LONDRA GEZİLECEK YERLER

Londra’ya ayak basar basmaz bir zamanların dev imparatorluğunun başkentinde olduğunu hissediyor insan. İngiltere yüzyıllarca müthiş bir görkem, kültür, zenginlik ve beyin biriktirmiş. Yeninin ve eskinin, geçmişin ve geleceğin güzel bir sentezi çıkmış ortaya. İnsanlar bir yandan gıcırdayan tarihi evlerde yaşarken, bir yandan da o evlere dronelar ile yemek, market alışverişi yapacak sistemi kuruyorlar… Gelenek ve gelecek arasında müthiş bir denge kurmuşlar.

Londra dünyanın en önemli birkaç zirvesinden biri ama New York kadar modern, asla bir New York gibi yapay değil. Paris kadar köklü ve asil ama asla Paris gibi burnundan kıl aldırmaz değil. Singapur kadar düzenli ama asla onun gibi steril değil, bir Frankfurt gibi kuralcı ama asla otoriter değil. Diğer dünya başkentlerine kıyasla bizce en büyük kusuru gri havası ve bir de banka hesabını oyan fiyatları. Hemen suratınızı düşürmesin; onu da düşündük, Londra’yı nasıl ucuza gezebileceğinize dair süper tüyolarımızı Ekonomik Londra yazımızda döktürdük ama önce bu yazımızı bitirmenizi tavsiye ederiz.

Bu okumakta olduğunuz Londra’da Gezilecek Yerler yazımızda Big Ben, Westminster Instagram ahalisine Londra’da olduğunuza inandıracak Londra’nın en meşhur ikonlarınınu burada anlattık. Onları da kolay görebilmeniz için kendi içlerinde bölümlere ayırdık:

Londra Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Londra’ya Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

İstanbul’dan Londra’ya tüm hava yollarının Heathrow, Gatwick, Stansted havalimanlarına aktarmasız uçuşları var. Hiçbiri şehrin merkezine yakın değil bu nedenle hangi havalimanına inerseniz inin havalimanından şehir merkezine ulaşım için raylı sistemler en ideal seçenek. Fiyat karşılaştırması yapmanız adına da ilgili linkleri aşağıya bırakıyoruz.

– Heathrow Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
– Gatwick Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
– Stansted Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Londra’nın Hangi Bölgesinde Konaklamalı

– City of London: Mimarisi, müzeleri, restoranları, İngiliz pubları, çatı barları ve toplu taşıma imkanıyla hem turistlerin hem de Londra’da yaşayanların gözde bölgelerinden. Turistik yerleri gezme ağırlıklı bir planınız varsa bu civarda kalmak en iyisi olacaktır. Tabii merkezi olması hem bölgedeki kaosu hem de otellerin fiyatlarını arttırıyor.

City of London otellerini incelemek için tıklayın.

– City of Westminster: Westminster Londra’nın çoğu ikonik yerine ev sahipliği yapan bölge. Alışveriş için de Londra’nın en bilindik yerlerini görmek için de burası herkesin birinci tercihi oluyor. Buckingham Sarayı’ndan Big Ben’e, St James Park’ından parlamento binasına kadar şehrin çoğu sembolü burada.

City of Westminster otellerini incelemek için tıklayın.

– Chelsea: Chelsea Thames Nehri’nin kıyıları boyunca uzanan daha bohem, hippi bir semt. Rolling Stones, Beatles gibi Londra’nın dünyaca ünlü gruplarının yuvası olmuş yıllarca. Müze gezmek, güzel restoranlar ve kafelerde zaman geçirmek isteyenler için iyi bir seçim olacaktır.

Chelsea otellerini incelemek için tıklayın.

– Camden: Sayısız bar, restoran, kafe, sokak lezzeti, gece kulüpleri ve eğlence noktalarıyla en temel turistik atraksiyonlardan biraz uzak durup dolu dolu yaşamak isteyenlerin tercih edebileceği bir bölge.

Camden otellerini incelemek için tıklayın.


Londra’da Seçtiğimiz Oteller & Evler

Londra’da çok fazla otel bulmak mümkün, ama otellerin geneli orta ve yüksek fiyatlı. Londra’nın en iyi yerlerinden fiyat-performans olarak en çok sevilen otellerinden bazılarını sizin için derledik. Böylece istediğiniz bölgeden bütçenize göre bir yer seçebilirsiniz.

The Langham London $$$

Regent Street’te yer alan The Langham London, 1865 yılında kurulmuş ve tarihi dokusuyla Avrupa’nın ilk büyük, 5 yıldızlı otellerinden biri. İncelemek için TIKLAYIN.

Apex City of London Hotel $$

Şehir turu ve turistik gezi yapmak isteyenler için ideal bir lokasyonda. Çok hoş ve modern biçimde dekore edilmiş. İncelemek için TIKLAYIN.

The Resident Soho $$

Sade, şık bir tarzda döşenmiş lüks bir otel. Özelliklerine ve konumuna bakınca fiyat/performans oranı oldukça iyi.  İncelemek için TIKLAYIN.

Cove Cannon Street $

Londra merkeze yakın, mutfak, özel banyo, tv, wifi donanımlı, iki kişilik stüdyo daireler sunan, uygun fiyatlı bir apart otel işletmesi. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantıdan Londra’daki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.

– Londra’daki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmalarını kişi başı maliyetlere göre yapıyoruz. Özellikle evlerde çok kişi konaklama yapılabileceği için ev kiralamak daha avantajlı oluyor. Ayrıca daha fazla Londra konaklama önerisi için LONDRA’DA NEREDE KALINIR yazımız da var. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Londra’daki En Favori 3 Deneyim

1. London Eye’dan Londra manzarasına bakmak.
2. Tower Bridge’i yürüyerek geçmek.
3. Thames Nehri’nde tekne turu yapmak.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Londra’da araç bir lüks değil bir yük. Sakın kiralamayın. Toplu taşıma ile şehrin her yerine kolayca ulaşabiliyorsunuz. Arabalara park yerleri bulmak hem çok zor, hem de aşırı pahalı.

Londra Gezilecek Yerler Haritası

Gelelim Londra’nın Sultanahmet’ine. Bunların çoğu Londra’ya hiç gitmesenizde, popüler kültür sağolsun, aşina olduğunuz yerler, Londra’da gezilecek yerler içinde en klişeleri; mesela Kate Middleton ve Prens William’ın evlendiği West Minster Manastırı, Londra magnetlerinin vazgeçilmezi Big Ben gibi. Haritadan da rahatlıkla göreceğiniz üzere en önemli Londra ikonları yakın yerlerde kümelenmiş vaziyetteler. Sarı ya da yeşil metro hattına binip Westminster durağında inebilirsiniz.

 Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

  1. Westminster Sarayı
  2. Big Ben
  3. Westminster Manastırı
  4. St Paul Katedrali
  5. Buckingham Sarayı
  6. Kensington Sarayı
  7. Tower Bridge
  8. Tate Modern
  9. British Museum
  10. Victoria Ve Albert Müzesi
  11. National Gallery
  12. Sherlock Holmes Müzesi
  13. London Eye
  14. Sea Life London Aquarium
  15. The London Dungeon
  16. Hyde Park
  17. Harrods
  18. Trafalgar Meydanı
  19. Borough Market

Londra’nın Tarihi Yerleri

1. Westminster Sarayı (Parlamento Binası)

Burası Birleşik Krallık’ta hem politikanın kalbinin attığı, hem de zamanında kraliyet ailesine ev sahipliği yapan yer. 11. yüzyılda inşa edilen saray, dönem dönem çıkan yangınlardan baya bir nasibini almış. 1512’de çıkan büyük yangına kadar İngiltere krallarının başlıca yerleşkesi olan saray, yangından sonra büyük bölümü hasar görmüş ve sonrasında İngiltere Parlamentosu ve Adalet Divanı’na ev sahipliği yapmaya başlamış. O hepimizin tarih derslerinden hatırlayacağı Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası işte bu binada toplanırmış. 1834’de ilkinden çok daha büyük bir yangın çıkmış ve binanın ortaçağdan kalan son kısımları da yok olmuş. O günlerden Bir tek Westminster Hall, St. Mary Şapeli’nin tavan kemerleri, St Stephen Kilisesi’nin manastırı ve Jewel Tower ayakta kalmış.

Elbette sarayın bugünkü yenilenmiş hali, eski saraydan geriye kalan bölümleri de içine alacak şekilde çok daha kapsamlı ve büyük. 300 metre uzunluğunda cepheye, 32,375 metrekarelik bir alana sahip 1000 küsür odalık dev yapı, 19. yüzyılda, Gotik üslupta mimar Charles Barry’nin tasarımıyla yeniden inşa edilmiş. Londra’nın bir diğer sembolü meşhur Big Ben resmi adıyla Elizabeth Kulesi de Barry’nin eklemelerinden biri. 1840’da başlayan süreç gecikmelerdi, bütçe aşımlarıydı, mimarın ölümü derken 30 yıl sürmüş. Bir de üzerine 2. Dünya Savaşı’ndaki bombardımanlarla yaşanan hasarın giderilmesi ve gittikçe metropol haline gelen Londra’nın hava kirliliği de eklenince, binanın koruma masrafları da kat be kat artmış. 1987’de olaya UNESCO el atmış ve tüm kompleksi Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil ederek koruma altına almış.

Foto: Flickr / gags9999

Parlemento Binası’nda bir de şöyle komik bir yasak var: Bina içinde ölmek! Çünkü bina içinde ölen kişiye yasalar gereği state funeral yani devlet cenazesi düzenlemek gerekiyor.

Bugün burayı ziyaret etmek istediğinizde İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça ve Çince olmak üzere farklı dillerde rehber ve sesli tur hizmeti alabiliyorsunuz. Tur süresince sarayın Avam Kamarası, Lordlar Kamarası, Kraliçe’nin soyunma odası, ana kraliyet salonu ve 900 yaşındaki Westminster Hall gibi bölümlerini gezebiliyorsunuz.

⌚ Westminster Sarayı Ziyaret Saatleri

Saraya girişler 09.00 – 17.00 arasında. Sesli ve rehberli turlar, yıl boyunca Cumartesi günleri ve Noel, Paskalya ve yaz tatili bile olsa haftaiçi her gün oluyor. İlk tur 9.00’da son tur da 4.15’te başlıyor. Tur yaklaşık 75 dakika sürüyor.

🎫  Westminster Sarayı Giriş

Westminster Sarayı’nı yalnızca rehberli veya sesli rehberli turları satın alarak gezebiliyorsunuz.

10 kişi üstü gruplara indirim oluyor. İçeri 15 – 20 dakika aralarla, bilet saatinize göre alınıyorsunuz. Biletleri ister sarayın 300 metre ilerisindeki bilet ofisinden ister de parlamentonun web sitesinden önceden online olarak alabiliyorsunuz.

Westminster Sarayı’nı Westminster Abbey ile birleştiren ekonomik turlar: Westminster Abbey + Parlamento binasını birleştiren tur ile hem Wesminster Sarayı yani Parlamento binasını sesli rehberli tur ile gezebilir hem de üçüncü maddedeki Westminster Abbey’i canlı rehberle gezerek daha ekonomik, combo bir program yapabilirsiniz.

📍 Westminster Sarayı Nerede?

Adres: Westminster, Londra SW1A 0AA Tel: +44 20 7219 3000 Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Big Ben (Elizabeth Kulesi)

Londra’nın bir diğer ikonik yapısı da hiç şüphesiz Elizabeth Kulesi yani en yaygın bilinen ismiyle Big Ben. Aslında Big Ben kuledeki saatin 13 tonluk devasa çanın adı ama zamanla tüm kulenin ismi haline gelmiş. Westminster Sarayı 1834’de çıkann yangınla zarar görünce, saray komplesksini tekrardan ayağa kaldıran mimar Charles Barry, 1844’de 96 metrelik bu ünlü saat kulesini de tasarımına eklemiş. İlk yapıldığında Big Ben yerine başka bir çan varmış ama onarılamayacak şekilde çatlamış. Daha sonra çatlayan çanın metali eritilip yerine Big Ben yapılmış. Big Ben 31 Mayıs 1859’da ilk kez çalmış. Aslında Big Ben de asıldıktan kısa süre sonra çatlamış ama daha hafif bir tokmak takılıp hasarlı yer döndürülünce çözüm sağlanmış. O gün bugündür ses aynı Big Ben’den çıkıyor.

Peki neden Big Ben? Bu konuda 2 teori var. Birinci teori, yangın sonrası yeniden inşa sürecinin arkasındaki isimlerden biri olan Sir Benjamin Hall’un geniş cüssesine ithafen “Big Ben” olduğu ikinci teori ise zamanının ağır siklet boks şampiyonu Benjamin Caunt’a ithafen olduğu. Çünkü Benjamin Caunt’un takma ismi “Big Ben”miş ve bu takma isim zamanla halk arasında “en ağır” anlamında bir deyim olarak kullanılmaya başlanmış.

⌚ Big Ben Ziyaret Saatleri

Ne yazık ki Big Ben restorasyon çalışmaları nedeniyle uzun süredir turistik ziyarete kapalı ve Westminster Saray kompleksinin bir parçası olmasına rağmen rehberli turlara dahil değil. Sadece Birleşik Krallık vatandaşları saraya yazılı talepte bulunduklarında kendilerine özel bir izin çıkartma şansına sahip.

📍Big Ben Nerede?

Adres: Westminster, Londra SW1A 0AA Tel:+44 20 7219 4272 Web Sitesi: www.parliament.uk Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

3. Westminster Manastırı (Westminster Abbey)

Herkes burayı İngiltere Prensi William ve Cambridge Düşesi eşi Kate Middleton’ın düğününün gerçekleştiği yer olarak hatırlayacaktır. Hepimiz 29 Nisan 2011’de ekranlara kitlenip düğünü canlı yayından izlemiştik. Hatta internetten yayınlanan düğün 400 milyon tıklanarak rekorlar kırmıştı. İşte 700 yıllık tarihi manastır, kraliyet düğünleri, cenazeleri ve taç giyme törenleri gibi önemli etkinliklerin gerçekleştirildiği yer.

Aslında şu anki yapının öncesinde, burası Hristiyanlığın Benedikten mezhepine mensup bir manastır olarak kurulmuş. Yani manastırın bilinen tarihi aslında bundan 1000 küsur yıl öncesine 10. yüzyıllara uzanıyor. Hem 1. William’ın 1066’daki taç giyme töreninden beri İngiliz Kraliyet ailesinin taç giyme törenleri burada düzenleniyor hem de 17 hanedanın mezarları burada bulunuyor. Kraliyet üyesi olmasalar da dünyanın gelmiş geçmiş en önemli bilim adamlarından Isaac Newton ve Charles Darwin de buraya gömülen ünlü isimler arasında. Ayrıca manastır şu ana kadar Kate ve William’ınki dahil toplam 16 kraliyet düğününe sahne olmuş. Kral 3. Henry’nin emriyle 1245 yılında inşa edilen bugün görülen yapının mimarisi ise Anglo-Sakson stili Gotik tarzda. İçi tam bir yaşayan müze gibi. Her yer yağlı boya tablolar, vitraylar ve diğer değerli objelerle dolu.

⌚ Westminster Manastırı Ziyaret Saatleri

Pazartesi, Salı, Perşembe ve Cuma 09.30 – 15.30, Çarşamba 09.30 – 18.00, Cumartesi Eylül – Nisan arası tarihlerde 09.30 – 13.30, Mayıs – Ağustos arası tarihlerde 09.30 – 15.30 saatleri arasında ziyarete açık. Pazar günleri ve ibadet saatlerinde turistik ziyarete kapalı. Ayrıca kraliyet etkinliklerinde veya bazı ulusal kutlama ve anma törenleri için de kullanıldığından bu gibi istisnai günlerde de ziyarete kapanabiliyor. Gitmeden önce mutlaka kontrol edin.

🎫 Westminster Manastırı Giriş

Turlarla indirim fırsatları yakalayabiliyorsunuz. İndirimli Westminster Abbey giriş bileti bulmak için tıklayın.

Westminster Manastırı Turları

Sesli Rehber: Ünlü aktör Jeremy Irons’ın anlatımıyla İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Portekizce, Lehçe, Macarca, Japonca, Rusça ve Çince olmak üzere farklı dillerde ücretsiz sesli tur hizmeti alabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken mulitmedia guide‘ı cep telefonunuza indirmek.

Zangoçlar eşliğinde turlar: Ayrıca manastırın zangoçları tarafından gerçekleştirilen rehberli turlar da var. Turlar pazartesi – cumartesi günleri arasında 10.30, 11.00, 11.30 ve 14.00 saatlerinde gerçekleştiriliyor. Ücreti giriş ücreti + 10 Pound ve tur yaklaşık 1,5 saat sürüyor.

Westminster Manastırı ve Parlamento Binası’nın birleştiren ekonomik turlar: Bir taşla iki kuş vurmak isteyenler için hem Wesminster Abbey’de rehberli tur hem de Parlamento binasını sesli rehberle gezdiren turlar bulabilirsiniz. Westminster Abbey + Parlamento binasını birleştiren turu incelemek için tıklayın.

📍 Westminster Manastırı Nerede?

Adres: 20 Deans Yd, Westminster, London SW1P 3PA Tel: 020 7222 5152 Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

4. Aziz Paul Katedrali

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Anglikan mezhepine ait Aziz Paul Katedrali hem Londra’nın en büyük dini yapısı hem Piskoposluk merkezi hem de en çok turist çeken noktalarından bir tanesi. Her ne kadar 17. yüzyıldan kalma olsa da görüp geçirdiği savaşlarda aldığı hasarlar nedeniyle birçok kez yeniden yapılması gerekmiş. Yapıldığı dönemde 111 metre ile Londra’nın en uzun binasıymış. Şimdi ise Liverpool Katedrali’den sonra Birleşik Krallık’ın 2.büyük dini yapısı. Denilene göre kubbesi de dünyadaki en büyük kilise kubbesiymiş.

Burada gerekleşen önemli olaylardan bazıları, Sir Winston Churchill ve Margaret Thatcher’ın cenaze törenleri, Kraliçe Victoria’nın yıldönümü kutlaması, Prens Charles ve Prenses Diana’nın düğünü, Kraliçe Elizabeth’in 80. ve 90. doğum günleri…Fakat buranın en büyük olayı 500 yıldır geleneksel hale gelmiş kilise müziğinin olması. Neredeyse her hafta farklı konserler, kilise korosu etkinlikleri, kilise orgu dinletileri oluyor. Tüm müzik programına kilisenin web sitesinden ulaşabilirsiniz.

⌚  Aziz Paul Katedrali Ziyaret Saatleri

Pazartesi – Cumartesi 08.30 – 16.30 saatleri arasında ibadet dışı ziyarete açık. Son kabul 16.00’da. Eğer içeride özel bir etkinlik varsa yıl içinde belirli günlerde kapalı olabiliyor. Gelmeden web sitesinden kontrol edebilirsiniz.

🎫  Aziz Paul Katedrali Giriş

Kapıda aldığınızda fiyatlar arttığından daha ekonomik bir seçim olarak biletinizi online almanızda fayda var. Aziz Paul Katedrali online bilet almak için tıklayın.

📍 Aziz Paul Katedrali Nerede?

Adres: St. Paul’s Churchyard, London EC4M 8AD Tel: 44 20 7246 8350 Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

5. Buckingham Sarayı (İngiliz Kraliyet Sarayı)

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Birleşik Krallık’ın Beyaz Sarayı olan saray, Kraliçe Viktorya’nın tahta çıkışını takiben 1837’den beri İngiliz Kraliyeti’nin resmi adresi. Aslında burasını 1702’de Buckingham Dükü kendine Londra’daki malikanesi olarak yaptırır ama zamanla el değiştirerek ve genişletilerek kraliyet konutu haline gelir.

Kraliçe Viktorya’nın eşi Albert 1861’de vefat ettiğinde, kraliçe yas tutmaya başlar ve dünyevi zevklerden elini eteğini çekerek Windsor Şatosu’na taşınır. Bir süre saray boş kalır ama 1901’de Kral Edward ile saray tekrar canlanır. Kraliyet ailesinin halki selamladığı meşhur balkon, Kral 5. George zamanında 1914’te eklenir. 1. Dünya Savaşı’nda sarayın o dönemki sakinleri Kral 5. George ve Kraliçe Mary apar topar kaçmak zorunda kalır. İkinci Dünya Savaşı sırasında da saray tam 9 kez bombardımana maruz kalır. Bu bombardımanlarda en büyük kayıp sarayın şapelinde verilir. Hatta bir bombardıman sırasında Kraliçe Elizabeth’de o esnada saraydadır.

Saray sadece yaz sezonunda ziyarete açık oluyor ve Kraliçe’nin Galerisi adı altında gezilen bölümde kraliyet eşyaları görülüyor ve odaları geziliyor. Tabi burası Kraliçe’nin resmi ikametgahı olduğundan dolayı sarayın çoğu bölümü ziyarete kapalı. Bu dönem dışında gelenler için de saraya dışarıdan bakmak ve meşhur asker değişimini izlemek de Londra’nın olmazsa olmazları arasında. Bir sonraki maddede anlattık.

⌚ Buckingham Sarayı Ziyaret Saatleri

22 Temmuz – 31 Ağustos tarihleri arasında 09.30 – 19.30 (son kabul 17.15) 1 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında 09.30 – 18.30 (son kabul 16.15)

🎫  Buckingham Sarayı Giriş

Biletinizi online olarak almanız bu noktada çok önemli çünkü bu saray tahmin edersiniz ki tüm Londra’nın en popüler cazibe merkezi. Buckingham Sarayı biletinizi gelmeden online almak için tıklayın.

Eğer daha kapsamlı bir tur isterseniz Kraliyet Günü Turu adı altında devlet dairelerini, sarayın içini, Kraliçe’nin Galerisi’ni ve kraliyet ahırlarını tek turda gezebiliyorsunuz. Tam: 55 Pound Öğrenci ve 60 üstü indirimli: 36 Pound 17 altı ve engelli: 30 Pound.

📍 Buckingham Sarayı Nerede?

Adres: Londra SW1A 1AA Tel:+44 303 123 7300 Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

6. İngiliz Kraliyet Sarayı Buckingham’da Nöbetçi Asker Değişim Töreni (Changing The Guard)

Fotoğrag Kaynak: wikimedia.org

Asker değişimi Nisan-Temmuz arasında her gün 11.30’da, Ağustos-Mart arası ise belirlenen günlerde sarayın önünde gerçekleşiyor. Değişim saati zaman zaman dönemsel olarak değişebiliyor. Güncel değişim saatlerini buradaki adresten gün gün ay ay kontrol edebilirsiniz. Değişim saatinden biraz önce alanda bulunmanız tavsiye olunur çünkü inanılmaz bir kalabalık oluyor.

Askerlerin değişim merasimini izlemek normalde ücretsiz fakat sarayın önündeki alan aşırı kalabalık olduğundan asker gecidini doğru düzgün göremiyorsunuz. O nedenle çok daha iyi bir yerden izleyebilmek için 2 saatlik rehberli turları tercih edebilirsiniz. Böylelikle her rengin, düğmenin, amblemin, sembolün ve hareketin öneminin olduğu bu göz kamaştırıcı merasimin şaşırtıcı kökeni hakkında çok daha derinlemesine bilgi sahibi olabilirsiniz. Buckingham Sarayı’nda nöbetçi asker değişim töreni rehberli turunu incelemek için tıklayın.

7. Kensington Sarayı

Fotoğraf Kaynak: Lori Oschefski / Flickr

Kensington Bahçeleri içinde bulunan bu mütevazi saray, 17. yüzyıldan beri İngiltere Krallarının, Kraliçelerinin, Dük ve Düşeşlerinin evi olmuş. Kral William’ın astım sorunu olduğu için, Kral William ve Kraliçe Mary, Thames Nehri’nin sis ve neminden uzak bu bahçe içindeki sarayı 1689’da satın alırlar ve hayatlarının sonuna kadar burada yaşarlar. Daha sonra saray Kraliçe Anne’e ev olur. Onun saraya kazandırdığı en güzel kısım 1704’te inşa edilen Orangery olur. Zamanla bu Orangery sıradan bir sera olmaktan çıkar ve kraliyet üyelerinin keyifle vakit geçirdiği bir sosyalleşme mekanı haline gelir.

Kral 1. ve 2. George dönemlerinde de kraliyet rezidansı olan saray, daha sonraki dönemlerde prenslere ve düklere ev sahipliği yapar. 1837’de Büyük Britanya Kraliçesi Victoria tahta geçtiğinde kendisi Buckingham Sarayı’na geçse de ailesini ve yakınlarını buraya yerleştirir. Kraliçe Mary 1867’de burada doğar. Sarayın birçok odası, 1. Dünya Savaşı’nda cephede görev alan askerlerin kullanımına açılır. 2. Dünya Savaşı’nda şehrin Almanlar tarafından bombalandığı zamanlarda saray yer yer hasar alsa da gerekli onarımlar yapılır. Hatta savaş sonrasında, o zamanın Prenses Elizabeth’i şimdinin Kraliçe Elizabeth’i ve Prens Philip 1947’de evlenip bir süre burada yaşarlar.

Yeni evli Galler Prensi Charles ve Lady Diana, Lady Diana’nın trajik ölümüne kadar burada yaşar, çocukları Prens Harry ve William burada büyürler. Prenses Diana’nın 1997’deki ölümünden sonra, bir süre boş kalan saray daha sonrasında Savunma Sekreterliği’nin bürosu, hayır kurumlarının ofisleri olarak işlevselleştirilir. Şimdi ise burası 2013’den beri dünyanın en gözde çifti Prens William, Cambridge Düşesi Kate’in ve çocuklarının evi. Ayrıca kardeş Prens Harry’de buradaki bir dairede oturuyor.

Bugün sarayın turizime açık bölümleri Historic Royal Palaces adlı kar amacı gütmeyen kurum tarafından yönetiliyor. Buradaki turlarla, 18 yüzyıl mimarisinde kral ve kraliçelerin yaşam alanlarını, kraliyet bahçelerini, Kraliçe Viktorya’nın veya Prenses Diana’nın gardroplarındaki kıyafetleri görebiliyorsunuz. Hazır buraya gelmişken sarayın cafesi olarak kullanılan Orangery’de kraliyet ailesi usulü çay içmeyi de es geçmeyin deriz.

⌚  Kensington Sarayı Ziyaret Saatleri

1 Kasım – 28 Şubat arası 10.00 – 16.00 (son alım 15.00) 1 Mart- 31 Ekim arası 10.00 – 18.00 (son alım 17.00)

🎫  Kensington Sarayı Giriş

Biletinizi kapıda almak yerine gelmeden önce online almak daha ekonomik bir seçim oluyor. Kensington Sarayı online bilet almak için tıklayın.

📍Kensington Sarayı Nerede?

Adres: Kensington Gardens, London W8 4PX Tel: +44 20 3166 6000 Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

8. Tower Bridge

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Tower Bridge, Londra’nın ikonik açılır kapanan baskül köprüsü. Şehrin iki yanını birbirine bağlayan ikiz kuleli köprü, 1894’te 11.000 ton çelik kullanılarak 432 işçinin her gün çalışmasıya 8 yılda inşa edilmiş. Köprü eskiden buhar enerjisiyle fakat şimdi ise elektrikle çalışıyor. Yine de eski sisteme ait her detay olduğu gibi korunmuş ve bir sergiye dönüştürülmüş. Thames Nehri üzerinde, Victoria stili eski makina dairesini gezebilir, köprünün açılış kapanış saatlerine göre burada olup sonradan yapılan cam yürüyüş yolundan manzarayı izleyebilirsiniz. Köprünün açılıp kanma zamanları için tıklayın.

Tower Bridge’deki ziyaretiniz Kuzey Kulesi’ne tırmanmayla başlıyor. Ardından, ikonik Glass Floor’u geçerek East Walkway ve West Walkway boyunca ilerliyorsunuz. Güney Kule’den yol seviyesine inip köprüyü yürüyerek geçiyor ve motor odalarına gezip hediyelik eşya dükkanında bitiriyorsunuz.

⌚  Tower Bridge Ziyaret Saatleri

Yaz: 10.00 – 18.00 (Son kabul 17.30) Kış: 09.30 – 17.30 (Son kabul 17.00)

🎫  Tower Bridge Giriş

Biletinizi alana gittiğinizde Kuzey Kule’deki ana girişte bulunan bilet ofisinden satın alabilirsiniz ancak, girişler zaman dilimlerine ayrılmış olduğundan açıkta kalıp bilet bulamama olasılığı çok yüksek. O nedenle de hiç riske atmadan biletinizi önceden ayırtmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Tower Bridge giriş bileti almak için tıklayın.

📍 Tower Bridge Nerede?

Adres: Tower Bridge Rd, London SE1 2UP Tel: +44 20 7403 3761 Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Londra Müzeleri

9. Tate Modern

Tate Modern, Cézanne, Matisse, Picasso, Rothko, Dalí, Pollock, Warhol gibi modern dönem ustalarından eserlerin sergilendiği, dünyanın en prestijli modern sanat müzelerinden biri. Geçtiğimiz yıl Thames Nehri kıyısında harika bir manzaraya sahip, eskiden enerji istasyonu olarak kullanılan Switch House adındaki yeni binasına taşındı. Böylece müze, kapasitesinin %60 oranında arttırmış oldu.

⌚ Tate Modern Ziyaret Saatleri

Pazar – Perşembe 10.00–18.00 son bilet 17.15’de satılıyor. Cuma – Cumartesi 10.00–22.00 Son bilet 21.15’de satılıyor. Noel tatili zamanı müze kapalı. Fakat diğer tüm ulusal bayramlarda, tatillerde ve yeni yılda açık.

🎫  Tate Modern Giriş

Müzenin kalıcı koleksiyonu için girişler ücretsiz. Sadece bazı kısa süreli özel sergiler ücretlendirmeye tabi tutuluyor.

📍 Tate Modern Nerede?

Adres: Bankside, London SE1 9TG Websitesi Tel: +44 20 7887 8888 Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

10. British Museum

British Museum, insanlık tarihinin 2 milyon yılından fazlasına tanıklık eden bir koleksiyona sahip dünyanın en prestijli müzelerinden biri. Aslında bir müzeden çok her dönemden ve medeniyetten somut kültür öğelerinin tek çatı altında toplandığı bir konservasyon merkezi gibi. 1753’de kurulan ve yılda 6 milyon ziyaretçisi olan müzede, Athena’nın tapınağı Parthenon’dan heykeller, Mısır’dan mumyalar, Roma’dan kalıntılar, Kuzey Amerika yerlileri kültürlerine ait objeler, modern dönemden kalıcı bir sanat koleksiyonları ve geçici sergilerin yer aldığı bölümler var. Ayrıca beş çayı yapayım derseniz müzenin cafesi de çok uygun.

☜ Bu Likyalılara ait anıt mezar Osmanlı İmparatorluğu zamanında Türkiye’den getirilmiş. Açıklamada devletten izin alınarak toprak altından çıkarıldı ve sonra İngiltere’ye getirildi yazıyor.

Yunanistan’ın en önemli tarihi anıtı, simgezi ve milli gururu olan Partenon için de benzer bir durum söz konusu. Yunanistan’ın Osmanlı toprağı olduğu zamanında tapınağın en gözde heykelleri İngiltere’ye götürülmüş. Yunanistan uzundur geri almaya çalışıyor. Brexit gerçekleşip İngiltere EU’dan da çıkınca iyice zorlaşacak. Bu arada yapılan araştırmalarda İngilizlerin %69’unun geri verilmesi gerektiğini düşündüğü ortaya çıkmış.

☜ Burası da British Museum’un okuma odası.
Karl Marx, dünyayı sallayan Das Kapital (Kapital) isimli kitabını Londra’ya sürgüne gönderildiği dönemde bu odada yazmış. Ancak yayınladığını göremeden vefat etmiş. Ölümünün ardından bir arkadaşı yazdıklarını derleyerek kitabın yayınlanmasını sağlamış.

Not: Müze krokisinde her kat için bir “don’t miss” listesi var. Bu listede görülecek en önemli eserleri rahatlıkla bulabilirsiniz. Aşağıdaki youtube videosunda da müzede bulunan ve zamanında bir şekilde dünyanın dört bir yanından buraya getirilmiş eserlerin hikayelerini izleyebilirsiniz.

⌚ British Museum Ziyaret Saatleri

Her gün 10.00 – 17.30 saatlerinde yılın her günü açık. Sadece 24 – 26 Aralık tarihleri arasında ve 1 Ocak’ta kapalı. Cuma günleri 20.30’a kadar açık. Her gün saat 11.00’den 16.00’ya bazı objeleri elinize alıp inceleyebildiğiniz ücretsiz turlar oluyor. Ayrıca her gün 30-40 dakikalık, müzede görülmesi gereken en temel noktaları içeren ücretsiz turlar da oluyor. Tur saatlerini websitesinden öğrenebilirsiniz. Tabii tahmin edersiniz ki bu turlar gönüllülük esasına göre düzenlenen, çok da kapsamlı olmayan turlar. Müzeyi alanında uzman bir rehber eşliğinde 2 saatlik bir turla gezmek isterseniz British Museum rehberli turunu incelemek için tıklayın.

🎫  British Museum Giriş

Müzenin tüm galerileri için girişler ücretsiz. Yine de önden belirli bir gün ve saat için online rezervasyon yaptırmanız bekleniyor. Rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

📍 British Museum Nerede?

Adres: Great Russell St, Bloomsbury, London WC1B 3DG Tel: 44 20 7323 8299 Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

11. V&A Müzesi

Fotoğraf Kaynak: www.vam.ac.uk

Prince Albert ve Kraliçe Victoria’ya atfen Victoria ve Albert Müzesi, kısaca V&A, İngiltere’nin en değerli sanat koleksiyonlarından birine sahip müzelerden biri. 5000 yıllık zaman dilimine ait eserlerin bulunduğu müze 1852 yılında kurulmuş ve bugüne kadar koleksiyonuna yeni parçalar katarak büyümüş. Geçtiğimiz yıllarda restorasyona giren müzede Ortaçağ ve Rönesans galerilerinden, mücevherat, mimarlık ve tasarım galerilerine İngiliz tarihine tanıklık eden 2.3 milyon parça var.

⌚ V&A Müzesi Ziyaret Saatleri

Her gün 10.00 – 17.45 Cuma günleri ise 10.00-22.00 saatleri arasında açık. 24-26 Aralık tarihleri arasında Noel nedeniyle kapalı.

🎫  V&A Müzesi Giriş

Müzenin tüm galerileri için girişler ücretsiz ve giriş için herhangi bir ön rezervasyon yaptırmanız beklenmiyor.

📍 V&A Müzesi Museum Nerede?

Adres: Cromwell Rd, Knightsbridge, London SW7 2RL Websitesi Tel:+44 20 7942 2000 Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

12. National Gallery

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Naitonal Gallery, Orta Çağ’dan 20. yüzyıla varan bir zaman diliminde Avrupa’da ortaya konulan resim sanatının en önemli örneklerini bir arada bulabileceğiniz kapsamlı bir müze. Botticelli’den, Leonardo da Vinci’ye, Rembrandt’tan, Turner’a, Renoir’dan Van Gogh’a önemli ustaların 2000’i aşkın eserleri buradaki galerilerde sergileniyor. Kalıcı koleksiyonunun yanı sıra birçok önemli modern ustanın da geçici sergileri oluyor. Tabi diğer müzelerde olduğu gibi hem giriş hem de turlar tamamen ücretsiz.

⌚  National Gallery Ziyaret Saatleri

1 Ocak ve 24-26 Aralık Noel arası hariç her gün 10.00 – 18.00 saatleri, Cuma günleri ise 10.00 – 21.00 saatleri arasında ziyarete açık.

🎫  National Gallery Giriş

Müzenin tüm galerileri için girişler ücretsiz. Rezervasyon yaptırmak için tıklayın. Ancak şunu hatırlatalım, müze size herhangi bir rehberli tur hizmeti sunmuyor. O nedenle kendi rehberli turunuzu önceden ayarlamanızda fayda var. Çünkü bu hakkı ancak rehberli bir turla verebileceğiniz müzelerden. National Gallery’de rehberli tur almak için tıklayın.

📍 National Gallery Nerede?

Adres: Trafalgar Meydanı WC2N 5DN Tel: +44 20 7747 2885 Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

13. Sherlock Holmes Müzesi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Dünyanın en meşhur dedektifi Sherlock Holmes’un ve romanın babası Sir Arthur Conan Doyle hayranlarının mabedi. Serinin bütün maceralarında geçen, Sherlock Holmes’un ev arkadaşı ve ekürisi Dr Watson ile yaşadıkları evin, kitapta geçtiği adresinde müze olarak yartılmış hali. Müzede Sherlock Holmes’ün maceralarından fırlama balmumu heykeller, Viktorya dönemi eşyaları ve hatıra dükkanı var.

Müzeyi gezdikten sonra Sherlock Holmes’un kitaplarında, dizisinde ve filmlerinde geçen, Arthur Conan Doyle’a ilham veren yerleri göreceğiniz 2 saatlik bir yürüyüş turunun keyfini da çıkarabilirsiniz. Sherlock Holmes yürüyüş turunu incelemek için tıklayın.

⌚  Sherlock Holmes Müzesi Ziyaret Saatleri

Noel hariç her gün 09.30 -18.00 saatleri arasında açık.

🎫  Sherlock Holmes Müzesi Giriş

Önce hediyelik eşya dükkanından bilet alıp, sıraya girip öyle giriş yapıyorsunuz.

📍 Sherlock Holmes Müzesi Nerede?

Adres: 221B Baker Street NW1 Websitesi Tel: +44 20 7224 3688 Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Aşırı Turistik Ama Çok Popüler Yerler

14. London Eye

Foto: Flickr / edwademd

Her nasıl ki Eiffel Kulesi Paris’in en popüler turistik olayıysa Londra’nınki de hiç şühesiz London Eye. London Eye deyince şöyle bir duraksayanlar için hani şu her Londra fotoğrafında arka plandan fırlayan, Big Ben ve Parlemento Binası gibi klasiklere modern bir kontrast olarak eşlik eden devasa dönme dolap diyelim hemen anlaşılacaktır. Londra’nın South Bank bölgesinde, Thames Nehri’ne bakan bir konumda bulunan ve Millennium Wheel olarak da geçen dönme dolap 135 metre yüksekliğiyle ve 120 metre çapıyla Avrupa’nın en büyüğü. Aslında yıllardan yıllara isminin önüne çeşitli markaların isimleri geldiğinden güncel ismini takip etmek biraz zor. Tarihi çok da eskiye dayanmıyor. 1999’da inşa edilen dönme dolap, 2013’e kadar Londra’nın en yüksek panaromik gözlem noktasıydı. 2013’de The Shard açılınca haliyle ikinci sıraya geriledi ama hala yılda 3.75 milyon turist ziyaretçi ile tüm Birleşik Krallık’ın en çok turist çeken noktası.

Bizce Paris’te Eiffel Kulesi’ne, New York’ta Empire State Binası’na çıkmanın pek bir anlamı olmadığı gibi Londra’da London Eye’da tur atmanın da pek bir anlamı yok. Biz sadece uzaktan bakmakla yetinip geçtik ama merak edenler için hemen söyleyelim yüksek güvenlikli teknoloji ile yapılmış camdan kapsüller içinde tüm tur yaklaşık yarım saat sürüyor. London Eye üzerinde güzel bir günde 40 metreye kadar görüş alanınız olduğundan her kapsülde birkaç dilde çevredeki tarihi yapıları anlatan rehberlik oluyor. İlk tur saat 11.00’de başlıyor.

⌚  London Eye Çalışma Saatleri

Bazı tarih aralarında 18.00’de kapandığı da oluyor. Bu zamanları web sitesinden kontrol edebilirsiniz ama genellikle çalışma saatleri şu şekilde: 1 Ekim – 31 Mart 10.00 – 20.30, 1 Nisan – 30 Haziran 10.00 – 21.00, 1 Temmuz – 30 Eylül 10.00 – 21.30. Noel zamanı kapalı.

🎫  London Eye Giriş

Eğer online bilet alırsanız tüm kategorilerde fiyatlar kapıda son dakika almaktan daha uygun oluyor. London Eye giriş biletinizi online almak için tıklayın. Dilerseniz biletinizi hızlı geçiş özellikli de yapabiliyorsunuz.

📍 London Eye Nerede?

Adres: Lambeth, Londra SE1 7PB Tel: +44 870 990 8881 Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

15. Sea Life Londra Akvaryumu

Fotoğraf Kaynak: Louise Ireland / Flickr

Birbirinden ilginç deniz canlılarını bir arada görebildiğiniz, deniz kaplumbağları ve köpek balıklarının size eşlik ettiği camdan tünelleriyle Londra Akvaryumu Londra’nın en büyük turist çekim merkezlerinden biri. Öyle ki yıllık 1 milyonluk ziyaretçi sayısıyla müzelerle yarışır durumda. Bunda en büyük pay, sıradan bir şehir akvaryumundan öte, içinde denizlerde yaşayan canlıların ekosistem içindeki önemi ve değeri üzerine farkındalık yaratıcı eğitim programlarının, koruma ve yaşatma çalışmalarının yürütülmesi.

⌚  Sea Life Londra Akvaryumu Ziyaret Saatleri

Standar Dönem: Haftaiçi 10.00 – 18.00 Haftasonu 09.30 – 19.00 Paskalya Dönemi: 1 Nisan 10.00 – 19.00 2-17 Nisan: 09.30 – 19.00.

🎫   Sea Life Londra Akvaryumu Giriş

Yine biletinizi önceden almak size ekonomik olarak avantaj sağlayacaktır. Sea Life Londra Akvaryumu giriş bileti için tıklayın.

📍 Sea Life Londra Akvaryumu Nerede?

Adres: County Hall, Westminster Bridge Rd, Lambeth, SE1 7PB Tel:+44 871 663 1678 Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

16. Londra Zindanı

Fotoğraf Kaynak: Pommiebastards / Flickr

Korkunç duvarları arkasında 5 duyuya hitap eden tarihteki tüyler ürperten hikayelerden, şehir efsanelerinden ve gerçekten yaşanmış olaylardan esinlenen Londra Zindan turu, Londra’da bir paket halinde sunulan turistik etkinliklerin başında geliyor. Karın deşen Jack’ten katil berber Sweeney Todd’a birçok ünlü korku karakteri burada çeşitli etkinlik ve showlarla karşınıza çıkıyor. Lunaparklardaki klasik korku tünellerinden prodüksiyon olarak belki bir tık yukarıda olsa da Madame Tussauds balmumu heykel müzeleri turistikliğinde hatta onların yaratıcıları tarafından tasarlanmış bir atraksiyon olduğundan her kesime hitap ettiğini söyleyemeyeceğiz.

⌚ Londra Zindanı Ziyaret Saatleri

Pazartesi – Çarşamba 10.00 – 17.00 Perşembe 11.00 – 17.00, Cuma 10.00 – 17.00, Cumartesi-Pazar 10.00 – 18.00

🎫  Londra Zindanı Giriş

London Dungeon giriş bileti için tıklayın.

📍 Londra Zindanı Nerede?

Adres: County Hall, Westminster Bridge Rd, Lambeth, London SE1 7PB Tel: 44 20 7654 0809 Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

Kamusal Alanlar

17. Hyde Park

Fotoğrag Kaynak: wikimedia.org

Hyde Park Londra’nın 142 hektarlık bir alana yayılan kraliyet parkı. İlk kez Henry Vlll tarafından 1536 yılında düzenlenen park ilk başlarda saray sakinlerinin geyik avları için ayrılmış özel alanken 1. James zamanında önce elit kesimin kullanımına daha sonra 1. Charles ile birlikte 1637’de tüm halkın kullanımına açılmış.

Parkta gerçekleşen en önemli etkinlik 1851’de Türkiye’nin de yurtdışında katıldığı ilk sergi olma özelliğini taşıyan ve daha sonra büyük bir yangında kül olan Kristal Saray’da gerçekleşen Büyük Sergi (Great Exhibition – Londra tarım ve sanayi ürünleri sergisi) Şimdi ise burası Pink Floyd, Bon Jovi, Rolling Stones gibi yaşayan efsanelerin konserlerinin gerçekleştiği, 2012’de Londra Olimpiyatları’nda triatlona ev sahipliği yapan, bisikletten, biniciliğe birçok aktivitenin, yeme içme alanlarının olduğu şehrin en büyük ve en işlek parkı. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

18. Harrods

Fotoğraf Kaynak: Michael Caven / Flickr

Her nasıl ki Hyde Park için sıradan bir parktan çok fazlasıysa Harrods da sıradan bir alışveriş merkezinden çok daha fazlası. Çünkü burada 160 yılı aşkın zamandır şehirdeki lüks alışverişin kalbinin attığı, en prestijli markaların en ayrıcalıklı koleksiyonlarının sergilendiği, Kraliçe’nin bile alışveriş yaptığı yerden bahsediyoruz.

İngiliz asaletinin hakim olduğu 7 katlı 330 mağazalı merkezde, yeme-içmeden modaya, kozmetikten kişisel bakıma, ev dekorasyonundan teknolojiye birçok segmentten herkesin ilgisini çekebilecek ürün bulmak mümkün. Özellikle uluslararası dev markaların sadece buraya özgü butik mağazalarının ön plana çıktığı Harrods’da lüks hizmetin sınırı yok. Mağazanın 1903 tarihli Eklektik stildeki binası da bir o kadar zarif ve görülmeye değer.

⌚  Harrods Ziyaret Saatleri

Pazartesi – Cumartesi 10.00 – 21.00 Pazar 11.30 – 18.00

📍Harrods Nerede?

Adres: 87-135 Brompton Rd, Knightsbridge, SW1X 7XL Websitesi Tel: +44 20 7730 1234 Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

19. Trafalgar Meydanı

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Trafalgar Meydanı için de bir meydandan fazlası diyeceğiz ki yalan değil. Meydan adını 1805 yılında İngiltere’nin Fransız ve İspanyol donanmasını yendiği Trafalgar Savaşı’ndan alıyor. Trafalgar Savaşı’nda ölen komutan Amiral Horatio Nelson anıtı, ikonik taş aslanlar ve çağdaş sanatçıların türlü türlü enstalasyonlarına ayrılan ünlü dört numaralı heykel kaidesi bu meydanın simgeleri. Meydan kuzey cephesinden National Gallery’nin kapısına komşu. Müzenin yüksek merdivenlerinden meydana karşı en mükemmel açıyla fotoğraf çekmek olmazsa olmazlardan.

Trafalgar Meydanı tıpkı bizdeki Taksim Meydanı gibi tarih boyunca birçok kültürel ve siyasi olaya tanık olmuş. Özellikle 1887’de Kanlı Pazar diye anılan İrlanda’daki İngiliz hakimiyetine karşı düzenlenen ve birçok gösterici için kanlı geçen karşıt gösterilerin yapıldığı gün meydanın tarihindeki önemli siyasi olaylar arasında yer alıyor. Meydan, hem yılın noel döneminde şehirdeki en büyük çam ağacının kurulduğu ve diğer kültürel etkinliklerin gerçekleştirildiği hem de yıl boyunca politik gösterilerin ve mitinglerin yapıldığı yer. Yani tam anlamıyla gerçek bir kamusal alan. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

20. Borough Market

Southwark bölgesindeki Borough Market, ülkenin her yanından yerel üreticilerin en taze ürünlerini görücüye çıkardıkları 100’den fazla stand ve tezgahın bulunduğu capcanlı bir gurme market. Et, balık, sebze, kahve, kek, pasta ne ararsanız var. Burası Ortaçağ’dan başlayan tarihi ile o kadar uzun zamandan beri işlekliğini koruyan bir pazar ki 2014’te 1000’inci yılını kutlamış. 20. yüzyılda şehrin diğer semtlerine toptan satış yapan bir meyve sebze hali gibiyken günümüzde bire bir tüketiciye de ulaşan, içinde yeme-içme alanları da olan çok kapsamlı bir pazar.

⌚ Borough Market Ziyaret Saatleri

Market Pazartesiden Cumartesiye 10.00 – 18.00 saatleri arasında açık.

📍Borough Market Nerede?

Adres: Borough Market 8 Southwark St, SE1 1TL Websitesi Tel: 020 7407 1002 Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

21. Harry Potter Filmlerine Set Olmuş Yerler

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Harry Potter pozunu hangi metre istasyonunda olduğunu bulabilmek için Londra gezi rehberlerini didik didik eden Harry Potter hayranlarına gelsin: Harry Potter serisinin Londra’da geçtiği yerleri görmek, kitapta ve filmde geçen Harry ve arkadaşlarının Hogwarts’a giden trenin kaltığı platform 9 3/4 ‘da fotoğraf çektirmek için gitmeniz gereken adres King’s Cross tren istasyonu. Burada bir de hediyelik eşya dükkanı var (olmaz mı!). Harry Potter filmine set olmuş noktaları rehber eşliğinde gezebileceğiniz çok keyifli bir yürüyüş turu da var. Magical London turuna biletalmak için tıklayın.

Sağlam Harry Potter hayranı ile şu duyumumuzu da paylaşalım: Warner Bros’un Londra’nın biraz dışında kurmuş olduğu Harry Potter serisinin çekildiği seti de gezebiliyor, filmlerinin çekildiği setleri, kostümleri, eşyaları ve maketleri görüyor, Diagon Yolu’nda yürüyor, Platform 9¾’den trene biniyor veya Dumbleore’un odasını gezebiliyorsunuz. Warner Bros Stüdyoları turuna bilet almak için tıklayın.

Az Bilinen Londra Önerileri

Londra’da bolca vaktiniz varsa, Londra favorilerimiz ve turistik gezilecek yerler listemizin üstünü de bir güzel çizdiyseniz şimdi sizi Londra’nın daha az bilinen ama oldukça da keyifli yerlerini keşfetmeye alalım.

22. Neasden Tapınağı

Fotoğraf Kaynak: londonmandir.baps.org

Neasden Tapınağı diğer ismiyle BAPS Shri Swaminarayan Mandir, Londra’da sadece geleneksel yöntemler ve malzemeler kullanılarak inşa edilmiş, ibadete açık bir Hindu tapınağı. Kireçtaşı ve mermer karışımı, beyazlar içine görsel olarak da etkileyici bu yapıyı turistik olarak gezmek de mümkün. Yapının parçaları Londra’dan ta Hindistan’a gemiyle gönderilip, orada tek tek elle işlendikten sonra adeta devasa bir puzzle misali birleştirilmek üzere tekrardan Londra’ya gönderilmiş. Tapınak turunda Hindu adetlerine uygun olarak vejetaryan bir restoranda yemek ve merkeze ulaşımı da kapsıyor.

⌚Neasden Tapınağı Ziyaret Saatleri

Tapınak yıl boyunca 9.00 18.00 saatleri arasında açık.

📍Neasden Tapınağı Nerede?

Adres: 105-119 Brentfield Rd, Neasden, NW10 8LD Web Sitesi: londonmandir.baps.org Tel: +44 20 8965 2651 Konum için tıklayın.

23. Alexandra Sarayı

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Bu zarif Viktorya stili saray, bizdeki Haydarpaşa Garı misali konserlerden, sergilere, gurme festivallerden yaz partilerine ev sahipliği yapan şehrin en sıradışı etkinlik mekanlarından. İçinde buz pateni sahası, publar, otel, bowling salonu, sinema gibi alanlar var. Üstelik muhteşem bir şehir manzarasına sahip. Buranın bir diğer özelliği de 1936 yılında BBC tarafından gerçekleştirilen dünyanın ilk televizyon yayınının yapıldığı yer olması.

📍Alexandra Sarayı Nerede?

Adres: Alexandra Palace Way, London N22 7AY Tel: +44 20 8365 2121 Websitesi: www.alexandrapalace.com Konum için tıklayın.

24. Canary Wharf

Fotoğraf Kaynak: Davide D’Amico / Flickr

Canary Wharf’ı Londra’nın Manhattan’ı gibi düşünebilirsiniz. Yüksek plazaların ve iş merkezlerinin olduğu, Londra’daki iş ve finans hayatının kalbinin attığı bir adacık. Nasıl ki New York’taki en güzel Manhattan silüeti, Manhattan’ın içinden değil de ona bakan Brooklyn Hights gibi semtlerden görülebiliyorsa, Londra’da da en iyi Canary Wharf manzarası ona batı kesimden bakan semtlerde. Özellikle Greenwich Park’tan manzara bir harika. Konum için tıklayın.

25. The Monument

Fotoğraf Kaynak: Andrew Stawarz / Flickr

Bu anıt, 1666’da çıkan Büyük Londra yangını anısına yapılmış bir dorik sütun. Yangının başlangıç noktası olarak bilinen Pudding Sokağı’na 60 metre mesafede olacak şekilde dikilen 61 metre yüksekliğindeki anıtın 311 basamğını tırmanıp, biraz bizdeki Galata Kulesi’ni andıran şehir manzarasını izleyebilirsiniz. Biletler tam 4.5, çocuk 2.3o, indirimli 3 Pound. Yazın 9.30 – 18.00, Kışın 9.30 – 17.30 saatler arasında ziyarete açık. Kapalı olduğu tek zaman Noel dönemi.

📍The Monumet Nerede?

Adres: Fish St Hill, EC3R 8AH Tel: +44 20 7626 2717  Web Sitesi: www.themonument.info Konum için tıklayın.

26. Richmond Ve Petersham Bölgeleri

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Bizce Thames Nehri’nin en güzel kıyıları Richmond bölgesinde ve Richmond Park civarında. Mutlaka Richmond bölgesinde nehir kenarında akşam hava karardıktan sonra bir yürüyüş, güzel bir pazar günüyse de Petersham Nurseries’in huzur verici ortamındaki rustik cafelerinde bir kahve molası vermeli veya brunch yapmalısınız. Websitesinden takip edebilirsiniz. Konum için tıklayın.

27. Az Bilinen Ama Çok Güzel Londra Parkları

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org – St. James Park

Evet Hyde Park Londra’nın baş parkı kabul ediyoruz fakat Londra’nın en az onun kadar güzel daha birçok parkı var. Hyde Park’tan sonra merkezdeki yeşil alanları oluşturan Regent’s Park, Green Park, St. James Park, banliyölerdeki yeşil alanlar Greenwich Park, Bushy Park, Richmond Park...Hepsi de Londra’nın kraliyet parkları arasında ve hepsi de ayrı ayrı vakit ayrılmaya değer yerler.

28. Greenwich Meridyeni

Fotoğraf Kaynak: Kris Arnold / Flickr

Greenwich’in koordinatları 51° 28′ 44″ kuzey enlemleri ve 0º 0′ 0″ doğu/batı boylamları. Evet o ilk okulda coğrafya derslerinden hatırlayacağınız, Londra Greenwich’ten geçen sıfır meridyeninden bahsediyoruz. Tüm dünyanın ortak bir zaman diliminde hemfikir olabilmesini sağlayan ve Dünyayı çepeçevre saran 180 hayali çemberin ilkinin burası kabul edilmesinin nedeni meridyenleri İngilizlerin bulması. Kraliyet Gözlem Evi bahçesinde bulunan meridyen noktasını görebilmek ücret ödemeniz gerekiyor. Kraliyet Gözlem Evi’ne giriş bileti almak için tıklayın.

📍Kraliyet Gözlem Evi Nerede?

Adres: Greenwich Park, Greenwich SE10 9NF Tel:+44 20 8312 6565 Web Sitesi: www.rmg.co.uk Konum için tıklayın.

29. Old Royal Naval Collage

Bu semt sadece baş meridyen ile değil aynı zamanda dünyanın en büyük denizcilik müzesine sahip olmasıyla da ünlü. Ayrıca UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Eski Denizci Koleji içindeki dünyanın en etkileyici Barok tavan boyamalarına sahip Painted Hall da kaçırılmaz güzellikte. Mumya’dan Tomb Rider’a birçok filme sahne olan yapı, 17. yy’da kraliyet hastanesi, 18.yy’da ise denizcilik okulu olarak kullanılmış. Tavan resimli ünlü salonlarını görmek için rehberli turlara katılmanız gerekiyor. Painted Hall ve Old Royal Naval Collage turuna bilet almak için tıklayın.

📍Old Royal Naval Collage Nerede?

Adres: King William Walk, Greenwich SE10 9NN Tel: +44 20 8269 4799 Web Sitesi: www.ornc.org Konum için tıklayın.

30. Kew Gardens

Londra merkezin biraz dışında, trenle yarım saat mesafedeki Kew Gardens, görüp görebileceğiniz en güzel botanik dünyayı sizlere sunacak olan harikalar diyarı. Londra’nın en büyük Dünya Mirası Alanı olan Kew Gardens, 250 yıllık kraliyet tarihini deneyimleyebileceğiniz botanik bahçeleri bütünü. Palm House’da egzotik yağmur ormanında yürüyebilir, The Hive’da arıların olağanüstü yaşamı hakkında bilgi edinebilir, Arboretum’da 14.000’den fazla ağaç türü içeren koleksiyona hayran kalabilirsiniz. Kew Gardens giriş bileti almak için tıklayın.

Önemli!

Bu yazımızda size Londra’da gezilecek yerleri anlattık ama her zamanki gibi bizim favori keşiflerimiz klasik turist duraklarının dışında kaldı. Aramıza yeni katılanlar ve Biz Evde Yokuz’un tarzını henüz bilmeyenler için bu çekişkiyi şöyle anlatalım: İstanbul’a gelen turistlerin ilk olarak Sultanahmet civarlarını (Topkapı Sarayı, Kapalı Çarşı vs…) gezmesi gerekir ama aslında yaşayan yerleri Karaköy, Moda gibi yerlerdir ya, Londra’da da işte öyle bir durum var. İstanbul’a kadar gelip Moda’yı, Kadıköy’ü ya da Karaköy’ü görmemek ne kadar büyük kayıp olur, İstanbul resmi ne kadar eksik kalır di mi? İşte benzer şekilde, Londra’nın en sevdiğimiz şeyleri de turistik olmayan yerleri, “Yaşayan Londra” diye tasvir ettiğimiz yerleri oldu.

Bizim Londra’ya dair sevdiğimiz şeyleri Londra Gezi Rehberi yazımızda anlattık. Plan yapmadan önce onu da okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Londra’dan Trenle Gidebileceğiniz Kaçamaklar

Stonehenge, Windsor Castle, Bath, Cotswolds gibi İngitere’nin diğer meşhur yerlerine, hatta Paris’e bile günübirlik kaçmak çok kolay! Hepsine dair detaylı bilgiyi Londra’dan Günübirlik Kaçamaklar yazımızda bulabilirsiniz.

Londra’da Ne Yenir?

İşte en sevdiğimiz konu. Öncelikle söyleyelim, çok iyi yere dükkan açtınız gençler; siz müthiş önerilerimiz var. Konu hassas olunca ayrı bir yazı yazacak kadar özendik, şurada ağzımın sularını akıntan yerleri bulabilirsiniz. Özellikle sıvı nitrojenle yapılan Breaking Bad dondurmacıya bir bakın deriz  👉 Londra’da Ne Yenir

Londra Pubları

Önce şunu bir düzeltelim mi?Pub ≠ Gece Hayatı

Pubların İngilizler için kahvehaneden farksızlar. Mahallenin toplanıp eğlendiği, sohbet edip kafa dağıttığı yerler. Fonda müzik de var. Londra’da yapılacak en güzel şeylerden biri iş çıkış vakti bir puba damlamak. Önerdiğimiz publar için 👉 Londra Pubları

Londra Gece Hayatı

İngilizler sağlam partiliyorlar. Mekan önerileri için 👉 Londra Gece Hayatı

İngiltere Vizenizi Aldınız Mı?

Dereyi görmeden paçayı sıvamış olanlar Evde Yoklar için: İngiltere Vizesi Nasıl Alınır

7 Comments

  1. 2022 yılında gittim ama şimdi sizin önerdiğiniz ve tavsiye ettiğiniz, anlattığınız tüm bilgilerle tekrar gezmek çok daha güzel olacak. 🙂

  2. Çok güzel bir hazırlık olmuş, çok teşekkür ederim. Londra’da yaşıyorum ama kendimi dışarı atasım gelmiyordu. Bu sayfayı görünce kendime yer belirlemeye başladım.

  3. Merhaba Londra’dan günübirlik gidilecek yerler hakkında yazınızı okuyamıyorum sayfa açılmıyor yardımcı olabilir misiniz

  4. Selamlar, ufak bi düzeltme yapmak isterim. Bahsi geçen London Bridge ile Tower Bridge tamamen farklı köprülerdir. Tower Bridge’in ihtişamının aksine London Bridge dümdüz bir yapı. Kökeni Romalılara dayanıyor ve tarih boyunca savaş,yangın gibi sebeplerden yıkılıp yeniden inşa ediliyor. Şarkıdaki anlamı da burdan geliyor:)

    1. Teşekkürler çokça yapılan bir karışıklığı aydınlattığınız için biz de yazıda düzelttik 🙂

  5. Merhaba, brexit sonrasi sizce 2020’de eurail bileti ile londra edinburgh seyahati yapmak mumukun olacak mi?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir