şifne ise Çeşme’de balık yemek için en uygun noktalardan. Burada gün batımına karşı sahilde kumlar üzerinde veya ahşap set üstlerinde balık yiyebileceğiniz salaş ama keyifli birçok mekan var.
– Bay Balık: Şimdilerde Şifne’nin yıldızı Bay Balık olmuş. Kumların üzerine attığı masaları, taze mezeler ve güler yüzlü hizmeti ile öne çıkıyor. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.
– Kolburano’s: Özellikle de odun ateşinde lezzetli pizzalar bulabileceğiniz Kolburano’s, bölgenin alamet-i farikası. Eskiden Reisdere’de idi. Şimdi ise Şifne’deki yeni yerinde. Odun ateşinde mis kokulu pizzalar ve fırın yemekleri pişiyor. Lezzetli yemeklerinin yanı sıra sakin ve rahat bir akşam geçirmek de mümkün. ÖNEMLİ: Rezervasyon ile çalışan mekan, yaz aylarında salı günleri kapalı oluyor. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
9. Germiyan Köyü
Reisdere’den bir 15 dakika daha içlere doğru girdiğinizde karşınıza Çeşme’nin tek Türkmen yerleşimi, Türkiye’nin ilk Slow Food köyü Germiyan Köyü çıkıyor. Köyün sakinlerinden Nuran Hanım’ın çiçek muralları ile süslediği köyüne kahvaltıya ya da Dilek Hanım’ın Otantik Ev’ini gezmeye uğrayabilirsiniz.
– Otantik Ev: Bir dönem Fatmagül’ün Suçu Ne? dizisine de set olmuş, 100-150 yıllık eşyaların süslediği aile evini ziyarete açan Dilek Hanım burada kahvaltı ve yöresel ev yemekleri sunuyor. Elbette Alaçatı kahvaltılarından alışkın olduğunuz çeşiti ve Avrupailiği bulmayı beklememek lazım. Daha çok köy ürünleri ile hazırlanmış köy kahvaltıları bulmayı bekleyebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
Germiyan’nın odun ateşinde pişirilen, ekşi mayalı ekmeği meşhur. Gelmişken yine buraya özgü kopanisti peynirini, damat lokumunu, pirinçli mantıyı, bazinayı ve denk gelirseniz hurma zeytinini denemeyi atlamayın. Germiyan ve İzmir’in diğer güzel köyleri hakkında detaylı bilgiyi En Güzel İzmir Köyleri yazımızda bulabilirsiniz.
10. Dalyan
Dalyan ise Çeşme’nin en kuzey ucunda kalan bölgesi. Aslında çok sakin bir Ege hayatının süregeldiği, ağırlıklı olarak halk plajlarının bulunduğu bir yer iken önce Aya Yorgi Koyu’nun patlaması son yıllarda da isim yapmış, sosyetik bir beach club’ların açılmasıyla anında popüler bir bölge haline geldi.
– The Beach of Momo: Dalyan’ın en popüler beach club’ı. Yaz sezonunda güneşi batırmalı happy hour partileri ile adından söz ettiriyor. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.
– Kocakarı Plajı: Ben halk plajı ve sakinlik arıyorum derseniz sizi katlanan sandalyenizi ve şemsiyenizi kapıp gelebileceğiniz Kocakarı Plajı’na alalım. Burada uygun fiyata ve taze deniz mahsülleri de bulabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.
– Dalyan Restaurant-Cevat’ın Yeri: Dalyan’da taze balık ve mezeler bulabileceğiniz sevilen adreslerden. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.
11. Aya Yorgi
Dalyan mevkiinde kalan ama ayrıca anlatılması gereken bir bölge de Aya Yorgi. Bizce Çeşme yarımadasında denize girmek için en güzel yerlerden biri Aya Yorgi Koyu. Çeşme’nin rüzgarı ve dalgalı koylarına inat burası aksine havuz gibi süt liman, berrak ve turkuvaz renkte oluyor. Koyda halk plajı tarzı yerler ne yazık ki yok yan yana bir sürü beach club var. Hava karaınca beach club’lar canlı dj performanslarının ve konserlerin olduğu performans mekanlarına dönüşüyor. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.
Deniz keyfi ve happy hour için favorilerimiz şöyle:
– Cove: Eskiden Babylon olan yerde 2018’de açılmış işletme. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.
– Yuzu Beach: Aya Yorgi’nin en yenilerinden. Ambiyansı çok hoş. Sushi’leri beğeniliyor. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.
– Sole&Mare: Çeşme’nin en eskilerinden ve klasiklerinden. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.
12. Ovacık
Gelelim Çeşme’nin Toskana’sı, en güney bölgesi olan Ovacık’a. Ovacık son birkaç yıla kadar adı sanı duyulmamış bir yerken Before Sunset isimli beach’in ve Delikli Koy gibi çok özel yerlerin radara girmesiyle popüler oldu. İsmi gibi göz alabildiğine uzanan ova, çayır, kır, tarla, bağ, bahçe ile dolu olan bu bölgeye ulaşım için altınızda aracınız olması şart. Çünkü yolları çok toz toprak hem de mesafeler biraz uzun.
Ovacık için Çeşme’nin Toskanası demiştik çünkü burada yerel üreticilerinin üzüm bağları bulunuyor. Çünkü Ovacık, tipik kıyı Ege iklimine sahip, killi yapıda, toprak altı minerallerince zengin bir ova olması sayesinde bağcılığa elverişli bir bölge. Burada iki bağ bulunuyor:
– Buradan: Ovacık’ta bulunan bağlardan ilki. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.
– Deveci Bağları: Ünlü Deveci armudunun yetiştiricileri Deveci ailesinin bağları. Tam konumunu bulamadık. Açık adresini bilenler bizlere yorumlardan yazabilirse gerekli eklemeyi yapabiliriz. 🙂
Biraz da Ovacık’ı Ovacık yapan yerlerden bahsedelim.
– Before Sunset Beach: 2014’te Azmak Koyu’nda kapılarını açan Before Sunset Beach’i zaten duymayan yoktur. Kendisi Çesme’nin uzun zamandır en popüler beach club’ı. Belki de Before Sunset için Çeşme’de şu anki anlamıyla happy hour konseptini başlatan mekan diyebiliriz. Akşamüstü başlayan dj partileri bir Çeşme klasiği. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.
– Boheme Beach: Before Sunset’in hemen yanında da son yıllarda adını duyuran Boheme Beach var. Burası da adından anlayabileceğiniz üzere “boho-chic” konseptini mekana yansıtmış bir yer. İkisi de girişte ücret alınan, gelmeden rezervasyon yaptırmanın kesinlikle şart olduğu yerleren. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.
Ovacık’ta kahvaltı ve brunch’ın da birkaç popüler iki adresi var:
– Noni’s House: Sınırsız serpme kahvaltısı ile ünlü bahçe içinde sevimli bir kahvaltıcı olan hayvansever işletme. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.
– Lavandas: Çiftli konsepti organizasyonlar için biçilmiş kaftan. deKonum için tıklayın. Haritada 17 numara.
– Asma Yaprağı: Yemek içinse Alaçatı merkezde hep çok sevdiğimiz ve Alaçatı çıkartmamızda en az bir kez uğradığımız Asma Yaprağı’nın Ovacık yolundaki, kış bahçesi konseptli yeni şubesi yine çok mu çok sempatik. Ama müessese fiyatları nedeniyle biraz eleştiriliyor. Bakmadan oturmayın. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.
– Yeniyer: Asma Yaprağı’nın ikinci şubesi olan Ovacık mevkiinde konumlanan, Alaçatı köyiçinin kalabalığından ve gürültüsünden tamamen izole olmuş, çok hoş ve geniş bir bahçe içinde keyifli bir mekan. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.
– Ovasofra: Tarladan sofraya konseptinde işleyen, çok samimi, eski zamanların Çeşme’sini deneyimleyebileceğiniz bir bağ evi. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.
14. Delikli Koy
Yine Ovacık mevkiinde kalan Delikli Koy ise tüm Çeşme’nin en popüler Instagram noktalarından. Kendine has kırık beyaz kaya yapıları, masmavi denizi ve sessiz sakin ortamıyla burası Alaçatı’nın geneline hiç benzemeyen bir yer. Kumlu sahil ve alıştığımız plaj konforu yerine kaya formasyonları olduğu için özellikle çocuklu aileler tarafından hiç tercih edilesi değil. Alanda karavandan bozma bir büfe ve seyyar su ve dondurma satan seyyar satıcılar dışında herhangi bir işletme yok. Burayı bu kadar özel yapan da belki bu bakirliği. Elbette kimi zaman düğün fotoğrafı çektirmeye gelmiş çiftler gibi absürt manzaralara da rastlayabiliyorsunuz. Yine Ovacık’taki diğer yerler gibi buraya da ulaşımı sadece kendi aracınız ile sağlayabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.
15. Çiftlikköy ve Meşhur Çeşme “Böcekçileri”
Çiftlikköy, tüm Çeşme bölgeleri içinde belki de en enteresan özelliği ile öne çıkan bölge. Pek de bir numarasının olmadığı bu sahil kasabası deniz böcekleri denilen familyaya ait ürünleri bulabileceğiniz kerevitçileriyle meşhur.
– Istakozcu Canbaba: Özellikle ıstakoz, langust, karides gibi deniz canlılarını yemeye giden çok. Fakat ıstakoz dediysek de kafanızda fine dining bir restoran canlanmasın. Burası oldukça mütevazı bir Ege lokantası. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.
– Langusta: Langusta ise Çiftliköy’deki diğer böcekçi alternatifiniz. Salaş, pembeli dekoru ile şirin, temiz bir mekan. Istakoz ve langusta gibi böcek türleri bulabileceğiniz, böcek olmasa bile balık, karides, kalamar gibi klasik seçenekleri bulabileceğiniz bir adres. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.
16. Altınkum
Çiftlikköy’den 10 dakika kadar daha güneye devam ettiğinizde Altınkum mevkiine varıyorsunuz. İsmi gibi altın sarısı olan bu plaj, buuzzz gibi soğuk suyu ile ünlü. Sahil boyunca ücretsiz halk plajı da var ama buranın olayı yine popüler olan beach club’larda.
– Altınkum Halk Plajı: Altınkum mevkiinin halk plajı olan kısmı. Halk plajı olduğuna bakmayın her şekide şezlong ve şemsiye için ödeme yapmanız gerekiyor. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.
– Fly-Inn Beach: Bölgenin en sevilen iki plajından biri. Oldukça geniş bir beach. Su sporları için elverişli alanlar da mevcut. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.
– Fun Beach: Çeşme klasiklerinden biri. Dalgasız ve kumluk bir denizi var. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.
Her ikisi için de giriş ücreti ve rezervasyon yaptırma tavsiyemiz var. Fly-Inn Beach’te saat 17.00’den itibaren happy hour başlıyor ama Fun Beach daha çok çocuklu ailelerin tercih ettiği bir yer olarak müzik konusunda daha sakin takılıyor.
17. Çeşmeköy
– Çeşmeköy: Çeşme’nin tam göbeği diyeceğimiz orta noktası Çakabey’de konumlanan, aynı anda hem bir konaklama noktası, hem açık hava etklinlik mekanı, hem bir çocuk oyun alanı, hem bir kamp yeri, hem gastronomi noktası hem de bir inziva merkezi olan sürdürülebilir yaşam projesi. Doğa ile iç içe olan Çeşmeköy’de sofranıza gelen her şey kendi bahçelerinden veya yerli üreticiden temin ediliyor.
Aynı zamanda yoga dersleri, sanat ve gastronomi atölyeleri de düzenliyorlar. Hatta birçok yoga ve meditasyon kampı burada gerçekleşiyor. Yazın çimlere yayılmalı açık hava sinema gösterimleri de oluyor. Çocuklar için de çok güzel etkinlikler düzenleniyor. Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.
18. Çeşme Beach Clubları
Çeşme’de denizin tadını çıkarmanın en popüler yollarından biri beach club’larında takılmak. Ağırlıklı olarak, Alaçatı, Ovacık, Aya Yorgi, Liman, Altınkum ve Paşalimanı mevkiilerinde konumanan bu işletmeler genellikle giriş ücretli ve rezervasyonla çalışıyor. İçeride yiyip içtikleriniz de fiyata dahil değil. Hepsinin farklı bir karakteri var. Bazıları şık, bazıları bohem, çocuksuz işletmeler bile var.
Rezervasyonsuz gittiğinizde kapıda kalmanız kuvvetle muhtemel. O nedenle siz siz olun gözünüze kesitirdiğiniz beach club’a Çeşme tatilinizden önce rezervasyon yaptırın. Genellikle hepsinde güneş batarken canlı dj performansları ile happy hour’lar oluyor. Çeşme’ye geldiğinizde güzel bir beach’te happy hour’a katılmanızı çok tavsiye ederiz. Hangisine gidelim derseniz Çeşme’nin Beach Club‘ları yazımız var.
19. Yüzmeye Gidin
Beachlere antipati duyanlardansanız da merak etmeyin; Çeşme sadece Beach Club’lardan, yüksek volümde happy hour takılan mekanlardan ibaret değil. Burada kendinize sessiz sakin kafa dinleyebileceğiniz plaj işletmeleri de bulabilirsiniz, girişine para ödemeyeceğiniz halk plajları da… Kumluk, taşlık, sığ, derin, dalgalı, durgun, serin, ılık her zevke uygun her türlü plaj opsiyonunu bulabileceğiniz sade Çeşme plajları da var. O zaman sizi şuraya buyuralım: Çeşme Plajları
Çeşme’nin etrafındaki alternatifler için de: İzmir Plajları
20. Gece Hayatının Tadını Çıkarın
Bizce Türkiye’de gece hayatının en keyifli olduğu yer burası. Kulüpleri, kokteyl barları, canlı performansları ve hatta after party’leriyle Aya Yorgi’den Alaçatı’ya, Ovacık’tan Marina’ya, Çeşme’nin her yerinde seçenekleriniz var. Çeşme’den büyük ikilemimiz ertesi gün uyanıp denizin ve güneşin tadını çıkarmak için eve mi gitmeliyim yoksa partiye devam mı etmeliyim oluyor. 🙂
Elbette en popüler mekanlar yine Alaçatı ve çevresinde kümeleniyor. Bazı kulüpler ve acnlı müzik mekanları daha özgürce gürültü yapabilmek için merkezlerden uzak koyları tercih etmiş. Buralardan nasıl döneceğinizi önden organize etmenizi öneririz.
Alaçatı ve çevresinden önerilerimizi Alaçatı Gece Hayatı yazımızda bulabilirsiniz.
21. Çeşme’de Günübirlik Ev Kiralayın
Türkiye’nin en güzel evleri görebileceğiniz birkaç beldesinden birisi Çeşme. Tasarım ödüllü villarlar da var, minnoş Rum evleri de. Seçeneklerinize bakmak isterseniz: Çeşme’de Kiralık Evler
22. Günübirlik Tekne Kiralayıp Denize Açılın
İzmir merkezden veya Alaçatı’dan günlük olarak kiralayabileceğiniz bir tekne ile arkadaşl grubunuzla Çeşme’de koy koy gezmek, sadece deniz yoluyla ulaşılabilen sahillerde denize girmek İzmir’deki en güzel denize girme deneyimlerinden. Üstelik teknede, gün batımına karşı, kendi müziğiniz ve kendi atıştırmalıklarınız ile kendinize özel bir happy hour yapmanın tadı da başka oluyor.
– İzmir merkezdeki günlük kiralanabilir tekneleri görüntülemek için tıklayın.
– Alaçatı’daki günlük kiralanabilir tekneleri görüntülemek için tıklayın.
Çeşme Çevresinde Gezilecek Yerler
1. Urla
Çeşme’ye yarım saat mesafedeki Urla da bağlar, kitesurf imkanı, her yerde bulamayacağınız gastronomi deneyimleri ile hazır gelmişken Çeşme programınıza ekleyebileceğiniz yerlerden. Zaten Havalimanı’ndan veya İzmir’e nereden geliyor olusanız olun Çeşme’ye giderken Urla’da yolunuzun üzerinde kalıyor. Urla’da bir gün planlamanız için çok kapsamlı bir Urla Rehberimiz var. Eğer zamanınız sınırlıysa en azından yarım gün ayırıp Bağ Yolu’ndaki bağları da turlamayı düşünmelisiniz. Detayları Urla Bağ Yolu yazımızda bulabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 29 numara.
2. Karaburun & Mordoğan
Karaburun ve Mordoğan bizce İzmir’in en güzel sırrı. Film seti köyleri ve güzel plajları ile yarımadanın en bakir yerleri. Direksiyona oturmadan önce duraklarınızı belirlemek için İzmir Köyleri ve İzmir Koyları yazlarımıza bakmanızı şiddetle öneririz. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.
3. Seferihisar
Alaçatı’yı soylulaşmakla suçlayanlar genelde Seferihisar’ı da samimi kaldığı için yüceltiyor. Seferihisar geçirdiği restorasyonun ardından çiçek gibi açtı ve bir turist mıknatısına döndü. Alaçatı’ya kıyasla bu fırsatı çok daha mütevazi bir şekilde değerlendirdi: Yerel üreticiye destek amaçlı pazarlar, doğa okulu gibi daha halka yakın bir yola seçti. Gitmeyi düşünürseniz: Seferihisar gezi rehberimiz burada. Konum için tıklayın. Haritada 31 numara.
4. Sakız Adası
Pasaportunuzu yanınıza aldıysanız ve vizeniz de varsa günübirlik bile Sakız Adası’na geçip tatilinize renk katabilirsiniz. Tıpkı Ayvalık merkezden Midilli’ye olduğu gibi Çeşme’den de Sakız Adası’na düzenli vapur seferleri var. Toplam 1 saatlik yolculuk sonrası her yönüyle gerçek bir Yunan adasındasınız. 🙂
Öğlene doğru adaya varıp araba kiraladığınızda, Orta Çağ yerleşimi olan Pyrgi’nin cepheleri şekilli evlerini ve tarihi Olimpi Köyü’nü gezer, Mavra Volia, Paralia Vroulidia veya Apothika’da denizinize girer, merkezdeki restoranlarda bol deniz mahsüllü yemeğinizi yer akşamüstü de tekrar vapura binip dönersiniz. Konum için tıklayın. Haritada 32 numara.
Çeşme’de Sakızlı Lezzetler
Sakızlı Kurabiye: Sakız seviyorsanız, Alaçatı’da İmren’in ve Ilıca’da Yıldız Pastanesi’nin içinde sakız bulunan, un kurabiyesine benzeyen kurabiyelerini yemelisiniz! Çeşme’deyseniz akşam üstü çay keyfinde masada bulunması gereken en önemli lezzet şüphesiz sakızlı kurabiyesi.
Sakızlı Muhallebi: Bir başka sakız-harikası ise Sakızlı Muhallebi! Sakızlı muhallebinin en iyi adresini arıyorsanız İmren’den başka bir yere gitmeyin derim. Kıvamı, sakız oranı, üzerine koyulan dondurma ile sakızlı muhallebi, Alaçatı’da bir akşam yemeği sonrası kesinlikle tatmanız gerekenlerden!
Çeşme’ye Ulaşım
Çeşme, İzmir merkeze 1 saat 15 dakikalık 84 kilometrelik bir mesafede kalıyor. Uçakla İstanbul’dan Çeşme’ye gelecekseniz ve özel aracınız yoksa veya havalimanından araç kiralamayacaksanız önerimiz, hiç İzmir merkeze uğramadan direkt havalimanından Çeşme’ye geçmeleri. Tek yapmanız gereken Adnan Menderes Havalimanı’ndan kalkan Havaş Çeşme otobüslerine binmek.
Fakat her şekilde önce İzmir merkeze geçmeniz gerekiyorsa da İzban veya Havaş ile İzmir şehir merkezine geçip Üçkuyular Garı’ndan otobüse binerek de Çeşme’ye ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde İzmir BB’nin ESHOT otobüslerini de tercih edebilirsiniz. Bu yolu seçerseniz önce Fahrettin Altay-Urla otobüsü ile Urla’ya geçip oradan tekrar Urla-Çeşme otobüsüne binerek de ulaşım sağlayabilirsiniz.
Eğer özel aracınızla Çeşme’ye gelecekseniz yol,
Ankara-Çeşme arası 678 km ortalama 8,5 saat,
İstanbul-Çeşme arası 569 km ortalama 5 saat 45 dakika,
Muğla-Çeşme arası 281 km ortalama 3 saat 10 dakika,
Balıkesir-Çeşme arası 292 km ortalama 3 saat,
Manisa-Çeşme arası 117 km ortalama 1 saat 45 dakika sürüyor.
Otobüsle İstanbul’dan Çeşme’ye gelecekler için de Kamil Koç, Metro, Nilüfer, Ulusoy gibi firmaların İstanbul’dan her gün seferleri bulunuyor. Ortalama 8-9 saatte Çeşme otogarda olabiliyorsunuz.
Büyük Liman ve Paşa Limanı koylarında bulunan kamp alanları keyifli ve eğlenceli kamp olanakları sunmaktadır. Ayrıca Antik Erythrai kentinin bulunduğu Ildırı yöresindeki doğal plajlar kamp alanları kullanıma son derece uygundur. Her yıl yüzlerce kampçı bu bölgeleri tercih etmektedir.
Pazartesi Çeşme’deyim ve şu an aklıma ciddi ciddi Urla’yı da soktunuz. Bunun için tatili bir gün daha uzatmayı planlıyorum. Paylaşımlarınızla yol haritasını oluşturmaya başladık. Teşekkürler.
Merhaba süper haber dönüşte de neler yaptınız nerelere gittiniz buradan yazarsınız 🙂
Merhaba, mailden yazdım ancak dönüşü geç oluyor galiba.
Bir site üzerinden tatil planı hazırlıyorum Çeşme’de ve gezilecek yerlerin fotograflarını paylaşmam gerekiyor sitenizdeki fotografları da çok beğendim kullansam sorun olur mu -beach clublar, gezilecek yerler vs.- ?
Merhaba fotoğraflarımızı nerede paylaşmanız gerekiyor anlayamadık tam olarak.
Her yeni seyahat öncesi sizin o yer hakkındaki yazınızı okumadan asla yola çıkmam. Bu yaz da istikamet Çeşme. Yine çok güzel bir yazı olmuş. İyi ki varsınız.
Merhaba, çok teşekkür ederiz güzel yorumunuz için bize de motivasyon kaynağı oldunuz 🙂
Gerçekten çok fatdalı bir yazı olmuş ne kadar güzel ayrıntılı, iyisi ve kötüsüyle süper bir yazı olmuş. Tebrik ediyorum. Sizin sayenizde gezimiz daha basit ve keyifli olacak.
Merhaba, beğenmenize ve Çeşme tatili planlamanızda yazımızdan faydalandığınıza çok sevindik 😉 Daha nice seyahatlerinizde burada görüşmek üzere…Sevgiler
Sizin kadar detaylı faydalı işe yarayan rehber yazıları yazan görmedim süpersiniz teşekkürler
Keyifle… <3
Çok teşekkürler
Sizi takip etmekten büyük zevk alıyorum. Sayenizde gideceğim yerlere rahatlıkla ulaşıp büyük bir keyifle tatil yapabiliyorum. Emeğinize sağlık
Çok teşekkür ederiz <3 Umarız Çeşme geziniz de harika geçer
Verdiğiniz bu emek için çok teşekkür ederim. Her seyahatimden önce sizi okuyorum mutlaka ve sayenizde kusursuz bir tatil yapıyorum 🙂
Canım Ezgi, bugünün en güzel yanı yorumunu okumaktı. Çok teşekkürler
Nereye gidersem gideyim çok düzenli ve ayrıntılı rehberleriniz sayesinde tatilin tadını çıkarıyorum.
Çeşme ve Alaçatı rehberleriniz ile tatilimizi kolaylaştırdınız. Çok detaylı ve düzeli bir rehber. Tıklıyorsun harita açılıyor. Yorumlar, öneriler harika. Emeğinize sağlık.
Çok teşekkür ederiz Oyacım buraya yorum yazdığın için. Üretmeye devam etmek için motivasyonumuz sizsiniz