INTERRAIL NEDİR

Interrail şimdi anlatacağımız tren biletinin ismi ama “Interrail yapmak” bütünü Avrupa’da sırt çantalı gezme kültürünü ifade eder hale de geldi.

Avrupa’yı trenle gezme fikri ile flört halindekiler için hem Interrail bileti, hem de Avrupa’da sırt çantalı gezmek konusunu anlatacağız. Amacımız Interrail ile ilgilenen ama henüz karar vermemiş olanlar için Interrail nedir, onlara uygun mu, avantajları & dezavantajları nelerdir gibi konularda netlik sağlamak.

Eğer siz Interrail nedir biliyorsanız, gitmeyi ciddi ciddi düşünmeye başladıysanız ve aslında aradığınız Interrail Nasıl Yapılır, program & bütçe yapma gibi bilgilerse şu yazılarımızdan devam etmeniz uygun olur: Interrail Nasıl Yapılır


Hız bir Interrail Nedir özeti ile başlayalım:

INTERRAIL NEDİR?

Interrail, gençlerin Avrupa’yı daha ekonomik bir şekilde gezmesi için tasarlanmış bir kombine tren bileti. Aynı zamanda bazı feribotlarda da geçerli. Mesela Stockholm – Helsinki arasındaki feribotta da geçiyor. Yunan Adaları arasında gezmenizi sağlayan bir Interrail bileti çeşidi de var, adı Interrail Greek Island Pass.

Daha çok öğrencilerce, tek bir biletle, diledikleri rota ve programda, istenilen yer ve zamanda, trenin 2. sınıf vagonlarına binerek Avrupa’nın 30 ülkesinde turlamak için kullanılıyor. Bununla birlikte Interrail bileti her yaştan insana açık ama 28 yaş altındakiler indirimli fiyattan satınalabilirler. Interrail bileti fiyatı konusuna da geleceğiz.

Interrail biletinin bir satış kotası yoktur, uçak bileti gibi satışa kapanmaz. Yani tükenme ihtimali yoktur, erkenden almak gerekmez.

Peki nereden alınır?
Nereden alınır, hangi bilet kaça mal olur, kargo yolu ile bilet almak, bilet almak için en doğru zaman gibi konularla ilgili ayrıntılı bilgi Interrail Bileti Nereden Alınır yazımızda var. Biletin satın alabileceğiniz yerlerin hızlı bir özeti:

– Uluslararası bilet satışı yapan garlar (Sirkeci)

– Yetkili Turizm Acentaları
İstanbul’da Gençtur, Cosmopolitan, Viking Turizm
Ankara’da  Uygar Tours
Van’da  Ayanis Turizm

– Resmi Interrail websitesi

Interrail Bileti Türleri

Temelde; Global Pass ve One Country Pass olmak üzere 2 tip Interrail bileti var. Daha sonra bunlar da geçerlilik süresi ve bu süre zarfında kaç gün seyahat edileceğine göre kendi içinde de kategorilere ayrılıyor:

1. Interrail Global Pass – Belli bir süre zarfında tüm Avrupa ülkelerinde trene binme imkanı sağlayan bilet.

Geçerli olduğu ülkeler: Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyetii Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Makedonya, Karadağ, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye.
Özetle; İngiltere ve bazı Baltık ülkeleri hariç, tüm Avrupa’da geçiyor.

2. Interrail One Country Pass – Belli bir süre zarfında sadece 1 ülkede limitsiz trene binme imkanı sağlayan bilet.

Geçerli olduğu ülkeler: Yukarıda listelediğimiz ülkelerin hepsi için tek ülke bileti mevcut.

3. Birkaç ülkeyi gruplayan biletler

– Balkan Flexi Pass: Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Yunanistan ve Türkiye’de tek bilet ile 2 ay boyunca gezmenizi sağlar.
Benelux Flexi Pass: Belçika, Hollanda ve Lüxemburg’da 1 ay boyunca tek bilet ile gezmenizi sağlar.
Greek Island Pass: Yunan adaları arasında faliyet gösteren feribotlara tek biletle binmenizi sağlar. 1 ay geçerlidir, en fazla 6 kez feribota binebilirsiniz.

4. Yunanistan ya da İtalya’ya Feribotla Geçiş İçeren Biletler

Interrail Italy Plus Pass (İtalya Bileti) – Italya’da geçerli olan ve Yunanistan’a da ücretsiz feribotla geçiş hakkı veren bilet.
Interrail Greek Plus Pass (Yunanistan Bileti) – Yunanistan’da geçerli olan ve İtalya’ya da ücretsiz feribotla geçiş hakkı veren bilet.

5. İtalya ve İspanya’da Ekstra Hizmetler Sağlayan Biletler

Interrail Premium – Sadece İtalya ve İspanya içindeki trenlerde geçerli olmak üzere biletinizi Interrail.eu adresi üzerinden online olarak aldığınızda size ücretsiz tren rezervasyonu olanağı veren, bunun yanında ücretsiz tur ve rehberlik gibi hizmetleri de sağlayan bilet.

Interrail Biletinin Geçerlilik ve Kullanım Süreleri

Interrail bileti fiyatını belirleyen bir diğer konu da; geçerlilik süresi ve bu sürede kaç gün trene bineceğiniz.

– Eğer geçerlilik süresi boyunca canınızın istediği kadar inip binmek isterseniz “Continious” bilet almanız lazım. Yani binebileceğiniz tren sayısında hiçbir sınırlama yok.
– Diğer seçenek sınırlı paketlerden almak. Buna “Flexi” bilet deniyor. Bu durumda size şu kadar gün içinde şu kadar gün trene binebilirsin deniliyor ama o gün içinde sınırsız kez trene binebiliyorsunuz. Ancak hareket saati 19.00 ve daha geç olan trenlerde, varış saati de 04:00 ve sonrasında ise ertesi günün tarihi yazılıyor.

Aşağıdaki tablodan hangi Interrail bileti türü için ne seçenekler tanınıyor inceleyebilirsiniz. Interrail bileti fiyatları için tıklayın.

Bilet Türü Geçerlilik Süresi Seçenekleri Kaç Gün Kullanılabilir  
Global 1 ay 4 gün (flexi)
1 ay 5 gün (flexi)
1 ay 7 gün (flexi)
2 ay 10 gün (flexi)
2 ay 15 gün (flexi)
15 gün Sınırsız (continous)
22 gün Sınırsız (continous)
1 ay Sınırsız (continous)
2 ay Sınırsız (continous)
3 ay Sınırsız (continous)
One Country 1 ay 3 gün (flexi)
1 ay 4 gün (flexi)
1 ay 5 gün (flexi)
1 ay 6 gün (flexi)
1 ay 8 gün (flexi)

Örneklemek gerekirse;

1 aylık One Country 5 gün / Flexi Pass aldıysanız, o 1 ay boyunca tek ülke içinde 5 gün boyunca trene binebilirsiniz. Bu 5 gün o 1 ayın içinde herhangi bir şekilde yayılabilir.

Yani az trene binecek olan az ödesin, çok trene binecek olan daha çok ödesin mantığı ile yapılmış. Interrail planlamasının meşakati buradan geliyor çünkü sizin için en mantıklı olacak bileti almak için hangi ülkede, hangi şehirlerde kaç gün geçireceğinizi önceden kestirmeniz gerekiyor. İçinden çıkamıyorsanız Global almak bir çözüm ama tabii ki daha pahalı. Günün sonunda 7 günlük global bilet alıp, sonra sadece 3 gün kullanmak da var.

Biliyoruz çoğunuzun kafasında Interrail ile ilgili tonla soru işareti var. Aşağıda hepsine tek tek cevap vermeye çalıştık ama yine de kafanıza takılan sorular olursa yorumlarda sorabilirsiniz.

Bilet çeşitleri ve kapsamları Interrail Nedir konusunun ilk aşamasıydı. Gelelim Interrail size göre mi onu anlamaya.

Interrail Yapmaya Değer Mi ?

Interrail yapmaya değer mi değmez mi sorusu, biraz da seyahate çıkacak kişinin daha önce herhangi bir yurtdışı deneyiminin olup olmadığı, kişinin yaşı, ekonomik durumu, lüks ihtiyacı, o yolculuktan beklentileri gibi konularla yakından alakalı.

Ekonomik bir şekilde Avrupa’yı gezmek isteyen öğrencilerin sıkça tercih ettiği bir yöntem çünkü arkadaşlarla paylaşılması çok keyifli ve uçakla seyahate kıyasla daha maceralı.

Özellikle lüks ve konfor ihtiyacınızın daha az olduğu 20’li yaşlardaysanız ve Avrupa’ya ilk kez çıkacaksanız, bu senaryoda kesinlikle Interrail yapmaya değer! Bunu gözümüz kapalı söyleyebiliriz. Ama bunu çok ekonomik olduğu için söylemiyoruz, Interrail başlı başına bir serüven olduğu için söylüyoruz.

Kime Interrail Önermeyiz?

Şunu da baştan konuşmak gerekir, eğer Interrail planınız bir haftada sadece bir iki Avrupa şehri görmekten ibaretse hiç boşuna bilet almayın deriz. Böyle bir planı klasik turla da yapabilirsiniz. Zaten her şekilde A şehrinden B şehrine normal tren bileti alarak gitmek Interrail bileti ile aynı paraya gelecektir. Çünkü bizce bu işin asıl olayı, kendinize 1 ay gibi bir süre ayırıp Global Pass alıp, Interrail’in hakkını adam gibi vermek, biletin parasını kat be kat amorti ettirecek kadar kara geçerek gezmek.

Interrail Ucuz Mu?

  • Interrail bileti almak tek tek tren bileti almaktan karlı oluyor.
  • Fransa – İsveç – Danimarka – Almanya gibi 4 farklı ülke uçarak gitmektense Interrail bileti almak da çoğu zaman daha ucuz.
  • Diğer taraftan Easy Jet ve Ryan Air gibi ucuz uçak bileti satan firmaların artması ile ülkeler arası uçuşlar 35 Euro’lara düştü. Benim Paris’ten Madrid’e, orada biraz kalıp da Kanarya Adaları’na toplam 35 Euro’ya uçmuşluğum var. Bu gibi uçuşların olduğu yerlerde, eğer ülke içinde tren ile gezmeyecekseniz Interrail daha masraflı olabilir.
  • Diğer bir sıkıntı şu ki, maalesef Türkiye’den böyle uçuşlar yok. Anca Avrupa şehirlerinden var. Yani illa bir şekilde önce kendinizi Avrupa’ya atmanız gerekiyor.
  • Planlama yaparken mutlaka charter uçan şirketlere de bakmayı unutmayın. Bazen Interrail biletinizdeki gün sayısını kullanmak yerine uçak daha avantajlı olabilir.
  • Ucuz Uçak Bileti yazımızdan ucuza mal etmenin yollarını öğrenebilirsiniz.

Interrail’ı Nasıl Daha Ucuza Mal Ederiz?

Yeme – içme, konaklama, müze girişleri Interrail turunun en önemli masraf kalemleri. Bunları çok uyguna mal etmenin yollarını Nasıl Ucuza Gezilir yazımızdan okuyabilirsiniz. Bu yazı Interrail’a bakışınızı da değiştirecektir. Bu sadece Interrail nedir konusu için değil, ömrünüz boyunca yapacağınız tüm geziler için önemli bir kaynak.

Interrail Kimlere Uygun ?

  • Avrupa’da uzun uzun gezmek isteyenlere,
  • Farklı milletlerden insanlarla tanışmak isteyenlere (Diğer ülkelerden Interrail yapanlarla tanışıyorsunuz).
  • Interrail kesinlikle belirli bir oranda konfor zonundan çıkmayı ve yol şartlarına uyum sağlamayı gerektiriyor. 20’li yaşlarda olsanız bile, eğer rahatınıza çok düşkün ve ben zora gelemem diyen biriyseniz Interrail sizi zorlayacak bir seyahat yöntemi olabilir. Elbette otellerde kalarak da Interrail yapılmaz mı yapılır ama Interrail’in olayı minimal lüks beklentisinde maksimum yer görmek. Yaşarken biraz zorlayıcı bir deneyim olsa da geriye dönüp bakınca “Of be keşke eskiye dönsem de tekrar yapsam” diyeceksiniz. Kısacası gezerken pek fazla keyfine varamasanız da, bir arkadaşınıza anlatırken kahkahalarla gülerek bahsedeceğiniz bol bol anılarınız olacak.

Interrail İle İlk Kez Yurt Dışına Çıkacaklara Tavsiyeler

Yurt dışına ilk kez çıkmak insanın gözünü korkutabilen bir konu. Ama içiniz rahat olsun, insan her yerde insan, sadece bazı yöntem ve işleyiş farklılıkları var. Ama tabii bunları bilmezseniz kızgın bakışları üzerinize çekebilirsiniz ya da tren/uçak kaçırmak, ceza yemek gibi beklenmedik bir maddi yükler oluşabilir. O yüzden şu iki yazımız çok işinize yarayacaktır:
İlk Kez Yurt Dışına Çıkacakların Bilmesi Gerekenler
Yurt Dışında Sık Yapılan Hatalar

Ücretsiz Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır

25 yaşından küçükseniz ve öğrenciliğe devam ediyorsanız, harç ödemeden pasaport çıkarttırabiliyorsunuz. 25 yaşından büyük öğrenciler de belli koşulları sağlarlarsa harçsız pasaport çıkartabiliyor. Öğrenmek için tıklayın: Harçsız Öğrenci Pasaportu

Vize Gerekir Mi? Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Türkiye’den demiryolu ile Avrupa’ya gitmek için ya Bulgaristan üzerinden, ya da Yunanistan’dan geçmek gerekiyor. Yunanistan için Schengen Vizesi gerekiyor, Bulgaristan için ya Bulgar vizenizin olması ya da Schengen Vizesi olması gerekiyor. Yani paşa paşa vize alacaksınız. Bu durumda en mantıklısı 26 ülkede geçerli olan Schengen Vizesi’nden almanız. Böylece gönlünüzce Avrupa’da gezebilirsiniz. Schengen Vizesinin Geçtiği Ülkeler  ve Schengen Vizesi Nasıl Alınır öğrenmek için tıklayın. Interrail bütçenizi planlarken Schengen Vizesi Ücretini de hesaba katmayı unutmayın.

Diğer bir opsiyon One Country Pass ile vize  istemeyen tek bir ülkede gezmek ama bunun için önce oraya uçmanız gerekiyor. En güzel vizesiz gidilen ülkeler hakkında bilgi almak için tıklayın.

INTERRAIL’İN AVANTAJLARI NELER ?

👉  Ekonomik ve Pratik

Bizce işin ekonomik boyutundansa kazanılan deneyim boyutu tartıda daha ağır basıyor ama elbette böylesine bir deneyimi bu kadar bütçeyle yaşamak Interrail’in en büyük artısı. Havayolu şirketleri gibi sınırlı yer yok ve ücretler git gide artıyor. Ha 3 ay önce almışsınız, ha 1 gün önce, fiyat değişmiyor. (En erken 3 ay önce alabiliyorsunuz)

👉  Esnek Seyahat Avantajı

Interrail biletinin geçerlilik süreleri ve esnekliklerine göre 5 farklı çeşidi var. Belirli bir gün süresi içinde kaç gün ve kaç kere trenlere binebileceğinize siz karar veriyorsunuz. Elbette süre ve esneklik arttıkça fiyatlar da doğru orantılı şekilde artıyor. Ayrıca biletinizi tüm Interrail ülkelerinde geçerli Global Pass veya spesifik olarak sadece tek ülkede geçerli olan Regional Pass olarak da alabiliyorsunuz.

👉  Seyahatinizi Özgürce Planlama Olanağı

Evet Interrail’de sadece ve sadece trenleri kullanarak seyahat ediyorsunuz ama trenlerin sefer saatleri uçaklara nazaran daha sık olduğundan ve ana tren istasyonları havaalanları gibi şehrin dışında değil de tam merkezinde olduğundan bu size seyahatinizi özgürce planlama olanağı sağlıyor. Bir şehirden sıkıldınız mı o zaman spontane bir şekilde gece son treni yakalayabilirsiniz. Yani kesinlikle yakalamanız gereken bir uçağınız yok. Uzun x-ray kontrolleri, bitmeyen check-inler yok. Uçaktaki gibi çantanızda yanınıza alamayacağınız şeyler diye kısıtlamalar yok. 2 saat öncesinden garda olmanıza da gerek yok. Bazen trenleri kıl payı kaçırıyor bazen de sürpriz bir şekilde yakalıyorsunuz. Tabii ki arada turist olmanın getirdiği “görmedim, duymadım, bilmiyordum” durumları da olmuyor değil 🙂

👉 Kısa Sürede Çok Yer

Interrail’ın en büyük artısı bir sürü ülkenin birkaç haftaya sığdırılması. Bu 2-3 haftalık bir yolculuk, en azından Avrupa hakkında kabaca bir fikir edinmenize yetecek bir süre.

👉  Yeni Kültürler ve Deneyimler

Eminiz ki ülke ülke gezmenin kazandırdığı sosyal ve kültürel deneyimlerin değeri kesinlikle paha biçilemez ama trenle yolculuk yapmanın da keyfi bir başka. Tüm Interrail macerası boyunca bir trenden inip diğerine biniyor, gittiğiniz her ülkede bir tren macerası yaşıyor, yeni insanlarla dolayısıyla da yeni kültürlerle tanışıyorsunuz.

👉 Anı Biriktirmek

Seyahatiniz boyunca 20’li yaşlarda mutlaka yapılması gereken ve gezerken pek fazla keyfine varamayacağınız (bu yüzden ordayken ben naptım diyeceğiniz) ama bir arkadaşınıza anlatırken kahkahalarla gülerek bahsedeceğiniz bol bol anılarınız olacağını garanti ederiz.

INTERRAIL’İN DEZAVANTAJLARI NELER ?

👉 Schengen Vizesi Konusu

Vize almak ekstra bir uğraş ve bütçe demek. Hiç vize almadıysanız bile ne kadar uğraşlı olduğunu duymuşsunuzdur. Bin tane evrak toplamak, form doldurmak lazım. Schengen Vizesi İçin Gerekli Evrakları buradan öğrenebilirsiniz. Yine de öğrenciyken vize almak daha kolay ve denemeye kesinlikle değer.

👉 Yorucu Olması

Kimse Interrail’in çok kolay bir seyahat yolu olduğunu iddia etmiyor. Biliyoruz kolay değil tabi kilometrelerce yolu 2 – 3 haftaya sığdırmak. Enerji gerektiriyor. Oradan oraya yürümek, bazen aç kalmak bazen de marketten aldığınız 3-5 krakerle bütün geceyi geçirmek…

👉 Konfor Azlığı

Dediğimiz gibi, Interrail’in asıl felsefesi trenden trene koşup, az bütçeyle çok yer görmek, minimum harcama yaparak olabildiğinde çok yer görmek demek. Bu durum yolculuk sırasında, alışık olduğunuz konfor standartlarınızı biraz düşürmenizi gerektirebiliyor. Örneğin bir ülkeden diğer ülkeye geçerken, 12 saati trende geçirmek ve trende wc’ye gitmek, bir sonraki treni beklerken garda sabahlamak, tanımadığınız insanlarla aynı kompartmanı paylaşmak, oteller ve moteller yerine hostel ve misafirhanelerde konaklamak gibi gibi.

👉 Kısıtlı Zaman

Interrail’de amaç kısıtlı zamanda çok yer görmek olduğundan, her durakta kısıtlı zamanınız oluyor. Örneğin Roma’ya mı geldiniz, normal bir seyahat planıyla buraya uçakla gelecek olsaydınız muhtemelen en az 4 gününüzü ayırır sindire sindire gezerdiniz. Ama Interrail yaparken bu pek de akıllıca olmazdı. Çünkü biletinizin izin verdiği süre dahilinde, elinizden geldiğince sıkıştırılmış bir programa tabi olacaksınızdır.

👉 Mahremiyet

Elbette masrafları minimumda tutmaya çalışmanız, doğal olarak bir noktada kişisel alanınızın azalması durumunu da beraberinde getiriyor. Trenlerin kompartımanlarında, hostel ve dorm (yatakhane) gibi konaklama opsiyonlarında çoğunlukla hiç tanımadığınız, sizinle aynı dili konuşmayan hatta belki İngilizce bile konuşmayan kompartman / oda arkadaşlarınız olacak. Yeri gelecek, ortak paylaşımlı tuvaletler ve duşları kullanmanız gerekecek. Eğer kalabalık bir grupsanız belki hostellerde size özel oda bulmanız muhtemel ama yine de fazla heveslenmeyin. Aynı şekilde bütün gün yanınızda taşıyamayacağınız özel eşyalarınızı hostel odalarında bırakmanız gerekecek ama her yerde kilitli dolap bulmayı ummak büyük hata.

👉 Trenlerin Ekstra Rezervasyon Ücretleri

Interrail biletinizi aldınız ama ne yazık ki masraflarınız bunla sınırlı kalmıyor. Avrupa’da kimi trenlere binmek için Interrail biletinizin olması yetmiyor bir de yer için rezervasyon yapmanız gerekiyor. Mesela Almaya’da hiç bir ön hazırlık yapmadan trene binebilirlen, İspanya, İtalya, Fransa rezervasyon yapmanızı istiyor. Bu rezervasyonun da bir 10 Euro’ya varan ekstra ücreti olabiliyor. Özellikle yoğun bir dönemde, rezervasyon gerektiren bir trene rezervasyon yaptırmadan binerseniz, ayakta kalma ihtimaliniz oldukça yüksek. Hatta Bazı trenlere rezervasyon yaptırmadan ayakta bile gidemiyorsunuz.

👉 Bileti Kaybedersen Yanıyor

İnsan diyor ki devir dijital devir, barkodlar, çipler, takip sistemleri, adamlar bilgilerini de sisteme giriyor, kesin biletin başına bir şey gelse herhangi bir ülkeden adamlar yenisini basarlar ama ÖYLE DEĞİL. Aman biletinize sarılın, sakın kaybetmeyin. Kaybederseniz telafisi yok.

👉 Görünmeyen Harcamalar

– Eğer gezinize Türkiye’den başlıyorsanız, Interrail bilet ücretine ek olarak sınırda bazı ödemeler yapmanız gerekiyor. Yunanistan üzerinden çıkıyorsanız ayrı, Bulgaristan üzerinden çıkıyorsanız ayrı ek Euro ödüyorsunuz.
– Interrail bileti ile tüm trenlere binemiyorsunuz. Intercity, EuroCity, TGV vb. gibi hızlı trenlere binmek isterseniz 2 basamaklı ücretler ödemeniz lazım.

👉 Tarih Değişikliği Yapamıyorsunuz

Ablanız erken mi doğurdu, trafik kazası mı atlattın, hiç umurlarında değil. Kesinlikle tarihlerde oynama yapılamıyor.

👉 İadesi Halinde Ceza Ödemesi

Yolculuk tarihinden 1 gün önceye kadar %15 kesinti ile paranızı geri alabiliyorsunuz. Yani tarih değiştirmeniz gerekiyorsa en mantıklısı iade edip, yeniden kesirmek.

ÖNERDİĞİMİZ DİĞER TREN YOLCULUKLARI

👉 Sofya Ekspresi

Sofya Ekspresi ile Sofya’da bir haftasonu kaçamağı yapmak da güzel fikir. Sofya Ekspresi zamanları, ne zaman, nereden kalkar, nasıldır, herşeyi Sofya Ekspresi yazımızda anlattık.

👉 Doğu Ekspresi

Bizce Doğu Ekspresi ile Kars gezisi Türkiye’deki en güzel deneyimlerden bir tanesi. Epey uzun bir yolculuk ama yataklı ve kuşetli vagonları sayesinde tüm Interrail tecrübelerinden daha konforlu.

Umarım Interrail Nedir sorusunu herkes için cevaplayabilmişizdir. Daha fazla sorunuz olursa yorumlara bekliyoruz.

AVRUPA’YI OTOBÜSLE GEZMEK

Interrail’a güzel bir alternatif de Eyobus’ün düzenlediği otobüsle Avrupa turları. Eyobus 18 ülkeyi 3 haftada görme imkanı sağlayan otobüs turları düzenliyor. Aynı zamanda 10 Kuzey Avrupa ülkesini 2 haftada gezmenizi sağlayan bir de Kuzey Avrupa Turu var. Özellikle de Interrail’a çıkmak için yanına kafadar bulamayanlar ya da turla gezmenin rahatlığını tercih edenler için biçilmiş kaftan.

31 Comments

  1. Interrail yapacak yaşı geçtim ama yıllar önce (zannediyorum 2011 veya 2012 olmalı) Gençtur ile çalışmıştım. Çok da memnun kalmıştım hizmetlerinden. Şimdi okuyunca duygular şelale oldu 🙂

  2. Merhaba,tren ile ülke değişim yaparken pasaport’a damga vuruluyor mu yani pasaport da gezdiğiniz ülkeler görünüyor mu?

  3. Merhaba, 2022 yılından yazıyorum 🙂 Bilgiler hala güncel mi? yani değişiklik oldu mu bazılarında? olduysa nelerdir?

    1. Merhaba, her sene başında bilgilerimizi güncelliyoruz. Fakat arada geçen süre zarfında herhangi bir değişiklik olmuş da olabilir 🙂

  4. TCDD müşteri hizmetleri çalışanlarına sizin bu yazılarınızı okutup, sonra da sınav yaparak hizmet içi eğitim vermeli…Teşekkürler…

  5. Merhaba✋yeşil pasaportum var yine de schengen vizesi almam mı gerekiyor? Bu arada müthiş çok açık bir yazı olmuş teşekkürler.

  6. Benim sormak istediğim bir şey var. Ben tren fiyatlarının pahalılığından dolayı bir ülkeye gitmek için interrail almayı planlıyorum. Viyana’dan Amsterdam’a gidip oradan tekrar Viyana’ya döndüğümde tren bileti geçerliliğini yitiriyor mu? Ayda 4 gün kullanım olanından almak istiyorum. Ve sonra tekrar Hollanda’ya gitmek istiyorum

  7. Merhaba

    Öncelikle bilgilendirmeniz için çok teşekkürler. Benim bir sorum daha olacaktı. İnterrail yapabilmek için Avrupa ülkesi vatandaşı olmak şart mı ?

    1. O da nereden çıktı? Vize için mi soruyorsun? Uygun Schengen vizesini alarak interrail yapabilirsin. Vizenin süresi ve giriş çıkış sayısı önemli. Konu hakkındaki yazılarımızı okumalısın

      1. Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Hayır vize için sormamıştım. Interrail ile ilgili böyle bir yazı okumuştum. O aklıma geldi. Filistinli bir arkadaşımla yapmayı düşünmüştük bu yüzden sormuştum. Sanırım yanlış sordum. Interrail yapmak için bu ülkelerden birinde yaşamak zorunlu mu diye soracaktım. 🙂

        1. Evet zorunlu. Eğer kişi AB vatandaşı değilse(bize burada torpil yapılıyor) Eurail adlı bileti alması lazım.

  8. harıka bı sıtenız var yardımlarınız ve bılgınlendırmeler ıcın tesekkur ederız. umarım sızın kadar dolu dolu gezzebılırım:))

  9. Meraba, öncelikle bilgileriniz için çok teşekkürler gerçekten hepsi çok faydalı ve ayrıntılı.Bir konuda bir şey sormak istiyorum.İnterrail rotaları yazınızda doğu avrupa yazınızda 15 günde 5 gün trene binme hakkı olan biletten bahsetmişsiniz fakat ben onu biletler kısmında göremedim acaba öyle bir bilet artık yok mu yardımcı olursanız cok sevinirim.

    1. Merhaba Simge,
      Bence bilet satın alma ofisi Gençtur’u arayıp, en güncel durumu öğrenmelisin

  10. Bu konu hakkında 6-7 tane sayfanızı okudum ve gayet de başarılı buldum, teşekkür ederiz elinize sağlık.
    Başka kaynaklardan da okumama rağmen cevap alamadığım birçok sorum var. Size zahmet benim yazdığım sırayla cevap verirseniz herkes daha kolay anlar. Balkan Flexi Pass almayı düşünüyorum:

    1-Biletin üstüne başlangıç tarihini kim yazıyor? Ben hakkım dolmuş olmasına rağmen tekrar binmeye çalışsam kim nereden anlayacak?

    2-Sizin bir yazınızdan ulaştığım bir harita vardı, orada gördüğüm kadarıyla çok sayıda durak var ve bunlar birbirlerine bağlı. Merak ettiğim şey şu: Ben bir hakkımı kullanarak istediğim kadar durak boyunca gidebilir miyim? Mesela “zamandan bağımsız olarak düşünürsek” Halkalı’dan bindim, Edirne-Kapıkule-Svilengrad-Plovdiv-Sofya ve en son Mezdra gibi bir hat boyunca durmadan ya da belli yerlerde inip o yöne giden sonraki trene binsem olur mu, gidebilir miyim?

    3-Okuduğum kadarıyla istediğimiz zaman başlatabiliyoruz. O halde İstanbul’dan çıkacak olursak bu çıkış esnasında da mı bir hakkımız başlamış oluyor?

    4-Bir tren geldiğince “şu yöne gitmektedir” diye mi geliyor yoksa bizim metrolar gibi belli hat boyunca gidiyorlar mı?

    5-Benim yeşil pasaport alma hakkım var. Bu durumda InterRail hakkında vs. konuşulan tüm “vize mevzuları”na kulak asmasam sorun olur mu yoksa buna rağmen bilmem gereken şeyler var mı?

    6-Çok merak ettiğim şey de şu: Haklarımdan birini kullanıp trene bindim ve bir durakta indim, perondan da çıktım ama birkaç saat sonra orayı beğenmeyip gezmekten vazgeçtim ve bir sonraki durağa gitmek istedim. Şimdi tekrar bir trene binersem bir hakkım daha mı gidecek? Sınırsız kullanım bu mu oluyor?

    7- Altıncı sorunun devamı olarak “sınırsız kullanım” dediğimiz şey belli bir gün içinde istediği kadar durak gidebilmek mi oluyor?

    8-Telefon hattımı dışarıya açtırsam mı daha hesaplı olur yoksa her ülkede kısa süreli de olsa yeni bir hat açtırsam mı daha hesaplı olur?

    İlginiz için teşekkür ederim…

  11. elma kurd unun elmayı dünyası sanması gibiyiz varya ufkumuzu açtın teşekkurler

  12. Çok teşekkürler bu kadar detaylı, kolay anlaşılır bilgileri güzel bir formatta aktardığınız için.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir