ISPARTA GEZİLECEK YERLER

Isparta, Toroslar’ın manzaraları, mis kokulu lavanta ve gül bahçeleri, Eğirdir Gölü’nün pırıltısı, Davraz’ın kayak keyfi ile bir Artvin ya da Kars gibi Türkiye’de niş turizme uygun yerlerden olsa da, bugüne kadar bu kasını pek geliştirmemiş.

Lavanta tarlalarına ilginin son senelerde patlaması ile Kuyucak turizmin lokomotifi olmuş. 2018’de iki tane 5 yıldızlı otel birden açılmış, gül ve lavanta döneminde yabancı turlar Isparta’ya uğramaya başlamış. Yerelde de Burdur ve Isparta’yı içeren Göller Yöresi turları oldukça revaçta. Ama biz yine de biz Isparta’nın potansiyelinin daha iyi değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Burayı ziyaretçiler için daha da cazip hale getirecek “Keşke Kuyucak’ta lavanta sezonu boyunca tarlalarda jazz dinletileri yapılsa” ya da “Keşke gül ve lavanta üzerine lezzetleri tadabilebileceğimiz konsept kafeler olsa” demeden geçemedik.

Bu arada Isparta her sene Türkiye’de yaşam memnuniyetinin en yüksek olduğu ilk 10 il arasına giriyor. Hatta Türkiye İstatistik Kurumu’na göre Isparta 2017’nin şampiyonu olmuş. Değerlendirmede bir sürü kriter var ama biz ilgi alanımız gereği 2 tanesini cımbızladık: Doğal yaşam alanlarının çokluğu ve tatil beldelerine yakınlığı. İşte bu ikisi Isparta’ya geleceklere vereceğimiz iki büyük müjde:
1. Doğaya doyacaksınız,
2. Antalya‘ya 2, Fethiye‘ye 3 saat mesafede olduğu için kolayca tatil planlarınıza entegre edebilirsiniz.

Tahmin edersiniz ki Isparta’da 15 maddeye sığdırılabilecek bir şehir değil ama biz köy kasaba her yeri yazarak planlaması zor bir hele getirmek istemedik. Yerine, öne çıkan yerleri listeledik.

Isparta Seyahati Planlaması – Gelmeden Önce

Isparta’ya Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Isparta’ya uçakla gelecekseniz, size en yakın havalimanı Isparta Süleyman Demirel Havalimanı. Isparta şehir merkezi de Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na arabayla yarım saatlik bir mesafede kalıyor. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka farklı havayolu firmalarının bilet fiyatlarını karşılaştırın deriz. Aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz. Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Isparta’da Seçtiğimiz Oteller

Hem Isparta merkezde hem de merkezin göl kenarındaki sayfiye yeri konumundaki Eğirdir’de her bütçeye göre konaklayabileceğiniz oteller, pansiyonlar, kiralık ev seçenekleri mevcut. Bizim Isparta’dan önerdiğimiz otelleri ve kiralık evleri aşağıda bulabilirsiniz.

Barida Hotels $$$

Beş yıldızlı Barida Hotel, temiz odalarıyla rahatça kalabileceğiniz bir otel. Her sabah ücrete dahil açık büfe kahvaltı sunuyor. İçinde havuz, tam donanımlı bir spa, sauna, ücretsiz çocuk kulübü var. Odalarında klima, minibar, çay-kahve makinesi, tv ve wifi mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.

Ramada By Wyndham Isparta $$

Uluslararası bir marka olan Ramada, Isparta merkezde, 2018 yılında açılmış yeni otellerden. Oda-kahvaltı şeklinde servis veriyor. Odalarda klima, yastık menüsü, çay kahve makinesi, minibar, tv, wifi var. Ek ücret karşılığında Davraz Kayak Merkezi’ne veya havalimanına ulaşım da sağlıyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Hilton Garden Inn $$

Isparta’da turizminin canlanmasını takiben, Hilton Garden Inn de 2018’de açılmış. Dört yıldızlı bir seçenek. Kahvaltı ekstra ücrete tabi. Odalarında klima, tv, wifi mevcut. Ek ücret karşılığında Davraz Kayak Merkezi’ne veya havalimanına ulaşım da sağlıyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Eğirdir’de Kiralık Ev $

360 derece Eğirdir Gölü manzaralı bir terasa sahip uygun fiyatlı bir pansiyon olan Fulya Pansiyon’da, göl manzaralı oda seçeneği. 2 kişilik odalarda klima, wifi, tv gibi donanımlar mevcut. Kahvaltı ücretlere dahil. İşletme evcil hayvan dostu. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Isparta’daki tüm otelleri inceleyebilirsiniz.

– Isparta’daki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR için TIKLAYIN.
– Isparta’daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmasını kişi başı maliyetlere göre belirliyoruz. Özellikle evlerde çok kişi konaklama yapılabileceği için kişi başı maliyetler düşüyor ve daha avantajlı hale geliyor. Çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.

Isparta’da Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Kuyucak Köyü
  2. Yazılı Kanyon Milli Parkı
  3. Üzüm Pazarı
  4. Firdevs Bey Cami
  5. Firdevs Bey Bedesten Kapalı Çarşısı
  6. Isparta Etnografya Halı ve Kilim Müzesi
  7. Aya Baniya (Aya Payana) Kilisesi
  8. Kovada Gölü
  9. Eğirdir Gölü
  10. Yeşil Ada
  11. Dündarbey Medresesi ve Hızır Bey Cami
  12. Altınkum Plajı
  13. Süleyman Demirel Külliyesi
  14. Pisidia Antiokheia Antik Kenti
  15. Davraz Kayak Merkezi
  16. Adada Antik Kenti
  17. Gölcük Tabiat Parkı
  18. Kızıldağ Milli Parkı
  19. Gelendost
  20. Melikler Yaylası Kamp Alanı

Yeme-İçme

  1. Ferah Kebap Salonu
  2. Kebapçı Kadir
  3. Turşu Market
  4. Eski Eğirdir Evi Cafe
  5. Yörük Çadırı
  6. Akpınar Kartal Seyir Tepesi
  7. Baba Keyf
  8. Etopia
  9. Leman Kültür Isparta
  10. İrfan Usta Dondurmaları
  11. The Big Apple Restoran
  12. Lezzet Evi Ev Yemekleri
  13. Yeşil Vadi Balık Restaurant
  14. Fulya Pansiyon
  15. Charly’s Pension
  16. Kroisos Lake Resort

1. Temmuz’da Mor Rüya: Lavanta Kokulu Köy


Ünlü/ ünsüz tüm Instagram hesaplarının Temmuz ayı boyunca bir numaralı favorisi, Fransa’daki Provence manzaralarını aratmayacak romantiklikte fotoğraf kareleri vadeden Kuyucak Köyü’ndeki lavanta tarlaları. Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak Köyü, her sene Temmuz ayındaki hasat öncesi adeta kozasından çıkan bir kelebek misali morlara bürünüyor ve mis kokulu bir yere dönüşüyor. Haziran sonu/ Temmuz başı genellikle en iyi zamanı ama seneden seneye mevsimler kayabiliyor. Kuyucak’ta nerelere gitmeli, en güzel tarlaları nasıl bulursunuz ve en iyi fotoğrafları nasıl çekersiniz gibi tüyolarımız için sizi Lavanta Kokulu Köy Kuyucak yazımıza alalım. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Yazılı Kanyon Tabiat Parkı


Isparta’da Kuyucak’tan sonra en sevdiğimiz ikinci yer Yazılı Kanyon oldu. Toroslar’dan gelen çam havasına doymak, biraz kanyon yürüyüşü yapmak için doğru yer. Bununla birlikte yazın, özellikle de haftasonu buraya gelen insanların tadınızı kaçırma potensiyeli yüksek.

Yazılı Kanyon’a yazılı isminin verilmesinin nedeni, kanyonun içinde, M.S 50’de Hierapolis’te doğan M.S 138 Yunanistan’da ölen ünlü filozof Epiktetos imzalı bir şiirin olması. Şiirde, hür insana seslenen Epiktetos şunları söylüyor:

(Hür insan üzerine bir şiir)

Ey yolcu, yol hazırlığını yap ve koyul yola; şunu bilerek:
Hür kişi sadece karakterinde hür olan kişidir
Kişi hürriyetinin ölçüsü bizzat kendi doğasında bulunur
Ve kararında içtenlikliyse hür kişi,
Yüreğinde ise dürüstlüğü, işte bunlar asil yapar kişiyi
Ve bununla yücelir hür kişi hatalarla değil.
Ana-babadan gelen uydurma bir asaletten tad almaz o
Zira ana-baba değildir hür insanı doğuran
Zeus’tur herkese ata olan ve de tek kök insanoğluna
Herkesin tek şansı vardır. O alır kader icabı beden güzelliğini
Budur soy güzelliği ve hür olma hali gerçek anlamda.
Ruhen köle olan ise sakınmaz kötü sözden, katmerli köle de olsa
Aşırılıktır şiarı bu kişinin, yüreğinde soysuzluk vardır
Ey yolcu, Epiktetos köle bir anadan doğmuştu, ama
Yüceydi herkesten, bir kartal gibi: bilgelikte ise takdire şayandı ruhu
Söylemem gerekirse, tanrısal bir varlık doğurdu onu. Keşke şimdi de (bu mümkün olsa)
Böylesine yararlı ve sevinç kaynağı bir insan
Tüm ünlü kişiler arasında köle bir anadan dünyaya geldi.


Bu şiirin yazılı olduğu kayayı, kanyonun içlerine doğru girdiğinizde ilk 5. dakikada görüyorsunuz. Daha sonra karşınıza yukarıdaki köprü çıkıyor. O köprüyü geçtikten bir 25 dakika sonra da  Yazılı Kanyon’un kaynağındaki suya varıyorsunuz. Kaynağın suyu buz gibi soğuk ama herkes yüzüyordu. Bu kaynağı da geçtiğinizde, az sonra anlatacağımız Aziz Paul Yolu’na geçiş yapıyorsunuz.

Kanyonda su kenarında piknik yapabileceğiniz tahta piknik masaları, yiyecek içecek almak için küçük bir çay bahçesi var. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

3. Trekking Meraklılarına Aziz Paul Yolu


Türkiye’nin ikinci uzun mesafeli yürüyüş rotası olan, Hristiyanlar ve din turizmi için de kutsal yerlerden birisi sayılan Aziz Paul Yolu’nun bir kısmı Yazılı Kanyon’dan geçiyor. Hristiyanlığın Batı Avrupa’ya yayılmasında etkili olan Aziz Paul’un izlediği yolun rotasının çıkarılması, gerekli işaretlendirme ve yönlendirmelerinin yapılması, Likya Yolu’nu da turizme kazandıran Kate Clow’un ikinci projesi. Yol, Antalya’nın 10 kilometre doğusundaki Perge’den başlıyor Isparta’nın Yalvaç ilçesinde son buluyor. Toplam 500 kilometrelik bir yürüyüş rotası boyunca, Roma yolları, patikalar ve orman yollarından geçiyor, deniz seviyesinden 2200 metreye kadar tırmanıyor, konaklamak için kamp kuruyorsunuz. Bu nedenle de bu rotayı yapmak için en iyi zamanlar ilk ve sonbahar ayları. Çünkü Temmuz – Ağustos arası aylar çok sıcak olduğundan rotayı zorlaştırıyor. App Store’da uygulaması da bulunuyor, şimdilik sadece İngilizce.

4. Isparta Kebap


Konya ve Denizli‘nin kuzu tandırı gibi Isparta’nınki de meşhur. Isparta merkezdeki Ferah Lokantası da en ünlü adresi. Zaten Foursquare’de de 8,7’lik puanıyla otoritesini konuşturmuş ama bizim yediğimiz kebap puanını haketmiyordu. Haritada 1 numara.

Az ilerisinde 6,7’luk puanı ile pek bir şey ummadığımız Kebapçı Kadir’de ise notunun çok üzerinde bir kebap yedik. Ne diyelim, bu işler de biraz da kısmet meselesi. Nerede yerseniz yiyin, yanında üzüm hoşafı istemeyi unutmayın. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

5. Isparta Merkez

Hani gülün memleketinin Isparta olduğundan şüphe eden varsa 🙂

Açıkçası biz merkezde vakit kaybetmenizi pek önermeyiz. Ama Isparta Kebap yemek için merkeze indiğinizde, hızlıca görmek isteyebileceğinizi düşünerek belli başlı yerlerini anlattık. Isparta tarihi merkez, 1 saatte gezebileceğiniz kadar küçük bir yer. Yemek dahil, buraya 1,5 saat ayırmanız yeterli.

1. Eski Üzüm Pazarı: Osmanlı zamanında, Firdevs Paşa Cami (Mimar Sinan Camisi) ‘ne gelir getirmesi amacıyla Isparta Valisi Firdevs Bey tarafından yaptırılmış. Burada satılan üzümlerle ünlendiğinden ismi Üzüm Pazarı kalmış. Şimdi neredeyse 500 yıllık olan çarşıda üzüm satılmasa da, kuyumcudan kahve ve tekstil gibi şeyler bulabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

2. Ferah Kebap Salonu: Isparta merkezde mutlaka tadın diyeceğimiz Isparta Kebabını yiyebileceğiniz en iyi yer olduğu söylenen tarihi Ferah Kebap Salonu da çarşının girişindeki dükkanların birinde bulunuyor.

3. Firdevs Paşa Cami: Çarşının hemen bitiminde karşınıza çıkacak olan, Isparta’nın en eski camilerinden biri. Üslubunun hatta mimarının Mimar Sinan olduğu düşünüldüğünden Mimar Sinan Cami de deniyor. 1561’de Isparta Valisi Firdevs Paşa tarafından yaptırılmış. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
4. Firdevs Bey Bedesteni:Hemen Eski Üzüm Pazarı’nın karşısında kalan ve diğer yapılar gibi aynı tarihte Isparta Valisi Firdevs Paşa tarafından yaptırılmış olan bedesten. Belediyece düzenlenmiş ve restore edilmiş olan bedestenin şimdi içinde lokumcu, çanak çömlekçi gibi hediyelik eşyalar alabileceğiniz dükkanlar var. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

5. Turşu Suyu: Isparta Valiliği’nin karşısındaki kafeler sokağının köşesindeki turşucuda turşu suyu için. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

6. Etnografya Halı ve Kilim Müzesi: Girişindeki devasa gül heykellerinden şehirde kolayca fark edilen, Isparta’nın yeni müzesi. Kendine has motifleri ile ayırt edilen el dokuması kilimleri ile meşhur Isparta’daki kültür birikimini görebileceğiniz bir müze. İçinde sadece Isparta’da değil tüm Anadolu’da kullanılmış 3.500 halı ve kilim sergileniyor. Vaktiniz olursa gezmeyi düşünebilirsiniz yoksa pas geçebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

7. Aya Baniya (Aya Payana) Kilisesi: 1750 yıllarından kalma olduğu tahmin edilen, her ne kadar harabe halinde olsa da yine de insanı etkilemeyi başaran, üç nefli büyük bir kilise. Burası da vaktiniz varsa görün düyeceğimiz yerlerden. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

6. Kovada Gölü Milli Parkı


Eğirdir Gölü’nün bir parçasıyken zamanla ondan kopup ayrı bir göl haline gelen Kovada Gölü üzerinde, göle rengini veren tortuların oluşturduğu alacalı bir görünüm var. Bu ana bir de bulutların yansımaları eklenince ortaya seyrine doyum olmayan bir manzara çıkıyor. Göl çevresinde, piknik, yürüyüş gibi aktiviteler yapılabiliyor. Milli Park’ın girişinde, otopark ve piknik masaları için ayrılmış bir bölüm, göl kenarında ise küçük bir restoran var. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Burada yapabilecekleriniz yürüyüp geri dönmekle sınırlı. Bu kadar yolu gelirken bunu bilerek gelmekte fayda var. Bir Artvin Karagöl’deki gibi kamp alanı ya da sandal kiralama olanağı yok. Gölün kenarından devam eden bir yürüyüş yolu var. Yolda bir kaç masa var. Ve de bir iskele mevcut.

Kovada Gölü ve Eğirdir Gölü arasında kalan yol üzerinde, elma şeftali ve kiraz bahçelerinden geçiyorsunuz. Çünkü burası iki göl arasında kalmış, alüvyonlarca zengin bir toprağa sahip verimli bir bölge. Yolda durup bunları satan köylüden alışveriş yapabiliyorsunuz.

7. Eğirdir Gölü ve Yeşil Ada

Türkiye’nin en büyük ikinci tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü de bölgenin en büyük zenginliklerinden. Göl ile halkın ilişkisi baya deniz kıvamında. Plajlarında yüzmeye gidiyorlar, kenarında kamp atıyor, yelken okulunda ders alıyor, balığa çıkılıyor, tekne turu yapılıyor, akşam manzarasına balık yiyorlar. Denilene göre Türkiye’nin tek mavi bayraklı gölüymüş ama biz yalancının yalancısıyız. Bize sorarsanız Eğirdir’in tadının çıkarmanın en iyi yolu tepedeki manzaralı kafelerde kahvaltı yapmak ama kendiniz karar verin diye genel bi bilgi verelim. Haritada 9 numara.

– Yeşil Ada: Kapak fotoğrafında gördüğünüz, ince bir karayolu ile şehre bağlanan Eğirdir’in meşhur adası. Üzerinde tarihi bir kale, birkaç otel ve restoran var. Sahilindeki plajlardan göle gitmek mümkün. Yukarıda da dediğimiz üzere bizce adayı tepedeki kafelerden seyretmek, içinde olmaktan daha keyifli. Haritada 10 numara.

Ada’ya çıkamadan, karada, 1237 yılında Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılmış merkezdeki Dündar Bey Medresesi ve hemen karşısındaki yine aynı tarihli Hızır Bey Cami‘yi de görebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

– Eski Eğirdir Evi Cafe de manzaralı geleneksel bir Eğirdir evinin cafeye dönüştürülmüş hali. Daha otantik bir atmosferde çay kahve içmek isteyenler için önerebiliriz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

– Eğirdir’de Yüzmek: Göl boyunca insanların göle girdiği bir sürü yer var ama Altınkum en popüler plajı. İnce kumu, kiralık deniz bisikletleri, şezlongları ile gerçekten bir Akdeniz sahili gibi. Ancak aynı zamanda bir kamp alanı olarak da kullanıldığından pek haz etmeyebilirsiniz. Özellikle de mangallar yakılınca. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

8. Eğirdir’i Tepeden Seyredebileceğiniz Kafeler

Yeşil Ada’yı tepeden seyredebileceğiniz birkaç teras kafe bulunuyor. Tahinli gözleme, sac tava ve ayran üçlüsü meşhur Akpınar Yörük Çadırı Seyir Terası, Kartal Seyir Tepesi, Baba Keyf Cafe bunlardan bazıları. Sabah 8’den gecenin geç vakitlerine kadar açıklar ama bizce kahvaltıda gelmek en iyi seçenek. Olmadı gün batımında bir çaya uğrayın. Haritada 5 numara.

9. Eğirdir’e Özgü Tatlar: Sazan Dolma ve Kerevit

Eğirdir’in kendine özgü 2 tane baba yemeği var: Sazan dolma ve kerevit. Kerevit, ıstakoz gibi bir tür su böceği. Sazan dolma ise isminden de anlaşılacağı üzere balığın içine iç pilavı doldurularak yapılıyor. İkisi için de 1 gün önceden sipariş vermeniz gerekiyor, öyle ha deyince bulamıyorsunuz. Eğer göle nazır keyifli bir akşam yemeği olarak düşünürseniz Fulya Pansiyon’un restoranına sipariş edin deriz. Charly’s Pansiyon da aynı işletmeye ait. Sahibi İbrahim Bey’e de bizden selam söyleyin. (0246) 311 21 75.  Eğer ekonomik olsun isterseniz samimi bir esnaf lokantası olan Lezzet Evi Ev Yemekleri’ne sipariş edebiliriz, onlara da bizden selam. (0246) 311 40 47. İkisi de Yeşil Ada’da. Umarım 100 kişi birlikte seyahat ediyorsunuzdur çünkü sazan azıcık büyük bir balık. 😀

10. Süleyman Demirel’in Köyü İslamköy

Süleyman Demirel’in doğup büyüdüğü ev

Isparta denilince akla ilk gelen isimlerden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in doğduğu otantik köy evi, Demirel Vakfı tarafından bir müze eve çevrilmiş. Evin etrafındaki alana da bir peysaj düzenlemesi yapılıp Süleyman Demirel’in anısına bir külliye yapılmış. Bu külliyede Demirel’in hayatında dair bir çok fotoğraf, kişisel eşyalarının bulunduğu ve hayatının anlatıldığı bir müze var. Girişler ücretsiz.  Websitesi ve Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Ayrıca köyün eski usül taş fırında ekşi mayalı tekerlek ekmeklerin taze taze çıktığı bir de ekmek fırını var. Köyün teyzeleri içeride harıl harıl çalışıyor. Bir yandan da sizle sohbet ediyorlar. Süleyman Demirel Külliyesi’ne gelmeden yol üzerinde. Uğrayıp bir çaylarını için bir yandan da geri dönüş yolu için ekmek alışverişinizi yapın.

11. Pisidia Antiokheia Antik Kenti

Fotoğraf Kaynak: BAKA

Kuruluşunun, M.Ö. 275 yılında Helenistik Dönem’de olduğu düşünülen Antiokheia, Roma döneminde en parlak çağını yaşamış. Zaten şehir kalıntılarının büyük bölümü de o dönemden kalma. Bizans döneminde ise Hristiyanlığın yayıldığı noktalardan biri olduğu için dini bir statüye sahip olur. Çünkü Aziz Paul, M.S. 46 ve 62 yılları arasında buraya üç kez gelerek, Hristiyanlığın temellerini burada atmış ve dünyaya buradan yaymaya başlamış. Hatta, M.S. 323 yılında İstanbul’da toplanan konsülde Aziz Paul’ un ziyaret edip Hristiyanlığı yaydığı yerler Hac merkezi kabul edildiğinden, Pisidia Antiokheia’ da bu hac merkezlerinden biri kabul edilmiş. Günümüzde çoğu hristiyan, tıpkı bir zamanlar Aziz Paul’un da gelmiş olduğu gibi tarihi Aziz Paul yolundan buraya yürüyerek gelerek hac görevini yerine getiriyor. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

12. Davraz Kayak Merkezi

Bize henüz Davraz Kayak Merkezi‘nde kaymak nasip olmadı ama birkaç milli kayakçıdan “Davraz ve Sarıkamış Kayak Merkezi‘nden ötesi yok”u duyduğumuzdan beri içimiz içimizi yiyor. Dediklerine göre yatırım ve ortam olarak bir Uludağ ya da Erciyes’ten uzakmış ama kar kalitesi, pistlerin konumu vs ile kayma keyfi iyiymiş. Bir de üzerine Eğirdir Gölü’nün manzarası eşliğinde kayak yapma şansınız var. 1650 metre ile 2344 metre arasında değişen rakımda pistleri olan kayak merkezinde, ister amatör ister profesyonel olun, kuzey ve alpinizm disiplinlerinde kayak ayrıca snowboard gibi kış sporlarını yapabiliyorsunuz. Kayak merkezinde, mavi, kırmızı ve siyah seviyelerde toplam 23,5 kilometre uzunluğunda 13 pist, telesiyej ve teleski gibi lift sistemleri var. Davraz’da kayak sezonu Aralık ayında başlayıp, Nisan ayına kadar devam ediyor. Kar kalınlığı da ortalama 50 ila 250 cm arasında değişiyor. Kayak merkezinde malzeme kiralama, konaklama ve cafe gibi olanaklar ve hizmetler da var. Konum için tıklayın. Kayak malzemeleri nasıl alınır yazımızın da size faydası dokunabilir. Haritada 15 numara.

13. Adada Antik Kenti

Fotoğraf Kaynak: BAKA

Isparta’nın Sütçüler ilçesinde bulunan ve dağlık bir araziye kurulu Psidia antik kentlerinden Adada, korunaklı konumuyla fazla bozulmadan bugüne gelebilmiş ama az bilinen antik kentlerden. Kentin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmiyor ama M.Ö. 2 yüzyıldan önce olduğu tahmin ediliyor. Bugün buraya geldiğinizde, şehrin antik yolunu, Roma döneminden kalma tapınakları, forum, bazilika, akropol, anıtsal çeşme, yönetim binası, toplantı yeri ve tiyatroyu görebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

14. Gölcük Tabiat Parkı

Fotoğraf Kaynak: BAKA

Eski bir volkanik krater gölü olan Gölcük Tabiat Parkı, güneşi batırmalık, uzun uzun yürüyüş yapmalık yerlerden. Daha çok Ispartalıların haftasonu pikniğe gittiği bir yer. Bizim öncelik sıramızda aşağılarda kalıyor çünkü neticede çok yer var ve aralarından seçmek lazım. Ama gelirseniz Yakaören Köyü’nün lezzzetli kiraz ve vişnelerini tatmayı es geçmeyin. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

15. Kızıldağ Milli Parkı

Fotoğraf Kaynak: BAKA

Dedegöl Dağı’nı da içine alan ve Türkiye’de sadece burada bulunan mavi yapraklı Sedir Ağaçları ile ünlü milli parkta, doğa yürüyüşü veya piknik yapabilir, dağ evleri ve kamp alanlarında çadırda veya karavanda kalabilirsiniz. Özellikle de kışın kara gömülmüş tahta kulübeler, kocaman ağaçların altında çok hoş görünüyor. Milli park içinde yeme-içme tesisi de var. Rezervasyon için: 0544 316 22 11 Websitesi ve Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

Bunlara Denk Gelmeye Çalışın

Elma ağacı çiçek açtığında

Gelendost Elma Bahçeleri’ne Dalın

Gelendost, tüm Türkiye’nin elma deposu olarak biliniyor. Elma ağaçları burada Nisan ayı gibi çiçek açıyor ve güzel kareler veriyor. Eylül-Ekim de hasat zamanı oluyor. Temmuz’da ise elmaları dalında görebilirsiniz. Bazı cins yazlık elmalar daha erken olgunlaştıklarından bu dönemde tatlarına da bakabilirsiniz. Yine bizce Nisan’da bembeyaz çiçek açmış ağaçları görmek elmaların tadına bakmaktan daha keyifli. Haritada 19 numara.

Temmuz’da Lavanta Hasadına Katılın

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, Isparta artık güllerinin yanında bir de lavanta tarlaları ile meşhur. Haziran’da çiçek açan, Temmuz ortasında ise hasat zamanı olan lavanta tarlalarında çekilen, Fransa’nın Provence bölgesini aratmayan fotoğraf kareleri inanılmaz. Kesinlikle lavanta sezonunda gidip kendi gözlerinizle görmeniz gerekiyor. Önümüzdeki sene için şimdiden notunuzu alın.

Mayıs’ta Gül Hasadına Katılın

Mayıs ayı meşhur Isparta güllerinin hasat zamanı. Eğer Mayıs ayında buraya gelirseniz, birbirinden güzel çiçek açmış gülleri kesilmeden önce yakalarsınız. Gelmişken gül reçeli, gül şerbeti ve güllü lokumu tatmayı ve dönerken alışverişini yapmayı da unutmayın.

Bir Düğüne Katılıp Kabune Pilavı ve Helva Yiyin

Isparta’da düğünlerde, geleneksel olarak irmik helvası ve kabune denilen etli pilavlı düğün yemeği dağıtılıyor. Fakat işin güzel yanı, bu gelenek sadece davetli misafirler için geçerli değil. Siz de Isparta’nın herhangi bir yerinde bir düğüne rastladığınızda katılabiliyorsunuz. Sizi direkt tanrı misafiri sayıyor ve ikramda kusur etmiyorlar. Seviyoruz ülkemizi ve böyle misafirperver geleneklerimizi.

Dedegöl Dağı, Melikler Yaylası’nda Dağcılık Şenliği

Her sene Mayıs ayının 3. haftasında etudosd önderliğinde Dedegöl Dağı’ndaki Melikler Yaylası’na kampa gidiliyor. Dedegöl Dağı’nda dağcılık, tırmanış, trekking, dağ bisikleti, kamp ve kamp ateşi etrafında toplanmaca gibi fikirler ilginizi çekiyorsa Isparta seyahatinizi, bu sene (2018) 22.’si düzenlenen ETUDOSD Dağcılık Şenlikleri’ne denk getirmeyi planlayabilirsiniz. Ayrıca buraya geldiğinizde, Dedegöl Dağı eteklerindeki, Türkiye’nin en uzun (12 kilometre) mağarası Pınargözü Mağarası’nı ve Zindan Mağarası’nı da görebilirsiniz. Haritada 20 numara.

Isparta & Burdur’u Beraber Gezmek

Isparta & Burdur’un 2 günlük rota hali var mı? Buyurun: Isparta Burdur Rotası

Isparta’dan Ne Alınır

Güllü Ürünler

Rosense Isparta’nın, Isparta’dan çıkma en bilindik gül içerikli ürünler markası. Her köşe başında bir mağazasına rastlayabileceğiniz zincirde, güllü lokumdan, gül reçeline, gül kolonyasından, gül suyu ve güllü kremler gibi güzellik malzemelerine güllü ne varsa bulabiliyorsunuz. Özellikle çifte kavrulmuş güllü lokum, gül yapraklı lokum, kuruyemişli güllü lokum ve hindistan cevizli güllü lokum gibi seçenekleri var.

Lavantalı Ürünler

Lavanta sabunu, kolonyası, yağı, kesesi, balı, lokumu, çayı…Lavanta ile ilgili ne ararsanız Kuyucak Lavanta Kokulu Köy’deki teyzelerin kapı önü tezgahlarında veya köyün çıkışındaki satış mağazasında bulabilirsiniz.

Ekşi Mayalı Köy Ekmeği

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, İslamköy’ün ekşi mayalı köy ekmeği meşhur. Buzlukta bir sene boyunca bozulmadan kalabilme özelliğine sahip olduğu için gönül rahatlığı ile alıp evdeki buzluğa atıp tüm sene dilediğiniz kadarını çözdürüp ekmek kızartma makinasında kızartarak tüketebilirsiniz.

Haşhaşlı Çörek (Nokul)

Afyon, Isparta ve Burdur yörelerinin imza lezzetlerinden biri de haşhaşlı cevizli nokul / çörekleri. Isparta’da her fırında bulabileceğiniz bu çörekler 5 çayı için atıştırmalıklardan.

Isparta Halısı

El dokuması Isparta halıları, tarih boyunca Anadolu topraklarında, kendine has motifleri ve malzemeleri ile nam salmış. Isparta’da Isparta halısı satan bir yer göremedik. Eğer özel bir yer bilen varsa yorumlara yazabilir mi?

Isparta’da Ne Yenir & Nerede Yenir

Ferah Kebap Salonu

Oğuz Erkara’nın 100 Tarihi Restoran kitabında 100 mekan içinde olan Ferah Kebap Salonu, Isparta’nın merkezindeki tarihi Üzüm Pazarı içindeki 1944’den beri dört kuşaktır işleyen tarihi lokantası. Kuzu tandıra benzeyen Isparta Kebabı’nın doğru adresinin burası olduğu konusunda biz olmasak da cümle alem hemfikir. Mekanın kuşbaşılı pidesi ve peynirli pidesini de deneyebilirsiniz.

Yemeğin yanına da mutlaka maşrapada gelen serinletici ve etle yüzde yüz uyumlu üzüm hoşafını deneyin. Yemeğin üstüne de süt kaymaklı cevizli tel kadayıfından varsa tahin helvasından söyleyin. Yalnız mekan pazar günleri kapalı. Diğer günlerde de servis akşam 19.00’da bitiyor. Yani ya öğle yemeğine ya da bizim gibi erken akşam yemeğine tercih edin. Websitesi ve Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Kebapçı Kadir

Ferah Kebap Salonu’nun biraz ilerisinde ise Kebapçı Kadir var. Aslında puanı düşük bir yer ama biz Isparta merkezdeki en iyi Isparta Kebabı’nı burada yedik.  Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Edit:  Bizim tecrübemiz olumluydu ama arkamızdan gidip memnun kalmayanlar olmuş. Yorumlardan okuyabilirsiniz.

Etopia Ocakbaşı

Bizim Isparta’da lezzet anlamında en beğendiğimiz yer burası oldu. Tüm denediğimiz et çeşitleri birbirinden güzeldi.  Mekanın tipinden o lezzeti beklemiyorsunuz ama mekan işi hem servis hem de lezzet olarak çözmüş. Ocakbaşının kralı diyoruz. Bu isimde başka bir yer daha varmış, kapanmış. Siz bizim konumdan şaşmayın. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Leman Kültür

Bazen insanın tanıdık, bildik şeylere ihtiyacı oluyor. Leman Kültür’de diğer şubelerinde olduğu gibi hem yemek yiyebileceğiniz hem de bir şeyler içebileceğiniz bir yer.  En üst katı da meyhane olarak hizmet veriyor. Yemek sonrası otele dönmek için çok erkense ve gece hayatı için çok hevessizseniz bizce en garanti durak burası. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

İrfan Dondurma

Güllü dondurmayı tadabileceğiniz en iyi yer İrfando. Isparta merkezde de Eğirdir’de de şubesi var. Websitesi ve Konum için tıklayın. Biz gittiğimizde lavantalı yoktu, onu Kuyucak’ta deneyebilirsiniz. Haritada 10 numara.

The Big Apple Restaurant

Eğirdir Gölü’ndeki Yeşil Ada’da göl kıyısında, göl levreği, sazan, kerevit yiyebileceğiniz salaş bir restoran. İşletmecisi Mürsel Bey’in yeri olarak da sorsanız gösterirler. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Lezzet Evi Ev Yemekleri

Eğirdir merkezde, lezzetli ev yemekleri bulabileceğiniz aile işletmesi bir mekan. Mantısı ünlü. Kendilerinden yukarıda sazan dolma kısmında da bahsetmiştik. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Yeşil Vadi

Isparta’dan Antalya devam edecekler için bir mola yeri olarak şurada dursun: Buranın spesiyali alabalık ama ızgara çeşitleri falan da var. Hafta sonu inanılmaz popüler, masa kapmaca oynanıyor. O kadar methini dinledikten sonra biz o beklentiyi karşılatan bir balık maalesef yiyemedik. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Fulya ve Charly’s Pansiyon’ların Manzaralı Restoranları

220 yıllık tarihi bir Eğirdir Evi’nin pansiyona dönüştürülmüş hali olan Charly’s Pansiyon’un göl manzaralı teras restoranında ve işletmecilerinin aynı olduğu Fulya Pansiyon’un restoranlarında bölge lezzetlerinden sazan dolması deneyebilirsimiz. Fakat 1 gün önceden sipariş üzerine hazırlıyorlar. Haber vermeyi unutmayın. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

Kroisos Lake Resort’un Restoranı

Kroisos Lake Resort’un Restoranı da köy kahvaltısı ile ünlü. Manzarasına karşı birer çay içmeye bile gidilebilir. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

Bunlar Da Isparta’ya Yakın


Hazır bu civardayken, vaktiniz kalırsa mutlaka görün diyeceğimiz, Isparta’nın komşu şehri Burdur’da 3 yer var. Lisinia Doğal Yaşam Köyü, Sagalassos Antik Kenti ve elbette favorimiz Salda Gölü.

Salda Gölü

Artık hepinizin bildiği gibi Salda Gölü Göller Yöresi’nin alamet-i farikası, Türkiye’nin Maldivleri…Burdur’un Yeşilova İlçesi’nde yer alan ve il merkezine 75 kilometre mesafede kalan Salda Gölü hakkındaki güncellenmiş bilgiler Salda Gölü Rehberimizde!

Sagalassos Antik Kenti

Burdur’un Ağlasun ilçesine 7 kilometre, merkeze ise 35 kilometre mesafede bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesi’nde yer alan Sagalassos Antik Kenti, yüksek rakımlı dağların arasında korunaklı kalarak bozulmadan bugüne kalabilmiş haliyle Türkiye’nin en güzel antik kentlerinden biri. Harika çeşmeleri, kütüphanesi, hamamı ile döneminin tüm ihtişamını gözler önüne seren Sagalassos Antik Kenti, dünyanın en yüksek noktasındaki tiyatroya sahip antik kent. Çalışma Saatleri: 15 Nisan – 2 Ekim arası her gün 08.30 – 19.30 arasında, 3 Ekim –  14 Nisan arası 09.00 – 17.30 arasında açık. Müze kart geçerli. Konum için tıklayın.

Aman Burdur’u Sagalassos Antik Kenti’nden ibaret sanmayın. Bu Akdeniz şehrinde daha gezip görülecek daha çok yer var. Tüm detayları Burdur Gezilecek Yerler Rehberimizde bulabilirsiniz.

Lisinia Doğal Yaşam Köyü

Burdur’a geldiğinizde, bir avuç insanın canla başla bölgedeki ekolojik dengeyi korumak için verdiği mücadeleyi ve gerçekleştirilen başarılı çalışmaları görünce insana “helal olsun!” dedirten Lisinia Doğal Yaşam Köyü‘ne uğramadan da dönmek olmaz. Eğer vaktiniz olursa mutlaka ve mutlaka gidin, görün, elinizi çamurlayın, güzel insanlarla tanışın ve hayata karşı umudunuzu fulleyin.

Lavanta Deresi

Türkiye’nin en büyük tek parça lavanta tarlaları Lisinia projesi kapsamında Lavanta Deresi’nde. Bizce burası bir kaç sene sonra, lavantalar iyice büyüyünce Provence’e rakip olacak kadar muazzam bir yer olacak. Şimdi de gittiğiniz zaman uçsuz bucaksız bu tarlayı görünce etkilenmemek elde değil. Konum için tıklayın.

Isparta Nerede

Isparta, Akdeniz Bölgesi’nde Göller Yöresi denen bölgede kalıyor.

Burdur Isparta arası 67 kilometre, 1 saat 15 dakika,
İstanbul Isparta arası 583 kilometre, 7 saat,
Ankara Isparta arası 376 kilometre, 4 saat 40 dakika,
Konya Isparta arası 232 kilometre, 3 saat 15 dakika,
İzmir Isparta arası 414 kilometre, 5 saat sürüyor.

Isparta’ya Ulaşım

Karayoluyla

Isparta’ya otobüsle gelmeyi düşünenler için Ankara, İstanbul ve İzmir’den çoğu firmanın günde birkaç sefer otobüs var.

Eğer özel aracınızla gelmiyorsanız, en iyi yol bir tur şirketi ile anlaşıp transfer hizmeti almak veya araç kiralamak. Merkeze ulaşım için toplu taşımayı tercih edecekler için de 18 No’lu Özel Halk Otobüsleri’nin havaalanından seferleri var.

Havayoluyla

Thy’nin Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na haftanın her günü uçuşları var. İstanbul dan Isparta’ya uçuşlar her gün 13.30’da yapılıyor ve yolculuk 1 saat 20 dakika kadar sürüyor. Isparta-İstanbul uçağı ise her gün 15.45’te kalkıyor.

Instagram’a Da Bekleriz!

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz)’in paylaştığı bir gönderi

22 Comments

  1. BU GÖRDÜĞÜM EN GÜZEL BLOG BUNDAN SONRA HANGİ ŞEHİRDEN GEÇİYOSAM YAZICAM O ŞEHRİN ADINI NE VARSA TAVSİYENİZ UYGULAYACAĞIM.BAYILDIM BU FİKRE .KEŞKE DAHA ÖNCE KARŞIMA ÇIKSAYDINIZ GİTTİĞİM YERLERDE HEP NE ÇKARSA ŞANSIMA OLMUŞTU.

  2. Çok Detaylı ve Faydalı Çalışma. Cok işimize yaradi
    Emekleriniz için çok teşekkür ederim.

  3. Sizlere ne kadar teşekkür etsek az olur heralde. Şehrimizi bu kadar güzel anlatmak, bu kadar güzel görsellere yer vererek süslemek gerçekten mükemmel bir paylaşım olmuş. Bu paylaşımda emeği geçen bütün arkadaşları tebrik ederiz.

  4. yazın sizin tavsiyeleriniz ile izmir antalya arası rotamızı çizdik. Salda da, Pamukkale de daha önce gezmiş gibi aşina olarak gezdik. Şimdi sıra Davra ve Isparta. Muhteşemsiniz. Bambaşkasınız, Teşekkürler

  5. Araba ,özel araç olmadân otobüs ,minibüs ,taksi ile isparta ,burdur tatili uygun mu? Çoğu yere özel araç olmadân gidilebilir mi?

  6. Merhaba! Isparta’yı gezerken notlarınızdan çok faydalandık. Yalnız Kebapçı Kadir hariç. Kebapçı Kadir’i kimseye tavsiye etmiyorum. Lezzetsiz kupkuru bir et, üstelik kokuyor. Diğer yemekler de aynı şekilde lezzetsiz. Menüyü görseydik asla sipariş vermezdik. Fahiş bir fiyat ödedik. Asla tavsiye etmiyorum.

  7. ispartayi gezmek istiyordum fakat hangi siteye baktıysam youtubede nereye baktıysam içimi rahatlatacak bir bilgi yada bana bir rota sağlayabilecek bisey yoktu fakat sizin yazdiklariniz çok icime sindi ve binevi bizede rotada çıkarmışsınız teşekkür ederim.

  8. Eğirdir de eskiciler konağı var restore edilmiş butik otel en konforlu ve en güzeli bence orası sabah kahvaltısı da açık büfe. kovada da tam ters açıdan foto çekilmişssiniz 🙂 diğer tarafa daha güzeldi. çoğu kişi bilmiyor ama altın göl otelin arkasından dağa çıkan bir yol var yeni bir kafe açıldı bence en güzel manzara orası 320 derece eğirdiri görebiliyorsunuz. ayrıca kızıldağ milli parkına çok az yer ayırmışsınız gitmediğiniz belli : ) aksu zindan mağarası ile merkezdeki damgacı sokakta eklenmeli. Gül sezonunu ayrı bir başlık yapmalısınız

  9. Uyan 32 / Isparta Haber ekibi olarak sizlere ne kadar teşekkür etsek az olur heralde. Şehrimizi bu kadar güzel anlatmak, bu kadar güzel görsellere yer vererek süslemek gerçekten mükemmel bir paylaşım olmuş. Bu paylaşımda emeği geçen bütün arkadaşları tebrik ederiz.

    Isparta’nın tarafsız haber sitesi, uyan32.com…

  10. antalyada yaşadığım için burdura daha sonra günübirlik gitmeyi düşünüyorum. cevabınız için çok teşekkür ederim 🙂 bu arada harika bir siteniz var. bence gezi alanında en iyi site sizinki. yeni yazılarınızı merakla bekliyorum. iyi gezmeler 🙂

  11. ısparta merkezde konum olarak en iyi otel sizce hangisi? barida otel demeyin çok pahalı :/ bir de ıspartaya detaylı bir kültür tatili düşünüyorum sizce kaç gün kalmalıyım?

      1. hayır burdura geçmeyeceğim 🙂 kaç gün kalmamla ilgili bi türlü karar veremiyorum..

        1. Detaylı gezmek için bence 2 gün yeter ama Burdur’u da dahil etmenizi tavsiye ederim.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir