AYVALIK’TA GEZİLECEK YERLER

Evet, Ayvalık daha çok deniz tatili için tercih edilen bir sayfiye kasabası ve bir sürü plajları var ama Ayvalıklıların denizle ilişkisi daha çok içinden çıkan yemekler ile desek yerinde olur.

Gençleri İstanbul ve İzmir’e yerleşirken büyük şehirlerden bıkıp sakin bir hayat arayanların da buraya yerleşmesi ile Ayvalık bir emekli yerleşimine dönüşmekte. Özellikle de sezon dışında gittiğinizde Ayvalık’ın yoğunlukla çilingir sofralarına oturmuş tatlı tatlı muhabbet eden beyaz saçlı amcalar ve masadan artanları mahalledeki kedilere getirmesini tembihleyen eşlerinin yaşadığı sakin sessiz bir yer olduğunu görüyorsunuz. Ancak okulların kapanmasının ardından gelen turist akını ile İstanbul’dan beter bir hal alıyor. Bir trafik oluyor, insana bileklerini kestirir.

Ayvalık’ta gezilecek yerleri anlatmadan bir iki tüyo vermek isteriz:
– Bizce Ayvalık’ın en güzel zamanı okulların açıldığı ilk hafta sonu.
– Cunda’da konaklayıp, arabayla günübirlik geziler de düşünebilirsiniz. Deniz tatili yapmak isteyenler daha çok Sarımsaklı’da kalıyor ama biz tercih etmezdik.
– Mutlaka gidin dediğimiz yerler: Cunda, her gün tatsız bir izdiham yaşanmasına rağmen günbatımını izlemek için Şeytan Sofrası, Taksiyarhis ve Yeniçarohori Sanat Köyü (Küçükköy).

Ayvalık Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Ayvalık’a Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Ayvalık’a uçakla gelecekseniz, en yakın havalimanı Balıkesir Edremit Havalimanı. Buraya çeşitli havayolu firmalarının direkt uçuşları var. Uçak biletinizi almadan önce fiyat karşılaştırması yapmayı unutmayın. Fiyat karşılaştırması yapmak ve uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Ayvalık’ta Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar

Ayvalık’ta büyük oteller yerine ağırlıklı olarak butik oteller, eski Rum evlerinden dönüştürülme küçük oteller ve pansiyonlar var. Ayvalık’ta öne çıkan otelleri aşağıda bulabilirsiniz:

Despot Evi $$$


Cunda’nın sembol yapılarından, 1862 tarihli Despot Evi’nin restore edilmesiyle oluşturulmuş 28 odalı bir butik otel. Açık havuzu, Spa’sı ve hoş bir restoranı var. Kahvaltı dahil. İncelemek için TIKLAYIN.

Cavlıhane $$

Cavlıhane zevkli sahipleri tarafından gerçekten büyük özenle dizayn edilip eski taş bir evden çevrilen 5 odalı bir butik otel. İncelemek için TIKLAYIN.

Deniz Manzaralı Rum Evi $$

Ayvalık’ta, 4 kişi kapasiteli, 2 yatak odasında 2 yatak olan, 2,5 banyolu, deniz manzaralı bir Rum evi. İncelemek için TIKLAYIN.

Müstakil Taş Ev $$

Cunda’da 4 kişi kapasiteli, tek yatak odasında 3 yatak bulunan, 2 banyolu bir seçenek. Çiftler için ideal. İncelemek için TIKLAYIN.


Aşağıdaki bağlantılardan Ayvalık’taki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.

Ayvalık’taki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR
Cunda’daki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR
– Ayvalık’taki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Yukarıdaki fiyat karşılaştırmalarını kişi başı maliyete göre belirliyoruz. Özellikle ev seçeneklerinde çok kişi konaklama yapılabildiği için kişi başı maliyetler de düşüyor. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Ayvalık’ta Günlük Veya Saatlik Tekne Kiralamak

Ayvalık’ta denize girmenin en keyifli yolu tekne kiralayıp civardaki adaların sularında denize girmek. Özellikle de Pınar Ada, Yellice Adası, Kara Ada’daki Akvaryum Koyu ve Yeşil Koy, tüm Ayvalık’taki en güzel denize girme noktalarından. Hepsine Ayvalık merkezden günübirlik bir tekne kiralayıp ulaşım sağlayabilirsiniz. Günlük veya saatlik kiralayabileceğiniz Ayvalık teknelerini incelemek için tıklayın.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Feribota binmeden aracınızla gelirseniz İstanbul’dan Ayvalık 4,5 saat sürüyor. Bandırma feribotuna binecek olursanız da feribot 2 saat, 15 dakika sürüyor, Bandırma – Ayvalık arası yol da 2 saat 40 dakika. Sadece Ayvalık merkezde kalacaksanız araç kiralamanıza gerek yok çünkü Cunda Adası, Küçükköy veya Sarımsaklı Plajı gibi en turistik yerlere dolmuş kalkıyor ama Ayvalık’a geldiğinizde ikinci gün programınıza Kozak Yaylası’nı, çevredeki plajları da eklemek isteyeceksiniz. O yüzden altınızda bir araç olması şart. Ayvalık merkezden uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

Ayvalık’ta Gezilecek Yerler & Ne Yapılır

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Ayvalık’ta Gezilecek Yerler

  1. Taksiyarhis Anıt Müzesi
  2. La Masison de Barbara
  3. Saatli Cami
  4. Macaron Mahallesi
  5. Cunda
  6. Şeytan Sofrası
  7. Küçükköy
  8. Ma’adra Vineyard

Yeme-İçme

  1. Güler Tatlıhanesi
  2. Macaron Muhallebicisi
  3. Cafe Caramel 1
  4. Cafe Caramel Macaron Mahallesi
  5. Mor Salkım
  6. Pino
  7. Macaron Çikolata Kahve
  8. Paleo
  9. Kafedemia Destek Tasarım Atölyesi
  10. Cafe’s
  11. Kaşmira Cafe
  12. Şeytanın Kahvesi
  13. Tamam Meyhane
  14. Bonjo
  15. Moyy Atölye
  16. Crow
  17. Onbeş
  18. Tipota
  19. Ivy

Alıveriş

  1. Kürşat Zeytincilik
  2. Özgün Zeytincilik
  3. Monteida Zeytinyağı
  4. Ekbir Zeytin
  5. Antique Paliacis
  6. İspanyol’un Yeri
  7. Arkipel

1. Taksiyarhis Anıt Müzesi’ni Görün

Bizce burası Ayvalık merkezde gezilecek yerler arasında en kaçırmamanız gereken yer.

Cunda’daki gibi burası da Ayvalık’taki Taksiyarhis Kilisesi. Taksiyarhis’in anlamı Baş Melek olduğu için yaygın bir kilise adıymış. Yunanistan’ da da bu isimde birçok kilise bulunuyor. Ayvalık’taki bu kilisenin dışı o kadar mütevazi ki neredeyse atlayıp gezmeyecektik. Oysa ki içi neo-klasik üslupta oldukça ihtişamlı ve zarif.

Aslında bu kilise tüm Ayvalık’ın en eski kilisesi ama 3 ayrı dönem geçirdiği düşünüldüğüden ve bugüne kadar birçok deprem görmüş geçirmiş olduğundan 15. yy’daki ilk halinden eser yok. 1927 yılından itibaren tekel deposu olarak kullanılıp atıl kalan kilise, 2012’de  Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek 2013’te anıt müze olarak ziyarete açılmış. Müze Kart geçiyor. 15 Nisan – 2 Ekim tarihleri arası 09.00 – 19.00, 3 Ekim – 14 Nisan tarihleri arası ise 08.00-17.00 saatleri arası ziyarete açık. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. La Maison de Barbara Sanatçı Rezidansı

Fotoğraf Kaynak: www.instagram.com/barbararesidency

La Maison de Barbara sanatçı değişim programı yapılan bir konakmış ama bizim gitme şansımız ne yazık ki olmadı. İlgilenebilecekler için böyle bir yerin varlığını burdan da duyuralım dedik. İsmi Fransız şarkıcı Barbara’dan geliyormuş. Hatta burası için 1997’de hayatını kaybeden şarkıcıya adanmış bir proje yapı diyebiliriz. Projenin amacı Türkiye’den ve dünyadan, her disiplinden sanatçıların, 5 ile 16 hafta arasında burada kalıp, sanatsal çalışmalarını yürütebilecekleri bir ortam sunmak. Kendine özel bir sanatçı seçici komitesi var. Başvurular arasından seçilen sanatçı ücretsiz olarak burada konaklayıp eser üretiyor. Tek şart ürettiği eserlerin 2 tanesini buraya bırakması. Onun dışında tüm masraflar rezidans tarafından karşılanıyor. Detaylar için websitesini inceleyebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Not: Sızmahan Hotel’in iki yanında Yakup Amca’nın atölyesi var. Nev-i şahsına münhasır 75 yaşında bir amca kendisi. Atölye’de birçok görülesi şey var. Zamanında Rahmi Koç bütün atölyeyi satın almak istemiş, kızıp kovmuş Yakup Amca. Satılık değil hiç bir şey demiş. Amatör bir koleksiyoner/ mucit diye tanımlanabilir kendisi. Bizim de Evde Yoklar sayesinde haberimiz oldu ama yabancılara pek yüz vermiyormuş. Uğur Yücel de tanışmış bu amcayla geçenlerde, şok olmuş belgeselini yapalım demiş; onu da istememiş. :))

3. Tarihi Rum Konaklarında veya Taş Evlerinde Konaklayın

Fotoğraf Kaynak: www.airbnb.com.tr

Sanırsak hepimiz Ege’de bir taş ev sahibi olma hayali kurmuşuzdur. İşte size bu hevesi gidermek için bir fırsat: Ayvalık’ta günlük kiralık tatlı mı tatlı tarihi Rum konakları ve taş evler var. Çok keyfili olmalarının yanı sıra, eğer bir grupsanız ya da birden fazla odaya ihtiyacınız varsa, evin kendisini kiralamak otelde konaklamaktan çok daha ekonomik olabiliyor. Biz üzerimize düşeni yapıp civardan seçtiğimiz evleri Ayvalık’ta Kiralık Villa ve Tatil Evleri yazımızda sizler için topladık. Size de sadece aralarından seçim yapmak kalıyor.

4. Saatli Cami’yi Görün


Saatli cami de Taksiyarhis Anıt Müzesi ile beraber Ayvalık merkezde mutlaka görün diyeceğimiz diğer tarihi yapı. Ayvalık çarşı içindeki Saatli Cami 1850’de Rumlar tarafından yapılan Agios Yannis (Agia İanni) Kilisesi ama mübadele sonrası camiye çevrilip içindeki Hristiyanlık dinine ait freskolar da tahrip edilmiş. Kilisenin çan kulesi de saat kulesine çevrilince ismi Saatli Cami kalmış. 1944’deki depremde çan kulesinin üstü yıkılmış ama sonra onarım görmüş. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

5. Macaron Mahallesi’ni Gezin ve Cafelerinde Mola Verin

Macaron’u Fransız işi bir tür bademli kurabiye “makaron” gibi telaffüs edenler parmak kaldırsın? 🙂 O yanlış söyleyenler grubunda biz de varız, ama aslında yazıldığı gibi c ile okunuyor. Mahalle adını, Latincesi marjoram, Rumcası macaron, Türkçesi mercanköşk olan bir bitkiden alıyor. Eskiden burada yaşayan Rumlar cumbalarını bu bitki ile süslerlermiş.Rumlardan kalan şahane evlerden oluşan Macaron, cafelerin, meyhanelerin, butiklerin, antikacıların gelmesi ile çok keyifli bir mahalleye dönüştü, sosyal hayayın merkezi olma yolunda gidiyor. Bizim de Ayvalık’ta en sevdiğimiz duraklardan. Atlamayın deriz. Zaten bu yazıda geçen bir çok mekan da burada. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Bunlar ise mahalle ve çevresindeki mola alternatifleriniz. Hepsi hakkında detaylı bilgiyi Ayvalık Mekanları yazımızda ayrıca bulabilirsiniz.

Macaron Muhallebicisi: Damla sakızlı ve bademli muhallebisi için gelinir tatlıcı. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Cafe Caramel: Ayvalık’ın irmik tatlısı ile ünlü cafesi. İki şubesi var. Biri Macaron Mahallesi’nde diğeri ise 13 Nisan Caddesi üzerinde. 13 Nisan Caddesi üzerindeki şubesi konum için tıklayın. Haritada 3 numara. Macaron Mahallesi’ndeki şubesi için konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Mor Salkım: Zeytinyağlı yemekleri ile öğle arası molası için ideal adres. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Pino: Sağlıklı kahvaltı, artizan pizza, sandviç, bagel noktası. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Macaron Çikolata Kahve: İsminden de anlaşıldığı üzere Macaron Mahallesi’nde çikolata-kahve molası verebileceğiniz bir durak. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Paleo: Ayvalık’ın günlük tatlıları, nitelikli soğuk kahveler ve çaylar bulabileceğiniz en yeni hayvan dostu cafesi. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Kafedemia

Kafedemia Destek Tasarım Atölyesi: Sanata ve Eğitime Destek Derneği’nin hem atölye ve etkinlik alanı, hem de tasarım ürünler sattığı dükkanı olarak hizmet veren mekanın içinde bir de kafesi var. Seramiklerden, zeytinyağlı sabunlara, mumlardan tablolara ürün seçkisi çok zevkli.  Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Cafe’s: Çok güzel dekore edilmiş bir antikacı-cafe-meyhane. Menüsü günlük olarak değişiyor, günlük ne çıkarsa size de o düşüyor. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Kaşmira Cafe: Yine antika detaylarla bezeli, kahve ve tatlı molası vermelik bir antikacı cafe. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Şeytanın Kahvesi: Buz gibi bir koruk suyu içmek için uğrayabileceğiniz nokta. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Tamam Meyhane: Macaron Mahallesi’nin meyhane kültürünü yaşatan, samimi, lezzetli mezeleri olan meyhanesi. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Bonjo: Ekmekleri, köftesi hatta mayonezleri el yapımı olan burgerleri ile öne çıkan bir cafe. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Moyy Atölye: Rize’deki Fırtına Deresi’ndeki kiralanabilir mini evlerinden de tanıdığımız, ekolojiye ve tüm canlılara duyarlı ürünleriyle öne çıkan Moyy Atölye’nin Ayvalık şubesinde kahve molası da verebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

Crow: Nitelikli kahve için tercih edebileceğiniz bir adres. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

Onbeş: Ayvalık’ın Napoli tarzı pizzalar yapan sevimli işletmesi. 2022 sezonunun en popüler yerlerinden. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

Tipota: 2022 sezonunun açık ara en çok sükse yapan mekanlarından biri de Uğraş Bey’in el yapımı taze makarnalar sunduğu mekanı. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

Ivy: 2022 sezonunda açılmış bir şarap evi. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

Antique Paliacis: Herkesin zevkine göre bir şeyler bulabileceği bir ikinci el ve antika dükkanı. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

İspanyolun Atölyesi: Ayrıca minik bir alışveriş noktası olarak İspanya’dan Türkiye’ye gelip burayı çok severek yerleşen Ana Gomez de Pablos’un açtığı seramik atölyesinin renkli dünyasını keşfetmeden geçmeyin deriz. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Arkipel: Arkipel ise tatlı bir sanat ve hobi Dükkanı. Aynı zamana bir butik kırtasiye ve kitapçı. Güzel hediye fikirleri de bulabileceğiniz bir adres. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

6. Mübadele Tarihi İzinde Ayvalık Sokaklarını Gezin


Ayvalık Osmanlı zamanında bir dönem özerklik kazanmış. Bu özerk yapısından dolayı vergi muhafiyetlerine ve bazı ticari ayrıcalıklara sahip olduğundan, Ayvalık döneminin en gelişmiş liman şehirlerinden biri haline gelmiş. Hatta ve hatta yapılan liman ticaretinin hacmi o kadar büyümüş ki Ayvalık’ta zamanında 6 konsolosluk bile açılmış. 1891 yılında yapılan nüfus sayımına göre kentte 21,486 Rum, 180 Türk varmış. Yani buralar ciddi anlamda bir Rum yerleşkesiymiş. Aynı zamanda zeytin, sabun ve deri ticareti sayesinde Ayvalık’ta önemli bir zenginlik birikmiş. Bu birikim ve Rum kültürü Ayvalık’a armağan edilen çok güzel bir mimari miras olmuş. 2800 civarındaki tarihi Rum evi ile Ayvalık Türkiye’nin en güzel muhafaze edilmiş Rum yerleşimi.

Mübadele öncesinden kalma iki-üç katlı, alınlıklarında yapım tarihi yazılı, pencereleri oldukça ince işçilikle süslemeli, zarif kapı tokmaklı, sarımsak taşından yapılma, cumbalı neo-klasik mimaride tarihi evler ve dar sokaklar var. Bu yapılar bir araya gelince Ayvalık’a özgü, Anıtlar Kurulu tarafından da koruma altına alınmış bir yerleşim dokusu oluşturuyor. Bu tarihi dokuyu oluşturan evler de genellikle merkezin Çamlık ve Macaron dediğimiz bölgelerinde kümelenmiş haldeler.

7. Ayvalık Tostu

Ayvalık denilince ilk akla gelen lezzet Ayvalık Tostu. Aslında orijinal Ayvalık tostu bizim orda burda yediğimiz gibi bol sosisli, salamlı, Amerikan salatalı olan değil tulum peynirli ve dana sucuklu olanmış. Biz de Ayvalıklı Evde Yoklar’a orijinal Ayvalık tostu nerede yenir sorduk ve gelen cevapları da Ayvalık Tostu Nerede Yenir yazımızda listeledik.

Ayvalık merkezdeki gezilecek yerler & yapılacaklar bu kadar. Burada kadar olan herşeyi yürüyerek yapabilirsiniz. Bundan sonra ise bir vasıtaya ihtiyacınız olacak.

8. Ayvalık Plajlarında Yüzün

Eğer niyetiniz özellikle deniz tatili yapmaksa ülkemizde denizi çok daha güzel yerler var. Ayvalık efsane denizi ile öne çıkan bir yer değil ama buralara gezmeye gelecekseniz ve mevsimlerden yazsa denize girmeden de Ayvalık’tan gitmemek lazım. Umarım aradaki ayrımı anlatabilmişizdir.

Ayvalık ve çevresinde denize girilecek en güzel noktalar ağırlıkla Cunda Adası çevresinde ve Ayvalık’ın Dikili’ye doğru yaklaşan Sarımsaklı ve Altınova sahilleride toplanmış. Ayrıca her ne kadar İzmir’e bağlı olsa da Ayvalık’a sadece yarım saat mesafede olan Dikili’nin Maldivlerle yarışır güzellikteki plajlarını da listeye almamazlık etmedik. Ayvalık ve çevresinde nerede denize girilir bilgi almak için Ayvalık Plajları ve Cunda Plajları yazılarımızı okuyabilirsiniz.

9. Cunda (Alibey) Adası

Cunda Adası yani şimdiki ismiyle Alibey Adası, özellikle Girit Mutfağı kültürünü yaşatması ile gurme bir destinasyon olarak öne çıkıyor. İnsanlar Ayvalık merkezden ve çevre illerden buraya restoranlarında balık-meze yapmaya, Cumartesi pazarından en taze Ege otlarını almaya, plajlarında deniz keyfi yapmaya, Taş Kahve’de nostalji yapmaya, meşhur sakızlı dondurması, lor kurabiyesi ve lokmasını yemeğe geliyorlar. Cunda’da yapılacak, tadılacak, görülecek her şey için sizi Cunda Adası Gezilecek Yerler rehberimiz hazır ve nazır. Haritada 5 numara.

9. Tekne Kiralayıp Tur Yapın

Ayvalık’ta, eğer ki deniz tutması yaşamıyorsanız, bir günü tekne turuna ayırıp Ayvalık ve Cunda etrafında turlayarak, bakir koylara ve adalara demir atıp denize girerek, teknede öğle yemeği keyfi yaparak sonunda güneşi batırmak harika bir program. Eğer arkadaş grubunuzlaysanız hiç düşünmeden özel tekne ayarlayın deriz. Cumbur cemaat binilen kalabalık tur tekneleri müzik açısından oldukça gürültülü ve sıkışık olabiliyor. Tercih etmek istemeyebilirisiniz. Günlük veya saatlik kiralayabileceğiniz Ayvalık teknelerini incelemek için tıklayın.

11. Ayvalık’ta Tüplü Dalış (Scuba)

Ayvalık dalmayı sevenler için eşine nadir rastlanır bir fırsat sunuyor: Yaklaşık 150 yıllık Kırmızı mercan resifleri. Söylenene göre “gorgon” denilen bu mercanlar dünyada sadece 2 yerde, Ayvalık ve Portofino’da bulunuyormuş. 150 sene öncesinde burada faaliyet gösteren süngerciler tarafından keşfedilmiş resifler isimlerini de yine döneminin Deli Mehmet ve Kerbela gibi ün yapmış süngercilerinden alıyor. Zaman zaman popülasyonda patlama yapıp Marmara Denizi’ni turkuaz bir renge dönüştürerek haberlere konu olan planktonlar buradaki kırmızı “gorgon” mercan resiflerine de besin sağlıyor. Burada dalış yaptığınızda sarı ve beyaz mercanları, süngerleri ve diğer deniz canlısı türlerini gözlemleme şansınız da var. Ayvalık merkezde liman tarafında dalış okulları ve onların dalış tekneleri var. Biz denemedik ama İda Dalış Merkezi ve Ayvalık 3 Sea dalış okulları tura götürüyormuş.

12. Şeytan Sofrası’na Çıkıp Güneşi Batırın

Ayvalık Adalar Tabiat Parkı, Ayvalık’a bağlı 22 adanın 19’unu kapsayan, Türkiye’nin en büyük tabiat parkı. Şeytan sofrası da Midilli Adası da dahil bu irili ufaklı adaları ayaklarınızın altındaymışcasına, 360 derece bir görüş açısıyla görebileceğiniz, Ayvalık merkezde bir seyir tepesi. Ayvalık’ın en popüler yeri desek yalan olmaz çünkü günün her saati kalabalık. Özellikle de güneşi batırmak Şeytan Sofrası’nın asıl olayı olduğundan akşam üstleri bir avuç tepenin üstü dolup taşıyor. Hele ki bir de bayram veya tatil dönemiyse kadrajınızdan araya giren eller kollar eksik olmayacaktır. Yiğidi öldürüp hakkını yememek lazım tabi bizce Şeytan Sofrası Türkiye’de güneşin en güzel battığı yerlerden kesinlikle.

Şeytan Sofrası’nın Efsanesi

Gelelim Şeytan Sofrası’nın isim hikayesine: Zamanında Ayvalık’ta yaşayan Penelope (Panalope / Panolepe) adında bir Rum kızı, kilise ile zıtlaşır ve kilise tarafından Şeytan diye yaftalanarak dışlanır. O da tek başına bu tepeye yerleşir. Senelerden biri çok kurak geçer ve hasat zamanı yeterli mahsül çıkmaz. Kıtlıktan kırılan halk bu uğursuzluğun sebebini Penelope’ye bağlar ve onu öldürmek toplaşıp tepeye çıkarlar. Bir çoban çocuk sayesinde önceden bu linç girişimininden haberdar olan Penelope öyle güzel bir sofra kurar ki o sofrada yok yoktur. Zaten aç olan halk sofra ile karşılaşınca Penelope’yi unutup yemeklere gömülür böylece Penelope’de kaçma fırsatı bulur.

Bir de tepenin en ucunda, dilek çaputlarıyla bezeli demir parmaklıklarla çevrili dev bir ayak izi şeklinde bir çukur var. İşte efsaneye göre bu Şeytan’ın ayak izi. İda Dağı olarak bilinen Kaz Dağları ve çevresi tüm Yunan mitolojisinin geçtiği coğrafya olduğundan ayak izinin hikayesi oldukça mitolojik: Zeus’un süt annesi İda , Zeus’a zarar verir korkusuyla Şeytanı kovar. Üç ayaklı olduğuna inanılan Şeytan da kaçarken ayak izinin birini Kazdağı eteklerine, birini Midilli Adası’na, birini de Şeytan Sofrası’na bırakarak kaçar.

Burada 4-5 sene öncesine kadar küçük salaş bir çay bahçesi vardı ama şimdi betonarme bir işletme yapılmış. Siz de gittiğinizde mecburen buradan manzarayı izliyorsunuz. Keşke kurulmasaymış. Manzara, şelale, dere görünce dayanamayıp hemen tesisi yapıştırma politikaları bir gün sona erer umarız. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

13. Akıllı Köy Girişimi Küçükköy’e (Yeniçarahori) Uğrayın

Tıpkı Adatepe ve Yeşilyurt köylerinde olduğu gibi Küçükköy (Yeniçarohori) de Mübadele dönemi sonrası Rumlar’dan kalan kaderine terk edilmiş taş yapılarla dolu bir mahalleyken yakın zamanda buralara gelip yerleşen şehirli entelijansiyanın el atmasıyla tekrardan gün yüzü gören yerlerden. Sonuçta ortaya, kendi enerjisini kendi üreten, kolektif yaşam prensiplerine bağlı, sanat ve teknoloji alanındaki girişimlere adeta bir kuluçka merkezi gibi işlev gören “akıllı” bir yerleşim yeri çıkmış. Burası öyle özellikli bir yer ki hakkında daha fazlasını KÜÇÜKKÖY (YENİÇAROHORİ) – AYVALIK’TA BİR SANAT KÖYÜ yazımızda anlattık. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

14. Ayvalık’ın Yöresel Peynirlerini Tadın

Sepet Peyniri

Balıkesir, dolayısı ile de Ayvalık mandıracılık faaliyetlerinin yoğun yapıldığı ilçelerimizden. Haliyle de çeşit çeşit yöresel peynirlerin olduğu bölgelerden. Sade ve isli Ayvalık sepet peyniri, Ayvalık loru, Mihaliç peyniri, Kirlihanım peyniri, Kopanisti…Hepsinden tatmayı ve eve alışveriş yapmayı atlamayın.

15. Ma’adra Bağları’na Uğrayın

Fotoğraf kaynak: Gmz Dmc / Foursquare

Ayvalık’ta değil ama yine Balıkesir’e bağlı Gömeç’te, dağın eteğine kuş misali tünemiş çok güzel bir bağ evi var:  Ma’adra Vinyard. Ulaşım için Seki Bağcılık tabelalarını takip etmeniz gerekiyor. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

16. Her Gün Farklı Yerde Kurulan Trata Ayvalık Sofralarında Güneşi Batırın

Fotoğraf Kaynak: www.instagram.com/trata.ayvalik

Trata Ayvalık, daha önce benzerlerini yurt dışından bildiğimiz ama Türkiye’de olduğunu ilk kez duyduğumuz gezici restoranlardan. Trata her gün farklı bir güneşi batırma noktasına sofralarını kuruyor siz de her gittiğinizde farklı bir deneyim yaşıyorsunuz. Rezervasyon için Instagram DM‘den mesaj atmanız gerekiyor. Onlar da kapasiteye göre size geri dönüş yapıyor ve o gün sofraların nerede kurulacağına dair size konum bilgisi atıyor. Menüsü de günlük değişiyor. Genellikle kömür ateşinde pişen deniz mahsülleri ağırlıklı oluyor. Yani siz seçim yapmıyorsunuz o gün denizden ne çıkmışsa direkt sofranıza geliyor.

Ayvalık’a Yakın Gezilecek Yerler

Dikili

Dikili Ayvalık’a yarım saat mesafede, genellikle emeklilerin tercihi, İzmir’e bağlı yazlık bir tatil kasabası. Dikili’yi asıl güzel kılan ise Maldivleri aratmayan plajları. Özellikle Bademli sahili ve onun karşısındaki Kalem Adası anlatılmaz yaşanır cinsten. Bu nedenle Dikili’yi kafanızda daha çok güzel bir denize girme noktası olarak konumlayabilirsiniz. Onun dışında başka bir olayı var diyemeyiz. Buradaki güzel plajları Ayvalık Plajları yazımızda bulabilirsiniz. Konum için tıklayın.

Bergama

Bergama’yı muhtemelen coğrafya derslerindeki antik kentler bölümünden hatırlarsınız. Parşömenin icadından, Asya’nın ilk ve en büyük kütüphanesinin kurulmasına medeniyet tarihinin mihenk taşı olaylarının yaşandığı yer. Osmanlı zamanında ekonomik bunalımlar nedeniyle Almanya’ya satılan şu an Berlin’deki Pergamon (Bergama) Müzesi’nde sergilenen Zeus Altarı da buradan gitme. Elbette Bergama Antik Kenti buranın bilinen yüzü ama biz size Bergama’nın daha az bilinen ama daha büyüleyici bir yüzü var: mahalleleri. Dükkanlarından, mimarisine,  insan ilişkilerine herşeyin sanki 70’lerde donduğu hem çok estetik, hem de nostaljik bir yer. Adeta film seti gibi. Konum için tıklayın.

Bergama rehberimiz de burada: BERGAMA GEZİLECEK YERLER

Midilli Adası


Yunanistan’ın en büyük ve en güzel adalarından biri olan Midilli Adası, Ayvalık’ın denizden 45 dakika mesafedeki komşusu. Bizce, eğer halihazırda bir Schengen vizeniz varsa, Ayvalık feribot iskelesinden kalkan feribotlarla günübirlik veya konaklamalı Midilli Adası’na geçmek, Molivos’ta hem uygun fiyatlı hem de lezziz Yunan mezelerine, deniz mahsullerine ve uzoya doymak, merkezde sakızlı dondurmayı yerinde yemek, bir araba kiralayıp tatlı dağ köylerini görmek ve beach clublardan arınmış mis gibi sahillerinde denize girmek harika bir fikir olabilir. Bunu bir düşünün deriz 🙂

Bayramlarda ve tatillerde feribot biletleri çok çabuk tükeniyor böyle bir dönemde gitmek isterseniz elinizi çabuk tutun bilet işini son dakikaya bırakmayın deriz. Ayrıca, o gün geldiğinde gümrükten geçiş sırası kabus derecesinde uzayabiliyor. Hiç sallanmadan kapılar açılır açılmaz orada olmaya bakın. Midilli-Ayvalık arasında karşılıklı seferleri olan 2 firma var. Turyol ve Jalem tur. Hepsi sabah 09.00’da ve akşam 19.30’da Ayvalık’tan kalkıp Midilli’ye varıyor. Turyol ile yolculuk 1 saat, Jalem turla 45 dakika sürüyor. Bu nedenle Jalem tur bir derece daha pahalı. Akşam 18.00’de de Midilli’den geri dönüyor. İster arabalı ister yaya yolcu olarak feribot seçebiliyorsunuz. Yoğun dönemlerde ekstra sefer konabiliyor.

Ayvalık’tan Ne Alınır?

Zeytin-Zeytinyağı

Zeytinyağına gelince bu civara gelip zeytin veya zeytinyağı almadan ya da en azından tatmadan döneniniz yoktur diye düşünüyoruz! Ayvalık ve Edremit gibi Balıkesir ilçeleri, Türkiye zeytin üretiminin yaklaşık %17’sini karşılıyor. Büyük bir kısmı zeytinyağı üretimi için kullanılırken kalanı da sofralık zeytin olarak satılıyor. Merkezde Ayvalık’taki büyük zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin satış mağazalarını bulabilirsiniz. Kürşat, Özgün, Monteida ve Ekbir en popüler markalar. Cunda’da ise Has Ada ünlü.
Kürşat haritada 1 numara.
Özgün haritada 2 numara.
Monteida haritada 3 numara.
Ekbir, haritada 4 numara.

Lor Kurabiyesi ve lor

Lor tatlısı da peynirin tatlıya dönüşünce nasıl lezzetli olabileceğini kanıtlayan tatlılardan. Lor, un, kabartma tozu, zeytinyağı ve vanilyayı karıştırıp top şekline getirip fırına atılıyor. Piştikten sonra üzerine şerbet gezdirip genellikle sakızlı dondurmayla servis ediliyor. Lor Kurabiyesi de sade bir kurabiyenin malzemelerine yalnızca lor eklenerek yapılıyor. Basit bir tarif olsa da lezzetli. Ayvalık merkezde lor tatlısı ve kurabiyesi için en doğru adres açık ara Güler Tatlıhanesi. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Girit Leblebisi

Girit leblebisini normal leblebiden ayıran şey odun ateşinde kumda kavruluyor olması ve normal leblebiye göre oldukça sert olması. Ayvalık’ta Girit usulü leblebi yapan bir kişi kalmış, o da Sarımsaklı Plajı’nın kumu üzerinde, odun ateşinde nohutları kavuran 74 yaşındaki Mustafa amca. 60 yıldır Ayvalık’ta bu geleneği tek başına sürdürüyor. Ayvalık sahildeki ana cadde üzerinde bazı börekçilerde bulabilirsiniz.

Ayvalık’ta Yeme-İçme

Ayvalık’ın kendi ismini verdiği tescilli lezzeti Ayvalık tostuna diyecek lafımız yok ama Ayvalık’ın tosttan daha sofistike tatlara ev sahipliği yapan, Ege havasıyla tatlandırılmış, mübadele tarihiyle harmanlanmış, Osmanlı etkisiyle yoğrulmuş çok köklü bir mutfağı var. Deneyince siz de bize hak vereceksiniz. Nerede ne yenir tüm sorularınızın cevabını Ayvalık’ta Ne Yenir & Nerede Yenir yazımızda bulabilirsiniz.

Ayvalık Nerede?

Ayvalık Balıkesir’de yer alan bir ilçe. Balıkesir aslında Marmara Bölgesi’ndeki bir il olsa da Ayvalık Ege Bölgesi’nde diye geçiyor.

Edremit‘ten Ayvalık’a arabayla 75 kilometre ve yaklaşık 2 saat,
Çanakkale‘den Ayvalık’a arabayla 153 kilometre ve yaklaşık 2 saat 15 dakika,
İzmir‘den Ayvalık’a arabayla 150 kilometre, yeni açılan otoban ile sadece 1 saat 15 dakika,
İstanbul Beşiktaş‘tan Ayvalık’a arabayla 438 kilometre ve yaklaşık 5 saat 4 dakika.

Ayvalık’a Ulaşım

Ayvalık’a ulaşmak için ya şahsi aracınızla gitmeniz gerekiyor ya da uçakla Balıkesir’e uçmanız. Beşiktaş’ı baz alarak İstanbul’dan Ayvalık 438 kilometre ve aşağı yukarı 5 saat sürecektir. Ayvalık içinde dolmuş, minibüs gibi birçok ulaşım aracı var ama arabanız olması sizin için rahat olacaktır.

Diğer bir seçenek İstanbul’dan Balıkesir’e (Edremit Koca Seyit Havalimanı) uçmak ve oradan otobüs ya da taksiyle Ayvalık’a ulaşmak. Eskiden havayollarının otobüsleri varmış ama şu an anladığımız kadarıyla sadece toplu taşıma araçları var. Havalimanında dışarıya çıktığınızda direk otobüsler göremeyeceksiniz ama bir 200 metre yürürseniz İzmir Yolu’na çıkıp bekleyebilirsiniz. 15-20 dakikada bir otobüs geçiyormuş ama bu konuda kesin bilgi bulamadık, bilgisi olan Evde Yoklar’ımızı yorumlara bekliyoruz!! 🙂 Otobüsle uğraşmak istemeyenler için kapıda kolayca taksi bulabilirsiniz. Birkaç kişiyseniz taksi paylaşmak avantajlı olabilir.

Geze Geze Ayvalık’a Gitmek İsteyenler İçin Rota

 

Dimes GO 2017 vişne rotası da tam buralardan geçiyor. Kazdağları’nın bol oksijenli köylerinden başlayan, Ayvalık ve Cunda Adası’na uğrayıp İzmir’de son bulan 3 – 4 günlük bir kaçamak:  Dimes GO Vişne Rotası 2017

50 Comments

  1. Merhaba yazıya bayıldım hatta çıktısını alıp gitmek istiyorum
    Ama kafama şu takıldı sarımsaklı ortamını neden sevmediniz çok güzel denizi olduğunu duymuştum o yüzden o tarafa gitmek istiyorduk ama şimdi düşündürdü

    1. Merhaba Sarımsaklı yerine bir yarım saat daha gidip Dikili sahillerini tercih etmenizi öneririz. Çünkü Sarımsaklı çok kalabalık.

  2. Ayvalık bölgesinde 2-3 günlük bir gezi düşünüyorum. Deniz kültürümüz yok zaten, amacımız değişiklik olsun gezmiş olalım. Eşim 4-6 ve 10 yaşındaki çocuğumla nereleri gezebilirim. Nerelerde konaklayabilirim ilk defa geleceğim. tavsiyeleriniz nelerdir ?

  3. Çok çok harika bir yazıydı. 4-11 Ağustos arasında Ayvalık’taydım. Gitmeden önce tüm yazdıklarınızı okuyup not alıp öyle çıktım yola. Yazılarınız tavsiyeleriniz bana çok iyi rehberlik etti. Şimdi bir yere seyahat etmeden önce o yerle ilgili deneyimlerinizi okumadan yola çıkmayacağım galiba.

  4. Merhabalar Cunda’da kalanlar günübirlik çevre gezileri yapıyor. Deniz tatili yapanlar Sarımsaklı’ya gidiyor ama biz tercih etmezdik demişsiniz. 3 günümü var Sarımsaklı’daki denizi mi Cunda da tatili mi bilemedik, tüyolarınızı okumadan asla bir yere gitmiyoruz o yüzden sormak istedik, şimdiden teşekkürler

    1. Merhaba Tuğçe,
      Maalesef 4 tarafı denizlerle çevrili Cunda’da maalesef deniz keyfi çok zor. Ama Sarımsaklı’nın ortamını da sevmedik. Cunda’da en temiz deniz Ortunç Koyu’nda ama plaj falan yok. 2 tane kamp var, onlar günlük kullandırıyordu ücret karşılığı ama telefonla arayıp teyit edin. Bir de Pateriça’da Sakin diye tatlı bir yer açılmıştı. Şuradan okuyabilirsiniz:
      https://www.bizevdeyokuz.com/cunda-plajlari/

      Gömeç’te Aktur’un denizi de güzeldir ama siteden içeri almıyorlar. Inta restorana giderseniz kullanabilirsiniz

  5. Şeytan Sofrası manzara olarak harikaydı. Kesinlikle gidip görülmeli. Fakat oradaki işletmenin yemekleri rezalet.

  6. Tam Ayvalık’a girerken birçok yeri okuyup en son olarak sizin bloğa geldik. Diğerlerini fikir edinmek, sizin bloğu not tutup gezmek için okuyoruz. Detay ve emek için çok teşekkürler efenim. Yollarda denk gelmek dileğiyle, sevgiyle.

  7. Merhaba 🙂 Öncelikle yazınızı çok beğendim 🙂 Biz bir arkadaşımla 15 Ekimde gitmeyi düşünüyoruz. Sizce mantıklı bir karar olur mu hava koşulları açısından ?

    1. Ekim ayı biraz piyango bir ay, pastırma sıcaklarında yanadabilirsiniz, serin de olabilir. Bence hava tahminine göre karar verin

  8. Hem instagram’dan da takip ediyorum, hem de gzei planlıyorsam hemen sizin sayfanıza yöneliyorum. biliyorum ki en güzel rota sizle belirleniyor..şimdi Cunda gezimiz var sırada bakalım, iyi varsınız sevgiler..

  9. Hemen hemen her gittiğimiz şehirde sizin önerilerinizle hareket ettik ve hiç pişman olmadık. Şimdi rotamız burhaniye balıkesir altın kamp onu da bir yazınızdan karar vererek seçtik. Ayvalık yazınız da bize rehber olacak tatil sonu yorumlarımı da yazacağım. Sevgiyle

    1. Sevgili Gökçin,
      Çok mutlu oldum rehberlerimizin size güzel tatiller geçirtmesine. Umarım yine harika geçer. Yazıda da belirttiğim gibi Ayvalık bayram zamanı insana bileklerini kestirecek yoğunlukta oluyor. Boş şans!

  10. İzmir-Ayvalık arası yaklaşık 150 km ve yeni açılan otoban ile sadece 1 saat 15 dakika süre alır.

  11. Merhaba haziran sonunda gitmeyi düşünüyoruz 1 cocugumuz var hava uygun oluyormu haziran sonunda acaba gidilirmi

  12. Sizin rehberliginizde gezmek çok iyi.ilk defa geldiğimiz ayvalık cunda gezimiz sayenizde çok iyi geçti gaziantep urfa gezilerimizde sizin önerileriniz eşliginde gecti iyiki varsiniz siz hep gezin bize anlatın teşekkürler…

  13. Google halt etsin sizin yanınızda Tüm aramaların derlenip toplanıldıgı harika bir yazı. Teşekkür ederiz.

  14. Merhaba, geçen hafta tamamen sizin bloğunuz rehberliğinde Ayvalık ve Cunda’yı ve plajlarını gezdik. Tam bir hafta sizin tüm yazdığıniz ve bize uygun olan yerleri gittik gördük. Hepsinden ayri ayrı çok memnun kaldık. İnanılmaz güzel bir rota çizdik sayenizde Bu emekleriniz için de teşekkür etmek istedik. Sadece plajların giriş fiyatları yıl değişimi itibariyle farklıydı. Belki orada bir güncelleme yapabilirsiniz. Emeğinize çok teşekkür ederiz ailecek

    1. Çok sevindik faydalı olabildiğimiza. Yorumun için de teşekkürler, nadiren insanlar buraya gelip deneyimlerini paylaşıyor.

  15. Yaptığınız şeyi kesinlikle hakkıyla yaptığınızı bilmenizi isterim. Ne zaman bir geziye çıkmak için blog yazı araştırmaya başlasam açık ara en iyi yazıları, aradığım tüm bilgileri burada bulabiliyorum. Çok teşekkürler.

    1. Yorumun bizi çok ama çok mutlu etti. Çok teşekkür ederiz. Birçok insan okuyor ama nadiren geri dönüp buraya yazıyorlar. Oysa ne çok seviniyoruz siz bize yazınnca

  16. Merhaba,

    Çocuklu ve sırf kum bir plaj arayan aile için Badavut plajı mı yoksa Dikili mi tercih edilmeli ? 🙂

    Teşekkürler.

  17. biz iki kişi bu saydığınız yerlerin ne kadarını gezebibiliz iki günde mesafeleri çok var mı

  18. merhaba
    ayvalık için deniz suyunun soğukluğu ve yaz aylarında bile akşamların çok serin olduğu söyleniyor. ağustos ayında gitmeyi düşünüyoruz. bu sıkıntıları gerçekten yaşar mıyız?

  19. Gezi notlarınızı ve sizi çok beğeniyorum<3 Bu haftasonu Ayvalık Cunda seyahatimiz var, tabiki yine sizden yardım aldık:) Sevgiyle kalın ……….

  20. Edremit Koca Seyit Havalimanı’ndan anayola çıkıp beklerseniz Körfez Birlik dolmuşları sık sık geçer. Bunlarla Burhaniye ve Ayvalık’a gidebilirsiniz. Yolun karşısına geçip beklersenìz aynı dolmuşlarla Edremit’e gidebilirsiniz. Bu dolmuşları hafif yüklü veya taksiye alternatif arayan seyyahlar güvenle kullanabilir.

  21. Edremit havalimandan nedense toplu taşima aracini kacirdik☺diger aracta uçağin saatine gore yani saatler beklememiz gerekiyirdu.taksi hic bir arac yok kaldiniz burda dedi170tl demez mi en son 120indi ama bizde o inatla ana yola cikip şansimiza 15dk bekledik ve kurtarici dolmus geldi

  22. MERHABA SAATLİ CAMİNİN YER ALDIĞI KİLİSENİN İSMİNİ YAPTIĞIM ARAŞTIRMAYA GÖRE YANLIŞ YAZILMIŞ Agia Ianni Kilisesi OLARAK GÖRÜLÜYOR KAYNAKLARDA. İSTERSENİZ SİZLERDE BİR KONTROL EDİN.
    iYİ GEZMELER ,BOL EĞLENCELER DİLİYORUM

    1. Merhaba, biz Agios Yannis yazmışız o da doğru zaten aynı isim biri Rumca yazılışı (Agia İanni) olarak da ekledik yanına parantez açıp teşekkürler 🙂

  23. Soğuk bir kış gecesi şans eseri karşılaştım tamamı emekle bezenmiş bu harika site ve gerçekten takdire şayan bir iş başaran sizlerle. Doğma, büyüme Ayvalıklı olan, sorsalar ‘Her noktasını, her özelliğini, en ince ayrıntısına kadar bilirim’ diyen ben bile, vay be; sokaklarında büyüdüğüm bu şehri, bana benden bile daha iyi anlattılar diyebildim gecenin bu saatinde. En önemlisi de bu boğucu soğuk kış gecesinde, içim bir temmuz öğleden sonrası gibi sıcacık oldu. Hayata baktığınız ve insanlara bir şeyler kattığınız nokta, gerçekten harika. Tüm samimiyetimle söylüyorum ki, Dünya üzerinde az kalmış, her şeyin en güzelini hak eden insanlardansınız. Var olun 🙂

    1. Mustafa, nasıl içimi ısıttın, ruhuma iyi geldin anlatamam.
      Çok teşekkür ederiz. Sen de var ol, hep yakınımızda ol <3

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir